Július odkazuje všetkým mužom: „Musíme sa pochlapiť!“

Keď pred desiatimi rokmi zašiel na preventívnu prehliadku k svojej obvodnej lekárke, zistili mu v moči veľmi vysokú prítomnosť erytrocytov. Vtedy ešte nemyslel na nič zlé, diagnóza sa definitívne potvrdila až po sono vyšetrení na urológii. Július Petrík však nezaváhal, dôveroval svojim lekárom a dnes o sebe hrdo hovorí, že je po desiatich rokoch zachránený a vyliečený z rakoviny močového mechúra.

Trochu tabu, trochu stigma, o rakovine močového mechúra sa veľa nehovorí, no malo by sa. Urológovia sa s ňou stretávajú denne vo svojej praxi, mnohí pacienti ale odkladajú návštevu ordinácie. Má totiž bežné príznaky, ktoré často mylne považujú za infekciu močových ciest. Nesiahajte po výťažkoch z brusníc, a ak sa vám opakujú problémy s močením, radšej zájdite k lekárovi. „Keď sa objavia ťažkosti pri močení alebo je v moči krv, je to jasný dôvod na lekárske vyšetrenie. Podobné ťažkosti môže vyvolať aj zápal močových ciest. Kultivácia moču a antibiotická liečba však taký problém rýchlo vyriešia. V opačnom prípade je potrebné vyhľadať urológa, ktorý vykoná diagnostické vyšetrenia,“ hovorí onkológ doc. MUDr. Michal Chovanec, PhD z Národného onkologického ústavu.

Rakovina močového mechúra je nebezpečná v tom, že trvá dlho, kým sa prejaví. Iba tretina pacientov zvykne cítiť bolesť v podbruší. Pán Július nemal žiadne problémy ani príznaky, jeho šťastím bolo že sa nádor „pohol“ a tak ho vlastne objavili. Krv v moči sa môže prejaviť ako jeho ľahké ružové sfarbenie, alebo aj ako jasno červená krv so zrazeninami. Typický príznak je aj dyskomfort, nutkanie na časté močenie. „Nakoľko rakovina močového mechúra má schopnosť sa šíriť do vzdialených častí tela, teda metastázovať, príznaky ako bolesť kostí, či kašeľ a chudnutie už môžu signalizovať prítomnosť pokročilej choroby,“ varuje MUDr. Chovanec.

Ak sa potvrdí diagnóza rakoviny močového mechúra, ďalší postup závisí od štádia ochorenia: v prípade povrchového tumoru sa vykoná transuretrálna resekcia, ak ide o invazívny karcinóm, je potrebný radikálny chirurgický zákrok s odstránením močového mechúra po predchádzajúcej príprave predoperačnou chemoterapiou . Čím skôr ho odhalíte, tým lepšie, väčšina týchto nádorov je vyliečiteľná, hlavne ak sú to tzv. povrchové typy. Je to ochorenie, ktoré žiaľ rado recedivuje, pán Július absolvoval za posledných desať rokov sedem operácií, plus dva mesiace chemoterapie. Posledná operácia bola najradikálnejšia, odstránil sa močový mechúr, prostata so zvieračom, aj lymfy. Všetko dopadlo dobre, nenašli sa žiadne metastázy v brušnej dutine. Čo by odkázal energický pán, ktorý chytil svoju druhú šancu za pačesy, ostatným mužom, ktorí váhajú, alebo nedokážu prekonať strach? „Tu sa treba pochlapiť. Niektoré úkony nie sú príjemné, ale veď trvajú maximálne 5 minút, každý to vydrží a na tom stojí a padá život!“

Hoci postihuje mužov i ženy, predsa len ide o predovšetkým o mužské onkologické ochorenie. Rakovinou močového mechúra sú najviac ohrození ľudia, ktorí denne pracujú s chemikáliami, napr. aj lekári, upratovačky, zubní laboranti, kozmetičky, kaderníčky. Typický pacient má viac ako 65 rokov a je fajčiar, čo je vedecky potvrdený významný rizikový faktor alebo tzv. vyvolávač tejto rakoviny. „Situáciu zhoršuje chýbajúca osveta o rizikových faktoroch, správne načasovaný prechod od urológa k onkologickému špecialistovi a žiaľ, na Slovensku, aj chýbajúca inovatívna liečba pacientov v pokročilých štádiách, ktorá je v Európe bežným štandardom,“ dopĺňa prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková, ktorá už roky háji práva slovenských onkologických pacientov. „Vyliečenie je možné len v čase, kým sa ochorenie nerozšíri do vzdialených orgánov. V prípade, že už nastalo, liečime pacientov chemoterapiou na báze platiny, ktorej možnosti sú tu obmedzené. Našťastie, aj na Slovensko už preniká inovatívna liečba imunoterapiou, ktorá stimuluje naše vlastné biele krvinky v boji proti rakovine. Napríklad udržiavacia imunoterapia po efektívnej liečbe chemoterapiou niektorým pacientom predĺži život o mesiace aj roky. Prichádzajú aj inovatívne konjugáty, kde je liečivo pripravené ako protilátka, ktorá vyhľadá nádorovú bunku a doručí k nej molekulu chemoterapie. Takéto inovatívne lieky sú podľa štúdií účinné a zdá sa, že v budúcnosti ich budeme kombinovať s imunoterapiou pre silnejší efekt. Pre takúto liečbu však na Slovensku zatiaľ neexistuje kategorizácia pre úhradu poisťovňami,“ opisuje MUDr. Chovanec realitu onkológie na Slovensku, kde sú na jednej strane skvelí odborníci, ktorí chcú dopriať svojim pacientom najmodernejšiu liečbu a na druhej strane prekážky, na ktoré narážajú. V prvom rade je to však o nás, o ľuďoch. Ak budeme mať v rebríčku hodnôt na prvom mieste zdravie, môže to zachrániť život náš, aj našich blízkych.

Viac informácií