Národný onkologický skríning štartuje v januári 2019!

Dnešný deň je mimoriadny! Sen o reálnom a masívnom zachraňovaní ľudských životov pred rakovinou sa stal realitou. 

Slovensko spustilo pozývací onkologický skríning rakoviny hrubého čreva, prsníka a krčka maternice.

Gratulujeme všetkým, ktorí sa o to zaslúžili na čele s pánom primarom MUDr. Hrčkom, doktorkou Kallayovou, dr. Sadovským, pánom profesorom Špánikom. Vyzdvihujeme pani ministerku dr. Kalavskú a jej team – nutnosť skríningu sme riešili s 9 ministrami, a až ona povedala áno. Ďakujeme neúnavným novinárom, našim dobrovoľníkom, edukátorom, pacientom, zdravotným sestrám, lekárom, medikom a partnerom, ktorí s nami spolupracovali a našu pacientsku organizáciu NIE RAKOVINE / EUROPACOLON vytrvalo podporovali v šírení osvety a v tlaku na štátne orgány dlhých 12 rokov. 

Máme za sebou úspešný rok - všetci, ktorí dokázali zahodiť ego v mene vyššieho princípu - sme dosiahli spoluprácu pacientskych organizácií, odborných i lekárskych inštitúcií, zdravotných poisťovní a štátnych orgánov, ktorej výsledkom je, že po rokoch konečne máme Národný onkologický plán, Národný onkologický skríning a veríme, že sa bude čoskoro modernizovať aj úroveň liečby a diagnostiky rakoviny, v ktorej sme tiež pozadu za Európou.

Prečo je skríning taký dôležitý? Cieľom je podchytiť čo najskôr onkologické ochorenie u pacienta, a tým pádom zvýšiť úspešnosť jeho liečby a šancu na uzdravenie. Onkologický skríning je jeden z nástrojov na znižovanie mortality = úmrtí na rakovinu. Rakovina konečníka, hrubého čreva, prsníka, či krčku maternice sa neprejaví varovnými príznakmi, keď vzniká, nebolí. Dôslednosť a zodpovednosť v prístupe k prevencii týchto zhubných ochorení je preto veľmi dôležitá. Skríning dokáže odhaliť onkologické ochorenia v počiatočných (bezbolestných) štádiách a tak zachrániť viac ľudí.

Posielanie testov na okultné krvácanie do stolice na domáce adresy prvým 20 000 pacientom sa spustí v januári 2019. 

V mene tisícov bezmenných pacientov, ktorých sa takto podarí zachrániť, ĎAKUJEME všetkým, ktorí hovoríte #NIERAKOVINE.

Prečítajte si viac na www.krca.sk