Národný skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka

Národný skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka je štátom riadený preventívny program, ktorý môže úspešne zastaviť zbytočné úmrtia na rakovinu hrubého čreva. Vznikol v úzkej spolupráci našej pacientskej organizácie so Slovenskou gastroenterologickou spoločnosťou – sekciou skríningu, štátnymi úradmi, zdravotnými poisťovňami, odbornými inštitúciami a médiami.

Je to unikátny nástroj na to, ako „vychytať“ pacientov vo včasnom štádiu, kedy na úplné vyliečenie stačí krátky zákrok.

AKO FUNGUJE?

Uskutočňuje sa formou zasielania a vyšetrovania preventívnych testov na vzorku stolice bezplatne a až domov - pacientom nad 50 rokov, ktorí sú vekovo najohrozenejšou skupinou.

AKO SA VÁS TO TÝKA?

Preventívny test na skryté krvácanie do stolice príde poštou domov poistencom nad 50 rokov, alebo si ho môžu vyžiadať u všeobecného lekára. TEST umožňuje neinvazívne a jednoducho odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka vo včasnom štádiu, keď je vysoká šanca na vyliečenie, alebo na odstránenie prv, než sa z neho vyvinie rakovina.

Práve vy ste dôležití! Vašou účasťou na skríningu môžete zachrániť aj ďalšie životy! Ak sa do programu zapojí viac ako 50% oslovených občanov, potvrdí sa, že naši občania majú záujem o prevenciu a dostanú ju domov aj ďalší. Štát taktiež spustí aj ďalšie onkologické skríningové programy.

AKO VYZERÁ ZÁSIELKA PREVENTÍVNEHO TESTU?

Jej súčasťou - okrem skúmavky na odber malého množstva stolice na zistenie voľným okom neviditeľného množstva krvi v nej - sú aj ďalšie náležitosti:
• samotná skúmavka na uchovanie odobratej vzorky stolice s obsahom konzervačnej tekutiny - nevylievať!
• návod na použitie testu
• tyčinka na odber stolice, ktorá je pokračovaním vrchnáku skúmavky
• štvorec buničitej vaty na otretie prebytočného množstva stolice na tyčinke pred jej zasunutím a zaskrutkovaním do skúmavky
• plastové vrecúško na uloženie skúmavky so vzorkou stolice pred jej doručením Vášmu všeobecnému lekárovi
• obálka s testovacou platničkou pre všeobecného lekára
• formulár na vyjadrenie Vášho súhlasu s účasťou v pilotnom projekte

PRISIEL MI TEST POŠTOU - AKO MÁM POSTUPOVAŤ?

Urobte si test podľa podrobného návodu, ktorý je súčasťou zásielky.
Odobratú vzorku stolice doručte svojmu všeobecnému lekárovi najneskôr do troch dní po odobratí stolice v priloženej odberovej nádobke spolu s obálkou, v ktorej je uložená testovacia platnička aj s formulárom . O výsledku testu vás bude informovať váš lekár.

AK BUDE TEST NEGATÍVNY - treba ho opakovať o dva roky.
AK JE VÝSLEDOK POZITÍVNY - lekár vás odporučí na kolonoskopické vyšetrenie, kde odborník gastroenterológ zistí presnú príčinu skrytého krvácania.

DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA:

Je výsledok pozitívny? Nezľaknite sa, pozitívny výsledok testu ešte neznamená, že máte rakovinu hrubého čreva a konečníka. Dôvodov môže byť niekoľko. Určenie presnej diagnózy je dôležitý krok k ochrane vášho zdravotného stavu.

Podrobné informácie o prevencii a diagnóze rakovina hrubého čreva a konečníka a význame prevencie nájdete na stránke www.nierakovine.sk, www.europacolon.sk, www.krca.sk.