Vyparáďme sa pre život

Módou a krásou hovoria naše onkologické pacientky NIE RAKOVINE! Choroba im vzala zdravie, mnohým aj niektoré orgány, ale nevzala im chuť bojovať, pomáhať, mať právo na krásu, módu a možnosť žiť plnohodnotne aj napriek pokročilej onkologickej diagnóze. 

Pekná napriek rakovine – naše dobrovoľníčky z Pacientskych poradní v Bratislave aj Košiciach vedia, čo znamená žiť s týmto ochorením. Fantastickú podporu im poskytli moderátorky a módne influencerky Soňa Müllerová a Emma Tekelyová v spolupráci so značkou H&M spolu s pani Máriou Volkovou z DNJ beauty & style. Našim onkologickým pacientkam a dobrovoľníčkam vytvorili nový, svieži imidž na jednodňovom workshope krásy. Aj takto poukazujú na potreby každej ženy, aj žien s onkologickým ochorením, ktorým pri akútnej onkoliečbe a aj starostlivosti o svoje rodiny či dobrovoľníckej činnosti, nezostáva veľa energie a času na starostlivosť o svoju krásu.

Čo však potrebujú viac ako čokoľvek iné? Pacienti a pacientky, ktorí bojujú s metastatickým ochorením hrubého čreva, potrebujú okrem podpory blízkych a spolupacientov myslieť aj na seba. Stále sú ženami a mužmi, čo sa chcú páčiť a chcú tu byť čo najdlhšie pre svojich blízkych. Chcú mať istotu, že tu bude nová liečba, keď im už žiadna iná dostupná nezaberá. Na Slovensku je však stále medicínska potreba ďalšej inovatívnej liečby metastatického karcinómu hrubého čreva nenaplnená. Už ňou liečia vo všetkých okolitých krajinách onkologických pacientov, ktorým zlyhali všetky liečby – táto im prináša ďalšie chvíle života so svojimi blízkymi. Ďalšie chvíle, na ktorých záleží! 

Kto sú naše dobrovoľníčky a dobrovoľníci v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach? Už 6 rokov pôsobia Pacientske poradne aliancie NIE RAKOVINE  a o.z. Europacolon Slovensko priamo na najexponovajnejších miestach. Vyliečení (aj liečení) pacienti poskytujú psychologickú, sociálnu pomoc a oporu novodiagnostikovaným onkologickým pacientom. Sprevádzajú ich liečbou a životom s onkologickým ochorením, spolu v najťažších chvíľach hľadajú pozitívne zdroje, pre ktoré sa oplatí bojovať a žiť. Pretože pacient pacientovi najlepšie rozumie. Byť dobrovoľníkom v terénie nie je jednoduché. Aj oni sú ohrození návratom choroby alebo rozvojom nového ochorenia. Mnohí z nich majú za sebou aj dve či tri redicívy alebo iné onkologické ochorenia. Napriek tomu s láskou povzbudzujú iných a dodávajú im silu bojovať. 

Reportáž o móde, kráse a našich dámach si môžete pozrieť v archíve Dámskeho klubu a aj v Novom čase.