"ZACHRÁŇME KRÁSNE ŽIVOTY!" MAREC JE EURÓPSKY MESIAC OSVETY O KOLOREKTÁLNOM KARCINÓME

4.marca 2020, BRUSEL EUROPEAN PARLIAMENT:

Organizácia onkologických pacientov NIE RAKOVINE - Europacolon a jej sestry z celej EU štartujú ECCAM 2020 MAREC - EURÓPSKY MESIAC OSVETY O KOLOREKTÁLNOM KARCINOME PETÍCIOU "ZACHRÁŇME 100 TISÍC KRÁSNYCH ŽIVOTOV"

Európsky mesiac osvety o rakovine hrubého čreva a konečníka ECCAM 2020 oficiálne spustili pacientske organizácie sústredené v DIGESTIVE CANCERS EUROPE dnes, 4. Marca 2020 v Európskom parlamente s odkazom “Zachráňme krásne životy" – „Save the beautiful lives“.

Väčšina z nás pozná niekoho, koho mal veľmi rád, rodinu alebo priateľa, ktorého stratil kvoli kolorektálnemu karcinómu. Táto onkologická diagnóza známa svojou druhou najvyššou úmrtnosťou v Európe vôbec nemusí byť považovaná za ochorenie so zlým koncom alebo so zlou prognózou. Existuje jednoduchý test, ktorý zvyšuje u rizikovej populácie šance na prežitie až na 90%. Tak prečo je tento skríning oficiálne uznaný len v niektorých krajinách Európy? Prečo máme problém dostať aj na Slovensku na prevenciu nový skríning ľudí so zvýšeným rizikom?

My, PACIENTSKA ORGANIZÁCiA NIE RAKOVINE A EUROPACOLON SLOVENSKO vyzývame všetkých európskych občanov, vrátane vás, aby ste podpísali našu petíciu za intenzívne a efektívne uplatňovanie štátom a Ministerstvom zdravotníctva SR riadeného a kontrolovaneho skríningu u občanov nad 50 rokov v celej Európe. S miliónom podpisov môžeme upozorniť politikov na túto nespravodlivosť a zachrániť viac ako 100 000 životov ročne.

Petíciu môžete podpísať tu.

Europacolon SLOVENSKO a pacientska aliancia NIE RAKOVINE je členom DiCE (digestive cancers Europe; Európska organizácia pre onkologické ochorenia tráviacej sustavy/ Európske oranizácie pre onkologické ochorenia tráviacej sustavy). Dnes sa predstavitelia pacientskych organizácií stretávajú na slávnostnej recepcii usporiadanej europolankynou (pre obnovenie Európy) Hilde Vautmans. Týmto stretnutím sa oficiálne spúšta ECCAM2020 a výzva na podpis petície “zachráňme 100 000 krásnych životov ročne”.

Tlačová správa na stiahnutie Bannery na stiahnutie