MOVEMBER 2021: Povedzme spolu NIE RAKOVINE prostaty

Pacientska organizácia NIE RAKOVINE sa už štvrtý rok pripája k medzinárodnej iniciatíve Movember - mesiac boja proti rakovine prostaty, ktorá upozorňuje na potrebu prevencie a liečby tohto onkologického ochorenia.

Čo znamená„Movember“?

Ide o praobyčajné spojenie dvoch slov – mesiaca NoVEMBER a anglického slova MOustache, teda v preklade fúzy, ktoré sú symbolom osvety rakoviny prostaty. Muži na celom svete v novembri odkladajú žiletky, aby svojou troškou podporili informovanosť o mužskom zdraví a vyjadrili podporu mužom, ktorí zvádzajú svoj boj so zákernou diagnózou.

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty je zhubné nádorové ochorenie, pri ktorom dochádza k šíreniu nádorových buniek aj mimo prostatu. V ranných štádiách je bez príznakov, neskôr sa objavia problémy s močením a bolesti spôsobené zväčšením prostaty.

Nedôslední v prevencii

Napriek snahe odborníkov, čísla v prípade prevencie mužského zdravia na Slovensku nie sú dobré. „Na preventívne urologické prehliadky chodí približne len 20 % Slovákov po päťdesiatke. V porovnaní s okolitými krajinami ide o alarmujúce číslo.“ opisuje situáciu Doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., prezident Slovenskej urologickej spoločnosti. Vďaka včasnej diagnostike a novým možnostiam liečby pritom existuje vysoká šanca na úplné vyliečenie. „Preventívne prehliadky pomáhajú odhaliť ochorenie včas a môžu tak zachrániť život,“ dopĺňa MUDr. Jozef Marko, člen výboru Slovenskej urologickej spoločnosti.

Čakať na prvé príznaky sa nevypláca, nakoľko vtedy je už nádor v pokročilejšom štádiu. V prípade, že mal rakovinu prostaty váš otec alebo brat, preventívnu prehliadku rozhodne neodkladajte! Za 10% prípadov totiž môže genetika. Prevencia je však dôležitá aj v prípade, že sa vo vašej rodine rakovina prostaty nevyskytla. Pokiaľ ide o mužov nad 50 rokov, tí by mali vyšetrenie prostaty u svojho urológa absolvovať pravidelne!

Výzva MOVEMBRA

Pacientska aliancia NIE RAKOVINE dlhodobo upozorňuje na potrebu prevencie a dostupnej liečby nebezpečných mužských ochorení, akými sú rakovina prostaty, rakovina semenníkov, či psychické problémy súvisiace s týmito diagnózami.

Vyzývame VÁS, milí muži, aby ste v tomto mesiaci navštívili urológa, alebo sa objednali na preventívnu prehliadku. Urobte to kvôli nám, svojim ženám, dcéram, priateľkám, sestrám, kamarátkam. Každý muž, ktorý pôjde na prehliadku, môže svojou uvedomelosťou zároveň motivovať iných.

Barberi informujú: Nahoď „moustache“ a pomôž!

Aliancia NIE RAKOVINE A MMG BARBERS prinášajú „movembrovú akciu“ pre každého správneho muža s názvom BE BRAVE SHAVE - Buď odvážny, ohoľ sa... a daruj si čas pre svoje mužské zdravie.

Akciu „oholenie zdarma“ môže využiť každý muž či mládenec, ktorý si v novembri k strihu zvolí aj oholenie brady. Jedinou podmienkou je, že si ponechá po zvyšok mesiaca „moustache“ na znak podpory boja proti rakovine prostaty. V každej prevádzke MMG BARBERS je navyše k dispozícii box s názvom BE BRAVE SHAVE, ktorý do konca novembra umožňuje prispieť „movembrovským“ dobrovoľným príspevkom pre alianciu NIE RAKOVINE. Ďakujeme.