4. MAREC JE SVETOVÝ DEŇ BOJA PROTI RAKOVINE KRČKA MATERNICE - Tlačová správa

Rakovinu krčka maternice dokážeme poraziť!

Slovensko o krok bližšie k vyspelým krajinám, kde zatočili s rakovinou krčka maternice.

Každý deň u nás ochorejú na rakovinu krčka maternice dve ženy, pričom každý tretí prípad sa odhalí príliš neskoro. „Je obrovským úspechom zásadná zmena v prevencii, ktorá začne platiť od mája a priradí Slovensko k ostatným vyspelým krajinám: 12 ročné dievčatá a chlapci budú mať najmodernejšiu vakcínu proti HPV zadarmo“ hovorí MUDr. Radmila Sládičeková PhD., MPH - gynekologička, ktorá podala prvú vakcínu proti rakovine krčka maternice na Slovensku.

POZRITE SI VIDEO: Kde MUDr. Radmila Sladičeková varuje pred zbytočnými úmrtiami

„Nič v dejinách ľudstva nezachránilo toľko životov ako vakcíny - a vakcína proti HPV vírusu patrí medzi ne,“ hovorí gynekológ a pôrodník MUDr. Jozef Španka. Práve HPV vírus spôsobuje rakovinu krčka maternice, ale aj ďalšie nádorové ochorenia napríklad karcinóm vulvy, vagíny a tiež genitálne bradavice, ktoré sa týkajú oboch pohlaví. Preto potrebujú dostať vakcínu nielen dievčatá, ale aj chlapci.

Prirodzene prekonaná infekcia HPV prebieha spravidla nepovšimnute, pričom premorenosť ľudí týmto vírusom je 80 percent. Nezanecháva však dostatočné hladiny protilátok, a práve preto je potrebné očkovanie. Ani rozvíjajúca sa rakovina krčka maternice nebolí, v tom spočíva jej zákernosť. „Ak sa objavia príznaky ako kontaktné krvácanie alebo krvácanie mimo cyklu, je to významný signál, aby žena išla k lekárovi,“ varuje MUDr. Španka. „Pozornosť však zvýšte aj pri bolestiach panvy, chrbta a nôh, poruchách vyprázdňovania a močenia, v neskoršom období sa môže prejaviť rapídne chudnutie, stupňovanie bolestí a únava.“

Rakovina krčka maternice je jediná rakovina, proti ktorej sa dá očkovať. Vieme jej predchádzať, dokonca ju priam vyškrtnúť zo zoznamu ochorení, ktoré ľudstvo trápia. Záleží iba na nás.

POZRITE SI VIDEO: Video MUDr. Jozef Španka – POVEDZ NIE RAKOVINE Krčka maternice

Konečne! Výnimočný úspech sa dostavil

Pacientska organizácia NIE RAKOVINE roky usilovala o bezplatné preventívne očkovanie proti HPV a výrazným spôsobom sa tak zaslúžila o spustenie jeho preplácania. Od mája 2022 bude plne hradená nonavalentná vakcína, ktorá obsahuje 9 genotypov HPV vírusu. Zo zdravotného poistenia bude preplácaná deťom vo veku 12 rokov. (Ide o všetky deti po dovŕšení 12 rokov, celý rok až po ich ďalšie, teda 13-ste narodeniny.) Je to nesmierne dôležitý krok, pretože očkovanie v tínedžerskom veku, pred začatím sexuálneho života, znamená najvyššiu možnú ochranu. Vsadili na ňu mnohé štáty, v ktorých sa rakovina krčka maternice postupne stáva minulosťou. Skúsenosti z Austrálie, Británie, Švédska preukázali, že 10-15 rokov od zavedenia očkovania dramaticky klesol výskyt rakoviny krčka maternice. V Anglicku došlo k 87% poklesu výskytu u žien, ktoré boli očkované vo veku 12-13 rokov a 97% poklesu výskytu pred rakovinových lézií v tejto skupine v porovnaní s nezaočkovanou skupinou žien.1 Vo Švédsku sa znížilo riziko rakoviny krčka maternice o 88% u žien, ktoré boli zaočkované pred 17 narodeninami.2

1 Falcaro M, et al. Lancet. 2021 Nov 3:S0140-6736(21)02178-4.
2 J. Lei. N Engl J Med 2020;383:1340-8.DOI: 10.1056/NEJMoa1917338.

Zaočkovať svoju 12-ročnú dcéru Táničku neváhala ani slovenská herečka Miška Čobejová. „Chcem povzbudiť všetky mamičky, ktoré majú deti v rovnakom veku ako ja, aby neváhali a dali ich zaočkovať. Je to bezpečné a v rámci tohto veku aj zadarmo.“ Aj staršia dcéra obľúbenej herečky je zaočkovaná. Vie, že očkovanie ochráni deti do budúcnosti pred rakovinou a chce, aby túto možnosť mali všetky mamičky.

POZRITE SI VIDEO Michaela Čobejová apeluje na mamičky, aby dali zaočkovať svoje 12ročné deti ZADARMO

„Očkuje sa celý vyspelý svet, tak prečo by sme mali byť mimo neho?“ potvrdzuje MUDr. Jozef Španka, ktorý priamo pred kamerami Nie rakovine zaočkoval svoju 16-ročnú dcéru Leu. Vakcína proti HPV rok čo rok potvrdzuje svoju bezpečnosť a účinnosť. Odporúča ju Svetová zdravotnícka organizácia a mnoho ďalších uznávaných medicínskych kapacít vrátane popredných slovenských gynekológov, všeobecných lekárov, pediatrov, onkológov, epidemiológov, ORL lekárov a i.

POZRITE SI Video MUDr.Španka očkuje proti HPV svoju dcéru LEU

Ideme ďalej, stále je čo zlepšovať

„Aj keď rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva SR – hradiť nonavalentnú vakcínu proti HPV zo zdravotného poistenia považujeme za veľký úspech, do budúcna by sme si želali poskytovanie tejto ochrany pre mladých ľudí aspoň do 20. roka života, ktorí už začali s intímnym životom a ochrana pred HPV vírusom sa ich týka omnoho viac,“ hovorí Jana Pifflová Španková, prezidentka aliancia NIE RAKOVINE, ktorej iniciatívy neutíchajú. Upozorňuje na osvetu, zodpovednosť aj upgrade skríningových metód. V dospelom veku je najdôležitejším pilierom prevencie bezbolestný cytologický ster krčka maternice u gynekológa. Pravidelnosť tohto vyšetrenia môže zabrániť až deviatim z desiatich prípadov tohto ochorenia! Bohužiaľ, pravidelne ho absolvuje len niečo vyše 20 % žien. Do ambulancií prichádzajú aj po viacerých rokoch, často už s prejavmi rozvinutého ochorenia. „Preto vyzývam všetky ženy, chodievajte pravidelne ku gynekológovi, neignorujte skríning krčka maternice,“ upozorňuje MUDr. Španka.

Zároveň chceme zdôrazniť, že je nevyhnutná modernizácia postupov, aby sa predišlo tragédiám žien, ktoré prepadli sitom aktuálnej, ale zastaranej prevencie. Príklad? „Vedecké štúdie potvrdzujú, že 1 z 3 žien s diagnostikovanou rakovinou krčka maternice mala normálny výsledok štandardného cytologického PAP testu napriek prítomnosti nádorových buniek. Modernejšou metódou je HPV genotypizačný test, ktorý pracuje na báze DNA. Vyšetrenie prebieha rovnako, tento test zisťuje 14 vysokorizikových HPV typov v jednej analýze a osobitne zisťuje tiež výsledky pre HPV 16 a HPV 18, ktoré spôsobujú približne 70 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice. Dokáže vylúčiť možné ochorenie na tri až päť rokov alebo naopak odhaliť príčinu ochorenia ešte skôr, než sa rozvinie,“ vysvetľuje Jana Pifflová Španková. Na Slovensku nie je uhrádzaný zo zdravotného poistenia.

Hľadajte ambulancie s nálepkou

Do osvetovej kampane NIE RAKOVINE sa v súčasnosti pridávajú aj gynekológovia a pediatri z celého Slovenska. „Vyzývame všetkých gynekológov a pediatrov, aby sa aj oni stali ambasádormi našej kampane. Pridajte sa so svojimi odbornými ambulanciami do našej MAPY POMOCI, ktorú práve vytvárame. Pacientky a rodičia detí si vďaka nej na našej stránke www.NIERAKOVINE.sk ľahko vyhľadajú vo svojom okolí ambulanciu, kde im pomôžu,“ vraví Jana Pifflová Španková. Spolupracujúce ambulancie jednoducho spoznáte vďaka nálepke na dverách s nápisom: V tejto ambulancii hovoríme spolu s Vami NIE RAKOVINE krčka maternice.