Nadýchnime sa zhlboka a POVEDZME NIE RAKOVINE PĽÚC

Je to náš najčastejší onkologický zabijak. Slovensko je v súčasnosti v rakovine pľúc najhoršie v Európe. Je to o to šokujúcejšie, že celosvetovo sa mení pohľad na karcinóm pľúc, ktorý je možné v niektorých prípadoch dokonca vyliečiť. U nás však zomiera skoro až 3000 ľudí ročne, pretože ide o najzanedbanejší segment z pohľadu dostupnosti liečby.

Muž, žena, fajčiar, nefajčiar, rakovina pľúc berie všetko. Ostáva tak závažným a najťažšie liečiteľným typom rakoviny a Slovensko bojuje s jej vysokým výskytom zatiaľ neúspešne.

Rakovina pľúc vzniká:

nekontrolovateľným rastom abnormálnych buniek v pľúcach. Môžu vyrastať zo všetkých štruktúr pľúc, teda aj z priedušiek, pľúcneho tkaniva i ciev v pľúcach.

2 hlavné formy rakoviny pľúc:

  1. nemalobunkový karcinóm pľúc (NSCLC) ( približne 85 % všetkých prípadov)
  2. malobunkový karcinóm pľúc (SCLC) (15 % prípadov). Je síce menej častý, no biologicky agresívnejší typ rakoviny pľúc, ktorý sa rýchlo šíri a často tvorí metastázy.

Cca. 90 % prípadov karcinómu pľúc je spôsobených FAJČENÍM.

Nové štúdie prinášajú dôležité zistenie:

Typický pacient

Tuhý fajčiar vo veku od 55 do 80 rokov. Bývalým fajčiarom sa človek stáva, keď nefajčí viac ako rok. Až 70% fajčiarov chce prestať fajčiť, väčšina však neúspešne. Aliancia NIE RAKOVINE spolu s partnermi pripravuje projekt podpory odvykajúcim fajčiarom.

Najdôležitejší príznak

Ako hovorí Doc. MUDr. Ivan Solovič,CSc., svetová kapacita v oblasti tuberkulózy a pľúcnych chorôb a expert WHO pre liečbu tuberkulózy: „Každý kašeľ, ktorý trvá dlhšie ako tri týždne, by mal byť vyšetrený pľúcnym lekárom alebo iným špecialistom. Takisto zmena kvality dýchania, dýchavičnosť, či pískanie na prieduškách. Pacienti však prichádzajú veľmi neskoro, často v inoperabilných štádiách. Vysoký počet karcinómov sa zachytí iba náhodne, napríklad v rámci interných predoperačných vyšetrení. Pandemické obdobie tiež skomplikovalo situáciu, odsunuli sa do úzadia všetky preventívne prehliadky. Nutne sa musíme vrátiť k prevencii, ku ktorej patrí aj snímka pľúc, čo je najjednoduchšie vyšetrenie, ktoré môže ordinovať každý lekár.“

Najčastejšie príznaky rakoviny pľúc:

Ďalšie nešpecifické príznaky môžu zahŕňať: horúčku, stratu chuti do jedla, nevysvetliteľný úbytok hmotnosti, pocit únavy.

Myslela som si, že mne sa to nemôže stať

Túto častú smutnú vetu dnes hovorí aj mama známej herečky a moderátorky Bibiany Ondrejkovej. A predsa ich nečakane zastihla práve táto diagnóza. “Moja mama si riešila úplne iné ochorenie, ale na naliehanie precíznej lekárky, ktorá ju poslala na röntgen pľúc, sme odhalili karcinóm pľúc v prvom štádiu. Dnes je úspešne vyoperovaný, bez zjavných metastáz,” vysvetľuje Bibiana. Pozrite si ich odkaz: https://youtu.be/-kt8bZJzLuo

„Viem veľmi dobre, aké to je prísť o blízkeho človeka. Stále čakáte na dobré výsledky, modlíte sa a nakoniec vaša nádej aj tak zhasne… Aj rakovina pľúc sa dá liečiť, len treba prísť k lekárovi včas,“ vyzýva všetkých Zuzana Písečná, ktorá stratila takto dvoch najbližších rodinných príslušníkov. Pozrite si jej výzvu : https://youtu.be/uq1DLlvsSGA
Prečo máme na Slovensku tak hrozivé číslo, až tri tisíc obetí karcinómu pľúc ročne, vysvetľuje MUDr. Lucia Denková, klinická onkologička: „Je to spôsobené nízkym záchytom včasných klinických štádií a nízkou dostupnosťou inovatívnej liečby.“ Pozrite si video v ktorom apeluje na ľudí https://youtu.be/fOol38n6F_o

Slovenský pacient má smolu, k mnohým kvalitným liekom sa nedostane

Všetci pacienti si zaslúžia adekvátnu modernú liečbu. Na Slovensku to nie je samozrejmosť. „Pacienti s karcinómom pľúc majú šancu na dlhší a kvalitnejší život jedine vďaka modernej diagnostike a liečbe,“ upozorňuje Jana Pifflová Španková z aliancie NIE RAKOVINE, ktorá dlhodobo bojuje za práva a lepší život pre všetkých onkologických pacientov. „Nedovoľme, aby nám utiekla možnosť naskočiť na vlak, ktorý postupne robí z karcinómu pľúc vyliečiteľné ochorenie - podobne, ako je karcinóm prsníka. Nezmierme sa so zastaralými terapiami, potrebujeme nielen lepšiu dostupnosť inovácií, ale aj viac odborníkov pneumológov a onkológov, ako aj dostupnosť kvalitnej molekulárnej diagnostiky,“ vraví.

„Kým sa pacient dostane k adekvátnej liečbe, trvá to neúnosne dlho,“ dodáva Doc. MUDr. Ivan Solovič,CSc. „Naráža na kolos administratívy a dostupnosť inovatívnych liekov pre pacientov nie je ani zďaleka taká, ako v iných európskych krajinách. Táto úmorná cesta trvá aj dva mesiace, je pridlhá, komplikovaná, plná medzičlánkov a s neistým výsledkom. A dva mesiace sú v prípade karcinómu pľúc priveľa.“

Smutné čísla

Z registrovaných 95 moderných liekov na onkologické ochorenia za posledných 10 rokov je u nás dostupná len tretina, teda 31.

Za rok 2020 vstúpil do systému úhrad zo zdravotného poistenia u nás iba 1 onkologický liek.

Z dostupných 37 nových indikácií v rámci liekov na karcinóm pľúc je u nás iba zopár.

Budúcnosť sú včasnejšie štádiá liečené inovatívnymi liečbami

Celý svet zaznamenáva prevratné zmeny v oblasti rakoviny pľúc. Nové výskumy a vedecké objavy priniesli nové liečivá, lenže na Slovensku o nich zatiaľ len snívame. V okolitých krajinách (napríklad v takom Rumunsku, Bulharsku, Poľsku, Chorvátsku, Slovinsku, či v Čechách!) sú pri tom štandardom.

Čo znamenajú nové lieky a prečo ich potrebujeme? Nielenže v skorších štádiách majú potenciál urobiť z karcinómu liečiteľné ochorenie, čo bolo doteraz doslova sci-fi, ale tieto lieky aj znižujú riziko návratu ochorenia. Zatiaľ čo v zahraničí sa medicína zaoberá personalizovanou liečbou, u nás mnohé inovatívne lieky chýbajú. S novou modernou liečbou je možné predĺžiť pacientom život, alebo premeniť túto závažnú diagnózu „len“ na chronické ochorenie.

Rakovina pľúc je liečiteľná, keby:

Následná liečba závisí od štádia, v ktorom sa karcinóm zachytí: začína sa chirurgickým odstránením, pokročilejšie štádiá sa liečia systémovo – chemoterapia, imunoterapia, alebo kombinácia chemoterapia plus imunoterapia, cielená liečba. Slovensko má minimum inovatívnej liečby (cielenej a imunoterapie) a problém so špecifickou diagnostikou, ktorá identifikuje, aká liečba je pre daného pacienta (a daný typ rakoviny) vhodná. Laboratórne testy po biopsii už dokážu určiť nielen to, či je rakovina prítomná, ale aj o aký typ ide. Špecialisti (genetici, patológovia) majú následne z odobraného tkaniva možnosť zistiť prítomnosť vybraných markerov či genetických mutácií a tak lepšie predikovať správanie ochorenia. Onkológom to pomáha určiť optimálnu liečbu pacienta.

Spomínaná imunoterapia využíva imunitný systém pacienta v boji proti nádorovým bunkám. Stojí za ňou úžasný výskum, ktorému bola dokonca udelená aj Nobelova cena. Imunoterapie pokrývajú viacero indikácií a vedeli by tak zachrániť viac pacientov, no na Slovensku ich máme minimum. Pre rakovinu pľúc sú u nás dostupné k dnešnému dňu iba dve a z toho je kategorizovaná táto moderná liečba iba pre jednu indikáciu. Oproti vyspelej Európe, kde sú dostupné inovatívne terapie hneď pre niekoľko desiatok indikácií, je situácia našich pacientov zúfalo neporovnateľná! Máme síce tendenciu hovoriť, že liečime imunoterapiou, no v realite je tu k dispozícii len zlomok možností, ktoré využívajú okolité krajiny. S tým sa nemôžeme zmieriť.

Známi ľudia a rakovina pľúc

Fenomenálni herci Michal Dočolomanský, či Marián Geišberg. Obaja jej podľahli, zároveň obaja holdovali cigaretám až do konca. Velikáni Peter Fonda, Paul Newman, Walt Disney, George Harrison, aj režisér legendárnych Troch orieškov pre Popolušku, Václav Vorlíček, alebo legendárny moderátor, Larry King, či prezident, Václav Havel. Rakovine pľúc však podľahla aj fantastická herečka a výnimočne žena v zástupe mužov – Libuše Šafránková. Naopak víťazne sa s ňou popasoval člen legendárnej kapely Rolling Stones, Ronnie Wood. Ale aj cyklista Lance Armstrong, u ktorého sa najprv objavila rakovina semenníkov a neskôr prešla do pľúc.

Čo by každému odkázali naši pacienti?

Nezabúdajte na seba!

Dajte si šancu dýchať, žiť, milovať.

Urobte, čo môžete! Nevykašlite sa na svoj kašeľ!

Slovenská onkologická realita i napriek tomu, čo sa už podarilo v nej zmeniť, ostáva žalostná. Má sa vari každý v rámci obavy pred onkologickým ochorením presťahovať do krajín, kde je pacientom k dispozícii dostupná širšia možnosť liečby? Rakovina sa nepýta, či môže, či nemôže začať ruinovať, meniť životy pacientovi, blízkym, rodinám...Či si ju môžu "dovoliť". Rakovina si nevyberá, nevyjednáva, nekalkuluje.

Kde nájsť pomoc

Pomoc ponúkajú nielen vyškolení zdravotnícki pracovníci, ale najmä podporné pacientske skupiny, ktoré môžu byť skvelým miestom na získanie informácií a rád o živote s karcinómom pľúc – a na nadviazanie kontaktu s ďalšími osobami s týmto ochorením. Sú v nich ľudia so spoločnými skúsenosťami a obavami, ktorých cieľom je vzájomná emocionálna a morálna podpora. Nájdite si tú svoju cez NIE RAKOVINE, našu pacientsku alianciu, ktorá edukuje a bojuje za overené možnosti prevencie, skoršie a presné diagnostiky a modernú liečbu podľa nových typov ochorení.

Kliknite na www.NIERAKOVINE.sk

Alebo volajte každý pracovný deň na bezplatnú infolinku 0800 800 183