Vytvorme spolu budúcnosť bez rakoviny!

Svetový deň boja proti rakovine (World Cancer Day) si pripomíname každoročne 4. februára. V tento deň odborníci, laici, pacienti a pacientske organizácie po celom svete upozorňujú na potrebu zvyšovania povedomia o onkologických diagnózach, ako aj na nevyhnutnosť edukácie a dostupnosť prevencie.

Čas konať je teraz!

Svetový deň boja proti rakovine prerástol v pozitívne hnutie pre všetkých a všade, kde sa zjednocujú pod jedným hlasom a čelia jednej z našich najväčších výziev v histórii. Každý rok sa po celom svete uskutočňujú stovky aktivít a podujatí slúžiace ako pripomienka, že my všetci musíme hrať úlohu pri znižovaní globálneho dopadu rakoviny.

Pacientska aliancia NIE RAKOVINE sa pripája svojimi celoročnými aktivitami k tejto myšlienke - najmä v oblasti edukácie, poradenstva a ochrany práv onkologických pacientov. Komunikujeme s inštitúciami, ktoré ovplyvňujú zdravie občanov našej krajiny s cieľom dosiahnuť vyššiu kvalitu skríningu ako prevenciu voči rôznym druhom rakoviny a zlepšenie starostlivosti o onkologických pacientov.

Pripojte sa k nám 4. februára a postavte sa za svet bez rakoviny

Tri najčastejšie nádorové ochorenia diagnostikované vo svete sú zhubné nádory pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka. Spoločnosť Roche, svetová špička v oblasti in-vitro diagnostiky, upozorňuje, že na Slovensku je úmrtnosť na rakovinu jedna z najvyšších, a európsky priemer presahuje o viac ako 20 %.

Ďalšou smutnou realitou je, že počet onkologických pacientov u nás, žiaľ, každoročne stúpa. (V rebríčku onkologických ochorení žien na Slovensku vedie rakovina prsníka, u mužov dominuje rakovina hrubého čreva a konečníka, ďalej rakovina prostaty a rakovina pľúc.)

Prevencia zachraňuje životy

Každý človek, ktorému je diagnostikovaná rakovina dúfa, že chorobu porazí a svoj boj vyhrá čo najrýchlejšie. To, či bude alebo nebude liečba úspešná, výrazne ovplyvňuje aj fáza ochorenia v čase stanovenia diagnózy. Prevencia je v rukách každého z nás. No bez prístupu ku kvalitnej, modernej, včasnej a cielenej diagnostike, liečbe a zdravotnej starostlivosti je vyhrať nad chorobou - pre ľudí na Slovensku - zatiaľ stále nesplniteľný cieľ.

Najdôležitejšie preventívne zásady:

  1. Pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok u lekára.
  2. Zdravé stravovanie.
  3. Pravidelný pohyb a neprejedanie sa.
  4. Vyhýbanie sa fajčeniu a požívaniu alkoholu.
  5. Znižovanie stresu.
  6. Dostatok spánku, dodržiavanie prirodzeného pomeru práce a odpočinku.
  7. Vyhýbanie sa soláriám a opaľovaniu na priamom slnku a pod.