Rakovinu krčka maternice dokážeme poraziť!

Naše dlhoročné úsilie o bezplatné preventívne očkovanie proti HPV prinieslo úspech v podobe preplácania 9-valentnej vakcíny 12 až 13-ročným dievčatám a chlapcom. Toto rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva SR považujeme za veľmi dôležitý krok vpred v rámcie prevencie rakoviny krčka maternice, ako aj pridružených typov rakovín, ktoré sú spôsobené vírusom HPV.

Týmto krokom sa pridávame k moderným štátom, v ktorých sa rakovina krčka maternice postupne stáva minulosťou. Očkovanie tínedžerov zachraňuje ich zdravie a životy. Od mája 2022 bude plne hradená nonavalentná vakcína, ktorá obsahuje 9 genotypov HPV vírusu. Zo zdravotného poistenia bude preplácaná pri deťoch vo veku 12 rokov (v 13. roku života, teda od 12 rokov do 12 rokov a 364 dní).

Každoročne na Slovensku zbytočne zomrie 200 žien na rakovinu krčka maternice. Viac ako 600 sa dozvie, že má tento typ rakoviny, ktorý spôsobuje vírus HPV. Neustále upozorňujeme na potrebu systematickej ochrany zdravia a životov - a ten sa začína očkovaním v tínedžerskom veku.

Do budúcna by sme si želali poskytovanie podobnej ochrany aj pre mládež aspoň do 20. roka života, kedy u začali s intímnym životom a ochrana pred HPV vírusom sa ich týka ešte viac.

Kompletné informácie o rakovine krčka maternice nájdete na našej stránke:
https://www.nierakovine.sk/rakovina-krcka-maternice/hpv-a-rakovina-krcka-maternice