Pacienti s rakovinou pankreasu majú často problémy dodržiavať zdravú výživu a udržiavať svoju hmotnosť.
Pankreas má dve hlavné funkcie: exokrinnú funkciu, ktorá pomáha pri trávení potravy, a endokrinnú funkciu, ktorá reguluje koncentrácie cukru v krvi. Aj pacienti, ktorí naďalej jedia a trávia jedlo normálne, majú pri rakovine pankreasu problém so strácaním hmotnosti a svalovej hmoty, ako aj pocit únavy.
Dietológovia, ktorí úzko spolupracujú s Vaším tímom lekárov a sestričiek vedia najlepšie navrhnúť diétny plán, ktorý vyhovuje Vašim potrebám, vrátane doplnkového inzulínu alebo pankreatických enzýmov. Taktiež Vám môžu pomôcť zmeniť konzistenciu, obsah vlákniny alebo obsah tuku vo Vašej strave, aby ste sa vyhli podvýžive.
Doplnkové informácie, ktoré naši pacienti/z Nie rakovine/ ..považujú za užitočné pri optimalizácii výživy počas liečby rakoviny pankreasu a po nej nájdete nižšie.
Schudnúť po diagnostikovaní rakoviny pankreasu a začatí liečby je do určitej miery normálne. Ale nadmerné chudnutie a zlá výživa môžu znížiť obranyschopnosť tela a toleranciu liečby. Ak si chcete pomôcť udržať zdravú hmotnosť:
Počas liečby rakoviny pite dosť tekutín, aby ste zabránili dehydratácii.
ktoré sú lepšie tolerované aj v prípade nevoľnosti a nedostatku chuti do jedla
Potraviny bohaté na bielkoviny pomáhajú telu regenerovať poškodené bunky a pomáhajú imunitnému systému zotaviť sa z choroby. Napríklad: vývary z chudého mäsa, vajíčka, jogurty, syry (príjem mliečnych výrobkov konzultujeme s lekárom).
ak máte problém so stratou chuti do jedla, prijímaním potravy v tuhom stave a s trávením. Uistite sa, že tieto tekutiny sú bohaté na bielkoviny, a tak môžu pomôcť zvýšiť Váš kalorický príjem, ako napríklad: vývary, kokteily vyrobené z jogurtu alebo mlieka s vysokým obsahom bielkovín, krémové polievky a smoothie). Zamerajte sa na lokálne potraviny.
Mäkké, varené a dusené potraviny sú pre telo ľahšie stráviteľné. Vyhnite sa potravinám, ako je červené mäso, bravčové mäso alebo surová zelenina včase, keď je trávenie najviac problematické.
Ovocie a zelenina obsahujú veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú pri regenerácii organizmu. Pridajte si trochu ovocia a zeleniny do každého jedla. Z ovocia vždy odstráňte zrniečka a šupky. Zamerajte sa na lokálne produkty.
ktoré sú dobrým zdrojom energie a obsahujú komplexné sacharidy a vlákninu. Napríklad: ovsené vločky, celozrnný chlieb, hnedá ryža, celozrnné cestoviny, bulgur, kukurica, guinoa. Vyhýbajte sa čerstvému pečivu.
Rakovina pankreasu a jej liečba často spôsobuje hnačky, zápchy alebo nadúvanie. Ak pocítite výrazné zmeny v trávení, konzultujte to so svojím lekárom. Možno budete musieť zmeniť stravu alebo lieky alebo pridať doplnkové pankreatické enzýmy.
Cvičenie môže pomôcť stimulovať chuť do jedla a podporuje vylučovanie endorfínov. Aktivity ako prechádzky v prírode Vám pomôžu vytvoriť pocit pohody a môžu aj zlepšiť trávenie a chuť do jedla. Primeraný pobyt na slnku podporuje tvorbu vitamínu D, ktorý zlepšuje imunitu. Ak je to možné, počas jedla komunikujte s rodinou a priateľmi, aby ste si tento zážitok spríjemnili.
Zdroj: Christi M. Walsh ONC, MSN-CRNP, The Johns Hopkins University: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pancreatic-cancer/pancreatic-cancer-nutrition