Čaká vás kolonoskopia? Pripravte sa na ňu!

Ak vás v blízkej dobe čaká kolonoskopia, pomôžeme vám s prípravou na vyšetrenie. Inštruktážne video vám v priebehu niekoľkých minút vysvetlí, ako sa máte stravovať celý týždeň pred vyšetrením. Nie je potrebná hladovka!

Prečo je to potrebné? Aby gastroenterológovia (lekári – špecialisti) získali čo najpresnejšie výsledky z kolonoskopie, je potrebné mať čisté črevá. Nevhodné potraviny a nápoje dokážu skresliť výsledky vyšetrenia.

S úpravou jedálnička je nutné začať už 5 dní pred kolonoskopickým vyšetrením. Vyhýbajte sa ovociu a zelenine, pretože obsahujú nestráviteľné časti, ktoré zhoršujú prehľad pri výkone vyšetrenia. Existuje množstvo potravín, ktoré je potrebné vynechať počas 5 dní pred termínom vyšetrenia. Súčasťou odporúčaného jedálnička sú aj nápoje – aj tie si vyžadujú určitú úpravu či obmedzenia.

Video vzniklo v spolupráci s Gastroenterologickým oddelením Národného onkologického ústavu v Bratislave. Pozrite si ho, aby ste sa dozvedeli viac o príprave pred kolonoskopickým vyšetrením.