Online poradňa

V tejto poradni uverejňujeme odpovede na otázky, ktoré vás zaujímajú v súvislosti onkologickými ochoreniami.

MUDr. Jana Pavlendová, PhD.

Na otázky z oblasti onkologickej chirurgie odpovedá MUDr. Jana Pavlendová, PhD., sekundárny lekár kliniky chirurgickej onkológie v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

MUDr. Jana Pavlendová, PhD., je aktívne orientovaná na onkochirurgiu tráviaceho traktu, dutiny brušnej a prsníkovej chirurgie.


MUDr. Peter Dubovan

Na otázky z oblasti onkologickej chirurgie odpovedá MUDr. Peter Dubovan, sekundárny lekár kliniky chirurgickej onkológie v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

MUDr. Peter Dubovan, je aktívne orientovaný na onkochirurgiu tráviaceho traktu, dutiny brušnej a prsníkovej chirurgie.


Doc. MUDr. Erik Kudela, PhD.

Na otázky z oblasti gynekologickej prevencie odpovedá Doc. MUDr. Erik Kudela, PhD., zástupca prednostu pre pedagogickú činnosť Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD, je aktívne orientovaný na klinický výskum v oblasti gynekologických malignít so zameraním sa na rakovinu krčka maternice a molekulárne markery včasného záchytu cervikálnych lézií. Venuje sa problematike HPV indukovanej karcinogenézy, diagnostike a terapii cervikálnych dysplázií. Vedie ambulanciu cervikálnych prekanceróz s využitím expertnej kolposkopie na Gynekologicko-pôrodníckej klinike JLF UK a UNM v Martine.


Mgr. Monika Farkašová

Poradenstvo onko-psychológa: Vaše otázky môžete telefonicky položiť Mgr. Monike Farkašovej, klinickej psychologičke Národného onkologického ústavu. V pracovnej dobe počas týždňa, v prípade zaneprázdnenosti zavolá neskôr späť, prípadne sa pripomeňte sms správou na 2.deň. +421 903 685 055

Mgr. Monika Farkašová sa v ambulancii klinickej psychológie Národného onkologického ústavu venuje onkologickým pacientom a ich príbuzným od roku 2005.


Mgr. Anna Chudíková

Na otázky z oblasti prevencie a aktivít občianskeho združenia Europacolon odpovedá Mgr. Anna Chudíková, členka združenia Europacolon, a dobrovoľná poradkyňa.

Mgr. Anna Chudíková, novinárka - zvíťazila nad rakovinou, pracuje ako dobrovoľníčka v združení Europaclon Slovensko a v jeho v Klube podpory pacientov, je redaktorka webu o.z. Europacolon.


Online formulár
Otázka:
Dobrý deň mám otázku ohľadom ťažkej displazie krčka maternice ktorá mi vyšla s citologickeho vyšetrenia či to môže znamenať aj nádor hneď?Čakám už len na termín budú mi brať s krčka vzorku.Vraj mi vyšlo s testov hneď ten ťažký stupeň,budem rada ak mi o Tom napíšete niečo viac ďakujem

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Popisovaná cytológia je väčšinou spojená s podobným histologickým výsledkom po biopsii ( ťažká dysplázia). Nie je to hneď nádor. Ten by vznikol, pokiaľ by ste danú dyspláziu nechali 5-10 rokov bez liečby. Počkajte na odborné vyšetrenie a výsledok biopsie. Rátajte aj s možnosťou krátkeho chirurgického zákroku (konizácia). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň vážený pán doktor! Veľmi pekne Vás prosím o radu. Síce sa netýka hpv, no ste gynekológ, a verím, že Vaša odpoveď by mohla pomôcť aj iným. Náhodne mi v krvi zistili prekonanie žltačky typu B. Konkrétna diagnóza: Vystavenie a kontakt s vírusovou hepatitidou typu B. ( žiadna akútna alebo chronická hepatitíde typu B). Mala som priateľa, dával si robiť tetovanie, neviem, mohol ma nakaziť on? Ja som na ňom nevidela príznaky nič. Moja gynekologička mi povedala, že moje telo si vytvorilo protilátky a je lepšie prísť len do kontaktu s niečim, ako to prekonať. Vraj….už ste aspoň zaočkovaná. Preto moja otázka znie, musel mať bývalý priateľ akútnu formu hepa B, keď som to dostala, alebo mohol mat prekonanú, mal protilátky, a ja som prišla do kontaktu s protilatkami a telo si vytvorilo imunitu. Pýtam sa preto, pretože pre moju gynekologičku to je “ bajočko”…..proste buďte rada že ste s tým prišla do kontaktu a máte protilátky. A ešte dodala, vraj sú tie protilátky lepšie akokeby som sa dala zaočkovať. Teraz mám priateľa, poslala som ho na testy, či náhodou on nemá / teda nemal tu B, no nemá a nemá ani pamäťové stopy. Takze viete sa mi k tomu vyjadrit? Samozrejme, chodím aj k infektologicke, len raz do roka a lieky neberiem žiadne. Pán doktor, môžem mať v budúcnosti dieťa? Moja gynekologička mi povedala, že veľa ľudí to prekoná a jednoducho ani o tom nevie a život ide ďalej. Len keď otvorím internet, toľko čítam, hlavne že sa nebude dať otehotnieť. Prosím poraďte mi z vašej praxe. Všetko dobre Vám prajem, ste veľmi úžasný lekár. Všetko dobre. J

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Samozrejme jednou z ciest prenosu hepatitídy B je pohlavný styk. To znamená, že ste mohli byť nakazená aj od partnera. Pacient je nákazlivý v prípade akútnej alebo chronickej hepatitídy, pokiaľ sa v krvi nachádzajú vírusové častice. Protilátky jednej osoby nevytvárajú protilátky u druhej osoby. Citujem ešte definíciu : Vírus hepatitídy B (HBV) zostáva v krvi počas aktívnej periódy akútnej a chronickej infekcie. HBV sa taktiež vylučuje aj do všetkých patologických a fyziologických tekutín. Vírus HBV je schopný vydržať expozíciu extrémnych teplôt a vysokú vlhkosť. Vírus sa môže šíriť kontaktom s telovými tekutinami ako sliny, pot, slzy, mlieko a patologické výpotky. Gravidita vo Vašom prípade nie je absolútne kontraindikovaná - otehotnieť môžete. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dorý deň, pán docent, mám 42 r., 1 pôrod. Pre diagnózu N872 nezatriedenú inde, cytológia PAP: IIIb, H-SIL som bola 27.5.'21 na konizácii cervixu. Histopatologický nález: 1. Konizát: EXOCERVIX- skvamózny epitel bez dysplázie. TZ a ENDOCERVIX- prítomné je takmer cirkulárne sa tiahnuce ložisko metaplastického skvamózneho epitelu s H-SIL dyspláziou (CIN3/CIS), horizontálny rozsah do 5mm, kt. prechádza aj hlboko do endocervikálnych krýpt, nie sú však prítomné známky invazívneho rastu ani zasahovanie do endocervikálnej resekčnej línie. Stróma- subepiteliálne je v oblasti H-SIL prítomný chronický zápalový infiltrát strednej intenzity. 2. Kyret CK- v kompletne spracovanom a hlboko zrezanom materiáli sú prítomné krvné koagula obsahujúce mikrofragment skvamózneho epitelu s H-SIL dyspláziou a fragmenty endocervikálnej sliznice s ložiskami nezrelej skvmóznej metaplázie bez dysplázie. Záver: Cirkulárne ložisko H-SIL (CIN3/CIS) v endocervixe, rozsah konizácie dostatočný. Odporúčanie: simplexná abdominálna hysterektómia. Pán docent, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o Váš odborný názor, či je nevyhnutná hysterektómia a pokiaľ áno, či je možné ju vykonať aj laparoskopicky. Ďakujem pekne za Váš odborný názor.

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Endocervikálny resekčný okraj je negatívny, avšak v kyrete CK sú ešte stále dysplastické zmeny (HSIL). Sú dva možné postupy - opakovať konizáciu ešte raz alebo absolvovať hysterektómiu, ktorá je možná aj prostredníctvom laparoskopického prístupu. Je ťažké sa vyjadriť bez klinického nálezu....S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent prepáčte,že vyrušujem mám 50r a bola som na prev.prehliadke. Lekár mi spravil odber na cytologiu ,nečakám na výsledok,ale mám obavy do správy mi napísal , percio cylindricke na c12 belave ložisko 5krat 7 MM kontaktné krváca nič bližšie mi nepovedal tak mám obavy nevieme mi niečo bližšie popísať viem musím čakať na výsledky ale som z toho čakania nervózna ,ďakujem a želám pekný den

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Samotný popis ešte nič neznamená, nemusíte sa báť. Dôležitý je cytologický výsledok, na základe ktorého sa nález manažuje ďalej - kolposkopia, biopsia a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, veľmi pekne Vám ďakujem za Váš čas. Prosím Vas objasnite mi niektoré veci ktorým nie celkom rozumiem a zároveň Vás prosím o radu. Cca pred dvoma rokmi som ukončila vzťah s partnerom( dôvod opakované nevery). Čítam vo Vašej poradni o hpv, chcem sa dať zaočkovať. Treba mi nejaké špeciálne vytery? Či len ma rovno zaočkuje môj gynekológ? A ďalej, tým že mi bol priateľ neverný a veľa žien tu píše aj o genitalnom herpese, môžem ho mať hoc o ňom neviem? Čítala som na internete že ho ženy môžu mať aj bez prvotného príznaku a napr keď idu na konizaciu poprípade pôrod sa u nich môže prejaviť. Testy po rozchode na pohlavne choroby boli v poriadku, len mi robili asi základne na HIV, syfilis, kvapavku a chlamidie. Na HPV podľa môjho lekara testy je robiť zbytočne, napodiv mi odporučil Gardasil. Takze som nemala testy ani na HPV ani na HSV2. Mám pýtať dodatočne testy? Alebo aspoň na tu HSV2? Len pripomínam že som dva roky po rozchode a počas spoločného “ chodenia” som si nič nevšimla z partneroch strany. A ešte podotýkam nemala som nikdy žiadne pľuzgiere ani nič. Lekár mi vraví že mám byť spokojná. A že z jeho ambulancie sú najsilnejšie herpesy 1. Krát, potom sú oveľa oveľa slabšie a vekom klesá ich manifestácia? Je to tak? Dakujem Zuzka 39rokov

11 Jun 2021 - Dobrý deň. Očkovať sa môžete bez špeciálnych testov. O genitálnom herpese a hlavne primárnej infekcii by ste vedeli vďaka typickému klinickému obrazu na koži genitálií. Váš zmluvný lekár má pravdu. Stačí len absolvovať pravidelné preventívne prehliadky ako doteraz. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Chcem sa spytat ci odporucate ockovanie proti HPV po uplnej hysterectomii vo veku 60 r? Prvu davku som mala pred operaciou ale nie som si ista ci ma zmysel po.operacii pokracovat. Dakujem

11 Jun 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade po odstránení maternice už očkovanie vo veku 60 rokov nemá zmysel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás, mám nejakú otázočku ohľadom hpv. Myslím že Vaša odpoved by mohla byť nápomocná viacerým zienkam. Moja otázka znie, našla som si pod jazykom akokeby no, pozerala som na internete a že papilomy, neviem čo. So strachom v očiach som šla k praktickej lekárke, ona ma vysmiala, vraj pozrite sa, aj ja takéto mám ....že sliznica v ústach ani na lícach nie je nikdy úplne hladká, a že rozhodne to nie je hpv. Asi po nejakej dobe som šla na orl, lekár takisto, žiadne hpv že nikde nevidí. Vraj by to rástlo a zväčšovalo sa to....no ok, internet je plny bludov....len toto sa chcem opytat, môže sa to kebyže to je hpv preniesť na dieťa? Oblížem cumlík, pobozkám....oblížem lyžičku....Dokonca ja som vzala aj malú na orl a lekár vraví že tam rozhodne nič nevidí a keď niečo ma z vnútornej strany líc, tak zo zúbkov. Prepáčte mi, len sa pýtam aj za ostatné maminky, je riziko prenosu kebyže to maminka ma napr pod jazykom alebo v ústnej dutine že to prenesie na dieťatko? Pri kŕmení alebo oblizani cumlíka? Ďakujem pekne

11 Jun 2021 - Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou to nie je HPV infekcia. Daný spôsob prenosu infekcie na dieťa je nereálny. Vo všeobecnosti - HPV infekcia v dutine ústnej je zriedkavá...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Vážený pán docent Kúdela, mám pre Vás otázku z hľadiska čistého záujmu a hľadám na ňu odpoveď. Niektorí lekári uvádzajú, že u tuhých fajčiarov po prekonaní ťažkého, napr. onkologického ochorenia sa neodporúča náhle prestať s fajčením. Zo psychologického hľadiska to vraj má opačný efekt na proces uzdravenia pacienta. Aký máte na to názor? Stretli ste sa s podobnou situáciou? Ďakujem za odpoveď.

11 Jun 2021 - Dobrý deň. Vo všeobecnosti nie je dobré nárazovo ukončiť podobnú závislosť. Organizmus je navyknutý a objavujú sa niekedy nepríjemné abstinenčné príznaky. V prípade fajčenia existujú nikotínové náplasti, ktoré nahrádzajú nedostatok nikotínu v organizme. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. Doc. Dr. Kudela, Rada by som sa informovala ci odporucate ockovanie proti HPV ked som virus mala a som po uplnej hysterectomii. Mam 60 rokov a neviem ci vakcinaciou by som si viac neublizila. Prvu davku som si dala v aprili/21 ale zvazujem ci to nie je zbytocne. Zijem s manzelom vela rokov a neveru vylucujem. Dakujem za odpoved Iveta Palesova

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Vakcína Vám neublíži, avšak očkovanie po odstránení maternice nemá podľa môjho názoru význam. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Moja otázka pán doktor sa týka toho, že keď mi má prísť menštruácia, pociťujem akokeby také pálenie, aj prvé dni menštruácie, neviem čím to môže byť, ani čo na to použiť? Svrbenie, jemné pálenie....čo som pozerala do zrkadielka tak žiadne vyrážky nič čo by mohlo naznačovať herpes. Lekár mi aj bral stery a všetko bolo v poriadku, partnera mám stáleho dva roky. Existuje na to nejaký čipok? Alebo ako teda? Riešila som to aj s kožnou, síce ma nevidela, len mi povedala, že je to normálne....a kebyže je to herpetická infekcia sú zväčšené uzliny, teplota....a VIDITEĽNÝ výsev.... alergia na vložky to byť nemôže, lebo vtedy ešte nemám vložku ( deň, dva pred menštruáciou). A druhá vec neviem ani ako by som prišla k nejakému herpesu, keďže sa prenáša len z pľuzgierov ( tak mi to vysvetlil aj renomovaný imunológ) a v minulosti ani bývalý a ani tento partner nič nemá. A orálny sex nepraktizujeme.

13 Jun 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na výsledky kultivácie môžeme vylúčiť bežné infekcie. Ešte je dobré sa zamyslieť nad kozmetikou, ktorú používate....takisto noste voľnejšie spodné prádlo. Intímne partie môžu svrbieť aj po holení. Skúste probiotiká, eventuálne sa dá ešte odobrať špecifická kultivácia na Mycoplasmy, Ureaplasmy a Chlamýdie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Na preventívnej prehliadke mi bol zistený HPV vírus. Najbližšie 3 m si mám aplikovať Regresil krém. Je normálne že väčšina krému vytečie do pár hodín? Ma sa aplikovať aj počas menštruácie? Ďakujem za odpoved

13 Jun 2021 - Dobrý deň. Áno, môže sa to stať. Krém sa aplikuje prvý týždeň každý deň a potom 2x týždenne po dobu 3-6 mesiacov. Dá sa to načasovať tak, aby ste si neaplikovali krém počas najsilnejšej menštruácie (napr. tesne pred očakávanou menštruáciou a tesne po). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, 2 x po sebe v polročnom intervale mi vyšla cytologia ASCUS a HPV negat aj kulitvácia bola negat. Lekárka ma poslala na kolposkopiu, kde sa zobrazili nejaké zmeny. (Pomerne rozsiahle mapovité jód negat, lézie vykresľujúce sa po veľmi dlhej dobe pôsobenia kys. octovej v podobe geogr. áreí v I. Q a v intervale 5-8, ostro ohraničené lézie sú reprezentované JM resp. JB. Záver bol LGL. ) Lekár to uzavrel s kontrolou po pol roku. Je možnosť aby sa tento nález sám upravil? ďakujem za odpoveď

13 Jun 2021 - Dobrý deň. Pravdepodobne sa môže jednať o infekciu nezhubnými typmi HPV vírusov (test na vysokorizikové typy je negatívny). Podľa popisu nález na krčku predstavuje len ľahké zmeny, ktoré stačí sledovať v pravidelných intervaloch. Vírusovej infekcie sa zbavíte v 90 % prípadov do 24-48m. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan Docent, Mam 65 rokov. Pred 1.5 rokom som mala prvykrat asi po 18 rokoch sexualnej abstinencie nechraneny styk s novym priatelom. Posledny raz asi pred 8 mesiacmi. Na gynekologickej prehliadke v Aprili tohoto roku mi bol zisteny PAP normalny, vraj cislo 1, bez akychkolvek zmien, ale k mojej hroze pozitivny HPV 16, bez "vniknutia" do buniek krcku. Gynekologicka mi odporucala dalsiu prehliadku o rok, v Aprili 2022. Z nalezu HPV 16 som uplne devastovana, kedze viem, ze je to najnebezpecnejsi druh HPV. Nikdy predtym som nemala ziadne gynekologicke problemy, ani pozitivitu na HPV. Tiez som koncom Marca zacala mat po prvykrat vobec v zivote vaginalny vytok (posledna menstruacia asi v 52-53 rokoch). Vytok bol spociatku biely, presiel do zltkasteho ale velmi vodnateho a vo vacsom mnozstve. Podla lab. Vysledkov to bola bakterialna infekcia – to som tiez nikdy predtym nemala. Po nasadeni vaginalnych cipkov - antibiotikum, vytok prestal, aj ked stale mam mierny belavy vytok, v malom mnozstve, nie vodnaty, jednoducho vidim “spinenie” na tmavej spodnej bielizni. Este pred prehliadkou asi vo Februari som sa zacala citit stale unavena a castokrat mam riedku, vodnatu stolicu, co je uplne nieco nove, kedze mam dlhorocne problemy opacneho razu. Povodne som to pripisovala celej stresovej situacii ohladne corona virusu, aj ked ja som nebola infikovana. Nemam ziadne bolesti, ani na prehliadke na prehmatanie absolutne nic. Krvne testy u obvodneho lekara v poriadku, abdom. sono vyzeralo v poriadku. Precitala som mnozstvo informacii o tom, ako moze PAP ster byt falosne negativny, alebo moze by rakovinova zmena vyssie v krcku maternice, kde ster nebol aplikovany. Som z tejto cituacie zufala, v neustalom strese, kedze sa velmi obavam toho najhorsieho. Je bezpecne cakat s takymto nalezom dalsi rok ? Je mozne, ze za uplynuly cca 1-1.5 rok by sa u mna rozvinulo nejake skryte lozisko s carcinogennymi zmenami zapricinene HPV ? Mozne je asi vsetko. Poistovna v krajine mojeho bydliska nepovoluje skorsi test v pripade , ked su vysledky take ako mam ja. Neviem si predstavit ako budem v tejto situacii existovat dalsi rok. Obavam sa, ze za dalsi rok pritomny virus sposobi nenapravitelne skody na mojom krcku . Je mozne, ze virus vymizne spontanne aj v mojom veku ? Viem, ze vo vacsine pripadov, najma u mladsich ludi virus vymizne spontanne do 12- 24 - pripadne 48 mesiacov. Neviem, ako je to u starsich zien, nenasla som ziadne udaje. Ale ak je virus pritomny dlhsi cas, tak riziko napadnutia buniek krcka sa velmi zvysuje. Ako mozem podporit "zlikvidovanie" virusu ? Viem, ze velku rolu zohrava imunita, zatial chodim k homeopaticke. Je mozne odporucit AHCC na posilnenie imunity alebo nejaky iny pripravok ? Indol 3c? Dakujem za odpoved.

13 Jun 2021 - Dobrý deň. Samotný pozitívny výsledok testu na HPV 16 hneď nesvedčí o zlom scenári. Hlavne aj keď je cytologický výsledok v poriadku. Samozrejme cytológia má svoju citlivosť a špecificitu, ale stále veľmi dobre postačujúcu na diagnostiku ochorení krčka maternice. Trvá priemerne 10-15 rokov, kým sa eventuálne zhubné ochorenie vyvinie (aj pri HPV16). Pravdepodobnosť je ale štatisticky veľmi malá. Kontrola u zmluvného lekára o rok je preto postačujúca, hoci niektoré krajiny pri pozitivite testu na HPV16 odporúčajú tzv. kolposkopické vyšetrenie (mikroskopické vyšetrenie povrchu krčka maternice). Tak ako píšete, telo sa väčšinou vírusu zbaví samo. Samozrejme treba vplývať na tie faktory, ktoré sú modifikovateľné : imunita, zdravé pošvové mikroprostredie...takisto vynechanie zlozvykov ako je fajčenie. Na trhu je viacero prípravkov, ktoré je možné vo Vašom prípade použiť: Papilocare /Deflagyn/Indol a pod...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán doktor!Problém sa týka mojej sestry.Mala pred mesiacom konizáciu krčka maternice, výsledky má zlé...rakovina v 2.stadiu..teraz jej gynekolog odporučil papilocare na 6 mes a až potom kontrolne stery a má sa zamysliet nad tým, či sa nedá zaočkovať proti rakovine krčka.Ake vážne to je?Treba sa bát?Dieťa ešte nemá,nedari sa jej otehotniet, ma 34r.Pomôže ešte očkovanie,alebo už je zbytočne?To je v poriadku,že až o 6mes má ist na kontrolu?Za odpovede velmi ďakujem

12 Jun 2021 - Dobrý deň. Popisované skutočnosti sa dosť bijú. Určite by jej gynekológ neodporučil konzervatívny postup v prípade onkologického ochorenia. Nejedná sa len o druhý stupeň dysplastických (prednádorových) zmien? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, zistila som, ze ma priatel podvadzal. Bola som s nim rok, pred nedavnom sa mi spravili gen. bradavice, ktore som odstranila wartecom. Aka je sanca, ze by som mohla mat aj vysokoriz. typ? Mam 19 rokov, dakujem za odpoveď

12 Jun 2021 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú väčšinou spôsobené benígnymi (teda nie vysokorizikovými typmi). Samotná HPV infekcia je vo Vašej vekovej kategórii veľmi rozšírená a postihuje asi tretinu žien. Na druhej strane, čím mladší organizmus, tým rýchlejšie sa infekcia spontánne vyhojí. Porozmýšľajte do budúcnosti nad očkovaním. Samozrejme pokračujte v pravidelných preventívnych prehliadkach u Vášho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, či mi viete poradiť a je možné absolvovať cytologiu aj priamo v laboratoriu s odberom, nakoľko som už dlhšie sledovaná pacientka, každého pol roka chodievam na stery, a vyše 10 rokov sú moje výsledky nasledovné : raz môj výsledok je 3ab, hpv., potom zas je v poriadku aj bez HPV. v roku 2013 som absolvovala konizáciu a v 2016 rekonizáciu. absolvovala som aj biopsiu, aj kolkoskopiu, všetko bolo v poriadku. môj gynekológ ma posiela na hysterektomiu. ďakujem za odpoveď a pomoc

30 May 2021 - Dobrý deň. Laboratóriá nie sú oprávnené na odber cytológie - ten vykonáva gynekológ. Opakované zmeny na cytológii, ktoré popisujete aj po konizáciách sú na zváženie. Jednou z krajných možností je aj hysterektómia. To však závisí aj od veku pacientky, lokálneho kolposkopického nálezu a posledných výsledkov cytológií po konizáciách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, pravidelne chodím na preventívnu prehliadku a minulý rok v marci mi vyšla hraničná cytológia, rovnaký výsledok bol aj v septembri 2020 aj v marci tohto roka. Gynekológ mi odporučil Papilocare gel a po mesiaci aplikácie sa mi objavilo ráno krvácanie. Mám 47 rokov a cyklus mám nepravidelný, posledný bol december 2020. Bola som v tom, že som po čase dostala menzes, ale počas dňa krvácanie prestalo. V ten deň večer som si pre istotu nedala gel, aplikovala som si ho až na ďalší večer, pretože krvácane sa úplne stratilo. Ráno som vstala a opäť som mala výrazné krvácanie (jasnočervenú krv), ktoré v priebehu dňa opäť prestalo. Chcem sa vás opýtať, či tento jav je bežný pri aplikácii Papilocare gélu alebo mám určitú precitlivelosť na daný gél a mám ho radšej vysadiť??? Za vašu odpoveď vopred ďakujem MM

30 May 2021 - Dobrý deň. Papilocare nie je hormonálnym alebo podobným liekom. Nemal by ovplyvňovať menštruačné krvácanie a ani iné krvácanie napr. z krčka maternice. Ak predsa len evidentne pozorujete spojitosť medzi aplikovaním gélu a krvácaním, konzultujte svojho obvodného gynekológa a prerušte liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den, Z lbc cytologie vysiel 2x ascus, hpv negat, mrnstruacny cyklus je velmi dlhy, tento mesiac po 43dnoch vyvolany injekciou. Moze to mat suvis? Je mozne aby sa nalez zhorsil ma rakovinu aj bez hpv virusu? Mozem nieco urobit pre seba okrem cicatridiny a deflagynu, aby som nalez ascus zlepsila? Dakujem vopred!

12 Jun 2021 - Dobrý deň. Poruchy menštruačného cyklu nesúvisia s cytologickými zmenami na krčku maternice. Samotný výsledok ASCUS je spojený s HPV infekciou (hlavne rizikovými typmi) len v polovici prípadov. Veľakrát je za tým iný - nepoznaný zápal. Bez HPV vírusu sa onkologické ochorenie nevyvinie. Je nutné sa zamerať na zdravé pošvové mikroprostredie (probiotiká a pod.) a samozrejme pozitívne ovplyvniť svoj imunitný systém. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, Mam 36 rokov, nerodicka a CIN2 nález. Chcela by som sa spýtať na Vás názor ohľadne nutnosti prevedenia konizacie alebo preferenciu konzervatívnej liečby s aplikáciou podporných prípravkov (Dedlagyn), pripadne aj vakcinaciu? Za Vašu odpoved vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom, Zuzana

12 Jun 2021 - Dobrý deň. Výsledok histológie CIN2 v polovici prípadov zmizne, ale v polovici prípadov pretrváva alebo sa nález zhoršuje. Samozrejme výsledok je nutné korelovať s klinickým (kolposkopickým) nálezom ako je veľkosť ranky na krčku a podobne. Deflagyn alebo inú liečbu by som v tejto situácii neodporúčal - vhodnejšie sú pri ľahkých cytologických/histologických abnormalitách, kde CIN2 nepatrí. Plytká konizácia možno bude najlepším riešením, a to bez efektu na budúce tehotenstvo. Očkovanie a prvú dávku by som odporučil už pred samotným chirurgickým zákrokom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den som 6 tyzdnov tehotna. HPV vyrus mi gynekologicka zistila pred pol rokom z cytologie , mam rizikovejsie druhy. Chcem sa opytat ci to nejak ohrozuje plod a ak ano ako predist po narodeni vyrusu u babatko alebo ho eliminovat. Tiez sa chcem opytat co sa da robit v mojom pripade kedze nakazeny je aj partner , po porode by som sa mohla ist zaockovat ? Pomohlo by to ? Chcem predist rakovine. Dakujem.

27 May 2021 - Dobrý deň, HPV infekcia samotná neovplyvňuje tehotenstvo. Väčšinou sa HPV vírus stratí sám. Ak máte cytológiu v poriadku , stačí absolvovať len pravidelné preventívne prehliadky. Ďalej si treba uvedomiť, že HPV infekcia neznačí hneď o zhubnom ochorení. Skôr je to zriedkavý následok infekcie. Ja by som počkal na ďalšiu preventívnu prehliadku a potom by som uvažoval nad očkovaním (očkovanie samotné nie je odporúčané napr. počas tehotenstva). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, či mi viete poradiť a je možné absolvovať cytologiu aj priamo v laboratoriu s odberom, nakoľko som už dlhšie sledovaná pacientka, každého pol roka chodievam na stery, a vyše 10 rokov sú moje výsledky nasledovné : raz môj výsledok je 3ab, hpv.,H-sil potom zas je v poriadku aj bez HPV L-sil v roku 2013 som absolvovala konizáciu a v 2016 rekonizáciu. absolvovala som aj biopsiu, aj kolkoskopiu, všetko bolo v poriadku. môj gynekológ ma posiela na hysterektomiu. chcela by som isť na ster mimo môjho gynekologa aj ako samoplatca. ďakujem za odpoveď a pomoc

27 May 2021 - Dobrý deň, ak nie ste spokojná s Vaším gynekológom, môžete si zobrať kartu a prehlásiť sa k inému špecialistami. Laboratóriá nie sú oprávnené na odber cytológie - ten vykonáva gynekológ. Opakované zmeny na cytológii, ktoré popisujete aj po konizáciách sú na zváženie. Jednou z možností je aj hysterektómia. To však závisí aj od veku pacientky, lokálneho kolposkopického nálezu a posledných výsledkov cytológií po konizáciách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa informovat ohladom ockovania proti HPV . Dceru - tohto casu uz ma 14r, som dala zaockovat zakladnou vakcionou HPV, nakolko pediatrom bola vakcina odporucana ked mala dcéra pre 13rokov. Nevedela som v tom case informaciu ani pediatricka mi neponukala rozsirenu verziu HPV vakciny.. To , ze existuje ucinnejsia 9 zlozkova vakcina proti HPV som zistila az teraz . Viem este dodatocne dceru zaočkovat tak, aby mala očkovanie na úrovni 9zložkovej vakcíny ? Je to vobec možné ? Chcem ,aby mala plnú ochranu čo sa týka vakcinácie. Dakujem za info .

11 Jun 2021 - Dobrý deň. Podľa výrobcu je možné preočkovanie po uplynutí 12 mesačného intervalu od poslednej vakcíny. Je však nutné si to zvážiť. Aj lacnejšia vakcína chráni pred najzhubnejšími vírusmi HPV 16 a HPV 18. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa Vás pán docent opýtať, môj vzťah skončil pred troma rokmi z dôvodu partnerovej nevery. tým, že mi bol neverný, uvedomujem si, že na mňa mohol preniesť kadejaké ochorenia. Asi rok po rozchode som si dala spraviť testy na pohlavné choroby, teda Hiv- negatív, syfilis - negatív, chlamídie - negatív, hpv -positive 6, no na radu lekára som sa dala zaočkovať Gardasil 9, cytologia bola v poriadku. netrápia ma výtoky nič. Len sa chcem opýtať, mám ešte dodatočne žiadať nejaké vyšetrenia? Nemám ani hepatitídu typu B ani C. Len chcem byť zodpovedná, preto sa pýtam, ako lekár gynekológ s akými najčastejśími pohlavnými chorobami prichádzate do styku? čítam vo Vašej poradani aj o herpese, na gynekológii ma sestricka vysmiala. vraj ako by som k tomu prisla a tri roky po rozchode by sa mi už ukázal, presne kvoli tomuto sa bojim ist aj na kupalisko, ja neviem, viete mi v tom poradit, co este pre svoje pohlavne zdravie mozem urobit? a este dotaz, priatel bol len jeden, nezijem ziadnym promiskuitnym zivotom.dakujem radka

30 May 2021 - Dobrý deň. Určite ste veľmi zodpovedná pacientka. Medzi najčastejšie pohlavne prenosné ochorenia patrí HPV, herpetické a chlamýdiové infekcie. Váš lekár/sestrička majú pravdu - daná infekcia by sa už dávno ukázala. Inkubačná doba je cca 2-12 dní. Podľa môjho názoru môžete úplne kľudne fungovať bez obmedzení...nebojte sa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Vyšli mi zmeny na krčku ASC-US a výter :streptococcus Nasledne cca o 3 mesiace mi bol robený test na HPV kt.bol negatívny. Manžel má tiež hpv negatívne. Nerozumiem teda tomu ci zmeny na krčku automaticky znamenali že som mala HPV alebo, či musia byť spôsobené len sexuálne prenosnými infekciami, alebo za nich mohol prítomný streptococcus, alebo môžu byť aj z iných príčin napríklad ze zato telo môže samo keď je pod stresom oslabená Imunita a podobne. Veľmi Vám ďakujem za odpoveď

30 May 2021 - Dobrý deň. Cytologické zmeny ASCUS nemusia hneď značiť o HPV vírusovej infekcii. Polovica takýchto cytologických výsledkov nie je spojená s HPV. Svedčí aj o rôznych iných nepoznaných minoritných zápalových zmenách napr. aj o spomenutej bakteriálnej infekcii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa opýtať, mám 23 rokov, a bola mi diagnostikovaná prezencia vírusu HPV cez DNA métodu, jedného alebo viaceŕych HR HPV typov, ale nie typu 16 a 18. A zároveň cez metódu mRNA prítomnosť HPV už všetkych týchto typov je negatívna. Ako si to mám prosím vysvetliť? Ďakujem Vám za odpoveď a s prianím pekného a úspešného dňa.

26 May 2021 - Dobrý deň, poprosili by sme Vás osloviť Doc. MUDr. Erika Kúdelu, PhD, ktorý sa venuje aj problematike HPV infekcie. Ako onkogynekológ má väčšie skúsenosti s interpretáciou výsledkou, ktoré sú založené na rôznom mechanizme, ako aj s následným určením ďalšieho postupu v prípade potreby. Ďakujeme S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa opýtať, mám 23 rokov, a bola mi diagnostikovaná prezencia vírusu HPV cez DNA métodu, jedného alebo viaceŕych HR HPV typov, ale nie typu 16 a 18. A zároveň cez metódu mRNA prítomnosť HPV už všetkych týchto typov je negatívna. Ako si to mám prosím vysvetliť? Ďakujem Vám za odpoveď a s prianím pekného a úspešného dňa.

14 Jun 2021 -

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. V 2/2021 som absolvovala kolposkopiu pre opakujúci nález LSIL. Výsledok HPV16 pozitivny , proliferačná aktivita Ki67 pozitivna. Fragment sliznice cervixu z oblasti TZ a okolia krytý dlaždicovým epiteiom s komplexom reaktivných atypí a LSIL. Doporučený opakovaný odber o 12 mesiacov. Prosím o Váš názor, či to nie je neskoro. Či to netreba riešiť skôr, keďže je HPV16 pozitivny. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

30 May 2021 - Dobrý deň. Navrhovaný postup je správny aj v prípade infekcie HPV 16. Ľahké zmeny na sliznici krčka maternice (LSIL) majú tendenciu k spontánnemu vymiznutiu v 90 % prípadov. Preto sa volí konzevratívny postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den prajem. Takú otazku by som mala že mozem naraz používať Cicatridina vag.čapiky a Deflagyn gel? Ďakujem!

27 May 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na to, že oba preparáty sú lokálne pôsobiace, neodporúčal by som ich kombináciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás pekne o radu. 1.11.2021 som dostala koronavirus. Ihneď som sa dala na zinok, vitamín C, vitamín D a užívala som aj Isoprinosine. Asi po 14 dňoch som s tým skončila a vtedy som začala pociťovať neskutočne pálenie asi týždeň v pošve. Bez výroku, len som mala pocit že je to všetko zapálene, po konzultácii s lekárom ( bez vyšetrenia) som si dala vaginálne čipky neviem ako sa volali, boli v balení 3ks. Toto som dobrala, no cítila som strašne pálenie pri zavádzaní čipky aj keď to pôsobilo. Tak som sa potom po pár dňoch vybrala na gyndu, lekár ma pozrel, dokonca aj pod kolposkopom, zobral stery a že mi dá vedieť. Potom som mala aj pocit svrbenia z vonku. Lekár mi volal že stery boli negatívne. Nič mi na to nedal. Tak som šla za druhým gynekológom, ten ma prehliadol a povedal mi, že si to mám zvonku Mastit pimafucortom. Po týždni asi prestali problémy. Prosím Vás, čím to mohlo byt? Obaja lekári v pošve nevideli nič, kultivácia bola dobrá, mohlo to byt po korone? Alebo tie lieky mi rozkývali posvovu flóru? Mám 4 roky jedného priateľa, pohlavne choroby dosť pochybujem....že by som mala. Nikdy som nemala nič, výtok ani nič. Prosím Vás nemáte s tým skúsenosti? Dokonca som vylúčila aj herpeticku infekciu z vnútra, keďže tá ma klinicky jasne prejavy. A mykoticku tiež, a keby jeden doktor prehliadne, ale dvaja? Čím to mohlo byt? A ako sa chrániť dobuducna prosím Vás? Ďakujem

30 May 2021 - Dobrý deň. Aj samotná koronavírusová infekcia je spojená s výraznými zmenami imunitného systému. Tým pádom dochádza aj k zmenám bakteriálneho zloženia v pošve, ktoré nemusí hneď klinicky vypadať ako zápal. Pokračujte v pravidelných preventívnych prehliadkach, vyvarujte sa rizikovým faktorom vzniku gynekologických zápalov a posilňujte imunitný systém. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, min.rok som bola na konizácii kŕčka a odvtedy sa mi neustále objavuje genit.herpes. Je to velmi bolestive a uz som z toho aj psychicky zdeptana. Gynekologička mi nechce predpisovať herpesin každý mesiac a riešim to aj homeopatiou, len nejak to este nepomaha. Najhorsie je, ze mam pocit, ze znova mam aj HPV virus a ak sa mi potvrdi, neviem ako zabranim tomu herpesu. Neviete mi prosim poradit, co by nan zabralo? Aj na to HPV? Ďakujem.

30 May 2021 - Dobrý deň. V prípade opakovaných herpetických infekcií je nutné konzultovať odborníka z oblasti kožného lekárstva tak ako aj imunológa s nastavením vhodnej liečby. Cielené ovplyvnenie imunitného systému je dôležité aj v prípade HPV infekcie. Ďalej je vhodné vyšetrenie aj partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa opytat, mam takyto problem. Pred 4mi rokmi mi bola robena konizacia od vtedy cytologicky ster negativny, podla gynekologicky krcek aj vsetko v poriadku, ale ja mam napriek vsetkemu okrem menstruacie tyzden pred jej zacatim spinenie, iba 10dni po menzese mam pokoj a este ma trapi problem ze pri styku krvacam. Pred dvoma rokmi sa mi narodila dcerka. To spinenie co mi ostalo po konizacii, mi bolo povedane, ze porodom sa to upravi, ale neupravilo a mna to uz takto nebavi mat stale. Koly problemomso stitnou zlazou hormonalna antikoncepcia neprichadza v uvahu. Ake mam moznosti prosim Vas

30 May 2021 - Dobrý deň. Špinenie môže byť spôsobené poruchami menštruačného cyklu alebo krvácaním z povrchu krčka maternice. Ak máte cytologické vyšetrenia v poriadku, treba konzultovať Vášho gynekológa ohľadom iných príčin krvácania. Niekedy je povrch krčka krehký a krváca napr. po pohlavnom styku. Vtedy je možné ošetrenie krčka maternice napr. laserom, eventuálne sú k dispozícii rôzne vaginálne gély napomáhajúce hojeniu povrchu krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, neviem či mi môžte v tomto poradit no veľmi vás prosím. Chystáme sa cela rodinka do kúpeľov, tj, manžel a dve dcéry 8 rokov. Tým že sú to termálne Kupele, môžte mi povedať hrozí tam aj mojim dcéram napr genitalne bradavice poprípade genitálny herpes? Ako ich môžem chrániť? Je vhodné ich brat do kúpeľov? Doteraz sme chodili stále k moru. No chceme ísť s dcérami, nechcem sa pýtať pediatričky, lepšie mi poradíte vy. Ďakujem

30 May 2021 - Dobrý deň. Ja nevidím dôvod, prečo by nemohli ísť s Vami. Herpetická infekcia sa takto neprenáša. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
prosím Vás aké sú prvé príznaky vaginálneho herpesu a za akú dobu sa začnú prejavovať od nakazenia? Môže byť situácia že ho mám a neviem o tom? Je pravda tvrdenie z diskusných fór že ho ženy majú aj každý mesiac? A že vekom klesá jeho tendencia? Že zmizne v období menopauzy? A dá sa chytiť z jedného pohlavného styku keď som u partnera nevidela žiadne vyrážky? Ani výsev, ani chrasty? Ako sa mám správať keď chcem začať nový vzťah? Ťažko povedať priateľovi chod si pre papier či máš hpv, či herpes....ďakujem

30 May 2021 - Dobrý deň. Typickým príznakom sú bolestivé vriedky s červeným lemom sprevádzané pálením, svrbením v oblasti genitálu, eventuálne zdurením lokálnych lymfatických uzlín. Inkubačná doba je zhruba 2-12 dní. Prvoinfekcia je vždy s príznakmi - po nej herpetický vírus ostáva v tele (veľakrát nemý aj dlhé obdobie). Niekedy dochádza k jeho reaktivácii aj v kratších časových intervaloch. Vekom klesá celkovo aj výskyt daného ochorenia. Herpetická infekcia je nákazlivá len v čase výsevu kožných zmien. Spomenutá tematika pohlavne prenosných ochorení je hlavne aj o dôvere medzi partnermi.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, poprosím Vás o Váš názor, mám priateľa 5 rokov a v poslednej dobe sa mi začali robiť take červene miesta teda akokeby zaparenina v mieste ako konci zadok ku chrbte. Gynekológ mi povedal že zaparenina, ja sa chcem len opytat snáď to neni herpes. Priateľ nemá nič, ma zmysel si dávať robiť test na hsv2? Lekár mi povedal že by išlo o skríženú reakciu s hsv1. Zaujíma ma Váš názor. Ešte doraz, mám 34 a je to môj druhy partner. Ďakujem

22 May 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na Vami popisovanú lokalizáciu by sa nemalo jednať o herpetickú infekciu. Eventuálne skonzultujte kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Prosím Vás chcem sa opýtať - v roku 2008 som si našla na ľavej nohe až pri pochve v tom zhybu hrčku ktorá sa zväčšila. V tej dobe ma na základe tej hrči môj gynekológ hospitalizoval. Ešte v ten deň prišiel na gynekologické oddelenie chirurg a volal ma na chirurgickú ambulanciu. Išla som aj keď som netušila prečo. V chirurgickej ambulancii sa dotyčný chirurg radil so svojím kolegom o tej hrči so slovami- MYSLÍŠ ŽE S TEJ HRČI NIEČO VYTEČIE???? Odpoveď jeho kolegu bola skús rozrezať a uvidíme. Od tej doby som mala s tým miestom kde bola tá hrča takéto problémi-navieralo mi to a buď vytekal z tej rany smrdlavý hnis alebo to iba krvácalo. A teraz ak môžem pokračujem-v roku 2017 mi gynekológ zistil rakovinu krčka maternice a urobil Konizáciu v septembri 2017. V januári 2018 konkrétne 11.1.2018 mi museli odstrániť celú maternicu aj jeden vaječník. A teraz mám taký istý problém s tou hrčou na nohe ako v roku 2008. Najprv bola len jedna vo veľkosti vlašské ho orecha, teraz mám 3veľké a všetko okolo zapálené až po koleno. Nedá sa mi poriadne chodiť a vyteká mi z tej rany čo urobil chirurg v roku 2008 hnis-veľmi smrdlavý hnis... Chcem Vás poprosiť o radu ako postupovať ďalej.... Už som zúfalá... K chirurgovi nechcem ísť, lebo mám veľmi zlú skúsenosť... Ak by ste mi vedel poradiť ako to liečiť budem Vám Nesmierne VĎAČNÁ. ĎAKUJEM VÁM VEĽMI PEKNE ZA SKORÚ ODPOVEĎ.

22 May 2021 - Dobrý deň. Je veľmi ťažké sa vyjadriť k pôvodu Vašich ťažkostí. Je nutné ihneď konzultovať onkológa a chirurga ohľadom ďalšieho postupu. Hnis značí o zápalovom procese, ktorý treba promptne riešiť...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás keď som bola nakazená vírusom ktorý mi spôsobil genitalnu bradavicu myslite, že som zároveň mohla byt nakazená aj iným typom vírusu? Je to v popoluacii bežne? Ďakujem

22 May 2021 - Dobrý deň. Infekcia viacerými vírusmi naraz (kombinácia napr. dvoch vírusov) je menej častá. Kombinácia 3 a viac vírusov je už raritnou vecou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem sa opytat, ked mi zistili, ze sliznica maternice v sekrecnej faze vykazuje tzv. Polypovu strukturu, ked mi robili kyretaz, je mozne ze sa to upravi, ak tam bol daky zapal, alebo je to i dikacia, ze budem mat problem s otehotnenim? A este ked mi odstranili zapal z krcka a bradavice pri operacii, a vysledky hpv neg, bude sa to opakovat? Dr mi vravela, ze ten hpv, ltory som mala pred rokmi pozitivny, vytboril zapal krcka a je aj v kanale krcku, a vytvorili sa z neho aj bradavice, ale teraz ho mam negativne. Dakujem

22 May 2021 - Dobrý deň. Polypózne formovaná sliznica nie je spojená s neplodnosťou. Pokiaľ ste mali výsledok HPV testu negatívny, porozmýšlajte nad očkovaním. Samozrejme treba len pokračovať v pravidelných gynekologických prehliadkach. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, píšem vam, lebo si myslím, že mi práve vy dokážete poradiť. Mám 35 rokov a jeden sexuálny partner bol v mojom živote. On nejaké vzťahy mal. Mám v sebe injekcie Cervarix, ešte pred prvým sexuálnym kontaktom ( bola som ešte panna a “ ukecal” ma na to gynekológ, vtedy sa dalo očkovať len do 28. roku zivota). Pred 8 mesiacmi som si našla dve podľa lekara genitalne bradavičky a hneď ich poriešil (vypálil). Nikde inde nič nevidel len na vonkajších pyskoch. Vo vnútri v pošve neboli a na krčku vraj tiež nie, robil mi kolposkopiu a mám záver že I. Otázka, môžem mat nejaké skryte na sliznici posvy? Lebo nič nevidel. A pomôže mi Gardasil? Keď som už v vonku mala? Môžu mi ešte nejaké vybehnúť kým dokončím ockovaciu schému??tusim za polroka. Poznáte prípady z Vašej praxe že sa dá žena zaočkovať Gardasilom a dajme tomu o rok jej niečo vybehne? Že akokeby starý vírus ? Pýtam sa preto, lebo plánujeme svadbu a babo. A rada by som, aby keď sa dám zaočkovať Gardasilom som bola v klude, že mám od toho pokoj. Posielala som aj partnera na vyšetrenie a vôbec ma nepočúva, vraj ho nič netrápi, neboli a nesvrbi a nemá žiadne a ani nemal bradavičky. A on o očkovaní ani počuť nechce.len sa bojím, že otehotniem a niečo sa mi zas vyhodí. Môj gynekológ vravel že už by sa mi zo vyhodilo, pred 8 mesiacmi mi to vypálil. A odvtedy nič. Tak váš názor poprosím a hlavne z praxe či máte skúsenosť s tým že sa po roku, alebo po dvoch u zaočkovanej môže niečo vyhodiť. A ešte brala som indol 3 cez dobu tri mesiace, môžem si ho dopriať znovu na 3 mesiace? Nebude to rušiť účinnosť vakcíny? Ďakujem

22 May 2021 - Dobrý deň. Cervarix v prvom rade nechráni pred genitálnymi bradavicami. Tie sú spôsobené vo väčšine prípadov HPV vírusom 6 a 11. V tomto prípade je účinná vakcína Gardasil, ktorá predstavuje vysokú ochranu na základe štúdií už po prvej dávke. Výrobcom stanovená a garantovaná účinnosť je však až po 3.dávke (po pol roku). Preto nie je odporúčané prerušiť vakcináciu po 1. aplikovaní. Po správnom ošetrení genitálnych bradavíc by ste mali byť novou vakcínou chránená pred budúcimi problémami. Nič Vás neobmedzuje v plánovaní rodiny. Partnera netreba nútiť - nemá to zmysel, pokiaľ sa sám nerozhodne. Dôležité je v tomto prípade, že Vy ste chránená. U mužov potenciálna HPV infekcia prebieha veľakrát bezpríznakovo a spontánne vymizne. Lokálna a podporná liečba sa s vakcináciou nebije. Len dokončite vakcinačnú schému a absolvujte pravidelné preventívne prehliadky u svojho gynekológa - to je veľmi dôležité. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Už ste mi zopár krát odpovedali na moje otázky, za čo Vám veľmi pekne ďakujem. Ste veľmi zlatý, lebo aj takýmto povedomím šírite osvetu medzi ženami a zároveň nás “vystrašene “ upokojujete. Za to Vám patrí od nás veľká vďaka. A keď Vám už píšem, zaujíma ma ešte, keďže som v septembri mala genitalnu bradavičku - plochú, zároveň som sa dala preočkovať Gardasil 9 ( pred tým pred 10 rokmi Cervarix), nemusím sa obávať vo vnútri pošvy či sa mi nejaká bradavička vyhodí? Bola som u lekara v marci a povedal mi- z vnútra čisté - z vonku čisté....poviem popravde, ani som nevedela že aj v pošve sa robia bradavičky, no vďaka Vašej poradni som múdrejšia. Môj gynekológ mi povedal že určite žiadne nevidí a s očkovaním bol dobrý ťah, aby sme si nepodávali infekciu s manželom. No pre pokoj v duši potrebujem radu od najlepšieho odborníka na SVK. Od Vás. Myslím si, že by to mohlo aj iným zienkam pomôcť v ich obavách....Čiže Gardasilka ma po vypálenej bradavicke z vonka bude chrániť pred bradavičkami z vnútra.... dobre tomu chápem? Ďakujem krásne a ešte k tomu dodám, že aby sa žienky nebáli vakcíny, ja sama som nemala žiadne nežiadúce účinky, dokonca ani len bolesť hlavy....ruky....ani som nevedela že som zaočkovana. A určite k tomu prispela Vaša poradňa, pretože môj gynekológ o preočkovani nechcel počuť, no zmenila som gynekológa a samozrejme ste ma v tom že robím dobre utvrdil Vy. Ďakujem

17 May 2021 - Dobrý deň. Očkovanie Vás bude chrániť pred kondylómami (bradavičkami) v akejkoľvek lokalizácii - po očkovaní by ste už daný problém nemali mať. Očkovanie má minimálne nežiadúce účinky a je bezpečné a rokmi overené (očkuje sa na svete od 2006, teda 15 rokov - za tú dobu sa zaočkovalo niekoľko 100 miliónov žien/mužov). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den. Bola by som vdacna za vás názor a odpoved. Pred dvomi týždňami som absolvovala konizciu - (CIN I,CIN II) + HPV vírus. Histologiu ešte nemám takze neviem ako som na tom. Ale otázka znie, mám 23 mám aj partnera. Ak sa dám zaockovat iba ja a partner nie, vie to na mna napr. Znova preniesť kedze zatiaľ neviem či on už má alebo ešte nie ten HPV vírus. Alebo je potrebné aby sme boli zaockovani obaja, aby to znova na mna nepreniesol? Ďakujem Vám.

17 May 2021 - Dobrý deň. Postačujúce by bolo Vaše očkovanie - chránilo by Vás pred reinfekciou. Vo väčšine prípadov je HPV vírus u mužov odstránený z tela spontánne a bez akejkoľvej symptomatológie. Úplne ideálny stav je zaočkovanie oboch partnerov. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den pan doktor.absolvovala som konizaciu krcka maternice-stredna dysplazia.pred 12r som mala pozitivne vysledky na HPV.do minuleho roka som mavala cytologiu II. Po operacii mi brali vzorky na hystologiu.robili mi aj kyretaz,kde zistili,ze sliznuca,kt.mala byt sekrecna vykazovala polypovu strukturu.este ze som bala vo vnutry posvy veneriticke brdadavice.pani dr.mipovedala,ze vysledkyna hpv mam teraz negativne,ale ze virus je v tej odstranenj casti po konizacii krcka a brali vzorlu aj z kanalu krcka.moja otazka,ked mi odstranili z krcka abnormalne bunky ktore vytborili zapal a testy na hpv su negativne,odstranili ho z tela,alebo ostal stale v tkanive? A este jedna otazka Ma zmysel sa ockovat,mam 38.dakujem

15 May 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na negatívny výsledok HPV testu , bol vírus z tela odstránený. Očkovanie Vás môže chrániť pred opakovanou infekciou, preto aj vo Vašom veku má zmysel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor.absolvovala som konizaciu krcka maternice-stredna dysplazia.pred 12r som mala pozitivne vysledky na HPV.do minuleho roka som mavala cytologiu II. Po operacii mi brali vzorky na hystologiu.robili mi aj kyretaz,kde zistili,ze sliznuca,kt.mala byt sekrecna vykazovala polypovu strukturu.este ze som bala vo vnutry posvy veneriticke brdadavice.pani dr.mipovedala,ze vysledkyna hpv mam teraz negativne,ale ze virus je v tej odstranenj casti po konizacii krcka a brali vzorlu aj z kanalu krcka.moja otazka,ked mi odstranili z krcka abnormalne bunky ktore vytborili zapal a testy na hpv su negativne,odstranili ho z tela,alebo ostal stale v tkanive? A este jedna otazka Ma zmysel sa ockovat,mam 38.dakujem

17 May 2021 - Dobrý deň. Negatívny test na HPV DNA poukazuje na neprítomnosť HPV vírusu na krčku maternice - t.z., že bol z krčka maternice odstránený. Štúdie jednoznačne poukázali na efektivitu vakcíny po operačných zákrokoch na krčku maternice. Bude Vás chrániť pred opakovanou infekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, prosím Vás , 10 rokov dozadu som sa dala zaočkovať Cervarixom, toho času som 2x preočkovaná Silgardom ( pred strachom z genitalnych bradavíc). No ako to je? Stačia mi dve dávky Gardasilu? Tak mi to povedal môj gynekológ, alebo musia byť tri? Budem chránená aj po tých 2 dávkach pred bradavičkami? Ďakujem a pekný deň

15 May 2021 - Dobrý deň. Vo všeobecnosti má očkovanie Gardasilom vo veku nad 15 r. obsahovať tri dávky vakcíny. Imunitná odpoveď je však silná aj po 2 dávkach vakcíny. Presnú schému môžete konzultovať aj s imunológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás o Vašu radu. Som zaočkovaná Cervarix. Nakoľko mi skončil vzťah pred rokom a risuje sa nový, ako je to s tým keby že bývalý mal nejaký vírus HPV? Napr 16, alebo 18? Mohla by som ho chytiť keďže som bola pred tým ešte ockovana? A ako to je? Môžem ho preniesť ďalej? Že budem iba ako prenášač? Mne neublíži a novému partnerovi by mohol? Alebo tým že som bola ockovana sa ma vírus nechytí a tým pádom ho neprenesiem ďalej. A ešte by som Vás poprosila, vraj u mužov spôsobuje vírus rakovinu penisu. Je to Častá rakovina? Ako môžem tomu zabrániť? Ďakujem

15 May 2021 - Dobrý deň. Ste očkovaná práve proti vírusu HPV 16 a 18. To znamená, že ste plne chránená a nefungujete ani ako prenášač. Zhubné ochorenie penisu je raritná vec a vyskytuje sa v staršom veku. Preventívne prehliadky sú vždy základom prevencie. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň,pred dvomi rokmi mi bol zistený vírus hpv 18 . Odvtedy som to neriešila. Chcem sa spýtať je kondóm aspoň nejaká ochrana proti vírusu? Alebo čo by som mala robiť aby som sa chránila? Znamená to že v budúcnosti môžem čakať rakovinu? Ďakujem

13 May 2021 - Dobrý deň, s touto otázkou by sme Vás odporučili na Doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD, ktorý sa v poradni venuje gynekologickej prevencii. S pozdravom Dubovan, Pavlendová

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, prosím Vás pekne, keď po holení vznikajú ranky na koži poprípade hnisajúce ložisko z chĺpka, tým že je tam ranka môže sa napr aj tam dostať vírus hpv? A po čase robiť neplechu? Mám na mysli napr vírus 16, či dokáže prežiť v otvorenej ranko po holení napr a po čase môže z neho vzniknúť rakovina. Ďakujem

15 May 2021 - Dobrý deň. Neexistuje spojitosť medzi folikulitídou a HPV vírusovou infekciou a už vôbec nie onkologickým ochorením. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pán docent Kúdela, chcela by som sa na Vás obrátiť s pár otázkami. Včera som absolvovala prehliadku u môjho gynekológa a povedal mi, že na maternici mám niektoré bunky negatívne a nariadil mi papilocare na 3 mesiace. Keď som mu však volala ohľadom toho, že či môžem mať HPV vírus, povedal mi, že sa zatiaľ sleduje, čím to je spôsobené. Na vyšetrení mi robil len klasické stery, nie podrobné. Mala som priateľa pred terajším partnerom a obávam sa toho, že či nemám HPV vírus a či som terajšieho partnera nemohla nakaziť? (on nemal predomnou nikoho) poprípade, ak mi viete poradiť, kam by mohol zájsť na vyšetrenie na prítomnosť HPV vírusu u neho? Môžem to preniesť na partnera aj vtedy, keď vedľa seba v úzkej blízkosti spíme? Odporúča sa alebo neodporúča pohlavný styk počas tej 3 mesačnej liečby papilocare? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný deň.

15 May 2021 - Dobrý deň. Ľahké zmeny v cytologickom obraze sa väčšinou stratia spontánne. Liečba Papilocare je podporná liečba ovplyvňujúca lokálnu imunitu, pošvovú mikroflóru a celistvosť povrchu krčka maternice. Nie je nutné hneď brať ster na HPV vírus. Vo vekovej kategórii do 30 rokov je výskyt danej infekcie vysoký (až do tretiny prípadov). Mnoho žien ani nevie/nevedelo, že má HPV vírus, keďže sa infekcia spontánne vytratí vo väčšine prípadov. HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie event. sa prenáša kontaktom koža na kožu v prípade genitálnych bradavíc. Infekcia u mužov prebieha hlavne bez príznakov a spontánne sa vytratí (rýchlejšie ako u žien). Nie je nutné hneď partnera posielať na testy. Počul som rôzne názory na pohlavný styk počas liečby. Ja osobne nevidím dôvod v obmedzovaní. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor prosím pekne o radu. 15.1. 2021 som bola u kožnej ( dermatovenerologičke) lebo som si našla niečo, pri sprchovaní....akokeby vriedok. Sestrička na gynekológii mi povedala, aby som si to vytlačila.skúšala som aj to ale radcsej som zašla za kožnou. Odpoveď bola : Na med. strane ľav. labia po expresii hnisavý obsah, t.č. drobná indikácia 3mm s centrálnou eróziou. Ja som sa zľakla či to nie je gen bradavicka, no lekár to tiež vyvrátil že on tam nevidí nič. Vo februári som sa dala pre istotu zaočkovať Gardasilom. Lenže teraz som šla ku kožnej zas: L308 Na ľavom labiu major v centre drobná erózia, 5mm bolestivá, recidíva včera, LU nezvacsene, Framykoin 2 x denne. Povedala mi, že keď uvidím hnis, môžem si to vytlačiť sama a že mi dáva atb v masti. Keď som sa jej pýtala odkiaľ to je a čo to je, odpoved bola, že to bol nevyhnisany chlpok, poprípade z holenia a nevyhnisalo to celé, ostala tam nejaká časť a to robí problém. Chcem pán doktor počuť Váš názor, viem že ste odborník, miestami som sa bála, aby to nebol nejaký nádor alebo čo. Mohlo zo byt niečo z holenia zapálene, ostalo pod kožou? Prečo sa to robí a čo na to pomáha, môžem skúsiť tiež nejaké napr Indol, alebo niečo podporné? Ja už neviem ako ďalej. Môj gynekológ vraví že je to normálne, kožná mi povie môžte do to sama vytlačiť, tam zrejme bude pochopila som nejaký “hrot” z toho čo nevyhnisalo v januári...no a ja, len som sa bála aby to nebol nejaký nádor...ďakujem Vám

09 May 2021 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu sa najskôr jedná o zapálený folikul podľa všetkého ako následok holenia na intímnych miestach. Určite to nie je nádor a ani genitálna bradavica. Prikláňam sa teda k názoru Vašich lekárov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Mám na Vás niekoľko otázok. Mám 26 rokov, rovnakého partnera už vy se 4 rokov a čakáme druhé bábätko, som v 14 tt a na prvej poradni mi robila doktorka výtery, kde mi vyšiel vírus HPV pozitívny. Doktorka mi k tomu povedala len toľko, že teraz v tehotenstve sa to nedá nijak riešiť, pretože samotné tehotenstvo spôsobuje zmeny na krčku a že to budeme riešiť po pôrode. Pýtala som, či predtým som takéto výsledky nemala, tak vraj mi takéto podrobné vyšetrenia predtým neboli robené, neviem prečo. Je možné, že mám vírus už tak v sebe? V tehotenskej knižke mám napísané cytologicky nález LBC negatív., HPV pozitív., čo to pre mňa znamená? Odporúčate očkovanie mne aj partnerovi? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

09 May 2021 - Dobrý deň. HPV vírus vo Vašej vekovej kategórii je prítomný asi u štvrtiny až tretiny žien (výsledok HPV pozit) . Cytológiu (LBC) máte v poriadku, takže vírus nerobí žiadne zmeny na krčku maternice. S veľkou pravdepodobnosťou sa ho spontánne zbavíte, Vaše tehotenstvo to nijako neovplyvňuje. Očkovanie Vás bude chrániť len pred budúcou infekciou (reinfekciou). Ja by som očkovanie odporučil, aby ste si medzi sebou vírus stále nepredávali (keďže sa jedná o pohlavne prenosné ochorenie). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. V roku 2017 mi bola diagnostikovaná endometrióza malé ložisko. Nasadená bola liečba Visanne (gestagén Dienogest, jeden zo skupiny progesterónov), kt. pravdepodobne zvyšuje riziko rakoviny prsníka. Rok po užívaní sa objavili problémy s prsníkmi - adenózny typ žľazy - hrčky a cysty, ktoré pretrvávajú dodnes (takmer 3 roky).Nikdy predtým som s prsníkmi nemala problém. Je pre mňa vhodná prevencia prsníkov a liečba cýst voľne dostupným Indonalom / Indol 3 carbinol ak je o ňom známe, že zvyšuje progesterón a vyplavuje škodlivý estrogén? Keď práve progesterón obsiahnutý v liečive Visanne je pôvodcom mojich problemov s prsníkmi? Ďakujem za odpoveď.

09 May 2021 - Dobrý deň. Gestagénová liečba nepatrí medzi hlavné rizikové faktory pre vznik karcinómu prsníka. Áno, prsník a bunky tvoriace žliazky prsníka sú hormonálne závislé (hlavne od estrogénu, ktorý funguje ako rastový faktor - úloha progesterónu nie je až tak jednoznačná). Ak Vám daná liečba spôsobuje problémy, treba ju vysadiť. Cysty na prsníku ani zmnožená žľaza nepredstavujú prednádorové stavy. Ak sa tvoria cysty na prsníku a ak ste fajčiarka, je v prvom rade nutné skončiť s fajčením. Jednoznačná efektívna liečba na tvorbu cýst nie je.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, poprosím Vás o odpoveď na moju otázku s ktorou si neviem rady. Je mi 28 rokov. Mala som prvého sexuálneho partnera v 24. Vzťah trval 4roky. Ešte ako 20 ročná som sa dala zaočkovať vakcínou Cervarix. Počas vzťahu som iného partnera nemala, o ňom aj pochybujem, či bol verný. Asi 4 mesiace dozadu mi lekár našiel bradavicu, na ktorú zabral krém Aldara. Vôbec som nevedela že po prvom partnerovi k niečomu takému prídem. Prosím poraďte mi ako ďalej? Mohol ma nakaziť aj hpv 16,18 keďže som bola zaočkovaná pred 8 rokmi? Vraj sú to najčastejšie typy. Alebo môže byť vo mne nejaký iný vysokorizikový typ? Aké prosím máte skúsenosti s tým, keď bola niekomu lokalizovaná bradavička? Mohol ma len tým jedným typom nakaziť? Či to ide ruka v ruke nízko rizikový typ s vysokorizikovým typom. Prehliadky boli každý rok v poriadku. Ako mám fungovať ďalej? Chcem si nájsť partnera a založiť rodinu, musím mu povedať že som mala genitalnu bradavičku a možno mám aj niečo iné? Mám malú nádej, lebo píšete v poradniach že nakazenie dvoma vírusmi hpv je zriedkavé a troma úplne ojedinele. Čiže mohla som mať len ten jeden? Čo mi spôsobil bradavičku? Prepáčte, len chcem byť zodpovedná voči budúcemu partnerovi. Ďakujem Nika

15 May 2021 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú skôr spôsobené nízkorizikovými typmi 6 a 11. Väčšinou sa jedná o infekciu jedným vírusom a voči tým najnebezpečnejším (16 a 18) ste plne chránená. Niekedy sa genitálne bradavičky vracajú, ale pri správnej liečbe sa vírusovej infekcie plne zbavíte. Váš prístup je správny, ku svojmu/partnerovmu zdraviu treba pristupovať zodpovedne. Nič Vám nebráni v tom, aby ste si založili rodinu...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán docent, chcela by som sa opýtať partner si našiel bradavice pri žaludi a trochu väčšie v ústi močovej rúry. Ja mám pozitívny Hpv 16 a on čaká za výsledkami. Urológ mu povedal, že v prípade muža je očkovanie proti Hpv zbytočné. Môžem sa opýtať ako by sa tie bradavice a tie výrastky v ústi dali vyliečiť ? A čo si myslíte o očkovaní mužov na Hpv ?

15 May 2021 - Dobrý deň. Liečba genitálnych bradavíc je v tomto prípade v plnej kompetencii urológa, pričom je účinná hlavne lokálna terapia. Samotné očkovanie daný stav nevyrieši , môže chrániť pred opakovanou infekciou HPV v budúcnosti. Očkovanie je vo všeobecnosti vhodné pre obe pohlavia. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, po telefonáte som sa dozvedela od svojho gynekológa, že mam zlú cytológiu. Nič viac k tomu,v Auguste mam prísť opäť na ster. Je dovod na obavy? Pripadne Je rozdiel medzi testami na cytologiu a zvlast na hpv virus alebo možnosť, ze ho vzhladom k zlej cytologii mam? Citam veľa clankov, diskusii, uz sa v tom stracam. Pripadne ci moja zla cytologia nejako ovplyvni partnera. Vopred ďakujem za odpoveď, s pozdravom Alexandra

15 May 2021 - Dobrý deň. Je škoda, že Vám nebola podaná komplexnejšia informácia. Zlú cytológiu podľa mňa nemôžete mať, keďže Vás gynekológ odporučil len na kontrolu v auguste bez iného špeciálneho manažmentu. Ja by som pristupoval k danému nálezu pokojne. Uvidíte, ako dopadne ďalšia kontrola u Vášho lekára, ktorý môže zvážiť ster aj na HPV vírus. Zmenená cytológia neznamená automaticky aj HPV infekciu vysokorizikovými typmi. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, bol mi odstraneny vajecnik pre 2 rokmi kde mi zistne bordel line, kedze som chcela otehotient ostala som sledovana. Na klasickej gynekologickej prehliadke s ultrazvukom vsetko ok. Bola som na magneticku rezonanciu a bolo mi zistene patlogicka formacia s nehomgennym sighnalom s pritomnostou solidnych pokontrasne sa vysycujucich viacerych mensich oblasti, celkovo na ploche v axialnej rovine do 25x20mm mierne sa tiahnuc podzdly medialneho okraja vasa illiaca sin., v dlzke 25-26mm, nemozno vylucit maligny charkter lezie. Tumuroyna prestavba v oblasti mukozy a stromy cervixu s dominanciou ventralnej steny v sgitalnej rovine kraniokadulane v dlzke 22 mm, v predoyadnom rozmere hrubka steny 13mm, vpravo nemozno vylucit mierne yasahovanie pericervikaldne do praveho parametria. bez infiltracie do vaginy. Maternica v anteflexii. Prosim co to znamena, rakovine lozisko ohranicene? Je to velmi velke, male? je to zle? Viem ze vela otazok ale som v hroznom strese a k mojmu dr sa dostanem tak v utorok a neviem co robit.... Dakujem.

10 May 2021 - Dobrý deň, poprosili by sme Vás kontaktovať Doc. MUDr. Erika Kúdelu, PhD, ktorý je onkogynekológ v Online poradni. Ďakujeme S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobry den, bol mi odstraneny vajecnik pre 2 rokmi kde mi zistne bordel line, kedze som chcela otehotient ostala som sledovana. Na klasickej gynekologickej prehliadke s ultrazvukom vsetko ok. Bola som na magneticku rezonanciu a bolo mi zistene patlogicka formacia s nehomgennym sighnalom s pritomnostou solidnych pokontrasne sa vysycujucich viacerych mensich oblasti, celkovo na ploche v axialnej rovine do 25x20mm mierne sa tiahnuc podzdly medialneho okraja vasa illiaca sin., v dlzke 25-26mm, nemozno vylucit maligny charkter lezie. Tumuroyna prestavba v oblasti mukozy a stromy cervixu s dominanciou ventralnej steny v sgitalnej rovine kraniokadulane v dlzke 22 mm, v predoyadnom rozmere hrubka steny 13mm, vpravo nemozno vylucit mierne yasahovanie pericervikaldne do praveho parametria. bez infiltracie do vaginy. Maternica v anteflexii. Prosim co to znamena, rakovine lozisko ohranicene? Je to velmi velke, male? je to zle? Viem ze vela otazok ale som v hroznom strese a k mojmu dr sa dostanem tak v utorok a neviem co robit.... Dakujem.

12 May 2021 -

Otázka:
Dobry den, bol mi odstraneny vajecnik pre 2 rokmi kde mi zistne bordel line, kedze som chcela otehotient ostala som sledovana. Na klasickej gynekologickej prehliadke s ultrazvukom vsetko ok. Bola som na magneticku rezonanciu a bolo mi zistene patlogicka formacia s nehomgennym sighnalom s pritomnostou solidnych pokontrasne sa vysycujucich viacerych mensich oblasti, celkovo na ploche v axialnej rovine do 25x20mm mierne sa tiahnuc podzdly medialneho okraja vasa illiaca sin., v dlzke 25-26mm, nemozno vylucit maligny charkter lezie. Tumuroyna prestavba v oblasti mukozy a stromy cervixu s dominanciou ventralnej steny v sgitalnej rovine kraniokadulane v dlzke 22 mm, v predoyadnom rozmere hrubka steny 13mm, vpravo nemozno vylucit mierne yasahovanie pericervikaldne do praveho parametria. bez infiltracie do vaginy. Maternica v anteflexii. Prosim co to znamena, rakovine lozisko ohranicene? Je to velmi velke, male? je to zle? Viem ze vela otazok ale som v hroznom strese a k mojmu dr sa dostanem tak v utorok a neviem co robit.... Dakujem.

12 May 2021 -

Otázka:
Dobry den, bol mi odstraneny vajecnik pre 2 rokmi kde mi zistne bordel line, kedze som chcela otehotient ostala som sledovana. Na klasickej gynekologickej prehliadke s ultrazvukom vsetko ok. Bola som na magneticku rezonanciu a bolo mi zistene patlogicka formacia s nehomgennym sighnalom s pritomnostou solidnych pokontrasne sa vysycujucich viacerych mensich oblasti, celkovo na ploche v axialnej rovine do 25x20mm mierne sa tiahnuc podzdly medialneho okraja vasa illiaca sin., v dlzke 25-26mm, nemozno vylucit maligny charkter lezie. Tumuroyna prestavba v oblasti mukozy a stromy cervixu s dominanciou ventralnej steny v sgitalnej rovine kraniokadulane v dlzke 22 mm, v predoyadnom rozmere hrubka steny 13mm, vpravo nemozno vylucit mierne yasahovanie pericervikaldne do praveho parametria. bez infiltracie do vaginy. Maternica v anteflexii. Prosim co to znamena, rakovine lozisko ohranicene? Je to velmi velke, male? je to zle? Viem ze vela otazok ale som v hroznom strese a k mojmu dr sa dostanem tak v utorok a neviem co robit.... Dakujem.

15 May 2021 - Dobrý deň, len na základe popisu MRI sa nedá presne vyjadriť k diagnóze. Magnetická rezonancia poukazuje na suspektný, ohraničený nádorový proces limitovanej veľkosti na krčku maternice zasahujúci do oblasti materničných väzov. Pozdĺž ciev malej panvy je tiež popísaná nádorová zmena. Nález je nutné konzultovať s Vaším lekárom ohľadom ďalšieho postupu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, veľmi pekne Vás prosím ak by ste mi zodpovedali na pár otázok, určite si tu nájdu odpoveď aj iné ženy. Som zaočkovana Cervarix a chcela som sa dať preočkovať Gardasil, môj gynekológ, ktorý je zároveň onkogynekolog (70rokov) mi povedal: Stúpa nám počet žien, ktoré sú zaočkované a u nich stúpa riziko adeno-karcinómu. Že to má z ambulancie zo svojej praxe. Tým že mám dve dcéry, manžel ani nechce počuť o ich očkovaní, a ja som v rozpakoch či sa mám preočkovať či nie? Preto moja otázka znie, je ten adeno-karcinóm naozaj s väčším výskytom u očkovaných žien? A druha otázka sa týka toho, že keď ma žena partnera, píšete že nákaza dvoma typmi hpv je zriedkavá a troma až raritna. Preto sa chcem opytat, čo sa týka hpv, je väčšie riziko keď má žena troch partnerov v krátkej dobe napr, lebo každý môže mať iný vírus hpv( poprípade dva) ako jedného, ktorý môže mat maximálne dva. Píšem to hlavne kvôli ženám, ktoré si čítajú túto poradňu a sama v rodine mám sesternicu ktorá “strieda” partnerov. Možno si to prečítajú. Ďakujem krásne za odpoved.

07 May 2021 - Dobrý deň. Nepoznám žiadne dáta zo štúdií publikovaných v renomovaných časopisoch, ktoré by takéto tvrdenie čo i len trochu potvrdili. Daná súvislosť neexistuje ani z logických dôvodov. Áno, výskyt adenokarcinómu krčka maternice rastie...ale nie kvôli tomu. Adenokarcinóm predstavuje asi 10-15 % prípadov zhubných ochorení. Je zákerný v tom, že vyrastá z buniek vo vnútri kanála krčka maternice. Teda z miesta, ktoré je veľmi ťažko prístupné vyšetreniu a čiastočne aj cytologickému steru. Preočkovanie je možné, rozostup medzi predchádzajúcim očkovaním a novým by mal byť minimálne 12 mesiacov. Dôkazy o pozitívach vakcinácie nesú krajiny vyspelého sveta, kde je očkovanie zodpovedné za výrazný pokles aj prednádorových zmien a genitálnych bradavíc. K tej druhej otázke: pokiaľ hovoríme o viacpočetných vírusových infekciách, niektoré kombinácie vírusov medzi sebou doslova súťažia a účinok sa ruší alebo znižuje, niektoré pôsobia synergicky. Pravidlo o počte partnerov je čisto štatistické. Áno, vo všeobecnosti rastie riziko infekcie s počtom partnerov. Na druhej strane nikde nie je potvrdené, že žena získa vírus od každého jedného partnera. Inak povedané - niektoré ženy majú aj desiatky partnerov a sú HPV negatívne, niektoré ženy majú jedného celoživotného partnera a majú HPV vírus. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent chcela by som sa opýtať na výsledok CT vyšetrenia ložisko s hypodenznym centrom a periferne sytiacim sa lemom v oblasti ľavého očaria veľkosti 9 mm. O čo sa môže jednať som dosť vylakana ďakujem za Váš čas.

07 May 2021 - Dobrý deň. Je veľmi ťažké sa vyjadriť k nálezu CT. Podľa veľkosti sa však skôr jedná o nezhubný nález. Konzultujte ohľadom výsledku Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý vecer, prosím vas, môžete mi poradiť? Dlhe roky cca 20 mám chron.pankreatitídu, užívam enzýmy. Bolesti brucha, chrbta ,malátnosť pretrvávaju. Pred mesiacom som abs.MR vysetrenie, dg. Pseusocysta na chvoste pankreasu , atrofia pankreasu, s doporucenim dalsieho dovysetrenia. Moj gastr.lekar mi nevysvetlil ,nepovedal čo dalej ,ziadne dosetrenie, iba to ,ze este par rokov ...psychicky ma zasiahli jeho slova, stav sa mi zhoršuje , schudla som. Prosim ake su prognózy diagnozy, na koho sa obrátit o dokladne vysetrenie a liečbu? Dakujem dm

12 May 2021 - Dobrý deň, s kompletnou dokumentáciou + s preposlanými zobrazovacími vyšetreniami do Pacsu/ na CD nosičoch sa dostavte na chirurgickú ambulanciu KCHO NOU vo štvrtok k pánovi doktorovi Dolníkovi. Bude o Vás vedieť. (P.S. na mail sa Vám nedalo odpovedať) S pozdravom Dubovan, Pavlendová

Otázka:
Dobrý vecer, prosím vas, môžete mi poradiť? Dlhe roky cca 20 mám chron.pankreatitídu, užívam enzýmy. Bolesti brucha, chrbta ,malátnosť pretrvávaju. Pred mesiacom som abs.MR vysetrenie, dg. Pseusocysta na chvoste pankreasu , atrofia pankreasu, s doporucenim dalsieho dovysetrenia. Moj gastr.lekar mi nevysvetlil ,nepovedal čo dalej ,ziadne dosetrenie, iba to ,ze este par rokov ...psychicky ma zasiahli jeho slova, stav sa mi zhoršuje , schudla som. Prosim ake su prognózy diagnozy, na koho sa obrátit o dokladne vysetrenie a liečbu? Dakujem dm

12 May 2021 -

Otázka:
Dobrý vecer, prosím vas, môžete mi poradiť? Dlhe roky cca 20 mám chron.pankreatitídu, užívam enzýmy. Bolesti brucha, chrbta ,malátnosť pretrvávaju. Pred mesiacom som abs.MR vysetrenie, dg. Pseusocysta na chvoste pankreasu , atrofia pankreasu, s doporucenim dalsieho dovysetrenia. Moj gastr.lekar mi nevysvetlil ,nepovedal čo dalej ,ziadne dosetrenie, iba to ,ze este par rokov ...psychicky ma zasiahli jeho slova, stav sa mi zhoršuje , schudla som. Prosim ake su prognózy diagnozy, na koho sa obrátit o dokladne vysetrenie a liečbu? Dakujem dm

12 May 2021 -

Otázka:
Dobrý den p.Dr., Ešte otázka, ak sa mam očkovať ešte pred operáciou, to znamená, ze ak dostanem vakcínu proti hpv16, ochrani ma pred nim? Ved predsa ho mam v sebe. Alebo sa mozem očkovať, ak už nebude virus pozitivny v tele? Dakujem

07 May 2021 - Dobrý deň. Poškodené bunky na krčku maternice infikované HPV vírusom sú odstránené počas operácie na krčku maternice. Imunite trvá určitý čas, kým sa vytvoria protilátky po očkovaní. Protilátky sa tvoria voči proteínu, ktorý obsahuje vakcína (neaktívna časť obalu HPV vírusu). Telo si nedokáže tvoriť protilátky voči samotnej HPV infekcii na krčku maternice, keďže sa vírus množí ďaleko od krvného obehu. A keďže existuje riziko, že sa môžete po operácii nakaziť od partnera znova, je vhodné použiť vakcínu ešte pred operáciou. Následne už ubehne čas potrebný k vytvoreniu protilátok a po operácii ste chránená pred reinfekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den p.Dr., Chcem sa Vas opýtať, pretože neviem sa dopátrať nikde odpovede. Mam diagnózu HSIL - CIN 2, pozitivny Hpv 16, pred rokom vysledky boli ukážkové. Na kolposkopii mi zistili nalez velky ako 5 haliernik. Som objednana na konizaciu. Aky ma vyznam ist na konizaciu, ak mam hpv pozitivny a ten spôsobuje zmeny na krčku maternice? To budem opakovane chodiť na konizaciu? Da sa zbavit tohto virusu silnou imunitou a podporou liečbou?Ci uz zostava v tele navždy.Dakujem

05 May 2021 - Dobrý deň. Konizácia je vhodný operačný výkon, ktorý daný nález na krčku maternice odstráni. HPV vírus je práve aktívny v mieste popisovanej lézie a určite v tele neostáva navždy. Najoptimálnejší postup je zaočkovať sa proti HPV vírusu už pred operáciou, aby ste boli následne chránená pred opakovanou infekciou. Schéma očkovania je trojdávková a už prvá dávka má veľký protektívny efekt. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent Kúdela, velmi by ma zaujimalo, že aky význam má očkovanie proti HPV, kedže hpv sa nedrži len na krčku ale aj vo vagine a na vulve. Načo je potom konizacia? Ked virus je vsade na rodidlach? Nie je to len marketingovy tah? A este by ma zaujimalo, ked mam prveho partnera, mozem sa od neho nakazit virusmi hpv? Moze ich byt aj viac? Dakujem za odpoved. Eva

05 May 2021 - Dobrý deň. Áno, máte pravdu, vírus sa nemusí lokalizovať len na krčku. Ale vírus samotný necestuje ani sa nešíri tekutinou a pod. HPV vírus má však jedno miesto, ktoré je najzraniteľnejšie pre vírusovú infekciu - tým je krčok maternice a časť povrchu nazývaná transformačná zóna ( miesto, kde prebieha kontinuálna prestavba povrchu krčka maternice ). Podobné miesto v oblasti pohlavných orgánov nie je. Preto je najčastejším onkologickým ochorením práve rakovina krčka maternice nie pošvy. Onkologické ochorenia pošvy a vulvy sú extrémne zriedkavé a postihujú väčšinou ženy po 60tke. Zriedkavé preto, lebo HPV vírus samotný nevie naplniť svoj potenciál na daných oveľa odolnejších slizniciach pošvy a na koži vulvy. Aby som to zhrnul ešte - mať HPV vírus neznamaná, že sa nachádza všade v oblasti genitálu. Áno, môžete sa nakaziť aj od jedného partnera v prípade, že pred Vami pohlavne žil. Ak nie, nie je možné sa nakaziť. Väčšinou je infekcia jedným vírusom, zriedkavejšia dvomi vírusmi naraz a extrémna rarita 3 a viac. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, minulý rok mi bol robený LBC ster, ktorý potvrdil prítomnosť HPV vírusu (bolo ich viacero), vyšiel mi aj ASCUS, na radu môjho gynekológa som sa dala zaočkovať Gardasil9 (v júli dostanem 3. dávku - 27 ročná) a 3 mesiace som brala Papilocare, podporne som užívala Indol3C. Po polroku mi bol robený znova LBC ster - výsledok ASCUS v nezlepšenej ani nezhoršenej forme. Prakticky mi vyšlo to isté, čo aj pri prvom LBC stere. Gynekológ naplánoval ďalší LBC ster po polroku. Bolo by vhodné zvážiť v mojom prípade kolposkopiu? Vie sa vírus z tela vytratiť aj sám? Za aký čas? Zmizol by v tomto prípade aj ASCUS? Ako by som si ešte mohla pomôcť, aby sa môj stav zlepšil? Ďakujem.

05 May 2021 - Dobrý deň. HPV vírusová infekcia sa takmer v 90 % prípadov vytratí do 24 mesiacov spontánne. Je však riziko opakovaných reinfekcií medzi partnermi, preto má očkovanie význam do budúcnosti. Aktuálny problém nerieši. ASCUS je najčastejšia cytologická zmena predstavujúca cca 3-4 % výsledkov. Sú to ľahké cytologické abnormality veľakrát spojené aj s lokálnym zápalom. Ak sa cytológia opakuje, je vhodná kolposkopia na dodiagnostikovanie lokálneho nálezu. Ak zmizne vírus, zlepší sa aj cytológia. Eventuálne je skupina žien s HPV infekciou, ktoré majú úplne normálnu cytológiu. Podpora imunitného systému a lokálnej mikroflóry napr. probiotikami je možnou voľbou vo Vašom prípade. Na zahodenie nie je ani kultivačné vyšetrenie s pošvy. S pozdravom . Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás je lepšie absolvovať očkovanie pred, alebo až po operácii? Nakoľko sa bojím, či náhodou nemám hpv( mala som bradavičku z vonku) a chcem sa dať zaočkovať. No čítala som, že ak mám príslušný typ hpv, imunita to vo vakcíne nerozozná, a keď by ma aj niekedy čakala operácia, stále sa môžem tým typom( napr 18) nakaziť. A ešte sa chcem opytat, kamarátka mi poslala link na YouTube, kde je vysvetlené, že vakcína je užitočná len pre ženy pred stykom prvým, a že pre tie, ktoré mali hpv je nebezpečná, môže im vyvolať rakovinu. Ďakujem za odpoved

05 May 2021 - Dobrý deň. Neviem, akú operáciu myslíte. Očkovanie je pravdaže vhodné. Vakcína určite stimuluje tvorbu protilátok aj proti HPV vírusu, ktorý môže pacientka mať. Internet je plný nezmyslov...žiaľ...Vakcína je v prvom rade určená pre dievčatá do veku 13 rokov. To ale neznamená, že nie je efektívna aj u starších žien/dievčat. Veková hranica 13 rokov je daná vo svete len kvôli tomu, že je najlepšie sa dať zaočkovať ešte pred začiatkom pohlavného života. Teraz už vekové obmedzenia pre vakcínu nie sú a efektivita je potvrdená v mnohých a oveľa vyspelejších krajinách ako my (Škandinávia, Austrália, ale napr. aj Česká republika, kde je zaočkovanosť rádovo vyššia ako u nás). Vakcína je absolútne bezpečná aj pre ženy po prekonaní HPV infekcie. Dané internetové bludy ani nemôžu byť založené na vedeckých dôkazoch. Vakcína bola podaná desiatkam miliónov - až stovkám miliónov žien posledných 15 rokov a žiadna taká súvislosť nikdy nebola dokázaná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent, prosim vas, caka ma preventivka. Staci mi klasicky cytologicky ster? Alebo sa mam informovat o rozsirenom? Kedze neviem ci je dobre sa stresovat, kedze virus hpv je vo vacsine pripadov odstraneny z tela spontanne. Citala som na internete, ze rozsireny cyto ster mi ukaze aj ostatne virusy ako napr ureaplasmu, mykoplazmu, virus hpv a virus herpes. Ma to u mna zmysel rozsirena? Chodim pravidelne na prehliadky, vzdy bol cytoster v poriadku a vytoky nemam. Mam sa zacat bat? Alebo postacit si so standardom. Dakujem za Vas cas.

15 May 2021 - Dobrý deň. Klasický cytologický ster je postačujúci. Rozšírený ster (LBC -liquid based cytology) má mierne lepšiu citlivosť pre záchyt závažných zmien na krčku maternice. Pri tejto metodike sa odoberá vzorka do špeciálnej tekutiny v odberovej nádobke a spracováva sa v automatizovanom procese, výsledkom čoho je čistejší náter, ktorý uľahčuje vyšetrenie danej vzorky. Vyšetrenie na ureaplazmu/mykoplazmu je súčasťou špecifickej kultivácie, nie klasického cytologického steru. To isté sa týka aj diagnostiky herpetického vírusu - cytologický ster sa odoberá z povrchu krčka maternice, kde sa herpetický vírus nenachádza. HPV vírus sa z LBC vzorky dá vyšetriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den chcem sa opytat co v preklade znamena Vulva Condylomata dakujem.Monika.F

05 May 2021 - Dobrý deň. Vulva predstavuje po latinsky vonkajší ženský genitál. Condylomata sú v preklade genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Z výsledku liquid based cythology vyšlo nasledovné: NILM - nález v norme HRHPV - pozitívne, mRNAHRHPV negatívne. Váš názor na preliečenie deflagyn na 3 mes.? Ďakujem a prajem pekný týždeň Aneta Reháková

09 May 2021 - Dobrý deň. Osobne súhlasím s liečbou, či už je to Papilocare alebo Deflagyn. HPV vírus vo Vašom prípade sa nezabudoval do DNA bunky (preto mRNA negatívny status) - nebude viesť k rozvoju závažných prednádorových zmien a s veľkou pravdepodobnosťou sa ho spontánne zbavíte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ak mám vakcínu Cervarix , chráni ma aj pred inými rakovinami? Napr vulvy, konečníka? Spôsobuje tieto rakoviny vírus 18, 16? Či iný druh vírusov? Ma pre mna význam rozšírená cytológia keď si ju doplatím, alebo nie, keďže normálna cytológia bola v poriadku? Môžem byť infikovana aj iným typom vírusu? Keďže som zaockovana Cervarixom a mala som bradavičku-plochu z vonkajšej strany. Partner bol len jeden. Mohol ma nakaziť viacerými typmi? Prosím ako ďalej? Ďakujem. Lebo tým že som mala tu gen bradavicku musela som mať aj vírus hpv, len mohla som schytat viac? Trápim sa kvôli tomu, ďakujem

09 May 2021 - Dobrý deň. Áno, vakcína Vás chráni aj pred spomenutými onkologickými ochoreniami. Ak máte opakovane negatívnu cytológiu, veľký zmysel v rozšírenej t.č. nevidím. Existuje viac ako 200 typov HPV vírusov, z toho je 15 vysoko rizikových. Ich výskyt v populácii okrem HPV 16 a 18 je veľmi nízky. Multivírusové infekcie sú zriedkavejšie, hoci Vás mohol nakaziť aj jeden partner. Genitálne bradavice spôsobujú nízkorizikové vírusy HPV 6 a 11 - voči nim nie ste očkovaná. Buďte pokojná - ak je genitálna bradavička vyliečená a máte negatívne cytológie, tak HPV vírus skôr nemáte. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opytat, bol mi zistený vírus hpv. Som zaockovana vakcínou Cervarix. Cyto steri v poriadku, no videla som na FB stránke Nie rakovine reportáž a pani mala4. štádium a cyto ster jej to nezachytil. Mne vyšiel cytoster v poriadku, len či aj ozaj po tej reportáži začínam pochybovať. Preto sa chcem spýtať, myslite si, že keby som si dala odstrániť krčok maternice preventívne, ešte kým som mladá a mám deti by pre mna bolo riešením? Mám tri sekcie ( deti boli zle otočené), ďalšie deti neplánujeme s manzelom. Toto sa mi vidí ako dosť dobre riešenie, podľa mna je stresujucejsie chodiť po kontrolách, a čakať, či ten vírus hpv ožije. Ďakujem za odpoved

09 May 2021 - Dobrý deň. Každý skríningový test a teda aj cytológia majú určitú chybovosť. Stále však je cytológia najefektívnejším nástrojom pre zníženie výskytu zhubného ochorenia krčka maternice. Nikde inde v onkológii takýto nástroj nemáme. Výsledok cytológie závisí aj od techniky odberu, hodnotiteľnosti preparátu a podobne (ak je však cytológia z krčka opakovane dobrá, chybovosť sa blíži k nule) . Preventívne odstránenie krčka je podľa mňa radikálne riešenie bez opodstatnenia - nie je v odporúčaniach ani jedného zdravotníckeho systému vo svete. Akýkoľvek zásah do organizmu vo forme operácie má viacero nežiadúcich účinkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím o radu. O tri týždne ma čaká preventívna kontrola na gynekológii, doteraz bolo cytológia v poriadku, colposkopia v poriadku, pred rokom genitalna bradavička vypálená na mieste. Som ockovana Cervarixom 2014. Mám 39 rokov, partneri dvaja. Moja otázka znie, mám žiadať rozšírenú cytologiu? Keďže zatiaľ mi takáto možnosť nikdy nebola ponúknutá, keď som sa pýtala lekara, povedal mi, ze tým že som bola ockovana proti hpv 16,18 mi rozšírenú nie je treba keďže cyto v poriadku. Vraj najagresívnejšie vírusy sú práve 16,18. Ostatne keby aj sú skôr vymiznú..... chcem sa preto opytat, keďže som bola nakazená vírusom geniálnych bradaviciek( našťastie odstránené), mohol bývalý partner na mna preniesť aj iné vírusy? Napr vysokorizikove?ci je to zriedkavé vysokorizikove plus nízkorizikové....? Názor môjho lekara je že sa nemusím stresovať a pýtať rozšírenú cyto, keďže doteraz som mala cely život cyto v poriadku. Dokonca mi povedal že preočkovanie mi bude zbytočne, keďže bradavička bola odstránená a mám v sebe Cervarix. Ako sa mám ďalej chrániť? Mám si kúpiť gély papilocare a tablety indol? Preventívne? Ďakujem pekne

09 May 2021 - Dobrý deň. Ak ste mali doteraz negatívne cytológie a ste očkovaná, nemá rozšírená cytológia až taký zmysel. Ak sa chcete uistiť, že je všetko v poriadku, môžete o ňu požiadať. Váš gynekológ má pravdu, najhoršie HPV vírusy sú 16 a 18 - teda hlavne 16. Multivírusové infekcie sú síce možné, ale sú zriedkavejšie. Gély Papilocare a tabletky Indol sú skôr určené ako podporná liečba pri HPV pozitivite a ľahkých zmenách na cytológii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, veľmi pekne prosím o Vašu radu, poradili ste tak veľa ženám, budem si vážiť keď poradíte aj mne. Môj prvý partner bol 7rokov dozadu( rozišli sme sa pred piatimi rokmi). Rok som vydatá, manžel predomnou nikoho nemal. Asi tri mesiace dozadu som po návšteve termálnych kúpeľov “chytila “ genitalnu bradavicku. Keďže sa o seba starám, hneď som to začala riešiť a po vypálení som sa dala zaočkovať Silgardom. Pýtala som sa lekara, či mám v sebe vírus hpv, povedal že cely čas čo chodím na prehliadky mám dobrú cytologiu, že až na preventivke mi môže spraviť stery, ktoré by nebral “ tak tragicky” keďže HPV je len dočasný. Tak potom nechápem ako som k tej bradavičke prišla? Po piatich rokov? Od bývalého? Manžel na 100 percent nemal nikoho. Môžem mat aj viac druhov hpv? Ja som sa dala zaočkovať, ukončila som trojmesačnú kúru indonal, neviem ako ďalej....trápim sa kvôli tomu. Podľa môjho lekara všetko v poriadku. A ešte by som sa chcela opytat, pracujem s marginalizovanou skupinou obyvateľstva, preventívne som sa chcela dať preočkovať vakcínou proti hepatitíde typu B, lenže z krvi mi zistili, pamäťové stopy, vraj som prekonala, kedy neviem. Mám za sebou 3x operáciu...(slepé črevo, koleno, platnička). Nemám tetovanie, nemám piercing. Môže to byt od bývalého priateľa? Neviem o tom aby to mal on, len neviem ako som k tomu prišla ja. Pečeňové testy v poriadku, ultrazvuky v poriadku. Manžel nemá z rozboru krvi nič. Vraj tým nemôžem nikoho nakaziť, no ako som ešte aj k tomu mohla prísť? A ešte posledná vec, neberiem žiadne lieky, len vitamíny. Ďakujem

09 May 2021 - Dobrý deň. Veľmi teoreticky mohol byť vírus prítomný v koži aj tak dlhú dobu. Je však možné, že ste sa mohli nakaziť aj v kúpeľoch. Vírus dlho neprežíva na povrchoch - prenáša sa kontaktom koža na kožu alebo pohlavným stykom. Vo Vašom prípade sa HPV vírus nenachádzal na krčku maternice - preto máte negatívne cytológie. Celý postup a očkovanie ste zvolila správne - chráni práve pred takými typmi vírusov, ktoré spôsobujú aj genitálne bradavice. Po lokálnom ošetrení a očkovaní by ste už daný vírus nemali mať. Žltačka typu B je prenosná hlavne krvou alebo pohlavným stykom. Z toho vyplýva, že ste boli nakazená buď bývalým partnerom alebo v nemocnici...ťažko povedať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Mala by som otázku ohladne očkovania HPV. Dcére ktorá má 25 rokov bola diagnostizovaná rakovina krčka maternice. Je po operácii,bola jej odstránená maternica. Otázka či by sa mala dať zaočkovať proti HPV ona aj jej partner? Má ešte význam teraz sa očkovať? Máme obavy aby sa jej niekde nevytvoril nádor znovu. Ďakujem Vám za odpoveď. Szitásová Hilda

07 May 2021 - Dobrý deň. Onkologické ochorenie v tak mladom veku je veľmi zriedkavé až vzácne. Ja by som v tomto prípade očkovanie už neodporúčal. Môže síce ešte chrániť pred genitálnymi bradavicami na koži. Ostatné onkologické ochorenia spojené s HPV vírusom (vagina, vulva) sa vyskytujú po menopauze a sú ešte vzácnejšie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 19 rokov. Chcela by som sa opýtať. Zistili mi prítomný vírus hpv16. Absolvovala som prvú dávku na zaočkovanie proti hpv. Na vnútorných pyskoch sa mi objavili aj bradavice. Chodím ich vypalovať dusíkom. Môj partner si našiel bradavice na žaludi. Podľa všetkého bude mať ten vírus aj on. Chcela by som sa opýtať či je to životu nebezpečné a aký je najlepší spôsob na moju aj partnerovu liečbu ? Dá sa rakovine predísť ? Musí sa ísť aj on očkovať alebo by stačilo posilniť imunitu ? Alebo čo v takomto prípade robiť čo by ste nám odporučil ?

07 May 2021 - Dobrý deň. Áno podľa všetkého máte HPV vírus obidvaja. Liečba genitálnych bradavíc je plne v kompetencii gynekológa alebo kožného lekára. To, že máte HPV vírus neznamená, že automaticky máte alebo budete mať onkologické ochorenie. Očkovanie oboch partnerov je na mieste. Len si treba uvedomiť, že aktuálnu infekciu Vám očkovanie nevyrieši, funguje len ako prevencia opakovanej infekcie po preliečení. Imunitný systém je v boji s HPV vírusom kľúčový. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor. Vo februári 2020 som bola na preventívnej gynekologickej prehliadke. Vysledky boli Ok. Neskôr som otehotnela a koncom decembra 2020 prirodzene porodila krásneho chlapčeka. V marci 2021 som išla opäť na preventívnu prehliadku. Vysledky zlé - robili mi biopsiu. Výsledok cin2/cin3 a Hsil. 10.5. som objednaná na konizaciu. Veľmi sa obavam, že už mám vyvinutú rakovinu krčka maternice, keďže behom roka sa mi vysledky tak rapídne zhoršili. Máte prosím skúsenosti s tým, že pri mojom spomínanom výsledku bola diagnostikovana už aj rakovina krčka maternice ? Aké sú tam prosím prognózy že by som ju už mohla mat? Takisto som od marca (predtým ako som vedela tieto zlé vysledky) začala užívať antikoncepciu. Je potrebné ju ihneď vysadiť ? Veľmi pekne ďakujem za odpoved, Tatiana.

07 May 2021 - Dobrý deň. Podľa popisu určite nemáte vyvinutú rakovinu krčka maternice. Trvá roky, kým z nálezu CIN2/CIN3 vznikne mikroskopický nádor. Preto je vhodná preventívna konizácia a situácia je vyriešená. Pred operáciou by som hormonálnu liečbu vysadil. Uvažujte aj nad očkovaním - najvhodnejšie ešte pre zákrokom, ale je možné aj po operácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som sa opýtať, pravidelne čítam Vašu poradňu, veľmi si vážim Vašich rád, verte tomu, že pre nás ženy robíte toho tak veľa. Chcem sa spýtať, čítam tu aj o tom ako sa jedna žienka boji rakoviny vulvy...neviem či z vnútra, či zvonku....doteraz som o tom fakt nepočula, moja otázka je, čo sú nejaké faktory ktoré to môžu vyvolať, či to vyvolávajú vírusy hpv? Alebo to je dedične? Dá sa proti tomu nejako chrániť? Proti rakovine krčka je vakcína a proti rakovine vulvy? A postihuje to len staršie ženy? Či aj my po tridsiatke máme byť v strehu....? Jednoducho ako sa proti tomu chrániť? Chodím na preventívne prehliadky, som zaockovana Cervarix, po 10 rokoch preockovana Gardasil ....mám manžela, čiže žijem v usporiadanom vzťahu.....len....myslím že by to zaujimalo viac žien tuto v poradni, ako môžme aj niečomu takému zabrániť. Ďakujem krásne a veľmi si vážim Váš čas, ste top doktor ! E

29 Apr 2021 - Dobrý deň, zhubný nádor vulvy (vonkajšieho genitálu) nie je dedičného pôvodu. Vo väčšine prípadov vzniká v spojitosti s HPV infekciou a vyskytuje sa v starších vekových kategóriách. Je to veľmi zriedkavé nádorové ochorenie, pričom očkovanie chráni aj pred jeho vznikom. Spolu s HPV infekciou môžeme hovoriť aj o kofaktoroch ako chronická iritácia kože a pod. (napr. pri inkontinencii). Samotné zmeny trvajú roky, kým vedú k zhubnému nálezu. To znamená že očkovanie a preventívne prehliadky sú najlepšou ochranou. Ženy okolo 30-ky podobné postihnutie vulvy nemajú. Jediným zhubným nálezom vulvy, ktorý sa môže vyskytnúť aj u mladších žien je melanóm (ale opäť veľmi zriedkavý nález). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, aj na základe Vašej poradne som sa dala zaočkovať Gardasil 9, keďže pred 9 mesiacmi som mala 1 genitalnu bradavičku z vonkajšej strany( ktorú mi lekár odstránil). Už mám za sebou dve dávky Gardasilu, medzitým sa nič neobjavilo. Chcem vedieť, čiže už je u mňa pravdepodobnosť že by sa niečo objavili prakticky nulová, keďže o pár dní ma čaká tretia dávka, pýtam sa preto, lebo môj gynekológ mi povedal, že už by sa určite niečo medzi dávkami vyskytlo, kebyže ten vírus tam je. No mám jedného sexuálneho priateľa už pekných pár rokov a určite to nehodlám zmeniť. Len či už môžem mať “hlavu v kľude”, keďže doteraz ma to stálo veľa nervov. Ja ovládam vaše rady, že vakcína ma neochráni pred terajšou infekciou, iba pred ďalšou nákazou....no môže byt tá “ďalšia nákaza” teda v tej dobe, po podaní vakcín? Keďže ako partneri si to môžme odovzdávať a ani o tom nevieme. Ešte poviem, liečila som sa 3 mesiace indonal partner( vraj to pomáha v boji proti hpv). No ako vraví môj lekár, ak by sa niečo malo objaviť, objavilo by sa to medzi prvou a druhou dávkou.....ďakujem za odpoved.

29 Apr 2021 - Dobrý deň. Myslím si, že očkovanie má vysokú účinnosť už aj vo Vašom prípade. Buďte kľudná :). Váš lekár má pravdu a aj liečbu ste mali adekvátnu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, vážený pán Kúdela, prosím ak je to možné môžete mi napísat svoj názor na moju správu? V roku 2004 mi diagnostikovali rakovinu krčka maternice. Nakolko o ochorenie pokročilo do brušných uzlin nebola možná operácia. zobrala som ožiare, podpornú chemoterapiu/5/ a dva vnútorné ožiare to bolo v období 2/2004-4/2004, rakovina pokročila a v 8/2004-9/2004 son znova brala ožiare a podpornú chemoterapiu/5/. V roku 2017 nastala recidíva. bola som na operácii, bol mi odobratý pravý vaječník, slepe črevo a tkanivo/ako hovoril lekár sviečkova./ V januári 2021 sa zvýšili hodnoty onkomarkerov, v marci som bola na PET/CT vyšetrení. V správe bolo uvedené, že je možnost že rakovina sa zobudila na tom istom mieste ako v roku 2017. A na to hodnoty onkomar. z 12.4. 2021, jedny klesli druhé vybehli, Dnes som bola na konzultácii a pán doktor nevie čo dalej, preto ma objednal na MR. Mám z toho zmiešané pocity, niečo sa deje a neviem čo. Dakujem. S pozdravom Tokošová Eva .

29 Apr 2021 - Dobrý deň. PET/CT vyšetrenie spolu s MRI je efektívnym vyšetrením v stanovení recidívy ochorenia. Onkomarkery takú špecificitu nemajú, keďže ich hladina môže reagovať aj na iné procesy v tele ako je zápal a podobne. Myslím, že ďalší postup bude na onkológovi. Chirurgická revízia je menej pravdepodobná. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, absolvovala som konizáciu krčka - stredne tažká displázia - a výsledky z histologie neprišli a prešiel už mesiac. Je to normálne, neviem už na koho sa obrátiť a kedže sa mi robi rovnaký výtok ako pred kon. potrebujem navštíviť svojho gynekológam ktorý ale potrebuje najskor výsledky z nemocnice. Ďakujem

29 Apr 2021 - Dobrý deň. Výsledky histológie zvyknú byť k dispozícii do dvoch týždňov - informujte sa telefonicky alebo aj osobne. Vodnatý výtok po konizácii môže byť ako súčasť hojenia operačnej rany. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Rád by som došiel k záveru či aloe Vera pomáha alebo naopak zhoršuje priebeh onkologických pacientov (ochorení).Je veľa toho na internete napísané ale názor odborníka má viacej zaujíma. Ďakujem.

10 May 2021 - Dobrý deň, vo väščine prípadov výživové doplnky môžu skôr napomôcť ako uškodiť povzbudením imunitného systému. Pozitívny prístup k liečbe rovnako napomáha Vášmu organizmu, aby sa lepšie vysporiadal s ochorením. Konkrétne sa Vám ale k dokázaným pozitívnym alebo negatívnym vplyvom Aloe vera na onkologické ochorenie vyjadriť nevieme. Doporučujeme Vám túto otázku smerovať skôr na onkológa, kedže niektoré typy chemoterapie si vyžadujú obmedzenie istých typov potravín. S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobrý deň prajem, da sa este "zbavit" HPV infekcie, ktorá ma perzistentny charakter? Na základe výsledkov z LBCytologie (ASC-US, koexpresia p16 a Ki67 negat) mi bola odobratá vzorka na prítomnosť HPV. Vysetrenie potvrdilo prítomnosť mRNA onkogenov E6/E7 niektorého hr HPv vírusu (nie 16,18). Na kolposkopiu momentálne čakám.Gynekolog mi odporučil papilocare, je to však v mojom prípade este efektívne, keď je nákaza trvala? Je možné sa este infekcie zbavit alebo ma nevyhnutne caka konizacia?Mam 37 rokov 2 deti a s manželom sme spolu 11 rokov. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

29 Apr 2021 - Dobrý deň. Expresia E6/E7 vírusových proteínov je spojená so stavom, kedy DNA vírusu je zakomponovaná do DNA bunky. Áno, v tom prípade hovoríme o transformujúcej infekcii. Vo Vašom prípade je vhodná kolposkopia s biopsiou krčka maternice. Cytologické zmeny sú mierne, nie sú spojené s onkologickým ochorením. Na základe výsledkov by sa potom mohla plánovať konizácia. Vírusová DNA sa už z bunky neodstráni, avšak aj bunka má svoj životný cyklus a nežije večne - priebežne sa bunky z povrchu krčka odlupujú a regenerujú. Podpora imunity a zdravého pošvového prostredia (Vami spomenutá liečba) má v tomto prípade zmysel a existuje šanca, že sa krčok maternice vyhojí bez nutnosti operácie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň, pán docent, chcela by som sa opýtať pár veci ohľadne HPV vírusu. Bol mi diagnostikovaný HPV vírus (nie som istá či nejde o typ 16), cytologiu mam dobrú II no mám na krčku nejaký mierny zápal spôsobený tymto vírusom. Pani doktorka mi nastavila liečbu na 3 mesiace (RegreSIL a imunogyn), pričom imunogyn má užívať aj môj partner. Chcem sa opýtať či počas tejto liečby môžeme mať s partnerom pohlavny styk alebo sa mu máme vyhýbať aby zaúčinkovala a takisto sa chcem spýtať, či po dobrati liekov (ak by mi to pomohlo a vírus by mi utichol) to môže partner znovu na mna preniesť. Zároveň by som sa chcela ešte opýtať či sa po tejto liečbe môžeme dať proti tomu zaočkovať aby sa infekcia opätovne nevyskytla alebo ako máme potom postupovať. Ďakujem veľmi pekne.

29 Apr 2021 - Dobrý deň. Liečba zvolená gynekológom je v poriadku. Niektorí gynekológovia neodporúčajú pohlavný styk z dôvodov ako je zmena pošvového prostredia, pH a pod. Úplný zákaz je podľa mňa nereálny. Partner sa HPV vírusu zbaví vo všeobecnosti rýchlejšie ako Vy, avšak reinfekcia je medzi Vami možná. Ja by som na Vašom mieste pouvažoval aj o očkovaní. Nie je to zlá investícia do budúcnosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, môj problém začal niečím ako bežná mykóza čiže v pošve som mala nepríjemný pocit po podaný lieku bolo hneď všetko super, ďalší problém nastal že nasledujúce dni som bola v horúcej vani neuvedomila som si to a zapálila sa cela vonkajšia oblasť u gyn. mi brali cytológiu aj výter podľa toho bolo všetko v poriadku, ale skúšali ešte rôzne lokálne lieky ktoré mi asi môj stav ešte zhoršovali a nastupovalo pálenie vulvy napokon mi odporučil kožné vyšetrenie tam zatiaľ bolo obyčajné vyšetrenie a voľným okom nič nezvyčajné nevidia až na to stále začervenanie. Vysadila som všetky lieky a pálenie prestalo ale začervenanie pretrváva niekedy je kus lepšie a inokedy zase horšie. Trvá to už dva mesiace po prvom mesiaci sa spustil aj aj mliečny výtok, pohlavné infekcie sú negatívne. Neviem čo by to mohlo byť a zatiaľ nikto nevie bojím sa rakoviny vulvy je to možné iba z toho že je červená? Neviem ani ako ďalej postupovať. Vysadila som úplne všetko lieky, mydla, atd používam hypoalergeny prací gél, neparfumovane vložky a podobne čiže alergia to nebude. Nechápem že to začalo z horúcej vody, nestretli ste sa s niecím podobným? Ďakujem za odpoveď

26 Apr 2021 - Dobrý deň. Popisujete zaujímavú situáciu. Avšak onkologické ochorenie by som určite vylúčil. Možno je dobré sa zamyslieť ešte nad autoimunitnými ochoreniami, posledná možnosť je biopsia kože, pokiaľ si nevedia dať rady ani gynekológ ani kožný lekár. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pan docent, ďakujem za vašu odpoveď zo dna 24.4. Histologia mi nebola robena, nakoľko som mala kolposkopiu negat. Ani bioptizacia. Je to možné aj v prípade negat. kolposkopie, nakolko mi údajne nemá z coho zobrať, keďže je to ok. Zvnútra krcku sa dá urobiť histologia a bioptizacia? Ďakujem krásne za skorú odpoveď.

26 Apr 2021 - Dobrý deň, ak bola kolposkopia v poriadku, tak postačuje aj konzervatívny postup. Počas kolposkopie sa hodnotia určité hranice (skvamokolumnárna junkcia, transfomačná zóna), kde najčastejšie vznikajú ranky na krčku. Ak ich nevidno a sú zanorené dnu, mala by byť odobratá vzorka aj z kanála krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. V roku 2016 som absolvovala IVF, ktore sa nastastie podarilo. Teraz by sme chceli ist zas na IVF( odznova, lebo ziadne embrya uz nemame) ale problem je, ze mam geneticky potvrdenu mutaciu BRCA1. Otazka je, ci je teda vhodne ist na IVF? Alebo by to bol uz velky risk.... Dakujem krasne za odpoved. Ivica

26 Apr 2021 - Dobrý deň. Všetko záleží od Vašich priorít a aj od veku. Otehotnieť je pravdaže možné. Len netreba dlhodobo odkladať preventívne odstránenie vaječníkov ako aj prsných žliaz vzhľadom na vysoké riziko vzniku zhubných ochorení. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. V roku 2016 som absolvovala IVF, ktore sa nastastie podarilo. Teraz by sme chceli ist zas na IVF( odznova, lebo ziadne embrya uz nemame) ale problem je, ze mam geneticky potvrdenu mutaciu BRCA1. Otazka je, ci je teda vhodne ist na IVF? Alebo by to bol uz velky risk.... Dakujem krasne za odpoved. Ivica

26 Apr 2021 - Dobrý deň, poprosili by sme Vás, aby ste Vaše otázky smerovali na onkogynekológa Doc. MUDr. Erika Kúdelu, PhD. ktorý, odpovedá na otázky pacientov online poradne vo svojom odbore. S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Mám pocit že mi prvá otázka neprešla cez formulár tak Vám pre istotu pisem este raz. Mám 36 rokov, chodím pravidelne na prehliadky a dokonca posledné tri roky skoro každý mesiac kvôli opakujúcim sa oblastiam a podozreni na endometriozu. O výsledku cytologie som bola vždy informovaná že rsu v poriadku prípadne že bol výsledok PAP II.. teraz ma môj nový gynekológ trošku vystrašil, pretože pri kolposkopii, ktorú mi doteraz nikto nerobil, mi oznámil že tam vidí známky vírusovej infekcie.. v správe mám uvedené kolo. TZ II a jemná mriežka.. viete mi prosím z tohto popisu povedať čo to pre mňa znamená?.. je to už nejaký predrakoviny stav a aký závažný? Že čoho sa mám báť?.. lekár zatiaľ povedal že musíme počkať do ďalšej cytologie ktorá bude až v decembri.. v takomto prípade je ešte možné dať sa zaočkovať proti HPV vírusu?... Ďakujem Vám za skorú odpoveď. Janka Bodisova

25 Apr 2021 - Dobrý deň. Jemná mriežka/mozaika môže a nemusí značiť o vírusovej infekcii. Kolposkopia je stále len optická vizualizácia krčka maternice. Pokiaľ máte cytologický výsledok v poriadku, vôbec by som to neoznačoval ako predrakovinový stav. Eventuálne sa dá doplniť HPV DNA test, ktorý jednoznačne stanoví prítomnosť HPV. Počkajte na kontrolnú cytológiu tak, ako Vám odporučil Váš gynekológ. Očkovanie je samozrejme možné. Určite sa neobávajte aktuálneho nálezu. V prípade klinicky závažných zmien na krčku maternice, by aj cytológia bola zmenená a neodporúčal by sa len konzervatívny postup. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Pán docent, dobrý deň, po poslednej kontrole (april 2021) mám vysledok cytologie ASC-H (Hils nie je možné vylucit). Kolposkopia negatívna, HPV negativne. Nikdy predtým som takýto výsledok cytologie nemala. Júl 2020 cyto normal , kolposkopia negativna. December 2019 cyto normal, kolposkoa negat. + pozit hpv. Mám 49 rokov. Je potrebná konizacia alebo preliecit? Dakujem za váš názor a hlavne vzácny čas. Pozdravujem Martina

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Cytologický výsledok bolo nutné bioptizovať. Máte aj histologický výsledok negatívny? Manažment závisí aj od popisu kolposkopického vyšetrenia ako aj od menopauzálneho statusu. Zdroj cytológie môže byť aj hlbšie v krčku maternice a nemusí byť viditeľný pod kolposkopom. Podľa mňa je nutné v kratšom intervale zopakovať cytológiu. Test na HPV vírus však máte negatívny, čo je veľmi dobrý prognostický znak. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, pán doktor. Mam 53 rokov a asi pred dvomi mesiacmi som si našla nad klitorisom niečo ako pluzgierik s tekutinou. Na dotyk pálivá bolesť. Bola som u svojej gynekologičky a vôbec nevie čo to mohlo spôsobiť ani čo to je. Upozornila ma, že mám aj zmenu pigmentácie na malých pieskoch. Naordinovala mi cicatridinu. Ale nejako sa mi stav nezlepšuje. Neviete mi poradiť, čo to môže byť a ako sa vyliečiť? Ďakujem.

25 Apr 2021 - Dobrý deň. Podľa slovného popisu sa ťažko stanovuje diagnóza. Ja by som ešte skonzultoval aj kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 28 rokov, som vydata, v ramci preventivnej gyn komtroly na ktore chodim kazdy rok mi zistili zmeny - L-sil. Test na HPV mi vysiel pozitivne na typ 51. Uz 4 roky mam staleho partnera. Mohla sa infekcia v tele drzat tak dlho od predchadzajuceho partnera? Lekarka mi odporucila Papilocare a kontrolu o 4 mesiace a zvazit ockovanie. S manzelom by sme v buducnosti chceli rodinu, je HPV infekcia problem? Co v pripade,ze bude nutna konizacia? Bol by problem s tehotenstvom? Mohla by sa infekcia pocas tehotenstva rozsiirit a komplikovat ho? Ma vobec ockovanie zmysel, ked uz som nakazena? Mozno pocas uzivania papilocare mat styk s partnerom? Ak sa telo s virusom vysporiada, moze sa virus kedykolvek vratit? Dakujem

25 Apr 2021 - Dobrý deň. V prvom rade si treba uvedomiť, že HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie. Áno, vírus v tele môže byť aj dlhšie.. Vami popisovaný výsledok predstavuje len ľahké zmeny na krčku maternice. Určite to nie je indikácia k operácii. V prípade opakovanej cytológie je vhodné kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. Tehotenstvo vírus neovplyvňuje a nekomplikuje. Takisto samotná HPV infekcia nepredstavuje signifikantný problém pre plánovanie rodiny. Trvá roky, kým vírus spôsobí ranku na krčku maternice. Očkovanie Vás bude chrániť pred opakovanou infekciou, keďže si vírus partneri navzájom vymieňajú. Pohlavný styk pri liečbe je podľa mňa možný, hoci ho niektorí kolegovia neodporúčajú. Je to vec názoru - až také klinické výsledky a štúdie neexistujú, ktoré by jednoznačne povedali áno/nie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na slabinách som si našla takú tvrdšiu hrčku, ktorá má nebolí, chystám sa ku gynekologičke čo najskôr, ale nevedeli by ste mi prosím povedať o čo ide? Môže ísť o rakovinu vaječníkov alebo to môže byť aj niečo iné? Ďakujem za odpoveď.

24 Apr 2021 - Dobrý deň. O zhubné ochorenie vaječníkov sa určite nejedná. Hrčka môže byť len zmena v koži, event. uzlina, zapálený folikul a pod. Treba pravdaže navštíviť Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, neviem ci je to otázka zameraním na Vas, chcem sa spýtať na liečbu ciklibmi, či ju momentálne poisťovne schvaľujú, prípadne aké by boli dôvody neschvalenia, prípadne aspoň odhadom kolko stojí. Vopred ďakujem za odpoveď.

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Liečba napr. látkou abemaciclib je vhodná v niektorých prípadoch zhubného ochorenia prsníka. Je to však nová a inovatívna liečba. Neviem Vám povedať, či je preplácaná poisťovňami, keďže liečba predstavuje asi šesťmiestnu sumu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa informovať keď mi pred pol rokom ženská lekarka povedala že má nejaký nález z cytologie (lsil bunky) povedala že sa nemám báť že to budeme sledovať každého pol roka.. teraz má informovala že musím navštíviť onkogynekologiu kvôli hsil pozit bunkám Ki - 67 .. dá sa to ešte liečiť a budem môcť mať ešte deti.. mám len 22 rokov a záver ktorý napísala má dosť vydesil (laesio cervix uterus) + odporúčanú biopsiu a hostoligizaciu portia

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Určite sa v prvom rade nebojte. Áno, cytológia sa zhoršila a je nutné kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. V prípade histologického výsledku zhodného s cytológiou je vhodné chirurgické ošetrenie krčka maternice (tzv. konizácia), ktoré sa na Slovensku robí ako krátky zákrok trvajúci cca 5-10 minút so všetkým. Určite Vás to neobmedzí v plánovaní Vašej budúcej rodiny. Držte sa! S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás o radu a zároveň odborný názor. Som pozitívna na HPV 16 vírus. Všetko sa začalo skoro 4 roky dozadu keď sa mi objavili genitálne bradavice, ktoré podľa postupu lekára boli odstránené. Pred viac než rokom som bola na preventívnej prehliadke a zároveň aj u doktora s tým, že mám už dlhšie bolesti pri pohlavnom styku s partnerom v určitom bode. V ten deň mi na prehliadke pán doktor nič nenašiel, ale volal o pár dní, že mám zle výsledky z cytologických sterov. O polroka som prišla opäť - zase zlé. Ďalší krok bola biopsia a hlbší rozbor, kde som sa dozvedela, že mám HPV 16 +zmeny na krčku a že je vhodné sa zaočkovať. Preto sa obraciam práve na Vás s tým, či by ste mi očkovanie odporučili aj keď už vírus v sebe mám. Zaberie vôbec očkovanie presne na túto HPV 16 ? A môže sa stať že by mi HPV 16 "zmutoval" na ďalší z HPV vírusov ? Ďakujem Vám popredu veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný deň.

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Viete mi konkretizovať zlé výsledky cytológie a výsledky biopsie? Ja pod pojmom zlý výsledok rozumiem indikáciu k operačnému riešeniu. HPV 16 je typom vírusu, ktorý najčastejšie môže vytvoriť takéto zmeny na krčku maternice. Očkovanie Vás neochráni pred terajšou infekciou. Jeho zmysel je v budúcej ochrane Vášho tela pred opakovanou infekciou, keďže existuje veľká pravdepodobnosť, že sa vírusu vaše telo zbaví. V prípade závažných zmien na cytológii a biopsii je nutné chirurgické ošetrenie krčka maternice a odstránenie poškodenej časti. Tu je opäť vhodné očkovanie, ktoré Vás bude chrániť pred opakovanou infekciou. HPV vírus nikdy nezmutuje na iný. Nie je to ani podobné s koronavírusom (napr.). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p.Docent, diagnostikovali mi uz po druhej biopsii, dysplaziu vulvy 2 a 3 stupen, riesenie je vraj vulvoktemia z coho mam hrozu, je to nutne? Aka by bola prognoza,co by ma cakalo bez operacie? Nechcem ju absolvovat. Mam 46r.uz som podstupila aj hysterektomiu. Dakujem za odpoved

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Chirurgické riešenie Vami popisovanej lézie je excízia postihnutej časti tkaniva. Veľmi ťažko sa vyjadriť ku konkrétnej operácii, ktorá závisí aj od lokalizácie zmien a hlavne od rozsahu. Ťažká dysplázia vulvy je prekancerózou a neliečená môže rokmi smerovať k samotnému zhubnému ochoreniu vulvy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Približne mesiac som sa liečila na genitalne bradavice. Pomohol mi krém Aldara. Všetko bolo čisté no po ani nie mesiaci sa znova vrátili. Nikdy predtým som o tomto ochorení nevedela. Na internete som sa dočítala že je to trvalé a nedá sa vyliečiť. Rozmýšľala som aj o injekcii ale taktiež som sa dočítala že ma nechráni pred týmto typom keďže som ho už mala. Rada by som sa toho zbavila nadobro. Takto sa mi to bude pravdepodobne stále vracat a stále to mám týmto spôsobom ako sú rôzne krémy liečiť?

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sa môžu opakovane vracať. Je to pohlavne prenosné ochorenie alebo ochorenie šíriace sa priamym kontaktom s kožou infikovaného. Nehodnotil by som to ako trvalé ochorenie. Liečbu ste mali správnu; je však nutné ju zopakovať, eventuálne riešiť opakovaný výsev bradavičiek aj drobným chirurgickým zákrokom po konzultácii príslušného odborníka (kožný lekár, gynekológ ). Očkovanie Vás chráni len pred opätovnou infekciou, nerieši aktuálny stav. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Poprosim o vysvetlenie popisu LU z MR: v iliackej oblasti vpravo je zrejma LU velkosti 25x13, uzlina vykazuje aj postkontrastne sytenie a restrikciu difuzie. Momentalne rol od damej MR som bola na Pet/ct, tam uz dana uzlina vysla len 14x10 a uzlina sa metabolicky nezvyraznila, avsak ten popis z MR mi dojde taky negativny, dakujem

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Daný nález je z popisu určený len na kontroly. Chýba mi trošku informácia, prečo sa dané vyšetrenie robilo. Neviem sa preto konkrétne vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ak som mala rizikový pohlavný styk pred dvoma rokmi (rizikový v tom,že praskol prezervativ) a rok dozadu som si dala spraviť testy na HIV v laboratóriu v nemocnici, a testy vyšli negatívne mám byť kľudná, či testy zopakovat? Pýtam sa preto, lebo tam bola určitá hraničná hodnota a niečo tam trosku malo vyskočilo ( no dosť ďaleko pod hraničnú hodnotu vírusu). V laboratóriu to vyhodnotili ako negatívny test a na moje obavy mi len povedali, že to môže byt zo stresu, zo zdvihnuteho cukru....že ich zaujíma hraničná hodnota a nie tá troska čo tam vyskakuje. Ďakujem za odpoved zuzana

17 Apr 2021 - Dobrý deň. Ak laboratórium vyhodnotilo test ako negatívny, netreba ho po roku opakovať. Buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, veľmi rada čítam Vašu online poradňu, prosím Vás o názor, môj prvý priateľ ( sexuálny pomer ) bol v prvom ročníku na VŠ. Keďže som sa dozvedela, že okrem mňa mal aj inú a nie jednu vzťah som ukončila. Nakoľko mi ostali len oči pre plač a strach v očiach, som šla na preventívnu prehliadku, lekár mi povedal dať sa pre istotu zaočkovať Gardasil 9. Všetky dávky mám vybraté, stery z krčka boli v poriadku. Chcem sa prosím pekne opytat, môžem mat nejakú pohlavnú chorobu, keďže mi robil lekár všetky testy na pohlavne choroby a boli v poriadku? Môžem mat niečo po cca 2,5 roku? Ináč som bola celkom v pohode, len čítam vo Vašej poradni že vôbec existuje aj nejaký pohlavný herpes. Mám nový vzťah, ( zatiaľ sme spolu nespali) no nerada by som aby niečo o čom neviem prenesiem na priateľa. Môj lekár mi vravel, že sa mám ukľudniť, že určite je všetko v poriadku, len chcem počuť Váš názor keďže môj lekár ma už 70 rokov a skôr mi prišlo že ma ukľudňuje ako vnučku, alebo dcéru. Nebyť Vašej poradne ani neviem o nejakom herpesy, len keď je to ako hpv a veľká premorenost, no ďakujem pekne. A keby som aspoň nejaká promiskuitna, no prvý ( a zatiaľ jediný) priateľ, sukničkár. Budem si vážiť Vašej rady z praxe, ďakujem Miška

17 Apr 2021 - Dobrý deň. V prípade, že vykonané testy boli v poriadku, určite ste sa nenakazili od predchádzajúceho partnera. Očkovanie voči HPV vírusu bolo vo Vašom prípade veľmi vhodnou voľbou do budúcnosti. Herpetické infekcie majú špecifické prejavy a sú nákazlivé len prípade vyhodených typických vriedkov. Môžete byť kľudná.... prajem veľa šťastia ! S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa informovať, že čo v praxi môže znamenať ak aj po opakovanej citlivejšej cytologii po 5 mesiacoch od prvej cytologii mám neurčité výsledky. Mam sa obávať nejakých zdravotných komplikácií? Ďakujem za odpoveď.

15 Apr 2021 - Dobrý deň. Viete bližšie charakterizovať neurčité výsledky? Výsledok cytológie musí byť zaradený do kategórie - napr. NILM, ASCUS, LSIL a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím pekne o radu, asi pred polrokom som si z vonkajsej strany, neviem púresne umiestnenie, no asi na ohanbi, smerom k vonkajsim labiam našla vyrážku, vyzeralo to také červené, akokeby ma uśtipol komár, poprípade jednoducho niečo uštiplo....červená vyrážka, už si nepamatám, Yči to bolelo, či nie, volala som doktorovi a on povedal že natrieť si na to bactroban....asi na druhý deň som mala ešte dve menšie asi 1cm vzdialené, potom to nejako vymyzlo....odvtedy pokoj....Lekár mi vravel, ze bezobáv, že zrejme z holenia, poprípade nejaká alergická reakcia, vraj keby to bol herpes, určite by bol výsev a mokvajúce vyrážky, zaujíma má váš názor, kedže orálnemu sexu nehodlujeme a priateľa mám stáleho 5 rokov, no keď zadám do googlu, jednoducho vyskoći len herpes a bradavice....ako keby iné nebolo nič... Ako vravím, nemala by som sa ako nakaziť, kedže partnera mám 5 rokov stáleho a predtým jeden vzťah. Lekár mi vravel, že vlastne môžem byť bez obáv, lebo sa to prenáša z tých pľuzgierikov, poprípade po infekcii. že je veľmi malá pravdepodobnosť, že by mi to preniesol bývalý partner, kedže nemal žiadne príznaky....vlastne ani neviem či mal herpes, no čisto teoreticky som sa pýtala doktora môjho, tak vravím, ubezpečil ma, že je to ok. rada by som poznala Váš názor, kedže na nete čítam kadečo....ďakujem za odpoved

17 Apr 2021 - Dobrý deň ,Vami popisované lézie vôbec nesvedčia o herpetickej infekcii ani o bradaviciach spôsobených vírusom HPV. Prikláňam sa k názoru Vášho doktora. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Chcela by som sa opytat na sposob liecby/vysetrenia v pripade ak mam negativnu cytologiu ale pozitivny nalez HPV (aj karcinogenne typy) +- rovnaky od roku 2019. Doktorka mi odporuca vakcinaciu + colposkopiu. Je vhodne v ramci prevencie uzivat Indol 3 carbino?. Dakujem za odpoved

17 Apr 2021 - Dobrý deň, pri pretrvávajúcej HPV infekcii by som aj ja odporúčal kolposkopiu. Indol 3 je jednou z možností, ďalej sú dostupné vaginálne gély ako Deflagyn alebo Papilocare. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, neviem či toto patrí do rubriky Online poradňa, no budem rada, ak by ste mi poradil. Pred troma rokmi som skončila vzťah s priateľom, bol to dlhší vzťah no spali sme spolu 1x. Ja som teraz rok vydatá. Manžel samozrejme vedel o mojom vzťahu predtým, no aj tak sa chcem opytat, všade na diskusných fórach čítam o pohlavných chorobách, a tým že som mala vzťah pred troma rokmi, pre istotu som si dala spraviť aj test na pohlavne choroby, všetko dopadlo dobre. Cytológia je v poriadku som 8rokov očkovaná vakcínou Silgard. Len v diskusných fórach sa píše že najčastejšia pohlavná choroba je herpes. Mne to lekár vysvetlil tak, že už by sa u mna po tak dlhej dobe určite prejavil, poprípade aj u manžela, keďže by som na neho preniesla. Len sa chcem uistiť že lekár má pravdu, áno zažila som stresové situácie, prekonala som covid, cítila som štípanie a pálenie...lekár bral stery aj ma pozrel a dal mi len masť Pimafucort. Vlastne chcem sa opytat, to že som mala prvý krát pomer s mužom, ktorý už mal nejaké sexuálne skúsenosti predomnou (bol rozvedený) snáď nemám šancu na nejakú pliagu. Podotýkam, že som si nevšimla aby mal nejaký výsev, poprípade chrasty....Pýtala som sa aj kožnej, jej odpoved bola že je to infekčné v čase výsevu a aj tie chrasticky, kebyže nejaké sú....ináč je to v poriadku. Našla som si aj na diskusnom fóre jednu lekárku z Košíc a jej sa nejaká babenka pýtala, že ma vzťah, jej priateľ to priamo prekonal tri roky dozadu či s ním môže mat sex. Lekárka jej odpovedala, že áno, že v čase výsevu a chrasticiek je to infekčné, inac by boli všetci premostení vírusom.... takze u mna keď prešla doba tri roky, podľa môjho gynekológa, už by mi “dačo” vybehlo.....a určite by som si to všimla. Ďakujem za odpoved

15 Apr 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na Vami popisovanú anamnézu by som sa neobával herpetickej infekcie. Je naozaj infekčná len v čase výsevu vyrážok. Najčastejšou pohlavne prenosnou chorobou ale herpes nie je. Vaši lekári majú pravdu, buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, veľmi pekne prosím o radu. Zvyčajne keď mi končí menštruácia, zvykne sa mi robiť vždy na ľavej strane jedna vyrážka. Skôr mi to príde akokeby vriedok, alebo akokeby akné, no nie je to biele, čisto vyrážka. Stále na inom mieste, raz v slabine ako je gumka z nohavičiek, raz na vonkajšej strane labii.,raz z vnútra labii...Bola som s tým u gynekológa, dal mi masticku vraj je to z holenia. Skúšala som sa neholiť, a tiež sa mi to spravilo. Zašla som za kožnou a vraj nič to neni....nepovedala mi ani z čoho to môže byť. Podľa mna z toho, že som silnejšia....:(.....len sa chcem uistiť, keby to bolo niečo herpeticke, určite by to nebola len jedna vyrážka...aspoň tak mi lekár povedal....priateľa som mala pred 4 rokmi, tieto prejavy sú asi tri mesiace dozadu...ďakujem

15 Apr 2021 - Dobrý deň, určite to nie je žiadna herpetická infekcia. Kožná lekárka vie najlepšie zhodnotiť podobné prejavy. Môže to byť aj z toho, ako sa potíte v slabinách a dráždi sa tým pokožka. Infekčné príčiny by som za tým nehľadal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mojej žene som nahmatal pri vstupe do vagíny bulu na ľavej strane neboli ju čo to môže bit ma ísť na vyšetrenie k ženskej

15 Apr 2021 - Dobrý deň. Môže to byť drobná cysta - je nutné gynekologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň pán docent, veľmi pekne Vás prosím pomôžte mi s mojim problémom. Googlim si o tým geniálnych bradaviciach a samozrejme aj ja som mala, síce len jednu ale mala som. No tým že mám deti, mám neskutočne obavy aby to nechytili oni. Sem tam pri nás spia v spálni, wc samozrejme mame spoločne....uteráky každý svoj. No čítala som na nete, že keď to ma jeden z rodičov môže to chytiť dieťa, napr z wc, uteráka...z posteľnej bielizne. Vraj sa toho nikdy nedá zbaviť, hoc nie sú klinické príznaky vírus tam je. A čo je horšie, deti nemusia roky vedieť že majú vírus od rodičov. Proste taký skrytý zabijak. Nedokážem sa s tým zmieriť že by som nedbanlivosťou nakazila svoje dieťa, napr z uteráka, z wc dosky. Neviem teda ako to je. Nemyslite si, že sme nejaký soc.prípad, obaja s manželom pracujeme, mame vyššie vzdelanie, no keď som videla hentie foto na nete....proste človek sa boji. Dám moje dcéry očkovať, no majú len 7 rokov a podľa toho čo mne povedal môj lekár, že ak je ten vírus raz v tele, už vakcína nezaberie. Čiže mne je zbytočne sa očkovať keďže som mala vírus hoc už bradavička odstránená. Lebo lekár mi povedal, že ten vírus môže byt v tele aj 5 rokov a potom manifestovať tu bradavičku. Vy píšete, že sa vírus stratí do 24 mesiacov teda vo väčšine prípadov. Cítim sa hrozne, je to ako ruská ruleta, a ešte strach či neublížim dcéram. Lebo podľa toho čo čítam, tak ten vírus, môžu získať aj z kojenia( teda keď boli kojene). Ďakujem za odpoved, a ešte by som podotkla, že som to spomenula aj pediatričke a tá ani nevedela o čom hovorím.

11 Apr 2021 - Dobrý deň. HPV vírus sa prenáša najčastejšie pohlavným stykom alebo kontaktom koža na kožu (skin to skin) v prípade genitálnych bradavíc. Pokiaľ nemáte klinicky viditeľné lézie na koži je šanca, že sa nakazia Vaše deti či už na WC alebo z uterákov, takmer nulová. Informácie z internetu treba jednoznačne filtrovať. Ja si osobne myslím, že ten vírus už nemáte a môžete byť aj očkovaná - očkovanie Vás bude chrániť pred opakovanou reinfekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor.. Chcem len Vaše utvrdenie že robím správne ak svoju 12 ročnú dcéru dám zaočkovať na hpv vírus - vakcína Gardasil 9.Rada by som ju chránila len keď čítam niektoré články na internete tak si nie som taká istá. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď

11 Apr 2021 - Dobrý deň. Ja očkovanie voči HPV plne podporujem aj na základe mojich odborných vedomostí a skúseností. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den..chcela by som sa pekne opytat... Mam 26r, dve deti... Kazdy mesiac mam neskoru kenstruaciu cca 5-7 dni, stalo sa mi 3x ze som krvacala mimo menstruaciu cca 1az 2 dni,mam silne bolesti v podbrusku a v oblasti krizov(ako pri menstruacii) bolestivy pohlavny styk a neprijemny pocit v oblasti posvy(nieje to palenie ani svrbenie, len taky tlak akoby... Neviem ti opisat) momentalne cakam na vysetrenie nakolko zijem v uk... Je to trochu spomalene... Viete mi povedat co to moze byt... Dakujem krasne

11 Apr 2021 - Dobrý deň, vzhľadom na Váš popis by mohlo ísť o tzv. endometriózu. Endometrióza je definovaná ako prítomnosť a rast endometriálneho tkaniva (tkanivo sliznice dutiny maternice) zloženého z endometriálnych žliaz mimo dutiny maternice, teda v heterotopickej (ektopickej) lokalizácii. Najčastejšie sa nachádza na vaječníku ale aj v oblasti materničných väzov, na pobrušnici a pod. Jednoznačne ale treba Váš stav dodiagnostikovať u gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím veľmi pekne o radu. Mala som priateľa 8 rokov, plánovali sme svadbu. Nakoľko som sa dozvedela, že mi bol neverný, som ho nechala. Chodím pravidelne na prehliadky a vždy všetko v poriadku, no po rozchode-zrejme psych vypätie sa mi spravila gen.bradavička, na ľavej strane labii, s lekárkou sme to poriešili našťastie. Moja otázka, keďže ani spať neviem, lekárka iné nevidela, to znamená že iné ani nie sú? Či je to len poskrývané v koži a bude mi to do konca života vyskakovať po jednej, dvoch....lebo moja lekárka mi povedala, že očkovanie mi je zbytočne, že vírus tam je a čaká na vhodnú príležitosť. Aspoň tak som ju pochopila. A ešte jedna otázka, môžem byť infikovaná viacerými vírusmi? Cyto som zatiaľ mala vždy v poriadku. No vo Vašich odpovediach v poradni som pochopila že infikovanie sa viacerými druhmi hpv je zriedkavé. Čo mám prosím robiť? Nemám žiadneho partnera, no nehodlám čakať , či dostanem rakovinu, lebo sama neviem či som infikovana. Prosím poraďte. Podľa mojej doktorky zbytočne rozšírená cytológia, keďže cyto je v poriadku, zbytočne očkovanie proti bradaviciam 6,11, keďže ich je viac ako 40 druhov.... a ešte keď mi viete z vlastnej skúsenosti hpv 16 a 18 sú najrozšírenejšie a zároveň najagresívnejšie? Dom h toho vážne úplne zničená, chcem žiť a nie čakať či sa mi vytvorí nedajbože rakovina. Dakujem

11 Apr 2021 - Dobrý deň. Je možné, že ste sa vírusovej infekcie po liečbe zbavila. Áno, očkovanie je zbytočné v prípade prebiehajúcej infekcie - chránilo by Vás iba pred znovunakazením od ďalšieho partnera. Infekcia viacerými typmi je naozaj zriedkavá, v prípade troch vírusov naraz až raritná. Určite by som sa na Vašom mieste nesústredil na myšlienky o zhubnom ochorení. Daný nález je tiež u Vás extrémne nepravdepodobný, pokiaľ budete chodiť na obyčajné preventívne prehliadky. HPV16 je najagresívnejší typ vírusu (s najväčším onkogénnym potenciálom). Pri dlhodobej infekcii spôsobuje zmeny na krčku maternice, ktoré môžu viesť k predrakovinovým stavom. Opäť - daná situácia nie je pravidlom a je menej častá. Inak povedané, HPV16 určite neznamená hneď rakovinu krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Mam na Vás už naozaj poslednú otázku a to či zmeny na krčku maternice môžu byť spôsobené aj niečím iným ako HPV, napr. oslabená Imunita, alebo opakovane zápaly a mykozy, alebo zmeny na krčku automaticky znamenajú HPV? Ďakujem za odpoveď aj za vašu skvelú prácu, ktorou naozaj pomáhate veľa ľuďom.

11 Apr 2021 - Dobrý deň. Ľahké cytologické zmeny na krčku maternice môžu byť v niektorých prípadoch spôsobené aj gynekologickými infekciami - zápalmi. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v prvom rade Vám chcem veľmi krásne poďakovať za všetky ženy, že Vás máme a čo pre nás robíte. Neskutočne si to vážim, tak príjemný a trpezlivý doktor, k tomu veľmi empatický. Prajem Vám, len všetko dobré, lebo doktorov je veľa, no doktorov ktorí “neodbijú” pacientku naozaj veľmi málo. Páči sa mi aj Váš postoj k vakcíne, ako si poviete svoj názor, no nikomu ju nevnucujete. Ešte raz, všetko dobré v osobnom i pracovnom živote. A ak by ste si našli čas, potešilo by ma ak by ste mi odpovedali na moju otázku. Mám najlepšiu kamarátku ( samozrejme žije s priateľom) a raz ročne si dávame “babskú vikendovku” bez mužov a detí v Rajeckých Tepliciach. No boli sme posledný krát v júly a jej lekár mesiac na to našiel bradavičku, dal jej nejaké maste a kázal prísť na kontrolu. Maste zabrali, bradavica sa stratila, len kámoška viac nechce počuť o kúpeľoch, vraj termálna voda v nej mohla prebudiť vírus, ktorý jej spôsobil bradavicu. Tak jej to povedal lekár. Keby nešla sa celý víkend “máčať” do termálu, telo by vírus mohlo odstrániť samé, no vraj Kupele tomu neprospeli. Takže od toho času o kúpeľoch, bazénoch ani počuť nechce. Moja otázka znie, pomohlo by očkovanie? Po vybratí tretej dávky by bola plne chránená? A ešte jedna otázka, ako dlho od nakazenia kým to “vyrastie” v bradavicu? Čítam na nete že dva mesiace. Ináč sa s tým telo vysporiada samo do 24 mesiacov. Ďakujem Mata

09 Apr 2021 - Dobrý deň. Ďakujem za Vaše slová. Jednoznačným základom vo vzťahu lekár a pacient je komunikácia. Je na škodu, že sa niekedy robí na kvantitu na úkor kvality. Ale späť k Vašej otázke. Vo všeobecnosti bazény a pod. sú rizikovým faktorom akejkoľvej pošvovej infekcie. Práve preto môže dochádzať k zmenám pošvového mikroprostredia, ktoré je jedným z modifikovateľných faktorov HPV infekcie. Nehovorím pravdaže, že je to pravidlom, a nie je to ani dôvod na to, aby Vaša kamarátka úplne vynechala kúpele. Očkovanie je pravdaže riešením s vynikajúcou ochranou proti HPV. Čas potrebný k vytvoreniu kondylómov je veľmi individuálny. K tomu Vám presný čas neuvediem - snáď interval 1-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Dcéra má 23 rokov, absolvovala sono prsníkov a nález znie nasledovne: RA negat. na C50, bez ATK. Koža a podkožie nezhrubnuté, mamily negat. Obojstranne prsníky fertilno-juvenilného typu, primerane distribuovaná hutná fibroglandul. žľaza s prominujúcimi duktami a intraduktál.hyperp. V pravo na r-ní HQQ sa zobrazuje area fibroadenomatózy do 14mm- v.s. prolif. aktivita. T.č. bez iných jednoznač. lož. zmien v zmysle mal. tu procesu. V axilách tukovodeger. LU. BIRADS 3 Prosím Vás, o vysvetlenie nálezu. Jedná sa o benígne zmeny, keďže je v správe uvedené birads3? Vopred ďakujem za odpoveď.

07 Apr 2021 - Dobrý deň, daný popis svedčí o benígne (nezhubné ) zmeny. Operácia nie je nutná, léziu stačí sledovať v pravidelných intervaloch. Obyčajný fibroadenóm sa nikdy nezmení na rakovinu prsníka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, zajtra sa mám očkovať Gardasilom 9 po odstránení kondylómov Aldarou, partner má kondylómy tiež, ktoré dermatovenerlogička rieši ich vypálením dusíkom. Moja otázka znie, či je vhodné medzi 1. a 2. dávkou mať styk, ak budeme mať obaja odstránené klinické prejavy a pokiaľ sa aj partner ide v blízkej dobe očkovať Gardasilom 9. A druhá otázka, či máte nejaké informácie zo štúdií, aká je účinnosť po podaní prvej dávky vakcíny. Vopred ďakujem za odpoveď.

09 Apr 2021 - Dobrý deň. HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie - môžete sa opäť nakaziť od partnera. Nešpecifikovala ste miesto, kde sa u Vás vyskytovali kondylómy, ale pri pohlavnom styku by som skôr volil bariérové formy antikoncepcie. Prvé štúdie ukazujú, že aj po prvej dávke vakcíny existuje veľmi dobrý protektívny efekt. Stále je však nutné mať na pamäti, že sľubovaná efektivita vakcíny je až po ukončení kompletnej schémy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám 24 rokov, každý rok od svojich 15tich chodievam pravidelne na preventívky. Ešte pred rokom bolo všetko v poriadku, avšak tento rok nie. Pani doktorka mi po cytológii oznámila, že cytológia v poriadku nie je, odporúčila papilocare, kontrol.vyš. o 3 mesiace (to bude v polovici mája). Chcela by som sa opýtať (pani dokt.mi bližšie nevysvetľovala nič), na správe z cyt. mám napísané: Skvamózne bunky: H-SIL -hign-grade skvamózna intraepiteliárna lézia (zvýraznené čiernym písmom) Poznámka diagnostika: Dominujú prejavy L-SIL, navyše sa nachádzajú aj epitélie s rysmi pripušťajúcimi pôvod v dysplázii vyššieho stupňa (Hsil) Moja otázka znie: čo mám teraz? hsil? lsil? niečo medzi tým? nechápem tomu. Pretože moja pani doktorka sa čudovala, ako je možné že za rok (čo som mala dobré výsledky), som sa dostala na také zlé. moja druhá otázka znie: keď som mala 14 bola som očkovaná proti rak.krčka maternice (ako je možné, že mám takéto zlé výsledky?), resp. či sa môžem ísť dať zaočkovať opakovane teraz v dospelosti? Nikde som sa nedočítala či sa môže/ nemôže očkovať dvakrát. Ďakujem pekne.

07 Apr 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade sa na cytologickom vyšetrení objavili bunky patriace do ľahkých dysplastických zmien (LSIL), avšak na preparáte boli aj málopočetné bunky s atypiami svedčiacimi pre ťažké dysplastické zmeny (HSIL). Po roku sa takéto cytologické abnormality môžu objaviť, hoci daný stav nie je častý. Keďže ste boli očkovaná pred 10 rokmi, mohli ste mať len vakcínu Cervarix (proti HPV16/18) alebo Silgard (HPV 16/18/6/11). Z toho vyplýva, že ste chránená len pred spomenutými vírusmi, ktoré zodpovedajú za 70 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice. Novodobé vakcíny chránia pred 9 typmi vírusov a sú teda efektívnejšie ( Gardasil 9). Z toho vyplýva, že sa u Vás pravdepodobne prejavila HPV infekcia nekrytá danou vakcínou - napr. HPV33, 45 a pod. Poslednou mojou poznámkou je, že pri danom cytologickom výsledku je vhodné kolposkopické vyšetrenie. Liečba Papilocare je efektívna len pri ľahkých cytologických zmenách na krčku maternice. Preočkovanie novou vakcínou je vo Vašom prípade možné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Chcela by som vás pekne poprosiť o odpoveď na otázku Pokiaľ som mala zmeny na krčku a po 3 mesiacoch mi bol robený test na HPV, ktorý bol negatívny,znamena to, že som musela /mala HPV/, alebo som ho nemusela mať? Veľmi pekne ďakujem za odpoved, keďže moja lekárka nieje ochotná mi tieto veci vysvetliť.

07 Apr 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade je veľmi veľká pravdepodobnosť, že ste sa vírusu zbavili. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, prosim pekne o radu, bola som na preventivnej prehliadke, lekar mi povefal, ze vidim tu male miomy. Mala som prist po mesiaci, ako sa to dalej vyvija a jeho odpoved bola, tie male skalcifikovali a ostal este jeden maly, len zapisal do karty viac nepovedal nic. Vraj je to v poriadku. Moja otazka prosim znie, mam sa dozadovat nech mi ten miom vyoperuju? Preco ma neposlal lekar na cistenie? Podla neho nie je dovod. Viem si nejako dopomoct aby sa miom viac netvoril? Napr strava, cvicenie? Nechcem to zanedbat, prosim co pre to mozem urobit? Zmenila som aj gynekologa, tdn mi nepovefal nic ze mi nejaky miom skalcifikoval, videl len ten jeden "maly" a vraj je to v poriadku. Co mozem pre to robit aby to ozaj bolo v poriadku? Mam 37 a dva cisarske. Plsnujem zacat aktivne sportovat. No nechcem robit z komara somara ale na druhdj strane ani hadzat problem za hlavu. Dakujem

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Myómy sú nezhubné nádory maternice, ktoré postihujú takmer polovicu žien. V prípade, že sa nezväčšujú a sú malé, nespôsobujú žiadne nadmerné menštruačné krvácanie alebo bolesti, nie je nutné operačné riešenie. Ani v zmysle čistenia (kyretáže), ktorá nemá zmysel v prípade myómov. Myómy sú hormonálne závislé, preto sa objavujú u žien vo fertilnom veku. Konzervatívny liečebný postup v prípade rastu myómov okrem hormonálnej liečby neexistuje. Ak sa myómy nezväčšujú, netreba robiť žiadne zmeny v životospráve a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor prosím Vás, pri preventivke mi lekárka našla z vonkajšej strany bradavičku, ktorú vypálila na mieste, dala som sa teda zaočkovať s Gardasil 9, aby nedošlo k reinfekcii. Lekárka vravela, že tým že to je vypalené a som zaockovana, vraj som chránená už po prvej dávke očkovacej vakcíny, po druhej už kompletne. Len sa chcem uistiť, keďže na nete čítam, že to aj sedem mesiacov trvá kým vyjde bradavicka( neviem či až toľko no toto som čítala), čiže keď mám za sebou 2 dávky očkovania, a som klinicky čistá, vlastne už by som nemala mat žiadne. A ešte otázka, ten vírus hoci tých bradaviciek dá sa odstrániť aj inac ako očkovaním?? Ďakujem

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Áno, mala by ste byť chránená pred opätovnou infekciou. Vakcína ale nemá liečebný účinok, iba preventívny. Spolu s chirurgickým zákrokom (laser, kryo) je možné ešte podporiť imunitný systém. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem pomôcť budúcej svokre s jej problémom. Neviem úplne dopodrobna jej diagnózu ale pred cca 6rokmi jej zistili rakovinu. Celú maternicu jej odstránili, absolvovala chemo, držala sa veľmi dobre (dávali jej len 2-3roky). Minulý rok krvácala, tak navštívila doktora, našli nejaký myom. Absolvovala teda oziare. A teraz o otázke. Po oziaroch má teraz pár mesiacov problém s močením, trápi sa vždy keď ide na wc (boli ju a stipe pri močení), dr jej do trubice aplikuje nejaký gél ktorý ale nemá skoro žiadny účinok a problémy má stále. Dá sa niečo ešte vyskúšať, dá sa pomôcť nejako inak? Ďakujem Vám

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu sa jedná o postradiačnú cystitídu (inak povedané čiastočne poškodenie močového mechúra po ožiaroch - je to jedna z tých bežnejších komplikácií počas liečby nádorov lokalizovaných v malej panve). Jednoznačne by som konzultoval špecialistu v oblasti urológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať: s manželom sme spolu 15 rokov, už dlhší čas sa snažíme o babtko. Vzdy sme mali vsety vysledky v poriadku, ale na jesen som mala cytologiu zhorsenu- ASCUS, teraz v marci som mala este horsie vysledky: dysplazia krcka maternice, HPV 16 positive. Odporucali mi rozsirenu kolposkopiu. Manzela neposlali na ziadne vystrenie. Prosim info, ci nie je nahoodou potrebne vysetrenie aj z jeho strany? Zaroven by som sa chcela opytat... vysetremie na HPV mi robili naposledy v roku 2018, vtedy bolo vsetko negativne, zrazu som pozitivna... manzel chodil rok na sluzobky. Mam iste obavy, ci tento “maly suvenir” nedoniesol z tych sluzobiek. Inak si neviem vysvetlit, ako som mohla mat v roku 2018 vsetky vysledky negativne. Dakujem za pomoc

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Zatiaľ by som sa sústredil na Vaše vyšetrenie u špecialistu na kolposkopiu. Samozrejme, HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré si partneri medzi sebou vymieňajú. U mužov však infekcia väčšinou nič nespôsobuje a ľahšie sa aj stratí. HPV vírus mohol byť teoreticky vo Vašom tele aj dlhšie, len ho test nezachytil, keďže sa vyskytoval v malom počte kópií. HPV vírus ma totiž zložitý životný cyklus. Možností je samozrejme viacero, to však nie je predmetom tejto poradne. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den v januari mi zistil gynekolog hpv 18 moj problem spociva v tom ze chceme babatko a skoro rok sa nam nedari...momentalne ma trapi bolest v oblasti genitalii az palenie, obcas mierne spinenie bojim sa ci este otehotniem lekar po 3 mesiacoch skusania otehotniet nas odporucil na reprodukcnu asistenciu prosim poradte mi co mam robit som zufala,dakujem Martina

07 Apr 2021 - Dobrý deň. HPV 18 je druhým najčastejším vírusom v populácii. Jeho prítomnosť ešte nesvedčí o závažných gynekologických ťažkostiach. Ak ste mali cytológiu z krčka maternice v poriadku, nepripisoval by som toho času infekcii veľkú pozornosť (väčšinou sa vytratí do 24 mesiacov). Bolesť a pálenie určite nie sú spôsobené danou infekciou. Špinenie má veľmi veľa príčin - tu sa treba poradiť s Vaším gynekológom. Pravdaže vyjadrujem sa len podľa informácií, ktoré o Vás čítam. Samotná HPV infekcia nie je kontraindikáciou pre plánovanie tehotenstva. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem, poprosila by som Vas o radu. Priblizne 3 tyzdne dozadu sa mi objavila hrcka v slabine /medzi stehnom a posvou/, bola som u lekarky a ta mi povedala ze moze ist o zvacsenu uzlinu a do 1,5cm sa to neriesi. Predpisala mi Framykoin, ktory som si aplikovala cca 5-6 dni a hrcka pomaly mizla. Po asi dvoch tyzdnoch od aplikacie maste som hrcku necakane objavila znova na tom istom mieste, bola vacsia a tvrdsia, mierne bolestiva. Rada by som podotkla ze momentalne nevykonavam ziadne fyzicke aktivity, ktore by mi mohli tento problem vyvolat. Prosim Vas, je tento problem riesitelny opakovanou aplikaciou Framykoinom alebo by bolo vhodne vyhladat lekara za ucelom inych vysetreni? Nerada by som nieco podcenila a neviem z akeho dovodu sa mi zvacsena hrcka opat objavila.Dakujem vam vopred za odpoved.

31 Mar 2021 - Dobrý deň, vo väčšine prípadov je popisovaná uzlina ako reaktívna (na lokálny zápal aj v oblasti genitálií). Pokiaľ sa zdurenie a bolestivosť uzliny opakuje, treba jednoznačne pátrať po iných príčinách (aj infekčných, keďže Framykoin je len antibiotikum). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.Doc nižšie som Vám písala o svojom probléme dňa 17.3 mala som Vám napísať výsledok biopsie takže ten je sliznica endocervixu s ložiskovou skvamóznou metapláziou a dyspláziou skvamózneho epitelu stredneho stupňa (CIN2/HSIL) imunohistochemický dôkaz expresie proteínu p16 je pozitívny(difúzna/bloková pozitivita). Bola mi doporučená:konizácia Ďakujem za odpoveď Mirka

31 Mar 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade je podľa môjho názoru tiež vhodná konizácia, teda operačný zákrok vzhľadom na opakované cytologické zmeny v minulosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím vás chcem sa dať zaočkovať nonavalentnou vakcínou. Moja otázka znie. Môžem sa keď mám 41 rokov? 2.)zaúčinkuje kebyže aj mám vírus čo spôsobuje bradavice poprípade kondylomy? Že ho mám už (ten vírus) v epitelovej vrstve kože, nevidím síce žiadne bradavičky, no čítala som, že niektoré voľným okom viditeľne nie sú....Nestane sa vlastne to že vakcína má ochráni pred 8 typmi a jeden ktorý sa mi začal tvoriť môj imunitný systém si nevytvorí protilátky? Prosím veľmi pekne poraďte. Všetko dobre prajem. Jana

29 Mar 2021 - Dobrý deň. Áno, môžete sa dať zaočkovať - vakcína v sebe zahŕňa aj typy vírusov spôsobujúce genitálne bradavice. Samotná vakcína Vám nevyrieši možnú aktuálnu infekciu, bude Vás chrániť pred budúcou infekciou. Inak povedané: vakcína nemá liečebný účinok ale preventívny. Protilátky sa vytvoria voči všetkým typom vírusov obsiahnutých vo vakcíne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, prosím chcem sa opýtať. Na vonkajšej strane labii som si našla také niečo ako hrčku maličkú, ako nejakú vyrážku poprípade bradavicu. šla som do gynekológa a on tam nič nevidel. Tak som šla na dermatovenerológiu a záver: Na med. strane ľavého labia po expresii hnisavý obsah, tč. drobná indurácia 3mm, v centrálnou eróziou. Samozrejme, kožná ma vysmiala, vraj žiadna bradavica, žiaden kondylóm, vraj sa to zvykne robiť také niečo. Nič viac k tomu. Preto sa Vás pýtam, viete mi nejako v tomto poradiť, či to môže byť ten vriedok napr zo sedavej práce v kancelárii, z obtiahnutých nohavíc, popríade s prílišnej hygieny? Vraj je to normálne, mne to normálne teda nepríde, a ešte keď mi sestrička na gynde povie skúste si to vytlačiť. Pochopila som lekára, vraj je to niečo z mazových žliaz, asi sa niečo upcha a spraví sa vyrážka. no len trochu obavy má človek....Prosím poraďte mi, či sa mám umývať viac, či menej..../umývam sa 3x denne/, či mám zmeniť sposob života zo sedavého v kancelárii, možno toto tomu neprospieva, len jednu vyrážku zaliečim a o mesiac druhá. Vravím, není to veľké...poprípade či to môže byť na základe hormonálnych zmien...ďakujem za odpoveď

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Z popisu ide skôr o zapálený vlasový folikul - najčastejšie v týchto miestach môže byť následkom holenia a pod. Pravdaže takýmto zapáleným folikulom neprospieva ani obtiahnuté oblečenie alebo pot. Netreba používať ani agresívnu kozmetiku, ktorá zbytočne vysušuje pokožku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem prosím chcem sa opýtať som po veľkéj brušnej operácii 4mesiac brucho zapucha co štím? Ďakujem

15 Apr 2021 - Dobrý deň, poprosili by sme adresáta tejto správy, aby nám opätovne zaslal správu s bližšími informáciami o zdravotnom stave a type realizovanej operácie a platnú emailovú adresu. Žiaľ, k danej otázke sa nevieme a ani nemôžeme vyjadriť, systém nerozpoznáva Vašu adresu. Ďakujeme

Otázka:
Dobrý deň pán docent,chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom očkovania proti covid19,proti HPV po konizacii. Som mesiac po konizacii kvôli výsledkom HSiL-2,3. Môžem sa dať očkovať vakcínou Astra zeneca mesiac po konizacii ( kŕčok sa mi ešte stále hojí)? Ak by som mala záujem aj o očkovanie proti HPV,môže sa takéto očkovanie odložiť aj o pár mesiacov po zákroku, aby sa nemiešali dve vakcíny? viem,že očkovanie proti HPV nemusí ale môže pomôcť,ako mi bolo vysvetlené,neviem,ktoré očkovanie však tým padom uprednostniť.. Ďakujem veľmi pekne za odbornú radu Zuzana

29 Mar 2021 - Dobrý deň, podľa mňa sa môžete očkovať vakcínou voči koronavírusu aj teraz. Obe vakcíny by som ale naraz určite nemiešal. Vzhľadom na aktuálnu krízu by som uprednostnil vakcínu voči COVID-19. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na váš názor. Zistili mi HPV. Bola som na vyšetrení a doktor povedal, že mám dobré výsledky (ľahká dysplázia krčka maternice N87.0) napriek tomu mi odporučil zákrok Leep. všetko čo viem o hpv a o tomto zákroku viem z internetu(z fórumov). Mám 34 rokov a zatiaľ deti nemám. Tak rada by som vedela, či ten zákrok mám podstúpiť,alebo radšej počkať. Ďakujem. Erika

26 Mar 2021 - Dobrý deň. Výsledok LSIL - N87.0 nie je indikáciou na operačné riešenie hlavne v prípade, že ešte nemáte deti. Je to ale podmienené kolposkopickým vyšetrením, ktoré je najvhodnejšie na diagnostiku lézií krčka maternice. Ja odporúčam práve tento medzikrok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, rada by som sa informovala ohľadom možností riešenia ľahkých dysplázii na Slovensku. Od roku 2018 mám opakovane L-sil, snažím sa zamerať sa na posilnenie imunitného systému. Zo zahraničných zdrojov však viem, že prevádzajú alternatívnu liečbu, priamu aplikáciu "escharotic treatment" na cervix, podstata mojej otázky je v tom, či neviete o obdobných možnostiach na Slovensku, alebo či mi vážne ostáva len neaktívne čakať a vykonávať pravidelné skríningy až kým nebude nutný zásah? Ďakujem, JL

26 Mar 2021 - Dobrý deň. Escharotic treatment je stará alternatíva liečby cervikálnych lézií popisovaná v zahraničnej literatúre (už z prelomu milénií). Daný postup nie je však súčasťou všeobecných odporúčaní drvivej väčšiny odborných spoločností vrátane slovenskej. Liečba ľahkej dysplázie je konzervatívna. Možná je topická aplikácia rôznych gélov ( Papilocare, Deflagyn a i.) eventuálne pri perzistujúcej lézii jednoznačne kolposkopická diagnostika s biopsiou. Viac ako 24 mesiacov trvajúce zmeny na krčku maternice (LSIL) sú indikáciou na event. operačné riešenie (kryo, laser). Všetko záleží aj od veku pacientky, či už rodila, ako aj osobných preferencií (konzervatívny vs. chirurgický postup). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím chcem sa opýtať v novembri som podstúpila veľkú brusnu operáciu pancrease nádob líčka žlčník všetko zhubné a nádor obličky pred 6timi rokmi existuje prosím podľa vás liečba abi nádory nerastli? Ďakujem

26 Mar 2021 - Dobrý deň pani, z toho, čo ste napísali sa nedá stanoviť o aké ochorenie, ani presný typ operácie, či akú liečbu ste dostali. V každom prípade však platí, že niektoré nádorové ochorenia sú lepšie liečiteľné ako iné, pričom aj medzi tými lepšie liečiteľnými vždy závisí od konkrétneho druhu nádoru a samozrejme pacienta, či sa dané ochorenie vráti alebo nie. V súčasnosti sa nedá jednoznačne zabezpečiť 100% istota, že ochorenie sa nevráti. S pozdravom Dubovan, Pavlendová P.S. neuviedli ste správne mailovú adresu

Otázka:
Dobrý deň p. docent, na začiatku marca mi boli 1x diagnostikované kondylómy, nasadená Aldara, výsev po cca 10 dňoch zmizol úplne. Chcem sa opýtať ako mám následne postupovať, už viac ako týždeň je oblasť úplne vyčistená od kondylómov, nasadený Flucinar kvôli NÚ Aldary na týždeň. Gynekologička mi povedala, že počas výsevu určite nevyhoľovať. Chcem sa opýtať, koľko mám čakať s holením, resp. pohl. stykom? Druhá otázka, partner nemá príznaky (ide na venerologické vyšetrenie) a zaujíma ma, či je tam väčšia možnosť, že sa kondylómy opäť objavia v čase poruchy imunity, stresu alebo je väčšie riziko prípadnej reinfekcie od partnera. Očkovanie Gardasilom 9 plánujem v apríli, aby som zamedzila recidíve. Vopred ďakujem za odpoveď.

26 Mar 2021 - Dobrý deň. V prípade vyliečených kožných lézií neexistuje kontraindikácia na intímnu hygienu alebo pohlavný styk. Áno, riziko infekcie medzi partnermi je vyššie. Danú skutočnosť ešte zvýrazňuje aj znížená imunita a celkový stres organizmu. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Chcela by som sa Vás ešte spýtať, či je možné zistit z krvi protilátky na HPV, či som ho prekonala, po akej dobre som ho prekonala a ako dlho som mohla mať výrus v tele bez zmeny na krčku maternice (pri preventívnych prehliadkach) Veľmi Pekne Vám ďakujem za odpoveď

26 Mar 2021 - Dobrý deň. HPV vírus sa nachádza ďaleko od krvného obehu - najčastejšie v epitelových bunkách krčka maternice. To znamená, že prirodzené protilátky sa nevytvárajú v podstatnom množstve. Protilátky po prekonanej infekcii sa teda nedajú vyšetriť. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pred pár týždňami mi vyšiel nejasný ster na onkocytologiu. Gynekolog mi odporučil použiť gel Deflagyn. Chcem sa opýtať, či je počas užívania, ktoré je tri mesiace, mat pohlavný styk? Vopred Ďakujem za odpoved

26 Mar 2021 - Dobrý deň, pohlavný styk počas užívania Deflagynu nie je zakázaný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa spýtať pred 3 týždňami som bol na chirurgickom odstránení kondýomu,lekár povedal že to bol maly uzlik,ktorý netreba posielať na histológiu. Povedal tiež,že ak sa mi bude rana pekne hojit nemusím ísť na kontrolu,len si to treba potierat repickom. Rana sa mi pekne hojí,len sa chcem spýtať stále má to jemne svrbí či je to príznak hojenie aj po 3-týždňoch. Veľmi pekne ďakujem za odpoved.

26 Mar 2021 - Dobrý deň, áno môže to byť príznakom hojenia. V prípade, že sa príznaky zhoršia, treba navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor ohľadom môjho zdravotného stavu a Vášho odporúčania. Mám 44 rokov, v júni 2018 som absolvovala konizáciu krčka maternice z dôvodu zlého výsledku z cytológie -HSIL. Výsledok bioptického vyšetrenia po konizácii bol s výsledkom/mikro (opísala som Vám radšej všetko zo správy, kedže neviem čo je pre Váš názor dôležité) - 1. v konizáte - ektropium, - fokálne chronická aktívna cervitída, - niekoľko dilatovaných žliazok, - zachytený plošný fokus stredne ťažkej dysplázie (CIN2) skvamózneho epitelu (HG SIL, CIN2), resekčné okraje v danom reze voľné, imunohistochemicky p16+, Ki67 do 40%, - glandulárny epitel bez dysplázie 2. krv, fragment skorého sekrečného endometria v norme 3. skoré sekrečné endometrium v norme. Chodila som po operácii pravidelne každé 4-6 mesiacov na kontrolu, 4x po sebe bol výsledok negatívny, HPV časom vymizlo. V júni 2020 sa mi začali výsledky znovu zhoršovať - ľahká dysplázia, v novembri všetko ok a teraz znovu ľahká dysplázia, bez HPV. Neviem ako postupovať ďalej, či mám len chodiť na pravidelné kontroly, alebo je to potrebné nejako už riešiť. Nechcem nič zanedbať, keďže rodinná anamnéza nie je priaznivá (otec zomrel na rakovinu pankreasu, babka rakovina prsníka).Odporučili by ste mi ešte očkovanie Gardasilom 9? Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď. Jana

23 Mar 2021 - Dobrý deň. Operácia, ktorú popisujete bola dostatočná. Negatívny HPV test značí len o neprítomnosti typov, ktoré zahŕňa daný test. Skôr sa asi bude jednať o benígne typy vírusov, ktoré práve môžu spôsobovať ľahké dysplastické zmeny. Opakované zmeny na cytologickom vyšetrení vyžadujú ďalšie vyšetrenie - kolposkopiu s eventuálnou biopsiou. Následne daný špecialista stanoví ďalší postup so zvážením očkovania podľa výsledkov (poraďte sa teda aj s Vaším gynekológom ohľadom tejto možnosti). Rodinná anamnéza rakoviny prsníka alebo pankreasu sa neviaže na Vami popisované problémy. Dysplastické zmeny na krčku maternice sú vo všeobecnosti spôsobené vírusovou infekciou a nie sú dedične podmienené. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím vás, mám dilemu. Chcela by som sa dať zaočkovať vakcínou Gardasil 9. Hrozí z takejto vakcíny nejaká krvná zrazenina? Trombom, alebo niečo take? Čo som čítala, tak nemá nejaké veľké nežiadúce účinky, no chcela by som vedieť Váš názor z praxe, čo ja čítam tak bolesť ruky, bolesť hlavy....prosím poraďte mi, môj doktor len pokrčil plecami.... Vy sa v tom pohybujete tak budete vedieť. Poprípade ako zistiť či je nejaká tromboza po podaní vakcíny, teda v akom časovom obdobi od podania sa to môže vyskytnúť. Pán doktor, verím že mi na to odpoviete, pretože sa rozhodujem a skôr sa prikláňam k áno ako keď k nie. Ďakujem

23 Mar 2021 - Dobrý deň. Medializované komplikácie vakcíny Astra Zeneca sa netýkajú HPV vakcín. Nežiaduce účinky sú extrémne zriedkavé, vakcína je rokmi overená. S trombózou u pacientky nemám z praxe žiadnu skúsenosť. Pozitíva HPV vakcíny výrazne prevyšujú zriedkavé vedľajšie účinky, ktoré ak sú, tak sú zanedbateľné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Pred 3 týždňami mi gyn. robila gyn.cytologický ster,dnes mi volala sestrička a hovorila mi,že sa mám obj.znova na august,že sa ten ster zopakuje nakoĺko tam bol nejaký nález a lekárka to chce o 4 mesiace zopakovať.mám sa báť? keby išlo o niečo vážne tak ma vezmú skôr,však? Ďakujem.mám 36,dve deti(Obe sekcie).Resp.keby to bolo niečo sex.prenosné nasadia mi liečbu(ATB),že?

23 Mar 2021 - Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou sa jedná len o ľahké zmeny na cytológii prítomné v 6-7 % sterov. Váš popis je veľmi všeobecný, ale cytologické zmeny sú skôr vírusového pôvodu (tzv. HPV vírus, ktorý sa väčšinou vytratí aj sám v priebehu 12-24m). V prípade vážnejších zmien na cytológii by určite Vaša doktorka nečakala 4 mesiace. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem Vas poziadat o radu.pripadne kontakt na lekara mam nasledovny problem od prekonania covid mam tupu bolest vlavo od pupka bola som u prakt.lekarky zobrala krv moc poslala na usg.mavam aj bodave bolesti okolo pupka v minulosti som mala zvyseny cukor na lacno ale po vysetreni na diabetologii ok.nepijem ziaden alkohol po zjedeni mastneho ma niekedy prezenie.bojim da ci sa nejedna o zacinajucu rakovinu pankreasu som psychicky na dne nespim na gastro idem o 2 tyzdne nie je nejake pracovisko kde sa zaoberaju pankreasom nejake odborne.dakujem za odpoved

23 Mar 2021 - Dobrý deň. Moja odbornosť sa týka gynekológie a pôrodníctva. Neviem Vám teda adekvátne odpovedať a poradiť. Jednoznačne daný stav treba konzultovať s gastroeneterológom eventuálne následne chirurgom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Mam rakovinu prsníka a 11.3.2021 som absolvovala svoju druhú chemoterapiu ešte ma ich čaká šesť. Menštruáciu som mala normálnu. Skončila mi 12.3.2021. Ale po ôsmych dňoch od skončenia to je 20.3.2021 som začala krvácať zase a silno, dnes je to druhý deň krvácanie je silne. Viem ze pravdepodobne budem musieť navštíviť môjho onkológia alebo gynekológa. Moja otázka znie, či sa to ženám počas chemoterapie môže stat keďže som čítala že sa menštruačný ciklus skôr pozastavy. Alebo mam začať "panikarit":). Mam 44 rokov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď Eva

21 Mar 2021 - Dobrý deň. Daný stav môže mať súvis aj s chemoterapiou. Avšak príčin silného menštruačného krvácania je veľmi veľa, preto je je nutné skonzultovať Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 38 rokov, po rozsirenej cytologii, ktoru som si vyziadala prvy krat, kedze som nevedela o takej moznosti, mi ju moja lekarka dala spravit. Samozrejme, ze na HPV nedala vzorku otestovat. Prisli mi vysledky s diagnostikou skvamozne bunky ASC-H- atypicke bunky neurciteho vyznamu, nemozno vylucit HSIL. Poznamka k diagnostike bola skvamozna metaplazia, navyse su pritomne ojedinele epitelie s vyssim jadrovo cytoplazmatickym pomerom a ze nevedia vylucit ani vyssi stupen displazie, preto to hodnotia ako ASC-H. Odporucaju cytologicke vysetrenie o 3 mesiace s detekciou HPV. Doktorka ma chce hned objednat na konizaciu. Ja by som vsak sla najprv na kolposkopiu s biopsiou. A ak budem mat zle vysledky tak az potom konizaciu. Chcela by som vediet Vas nazor ako pokracovat. Dakujem

20 Mar 2021 - Dobrý deň, v podstate na manažmente daného cytologického nálezu HPV diagnostika až tak veľa nezmení. Jednoznačne ale treba kolposkopické vyšetrenie s eventuálnou biopsiou ako medzikrok pred možnou operáciou. Odporúčanie operácie len na základe cytologického nálezu bez ďalšieho odborného vyšetrenia nie je správny postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa informovať prosím na Váš názor ohľadom očkovania proti HPV. Bolo mi odporučené na základe výsledkov z LBC predrakovinove štádium a hpv 16. Bola som však teraz očkovaná 1.davkou vakcíny proti covid Astra Zeneca s dosť výraznou imunitou reakciou. Pred druhou dávkou idem na konizaciu. Za aký dlhý čas je vhodné očkovanie proti HPV. Myslíte, že by sa vakcíny mohli ovplyvniť, prip. narušiť mi už aj bez toho dosť slabú imunitu? (Mám 34r.a zatiaľ žiadne deti) Ďalšia moja otázka - môže nejakými liekmi alebo niečím ovplyvniť partner to aby na mňa po konizacii vírus nepreniesol? Prosím o rady v mojej situácii. Ďakujem za Váš čas.

20 Mar 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade by som ja miešanie vakcín neodporúčal. Dokončite očkovanie proti koronavírusu - to je prvoradé. Na Vašom mieste by som sa poradil aj s odborníkom z oblasti imunológie. Najúčinnejšou cestou, ako HPV vírus nepreniesť je bariérová forma antikoncepcie. Čerstvo po operácii nie je ani pohlavný styk vhodný. Ak by ste požadovali viac, je možné vyšetrenie u urológa. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň.Prosím Vás veľmi pekne, chcem sa opýtať na môj problem. Som onkologická pacientka. Pred rokom mi zistili rakovinu lynfonických uzlín na krku a po celom hrudníku III. stupňa. /typu DLBCL/. Nádory boli veľmi agresívne a za necelý mesiac od zistenia po operáciu a následnú liečbu mi tlačili na nervovú sústavu, pľúca a srdce. Bolo to veľmi bolestivé s následkami . Postúpila som onkologickú liečba, ruka je stále poškodená a bolestivá. Teraz mi zistili TU /6,0 x 6,4 cm /na krčku maternice. PO zákroku výsledky poslali na zistenie na histologické vyšetrenie. Čo deň mi viacej tlači na močový mechúr a konečník. Je to zase bolestivé. Musím čakať na výsledky, alebo sa dá liečiť už skôr.Veľmi pekne ďakujem za radu.

20 Mar 2021 - Dobrý deň. Určite treba čakať na výsledky a konzultovať ich s príslušným odborníkom. Histologický typ určuje presnú liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, ďakujem ,že ste mi tak krásne poradili v predoślom maily, keď som sa pýtala na herpes genitales. Prepáčte pán doktor, no môj lekár ma vysmial, vraj to sa zvykne objavovať do dvoch týždňoch po nakazení a s klinickými príznakmi, ja som sa ho len pýtala, ci takmer po 4 rokoch by som k nemu mohla prísť (nemám žiadne klinické príznaky, len ten internet je plný vecí a všade Vám ináč povedia, preto sa pýtam odborníka VÁS)....môj lekár mi to vysvetlil takto, keď ste to nedostali do troch rokov, tak to ani nedostanete, keďže ste bez partnera. ďakujem za Váš názor. a mimochodom, aj vďaka Vašej poradni som šla dnes na usg pŕs, všetko dopadlo dobre. ďakujem Vám za kampaň proti rakovine.

17 Mar 2021 - Dobrý deň. Účelom kampane Nie rakovine ja aj takouto formou pomáhať pacientkam. Internet je plný bludov, preto treba informácie dôkladne filtrovať. Áno, klinické príznaky vznikajú relatívne skoro po primárnej infekcii. Niekedy po vyhojení ostáva vírus v tele a môže sa znovu objaviť po určitom čase (napr. vplyvom oslabenej imunity, stresových situácií a pod.). Buďte kľudná, radšej sa treba spýtať aj 100x. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor S manželom sme spolu 3 roky, pred pol rokom mi vyšiel pozitívny test na HPV,no o 3 mesiace už boli výsledky na HPV negatívne. Minulého partnera som mala pred cca 4mi rokmi. Manžela som nikdy nepodvoedla a ani on mňa. Každý rok som absolvovala preventívne prehliadky (skríning) a HPV mi nikdy nevyšlo. To sa HPV len tak objavilo a hneď zmizlo? Alebo ho stále mam? Veľmi pekne Vás prosím o objasnenie. Dakujem veľmi pekne

17 Mar 2021 - Dobrý deň, áno HPV infekcia je veľakrát krátkotrvajúca. Niekedy ostane HPV vírus v malom počte kópií a test ho nemusí zachytiť, hoci súčasné testy sú špičkové a dá sa im plne dôverovať. Buďte úplne pokojná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor chcela by som sa informovat ci moze ovplyvnit vysledok cytologie ze nemam menstruaciu 4roky.Moj problem zacal v roku 2016 kedy bol nalez cytologie skva.bunky PAP 3a potvdeny HPV 16 nasledne som otehotnela o com som nevedela medzi casom mi bolo robena opakovana cytologia s nalezom PAP 2 - 3.Porod bol c roku 2017 september doktorka po porode nedoporucovala cytologiu vraj bude skreslena.Robena bola az 2018 v auguste vysledok opat PAP 2 - 3.O.V roku 2020 februar opat cytologia PAP2-3.Odoslana som bola na onkogynekologiu kde v marci cytologia PAP 2 opakovana v auguste PAP 2 HPV 16-18.Kontrola o 6mesiacov vysledok cytologie bol LSIL az HSIL odobrata histologia ktorej vysledok este nemam.Doporuceny gel DeflaGyn.Preto sa pytam ci teda nemoze byt skresleny vysledok ked neman menstruaciu a ci pri takomto naleze sa menstruacia nema uz skor riesit.Dakujem za odpoved.Mirka

17 Mar 2021 - Dobrý deň, výsledok cytológie by nemal byť podstatne skreslený menštruačným cyklom a ani chýbajúcou menštruáciou. Cytológia sa ťažšie hodnotí v tehotenstve a aj krátko po pôrode, kedy prebiehajú hojace procesy na krčku maternice. Vo vašom prípade ide o opakovaný záchyt zmenenej cytológie. Je potrebné ďalšie vyšetrenie - kolposkopia (optické vyšetrenie krčka maternice ambulantnou formou). V prípade potvrdenej lézie HSIL (ťažká dysplázia) nie je Deflagyn vhodnou liečbou; neužívajte ho. Podľa bioptického nálezu je ďalší postup. Kľudne sa ozvite, keď budete mať výsledky. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň prajem pán docent. Veľmi pekne prosím o radu, nakoľko si prídem ako hypochonder. Môj vzťah skončil pred troma rokmi a odvtedy žiadny sexuálny partner. V novembri som prekonala koronu, potom sa mi v ústach povyhadzovali rôzne afty, na perách herpes. Nakoľko som cítila aj pálenie ( z vnútra ) sla som k lekárovi a ten mi vzal stery. Telefonicky mi oznámil, že stery vyšli čisté, že to zrejme len ta korona rozkývali imunitný systém, poprípade cítim pálenie kvôli hormonálnom zmenám. Samozrejme som sla aj na kožné a tiež všetko v poriadku( nebrala stery, krv nič). Len pozrela. Keď som sa pytala lekára na to, či to nemôže byt herpes, len sa usmial, že to by ste nevydržali, mali by ste od spodu pupence....a že za tri roky po rozchode by sa to už určite prejavilo. Podotýkam, s partnerom som spala 2x, cize žiaden dlhy vzťah. On samozrejme nemal herpes ani na tvári a ani tam dole. Len sa chcem opýtať, naozaj môžem byt kludna ako vraví lekár? Lebo vraj tri roky je dlha doba a už neraz by sa mi to prejavilo. Ďakujem pekne

16 Mar 2021 - Dobrý deň. Môžete byť kľudná, herpetické infekcie majú typický klinický vzhľad a priebeh. Dôverujte Vášmu lekárovi. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý večer, mám 19 rokov a na ľavom prsníku som si nahmatala hrčku. Dnes som bola na sono zistili mi: ĽP: Parenchým fibroglandulárneho typu, v úseku HLQ na č2 v hĺbke 5 mm vo vziadlenosti 45mm od mamily prítomný dobre ohraničený hyperechogénny útvar rozmerov 22X14 mm typu FA, iné ložiskové zmeny neprítomné, axil.LU nevizualizuje Záver: Fiobroadenoma mammae 1. sin- dop CCB Chela by som doplniť , že už cca 2 roky beriem nízkohormonálnu antikoncepciu, nemôže to súvisieť s tým? Pán doktor mi poradil nález vybrať . Chcela by som sa opytat na Vas nazor. Dakujem

16 Mar 2021 - Dobrý deň. Skoré užívanie antikoncepcie pred 20-tym rokom života môže byť rizikovým faktorom vzniku podobných lézií prsníka. Keďže sa jedná o nezhubný nález, je možný aj konzervatívny postup. V prípade veľkosti nad 3 cm, eventuálne prítomných symptómov (bolestivosť), alebo rastu fibroadenómu odporúčam nález chirurgicky odstrániť. Koniec koncov záleží aj na Vašom nastavení a názore. Z fibroadenómu nevzniká rakovina prsníka. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň prajem cca pred rokom a pol diagnostikovali u mňa HPV, vybrali vzorku z krčka maternice a diagnózu som mala N87.2, ťažká cervikálna dyslpazia krčka maternice, H-SIL, akurát som po konizácii a frakciovanu kyretáž. Výsledky vyzerajú ževraj ok. Lenže obávam sa z toho že som nakazila aj partnera a bude z toho kolobeh nakazenia jeden druhému. Vedeli by ste mi poradiť akého odborníka by mal navštíviť partner a presnejšie aké vyšetrenia tam čakajú naňho? Vopred vám ďakujem za odpoveď.

11 Mar 2021 - Dobrý deň, v tomto prípade by som volil Vašu ochranu vo forme očkovania. Niektorí odborníci odporúčajú očkovanie aj pred konizáciou, aby ste boli hneď po operácii chránená. Ak máte pochybnosti, je možné skonzultovať dermatovenerológa event. urológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán docent, zabudla som ešte k otázke, čo som dnes posielala. Ak by náhodou bola niekde bradavička, napr na vonkajšej stane a lekár si to nevšimol, bola už podaná jedna dávka Gardasil9, čo potom kým sa podá druhá dávka? Treba to zničiť, alebo už tým že to tam bolo mi je zbytočne podať 2 a tretiu dávku, či sa vôbec na to vytvorí imunita. Ďakujem

16 Mar 2021 - Dobrý deň. Ak sa vyhodí bradavička počas očkovacej schémy, treba ju ošetriť. V očkovacej schéme pokračujete ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, obraciam sa na Vás s mojim problémom. Diagnostikovali mi Hpv pred 5 rokmi. 4 roky som mala cytológiu v poriadku. Avšak teraz na posledných dvoch prehliadkach som mala diagnostikované ľahké zmeny na krčku maternice (Ascus). Pán doktor ma poslal na kolposkopiu. Beriem Indonal ,Papilomacare a vitamín C. Myslíte, že dá sa hpv vírusu zbaviť? Až by mi bola doporučená konizácia odstráni sa aj hpv? Ako veľmi to ovplyvňuje partnera? Pretože môj partner sa so mnou rozišiel keď som mu povedala, že mám hpv. Ešte sme spolu neboli intímne, tak som chcela, aby to pred tým vedel. Na internete si načítal, že môže dostať rakovinu penisu. Je táto moja diagnóza taká veľmi ohrozujúca pre muža? Veľmi ma to trápi. Nechcem nikomu ublížiť. Ďakujem, s pozdravom Slávka

15 Mar 2021 - Dobrý deň. Popisované cytologické zmeny sú len ľahkou formou abnormalít. Kolposkopia je správne indikovaná v prípade opakovaného nálezu ASCUS. HPV vírus sa vo väčšine prípadov odstráni z tela spontánne (interval cca 24 mesiacov, niekedy aj menej). Vy navyše užívate vhodnú liečbu. Konizácia je doporučená na základe bioptických nálezov z kolposkopie. Na základe cytológie by som daný postup určite neodporúčal. HPV vírus nie je pre ženu šarlátovým písmenom. Je škoda, že si to niektorí vôbec neuvedomujú... Už len kvôli tomu, že populácia je významne premorená HPV vírusom. Onkologické ochorenia u mužov spojené s HPV infekciou sú v porovnaní so ženami veľmi zriedkavé. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, len Vás poprosím o info, síce som už písala pár dni dozadu, no neviem či mi odoslalo mail. Prosím Vás v stredu som sa dala zaočkovať vakcínou Gardasil 9 ( predtým 10 rokov dozadu Cervarix). Na prelome septembra/ októbra mi gynekológ našiel podľa jeho slov plochú bradavičku a hneď ju aj odstránil. Na základe aj informácií od Vás a vo vašej poradni som sa teda rozhodla pre Gardasil9. Lekár ma pôvodne ani nechcel preočkovať, jeho odpoveď načo? Máte v sebe Cervarix a bradavička vypálená. No tak som mu povedala, že si to tak prajem, predsa len istota. A následne som si vybrala vakcínu, ktorou má zaočkovala sestrička. Lekár mi vravel, že zbytočne sa ockujete keď ten vírus tam môže byť. Tým že sa vypálila bradavička, vraj sa to “zvykne” vraciať na to isté miesto. Proste som ho pochopila tak, že vakcína má nebude chrániť pred vírusom, lebo ďalšia bradavička môže byt tak mala, že ju nevidno, ale tam je ( teda môže byť). Teda moja otázka, 1.naozaj mi je zbytočná tá Gardasilka? Lebo už som raz prišla do kontaktu s bradavičkou , nevytvoria sa mi protilátky? 2. nemám radčšej prerušiť očkovaciu schému? ( ešte dodatok, prezrel má pred vakcínou, žiaden klinicky nález ani z vonkajšej strany ani z vnútornej.. Manžel bol na veneroloogii a tiež žiadne bradavičky nič. ) Pýtam sa preto, lebo chcem byť zodpovedná. Len ma zarazil prístup lekára vraj po vypálení sa to zvykne vraciat na to iste miesto. Tri mesiace som jedla indonal partner, nefajčím nepijem. Ďakujem a všetko dobre prajem

15 Mar 2021 - Dobrý deň, správne ošetrené genitálne bradavice sa väčšinou nevrátia. Práve v okamihu, keď nemáte klinické prejavy, má vakcína zmysel. Ja si stojím za svojím názorom :). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať či je možná nieaka liečba pri rakovine krcka maternice keď mám ťažkú anemiu a stoho dôvodu ma odmietajú operovať. Vopred ďakujem za odpoveď.

15 Mar 2021 - Dobrý deň. Liečba ťažkej anémie je plne v moci hematológa - či už vnútrožilovým podávaním železa alebo až podaním transfúzií krvi, event. podávaním hormónu erytropoetínu, ktorý stimuluje tvorbu červených krviniek. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý večer, chcem Vás poprosiť o chvíľku Vášho času, aby ste boli taký milý a odpovedali mi na pár otázok. V skratke Vám opíšem môj stav: júl 2014 spontánny pôrod, živý, zdravý, krásny synček -> celé roky cytoster v norme -> január 2020 LSIL - CIN1, marec 2020 začiatok tehotenstva, júl 2020 (atypické dlaždicové bunky) HSIL-CIN2,CIN3,CIS + HPV HR POZITÍVNE 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68 (16,18 negat.), august 2020 biopsia krčka maternice v 5. mesiaci gravidity s výsledkom NEGAT.,december 2020 tehotenstvo ukončené sekciou v termíne, živá, zdravá, krásna dcérka, február 2021 (atypické dlaždicové bunky) HSIL - CIN2,CIN3,CIS. termín konizácie 3.3. odsunutý z dôvodu pozitívneho PCR testu bezpríznakový priebeh. Moje otázky: 1. Mohlo vo mne to HPV ,,driemať" toľké roky a neprejaviť sa? (S manželom sme spolu 8 rokov, pred ním som mala iného partnera. Ani jeden z nás nemá, ani nemal iného partnera počas nášho vzťahu.) 2. Čo znamená: ,,Ki-67/Confirm/30-9/Ventana exprimuje pozitívne"? 3. Spomenuli ste v niektorej z Vašich odpovedí, že kovid má negatívny vplyv v prípade pozitivity HPV, ak mám bezpríznakový priebeh, môže to nejako skomplikovať môj zdravotný stav? 4. Taktiež som sa dočítala, že odporúčate, resp. prikláňate sa k tvrdeniu, že je vhodné očkovanie po konizácii krčka maternice. Myslíte, že by som sa mala dať taktiež zaočkovať proti rakovine krčka maternice? 5. Spolu s manželom už neplánujeme ďalšie dieťatko, preto sa na Vás obraciam s ďalšou otázkou, aký druh antikoncepcie zvoliť okrem tabletkovej formy. Pred týmto tehotenstvom som mala zavedené vnútromaternicové teliesko Levosert, ktoré moje telo malo problém prijať necelých 6 mesiacov. Počula som o metóde zrastenia vajcovodov špirálkami, je to spoľahlivé? Alebo si mám dať prerušiť vaječníky radikálne laparoskopicky? Za všetky Vaše odpovede Vám budem veľmi vďačná. Prajem všetko dobré.

13 Mar 2021 - Dobrý deň. 1. Áno, práve dlhodobejšia (perzistujúca) infekcia HPV môže viesť k HSIL lézii ( prekladom ťažká dysplastická zmena krčka maternice). 2. Ki-67 je veľmi zjednodušene povedané tzv. proliferačný marker. Používa sa na dodiagnostikovanie histologických preparátov (biopsie). Jeho pozitivita je typická pre HSIL léziu. 3. Myslím, že som sa vyjadril v zmysle, že COVID neovplyvňuje HPV vírusovú infekciu; nie sú doteraz žiadne dôkazy v tomto zmysle. Skomplikovanie HPV infekcie je tak veľmi nepravdepodobné. 4. Áno, odporúčam to. Daný fakt je podložený viacerými relevantnými štúdiami. 5. Danú metódu v praxi nepoznám, neviem sa k nej vyjadriť. Na našom pracovisku robievame podobné výkony laparoskopicky. Je to otázka pár minútového výkonu. Okrem tabletkových foriem sú napríklad tzv. vaginálne krúžky, event. náplaste. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent prosím pekne o odpoved. V minulosti som zrejme mala hpv, mala som dve malé bradavičky- už pol roka vypalené. U nás v domácnosti mame každý svoj uterák, no bola u nás svokra a dala dcére 5 rokov večeru. Keďže kúpeľňa dole bola obsadená, dcérka sa šla umyť do našej kúpeľne a použila na poutierame rúk a tváre môj uterák, ktorý visel na radiatore ( Asi dve hodiny predtým som sa sprchovala). Nestihla som si to všimnúť, všimla som si to po niekoľkých minútach a rýchlo som ju vzala umyť tvar a vyčistiť zuby plus ústna voda. Myslite si, že mohla by sa takto nejako z môjho uteráka ? Nemám momentálne žiadne lezie nič.....no mám veliky strach.....ďakujem mon

13 Mar 2021 - Dobrý deň, môžete byť kľudná. Pravdepodobnosť hraničiacia s istotou je, že nie ste infekčná a dcérka sa od Vás nemôže nakaziť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Vazeny pan Doktor, Chcem Vam vyjadrit vdaku za Vase poradenstvo a ochotu. Chcela by som Vas poprosit o Vas nazor na moju diagnozu, nakolko mate bohate poznatky o HPV viruses. Dovolte, aby som Vam opisala moju situaciu. Pocas preventivnej prehliadky u gynekologa, som sa podrobila kolposkopickemu vysetreniu, na zaklade podnetu od Pana doktora.(pravdepodobne nieco zaznamenal pocas vysetrenia, no cytologicke vysetrenia boli uplne v poriadku.) Na zaklade kolposkopickeho vysetrenia mi diagnostikoval N86- Erozia a ektropium krcka maternice. (Dalej sa v sprave uvadza; Dysplasia cervicis uteri. Ectroopium. Pozit. kolpo nalez. Kolpo: na porciu rozsiahle ectroopium, z okrajov na c. 3-6, a 6-8. Negat. mozaika) Nasledne ma objednal na zakrok v celkovej anesteze; Biopticke vysetrenie + kyret cervik. kanala. Zaujima ma nazor ineho odbornika, je to podla Vas spravny postup? Rovnako by som sa chcela informovat, ci mi z uvedeneho zakroku hrozia nasledky? Nakolko sa snazime o babatko, na aku dlhu dobu je potrebne snazenie odlozit? Nebudem mat po zakroku problem s otehotnenim? Pana doktora som sa nebola schopna opytat doplnujuce otazky, ocakavala som ze to bude bezna prehliadka a jeho nalez ma zaskocil, nakolko som nikdy nemala ziadny problem, ani len zapal, ci vytok. Menstruaciu mam vzdy pravidelnu. Bola som z vysetrenia velmi deprimovana. U p. Doktora som sa informovala cim to moze byt sposobene, naco mi odpovedal ze pravdepodobne infekciou. Po precitani vsetkych Vasich dostupnych odpovedi, casto uvadzate ze infekcia sama odoznie do 2 rokov. S partnerom som mala prvy pohlavny styk pred rokom. Ak je moj stav sposobeny HPV virusom, tak som sa mohla nakazit vylucne vtedy (predtym som pohl. styk nemala, partner ano). Je mozne ze nalez je sposobeny infekciou a postupom casu sa upravi? Preto by ma zaujimal Vas nazor, ci by nebolo vhodnejsie pockat, a opakovat vysetrenie, nakolko je mozne ze si telo s virusom samo poradi? Operacie sa velmi obavam, mam pocit, ze je to priliz invazivny zakrok, nakolko ani nemam vedomost o stupni zavaznosti mojej diagnozi. Preto by ma zaujimal nazor ineho odbornika, co ma podla Vas vacsiu mieru riskantnosti? Nikdy som sa nespravala rizikovo, mala som jedneho partnera, nikdy som nebrala antikoncepciu, nefajcim, nepijem, zdravo sa stravujem a pravidelne cvicim, takze nerozumiem cim som si tuto diagnozu mohla privodit, nakolko nespadam do rizikovych faktorov ktore sa uvadzaju pri HPV infekcii. Budem Vam nesmierne vdacna ak si najdete chvilku na zodpovedanie mojich dotazov a obav. Prajem Vam prijemny den. S pozdravom, Sivakova.

13 Mar 2021 - Dobrý deň. Ak hovoríte, že cytologické vyšetrenie je v poriadku, nerozumiem, prečo Vás posielali na zákrok, ktorý popisujete. Možno sa doktorovi počas kolposkopie nezdali povrchové štruktúry na krčku maternice eventuálne v blízkosti kanála krčka maternice. Aj cytológia má svoju citlivosť a nikdy nie je 100%-ná. Dysplázia znamená zmeny na krčku maternice, ktoré väčšinou treba bioptizovať (odobrať vzorku).S biopsiou by som teda súhlasil, kyretáž mi pripadá trochu ako nadliečenie. Koniec koncov, aby som sa presne vyjadril, musel by som vidieť presné nálezy. Kyretáž sa robí pod celkovou anestézou, kde sa rozširuje kanál krčka maternice kovovými dilatátormi. Existuje riziko (je ale minimálne), že sa takto poruší uzáverový mechanizmus krčka maternice, ktorý je dôležitý počas tehotenstva (t.z. že neporodíte predčasne). Problémy s otehotnením by som s týmto typom zákroku nespájal. Možno by som počkal 2-3 mesiace, kým sa krčok zahojí. Súhlasím aj s tým, že by sa nález upravil v zmysle odstránenia HPV vírusu, avšak opakujem to by som musel vidieť nález na krčku maternice, aby som sa presne vyjadril. Niekedy je to len nešťastná zhoda náhod, že HPV vírus sa dostane do tela aj napriek tomu, že nespĺňate ani jeden rizikový faktor. Pripomínam, že sa dajú ovplyvňovať modifikovateľné faktory ako sú opakované pošvové zápaly alebo celková imunita organizmu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem ,chcela by som sa opitať v januári som bola na u gynekologičky ktorá mi robila cytológiu a ešte nejaké vytery.asi po 2 týždňoch mi sestrička volala že mám ľahkú dysláziu krčka maternice a plus chlamydie infekčné ochorenie a musíme sa z partnerom liečiť, neskôr nato sme dostali koronu kedy som mala normálnu menštruáciu lenže tento mesiac mi už mešká 10 dní a mávam bolesti podbruška chcem sa spýtať či za tie páru mesiace mohla vzniknúť u mňa rakovina krčka maternice za odpoveď vopred Ďakujem

13 Mar 2021 - Dobrý deň. Postup Vašej gynekologičky je správny. Ak sa jedná len o prvozáchyt cytológie, stačí ju skontrolovať v kratšom časovom intervale. Rakovina krčka maternice môže priemerne vzniknúť za 10-15 rokov a aj to ako zriedkavý následok infekcie HPV. I keď sú situácie s kratším časovým intervalom, aj tak hovoríme o rokoch. To znamená, že to nie je Váš prípad. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcem sa vás opýtať, ak je vírus hpv a jeho klinické príznaky boli odstránené, ( napr genitalne bradavicky) ako sa chrániť ďalej? Keďže nie sú klinické príznaky, považuje sa žena za vyliecenu? Či vírusové častice ešte niekde môžu byť na pokožke len ich voľným okom nevidno? Čo v tom prípade? Poradí si s tým telo samé? A tak sa dám zaočkovať? Alebo keď nemám klinické príznaky, mám sa dať ockovat hneď ? Lebo nepride mi to logické že keď mala žena g.bradavicu a tá bola odstránená, nedať sa ockovat len pre to, čo ak sú niekde nejaké bradavice v spiacej forme. Pomáha vôbec očkovanie? Zaberie mi potom naozaj proti vírusu 6,11 ak už s tým telo malo skúsenosť? Či stačí len posilniť imunitu? Ďakujem za odpoved . Tana

13 Mar 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ boli genitálne bradavičky odstránené, je väčšinou odstránená aj HPV infekcia. Očkovanie Vás bude chrániť pred ďalšou infekciou. Treba mať na pamäti, že očkovanie určené aj voči genitálnym bradaviciam predstavuje vakcína Gardasil a nie Cervarix. Celková popdpora imunitného systému je tiež dôležitá v prevencii daného ochorenia. S pozdravom. Erik Kúdela,

Otázka:
Prosím poraďte mi. Čítam od pána, ktorý je riaditeľ Nadace pro výzkum rakoviny Česká Republika, Mgr. Peter Vanek, ohľadom hpv. Ten v článku píše, že predtým ako sa dal zaočkovať proti hpv si dal urobiť test na hpv. Z jeho rozhovoru som pochopila, že nie je dobré sa očkovať keď už človek vírus má, napr 31. Až sa mi vlasy na hlave postavili, takisto som čítala aj v článku tuším to bolo v pravdaoockovani.sk ( nie som si istá) no píšu tam, že sa NEMÁ očkovať keď je už vírus napr 16 v tele, pretože to vyvolá rakovinu. Neviem čo mám robiť, včera som sa dala zaočkovať vakcínou gardasil, no lekár mi žiadne testy na hpv nerobil. Teraz mám vážne strach, aby som nebola hpv pozitívna, a ešte do toho očkovanie čo mi môže viac ublížiť ako pomôcť. Som tak vystrašená, že rozmýšľam či si vôbec dám pichnúť aj druhú dávku vakcinačnej schémy. Prosím o radu. A stane sa niečo, ak preruším očkovanie? Ďakujem

13 Mar 2021 - Dobrý deň. HPV vírus je v populácii žien do 30 rokov prítomný u viac ako 20 % žien. Hovoríme v drvivej väčšine prípadov o prechodnej infekcii, ktorá v malom percente prípadov spôsobuje cytologické zmeny na krčku maternice a ktorá ešte v menšom počte prípadov vedie k predrakovinovým stavom eventuálne rakovine krčka maternice. Pána Mgr.Vaneka vôbec nepoznám, nebudem sa teda radšej vyjadrovať k jeho odbornosti. Testovanie pred očkovaním nie je podľa mňa opodstatnené. Očkovanie pravdaže nevyrieši aktuálnu infekciu, ale chráni pred opakovanou nákazou, ktorá je hlavne medzi mladšími ročníkmi veľmi pravdepodobná vzhľadom na premorenosť populácie. Už len tvrdenie uverejnené na webovej stránke pravdaoockovani.sk je extrémne zavádzajúce a nepravdivé. Dovolím si tvrdiť, že ide len o antivakcinačnú stránku s konšpirátorskou tematikou. Nemáte sa teda čoho obávať. Očkovanie určite v danom prípade nespôsobuje rakovinu krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Prosím o upresnenie, aby som vedela na čom som. Mám 2roky priateľa, môj vek je 35, jeho obdobne. Na vonkajšej strane som si našla bradavičku, cca 7 mesiacov dozadu. Našťastie zabral krém Aldara. Lekár skonštatoval, že iné nevidí a odporučil mi vakcínu Gardasil 9. Už mám dve očkovania za sebou, zatiaľ sa mi nič nevyhodilo. Chcem sa opýtať teda, keď budem mat za sebou tretie očkovanie, prakticky som už úplne chránená? Či? Mohol má priateľ ešte nakaziť pomedzi očkovania? Kamarátka mi vravela, že vakcína sú len vyhodené peniaze a telo sa toho musí zbaviť samé. Jej sa to podarilo. Tak preto sa pýtam, či tie tri očkovania mi plne stačia alebo fakt mám žiť ešte v strachu 2 roky, či si s tým imunita poradí. Beriem hlivu s rakytnikom a probiotiká. Snáď to stačí. Ďakujem za odpoveď. A ešte jeden doraz pre ženy, čo sa rozhodujú či sa majú dať zaočkovať, nech sa neboja, ja som fungovala úplne normálne, nebolela má ani ruka, ani hlava ani žiadne závrate...., občas na tom internete človek číta bludy ( čo všetko môže vakcína spôsobiť) ďakujem. Lena

13 Mar 2021 - Dobrý deň. Po absolvovaní kompletnej schémy očkovania by ste mali byť chránená pred bežnými genitálnymi bradavicami. Dokonca aj po prvej dávke sú vytvorené určité hladiny protilátok. Ak Váš partner nemá žiadne klinické príznaky, je možné, že už vírus nemá. Antivakcinačná kampaň je obrovská a je to veľká škoda. Vracajú sa späť ochorenia ako osýpky, čierny kašeľ a podobne. Je to smutné. Internet je veľakrát plný bludov a účelovo zavádzajúcich informácií. Je na mieste otázka, čo by so svetom urobil taký vírus pravých kiahní, keby pomocou očkovania nebol eradikovaný. Krajiny ako Austrália, celá Škandinávia a Západná Európa očkujú voči HPV vo veľkom a majú veľmi dobré výsledky. Výsledky, ktoré sa neprejavia za mesiac, ale v priebehu rokov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. V prvom rade Vám chcem napísať, že som rada, že som našla takého odborníka ako Vy. Už len keď som čítala online poradňu ako odpovedáte ľuďom je úžasne. Neverili by ste ako ťažko je nájsť lekára ktorý vôbec vie o čom je napr.HPV. Lekári síce majú napísané na dverách, že očkujú, ale to je asi tak všetko. Preto mám otázky na Vás...Už je to dva roky čo sa trápim s genitálnymi bradavicami. A kým som uprosila lekárku, aby zistila čo to vlastne je tak ubehol polrok...Na moju žiadosť mi urobila asi všetky testy aké mohla a HPV bolo pozitívne na prítomnosť jedného alebo kombináciu viacerých vysokorizikových typov v skupine...31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68 a negatívna na 16,18. Vyšetrenia krčka maternice sú úplne v poriadku zatiaľ, "len" sa trápim s bradavičkami. Prvého partnera som mala v 30. a nakazila som sa od neho. Teraz mám druhého partnera, manžela(zistila som že mám hpv až keď som ho spoznala a obávam sa že som ho aj nakazila hoci prešli skoro dva roky a nemá žiadne problémy) čakáme momentálne bábätko a bradavice sa nijako neriešia. Mám postihnuté celé malé pysky, po obvode je koža zvrásnená a občas svrbí, sú to drobné bradavice a vidím aj výrastky v takom hrebienku pri vchode do pošvy ale rastú z vnútornej strany - môj nový gynekológ tvrdí že tam nič nemám, nevidí ani bradavice ani ten výrastok vo vnútri, vraj sú to zbytky pann. blany...no neviem čo si o tom myslieť keď mám problémy a viem ako to vyzeralo keď to bolo zdravé a vadí mi to aj pri pohlavnom styku. Už som zúfala, lebo sa to dlho nerieši a je dosť ťažké presviedčať lekára že máte problém ak ho on nevidí...Už to trvá dva roky a ešte som aj tehotná. Bojím sa, aby sa dieťatko nenakazilo pri pôrode alebo keď ho budem kojiť. Články na nete sú hrozivé a neviem kde je pravda keď lekári vravia že sa nemôže nič stať a zároveň čítam že dieťa sa môže infikovať. A keď sa to nebude riešiť a bradavice tam budú ďalej môžem po čase dostať rakovinu ak sa to nebude riešiť a koža bude stále postihnutá? A ďalšia vec...výrastky som si našla aj na jazyku po oboch stranách jazyka vzadu a aj pod jazykom. Chcela som či sa to nedá odstrániť, bola som na ORL pri zubárovi, ale každý že si to nemám všímať, ale vadí mi to. Urobím zle ak budem hľadať kliniku kde mi to môžu laserom odstrániť? Tiež mám obavy z rakoviny aj v ústnej dutine ak sa to nebude riešiť. Dá sa toho všetkého vôbec zbaviť? A musím čakať až kým porodím? Najhoršie je, že človeku nemá kto poradiť a keď bude neskoro tak pomoc potom mi veľmi nepomôže, lebo ja som chodila k lekárom od začiatku. Ďakujem za odpoveď na moju dlhú správu, dúfam, že si nájdete čas a poradíte a odpoviete na moje obavy.

11 Mar 2021 - Dobrý deň. Ďakujem za Vašu správu aj za Vaše slová. Áno, niekedy je to boj na dlhé trate. Ale správna diagnostika a liečba je nevyhnutná. Okrem gynekológa treba skonzultovať aj dermatovenerológa a imunológa a dohodnúť liečbu. V tehotenstve sa veľa zázrakov nedá robiť, ale samotné bradavice nemajú ako ovplyvniť dieťatko v maternici. Ak sú ale klinicky významné lézie v oblasti pošvového vchodu a priľahlej koži, je na mieste smerovať tehotenstvo na ukončenie cisárskym rezom približne okolo termínu pôrodu ( aby sa dieťatko nenakazilo pri prechode pôrodným kanálom). Následne sa môžu bradavice liečiť jednak lokálnou aplikáciou špecifických krémov a roztokov ako aj laserovou terapiou. Na lézie v oblasti ústnej dutiny Vám žiaľ neviem odpovedať. Pokiaľ nie ste spokojná s prístupom/ liečbou vyhľadajte iného ORL špecialistu. Samotné bradavice sa extrémne zriedkavo zvrhávajú do zhubného ochorenia. V tomto smere by som bol kľudný. Ešte posledná vec - partner pokiaľ nemá príznaky sa s vírusovou infekciou ľahšie vysporiada. Treba však pamätať na to, že HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenia a môžete si ho vymieňať navzájom. Hlavne v prípade, keď máte klinicky zjavné bradavice na koži a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň ,p. doktor, chcela by som sa opýtať, bola som na kontrolnej cytológii, výsledok bol v poriadku,neg. už aj HPV, avšak zmeny na bunkách ostali. Pri kontrole mi však lekárka našla gen. bradavice. Ako je možné,že sa vytvorili,keď vírus ustúpil? Navrhla ich odstrániť až po ďalšej menštruácii. Nie je potrebné ich okamžité odstránenie? Posledná otázka, je šanca,že partnerovi sa bradavice vôbec neprejavia? Mali sme styk v čase, keď som nevedela,že ich mám, vôbec som si to nevšimla. Mám obavy,nechcem aby mal kvôli mne zdravotné problémy. Ďakujem Vám veľmi pekne za radu.

11 Mar 2021 - Dobrý deň. Cytológia sa odoberá z krčka maternice, HPV test hodnotí len vysoko rizikové vírusy, teda nie tie, ktoré spôsobujú bežné genitálne bradavice ( tieto vírusy sú nízkorizikové - typ 6 a 11). Neviem, kde tie genitálne bradavičky sú. Ale ak sú na koži, cytológia z krčka s tým nemá nič spoločné. Taký krátky časový interval, ktorý Vám navrhla gynekologička je úplne v poriadku. Partner nemusí mať žiadne zdravotné problémy, hoci môže byť nosičom samotného vírusu. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, Pri poslednej preventívnej prehliadke mi vyšiel pozitívny Hpv výrus. 1.chcem sa spýtať, či je možné že som tento výrus mala už dlhšie a nebol viditeľný pri preventívach/skríning/ 2.ak áno, ako dlho môžem mať HPV výrus? 3.ak bol manžel 3 mesiace po tom co mi zistili Hpv na testy a výsledok bol negatívny, je možné, že som to dostala od neho, alebo som to mala dlhšie a prejavilo sa to až teraz? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

11 Mar 2021 - Dobrý deň, 1. Áno je možné, že tam už bol v malom počte kópií vírusových častíc nezachytený predchádzajúcim testom. 2. HPV vírus sa zväčša odstráni do 24 mesiacov. To je len priemerná hodnota. Pravdaže to neznamená, že budete mať vírus doživotne. Na krčku maternice ale môže v malom počte prípadov pretrvávať roky. 3. Je možné, že vírus ste mali dlhšie. Mohli ste ho mať aj od partnera, keďže vírusová infekcia u mužov trvá výrazne kratšie a ľahšie sa ho telo zbaví. S pozdravom Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o objasnenie môjho nálezu, keďže internista mi len zaslal správu bez nejakého bližšieho vysvetlenia. Uvádza v nej, cit.: "V ľavom ováriu sa zobrazuje hypodézny cystický útvar veľkosti 18x11x22 mm. Parauterinne je menšie množstvo voľnej tekutiny." Uvedené som chcela konzultovať aj so svojím gynekológom, odmietol čítať, resp. prezrieť si CT (vykonané 26.2.2021) s vysvetlením, že on vyšetruje teraz a nie niečo, čo bolo pred 3 dňami, so záverom, že nič nevidí a som na 1000% zdravá. Taktiež Vás prosím o radu, či je potrebné uvedený nález nejako sledovať, prípadne, či sú potrebné nejaké ďalšie vyšetrenia. To, že musím zmeniť gynekológa, už viem :). Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a želám Vám všetko dobré.

07 Mar 2021 - Dobrý deň, V prvom rade záleží aj na Vašom veku. Je rozdiel nájsť popisovaný útvar u ženy pred menopauzou a po menopauze, vzhľadom na rozdielny manažment. CT je v tomto prípade nutné doplniť aj klasickým gynekologickým ultrazvukom. Jedná sa o veľmi malú štruktúru (ak ste pred menopauzou, môže to byť kľudne len folikul na vaječníku). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, bola na na cytologii a robili mi aj onkomarkery, co prosim vas znamena cytologia 2 a onkomarkery 3a,o 4 mes mam cytologiu opakovat.

07 Mar 2021 - Dobrý deň, cytológia II je negatívna. Onkomarker 3a neexistuje. Podľa mna sa jedná o jednu zložku cytológie. Hodnotia sa totiž dve skupiny buniek. Sedelo by to aj s opakovaním cytológie o 4 mesiace. Stále sa však jedná o ľahkú zmenu na cytológii s pravidelnými kontrolami a konzervatívnym manažmentom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dala som si robiť rozšírenú cytológiu, vyšli mi Hrisk vírusy, tuším 31,33,35,39.....chcem sa opýtať, má u mňa význam oćkovanie? mám stáleho partnera už dlhšiu dobu,čiže pochybujem že sa môžem ešte nakaziť vírusom 16,18 keďže to by mi už bol nájdený. A druhá otázka sa týka toho, keď posilním imunitu, dá sa toho zbaviť úplne? Je mi z toho až úplne zle, keď si predstavím, že to je už na celý život. Snažíme sa o bábo, žiadne lieky neberiem. Prosím krásne o odpoveď. ďakujem

07 Mar 2021 - Dobrý deň. Všetky vírusy z tej skupiny pravdaže nemáte. Test len zaradí detegovanú infekciu do tejto skupiny, keďže nevie špecifikovať daný vírus okrem 16 a 18. Očkovanie Vás môže chrániť len pred budúcou infekciou, aktuálny problém nevyrieši. Je však veľmi pravdepodobné, že sa vírusu zbavíte v krátkom časovom horizonte (12-24m) a následne budete očkovaním chránená pred opakovanou infekciou. HPV vírusová infekcia nie je v drvivej väčšine prípadov celoživotná. Prajem Vám, nech sa všetko podarí! Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, Minulý rok v auguste mi výsledok z cytológie ukázal zmeny na bunkách (dyspláziu CIN I a pozitívne HPV). Po polroku kontroly sa výsledok nezlepšil avšak ani nezhoršil,no lekárke sa zdalo,že sa mi začínajú tvoriť bradavice,resp. výrastky. Asi mesiac dozadu som prekonala koronu a počas toho sa mi v ústach začali tvoriť nepekné afty, posledný týždeň sa to zhoršilo a mám pocit,že by to mohli byť nejaké výrastky a bradavice súvisiace s vírusom. Skor to vyzera ako vred. Objednala som sa kvoli tomu aj na ORL vysetrenie. Mam 26 rokov a obavam sa, ze by tie vredy mojhli byt rakovinotvorne. Dakujem za odpoved

07 Mar 2021 - Dobrý deň. Vami popisovaná lézia je ľahkou cytologickou abnormalitou niekedy spojenou s tvorbou kondylómov. Koronavírus má, dovolím si tvrdiť, veľmi negatívny dopad na imunitný systém. Popisované afty môžu byť klinickým obrazom oslabeného imunitného systému. Až tak by som ich neoznačoval za rakovinotvorné. Odborné ORL vyšetrenie je ale žiaduce. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám 40 rokov, 2,5 rocne dieta, som po mastektomii bilat. a v januari som ukoncila po radio. liečbeu Ca oboch prsnikov(dg. invazivny duktalny karcinom I.sin,Ki67 80%,grade3, triple negatív resp. ER do 10%, Her2 negativ--druhý karcinom invaz.duktalny grade 2,ki67 15%, triple negativ, Her2 negat. , BRCA1+, st.p.CCB- GPO MI(1/20), st.p. 6 cyklov TAC od 2/2020, MAE bilat. v 6/20 a 6x Capecitabin,po 3D-CRT v TD 50,0Gy vlavo i vpravo.Stav po operácii vľavo i vpravo ypT2pN0).Odporúčajú mi teraz vybrat koli Brca 1+ vajecniky, vajcovody , žiadne lieky neberiem, len euthyrox. 1.Je veľké riziko otehotnieť pomocou KET/ máme zamrazene 2 embrya spolu spred liecby na jeden vklad/ ? Koľko rokov po liečbe je potrebné čakať? Je tehotenstvo veľké riziko ak by som čakala napr. do 45 s touto diagnózu? 2. Niektorí lekári sa prikláňajú aj k vybratiu maternice, koli riziku návratu. Myslíte si že radšej ísť touto cestou,vzdať sa tehotenstva a podstúpiť hysterektomiu ? Ďakujem

07 Mar 2021 - Dobrý deň. Popisované nálezy svedčia o histologicky agresívnom nádore obojstranne. Genetická mutácia BRCA nesie so sebou veľmi vysoké riziko aj zhubného nádoru vaječníka, ktoré ešte s vekom rastie. Vzhľadom na Váš vek a komplexnú absolvovanú liečbu by som neodporúčal ďalšie tehotenstvo Samotné genetické riziko (pokiaľ je to jediná zistená mutácia BRCA1) je pre zhubný nádor tela maternice veľmi malé. Všeobecne sa odporúča len odstránenie vaječníkov a vajíčkovodov. Maternica nemá len reprodukčnú funkciu. Fixuje aj okolité orgány v malej panve. Po jej odstránení sa časom môžu (a nemusia) vyskytnúť problémy s močením ako je napr. inkontinencia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den v januari 2021 z hiatologie tenkeho creva mi bola diagnostikovana celiakia od zavedenia bezlepkovej diety mesiac nato mam bobkovitu stolicu asi 3 tyzdne papier na poutieranie ani nepouzivam lebo nic tam nieje poaledne 3 dni som si vsimol na nom male stopy krvi a plus ma este pobolieva v pravom boku jemne tlacenie mozete mi povedat na ake vyaetrenie by som mal ist alebo o co moze ist dakujem

28 Feb 2021 - Dobrý deň ,daná otázka je mimo mojej špecializácie. Je nutné konzultovať gastroenterológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím pekne o rady: 1. Pred rokom mi bola odstránená gen. bradavička z vonkajšej strany. Žiadne testy ( u gynekológa a kožného ) mi neukázali že sú tam ďalšie bradavičky. Napriek tomu občas cítim pálenie a svrbenie z vonku, z vnútra... Žiadne lieky neužívam. Lekár mi bral stery a vraj všetko v poriadku, mám si kúpiť niečo voľno predajné....čo to mi už nepovedal. Viete mi niečo poradit? Nechcem zo seba pokusneho králika robiť. 2. Môže byť že aj tie bradavičky sú niekde vo vnútri? Lekár nič nevidel, povedal že všetko v poriadku. 3. Idem sa dať zaočkovať vakcínou Gardasil. Len trosku odstup, lebo ako učiteľ som dostala vakcínu proti covid19. Pýtala som sa lekárky, či mi nespraví test na hpv a ona to odmietla a povedala mi, že všetko vyzerá byť v poriadku, a čo mi pomôže test, keďže sa idem dať zaočkovať. Vraj aj keď už nemám vírus hpv 11,6, test mRNA mi môže ukázať falošnú pozitivitu. 4. Prosím aký je Váš názor? Stačí iba Gardasil bez predchádzajúcich testov? Ďakujem

28 Feb 2021 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú povrchové lézie, nie sú skryté hlboko pod povrchom kožného krytu alebo sliznice. Lokálnych alternatívnych a voľne dostupných liekov je viacero. Žiaden Vám však nejdem odporúčať na liečbu kožných bradavíc, keďže s tým nemám skúsenosti. Skôr by poradil kožný lekár. Paušálny HPV test pred očkovaním sa neodporúča. Samotný test, ktorý je na Slovensku dostupný a najviac sa využíva, nie je určený na stanovenie benígnych vírusov spôsobujúcich genitálne bradavice. Očkovanie Vás ale pred danými vírusmi ochráni, a preto ho odporúčam. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,chcela by som sa opytat ci existuje nieco na hojenie krvavych a hnisajucich ran na prsniku po ozarovani,vyskusali sme uz vselico a teraz mamu pokozka tahat a ma bolesti. Dali jej tabletky len proti bolesti. Dakujem velmi pekne za odpoved

28 Feb 2021 - Dobrý deň, v prípade hnisavých rán je nutná aj antibiotická liečba. Hojenie takých rán, ako popisujete je komplikované. Okrem klasicky používaných metód ako Inadine lokálne je nutné stav prekonzultovať aj s imunológom, keďže hojenie po onkologickej liečbe je aj na vrub potlačeného imunitného systému. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom môjho dnešného nálezu (nakoľko moja gynekologička mi iba strčila informačné LETÁKY o HPV do ruky a nevedela mi nič viac povedať). Povedala mi iba, že výsledky z cytológie vyšli hranične medzi 2-3 a na základe LBC vyšetrenia mi bol zistený HPV vírus (typ však neviem, lebo mi ho nechcela "prezradiť"). Odporučila mi iba nejaký papilocare gél a Indonal na 3mesiace. Tiež mi povedala, že pokým nebude cytológia v poriadku, nesmiem otehotnieť a mám si dávať pozor. S priateľom sme už však chceli začať pracovať na bábätku. Čo by ste mi, prosím, odporučili Vy? Všetky informácie som si musela po vlastnej osi zháňať na google, aj keď vôbec nie som zástanca "google lekára". Mala by som ísť radšej pred tým, ako sa budem snažiť otehotnieť na kolposkopiu? Je pravda, že teraz nesmiem otehotnieť? Je niečo, čím by sme si navzájom mohli aj s partnerom pomôcť čo sa týka "zbavenia sa" daného vírusu? Ďakujem veľmi pekne za Vaše odpovede.

25 Feb 2021 - Dobrý deň. Vami popisovaná cytológia predstavuje len ľahké zmeny na krčku maternice. Predpísaná liečba je pravdaže vhodná. Avšak, Váš gynekológ Vám nemôže zakazovať otehotnieť. Pokiaľ je tento cytologický výsledok prvýkrát, väčšinou sa cytológia opakuje o 6 mesiacov a ak vyjde podobne alebo horšie, odosiela sa pacientka na kolposkopické vyšetrenie. Ak nechcete čakať, možno by bolo vhodné absolvovať kolposkopické vyšetrenie aj skôr - zhodnotí sa mikroskopicky povrch krčka maternice, eventuálne sa odoberie biopsia. Na základe výsledkov vyšetrenia sa potom zariadite. Až tak dramaticky by som k tehotenstvu nepristupoval (teda ako Vaša gynekologička) . Skôr sa to len neodporúča, kým si lekár nie je istý, že tam nie je závažná ranka na krčku maternice. Tá by sa počas tehotenstva ťažšie ošetrovala. P.S. Je smutné, že na Vás gynekológ nemal viac času a nevysvetlil daný stav. Proti tomuto prístupu sa snažím aj ja bojovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor prosím poraďte mi. Už som Vám písala že cca 10 rokov dozadu som sa dala zaočkovať Cervarixom. Teraz by som chcela preočkovať Gardasilom 9(kvôli gen. bradavičkám,aby som bola chránená), bola som u môjho gynekológa, ten mi to neodporúčal. Tak som zavolala primárovi a povedala som mu, že chcem preočkovať. Jeho odpoveď, vôbec Vám to neodporúčam, primárne sa má očkovať s latkou ktorou ste boli zaočkovaná. Tak som mu ako argument uviedla, že predsa chcem tu lepšiu 9 Valentnú vakcínu predsa len pokrýva viac typov ako Cervarix. No jeho odpoveď, to Vám môže rozhádzať imunitný systém....keď telo si vytvorilo imunitu na Cervarix a preočkujete Gardasilom. Neviem, či chyba osveta lekárom alebo to vraveli na základe vlastných skúsenosti s pacientkami. Er

25 Feb 2021 - Dobrý deň. V tomto smere vidím, ako absolútne chýba informovanosť aj odbornej verejnosti. Podľa priamych dát od výrobcu sa môže žena preočkovať aj po Cervarixe. Jedinou podmienkou je minimálny interval 12 mesiacov od podania poslednej dávky Cervarixu (čo Vy s prehľadom spĺňate). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Prosím Vás pán doktor, chodím na gyn. prehliadky, tiež som mala problém s bradavičkami, boli iba tri, lekárka mi dala Aldaru, vôbec nezabrala, tak som ich teda dva týždne vypalovala cesnakom a pomohlo. Chcem sa spýtať, môžem sa dať zaočkovať Gardasilom? Zrejme nie, vek mám 48 rokov :( Druhá otázka znie, teraz sú bradavičky vypálené a lekárka iné nevidela, krčok mám v poriadku ani ľahké zmeny tam nie sú, pýtala som test na hpv, vraj zbytočne, keďže krčok je v poriadku. Môžu byť tie bradavičky ešte niekde pod kožou? Občas cítim svrbenie, lekárka mi brala stery, no vraj všetko ok, už si prídem ako hypochonder. Na internete som videla obrázky, kadejak to vyzerá, niektoré zmeny sú úplne drobulinke virážky, človek nevie či to tak má byť. Len lekárka vravela že všetko v poriadku. Mám strach, môže sa to objaviť znovu? Som vo vzťahu 3 roky, predtým som bola rozvedená. Prosím poraďte mi, vzhľadom aj na môj vek, či zaberie vakcína, a kebyže čisto náhodou pár vírusov, ktoré vyvolávajú bradavičky ostane niekde nepozorovane, viem sa toho zbaviť? Ako čítam u vás v poradni podporou imunity? Či vlastne pri umývaní poprípade po styku sa mi to môže rozviesť aj keď to nevidno. Som z toho úplne mimo, cítim sa menejcenne a prežívam kvôli tomu občas stavy úzkosti. Ďakujem

16 Mar 2021 - Dobrý deň. Podľa mňa ste sa po liečbe infekcie zbavili. Ja by som už očkovanie vo Vašom veku asi neriešil, hoci vakcíny nemajú hornú vekovú hranicu. HPV vírus môže byť v malom počte kópií skrytý v povrchových bunkách a nemnoží sa ( tzv. dormantné/spánkové štádium ), ale to je už teoretizovanie a zbytočná polemika. Životný cyklus HPV vírusu je veľmi zložitý a stále pribúdajú nové informácie o jeho vlastnostiach. Celková podpora imunity a vyhýbanie sa stresovým situáciám funguje tak pri HPV ako aj pri iných vírusových ochoreniach. Určite sa nemusíte cítiť menejcenne, mnohé ženy majú podobné problémy, ktoré sa dajú elegantne vyriešiť. A nezabúdajme aj na partnera, ktorý tiež môže byť nosičom či už skrytej alebo klinicky viditeľnej infekcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, čítam Vašu online poradňu a veľmi Kene za ňu ďakujem. Prosím chcem sa opýtať, s partnerom sme už nejaký čas spolu, tiež som mala problém s condylomom, ( našťastie odstránený )..... partner nemal nič. Keď som pýtala lekára, nech mi spraví test na hpv povedal, že nevidí dôvod, keďže krčok je v poriadku. A povedal že kondylomy sa zvyknú vracať, človek s tým nič nespravi....a vakcína by má ochránila len pred vírusom ktorý nemám. Čiže som ho pochopila, že zbytočná mi je vakcína keďže jeden kondylom sa mi našiel a zrejme si s partnerom odovzdávame infekciu ďalej. Poslala som priateľa na venerologicke vyšetrenie a všetko mal v poriadku, síce je pravda že mu nerobili test na hpv, no klinicky obraz bol v poriadku plus pohlavne choroby takisto. Vraj je mu zbytočne ísť na hpv testy k urológovi, pretože keď mám ja, teda som mala condylom bude mat vírus aj on. Tak mi to povedal gynekológ. A čo by mi to aj pomohlo, kebyže ide a dozviem sa že vírus tam je? Vakcína nás neochráni keď mame vírus v sebe. Čiže museli by sme čakať, či sa jemu alebo mne niečo nevyhodí....Skôr mi príde logickejšie netrápit sa nad tým, posilňovať imunitu a žiť zdravo.

25 Feb 2021 - Dobrý deň. Záleží aj na tom, kde boli tie kondylómy - ak na koži mimo pošvových stien a krčka maternice, tak ste s veľmi veľkou pravdepodobnosťou vyliečená. HPV vírus sa pravdaže nenachádza v každej bunke pohlavných orgánov a kože. Máte pravdu, vakcína Vám nevyrieši možnú aktuálnu infekciu, ale chráni pred budúcou opakovanou nákazou. Vakcína vôbec nie je zlým riešením spolu so zdravým životným štýlom a posilnením imunitného systému. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor píšete že infekcia HPV je skôr prechodná, malé percento prechádza do perzistentnej. Moja otázka, keď už prejde do perzistentnej, dá sa jej zabaviť aj tak? Napr po 8 rokoch....? Či to už bude doživotne? Ďalšia otázka sa týka mňa aj partnera, boli nám obom zistené nízkorizikové kmene hpv. Sme spolu už 4 roky, teda u nás už ostane ten vírus navždy? Športujeme, žijeme zdravo, nefajčíme, jednoducho dá sa toho zbaviť u nás úplne aby sme boli čistí? Či je to ako ruská ruleta....? Minuly rok sme sa mali brať, no žiaľ opatrenia ohľadom korony, svadba sa presúva, no aj tak plánujeme bábo. Prosím ako mame postupovať obaja? Podľa vašich komentárov tuto na nete mužom skôr odíde vírus HPV. Lenže keď mne to bude dlhšie trvať? To ho zas nakazim? Ďakujem

22 Feb 2021 - Dobrý deň. Vždy sa dá hovoriť len o pravdepodobnosti. To, že uvádzam v poradni presné percentá, neznamená, že to platí vo všetkých prípadoch. Inak povedané, šanca na odstránenie HPV vírusu z tela stále je aj po tak dlhom čase, ako uvádzate. Ja by som na Vašom mieste volil očkovanie vakcínou, ktorá obsahuje dané typy vírusov. Aktuálnu infekciu Vám očkovanie nevyrieši, ale predídete možnej opakovanej nákaze od partnera. Takisto...daný stav Vás neobmedzuje v plánovaní rodiny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, čítam Vašu poradňu, beriem Vás ako veľkého odborníka a preto prosím, hoc sa aj otázky viac menej opakujú, každý prípad je iný. Môžte poradiť aj mne? Mala som priateľa, ( bol to môj prvý sexuálny partner) a rozišli sme sa 4 roky dozadu. Tri roky som vydatá, manžel bol panic, a ja som mala len toho jedného pred ním. Po rozchode s bývalým a keď som si našla terajšieho manžela, sme boli dlho v zahraničí ( UK ). Spolu sme pracovali, denno denne spolu s manželom. Vrátili sme sa na Slovensko a plánujeme dieťa. No akosi sa nedarí ( možno v tom zohráva rolu vek mám 36). Lekár mi takisto na prehliadke našiel “niečo” z vonkajšej strany a vypálil to. Myslím že condylom ( bolo to 2 mesiace dozadu) Manžel má nepodviedol a ani ja jeho. Môj vzťah predtým skončil takmer 4 roky dozadu. Je možné že má nakazil bývalý partner? A prejavilo sa to o tak dlhej dobe? Alebo som bola nakazená bez príznakov, preniesla na manžela, a nejako tak si to odovzdávame ako štafetu. Ja som rozhodnutá, dám sa zaočkovať no je mi ľúto manžela. Nemá žiadne prejavy ani príznaky....no stále sa budím s tým pocitom že čo keď aj jemu vyskočí niekde nejaká bradavica. On je rázne proti očkovaniu, bola som jeho prvá, a nikdy ma nepodviedol. Viem, že s tým neuspejem keď ho budem posielať po lekároch, zvlášť keď mu nič nie je. No je tu možnosť že keď sa dám zaočkovať ja už vírus od neho nechytím a jemu to telo zlikviduje po čase samé? Prosím poraďte ďakujem

22 Feb 2021 - Dobrý deň, možné sú obe verzie, ktoré uvádzate, hoci pravdepodobnejšia je podľa mňa tá prvá. Očkovanie je u Vás riešením. Opačné pohlavie sa vo väčšine prípadov vysporiada s HPV infekciou bez príznakov. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor prosím o radu. Chodím preventívne na gynekologické prehliadky, prosím o upresnenie. Čo znamená keď mi vyšla cyto v poriadku a pap test negatívny? Takto mi to oznámila sestrička, že všetko je v poriadku, Pap test negatívny. Nechápem tomu, pretože v ten deň keď mi lekár bral ster z krčka, našiel mi bradavicku, ktorú odstránil. Čítam vaše názory a chcem sa dať zaočkovať Gardasil9, no má to zmysel? Keď na ich stránke píšu....( skopirovala som text) :Gardasil 9 nemá žiadny účinok u osôb, ktoré už majú pretrvávajúcu infekciu alebo ochorenie súvisiace s ktorýmkoľvek typom HPV v očkovacej látke. Tak tomu nechápem, vlastne ak som mala bradavicku a dám sa zaočkovať takze vírus už mám a môžu tie bradavičky sa objavovať, lebo vírus som už mala( hoci ho lekár odstránil- teda tu bradavicku) no ja neviem teda, mám ten vírus, nemám ten vírus....poprípade bude mi zbytočná vakcína Gardasil stačí Cervarix? Keďže už raz bol u mna vírus 6,alebo 11. ? Lekár mi povedal, nestresujte sa, bradavička odstránená a niektorým ženám odpadnú samé.... No chcem byt zodpovedna....môžem to z tela dostať aj prirodzenou cestou? No trápim sa kvôli tomu. Ďakujem krásne za odpoved

20 Feb 2021 - Dobrý deň. Cytológia a PAP test je to isté ( PAP test sa používa aj v anglickej literatúre - Papanicolaou bol grécky patológ, ktorý prvý riešil problematiku cytologických vyšetrení krčka maternice). Máte pravdu, očkovanie Vám nevyrieši aktuálnu HPV infekciu. Avšak, ako píšete, bradavička bola odstránená a s ňou s veľkou pravdepodobnosťou aj vírus. To znamená, že vakcína by Vás v tomto smere ochránila pred opakovanou infekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím o radu. Zaoberáte sa HPV problematikou, mám problém. Manžel má okolo penisu- prstenca take akokeby biele, pod kožou príde mi to akokeby tukové, take vyrasticky, pár je i vystúpených. Na kožné ho nedotiahnem ani keby čo bolo. Neni toho veľa, je to okolo prstenca žaluďa, nikde inde. Na internete som čítala že to môže byt nejaké pearly neviem čo. No iné stránky píšu že je to HPV. Ako to teda mám rozoznať keď muža do lekára nedotiahnem, a ja neviem teda čo ďalej....a ešte jedna otázka, vírus hpv 16 a 18 môže vyvolať aj rakovinu konečníka? A môžu ju dostať aj ženy? V akom veku približne? Ďakujem Táňa

20 Feb 2021 - Dobrý deň. Tak, ako popisujete dané lézie, sa skôr nejedná o HPV infekciu. To sa ale takto nedá cez internet posúdiť, je preto vhodná dermatovenerologická konzultácia. HPV vírus postihuje miesta na tele, kde sa nachádza viacvrstvový dlaždicový epitel - ten sa nachádza na koži v blízkosti análneho otvoru a max 2-3 cm smerom dovnútra. Výskyt danej rakoviny je skôr zriedkavý v porovnaní s karcinómom krčka maternice. Ako gynekológ sa neviem vyjadriť k presnému výskytu, samozrejme dané onkologické ochorenie môže postihnúť obe pohlavia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, prosím Vás pekne. Keď som mala pol roka dozadu kondylom, lekár ho odstránil a nič iné nevidel.... beriem hlivu na podporu imunity, spolu s manželom, zatiaľ pol roka pokoj, môže byť že už sme sa toho zbavili? Alebo že to môže mne poprípade manželovi vyskočiť na koži aj po 5 rokoch napríklad? Čítam v zahraničnej literatúre že telo vie vírus eliminovať alebo sa ho nadobro zbaviť. Vraj aj po 5 rokoch. Je to pravda? Starám sa o seba a chcem sa starať ďalej, radcsej sa spýtam, ako hľadať bludy na nete. Len fakt, chceme byť s manželom v poriadku, veď máme pre koho žiť . Ďakujem

20 Feb 2021 - Dobrý deň. Súhlasím s Vaším postupom a liečbou. S veľmi veľkou pravdepodobnosťou ste sa vírusu zbavili. Zahraničná literatúra má pravdu. Odoborné články s relevantnými dôkazmi nájdete po anglicky tu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, Žijem v Anglicku a pred pol rokom mi bol diagnostikovaný high risk HPV a CIN1/CIN2 (mám 29rokov) Doktor navrhol počkať pol roka a po tomto období prekontrolovať krčok a prípadne bunky odstrániť. V Anglicku to nie je také ružové so zdravotníctvom, ako si ľudia na Slovensku myslia, ale myslím, že problém s krčkom berú pomerne vážne. Lenže na otázku, čo môžem spraviť viac aby som krčku dopomohla, mi bolo povedane NIČ, postačujúce je, že som prestala fajčiť (rok nefajčím) Teraz prešiel pol rok, stále nepocitujem žiadny problém a kontrola bude za pár dní. Moja otázka je, je nejaká konkrétna metóda ktorú by ste odporúčili na odstránenie buniek? Zachytila som, ze tu často používajú LOOP lletz. Je to bezpečné pre ženu ktorá chce otehotnieť? Respektíve, je nevyhnutné (ak výsledok ostane nezmenený) odstrániť tie bunky? Určite týmto príspevkom nechcem tvrdiť, že môj ošetrujúci lekár nevie čo robí, ale rada by som vedela názor slovenského odborníka. Ďakujem

20 Feb 2021 - Dobrý deň. Postup Vášho doktora je správny, i keď sa dá počas toho vyčkávacieho obdobia užívať lokálna liečba (Papilocare, Deflagyn, Indonal a i.). Polovica takýchto lézií CIN2 zmizne spontánne, druhá polka perzistuje alebo pokračuje do vyššieho stupňa dysplázie CIN3/CIS. U žien, ktoré ešte nerodili sa najskôr volí konzervatívny postup. Ak lézia nemá tendenciu k zlepšovaniu, je vhodné operačné riešenie. Práve také, aké popisujete - LEEP, LLETZ - konizácia elektrokoagulačnou slučkou. Je šetrná a má minimálny vplyv na budúce tehotenstvá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor prosím poraďte mi. Mám pocit, že ma manžel podviedol. Robí vodiča z povolania a cestuje po zahraničí. Mne gynekológ pol roka dozadu našiel kondylom. Dodnes tomu nemôžem uveriť. Odstránil ho, manžel nemá nič. Nakazil ma jedine manžel. Bol môj prvý muž. No neviem či mi klamal či teraz bude doživotný nosič, lebo má vraj podviedol 3 roky dozadu. To znamená že jeho telo vírus neodstránilo ? Lebo píšete že telo odstráni vírus do dvoch rokov. Čiže už nemám šancu a ten vírus bude u mňa navždy. Šla som za lekárom a on mi so stoickým kľudom povedal, že keď som si dala po prvom synovi 7 rokov dozadu Cervarix, nevidí dôvod na preočkovanie. Že keď manžel nemá kondylom a ja už tiež nie stačí mi posilniť imunitu. To vážne? Či ako žiť s mužom? To sa mi budú opakovať tie kondylomy od manžela čo tri mesiace? Prosím Vás poraďte mi. Takto mám žiť? V strachu? Vraj má podviedol len raz. No následky budú doživotne? Prosím ako sa toho zbavím?

20 Feb 2021 - Dobrý deň. Áno, nosičom vírusu bol v tomto prípade s veľkou pravdepodobnosťou partner. Avšak ako doživotného nosiča by som ho určite neoznačil. Vírusová infekcia u mužov je z tela rýchlejšie odstránená a niekedy klinicky úplne nemá. Aj napriek tomu by možno bolo vhodné urologické vyšetrenie, či u partnera nie sú klinické známky infekcie. Cervarix Vás nechráni pred benígnymi vírusmi, ktoré spôsobujú genitálne bradavice. Danú skupinu zahŕňa Gardasil 9, ktorým sa môžete dať preočkovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám podobný problém, bola som pred 5 rokmi zaockovana Cervarixom. Odvtedy 3 partneri. Mala som nejaký nález bradavičiek, toho času vyliečené. Chcem sa preočkovať Gardasilom. Môžem? Moje diagnózy tetánia 3. stupňa so spazmatickym kŕčom, nábeh na cukrovku( nepichajte si inzulín iba lieky mám). Môžem sa dať preočkovať? Nehrozí mi napr gullianov- barreho syndróm? Mám priateľa, plánujeme svadbu. Len či to nie je na preočkovanie skoro. A či mi to zdravotný stav dovolí.

20 Feb 2021 - Dobrý deň. Preočkovanie je možné, samotné vedľajšie účinky a kontraindikácie sú v liekopise (https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/gardasil-9-injekcna-suspenzia-v-napl-striekacke-853950.html) Vami udávaná komplikácia je veľmi zriedkavá, možno je ešte vhodné poradiť sa s neurológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, precitala som vela otazok a Vase odpovede a budem citat aj dalej. Napriek tomu sa opytam na svoj konrektny pripad: Mala som HPV virusy 16, 18 a dalsie cisla. Musela som absolvovat konizaciu, po ktorej som bola HPV negativna. Nedala som sa ockovat. Po 5 rokoch posledny HPV test je bez 16 a 18, ale su tam:31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 5. Uz sa ockovania nebojim. Ma zmysel ho podstupit? Ochrani ma aspon proti 16,18, ktore teraz nemam, aby som ich uz nedostala, i ked v minulosti som ich mala? Sucasne sa davam aj na indonal a citala som aj o papilocare a deflagyn. Tie si dam ako alternative po indonale, aby som nebrala vsetko naraz. Na HPV test chcem ist pred pripadnym ockovanim (gardasil9), aby som vedela aktualne status quo.Dakujem pekne za odpoved

20 Feb 2021 - Dobrý deň. Škoda, že očkovanie u Vás neprebehlo hneď po konizácii. Z tej menovanej skupiny vírusov máte tiež len jeden..zriedkavo sú naraz prítomné dva vírusy (test vie samostatne zachytiť len HPV 16 a 18, ostatné typy len zaradí do spoločnej skupiny). To znamená, že napr. máte HPV vírus 33 patriaci do skupiny: hrHPV iné. Samozrejme očkovanie Vám nevyrieši aktuálnu situáciu, ale môže Vás ochrániť pred inými typmi vírusov, ako je 16,18,6,11... Liečbu, ktorú udávate schvaľujem. Je nutné sa vyvarovať akýmkoľvek pošvovým infekciám; vhodné sú aj lokálne probiotiká. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Mám 45 rokov a priateľku 10 rokov mladšiu. Nedávno mi oznámila, že jej bolo zistené aj hpv, neviem presne aké...( je rozvedená). Spolu sme 5 rokov. Mala aj nejaké problémy, lekár jej odstránil 2 bradavičky z intímnych miest, predtým nikdy nič nemala. Chcem sa opýtať, znamená to, že ich chytím automaticky od nej? Momentálne nemá nič, no keď má ten vírus, respektíve mala, môže sa niečo objaviť aj u mňa? Partnerka mala len jedného sexuálneho priateľa predomnou, bol to alkoholik, rozviedli sa. Ja som si ju našiel keď som už bol vdovec. Gynekológ jej povedal, že všetko je v poriadku. Len neviem, mám čakať , či sa teraz mne niečo vyhodí? Ďakujem Ondrej

16 Feb 2021 - Dobrý deň. Po odstránení bradavičiek a v prípade negatívneho klinického nálezu nie je Vaša partnerka infekčná. Píšete, že bol zistený HPV vírus, ale časovo to bližšie nešpecifikujete. S veľkou pravdepodobnosťou bol už vírus z tela odstránený. Pravdepodobnosť klinických prejavov HPV infekcie u mužov je oveľa menšia, ako je tomu u žien. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, precitala som vela otazok a Vase odpovede a budem citat aj dalej. Napriek tomu sa opytam na svoj konrektny pripad: Mala som HPV virusy 16, 18 a dalsie cisla. Musela som absolvovat konizaciu, po ktorej som bola HPV negativna. Nedala som sa ockovat. Po 5 rokoch posledny HPV test je bez 16 a 18, ale su tam:31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 5. Uz sa ockovania nebojim. Ma zmysel ho podstupit? Ochrani ma aspon proti 16,18, ktore teraz nemam, aby som ich uz nedostala, i ked v minulosti som ich mala? Sucasne sa davam aj na indonal a citala som aj o papilocare a deflagyn. Tie si dam ako alternative po indonale, aby som nebrala vsetko naraz. Na HPV test chcem ist pred pripadnym ockovanim (gardasil9), aby som vedela aktualne status quo.Dakujem pekne za odpoved

16 Feb 2021 - Dobrý deň. Pravdaže podľa testu nemáte všetky menované vírusy. Test samotný vie rozoznať len typ 16 a 18. Ostatné typy samostatne neidentifikuje, len ich zaradí do spoločnej skupiny, pre ktorú je test určený. Inak povedané - môžete mať napr. len infekciu vírusom HPV 33, ktorý patrí do skupiny iné hrHPV. Infekcia dvomi rôznymi typmi nie je častá a tromi už úplne zriedkavá. Samozrejme sa očkovať oplatí, keďže najagresívnejšie vírusy zodpovedné za 70 % prípadov rakoviny krčka maternice sú práve HPV 16 a 18. Ostatné typy vírusov majú skôr tendenciu k rýchlejšiemu odstráneniu (i keď to nie je pravidlom). Samozrejme lokálna liečba je vhodná a predstavuje aj podstatnú účinnosť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Rada by som sa spýtala na váš názor. Bola som hospit. V novembri 2020. Bolo mi robene CT brušnej dutiny a pľúc. Zistili mi hrubostennu cystu na ľavom vaječníku, ktorá sa časom sama vstrebáva. Markery a celkový rozbor krvi bol úplne v poriadku. momentálne som v 12tt. Vaječník ma boli odkedy som bola v nemocnici. Viem si nahmatať hrcu na tom istom mieste, kde som mala cystu. Na dotyk ma to veľmi bolí. Sono ok, rovnako som bola aj u gastroent, či to nie je v čreve. Sonom nevidel nič, a iné vyšetrenie mi vraj robiť nesmie. Mala som robenu kolonoskopiu v novembri 2019, povedal ze to nie je po takom krátkom čase ani potrebné keďže neprešli ani dva roky. Vzal mi len krv na markery, ktoré boli v poriadku a vzorku stolice, kde sa zistila candida, test na OK bol negatívny. Chcem sa spýtať, čo to môže byť, prečo má to stále boli? mam pocit, že čím viac bábätko rastie tým je to horšie. U lekárky som samozrejme bola. Zaujíma ma názor aj niekoho iného nakoľko prvýkrát mi cystu zanedbala. Vaječník mam veľmi posunutý a nevidno ho cez vaginalne sono. Brusnym sonom lekárka nič nevidí. Pre istotu som bola aj na kontrole v nemocnici u pani primárky, ktorá tiež povedala, že je to v poriadku. Dr povedala, že sa to bude riešiť pri ďalšom cisárskom reze. (prvý som mala robený v apríli 2019) Ja si však neviem predstaviť byť s takouto bolesťou ešte ďalších pár mesiacov. bolí to na dotyk, a cítim pnutie. ďakujem za odpoveď.

16 Feb 2021 - Dobrý deň. Je veľmi ťažké sa vyjadriť k diagnostike a liečbe podľa Vášho opisu. Ak si Vaši ošetrujúci lekári vybrali konzervatívny postup, ide skôr o nezhubnú cystu. Záleží aj od výsledku onkomarkerov a zobrazovacích metód. Vo Vašom prípade pripadá do úvahy magnetická rezonancia, keďže je ultrazvukové vyšetrenie nepriekazné. V prípade výraznej symptomatológie eventuálne torkvácie (zaškrtenia cievnej stopky na vaječníku s cystou) je nutné operačné riešenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, v mene všetkých žien ďakujem čo pre nás robíte. Budem rada, ak mi poradíte, s mojim problémom, tak ako radíte ostatným ženám ( veľmi pozitívne :)). S manželom sme spolu už nejaký čas. Asi rok dozadu som tiež mala problém s genitalnymi bradavičkami, našťastie lekár zahájil liečbu a našťastie zabrala, bradavičky vymizli. Na jar máme naplánované sťahovanie ( zahraničie) kde budeme dlhšiu dobu. Preto sa chcem dať zaočkovať vakcínou Gardasil. No rok mám zatiaľ pokoj, keď sa zaočkujem, momentálne nemám žiadne lezie, môžu sa mi aj po očkovaní, poprípade medzi očkovacími dávkami vyskytnúť nejaké bradavičky? Ďakujem za odpoveď, Mon

10 Feb 2021 - Dobrý deň :)! Gardasil 9 chráni aj pred benígnymi vírusmi (6 a 11), ktoré spôsobujú genitálne bradavice. Dané lézie môžu spôsobiť aj vírusy, ktoré vakcína nepokrýva, ale taká situácia je veľmi nepravdepodobná, keďže ich výskyt v populácii je mizivý. Po ukončení očkovacej schémy by ste mali byť plne chránená. Medzi dávkami je takisto malá pravdepodobnosť, že by sa Vám vytvorili nové bradavičky. Očkovanie má preto viac dávok (3 u dospelých, 2 u dievčat vo veku 12-13 r.), aby sa imunitný systém vystimuloval k produkcii protilátok, keďže po prvej dávke nemusí byť imunitná odpoveď ešte 100-percentná. Existujú však viaceré podstatné štúdie, ktoré potvrdzujú vysokú efektivitu už jednej dávky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám zopár otázočiek: 1. Ak je niekto nakazený vysoko rizikovým vírusom hpv a ten vírus neodíde behom dvoch rokov, poprípade odíde a od partnera sa žena znovu nakazí, je to automaticky, že to prejde do rakoviny? 2. Keď zistia partneri že majú vírus hpv dá sa ho spoločne odstrániť aby boli čistí obaja? 3. Keď je vírus 6, 11 prítomný v tele a zistia sa bradavice, dá sa aj po vyliečení bradavic byť znovu čistí? Bez vírusu....stači vypalenie? 4. Ak má žena vírus HPV môže navštíviť saunu, termálne bazény? Kamarátka vravela, že práve po návšteve sauny jej povyskakovali bradavičky. 5. Vo vašej diskusii píšete že čím dlhší čas tak tým väčšia pravdepodobnosť odstránenia vírusu....znamená to že telo mi ho môže spontánne odstrániť aj zhruba za 5 rokov? Nie za tie dva? Ďakujem a prajem všetko dobre

10 Feb 2021 - Dobrý deň. 1. HPV vírus spôsobuje zhubný nádor v tak malom počte prípadov, že sú zanedbateľné v porovnaní s počtom žien, ktoré prekonali vírusovú infekciu. Áno riziko vzniku prekanceróz a rakoviny krčka maternice je tým vyššie, čím dlhšie vírus na povrchu krčka maternice pretrváva. Samotný proces karcinogenézy však trvá cca 10-15 rokov. Ale toto neplatí univerzálne. U niekoho môže pretrvávať vírus aj 20 rokov a nič sa nestane (ani len cytologická zmena pri kontrole u zmluvného gynekológa). Tu sa dostávajú do hry rôzne rizikové faktory (ako napr. fajčenie, imunodeficit, porušená vaginálna mikroflóra a iné). 2. Áno je to viac než pravdepodobné. U mužov je to o čosi rýchlejšie. Ale nie je to pravidlom. 3. Vírus sa nachádza len v tých bradavičkách a priľahlej koži. Necirkuluje v tele. Pokiaľ sa bradavičky odstránia, HPV vírus zmizne tiež. 4. HPV sa šíri priamym kontaktom s povrchom kože/slizníc/bradavíc. Vo vode sa vírus nešíri. Použitím uterákov/plachiet v saune to je možné.. 5. Áno, máte pravdu. Povedal by som to inak. Časom rastie celkové percento prípadov odstránenia vírusu z tela. Je skupina pacientok, u ktorých pretrváva infekcia, ale je bez efektu na krčok maternice (negatívny cytologický výsledok). Ak však už spôsobuje ľahké cytologické zmeny, ktoré nemajú tendenciu ustúpiť do 24 mesiacov, je vhodné danú situáciu riešiť s príslušným odborníkom. Preto je nutné pacientky s diagnostikovaným HPV vírusom pravidelne sledovať (napr. v rámci preventívnych prehliadok).

Otázka:
Zdravím Vás pán doktor. Ďakujem Vám aj Vašim kolegom za túto online poradňu. Rozhodla som sa venovať 2% z daní práve Vašej neziskovej organizácii a takisto aj manžel. Presne pre to, čo pre nás všetkých robíte:) A ak sa dá prosím ešte o radu. Manželovi sa urobila v mieste ako sa trie gumka zo slipov( medzi nohou a podbruškom ) také niečo ružové, nebola to klasická virážka, prišlo mi to ako taká mäkká bradavička, fakt malé to bolo a svetloružové....nikde inde to nemal. Posielala som ho na kožné, a mi povedal, že kvôli takej somarine určite nepojde (nikde inde to nemal).....neviem či z holenia, bolo to skôr mäkké ako tvrdé, nebolo v tom hnis....nič....tak som si to vyhodnotila ako genitalnu bradavicu. Dôkladne som ho obhliadla a nikde nič, len tam vravím ako záhyb stehna a podbruško.kúpila som lapis a pomastila som to. Zbelelo to a že ho to štípe....moja otázka prosím, môže to byť bradavička spôsobená HPV? Môže s tým nakaziť aj mňa? Ja neviem, čistím wc, uterák má vlastný, perem to zvlášť na 60-tke. Môžu sa v takých miestach tvoriť hpv bradavičky? A keď mu to vypálim spraví sa mu to opäť? Alebo pre zmenu mne? Včera som kvôli tomu ani spať nevedela, vkuse len dumám. Posilňujeme imunitu obidvaja, berieme indonal.....viete mi poradiť čo ďalej? Mám si dať spraviť nejaký test na hpv? V septembri som bola na preventívke a cyto v poriadku. Neviem či má význam zisťovať u mna hpv, čo mi to pomôže, akurát má to vystresuje. Zaočkovaná som Cervarixom. Ďakujem E

08 Feb 2021 - Dobrý deň. Ak ste znepokojená Vašim nálezom, treba konzultovať kožného lekára. Ale vzhľadom na tú lokalitu, čo popisujete, je pravdepodobnosť genitálnej bradavice veľmi malá. Keďže udávate, že máte cytologický výsledok dobrý, nie je nutné testovanie na HPV. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Som po operácii ca konečníka 15.12. adenokarcinom/G3intramukozalny/ s pozit.metastazou branice bez vyvodu s nálezom na plucach viacerych nodulov-ct vyš.kontrolné ct hrudníka po 1 mesiaci bez zmeny CEA a CA 199 v norme MR pečene -cysty.. Pred op. rádioterapia 5x25Gy chemoterapia 3 cykly FOLFOX 4. Asi 4 týždne po op začata zaist.amb. liečba CAPOX po 1 týždni užívania Kapecitabinu 2x3tbl bolesti brucha trpnutie pier špičky jazyka doporučene prerušiť užívanie Po 2 týždňoch ťažkosti ustúpili . Napriek tomu sa onkolog rozhodol zmeniť liečbu zatiaľ neviem na akú. Pri začatí chemoterapie moje trávenie ani vyprazdnovanie ešte nebolo v poriadku čo lekár vedel. Je takýto postup štandardný alebo nieje to rohofnutie unáhlene neprichadzam tým o pre mna najoptimálnejšiu liečbu ? Čo sa týka pľúc-susp.metastázy aké vyš. by som mala mat ešte urobene okrem biopsie ktorej sa obávam keďže po operácii som mala pľúcnu insuficienciu. Dg ca recti IV/pulmo ,heparT3NOM1 -pred op. Dg ca recti IIIB T3N1MO susp.IV/pulmo?hepar. Vopred Vám ďakujem za Váš názor a čas S pozdravom Ľuba

08 Feb 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na moju špecializáciu v odbore gynekológia a pôrodníctvo Vám neviem odborne poradiť. Liečba je v kompetencii chirurga a onkológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím o radu. Priateľka bola na gynekologickej prehliadke( preventivke) a zistili jej prítomnosť vírusu Hpv, tuším 6 to je nízkorizikové a niečo z vysokorizikových. Neviem presne. Ako mám postupovať ako chlap? Môžem chytiť nejaké genitalne bradavice? Lebo keď ona má vírus určite ho mám aj ja, sme spolu 5 rokov. Čo teraz ďalej? Ako žiť? A to sme plánovali svadbu. Je možnosť že sa odstráni vírus z tela obom partnerom? Pri posilnení imunity? Čo mám robiť? Alebo ja budem prenášač, jej sa vírus odstráni a ja ju budem infikovať ďalej? Plánujeme mať aj dieťa, neverím tomu že keď má niekto 3-4 typy vírusu s nimi aj dožije, určite ten vírus aj zahynie. Čo mame robiť spoločne? Ďakujem za odpoved. Pekný deň

08 Feb 2021 - Dobrý deň. HPV 6 je nezhubným (benígnym) typom vírusu, ktorý zväčša nespôsobuje žiadne ťažkosti. Niekedy však vytvára lézie v zmysle genitálnych bradavíc. Samozrejme, infekciu si môžu partneri odovzdávať. Pokiaľ nemáte žiadne príznaky, je infekcia HPV vírusom nemá a časom bude spontánne odstránená. Ja by som na Vašom mieste rozmýšľal aj nad očkovaním. Pravdaže Vás tento výsledok neobmedzuje v súkromnom živote a určite nie pri plánovaní svadby. Spoločne podporte svoj imunitný systém, vyvarujte sa stresovým situáciám a myslite pozitívne na svoju budúcnosť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Má tam hypodézna lézia laterálne od uteru.Čo by ste odporúčili

08 Feb 2021 - V tomto prípade sa možno jedná o vaječník - cysticky zmenený. Ťažko sa k tomu vyjadriť len zo slovného popisu. V danej situácii je postup liečby veľmi obtiažny a závisí od celkového stavu organizmu. Liečba je v plnej moci klinického onkológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,chcela by som poradiť,Moja mamka je už 4rok onkologický pacient,má rakovinu vaječníka,onkolog už žiaľ ukončil liečbu,z dôvodu vyčerpania liečby,a chcela by som poradiť ohľadom CT vyšetrenia.CT hrudníka a brucha.Záver:incip.fluiodotorox.dx.,hematomegália,nodulácie visc.plochy ľ.laloka-karcinomatóza,bez progresie.cysty pr.obličky,hypodenzná lézia laterálne od uterdx.-cystické zmeny.len v lahkej progresii,CT známky karcinpomatózy peritonea-pp bez výraznejšej progresie.Rozsiahly ascites -vo výraznej progresii.Karcinonóza peritonea pri Ca ovarii,Ďakujem pekne za laický výklad

07 Feb 2021 - Dobrý deň. CT nález popisuje vodu v pohrudnicovej dutine vpravo (priestor medzi pľúcami a hrudnou stenou), zväčšenú pečeň, uzlíky v ľavej časti pečene (predstavujúce rozsev primárneho ochorenia). CT takisto udáva postihnutie celej vnútornej strany brušnej steny bez výraznejšej zmeny oproti predchádzajúcemu vyšetreniu. Prítomná je veľké množstvo voľnej tekutiny v dutine brušnej v progresii. Vyšetrenie ešte popisuje cystický útvar pri močovode ? (ureter l.dx. ?). Záverom je rozsev primárneho zhubného ochorenia v dutine brušnej spolu s tvorbou voľnej tekutiny v pohrudnicovej dutine. S pozdravom Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás poraďte mi. Bývalý priateľ ma nakazil HPV vírusom.....skoro som zinfarktovala keď som sa to dozvedela. Samozrejme, cesta ku kožnej, mastenie mastičkami, vypaľovanie....proste bolesť veľká a celé zle. Priateľ sa so mnou rozišiel, neniesla som to najľahšie, pribrala som 30 kíl. Moja otázka znie....1.) nebude to zhadzovanie kíl pôsobiť na moje telo ako stresová situácia ktorá mi môže opätovne vyvolať genitálne bradavice? 2.) Čo je horšie, mať priateľa dlhšie, dlhšie s ním spávam môže mi dať väčšiu nalož vírusu? Alebo keď mám priateľa, ktorý pracuje v zahraničí a mame spolu sex raz za polrok? (Momentálne som sama, chlapov nechcem ani vidieť, no len pre budúcnosť sa pýtam) 3.) Kebyže sa dám zaočkovať vakcínou proti hpv, nemôže mi to vyvolať napr cukrovku, sklerózou multiplex, poprípade iné autoimunitne ochorenia? Ďakujem Petra

07 Feb 2021 - Dobrý deň. 1. samotné chudnutie v prípade nadváhy, ktoré nie je nárazové, nepredstavuje stresovú situáciu. Práve naopak, zbavenie sa nadbytočných kíl vedie k redukcii rizikových faktorov spojenými s rôznymi onkologickými a kardiovaskulárnymi ochoreniami. 2. To, koľko vírusových častíc sa nachádza na krčku maternice závisí od vírusového metabolizmu a rizikových faktorov, ktoré danú infekciu modifikujú. To, že či mávate pravidelný styk s partnerom alebo nie, túto skutočnosť neovplyvňuje. HPV vírus môže byť prenesený na sliznicu krčka maternice počas jedného pohlavného styku a následne sa množí sám v povrchových bunkách sliznice. 3. Očkovanie podľa dostupných štúdií nepredstavuje podstatné riziko pre rozvoj Vami popisovaných ochorení. Mám pocit, že niektoré webové stránky budú s očkovaním spájať asi všetky ochorenia, ktoré existujú. Je to hrubé zavádzanie verejnosti. Viacej nežiaducich účinkov ako očkovacie látky má už len obyčajná tabletka proti bolesti hlavy. S pozdravom Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deň prajem pan Mudr.Kúdela chcela by som sa informovať ohľadom rakoviny krčka maternice. V roku 2019 mi bolo zistené Lsil a prítomný HPV vírus v priebehu roka mi bolo cytológia robená trikrát a za každým vyšla hodnota Lsil následne mi bola robená kolposkopiu kde nebol na krčku žiaden nález je bez dysplazie onkomarkery bolo tiež dobre. V novembri 2020 som porodila 2 dcéru a v januári 2021 mi bola robená cytológia kde mi vyšla už hodnota Hsil V roku 2019 som bola ešte aj na vyšetrenie v onko ústave v Košiciach na gynekológii kde chceli zistiť či mám niektorý HPV vírus ktorý spôsobuje rakovinu vtedy sa ani jeden z tých zakernych nepotvrdila . Aký by mal byt teraz postup alebo čo je potrebné robiť aby sa to nezvrhlo ešte v niečo horšie. Vopred ďakujem ( rok 2019 zaockovana proti HPV - Gardasil 9. S pozdravom Berková

04 Feb 2021 - Dobrý deň. Gardasil 9 pokrýva najrizikovejšie HPV vírusy. Dokopy sú zodpovedné za vyše 90 % prípadov rakoviny krčka maternice. Ešte stále je tu teda nepokryté okno, hoci dané prípady predstavujú len pár percent prípadov. Vzhľadom na to, že máte cytológiu s výsledkom HSIL, je nutná bioptizácia krčka maternice. HPV test takisto pokrýva len vysokorizikové typy. Avšak vznik Vami popisovanej cytológie je veľmi nepravdepodobný pri negatívnom výsledku testu (možno hovoriť o desatinách percenta). Buď bol ster z krčka maternice odobratý nesprávne alebo ide naozaj o zriedkavý typ HPV vírusu. Záverom : keďže popisujete zmenenú cytológiu dlhodobejšie, bolo by vhodné uvažovať aj nad operačným riešením - tzv. konizáciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravím pán doktor, prosím potrebujem poradiť. Už som Vám síce písala, že som mala bradavičku ktorú mi lekár vypálil. No keď som si detailnejšie obzerala manžela, na žalúdi som si všimla taký biely vyrástol, fakt malilinký a biely, pri koreni žaluďa. Hneď som ho poslala ku kožnemu a ten zhodnotil že to nič nie je, ani kondylom ani papilom ani nič. Testy na hpv mu nerobil a manžel už ani nechce nikde ísť. Čo ďalej? Mám veriť koznemu? Lebo to človek keď hľadá na internete ďakujem pekne. Nemá to na koži, skôr je to na tom prstenci žaluďa. Mám sa báť? Ďakujem Táňa

06 Feb 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade by som veril kožnému lekárovi. Aj podľa toho ako to popisujete, sa nejedná o HPV infekciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor som v 38 týždni tejotenstva žijem v zahraniči všetko je zatiaľ v poriadku mala som už aj kontrolu pri pôrodnej asistentke ku gynekologovi už vraj nepotrebujem . Ale vyskytol sa taký problém začala som trénovať s anibal balonikom všetko išlo v pohode až včera ked som trochu začala krvácať biely vytok s krvou presnejsie . A vo vnutri v posve som si uvidela taky cierny výrastok taka gulicka ako podliata krvou . Vag.vysetrenie som absolvovala posledny krat asi pred dvomi mesiacmi okrem vyteru v 36.tyzdni na streptokoka ktory bol pozitivny . Pri moceni mam tak isto trochu rezavu bolest . Znepokojujw ma hlavne ten tmavy vyrastok . Mam sa objednat k doktorke? Nechcem otravovat s hlupostami ale musim na to stale mysliet

06 Feb 2021 - Dobrý deň. Popisovaný výrastok môže byť hematóm - krvná zrazenina pod sliznicou. Mechanický účinok anibalu môže spôsobiť drobné poranenia. Rezavá bolesť je znakom možnej infekcie močových ciest. Ja by som odporúčal návštevu gynekológa, aby vylúčil iné a závažnejšie zdroje krvácania v tehotenstve. Takisto infekt močových ciest netreba podceňovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prečo je u mužov rýchlejšie odstránenie vírusu Hpv? Jedna pani píše, že 7 rokov mala negatívny test na HPv a teraz sa jej niečo prejavilo na krčku.... Ako má teda pacientka vedieť , či vírus prekonala alebo je jeho nositeľkou? A štatisticky je to ako? Ak chytí vírus žena 35 - 40rokov je vôbec u nej šanca zbaviť sa toho úplne????Ci jej môžu povyskakovat napr bradavice aj po pár rokov? Napríklad o 10 rokov? Ďakujem

03 Feb 2021 - Dobrý deň. Celkovo je povrch pohlavných orgánov (koža, sliznica) u muža oveľa odolnejší ako je to pri krčku maternice. Krčok maternice a jeho sliznica podlieha kontinuálnej prestavbe počas života ženy, sliznica môže obsahovať mikrotrhliny aj napr. po pôrode. Preto sa u žien ľahšie vytvára perzistentná infekcia. Zhubné nádory penisu sú napr. v porovnaní s karcinómom krčka maternice násobne zriedkavejšie. V prípade genitálnych bradavíc na koži nie je medzi pohlaviami takmer žiaden rozdiel. Životný cyklus vírusu možno zhrnúť do reťazca: infekcia - perzistencia/latentná(skrytá) infekcia - progresia/regresia - clearance (odstránenie vírusu). Zjednodušene povedané, HPV infekcia je zložitý proces, ktorý sa vyvíja v časovom horizonte niekoľkých rokov (pri rakovine hovoríme o 10-15 rokoch). Štatisticky by som zhrnul priebeh HPV infekcie asi tak, že viac ako 90 % žien ani nevie, že prekonalo vírusovú infekciu, keďže samotný vírus nespôsobil žiadne ťažkosti ani zmeny na cytológii. HPV testovanie vo vyspelých európskych krajinách už nahrádza cytologické vyšetrenie krčka maternice. U nás sme v tomto smere pozadu. Novozískaná HPV infekcia je aj vo vyššom veku vo väčšine prípadov odstránená spontánne. Niekedy vírus ostáva v malom počte vírusových častíc a test to vyhodnotí ako negatívny výsledok. Vplyvom vonkajších faktorov (imunita, stres a pod.) môže dôjsť k jeho reaktivácii aj po rokoch. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, V Auguste 2020 mi bol diagnostikovaný HPV vírus.Odvtedy mám už za sebou 2x Kolposkopiu. Výsledok biopsie v oboch prípadoch bol stupeň 2. Preto som mala mat ďalšiu kolposkopiu v majú 2021, ale tým že sa mi robili vyšetrenia na agresivitu vírusu mi pani doktorka presunula termín už na marec 2021. Výsledok bol : “ Virus je aktivni, ale aktivita je popsana jako slaba.” A ja by som sa chcela opýtať, čo presne znamená ak je vírus aktívny resp. Ak je aj neaktívny. A taktiež čo si mám predstaviť pod pojmom slabá. A čo by ste mi odporučili do budúcnosti. Ďakujem za odpoveď :)

06 Feb 2021 - Dobrý deň. Druhý stupeň dysplázie (ak to teda dobre chápem - CIN2) sa v polovici prípadov vylieči sám. Druhá polovica prípadov predstavuje pretrvávajúcu infekciu alebo progresiu do závažnejšieho - tretieho stupňa dysplázie (CIN3), ktorú treba určite riešiť operačne. Aktivitu vírusu ťažko vyčítať z HPV DNA testu. Možno Vám bol robený tzv. mRNA test, ktorý zachytáva funkčné vírusové onkoproteíny E6 a E7 ovplyvňujúce samotnú bunku a jej delenie. Aktivované vírusové onkoproteíny sú zodpovedné za vznik dysplastických zmien (CIN). Eventuálne HPV DNA test má svoju prahovú hodnotu zachytenia vírusu (určitý počet kópií DNA) a keďže bol výsledok hraničný, bol interpretovaný ako slabá aktivita. Mojím odporučením je (ak sa daný nález CIN2 nebude lepšiť v priebehu 24 mesiacov od prvého záchytu) operačný výkon - konizácia a následné očkovanie.

Otázka:
Dobrý deň, miestami vo Vašej poradni čítam, že vírus HPV vymizne v priebehu 2rokov. Zahraničné literatúry uvádzajú 4 roky. Kámoška mala condyloma, doma si ich vypálila a vraví že už 3roky je čistá. Že jej to potvrdil aj gynekológ, len chcem vedieť či je to pravda či blufovala. Ďalšia otázka znie, dosť o tom píšete v poradni že muž podviedol ženu....doniesol jej vírus....ona sa nakazila, jemu to imunita zničila, môže ho ona znovu nakaziť, a ona sa vyliečiť? A takto by to šlo dookola cely život by si podávali vírusy, alebo vlastne keď posilnia imunitu RAZ ten vírus medzi nimi predsa len vymizne. Lebo to by automaticky vírus nevymizol z celej spoločnosti, keby si to tak “pingpongoval” každý pár. Alebo ako sa potom správať ak sa dozviem že má partner nakazil? Nespať s ním a čakať až sa úplne vyliecime? Ďakujem

04 Feb 2021 - Dobrý deň. Pravdepodobnosť odstránenia HPV vírusu z tela rastie s počtom mesiacov/rokov. Je to čistý štatistický ukazovateľ. Áno, niektoré odborné články udávajú 24 mesiacov, iné 48. Dokonca odstránenie vírusu závisí od jeho konkrétneho typu a vírusovej nálože (teda koľko vírusových častíc je prítomných na sliznici krčka maternice). Dôležitá je ale podstata: väčšina infekcií je nezhubná a krátkodobá. Daný ping-pongový efekt je súčasťou vývoja HPV infekcie. Udávané odstránenie vírusu (štatistika a konkrétne percentá) počíta aj s takouto situáciou. Dôkazom kolovania HPV vírusu v populácii je, že 80 % žien sa počas svojho života s HPV vírusom stretne. A aká je incidencia rakoviny krčka maternice ? Na Slovensku je to cca 16/100 000 žien. Z tohto máte potvrdené, že pravdepodobnosť vzniku zhubného ochorenia u ženy v budúcnosti je aj pri tak vysokej premorenosti populácie nepravdepodobná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pred časom mi zistili HR -HPV virus (+ ASC-H). S manželom sme spolu zhruba 7rokov- počas tejto doby som samozrejme iného partnera nemala. Každý rok si davam robiť tu dokladnejsiu cytologiu a doteraz mi nikdy nič nezistili. Prosím Vás, viete mi poradiť/vysvetlit ako som k tomuto vírusu prišla, keď mi manzel tvrdí, že ma nikdy nepodviedol a výsledok z vyšetrenia na HPV ma manžel negatívny? Ďakujem pekne.

01 Feb 2021 - Dobrý deň. Samotný HPV vírus môžete mať teoreticky aj dlhšie ako 7 rokov. U mužov prebieha HPV infekcia vo väčšine prípadov nepoznane, pričom aj odstránenie HPV vírusu z tela je rýchlejšie - preto negatívny test. Vo Vašom prípade je teraz nutné absolvovať ambulantné kolposkopické vyšetrenie aj s biopsiou krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Môžte mi priamo povedať ako som na tom, keď mám dg. D06.0 a D06.1 Histologia CIN III Prosim na rovinu. Dakujem pekne Mária Senec

30 Jan 2021 - Dobrý deň. Vami udaná diagnóza predstavuje hraničný nález, pravú prekancerózu. Nie je to však zhubné ochorenie. Popisovaná lézia na krčku sa rieši operačne - tzv. konizáciou, ktorú väčšina kliník/súkromných centier rieši vo forme jednodňovej chirurgie. Daný zákrok je krátky a trvá do 10 minút. Následne budete absolvovať pravidelné kontroly u svojho gynekológa. Ak to mám zhrnúť: po operácii budete fungovať ako predtým, bez podstatných následkov do budúcnosti a bez nutnosti iných operačných zákrokov.

Otázka:
Pozdravujem Vás pán doktor. Moja otázka znie, ak sa chcem dať zaočkovať vakcínou Gardasil, sú mi pred očkovaním potrebné nejaké testy, poprípade výtery? Pýtam sa preto, lebo kebyže čisto náhodou som pozitívna na nejaké typy vírusu, či to očkovanie mi ešte viac nerozdráždi ten vírus, napr keď mám vírus 6,11 či práve očkovaním mi nemôžu povyskakovať condylomata? Alebo ešte horšie, keď mám vírus 16,18 očkovaním nemôžem zapríčiniť jeho agresivitu keď tam už je? Neviem či to súvisí s očkovaním, len gynekológ mi vravel, že sú nejaké nové rakoviny, neviem či som si dobre zapamätala nejaká adenorakovina- vraj z vnútorných žliaz, tak len chcem vedieť či aj toto má nejakú súvislosť. Ďakujem. Martina

31 Jan 2021 - Dobrý deň. Pred zaočkovaním nie sú potrebné žiadne testy. Celková prevalencia HPV vírusu v populácii je cca 10%, v mladších vekových kategóriách do 30 rokov je to až do 25%. Takmer každá žena sa počas svojho života stretne s HPV vírusom. Aj keď vírus máte, vo väčšine prípadov sa infekcia vytratí a očkovanie Vás bude chrániť pred budúcou infekciou. Určite očkovanie nezhoršuje priebeh aktuálnej infekcie a nemení vlastnosti HPV vírusu. Váš gynekológ hovoril o adenokarcinóme krčka maternice. To nie je nová rakovina - je už dávno známa. Vzniká však vo vnútornej časti krčka, ktorá nie je prístupná cytologickému vyšetreniu a tak môže unikať pred zrakom lekára. Očkovanie Vás chráni aj pred daným typom nádoru, keďže je spôsobený tiež HPV vírusom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, rada by som sa informovala ohľadom mojej diagnózy, ktorá mi bola stanovená po preventívnej prehliadke LG SIL CIN 1. Taktiež som si v oblasti pošvy našla dorobné výrastky, myslím že sú to genitálne bradavice, no môj gynekológ mi na to nič nepovedal keď som sa ho na to pýtala, takže neviem čo si o tom myslieť. O pol roka mám ísť na LBC a HPV testy. Trpím častými zápalmy krčka maternice a taktiež mi bolo odporúčené dlhodobo užívať probiotiká na posilnenie vaginálnej mikroflóry. Je možné, že sa telo s touto HPV infekciou vyrovná ešte samo a vírus z tela zmizne alebo už bude trvalý? Nakoľko je niekde uvádzané, že ak má človek vírus v tele už u neho pretrváva stále, inde je zas písané, že sa jedná len o prechodné štádium. Čo by bolo vhodné spraviť pre posilnenie imunity? Na internete je veľmi veľa prípravkov (Indonal, Wobenzim, rôzne krémy,...) majú naozaj liečebný účinok? Mám 30 rokov a popravde som z toho všetkého tošku nervózna. Má význam dať sa zaočkovať? Vopred Vám veľmi ďakujem za odpoveď.

31 Jan 2021 - Dobrý deň. Popisovaná lézia predstavuje len ľahké cytologické abnormality (angl. low-grade squamous intraepithelial lesion). Podobný nález má cca 3-6 % žien pri cytologickom vyšetrení krčka maternice. Genitálne bradavice majú typický klinický obraz a vzhľad, je možné že popisované výrastky gynekológ nezhodnotil ako genitálne bradavice. Infekcia HPV vírusom je skôr prechodná, malé percento prípadov prechádza do perzistentnej infekcie. Máte pravdu, na internete sú rôzne prípravky, ktoré sú účinné v boji s HPV infekciou a ľahkými cytologickými zmenami (Indonal, Papilocare, Deflagyn a iné). Samotný chronický zápal nie je spôsobený HPV vírusom. Je len rizikovým faktorom pre vznik HPV infekcie. Zápal spôsobenými rôznymi druhmi baktérií a pod. narúša sliznicu krčka maternice - tým pádom sa HPV vírus ľahšie dostane k miestam, kde sa začína množiť a vytvárať cytologické zmeny. Preto je priam nevyhnutné riešiť aj túto stránku a predchádzať gynekologickým zápalom.

Otázka:
Ešte som zabudla pán doktor, teraz vlastne keď som mala tu bradavičku ( veď od manžela), tým že bola vypálená môže nastať situácia, že už žiadnu nedostanem? Teda zase od neho....Tak mi to vysvetlil lekár : Vypálená bradavička = vypalený vírus.... Vypalený vírus + posilňovanie imunity a o dva roky sa HPV stratí úplne. Asi preto nechcel preočkovať. Ďakujem Tatiana

31 Jan 2021 - Dobrý deň. Súhlasím s tvrdením Vášho pána doktora na 99%. Avšak k opätovnej infekcii môže dôjsť..

Otázka:
Pozdravujem pán doktor! V prvom rade ďakujem za všetky ženy a aj mužov za to, čo pre nás robíte. Myslím si, že budete prvý Slovák ktorý získa Nobelovu cenu a vážne, srdečne Vám ju aj prajem :) No idem k môjmu problému, čítam internetovú poradňu, a áno aj ja mám podobný problém ako X žien tuto. Manžel ma podviedol. Vraj už dávnejšie....ani by som o tom nevedela, no mala som na gynekologickej prehliadke nález, bradavicu. Ja som ju nevidela, videl ju lekár, namieste to vypálil neviem ani s čím. Ja som tiež zaočkovaná Cervarixom, neviem prečo mi lekár vtedy neponúkol Silgard, ale to už neriešim.... Len som ho pýtala, že sa dám preočkovať tou lepšou vakcínou a on mi povedal načo. Že mám posilniť imunitu, a všetko je v hlave. Tak mi povedal. A ďalej mi povedal, že sa ešte vedú diskusie, či je vhodné preočkovanie, kedy po koľkých rokoch je to preočkovanie potrebné.....No ja sa len bojím. Ak som už mala nález na koži, aby sa to neobjavilo zas. Úplne má to zasiahlo po psychickej stránke, dokonca aj keď manžel všetko oľutoval, bojím sa s ním vôbec spávať....nie je to dobre, len mu dávam príležitosť, aby mi “zahol”. Tak prosím ako ďalej? Podľa môjho gynekológa všetko čisté z vonku, všetko čisté z vnútra, takže ok. A keby problém sú mastičky. To mám vážne čakať až sa niečo objaví? A potom masticky? Psychicky to nenesiem najľahšie. Stále rozmýšľam.....veď chcem byť len zodpovedná voči sebe. Ďakujem za odpoved. Némethová

30 Jan 2021 - Dobrý deň. Ďakujem Vám za správu. Od takého ocenenia mám však na míle ďaleko...:). Genitálne bradavice sú väčšinou spôsobené HPV vírusmi 6 a 11, teda takými typmi, ktoré v sebe vakcína Cervarix nezahŕňa. Nález, ktorý popisujete, bol u Vás riešený správne, hoci máte možnosť sa preočkovať (danú skutočnosť udáva priamo výrobca nonavalentnej vakcíny). Interval medzi danými vakcínami je niekedy predmetom diskusií. V partnerskom vzťahu Vám poradiť neviem, ale chrániť sa môžete aspoň prostredníctvom vakcíny a posilnením imunitného systému. Stresové situácie taktiež dobre nevplývajú na priebeh akejkoľvej vírusovej infekcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravím Pán Doktor :)..... “študujem” problematiku HPV, samozrejme len tak laicky. A aj preto, že moja sesternica 29 ročná zomrela na zákernú rakovinu krčka maternice. Nech si ženy uvedomia aký potrebný je skríning....No uznavam Vás ako odborníka ako TOP odborníka.....prosím Vás, môžte mi odpovedať na zopár otázok? 1.) Keď je kožná lézia napr bradavica a pravidelným užívaním cesnaku sa dokáže vírus úplne odstrániť? Našla som v literatúre že bradavičky keď sa objavia do dvoch rokoch zvyknú samé odpadnúť ......a viem že cesnak pôsobí protivirusovo 2.)Nie je nebezpečné preočkovanie vakcínou Silgard 9, keď bol použitý Silgard štvorvalentný, poprípade Cervarix? Po akej dobe je vhodné preočkovanie? 3.) Čítala som, že keď majú partneri vírus HPV a žijú v monogamnom vzťahu, vírus časom odznie....doba 4rokov. Hoc si ho jeden doniesol z predošlého vzťahu, nakazil druhého....no práve vernosť a imunitný systém samozrejme môže spôsobiť že vírus slabne až zmizne úplne. Ďakujem za odpoveď Sofia

30 Jan 2021 - Dobrý deň:) Ďakujem za správu. 1. Cesnak vo všeobecnosti má antivírusové účinky. Ja osobne však nepoznám jeho účinnosť v liečbe HPV. Hoci sú publikované viaceré štúdie, ktoré daný efekt aspoň čiastočne potvrdzujú (napr. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1027811718300612). 2. Preočkovanie nie je nebezpečné - možnosť preočkovania je udaná priamo od výrobcu - preposielam link: https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/gardasil-9-injekcna-suspenzia-v-napl-striekacke-853950.html 3. V tomto bode s Vami súhlasím. Existuje malá pravdepodobnosť, že sa HPV infekcia zmení na perzistentnú (pretrvávajúcu). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám podobný problém. Všade v poradni čítam, že sú ženy zaočkované Cervarixom a je možné preočkovanie. Ja som sa radila s mojim gynekológom, že sa dám preočkovať a vôbec mi to neodporúča! Je jeho postup správny? Tiež mám v sebe Cervarix a neodporúča mi preočkovanie. Vraj mám si kúpiť indonal a vírus hpv že je dokázané že sú na to zahraničné štúdie, že za 4 roky sa vytratí úplne. Ako píšete vy, treba posilniť imunitu. Neviem či je postup lekára správny. Žijem s partnerom rok a pol, som rozvedená, zatiaľ je všetko ok. Zatiaľ. Priateľ má tiež za sebou “pestrú “ minulosť, zopár žien mal. No ako vravim, podľa môjho gynekológa mi stačí len Cervarix ktorý už mám v sebe. Čo mám robiť? Trvať na tom nech má preočkuje? Ďakujem

30 Jan 2021 - Dobrý deň. Podľa výrobcu najnovšej vakcíny je možné preočkovanie. Daná vakcína pokrýva 9 najrizikovejších typov vírusu. Cervarix len dva : 16,18. Tieto dva vírusy sú však zodpovedné za 70 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice. Nárok na preočkovanie pravdaže máte, avšak Váš gynekológ má pravdu v tom, že HPV infekcia je z tela v drvivej väčšine prípadov odstránená imunitným systémom. Ak máte stáleho partnera, sú dané riešenia ekvivalentné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtať .... S manželom sme spolu 9 rokov, máme jedno dieťa. Druhé dieťa sa nám nedarí mať. Manžel pracuje ako hasič. Viem, že ma podviedol a nie raz! Odísť od neho nemôžem, syn je na neho veľmi fixovaný, nechcem dieťa stresovať. Bol s tým aj u psychológa, má problém, je závislý na sexe. Liečiť sa nechce, skúsi to dať bez liečenia. Chcem mu veriť. Prosím Vás, aký je Váš názor? Mám sa dať zaočkovať proti HPV? Žiadne príznaky nemám, no bojím sa čo sa mi časom môže ukázať, poprípade keď otehotniem, aby mi nejaké hnusné bradavice alebo neviem čo...Ako teda ďalej? Mám sa zaočkovať a keď nemám momentálne problémy aspoň má to ochráni? Netúžim dostať nejaké bradavice intímne.Či mám čakať.... Neviem či mám v sebe vírus či nie, zatiaľ príznaky nie sú....prosím poraďte mi. Bojím sa, že mi napíšete, že keď mám vírus a nemám príznaky vakcína mi je zbytočná. Ďakujem Natália (35)

27 Jan 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade by som neváhal s očkovaním. Máte len jedno zdravie. Akákoľvek vakcína (či už drahšia alebo lacnejšia) bude nápomocná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobry den vam prajem , Stala sa mi taka vec ze momentalna priatelka mi po roku oznamila ze mala cca pred dvoma rokmi HPV virus.(tusim ze kmen 16)nie vysokorizikovy ale ten co robi genitalne bradavice. Oznamila mi to az vtedy ked som si nasiel na triesle bradavicu. Utekal som hned ku urologovy ten mi urobil vyter z penisu na pritomnost hpv. po 2tyzdnoch mi oznamili neg. vysledok a ta bradavica bola len niaka bezna co sa tvori napr. pri suchani gumy z bielizne o kozu... cize len mi to vypalil a nic dalej. Lenze Dneska som oholil(strojcekom nie ziletkou) a vsimol som si take ako keby male "vyrazky" cervene cca 3. zjednej trcal chlp ten som odtial vytiahol , z ostatnich buhuzial nie . tak som utekal ku urology znovu na dalsi test po mesiace , v decembri 2020 mi vlastne vysiel ten test negativne. Pan urolog si nebol ale isty ale povedal mi ze to nevyzera na HPV infekciu povedal ze to moze byt kludne aj vrasteny chlp alebo take nieco a povedal mi ze si to mam kontrolovat. som clovek co sa stara o seba , zivoto sprava dobra , vela sportu ziadna nadvaha ani nic . Nebyvam ani niak moc extra chory. za posledne 4roky asi 2x chory so zapalenim hrdlom max. A teda moja otazka na vas je ze ake velke riziko je to pre mna ze to dostanem ak spavam s clovekom co mal par rokov dozadu diagnostikovane HPV a druha otazka naozaj sa toho da zbavit dobrou imunitou? Vcera som kvoli tomu aj zaspat nevedel.... Hlavne sa bojim toho ze budem do buducna infekcny pre ostatne zeny co naozaj nechcem ked viem co to dokaze urobit. Dakujem pekne a chcel by som dodat este ze naozaj krasne odpisujete ludom , aj ked som si to ja cital tak mi tie vase niektore odpovede dost psychicky pomohli :)

27 Jan 2021 - Dobrý večer. HPV vírus, ktorý spôsobuje genitálne bradavice, patrí do skupiny nezhubných vírusov, z ktorých najčastejšie sú typy 6 a 11. Vaša partnerka je už s veľkou pravdepodobnosťou negatívna (za tak dlhý interval od stanovenia diagnózy infekcie HPV). Imunita je jeden z modifikovateľných a veľmi podstatných faktorov, ktoré ovplyvňujú priebeh HPV infekcie. Muži fungujú skôr ako prenášači HPV; ochorenia ako u žien sú veľmi zriedkavé. Vami popisované vyrážky ani nie sú typické pre HPV infekciu. Majú inú štruktúru a vzhľad. Na to sú odborníci (v tomto prípade urológ), aby zhodnotili danú léziu. Podľa mňa nemáte dôvod stresovať. Starajte sa o zdravie tak vzorne ako doteraz. Môžete byť príkladom pre iných. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň píšem Vám lebo už som zúfalá gynekologička mi predpísala antibiotika no má ich brat aj priateľ. Ten je ale bohužiaľ úplne proti a nechce do seba pchať žiadne tabletky. Skúšala som už všetko. Presvedčiť ho ale nedá sa. Je dosť možné že keď ja to budem brat a on nie a potom sa vyliecim a budeme mat spolu pohlavný styk tak sa mi to určite zas vráti však ? Ďakujem za skorú odozvu.

27 Jan 2021 - Dobrý deň. Vaša pani gynekologička mala určite dôvod, prečo predpísala antibiotiká obom partnerom. Ak sa prelieči len jeden partner, môže sa stať (a je to veľmi pravdepodobné), že celá Vaša liečba bola zbytočná a nakazíte sa od partnera opäť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem sa spytat jednu otazku. v minulosti mi bolo potvrdene hpv, v roku 2009. liecila som sa, avsak moj imunitny system si s tym poradil, mala som potom staleho partnera od roku 2010, v roku 2019 sa opat nieco objavilo, pricom som mala toho isteho partnera, pouzivala som taky gel na odporucanie pana doktora svojho a zmizlo to opat . absolvovala som liquid base technology v roku 2020, hpv nebolo zistene ziadne. ked to takto “zmizne”, som stale nakazena alebo prenasacka? alebo co sa deje s virusom v tele. ked budem mat noveho partnera nahodou alebo menila som ho teraz v roku 2021 mohla som nakazit aj jeho? dakujem vopred za odpoved a zostavam s pozdravom, Katarina Huzevkova.

27 Jan 2021 - Dobrý deň. Ak bol HPV test v roku 2020 negatívny, vírus na krčku maternice nemáte a prenášačkou nie ste. To znamená, že ste partnera nemohli nakaziť. Opačnú cestu nákazy však vylúčiť neviem. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Mám 40 rokov a 56kg.Cca 2 roky mám problémy s trávením. Nie je mi zle od žalúdka, ale mám často mazľavú zap. stolicu. Bola som u 2 gastro. lekárov. Vždy mi urobili sono na vstupe žlčník, slezina a pankreas v poriadku. Už asi pol roka má bolí chrbát medzi lopatkami. Dali mi neurol 0,25 že je to pravdepodobne psychologického pôvodu. Bolesť mi to len zastrie. V mieste bolesti mi zostane tlak. Bojím sa, že to je pankreas. Ďalšie vyšetrenia mi neurobia lebo sú drahé. Poraďte mi prosím Vás, ako postupovať. Ďakujem

27 Jan 2021 - Dobrý deň. Ako gynekológ Vám žiaľ neviem adekvátne odborne pomôcť. Jednoznačne treba zdravotný stav konzultovať s príslušným špecialistom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, keď je vírus HPV záležitosť, ktorá môže vymiznúť behom dvoch rokov, že ho zlikviduje imunitný systém, čo potom ak sa prejaví po dvoch rokoch? To znamená že ostáva navždy? Čiže keď sa mi vyhodí nejaká kožná lézia môžem sa toho nadobro zbaviť posilnením imunitného systému napr dva roky od toho, ako zistím že vôbec ten vírus mám v relé. Lebo to nemám šancu ináč zistiť, kým sa neprejaví. Ďakujem za odpoveď Gabika

18 Jan 2021 - HPV vírus funguje vo viacerých schémach. Buď je odstránený imunitným systémom alebo ostáva skrytý v malých počtoch kópií a pri vhodnej príležitosti je znovu aktivovaný. Ďalšou eventualitou je znovunakazenie vírusom od partnera (týka sa to lézií na vulve, pošve a krčku maternice). V tomto prípade je vhodné vyšetriť oboch partnerov. Prítomnosť vírusu sa dá dokázať tzv. HPV DNA testom, ktorý je indikovaný v špecifických situáciách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Poprosím o radu. Síce tu čítam v online poradni no nejako mi to nejde vysvetliť. Píšete tu jednej pani, čo má problém že mala bradavičku, že preočkovanie nerieši situáciu, chráni pred opätovnou infekciou. Ja Vás prosím o radu. Mám partnera( stáleho ) a lekár mi našiel podľa jeho slov plochu bradavičku ktorú na mieste odstránil. Odporučil mi očkovanie Gardasilom. . Čiže keď mi odstránil týždeň dozadu bradavičku, môžem sa dať kľudne zaočkovať Gardasilom? A keby aj je nejaká bradavička a ešte ju nevidno, pomôže očkovanie? Lebo ako mám vedieť či mám vírus či nemam, lekár mi odstránil bradavicku, cytológia krčka bola v poriadku, nemám výtoky, nič. Ešte nemám deti , ale plánujeme dobudúcna určite. Tak ako ďalej? Risknúť to a dať sa zaočkovať a môžu sa potom zas tie ploche bradavičky objaviť aj po očkovaní? Alebo počkať nejakú dobu a dať sa zaočkovať potom, dajme tomu o rok keď sa nezjaví žiadna bradavička. Doktor s tým súri no nechcem sa zbytočne očkovať, keď to k tomu aby som nemala bradavicku nemusí pomôcť. Ako ďalej? Ďakujem

18 Jan 2021 - Dobrý deň. Očkovanie Vás bude chrániť pred ďalšou infekciou, nelieči aktuálny problém. To znamená, že ak Vám bola odstránená bradavička a zaočkujete sa, mali by ste byť chránená pred budúcim výskytom bradavíc. Práve Gardasil je účinný ako primárna prevencia daných lézií na krčku maternice, pošve, koži. HPV vírus má počas života takmer každý a o ňom ani nevie. Účinnosť HPV vakcín je však rokmi overená a odporučená aj pri problémoch, ktoré opisujete. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, má význam očkovanie proti HPV pre mojich synov? 12 a 14 ročného? Detská lekárka nám to odporúča, som aj za, no manžel je proti. Vraj viac nežiaducich účinkov ako bez nej...( synovia sú alergici a obaja majú astmu)....Manželovi to vravel kamarát lekár, vraj je to pre ženy, kvôli rakovine krčka maternice, chlapy sú skôr prenášači a telo vírus odstráni samé. Teda ako sa mám rozhodnúť? Kebyže mám dcéru určite ju zaočkovať dám, no synov? Ďakujem za odpoveď.

27 Jan 2021 - Dobrý deň. Celý západný svet očkuje obe pohlavia. Nežiaduce účinky sú minimálne (viac ich má obyčajná tabletka proti bolesti hlavy). Neviem, odkiaľ pramení takáto averzia voči očkovaniu, ktoré zachraňuje milióny životov. Daný odmietavý postoj nie je založený na relevantných dôkazoch. Áno, chlapi sú prenášači, ale všetko si odskáču ich partnerky, ktoré nakazia. Netreba myslieť len na seba... Ja očkovanie odporúčam. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán doktor. Hľadám odpoveď ohľadom mojej dcéry a viem, že pri Vás ju nájdem. Moja dcéra má 34 rokov a jedného partnera, chodili spolu od čias gymnázia, bol to aj náš sused takže tiež viem, že mal iba ju. Sú spolu asi 15rokov ako manželia s polročnou prestávkou, proste manželská kríza. Dcéru pobláznil v práci kolega a neskôr sa mi priznala, že raz podviedla manžela. Veľmi si to vyčíta, no pripisujem to jej naivite, nikam nechodila, stále sa len učila a zať je taký kľudný, tichý..... jednoducho podľahla čaru kolegu. Iba raz! Bolo to 3,5 roka dozadu. Medzitým zmenila prácu a žijú s mužom ďalej. Gynekológ jej na preventívnej prehliadke povedal že na vonkajšej strane má bradavicku. Po 3,5 roku. Hneď ju vypálil tekutým dusíkom. Mám dve dcéry a obe sú zaočkované Cervarixom. Teda dcéra sa ho pýtala že sa dá preočkovať Gardasilom, vraj zbytočne. Že bradavička sa odstránila a tým že bola zaočkovaná Cervarixom jej ochráni krčok. Preto moja otázka znie, naozaj ako vraví lekár, ako vypálil jednu bradavičku tak už nedostane ďalšie ( musela by zmeniť partnera). Vraj aj keď to bol vírus ktorý vyvolal bradavicku už je vypálený a ona teraz podľa odporúčania berie len lieky na imunitu. Prosím poraďte, jedna dcéra je v zahraničí, máme len túto a máme o ňu strach. Stále sa sleduje, pozoruje, čo jej kde vyskočí....chcem jej pomôcť ale ako? Podľa jej gynekológa to je už v poriadku a že testy na hpv zbytočne stresujú pacientku, keďže Cervarix mala ešte predtým ako začala sexuálne žiť. Strašne si to dcéra vyčíta, dala si spraviť testy na pohlavne choroby a všetko negatívne. Len chcem vedieť či tým vypalenim bradavičky to skončilo, keďže ju manžel nepodviedol a ona len ten jeden krát. Ďakujem a všetko dobre prajem Jana

18 Jan 2021 - Dobrý deň. Ak má Vaša dcéra len jedného partnera, ďalej by som to neriešil. HPV vírus je pohlavne prenosná choroba, ktorú mohla získať tak, ako ste to popísala. Toto je špecifický prípad, hoci HPV vírus môže mať aj jej stály partner, ktorý ho získal od nej. Po odstránení bradavičky by som volil cestu bez očkovania aj vzhľadom na príbeh, ktorý ste uviedla. Ak si chce byť istá, očkovaním nič nepokazí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Moja otázka znie: pri bežnej gynekologickej prehliadke mi lekárka našla bradavičku. Síce len jednu a hneď ju aj odstránila. Ako mám pokračovať ďalej? Žiadne iné nie sú viditeľne ( keď vôbec nejaké sú)....mám sa dať zaočkovať vakcínou Gardasil 9? Alebo najprv si mám spraviť u lekára test na hpv, podľa toho sa mám zaočkovať, teda keď nebudú prítomné vírusy? Môj vek je 42 rokov. Partnera mám stáleho už 10 rokov.Ďakujem za odpoved. Eva

18 Jan 2021 - Dobrý deň. HPV vírus si navzájom vymieňajú partneri. Ja by som po odstránení bradavíc spôsobených HPV vírusom určite rozmýšľal nad očkovaním ako primárnou prevenciou daných lézií. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravím vás prosím vás máte skúsenosti s niekým s nádorom na pancrease? Ja som mala 17mm nádor ale nepíše sa na správe akí druh ďakujem

18 Jan 2021 - Dobrý deň. Nádory pankreasu nie sú súčasťou mojej špecializácie. Som gynekológ a pôrodník. Je vhodné osloviť chirurgov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v rámci preventívnej gynekologickej prehliadky mi lekár na USG našiel cystu na pravom vaječníku vo veľkosti cca 4cm (20.deň cyklu). Zároveň mi aj odobral krv na onkomarkery. Chcem sa opýtať či je to bežný postup pri cyste, alebo to značí väčší problém, nakoľko mi ešte takéto krvné testy pri cyste nerobil. Ďakujem za odpoveď.

06 Jan 2021 - Dobrý deň. Odobratie onkomarkerov nie je štandardným postupom pri náleze cysty vaječníka. Závisí aj od veku pacientky a konkrétneho ultrazvukového nálezu (či je cysta jednoduchá, či sú tam aj solídne zložky, septá a pod.)Onkomarkery nemusia byť zvýšené len pri onkologickom ochorení, ale napr. aj pri zápale a endometrióze. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Všetko dobre v novom roku pán doktor. Prosím poraďte. Ak je vírus hpv v tele a kým sa prejaví prejde nejaká doba, to znamená že telo si s tým neporadilo. No asi netreba hádzať “ flintu do žita” stačí posilniť imunitu a telo sa ho zbaví. Čiže ak si dám spraviť test - a vyjde mi pozitívny dajme tomu na dva typy vírusu, o dva alebo štyri roky môže byť kľudne negatívny, stačí imunita. Ďakujem pekne. Vierka

06 Jan 2021 - Dobrý deň, aj Vám prajem všetko dobré. HPV vírus a jeho prítomnosť v tele je naozaj vo väčšine prípadov krátkodobá a po 48mesiacoch je viac ako 90 % infekcií odstránených imunitným systémom. Áno, máte pravdu, posilnenie imunitného systému môže napomôcť odstráneniu HPV vírusu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor. Prosím mám otázku ohľadom ľavého prsníka. Vzhladom k veku mám 59 rokov sú prsníky ovisnutejsie, ale ľavý prsník sa mi zdá že má viac tuku v spodnej časti ako pravý,ktorý je viac žlaznaty.Hrcku som nenahmatala, ani neboli. Preventívne prehliadky absolvujem každoročne, taktiež mamograf / posledný v septembri 2019, tiež aj sono./ Môj gynekológ mi povedal ,že ľavý a pravý prsník sa môže líšiť ako objemom tak i tvarom. je možné,že sa pravá strana viac námaha ako ľavá. Veľmi pekne ďakujem za Váš názor.

28 Dec 2020 - Dobrý deň. Je bežné, že sú prsníky mierne asymetrické. Ľavý prsník je o trošku väčší u takmer každej ženy. Ak sú vyšetrenia v poriadku, môžte byť naozaj kľudná - nález je v norme. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Som rok po amputacii krcka maternice,no koli zlej histoligii mi odporučil onko dr.sledovat a prísť o pol roka na kontrolu,kde sa zistil veľmi agresívny a ťažko sledovatelny nádor. Už 3tyzden mam príšerne bolesti hlavy,vracanie, pichanie do hlavy a do uší. Bolesti podbruska a krizov, že pre intenzitu neviem vstať z postele. Môže to byť príčina nádoru? Vo februári mam histerektomiu. Len chcem vedieť ci uvedené problemy môžu súvisiet s mojim ochorením. Ďakujem pekne

28 Dec 2020 - Dobrý deň. Rozsah nádoru (alebo inak povedané štádium) je rozhodujúci pre výskyt pridružených symptómov. Z Vašej správy však toto neviem určiť. Skôr si ale myslím, že bolesti hlavy a ostatné neurologické ťažkosti sú samostatnou jednotkou a s nádorom nesúvisia. Bolesti podbruška môžu byť spojené s Vami uvedenou diagnózou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň pred rokom operovali môjho otca mal TU vo flexure čreva, komplikácie, odobratie 40 cm čreva, následne kompl so stomiou, stomia odstranena január 2019 čiže pred rokom, opatovne odobratie polypov v lete . Moja otázka znie- momentálne ma v mieste odstranenej stomie pod kožou hmatatelny vypotok ... medzi sviatkami nechceme nikoho riešiť, ale vedeli by ste mi povedať priblizne moznosti? Sono a myslíte že bude stačiť punkcia alebo niečo podobné ?

28 Dec 2020 - Dobrý deň. Vzhľadom na moju špecializáciu z gynekológie a pôrodníctva Vám neviem na danú chirurgickú otázku adekvátne odpovedať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Už vyše 2 roky mám gynekologické problémy, mávam slabšiu menštruáciu a špinenie aj 10 dní pred MS a bolesti v podbrušku hlavne tam kde je maternica a v krížoch, tie sa vyskytujú stále a zosilnejú s menštruáciou. Prakticky neustále mám aj gynekologický zápal - svrbenie a výtok. Bola som pred 9 mesiacmi operovaná na cystu na vaječníku, klasicky laparotómiou. Chcem sa opýtať či pri takejto operácií robia aj histológiu z výstelky maternice? A či by som mala podstupiť nejake ďalše vyšetrenia? Lekár ma vždy odbije že to ma bolia zrasty ale to sa mi vôbec nezdá nakoľko som takúto menštruáciu a problémy so zápalmi nikdy pred tým nemala. Na usg vyzera byt vsetko v poriadku, ster z krcka robeny v marci ten bol tiez ok. Onkomarkery boli robene pred operaciou tiez v poriadku. Momentalne uzivam hatk na upravu cyklu ale len kratko a bolesti stale pretrvavaju. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a želám pekné sviatky.

28 Dec 2020 - Dobrý deň. Príčin chronických panvových bolestí event. bolestivej menštruácie je viacero.Veľmi častou príčinou je napr. endometrióza (výskyt tkaniva sliznice maternice mimo svoju fyziologickú lokalizáciu). Endometrióza môže byť príčinou vytvárania aj zrastov, ktoré sa následne prejavujú bolesťami. Disponujete aj výsledkom histológie po operácii cysty? Takisto neviem, prečo sa odstraňovala klasickou cestou. Kvôli veľkosti? Paušálne sa vzorka z dutiny maternice pri takýchto operáciách neodoberá. Opakované zápaly takisto spôsobujú vytváranie zrastov. Danú situáciu je treba riešiť aj s imunológom a eventuálne preliečiť aj partnera. V prípade chronických ťažkostí (viac ako 6 mesiacov) je na mieste aj otázka diagnostickej laparoskopie.

Otázka:
Dobry den, momentalne mam 31 rokov diagnostikovana rakovina prsnika prava strana G3, HER 2 pozitivne, ER, PR negativ, som po tretej chemoterapii antracyk., potom trastuzumab a dalsia chemo 4 krat, , potom operacia a cast prsnika pojde prec, metastazy mi nezistili inde v tele ani ct ani mr, len ten moj nevyzadany priatel ma nejakych okolo seba pár, chcem sa opytat ci po operacii este bude nasledovat chemoterapia a aky je postup dalej, resp ky by ste zvolil postup vy ak by ste mi vedel odpovedat, mojou otazkou zostava aj moznost mat deti este sme ich s manzelom nestihli, bola som objednana na umele oplodnenie kvoli pco, ale prisli mi na tento nalez...Viete mi povedat ci je sanca ze este mozem otehotniet? Resp da sa riesit po ustaleni zdravotneho stavu aj umele oplodnenie ci nie?

22 Dec 2020 - Dobrý deň. Daná schéma terapia je podľa platných postupov. Samotná liečba pred operáciou umožňuje zmenšenie tumoru a následnú prsník zachovávajúcu operáciu. Daná schéma chemoterapie bude použitá s veľmi veľkou pravdepodobnosťou aj po operácii ako súčasť adjuvantnej liečby (hlavne trastuzumab namierený na HER2 pozitívne nádorové bunky). Otázka fertility je aktuálna a je potreba konzultovať liečbu aj s fertilizačným centrom, keďže onkologická liečba nepriaznivo vplýva na funkciu vaječníkov. Možnosti zachovania plodnosti totiž sú...

Otázka:
Dobry den pan doktor, prosim vas, co znamena takyto nalez na plucach na CT? V plucnom parenchyme pritomne ojedinele noduly do 4mm vpravo S10 – niektore pritomne naznacene aj na pet/ct z decembra 2018 (porovnanie je limitovane hrubkou rezu pet/ct) – najskor sa jedna o stac.loziska. Bez infiltrativnych zmien. Bez fluidothoraxu. Bez perikardialneho vypotku. V axilach, v mediastine a pl.hiloch bez LAP. Co su noduly na plucach? Moze to byt rakovina? Metastaza? Prekonal som tri roky dozadu rakovinu krcka maternice a toto ma trosku znepokojilo, doktor mi povedal, ze ak by to boli metastazy, tak by za tie dva roky od predchadzajuceho pet vysetrenia boli urcite zmenene a zvacsene a nie v podstate rovnake, ze sa nemam obavat, ale aj tak ma zaujima aj iny nazor, onkomarkery scca, ca125, cyfra mam v poriadku, biopsia a nasledna histologia z krcka tiez v poriadku, Dakujem za odpoved

22 Dec 2020 - Dobrý deň. Noduly na pľúcach nie sú vždy len metastázy a stacionárny obraz nálezu nenasvedčuje takémuto scenáru. Ostatné vyšetrenia máte v poriadku. V prípade metastáz veľakrát rastie aj hladina onkomarkerov v krvi a tie máte v norme. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň mohli by ste mi poradiť mám jeden nepríjemný problém už dlhšie má trápi to že keď idem močiť že si sadnem na záchod a hneď pri močeni mám riedku stolicu za každým ale pri tom vôbec necítim že mi treba na veľkú potrebu. To sa mi robí skoro stále buď keď si čupnem na záchod že si nechcem sadnúť keď som niekde inde nie doma tak pri močeni mi ide stolica a to iste sa mi robí aj keď si normálne sadnem na záchod. Minule bol problém to že mi doktorka kázala dať moč na vyšetrenie a ja som nemohla dať moč z dovodu toho že pri močeni hneď som aj stolicu mala. Tak vás veľmi pekne prosím aby ste mi poradili ? Aký môže byt problém ? Čo mám robiť ? Pred 2 rokmy som bola má chirurgii odstránili mi polyp z konečníka ale tie problémy som už predtým mala. Budem čakať na vašu odpoveď

13 Dec 2020 - Dobrý deň. Rád by som Vám poradil, ale moja špecializácia je gynekológia a pôrodníctvo. Je určite nutné Vašu situáciu riešiť s chirurgom a urológom naraz. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem sa ešte opýtať ohľadom HPV. Kožná lekárka mi povedala, že sa toho vírusu dá zbaviť aj úplne. Kým s ním potom človek zas nepríde do kontaktu. Všade čítam, že veľa mladých žien sa toho zbaví, až v 90%. Chcem sa opýtať, dokáže sa telo zbaviť vírusu aj keď má okolo 40 rokov (35 - 40), či len vírus ostane driemkať v tele. Ďakujem za odpoveď. Erika

13 Dec 2020 - HPV infekcia postihuje počas života takmer 80 % žien. Je pravdou, že naozaj drvivá väčšina infekcií zmizne do 2 rokov. To isté platí aj pre Vami udanú vekovú kategóriu. Pravdepodobnosť eliminácie HPV vírusu je len mierne nižšia ako u žien v mladšom veku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Už som Vám síce písala mail, od nedočkavosti i zavolala.... Veľmi má prekvapil Váš prístup, ochota, trpezlivosť. Kiež by bol každý lekár taký. Veľmi Vám za to ďakujem, za Váš prístup. Byť lekárom je v prvom rade poslanie a u Vás si toho vážim. Bola by som rada, ak byste mi ešte odpovedali na zopár otázok, myslím si, že to bude zaujímať viac žien. Čítala som na nete, že ak sa posilní imunita vírus HPV respektíve niektoré jeho typy dokážu úplne vymyznúť. Ide o trojmesačnú kúru tabletiek hlivy ustricovej, plus kyseliny listovej plus B-komplexu. Poprípade užívať tri mesiace Indol Partner a takisto kyselinu listovú plus B-komplex. Viete, čo som čítala na nete, veľa žien sa kvôli tomu trápi... Fotky z internetu sú plné hrozných výjavov...Načo to všetko trápenie? Podľa mňa treba osvetu, dievčatám čo ešte nezačali sexuálne žiť. A tie ženy ktoré majú hpv, verím tomu, že je tam nejaká cesta, posilňovanie imunity, pozitívne myslenie...Niekedy je to veľmi veľká smola, že ženy čo majú 5-6 sexuálnych partnerov tých sa nič nechytí a ženy čo majú jedného, poprípade 2 sa musia cítiť ako posledné prostitútky, hlavne keď sa niečo opýtajú lekára. Ďakujem za odpoveď a predovšetkým za vašu prácu. Ďakujem za všetky ženy. Erika

29 Nov 2020 - Dobrý deň. Ďakujem za Vašu správu. Áno, máte pravdu, medzi základné protektívne faktory HPV infekcie patrí aj imunitný systém spolu so zdravou pošvovou mikroflórou. Podpora imunity akoukoľvek formou a vyhýbanie sa gynekologickým zápalom môže výrazne znížiť pravdepodobnosť HPV infekcie alebo napomôcť k jej odstráneniu. Internet je plný zavádzajúcich faktov, a preto treba vyhľadávať stránky, ktoré majú zmysel. Presne tak, ako je to aj na www.nierakovine.sk alebo aj na mojej facebookovej stránke HPV Slovensko - Starostlivosť o zdravie ženy. Mrzí ma, že zavedenie organizovaného skríningu prostredníctvom cytologického vyšetrenia ostalo úplne v úzadí. Takéto dôležité informácie sú radšej potlačené v televízii nezmyselnými reklamami. Žiaľ, povedomie je potom v porovnaní s ostatnými krajinami až smiešne nízke. Je to všetko o prioritách. S HPV infekciou sa stretne počas života drvivá väčšina žien. Určite to nie je označenie šarlátovým písmenom ani nič podobné. Samotný prenos infekcie je tým pádom aj o náhode, ale aj o imunitnom systéme ženy, čo som už spomínal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Prosím pomôžte mi ak viete, veľmi sa trápim....Na bežnej gynekologickej prehliadke si lekár všimol pri perineu nejaký výrastok, zhodnotil to ako genitalna bradavica, mne to prišlo ako vyrastok po holení, dal mi na to lapis, doma som si to odstránila.... Druhý gynekológ mi povedal, že to nebola žiadna bradavica, len vyrastok z holenia, mala som fotku som mu to ukázala, vraj bol zbytočný lapis a tak....No medzitým som poslala manžela na venerologické vyšetrenie, je tam vírus hpv, len ako povedala sestrička neni to nič vážne.... Nevyznám sa do toho, partnerov nestriedame, sme spolu už 17 rokov a obaja máme 38 rokov. Ja som sa pred 10 rokmi dala zaočkovať vakcínou Cervarix. Ak som sa chcela dať teraz preočkovať Silgardom, môj gynekológ mi povedal, vraj je to zbytočné, že keď sú tam už tie bradavičky vírus v krvi je to zbytočne. Druhý gynekológ mi povedal, že sa môžem ísť dať kľudne preočkovať, tak ja neviem teda. Prosím poraďte mi, som z toho úplne psychicky na dne..... Môžme sa teda s manželom na náš vek 38 rokov dať zaočkovať cervarixom? Aj kebyže už ten vírus teda tie typy vírusu už mame v krvi? Dokáže to ten vírus oslabiť? Alebo len posilňovať imunitu.....ja neviem, som z toho zúfalá, iných partnerov nemáme a do budúcna ani neplánujeme. Prosím poraďte mi. Ďakujem Erika

29 Nov 2020 - Dobrý deň. Bradavičky spôsobené HPV vírusom majú typický klinický obraz. Kožný lekár alebo gynekológ by mal vedieť identifikovať kožné zmeny spôsobené HPV vírusom. Vo všeobecnosti sú tieto bradavičky spôsobené nezhubnými vírusmo HPV 6 a 11, ktoré nie sú obsiahnuté vo vakcíne Cervarix. Je určite možné preočkovanie, avšak dané očkovanie Vám nevyrieši aktuálnu situáciu, keďže očkovacia látka je len perventívna, nie liečebná. Ochráni Vás však pred ďalšou infekciou v budúcnosti. Kožné zmeny sa dajú riešiť veľmi ľahko - aplikáciou špeciálneho krému alebo podľa rozsahu aj eventuálnym ošetrením laserom a pod. Ešte jedna poznámka - HPV vírus sa nešíri v krvi. Nachádza sa a množí sa len v povrchových bunkách dlaždicového epitelu (koža, sliznice pohlavných orgánov, ústna dutina, hlasivky, okolie konečníka a pod.) S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, Chcela by som sa spytat pred necelym rokom mi opuchol prsnik, objednala som sa na sono ( opuch medzi tym zmizol a ostala len mala krcka. Na sone popisana: kandalne od aredy vidno ovalnu hypoechogennu nedozitu vel. 7mm nasadajucu na dukty - charakteru FA. Dalej su popisane mnohopocetne cysty ( niektore septovane) v oboch prsnikoch ktore mam odjakziva. Nasledna kontrola o 3 mesiace: kaudalne od areoly pritomna stacionarna hypoechogenna nedozita vel 7mm, t.c. su v blizkosti pritomne akcentovane dukty i s hypoechogennym obsahom intraluminozne, bez vaskularizacie. Zaver cysty bilat., nedozita charakteru FA vlavo - stacionarnej velkosti / mozny intrakanalikularny FA + zahusteny obsah v duktoch/. Dalsia kontrola o 2 roky. Avsak mam obcasne bolesti ( pichanie, palenie na mieste tej hrcky. Su dni ked ju nahmatam aj cca 5cm velku v miestach akoby za bradavkou zo spodnej strany. Zvacsa po menstruacii sa zvacsi a je citlivejsia. Viete mi prosim povedat ci je to normalne alebo mam skusat hladat ineho lekara? Naozaj takyto nalez nevadi a staci ho odsledovat kazde 2 roky? Ked je hrcka mala necitim ju ale dni ked sa zvacsi pocitujem diskomfort. Nikdy som nerodila, mam 30 rokov. Vopred dakujem za vysvetlenie.

22 Nov 2020 - Dobrý večer, hrčka, ktorú vo Vašom prípade popisujete, reaguje na hormonálne zmeny. Preto sa jej veľkosť mení počas menštruačného cyklu. Takto sa zhubné ochorenie určite nespráva. A aj vzhľadom na Váš mladý vek je na mieste len konzervatívny postup so sledovaním. V prípade rastu fibroadenómu je možné jeho odstránenie, hoci nepredstavuje pre Vás riziko. Inak povedané: fibroadenóm sa nikdy nezvrhne na rakovinu prsníka. Pekný večer !

Otázka:
Dobry den, chcem sa spytat, ci radiologovia vedia podla CT rozdiel medzi nodulom a mts, uz na dvoch CT popisali mamine nejake noduly na plucach, ktore sa mierne zvacsuju a niektore vobec. Vie riadiólog rozlisit medzi mts a nodulom ? Dakujem.

14 Nov 2020 - Dobrý deň, erudovaný radiológ by mal vedieť rozlíšiť benígnu léziu v zmysle nodulu a metastázu v pľúcnom parenchýme. Definitívna diagnóza je z bioptického materiálu. Ak je u Vás volený konzervatívny postup, je nález na pľúcach nesuspektný zo zhubného ochorenia.

Otázka:
Dobrý deň Vážený pán doktor,som po operácii colonu, v januári 2019/. Dg 18.9,/ nádor bližšie neurčený/, niekde je uvedená 18.2. ca colonis ascendentis. V zdravotných záznamoch čítam tumor tvoria dobre a stredne diferencovaní glanurne štruktury tubuloviloznej stavby s výraznou hlienotvorbou...., lymfovaskulárna invázia neprítomná, perineurálne šírenie neprítomné, lymfatické uzliny bez MTS, resekčné okraje 7,14,1 cm bez prítomnosti malígnych štruktúr, . Test MSI H - pozitívny, GENETIKA negatívna- : analyzované gény ABRAXAS, AP ATM, BARD 1, BRCA 1 BRCAC, BRI P1,CDH 1CHEK 2 EPCAM, MRI 1 A,MLH 1, MUTYCH, MSH 2,.MSH 6, NBN, PALB2, PIK3CA, PMS2, PSMCI2, PTEN,RAD 50, RAD 51 C, RAD 51 D, STK 11, TP 53, XRCC2,....Podľa údajov medzinárodných databáz.... vuvedených génoch sa aktuálnenedokázali prítomnosť veľkých genetických prestavieb, s patogennym ani potenciálne patogennym efektom so zvýšeným rizikom vývoja nádorového ochorenia.....Bol nájdený varian NBN 547G - A, klasifikovaný ako s neznýmym klinickým efektom....Čo to znamená MSI- H pozitívne, Genetika/ asi po pol roku po operácii negatívna. Bez nálezu patogénneho variantu v paneli 27 génov. Doporučenie- dispenzariázia u onkkológa...... Chodím na kontrolu vždy po pol roku, žiadna liečba nebola zahájená. Krvné testy v poriadku. Onkomarkery S-CA19: 17,..15.9, CEA 1.6, - 0,6,- 2,1 priebežne vždy po pol roku. Krvný obraz: v poriadku -HGB 147,00 PLT 245,00.....HCT 0,44%. Bude už druhý rok po operácii. Je všetko v poriadku? Psychicky som sa úplne zložila, beriem utišujúce bylinné lieky valeriánu, trezalku, medovku.... a aj neurol....Neviem,čo bude ďalej, čo ma čaká...denne sa modlím a hľadám odpoveď, dokedy tu budem?... ťažko sa vyrovnávam so situáciou, strach, obavy......Bola som aj na psychiatrii...snažím sa nájsť nejaký záujem, ale všetko opadlo.... Mám 76 rokov.... moje aktivity sú už nulové...predtým aktívna dôchodkyňa, učiteľka.... Prosím srdečne o odpoveď. Ďakujem. E.Drobná

14 Nov 2020 - Dobrý deň. Veľmi rád by som Vám pomohol, ale zhubný nádor hrubého čreva spadá do oblasti chirurgie a onkológie. Ja ako gynekológ a pôrodník Vám neviem adekvátne odpovedať na Vašu otázku.

Otázka:
Dobrý večer, poprosila by som o radu/názor, ako ďalej. Moja mama, 70 ročná, absolvovala operáciu DCIS (nie totálnu mastektómiu) v marci tohto roku, bez komplikácií, všetky lymfatické uzliny ponechané-neboli postihnuté, cítila sa dobre. Následne absolvovala 25 ožiarov. Od augusta berie Letrozol a má dosť nežiadúcich účinkov - slabosť, veľká únava, nevoľnosti, hnačky, veľké bolesti krížov, svalov, ledva chodí. Chcela by som sa opýtať, či je možné vynechať túto liečbu, ktorá je na zabránenie recidivy, aká dlhá môže byť doba vzniku pŕpadnej recidívy, keby lieky nebrala. Mama má ešte ďaľšie diagnózy - diabetes, hypertenziu, zníženú imunitu v triede IgA, psoriázu, na ktoré tiež berie lieky. Výrazne sa jej znížila kvalita života, a nie je na tom psychicky dobre. Ostatné vyšetrenia ako odbery krvi, CT, sono prsníkov, mala v poriadku. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Beňová

07 Nov 2020 - Dobrý večer, výber terapie eventuálne zmena terapie je výlučne na onkológovi. Aromatázové inhibítory sú štandardnou voľbou v prevencii recidívy karcinómu prsníka ako aj DCIS u postmenopauzálnych žien. Letrozol, ktorý patrí do skupiny aromatázových inhibítorov, má tak ako popisujete viaceré nežiadúce účinky. V prípade prvotnej diagnózy DCIS a negatívnych lymfatických uzlín je nutné zvážiť plusy a mínusy danej preventívnej liečby, keďže 5-ročné ako aj 10-ročné riziko recidívy pri Vami popisovanom náleze je veľmi nízke.

Otázka:
Dobrý večer prajem, Mojej 72 ročnej babke v máji zistili rakovinu hrubého čreva,kedy musela aj podstúpiť operáciu a následne jej spravili aj vývod(stomiu). Teraz chodí na chemoterapiu. Jeden týždeň má 3 flašky a druhý týžden jednu flašku. Takto sa jej to každý týždeň strieda. Po chemoterapii má nevoľnosti, necíti sa dobre a je vyčerpaná, čo je teda úplne normálne a bežne. Avšak tým, že má vývod, by som sa Vás chcela spýtať, či je možné, že kvôli chemoterapii má nepravidelnú stolicu (niekedy ma naraz toho veľmi veľa) a vrecko, ktoré si vymieňa jej častokrát nevydrží? Alebo dva dni po chemoterapii (hlavne ten týždeň, čo má 3 fľašky) zje niečo, čo vie, že môže, a že jej to neublíži a následne jej nie je dobre a vrecko jej praskne? Môže mať teda chemoterapia vplyv aj na stravu a to, ako to telo spracuje? Dúfam, že mi budete vedieť odpovedať, pretože si to naozaj nevieme inak vysvetliť. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom Alexandra

07 Nov 2020 - Dobrý večer, rád by som vám poradil, ale Vaša otázka presahuje moju odbornosť (Gynekológia a pôrodníctvo). Daný stav je nutné konzultovať s chirurgom - špecialistom a onkológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o zodpovedanie mojej otázky: - som onkopacient a zároveň aj kardiačka, na testovanie, ktoré bude tento víkend, sa nechystám, no teraz neviem ako mám postupovať v ďalších dňoch čo sa týka práce(či môžem chodiť do roboty a preukážem sa onko-kartičkou, alebo mám žiadať o neplatené voľno príp. dovolenku, resp. home-office...??? V prípade, že sa budem môcť pohybovať bez testu, nebudem mať problém s príslušníkmi polície???? Veľmi Vás prosím, pomôžte, ďakujem za uľahčanie môjho života.....s pozdravom, Zuzka

29 Oct 2020 - Dobrý deň. Na stránke Nie rakovine bolo uverejnené znenie zákona a obemedzenia vyplývajúce z núdzoveho stavu v znení: Podľa čl. 5 ods. 3 písm. g) ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov na území Slovenskej republiky slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 2. novembra 2020 do 8. novembra 2020 v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa, toto obmedzenie sa nevzťahuje na: ... onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napr. onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby

Otázka:
Dobry den! Moja kamoska má rakovinu krcka maternice s metestázou do lymf.uzlín. Dostala kemo, napriek tomu onkomarkery sú vysoké. Vyzerá dobre, trosku aj pribrala,ale tvrdi te umiera. Nechcem jej verit! Podla Vás aká jé prognóza? Dakujem!

29 Oct 2020 - Dobrý deň. Na základe Vami udaných strohých informácií sa jedná o 3.štádium rakoviny krčka maternice. Prognóza sa nedá odhadnúť len na základe onkomarkerov. Je nutné komplexné vyšetrenie pacientky.

Otázka:
Dobry den pan doktor, v roku 2017 som mala vo svojich 24 rokoch zhubny nalez na krcku maternice a borderline tumor na vajecniku, zhubny nalez konkretne epidermoidny karcinom s invazivnym rastom, nakolko som nemala este deti a povedali mi ze je nador v zaciatku riesili to u mna viacerymi konizaciami a vybratim praveho vajecnika, po konizaciach nakoniec vysiel vysledok ako cisty. Nasledne som isla na pet vysetrenie kde sa uz nic nevysvietilo a pravidelne chodim ma onkogynekologiu na kontroly. Minuly mesiac som bola zasa na kontrolnom CT po porode, nakolko sa nam s manzelom podarilo mat babatko. Co ma stale znepokojuje je ze v podstate od toho roku 2017 mam stale na kazdom vysetreni ci pet, ct alebo mr vpravo na mieste kde mi brali vajecnik zvacsenu uzlinu, momentalne 14x10mm, dva roky dozadu bola 25x13mm, no jednoducho stale tam je zvacsena len sa zmensi alebo zvacsi trosku, dokonca na nu reagujem v cykle, ked mam ovulaciu alebo menstruaciu tak citim ako sa zvacsi a vtedy ma dokonca aj boli. Ked sa vsak lekarov na to pytam ci by nebolo fajn zobrat biopsiu, lebo samozrejme po mojich nalezoch mam strach ci v nej nieco nie je, tak mi vsetci povedia ze to je ok, ze to neni urcite, ze keby bolo ze to uz by som davno mala po celom tele a tak, ze to by sa vysvietila na petku keby bola zla, ze to bude len zapalova, aky mate nazor na to vy? Plus mi teraz na ct v plucach vysli nejake ojedinele drobne noduly, statickeho charakteru, na to mi tiez bolo povedane ze to nic nie je, ze to su bezne uzliky, ktore sa v plucach objavuju, je to naozaj tak? Nemusim z hentakeho popisu mam strach, ze by to bolo nieco zle, dakujem

24 Oct 2020 - Dobrý deň. Podľa uvedených skutočností usudzujem, že išlo o prvé štádium rakoviny krčka maternice (keďže stačila konizácia ako operačné riešenie). Podobne aj nález na vaječníku bol len hraničný. Popisovaná uzlina môže byť reaktívnou uzlinou po hore uvedenej operácii. Teda nie je nádorová. Tá by určite nereagovala na zmeny menštruačného cyklu a takisto by svoju veľkosť nezmenšovala bez adekvátnej liečby. Zobrazovacie techniky, ktoré ste popísala sú síce súčasťou moderného manažmentu onkologických pacientov, ale na druhej strane aj oni majú svojú citlivosť a špecificitu. Kontrolné vyšetrenia po Vami uvedenej operácii musia brať do úvahy aj výsledky cytologických sterov eventuálne onkomarkerov, ktoré sú typické pre rakovinu krčka maternice alebo nálezy na vaječníkoch. Preto si nemyslím, že by ste mali mať z toho strach. Treba aj veriť erudovaným odborníkom, ktorí dané vyšetrenia robili.

Otázka:
Dobry den! Uz rok mám karcinom vulvy, scca je momentálne 25. Nedostanem ziadnu liecbu. Dokedy takto môzem zit?

24 Oct 2020 - Dobrý deň. Onkomarker SCCA je len jedným z prognostických markerov, ktoré stanovujú prognózu ochorenia (prežívanie). To závisí od hlavne od štádia ochorenia, možností liečby a celkového stavu organizmu v prípade nálezu, ktorý sa nedá operovať. Preto sa Vám k otázke neviem presne vyjadriť.

Otázka:
Dobrý večer prajem. Práve som sa dozvedel od mojej partnerky s ktorou som vo vzťahu 7mesiacov.V apríli tohto roku jej zistili že je pozitivna na HPV virus 16. Tajila mi to celý čas a až teraz mi to povedala Ohľadom tohto vírusu nemám žiadne znalosti a preto sa chcem spýtať pán doktor ako má človek postupovať v partnerskom vzťahu keď zistí že je HPV 16 pozitív a taktiež ako ten ktorý sa takéto niečo dozvie od svoje partnerky po pol roku a celú tú dobu sme boli sexuálne aktívny. Mám sa začať báť aj ja alebo stačí keď jej teraz jednu vylepim od nervov. Prosim poraďte mi lebo som teraz trošku stoho mimo ako sa takto môže niekto zachovať. Za vašu radu a odpoveď vám vopred Ďakujem.

08 Oct 2020 - Dobrý večer. Infekcia HPV vírusom je v populácii bežná a v mladšej vekovej kategórii dosahuje aj 30 % všetkých žien/mužov. Samotný vírus, ktorý je pohlavne prenosným ochorením, je v drvivej väčšine prípadov spontánne eliminovaný. Inak povedané, nespôsobí žiadne ochorenie. O to viac to platí u mužov, ktorý sú zväčša len prenášači. Sú to ženy, ktoré následne môžu mať problémy so vznikom prekanceróz a rakoviny krčka maternice v budúcnosti. Svoju partnerku si vážte a nech Vás ani nenapadne ďalej písať také nezmysly, aké ste spomenuli v posledných vetách. S pozdravom.

Otázka:
Dobrý deň pán docent, som mamička 1 rok na materskej dovolenke a celý ten čas svoju dcéru dojčím. Posledné týždne pozorujem na jednej bradavke pri ústí mliekovodu, akoby sa mi vytvoril najskôr drobný nebolestivý hrbolček. Za pár týždňov sa zväčšil o polovicu. Pred tehotenstvom som 7 rokov pracovala v ionizujúcom žiarení. Tak sa bojím, čo by to mohlo byť. Za odpoveď Vám vopred ďakujem. S pozdravom Jánošíková

01 Oct 2020 - Dobrý deň. Popisovaný nález, ktorý uvádzate v správe, môže byť len lokálnou zápalovou reakciou. Keďže dojčíte, je to asi najpravdepodobnejší scenár. Je ale veľmi ťažké hodnotiť nález, pokiaľ ho lekár nevidí. Určite sa môžte upokojiť - nemá to nič spoločné s Vašou predchádzajúcou prácou. Ak by sa popisovaný hrbolček zväčšoval, navštívte svojho lekára, ktorý Vám môže odporučiť aj sonografické vyšetrenie prsníkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 21 rokov, iba jedného sexuálneho partnera za život, laboratórne testy mi zistili v júli high-risk HPV (16,31,33,45) a v decembri idem na cytologické vyšetrenie. Chcela by som sa opýtať aké kroky by som mala s pani lekárkou podstúpiť, prípadne čo môžem od svojej lekárky žiadať. Chcela by som aby bolo všetko spravené načo mam nárok. Odkedy to viem pociťujem vnútorný stres až miernu úzkosť keďže mi bolo oznámené, že možno už nebudem môcť mať deti prípadne horšie. Otazka č.2: Ako by sa mal liečiť partner, keďže jeho urológ povedal, že sa s tým len máme naučiť žiť. Ďalšia otázka či odporúčate huby AHCC proti HPV. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. Vážim si to.

16 Sep 2020 - Dobrý deň. V prvom rade, je to trošku zvláštny manažment. HPV test má validitu len u žien starších ako 30 rokov, keďže pozitivita testu vo Vašom veku môže kľudne presahovať 25 %. Vo Vašom prípade je dôležitý cytologický výsledok. Od neho sa odvíja ďalší postup. Pravdepodobnosť, že sa sama zbavíte infekcie je viac než 90 %. To isté platí aj o partnerovi. 100 % účinná konzervatívna liečba neexistuje, hoci existuje viacero prípravkov na posilnenie imunitného systému (napr. ten, čo spomínate). Tvrdenie od lekára, že možno nebudete mať deti, je poburujúce a nepravdivé. Stresovať teda určite nemusíte. Relevantné informácie ohľadom HPV nájdete aj na stránke Nie rakovine eventuálne aj na mojej facebookovej stránke HPV Slovensko.

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám otázku ohľadom liečby rakoviny prsníka. 1 lekár, u ktorého sa pacientka liečila od začiatku a aj bola u neho operovaná odporúča hormonálnu liečbu s ožarovaním, a druhý lekár -klinicky onkológ, ku ktorému pacientka nastúpila na konzultácie po operácii odporúča chemoterapiu - 4 kúry EC, potom RT,hormonálna liečba, trastuzumab. Je hormonálna liečba menej účinná? Dočítala som sa, že by mala mat rovnaký účinok, ale vedľajšie účinky nie sú také agresívne ako pri chemoterapií. Aktuálne je pacientka s Ca mammae I. dx., 21.08.2020 operácia QE mammae I. dx, SNB I. dx., plastika. Histológia: invazívny duktálny karcinóm, G2, priemer 18 mm, ER, PRO pozit, Ki 67 25%, HER 3+, SNB 1 LU negat, NMG v norme USG vyšetrenie, axila bez LAP. Histologicky grade 2, B5b Klasifikácia pT1cpNOpMO. In Situ zložka : bez EIC Pacientka sa má rozhodnúť, či súhlasí s navrhovanou chemoterapiou. Čo by ste odporúčali vy vzhľadom na jej zdravotný stav? Pacientka sa lieči na aj na benignu primárnu arteriovu hypertenziu bez hypertenzného krízy, má 66 rokov. Obávame sa, aby jej organizmus chemoterapiu zvládol. Na druhej strane mame obavy, či aj hormonálna liečba môže byt pre ňu účinná a dostatočne silná, aby sa nestalo, že po liečbe sa jej bude choroba šíriť aj naďalej, alebo bude neúčinná. Vopred ďakujem za radu. Ak by ste potrebovali ďalšie informácie Kontaktujte má prosím. Ďakujem

15 Sep 2020 - Dobrý deň. V prvom rade pooperačnú liečbu určuje onkológ. Vzhľadom na uvedené histologické výsledky je postup onkológa lege artis, teda podľa najnovších doporučených postupov. Hormonálna liečba je účinná, ale vzhľadom na pozitivitu HER2 je doporučená ešte chemoterapia a liečba monoklonálnou protilátkou trastuzumabom. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, prosím bola mi diagnostikovana rakovina prsníka na základe mamografickeho uktrazvukoveho vyšetrenia plus biopsia. Invazívny dukátny karcinóm G1 vo veľkosti 1,5x1,8 cm. V histologickej správe bude Her2 vraj doložené. Môžem sa opýtať co znamená to skóre 2+2+1=5? Bola som i na onkologickým ústave moja prvá návšteva no nič absolútne nič mi nepovedali zobrali krv o týždeň mam prísť budú nasledovať rôzne vyšetrenia ČT a ultrazvuk brucha... No znepokojuje ma, že mám termín operácie až o mesiac. Môže sa takto dlho čakať? Mam obavy ze sa to môže šíriť metastazovat. Chirug mi povedal, že v operujú tumor lebo som sa bála ze mi odstrania celý prsník. Prosím o vysvetlenie toho skora a zároveň ci je možné že pri granding 1 sa môže šíriť choroba po tele a teda či sú skústenosfi, že už by som mohla mať metastázy po tele a hlavne ci by sa aj vedeli do mesiaca rozmohnut po tele viac. Ďakujem. Veľmi pekne za odpoveď. Získajte Outlook pre Android

14 Sep 2020 - Dobrý deň! Nález, ktorý ste popísala, má vynikajúcu prognózu. Výsledok HER2 bude doložený dodatočne - výsledok usmerňuje onkológa ohľadom ďalšej liečby. Dané čísla, ktoré uvádzate, môžu predstavovať tzv. prognostický index (čím nižšie číslo, tým lepšia prognóza). V tomto prípade čísla opäť značia o vynikajúcej prognóze. Daná čakacia doba na operáciu je v poriadku, nemusíte sa báť zhoršenia nálezu na prsníku alebo dokonca celotelových metastáz. Operácia, ktorá Vás čaká, spočíva v odstránení tumoru tak, aby nádorové bunky nezasahovali do okraja odstráneného tkaniva. Moderná liečba sa vo všeobecnosti orientuje na prsník zachovávajúcu operáciu. To znamená, že odstránenie celého prsníka je veľmi nepravdepodobné. Celý manažment závisí od peroperačnej a definitívnej histológie.

Otázka:
Dobry den.Manzel podstupuje brachyterapiu prostaty.2krat mu psa kleslo, na tretej kontrole mu stuplo.Mame sa zacat obavat?

13 Sep 2020 - Dobrý deň. Vzhľadom na to, že som gynekológ, Vám neviem dať adekvátnu odpoveď.

Otázka:
Pekný večer , chcela by som sa poradiť mám 63 r. a občas sa mi stáva že trašne má začne bolieť a svrbieť bradavka v júni som absolvovala mamografiu a všetko je v poriadku chcem sa uistiť že je to bežné alebo mala by som ešte absolvovať iné vyšetrenia, ďakujem za odpoveď , Helenka

14 Sep 2020 - Dobrý deň. Svrbenie v oblasti bradavky môže byť najčastejšie spôsobené alergickou reakciou na oblečenie (prací prostriedok, aviváž a pod.) alebo kozmetiku. Ostatné príčiny sú závažnejšie, ale o to zriedkavejšie. Môže sa jednať o ekzém, väčšinou spojený so začervenaním dvorca a bradavky s olupujúcou sa kožou. Začervenanie a svrbenie bradavky a prsného dvorca môže byť spojené aj s onkologickým ochorením, čo na základe Vami udanej informácie o mamografii je veľmi nepravdepodobné. V prípade zhoršenie príznakov treba navštíviť svojho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Dnes som mala prvu infuznu chemoterapiu.potom 14 dni tabletkova, asi 4cykly budú. Nador na hrubom creve,konecniku IV. so 16timi loziskami na peceni. Idem do boja. Chcem žiť, kvôli dcere,(v sobotu mala 11rokov), kvôli sebe, kvôli rodine, ... Moja otázka je, či treba vylúčiť niečo zo stravy a naopak, čo treba pridať? Mám bolesti čiastočne aj pri vyprazdnovani i v bežný deň, hlavne akoby na kostrci zvnutra, no zatial netreba vyvod, kym to ide samé von. Som aj psychiatricky pacient - depresie, uzkostne stavy, no antidepresiva sme vysadili, zostal len v prípade potreby xanax. Aké sú prosím Vaše rady, pripomienky, názory,ako existovať teraz ... Ani neviem, či zvládnem zajtra ísť do práce, no zahrabat sa doma nemôžem. Ďakujem zo srdca za skoru odpoveď. Katka

26 Jun 2018 - Dobrý deň prajem, myslím, že moja rada je, asi ste jedli častejšie malé množstvá jedla, neboli v strese, pozitívne mysleli a strávili veľa času s rodinou, ktorá Vám pomôže. A Xanax je OK. Držíme Vám palce. s úctou Dr. Barilla

Otázka:
Dobry vecer, ja by som sa chcela opytat ci by ste mi laicky nevysvetlila lekarsku spravu, ktora znie takto Záver: St.p. OP karcinómu koreňa jazyka vpravo - bez detekcie lokorecidívy - tri LU sublinguálne vpravo- najväčšia s hraničnou metabolickou aktivitou do sledovania - pruhovito vyššia aktivita v oblasti hypofaryngu vpravo od úrovne koreňa jazyka bez morfologického korelátu, v dif. dg. postliečebné zmeny?, vhodné do sledovania. - tri noduly pľúc vpravo, dva s výrazne zvýšenou metabolickou aktivitou charakteru viabilných MTS Mezenteriálna panikulitída Dakujem

18 Jun 2018 - Dobrý večer, ale áno. Zrejme ide o výsledok PET/CT teda pozitrónovej emisnej tomografie. Hovorí sa tam, že do oblasti pôvodného nádoru v oblasti koreňa jazyka, sa choroba nevrátila, a že v uzlinách ten nález nie je celkom priekazný, či sú alebo nie postihnuté nádorom. Nález na hltane je následok liečby, nie nález nádoru. Ale 2 ložiská ochorenia v obsahujú pravdepodobne nádorové ložiská s vysokou aktivitou ochorenia. Zvyšok a riešenie Vám dopovie Váš lekár. s pozdravom R. Barilla

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, asi v roku 2003 som podstúpil kolonoskopiu, keď predtým som mal problém s vyprázdňovaním. Odstránili mi 3 polypy. Odvtedy som chodil 1x do roka na kontrolné kolonoskopie, neskôr každé 3 roky. Posledný krát som bol asi v r. 2013 vždy s negatívnym výsledkom. Dovoľujem si Vás opýtať, či sú potrebné ďalšie kontroly najradšej bez nepríjemnej kolonoskopie a či existuje iná možnosť kontroly ako kolonoskopia. Subjektívne nemám zjavné problémy. Mám 79 rokov. Asi v r. 2015 mi bol indikovaný karcinóm prostaty a podstúpil som rádioterapiu prostaty s injekčnou kastráciou. Keďže sa mi PSA drží na kodnotách pod 0 a testosterón je nízky, na kontroly chodím 1x ročne. Ďakujem. Pavel

22 May 2018 - Dobrý deň, na kontrolu pokiaľ ide o hrubé črevo už len pri symptómoch po takej dlhej dobe. Kontroly s prostatou častejšie ako len raz za rok spolu s PSA a vyšetrením hladinami testosteronu. Dr. Radovan Barilla

Otázka:
Od jan. 2017 sa liečim na rakovinu prostaty-kostné metastázy sú v chrbtici a v pánve. Chcem sa spýtať, či pri užívaní "Zitigy" je potrebné ešte podávať X-Gevu. Organizmus to už odmieta. Ďakujem za informáciu.

17 May 2018 - Dobrý deň, Zytiga a Xgeva pôsobia odlišným spôsobom. Zytiga je hormonálny liek a Xgeva preparát, ktorý pôsobí len na kosti, znižuje riziko zlomeniny a ďalších nepriaznivých príhod. Dobre sa znáša. Okrem nízkej hladiny vápnika v krvi a možnosti poškodenia čeľuste a občasného pobolievania kostí a kľbov po podaní nerobí zvyčajne ťažkosti. Stručne povedané, áno, obe liečby sa spolu môžu podávať.

Otázka:
Dobry den pan doctor. Moja mama ma 67 rokov a mala whiple operaciu v oktobry 2017. Zacala chemotherapiu v Decembri ale you netolerovala, poslednu mala v marci tohto roku. V tedy jej robili markery, ktore bolo dost vysoke 1100. O dva tyzdne na to mala CT brucha a hrudnika ktore bolo negativne. Vtedy uz bola hospitalizovana lebo jej celkove krvne vysledky boli zle a bola velmi slaba. Bola na tazkych antibiotikach a dostala clostridiovu hnacku, ktoru liecili. Ked uz bola lepsie a zacala chodt a jest preloyili you na ODCH. Po niekolkych dnoch zacala mat hnacky a zvracat. Az o tyzden im prisli kultury pozitivne na clostridiu. Cely tyzden jej len davali podkozne infusie, cokolvek dala do zaludku, vyvratila. Ked prisli kultury vecer jej zaviedli kaval a zacali s antibiotikami a odvtedy zacina pomali jest. Na zaklade jej vysokych markerov v marci sa royhodli, ze je to progesia nadoru a ma ist do hospicu. Jej terajsie hepatalne testy su len mierne zvzsene. Jej albumin je 12, a je cela edematozna, nastastie jej davaju plazmu. Mne to pripada ze ju odpisaly, bez dostatocnych dokazov. Ja viem ze je to zakerne ochorenie a nema velmi dobru prognozu. Chcem sa spytat na Vas nazor. Dakujem

09 May 2018 - Dobrý večer, žiaľ, tento stav sa nedá už veľmi ovplyvniť. Keď má 12 albumín, tak jej tekutina preniká z ciev vonku, preto je celá opuchnutá. Takáto paliatívna starostlivosť je jediné možné riešenie. Pri pokročilých nádoroch je to tak skoro vždy. Musíte sa zmieriť so zlou prognózou ochorenia, aj keď isto je to veľmi ťažké. R. Barilla

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, bratovi diagnostikovali rakovinu pankreasu 2/2017. odvtedy podstúpil niekoľko cyklov chemoterapie, žiaľ s nie najlepšími výsledkami. Na poslednom PET CT bol nádor zväčšený. Teraz nás však trápi iná vec. Začala sa mu v bruchu tvoriť voda. Bola mu urobená punkcia, no voda po 2 dňoch opäť sa začala tvoriť. Toto spôsobuje aj dávenie a bolesti.Takmer nič neje. PRosím Vás, čo sa dá ešte v takomto stave robiť? ďakujem

11 Apr 2018 - Dobrý deň, karcinóm pankreasu žiaľ nie je ochorenie, ktoré by bolo významne citlivé na používanie chemoterapie, ale inú liečbu nemáme. Tekutina v bruchu je nádorový výpotok, to čo je možné robiť, sú opakované punkcie tejto tekutiny s opatrnosťou (lebo sa zároveň ochudobňuje organizmus aj o minerály a bielkoviny) resp. zmena chemoterapie na inú, ktorá tento proces môže mierne spomaliť. Plus lieky na močenie, ktoré čiastočne môžu pomôcť. s pozdravom Radovan Barilla

Otázka:
Dobry den, mam 30 rokov a 66 kil.Uz 3 roky chodim po vysetreniach s bruchom.Moje problemy zacali velmi davno. Do desiatich minut po najedení som maval hnačky a velku bolest brucha. Vsetky testy su negativne. Robili mi kolonoskopiu, gastroskopiu, magneticku rezonanciu tenkeho creva aj ostatnych organov. Vysledky negativne. Krv, stolica, moč v poriadku. Lenže moj stav sa zhorsuje. Boli ma stale brucho okolo pupka, pod lavym aj pravym rebrom. Teraz sa pridali bolesti do krizov a chrbta. Dost casto mi pride zle od zaludka. Uz som zufaly. Doktori ma posielali aj ku psychologovi, no ten tiez dal negativne stanovisko. Prosim skuste sa k tomu vyjadrit. Dakujem

16 Mar 2018 - Dobrý deň, prepáčte, ale lekár-špecialista pre onkológiu nie je odborne spôsobilý Vám dať na toto adekvátnu odpoveď. Zdravotný stav musíte pozorne sledovať a spolupracovať so svojim všeobecným lekárom a internistom-gastroenterológom. Radovan Barilla

Otázka:
Dobrý deň, môjmu svokrovi bola minulý december diagnostikovaná rakovina hrubého čreva. Mal by sa môj manžel (má 33 rokov) dať niekde už v tomto veku preventívne vyšetriť? Na aké vyšetrenie? Ďakujem

03 Mar 2018 - Dobrý deň, nie pokiaľ nejde o výskyt tejto choroby alebo iných nádorových ochorení v rodine manžela, u viacerých pokrvných príbuzných, resp. ak nie sú prítomné špecifické dedičné syndrómy v rodine, tak nie. V prípade neistoty Vás môže Váš onkológ poslať na genetické testy.

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. V 2016 som bol operovaný na nádor močového mechúra a v rámci liečby som absolvoval 32 ožarovaní a 2 chemoterapie. V súčasnosti chodím len na pravidelné 6mesačné urologické a radiologické kontroly spojené so sonom vnutorných orgánov a RTG plúc. Chcel by som sa spýtať: -je nutné a neškodí RTG plúc každých 6.mesiacov? -môžem sa v r.2018 podrobiť kúpeľnej liečbe spojenej s teplými procedúrami v Pieštanoch,alebo chodiť do sauny? Za Vašu odpoveď vopred ďakujem. Ľubomír Šebo

02 Mar 2018 - Dobrý deň, nemusíte sa obávať, RTG pľúc je štandardná súčasť sledovania po liečbe, dávky žiarenia sú veľmi nízke a prísne kontrolované. Pokiaľ ide o kúpeľné procedúry a sauny, na to Vám dá odpoveď skôr rehabilitačný alebo kúpeľný lekár. Onkologická medicína k tomuto nemá žiadne relevantné informácie. s pozdravom Radovan Barilla

Otázka:
Dobry den p. Barilla, Moja mama ma aktualne 4. stadium rakoviny hrubeho creva s metastazami. Onkomarkery dosahujuce hodnotu 400 vsetky dostupne chemo kombinacie presla avsak bez pozitivneho efektu. Aktualne jej lekarka poziadala o liek Lonsurf na poistovni. Avsak ta jej ziadost zamietla s odivodnenim ze tento liek nie je hradeny z verwjnych zdrojov a ze jej maju dat dostupnu liecbu. Aktualnu liecbu metoleruje ma neskutocne bolestive vedlajsie efekty sama onkologicka uz nevie co by jej namiesala. Co si o situacii myslite. Dakujem Durandwt

20 Feb 2018 - Dobrý večer prajem, aj my sme dostali zamietavé stanovisko dnes na túto liečbu pre 2 pacientov v podobnej situácii. Toto nie je otázka, na ktorú Vám vie dať odpoveď onkológ, to je otázka situácie v liekovej politike, ktorá je mimo rúk zdravotníkov. Viac žiaľ k tomu nemám čo napísať. Verím, že Vaša onkologička nájde nejaký spôsob, ako Vám pomôcť. RB

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, starej mame diagnostikovali nádor na pankrease (zhubný) cca. pred tromi mesiacmi. Nakoľko je však veľmi chudá a slabá, nemôže podstúpiť liečbu chemoterapiou, takže sa vlastne nelieči vôbec. Chcela by som sa spýtať, čo by ste odporučili v takomto prípade? Či je nejaká možnosť ako pribrať, zosilnieť (nutridrinky predpísané onkologičkou vôbec nepomáhajú a inú stravu prijíma len vo veľmi malom množstve), aby mohla aspoň nejakú liečbu podstúpiť a tiež aký je Váš názor na účinky kurkumy pri takomto ochorení? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

07 Jan 2018 - Dobrý deň prajem, žiaľ naozaj, asi 20% pacientov (u starších pacientov viac) s pokročilou rakovinou pankreasu nemôže podstúpiť chemoterapiu, pretože by narobila viac škody ako úžitku. V takomto prípade podstupujú tzv. podpornú liečbu, ktorá môže spôsobiť úľavu od symptómov. Ak nepomáha uvedená liečba,ako uvádzate, je možnosť predpísať lieky Megesin (megastrol acetát), ktorý zlepšuje chuť k jedlu a zlepšuje celkový stav (nie skôr ako po 3 týždňoch užívania). Inak pripadá do úvahy hospitalizácia na Internom/Paliatívnom/Onkologickom oddelení s prípadnou infúznou liečbou. Žiaľ je nepravdepodobné, žeby kurkuma či akákoľvek iná alternatívna liečba tohto typu mohla byť nejakým spôsobom účinná. s pozdravom Radovan Barilla

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, nedávno zazneli v TV informácie o príznakoch,ktoré by mali viesť k diagnostike možnej rakoviny psnkreasu (náhly neriadený úbytok váhy,plynatosť,riedka stolica,bolesti v obl. pankreasu). To zodpovedá aj mojim obtiažam; kde sa môžem dať vyšetriť? Ďakujem. Sobolič

19 Nov 2017 - Dobrý deň, Vaše ťažkosti nemusia znamenať ochorenie, ktorého sa obávate, veľmi ľahko môže byť príčinou iná choroba. Ak ťažkosti pretrvávajú, obvodný lekár Vám urobí vyšetrenie pečeňových testov, hladiny cukru v krvi a pošle Vás prípadne ku špecialistovi gastroenterológovi. Iné možnosti, ako uvádzate, sú našťastie oveľa pravdepodobnejšie. s pozdravom Dr. R. Barilla