Online poradňa

V tejto poradni uverejňujeme odpovede na otázky, ktoré vás zaujímajú v súvislosti onkologickými ochoreniami.

Online formulár
Mgr. Anna Chudíková

Doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD., MBA odpovedá na Vaše otázky, rieši nálezy, poskytuje medicínske rady pacientkám s rakovinou prsníka a zrozumiteľne ich naviguje v mori veľakrát nejasných a nepravdivých informácií.

Vytvorenie prsníkovej online poradne je v spolupráci s firmou Dyness s.r.o., ktorá bola založená vďaka projektu „Integratívna stratégia v rozvoji personalizovanej medicíny vybraných zhubných nádorových ochorení a jej vplyv na kvalitu života“, ktorý sa realizoval na Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine.


Mgr. Anna Chudíková

Mgr. Anna Chudíková, novinárka - zvíťazila nad rakovinou, pracuje ako dobrovoľníčka v združení Europaclon Slovensko a v jeho v Klube podpory pacientov, je redaktorka webu o.z. Europacolon.


Mgr. Anna Chudíková

Doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD., MBA je aktívne orientovaný na klinický výskum v oblasti gynekologických malignít so zameraním sa na rakovinu krčka maternice a molekulárne markery včasného záchytu cervikálnych lézií. Venuje sa problematike HPV indukovanej karcinogenézy, diagnostike a terapii cervikálnych dysplázií. Vedie ambulanciu cervikálnych prekanceróz s využitím expertnej kolposkopie na Gynekologicko-pôrodníckej klinike JLF UK a UNM v Martine.


Mgr. Anna Chudíková
Onko-psychológ

Mgr. Monika Farkašová sa v ambulancii klinickej psychológie Národného onkologického ústavu venuje onkologickým pacientom a ich príbuzným od roku 2005.

Poradenstvo onko-psychológa: Vaše otázky môžete telefonicky položiť Mgr. Monike Farkašovej, klinickej psychologičke Národného onkologického ústavu. V pracovnej dobe počas týždňa, v prípade zaneprázdnenosti zavolá neskôr späť, prípadne sa pripomeňte sms správou na 2.deň. +421 903 685 055


Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sa môžem očkovať proti HPV18, aj keď momentálne vírus mám. Pretrváva vo mne, aj keď som sa liečila Isoprinosinom aj Deflagynom. Nakoľko mám poruchu imunity, liečba bola asi neúspešná. Gynekologička mi navrhuje očkovanie, ale že to môže priniesť riziká v mojom prípade. Na cytológiu mám ísť až o o rok, nakolko nemám zmeny na krčku. Ale mám obavy, nakolko v rodine tety mali vysoke onkomarkery a sú operované. Mám 44rokov. Čo by ste mi odporučili? Vďaka

19 May 2024 - Dobrý deň. Očkovanie Vám súčasnú situáciu nevyrieši - budete však chránená voči ostatným typom vírusov vrátane tých, ktoré spôsobujú genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či môžem ísť na masáž počas chemoterapie

19 May 2024 - Dobrý deň. Sauna a masáže nie sú počas onkologickej liečby odporúčané. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer Da sa zistiť u ženy ci potratila pred par mesiacmi a vôbec o tom nevedela. Ďakujem vám vopred za odpoveď Andrea

19 May 2024 - Dobrý deň. Nie, nedá sa to zistiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prosím Vás mám problém alebo skôr strach? Začal ma pobolievať ľavý prsník keď ho pritlačím ťahavá bolesť aj keď si naň ľahnem...som po kyrete už dva a pol mesiaca bol problém dostať menštruáciu ale napokon sa podarilo. Sono som mala v marci - všetko ok čo to môže byť ??? Som tesne pred druhou mestruaciou ale takuto bolesť som ešte nemala...Poraďte mi prosím

19 May 2024 - Dobrý deň. Kedy ste naposledy bola na ultrazvukovom vyšetrení prsníkov? Môžete skúsiť užívať napr. Mastodynon kvapky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den Chcela by som sa informovat ci mi neuskodi MR (podotykam mam absolvovat hodinove sedenie 9x za sebou-teda 9dni)ked som cca pred 30 rokmi prekonala rakovinu zenskych veci. Tento ukon mi maju robit kvoli dne na prstoch na rukach. Dakujem krasne Neradova

19 May 2024 - Dobrý deň. Vyšetrenie MR Vám neuškodí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Na preventívnej prehliadke mi našli na maternici myómy ako zistia ci je to zhubné alebo nie? Aký je ďalší postup liečby?

24 Apr 2024 - Dobrý deň. Myómy nie sú zhubné nádory maternice. Podľa ich veľkosti a Vašich ťažkostí sa bude ďalej postupovať konzervatívne alebo operačne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať. Čo znamená ak diagnostikovali na magnetickej MRI BI-RADUS 5 1.dx.-TU maligna lézia v HLQ a subareolárne s pocetnými léziami multicentricky a multifokálne vo všetkých QQ s naznacenym po vytiahnutím pektoralneho svalu, s patol. enhancujúcou LU axilatne, s patol. edematózne zhrubnutú kožou v MQQ aj LQQ a patol.enhancujúcim areolomamilárnym komplexom . Ďakujem MRI BI-RADUS 2 1. din.- ojedinele cysty centrálne, bez jednoznačných patol enhancujúcich loziskových zmien

24 Apr 2024 - Dobrý deň. Je to jednoznačne nález na biopsiu - podľa výsledku sa skôr bude plánovať operačný postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Príjemný deň, Obraciam sa na Vás s prosbou, ako mám postupovať v prípade, že som si nahmatal hrčku nad bradavkou ( mám 22 rokov ). Urobil sa mi okolo nej červený kruh a opuchla, opuch následne zmizol, no hrčka ostala .. moja lekárka mi odporučila dať si paralen.. v správe mám napísané, že je to “diskrétna gynekomastia”, no pokiaľ viem, gynekomastia nevznikne zo dňa na deň.. -> estradiol a prolaktin mám v poriadku. Môžem ísť niekde v Bratislave na kontrolné vyšetrenie, kde mi to niekto normálne skontroluje ? K mojej lekárke ísť nechcem, nemá to zmysel.. Vopred ďakujem za odpoveď

24 Apr 2024 - Dobrý deň. Odporúčam vyšetrenie na chirurgickej ambulancii a doplnenie ultrazvukového vyšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, rada by som sa opýtala na výsledky onkocytológie: AGC/NOS atypie zlazových buniek, nutná kontrola o 2 mesiace. Prípadne mohli by ste mi odporučiť nejaké produkty, výživové doplnky alebo lieky (napr. indonal, penoxal atd...) ktoré by pomohli proti zhoršeniu daného nálezu? Ďakujem.

24 Apr 2024 - Dobrý deň. Atypie žľazových buniek môžu byť spôsobené aj zápalom aj dysplastickými zmenami na krčku maternice. Podpornú spomenutú liečbu môžete vyskúšať. Dôležité je však absolvovať aj kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den zasielam popis sona vajecnika vlavo cystoid priemer 32mm s hribymi septami, even. Solidno-cysticke lozisko s lemom volnej tekutiny v okoli na periferii s pritpmnou vaskularizacou v CFM. Neviem ci sa bat ze sa jedna o zhubny nador a aka by bola liecba, mam aj endometriozu v 10/2023 som mala mimomaternicove tehotenstvo v pravom vajickovode ten mi odstranili, v 12 /23 som vlavo mala vsetko ciste. Dakujem

24 Apr 2024 - Dobrý deň. Doplnil by som onkomarkery a eventuálnu diagnostickú laparoskopiu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať. Pred týždňom som bola na preventívnej prehliadke u mojej gynekologičky. Výsledky na HPV mi vyšli pozitívne, ale minulý rok som mala negatívne výsledky. Chcem sa spýtať ako je možné že som pozitívna ? p.Doktorka mi povedala, že HPV mám v tele a záleží od imunity či vyjde pozitívne alebo negatívne. Je to pravda ? Ďakujem krásne za odpoveď

13 Apr 2024 - Dobrý deň. Pani doktorka môže mať pravdu. Evntuálne to môže byť infekcia od nového partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím vás bola som na cytologii krčka a môj gynekológ volal ze vyšiel ascus atypický že ten co to pozeral pod mikroskopom že 2-3 bunky veľkosť buniek zafarbenie a nie sú atipycke. Bola som na biopsii. Mam sa prosím obávať? Moc ďakujem za odpoveď.

13 Apr 2024 - Dobrý deň. ASCUS predstavuje len ľahké cytologické abnormality - pri negatívnej biopsii sa nemusíte báť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás pekne, mohli by ste mi vysvetliť lekársku správu zo USG prsníkov: V axilách sa zobrazujú nesusp. LU, niektoré s tukovo degenerovaným centrom, veľkosti - vpravo do 3,2 cm, vľavo do 2,9cm. Je to dosť veľké a tie ktoré nie sú tukovo degenerované sú v poriadku? Môžem niečo robiť, aby mi to zmizlo? Môžeme mi to spôsobiť niečo vážne? Ďakujem veľmi pekne za odpovede. Jana

13 Apr 2024 - Dobrý deň. Podozrivé alebo nádorové uzliny by radiológ popísal inak. Pokračujte len v pravidelných kontrolách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer, mohli by ste mi uviest o aky nador prsnika ide? VPRAVO: pT1b(9) pNO (2/0) Mx, histol. IDC G1, ER 80%PR 40%, AR 95%, Ki67 do 20%, HER2+, FISH negat.;VLAVO: pT1c(12) pNO (2/0) Mx, histol. IDC G1, ER 0, PR 0, AR 95% Ki67 do 10%, HER2+ FISH negat. Dakujem

13 Apr 2024 - Dobrý deň. Vpravo je to molekulárna trieda luminal B s negatívnymi uzlinami, vľavo je to HER2+ nádor s negatívnymi uzlinami. Čaká Vás kombinácia biologickej a klasickej onkologickej liečby. Nerozumiem však popisu HER2+ a FISH negat - v histologickom popise musí byť záver jednoznačný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dá sa ku Vám termín vybaviť na konzultáciu? Mamina ma metastaticky karcinóm prsníka a trpí každodennou horúčkou. Ďakujem za vašu odpoved

22 Feb 2024 - Dobrý deň. V prípade metastatického karcinómu je nutné konzultovať klinického onkológa. V mojej kompetencii je operačná liečba skorších štádií ochorenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Aktuálne čakám na operáciu ľavého prsníka. Mastektómia+exenteracia axily. Podozrenie na 4 uzliny. Všetky ostatné výsledky CT bez inseminacie do skeletu heparu a pľúc. Onkomarkery v poriadku. Krv moč v poriadku. HER2 negatívny. Nádor cca 4 roky 275x331mm. Prosím o váš názor, či by bolo možné indikovať protonovu liečbu v Prahe po operácii. Mám strach z chemoterapie. Doteraz som neužívala žiadne lieky. Na vyšetrenie som išla bez akýchkoľvek obtiaží, len so "estetický škaredým" prsníkom". A nemôžem sa zmieriť s tak radikálnym riešením, ktoré navrhujú ošetrujúci lekári, keď subjektívne žiadne problémy ani bolesti nepociťujem. Ďakujem vopred za vašu odpoveď a podporu.

22 Feb 2024 - Dobrý deň. Protónová liečba nie je podľa môjho názoru vo Vašom prípade primárne indikovaná. Popisujete asi chybne rozmery nádoru. V prípade pozitivity uzlín je nutné absolvovať aj základnú a účinnú onkologickú liečbu (chemoterapiu). Daný krok neodporúčam preskočiť. S pozdravom. Erik kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som po konizácii krčka maternice (2022) a momentálne som po druhej dávke očkovania proti HPV vírusu a v máji pôjdem na 3 a poslednú dávku. Chcem sa opýtať po akom čase je možné sa pokúšať o bábätko teda otehotnieť? Viem že počas očkovanie nie je odporúčané tehotenstvo. ĎAKUJEM

22 Feb 2024 - Dobrý deň. Po ukončení očkovacej schémy môžete kľudne začať plánovať rodinu. Ak by ste otehotneli aj skôr, posledná dávka sa odloží po pôrode. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Som 27mesiacov po spontannom porode. 12/2022 vysledky cytologie PAP II. 01/2024 vysledky cytologie Pap II, vystupnovane reaktivne zmeny, zapal. Nepocitujem tazkosti, vytoky mavam od 20rokov. Po porode mi dr vzdy na kontrole hovoril o ranke-zmenach na krcku, pozreta aj kolposkopom kde z pohladu malignity negativne. Dr doporucuje eventualne kryo -zmrazenie, no citam rozne nazory k tejto problematike :( Co mi doporucujete? A ako sa viem zbavit toho zapalu kedze mi uz vysiel 2x po sebe vysledkovo pap II co je napisane zapal a taktiez tam mam tu ranku na krcku maternici ktoru lekar nevie ci som mala aj pred porodom nakolko predchadzajuci gynekolog uz nepracuje odisiel do dochodku a nikdy mi nic nespominal len vzdy po kontrole ze vsetko v poriadku z jeho pohladu. Dakujem vopred za vasu odpoved

22 Feb 2024 - Dobrý deň. Ak máte cytologické a kolposkopické vyšetrenia v poriadku, môže sa krčok hore uvedenou liečbou ošetriť. I keď daný postup je už menej častý. Alternatívou je aj ošetrenie laserom. Brala sa Vám niekedy kultivácia ? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, poprosila by som Vás o vysvetlenie zo Sona prsníka. Bola som na mamografii, potom mi robili biopsiu - 4 vzorky, nakoniec Sono Na r-DQQ nehomogénne zmeny parenchýmu žľazy s drobnocystickou komponentou a s minimálnym Doppler. záznamom, s nepravidelnými dorzálnymi tieňmi, celkovo priemeru 25 mm, v dif.dg.dysplázia, iné... Axila bez LAP. Doplníme MMG vyš. o 3 mesiace ( ľavého prsníka v MLO a CC proj.) Za vysvetlenie ďakujem.

22 Feb 2024 - Dobrý deň. Nenapísali ste výsledok biopsie. Biopsia je podstatná vo Vašom ďalšom manažmente. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prajem dobrý deň, chcem sa ifnormovať na výsledok mamografu. Koža, podkožie volní, mamily prominujú. Prítomný je dysplasticko-involučný model žlazového telesa, s dyspláziami v HLQ a centrálne bilat., bez ložiskových a štruktuálnych zmien. V HLQ prítomny zhluk neuniformných, nerovnako veľkých, sýtych MIK na ploche 5x4mm, bez jadrového tieňa.Axily bez LAP, s tukovo-transformovanými LU do 20mm, nesusp. Záver. Dysplasio mammae bilat, so skupinkou polymorfných semimalígnych MIK v HLQ 1 dr., Jedná sa len o mikrokalcifikáty alebo je tam velké podozrenie na rakovinu. Vopred dakujem Trubanová

22 Feb 2024 - Dobrý deň. Dané mikrokalcifikáty je nutné porovnať s predchádzajúcim vyšetrením a bioptizovať. Ak sú viditeľné aj na ultrazvuku, je možné vykonať vákuuovú mamotómiu s odstránením daného ložiska. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň..Som veľmi zúfalá nemôžem sa pozerať na môjho švagra ako veľmi trpí. Je onkologický pacient mal už 3 operácie.. Ma len jednu obličku a terás mal operaciu močové mechúra ties tam mal rakovinu ..Čítam vaše príspevky a rady...On ma aj terás zápal sedacieho svalu..nič mu nepomáha žiadne teplé letné obklady ani kremi,keď cvičí boli to ani to nepomáha.. nemôže brat veľa liekov lebo ma len jednu obličku...Tak som sa obrátila navas ..Čo bi mu mohlo pomôcť keď veľmi lieky veľa nemôže brat aby si nezatazoval obličku.. Ma t3 rokou a plače od bolesti ako malé detsko.

16 Jan 2024 - Dobrý deň, pacient by mal mať pri nádorovom ochorení adekvátnu liečbu bolesti. Tú vie zabezpečiť jeho ošetrujúci onkológ, prípadne algeziológ (odborník na bolesť) alebo neurológ. S vyhľadaním týchto odborníkov Vám má pomôcť obvodný lekár.

Otázka:
Moje dieťa má asi zle počuje má asi zalhnute uško neviem čo mám robiť furt si chita uško a plače

16 Jan 2024 - Otázka je smerovaná na detského lekára. Treba navštíviť svojho pediatra

Otázka:
Dobry den. Mam taku otazku. Som onko pacient po ukoncenej chemoterapii (koniec augusta 2023), absolvoval som PET CT vysetrenie v Bratislave (oktober 2023), z vysledkov vyplynulo, ze po chemoterapii mi ostali v mieste pravej inguiny iba 2 hypermetabolicke utvary, mam vsak taky problem, na mieste jazvy, kde mi odoberali semenik (jul 2022) a kde mi vlastne ostali tie utvary, mi stale opucha to miesto, cize jazva, a boli to, je to ocividne o dost vacsie ako lava zdrava strana, limituje ma to aj v pohybe, a o spanku ani nepisem radsej. Preco mi to vznika? Trva to vzdy cca tyzden, potom mam nejaky tyzden max dva pokoj a zasa to vyrazi na povrch. Dakujem za odpoved.

16 Jan 2024 - Dobry den, je tazke urcit jasny dovod tazkosti podla popisu. Nie je typicke, ze by sa uzliny postihnute nadorom nachadzali v ingvine. Je mozne, ze ide o pooperacnu zmenu, napriklad starsi hematom (zrazenina) a podobne. Otazka riesenia hypermetabolickych utvarov je na Vasho onkologa, dalsi postup musi urcit ten.

Otázka:
Dobrý deň,13 ročný syn bol vyšetrený pre bolesť semennika,jeden deň,potom to prešlo.v detstve 2xoperovany pre slabino u herniu a hydrokylu,semenníky boli zostupene.1xtorzia apendici morgani,bral ATB.teraz sono vyšetrenie pohmatom v poriadku,avšak hcg vyšlo 3,6 a Ld tesne na hranici.lekar bude na ambulancii až o týždeň, výsledky mi povedala sestri cka,vraj to hcg nie je dobré moze to byť znak nádoru?veľmi sa bojímbe.ďakujem

16 Jan 2024 - Dobry den, mierne zvysenie HCG nemusi byt znamkou pritomneho nadoru, ale je nutne vysetrenie opakovat a sledovat, ci nestupa. to by sa malo robit raz tyzdenne, kym nie je tato otazka zodpovedana., Mierne zvysenie HCG moze robit aj fajcenie marihuany.

Otázka:
Dobrý deň, cca 2 týždne ma pri kašli/kychnuti pichne pod rebrami. Crp Ok, nekaslem a nemám žiadne príznaky prechladnutia. Bola som na pohotovosti a robili mi rtg, vraj tam Nič nie je ale mám obavy, môže ísť o príznak rakoviny pľúc?dakujem

16 Jan 2024 - Pokial na rtg nic nenasli, je to nepravdepodobne. Pri pretrvavani tazkosti odporucam navstevu lekara a opakovanie rtg a vysetreni na vylucenie infekcnej priciny

Otázka:
A ešte poprosím jednu odpoveď.Močový katéter mi bol odstránený po dvoch týždňoch po vyoperovaní prostaty.Začal som cvičiť panvové dno kôli úniku moču.Moja otázka,na druhý deň po precvičovaní keď chodím tak sa mi celkom darí udržať moč+-ale všimnul som si že bezprostredne po odcvičení cvikov keď chodím tak moč my častejšie uniká ale ráno na druhý deň je to lepšie.Nebude to tým že namáhane svalstvo pánvového dna po odcvičení ja akoby unavené a potrebuje troška zregenerovať po nazveme to tréningu a preto tak neudrží to svalstvo to čo má udržať.Ale na druhý deň ako som hore už spomínal je to lepšie.Bude sa to časom zlepšovať až to vnútorne svalstvo panv.dna bude akoby viac trénované?Ďakujem Rudo 59r.

16 Jan 2024 - Casom sa funkcia moze zlepsit. pre viac informacii je potrebne konzultovat svojho urologa

Otázka:
Zdravím,som dva týždne po operácii prostaty,radikálne odstránenie celej prostaty z dôvodu zhubného nádoru.Tie veci s močením,erekciou zatiaľ neriešim ešte je asi zavčasu.Mňa skôr zaujíma tejto fáze či je normálne ešte také pobolieva nie v oblasti operácie a tiež pri stolici v konečniku.Ďakujem Rudo 59 rokov.

16 Jan 2024 - NA tuto otazku neveim odpovedat, je potrebne sa poradit s vasim operaterom

Otázka:
Dobry den, bol som na RTG pluc (povodne som tam isiel kvoli naduvaniu, ale kedze som obezny, tak mi urobili dva snimky a jeden z nich zasahoval aj pluca) a v popiske stoji: Pluca v medialnej 1/2 PDPP je ovalna hladkostenna opacita cca. 4x3cm nasadajuca na pr. pľ. hílus. Mediastinum nerozsirene, bez presunu mediastinalnych struktur. Branice klenute, ostre, prava je mierne elevovana, uhly volne. Srdce dolava zvacsene, Ao konfiguracie, Osteothorax - bez evidentnej atomorfologie. Zaver: Pluca - loziskova olpacita v PDPP tuetio v.s , branice - nalez veku primerany. Srdce dolava zvacsene, Ao konfig. Ad. ftizeol. konzul. vyš. Na RTG mi lekar k tomu nepovedal ani slovo, len mi dal popisku a CD a aby som s tym nalezom sa hlasil u vseobecnej lekarky a ta mi bez dalsich vysvetleni dala vymenny listok na vysetrenie v pneumologickej ambulancii (29.12.). Nemam ziadne dalsie informacie k tomu. Mam obavy a strach, ze co to moze byt. Da sa z RTG snimky posudit riziko, ze by sa mohlo jednat o nador ? Cital som ze nadory na plucach su casto dobre viditelne uz na RTG. Nemam ziadne typicke proznaky, ako kasel, dychavicnost alebo bolest na hrudi. Covid test som mal vzdy negativny. Nemal som za posledny rok ani ziadne zapalove ochorenie dychacich ciest s priznakmi. Akurat pred 4 mesiacmi mi na zaklade odberu krvi zistili silnu naloz plucnych chlamydii (pracujem v open office), ale bol som uplne bez priznakov a potiazi a dostal som ATB na 3 tyzdne. Vedeli by ste sa mi prosim vyjadrit k eventualnym rizikam a hrozbam, ktore vyplyvaju z mojho RTG nalezu na plucach ? Dakujem.

16 Jan 2024 - Dobry den, jedina rada je kvalitne plucne vysetrenie a dalsie vysetrenia musi indikovat plucny lekar.

Otázka:
Dobrý deň. Pred dvomi mesiacmi pri hraní volejbalu sa mi vytvorila inguinálna hernia, avšak ešte v ten deň som sa jej zbavil. Avšak doteraz mám túto oblasť mierne zväčšenú, ale čo má trápi, cca tak 2 týždne po úraze som mal pocit, že ľavý semenník sa mi trošku zväčšil a aj som ho nepríjemné cítil pri dlhšom chodení. Avšak po týždni približne mi to zmizlo, už nie je ani zväčšený, avšak nad pravým semenníkov som si nahmatal také bolestivé miesto, nie je to hrčka, skôr mi to pripadá ako varikokéla, bol som s tým aj u obvodnej lekárky, povedala, že to bude varikokéla asi a termín u urológa mám až o dva mesiace. Nie je to nebezpečné, že až vo Februári mám termín, aj keď to pravdepodobne nie je nič nebezpečné? A je vôbec možné, že by to mohlo byť aj onkologické ochorenie, keď sa mi to všetko stalo priamo po úraze? Ďakujem za odpoveď, s pozdravom, Filip

16 Jan 2024 - Mohla by to byt varikokela alebo hernia, ktora sa vsunula do mieska. Potrebne je konzultovat chirurga alebo urologa.

Otázka:
zdravím vás nahmatal som si na seminiku pravej strane dve hráčky môžete mi prosím poradiť

16 Jan 2024 - Je potrebne urologicke vysetrenie s ultrazvukom semennika neodkladne.

Otázka:
Dobrý večer, prosím vás pod vajecnikmy (nie na vajecnikoch ale medzi vajecnikmy a análnym otvorom bližšie k vajecnikom, sa mi tvoria akési hrče dosť veľké, jedna snoch spuchne a tečie stoho hnis s krvou, dosť do boli keď to vytlačím, jedna je zasa ako uštipnute, čo to môže prosím vás byť?

16 Jan 2024 - Potrebne je chirurgicke vysetrenie.

Otázka:
Dobrý deň.Manželovi diagnostikovali rakovinu pankreasu.Dostal 6 chemoterapii .Idu mu onkomarkery dole aj CA 19-9 aj CEA.Mal CT a povedali že to spi.Dostal ďalšie chemoterapie a teraz išli tiež onkomarkery CA 19-9 dole ale tie CEA sa trochu zvýšili. Ma ich dostať zase 6 .Teraz ide na tretiu.Chcela by som sa opýtať čo to znamená. Ďakujem.

16 Jan 2024 - Dobry den, tento stav je nutne konzultovat s osetrujucim onkologom. Stav nie je mozne vyhodnotit bez toho, aby som pacienta dokladnejsie poznal, poznal jeho dokumentaciu a zobrazovacie vysetrenia.

Otázka:
Dobrý deň, pri cytologii je záver patalóga ASC-H - Atypická bunky neurčitého významu, nemožno vylúčiť HSIL, aký by mal byť ďalší postup, čo by mali mi robiť. Som onkologická pacientka mala som odstránený zhubný nádor na vulve.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Je indikované kolposkopické vyšetrenie a eventuálna biopsia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,rada by som požiadala o radu.Mám 44r.Pravidelne každý rok absolvujem preventívnu prehliadku a nikdy som nemala ani len zhoršený nález.Až teraz mi vyšli zlé výsledky a aj pozitívne výsledky na HPV 16 a 18.Som už po konizácii a biopsiou sa potvrdili výsledky carcinoma in situ.Rezi po konizácii boli voľné,ale vzhľadom na to,že už ďalšie dieťa neplánujem, lekár mi odporučil hysterektómiu so zachovaním vaječníkov.Tá prebehla 2.10.23 bez komplikácií.Výsledky z histológie sú v poriadku.Kontrolu mám absolvovať len u svojho lekára každých 6 mesiacov.Rada by som počula Váš názor,či je v mojom prípade ešte vhodné očkovanie.A aké preparáty môžem užívať napr Indonal,Deflagyn prípadne niečo iné.Mám obrovský strach z recidívy a rada by som urobila maximum,aby sa to nevrátilo.Som vo veľkom psychickom strese neviem na nič iné myslieť.Ďakujem za radu.

02 Jan 2024 - Dobrý deň. Ochorenie sa Vám už nemá ako vrátiť po odstránení celej maternice. HPV vírus môže postihovať v menšom percente prípadov pošvové steny, vulvu (ako napr. genitálne bradavice). Ak máte stáleho partnera, očkovanie vo Vašom prípade skôr neodporúčam. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať , či sa môžem objednať k vám na vysetrenie krčka maternice, kvôli zlým cytologyckym výsledkom . Bola som už v BB na vysetrenie ale mám prísť v 20 týždni tehotenstva na kontrolu, len už by som nerada šla do tej BB . Mohla by som sa objednať aj k vám do Martina. Ak áno kde presne sa mám objednať? Ďakujem vopred za odpoveď.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Objednáva sa cez stránku www.unm.sk : Ambulancia cervikálnej patológie https://www.objednatvysetrenie.sk/vyber-druhu-vysetrenia.html?page_id=89960&zid=130509 S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer.Prosim mám otázku:Mojej mame tento týžden zistili karcinom vaječníkov-má tam nález ktory je natolko velky,že momentálne je neoperovatelný a 8.12.23 ma dostat prvu chemoterapiu.Ak by sa časom zmenšil tak ho možu skusit vyoperovať?!.Ale problém je,že schudla asi od augusta z 66 kil na 58 teraz-ale nechuti jej jest,je a pije velmi málo a všetko uplne nasilu a potom jej zostane ťažko.Raz za tyžden dostane infuziu ta ju trochu preberie a trochu ožije.Všade sa pýtam čo treba urobit aby začala a hlavne mohla viacej zjest ale nikto z doktorov mi nevedia poradiť ako by bola prvý a jediný pripad z touto diagnozou?! Takto nevydrži ani po tu prvu dávku chemoterapie?! Vopred velmi pekne dakujem za reálnu radu..?!

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Chemoterapia v kombinácii s pokročilým ochorením spôsobujú nechutenstvo. Ak Vaša mama nebude prijímať potravu, je nutné konzultovať gastroenterológa ohľadom možností, ako doplniť Vašej mame nutné živiny. Je ich viacero. Pri úspešnej chemoterapii je možné vykonať operáciu a odstrániť nádory z tela. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som piaty deň po konizacií, chcem sa opýtať či môžem absolvovať malú aspoň 30 minútovú prechádzku. Bolesti nemám. A zatiaľ len ležím a sedím a šetrím sa. Ďakujem za odpoveď.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Daný zákrok Vás v prechádzkach nijako neobmedzuje. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Pred týždňom mi bol potvrdený HPV na krčku maternice, zlá cytologia. Neviem ale ktorý typ HPV to je, nedostala som žiadne potvrdenie, nič viac, žiadne informácie, čaká ma teda o cca mesiac odstránenie napadnutých buniek v celkovej anestezii, narazila som na doplnok so skvelym zlozenim HPVIRIN NRF2, mám ale celkovo vysokú ciltivosť na kofeín, vypijem 1 kávu denne a v zložení je 600mg extraktu zo zeleného čaju z toho 300mg EGCG. Moja otázka znie, velmi nerada by som si kúpila za 50eur niečo, čo by som nemohla nakoniec užívať.. viete mi prosím poradiť? Ďakujem, Patrícia.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Idete na operačný zákrok, v tomto prípade HPVIRIN nie je indikovaný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den Mate skusenosti s lobularnym karcinomom? Je mozne, ze nador - az je to lobularny karcinom - nie je vidiet na mamografii, na sone, na CT, ani metastazy na CT thoraxu a brucha (s konstrastnou latkou) alebo na kostnej szintigraphie? Picha ma v prsnikoch, zmenili sa mi,... bolia ma kosti, picha ma v oboch vajecnikoch, v peceni, na lavej strane (slezina?) boli ma čelo, ide mi krvavy hlien z nosa, atd. Niekedy ma picha v celom tele. Doktori tvrdia ze je to psychika. Ja tomu neverim. To su realne bolesti. Podla mna mam (uz metastaticky) lobularny karcinom, ale vsetky vysledky mam negativne. Podla mna false negativne.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Ak sú dané vyšetrenia negatívne, lobulárny karcinóm s metastázami určite nemáte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán doktor chcela by som sa spytať mám zvačšene uzliny pod axilou v pravo jedna uzlina ma 12mm a druha 7 mm . doktor to uzavrel ako lymfadenopatiu môže stoho vzniknuť nieco vazne.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Zväčšené uzliny samy o sebe nič neznamenajú - mohli ste prekonať zápal a uzliny sú reaktívne. Ak by boli nádorovo zmenené, majú iný tvar a mali by ste to aj popísané na ultrazvuku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dnes zistili manželovi, že má pozitívny HPV vírus 73. Je tento druh HPV rizikový? Lekár nám odporučil aj očkovanie Gardasil 9. Je vhodné sa ale teraz očkovať, keď sa pokúšame o bábätko? Vopred ďakujem za odpoveď.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. HPV 73 je radený do skupiny len s možným karcinogenním potenciálom. Nepatrí teda do vysokorizikovej skupiny - neobsahuje ho vakcína Gardasil 9. Ak sa pokúšate o bábätko, očkovanie neodporúčam - v gravidite sa HPV vakcína totiž nepodáva. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dneska som dostala výsledky zo sona prsníkov a neviem čo to znamená. Nález symetricky, fibroglandularny typ. Echostruktura tukovej aj fibroglandularnej zložky symetrická,pravidelná. Bez echoloziskovych zmien. Mliekovodyakcentovana kresba centrálne obojstranne. Prehľadne lumina anechogenne. Max priemer do 2,4mm. Axila obojstranne voľna. Záver: duktekazia bilat -hraničný nález Ďakujem vám vopred za odpoved Radačovská

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Nález popisuje len rozšírené mliekovody. Stačia pravidelné kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den chcem sa spytat dojcim 2aj9mesacne dieta a na bradavke sa mi spravilo ako mala chrasticka taka zlta farby a aj okolo bradavky ako zivina a mokre je to co to moze byt dakujem

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Môže to byť len lokálna erózia kože. Stačí potierať lanolínom/bepanthen, nenechávať deti dlho na bradavke. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Chcem sa opytat, je bezne po chemo, ze po vysnakani do kapesnika su hlieny krvave? Samovolne krv z nosa netecie. Iba po vysnakani hlienu. Dakujem.

01 Dec 2023 - Ano je to normalne, chemoterapia bezne vysusuje sliznice, treba skusit zvlhcovat sliznicu napriklad vincentkou.

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možný prenos genitálnych bradavíc aj inak ako pohl. stykom? Pri preventívnej prehliadke mi gynekológ našiel bradavičky, avšak ja som ešte nemala styk, ani iný kontakt koža na kožu. Je možné dostať HPV vírus aj inak? Dr. mi predpísal Aldaru a odporučil očkovanie vakcínou Gardasil. Hneď som sa zaočkovala 1. dávkou, bradavičky ešte liečim (cca mesiac). Bude očkovanie chrániť do budúcna pred opakovaným výskytom? Ako dlho môžem byť infekčná resp. môžem v budúcnosti nejak ohroziť potencionálneho partnera? Vopred ďakujem.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Veľmi zriedkavo sa môže HPV vírus preniesť aj povrchmi. Napríklad v saune, kde predtým niekto sedel bez uteráka s genitálnymi bradavicami..je to však skôr menej pravdepodobné. Ja by som vakcináciu do budúcna odporúčal. Infekčná ste v prípade, že na koži sú evidnenté kožné zmeny - bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, preco sa lisia nazory u lekarov ci vybrat aj maternicu (nielen vajecniky) pri pozitivite BRCA2 a pri liecenom karcinome prsnika? Ved to je nonsens,ako sa ma zena rozhodnut? Je to zrejme ovela vacsi zasah s vybratim aj maternice,ale zase naco ju nechat? 2deti uz mam. Dakujem

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Všetky odporúčané postupy hovoria o odstránení vaječníkov a vajíčkovodov. Maternica sa môže odstrániť v prípade podozrivého nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den.Prosim vas ,vysledok dig.mamogr. Vlavo v HQQ paracentrálne sa na šikmej proj.v žľaze črtá neostro kont.area 8,6 mm,bilat.bez prítomnosti malig.mikrocalcifikátov. Záver-Asimetria v HQQ paracentr.l.sin. BI RADS kat.3 i.sin.

30 Dec 2023 - Dobrý deň. Na základe popisu sa vám neviem vyjadriť k nálezu. Je nutné porovnať nález s predchádzajúcimi vyšetreniami a sonografickým vyšetrením prsníkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobry den v novembri 2021 zistena rakovina prsnika, taky ten agresivnejsi typ, duktalny karcinom. Nasledovala chemoterapia a masektromia. Lymfaticke uzliny boli ciste ziadna dalsia liecba nebola, menzes sa vratil vsetko bolo ok. Pred tyzdnom ma operovali lebo sa im nezdala lymfaticka uzlina v podpazusi, bolo vybranych 10 uzlin z toho 1 bola mierne chytena pozitivita na 5-10 percent , vcasne vybrana ale ako poznam moju onkologičku bude ma chciet poslať na ožarovanie. Ja som sa uz v tomto čase chcela s priatelom snažiť o dieťa. Tak sa chcem opytat ci po ozarovani podpazusia dajme tomu ze zo 2-3 mesiace by som nato isla. Mozem sa potom s priatelom snazit hned o dieta? alebo zasa treba cakat ako po chemoterapii 1-2 roky. Vajecniky mam v poriadku ukazkove ziadne lieky typu tamoxifen neuzivam.

29 Dec 2023 - Dobrý deň. Jednoznačne odporúčam pred plánovaním rodiny doriešiť aktuálny stav aj za cenu kombinácie liečby. Tehotenstvo vie zhubný nádor prsníka veľmi urýchliť..preto nie je múdre teraz otehotnieť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Bola som na vyšetrení na gynekológii cca pred týždňom. Dnes som si našla zm hovor volala som späť moje výsledky proste nie sú lebo vraj ster sa nedal vyšetriť mam sa obj znova na vyšetrenie. Od spodku som mala všetko v poriadku ok vaječníky aj maternicu povedala dr. Mna by len zaujímalo co to znamená ked sa ster nedal vyšetriť lebo sa bojím a nestretla som sa stým v živote ani ked som bola tehotná 2krat. Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď

29 Dec 2023 - Dobrý deň. Niekedy je cytologický náter nehodnotiteľný. Nič sa nedeje, cytológia sa len zopakuje. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem 13.11 sme mali s partnerom pohlavný styk s kondómom spravil sa doň a po niekoľkých minútach sme išli chvíľku bez do 24 hodin som si zobrala tabletku escapelle 21.11 sa mala dostaviť menstruacia ale doteraz mešká a včera večer som si urobila test a bol pozitívny … môže to byt jednoznačne tehotenstvo?

29 Dec 2023 - Dobrý deň. Pozitívny tehotenský test dokazuje graviditu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, už po tretí krát sa mi vrátilo spuchnutie uzlín v ľavom aj pravom podpaží. Každý krát spuchnutie ustúpilo zhruba po týždni, druhý krát sa vrátilo po dvoch mesiacoch od prvého nálezu a tretíkrát o mesiac zase na to - stále v približne rovnakom štádiu menštruačného cyklu (pár dní pred začiatkom menštruácie0. Rozbor krvi počas druhého spuchnutia so všetkými výsledkami v norme. Mamografia aj USG (boli robené až keď spuchnutie opäť ustúpilo) bez nálezu. Môj doktor sa tým už ďalej nezaoberá, keďže vylúčil tými vyšetreniami rakovinu prsníka. Viete prosím poradiť ako ďalej postupovať k dosiahnutiu diagnózy? Aké ďalšie vyšetrenia by boli vhodné?

29 Dec 2023 - Dobrý deň. Môže to byť aj prídatná žľaza, keď sa Vám to cyklicky opakuje. Absolvujte sono prsníkov v čase trvania ťažkostí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Obru večer môžem sa spýtať môžem si dat podviazat vaječníky keď nemám deti

29 Dec 2023 - Dobrý večer. Je to Vaša voľba. Zákrok je spoplatnený. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám len 1 otázku Máme z manželom neprerusovany sex keďže nemám maternicu Teraz zistili manželovi že ma rakovinu prostaty chcem vedieť či Môže semena vypustiť do mojej pošvy???? Bojím sa že v ejakulate budú rakovinové bunky Ďakujem

01 Dec 2023 - Dobrý deň, takýmto spôsobom prenos nádoru nehrozí.

Otázka:
Mám dlhodobý kašeľ...od covidu ..pozeral som na internete že to môže viesť k rakovine pľúc.. kašeľ sa prejavuje len vo večerných hodinách.. pravidelne chodíme na RTG pľúc s popisom zatiaľ všetko negatívne... čím to je?viete mi poradiť.. ďakujem s pozdravom Kaštiak Viliam

01 Dec 2023 - Dobrý deň, takýto problém je treba riešiť so svojim obvodným lekárom.

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako mám postupovať, keď už vyše troch mesiacov mám podráždenú vnútornú sliznicu okolo otvoru pošvy a pod vnútornými pyskami. Bola som aj na biopsii, ale vzorku tkaniva mi nezobrali priamo z problémového tkaniva ale nad vnútornými pyskami. Výsledok bol polyp ale tam nemám žiadny. Vyskúšala som asi všetky dostupné krémy, ani jeden nezabral. Najhoršie je, že druhý deň cítim už aj podráždenie okolo konečníka a mám to tam aj červené. Prosím o pomoc, už si neviem dať rady..

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Brali Vám aj kultiváciu z popisovaných miest? Ak je to zápal, užívali ste aj antibiotickú/antimykotickú liečbu? Zmeny na koži a sliznici súvisia aj s vekom. Chýba mi veľa informácií. Navštívili ste Vášho gynekológa ? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mam vodné spermie ako mam ich viliečit

01 Dec 2023 - odporúčam urologické vyšetrenie

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Z moču mi vyšla baktéria enterococcus faecalis. Pan doktor mi podľa citlivosti nasadil ciprofloxacin teva. Po douzivani som išla na kontrolu a baktéria je v moci stále. Som z toho zúfalá. Prosím aký je ďalší postup?budem musieť ísť do nemocnice, keďže ďalšia citlivosť antibiotik bola len na antibiotika ktoré sa podávajú injekcne? Ďakujem za odpoveď

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Všetko závisí aj od Vašich ťažkostí. Neudávate, koľko dní ste antibiotiká brala a v akej dávke. Ak máte klinické ťažkosti, je nutné zmeniť antibiotickú liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prosím o vysvetlenie výsledku mamografu : involucny typ bilat. s difizne rozložený reziduom žľazy s fibroglandularnonou strukturov bez patol. MK. V axilach i pravej preaxile drobné aj parcialne zachytené LU 5-13mm. Ďakujem, prajem pekný den

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Popis je negatívny - sú to len vekom podmienené zmeny na prsníkoch. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 49 rokov,som po vyšetrení usg, mamografie a mám tieto výsledky biopsie: pozitívny nalez malignej neoplázie,invaz. karcinom, nespecifického typu podla WHO,G3,lymfovaskulárna invázia nezachytená prítomny asociovany DCIS,intermediate-grade. Výsledok IHC analýzy:subtyp: Luminal-like, expresia receptorov ER+/91-100%buniek/, PgR+/91-100%/,status HER2/úroveň expresie HER2,klon 4B5, Ventena 0/,proliferačny index Ki67:20-30%, ostat.imunoprofil Ecadherin+,GATA3+ záver: pozit.záchyt invazívneho karc. nešpec. typu, Luminla-like subtyp /ER+,PR+,HER2-/. Bojím sa spýtať, desím sa odpovede,som úplne zúfala už kvoli synovi. Je to veľmi zlé? aky je další postup, liečba. Navrhli mi odstránenie hrčky na gynekolog.oddelení, nie je potrebné aj iné vyšetrenie napr.Mag. rezonancia? A čo nasleduje po operácii? Sú prítomné metastázy, ako sa to zistuje. prosím,poradte mi, čo robiť,čo to všetko znamená....ďakujem.S.

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Neudávate veľkosť nálezu - niekedy sa zvažuje aj predoperačná chemoterapia. Vidím len histologický výsledok z biopsie. Magnetická rezonancia je v tomto prípade skôr zbytočná. Pooperačný manažment závisí od definitívnej histológie. Podľa toho onkológ určí liečbu eventuálne aj celotelové CT vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či mi viete povedať aká je príčina vzniku akýchsi bodiek alebo skôr hrbolčeky na dvorcoch prsníka, pred nedávnom som si ich spozorovala na obidvoch dvorcoch, není sú bolestivé ani mi nič nevyteka. Pred niekoľkými mesiacmi som potratila a naďalej sa snažíme o bábätko, momentálne mi mešká menštruácia 3 dní, v druhom dni meškania menštruácie som si robila clearblue test a ukázal mi negatívny výsledok. Včera som spozorovala menší výtok pri utierani taký hnedo-krvavy taký jemný nie veľa a potom aj odoznel a už zase nič. Môžte mi poradiť čo môžu naznačovať tie hrbolčeky na dvorcoch? Ďakujem vopred za odpoveď.

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Hrbolčeky na dvorcoch sú skôr len mazové žliazky; vlasové folikuly ktoré vplyvom chladu alebo dotyku trochu vystúpia a tvoria hrbolčeky. Ak ste si nie istá, navštívte Vášho gynekológa aj ohľadom plánovanej gravidity. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer chcem sa spýtať ako viem ísť na vyšetrenie rakoviny. V rodine sme mali úmrtia na rakoviny. Otec pankreas jeho bratranec tiež Jeho matka pankreas otec rakovina pľúc. Poslednú dobu sa mi zdá ze jeden prsník nieje ako býval a cítim si tam hrčku. Potrebujem výmenný lístok? Viem si zaplatiť vyšetrenie? Alebo sa dá urobiť test doma?

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Domáci test neexistuje. Ak cítíte hrčku v prsníku, navštivte Vášho gynekologa - dá Vám žiadanku na sonografické/mamografické vyšetrenie prsníkov. Ak je v rodine viacero prípadov onkologických ochorení je na mieste konzultácia genetickej ambulancie (potrebujete výmenný lístok). Bez jednoznačnej indikácie je však vyšetrenie veľmi drahé. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý večer, chcela by som odkonzultovať stanovisko z Ambulantnej správy z onkologickej kontrolnej ambulancie na moje ochorenie s diagnózou C54.9. zo dna 22.11.20223, ktoré sa nezhoduje so stanoviskom všeobecnej gynekologickej ambulancie- konzultačné vyšetrenie na odporúčanie klin. onkológa. Pravdaže stanoviská viem obratom zaslať na základe vyžiadania. ďakujem dopredu za odpoveď. Katarína

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Stanovisko onkológa je vždy dôležitejšie ako v prípade všeobecnej ambulancie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den p. doktor...bola som na biopsii prsnika a vysledky z toho mam taketo: Papilarna neoplazia v.s.charakteru papilomu.Na jednoznačné posúdenie biologickej povahy doporučujem biopticke vyšetrenie. Zaver: D48.6 Myslite,ze je tam nejaky zhubny nador? Dakujem za odpoved

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Papilóm je nezhubný nádor. Je však dobré ho odstrániť operačne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je možné, že by pravidelnú bolesť pri sexe (resp len pri prvotnej penetrácii, nie počas celého styku) a následné krvácanie po styku (len slabé - trochu bledoružovej krvi na toaletnom papieri bezprostredne po styku, následne už je to v poriadku) mohla spôsobovať genitálna bradavica vnútri pošvy. Naposledy pri preventívnej prehliadke pred dvomi mesiacmi mi nebolo povedané, že by tam niečo bolo - je možné, že by si to lekár pri bežnej prehliadke nevšimol? HPV vyšlo pozitívne. Ďakujem.

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Daná spojitosť určite neexistuje. Lekár by si takisto nález všimol. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, v pondelok 20.11.som bola na CYTOLOGII tou rozšírenou metódou, zdalo sa mi ze dlhsie mi bral ster doktor, následne keď mi robil ultrazvuk som sa trosku viac rozkrvacala, a ešte dnes mam slabučke farbenie, je to v poriadku? Pytam sa lebo v roku 2016, som mala konizaciu pred ňou som mala 3 davky silgardu, výsledok histologie po operácii bol CIN2 s tým ze nejaké pozostatky tam asi ostali, môže to mať nejaký súvis teda ci sa mi mohlo zase niečo zvrtnut na krčku od operácie mam výsledky v poriadku samozrejme mam pozitívne HPV tie vysokorizikove. Roky už beriem aj Indol3C, no po pondelku mam strašné obavy z výsledkov. Ďakujem za odpoveď pekný deň

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Po cytológii môžete pozorovať jemné krvácanie, aj keď je všetko v poriadku. Sliznica na krčku je krehká a môže krvácať po odbere. Nemusíte mať na základe Vašich informácií obavy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Zistili mi hpv virus mam oslabení imunitu krčka maternice. Môžem mať z toho bolesti v podbrušku?

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Samotný HPV vírus nespôsobuje bolesti v podbrušku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Pred par dnami mi lekarka oznamila ze mam zmeny na krcku maternice potvrdeny vysokorizikovy HPV (31,35…66,68),HSIL,CIN2,CIN3,CIS. Moze byt ze uz mam rozbehnutu rakovinu na krcku maternice ? Termin na kolposkopiu a biopsiu mam o mesiac. Rozmyslam, ci ist este k obvodnemu lekarovi na krv aby mi zistil onkomarkery. Aby som bola kludna, ci tam uz rakovina je, alebo nie je. Dakujem za odpoved

28 Dec 2023 - Dobrý deň. Aj keď budete čakať mesiac na kolposkopické vyšetrenie, nič sa nestane. Zmeny sú podľa Vašich údajov len v zmysle dysplázie, teda nie onkologického ochorenia. Onkomarkery nemajú žiaden zmysel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, včera som bola na kryonizácii krčka maternice a chcem sa spýtať ako dlho budem mať ten výtok, koľko dní? Chcem sa spýtať aj na to očkovanie proti rakovine, kedy sa robí? Ďakuje, veľmi pekne. S pozdravom, Denisa Majdánová

12 Dec 2023 - Dobrý deň. Vodnatý výtok môže byť aj niekoľko týždňov. Očkovanie odporúčam hneď. pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať som 11 dní od menštruácie a 3 dní pred ovuláciou a mam také ako pnutie prsníkov, čo to môže byť? Včera som si robila krvný tehotenský test (negatívny) a dnes ranný z moču a tiež negatívny?

12 Dec 2023 - Dobrý deň. Podľa všetkého Vaše symptómy súvisia len s hormonálnymi zmenami počas cyklu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem ísť na relaxačnú masáž šije a chrbta, som v zabezpecovacej liečbe karcinómu prsníka, operácia, chemoterapia, ožiare, Tamoxifen 5rokov,teraz Letrozol, vybraté 2uzliny,1pozitivna. Obávam sa , že masáž spôsobí lymfedem,prosím o názor.Dakujem.

12 Dec 2023 - Dobrý deň. Masáž určite nespôsobí lymfedém. Mala by byť šetrná a bez použitia tepla, ktoré spolu so saunou nie je u onkologických pacientov odporúčané. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, potrebujem konzultáciu. Pri bežnej kontrole mi našli na ľavom prsníku útvar. Doktor ma poslal k doktorke,kt.sa venuje prsníkom s tým,že si myslí že je to zhluk cýst.Tá ale nevie s určitosťou povedať čo to je. Ambulantne spravila-tenkou ihlou nabrala tekutinu,kt.poslala na rozbor (neobsahovala rakovinové bunky,iba cystické). Na kontrole za 6 mesiacov sa ten útvar zmenšil. Má menej ako 1 cm. Ale kedže ešte stále nevie čo to je ma objednala na biopsiu. Moje otázky: Neuškodí biopsia keď je to náhodou pozitívne? Myslím to tak,že sa tam dostane vzduch a začne sa to viac šíriť. Nie je lepšie keď sa to zmenšuje iba to sledovať? Alebo neexistuje iný spôsob ako to zistiť napr. odberom krvi? Niekde som sa dočítala,že sa preventívne dajú za poplatok spraviť testy,či mám nábeh mať danú chorobu. Už som ale zabudla ako sa volajú. Ďakujem za zodpovedanie otázky.

12 Dec 2023 - Dobrý deň. Pri nejednoznačnom náleze je biopsia indikovaná - určite nesmeruje k zhoršeniu nálezu alebo rozšíreniu ochorenia. Odbery z krvi sú v súčasnej dobe nepresné a prakticky nevyužiteľné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deņ, poprosila by som o vysvetlenie výsledku core biopsie z tumoru prsníka. Kompletne, v sériových rezoch spracované core-cut vzorky prsníka s morfologickým obrazom atypickej papilomatoznej proliferácie so zachytenou mitotickou aktivitou, papily variabilnej veľkosti, vetvené, miestami tubulárne, kribriformné usporiadanie, nepravidelne, viac v marginálnych častiach sklerotizovaná stróma so pseudoinfiltratívnymi formáciami, absencia myoepitélií, ER/PR silná difúzna pozitivita. Záver: core cut vzorky z ľavého prsníka s morfologickým obrazom atypickej papilomatóznej proliferatívnej lézie so stratou myoepitelovej vrstvy, bez známok jednoznačnej invazívnej lézie v rovine vyšetrených rezov, morfológia a IHC favorizuje dg. papilárneho karcinómu (in situ), nutné vyšetriť celú léziu, v okolí nemožno vylúčiť invazívny rast (Kategória B4). Ide o suspektnú léziu, odporúčam histologizáciu celej lézie. Imunohistochemicky: CK8/18+,ER/PR: 100%+, ki67 index prolif.akt: 10-20%, p63-, Calponin -, CK5-. Lekár nám povedal, že biopsia je nejednoznačná. Mne sa zdá, že onk.choroba už je dokázaná, a s histologizáciou celej lézie chcú iba vyšetriť, či ide o invazívnu alebo o in situ léziu. Pán doktor, ako by ste hodnotili výsledok tejto biopsie, príp. aký máte názor, prosím? Ďakujem.

12 Dec 2023 - Dobrý deň. Bipsia je len malý kus tkaniva, kde nevedeli potvrdiť ani vyvrátiť invazívne ochorenie. Skôr to smeruje k horšej variante, preto je nutné celú léziu operačne odstrániť a urobiť peroperačnú histológiu s následným manažmentom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
V máji som absolvoval biopsiu prostaty s negatívnym výsledkom. Dostal som ADATAM a pri začatí druhej dávky sa mi zdá, že nepomáha, ale naopak. Častejšie močím, bolia ma kríže, mám bolesti v podbrušku, občasné pichnutie v močovode...

19 Jan 2024 - V takom prípade je potrebné kontrolné urologické vyšetrenie ideálne u urológa, ktorý biopsiu vykonal.

Otázka:
Dobrý deň, v piatok som bola na preventívnej prehliadke a doktor povedal že mám dva polypy, nasadil mi norethisteron každých 12 hodín 30 tabletiek mám vybrať a že potom sa má dostaviť silná menstruacia a mali by sa polypy vyplavit, môj problém je v tom že sa ich bojím začať užívať , mám veľkú modrinu po infúziu v ruke a bojím sa nejakej zrazeniny, doktor na to nič nepovedal, myslite že je to bezpečne? Ďakujem za odpoved

12 Dec 2023 - Dobrý deň. Norethisteron je v tomto smere bezpečný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim, 10.nov.23 som u Kocha podstupila hysteroskopiu a kyretaz kvoli uzv nalezu polypu endometria. 3 mesiace predtym som mala tazkosti so spinenim pred aj po menstruacii. Histologicky nalez: 1. hlien s fragmentami cervikalnej sliznice 2. Prekrvacane fragmenty proliferacneho endometria v zacinajucej sekrecii, ojedinele s dilataciou zliazok bez atypii. Nevylucujeme fragmenty polypu. Lekar vysledky intepretoval tak, ze sliznicu bude potrebne sledovat a o 3 az 6 mesiacov kyretaz opakovat, aby bolo jasne, ci sa dilatacia vyskytne v sliznici bez polypu. Vraj ak ano, je indikovana hysterektomia. Mam 39r. a uvazovala som este o jednom tehotenstve. Mam 10r. dieta a v r. 2020 som prekonala mimomaternicove tehotenstvo. Moje otazky: 1. Je podla vas navrhovany postup spravny? 2. Mozem sa po zahojeni po kyretazi pokusit otehotniet? 3. Nerozumiem, ako je mozne, ze pri cielenom odbere vzorky a hysteroskopii nie je jasne, odkial je odobrate tkanivo - ci z polypu alebo sliznice. Vdaka za vas nazor.

06 Dec 2023 - Dobrý deň. Pri hysteroskopii musí lekár vidieť či polyp odstránil. Opakovaný ultrazvuk môže byť vykonaný, ale nechápem indikáciu k hysterektómii. Možno mi chýbajú ďalšie klinické údaje. Myslím. že v plánovaní rodiny Vám daný stav neprekáža. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, mohli by ste mi vysvetliť môj gynekologický nález? Viem, že mám polycystické vaječníky a polyp. Ale čo tá hyperechogenita? Na vyšetrení som bola 7.deň cyklu po silnej menštruácii. Endometrium 6mm (tomu rozumiem), nad vnútornou bránkou hyperechogenita 9mm v.s polyp, PO drobné folikuky, ĽO drobné folikuly, CD negat. Zaver: Polypus cavi uteri v.s Hypermenorrhea Ďakujem

06 Dec 2023 - Dobrý deň. Hyperechogenitou sa tu myslí polyp tela maternice, ktorý môže spôsobovať silnejšiu menštruáciu. Pri jeho prtervávaní je vhodné jednoduché operačné riešenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala či môže vťahovanie bradavky znamenať niečo vážne. Mám fibrocystickú chorobu prsníka a chodím pravidelne na sono každý rok. Najväčšie cysty mám (do 11mm) najmä v ľavom prsníku. V poslednej dobe si viac kontrolujem prsníky ako inokedy a všimla som si, že keď som v kľude tak sa mi akokeby bradavka na ľavom prsníku vťahuje dnu. Na pravom je skôr plochá. Ale dá sa celkom rýchlo vybrať masírovaním alebo keď mi je zima. Mám 28 rokov. Netuším či sa mi to dialo aj predtým keď som si ten prsník tak často nekontrolovala čiže neviem povedať ako dlho to trvá. Vystrašilo ma keď som na internete prečítala že to je veľmi častý príznak rakoviny. Môže to byť niečo vážne? Mám ísť ku gynekológovi? Ďakujem.

06 Dec 2023 - Dobrý deň. Vťahovanie bradavky nemusí hneď znamenať onkologické ochorenie. Hoci je daný stav v literatúre popisovaný, týka sa len nádorov lokalizovaných v strednej časti prsníka. Mnohé ženy majú vpáčenú bradavku a nemajú žiaden zhubný nález na prsníku. Ak absolvujete pravidelné kontroly, je všetko v úplnom poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím o informáciu, či sa biologická liečba (injekcie)môže kombinovať spolu s hormonálnou liečbou (tabletky) Ďakujem, pekný deň

05 Dec 2023 - Dobrý deň. Prosím konkretizujte Vašu diagnózu ako aj liečbu. Z Vašej správy mi to nie je jasné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa opytat na subezne uzivanie HAK Maitalon a gelu Papilocare, nakolko mi bolo z cytologie zistene LSIL a HPV. Tiez by som sa chcela opytat na liecbu, kedze mne bol odporuceny Papilocare gel na podporu liecby lezie a partner je bezpriznakovy,avsak infikoval ma,ci je mozne nadalej viest intimny zivot alebo to bude mat nejaky vplyv na ucinok gelu,popripade zhorsovat nalez,dakujem.

05 Dec 2023 - Dobrý deň. Kombinácia daných liekov je možná. Pohlavný život počas liečby Vám nikto nezakazuje. Určite nález nezhoršuje a vplyv na liečbu je minimálny...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím vás mám 3myomy minulý rok som potratila spontánne vo štvrtom týždni myslíte že môžu zato tie myomy?strašne chceme bábätko a keďže tam mám myomy môžem normálne otehotnieť či to bude robiť problém v tehotenstve?viete už sa toho bojím ako som potratila.mala som ísť na operáciu laparoskopiou odstrániť tie miomy lenže som mala v slabine zápal potných žliaz a tak mi to odmietajú operovať aby nezaviedli infekciu do brucha tak mi to bolo povedané že sa mám objednať až keď zápal prejde prosím vás viete mi poradiť dáky liek na ten zápal alebo daku masť proste aby to prešlo? ďakujem vám veľmi pekne

05 Dec 2023 - Dobrý deň. Aj myómy môžu spôsobovať neplodnosť, preto je vo Vašom prípade vhodná operácia. Akýkoľvek zápal je vhodné pred operáciou preliečiť. Nikam sa netreba ponáhľať, skúste byť trpezlivá. Následne po operácii môžete konzultovať aj centrum asistovanej reprodukcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v apríli 2023 som rámci preventívnej prehliadky absolvovala mamografické vyšetrenie prsníkov. Keďže nález nebol jasne viditeľný, následne aj USG, kde ho potvrdili. Robili mi biopsiu a zistilo sa že ide o nezhubný fibroadenom o veľkosti 11×10mm a treba ho len sledovať každého polroka. Posledné 2 mesiace začal byť prsník veľmi bolestivý a citlivý bez ohľadu na to v akom štádiu menštruačného cyklu sa nachádzam (bolesť trvala napr.3 týždne bez prestávky, 3-4 dni pokoj a znova asi týždeň bolestí a takto dookola) Pri kontrole v októbri namerali na USG prsníka fibroadenom už o veľkosti 17x14mm. Mohol rast fibroadenomu spôsobovať bolesť alebo sa jedná o iné príčiny napr. hormonálne zmeny (vek 40)? Odporúčali by ste operáciu alebo ďalej sledovať? Na USG odporučili operovať a dvaja gynekológovi sa zhodli ze stačí sledovať napriek tomu že rastie... Ďakujem za odpoveď.

05 Dec 2023 - Dobrý deň. V prípade bolesti je dobré aj takýto fibroadenóm odstrániť. Takisto sa zväčšuje, preto odporúčam chirurgické riešenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 55 rokov a mala som problém so silným krvácaním a bolesťami. Podstúpila som kyretáž(bez nálezu) a termoabláciu maternice s nie veľmi uspokojivým účinkom, krvácanie pokaračovalo, po dvoch týždňoch po operácii som dostala menzes, bolesti a krvácanie na jednu vložku pokračovalo aj po skončení menzesu. Užívala som Ryeqo, nejaký čas účinkovalo, ale potom bolo zase krvácanie na jednu vložku. Navrhli mi hysterektomiu maternice, vaječníkov, krčka a vajcovodov. Operácia prebehla bez komplikácií, cítila som sa naozaj veľmi dobre. Na deviaty deň po operácii som mala perfektný deň, len som sa večer cítila unavená a pobolievalo ma v ľavo pod lopatkou, manžel mi to večer natrel nejakou vetrovou masťou. Ráno, desiaty deň, som sa zobudila ako iný človek. Bolelo ma pod pazuchou, od ľavej lopatky, alebo obličky, neviem až pod ľavé prso nad rebrom a koža na celom chrbte, teplota mi vystúpila na 37,2, ale cítila som sa hrozne. Pokračovalo to aj ďalší deň, ale bol víkend, teplota bola nízka, tak som čakala do pondelka s liekami od teploty a od bolesti. V nedeľu som mala už 38,3, v pondelok som navštívila gynekologičku, urobila mi sono, skontrolovala moč na ambulancii(bol v poriadku) a povedala, že nevidí žiadnu zrazeninu, nemal by tam byť problém. Poslala ma k obvodnej lekárke a keby mi ona nič nenašla, mám prísť na druhý deň na odbery - krv aj moč. Od vyšetrenia lekárky mám výtok z pošvy, dovtedy som nemala. U obvodnej na druhý deň mi paličkou na ambulancii zistili krv v moči, dostala som antibiotiká Penlac, Flector rapid a Algifen, samozrejme urologický čaj a kľud na lôžku. Pokiaľ mi analgetiká účinkujú, cítim sa dobre, ale po pár hodinách je to hrozné, reálne sa bojím že umriem. Otázka znie, mám počkať kým začnú účinkovať antibiotiká a upokojiť sa, alebo utekať do nemocnice kde ma operovali, či tam nie je nejaký iný problém? Môže zápal močového mechúra takto odpísať človeka, viac ako hysterektomia? Ďakujem za odpoveď.

05 Dec 2023 - Dobrý deň. V prípade zhoršenia stavu je najlepšie navštíviť a skonzultovať nemocničné zariadenie, kde Vás operovali. Aj uroinfekt po operácii vie potrápiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, Ako vysledok mamografie mi vysiel : vľavo v MLO centrálne dorzalne sýty oválny odtieň 8x5mm.vpravo bez patologických ložiskových zmien. Bez mikrokalcifikatov. Viete mi prosim poradit co to znamena? Dakujem pekne Zuzana

26 Nov 2023 - Dobrý deň. Určite ste absolvovali aj ultrazvukové vyšetrenie, ale výsledok nepíšete. Ďalej neuvádzate klasifikáciu BIRADS. Možno by som Vám následne vedel poradiť viac. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom ďalšieho postupu - žena duktalny karcinóm histol. Gr 2 bez postihnutia LU, tumor odstranený celý s axilarnymi LU, nasledna RAT a hormonalna liečba. Aktuálne po necelom pol roku na PET CT prítomná solitarna patologická LU infraklavikularne/ možno v podkoži? Na usg bez nálezu. Aký by bol ďalší postup - vyšetrenia/liečba, môže sa jedna o falošnú pozitivitu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

26 Nov 2023 - Dobrý deň. Ak sa nachádza v podkoží, dá sa odstrániť. Na ultrazvuku však viditeľná nie je, čo trošku komplikuje situáciu. Je určite na zvážení histologizácia a postup podľa výsledku. Ak sa potvrdí recidíva ochorenia, je nutné zmeniť základnú liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Som v 11tyzdni tehotenstva. Na začiatku tehotenstva som brala mesiac duohaston lebo som mala spinenie, ktoré za pár dní prešlo. Okrem toho beriem železo na anemiu a liečim sa na štítnu žľazu - euthyrox. Všetko bolo v poriadku, ale včera v sprche som začala intenzívne krvácať - trvalo to zhruba 2 minúty keď to bolo ako vážne silná menstruacia , sýto cervena krv so zrazeninami. Potom to prešlo už len skôr do takého spinenia. Utekala som na pohotovosť, kde mi ppvedali ze babatko je v poriadku a ze mu pravdepodobne praskla cievka, pichli nejaké vitamíny, progesteron a niečo na zastavenie krvacania. Do druhého dňa to vyzeralo už ze to prestava ale rano po utreti bolo na papieri dost krvi aj z malou zrazeninou.Mohla cievka spôsobiť také nahle vykrvacanie? A dokedy by malo odzniet? Ďakujem za odpoveď

26 Nov 2023 - Dobrý deň. Popisujete klinický obraz hroziaceho potratu s konzervatívnou a správnou liečbou. Je nutné sledovať krvácanie a absolovať pravidelné kontroly u Vášho lekára. V prípade silného krvácania neváhajte ísť na vyšetrenie ihneď. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa opytat. Som dojciaca matka a po zapale prsnika mi na dvorci bradavky ostal taky zvlastny utvar (nema specificky tvar). Uzvar je nebolestivy a mam pocit, ze po dojceni sa zmensi, ale nezmizne uplne. Je mozne aby to bol upchaty mliekovod? Alebo mamradsej navstivit lekara, aby to skontroloval?

26 Nov 2023 - Dobrý deň. Odporúčam návštevu Vášho lekára. Bez toho, aby som nález videl, Vám neviem poradiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný večer prajem, chcela by som sa opýtať, zabudla som sa dnes opýtať môjho gynekológa, ktorý mi dnes robil vypálenie ranky na krčku maternice, či mám počas menštruácie vynechať používanie tampónov alebo to nemá žiadny vplyv na hojenie? A zároveň, či je možné cvičiť, tancovať. Bolo mi len povedané, že nemám mať mesiac (do ďalšej návštevy-kontroly) pohlavný styk, žiadne bazény a ani wellness. Ďakujem pekne za odpoveď.

26 Nov 2023 - Dobrý deň. Pri väčšej fyzickej záťaži sa môže objaviť krvácanie z krčka maternice. Ja by som aj cvičenie odporúčal na mesiac obmedziť. Takisto po zákroku by som skôr požíval klasické hygienické pomôcky, nie tampóny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa informovať na výsledky z cytologie som objednaná na kolppskopiu ale kým budem mat vyšetrenie za sebou vôbec neviem na com som. Ďakujem Mikroskopické nález - paraketoza,hole jadra,erytrocyty, leukocity Hodnotitelnost materiálu -reaktivne zmeny,metaplazia,atypická paraketoza, zmiešaná bakteriálna Flora HIGH GRADE SKVAMOZNAINTRAEPITRLIALNA LEZIA (hsil) PAP IIIb

26 Nov 2023 - Dobrý deň. Cytológia predstavuje ťažké dysplastické zmeny - v tomto prípade je nutná biopsia s následnou krátkou operáciou (konizáciou) v rámci jednodňovej chirurgie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať na výsledok z mamografie.Záver: Denzná reziduálna žľaza centrálne. Drobná cysta vpravo BI RADS 2 . Moja otázka čo znamená ta denzná reziduálna žlaza A všeobecne je tam nejaké riziko na výskyt nádoru? V popise sa píše:po augumentácii oboch prsníkov s reziduálnym parenchymom žľazy centrálne. V žľazovom parenchyme bez diferencovateľnych TU ložiskových tieňov,bez špekulácií,bez patologických zhlukov MK. Ďakujem za odpoveď.

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Popisujete len zahustené zvyšky prsnej žľazy - bez rizika nálezu zhubného ochorenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,som 20 rokov po histerektomii,chodím na pravidelne prehliadky,no naposledy som sa pýtala na cytologiu (kamarátke robili,mala zlé výsledky,je okno pacientka) lekár mi povedal,že mi nemá odkiaľ robiť ster,keďže mi všetko vyoperovali. Rada by som absolvovala to vyšetrenie,no neviem ako a kde. Ďakujem

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Pokiaľ nebola hysterektómia robená kvôli zmenám na krčku maternice, nie je nutné rutinne odoberať cytológiu z pošvového pahýľa. Váš gynekológ Vás vyšetruje v zrkadlách - ak by videl zmeny na pošvovom pahýli ,tak by zobral aj vzorku na cytologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
dobry den mam za sebou pT1cpN0 izol.ca bunky invaz.dics ca mammae grade 2/3 multifocal. dec.2022(po mastectomii)her2 negat ER80%pozit PR60% pozit nasledne zahajena adjuvant cht+radio...Cea 2.97....od maja2023 tamoxifen..( metastazy zatial negat).otazka znie ci je nutne odstranit len vajecniky/vajcovody?( osobne skor tato moznost)...alebo aj maternicu(co sa v statistkach az tak neodporuca)? nakolko mam pochybnosti..+potvrdeny gen brca2...co ma znepokojuje je Cea 6,01(september)....citala som ze moze byt zvyseny po radio. th.+-8 mes...skusenosti z praxe?..alebo mts?( pri elevacii)... dakujem za odpoved.vek 43rokov.ps: oncotest dx recurencia v nasl.9% score 23/(od 26 sa zasadne podava chemo)ale podstupila som...nakolko sme na sk a obtion c 2 tu neexistuje...

23 Nov 2023 - Dobrý deň. V prípade pozitivity BRCA 2 je indikované profylaktické odstránenie vaječníkov a vajíčkovodov. Maternicu nie je nutné vybrať. Zvýšenie onkomarkeru je nešpecifické - je nutné ho doplniť inou zobrazovacou metódu - napr. PET CT. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deň, Som v remisii 9 rokov od liečby nonhodghinovho lymfomu (chemoterapia a rádioterapia). mám 39 rokov a syna ktorého dojčím(syn má rok). Onkolog mi odporučil vyšetrenie prsníkov (mamografia a magnetická rezonancia) pre zvýšené riziko rakoviny prsníka,keďže som mala rádioterapiu mediastinu. Pri snahe objednať sa na mamografiu a magnetickú rezonanciu mi boli poskytnuté informácie že musím prestať dojčiť. Dôvodom je podľa odporúčaní fakt, že výsledky kvôli dojčeniu by boli skreslene. Je nevyhnuté prestať dojčiť aby som absolvovala vyšetrenia mamografia a magnetická rezonancia prsníkov ? Organizácia mamilla ktorá sa venuje dojčiacim ženám má informovala že to nie je nevyhnutne a je možné takéto vyšetrenie absolvovať a aj vyhodnotiť. Dakujem za odpoved Veronika

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Hoci sú mamografické vyšetrenie a magnetická rezonancia pri dojčení menej priekazné ( hlavne mamografia vo Vašom veku), nemusíte prestať dojčiť. Ja osobne odporúčam sonografické vyšetrenie v kombinácii s event. magnetickou rezonanciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň minulý týždeň som bola na konizácii. Mala som najskôr špinenie.Ale už dva dni silno krvácať.Bola som na pohotovosti tam mi dali do tela tamponovy vankúšik aby sa zastavilo krvácanie. Prosím vás kedy sa má tento tampón dať z tela von,teda vytiahnuť?

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Tampón/tamponáda nesmie byť v pošve dlhšie ako 24 hodín. Inak sa výrazne zvyšuje riziko zápalu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Som po prvej chemoterapii a stále mám bolesti hlavy. Aké lieky si môžem dať. Na nevoľnosť si dávam costi. Ďakujem za odpoveď.

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Na nevoľnosť je dobrý aj Torecan čípok/tabletka. Analgetík od bolesti hlavy je viacero. Každý znáša trochu iné tabletky- paracetamol, brufen a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Chcem sa spytat, cca 2 tyzdne som pila urologicky caj (1x niekedy 2x denne). Teraz ako som ho prestala pit mi zacal silne zapachajuci vytok (obcas s hrudkami) nic ma neboli ani nesvrbi,len silne pachne (stalo sa mi to prvykrat, nikdy som takto silne pachnuci vytok nemala) Chcem sa spytat ci to moze byt dosledok pitia toho urologickeho caju.(niaka "ocista") Dakujem.

23 Nov 2023 - Dobrý deň. S urologickým čajom to nemá nič spoločné. Skôr ide o zmenu pošvového prostredia/zápal. Navštívte Vášho gynekológa, ktorý určí liečbu eventuálne odber kultivácie z pošvy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , dňa18.10 som podstúpila konizáciu krča nakoľko mi vyšla ťažká dysplázia. Po troch týždnoch prišli výsledky že karcinom nie je. Potvrdena ťažká dysplázia. Ale musim ist znova na rekonizáciu po troch mesiacoch lebo sa nezobrala dostatočná vzorka. Moja otázka je či to nie je neskoro 3 mesiace . Je riziko že to môže prejsť do rakoviny? Za odpoveď vopred ďakujem

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Určite to nie je neskoro, dokonca sa niekedy odporúča len pravidelné sledovanie a nie hneď operácia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,chcem sa opýtať dnes som bola na mamografii pretože mám pod pazuchou hrnce.Diagnoza znela aksesorna mliečna žľaza ,ale nie som tehotná .Môžte mi to prosím vás vysvetliť? Ďakujem

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Myslíte predpokladám hrče. Prídatná žľaza je normálnym nálezom u veľa žien. Niekedy sa však zväčší aj v reakcii na fázu menštruačného cyklu. Niekedy je nutné operačné riešenie a odstránenie výrazne zväčšenej prídatnej žľazy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa len poradiť. Bola som na preventívnu prehliadku kde mi brali ster z krčka maternice. Výsledky ukázali že sú tam nejaké zmeny. Ťažka Dysplázia krčka maternice. 21.11 ma čaka biopticke vyšetrenie. Keďže je to CIN 2- CIN3 tak mam obavy. Kebyže mi budu musieť odstrániť časť z krčka maternice tak čo ďalej? Budem mať môcť deti ? A čo manžel? Bude musieť aj on podstúpiť nejaké vyšetrenie? Je pravdepodobné že to môže byť aj rakovina ? Ďakujem vopred za odpoveď. Pekný deň.

20 Nov 2023 - Dobrý deň. Všetko bude závisieť od výsledku biopsie - pri náleze CIN2/3 však nejde o rakovinu. Indikovaná je jednoduchá operácia - konizácia. Otehotnieť kľudne môžete - odporúčaná je polročná pauza od operácie, kým sa krčok nezahojí. Odporúčam ešte pred možným operačným zákrokom očkovanie. Manžel zatiaľ žiadne vyšetrenie nemusí absolvovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem chcela by som vedieť bola som na usg rsnikov .vpravo vHLQ v.s.mala intramamarna LU.Zretelne patologické loziskove lezie bilat.BIRADS 2 nález benigny.USG o tri mesiace čo to znamená vopred ďakujem

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Nález nie je podozrivý, uzliny v prsníkoch sú niekedy viditeľné na normálnom ultrazvuku. Stačí absolvovať len pravidelné kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, výsledky z biopsie mám CINIII/CIS znamená to že už mám rakovinu? Keď CIS znamená carciom in situ? Už som objednaná na konizáciu, ale az za 7 týždňov? Nemôže sa mi nález zhoršiť? V priebehu roka som sa dostala na CINIII/CIS, predtým som mala každý rok cytologiu v poriadku, takže mám strach.

20 Nov 2023 - Dobrý deň. Onkologické ochorenie podľa výsledku nemáte - len predrakovinové štádium. Za ten krátky čas sa nález nezhorší. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, rada by som sa spýtala na Váš názor na preventívnu bilaterálnu mastektómiu. Mám 45 rokov (deti v 39 a 41 roku, 3 roky som kojila, hormonálna antikoncepcia od 18 do 32 roku, IVF 1x.) Rodinná anamnéza- matka CA prsníka v 33 rokoch (po mastektómii) stará matka (zo strany matky) CA prsníka v 64 rokoch. Bola som na preventívnej MMG s výsledkom, citujem: Zobrazená časť axily bilat.bpn (vľavo zachytená jedna drobná opacita fyziol.LU). Parenchým prsníka bilat. s menšími denzitami reziduálnej žľazy (BI-RADS b). Bilat. bez detekcie patologických opacít. Vpravo na r-LQQ 35mm od mamily je skupina početnejších rôznorodých MK na ploche 15x10mm, bez väzby na jadrový tieň, vpravo bez zhluknutých MK. USG: Bez axilár LAP. Vpravo na r-LQQ paraareolárne je hypoechogénna oválna formácia 4,5x4mm - lokalita cca odpovedá mamograficky zobrazeným MK, ktoré v UZ obraze nevidieť. Urobená tenkoihlová PAB ad CITO cytologické vyš. = zatiaľ výsledok neviem. Vpravo nesusp. duktektázie. Vľavo bez detekcie ložisiek. Ja by som sa Vás rada spýtala, či na tom pravom prsníku mám 2 nálezy (možno cysta - z ktorej mi zobrali vzorku a MK), alebo je to iba jeden nález? Zvažujem obojstrannú mastektómiu, nech je výsledok akýkoľvek, je to dobrá voľba? Čo by ste mi ešte odporúčili? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Prajem všetko dobré a veľa zdravia. Ľubomira

23 Nov 2023 - Dobrý deň. Chýba mi údaj o genetickom vyšetrení. Robili ho niekomu vo Vašej rodine / Vám? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, môžem preniesť hpv 16 vírus na svoje bábätko? Už počas tehotenstva som bola pozitívna. Pôrod bol sekciou. Aké preventívne opatrenia dodržiavať? Je tento vírus nebezpečný pre dcérku (16 mesiacov)? Ďakujem pekne za odpoveď.

20 Nov 2023 - Dobrý deň. U Vás sa HPV vírus nachádza na krčku maternice, teda nemáte ako nakaziť bábätko. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Dostala som výsledky z PET/CT zo záverom: V 18FDG PET/CT nachádzame: -metab aktívne rezidium / lokorecidiva v oblasti vaginálneho pahýľa vľavo a hypermetab LU v spol.ill priestore vpravo - inak bez jednoznačných ložiskových zmien charakteru prítomnosti viabilného nádorového tkaniva s hypermetabolizáciou FTG. Poprosím o vysvetlenie, prípadne pošlem celý výsledok vyšetrenia. Vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom Mária Selková

20 Nov 2023 - Dobrý deň. Zdá sa, že ide o návrat ochorenia v mieste po odstránení maternice. Je nutné konzultovať onkológa a gynekológa ohľadom odstránenia podozrivých ložísk operačne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či je možné sa dať očkovať proti vírusu HPV aj počas dojčenia? ĎAKUJEM

10 Nov 2023 - Dobrý deň. Áno, je to možné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den.Chcem sa spytat.Dnes som mala 2x krvacanie po pohl.styku..Cim to moze byt sposobene? Som 21 den cyklu..Na menstruaciu je asi skoro,tu mavam tak 27-30 dc,aj ked uz sa mi stalo ze som dostala skor.Ak by to bolo nieco s krckom mala by som aj nejake bolesti?Bojim sa aby to nebola rakovina.Dakujem

10 Nov 2023 - Dobrý deň. Krvácanie po pohlavnom styku nemusí byť hneď spojené so zmenami na krčku maternice. Ak ste neabsolvovala pravidelnú preventívnu prehliadku posledný rok, navštívte Vášho gynekológa. Ak máte aktuálnu cytológiu z krčka maternice negatívnu, nemusíte sa ničoho obávať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den bila som na mamografii najprv vsetko ok ze su to kalcifikaty benigneho vzhladu ze vznikaju koli reume ktoru mam..a o par dni mi volali ze sa sa im nieco neco nezda dali mi birads4 poslali ma do B.b. na vylucenie DCIS.aky mate prosim nazor?

10 Nov 2023 - Dobrý deň. V prípade, že sa rádiológovi nezdal nález mikrokalcifikátov (ich pribúdajúci počet oproti minulej kontrole, ich tvar/rozloženie), je vždy lepšie urobiť biopsiu/vákuuovú mammotómiu na vylúčenie aj napr. DCIS. Preto súhlasím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer prajem, chcem sa opýtať. V roku 2016 diagnostikovaný karcinóm prsníka. Grade 3, Her pozitívna, v sentinelovej uzline mikrometastáza, ostatné uzliny negat, hormonálne negatívna. Mastektómia, 8 chemo, RT, rok Herceptin. Liečba skončená v r 2018. Moja otázka: plynutim rokov sa riziko recidívy znižuje, alebo nie?. Onkologička mi povedala, že nie, iný onkológ, že áno. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Kmeťová

10 Nov 2023 - Dobrý deň. Riziko recidívy je prítomné vždy. Prvých 5 rokov od liečby je však najvyššie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravím, som rok po operácii prsníka, môžem chodiť do wellness do teplej vody a na ako dlho, ďakujem.

06 Nov 2023 - Dobrý deň. Horúce kúpele a sauny nie sú vo všeobecnosti onkologickým pacientom odporúčané. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či existuje na SK možnosť dobrovoľného odstránenia prsníka? ( som po 6 operáciách, bez maličkých zmien našťastie) genetika ani vyšetrenie BrCa mi nebolo odporučené. Vďaka.

06 Nov 2023 - Dobrý deň. Prsník po 6 operáciách musí byť zdeformovaný - v takom prípade je možné urobiť radikálnejší výkon s rekonštrukciou napr. s použitím implantátu. Neuvádzate diagnózu, prečo Vám bolo robených toľko operácií. Aj to mení manažment. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, bol mi diagnostikovaný invazívny duktálny karcinom praveho prsníka 2,4x1,9cm. Najprv bude chemoterapia + biologická liečba na zmenšenie nálezu. Momentálne by som sa chcela spýtať na to, ako najlepšie ochrániť imunitu počas podávania chemo /Bio Bran, Wobenzym?..atd/ Tiež mám velmi citlivé črevá so sklonom k hnačkám...ako ich ochrániť pred nepriaznivými účinkami liečby. ďakujem pekne

06 Nov 2023 - Dobrý deň. Mne sa veľmi pozdávajú aj metódy východnej medicíny - na tej báze je Bio Bran, len je to cenovo dosť náročné. Pri hnačkách je okrem probiotík nutná celková úprava stravy: pri hnačkách je vhodné obmedziť príjem ovocia, zeleniny, strukovín a mliečnych výrobkov. Je vhodné tiež vynechať korenené a jedlá s vysokým obsahom tukov. Vhodné je biele pečivo, zemiaky, cestoviny, ryža, chudé mäso (varené alebo dusené), banány. Na zmiernenie ťažkostí často pomôže ryžový odvar v menších porciách viackrát denne. Pri hnačke je nutné dbať na pitný režim, vhodný je mierne sladený čaj a neperlivé vody. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám otázku brala som 10 dní norethisteron po ňom mi do dvoch dni prišiel menzes, avsak chceli by sme začať pracovať na bábätku, mohli by sme využiť ešte tento cyklus alebo radšej počkať do ďalšieho ? Čítala som že sa norethisteron metabolizuje do 48 hod. Tým pádom už by som ho nemala mať v tele ak tomu správne rozumiem, ďakujem vopred za odpoved

06 Nov 2023 - Dobrý deň. Môžete sa kľudne venovať plánovaniu rodiny aj hneď. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý moje meno je Ivana Mám 23 rokov mám taký problém neviem či som mala za október menštruáciu A neviem ako to mám zistím , neviem či som neni tehotná lebo mi je ťažko zlémi znasime sa mať babo s partnerom už 6 rokov som snim a nedarí sa nám to prosím proste mi ďakujem

06 Nov 2023 - Dobrý deň. Stačí si urobiť voľne dostupný tehotenský test z lekárne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, pred 4 rokmi som bola HPV18 pozitívna, cytológia bola v poriadku. Posledné dve vyšetrenia už boli HPV negat. Viem, že tento typ HPV spôsobuje rakovinu hrdla, atď. - chcem sa opýtať, treba chodiť na kontrolné výtery na ORL? Sledovať hlavu, aj keď som už HPV18 negat? Môže byť vírus stále aktívny v oblasti hlavy? Ďakujem.

06 Nov 2023 - Dobrý deň. Kontrolné výtery na ORL sú vo Vašom prípade neopodstatnené. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o vysvetlenie záveru po absolvovanej preventívnej prehliadke: Gyn.palpačný i USG nález v medziach normy. KO s vysl.cytológie,potom Z a dopr. Cytológia: nález nesuspektný z intraepitelovej neoplazie ma maliginity. Odporúčania: Z onkogyn. hľadiska bez intervencie, ad rajonny gynekolog. Potrvá to kým sa dostanem ku svojmu gynekológovi,preto vás poprosím o preklad do reči obyčajného človeka, veľmi mi tým uľavíte. Vopred vám ďakujem

05 Nov 2023 - Dobrý deň. Z Vášho popisu chápem negatívny cytologický nález - bez podozrenia na onkologické ochorenie alebo prednádorové stavy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, otázka znie: ako dlho je potrebné užívať Tamoxifén 20 mg, zatiaľ ho beriem 5 rokov. Diagnóza rok 2017: TU v pravom prsníku, následne USG prsníkov, core cut biopsia - ako dobre diferencovaný IDC, ER+, PR+, Ki67: 8%, HER2 negat. U nás aj MMG, USG a MRI. Na MMG - vpravo v LHQ TU 22x18mm v axile vpravo skôr reaktívne LU do 18mm. USG prsníka - vpravo v HLQ cipovitá TU lézia 25xl4mm, mediálne od nej 2 hypoechogénne lézie do 4 mm. Vpravo vysoko v HLQ lézia 6x6mm, dif.dg. LU, satelit, axily bez LAP. MRI prsníkov - ložisko malígneho charakteru vpravo v LHQ 15x23x21mm, vo vzialenosti do lOmm smerom dorzálne sýtiace ložisko lOmm, v. s. intramamarna LU, resp. reaktívna LU, axily bez LAP. Následne 10.10.2017 na chirurgii v NOU vykonaná kvadrantektómia+ exenterácia axily vpravo . Histologický - IDC, velkost’ TU 18mm + intramamarna LU ako mts duktálneho ca, velkost' 6mm. Z 12 LU v 3 mts, ER70%, PR90%, Ki67: 10%, HER2 negat, Gr.2., čiže pTlcpN2Mx. Pacientka dnes absolvovala stagingové CT- negat., preto indikovaná adjuv CHT 3x EEC, 3x Docetaxel, RAT a 5 -ročná liečba Tamoxif en.T.č na HT TMX

05 Nov 2023 - Dobrý deň. Základná dĺžka liečby je 5 rokov, ktorá sa môže rozšíriť na 10 rokov alebo zmeniť na liečbu aromatázovými inhibítormi podľa veku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 39 rokov. Chcem sa opýtať, mám také opuchnuté prsia po bokoch a ide do až k pod pazuchy. A mám aj také tlaky, pnutie a sem tam aj pichnutie pod pazuchami. Taký pocit nepríjemný ako svalovica. Trvá to už asi dva týždne. Hrčku som si chvalabohu nenahmatala ziadnu, ani žiaden výtok z bradaviek. Čo to môže byť. Ďakujem

05 Nov 2023 - Dobrý deň. Dané zmeny môžu byť hormonálne podmienené. Kedy ste naposledy absolvovala ultrazvukové vyšetrenie prsníkov? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v okolí dvorcov mam niekoľko drobných chĺpkov, ktoré si pravidelne holim (ide o 4-5 chĺpkov pri každom dvorci). Asi pred týždňom sa mi nad ľavým dvorcom vytvorila akoby vyrážka, na dotyk nie je bolestivá, no keď ju stlačím, ide z nej akoby hnis a na vrchu sa mi vytvorila drobná chrasticka. Čo to môže byť? Ďakujem

05 Nov 2023 - Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou ide o zápal vlasového folikulu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem chcela by som sa opýtat že 22.10.2023 som začala uživať antikoncepciu Dayllu bol to prvý deň mojej ms a odkedy ju uživám už je to 11stý deň tak ja stále krvácam už 11 dní a nevyzera to že by sa to ustalilo je to v poriadku a ako mam potom pokračovať s uživaním antikoncepcie mám si dať 7 dnovu pauzu po užiti jedneho blistra tabletiek? Dakujem vopred

05 Nov 2023 - Dobrý deň. Ak silno krvácate, navštívte Vášho gynekológa. Ak nie, skúste doužívať celé balenie (21 dní) s následnou 7-dňovou pauzou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, ide o moju mamu. Je po operácii rakoviny prsníka.má za sebou 15 ozarovaní a od vcera má zelený vítok z rany a celkovo aj pokozka okolo je tmavsia akoby spálená. Dostala infekciu?

05 Nov 2023 - Dobrý deň. Nazelenalý výtok event. hnisavý výtok môže byť znakom zápalu. Stmavnutie kože je vedľajším účinkom ožiarov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, určujú sa prosím pri LBC aj konkrétne druhy HPV, ktoré sú v tele prítomné - predovšetkým konkrétne druhy vysokorizikových HPV? Ďakujem.

05 Nov 2023 - Dobrý deň. Určujú sa konkrétne typy 16 a 18 a skupina iných hrHPV. Inak povedané , pozitívny výsledok pre iné hrHPV znamená prítomnosť jedného vírusu z danej skupiny (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68). Test to však nevie bližšie špecifikovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem mohla by som sa informovať alebo môžte mi to preložiť ? som po opakovanej OP prsníka a nález znie : kompletné spracovane venigne mamarne tkanivo s fibrocistickymi zmenami a apokkrinnej metaplazie tiež s nálezom naznacenej komplexnej sklerozujucej lezie typu radikálnej jazvy (s aj okrskami UDH) bez známok malignity v rozsahu vysetreneho tkaniva Imunohistochemicky dokázaná vrstva ME buniek CK14+p63+SMA proliferacna aktivita hodnotená Ki67 nie je zvýšená hormonove receptory ER PR s heterogenou expresiou ZHRNUTIE: KOMPLEXNA SKLEROZUJUCA LEZIA V TERENE FIBROCYSTICKYCH ZMIEN ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Radiálnu jazvu je vždy dobré odstrániť operačne, čo sa vo vašom prípade aj stalo. Histologický výsledok nie je onkologickým nálezom ani priamym predchodcom karcinómu. UDH znamená v preklade jednoduchú duktálnu hyperpláziu - takisto nie je prekancerózou. Dané zmeny v prsníku je však vhodné pravidelne sledovať na ultrazvuku a mamografii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Mám 21 rokov a nahmatala som si dole na prsníku pri rebre malú pohyblivú guľku pripomínajúcu veľkosťou a tvarom hrášok. Mám pred menštruáciou a mám aj naliaté a mierne bolestivé prsníky čo je pre mňa nič neobvyklé ale tú guľku som si nahmatala prvýkrát. Môže to súvisieť s očakávaním menštruácie ? Ako dlho mám čakať či nezmizne ? Alebo je potrebné nečakať a navštíviť gynekológa hneď ? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Môže to byť zahustená žľaza pred menštruáciou, takisto cysta alebo fibroadenóm. Ak ste ešte neboli na ultrazvuku prsníkov, navštívte Vášho gynekológa, ktorý Vás odošle na vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
CT mi ukázalo cysticke lezie adnex. Bilat. Co to znamená? A ci CT vyšetrenie ukáže aj druh o akú cystu ide ci je vodnata a čím je naplnená?!

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Neuvádzate váš vek, ani ultrazvukový nález. CT je však veľmi presné v diagnostike patológií vaječníka ( cysty, iné nádory). CT vie teda rozlíšiť ,,vodnatú,, cystu ako aj tuhý nádor. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som od roku 2016 sledovaná v NOU pre cysty a FIA v pravom prsníku, po tom čo som si nahmatala hrčku. V roku 2016 mi bola vykonaná z 1 FIA punkcia - negat. Každoročne mi sú vykonávanie striedavo sono, MMG a MR. 7.9. som bola opäť na kontronom MR, kde mi bolo zistené nový nález - asymetrické sýtenie v CQ vpravo. Po kontrole u lekárky som mesiac čakala na MMG a Sono, kde mi mala byť vykonaná biopsia, ktorá však nebola pre nejednoznačný nález a bola mi doporučená MR VAB, ale najskorší termín je v NOU voľný 10.1.2024. Moja otázka: je podľa vás normálne, že vám 7.9.2023 zistia podozrivý nález a tváriac sa, že to tak u nás chodí a je to v poriadku" veď rakovina vám za 3 - 4 mesiace až toľko nenarastie", dostnete termín na dovyšetrenie až po 2 - 4 mesiacoch? Aké právo má pacientka, ktorá poctivo absolvuje prevetnívne vyšetrenia, prečo sú také dlhé čakacie doby pri podozrivých nálezoch? Sú nejaké garantované termíny, ktoré vám v takýchto prípadoch musia na vyšetrenie dať? Je podľa vás normálne, že sa dostanete na biopsiu podozrivého nálezu až po 4 mesiacoch?

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Pokiaľ dobre chápem Vašu situáciu - na prsníku je popísaná lézia viditeľná len na magnetickej rezonancii ( keďže nebolo možné urobiť biopsiu pod sonom alebo mamografiou). Preto ste objednaná na biopsiu počas vyšetrenia magnetickou rezonanciou. Daný výkon na Slovensku robí veľmi málo pracovísk (ja viem len o Bratislave) - preto tá dlhá čakacia doba. Na Slovensku je to ...žiaľ...tak.. Aj čakacie doby na operácie sú neúnosné, hoci pri onkologickej diagnóze by mala byť pacientka odoperovaná do 3 týždňov. Skúste sa ešte informovať na iných pracoviskách magnetickej rezonancie na Slovensku - BB, KE. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem Vas pekne poprosit o vysvetlenie zaveru spravy z MMG,nakolko som obdrzala iba spravu bez informacie.Absolvovala som 1x MMG vysetrenie so zaverom prechodny typ prsnikov, v LP so zahustenou denznou zlazou v HLQ BI RADS 3, Tabár 1. S doporucenim USG vys. Dakujem pekne za odpoved.Moj vek 41,2 deti.

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Popisujú len vyššiu prítomnosť žľazového tkaniva, čo nemusí byť hneď zvláštne vo Vašom relatívne mladom veku. Lepšie je v tomto prípade sono prsníkov - je presnejšie pri denznej žľaze. Nemusíte sa báť - je to len o výbere zobrazovacej metódy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Este som sa chcela spýtať, či po odstránení maternice, vaječníkov a vajcovodov budem kazdy rok chodit na preventívnu prehliadku na sono maternice, alebo nie, keďže bola odstránená? Ďakujem.

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Prevencia pokračuje ďalej - robí sa všeobecné gynekologické vyšetrenie, ultrazvuk hodnotiaci pošvový pahýľ a malú panvu. Takisto nesmieme zabúdať na vyšetrenie prsníkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deň, Aktuálne som v 39t tehotenstva. 09/2022 mi bol robený ster z krčka maternice cytológia s výsledkom pap2 = čiže norma. Vždy doteraz som mala pap2 cely život čo chodím ( mám 30rokov). Moje otazky: 1, má zmysel realizovať v 39t ster ( už mám cs5 a otvorená na prst / dva 2, kedy najskôr po porode môžem ísť na ster z krčka 3, bude veľký problém pre mna ako zodpovednú pacientku, ak nebudem mat cytologiu presne po roku ale bude napr po roku aj 4 mesiacoch ? Myslite o, že môžu na krčku nastať nejaké zmeny kt by má poškodili k zlému “karcinómu”? 4, ako často sa robí cytológia ak vychadza pap2 musí sa vždy po roku? Dakujem !

31 Oct 2023 - Dobrý deň. 1, 2 nie nemá - stačí po šestonedelí 3, 4 - zákon hovorí dokonca o trojročných intervaloch. Na Slovensku však poisťovne preplácajú cytológiu každý rok - to treba využiť. Pri oneskorení o 4 mesiace sa nič nestane. S pozdravom Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,Co to znamena? Ide o nábeh na rakovinu? Na maternici sú prítomné useky metaplastickeho skvamozneho epiletu s HSIL/CIN3 dysplaziou, ktoré zasahujú do endocervikalnych zliazok rozsah diskontinualne cca 0,3cm. Ďalšie choroby event. D069, CIN3, D067

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Ste po konizácii alebo odstránení celej maternice? Histologický výsledok je prekancerózou. Bez operácie by mohla smerovať k onkologickému ochoreniu krčka maternice - operáciu ste však absolvovali, ak dobre chápem. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,chcem sa spýtať,už asi pol roka mam skoro vždy na 18den po menštruácii hnedý výtok alebo krvacanie,ktoré trvá až do menzesu.bola som u lekára,žiaľ vždy mi povie,že tam nič nevidí a problém mám neustále.teraz mi predpísal progestanoll no krvacam aj napriek tomu.duphastom mi nepomáhalo a nesmiem ho koli laktoze.viete mi nejako inak poradiť,dakujem

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Prosím, napíšte mi Váš vek a koľko trvá celý menštruačný cyklus - je to 28 dní? 35 ?...Bol Vám robený ultrazvuk? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 21 rokov a v utorok ma čaká prvá návšteva gynekologičky. Vyšetrenia sa ako tak nebojím, hoc verím že to nebude úplne príjemné, skôr sa bojím výsledku vyšetrenia. Pred asi 4 rokmi som si našla hrčku na prsníku, kde mi vlastne po prehmataní a vyšetrení gynekologička povedala, že ide len ak si dobre pamätám nejakú tukovú hrčku. Od vtedy som sa vyšetreniu vyhýbala a bojím sa, či mi opäť niečo nenájdu nebodaj čo sa týka krčku maternice alebo zase prsníkov. V rodine nikto podobnú diagnózu nemal, iba čo sa týka z otcovej strany bola u mužov rakovina hrubého čreva. Môže to mať nejaký súvis ? Pripadne akú mám šancu dostať nechcený výsledok a ako sa menej báť vyšetrenia a zase sa mu následne na základe týchto obáv nevyhýbať? Za odpoveď vopred ďakujem.

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Strach nič nerieši. - určite sa nebojte. Preventívna prehliadka je tou správnou voľbou vždy. S rakovinou hrubého čreva nemajú nálezy na prsníku alebo na krčku maternice nič spoločné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 39 rokov, 1 dieťa a chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie nálezu z USG: PP: echogénna žľaza, echotextúra pravidelná, v HLQ splývajúce anecholožiská 3,4 a 3,1 mm, na rozhraní LQ hypoecholožisko 6 mm nepravidelný FIA, anecholožisko 2,5mm a hypoecholožisko 5 mm, koža, podkožie pravidelne vyznačené, v axile hypoechoformácia 8mm a 9 mm s echogénnym centrom ĽP: prevažne echogénna žľaza, na rozhraní LQ pod okrajom areoly anecholožisko 3mm a 3,2mm, v DLQ splývajúce anecholožiská 20x8 mm s výrazným dorzálny zosilením, HLQ FIA v 13 mm, koža, podkožie pravidelne vyznačené, v axile hypoechoformácia 10 mm s echogénnym centrom. ZÁVER: fertilný typ prsníkov, obojstranne prítomné cysty, prevažne so zahusteným obsahom, FIA bilat. v oblasti PP menej pravidelne, kontrola o 6 mes., v axilách benígne LU, BI RADS 3 Prosím mám sa niečoho obávať? Trošku mi robí starosti ten nepravidelný FIA v pravom prsníku. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

28 Oct 2023 - Dobrý deň. V popise sú len cysty a fibroadenómy prsníkov (nepravidelný tvar fibroadenómu nič neznamená). Nemusíte sa báť - absolvujte kontrolu tak, ako je plánovaná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 29.11 idem na konizáciu, výsledok mám z biopsie CINIII/CIS , veľmi sa bojím či mi nevznikne do operácie invázny karcinóm.

28 Oct 2023 - Dobrý deň. Nemusíte sa báť. Čakanie na operáciu v rozmedzí ťýždňov ba aj mesiacov výsledok neovplyvní. Trvá roky, kým sa môže vyvinúť zhubné ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobry den rada by som sa opytala na vysledky biopsie maternice. klinicka diagnoza N87.9 Ascus Pap II-III mikropis male mnozstvo sivohnedeho tkaniva zaver: seriovo zrezavane fragmenty cervixu, zachyteny dlazdicovy aj kolumnarny epitel, LG displazia dlazdicoveho epitelu, koilocyty, imunohystochemicky bez signifikovanej P16 pozitivity, Ki67 cca 10 %, loziskovy zmiesany zapal, kolumnarny epitel bez atypii zaver LG SIl cin1 MKch N87.9 dakujem za presne vysvetlenie

28 Oct 2023 - Dobrý deň. Histologický výsledok reprezentuje ľahké zmeny na krčku maternice ( LSIL - CIN1 ). Odporúčaný je konzervatívny postup bez nutnosti chirurgického zákroku s kontrolou o pol roka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Štrvtý rok užívam Tamoxifen aj Reseligo, mám 42 rokov.Pravidelne chodím sa usg na gynekológiu.Pani doktorka meria sliznicu maternice, vravela, že norma je 0,4 teraz som mala 0,7, od čoho závisia tieto hodnoty a môžu sa meniť, myslím môže klesnúť pod 0,7 a aká je horná hranica. Ďakujem.

26 Oct 2023 - Dobrý den. Zhrubnutie sliznice maternice je vedľajším účikom tamoxifenu a môže sa meniť v čase. Je nutné pravidelné sledovanie a kontroly- hodnoty, ktoré uvádzate nie sú zlé. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som tri roky po mastektómii pravého prsníka a v septembri som mala na celej ploche jazvy aj v podpazuší začervenananu pokožku. Gynekológ mi dal dithidiaden a do troch dní nič. 20.10. Sa mi začali teploty, s tým, že som v sobotu bola v Boroch na pohotovosti, kde má hospitalizovali s crp vyše 220 (podľa príznakov som si myslela, že mám zápal pľúc). Napokon diagnózu potvrdili a 25.10. ma p prepustili, cítila som sa lepšie.V rovnaký deň som sa šla prihlásiť k svojmu OL, ktorý má veľmi zaskočil celý rozčarovaný z toho v akom stave má prepustili. Doslova povedal, že som ohrozená na živote, nakoľko crp z nemocnice z 24.10. bolo 303. Moja otázka znie, či to nemôže súvisieť s onko diagnózou, metastázami na pľúcach ( máji som bola na mr pre ich podozrenie, čo uzavreli s dvomi nešpecifikovanými drobnymi modulmi na pľúcach. Ako mám prosím postupovať? Za vašu odpoveď vopred ďakujem. Pekný večer, Osuská

26 Oct 2023 - Dobrý deň. CRP nad 300 je naozaj vysoká hodnota. Býva zvýšené aj pri onkologických ochoreniach, avšak 2 nešpecifické noduly na pľúcach nemôžu spôsobovať takéto hodnoty. Mne to skôr imponuje ako zápal operačnej rany. Užívate antibiotiká ? Neudávate ani zmenu v oblasti po mastektómii (či sa to zlepšilo alebo nie). Mávate horúčky? V prípade klinických prejavov zápalu je nutná hospitalizácia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor z labaku mi poslali vysledok steru z krčka maternice ( samoplatca) prosím zhodnotíte mi ho? Nález : bez intraepitelovych zmien a malignity Ster : uspokojivý bunky TZ prítomne Iné zmeny : reaktívne bunkové zmeny , metaplazia vratane nezrelej, le ++ Mikrobialny obraz : doderlein Hormonálny stav : v súlade s anamnezouZáverom : bez intraepitelovych zmien a malignity ( prosím vás kedysi sa to hodnotilo ako pap – to už neplatí ? Aké je toto pap ?) Vďaka moje otazky : SÚ TIE VÝSLEDKY V PORIADKU A KONTROLA STAČÍ O ROK? ČO ZNAMENÁ REAKTÍVNE BUNKOVÉ ZEMNY , METAPLAZIA VRÁTANE NEZRELEJ, Le plus plus ? ĎAKUJEM

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Všetky popísané skutočnosti sú fyziologické nálezy na krčka maternice. Stará klasifikácia PAP sa už nepoužíva - ekvivalent Vášho nálezu je PAP I. Kontrola stačí v rámci ďalšej preventívnej prehliadky, teda o rok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , chcela by som sa opytať, čo si myslíte o výsledku mamografie. Popis MG: Bilat. miestami denznejsia kresba žľazy fertilneho typu.Bez pat. mikrokalcifikácii. Ojedinelý ben. kalcifikát vpravo. Vľavo postope fibroza. Koža primeranej hrubky. Axily bez patol. LU. BIRADS 2. Odporuč. USG 2024 MMG 2025 Je to niečo čo treba riešiť, teraz myslim hlavne ten pojem ojedinely ben. kacifikát vpravo a vlavo postope fibroza ? Dakujem Mirka.

26 Oct 2023 - Dobrý deň. V popise sú len vekom podmienené zmeny a normálny nález. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, diagnostikovali mi rakovinu krčka maternice a zajtra mám nastúpiť na 1 ožarovanie. Dnes som dostala teplotu a mám asi nejakú virózu. Môžem podstúpiť v tomto stave radioterapiu? Ďakujem.

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Váš klinický stav musí zhodnotiť onkológ, ktorý Vám bude podávať rádioterapiu. Je možný odklad danej liečby. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prajem pekný deň mám otázku Keť mám nízke AMH 0,23 môžem otehotnieť prirodzene lebo lekári mi odporučili IVF ale ,pýtala som si lieky na stimuláciu vaječníkov odmietli mi dať nič mi nedali a hrozí mu predčasná menopauza

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Normálne hodnoty sú nad 1,0-1,5. Pokiaľ plánujete otehotnieť určite konzultuje špecialistov na IVF v reprodukčnom centre. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, pod prsiami sa mi spravili asi 3 oválne skvrny, môže to mať nejaký súvis s rakovinou prsníka?

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Je veľmi ťažké sa vyjadriť k Vášmu popisu. Skôr nie - je ale dobré navštíviť Vášho gynekológa/všeobecného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mám tumor ľavého prsníka periareolárne smerom do HLQ s infiltráciou kože priemeru 3 cm,CCB ako IDC grade 2. V axile potvrdená FNAC-MTS, štádium T4 b N1 MO, Ct hrudník, brucho, malá panva negat. Otázka: Doporučená chemoterapia a nasledné odstránenie prsníka. Vzhľadom k tomu, že som po operácii chrbtice a liečila som sa dlhodobo na osteoporózu t.č. už osteopénia, nebola by pre mňa šetrnejšia protónová liečba v Prahe. Ďakujem

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Protónová liečba nie je štandardným postupom a nie je uvedená ani v zahraničných postupoch ako číslo 1. Je nutné absolvovať základnú overenú onkologickú liečbu, ktorá sa prispôsobí aj Vašej diagnóze. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím vás z ľavej bradavky mi vyteká hnedá tekutina čo to môže byť ?

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Na Vašu otázku neviem presne odpovedať. Odporúčam navštíviť Vášho gynekológa. Jednostranná sekrécia z bradavky vyžaduje aktuálne sonografické a mamografické vyšetrenie (podľa veku). Podľa výsledkov sa určí ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, bola mi doporučená operacia revizia duktov, MR zaver Birads 4a, bez patol.zmien a atypii susp.z malignity v MRI obraze. Musí sa to riešiť cestou operácie, či je aj iná možnosť, napr.biopsia? Ďakujem.

28 Oct 2023 - Dobrý deň. Biopsia je pri závere BIRADS 4A vhodná - nepopisujete však konkrétny nález ani veľkosť zmien. Preto sa neviem presne vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, kedy sa prosim Vas zacnu v nasom zdravotnictve vyuzivat aj ine vysetrovacie metody ako nativna mamografia? Existuje MEIK mamograf, zalozeny na elektroimpedancii, je absolutne bezpecny, zobrazuje 3D snimky prsnikov a je navyse lacny. Bohuzial Vy doktori ho vobec nepoznate. Takisto napr. termovizna kamera, ta sa pouzivala v Narodnom onkologickom ustave roky, ale uz sa nepouziva, napriek tomu, ze je to lepsia metoda ako nativna mamografia a na zapade je to rutinne vysetrenie. Nehrame sa tu len na prevenciu, skutocne ju robime? Nerobime len statistiku? Statisticke udaje a narast poctu rakoviny prsnika svedcia proti nativnej mamografii, ake mam ine moznosti vysetrenia ako len nativnu mamografiu, ktoru tu stale zenam vnucujete ako najlepsie riesenie? Dakujem

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Ďakujem, za Vašu správu. MEIK mamograf nikde nepoužívajú ako skríningový nástroj. Nie je overený ani v jednej relevantnej klinickej štúdii. Elektroimpedančné vlastnosti sú aj v rámci jednotlivých typov zhubných nádorov rozdielne ( v závislosti na počte buniek a spojivového tkaniva), a preto môže byť počas vyšetrenia veľa falošne pozitívnych ako aj negatívnych výsledkov. Radiačná záťaž pri mamografii je extrémne nízka a nesúvisí s výskytom karcinómu prsníka. Termovízna kamera takisto nie je nikde v krajinách štandardom - je nepresná a má nízku citlivosť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Doby den, mam 2 dnove vyslesky s bi rads 4a z mamografie a odporucena je biopsia... Pred tym este USG. Trocha nerozumiem preco MR nie je postacujuce a preco je potrebne este USG Kto určí na aku biopsiu mam ist?ccb alebo vakuova? Kde prosím je najlepšie ist v okoli Ba? Dakujem

20 Oct 2023 - Dobrý deň. Odporúčam Vám mamologickú ambulanciu v rámci Onkologického ústavu sv. Alžbety, kde komplexne riešia ochorenia prsníka. Záver BIRADS 4a je vhodný na biopsiu ( skôr CCB - to však závisí aj od veľkosti nálezu). MRI je väčšinou indikované len pri nejednoznačných prípadoch na ultrazvuku/mamografii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pan doktor dnes mi robili 1xmamografiu(40r),mam husté väzivo a veľa znamienok na prsnikoch ktoré si označili,kvôli tomu, že znamienka môžu vyzerať ako nádor na snimku, chcem sa spýtať ci to môže byť tak,lebo som sa dosť zľakla nakolko výsledky majú byť do 10dni Ďakujem za odpoveď

28 Oct 2023 - Dobrý deň. Aj vo Vašom prípade pri hustejšej architektúre žľazy a nejasnom náleze na mamografii by som odporúčal doplnenie magnetickej rezonancie. Ak mamografia a sono vychádzajú negatívne, stačia pravidelné kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na mamografii mi našli ložišká kalcifikátov a sklerozujúcu adenôzu. Teraz po sono ma lekárka posiela na kontrolnú mamo po 6 mesiacoch s tým, že na usg bašla viaceré hypo a anechog ložiská, veľkosti od 4mm do 27 mm cyst, a vpravo pozoruje r-DQ nepravidelnú hypoechogénnu zónu, najskôr na podklade zmeny architektoniky žľazy veľkosti 17 mm, dif. dg. pri sklerozuj. adenóze, sumačne, iné vľavo bez zrejmých ložiskových zmien sol. charakteru, axily bez LAP. Ako veľmi sa mám báť, je to už vážny stav, prosim? Ďakujem

28 Oct 2023 - Dobrý deň. Určite sa hneď nebojte najhoršieho. Ja osobne by som pri nejasnom náleze doplnil ešte magnetickú rezonanciu, pri krajnej situácii aj biopsiu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, posledné dva mesiace krvacam niekoľko dní aj mimo menštruácie. Lekár ma vyšetril a povedal, že je to len zápal, ale v posledných dňoch som stále unavená ospalá a trpím bolesťou hlavy. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Nepredpokladám, že by bol zápal príčinou krvácania. Robil Váš gynekológ aj ultrazvuk ? Nie ste chudokrvná (udávate ospalosť) ? Aké silné je to krvácanie? Bez bližších informácií Vám neviem poradiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Chcela som sa spýtať mam 46rokiv a od januára tohto rokyuuz nemám pravidelnú menštruáciu mala som ju asi doteraz 3krat ale teraz naposledy len taky krvavý výtok išla som na gynekológia urobili mi ultrazvuk maternici takže cysta tam nieje a ze ťažko to bola menštruácia keďže je viditeľný folikul. Co to môže iné byt ten krvavý výtok? Iné príznaky nemám len bolesť v krížoch. Viem som objednaná aj na ster krčka maternici na cytologiu ale aj tak by som rada vedela co mohlo spôsobiť ten krvavý výtok. Ďakujem za skoru odpoveď.

31 Oct 2023 - Dobrý deň. Nepravidelné krvácanie môže byť spojené s prechodom do menopauzy. Samozrejme je nutné vylúčiť iné príčiny. Ultrazvuk je predpokladám v poriadku, cytológia vylúči zmeny na krčku maternice. Neužívate napríklad lieky na riedenie krvi ? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň neviem ako to funguje, ale ak má niekto problém,a položí otázku, čaká odpoveď. Nevie sa jej dočkať,ako dlho má čakať?

28 Oct 2023 - Dobrý deň. Zvyčajne sa snažím odpovedať do týždňa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, neviem, ci sa moja otazka presne tyka obsahu tejto stranky, ale chcela by som sa spytat, ze ak by som teoreticky bola pozitivna na HPV virus po gynekologickom vysetreni znamenalo by to, ze by sa mi tento virus mohol rozsirit dalej v tele a sposobit napr. rakovinu hlavy alebo krku? Alebo by sa musel do krku dostat inou cestou? Dakujem

28 Oct 2023 - Dobrý deň. HPV vírus sa šíri priamym kontaktom infikovanej kože alebo slizníc. Vlastným telom sa nešíri ďalej (napríklad krvou alebo lymfou určite nie). Infekcia v oblasti hrdla môže vznikať pri alternatívnych sexuálnych praktikách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pri ročnej preventívnej kontrole u mojej gynekologičky, som dostala naspäť výsledok, že je tam podozrenie na HPV, no ster je hraničný/nejasný a treba ho zopakovať o 6 mesiacov. Naordinovala mi používanie gélov papilocare alebo deflagyn. Vedeli by ste mi poradiť, ktorý je lepší? Je vhodne popri tom používať Indol Woman? Takisto by zaujimalo či nie je možné absolvovať opätovné vyšetrenie skôr ako o 6 mesiacov. Ako často sa stáva, že tieto stery mýlia? Ďakujem za odpoveď.

28 Oct 2023 - Dobrý deň. Obe liečby sú vhodné - ja skôr odporúčam prvú verziu. Môžete samozrejme doplniť liečbu indolom ( nie je to nutnosť). Skoršie vyšetrenie nie je na mieste. Každé vyšetrenie má svoju obmedzenú citlivosť, je to však vo veľmi malom počte prípadov. Váš ster je len mierne zmenený, preto je naplánovaná kontrola o pol roka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.bola som na preventívnej prehliadke u gyn.po niekoľkých týždňoch mi volal ze mam zle výsledky so starou.a mam ísť na onkocytologiu.Moze to byť tak vážne?

26 Oct 2023 - Dobrý deň. V prípade cytologických zmien je nutné kolposkopické vyšetrenie. Neviem sa Vám žiaľ (vzhľadom na všeobecnú otázku) vyjadriť bližšie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, posledný týždeň pociťujem tupú bolesť v oblasti , na ľavej strane panvy ,slabín a krížov, ktorá nie je konštantná. Keď sedím a kráčam, je to viac prítomné. Poslednu menstruaciu som dostala na 16 den, dalsia na 22den. V tom čase som prežívala veľký stres, tak som s tým spájala skoršiu menštruáciu. Viete mi povedať, či to môže súvisieť s nejakým ochorením vaječníkov? Ďakujem za Vašu odpoveď.

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Odporúča navštíviť Vášho gynekológa - vhodné je ultrazvukové vyšetrenie. Môže to byť napríklad drobná cysta na vaječníku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Rok po operácii prsníka fibroadenom sa mi v okolí rany utvorila tekutina 10x2mm. Prosím vás je to nebezpečné , Ako sa pokračuje v liečbe a čo to mohlo spôsobiť? Ďakujem veľmi pekne.

26 Oct 2023 - Dobrý deň. Sú to pooperačné zmeny - seróm. Jeho veľkosť je minimálna, zväčšovať by sa nemal tiež. Kauzálna liečba nie je, stačia pravidelné kontroly na ultrazvuku prsníkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, priatel je nakazeny HPV bud 6 alebo 11 a ma bradavice na koreni penisu. Mne robil gynekolog cytologiu ale vsetko je v poriadku. Taktiez mi robili test na vysoko rizikovy HPV ktory bol negativny. Ale HPV 6 a 11 su nizko rizikove - kde sa to testuje a preco mi nerobili aj tento test? Na dermatovenerologickej klinike mi povedali ze to netestuju moj gynekolog testuje iba na vysoko rizikove. U priatela urologovia totalne pochybili a to mame mat v nasom okrese spicku. Mam sa dat ockovat i ked mam 45 rokov pretoze mozem byt od priatela (tiez 45) nakazena HPV typu 6 a 11? Dakujem

26 Oct 2023 - Dobrý deň. V súčasnosti je väčšina testov zameraná na vysoko rizikové typy. Teda na 6 a 11 nie. Laboratória sú takisto zamerané len na vírusy asociované s rakovinou krčka maternice. Vám samozrejme odporúčam očkovanie aj vo veku 45 rokov (Gardasil 9 chráni aj pred HPV 6 a 11) . S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Pred rokom mi bolo zistené ochorenie HPV, výsledky po pol roku boli znova negatívne, ale teraz sa mi začali tvoriť výrastky aj keď som mala v júli neg. výsledky na HPV. Tvoria sa mi stále nové výrastky a chcela by som sa opýtať, dá sa to nejak zastaviť ?

26 Oct 2023 - Dobrý deň. V prípade HPV-asociovaných kožných zmien existuje lokálna liečba. Ešte odporúčam vyšetrenie aj u kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Želám príjemný pán doktor, dnes mi prišli výsledky z cytológie a mám odchýlku od normy o jeden stupeň a mám ísť na expresnú kolposkopiu. V roku 2011 som bola na konizácií a v roku 2019 som mala taktiež výsledky z cytológie, ako dnes. Ako treba ďalej postupovať? Treba sa dať zaočkovať alebo sa to dá aj operatívne vyriešiť? Mám sa obávať, že to môže byť rakovina ? Ďakujem

26 Oct 2023 - Dobrý deň. V prvom rade je nutné absolvovať kolposkopické vyšetrenie. Eventuálne sa odoberie biopsia. V prípade zmien by sa mal opakovať zákrok (konizácia). Pravdepodobnosť onkologického ochorenia je veľmi nízka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Už cca 2 mesiace užívam Tamoxifen a asi mesiac mám v podbrušku bolesti (sú to bolesti presne ako taká slabšia menštruačná bolesť, ktorá vyžaruje mierne do krížov a je nepretržite). Preventíva u gynekológa pred 2 týždňami bola v poriadku. Menštruácia mi zatiaľ neprestala, mám 34 rokov, onkológ chce pri budúcej návšteve menštruáciu zastaviť Reseligom. Je možné, že tieto bolesti v podbrušku mi spôsobuje Tamoxifen? Ďakujem za odpoveď.

22 Oct 2023 - Dobrý deň. Bolesti v podbrušku nie sú typické pre liečbu tamoxifenom, hoci danú súvislosť neviem ani vylúčiť. Liečbu však neprerušujte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Koncom júna sa mi objavili občasné bolesti/príležitostné pichnutia v pravej časti pravého prsníka. 2x som navštívila svojho gynekológa, ktorý ma svojim spôsobom odbil, že on nič podozrivé nevidí, nehmatá, že mám prestať kojit a tak ísť na sono. Nerada by som prestala kojiť, ale zároveň mám obavy z toho, čo keď niečo dnu je, čo spôsobuje bolesti. Je to taká zvláštna bolesť, napríklad keď natiahnem ruku, držím dcéru - keď je ruka preťažená, pri nejakom väčšom tlaku na prsník.Bolesť prsníka je spojená aj s podpazuším. Čo by pripadalo do úvahy, čo by mohlo bolesť spôsobovať? Žiadne viditeľné zmeny na prsníku nie sú. Bolesť som napríklad počas menštruácie nemala, ku koncu sa zase začala objavovať. Mám strach, mamke v júni zistili rakovinu prsníka. Ďakujem za odpoveď.

22 Oct 2023 - Dobrý deň. Odporúčam jednoznačne sono prsníkov. Bolesť môže ísť aj od chrbtice, nemusí sa hneď spájať s prsníkom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, viete mi povedať niečo viac o výsledku?Je potrebná konizácia? Kolposkopický nález /2.10.2023/ : mierne hypertofické porcio s rozsiahlou léziou, najdôležitejším kolposkopickým nálezom lokalizovaným periorificiálne v podobe jemne denzného AWE so stredne rýchlym nástupom acetpozitivity. Na teréne tohto epitelu dominujú výrazné otvorené ústia žliaz, na hornom lábiu so širokým lemom, na základe čoho predpokladám vnáranie dysplastického epitelu do krýpt žliazok. SCJ je lokalizovaná v oblasti vonkajšej bránky a má ľahko meandrovitý priebeh. V I. kvadrante je prítomný ostrovček HB, periférne HM , centrálne v podobe obrátenej M. Kolposkopický nález spĺňa kritéria HGL. Záver kolpo:ATZ II. HGL. Diagnóza: Dysplasio cerv. uteri.​​ Doporučenie: knips biopsia

22 Oct 2023 - Dobrý deň. Kolposkopický nález tomu nasvedčuje. Neuvádzate však výsledok knips biopsie. Skôr sa prikláňam ku konizácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem, prosim vas, 19.9.mi bola vykonana celkova hysterektomia, nakolko sim mala v minulisti borderline mucinozny tumor a ten sa mi po 6rokoch vratil.. Po vysledjy histologie si mam prist osobne, mam obrovsky strach, rada by som vedela, histologia sa berie zo vsetkych organov, ktore mi odobrali? Kedze bebol nador zhubny, ale medzny pripad, je mozne, ze som este nedostala rakovinu? A ked mi vsetko vybrali, bude potrebna chemoterapia? Je nozne, ze by ni doteraz vysetrenia krvi, onkomarkery, cytologia a pod. Nic neukazali? Dakujem pekne.

17 Oct 2023 - Dobrý deň. Histologické výsledky sa týkajú všetkých odobratých tkanív z tela. Či je v súčasnosti diagnóza onkologická....je otázka skôr na definitívnu histológiu. Chemoterapia je nutná len v prípade zhubného ochorenia. Vyšetrenia krvi, onkomarkery a cytológia môžu byť v takýchto hraničných prípadoch negatívne. Nie sú to 100%-né vyšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pan doktor, chcela by som sa opýtať. Manžel mi minule veľmi silno stlačil prsniky, vytvorili sa mi na oboch modriny. V lekárni mi dala predavačka Heparoid. Modriny tak po pár dňoch zmizli. Prsia mam ešte citlivé. Tento mesiac sa chystám aj na sono prsnikov. Myslíte prosím Vás ze z takého stlacenia sa môže urobiť rakovina prsníka? Ďakujem krásne za odpoveď

17 Oct 2023 - Dobrý deň. Určtie nie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na ľavej strane prsníka som si nahmatala tvrdší útvar, ktorý je pohyblivý a na dotyk mierne citlivý a bolestivý...mohla by to byť aj zdurená mliečna žľaza? Objavila sa mi počas menštruačného cyklu a je veľká cca 5 cm na pohmat, možno viac, ale už ju mám aj po menštruačnom cykle a vôbec nemizne.

17 Oct 2023 - Dobrý deň. Jednoznačne odporúčam sonografické a mamografické vyšetrenie prsníkov (mamografia skôr po 40 .roku života - vek neuvádzate). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, mám diagnostikovanu rakovinu vajcovodu štádium 3C. Metastázy na 10 uzlinach. Som rok od ukončenia chemoterapie, regresia ochorenia. Som Brca 1 pozitívna a momentálne užívam liek Lynparza. Mám ísť do kúpeľov a neviem či môžem chodiť na masáže tela. Či su masáže vhodné, keď boli metastázy na uzlinach. Ďakujem

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Ja by som masáže ako aj sauny neodporúčal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Mam 32 rokov, 2 deti. Ako mlada som mala genitalne bradavice a pamatam si, ze mi robili aj test na HPV a vtedy mi bolo povedane, ze to nie su nebezpecne typy HPV. Bradavice sa preliecili a az do teraz som mavala vysledky z cytologie dobre. Teraz posledne su na hodnote 3, co si ma lekar zavolal a oboznamil ma o zmenach na krcku maternice. Ine vysetrenie som zatial nepodstupila, pretoze povedal, ze moze ist aj o zapal a moje telo sa s tym vie popasovat! Avsak stale rozmyslam, ci netreba spravit nejake blizsie vysetrenie a nie cakat 6 mesiacov do kontrolnej cytologie. Podotykam akurat mi bola podana posledna davka vakciny na HPV. Dakujem za vasu odpoved.

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Postup je správny - stačí len ďalšia kontrola o 6 mesiacov. Eventuálne sa dá dať lokálna liečba - Papilocare / Deflagyn a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dnes som sa dala zaočkovať proti rakovine krčka maternice. 1 dávka. Ja som ale zabudla povedať, ze vlastný istú formu HPv uz mam-pretože mám bradavice na nohách, niekedy zmiznú, niekedy sa objavia. Urobila som tým očkovaním niečo zle? Alebo vlastne očkovanie chráni proti iným typom HPv a nemá to s (Hpv na nohach) nič spoločné.dakujem.

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Očkovanie Vás chráni aj pred vysokorizikovými vírusmi, ktoré sa na nohách nenachádzajú. Urobili ste dobre. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,pred par mesiacmi mi moja gynekologicka oznamila ze mam HPV infekciu, cutolovia bola v poriadku bez zmien..Mam uzivat nejake vitaminy lebo nic ine mi nepovedala.Bojim sa.

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Bez cytologických zmien môžete byť pokojná. Samozrejme podpora imunity a vyvarovanie sa akýmkoľvek gynekologickým zápalom napomôže odstráneniu vírusu z tela. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Minulý týždeň som si samovysetrenim nahmatala na prsníku hrčku. Bola som u svojej gynekologičky, ktorá má pohmatom vyšetrila a vylúčila akékoľvek iné fyzické prejavy a anomálie mimo pohyblivej hrčky pod kožou, poslala ma však na sono. Na sone to už nebolo také v pohode, záver znel patologický nález 11x9 mm, spikulovité okraje, nehomogénna prevažne hypo až anechogénna echogenita. Lekárka mi však povedala, že za nálezom sa jej neukazoval tieň, ktorý vraj vidno pri typických zlých nálezoch, ale samozrejme musím absolvovať punkciu, kam idem o dva dni. Ja som vo väčšom strese čo svojom živote ešte nebola, neustále sa mi premietajú rôzne scenáre. Čo si o tom prosím vás myslite? Mám 29 rokov a v rodine nemáme pozitívnu anamnézu na rakovinu prsníkov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Ak sono ukázalo podozrivú léziu na prsníku, je jediným riešením biopsia. Je to štandardný postup. Podľa výsledku sa bude pokračovať ďalej. Nemusí byť hneď všetko čierne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Chcem sa spýtať..v pondelok som dostala informáciu, že mám zle výsledky z gynekologie.,, bunkovy nekldu” ja podla toho mam ten treti stupeň, ma sa spraviť sorsvit konizaciu vyrezat z cipka a definitivny vysledok bude az z histologie konecnej. Maju mi vziat vzorku lebo dysplazia je tazkeho stupna..Na konzulataciu mam ísť v utorok na 10 a neviem ci sa bude robiť ta vzorka hneď alebo nie?a ci ma tam nechajú alebo nie?Nič mi nebolo povedané len iba prísť k dr.dakujem

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Úplne nerozumiem Vašej správe - napíšte ešte raz. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, na cytologii mi vyšiel pozitivny hpv a mam aj bradavice. Čítala som ze HPV sa dá preniest aj do hrdla pri oralnom sexe, mám sa obávať aj rakoviny hrdla v budúcnosti? Moze to dostať aj partner do hrdla nakoľko sme mali oralny styk? S bývalým partnerom sme sa len bozkavali, k sexuálnemu styku nedošlo, mohol ma nakazit on alebo skôr terajší partner s ktorým tvoríme pár 3 roky. Da sa HPV preniest cez bozky?Ďakujem Vám krásne za odpovede

30 Sep 2023 - Dobrý deň. HPV je možné preniesť aj pri orálnom pohlavnom styku. Riziko onkologických ochorení hrdla je však minimálne..určite menšie ako v porovnaní s krčkom maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň! Má význam očkovanie proti HPV aj v vo veku 65 rokov? Ďakujem.

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Vo vyššom veku je to už otázne. Očkovať sa môžete, ale význam je už výrazne nižší. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som vás poprosiť o vyhodnotenie hormonálneho profilu: Lh 43,58 FSH 125 Prl 15 PROG 0,84 ESTR 18,5. mám 51 rokov a od mája nemám menštruáciu ďakujem

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Podľa výsledkov ste v menopauze. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, bola som na USG prsníkov s lekár mi napísal: fertilná žľaza, bez cystických a solídnych ložiskových zmien bilat., koža a podkožie nezhrubnuté, v axilách sa zobrazujú nesusp. LU, niektoré s tukovo degenerovaným centrom, veľkosti - vpravo do 1,9cm, vľavo do 2 cm. Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie, či je to niečo vážne či to vymizne a ako sa to lieči. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

30 Sep 2023 - Dobrý deň. Podľa popisu je to úplne normálny nález. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem.Pred.desiatimi rokmi som mala 2 cis.rezy. Dnes mi pani dr.ka zistila dehiscenciu jazvy na maternici. Existuje spôsob,alebo chirurgický zákrok ako to zceliť? Plánujeme ďalšie dieťa. Velk.dehiscencii je 11*3,5mm.Prípadne by ste mi vedeli poradiť na koho sa mám obrátiť,u nás okr..Dunajska Streda sa a tým nezaoberajú.Ďakujem, s pozdravom Obenau

28 Sep 2023 - Dobry deň. Dehiscencia / isthmokéla sa dá ošetriť laparoskopicky. Najbližšie máte bratislavské kliniky, kde to určite vedia urobiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcem sa opýtať či genitalny herpes môže ovplyvniť výsledky z cytologie. Zajtra mám čaká vyšetrenie, príznaky už nemám len na mieste mám slabé začervenanie po vyliečení. Ďakujem

28 Sep 2023 - Dobrý deň. Cytológia sa odoberá z krčka maternice, kde herpetické lézie nemáte...teda nemôže byť zmenená. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať ohľadne očkovania proti hpv.. Mam 32 rokov a pred 3 rokmi som mala polypy v pošve ktoré mi boli odstránené. Odvtedy sa to neopakovalo, a moja gynekologička mi odporúča očkovanie. Naozaj to očkovanie môže zabrániť opakovanemu výskytu polypov? Má to význam? Ďakujem za odpoveď.

28 Sep 2023 - Dobrý deň. Očkovanie chráni okrem iného pred kondylómami...nie polypmi, ktoré nie sú asociované s HPV. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Chcem sa opýtať, či ma význam robiť profilaktickú bilat.ovarektómiu pri pozitívnej mutácii génu CHEK2. Nemam pozitívnu rodinnú anamnézu. Ja som však prekonala ca prsníka pred dvomi rokmi.

28 Sep 2023 - Dobrý deň. CHEK2 mutácia je stále len nejednoznačnou a neistou indikáciou k ovarektómii - aj podľa odporúčaných postupov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, v máji 2023 som postúpila konizaciu z výsledkom z histo cin 3 , hpv 16 potvrdené. Záber bol: "dosahujú tesne k proximálnemu okraju" Očkovanie HPV zatiaľ dve dávky - podané po konizacií 06/23,08/23. Kontrolné LBC bude v priebehu septembra. Momentálne má ale trápi špinenie ,krvácanie mimo menštruácie počas cyklu. Špinenie sa začalo objavovať po druhej dávke očkovania HPV. Žiadne iné výrazne ťažkosti nepozorujem. Čo navrhujete prip. čím môže byť špinenie spôsobené? Ďakujem

28 Sep 2023 - Dobrý deň. Špinenie ešte môže byť počas hojenia krčka po operácii. S očkovaním to spojené nie ne. Kľudne počkajte na kontrolnú cytológiu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prajem podstúpila som leetz konizaciu. 1.Konizat krčka maternice nastrihnzty č.12 2. Sliznica canalis cervicalis Makroopis: 1. Konizat priemeru 1,3 cm, hrúbky 0,2cm, narezany na č. 12 2. Minimálny vločkovity materiál priemeru 0,1 cm. Záver : č1: Kompletne spracovaný konizát cervixu maternice je tvorený oblasťou transformačnej zóny s ťažkými odberovymi artefaktami a aktívnou chronickou cervicitidou. Dysplasticke zmeny nepozorujeme, čo potvrdzuje i imunohistochemicky p16-(4x), Ki67 v norme (4x) č2: Kompletne spracovaný materiál obsahuje fragmenty endocervikalnej sliznice bez dysplatickych zmien (p16-,Ki67 v norme) Prosím viete mi popísať čo mi je, ako ďalej postupovať. Plánujeme s partnerom babetko či to môže niečo spôsobiť pripadne či je potrebná ďalšia liečba. Ďakujem veľmi pekne za odpovede. Prajem pekný deň.

24 Sep 2023 - Dobrý deň. Konizát neobsahoval žiadne zlé dysplastické zmeny, len zápal - možno by bolo dobré doplniť kultiváciu. Osobne odporúčam, aby sa krčok maternice zahojil: 4-6 mesiacov počkajte a môžete ďalej riešiť tehotenstvo. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor,mozem absolvovat kontrolnu cytologiu pol roka po konizacii ked uz pomaly mesiac uzivam antibiotika na zapal pluc?Som pozitivna na plucne chlamydie.Nemoze to nejako ovplyvnit vysledok?Dakujem

24 Sep 2023 - Dobrý deň. Daný stav výsledok cytológie neovplyvní. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,prosím o radu mám 43 rokov a do teraz mi chodila menstruacia dobré,ale teraz mi prišla 2 týždne skorej. A pretrváva už 5 dní a je silná. Ďakujem

24 Sep 2023 - Dobrý deň. V prípade silného krvácania navštívte Vášho zmluvného gynekológa - príčin môže byť veľa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem Vas poprosit o vysvetlenie nalezu zo sonografie:pritomna cysticka struktura so zrnitym hyperechogennym obsahom,s drobnou anechoeg.zlozkou, velkost 61,6x48,5.Boli vykonane odbery na onkomarkery.Ide o endometriozu ci treba sa bat?Dakujem

24 Sep 2023 - Dobrý deň. Môže ísť aj o endometriózu - pri nej môžu byť aj markery zvýšené - napr. CA 125. Bola navrhnutá aj operačná liečba ? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko a u mňa je podozrenie na boreliózu. Výsledky z krvi sú nateraz negatívne, avšak všetko nasvedčuje tomu, že ide práve o boreliózu. Doktorka mi predpísala atb doxyhexal. Je bezpečné brať tieto antibiotiká? Vopred ďakujem za odpoveď. Kolesárová

20 Sep 2023 - Dobrý deň. Tetracyklíny sa nesmú užívať na začiatku gravidity. S plánovaním tehotenstva počkajte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, bol mi zistený myom a bakteriálna infekcia Ureaplazma. Chcem sa opýtať, je na to vhodná terapia liečenia chladom tzv. lokálna kryoterapia (keďže lieči zápaly) ? Vopred veľmi pekne ďakujem

20 Sep 2023 - Dobrý deň. Daná liečba nie je vhodná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pri LCB mi 2 roky po sebe vyšli LSIL bez pozitivity HPV, môj gynekológ mi povedal,že sú to už zmeny spôsobené vírusom aj keď nebol detekovaný. Momentálne som po kryo liečbe, chcem sa opýtať či okrem zvýšenej hygieny a bežných opatrení si môžem robiť nejaké vyplachy pre urýchlenie hojenia. Ďakujem

20 Sep 2023 - Dobrý deň. Po kryo liečbe by som odporúčal lokálne čípky (Cicatridine napr.). Výplachy si robiť nemusíte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deň, z biopsie pošvy mi bol zistený papilom vo vnútri pošvy (nachádza sa vo vnútri pošvy - ciferník 5-7, cca 1 cm od pošvového vchodu). Mám celodenné štípanie v pošve a bolesti pri pohlavnom styku. Bola som už aj 2x na odstránení papilomu CO2 laserom, ale bolesti sa zhoršili. Aké sú ešte ďalšie možnosti odstránenia papilomu ? Aká je pravdepodobnosť, že by som pri chirurgickom odstránení papilomu zostala s urostomiou (dočasným/trvalým vývodom) ? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

20 Sep 2023 - Dobrý deň, neuvádzate veľkosť papilómu - od toho sa odvíja niekedy modus operácie. Urologické komplikácie nepredpokladám. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, je možné sa zaočkovať proti HPV aj počas tehotenstva (aktuálne 17ty tt)? Ďakujem za odpoveď.

18 Sep 2023 - Dobrý deň. Očkovanie proti HPV počas tehotenstva nie je odporúčané. Počkajte s ním po pôrode. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa ešte môžem dať zaočkovať proti HPV, aj keď mám 44rokov? A taktiež môžem sa zaočkovať aj keď som bola pred 3 rokmi pozitívna na HPV? Ďakujem za odpoved

18 Sep 2023 - Dobrý deň. Áno, je stále možnosť sa zaočkovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, rada by som sa spytala na moj vysledok z mamografie: Bilat.koza nezhrubnuta, podkozie volne, zobrazene axily - bilat parcialne zachytene LU Bilat involucna zlaza, bez susp.MK, bez susp.rtg lozisk.tienov. Vlavo v HQQ novodg drobny makky nesusp tien.Vpravo ojedinele MK Zaver: BIRADS 2 odp. MMG o dva rok Co je ten nesusp tien a nakolko su nebezpecne MK? Moze sa z nich vyvinut karcinom? Necitala som o nich nic dobre. Je dostacujuci mamograf o dva roky? Doteraz som mala vzdy BIRADS 1 a z tohto vysledku som dost nervozna. Bolo mi 58 rokov. Dakujem za Vasu odpoved a Vas cas. Pavla

18 Sep 2023 - Dobrý deň. Popis je nesuspektný, mikrokalcifikáty typické pre zlý nález nie sú tiež uvedené - preto stačí podľa Vašej správy len pravidelná kontrola. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mam zopár otázok ohľadom liečby ureaplazmy. Doktorka mi predpísala ant doxyhexal no som voči nim trochu skeptická po prečítaní pribaloveho letáku. Môj priateľ má lieky brať tiež no pýta sa ci on sa nemusí poradiť s lekárom a taktiež by chcel vedieť aké probiotika sú vhodné brať pri užívaní týchto antibiotík. Prečo ma aj môj priateľ brat tieto antibiotika keď on na vyšetrení nebol? Ma ísť po preliečení aj on na kontrolné stery? Ďakujem za odpoveď.

17 Sep 2023 - Dobrý deň. Daná liečba je na ureaplazmu účinná. Preliečiť by sa mali obaja partneri - infekcia je u oboch s veľmi veľkou pravdepodobnosťou. Probiotík je veľa..neexistuje jedno jediné,ktoré sa hodí pri užívaní spomenutej liečby. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Za posledne cca 3mesiace krvacam aj miko menstruacneho cyklu. Mam menzes ktory trva 7dni a po tyzdni sa znovu objavi krvacanie presne ako pri menstruacii. Pripadne sa mi stalo, ze sa mi objavilo len par dni spinenie a potom to prestalo. O co by sa mohlo jednat? Samozrejme svojho dr urcite navstivim. Za odpoved vopred dakujem.

17 Sep 2023 - Dobrý deň. Príčin je veľa, najčastejšie sú to hormonálne zmeny,ale aj myómy, polypy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, začiatkom júna som v MFN Martin podstúpila konizáciu z dôvodu ASC-H (lézie zasahovali do krčka maternice, nebolo vidieť kde končia počas kolposkopie). Výsledky z konizácie boli následne v poriadku, som objednaná do onkogynekologickej ambulancie v MT na november (kolposkopia). Teraz na konci augusta mi môj gynekológ robil LBC cytológiu a výsledok vyšiel L sil s pozitívnymi HPV (tie som mala aj predtým). Prosím Vás čo mohlo spôsobiť opäť krátko po konizácii zlé výsledky? Stačí prísť ku Vám do ambulancie až v novembri alebo sa mám skúsiť preobjednať na skorší dátum. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

30 Aug 2023 - Dobrý deň. Odber cytológie po konizácii bol vykonaný veľmi skoro - na krčku maternice prebiehajú reparačné mechanizmy po operácii. Ja odporúčam zobrať cytológiu najskôr po 4 mesiacoch od operácie. Výsledky by som neoznačil ako zlé - HPV vírus tam stále pretrváva, cytológia je len ľahko zmenená - nič sa nestane, ak počkáte do novembra. Eventuálne sa objednajte o mesiac skôr. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím o radu. Mám 29 rokov a 4mesačné dieťa, ktoré plne kojím. Pred tehotenstvom som bola pravidelne sledovaná pre malé cysty v prsníku - každý rok som absolvovala USG vyšetrenie prsníkov. Teraz som bola opäť na USG vyšetrení, avšak rádiologický pracovník sa mi nevedel vyjadriť k nálezu, keďže ešte kojím, hoci som mala prsníky odsaté. Povedali mi, že sa im zdá, že jedna cysta je trochu váčšia,laločnatého vzhľadu, no nevedia sa jednoznačne k tomu vyjadriť a posúdiť jej stav keďže ešte kojím a cez mliečnu žľazu to nie je jednoznačne vidieť. Tento výsledok ma úpne zneistil, nakoľko sa mi rádiológ vúbec jednoznačne nevyjadril k môjmu aktuálnemu stavu a výsledku USG. Povedali mi, že je to na mne či prestanem kojiť, prípadne aspoň trochu utlmiť kojenie, a lepšie sa mi bude dať urobiť USG vyšetrenie, alebo počkám, kým dokojím, čo môže byť aj o dva roky. Mám obavy, aby som niečo nezanedbala, avšak rada by som kojila čo najdlhšie. Prosím o radu ako postupovať, je možné urobiť spoľahlivé sono napriek kojeniu, prípadne ako mám ďalej postupovať? Ďakujem pekne za odpoveď.

29 Aug 2023 - Dobrý deň. Ak hovoríme o cyste na prsníku, tak nález nie je vôbec dôležitý. Ak si nie je radiológ istý ohľadom nálezu a zvažuje aj inú diagnózu, je ešte možné doplniť magnetickú rezonanciu. Zástava laktácie nie je na mieste. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, z cytológie mi vyšli výsledky ASC-H + pozitívne HPV 16 aj HPV 18 + Ki67 pozitívne aj p16 pozitívne. Poslali ma na kolposkopiu, veľmi sa bojím mám 24 rokov, myslite že už to môže byt rakovina? Ďakujem za odpoved Zobraziť odpoveď

29 Aug 2023 - Dobrý deň. Taká diagnóza je viac ako nepravdepodobná. Kolposkopia je podobná ako gynekologické vyšetrenie, len sa používa mikroskop a odoberá sa drobná biopsia z krčka maternice. Nemusíte sa báť. Hlavne filtrujte viaceré nepravdivé informácie na internete, ktoré nie sú písané odborníkmi. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v júni som mala nechránený pohlavný styk a zobrala som si pre istotu tabletku po escapelle. V júli aj teraz v auguste som mala normálnu menstruáciu, teraz mám dostať ďalšiu menštruáciu za 12 dní, no pravdepodobne som mala teraz ovulaciu a výtok ma zvlaštnu ružovkastú farbu a mala som aj trochu krvi, čo sa mi niekedy stáva počas ovulácie. Ale takú farbu má môj výtok prvý krát, môže to byť ešte tou tabletkou alebo kôli ovulácii. Ďakujem

29 Aug 2023 - Dobrý deň. Tabletka už dávno stratila svoj účinok. Výtok je skôr spojený s ovuláciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan dr, 18 r. dcera bola ockovana Gardansilom v 11/22, 2/23 a 6/23. Po druhom ockovani jej vynechala menstruacia v maji a po tretom ockovani v juni uz nemala, v juli slabu a v auguste nemala. Dovtedy mala cyklus pravidelny. Styk este nemala. Je potrebne vynechanie menstruacie riesit alebo mame este pockat? Moze to byt priznak ockovania? Dakujem za odpoved

29 Aug 2023 - Dobrý deň. Vynechaná menštruácia nie je spojená s očkovaním. Konzultujte Vášho obvodného gynekológa, je vhodné urobiť ultrazvukové vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám vyoperovanú šťitnú žľazu. Môžem sa otehotnieť? Ďakujem za odpoveď.

29 Aug 2023 - Dobrý deň. Predpokladám, že máte svoju liečbu od endokrinológa a nález nebol onkologický. Aj tak - pri stabilnom stave je možné otehotnieť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 29 rokov. Od februára 2022 mám zvýšené onkomarkery. Výsledky z prvého vyšetrenia: S-CA 125: 102,3 U/ml;S-HE4: 77,65;ROMA premenop.:20,55%; ROMA postmenop.: 45,61% . Ďalšie výsledky boli podobne zvyšené len niečo málo nižšie. Prosím čo si o tom myslíte? Bola som aj na vyšetrení u iného lekára, no nikde mi nič jasne nepovedali a ja neviem na čom som. Zatiaľ som bola len na opakovaných vyšetreniach oknomarkerov. Už nejaký ten čas mám nafúknuté brucho (nie som tehotná). V rodine sme mali rakovinu prsníka aj vajecnikov. Ďakujem pekne za odpoveď.

26 Aug 2023 - Dobrý deň. Neuvádzate výsledky gynekologického, chirurgického ani gastroenterologického vyšetrenia. Pri zvýšených markeroch sa robí napr. základné ultrazvukové vyšetrenie, event. CT...Váš doktor Vás nikam neposlal ? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať uz od 20rokov mam problémy s fibroadenonmi dva krat som bola operovať ale stále sa mi po čase vytvárajú nové tak som sa rozhodla ze kým sú malé nechám to tak .teraz pred pol rokom som bola na prehliadke a doktorka na sone mi nasla nový útvar 2cm nebola si istá a tak ma poslala na mamografiu kde mi následne ešte urobili sono doktorka si nebola istá ci sa jedna o fibtoadenom alebo skvor o tukovu hrčku tak ma poslali ešte na magnetickú výsledky nemám keďže žijem vo svajciarsku ale doktorka mi vravela ze s výsledkom je to fibroadenom.Chcem sa opýtať ci na magnetickej keby to bolo niečo zlé by to zistili?

26 Aug 2023 - Dobrý deň. Magnetická rezonancia veľakrát nálezy aj nadhodnocuje - je však veľmi presným vyšetrením, ktoré by nález suspektný z rakoviny odhalilo. Nález fibroadenómu je tým pádom istý. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám myom a cystu na vaječníkoch a zrejme aj endometriózu ktorá ale nie je potvrdená. V poslednej dobe po každej veľkej potrebe začnem slabo krvácať z pošvy.Niekedy je to len taký ružový výtok. Môže to mať nejaký súvis s mojimi hore uvedenymi diagnózami. Nikdy predtým som takýto problém nemala.

22 Aug 2023 - Dobrý deň. Súvisieť to môže - je však nutná konzultácia u odborníka zameraného na liečbu endometriózy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je vhodné robiť biopsiu v 25.tt. Bola na na kolposkopii na onkogyn. Mám pretrvávajúci nález L-SIL z OC+ HPV. Výsledky z kolposkopie na spodnej pere v rozsahu č.4-7 cif. Prítomná rozsiahlejšia lézia, nepravid.tvaru kontaktne krvácajúca. TZ II + známky HPV, výraznejšia acetopozitivita, na č. 11 prítomná metaplázia 5mm Č.2-3 povrchová lézia acetonnegatívna, iódpozitívna Keďže som mala problémy aj predtým s krvácaním beriem utrogestan . Je prosím vhodné zasahovať do krčka? Môže biopsia spôsobiť nejaké riziko v tehotenstve? Alebo na základe výsledkov to môže počkať až po pôrode? Ďakujem za odpoveď.

22 Aug 2023 - Dobrý deň. Vzhľadom na LSIL cytológiu a nesuspektný nález na krčku maternice z onkologického ochorenia nie je nutné robiť biopsiu. Samozrejme by som musel nález vidieť aj ja sám, aby som sa správne rozhodol. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , chcela som sa opýtať , ako a kde sa môžem očkovať od HPV vírusu?

22 Aug 2023 - Dobrý deň. Očkovanie je možné u Vášho obvodného lekára (všeobecný alebo gynekológ). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chtela bych se zeptat, mam nalez na cipku a pani doktorka mi poradila abych si nasadila Indonal. Ten jiz uzivam, ale objednala jsem si i gel GeflanGyn na zkousku na 7 dni. Muzu tyto dva pripravky uzivat spolecne? Dekuji moc za Vasi odpoved. Frastikova Petra

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Áno, danú liečbu môžete kombinovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekny den.Prosim prepacte mi,ze Vas rusim viem,ze ste zabepeazdneny.Neviem sa nikde dopatrat odpovede.Som byvaly onko pacient ,je to uz 22 rokov ...Vtedy mi zistili mola hydatosa .Prisla som k dr.o5 minut 12 ako sa hovori.Podstuila som 4mesacnu chemo....chcem sa opytat,moze sa byvaly onko pacient dat tetovat? Ide o male tetovanie na tele ? Dakujem Vam velmi pekne za Vas cas a odpoved.Zoji

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Podľa môjho názoru môžete. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, mojej partnerke(31r) zistili rakovinu krčka maternice, nález mal na MR najprv 2 cm a o 3 týždne 4 cm.. bolo to dosť nejasné… podstúpila liečbu 25x rádioterapia,5x chemo-cisplatina,4xbrachyterapia. Ďalšia MR-kontrola má byť po 3 mesiacoch od poslednej brachyterapie. Je možné po takejto liečbe ešte otehotnieť? A aká je ďalšia liečba v takomto prípade? Ďakujem.

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Z Vášho popisu chápem, že nález bol pokročilejší a Vaša partnerka nebola operovaná a podstúpila onkologickú liečbu. Tehotenstvo už žiaľ nie je možné...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer ,chcem sa opytat ,idem.teraz na tetovanie ,lenze mam podstupit v septembri zakrok,tyka sa to kyretaze musia my urobit kyretaz ,lebo krvacam pocas menstruacie dost,a nasli my aj polip,takze moja otazka znie ci mam to twtovanie prelozit kedze idem na tuto kyretaz ci to nema s tim nic spolocne? Dakujem velmi pekne za odpoved

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Tetovanie si odložte na neskôr - v prípade zapálenia tetovanej kože by sa musel zákrok (kyretáž) preložiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mam bolesti asi jeden den hore pri rebrach v pravej strane boles je silna a som v 21.tyzdni tehotenstva

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Pre výrazné bolesti kontaktujte hneď Vášho obvodného gynekológa. Príčin je veľa..skôr nezávažneho charakteru. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Mám 23 rokov a v piatok 11.8. Mi robili konizaciu krčka maternice aj kyretáž. Mala som silnejšie krvácanie, už je to skorej spinenie.3 dni od zákroku, mám nafúknuté brucho a cítim tlak v bruchu. Okrem toho mám aj tlakovú bolesť na žalúdku. Chcem sa preto spýtať, či je hlavne to nafúknute brucho normálne. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Nafúknuté brucho nemá nič spoločné s gynekologickou operáciou, ktorú spomínate. Ak máte ťažkosti s trávením konzultujte Vášho obvodného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den...som 7dni po čistení a biopsii.Čistenie som mala z dôvodu velmi silnej menstruacie(zrazeniny) a biopsiu pre pozit.ster z krcka HPV.Pan doktor mi povedal ze krvacanie bude 2-3dni no ja krvacam-špinim stále a dnes krvna zrazenina.Uz nejak nerozumiem tomu.

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Môžete krvácať aj dlhšie - ak by však krvácanie bolo silnejšej intenzity a jasnou krvou, je nutné navštíviť Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent, mam 27 rokov a na preventivne prehliadky chodim pravidelne od 17. roku. Dlhodobo ma trapi vytok, bolo mi vsak povedane ze mam “ranku na krcku maternice” a ze vytok je v tomto pripade normalny, cytologicky nalez bol vzdy v norme. Pri poslednej PP tento rok mi bola zistena lahka dysplazia (lsil) a pritomnost virusu HPV. Nasledna typizacia potvrdila HR HPV 56. Pri tomto vysetreni (2 mesiace po PP) mi bol opatovne urobeny odber na cytologiu, ktora vysla v poriadku. Mojou gynekologickou som bola odoslana na onkogynekologicku amb. Momentalne cakam na termin, ale som z toho vo velkom strese. Rada by som pocula nazor aj ineho odbornika na to, ako sa v tomto pripade zvykne postupovat. Je potrebne “ranku” ktoru mam na krcku nejakym sposobom odstranit? Alebo sa takyto nalez len sleduje. Je potrebne vysetrit aj partnera? Deti zatial nemam ale v buducnosti by som ich mat chcela, nezhorsuju zakroky na krcku maternice sancu na otehotnenie, pripadne donosenie dietata? Dakujem za odpoved

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Pri ľahkých cytologických zmenách je možné vykonať kolposkopické vyšetrenie, na ktoré ste boli odoslaná. Nemusíte sa však obávať. Podľa výsledku v odbornej ambulancie sa bude postupovať ďalej. Dané vyšetrenie robíme aj v UNM Martin (www.unm.sk). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mala som rizikové faktory hpv a následne som sa liečila na rakovinu krčka. Absolvovala som ožiare a chemoterapiu, bez operácie pred 2r. Chcem sa opýtať či je pravdepodobnost ze môžem byť stále "infekcna" na HPV, keďže som si teraz nasla priateľa. Ďakujem za odpoveď

20 Aug 2023 - Dobrý deň. K otázke a bez výsledku HPV testu sa ťažko odpovedá. Skôr nie ste infekčná...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, obe dcery, 18. a 20 r. som sa rozhodla dat zaockovat vakcinou proti HPV Gardasil. Po zaockovani platnou schemou (t.j.2.davka dva mesiace po prvej a tretia 6.mesiacov po prvej), kedy vznika kompletná ochrana proti HPV. Pozn. dcery este pohlavne neziju. Dakujem za odpoved.

20 Aug 2023 - Dobrý deň. Kompletná ochrana je overená po podaní všetkých 3 dávok. Niektoré štúdie ukazujú efektivitu aj po prvej resp. druhej dávke. Dané výsledky však nemôžeme v klinickej praxi použiť a je nutné ich ešte overiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Veľmi pekne Vás prosím o reakciu a odpoveď na môj problém. Pred štyrmi rokmi som prekonala onkologicke ochorenie - rakovinu prsníka. Doteraz výsledky boli v poriadku. Až teraz 12.8.2023 som dostala vysoké teploty a mám zapálený prsník aj to operované miesto v podpazuší. Je víkend zatiaľ som nikde na vyšetrenie nešla. Môže ísť o recidívu onkologického ochorenia? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

19 Aug 2023 - Dobrý deň. Zápal môže byť len zápal - je nutné absolvovať sonografické event. mamografické vyšetrenie prsníkov. Pri zápale je samozrejme indikovaná antibiotická liečba. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, počas menštruácie som si zavádzala tampon. Nepamätám si ze by som ho vytahovala a na to sme mali s partnerom pohlavný styk. Bola som na pohotovosti den na to. Lekárka povedala ze nic nevidí na vyšetrenie použila prsty a gynekologicke zrkadlo. Čiže vyšetrenie bolo bez ultrazvuku. Moja otázka znie mohol sa ten tampon tak hlboko zatlačiť tym pohlavným stykom ze by to lekárka nevidela ? Mohol sa tym pohlavným stykom dostať do krčka maternice ? Čítala som od jednej pani v príspevku ze jej lekár našiel tampon na deložnej stene maternice. Tak som vydesena či si to naozaj lekárka na pohotovosti nemohla nevšimnúť. Ďakujem pekne za odpoved

19 Aug 2023 - Dobrý deň. Pri riadnom vyšetrení v gynekologických zrkadlách by bol tampón určite viditeľný. V krčku alebo v dutine maternice nemôže byť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, dňa 4.8. 2023 mi moj lekar diagnostikoval cystu na pravom vajecniku. V tej dobe mi asi 5 dni meskal menzes. Dostala som ijekciu a 8.8. som ho dostala ale velmi velmi slaby (2 dni). Konkretne je v sprave napisane: Palp.uterus v rvf normalnej velkosti, adnexa vlavo, bpn. vpravo hmatna cysta za uterom asi 6,8 cm. Douglas vyklenuje cysta. Tvs: uterus v rvfsliznica sekrecna 9/2mm, myometrium, bpn ovarium vlavo normalnej velkosti a struktury, vpravo cysticke hypoecho, imponuje ako cysta ovaria, nevylucujem ev. aj sactosalpinx. Douglasi s minimom, fluidu. Predpisany Polygynax, Fucidin. Posledne 2 noci mam strasnu zimnicu a zvysenu teplotu na 38 s tym ze v pravom vajecniku citim palenie, nie je to vacsinou vsak nic hrozne a da sa to vydrzat. Cez den som slaba ale horucku nemam a dokazem normalne fungovat. Moja otazka znie je nutne to vysetrit pre istotu v nejakej nemocnici alebo skusit vydrzat do pondelka na gyn.? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

19 Aug 2023 - Dobrý deň. Bolesti a teploty môžu byť spojené so zápalom vaječníkov/abscesom. Je nutné vyšetrenie čím skôr. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň... mám veľký strach o svoju mamu... Pred 10rokmi prekonala rakovinu..4.stupna na ľavom vaječníky prerastajuci na maternicu... všetko jej vybrali.. podstúpila liečbu chemoterapie Avastin Teraz jej vyskočili všetky markery zvýšené... čo to môže znamenať??? má postúpené vyšetrenia mamografiu,usg prsníka,roentgen hrudníka,CT aj magnetickú malej panvy a všetko je v poriadku... Prosím čo sa deje??? Ďakujem

19 Aug 2023 - Dobrý deň. Stúpajúce onkomarkery môžu byť znakom návratu ochorenia - preto sú ordinované spomenuté zobrazovacie vyšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pán doktor.Som 2 roky po prekonani rakoviny krčka maternice,nakolko som mala HPV rizikove faktory a vyvinulo sa to az do takeho śtádia.Som po ozarovani a chemoterapii ,tak sa chcem opytat ci by som ho mohla stale partnera nakazit este HPV ?dakujem velmi pekne za odpoved

13 Aug 2023 - Dobrý deň. Dá sa urobiť HPV test z pošvových stien. Ale to je krajné riešenie. Partnerovi HPV vírus s veľkou pravdepodobnosťou neurobí žiadne zmeny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem p. Docent, opäť Vás kontaktujem touto formou. Asi viac ako pred pol rokom som Vám písala a posielala moje výsledky ohľadom HPV a cytologie. Som negatívna už skoro rok a výsledky sa mi menili od CIN. 1. na ASC-US a nakoniec NILM. Čo mi ale robi starost je, že v čase, keď som mala popis 1. a 2. som mala Ki67 negatívne. Po negatívnom HPV a popise NILM mam Ki67 pozitívne. Mohla by som Vás veľmi pekne poprosiť o Vase vyjadrenie/názor, nakolko ste odborník v tomto smere. Dosť ma to trápi... Za odpoveď vopred ďakujem, želám pekný deň.

13 Aug 2023 - Dobrý deň. Ki-67 je proliferačný index - bez zmeny cytológie nemá sám o sebe podstatný význam. Absolvujte len pravidelné cytologické kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, pred rokom a pol mi vysiel cytologicky nalez v ramci pravidelnej prehliadky ASCUS, kedze tento nalez pretrvaval pri opakovanych cytologiach, pred pol rokom som absolvovala kolposkopiu s nalezom CIN 1/ LSIL, hr HPV poz. v 1 odobratej vzorke HPV 16, moja lekarka a taktiez onkolog odporucal zatial sledovanie kedze s partnerom planujeme babatko, mame uz 2 deti. Lekar ktory kolposkopiu vykonal vsak odporucal konizaciu sluckou. Ktory postup je spravny? Ako dlho cakat a sledovat? Zaroven ma uz rok trapia opakovane vaginalne zapaly kazdy mesiac. Neviem ci to ma s tym suvis, no neviem si s tym uz rady a ani lekarka. Da sa to nejako vyriesit? Dakujem za odpoved.

13 Aug 2023 - Dobrý deň. Pre pretrvávaní ľahkých cytologických/histologických zmien - LSIL (CIN1) viac ako 2 roky sú oba postupy rovnocenné. Ľahká dysplázia má len veľmi malú pravdepodobnosť zmeny na vyšší stupeň. Samozrejme aj opakované zápaly môžu ovplyvňovať cytologický výsledok - pri opakovaných zápaloch je vhodné sa zamyslieť nad preliečením oboch partnerov podľa kultivácie. Návšteva imunológa je tiež možnosťou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, pred rokom a pol mi vysiel cytologicky nalez v ramci pravidelnej prehliadky ASCUS, kedze tento nalez pretrvaval pri opakovanych cytologiach, pred pol rokom som absolvovala kolposkopiu s nalezom CIN 1/ LSIL, hr HPV poz. v 1 odobratej vzorke HPV 16, moja lekarka a taktiez onkolog odporucal zatial sledovanie kedze s partnerom planujeme babatko, mame uz 2 deti. Lekar ktory kolposkopiu vykonal vsak odporucal konizaciu sluckou. Ktory postup je spravny? Ako dlho cakat a sledovat? Zaroven ma uz rok trapia opakovane vaginalne zapaly kazdy mesiac. Neviem ci to ma s tym suvis, no neviem si s tym uz rady a ani lekarka. Da sa to nejako vyriesit? Dakujem za odpoved.

07 Aug 2023 - Dobrý deň. Pri pretrvávaní len ľahkých cytologických abnormalít viac ako dva roky sú chirurgický ako aj konzervatívny postup rovnocenné. Opakované zápaly podporujú pretrvávanie HPV infekcie. Ak sa vyberiete konzervatívnou cestou, je nutné tieto zápaly riešiť možno aj s imunológom. Nezabúdajte preliečiť podľa kultivácie aj partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadne svojho nálezu z gynekologického vyšetrenia. Som dva týždne po pôrode a v správe je: Spec: stehy v pošve držia, sliznice bez inflamácie, patolog. flor neprítomný, portio valcovité, bránka - ectropium, štrbinovitá, čerstvé krvácanie z bránky nepozorujem TAS: Uterus v AVF, prim. veľkosti, myometrium bez ložiskových zmien, pozdĺž celou dutinou fluidometria hrúbky 7 mm - FOTO, na ZS hyperchogénny okrsok 7×2,5 mm bez CF - FOTO, rezidua nepredpokladám obe ováriá norm. veľkosti a štruktúry bez cyst. zmien, CD bez tekutiny. Zv: Dehiscentio episiotomii mediolat. 1. sin., kult. E. colli, hojenie per secundam St.p. Partus mat. spont. 20.7.2023 Fluidometria (UZV) Po pôrode sa mi rozpadlo šitie a vznikla dehiscencia vonkajsej rany koža+svaly hrádze (možno mi to budú o dva dni znovu zašívať pod narkózou), mňa by však zaujímalo najmä čo znamenajú tie ostatné veci ako napr. fluidometria alebo hyperchogénny okrsok a vlastne čokoľvek z tej správy čo sa nejako líši od bežného nálezu alebo by mi mohlo spôsobovať ťažkosti...obávam sa kvôli tej resutúre pod narkózou či tam nemám ešte niečo ďalšie Vopred ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

07 Aug 2023 - Dobrý deň. Popisovaná je tekutina v dutine maternice, čo môže byť v takom množstve (7mm). Hyperechogenita je veľmi malá - nález by mal byť v poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 19.6.mi bola robená kyretáž, keďže bábätku nebilo srdiečko. Po prepustení a kontrole na druhý deň, mi pichli injekciu na čistenie keďže som vôbec nekrvácala. Ostala som 2 týždne PN po zákroku, kde mi pani gynekologička po odberoch zistila ureaplazmu. Nasadila som liečbu 2x100mg doxyhexal 20 dní užívania. 20.7 som mala krvácanie, ktoré trvalo 4 - 5 dní. Myslela som si, že ide o menštruáciu, ktorá mi ma prísť po zákroku. No 31.7. sa začínam znova čistiť, či krvácať. Ani neviem čo to je. Ide o tmavu krv, vymením tak 2 ci 3 vložky za deň. Občas sú bolesti na vaječníkoch. Trvá to už 6 deň. O čo môže ísť? Pani doktorka odporučila počkať, tých 5 - 6 dní, podľa nej ide o menštruáciu a potom prísť na vyšetrenie

07 Aug 2023 - Dobrý deň. Súhlasím s pani doktorkou - určite urobí aj kontrolný ultrazvuk na vylúčenie iných príčin. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, mám menštruáciu a cítila som sa zle tak som si urobila Rosalgin výplach. Až teraz čítam, že by sa to robiť počas menštruácie nemalo. Mám 5. deň cyklu už to nie je silné krvácanie. Môže mi to uškodiť? Ďakujem za odpoveď.

07 Aug 2023 - Dobrý deň. Rosalgin Vám nemohol uškodiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pan docent dobrý deň,mám 43 rokov 4 mesiac nemám menzes som v prechode potvrdene horm.profilom neberiem ziadne lieky..uz 4 týždeň ma extrémne bolia prsia nemôžem sa ani dotknúť naliate ako pred menzes..najprv som si myslela ze dostanem menzes ale nič..dosť ma bolelo podbrusko tiež ako pri menštruácii.v júni som bola na mmg všetko ok.co by to mohlo byt teda keď už menzes nemám.trebars cysta vajecnika?môžu pri tom bolieť prsia.samozrejme navštívim dr.ale objednal ma až 15.dakujem.

07 Aug 2023 - Dobrý deň. I napriek hormonálnemu profilu a možnému prechodu do menopauzy sa takéto bolesti prsníkov môžu objaviť. Ak boli posledné vyšetrenia prsníkov v poriadku, nehľadal by som príčinu tam. Možnou príčinou je práve hormonálna nerovnováha. Odporučil by som napr. prvosienkový olej alebo mastodynon. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mávam nepravidelnú menštruáciu chcela by som sa spýtať, bola som u doktorky keď som žebrák bola v 5+4tt vtedy ešte nevidela nič len vysokú sliznicu, bola som neskôr keď som bola v 6+tt a plod mal 4mm a akciu srdiečka, chcela nás pani doktorka vidieť o týždeň tak sme prišli a povedala že bábätko není vidieť je tam len zltkovy vacok kde nič nevidí.. že mám počkať na krvácanie a ísť k zastupujúcej doktorovi keďže majú dovolenku alebo na pohotovosť keby som veľa krvácala. Ale stále nič neprichádza ubehli odvtedy 5 dní, nemám žiadne bolesti a dokonca ma začali opäť pobolievat prsia ako na začiatku medzi časom odzneli príznaky a teraz má prsia zase začali bolieť. Myslíte že mám ísť na kontrolu k inému lekárovi? Že je možné že sa niečo zmenilo a potrat nehrozí? Ďakujem

30 Jul 2023 - Dobrý deň. Popisujete len milimetrové veľkosti embrya. Ja by som si na Vašom mieste dal skontrolovať ultrazvuk po 1 týždni. Nemusí to byť hneď zamĺknutý potrat. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, prosila by som Vás o radu moja dcéra má 23 rokov a bola prvýkrát na preventívnej prehliadke zo steru krčka je pani doktorka zistila "nejasný ster" a poradila jej aby si kúpila : DeflaGyn alebo papilocare čo je lepšie čo by ste doporučili je z to nešťastná boji sa

30 Jul 2023 - Dobrý deň. Nejasný ster nepoznám - buď je nehodnotiteľný..alebo negatívny..alebo suspektný s atypickými bunkami a pod. Deflagyn alebo Papilocare sa používajú pri prítomnosti HPV vírusu. To neuvádzate - zatiaľ by som do danej liečby teda nešiel. Určite nech sa nebojí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,mam dlhodobo endometriózu a bolesti v boku. Lekárka mi predpísala visanne. Môže tento liek zmenšiť aj cystu,ktoru mam,alebo je tento liek len na tlmenie bolesti?

30 Jul 2023 - Dobrý deň. Áno, užívanie môže ovplyvniť aj veľkosť endometrióznej cysty. Visanne nie je liek od bolesti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, dňa 26.7.som Vám písala... Napíšem presne co je v správe... Ovarium v ľavo v norme, v pravo zavoj. hypoecho 3.5 na 2.5cm bez vypotku... Ďakujem za odpoveď s pozdravom Ivana

30 Jul 2023 - Dobrý deň. Priznám sa, že nález nie úplne chápem.. Ak sa ordinovala len kontrola, skôr ide o benígny nález na vaječníku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. Vo februári 2023 som podstúpila konizáciu krčka , zákrok aj rekonvalescencia prebiehala v poriadku. Aktuálne mám za sebou poslednú dávku očkovania Gardasil 9. Avšak cca 2 mesiace po zákroku som začínala pociťovať určitý diskomfort, vodnatý zapachajuci výtok, svrbenie. Gynekológ mi predpísal Polygynax a probiotiká, po doužívaní bolo všetko v poriadku, ale len do nasledujúcej menštruácie. Odvtedy mám každý mesiac rovnaký problém, ktorý nemizne. Kontrolný ster po konizacii je naplánovaný na september, partnera mám dlhodobo. Môžu byť tieto infekcie ako následok po očkovaní? Ako ďalej postupovať, aby tieto problémy ustúpili, ďakujem za odpoveď

26 Jul 2023 - Dobrý deň. Niekedy sa krčok po operácii dlhšie hojí. Samotná opakujúca sa infekcia nesúvisí s očkovaním. Skúšali ste lokálnu liečbu po operácii v zmysle čípkov Cicatridine? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor. Menštruácia mi mešká 11dní.. Mám na Vás otázku bola som u gynekológa na sone ešte nebolo nič vidieť. HCG krv som mala 54. Začala som špint gynekolog mi povedal že mám brať kyselinu listovú a keď menštruácia nepríde o 10dní prísť k nemu. Chcem sa spýtať či nemám brať nejaké lieky ktoré zabránia špineniu alebo len a len čakať. Ďakujem za odpoveď

26 Jul 2023 - Dobrý deň. Vo Vašom prípade by som počkal na ďalsiu kontrolu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, v ramci vysetrenia po sestonedeli mi spravil moj gynekolog aj cytologiu, korej vysledok bol HSIL, poslal ma teda na onkogynekologicke vysetrenie, kde doktor pocas kolposkopie skonstatoval ze krcok je uplne v poriadku a netreba robit ani biopsiu, kedze je krcok v poriadku podla neho. Vysledok HSIL mi zdovodnil tak ze to mohlo byt este ovplyvnene zmenami po porode. Moj gynekolog s tymto ale nesuhlsi a ja teda neviem ako postupovat dalej. Aky postup by ste prosim odporucili? Vopred dakujem

26 Jul 2023 - Dobrý deň. Je pravdou, že niekedy cytológia nesedí s nálezom. V prípade HSIL je to menej pravdepodobné. Ak neurobil pán doktor biopsiu, zopakujte cytológiu v kratšom intervale 2-4 mesiacov. Ak vyjde znova HSIL, trvajte na biopsii eventuálne operačnom riešení v zmysle konizácie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor... Prosim o Váš názor... V deň začatia menštruácie ma chytili bolesti krížov, ako keby seknutie, skôr v strednej časti chrbtice,obvodný lekár má začal liečiť asi na zápal,ofuknutie...po menštruácie som išla na dohodnutú preventívnu prehliadku ku gynekológovi s tým ze okrem krížov ma pobolieva podbrusko.Nasledne mi urobil sono,na sone mi objavil zavoj. hypoecho 3.5 na 2.5 mm bez vypotku na pravom vaječníku...následne odbery krvy. Onkomarkery v poriadku. Kontrola o 3 mesiace..týždeň pred menstruaciou sa zas ohlásili neskutočne bolesti krížov, beriem infuzky na ne(ketonal, magnezium), chcem sa opýtať ci to nemá súvis s tou cystou... Mam 42 rokov, zdravo sa stravujem, cvičím. Beriem antikoncepciu Maitalon... Ďakujem za odpoveď. Ivana

26 Jul 2023 - Dobrý deň. Ešte raz mi pošlite nález..práve v popise vaječníka ste asi urobili chybu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent.Chcem sa opytat sestra ma cierny vytok a rastuce brucho.Pred 4 rokmi mala realizovanu konizaciu krcka pre pozit cytologiu a onkomarkery v krvi.Toho casu ma tie problemy ako som vam spominala avsak ma aj bolesti.jej vseobecny je presvedceny ze jej tazkosti su gyn.charakteru.Sestra ma 32 rokov.Viete mi poradit.Ja pracujem ako sestra v Nudch Ba.

26 Jul 2023 - Dobrý deň. Na vylúčenie gynekologického pôvodu ťažkostí je nutné komplexné gynekologické vyšetrenie spolu s ultrazvukom. Odporučte jej ho čím skôr u jej obvodného gynekológa.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 46 rokov, dnes som bola na gyn. vysetreni, vysledky: uterus v RVF, A.P.D. bpn., endometrium 6mm, homogenne, EM junkcia ostra, ut. bicornis, myometrium pritomne drobne myomy do 2cm, min.niche, ovaria bilat. prechodnej struktury, vpravo folikul 2cm, CFM fyziol., CD bez volnej tekutiny, zaver: neg, st. post sc, uterus myomatosus Minuly mesiac mi vynechala menstruacia, tento mesiac ju mam v termine, kazdorocne mam neg.vysledky PAP, v rodine nemame nadorove ochorenia Vystrasilo ma, preco mi pan doktor zobral.krv na vysetrenie onkomarkerov ca 125, je na naleze nieco podozrive? Dakujem za odpoved

26 Jul 2023 - Dobrý deň. Podľa nálezu, čo píšete, je všetko v poriadku okrem myómov (čo sú bežným nálezom). Neviem teda, prečo bol vyšetrený onkomarker. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 17.5 som podstúpila konizaciu krčka maternice. Máme s doktorom podozrenie nato, že by som mohla byt tehotná, no cakame na výsledky hcg z krvi. Čo v prípade, že tak krátky čas by som zostala po operácii. Nakoľko doba regenerácie krčka je cca tých 6 mesiacov.

24 Jul 2023 - Dobrý deň. Už nič..boli by ste len sledovaná počas celého tehotenstva vrámci pravidelných prehliadok. Nebojte sa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, mám 23 rokov a 2.5.2023 som podstúpila konizáciu krčka maternice, nakoľko mi vyšli výsledky z biopsie CIN2/CIN3 a HPV poz. Čo sa týka očkovania mám za sebou 2 vakcíny, 1.pred konizáciou a 2. po. Pri konizácií skalpelom sa rozhodli aj pre kyretáž.. Po konizácií 2týždne prišli dobré výsledky, čo sa čudujem. 5.deň po operácií som skoro vykrvácala, museli ma znovu prijať nakoľko som menila vložku každú hodinu. Nezistili mi nič, stehy držali, krvný obraz v poriadku, nevedeli či ide o menzes alebo je to nadmerné krvácanie s obrovskými zrazeninami spôsobené niečím iným, riešili to nejakým gélom, tamponádou + infúzka. O 27 dní po operácií som mala znova 2-dňové krvácanie, kt. aj samo zmizlo. O mesiac aj 2 týždne po koniz. som zase silno krvácala, na čo si p.doktor myslel že ide o silný menzes a dostala som injekciu na zmiernenie. Po týždni zase ok. Po 2 mesiacoch aj pár dňoch po operácií som mala sex s priateľom, kt.bol veľmi bolestivý. Ráno som sa zobudila na to, že mám neznesiteľne bodavé, ťahavé pichanie do oblasti celého brucha (mám pocit že to vychádzalo z maternice a okolia). Mala som závraty a nadúvanie, no po hodine to prešlo. Odvtedy po tom 1 sexe som mala ružové výtoky, potom hnedé do špinava a všetko sa mi začína stupňovať. Po výtokoch t.j. cca 6 dní začalo slabé krvácanie a postupne zosilovalo a viac zrazenín (možno silnejší menzes bez príznakov ako bolesť pŕs, krížov atď čo som mávala). Trvá to do dnešného dňa, t.j. 15 dní od sexu a neviem si už dať rady a môj p.doktor tiež. Povedal mi, že som prípad aký ešte nemal… Od konizácie som sa začala viac zdravo stravovať, užívam vitamíny Gynex, pijem alchemilkový čaj (na zmiernenie krvácania), vôbec som sa nekúpala iba rýchle sprchy, nemala sex iba ten 1 čo som opísala vyššie. Tesne pred sexom mi ešte p.doktor povedal že vidí cystu čo musí prasknúť pri sexe. Neviem v akom som štádiu teraz, zmenila som doktora, kt.má dovolenku ešte sme sa nestretli. Prosím Vás o radu ako by ste postupoval, potrebujem zmierniť alebo zastaviť krvácanie, bolesti panvy, závraty a neviem na koho sa obrátiť. Ak by ste mi vedel odporučiť nejakú špeciálnu súkr.ambulanciu na SK buďem veľmi vďačná. Ďakujem pekne

24 Jul 2023 - Dobrý deň. Neviem,prečo Vám robili konizáciu skalpelom a nie elektrokoagulačnou slučkou v takom mladom veku. Ja by som teraz doplnil kontrolnú kolposkopiu po konizácii. Krvácanie z krčka by bolo pri tomto vyšetrení viditeľné. Inak môže byť silné krvácanie spojené s poruchami menštruačného cyklu. Môžete sa ukázať aj na našej ambulancii v UNM. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, v utorok 18.7 mi robili laparoskopicku operáciu isthmocely, v stredu 19.7 ma prepustili domov, chcem sa opýtať, aké vitamíny alebo suplementy môžem brať na urýchlenie alebo lepšie zotavenie po zákroku. Taktiež som dojčila, avšak po príchode domov a následného dojčenia som zistila, že to proste nezvládnem strašné závraty som mala v hlave aj napriek tomu, že som mala dostatočný pitný režim. Moja otázka znie ako najlepšie ukončiť dojčenie? Prsia mam naliate, ale jednoducho to nezvládam s tými bolesťami dojčiť. Ďakujem za odpovede. Pekný deň.

23 Jul 2023 - Dobrý deň. Môžete napríklad využiť enzymoterapiu. Dojčenie prerušujte postupne - čím menej sa prsníky budú dráždiť, tým sa aj mlieka bude tvoriť menej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mojej 18 ročnej dcére zistili vírus HPV 16. Diagnostické zariadenie NILM, PapII. LBC chl. trachomatie DNA PCR pozitív. Pán doktor jej odporučil, že si má kúpiť HP virin tabletky na 3 mesiace a prísť na kontrolu o 6 mesiacov. Keď sa pýtala na očkovanie, tak jej odpovedal že je to hlúposť. Som s toho dosť vystrašená, je daná liečia správna. Ďakujem

23 Jul 2023 - Dobrý deň. Očkovanie je investíciou do budúcnosti. Cytológia je v poriadku a HPV vírus sa väčšinou stratí. HPV testovanie sa nerobí u dievčat vo veku 18 rokov - je to zbytočný test. Chlamýdie pán doktor nechcel preliečiť? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, priatelka zacala brat antikoncepciu Zlynda, hlavne kvoli uprave cyklu. Je vela druhov antikoncepcie a vobec sa v tom nevyzname a moja otazka znie, ci mozem ejakulovat do priatelky, ak uziva tuto antikoncepciu a zaroven sa nemusime bat tehotenstva alebo je to problem pri tomto druhu antikocepcie? Dakujem za odpoved.

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Žiadna antikoncpecia nie je 100 %-ná. Pri pravidelnom užívaní a nevynechaní tabletiek je pravdepodobnosť otehotnenia minimálna. Účinnosť môžu ovplyvňovať aj užívanie iných liekov (antibiotiká a pod.) ako aj fajčenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať.. Momentálne som tento mesiac dostala o 9 dní skôr menštruáciu..väčšinou sa mi stáva že príde neskor.. Pred menštruáciou som brala canesten tablety.. A teraz po menštruácii ktorá začala 3.7 som mala plodné dni.. Niekde čítam že plodné dní by som mala mať až do 19.7dodnes..cítim tlak v podbrušku a sem tam bolesť v ľavom vaječníku pri zohynani mi nič neprekáža ale stále mam pocit akoby som tam mala poriadny dyskomfort môže to byť ovulácia s plodnymi dňami alebo cysta?

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Áno môže to byť napr. funkčná cysta, eventuálne blížiaca sa ovulácia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň..na preventívnej prehliadke lekar zistil že mi myom začal rásť.Mám 50 rokov menzes len dve kvapky uz zo 5 mesiacov. ide o to že lekár ma tlačí na odstránenie maternice kôli myomom sliznica 2mm, predná stena 55x40mm, nizko uložený 8mm, 10mm, lavá hrana 40mm, PO 19x13, ĽO18x7mm..je ich vela ale len jeden je taký väčší.Nemám žiadne komplikácie .Nekrvácam ani nemám bolesti proste nič ..Myslíte si že je nutné odobrať maternicu.Proste hladám riešenie ako túto operáciu oddialiť ..Čítala som že ak žena je v menopauze tak myom nemá čo vyživovať a tým by sa mohli zmenšiť .Ďakujem za odpoved

22 Jul 2023 - Dobrý deň. V prípade myómov, ktoré nespôsobujú ťažkosti, je možné operáciu odložiť. Je však nutné mať na pamäti, že sa myómy môžu zväčšovať a následne robiť problém napr. s močením a podobne. Po menopauze sa vo všeobecnosti myómy buď zmenšujú alebo ostávajú rovnaké, keďže nemajú hormonálnu stimuláciu z vaječníkov. Oba postupy môžu byť v súčasnosti rovnocenné : chirurgický ako aj konzervatívny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mám 39 rokov, 7 tehotenstiev, z toho prvé a posledné skončili pôrodom (5 samovoľných potratov). Chcem sa Vás opýtať, či samovoľné potraty zvyšujú riziko rakoviny prsníka. Ďakujem

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Nie, samovoľné potraty nezvyšujú riziko rakoviny prsníka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor...môžem sa kúpať keď mi doktor predpísal entizol aj vaginálne aj ústne? Ďakujem pekne

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Ak Vám pán doktor predpísal antibiotiká na vaginálnu infekciu, kúpanie nie je vhodné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den p. doktor, mám 44 rokov a za sebou konizáciu krčka maternice, ktorá bola vykonaná 12.7. na základe HPV pozitivity, kde som mala potvrdenú podvariantu 16, 18(negat.. Záver z prepúštacej správy: N87.1, OC ASC-H, nemožno vyl. HSIL, ATZ II, HPV HR poz. Zaujímam sa o očkovanie HPV vakc. a snažila som sa dať zaočkovať 14. dní pred zákrokom. Bolo mi povedané, že to nie je vhodné v tak krátkom čase pred zákrokom (Vy píšete inak). Po 4. dňoch od zákroku som sa snažila, aby mi bola vakcína podaná a opäť mi bolo povedané, že zatiaľ nie (cítim sa dobre), že mám počkať do výsledkov histológie, čo sú asi 3. týždne od zákroku. Názory sa líšia a som z toho mierne zmätená. Čo mi viete poradiť?

18 Jul 2023 - Dobrý deň. Nevidím prekážku v očkovaní proti HPV pred operáciou. Veľa podobných zákrokov sa robí v lokálnej anestézii, t.z. aj anesteziologické riziko odpadá. Schéma očkovania je jasne daná a musí sa dodržať - Očkovacia látka sa má podať podľa 3-dávkovej (v 0., 2., 6. mesiaci) očkovacej schémy. 2. dávka sa má podať najmenej 1 mesiac po 1. dávke a 3. dávka sa má podať najmenej 3 mesiace po 2. dávke. Všetky 3 dávky sa majú podať v priebehu 1 roka. Takisto nevidím dôvod pre odklad očkovania kvôli histológii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. Dokor. Obraciam sa na Vas s prosbou k pomoc. Mojej mame diagnostikovali 4 stadium rakoviny vajecnikov. Abslovovala 6 chemoterapi na zmenzenie nadorov kedy mala uz vodu v plucach a v bruchu. Po uspesnom zmenseni isla na operaciu kde jej vsetko vybrali ale ostali nejake male nadory na dutine brusnej. Od operacie ktora sa konala na zaciatku juna ma stale problemy s prijamnim potravy. Neustale zvracia a ma silne krce v bruchu. 3 tyzdne po operaci vybrala jednu chemoterapiu po ktorej jej bolo neskutocne zle. Teraz lezi na inetrnom lebo jej zistili emboliu. 5. 7 jej vybrali z brucha 5,5 l tekutinh kedy sa jej asi na 2 dni ulavilo ale potom opat zvraciala a ma krce. Kedze mala tak vela tekutiny zistli jej zle fungovanie jednej oblicky. Momentalen len lezi na internom a nic s nou nerobia len tlma bolest ktoru aj napriek tlmeniu ma neznestilnu. Neustale zvracia a neprijma vobec potravu. Dnes bola na chirirgii a povedal po rengene ze je vidiet ze jej pri crevach nieco na ne tlaci a to moze spolsobovat tu bolest. Chceli jen vybrat opat vodu z brucha ale je jej tak velmi malo a nechcu riskovat napichnutie criev. Lieci sa v trencine. Prosim viete nieco poradit. Preco ma take bolesti brucha ako riesit jej stav ked je taka velmi slaba a schnudnuta kedze vobec neprijma potravu je len na infuziach ako dalej postupovat. Dakujem za kazdu radu.

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Popisujete pokročilé štádium základného ochorenia, ktoré sa nedalo odoperovať úplne. Ak je možný nález blízko veľkých ciev, je ďalšia operácia vysoko riziková. Trenčín má vysoko odborné pracovisko, tlmenie bolesti je niekedy komplikované - nastavuje sa podľa lekára špecializujúceho sa na chronické a onkologické bolesti. Ak chcete konzultovať iné pracovisko, odporúčam onkologické ústavy v Bratislave. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, včera som písala otázku ohľadne výsledku sono prsnikov..avšak upresním celé znenie: Prsniky s pravidelnou architektonickú, bez loziskovych zmien cystickeho i solídne charakteru. Bilat priestrannejšie dukty pri kojeni - aktuálne vpravo do 3,5mm a vlavo do 2mm. V axilach len tukovo degenerovane LU benigneho vzhľadu. Zaver: Bez loziskovych zmien - BIRADS 1. Bolo mi povedané ze je to OK, ale sú v poriadku tie priestrannejšie dukty? Aktuálne kojim ročného syna, ale len z ľavého prsnika....Ďakujem

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu je nález v poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať bola som na sono prisnikov a bolo mi povedané, že je to OK...ale mam napísané V axilach len tukovo degenerovane LU.Zaver: Nález na prsnikoch BIRADS I.Su TIR LU naozaj v poriadku?

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu je nález v poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem sa spytat z cytologie mi vysli vysledky HSIL High nakolko som v procese IVF a mam pred vkladom moja lekaraka mi povedala ze by v mojom stave vklad neodkaladala.Ze sa biopsia vykona pocas tehotenstva alebo ak sa nepodari vklad. Chcem sa spytat ci by nebolo lepsie vklad odlozit a doriesit tento problem ake ma toto ochorenie rizika.Ďakujem za odpoved

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Podľa mňa je nutné pred tehotenstvom doriešiť cytologický výsledok, ktorý nie je dobrý. Potom budete mať čas na program IVF. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcel. By som sa opýtať mam staršiu partnerku ktorá prekonala rakovinu krčka maternice. Ešte sme spolu nemali pohlavny styk, ale keďže je známe ze tento typ ochorenia pochádza z HPV vírusu, chcem sa opýtať či je možné že by ma pri nechranenom styku mohla partnerka nejako nakaziť, alebo podobne?? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, s pozdravom

22 Jul 2023 - Dobrý deň. Predpokladám, že Vaša partnerka je po radikálnej operácii. Možnosť prenosu vírusu je minimálna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deń p Mudr . Kúdela prosím môžete mi podrobnejšie vysvetliť zistenie vysledku CT popis? pribudla osteolytická metastáza velkosti 33mmna oblúku stavcda L4vlavo MTS deštruuje kortex infiltruje klbový výbežok L5 a stenotizuje spinálný kanál a neuroforamen L4/5vlavo lumbalizácia S1 ?, veľmi mi podrobnym vysvetlenim pomôžete ďakujem

18 Jul 2023 - Dobrý deň. Daný nález neviem zhodnotiť - je to skôr otázka pre neurológa/neurochirurga. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mojej bývalej partnerke zistili HPV 16. Ja som pohlavný styk nemal pred ňou skoro 2 roky. Znamená to, že to môže mať odo mňa? Ak áno, ako mám postupovať? Nie sme spolu už pol roka. Partnerku nemám. Ale nechcem žiť celý život sám. Nechcem nakaziť nikoho. Prosím o radu čo mám robiť ako prevenciu. Nejaké vitamíny alebo čo mám brať? Ako dlho sa mám zdržať sexuálnej aktivity?

18 Jul 2023 - Dobrý deň. Zdrojom HPV infekcie vôbec nemusíte byť Vy...Nestrachujte sa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor už rok mám zelený až čierny vytok z bradaviek bola som s tým u doktora spravil mi vyšetrenia na rakovinu tá sa nepotvrdila a keď som sa ho spýtala že z čoho to môžem mať povedal mi že nevie že mam prísť zasa o rok chcela by som sa spýtať či by ste mi nevedel poradiť vy čo by to mohlo byť. Ďakujem za odpoved

18 Jul 2023 - Dobrý deň - zelenkastý výtok môže byť v spojitosti s tzv. duktektáziami (rozšírenými mliekovodmi) aj v rámci fibrocystickej choroby prsníka. Nie je to nález spojiteľný so zhubným nádorom. Sú vhodné pravidelné kontroly. Ak je výtok z bradaviek obojstranný, doplnil by som vyšetrenie prolaktínu z krvi. Takisto neudávate, aké lieky užívate - môžu mať vplyv na sekrét z bradavky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Dňa 28.3.2023 mi bola diagnostikovaná rakovina krčka maternice: HPV16, štádiu podľa FIGO IIA2. Bola mi nariadená liečba: chemoterapia a následne operácia. Momentálne mám za sebou 3.cyklus chemoterapie. Ešte ma jeden cyklus čaká a následne operácia, ak to bude dostatočne malé. Moja otázka znie: Mám 25 rokov, a po operácií budem stále prenášačom vírusu?? S priateľom sme spolu 3 roky a nechcem aby som ho nakazila lebo ak náhodou on nebude mať príznaky, tak ma môže opätovne nakaziť a takto dookola?? Že nakazím ja jeho, on bude bez príznakov a nakazí znova on mňa?? Je na to nejaké riešenie 100%-né? Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

17 Jul 2023 - Dobrý deň. 100% riešenie určite nie je. HPV je však u mužov vo väčšine prípadov bez príznakov. Je teraz nutné sústrediť sa len na úspešnú liečbu a následné pravidelné kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prijatý materiál: Výter z pošvy*Aeróbna kultiváciaMikroskopia – priamy preparát: Epitelie…………………pozit..++ G+koky dvojice…………….pozit..+ Leukocyty – PMN………….neprítomné Kvasinky………………….pozit..+ lactobacillus……………pozit..+++ G- paličky……………….pozit..++ Lactobacillus vlákna……….pozit..+ Aeróbna kultivácia: Nález: masívne Escherichia coli Kultivácia na kvasinky:Nález: ojedinele Candida albicans komplex Kultivácia na laktobacily:Nález: Lactobacillus sp.(vaginalis) neprodukujúci H2O2 Kultivácia na G.vaginalis:Nález: Negatívny - Bez vytoku Dobrý deň, zaujimalo by má či toto vidite ako vážny problém u tehotnej (22tt) a či si myslite, že to môže z tohoto narušiť plodove obaly a spôsobiť predčasný porod ? Aku liečbu by ste navrhol ? prosím vás pekne o názor , vďaka ( ešte prosím o názor : môj lekar hovorí že ak sú PMN leukocyty neprítomné, lactobacily+++ tak to nie je infekcia a plodove obaly to nenaruší. Je to prosím tak ? Kázal mi uzivat Gynoflor 10dni a potom urobiť opäť výter = vraj podľa neho E coli odíde , lebo som asi len prenášač - nemáme sex, ani nechodím nikde na kúpaliska atd ) Alebo si mám rovno nasadiť macmiror ? ( 14 dni dozadu som ho brala, tak neviem či to tehotna môže stále brat)

17 Jul 2023 - Dobrý deň. Ak je v náleze masívne E.Coli, tak by som to preliečil. Je viacero možností. V takomto týždni dané lieky nemajú podstatný vplyv na plod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor chcela by som sa spýtat minulý rok mi bola diagnostikovaná erózia krčka. Vybrala som 4 bal. Atb Macmiror tie vždy pomôžu na 2-3 mesiace a potom je znova prítomná rána a krvacanie počas pohlavného styku. Informovala som sa u gynekológa ci by nebolo vhodné chirurgické riešenie a povedal mi, že on to neodporúča, že radšej ATB. Aky mate na to názor vy? Zmeniť gynekológa a riešiť to chirurgicky? Je mi to veľmi nepríjemné a nedá sa takto normalne fungovať. Mám 24 rokov a cytologia bola v poriadku. Ďakujem za odpoved.

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Ak je nález dlhodobý, môže byť voľbou laserové ošetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, minulý rok 01/2022 som absolvovala LEEP konizáciu (biopsia HPV vírus genotyp 16), tento rok 04/2023 som absolvovala opätovne LEEP konizáciu (opäť biopsia HPV vírus genotyp 16 - stredne ťažká displázia) vzľadom na to, že sa mi to po roku vrátilo. Histológia po operácii bola v poriadku. Momentálne mám za sebou prvú dávku očkovania. moja otázka je, či okrem vakcíny mám ešte dodatočne brať nejaké vitamíny, podporné lieky a pod. nakoľko gynekológ v nemocnici mi povedal, aby som posilovala imunitu. Veľmi nerada by som šla v poradí už na tretiu operáciu. ďakujem za odpoveď.

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Očkovanie je postačujúce; samozrejme posilnenie imunity, aby ste sa zbavili HPV vírusu je takisto na mieste. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. 2 týždne dozadu som bola na obyč.vyšetrení u mojej gynekologyčky a teraz mi zavolala, že sa o 2 mesiace mám dostaviť na podrobnejšie vyšetrenie. Vraj nastali zmeny na maternici, niečo s HPV.. nerozumela som tomu, pretože som sa zľakla. Na googli už píšu hocičo a ja mám myšlienky, že sa mi vytvára rakovina. Môžete mi prosím priblížiť, čoho sa mám báť a čo čakať? Ďakujem

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Skôr to môžu byť len ľahké zmeny na cytológii, nebojte sa - budete absolvovať kontrolu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, chcem sa opytat na ockovanie HPV . V roku 2021 som sa dala zaockovat Cervarixom podstupila som 2x konizaciu krcka. Potom ,ze sa mam preockovat Gardasilom 9 cize v roku 2022 v oktobri bola 3tia davka , o tyzden idem mat 39rokov , a uz som podstipla Hysterektkiu len vajecniky mi nechali. A od juna 2022 sa mi urobil flak na stene v pošve ,mala som Cin 2 ,(robena punch biopsia ) a podla najnovsich testov uz mam ci 3, cca pred 2mi tyzdnami . Tak mi onkolog odporuca este 2x sa dat zaockovat Gardasilom , neviem no mam 6davok v sebe , myslite ze to mam skusit , ze ochrana pred recifibou po zakroku. V pondelok 3.7 idem do Ostravy na Laserovu Ablaciu pošvovej steny a ze to bude dobre poistit Ožiarom a z toho mam strach lebo neviem ako zaposobi oziar na zdrave tkanivo a na zdrave bunky. Uz mi je do zufania , moj gynekolog mi povedal ,ze za celu dobu svojej praxe sa este nestretol s takymto pripadom ako som ja . ?? Poctivo chodim na preventivky od 18tich az do teraz a stale he to zle . Posledny rok chodim na tekutu citlogiu kazdeho pol roka a vysledky su zle . ? Chcem vediet aj druhy nazor na vec. Dakujem s pozdravom Denisa Skaik .

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Čo sa týka očkovania, potrebujete dokopy tri dávky Gradasilu. Postup, ktorý Vám navrhol pán doktor je na základe najnovších medicínskych poznatkov.S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 1x som bola na mamografii, mám 44 rokov a výsledok je Koža, podkozie,maily majú primeraný anatomicky obraz. Prsníky sú prechodného typu BIRADS/B s mierne nepravidelnými reziduami bez možnosti porovnania s predch.dokumentaciou. Vpravo v HQQQ dorzalne žľaz.kondenzacia a s neprav.architektonikou na ploche 14*24 MM, bez evid.korelatu v CC. Inak bilat.pruhovite žlazove kondenzácie pribl.v symetrické distribúcii.Bez patológ.zhlukov MK.Axily sú bez LAP. BIRADS 0, odporuč: doplniť USG Čo to všetko znamená? Ďakujem za pomoc a vyjadrenie

30 Jun 2023 - Dobrý deň. BIRADS 0 znamená,že nález nie je možné zhodniť len na základe mamografie..preto Vám odporúčajú sono alebo magnetickú rezonanciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Aká napriklad liečba sa robi pri Bartholiniho žlaze? Som z toho dost vystrašená, že to je aj niečo horšie…

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Ak je to cysta - tak sa odstraňuje jednoduchým chirurgickým zákrokom. Ak je to absces, podávajú sa antibiotiká a rana sa opakovane ošetruje. Nič horšie to nemôže byť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, zvazujeme, ci dieta ockovat vakcinou proti Hpv. Ma asi obdobie prudkeho rastu, casto byva chorlave poslednej dobe a zacalo trpiet migrenami s aurou. Zakladne ockovanie ma, nechceme vsak zbytocne telo zatazovat nepovinnymi. Prevysuju vyhody vakciny nad jej nevyhodami? Je relativne nova...a nechrani pred vsetkymi typmi hpv...snazime sa rozhodnut spravne. Dakujem.

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Vakcíny proti HPV nie sú nové - používa sa ten istý princíp od roku 2006. V prípade porúch imunity konzultujte podanie s imunológom. Výhody vakcíny jednoznačne prevyšujú nevýhody. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 23 rokov a na vagíne na lavej strane som si našla hrčku uplne pri konci, nebolí ma. Je taká nafuknutá na internete som si čitala, že to môže byt napuchnutá bartoliniho žlaza. Dávala som si teplé kúpele trošku sa zmenšila no potom bola zasa väčšia. Na preventívnu prehliadku idem o dva týždne, tak chcela by som sa spýtať, čo by to teda mohli byť. Vopred ďakujem za odpoveď.

27 Jun 2023 - Dobrý deň. Môže to byť cysta Bartholiniho žľazy - podľa vyšetrenia u Vášho gynekológa sa naplánuje ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor, prosím Vás mohli by ste mi bližšie vysvetliť výsledky správ? To sú priateľovej mamky. Povedali jej, že musí isť do Bratislavy na podrobnejšie vyšetrenie.Ona nechce veľa o tom hovoriť.A aký je postup, čo ju čaká. Má 63 rokov,cukrovkárka,astmatička. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný večer. Stanislava Púčková

27 Jun 2023 - Dobrý deň. Neuvádzate však tie výsledky, ktoré chcete vysvetliť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mala som zvýšený parameter S-CA 125 = 439,4 kIU/l a vo výsledku CT vyšetrenia mám: 1.) zachytená časť bazál. pľúc bez čerstvej ložiskovej lézie, platničková atelektáza parakardiálne vpravo; 2.)ascites do 300ml, nehomogénny a rozšírený cervix, v.s. teratóm ľ. ovária 71x59x58mm inak panvové orgány bez patolog.nálezu; Mám sa obávať vážneho ochorenia? Ďakujem krásne za odpoveď.

27 Jun 2023 - Dobrý deň. Vzhľadom na nález je vhodná konzultácia na klinickom pracovisku, kde sa naplánuje operácia s histologickým vyšetrením vaječníka. Všetko sa bude odvíjať od výsledku histológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Mam 32 rokov a dnes som bola na vysetreni u svojho gynekeloga ohladom spinenia 3 dni po skonceni menzesu (posledne mesiace som aj mavala vyrazne krvacanie pocas menzesu no nie mimo cyklu) Pan doktor mi nasiel polyp na maternici a odporucil kyretaz a vnutromaternicove teliesko. Chcela by som sa opytat,kedze sa v tom vobec nevyznam,preco aj vnutromaternicove teliesko? Je vysoke percento recidivy polypov v maternici? Alebo preco je to "nutne"? Mam dve deti a dalsie "neplanujeme". Pripadne je mozne s polypom "preckat" leto a riesit zakrok na jesen,alebo je nutne ist co najskor? Co by ste odporucili Vy? Velkost ani ine podrobnosti nemam,o tyzden mam ist na preventivnu kontrolu,kde to znova chce skontrolovat a rozhodnut o dalsom postupe pripadnej liecby,no priznavam ze mam obavy. Je pohlavny styk pri polype a jemnom spineni vhodny? Dakujem

26 Jun 2023 - Dobrý deň. Ak je tam polyp, je vhodná hysteroskopia (vyšetrenie dutiny maternice pod kontrolou kamery a odstránenie polypu elektrokoagulačnou slučkou, aby sa v blízkej budúcnosti nevrátil). S telieskom by som možno počkal. Pohlavný styk pri danej diagnóze je samozrejme možný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám 57 rokov a cca 8 rokov bez menzesu, bez problemov. Teraz mám cca mesiac každy 3-4 deň bleeohnedý riedky výtok alebo ružový. Zrazu mi to vytečie a má taký charakteristicky pach. Potom už nič a o 3 dni znovu. Neviem čo to môže byť. Mám aj zabudnuté vnutromatern.teliesko, pred rokmi mi lekar povedal že je vrastene a netreba s tym nič robit. Doteraz mi nič nebolo. Veľmi pekne ďakujem.

25 Jun 2023 - Dobrý deň. Jednoznačne odporúcam gynekologické vyšetrenie, ultrazvuk, vybratie telieska a eventuálne podľa výsledkov vyšetrení hysteroskopiu. Krvácanie je nutné doriešit. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor dňa 20.6. Som podstúpila umelé prerušenie tehotenstva na začiatku 6 týždňa interupcia sa robila formou odsatia krvacala som mierne iba v deň zákroku splnila som ešte deň po zákroku potom to ustúpilo a štvrtý deň ani krvacanie ani spinenie nie je prítomné je to v poriadku? Nemohla som ostať tehotná keď nekrvacam ? Ďakujem za odpoved

25 Jun 2023 - Dobrý deň. Zákrok sa robieva pod ultrazvukovou kontrolou alebo sa kontroluje nález pri prepustení. To, že nekrvácate, neznamená, že bol výkon urobený nesprávne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent pred mesiacom mi bola robená konizácia, kde z histológie vyšla ťažká dysplázia, o pol roka mám kontrolu s aktuálnym sterom, medzičasom plánujem očkovanie proti hpv. Kontrola po konizácii bola dobrá, rana sa hojí per primam, ale vonkajšia bránka nieje úplne uzatvorená. Otázka znie, kedy je možné mať pohlavný styk s partnerom a kedy sa môžem kúpať? Mojej Dr som sa na to zabudla opýtať, tak sa pýtam tu. Ďakujem za Vašu odpoveď.

25 Jun 2023 - Dobrý deň. Pohlavný styk je možný..avšak, ja odporúčam mať kľud 3 mesiace od operácie. Medzitým začnite očkovaciu schému. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 23 rokov a bola som prvýkrát tento rok u gynekologičky. Ako klasicky robili mi ster z krčku maternice. O 2 týždne mi zavolali, že sa mám nahlásiť na podrobnejšie odbery ešte raz asi pod mikroskop alebo niečo také mi povedali, že stačí o pol roka. Zevraj mám hraničné výsledky z krčka maternice. Teraz neviem či sa mám báť alebo je to normálne alebo ojedinele vôbec neviem. Som taká odvtedy v strese tak preto sa chcem vás prosím spýtať, prečo by mohli byt hraničné výsledky. Ďakujem za odpoveď.

25 Jun 2023 - Dobrý deň. Výsledky spojené s kontrolným odberom o 6 mesiacov určite nie sú zlé. Mierna zmena na cytológii nemusí nič znamenať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor mám 29 rokov, nemam ešte dieťa, v oktobri MA, v januari som bola na preventívnu prehliadku rozšírená LBC cytologia s vysledkom ľahká dysplazia, HPV všetky negatívne. V máji som bola na kontrolný ster ale doktor mi robil konvencnu cytologiu, povedal ze na krcku je mala ranka,výsledok cyto negativny,kontrola o 6 mesiacov. Je táto metóda spoľahlivá?Môžme sa pokúšať o babatko? Ďakujem za odpoveď

25 Jun 2023 - Dobrý deň. Ak bol výsledok pri klasickej cytológii negatívny, môžete byť pokojná. Stačí absolvovať pravidelné preventívne prehliadky. Môžete sa snažiť aj o bábätko. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mám diagnostikovaný HPV vírus a caka ma konizácia krcka maternice. Hladam odpovede ako dalej pokracovat vo svojom intimnom zivote, kedze je velka pravdepodobnost, ze aj moj partner to bude mat. Chcem sa opytat ako mame dalej fungovat v intimnej oblasti, kedze pokial mam spravne informacie, hrozi tam odovzdavaci efekt tohto virusu. Planujem ockovanie, ale neviem ci to bude ochotný podstúpiť aj partner. Viem sa chranit aj nejakym inym sposobom, ak by teda nebol zaockovany? Bez ohladu na partnerove ockovanie, co sa da robit v medzicase po mojej operacii, naslednej vakcinacii do doby pokial budem mat vytvorene protilatky? Kedy je podla Vás najvhodnejšia doba očkovať sa ak čakám na tento zákrok? Aké výživové doplnky odporúčate? Čo si myslíte o ženskom kondóme?

26 Jun 2023 - Dobrý deň. Pokiaľ nebudete očkovaná, je vhodná bariérová forma antikoncepcie. Ženský kondóm je trochu nepraktický..je to na Vás. Najlepšie je začať s očkovaním už ako čakáte na operáciu. Skúste prehovoriť partnera - je vhodné mu to rozumne vysvetliť. Ide o zdravie Vás oboch. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň, vo februari 2023 som podstupila beznu cytologiu kde mi vysiel vysledok ASC-H, nasledne mi lekar odporucil zoprakovat cytologiu o dva mesiace ale metodou LBC, ktoru som tiez podstupila a vysledky boli rovnako zle ako vo februari. Mam nalez "Dysplasio portionis vag. cervicis uteri OC HSIL, HR HPV, mRNA pozit" chcem sa opytat aky postup by ste zvolili pri danom naleze ? Či najskor kolposkopiu alebo rovno konizaciu ? Pripadne ktore je podľa vas najrychlejsie a najúcinnejsie ? Ďakujem

26 Jun 2023 - Dobrý deň. Nutná je kolposkopia s biopsiou - podľa výsledku sa bude asi plánovať konizácia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, Pred par dnami som sa pytala na vyter z krcka maternice, ci to objavi iba HPV alebo aj ine veci. Odpovedali ste mi ze gynekolog mi robil cytologiu, mozem sa spytat co vsetko dokaze cytologia zachytit? Rozumiem ze zmenu buniek, ale nerozumiem co vsetko sa pod tym mysli. Moju otazku by som rada smerovala takto: pokial som po cytologii nebola na nic upozornena (cize predpokladam ze moje vysledky boli v poriadku) su veci ktorych sa mam obavat? Ked som bola mladsia, bola som hlupejsia a testy na pohlavne choroby som si nikdy nerobila. O 2 tyzdne mam termin na taketo testy, aby som si bola ista vsetkym (aj ked som nikdy nemala komplikacie ani som nikdy nebola upozornena, ale bola by som nerada ak by sa komplikacie ocitli neskor napriklad ak sa budem snazit otehotniet). Ale napriklad v pripade chlamydii, je mozne ze cytologia by mi vysla zla a bola by som upozornena na to ze mam ist na dodatocne testy?

26 Jun 2023 - Dobrý deň. Klasická cytológia nie je postačujúca na diagnostiku chlamýdií. Ak je cytológia v poriadku, stačí absolvovať pravidelné preventívne prehliadky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p.Doktor. asi 2 roky som mala abnormality na krcku, odobrata bola uz aj davnejsie biopsia. Pravidelne kontroly po pol roku. Hpv bolo negat. Avsak naposledy mi vyslo uz hpv, zatial blizsie neurcene ktore typy, ale vraj aj tie rakovinotvorné. Zmeny na krcku uz vyzerali byt vraj ok. Teraz neviem ako to ovplyvni sexualny zivot s partnerom. Nemozeme uz mat ani oralny sex koli tomu hpv? Zaroven neviem, ci mam cakat kym sa udeju zmeny alebo je lepsie ist na kyretaz atd. Mam 40 r. A zatial nemam deti. Lekar zatial hovoril, ze operacia/zakrok nieje potrebny. Dakujem velmi pekne

26 Jun 2023 - Dobrý deň. Samotná pozitivita HPV ešte nič neznamená - hlavne keď máte cytológiu v poriadku. V žiadnom prípade nie je vhodná operácia. Ak sa bojíte, môžete používať bariérovú formu antikoncepcie - pohlavný styk nie je zakázaný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
: Dobrý deň ,počas preventívnej prehliadky mi doktorka zaznamenála v prsníku zdureninu parenchynu 1,5cm, mäkkú.Moze to súvisieť že mám za 10 dní očakávaný menzes?Mám sa obávať aj keď je mäkká?Objednala som sa na sono ale budem mať niekoľko dní pred menzesom tak neviem ako dopadnú vysledky.Dakujem

26 Jun 2023 - Dobrý deň. Zdurenina je veľmi všeobecný pojem. Môže však súvisieť s menštruačným cyklom. Ultrazvukové vyšetrenie prsníkov napovie určite viac. Podľa mňa sa nemusíte obávať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. 9. 6. 2023 som bola na akutnej kyretazi (vyska sliznice bola 21mm). Pricom nalez mam: Cervikalny kanal bpn, sliznica vyssia belava Dutina uteru neprehladna, vyplnena belavymi hmotami, vidno len lave tubularne ustie. Diagnoza N850, N938 Vysledky mam az 18.7. Odvtedy poriadne nespim a moj zivot sa zrutil. Je mozne, ze sa to bude dat liecit? Dakujem krasne

18 Jun 2023 - Dobrý deň. Výsledky máte až v júli? To sa mi nezdá. Nehľaďte na popis operácie..dôležitá je histológia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň ,počas preventívnej prehliadky mi doktorka zaznamenála zdureninu parenchynu 1,5cm, mäkkú.Moze to súvisieť že mám za 10 dní očakávaný menzes?Mám sa obávať aj keď je mäkká?Objednala som sa na sono ale budem mať niekoľko dní pred menzesom tak neviem ako dopadnú vysledky.Dakujem

18 Jun 2023 - Dobrý deň. Nepopisujete, kde máte zdureninu. Neviem sa teda vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Nedávno som bola u gynekológa na preventívnej prehliadke, na ktorej mi robil bežný výter z krčka maternice. Povedal, že výter sa posiela do laboratória a keby sa tam niečo našlo tak mi zavolajú. Bohužiaľ neviem čo všetko sa bežne zahŕňa pri takomto výtere. Dokáže ma to upozorniť iba na HPV, alebo by sa pri takejto bežnej prehliadky dali zistiť aj iné ochorenia, ako napríklad chlamýdie. Ďakujem za odpoveď.

18 Jun 2023 - Dobrý deň. Gynekológ Vám asi bral cytológiu. Nie HPV test. Chlamýdie sa zo štandardného testu nedajú zistiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať či existuju nejaké doplnky stravy , vitamíny ktoré podporné hojenie krčka, opakovane mi zo sterov vyšli dysplazie, po prvých štyroch som užívala deflagyn ktorý mi však spôsobil alergickú reakciu tak som ho užívala iba necelé 2 mesiace, kontrolné stery vykazujú opäť,,bunky ktoré by tam nemali byť " názov mi moja dr presne nespomínala odporučila mi ešte papilocare a o 4 mesiace kontrola po ktorej sa uvidí čo ďalej , okrem papilocare mi odporučila nejako si posilniť imunitu keďže v máji 2022 som mala komplikovaný prirodzený pôrod, a zdá sa jej že kŕčok sa ešte nezhohil ako mal a podpora imunity má urýchliť hojenie , existuje niečo konkrétne čo by mohlo pomôcť v takomto hojení?....testy na HPV mám opakovane negatívne , preto nechápem celkom presne prečo mám odporúčaný papilocare Ďakujem

18 Jun 2023 - Dobrý deň. Pokiaľ bola cytológia zmenená opakovane, je nutné vykonať biopsiu krčka maternice počas kolposkopie a následne sa postupuje ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 12.6 som podstúpila kyretaz z dôvodu histologie Cin III,bola som prepustená v deň zákroku domov,13.6 pri utieranie sa na toalete mi z pošvy papier vytiahol želatínový pás trochu s krvou 2x5 CM, na ďalší deň znovu. Mám mierne bolesti a tretí deň po zákroku som veľmi slabá. Je to v poriadku? Neviem čo mi to vyšlo z pochvy, nemôže to byť niečo,čo signalizuje niečo vážne? Ďakujem za skorú odpoveď

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Ak krvácate jasnou krvou alebo sa po operácii necítite dobre, choďte radšej na kontrolu k Vášmu gynekológovi. Poďľa Vášho popisu to však nie je nič vážne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím vás som po kyretazi a dva tri dni som spinila potom nič.po dvoch t.j. mi začal taký hnedo žltý smradľavý vytok a krv a mám podtlak v podbrušku a bolesti v krížoch ako by mi mala prísť menštruácia je to bežné ? A to nehovorím ešte o studených dolných končatinách nemala som s týmto problém absolútne nikdy viete mi s týmto problemom poradiť ďakujem vopred

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Zapáchajúci výtok a bolesti môžu byť znakom zápalu po operácii. Hneď navštívte Vášho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pred rokom a pol mi bola zistená hpv infekcia 31,45,68 a ASCUS. Lekár mi vtedy neodporučil žiadnu liečbu. Aktuálne sa vo výsledkoch z cytológie objavil ASCUS a údaje z kolposkopie sú: TY typ II, na č.12 sa farbí biely epitel v niveau, rozsah cca 5 x 5 mm, zasahuje aj smerom endocervikálne. Prosím, aký postup by ste mi odporučili vy? Môj lekár ako prvý krok biopsiu... Ďakujem za odpoveď.

27 Jun 2023 - Dobrý deň. V prípade opakovaného nálezu ASCUS je naozaj vhodná biopsia krčka maternice - podľa výsledku sa bude postupovať ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
DObry den. Uz mesiac mam bolesti na lavej strane brucha. Bola som uz aj na sone aj u gynekologa. Bola som aj na CT cku na vylucenie divertik., co sa vylucilo vraj nieco gynekologicke (oficialne vysledky nemam este) Prosim co moze byt vidno na CT a na vag. sone nie z gynekologickeh hladiska?

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Príčin bolestí je mnoho...okrem gynekologických sú veľmi časté aj urologické príčiny ako je zápal obličky a podobne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, pár dní dozadu som podstúpila konizáciu (ASC-H, lezie zasahujúce do kanála krčka maternice a pozitívne HPV). Dnes som dostala výsledok, ktorého zhodnotenie budem mať budúci týždeň. Poprosila by som Vás o Váš odborný názor. Konizá porcia - v hĺbke pod ním početné hlienové retenčné cysty. V oblasti SC juncie je chronický aktívny zápal. Endocervikálna sliznica s ložiskovou nevýraznou hyperpláziou rezervných buniek a odberovými (termickými) artefaktami. Materiál CK - bez patologických zmien. Mám dve deti, vek 38 rokov. Krásne ďakujem a prajem veľa osobných a pracovných úspechov

30 Jun 2023 - Dobrý deň. V konizáte sú len chronické zápalové zmeny, bez inej patológie. Nedoķázala sa zmena spojená s HPV vírusom. Nález je v poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den ,medzi posvou a stehnom v slabinach sa mi spravil taky vyrastok ,mozno bradavica neviem .Je bolestivy na dotyk a páli .Okolo toho vyrastku ci bradavice mam cervene akoby zapalene miesto ,prosim co by to mohlo byt ?

27 Jun 2023 - Dobrý deň. Môže to byť len zapálený folikul. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Bola som na CT vysetrenie a nasli mi. Krčok maternice väcsich rozmerov miestami sa javi nehomogennesa sytiaci hypodenzny neostroohraniceny-nemozem vylucit patol. Proces. Chodim kazde 3 mesiace na kontrolu lebo pred dvomi rokmi som bola na kyratazi. Vysledky z hystologie prisli dobre. Citologiu som mala teraz v 4 mesiaci tiez prisiel vysledok v poriadku. Co by ste mi odporucal?

27 Jun 2023 - Dobrý deň. Krčok maternice je v prípade podozrivého nálezu nutné vyšetriť aj prostredníctvom magnetickej rezonancie - je presnejšia ako CT. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Pri vyšetrení by bolo zistené AGC krčka maternice. Urobili mi kyretaz krčku maternice a teraz čakám na výsledky. 13 rokov mam problémy s menštruáciou strašne krvacam. Mam 45 rokov a 2 deti. Chcem sa opýtať či si nemôžem dať odstrániť krcok maternice pripadne aj maternicu skôr ako prídu výsledky z histoligie. Chcela by som operáciu postúpiť bez ohľadu na výsledky pretože mám hormonálnu nerovnováhu, silné krvácanie a teraz už aj abnormálne bunky na krčku maternice. Ďakujem za odpoveď.

12 Jun 2023 - Dobrý deň. Najskôr počkajte na výsledky. Vzhľadom na silné krvácanie v anamnéze môže byť odstránenie celej maternice indikované. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, chcela by som Vás poprosiť o radu.Už pol roka mám bolesti v podbrušku,ktoré začali tretí deň menštruácie.Výsledky z Gynekologie a urológie mám v poriadku.Bol mi zistený polyp v maternici veľkosti 13mm.Mám zvláštne bolesti v podbrušku.Akoby tlak a zvláštny pocit nutkania na močenie.Lekár vraví,že to môže byť endometrioza,že polyp nespôsobuje problémy.Ale mne sa to vôbec nezdá celé.Už som po polroku úplne zúfalá a neviem ako by som si pomohla. Ďakujem

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Navrhovali Vám operačné riešenie? Vzhľadom na polyp ako aj chronické bolesti? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, výsledky môjho cytologického vyšetrenia: skvamozne epitelie: negatívne v zmysle intraepiteliálnej neoplazie alebo malignity. Glandularne epitelie: atypické glandularne epitelie bližšie neurčené (AGC-NOS) početné endometrialne bunky u žien nad 45rokov- vylúčiť endometrialnu proliferaciu- polyp?, Hyperplazia?, Iné? Môj gynekológ ma bez ďalších vyšetrení odoslal na konizaciu, ktorú som absolvovala pred týždňom. Nebol tento zákrok predčasný a aké môžem očakávať prognózy? Ďakujem

30 Jun 2023 - Dobrý deň. V tomto prípade je vhodné doplniť ultrazvukové vyšetrenie. Neuvádzate Váš vek...postup dosť na ňom záleží. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 6.6. Mi robili konizaciu a kyretaz , no mám teraz problém z vyprázdňovaním. Popravde sa bojím “tlacit” aby som nezačala krvácať. Čo mi prosím odporúčate ? Keďže kludovy režim mi moc nepomôže rozhýbať čreva :) a čipky asi nemôžem veľa používať ;) Dakujem za pomoc

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Nemusíte sa báť ísť na stolicu. Glycerínové čípky sú dobrou voľbou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím vás mam takú intímnu otázku minulý rok ma operovali odstranili mi celú maternicu aj vaječniky pre myomi.Pred nedávnom 1 mes dignostikovali manželovi rakovinu jazyka ,nema este výsledky z biopsie na jednom je diagnoza D10.3 a na dalšiom C021.po psychickej stranke je na tom veľmi zle ,ale pri sexe sa aspoň trocha odreaguje..teraz otázka mam strach ,že či sa nemože mne nič stať ked máme nechráneny pomer.Za vašu odpoved ďakujem

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Vám sa nemôže nič stať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 2.6 mi bolo zavedené vnútromaternicove teliesko levosert. Ak však mi nabehli nežiaduce účinky ako sú neustále zmeny nálad, podráždenosť , nechutenstvo a nauzea. Chcem sa informovať či zvyknu tieto nežiaduce účinky časom vymiznut alebo budem musieť teliesko odstrániť ? Ďakujem veľmi pekne

30 Jun 2023 - Dobrý deň. Niekedy sa vyskytnú podobné účinky..záleží na intenzite..ak sa Vám príznaky zhoršujú, dajte si teliesko vybrať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, zapojila som dcéru do projektu PRESCRIB-TEC, organizovaného Trnavskou univerzitou, ktorého cieľom bolo samoodberným testom preveriť prítomnosť HPV vírusu v tele (HPV16, HPV 18 a iných vysokorizokových). Dcére (rok nar. 2006) prišiel pozitívny výsledok. Chcem ju objednať na kolposkopiu a cytológiu (je pacientku v gynekologickej ambulancii a má za sebou už aj preventívnu prehliadku). Problém je jej vek - nikto mi nechce zrealizovať takéto vyšetrenie. Údajne sa poskytujú až dospelým pacientkam od 23 rokov. Obrátila som sa na jej gynekologičku, na Ústav Sv. Alžbety. Zatiaľ bezvýsledne - neexistuje postup pre pacientky pod 23 rokov. Aspoň nikto z dotázaných o ňom nevie a nevie ma ani nikam zmysluplne nasmerovať. Vždy ma odbijú, že až od 23 rokov a ďalej mi nemajú č povedať. Čakám ešte na vyjadrenie ZP. Viete mi poradiť, ako sa 16-ročné dievča dokáže dostať na cytologické vyšetrenie a kde? Skutočne nemienim čakať na vek 23 rokov. Nemám žiadny problém s plnou úhradou vyšetrenia a následnej laboratórnej diagnostiky. Vopred Vám ďakujem za radu.

30 Jul 2023 - Dobrý deň. Prevalencia HPV vírusu v populácii žien do 30 rokov atakuje hranicu 30 % - drvivá väčšina infekcií sa vylieči spontánne. Opakovanie HPV testu u tak mladej ženy nie je nikde vo svete indikované. Ani samotný HPV test sa primárne nevykonáva v populácii do 30 rokov. Odoberajú sa cytologické stery - pokiaľ sú negatívne, je všetko v poriadku. Ako samoplatca môžete žiadať odber cytológie u Vášho gynekológa, avšak odber cytológie nie je nutnosťou v tak mladom veku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 49r a moja gynekologička mi na poslednej preventívnej prehliadke povedala , že mám 6 myomov, dala urobiť hormonálny profil, pretože som krvácala v strede cyklu a predpísala Progestanelle na dlhodobé užívanie. (10 tabliet mesačne). Ďalšia prehliadka o rok. Preto sa pýtam, či by som nemala byt sledovaná častejšie a či pripadne sono vyšetrenie prepláca zdravotná poisťovňa. Vopred dakujem za odpoved.

30 Jul 2023 - Dobrý deň. Záleží od veľkosti, lokalizácie myómov a takisto, či Vy ako pacientka máte nejaké ťažkosti. Ak sú myómy malé, stačí ich sledovať v rámci preventívnych prehliadok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám 52rokov bola mi zistená ľahká dysplazia krčka maternice teraz sa mi na pyskoch ohanbia spravila bolestivá zdurenina boli hlavne pri sedení a chôdzi môže to spolu súvisieť?neviem ako si s týmto problemom poradiť hanbím sa ísť k gynekologicke hygienu dodrziavam neviem čo to môže byť a ako sa toho nepríjemného problému zbaviť ďakujem za odpoveď a prajem pekný den

24 Jul 2023 - Dobrý deň. Ja odporúčam gynekologické vyšetrenie - nemáte sa za čo hanbiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň do akého týždňa sa vyskytujú zamlcane potraty tzv missed aborty? Je to nejako ohraničené diky moc

24 Jul 2023 - Dobrý deň. Nie je to vyslovene ostro ohraničené. Väčšina zamĺknutých potratov je diagnostikovaná do 10.-12. týždňa tehotenstva. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Ďakujem za odpoveď. Ešte by som sa spýtala k tomu polypu, odporučili ste hystereskopiu namiesto kyretaze.ak by som sa rozhodla zatiaľ nepodstúpit operáciu- ak by menzes nebol príliš silný, hrozí veľké riziko rakoviny? Viem, že polyp je prekanceroza, ale nie je možné, že by zmizol aj sam? Alebo ak sledovať, akú max.dobu sledovania by ste odporučili? Ďakujem.

24 Jul 2023 - Dobrý deň. Polyp môže zmiznúť aj po menzes v niektorých prípadoch. Po menopauze je operácia vždy indikovaná. U mladších žien sa dá počkať (podľa symptómov). Maximálnu dobu sledovania Vám neviem definovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deň, vyšiel mi vysledok tripple testu na SR - vysledok negatívny ( 12+17tt) Tz že vysledok je v poriadku? Na sone nosova kostička prítomná a prejasnenie v 12tt 1.02. Najbližšie má čaká morfo sono v 20tt Odporučili by ste mi napriek tomuto aj trisomy / NIFTY test alebo už nie je potrebné? Vďaka za pomoc

23 Jul 2023 - Dobrý deň. Žiadny test nie je 100%ný...iba genetické vyšetrenie. Pre základné genetické vady je však štandardné testovanie postačujúce. Ak chcete, môžete zainvestovať aj do fetálnej DNA; nie je to ale nutnosť. S Pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v LBC cytologii som mala nález ASC-US. Kontrolné stery mám o pol roka(cca november to vychádza) Odporúčate mi užívať deflagyn? Ide o drahší prostriedok, tak som chcela vedieť , či to ma zmysel :) Ak áno, postačí ho začať brat cca 20.6.? (Po menstruacii) alebo mám začať teraz? (Aktuálne mám 8 dni po menstruacii). Vie tento gél pomôcť napr aj na baktérie ako e coli? Ďakujem :)

31 May 2023 - Dobrý deň. Deflagyn alebo Papilocare sú vhodnou voľbou...trošku je ale cena vyššia, žiaľ. Stačí gél začať používať po menštruácii. Bakteriálnu infekciu však neliečia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa informovať či je nevyhnutné odstrániť polyp na maternici (14x6mm), alebo je možné ho sledovať, pripadne ci nasadiť nejakú liečbu. Môj gynekológ mi povedal v decembri na preventívnej prehliadke že mám zhrubnutu sliznicu, čo je vraj vekom normálne a že zrazeniny krvne sú pri silnejšom menzese tiež normálne. Mam 37 rokov, menzes pravidelný 28-32 dni, trvá 4-5dni - na 2 a 3 deň býva krvacanie silnejšie. Kvôli pochybnostiam ,že je všetko v poriadku som si zaplatila v máji prehliadku u iného gynekológa, ktorý mi povedal, že mám polyp v maternici a navrhol kyretaz. Preto teraz neviem aký postoj k tomuto celému zaujať. Zatiaľ som začala užívať indonal, neviem ci by mohol pomôcť. Ďakujem za odpoveď.

31 May 2023 - Dobrý deň. Ak operáciu..tak by som volil hysteroskopiu. Teda operáciu s pomocou kamery a ste na istom, že sa polyp odstráni celý. Kyretáž až tak efektívna nie je. Polyp môže spôsobovať silnejšie krvácanie, radšej by som ho odporučil odstrániť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný den lekar mi robil výter , vraj ak vyjde kvasinka alebo baktéria dostanem macrimor 500 12 dni vkladať - som v 18tt bude to pre babo bezpecne ? Dostane sa to aj cez krčok alebo to liečivo ostáva iba v pošve ? Vďaka ?

31 May 2023 - Dobrý deň. Navrhovaná liečba je už v tomto týždni bezpečná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň USG prsníkov: Parenchým prsných žliaz fertilneho typu v úseku LP s normálnou echoštruktúrou. Vpravo na č. 3/4 sa vo vzdialenosti 4,5 xcm od mamily diferencuje v hĺbke 5,5 mm ostroohraničená hypoechogénna lézia, ktorá v transverzálnej rovine dosahuje veľkosť 19x5 mm a CC 18 mm. Lézia má memnozrnitú štruktúru s naznačenými septami a jemnú hyperechogénnu kapsulu. Pri CFM bez zreteľnej hyperperfúzie. V úseku DQQ je aj niekoľko periduktálne lokalizovaných cystoidných lézií až do priemeru 4 mm. Mliekovody bez známkok dilatácie. V oboch axilárnych úsekoch sa zobrazujú normálne formované LU max. diametra 9 mm. Záver Benigna lézia, najskôr typu phyloides tumor a drobnocystická mastopatia v úseku PP / BI RADS 2/ Doporučujem USG o 6 mesiacov. Píšem Vám s malou dušičkou a veľkým strachom,nakoľko sa blíži dovolenkové obdobie a čakacie doby môjho gynekológa sú už aj tak dosť veľké. Ako to so mnou vyzerá. Ospravedlňujem sa ak bola otázka odoslaná opakovane. Ďakujem vám

31 May 2023 - Dobrý deň. Podľa popisu to je nezhubná zmena. Ak však je podozrenie na Phyllodes tumor, čo je tiež nezhubný nález, radšej by som odporučil aj biopsiu ( nie operáciu). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor...prednedávnom som Vás kontaktovala s tým, že som bola na konizácii lebo mi bola zistená z cytológie ťažká dysplázia. Biopsia po konizácii bola negatívna.Reagovali ste na to tým, že Vám to nie je jasné.Verte pán doktor ,že ani mne to nieje jasné ako sa to mohlo stať.Absolvovala som konizáciu pre ťažkú dyspláziu...mesiac som žila v strachu.Nakoniec biopsia ukázala ze som negatívna bez dysplázii..Som nesmierne šťastná...ale keby som neabsolvovala cytológiu mohla som byť šťastná aj ten mesiac čo som žila v neskutočnom strese. Zajtra idem na LBC test...vóbec nechápem prečo.Keď biopsia bola v celom rozsahu negatívna.Ďakujem za odpoveď.

30 May 2023 - Dobrý deň. Cytológia po konizácii sa robí vždy. Najlepšie s rozostupom minimálne 4 mesiace. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý podvečer. Potrebovala by som poradiť. Pracujem ako sanitárka. Dnes ma v práci pri vysádzanii klienta na inv.vozík strašne spichalo ako keby v ľavom vaječníku, chvíľu potom som krvácala.Krvacanie prestalo ale občasná bodava bolesť ostala. Premýšľam nad tým , že ak by to do zajtra neprešlo navštívila by som svoju gynekologičku. Ďakujem za odpoveď

30 May 2023 - Dobrý deň. Mohla teoreticky prasknúť cysta na vaječníku. Ťažko povedat..určite choďte za Vaším gynekológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, 18.4. som podstupila konizaciu na zaklade nalezu CIN 2 a prisli mi histoligicke vysledky: Dlaždicovobunková lišta transformačnej zóny porcia s LG-HG dysplatickými zmenami (LG-HG SIL, CIN I-II). Endocervikálny resekčný okraj nie je voľný. Exocervikálny resekčný okraj voľný. Endocervikálna sliznica bez intraepiteliárnej neoplázie. p16 bloková pozitivita, p16 transepiteliálne Bude potrebná ešte ďalšia operácia? Ďakujem.

30 May 2023 - Dobrý deň. Ja by som teraz neoperoval...stačí cytologická kontrola o 4 mesiace po operácii. Podľa výsledku sa bude postupovať ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Ak sa počas ovulácie jedná o bolesť kvôli hormonálnej zmene, ako sa to dá zistiť a čo môžem spraviť pre to, aby sa mi upravil hormonálny systém? Ďakujem Vám za odpoveď.

30 May 2023 - Dobrý deň. Bolesť pri ovulácii je spôsobená prasknutím dominantného folikulu a nie hormonálnou zmenou..s týmto sa nedá nič robiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, rada by som sa Vás opýtala ohľadom môjho problému, mám 43 rokov, bezdetná. Menzes mám pravidelný, 28 dní. Zhruba posledný 1,5 roka pozorujem, že ma pravidelne každý mesiac zhruba na 9.-10.deň menštruačného cyklu začne bolieť vľavo v podbruší a zároveň vľavo v driekovej chrbtici, bolesť vystreľuje do slabín, mávam vtedy aj mierne zvýšenú teplotu 37,2, trvá to dva dni, potom to odznie a zvyšok mesiaca je kľud. Bolesť je počas tých dvoch dní silná bodavá, pichavá, akoby mi tam točili nožom. Gynekologička povedala, že to je ovulačná bolesť, prostaglandin alebo aj zrasty. Na MRI panvy mi popísali: "ľavé ovárium má mierne heterogénnu intenzitu signálu". Neviem čo si mám pod tým predstaviť. Nejde mi do hlavy, prečo sa to opakuje vždy len na ľavej strane. Keď sme sa pokúšali o umelé oplodnenie, bola som pravidelne sledovaná a v ľavom ováriu som takmer nikdy nemala ovuláciu, vždy len napravo. Napravo ma však nikdy počas ovulácie nebolieva. Preto ma znepokojuje, či nemám niečo s ľavým vaječníkom a to ma tam bolí. Ako sa dá prosím zistiť čo ma to tam bolí?, či tam nemám nejaký zaseknutý nerv? Neviem, či to s tým súvisí, ale pri narodení som bola kriesená s vykĺbením oboch bedrových kĺbov, následne mi ich ľudový naprávač kostí dával namiesto. Odvtedy akoby došľapujem na ľavú nohu, ľavý bok mám o čosi nižšie ako pravý, ľavú nohu o čosi kratšiu, kolísavú chôdzu. A ako sa tej bolesti viem zbaviť? Nechcem, nemôžem užívať bežné analgetiká kvôli divertikulóze. Mnohé lieky proti bolesti mi už ani nezaberajú (Flector Rapid, Novalgin, Algifen, Nalgesin - brala som z nich už vysoké dávky a vyvolávajú mi divertikulózu). Veľmi pekne Vám ďakujem za každú odpoveď. S pozdravom E.L.

30 May 2023 - Dobrý deň. Z gynekologického hľadiska sa asi bude jednať naozaj o periovulačnú bolesť ( keď je cyklická). Ostatné príčiny sú málo pravdepodobné. MRI nález nevidím..ale podľa popisu je v poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Ano odoslali mi to na biopsiu ale preco nie je dobrý je to iste ze ide o rakovinu alebo co by to mohla este byt dakujem Martina švehlova

30 May 2023 - Dobrý deň. Nález je nutné potvrdiť histologickým výsledkom. Dovtedy sa nedá urobiť záver. Dedukujem len podľa záveru vyšetrenia BIRADS 5. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň moj výsledok z mamografie je Bilat.obraz tukovej involucie mliecnej zlazy s pruhovitou kresbou rezidualneho zlazoveho parenchymu v HLQ,niečo vyraznejsou vpravo bilat.s normou.fibroznou kresbou.Vpravo na rMQQ tien nepravidelnych okrajov s patrol.MiK veľkosti 20×25mim-BIRADS5.Vpravo kraniomedialne od vyssie popisocaneho tien na rMQQ premiera drobny tien veľkosti do 3mm susp satelitna lezia?vpravo HLQ slabo syty tien ev.dva splyvajuce tien celkovo veľkosti 6×5mm benigneho vzhladu prosím poradte mam sa báť ďakujem Martina švehlova

29 May 2023 - Dobrý deň. Daný popísaný nález nie je dobrý - je nutné bioptické vyšetrenie hrčky čím skôr - podľa výsledku operačná liečba. Odoslali Vás na biopsiu? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem Dna 1.12 2022 som podstupila konizaciu kvoli vysledku steru ASCH Vysledok po kinizacii je nasledujuci Kompletne soracovany konizat: V oblastiTZ s epidermiz.ektropiom a nezrelou skvamoznou metaplaziou Dlazdicivy epitel bez dysplatickych zmien IHC p 16 ojedine slabo +,Ki67 v bazalnej a parabazánej vrstve+ Endocervikalny epitel a endocervikal zliazky bez atypii Fragmenty cerviko istmickej sliznice v norme,fragmenty proliferac. Endometria bez atypii a bez hyperplazie Korporalne endometrium v pokrocilej prolifer faze bez atypii a bez hyperplazie V strome bez signifikantneho zapaloveho infiltratu Moja otazka znie Ci konizacia dopadla dobre a ci bolo odstranen dane lozisko resp ci je to v poriadku A druha otazka Po konizacii som sa hojila horsie teda mala som aj krvacanie dlhsie ale nakoniec do nasledujucej menstrucie sa to skoncilo Ale teraz sa mi stava ze po ovulacii ked idem na velku toaletu tak sa mi obcas objavia kvapky krvi a taktiez pred menstruaciou Bola som u svojho lekara spravil mi opativny ster z krcka maternice Ale ide o to ze som velmi nervozna z toho ze nieco take sa deje Viete mi prosim vas aj vy nieco k tomu povedat? Dakujem???

29 May 2023 - Dobrý deň. Konizácia dokonca nepotvrdila závažnejšie zmeny na krčku maternice, takže by ste mali byť v poriadku. Krvácanie, ktoré popisujete bude skôr zapríčinené hormonálnymi zmenami. Stačí absolvovať pravidelné preventívne prehliadky a odbery cytológie po konizácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň rada by som sa spýtala či pri mojej diagnóze je odobratie celej maternice a vaječníkov jedine riešenie. Mám 39 rokov. Deti nemám. Mám zistený naP.S. a vo F myom subserozny intramuralny 79x79mm a endomet. Cystu 26mm. S operáciou by som súhlasila jedine ak by mi vybrali len myom a cystu. Moja gyn. povedala že kôli vysokému veku a tomu že ja si nemôžem diktovať čo mi doktor vyoperuje by mi zobrali všetko. Za odpoveď ďakujem.

24 May 2023 - Dobrý deň. Popisovaný myóm je dosť veľký. Podľa Vášho popisu Vám neviem povedať, či sa dá odstrániť len myóm. Ste mladá ...vaječníky by som určite radikálne neodstraňoval. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, dnes na prevencii mi bola stanovená nasledovná diagnóza s Mudr. má odoslala na MR. Ovarium I dxbpn, prítomné AFC, v douglase za uterom vizualizujem cystu 73x50mm s hypoechogenym obsahom, nebolestivu v dosahu sondy, bez výrazného cievneho zasobenia, prítomné minimálne množstvo VT. Ovarium I sin, uložené v douglase cyst. zmenené, okrúhle zvacsene do 50x45mm, dobre ohraničené, v dolnom pole prítomné výrastky a cievne zasobenie. Mám 42 rokov a jedno dieta. Mám sa obávať? Ďakujem.

24 May 2023 - Dobrý deň. Je vhodné doplniť CT vyšetrenie (skôr ako MRI)..podľa nálezu môže byť indikovaná laparoskopia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Preco sa mi stale vrati palenie ? Dobry den, Som tehotna v 37 tt.a stale sa mi vracia palenie a svrbenie z gynekologickeho zhladiska. Pan doktor mi vypisal 3x za sebou Fluomizin ,co mi nepomohlo. Za tym Macmirror plus krem. Medzi tym robil kultivaciu a vysledok prisiel, ze mam bakterie aj cruevne bakterie. Nasledne zase vypisal Fluomizin a Lomexin 600. V lekarni farmaceutka vravela, ze tolko liekov za sebou ,uz nie je bezbecne ( odporucala mi kupit ptobiotikum biopron). Som z toho smutna, ze sa ma pan dojtor nevie vyliecit a ani pre babatko nie je dobre. Dakujem za odpoved.

24 May 2023 - Dobrý deň. Tehotenstvo je rizikovým faktorom opakovaných infekcií. Správna a skorá liečba môže zabrániť komplikáciám, ako je napr. predčasný pôrod. Liečbu, ktorú máte predpisovanú už v takomto týždni bábätko neovplyvní. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať som v 18tt bola som hospitalizovaná 2 týždne kôli skráteniu krčka maternice na 0,5cm ( bola mi zistena infekcia) po nasadení antibiotík sa polepšilo a krčok meria 2.9cm, počas hospitalizácie som bola PN môžem opäť nastúpiť do práce alebo mám radšej pokračovať v PN a v kludovom režime. Za skorú odpoveď veľmi pekne ďakujem

24 May 2023 - Dobrý deň. Na Vašom mieste je vhodné pokračovať v PN. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň,rada by som sa vás soýtala ohľadne môjho problému.V pošve na ústí močovej rúry mám červený fľak,pri vchode do vagíny červené bodky a z jednej strany vytŕča z pošvy akoby jazýček s červenými bodkami.Mávam niekedy svrbenie aj výtok,žltkastý,niekedy žltkasto zelený,potom pár dní nič.Niekedy bolesť v podbrušku,na pár minút.Pred 2mesiacmi som užívala antibiotiká na zápal močového mechúra,spomínané problémy začali miznúť,no opäť sa to vrátilo.Môžte mi prosím poradiť?

24 May 2023 - Dobrý deň. Doplnil by som dermatovenerologické vyšetrenie a kontrolu u Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa informovat... Po holeni som spozorovala male utvarceky asi bradavice alebo fibromy slabo cerveno ruzovo biele okruhle nad genitalnou oblastou. Takisto aj par cm od ritneho otvoru. Ak su to bradavice mozu mi sposobit rakovinu krcka maternice alebo konecnika ak sa prenesu dnu do posvy alebo hlbsie ? Nakolko sa mi to uz prenieslo nedaleko ritneho otvoru. Vsade citam, ze genitalne bradavice su z HPV. Moja kozna dr. Mi povedala ze to niesu HPV bradavice fibromy ale asi klasicke, ze to nemam ako karfiol. Tak som trosku v strachu. Dakujem za odpoved.

20 May 2023 - Dobrý deň. Z bežných bradavíc rakovina nevznikne. Dôverujte svojmu lekárovi. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa informovať ohľadom môjho zdravotného stavu . V apríli som bola na cytologii. Výsledok my vyšiel Skvamozna intraepitelialna lezia nízkeho stupňa L-sil . Neviem čo to znamená lekárka mi len povedala že môže to byť zo zápalu. Ja som mala mikozu plus som bola opuchnutá keď mi brala ster. Mám strach keďže neviem čo to je a ci nedá sa a tým niečo robiť aby bola cytologia dobrá keď pôjdem o 4 mesiace na kontrolu. Ďakujem pekne S pozdravom Tutkova

18 May 2023 - Dobrý deň. LSIL znamená ľahké cytologické zmeny - môže byť na príčine aj zápal. Kontrola o 4-6 mesiacov je správna, nemusíte sa obávať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, Vyše roka a pol mám stále nález na krčku maternice L-SIL. HPV pozitívne. Minuly mesiac som bola opäť na cytologickom vyšetrení a výsledok bezozmeny. Imunologicke vyšetrenie v poriadku. Aktuálne som po druhej dávke očkovania na HPV. Pani doktorka mi odporučila papilocare na pol roka do najbližšej kontroly. Prosím, pomôže mi papilocare? Nakoľko to nie je lacná záležitosť mám obavy. V telefonickom dohovore mi p. Doktorka vravela že užívanie je mesiac každý deň a potom každý šiesty. Na krabičke je však napísané že 21 dni nonstop a potom obden. Som teraz zmätená a pani Doktorka ma dovolenku. Ešte mám jednu otázku, mozem počas užívania papilocare otehotnieť? Mám 24 rokov a už s partnerom plánujeme bábätko akurát toto nás brzdí. Za vašu odpoved a pomoc vopred ďakujem.

18 May 2023 - Dobrý deň. Papilocare je určený na liečbu podobných cytologických zmien. Prvý mesiac sa užíva každý deň počas 21 dní, potom 7 dní pauza. Ďalšie mesiace sa užíva len každý druhý deň (v intervale 21 dní) a 7 dní pauza. Liečba je drahšia - je samozrejme na zváženie. Ja by som na Vašom mieste s bábätkom chvíľu počkal (počas liečby) a doplnil by som kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Berieme Macmiror Comlex 500 chcem sa opytat co brat este nejake probiotika alebo prebiotika?Ďakujem .Pekný deň

18 May 2023 - Dobrý deň. Liečbu by som nekombinoval - neuvádzate konkrétne údaje. Probiotiká/prebiotiká by som následne užíval ako prevenciu zápalu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, priateľka bola u svojej gynekologicky pred 2 týždňami a chcela jej spravit cytologiu. Priateľka ale začala krvacat počas vyšetrenia a doktorka si myslela že má nejaku p. Chorobu. Dnes bola u nej znova s tým že už nekrvacala a doktorka jej následné povedala že či myslí ze sa jedná o rakovinu krčka maternice a následne ju poslala na biopsiu ale až v auguste. Chcem sa spýtať či by už cytologiu nemala ukázať či sa jedná o rakovinu. Ďakujem

18 May 2023 - Dobrý deň. Cytológia je citlivou metódou pre záchyt rakoviny krčka maternice. Zmeny by tam boli zachytené vo väčšine prípadov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, môj gynekológ mi predpísal Progestanelle 200 mg (1 tbl večer vaginálne od 16. dňa cyklu po 25.deň cyklu). Tento liek mi bol predpísaný kvôli oneskorenej ovulácii. Chcem sa spýtať, či je vhodné užívať Progestanelle od 16. dňa cyklu, keď je veľká pravdepodobnosť, že ovulácia ešte neprebehla. Ďakujem za odpoveď

18 May 2023 - Dobrý deň. Liek Progestanelle je hormonálna terapia progesterónom. Je určený na liečbu porúch spôsobených nedostatkom progesterónu. Vo Vašom prípade teda nie je problém so samotnou ovuláciou, ale skôr s nedostatočnou funkciou žltého telieska, ktoré produkuje progesterón. Užívanie je teda správne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som 6 dní po konizácii krčka maternice a kyretáži. Z cytológie som mala výsledok ASCH, HSIL, AGUS. Mierne krvácanie som mala iba v deň zákroku, potom výtok. Včera som začala mať mierne krvácanie, slaboružovej farby. Dnes už tmavšia ružová. Chcem sa spýtať, či je to v poriadku a ako dlho môže trvať krvácanie. Bolesti mám mierne v podbruší a v krížovej časti chrbta. Vôbec neviem dokedy je takýto stav po zákroku v poriadku. Ďakujem.

18 May 2023 - Dobrý deň. Pokiaľ to nie je silnejšie krvácanie jasnou krvou, nemalo by to byť nič vážne. Väčšinou sa krváca niekoľko dní po zákroku, nasleduje vodnatý výtok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Po opakovanej citologii my potvrdili Hpv no neviem ktoré čísla Len ma kontaktovala sestrička a povedala žeby bolo vhodne sa dať zaočkovať Je to čerstvá informácia Takže moja otázka je jediná liečba na hpv je vakcína ? Som infekčná ? Môžem nakaziť blízkych? Čo sexuálny život ? Bude sa mi robiť ešte nejaké ďalšie vyšetrenie ? Kto mi môže urobiť odber onkomarkerov? Som aj astmatička, slabšia imunita uff Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede

20 May 2023 - Dobrý deň. Očkovanie nelieči...chráni pred budúcimi infekciami. HPV je pohlavne prenosná infekcia. Onkomarkery u Vás nemajú zmysel..nie ste onkologický pacient. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, bola som na preventívnej prehliadke. Po dvoch týždňoch ma kontaktovali a povedali, že mám abnormálne zmeny na krčku maternice a je potrebné ster zopakovať o pol roka. Nebolo mi presne vysvetlené o aké zmeny sa jedná. Mám veľký strach či sa nejedná o rakovinu, čo môže byť príčinou zmien? Mám 45 rokov. Ďakujem veľmi pekne.

20 May 2023 - Dobrý deň. Ak postačuje kontrola o 6 mesiacov, nemusíte sa báť. Cytologické zmeny sú mierne a vôbec sa netýkajú onkologického ochorenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 29rokov,0grav.,sept2022 LBC LSIL p16 pozit, október2022 kolposkopia biopsia- LSIL,HPV33 pozit. Liečba deflagyn + vitamíny. Marec 2023 opäť kolposkopia a biopsia výsledok HSIL, preto apríl 2023 konizácia plus kyret ck. Výsledok histologie: konizát krčka maternice fokálna skvamozna metaplazia bez dysplazie. p16 negat, p53-,Ki67 nesign 2.nadoba kyret ck- bez dysplazií, bez cytologických atypií, p16negat, Ki67 a p53 nesign. O polroka mam ísť na kontrolnu cyto plus hpv test. Nakoľko je medzi HSIL a konizaciou jeden mesiac tak moja otázka znie, či máte s takým niečim skúsenosť a ako vidíte moju ďalšiu prognózu lebo plánujem po odporúčenej dobe rodinu. Ďakujem

25 May 2023 - Dobrý deň, prognóza je excelentná..môžete plánovať rodinu. Ak sa Vám robila biopsia..mohla sa zobrať celá lézia HSIL a z konizátu už nič nevyšlo. Je to menej časté, ale stáva sa to. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Som 9 rokov po radikálnej hysterektomii, všetko bolo v poriadku, no nedávno mi vyšiel výsledok cytosteru ASCUS. Mám ísť o tri mesiace na opakovaný ster. Chcem sa spýtať či môžem zatiaľ použiť Deflagyn a Isoprinosin. Prípadne či môžem niečo spraviť pre zlepšenie výsledkov. Ďakujem.

25 May 2023 - Dobrý deň. Dané cytologické zmeny sú naozaj len mierne...skúste liečbu, akú ste uviedli. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý podvečer prajem, V januári mi vyšla LBC cytológia - LSIL. Postúpila som biopsiu, ktorá bola v poriadku. Teraz mi pán doktor našiel ďalšie lézie smerom k maternici, dnes som dostala do rúk papiere z cytológie a stojí tam atypické skvamozne epitelie bližšie neurčené, nemožno vylúčiť ťažkú dypláziu (ASC-H). Prosím Vás to znamená, že nález cytológie je horší ako v januári? K pánovi doktorovi to už konzultovať nejdem, nakoľko sme sa dohodli bez ohľadu na výsledky, že podstúpim konizáciu (keďže nevidel počas kolposkopie koniec lezie ku krčku). Veľmi pekne ďakujem

25 May 2023 - Dobrý deň. Cytologický nález je naozaj o stupeň horší. Ako uvádzate, je vhodné vykonať konizáciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, vedeli by ste mi aspoň trochu objasniť vedľajší nález pri CT urografii (s kontrastnou látkou)? Vedľajší nález: pri pravom rohu uteru, najskôr v pravom ováriu postkontrastne vizualizované ohraničené útvary veľkosti 1,5x1,2 cm a menší 1,4 cm sú denzity od 23 až 41 HU. Ďakujem

27 May 2023 - Dobrý deň. Vhodné je nález porovnať s ultrazvukovým vyšetrením - môžu to byť len folikuly na vaječníku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň..pred troma týždňami som absolvovala konizáciu pre ťažkú dyspláziu z cytológie. Biopsia mi vyšla však negatívna.Zistené boli len chronické zápalové zmeny bez prejavov SIL dysplázie.Pán doktor mi navrhol LBC test na zistenie HPV vírusu. Je to správny postup? Nie je to zbytočné, keďže biopsia vyšla negatívna? ĎAKUJEM za odpoveď.

27 May 2023 - Dobrý deň. Trochu mi nie jasný Váš prípad. Absolvovali ste konizáciu a výsledok z operácie bol negatívny? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Som 7 týždeň po pôrode, a doktor mi povedal že na sone videl dutinu. Uviedol že na 95% sa to po pôrode stáva ale že 5% z toho je možno tehotenstvo.. Stretli ste sa už s týmto prípadom? Môže to byt tehotenstvo?

27 May 2023 - Dobrý deň. Je to veľmi zriedkavé, hneď 2 mesiace po pôrode otehotnieť. Stačí doplniť tehotenský test...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, môžem poprosiť o bližšie vysvetlenie výsledkov MRI prsníkov : prechodný typ prs.žľazy s akcentovanými duktami difuzne bilat s duktami vyplnenými obsahom s vyššim podielom proteinnej zložky difuzne bilat. V dynamickej pokontrast. studii dochádza bilat k diskretnemu kolajnicovitemu periduktalnemu syteniu bilat difuzne charakt. vs.chron. peridukt. zapal zmien, v )HMQ 1.dex centralne IMA69 je T2 hyperintenz. stredne prolif. nodulus 4-5mm - možný drobný paplom, inak sa bilat sytia len ojed. sublimitné nizko prolif noduly MR nešpecif. charakteru. V danom terene bez evidentnych včasne sytiacich ložis. zmien susp. charakteru. Záver bez pdodzrivých ložisk. zmien v MR obraze, akcent. dukty vyplnené hyperproteinným obsahom difuzne bilat, chronické peridukt. zápal zmeny, MR nešpe. noduly bilat. Ďakujem

29 May 2023 - Dobrý deň. Nález ako popisujete je bez podozrivých patologických ložísk. Je tam drobný papilóm (teda ako keby polyp v mliekovode), čo je nezávažný nález. Stačí pokračovať v sledovaní a preventívnych prehliadkach. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Včera som mala nechránený pohlavný styk s priateľom. Mala som dostať v utorok menštruáciu. Meškala mi 4 dni. Počas dňa som začala mať kadejaké myslienky a všetko mi išlo hlavou. Počas pohlavného styku sa nič nestalo. Priateľ sa ani neurobil do mňa. Dnes som začala krvácať mohla by som byť tehotná alebo je to tá menštruácia ktorá mi meškala 4 dni? Aká je pravdepodobnosť otehotnenia? Ďakujem

29 May 2023 - Dobrý deň. Pravdepodobnosť je extrémne malá - ak chcete, urobte si tehotenský test, ktorý sa dá zakúpiť v lekárni. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, bola som na USG prsníkov, povedali mi, že mám bohaté prsné žľazy. Popis je nasledovný: Axila: bilat. bez susp. zmien, Koža: nezhrubnutá, Podkožie: voľné. Parenchým: bilaterálne prítomný hyperechogénny žľazový parenchým, bez suspektných ložiskových zmien. Vravo na r-HQQ ostro ohraničená hypoechogénna opacita do veľkosti 9 mm bez pat. vaskularizácie, ľahko zvlnených kontúr. Ojedinelé cysty bilat., bodkovité hyperechá viac vľavo. Záver: BI-RADS 3, v.s. FIA na r-HQQ vpravo - dif. dg. zahustená cysta. Pani radiologička povedala, že je to nezhubné, nevidela, či je to zhluk cystičiek ale keby tam niečo bolo, malo by to ísť von. Na USG som bola pred menštruáciou. Mohlo to mať na to vplyv? Mám sa obávať, že by z toho mohol byť zhubný nádor? Prsia ma bolievajú práve pred cyklom, USG mi dali o 6 mesiacov. Mám 37 rokov, doteraz zdravá. Ďakujem

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Načasovanie podľa menštruačného cyklu na nález nemalo vplyv. Správne sa nález bude kontrolovať, hoci je v závere popísaný ako nezhubný..teda nie je to onkologické ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Na jeseň budem mať 53 rokov, doteraz menzes každý mesiac ako tak v poriadku,trochu silnejší kvôli miómom,a občas plus mínus pár dní nepravidelný.Teraz krvácam tak slabo,ale dlho, štvrtok som dostala injekciu na zastavenie,dnes je sobota,a stále neprestáva.Je dlhé krvácanie nejak nebezpečné,čo sa dá ešte spraviť,a vyhnem sa kyretáži? Ďakujem.

29 Apr 2023 - Dobrý deň. Záleží od príčiny krvácania. Spomínate myómy,ktoré môžu spôsobovať krvácanie. Avšak vo všeobecnosti -nepravidelné krvácanie v perimenopauze je dobré histologizovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pri stere z krcka maternice mi bol zisteny ASCUS. Kontrolu mam o pol roka. Mozem mat normalne pohlavny styk a riesit otehotnenie, alebo mam pockat na kontrolny ster? Je potrebne uzivat aj intimny gel, napr papilocare? Dakujem velmi pekne.

29 Apr 2023 - Dobrý deň. Lokálna liečba je vhodná, ja by som možno počkal s plánovaním rodiny na ďalšiu kontrolu. Pohlavný styk môžete mať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem.. Mešká mi menstruacia 18 dni u gynekológa som bola videli sme malú bodku ale doktor mi pre istotu spravil krvný test ktorý nepotvrdil tehotenstvo… Chcela by som sa opytat čo mohla znamenať tá mala bodka na ultrazvuku? Ďakujem

29 Apr 2023 - Dobrý deň. Priznám sa, že neviem, čo tým gynekológ myslel. Ak je tehotenský test z krvi negatívny, tehotná nemôžete byť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,pán doktor, mám 43 rokov. V novembri na dovolenke som prechladla. Dovtedy som mala pravidelný cyklus, po dovolenke mi vynechal a nasledujúci raz som mala po skončení menštruácie slabšie krvácanie, ktoré skončilo asi po týždni. Krátko na to som mala pocity ako po prechladnutí, čo som vyhodnotila nesprávne ako prechladnuté močové cesty. Objavila sa krv v moči, takže všeobecný doktor mi predpísal atb. Na gynekológiu som išla až po dobratí atb, kde mi lekár urobil preventívny ster. Zistilo sa , že mám ťažký zápal krčka a začínajúci zápal pošvy. Dostala som vaginálny atb krém. Po preliečení sa mi v pošve zas objavili črevné baktérie, takže opať som brala atb. Aj po dobratí atb a laktobacilov mi však stále hapruje menštruácia a špinenie mám aj 2 týždne, okrem toho bolestivé a napnuté prsia dlhšiu dobu ako pred menštruáciou. Inak žiadne iné prejavy chýbajúcich hormónov nemám. Moja otázka je, môže sa jednať o hormonálny výkyv alebo porucha súvisí so zápalom, ktorý sa ťahal niekoľko mesiacov? Ďakujem.

29 Apr 2023 - Dobrý deň. Ide skôr o hormonálnu poruchu..ak to bude pretrvávať, bolo by dobré urobiť hormonálny profil. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím o radu. Mám 33 rokov, bolestivú menštruáciu od 14 rokov, cyklus ledva 26 dní, krvácanie 8-9 dní. Okrem silnej bolesti je to pre mňa veľmi obmedzujúce. Po pôrode sa bolesti omnoho zhoršili, som dva dni úplne mimo, ničoho neschopná. Mám už 7 mesiacov zavedené horm. teliesko, krvácam alebo špiním takmer bez prestávky, hoc bez bolesti. Viac detí neplánujem, najradšej by som dala celú maternicu preč, neviem ešte aké možnosti mám. HA tabletkou formou brať nechcem. Čo by ste mi poradili v mojej situácii? Ďakujem

29 Apr 2023 - Dobrý deň. Ja by som ešte porozmýšľal aj nad diagnostickou laparoskopiou na vylúčenie endometriózy. Takisto sonografické vyšetrenie malej panvy v špecializovanom centre. Hysterektómiu by som vo Vašom veku neodporúčal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať. Pred rokom som bola na preventívnej prehliadke kde mi zistili z cytologie ze vykazuje zmeny s moznou HPV infekciou. Dop. Kontrolny rozsireny ster LBC technikou, o 1/2 roka dovtedy lokalne Papilocare, papilocare som brala, lenže mi neurobil dobre, dostala som mykózy. Tak som aj po dohode s lekárom ho prestala užívať. Teraz koncom minulého mesiaca som prišla na ster LBC kde výsledky zneli: Vysledok cytologickeho vysetrenia je hranicny a vyzaduje opakovany kontrolny odber o 6 mesiace, Dobterxyaplikujte Papilocare . Tu mi znova odporučil papilo. A chcela by som sa vás spýtať.. ze aký je hraničný výsledok. Čo to pre mňa znamená. Nebolo mi to bližšie vysvetlené.Či sa mám báť niečoho horšieho. Aj rakoviny. Ďakujem za odpoved. Ďakujem zabo

29 Apr 2023 - Dobrý deň. Ak by ste mali zlý výsledok, neodporúčali by Vám len kontroly. Hraničný chápem ako len mierne zmenený. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Mám 31 rokov a som v 18 tt. Z OC odobratej na začiatku tehotenstva vyšiel ASC-US a následne pozitívne HPV 16. Moja pani gynekologička má odoslala na expertnú kolposkopiu s výsledkom portio valcovité, hyperemické,TZ-l,SCJ vizualizovateľna,bez atypickej cievnej kresby.kys. octová:na č.12 drobné ložisko jemnej mozaiky,č.7 rovnaké ložisko smerom mediálne k č.6 sýty BE na ploche cca 3mm. Slabo žltá jódnegativita na 12 a 7, výraznejšie žltá na 6. Pán doktor zhodnotil, že to nevyzerá zle,stačí to sledovať a môže sa to po pôrode zahojiť. Záver: Minor changes s okrskom susp. high-grade zmeny. Biopsia vraj nie je potrebná. Chcela by som sa Vás opýtať, či je naozaj postačujúce sledovanie nálezu,aj keď sa tam nachádza podozrivé ložisko? Som z toho trochu v strese, vzhľadom k tehotenstvu. Ďakujem za odpoveď

30 Apr 2023 - Dobrý deň, podozrivé ložisko nie je v zmysle onkologivkého ochorenia ale dysplázie. V tehotenstve sa biopsia robí len v nevyhnutných prípadoch. Ak Váš pán doktor zvolil konzervatívny postup, nie je nález zlý. Ani cytológia nie je zlá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem Vás požiadať o Váš názor. Aktuálne výsledky z LBC cytologie: ASC-H, nemožno vylúčiť H sil. Koexpresia p16 a Ki67 v zastihnutych dysplat.bunkach je pozitívna.HPV 16 pozitívne. Kolposkop.vysetrenie pred 6 mes. L-sil, HPV pozitívne z cytologie. Momentálne lekárom navrhnutá konizacia , v budúcnosti ešte plánujem tehotenstvo. Prosím Vás je operačný zákrok momentálne jedine vhodné riešenie ? Vopred veľmi pekne ďakujem.

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Neuvádzate výsledok biopsie..eventuálne aktuálne kolposkopické vyšetrenie. Neviem sa teda presne vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den , vlani v januari som podstupila Hysterektomiu ostali mi vajecniky . Mam HPV 16, 3roky bojujem s HPV , dve konzacie este aj Hysterektomia a nic nepomaha, chodim na stery na Onkogynekologiu kazdeho pol roka . Prvy raz bol zisteny flak na stene pošvy vo vnutri . Teraz v marci som bola po.pol roku znova a vysledky prisli zle. Ihned sa mam objednat na Punch biopsiu a potom hystologia a po vysledkoch sa dohodne dalsi postup. Vysledky vysli HPV 16 ASC-H, CIN2/3, som očkovana v 2021 a nasledne nato preočkovana v 2022 Gardasilom. Som myslela , ze sa to stopne a nebude uz problem no asi som sa zmylila. Som už na nervy . Da sa v pripade zlej hystologie , odstranit len to postihnute miesto ci cele vnutro pošvy sa odstranuje? A aky je zivot po odstraneni pošvy? Pytam sa do predu nech som informovana, dakujem za odpoved. S pozdravom Denisa 38 .

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Odstránenie celej pošvy je možné len v prípade zhubného nálezu. U Vás je vhodné len odstránenie postihnutej časti tkaniva, plus doplnil by som eventuálne liečbu imiquimodom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, začínam s užívaním papillocare vaginalneho gélu, chcem sa opýtať v dávkovaní je uvedené 1. mesiac každý deň po dobu 21 dní, následne 7 dní pauza kvôli menzesu (v prívalovej informácií je uvedené, že v období menštruácie sa nepodáva kvôli nepohodliu), ale čo robiť v prípade dlhšieho cyklu ako 28 dní? Mám cyklus v rozmedzí 32-35 dní. Ďakujem za odpoveď Pekný zvyšok dňa :)

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Ja by som v tom prípade rozšíril liečbu na 25-27 dní a 7 dní pauza. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň vám prajem. Včera som bola na sono prsníkov a bolo mi zistené že na oboch stranách mám cysty bolavé. Pani doktorka mi tam spomínala prípravok ktorý sa masiruje do prsníkov na prírodnej báze(ale pravdu povediac som zabudla ako sa ten prípravok volá). Vedeli by ste mi niečo odporučiť prosím? Za odpoveď vopred ďakujem.

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Pri bolestiach v prsníkoch nie sú zlé kvapky Mastodynon. Pri väčších cystách je vhodná aj ich punkcia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Dňa 1.4. som zobrala Tabletku Po (Medreg Apreg 1.5mg), potom som od 8.4 do 17.4 brala lieky MYDOCALM 150 mg 3x denne a zároveň Diclofenac Duo PharmaSwiss 75 mg 2x denne. Menštruáciu som mala dostať 17.4 a aj som dostala. Avšak prvé dva dni zo mňa vyšli iba zrazeniny krvi tmavohnedej až čiernej farby, skoro žiadna tekutá krv, 3 deň už iba slabunké krvácanie skôr do hneda a 4,5 deň tiež iba také slabulinké krvácanie viditeľné na papieri iba (nie v moči). Robila som si 2 testy 3 a 4 deň a oba boli negatívne. Posledný pohlavný styk som mala s ochranou 7.4 a 8.4. Prosím o čo by sa mohlo jednať?

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Samotná tabletka po obsahuje vysoké hladiny hormónov...z toho to krvácanie. Ak máte tehotenský test negatívny...môžete byť pokojná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, ešte ma napadla jedna otázka. Pred polrokom mi bolo zistené Lsil na cervixe +hpv 16.Moj doktor mi robil potom kontrolny ster o pol roka konvenčnou metodou na skličko. Je to dostačujuce? Neukazali sa vo vzorke ziadne intraepitalne zmeny alebo malignity. Alebo si mam dať urobiť pre istotu tú rozšírenú platenú cytologiu? robil mi aj o pol roka kontrolnu kolposkopiu , ked bral opakovany ster na skličko a videl tam lahku dysplaziu pod mikroskopom. Tak sa pytam ci je odber na skličko dostačujuci, veď ta druha metoda je o dost presnejsia.či si mam dať radsej este urobiť tu presnejsiu cytologiu. Dakujem pekne za Vas odborny nazor.

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Podľa môjho názoru je klasická cytológia v tomto prípade postačujúca. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím o odpoveď na otázku, moja 74 ročná mama má prolaps maternice. Pri vyšetrení pred operáciou, vybratie maternice, vaječníkov a vajcovodov sa na ultrazvuku v maternici našiel tmavý pásik... Vyskyt čoho môže znamenať? Ďakujem

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Poďľa Vášho popisu to môže byť hlien v dutine maternice, čo nie je nič dôležité. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa informovať ohľadom môjho výsledku čo znamená (agc -nos). Od začiatku roka mám nepravidelnú menstruaciu, raz silnú, raz úplne slabú ale dlhú , potom my mešká....atd, súvisí to s tým výsledkom? Doteraz som nemala žiadne problémy. ( mam 32 rokov)ďakujem za odpoveď

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Skôr to nesúvisi. Je vhodné doplniť kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som sa opýtať, môj gynekolog mi robil kolposkopiu so záverom ľahka dysplázia cervixu. Videl tam bunkové zmeny ľahkého stupňa. Odobral ešte cytológiu s nasledújúcimi výsledkami: Typ vzorky: - konvenčná cytologia Všeobecny záver: Negatívny v zmysle Intraepiceliálnej lézie alebo malignity! Interpretácia vysledkov: Nenádorové bunkové zmeny: - metaplázia. Reaktivne bunkové zmeny: - zápalové (vrátane reparácie). *Hodnotené Bethesda Klasifikačnym systémom 2014 Čo to pre mna znamena? Ten krčok sa už lieči? Aka je ďalšia liečba? Pred pol rokom mi bolo diagnostikovane hpv 16 a z cytologie cin 1 lahke zmeny na cervixe. Mam 31 rokov. Liečila som sa nasledne polroka s papilocare co ste mi poradili v poradni a s jednym balenim medikamentov isoprinosine. Dakujem za odpoved.

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Podľa popisu sa nález zlepšil a liečba bola správna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, prosím Vás čo znamenajú pre mňa nasledovné výsledky z cytológie? Aplikovala som pol roka papilocare, plus som užila 50 tabliet Isoprinosine. Bolo mi diagnostikované vysokorizikové hpv 16. Mam 31 rokov a jedno dieta porodene sekciou. Moja cytologia- Všeobecný záver: Negatívny v zmysle Intraepiceliálnej lézie alebo malignity! Interpretácia vysledkov: Nenádorové bunkové zmeny: - metaplázia. Reaktivne bunkové zmeny: - zápalové (vrátane reparácie). *Hodnotené Bethesda Klasifikaénym systémom 2014 (TBS 2014) Co odporucate aku liecbu? Moze z toho v buducnosti vzniknut karcinom na krčku? Plánujeme ešte jedno dieťa o 1,5 roka, myslíte že vzhľadom k stavu môjho cervixu je to dobrý nápad čakať este rok a pol s druhym otehotnením? Ďakujem za skorú odpoveď na moje otázky.

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Tehotenstvo môžete plánovať kedykoľvek. Onkologické ochorenie je extrémne nepravdepodobné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na biopsii mi bol zistený nález "Dyslasia uteri CIN 1 (LSIL) s koilocytmi" a s p16+ a Ki67+ 35%. Už rok dozadu som bola HPV pozitívna, teraz to stále pretrváva, taktiež som minulý rok podstúpila 3 dávky očkovania Gardasilom. Doktor mi odporučil na lokálnu liečbu Papilocare alebo Deflagyn a súčasne aj potravinové doplnky na podporu imunity. Chcela by som užívať Deflagyn (lebo Papilocare som minulý rok užívala 6 mesiacov a výsledok žiadny) a zároveň užívam už 2 týždne HPVIRIN a probiotiká Super Dophilus. Chcem sa spýtať, či môžem užívať ešte nejaké výživové doplnky, aby som imunitu ešte viac podporila, napr. Indol3C alebo niektoré kapsulové superpotraviny ako jačmeň, spirullina, chlorela... Neviem však v akom množstve, aby som si náhodou nespôsobila hypervitaminozu. Vedeli by ste mi prosím s týmto poradiť? Vopred ďakujem.

30 Apr 2023 - Dobrý deň. Nekombinujte toľko preparátov naraz. Môžete nakombinovať ten Deflagyn a HPVirin ako tabletkovú formu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať , či v rámci preventívnej prehliadky je dostačujúce cytologicke vyšetrenie . Môj gynekológ mi vždy urobí iba ster z krčka maternice. Zatiaľ sa mi k výsledkom vždy vyjadril, že všetko v poriadku. Ale mojim 2 známym dal ich gynekológ vraj urobiť nejaké rozšírené vysetrenie na HPV, ktoré im vyšlo pozitívne a poslal ich na biopsiu, a vraj cytologia , ktorú im robil každý rok bola vždy v poriadku. Mam žiadať o nejaké podrobnejšie vysetrenie? Ešte mi na urologickej kontrole povedal urolog, že mám nejaký nalez na maternici 4 cm (bolo to 3 dní pred menzesom, tak neviem ci to môže suvisiet) a gynekológ mi po menzese urobil vaginálne sono a povedal, že je všetko v poriadku, že mám trochu zhrubnutu sliznicu ale vraj to je vekom normálne (37 r.) že nic zvláštne nevidí. Celkom mám pochybnosti čomu vlastne veriť. Pripadne je vidno na sone maternice zvonka (ako robil urolog), aj hrubé crevo? Žeby mohlo ísť o nalez na creve? Ďakujem za odpoveď.

19 Apr 2023 - Dobrý deň. Schváleným skríningovým vyšetrením je cytológia. HPV testovanie má svoje indikácie a takisto sa nemá robiť paušálne u každej ženy. Nemá to zmysel. Pokiaľ nemáte zmenu na cytológii, nežiadal by som v súčasnosti o HPV vyšetrenie. Urológ sa nevenuje gynekologickým sonografickým nálezom - v tomto verte svojmu gynekológovi a nie urológovi. Hrubé črevo nie je možné spoľahlivo diagnostikovať pri podobnom ultrazvukovom vyšetrení. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 23 rokov a bol mi nájdený HPV vírus 16 a 18, E6,E7 + ASCUS kontrolný ster mi doktor dal o 6.mesiacov, myslím že sa za tých 6 mesiacov zbláznim od strachu, nechcem dostať rakovinu. Odporučil mi delfagyn ktorý užívam 4-tý deň, len po aplikovaní mám pocit že mi to celé vytečie aj keď 5 min ležím s panvou hore. ?

19 Apr 2023 - Dobrý deň. ASCUS a prítomnosť HPV vírusu pri prvom vyšetrení nič vážne neznamená a určite nie onkologické ochorenie. Úplne stačí kontrola s liečbou, akú Vám určil Váš gynekológ. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor mám problém s bolesťami vo vnútri pochvy mám to tam citlivé aj chôdza mi je nepríjemná Bola som u gyn… spravili mi všetky testy ktoré boli negatívne vraj je to tým že mám ohnutú maternicu a pri pohlavnom styku vraj došlo k donútenéj ovulaciu koli čomu mám zvačene cievy ktoré mi aj pán gyn.. ukázal na ultrazvuku …. Vraj sa stym nedá nič spraviť už sa mi to stalo viac krát ale teraz boli tie bolesti veľmi silne keď má to zapichalo nevedela som sa ani pohnúť strašne pichanie vo vnútri Preto chcem radu aj od niekoho iného naozaj sa nedá nič robiť ? A musím ísť do poho.styku s tým že budem mat zas hrozné bolesti ?ďakujem

19 Apr 2023 - Dobrý deň. Trochu nerozumiem zdôvodneniu Vášho gynekológa. Skúste pri pohlavnom styku používať lubrikačné gély..možno by nebolo zlé spýtať sa odborníka - sexuológa na Vaše problémy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor, mám 30 rokov, od 15 rokov (od prvej ms) trpím silnými bolesťami v prvý deň, kŕče, hnačky, vracanie. Vždy to definovali lekári ako primárnu dysm. Usg, kultivácie, HPV, STD negatívne. Teraz som mala MRI panvy: RVAF uteru, ložisková lezia v ľavom ováriu (vs zakrvácaná cysta 12 MM), kolekcia tekutiny v v Douglasi. Oblasť vagíny, krčka, rekta bez patológ. zmien. Môže ísť o endometriozu ? Ak by som chcela vylúčiť endo v črevách zobrazí to aj CT ? Je možné, aby som mala endo od 15 rokov ? Ďakujem.

19 Apr 2023 - Dobrý deň. V diagnostike endometriózy je dôležité ultrazvukové vyšetrenie a magnetická rezonancia (nie CT). Ďalej pri výrazných bolestiach sa dá urobiť diagnostická laparoskopia, ktorá odhalí ložiská endometriózy. Určite nie je endometrióza prítomná od začiatku menzes. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa opytat ohladom mojej dcery, ma 37 rokov a pani doktorka jej doporucila zaockovat sa tromi davkami proti HPV rakoviny krcka maternice.Vsade som sa docitala, ze sa ockuju deti od 12-17 rokov, je to ucinne este vo veku 37 rokov? Dakujem za skoru odpoved Juliana

19 Apr 2023 - Dobrý deň, áno...očkovanie je účinné aj vo veku 37 rokov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Pri pravidelnej preventívnej prehliadke mi po 2tyzdnov volala sestrička,že nie som HPV pozitívna ale ani úplne negatívna:)ze ak dobre chápem asi tam je malý zápal a začínajú nejaké drobné zmeny na krčku.mam prísť o 4mesiace na kontrolu. Dovtedy sa mam akoby zregenerovať a brať 3mesiace papilocare a deflagyn..keď čítam netto väčšinou pacientky užívajú bud jeden alebo druhý. Je nutné užívať oba?ďakujem

14 Apr 2023 - Dobrý deň. Samozrejme sa neužívajú naraz - stačí jeden. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor na biopsii krcka maternice mi bolo zistené cin 1 lsil v časti cin 2 hsil podstúpila som konizaciu 5.4.2023 keď vyšli výsledky cin 2 len v časti je možné že sa podarilo vybrať všetko ? Alebo je pravdepodobnejšie že histológia po operácii odhalí horší výsledok ako citologia po biopsii ? Ďakujem

14 Apr 2023 - Dobrý deň. Ak boli v histológii popísané okraje ako negatívne, bola operácia dostatočná a lézia celá odstránená. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,prosím o radu.Včera mi bolo zavedené teliesko Levosert Shi, mám neutíchajúce bolesti v podbrušku a v chrbtovej (krížovej) oblasti. Po zavedení pociťujem náhodné krvácanie. Bol mi odporúčaný kľudový režim. Avšak pri každodenných rodičovských povinnostiach mi to nebolo umožnené. Rada by som sa opýtala či hore uvedené príznaky sú v norme,alebo je potrebné navštíviť gynekológa. Za Vašu odpoveď ďakujem a ostávam s pozdravom.

14 Apr 2023 - Dobrý deň. Skúste najskôr analgetickú liečbu (od bolesti). Pri silnejších bolestiach alebo výraznom krvácaní môže byť teliesko zle uložené v maternici. Je nutné následne gynekologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer chcem sa opýtať čo môže znamenať také niečo ako vred to vyzerá a isiel mi s toho trocha hnisu pri vagine.boli to a mam to opuchnuté co to môže byť a co je na to dobre

13 Apr 2023 - Dobrý deň. Môže to byť zapálený vlasový folikul. Aj tak navštívte Vášho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem chcem sa opýtat už od minuleho roku sa mi zhoršuje cytologia a keď mi povedal doktor najprv že ma m medzi 2-3 a teraz mam cytologiu v 3 ako to mam prosim chapat ? Bolo mi zistene aj hpv typu16 a 18 ktoy som dostala od snúbenca . A rozhodla som sa že dam sa aj začkovat teraz som mesiac po prvej davke idem o pár dni na dalšiu davku ma to nejaky vyznam na toto hpv čo mam teraz pritomne ? Nebude sa mi to už zhoršovat alebo ako to mám chapat? A môj gynekolog by ma nemal poslat na konizaciu s tym vysledkom že mam cytologiu v 3ke ? Ďakujem za skoru odpoveď

13 Apr 2023 - Dobrý deň. V tomto prípade je nutné kolposkopické vyšetrenie s eventuálnou biopsiou. Na dané vyšetrenie Vás musí poslať Váš gynekológ. Nie je hneď nutné robiť konizáciu. Očkovanie Vám nerieši súčasnú infekciu, ale bude Vás chrániť do budúcnosti. Teda ma zmysel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.doktor, chcem sa opytat, som po konizacii a vysledky prišli: High grade SIL /CIN III/ v oboch perach čipka maternice s pozitívnymi ecto, endocervikalnymi aj hlbokými resekcnymi okrajmi a v materiáli č.2 /endocervix/....moja dr.mi k tomu nepovedala nič, len sa mám objednať na onkogynekologiu.....mám sa obávať toho najhoršieho?

13 Apr 2023 - Dobrý deň. Ak sú pozitívne okraje ( teda zmeny sú aj v okraji odstráneného tkaniva) je nutné zákrok opakovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v marci som podstúpila konizaciu a čakala som na výsledky- histologický nález. Histologia vyšla takto:v transformačnej zóne konizátu cervixu zachytená stredne ťažká, až ťažká dysplázia skvamozneho epitelu HG SIL, CIN2/3;MKCH-O:8077/2, všetky resekčné okraje bez dysplázie/kompletná excízia/,bez zachyteného šírenia do endocervikálnych žliazok,bez invaxívnych nádorových zmien,imunohistochémia:p16 pozit.,Ki67 40%, glandulárny epitel bez dysplázie. Histologický záver: fragmenty skvamozneho epitelu exocervixu,miestami výraznejšie artefakty Podľa týchto výsledkov je podľa Vás nutná operácia? Lekár mi povedal, že treba odstrániť maternicu ? j to nutné, iné riešenie - odstrániť časť, lieky.. Vopred ďakujem za odpoveď. Petra

13 Apr 2023 - Dobrý deň. Podľa popisu nie je nutná operácia...máte negatívne okraje. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.doktor. Chcela by som sa opýtať ohľadom Hpv. Minulý rok som podstúpila operáciu ťažká dysplazia krčka maternice lll CIN/cis. Hpv bolo 16. Kontrola po pol roku dopadla dobre. Mám 2 roky priateľa, ktorý má podvádzal dosť dlhú dobu. Dysplazia mi bola zistená minulý rok v januári. Predtým rok som bola na preventívnej prehliadke,kde bolo všetko v poriadku. Je možné, že ma mohol tým hpv nakaziť on? A jeho zase ona. Bojím sa,že sa mi to môže vrátiť. Sme spolu aj naďalej. Ďakujem

13 Apr 2023 - Dobrý deň. Možné to je...hoci HPV vírus ste mohli mať už dlhšie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýťať. Zistili mi HPV vírus HSIL(Pap IIIb,IV). Robili mi už aj konizáciú a teraz chcú rekonizáciu. Môj problém je, že ja už nechcem aby to opakovali,zhľadom že som ešte nerodila. Bojím sa že budem mať problémy pri tehotenstve, keď skracujú krčok. Môja otázka znie, nemožem sa pokusíť najprv otehotnieť a potom sa bude riešiť krčok? Ďakujem Vám za odpoveď

13 Apr 2023 - Dobrý deň. Vhodné je doplniť ešte kolposkopiu. Najsķôr je nutné doriešiť krčok maternice a potom tehotenstvo vzhľadom na výsledok cytológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,pán Doc. MUDr. Kužela, mám 79 rokov a môj výsledok cytologického vyšetrenia je nasledovný: Typ primárnej vzorky: ster. Nález:HSIL- High-grade skvamózna intraepitelová lézia, ster: z pahýľa poHYE, iné zmeny: atrofia, mikrobiálny obraz: nie je možné posúdiť, hormonálny stav: je v súlade s anamnézou, histologické overenie. Výsledok/Záver:HSIL Kolpo:Norma Od p.doktora- gynekológa mám poukaz do onkogynekologickej ambulancie g-P kliniky FN so žiadosťou o konzil. vyš.-stav po hy. abd.c. adnexect.bilat.r.1991, histol. Adenoca endometrii, postOP intrakavit. cezium. Objekt.nález r. 2003 Mastect l.sin, t.č. O: cytol HSIL. Po mastect. som nemala indikovanú žiadnu liečbu, všetky LU boli negatívne. Vzhľadom na predchádzajúce dg /HYE a mastect./ a súčasný výsledok cyt. vyšetrenia ma zaujíma,či môže ísť o rakovinové ochorenie,či môže byť postihnuté aj niečo iné ako krčok maternice, či je vhodné a hlavne účinné v mojom veku očkovanie proti HPV vírusu a aká je liečba. Za odpoveď vám vopred veľmi pekne ďakujem a zostávam s pozdravom.

14 Apr 2023 - Dobrý deň. Očkovanie už vo Vašom prípade nie je indikované. Vzhľadom na cytológiu je vhodné kolposkopické vyšetrenie, event. s biopsiou pošvovej steny na vylúčenie zmien v danej oblasti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer,chcela by som sa opýtať.gynekologicka mi robila test na hpv a povedala ze hpv nemám.ak by som mala genitálne bradavice vyšiel by test na hpv pozitívny?Prípadne je treba urobiť iný test aby som zistila či genitálne bradavice mám.Kozny lekár mi povedal že bradavice to nie sú,že sú to angiofibromata.Dakujem

11 Apr 2023 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú spôsobené benígnymi ( nezhubnými) typmi vírusov, ktoré test nezachytí. Teda aj pri negatívnom výsledku testu môžete mať určitý druh bradavíc. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Mám 35rokov a som po hysterektómii. Mala som hlboku endometriózu. Museli mi robiť aj resekciu čreva aj odobrať kus väziva v slabine, kvôli veľkému ložisku endo. Mám však problém s tým, že v pošve mi našli kus tkaniva, ktoré krváca. Robili mi tam niečo s Lapisom, ale to mi nepomohlo a začala som krvácať silnejšie. Prosím Vás, môžete mi skúsiť vysvetliť, prečo sa to vytvorilo, prípadne čo to môže byť? Musím ísť na vyšetrenie, že to teda budú odstraňovať pod narkózou( ak som to správne pochopila). Nerozumiem tomu, prečo sa to tvorí a ani čo to je. ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

11 Apr 2023 - Dobrý deň. Možno je to len granulačné tkanivo ako následok hojenia po operácii. Býva veľmi krehké a krváca. Najlepšie prebrať ďalší postup s chirurgom, ktorý bol pri prvej operácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem . Neviem či to bude správna otázka na Vás pán doktor. Som po úplnej hysterektomii a mám neskutočne navali tepla a mám pocit, že mi rastu aj prsia. Dá sa prosím Vás to dako stlmiť, zastaviť? Hormonálne lieky nechcem veľmi brať. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a pomoc. S pozdravom Táňa

11 Apr 2023 - Dobrý deň. Riešením by boli hormóny - ale lokálne podávané, bez vedľajších účinkov ( čistý estrogén formou vaginálneho krému). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o vysvetlenie, odporúčanie pre ďalší postup, či odporúčate podstúpiť hysteroskopiu? Mám 45 rokov a zároveň 3 menšie myomy. Lekár mi odporučil USG o pol roka, spomínal aj zavedenie vnútromaternicového telieska Výsledok histologie:endometrium fokalne so simplexnou grandularnou hyperplaziou.Fragmenty endometrialneho korpusoveho polypu bez atypií, s fokalnou metaplazou epitelu. Pri hysteroskopii zákroku bol popis v cavum prítomná polypoidna stredne vysoká sliznica bola 13mm. Preto bola robená hysteroskopia. Ďakujem

15 Apr 2023 - Dobrý deň. Riešením jednoduchej hyperplázie sliznice môže byť zavedenie telieska s obsahom hormónov. Nutné sú pravidelné kontroly ultrazvukom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,prosím o Vašu radu.Mám 50 rokov a pred troma týždňami 2023 mi bolo cytológiou diagnostikované Cin 2 Cin 3 Cis.Posledná cytológia z roku 5/2020 bola v poriadku.19.4.som už objednaná na operačný zákrok konizáciu a biopsiu.Mám obavy či výsledky biopsie nebudú horsie ako výsledky z cytológie...keďze som bola na screeningu až po troch rokoch.Zaujímalo by ma aj či očkovanie proti HPV má pre mňa význam a či móžem absolvovať aj terapiu vitamínom C. Ďakujem

15 Apr 2023 - Dobrý deň. Diagnózu CIN2-CIS môžete mať stanovenú len z biopsie nie z cytológie. Konizácia je vhodným riešením, pričom by som očkovanie už neodporúčal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 49 rokov, problémy s veľmi silnou, bolestivou menzes. Na 14 deň cyklu mi robili hormonálny profil, kde mi hladina Estradiolu vyšla 108 pmol/l, Progesterónu mi vyšla pod 0,16 nmol/l a FSH 31,30 U/l. Profil som si dala robiť ako samoplatca a prosím Vás o vysvetlenie, čo tieto hodnoty znamenajú-keďže sú mimo referenč.hodnôt. Ďakujem.

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Hladina estradiolu zodpovedá skôr stavu pred ovuláciou, progesterón je veľmi nízky, FSH je nad normu v akejkoľvek fáze. Chýba hodnota LH - podľa toho by sa dalo stanoviť či sa blížite do prechodu. Silná a bolestivá menštruácia môže byť riešená zavedením telieska. Je vhodné vylúčiť aj organické príčiny ako sú myómy, endometrióza a podobne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň som v 8 týždni tehotenstva a lekárka mi predpísala ciprinol 500mg.Mozem poškodiť plod alebo ho môžem užívať ďalej. Ďakujem Plachetkova

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Ciprinol určite v 1. trimestri neužívajte. Ak je naozaj nutná antibiotická liečba, treba voliť penicilínovú radu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem..uz 2,5 roka sa trapim s opakovanymi infekciami mocovych ciest a gynek. zapalov. Odkedy mam noveho partnera je to jeden kolotoc problemov. Neustale zapaly po styku, bolesti podbruska. Vybrala som uz xz atb..pomohlo len na chvilu, bola mi robena aj cystoskopia - negativne vsetko, pri IMC vzdy kultivacia a nasadene atb podla citlvosti. Pre bolesti podbruska som absolvovala laparo diagnostiku kde sa mi pokusali odstranit isthmokelu no zial neuspesne. Lekari si nevedia rady. Mam urobene komplente vysetrenia no bolesti po vymoceni ktore trvaju do pol hodiny a bolesti po styku su pravidelne. Partner kompletne vysetreny na vsetko co sa len da..aj ejakulat...On je v poriadku chyba je niekde u mna a ja sa uz neviem kam mam obratit. Bolo mi diadnostikovane aj HPV mala som aj kondylomi ktore sa odstranili . Pred stykom si stale aplikujem deflagyn ge, na intimne miesta pouzivam iba vodu pripadne pred stykom obaja s partnerom betadin myslo. Uz fakt neviem co robit mam 35 rokov a 2 cisarske porody za sebou. Prosim kam sa mam este obratit....alebo co mam robit aby sa mi pri styku neopakovali zapaly a bolesti v podbrusi..Dakujem

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Isthmokéla sa musí dať zreparovať...neviem aké boli okolnosti počas operácie. Pre opakované zápaly doplňte jednoznačne imunologické vyšetrenie - aj liečba by sa mohla upraviť podľa výsledkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prekonala som karcinom prsníka, radioterapiu, počas ktorej som stratila menzes, gynekológ povedal ,že možno začala menopauza. Druhy mesiac užívam Tamoxifen, mám mesiac pretrvávajúce bolesti v podbrušku + výtok. Môže to byť vedľajší účinok Tamoxifenu?. ďakujem za odpoveď

29 Mar 2023 - Dobrý deň. Pri danej liečbe sa môžu vyskytnúť rôzne vedľajšie účinky. Ak je to zapáchajúci výtok a bolesti v podbrušku sa stupňujú, môže byť na príčine lokálny zápal.S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor Chcela by som sa spýtať na výsledok mojej hystologie po kyretaži: V slizničnej stróme a epiteli je prítomný stredne ťažký aktívny chronický zápalový infiltrát s reaktívnymi zmenami epitelu exocervixu Moja otázka znie či to treba nejako preliečiť Ďakujem vopred za Vašu odpoveď

28 Mar 2023 - Dobrý deň. Ja by som odporučil odobrať u Vášho lekára kultiváciu a liečiť podľa nej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dnes mi robili punch biopsiu krčka maternice. Ako dlho sa to bude hojit? Kedy najblizsie môžem mať znovu pohl.styk s partnerom?

28 Mar 2023 - Dobrý deň. Obyčajne sú 1-2 týždne postačujuce. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor, dnes som bola u svojho gynekológa s tým že mi mešká menštruacia týždeň…no nič tam nenašiel iba zväčšenú sliznicu (18mm). Tehotenské (2) vyšli negat. Odišla som s tým, že mi pichli vyvolávačku. Doktor nevedel povedať či som tehotna, bližšie určí odber krvi. Prosim vás je to možne že som tehotna? Poprípade čo to môže byť? Ďakujem.

28 Mar 2023 - Dobrý deň. Ak bol tehotensky test negatívny, bude to skôr len hormonálna príčina. Test z krvi by to mal potvrdiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Rada by som Vás poprosila o Váš odborný názor či usmernenie. Mám 64 rokov a pred tromi rokmi mi bola diagnostikovaná cysta na vaječníku. Aktuálne má veľkosť 4,5 cm, v novembri 2022 mala veľkosť 2,5 cm. Môj gynekológ mi odporúča okrem vybratia cysty spolu s vaječníkom (čo mi je zrozumiteľné a s čím aj súhlasím) aj hysterektómiu, ktorú mi zdôvodnil len tým, že "už mi maternicu aj tak netreba". Pred 40timi rokmi som podstúpila niekoľko zákrokov kvôli zrastom na maternici, dve sekcie a aktuálne mám diagnostikovaných pár malých myómov dlhodobo nemeniacich veľkosť. Zároveň nepociťujem žiadne gynekologické ťažkosti či bolesti. Liečim sa len na zníženú funkciu štítnej žľazy s dlhodobo dobrými výsledkami a zastabilizovanou liečbou. Rada by som sa Vás opýtala, či je hysterektómia v mojom prípade štandardný postup, resp. či sú aj iné možnosti postupu. Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.

29 Mar 2023 - Dobrý deň. Odstránenie maternice z dôvodu, že ju už nepotrebujete, nie je správne. Z môjho pohľadu postačuje odstránenie oboch vaječníkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, mám 26 rokov, cytológiu som mala s 6 mesačným odstupom opakovane ASCUS, HPV pozitívne (prítomné 16,18). Počas tohto obdobia som sa dala žaočkovať už 3 dávkami Gardasilu. Po druhej cytolóii s opakovaným výsledkom ASCUS mi bola robená biopsia, histológia v poriadku. Momentálne používam Deflagyn, o 6 mesiacov ma čaká opakovane LBC cytológia. Odporúčili by ste prosím ešte nejakú podporu imunity? Zvažujem HPVirin/Indol3C/AHCC? Vopred ďakujem za odpoveď :)

29 Mar 2023 - Dobrý deň. Počas čakania na kontrolu si môžete vybrať jeden z preparátov, ktoré ste uviedli. Je na mieste využiť čas na lokálnu liečbu, ktorá pomôže odstrániť cytologické zmeny spojené s HPV vírusom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dcere 15r.(2roky menstruuje)sa zduril, opuchol(zapalil?) pravy prsnik zo spodu. Opuchol jej 10.den od zacatia menstruacie. Na drhy den jej detska Dr. predpisala Amoksiklav 1000 2x denne na 6 dni a natierat prsnik octanovym kremom. CRP mala u doktorky 6. Cize zapal v krvi v den vysetrenia nemala. ATB uziva 3.den, no opuch neustupuje. Opuchla jej uz aj bradavka,boli ju to stale, nielen na dotyk. Pobolieva ju aj pod pazuchou. Teplota jej kolise okolo 37,2 C. Nic ju neustiplo, neudrela sa. Prosim Vas,mala by som s nou navstivit detsku gynekologiu? Mavate taketo pripady v jej veku? Co by ste mi poradil? Ake vysetrenia by ste jej doporucil? Vopred dakujem za odpoved.

29 Mar 2023 - Dobrý deň. Jednoznačne navštívte odborníka v oblasti detskej gynekológie ako aj senológie (špecialista na prsníky). Je vhodné doplniť medzitým sono vyšetrenie prsníkov. Podobné prípady sú zriedkavé, ale niekedy sa s nimi na ambulancii stretávam - možno bude treba zmeniť ATB liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor, rada by som sa Vás opýtala, mam myom na zadnej stene maternice cca 3cm,mam 31 rokov, s partnerom sa snažíme o bábätko a 4 dní pred očakávanou menštruáciou mi začalo krvacanie, ktoré ale nie je ako klasická menštruácia. Je to čistá krv (červeno sfarbena), toto krvacanie trvá už 5 dní (jedna sa naozaj o jemne krvacanie bez ničoho). Tehotenský test mam negatívny. Vedeli by ste mi prosím povedať, čo môže byť príčina? Mam obavy, aby to nebolo niečo vážne. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Krvácanie by nemalo byť závažné (skôr hormonálne podmienené)- ak si nie ste istá, navštívte Vášho zmluvného gynekológa. Na diaľku diagnózu žiaľ nestanovím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor. V pondelok mi končila menštruácia a zároveň som večer mala s partnerom prvý pohlavný styk. Počas styku som mala krvácanie. Po styku nepociťujem žiadne bolesti ale pretrváva mi krvácanie. Môže to byť spojené s prvým pohlavným stykom alebo s tým že partner bol trocha drsnejší? Mala by som si robiť starosti alebo to prejde? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Skôr to bude súvisieť s prvým pohlavným stykom - krvácanie môže byť s drobných poranení, ktoré za chvíľu zmizne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, p. Kudela, som po radikalnej hysterektomii z dovodu adenokarcinomu krcka maternice , st. 1A. Chodila som na pravidelne preventivne prehliadky kazdy rok a platila som si rozsirenu cytologiu. Posledna preventivna prehliadka bola minuly rok 9.2.22. Dna 15.8. 22 som zacala neustale krvacat. V oktobri mi spravili biopsiu krvacajuceho polypu, na ktorom sa nasli utrzky adenokarcinomu. Mam na Vas dve otazky: 1. Mohol moj gynekolog zistit z cytologie 9.2. rakovinu krcka maternice? 2. Som po operacii a 25 oziaroch. Mozem sa vystavovat na slnku? Dakujem S pozdravom Monika Hanicova

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Aj samotná cytológia má svoju citlivosť a tá je hlavne obmedzená pri žľazových abnormalitách vrátane adenokarcinómu. Teda odpoveďou je, že mohol ale nemusel - plus hodnotenie cytológie robí laborant nie gynekológ. Ako onkologický pacient sa skôr vyhýbajte saunám a dlhodobému opaľovaniu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekny deň prajem, vysledky cytologie CIN 1, kontrola o rok odporucil lekar.zobrala mi lekarka vyter na HPV.som ockovana silgardom.je dovod na paniku, alebo vysledok CIN 1 je v poriadku. Velmi pekne dakujem

30 Mar 2023 - Dobrý deň. CIN1 sú len ľahké dysplastické zmeny. Daný nález zmizne vo viac ako 80 % prípadov spontánne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,mám otázočku..30 decembra som mala nechránený pohlavný styk no 3 mesiace som mala silnú menštruáciu,,chcela by som sa opýtať či môžem byť tehotná..teraz mi začalo byť nejako zle,mám ísť na sono brucha mala som zvýšené pečeňové testy a mávam závraty..Dakujem

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Stačí si urobiť tehotenský test na vylúčenie gravidity. Ostatné príčiny je vhodné riešiť cestou zmluvného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer prvy krat beriem antikoncepciu 22.3.2023 som zacala s prvou tabletkovú a chela by som sa opýtať po koľkých dňoch užívania mozem mat nechránený pohlavný styk

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Prvý mesiac užívania tabletiek je vhodné používať aj bariérovú formu (kondóm) antikoncepcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer prajem, chcela by som sa len spýtať, dnes mi volal môj gynekolog, že v rámci LBC cytologie mam pozitív na chlamýdiu Trachom a sestricka mi vypísala žiadanku na vyšetrenie ku kožnej lekárke, je to potrebné, keď bola už laboratorne potvrdená, budú mi zasa robit ster, alebo aký je tam postup? Ďakujem vopred za odpoveď.

30 Mar 2023 - Dobrý deň. A dostali ste aj antibiotickú liečbu? Kožný lekár rieši aj pohlavne prenosné ochorenia, ktorým je aj chlamýdiová infekcia...na presný dôvod sa však treba spýtať Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den..chcela by som sa spytat..od novembra mam noveho priatela..viac krat sme spolu spali a az teraz sa mu po sexe objavil na penise biely povlak ktory ho svrbi ..bol vraj vcera u urologa a dnes mu volal,ze vraj mu podla steru zistil,ze ide o nejaku kvapockovu infekciu,vraj som ja mala styk s niekym inym a ze ta infekcia vo mne je ci bola a ja som to vraj na neho preniesla..existuje nieco take? Posledneho partnera som mala minuly rok vo februari..ja na sebe nepocitujem ziadnu zmenu a ani som sa s nikym inym nevyspala..dakujem za odpoved

30 Mar 2023 - Dobrý deň. Neviem, čo myslel urológ kvapôčkovou infekciou...nie je to kvapavková infekcia ? Svrbivý povlak môže byť aj následok mykotickej infekcie. Vy nemusíte mať pri tom žiadne príznaky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Problémy po sexe Dobrý deň , chcem sa opýtať po každom styku na 2-3 deň sa začínam cítiť nekomfortne dole , nemám nič mimoriadne si myslím , ale z vonku som cela červená akoby som bola zaparená a citim palenie . Čo robiť , nemôžem stále s tým na gynekologiu ( už mi trapne pred dr) a brat lieky , pár krát som bola , vraj kultivácia v poriadku , ale tieto problémy mám vždy . Skúšala som užívať pred stykom aj po probiotika zdola gynimum intim aj rosalgin Easy výplach po sexe , no nič nepomáha . Ako tomu zabrániť alebo si pomôcť ? Ďakujem

31 Mar 2023 - Dobrý deň. Skúšali ste aj dodatočnú lubrikáciu a bariérovú formu antikoncepcie? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer , Pán doktor . Mala by som len jednu otázočku v piatok mi robili biopsiu krčka maternice (po odštiknutí má celý deň pobolievalo brucho jak pri menštruácii a mala som krvavý výtok . A na druhý deň už nebol žiadny krvavý výtok ale už len taký biely až bezfarebný vodnatý mierne zapáchajúci výtok až doteraz vlastne . Je to normálna reakcia na hojenie ten výtok alebo mám navštíviť svoju Gyn . Ďakujem vopred za odpoveď:)

19 Mar 2023 - Dobrý deň. Diskrétne krvácanie a výtok sa môžu po biopsii vyskytnúť. Pri zhoršení prejavov vyhľadajte Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám na vás otázočku som 3 týždne po pôrode a z intímnych partií cítim nepríjemný zápach ?je to normálne ? Prejde to Vopred vám ďakujem za vašu odpoveď S pozdravom Majka

19 Mar 2023 - Dobrý deň. Odporúčam navštíviť Vášho gynekológa - zváži lokálnu liečbu možného zápalu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor. Mala by som na vás otázku. Od novembra mám po chvíľach mykózy. Vo februári som absolvovala preventívnu prehliadku -cytologiu. Výsledky oc-acg-nos -ad.Doktor mi dal tabletky na preliecenie aj partnerovi. Po prelieceni sa mám prist dohodnúť na Ad komplet histolog. Je prosím vás potrebná kyretaz? Ďakujem za odpoveď.

18 Mar 2023 - Dobrý deň. V prípade opakovaného nálezu agc-nos je kyretáž veľmi vhodná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.na vyšetrení mi gynekologicka do správy uviedla porcio cylindricke na c.12belave ložisko cca 7krat7mm kontaktné krváca odporučila mi HSKdg a kyretazexcizia z ložiska ešte čakám na výsledky cytologie ster z krčka maternice mám obavy pretože mi HSK a kyretaz odporu cila čo najskôr so slovami neviem či už nieje neskoro takže mám veľké obavy môže to byť až také vážne?ďakujem za odpoveď a prajem pekný den

18 Mar 2023 - Dobrý deň. Neviem, prečo Vám bola odporučená HSK. Pre ranku na krčku maternice, ktorú popisujete, to určite nie je? Nie je tam nejaký ultrazvukový nález na maternici? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor,mám takú otázočku 15.3.2023 mi začala menštruácia a na tretí deň menštruácie sme mali pohlavný styk bez ochrany a s partnernerom sme to vypustili do mna aj na ďalšie ráno.Prosím vás aká je pravdepodnobnosť otehotnenia? Ďakujem za spätnú odpoved.

18 Mar 2023 - Dobrý deň. Pravdepodobnosť je veľmi nízka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, pred dvoma rokmi som mala strednú displaziu krčka maternice z dôvodu HPV vírusu. Chodím na pravidelné gyn. prehliadky na kolposkopiu a cytológiu. Už som sa dala aj zaočkovať gardasilom9 -3 dávky. a užívala papilocare gél a vírus a lezie sa stratili. Chcem sa Však opytat, či sa vírus môže časom vrátiť a spôsobiť tieto zmeny alebo aj horšie ? Tak isto partner nemá žiadne príznaky ale bojím sa že časom sa môže aj u neho niečo objaviť a preto sa chcem opytat či sa môže aj on zaočkovať a ak áno ci tiež gardasilom9? Ďakujem Vám vopred

17 Mar 2023 - Dobrý deň. Lézia sa stratila..nemala by sa vrátiť. Odporúčam očkovanie oboch partnerov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať. Mam virus HPV. Doktor mi povedal že sa môžem dat zaockovať. S manželom sa snažime o babätko. Tak ma zaujima či sa môžeme dalej snažiť? A ci ma bufu môcť zaockovat keď budrm tehotná alebo mame radšej počkať a až po zaockovani sa snaziť o babätko? Ďakujem

17 Mar 2023 - Dobrý deň. Môžete sa snažiť o bábätko...ak budete tehotná, schéma očkovania sa preruší a dokončíte ju po pôrode. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, kojim 9 mesačné dieťa a bola som na sone prsníkov a mám tam napísané....oba prsníky vykazujú relatívne nehomogenne zvýšenú echogenicitu parenchymu súvisiacu s fibroglandularitou parenchymu. A Záver vyšetrenia mám napísane: normalny nalez na USG prsnikov. Bolo mi povedané, že je to v poriadku, ale neviem teda co znamená ten popis. Je to v poriadku? Nie je to zapal alebo niečo horšie? Ďakujem

17 Mar 2023 - Dobrý deň. Podľa popisu je to naozaj normálny nalez. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, p.doktor, prosím ako sa postupuje, čo sa cytologie týka, nakoľko som podstúpila hysterektomiu k vôli ca in situ s negat okrajmi a s negat histologiou po odobratí maternice. Má byť význam, resp. výpovednú hodnotu a čo sa kolposkopie týka, robí sa aj po takejto operácii? Resp. Aka prevencia v rámci sledovania je na mieste? Ďakujem

17 Mar 2023 - Dobrý deň. Pokračoval by som aspoň 5 rokov odberom cytológie z pošvového pahýľa každých 12 mesiacov. Kolposkopia sa primárne nemusí robiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, po treťom pôrode mi pán doktor zistil HPV viacerých druhov ..tie 16a 18 nemám..brala som 5mastacou papilocare ale nič sa nezmenilo práve naopak a na kontrolných odberov je to stále rovnaké akurát citologiu mám PAP II-III...pán doktor povedal že na konizaciu to nie je a odporucil mi brat HPvirin ale keď že ešte kojim tak povedal že kľudne keď sa budem cítiť a prestanem kojit mám to začať užívať že zatiaľ to môže manžel užívať.a moja otázka môžem aj ja niečo užívať aj počas kojenia aby sme sa preliecili naraz? Alebo je teda lepšie prestať kojit a užívať lieky?kontrolné stery budem mať zase o pol roka.. dakujem

17 Mar 2023 - Dobrý deň. Odporúčam neužívať žiadnu liečbu počas kojenia. Sú to len drobné zmeny - nestoja za to, aby ste prestali kojiť. Budete absolvovať veľmi skorú kontrolu o 6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, po poslednej preventívnej prehliadke mi prišli výsledky z cytológie s nálezom: vystupňované reaktívne zmeny, metaplázia, atypická parakeratóza, Epiteliálne abnormality: Atypické skvamózne epitélie bližšie neurčené (ASC-US) Medzi odporúčaniami je doplnenie vyšetrenia na detekciu HPV. Môj gynekológ ma však na konzultácii informoval, že som pozitívna na HPV vírus. Moja otázka teda znie či je z tohto výsledku cytológie na 100% jasné, že sa jedná o HPV infekciu. Ďakujem za odpoveď.

17 Mar 2023 - Dobrý deň. Cytológia ASCUS je iba v 50% prípadov pozitívna na HPV vírus. Možno však boli zachytené typické zmeny na bunkách asociované s HPV. Možno ste mali vyšetrenú LBC cytológiu, kde sa testácia dá urobiť naraz. Definitívu však môže dať len HPV test. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan MUDr.Kudela, rada by som poprosila o radu.Minuly tyzden som dostala vysledky|z laboratoria podozrenie na ureaplazmu. Zaver zne: Kolonizacia urogenitalnej oblasti aerobnymi a anaerobnymi bakteriami,ako aj Ureoplasma urealyticum. Moja obvodna lekarka si nebola ista s liecbou ( moj gynekolog ma 2 tyz.dovolenku).Moja otazka znie musim uzivat ATB ako som sa docitala az 21 dni? Musi sa preliecit aj moj partner ATB? Ja osobne nemam ziadn ziadne priznaky - len obcas po styku palenie.Je mozna aj ina liecka ako 21 dni brat ATB - myslim si ze taka davka a tak dlho pre organizmus nie je fajn.Docitala som sa aj o lieku Azithromycin 1 den si vziat 1000mg.davku- je to postacujuce?Mozem byt prenasacom a nakazit partnera?Dakujem velmi pekne za radu akosi mi nikdo na moju otazku nevie zodpovedat a ja by som rada vedela na com som.Dakujem krasne a pekny den S pozdravom Eja

17 Mar 2023 - Dobrý deň. Áno antibiotická liečba je vhodná aj keď dlhšie trvá. Samozrejme by sa mali liečiť obaja partneri. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, včera som vám dala otázku ale už mám aj výsledky. Bola som u svojho gynekológa ale ten nejasne odpovedal. Prosím Vás viete mi bližšie povedať ? Interpretácia výsledkov : Non-neoplasticky nález : Nenadorove bunkové zmeny Metaplazia Epitelialne bunkové abnormality Dlazdicovite bunky Atypické dlazdicovite bunky Higgins-grade skvamozna intraepitelialna lezia (HSIL, zahrňujúca strednú dysplaziu- cin2, ťažkú dysplaziu - cin3, cis Odporúčané bioptocke vyšetrenie Myslite že to je veľmi vážne ? Ako prebieha biopticke vyšetrenie ? Ďakujem

16 Mar 2023 - Dobrý deň. Vaša cytológia predstavuje dysplastické zmeny na krčku maternice (nie onkologické). Biopsia prebieha počas gynekologického vyšetrenia - kolposkopie - kde pod kontrolou mikroskopu doktor odoberie niekoľkomilimetrovú vzorku na histologické vyšetrenie. Podľa výsledku sa bude postupovať ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, bola som na preventívnej prehliadke, po 3 týždňoch mi volali že potrebuju lepšie vyšetrenie lebo sa im tam niečo nezdá, zajtra tam idem neviem kedy budú potom výsledky. Viete mi povedať aké sú možnosti prečo potrebuju ďalšie vyšetrenie ? Som dosť v strese. Ďakujem

16 Mar 2023 - Dobrý deň. Ak hovoríte o cytológii, môže byť cytologický preparát ťažko hodnotiteľný. Nemusíte byť kvôli tomu v strese - stačí zopakovať ster. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcel by som sa s Vami poradiť. Pred cca. 2-3 rokmi u bývalej partnerky diagnostikovali rizikový HPV a nález na krčku, ktorý jej operovali. Keďže sme spolu intímne žili, tak zrejme HPV je prítomné aj u mňa, aj keď nemám žiadne príznaky. Čo môžem urobiť, aby som ďalej mohol sexuálne žiť? Je nejaká liečba? Prípadne predtým diagnostika? Ďakujem za odpoveď.

16 Mar 2023 - Dobrý deň. Podľa mňa môžete úplne normálne fungovať ďalej - skôr ten vírus už nemáte. Existujú však testy na jeho diagnostiku (v krajnom prípade). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den mam ASCUS OPAKOVANE a HPV HR negativ P:0. Kolposkopický nález na odporucanie mojej gynekologicky u odbornika mam: na ektocervixe symetrická ektopia CE stredne veľkého rozsahu, papilárnej spodiny. V oblasti junkcie sa na hornom lábiu formuje pásmo metapláziie. Záver kolpo: ektopia CE. TZ I. Z vysledkov to znamena ze som v poriadku? Lebo tak mi to pan doktor vysvetlil ale moja gynekologicka Mi dnes volala ze mi odporucuje dat sa zaockovat a ze si mam kupit DEflagyn. Nie je to zbytocne kupovat??? Predsa len jedno balenie stoji 50 eur..Bojim sa dat zaockovat kedze sa ockovanie odporuca do 26 rokov...Mam 29. Ockovat ci neockovat?

16 Mar 2023 - Dobrý deň. Váš pán doktor má pravdu. Ja takisto očkovanie odporúčam. Samozrejme lokálnu liečbu môžete a nemusíte aplikovať (vzhľadom na jej cenu). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Hpv a krčok maternice … už som Vám písala … mala som roky zapalove zmeny na krčku aj rizikové HPV , podstúpila som leep konizaciu , zapalove zmeny vraj už niesu, ale HPV zostal … používam HAK vaginalny krúžok … odporúčali ste mi očkovanie proti HPV , má to zmysel?.. mám 47 rokov , aj keď sa citim na 37 … a neviem prečo , ale mám stále výtok … vraj žiadna mikoza ani baktéria tam nieje … aj keď na intímke vyzerá svetlo zelený … je to v poriadku ? Niekedy až citim ako zo mna tecie … ďakujem

12 Mar 2023 - Dobrý deň. V prvom rade by som skúsil inú antikoncepciu ako vaginálny krúžok - môže byť zdrojom výtoku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem sa spýtať ohľadne rýchlosti páchania “škôd” prípadným infikovaním sa hpv typu 16,18… podstupujem očkovanie už mám za sebou 2. Dávku, chcem sa spýtať - je možné sa zrejme nakaziť hpv v procese očkovania (môj prípad že mi chyba jedna dávka) - stále nie som plne chránená ak to chápem dobre- čo nastáva v prípade že sa infikujem medzi 2. A 3. Dávkou? Lajcky povedané - stihne hpv napáchať škody? Je možnosť že hpv po absolvovaní 3. Dávky zmizne? Dakujem za odpoved

12 Mar 2023 - Dobrý deň. V prvom rade je vhodné absolvovať všetky tri dávky. Avšak už prvé dve z nich majú protektívny účinok. Dokonca niektoré štúdie hovoria aj o účinnosti jednej dávky - dané závery nie sú úplne presné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, prosim Vas na prsnom dvorci mi vyrasta cierny tvrdy chlpok, ked si po nom prstom prejdem, ale zavadim on oblecenim, tak mi prebehne silne neprijemne pichanie v bradavke. Z coho to prosim Vas moze byt? A ako sa to da liecit? Dakujem

12 Mar 2023 - Dobrý deň. Možno by bolo dobré ho odstrániť spolu s korienkom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, ocitli sme sa s priateľom v situácii z ktorej nevieme vykľučkovať - v minulosti som bola pozitívne testovaná na hpv (nízko rizikové) na základe tejto skúsenosti som sa rozhodla pre očkovanie proti vírusu hpv - momentálne mám za sebou 2. dávku a v máji ma čaká tretia. Žiaľ priateľ očkovanie nepodstupuje (zvažuje) - no zatiaľ ani nebol testoch - otázka znie či je viac než pravdepodobne že hpv zdieľame spoločne? + otázka keby sa chceme začať snažiť o dieťa a praktizovať teda nechránený sex bez toho žeby sme vedeli na 100% aké hpv ma partner (či vôbec má) v prípade infikovania mňa - aké ťažkosti by mohli prísť keď ma čaká už tretia dávka očkovania? Najväčšie obavy máme z typov hpv 16,18. Vopred dakujem za odpoved.

12 Mar 2023 - Dobrý deň. Ak je HPV vírus u partnerov, tak ho majú s veľkou pravdepodobnosťou obaja z nich. Očkovanie po 2. dávke by malo byť dostatočne účinné na to, aby ste boli chránená pred reinfekciou. S pozdravom .Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor , s priateľom sa snažíme od novembra o babo ale bohužiaľ sa nám nedarí a teraz priatel dostal ATB na 40 dni kvôli akné volajú sa doxyhexal môžeme sa snažiť aj keď ich užíva či treba počkať ? Ak áno tak koľko mame počkať ..ďakujem veľmi pekne

12 Mar 2023 - Dobrý deň. Pravdepodobnosť otehotnenia pri nechránenom pohlavnom styku počas jedného roka je asi 80 %. Netreba byť v tomto pesimistický. Pri danej liečbe nevidím žiadne prekážky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať, v januári sme mali s partnerom pohlavný styk s ďalšou ženou. Tri dni po styku som začala pociťovať zápach z vagíny. Bola som na vyšetrení kde mi môj gynekológ urobil kultiváciu. Nasadil mi macmiror a jenamazol pretože podľa jeho prvého dojmu išlo o zápal. Výsledky však boli negatívne. Využívala som všetky lieky ale zapach neprešiel. Nemám žiadne iné príznaky iba zápach akoby po rybách a je mi to veľmi nepríjemné. Čo mi prosím Vás odporúčate ? Doktor nevidí žiadny problém a už mi prijde, že si myslí, že si to vymýšľam. Priateľ to však cíti tiež. Myslíte si, že by to mohla byť pohlavná choroba ? Ďakujem vopred za odpoveď.

12 Mar 2023 - Dobrý deň. Doplnil by som špecifickú kultiváciu na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. Pri takomto spôsobe pohlavného života je riziko prenosu rôznych typov infekcií. Prevencia do budúcnosti je jasná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Kvôli zvýšenym ptotilatkam voči spermiam mi boli od imunológia nasadené kortikoidy - Medrol 16 mg. Brala som ho mesiac. Po vysadení medrolu som menštruáciu dostala o týždeň skôr. Mesiac po vysadení medrolu som bola na odbere z krčka maternice,ktorý bol bolestivý a krvácala som pri ňom. Dnes mi lekárka volala výsledok : zmeny na krčku maternice 2/3, vírus HPV nepotvrdený. Pred 4 rokmi nález stredne ťažká displazia, konizacia a o mesiac rekonizacia. Odvtedy vyšetrenia krčka maternice bez nálezu. Doktorka mi odporučila cica tridinu a o dva mesiace mám prísť opäť na ster. Moja otázka znie, či zlý výsledok môže byť spôsobený braním Medrolu. Tiez posledné 3 mesiace som mala v práci veľmi stresové. Rakovina krčka môže vzniknúť aj keď tam nie je vírus HPV ? Môže dnešný výsledok prejsť rýchlo do rakoviny, keď mám pod vplyvom medrolu zníženú imunitu ? A čo vlastne znamená tento výsledok, ak sa vírus HPV nie je potvrdeny ? Mám 41 rokov, dieťa žiadne, dva potraty. Ďakujem veľmi pekne za odpoved, Barbora

12 Mar 2023 - Dobrý deň. Po absolvovanej rekonizácii je každý ďalší zákrok pre plánované tehotenstvo rizikový. Ak HPV vírus nebol potvrdený, je to dobrý znak. Zmeny na krčku 2/3 však neviem vysvetliť - viete to konkretizovať ? Cytologické zmeny nie sú spôsobené užívaním kortikoidov. Ja by som odporučil doplnenie kolposkopického vyšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den.Dnes je 9 den ako mi robili LLETZ konizaciu kvoli strednej dysplazii.Mala som po operacii velke bolesti,kt.asi po troch dnoch trosku ustupili.Bol pritomny vodnaty ruzovocerveny vytok,ktory postupne odoznel a strasne ma nafukovalo.Od vcera mam bolesti zas,pocit nafukovania a cerveny vytok s primesou hlienu.Nie je ho vela,nie je to cerstva krv.Je mozne,ze sa mi uz z krcka odlupuju chrasty?Moze to aj takto moc boliet?Mam neurol.ochorenie a odjakziva velmi citlivy krcok.Dakujem

12 Mar 2023 - Dobrý deň. Vodnatý výtok s prímesou krvi je bežný po podobných operačných zákrokoch. Bolesti by som zatiaľ riešil analgetikami ( Ibuprofen, Paralen a pod.). Pri zhoršení príznakov je nutné navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, prosim Vas ockovanie proti HPV mozem absolvovat v kazdom veku, resp. ma to aj vo veku 43 rokov vyznam? Dakujem pekne.

11 Mar 2023 - Dobrý deň. Očkovanie má zmysel v každom veku ....teda aj okolo 40. roku života. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Krčok maternice a HPV Dobrý deň , podstupila som konizaciu kvôli dlhodobým zápalovym zmenám na krčku . Predtým mi vyšiel aj HPV- ten rizikový . Po konizacii , že krčok je v poriadku čo tam boli tie zmeny niesu , ale ten HPV - zly tam zostal . Čítala som , že konizaciou sa často ženy z HPV vyliečia . Mne to asi nepomohlo . Som viac ohrozená ? Čo s tým ďalej ? A ako so stykom , možno som to dostala od partnera ? A stále mám výtok , žiadnu baktériu a nic tomu podobne nemám . Od konizacie 11/22 som styk nemala . Môže to spôsobovať HAK ( vaginalny krúžok ) . Ďakujem

06 Mar 2023 - Dobrý deň. Skôr ste sa mohli zaočkovať ešte pred samotnou operáciou. Niekedy vírus pretrváva aj po operácii - dôležité je absolvovať pravidelné kontroly a pri negatívnej cytológii sa ničoho neobávať. Možno by som zmenil formu antikoncepcie - teoreticky môže krúžok dráždiť krčok maternice a spôsobovať výtok ( i keď to nie je časté). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Mám 25 rokov a mala by som záujem sa zaočkovať proti rakovine krčka maternice. Bude v tomto veku očkovanie ešte účinné? Taktiež sa chcem opýtať, či sú medzi jednotlivými cyklami vymedzené niektoré dni, kedy je najlepšie sa zaočkovať (hneď po, pred menzesom,v strede cyklu) alebo na tom nezáleží. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Prajem pekný deň.

06 Mar 2023 - Dobrý deň. Očkovanie má vždy zmysel - takisto časovanie očkovania nemusíte prispôsobovať menštruačnému cyklu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Som z Kľačany a nám 62 rokov. V roku 6/ 2015 som bola operovaná Ca endometria T2 p NO MO. V 8/2915 znovu operácia lymfadenektomia. Ožarovanie mi zrušili pre Ulceróznu kolitídu. Brala som 3x7 Gy. Nastala progresia MTS pľúc a resekcia pr. Laloka. Brala som 1x chemoterapiu,ktorú som ukončila nakoľko som to neznášala dobre ( pre neurotoxicitu, intolerancia). Pri resekcii pľúc mi zistili paroxymálnu fibriláciu predsiení na čo sa teraz liečim okrem iného. V čase operácie som odchádzala a lekár má musel oživovať. No a teraz na CT mi znovu zistili plúcne MTS. Solídne noduly v pravo3x a vľavo 1x.v progresii (30-50 percent).Prosím poraďte mi či si to mám dať operovať, alebo či je možná iná liečba.Mám obavy že operáciu nezvládnem.Krvné výsledky a onkomarkery mám dobré.Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

28 Feb 2023 - Dobrý deň. Samotná liečba je plne v kompetencii onkológa, pľúcneho lekára, hrudného chirurga. Dané liečebné postupy sú nad rámec môjho odborného zamerania. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Už týždeň mi meska menstruacia, ale môj Gynekolog mi dal termin až o ďalšie dva týždne. Je to podľa vás v poriadku? Bojím sa, že mám nejaké ochorenie a neviem, či je tento postup normálny. Vďaka vopred za info.

28 Feb 2023 - Dobrý deň. Týždňové omeškanie ešte nič neznamená, kontrola u Vášho gynekológa je postačujúca. Skúste si ešte urobiť aj tehotenský test. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám dlhodobé gyn. problémy (4 roky). Začalo to bolesťou krížov, podbruška, hlienovitým výtokom. Okrem toho mávam aj svrbenie, pálenie, proste diskomfort. Zmeny som zaznamenala aj v menštruačnom cykle - špinenie po menštruácií (aj týždeň) a silné migrény pred a počas menštruácie. Najprv mi bolo povedané, že bolesti a zmeny cyklu mi spôsobuje cysta a podstúpila som operáciu. Nič sa nezmenilo. Po roku som dostala akútne bolesti - znovu som podstúpila operáciu kvôli hnisavej cyste na vaječníku. Zobrali mi oba vajcovody kvôli sactosalpingom a 1 vaječník. Moje problémy však pretrvávajú. S partnerom sme sa liečili aj na ureaplasmu, výsledky som už mala 2x po sebe negatívne. Na vysledkoch z ct mam napisane - hypodezny utvar vel. 10mm v dolnej stene uteru. Chcem sa opýtať - nemôže to byť teoreticky nejaký polyp? Aké vyšetrenie by ste mi odporučili? Som už z toho zúfalá, že som 4 roky prakticky bez chuti do života. Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

28 Feb 2023 - Dobrý deň. V stene maternice polyp nemôže byť. Ak by ste chceli presné vyšetrenie, ešte je možná magnetická rezonancia na oblasť malej panvy. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Som z Martina, mám 74 rokov. V roku 2021 som bola na gynekologicko - chirurgickej operácii. Jednalo sa o nádor o veľkosti cca 23 cm poprepletaný medzi črevami. Operácia prebehla úspešne, aj výsledky boli údajne v norme, ale údajne preventívne ma poslali na chemoterapiu. Po polroku od operácie som musela absolvovať ďaľšiu operáciu pre zauzlenie čriev a zrasty. Absolvovala som 5 chemoterapií. Poslednú 6-tu chemoterapiu som neabsolvovala kvôli problémom ktoré mi nastali . Veľmi ma nafukovalo, nemohla som nič jesť, chodila som niekoľkokrát v noci zvracať. Museli sme volať záchranku. Tam ma vyšetrili - sono a röntgen - odporučili mi upraviť stravu. Aj mi oznámili, že onkomarkery sú v norme. Chodím na krv aj na gynekológiu a výsledky mám dobré. Som diabetička na inzulíne a mám alergiu na laktózu. Keď som chodila na chemoterapiu, mala som veľké problémy, veľmi mi kolísal cukor aj tlak krvi, mávala som aj 170 / 100. Odkedy nechodím na chemoterapiu, upravila sa mi aj hladina cukru aj tlak. Prečo Vám píšem: Po tej druhej operácii lekár bol rád že som to prežila a mohla ísť domov po svojich... Teraz ma lekárka z onkológie telefonicky vyzvala, že mám prísť na tú poslednú chemoterapiu, lebo chce uzavrieť môj prípad. Chcem to odmietnuť, pretože mám strach, že mi to znovu spôsobí tie problémy a na ďaľšiu operáciu už nemôžem ísť, pretože by som ju už nemusela prežiť. Poraďte mi prosím, aký je Váš názor. Môžem odmietnuť chemoterapiu? Ďakujem S pozdravom, Soňa Košíková.

26 Feb 2023 - Dobrý deň. Vy ako pacient máte právo odmietnuť a vyjadriť sa k akejkoľvek liečbe. Ak chemoterapiu nechcete, nikto Vás do toho nesmie nútiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. V 10/22 mi diagnostikovali benígny nález v ľavom prsníku. Mám sa báť niečoho nového a horšieho pri prudkej bolesti a pomalého rastúceho prsníka? Na kontrolu idem až v júni.Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

26 Feb 2023 - Dobrý deň. Benígny nález bude vždy benígny. Ak máte stupňujúce sa bolesti a ide napr. o fibroadenóm, je vhodné ho operačne odstrániť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor, asi menej tradične sa na vás obraciam ako muž a asi s ešte menej tradičnou otázkou. Posledných 6 mesiacov mám rôzne svalové problémy, bolesti , stuhnutosť určitých svalových skupín, a iné príznaky. Navštívil som neurológa, ten spravil odbery a skonštatoval, že môj klinický stav necharakterizuje žiadne nervové a svalové ochorenie, a že krvné výsledky sú v norme. Nikam ďalej ma neposlal, vraj o 5 mesiacov kontrola. Keďže sa ale stále cítim zle a rovnako, nedalo mi to, pozrel som si tie výsledky. Mám tam rôzne mimonormové hodnoty izoenzýmov (pečeňový, intestinálny) , mimo normu betaglobulin, nižšiu glukózu a hlavne Amphiphysin: 16(pozit.). No a ako "správny" človek, ktorý sa necíti dobre som začal googliť. A keď som sa dočítal o tom, aké veľké percento pozitívnych nálezov Amphiphysin v krvi majú pacienti s Breast cancer a SCLC, ostal som trochu neistý. Je v poriadku, že ma nikam ďalej neposlal alebo mám podľa vás "niekam ísť"? Ďakujem.

26 Feb 2023 - Dobrý deň. Mrzí ma, ale v tomto Vám neviem poradiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v súvislosti so silnou rodinnou anamnézou som absolvovala molekulovo-genetické vyšetrenie génu BRCA1, ktorého výsledok potvrdil hereditárnu formu mamárneho/ovariálneho karcinómu. Na základe pozitívneho BRCA1 mi odporučili podstúpiť najneskôr vo veku 35-40 rokov profylaktickú bilaterálnu ovarektomiu - ako prevenciu. Momentálne mám 41 rokov a ešte som ju nepodstúpila, ale na upozornenie môjho gynekológa ,že je čas to dať preč, to chcem podstúpiť. Nestačilo by odobrať len vajcovody? Čítala som veľa článkov a často sa spomína odstránenie vajcovodov má preventívny charakter, a to najmä vtedy, keď sú predispozície ku gynekologickým nádorom. Za Vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem.

25 Feb 2023 - Dobrý deň. V tomto prípade odstránenie len vajíčkovodov nemá zmysel. Jednoznačne je nutné ako prevencia odstrániť oba vaječníky. To isté sa týka aj prsných žliaz. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa opytat na menstruaciu po chemoterapii. Mam 29r, disgnostikovali mi rakovinu prsnika minuly rok 2022, nador bol triple negativny a pocas liecby chemo mi bolo 2x pichnute Reseligo 3 mesacne - v maji a nasledne potom koncom jula. Posledna chemo bola na konci augusta. Teraz 02/2023 stale nemam menstruaciu. Doktorka mi vcera robila odber krvi a dali vysetrit aj estradiol a teda dnes mi volali za vysledky s tym, ze som v menopauze a teda zatial nic viac. Nemam to vraj zatial riesit tak mi bolo povedane do telefonu. Co to v mojom pripade znamena? Je to v poriadku, ze som v menopauze stale? Znamena to trvaly nasledok? Co pre to mozem urobit, aby sa mi vajecniky dali dokopy a je to vobec mozne? Viem, ze zeny sa dostavaju po chemo aj uz do trvalej menopauzy , ale vo vsetkych pripadoch islo o starsie zeny, zeny v mojom veku aspon vacsina co sa vyjadrila a co poznam ma po rakovine deti. Preto ma zaujima co vlastne mozem / nemozem ocakavat a ci sa to vobec da nejak riesit. Dakujem

25 Feb 2023 - Dobrý deň. Funkcia vaječníkov bola ovplyvnená tak chemoterapiou ako aj liečbou Reseligom. Skôr ešte treba počkať. Nemyslím si, že je daný stav trvalý. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD. Chcela by som sa Vás opýtať na výsledky zo sona prsníkov, pretože lekár mi k tomu vôbec nič nepovedal. Vpravo je vo všetkých QQ fertilná žľaza, ktorá centrálne má menej pravidelnú štruktúru a zmnož. väzivo aj žľazový parenchým. Pod areolou je akustický tieň, bez pat. vask. Axilla bez ložisk. zmien. Vľavo je tiež fertilná žľaza zastúp. hlavne centrálne, kde vytvára obraz podobný adenóze. Ďalšie presvedč. zmeny v prsníku a axille nevidieť. Záver: obojstranne menej pravidelné tkanivo fertilnej žľazy (v.s. okrsky adenózy) N645 5308 Kontrola už o 6 mesiacov. /BIRADS 3/ Je prosím podľa Vás zvolený postup (čakať 6 mesiacov a nepodrobiť sa žiadnym upresňujúcim vyšetreniam) dostačujúci? Ďakujem pekne, želám Vám pŕijemný deň.

25 Feb 2023 - Dobrý deň. Podľa dostupného popisu je podľa môjho názoru postup správny. Nález nie je uzavretý ako nejednoznačný alebo podozrivý. Preto kontrola zatiaľ len sonografická. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor. Pred 3ma dňami som zbadala maličkú guličku rovno na konečníku. Dnes to má veľkosť hrášku a je to ružovej farby.Neboli, nekrvaca, nie je to tvrde na dotyk. Nikdy som nič také nemala a mám obavy. Minulý týždeň som bola u gynekológa , lebo som mala pohlavný styk bez ochrany a cítila som, že niečo nie je v poriadku. Čakám na výsledky a medzi tým sa mi objavilo toto čudo na konečníku, viete mi poradiť čo by to mohlo byť? Ďakujem

25 Feb 2023 - Dobrý deň. Žiaľ podľa dostupného popisu Vám neviem bližšie poradiť. Konzultujte Vášho všeobecného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem Vás požiadať o radu....v auguste chirurgický odstránený tumor na pravom prsníku, bes metastaz v uzlinach. 4 cykly chemoterapie, potom nasadený Tamoxifen a ožarovanie- ukončené v januári. Na gynekologickej prehliadke zistené 2 myomy, sliznica v poriadku. Od začiatku užívania Tamoxifenu v decembri už som nemala menzes...gynekologička navrhuje totálnu hysterektomiu aj s vaječníky, onkolog nejaké ďalšie hormóny - injekcie....názov neviem, kontrola u neho až v marci. Neviem ako sa mám rozhodnúť, jedná sa o dosť veľkú operáciu a mám z toho strach. Ďakujem za odpoveď

25 Feb 2023 - Dobrý deň. Neuvádzate veľkosť ani lokalizáciu myómov. Ja by som sa do odstránenia maternice netlačil, pokiaľ to nie je nutné podľa presného sonografického nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den.Poprosim Vas o radu.Mam sa bat tohto nalezu? Mam 44 rokov.Hodnota Ca 125 =16,60. Za uterom sa zobrazuje cysticka tenkostenna struktura pravidelnych okrajov s anechogennou tekutinou velkosti 4,5x3,5cm, vychadzajuca vs z lavych adnex. V decembri cysta zistena pre meskajuci menzes, vtedy rozmery 31x31mm. Bude podla Vas nutna op.? Dakujem

25 Feb 2023 - Dobrý deň. Onkkmarkery máte negatívne, sonigrafický nález je veľmi strohý. Skôr sa prikláňam k obyčajnej nezhubnej cyste, ktorá môže aj časom zmiznúť ( praskne). Pri zväčšovaní cysty alebo bolestiach je na mieste operácia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Kúpela, Mám len rýchlu otázku týkajúcu sa rakoviny pankreasu na ktorú nedávno zomrel môj svokor. V článku sa píše, že je veľká šanca, že podobnú diagnózu budú mať aj potomci. Existuje možnosť nechať sa preventívne vyšetriť? Ďakujem veľmi Jana Lojanová Čupcová

25 Feb 2023 - Dobrý deň. Existuje tu aj genetická záťaž, ale je oveľa zriedkavejšia ako napríklad pri rakovine prsníka alebo vaječníka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, som uz rok a pól po cisarskom reze (13.7/21 pôrod o dva mesiace znova operácia kvôli hnisaniu a nevstrebaniu stehov) a stále mám nasledovne problémy: bolest kostrče, bolest panvy pri pohlavnom styku sem tam aj počas ležania, a pred pár dňami mi stvrdlo brucho v oblasti rezu a začalo má bolieť… viete mi poradiť čo s tým mám robiť alebo či je to normálne? …. Pri cisarskom som mala epidural ktorý mi ale dávali viac krát pretože mi nezaberal môže to byt dôvodom bolesti kostrce a panvy? A bolest v oblasti jazvy pociťujem stále … raz menej raz viac ale teraz uz pár dni mám v tej oblasti tvrdé brucho a bolesti …. Vopred Veľmi pekne ďakujem za odpoved.

24 Feb 2023 - Dobrý deň. V prvom rade navštívte aj Vášho lekára. Opakovaný epidurál nie je príčinou bolestí kostrče a panvy. Bolesti v jazve môžu mať viacero príčin. Ja by som doplnil aj ultrazvukové vyšetrenie brušnej steny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer. Potrebovala by som poradiť a neviem na koho sa obrátiť počas víkendu tak skúšam tu u vás. Pred 3dňami sa mi stala veľmi stresová situácia veľmi ťažký deň. Deň potom som mala pohlavný styk ktorí mávam vždy nechránený tzv.prerušovaný s mojim snúbencom. Po skončení sme si všimli že sme cely od krvi a nebolo jej málo. Hneď ako som šla na wc a utrela sa už krv netiekla. Od toho večera mám hnedé špinenie. Neviem či to s tým súvisí ale den po pohlavnom styku ma tiež začal bolieť ľavý prsik. Je to silná bolesť keď sa ho dotknem boli ma láva strana smerom k podpazušiu. Menštruácia mi mala začať medzi 15.2-19.2 (väčšinou mešká 2,3dni) ďakujem vám za skorú odpoveď.

24 Feb 2023 - Dobrý deň. Niekedy sa pri pohlavnom styku poruší drobná cievka na pošvovej stene/krčku maternice - z toho je potom tá krv. Bolesť prsníka s tým nemá nič, avšak ak pretrváva, je vhodné navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 36 rokov. 7/22 mi bola robená konizácia s výsledkom z histológie HG SÍL (CIN 2), p16, Ki67+. Zmeny nezasahujú do okrajov. Po kontrolnej cytologii po 6 mesiacoch 1/23, opäť nález: ASC-H, HSIL, pap 3 ab. Som pár dní po 2.konizácii. Znamená táto okamžitá recidíva, vysokú pravdepodobnosť rakoviny? ďalšej recidívy? Ďakujem za odpoveď.

24 Feb 2023 - Dobrý deň. To určite nie je pravda. Je nutné len pravidelné sledovanie každých 4-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prosim Vas mam 5,2 cm endometrioznu cystu na vajecniku da sa to hormonalnou antikoncepciou nejako zastavit rast alebo aj v niektorych pripadoch sa cysta vdaka tomu zmensuje alebo aj zmizne? Som v zahranici a nechce podstupovat tu operaciu o 4 mesiace sa vraciam domov preto by som chcela vyskusat antikoncepciu dakujem vopred za radu S pozdravom

22 Feb 2023 - Dobrý deň. Je možná aj hormonálna liečba. Veľakrát je však nutná laparoskopia s odstránením cysty. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám o pár dní 39 rokov, ale chcela by som dieťa.. 2013 mi zistili nádor v prsníku, nasledovala operácia+ožiare, potom hormonálna terapia 6 rokov.(Tamoxifen/Lucrin) V roku 2021 som mala reoperáciu na tom istom mieste, zistilo sa to pod PET CT (uzlovitý útvar cca 6 mm). zase operácia+hormonálna liečba (Letrozole/Zoladex).. teraz už vybrali aj všetky lymfatické uzliny, celkom 11 bez MTS. Diagnóza: Ca mammae 1sin. recidiv. Typ nádoru: Invazívny duktálny karcinóm NST Histologický nález bol ER: pozitívny stav 80-90%, stredný a silný stupeň intenzity reakcie. PR: pozitívny stav 70% silný stupeň...HER2:negat.P53:negat, E-cadherin:pozitiv,Ki-67:30% pozit.buniek, Chronogranin A:negat,Synaptofyzin:negat,CD56: negat,Kalcitonin: negat,CEA: negat. Hormonálnu liečbu sme prerušili, teraz už mám aj menzes. Bola som vyšetrená gynekológom, ten ma poslal do centrumu pre asistovanú reprodukciu. Tam po vyšetrení vyšlo,že kvôli dávnejšej chemoterapií (2006-pre inú diagnózu-MEN 2A syndróm)asi mám šancu na tehotenstvo iba s darovanými vajíčkami. Moja otázka znie, mám šancu vynosiť dieťa bez toho, aby sa mi vrátila choroba a to možno v agresívnejšej verzií? Viem, že sa to nedá dopredu vedieť, len potrebujem odborný názor...onkológ povedal, ak chcete mať deti prerušíme liečbu, ale viac som počula také, že si to mám rozmyslieť a radšej nemať deti... Ďakujem za Váš čas aj odpoveď! S pozdravom

22 Feb 2023 - Dobrý deň. Nikto Vám nemôže zakázať mať deti, len treba mať na pamäti, že hormonálny stav spojený s tehotenstvom je vo Vašom prípade nevyspytateľný. Nemusí sa nič stať, ale je možné aj zvýšené riziko návratu ochorenia. Je to teda na zváženie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som onkologický pacien v 2018 mi zistili karcinóm prsniku. Prsník mi odobrali. Chemoterapia nebola nutná z ohľadu na druh karcinomu. Teraz beriem 5 rok hormonálne lieky a injekciu každý mesiac ako kastraciu nakoľko mám 46r. Moja onkologička mi radí dať preč vaječníky aby som nemusela chodiť na injekcie ktoré sú dosť nepríjemné a lieky ktoré beriem tiež nahradíme miernejšími. Potrebujem radu či je vhodné dať preč tie vaječníky ja už deti neplánujem a môže sa stať že túto operaciu budem musieť absolvovať po skončení liečby o 5 rokov nakoľko sa mi este može vrátiť menštruácia.Ďakujem

22 Feb 2023 - Dobrý deň. Ja by som súhlasil s onkologičkou - daná operácia znižuje riziko návratu ochorenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, chcela sa spýtať - z preventívnej cytologie krčka maternice vie doktor zistiť aj iné choroby ako dysplaziu krčka maternice spôsobenú HPV? S priateľom sa chceme začať pokúšať o dieťa avšak všade počúvam príbehy o tom ako sa párom nedarí otehotnieť kvôli chlamýdiam, ureaplazme, mykoplazme atď. o ktorých ani netušili a teda či by nebolo lepšie si dať urobit pre istotu test na pohlavne choroby. Ďakujem!

18 Feb 2023 - Dobrý deň. Na cytologickom preparáte sa niektoré infekčné ochorenia dajú odhaliť. Avšak pri diagnostike chlamýdií, mykoplaziem a podobne je nutné zobrať špecifickú kultiváciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Chcela by som sa opytat na manzelov problem. Uz neviem kam sa obratit aj ked je to skor urologickeho charakteru ako gynrkologickeho. Prosim vas, manzel ma po uraze v semennikoch mikrokalcifikaty (testikularna mikroliaza), je to vrj zriedkave ochorenie, striedave bolesti pretrvavaju uz taker pol roka.Raz je to lepsie, raz horsie. Krvne testy na onkologicke ochorenia su v poriadku. Hrčky nema. Neari sa nam pocat druhe dieta. Uz vyse pol roka. Prve dieta sme pocali po jednom spontannom potrate v 7tt. na prvy pokus bez problemov. Ja som z lekarskeho hladiska v poriadku. Mam 25 rokov, manzel ma 35 rokov. Spermiogram zatial robeny nemal ale bezne vysetrenie spermii u urologa boli v poriadku bez zapalov. Chcem sa opytat ci mozu tie kalcifikaty ovplyvnit tvar spermii alebo rychlost a ci to moze sposobovat neplodnost. Sledovany ma byt raz za pol roka. A este by som sa chcela opytat ci sa tie kalcifikaty daju niecim odstranit alebo to uz bude mat navzdy a aj bolesti? Moze sa koli tomu stat zo zdraveho chlapa neplodny? Dakujem krasne vopred za odpoved.

18 Feb 2023 - Dobrý deň. Toto je skôr otázka na urológa a špecializované reprodukčné centrum. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mam 27 rokov a "vadu" uterux duplex vagina septa (dva krčky a dve rovnako veľké maternice). Túto "vadu" mi zistili až s tehotenstvom. Napriek tomu sa mi podarilo vynosiť a cisárskym porodiť dvojičky v 35tt. Momentálne (3 roky po porode) uvažujem nad plastickou operáciou - odstránenie prepážky na vagíne. Viete mi prosím v skratke vysvetliť ako takýto zákrok prebieha a či môže mať vplyv na moje ďalšie, prípadné, tehotenstvo a pôrod?

15 Feb 2023 - Dobrý deň. Odstránenie septa nie je až taký komplikovaný výkon...skôr je dôraz na tom, aby nevznikli po operácii zrasty. Na ďalšie tehotenstvo by to nemalo mať vplyv. S veľkou pravdepodobnosťou budete rodiť cisárskym rezom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pan docent, prosim vas o informaciu, pred par rokmi mi zistili leukoplakiu na posve, vysetrenia mi nerobili ziadne,s len, ze je potrebne urobit cystotkopiu. Nebola som na cystoskopii lebo sa jej bojim a chcela by som sa vas spytat, ci ine vysetrenia namiesto cystoskopii sa nedaju urobit, a ci mate take pripady s leukoplakiou, lebo som sa vo vasich otazkach nikde nedocitala. A este jedna otazka ptosim vas,ak uz bude musiet byt ta cystoskopia, tak ake narkozy sa podavaju, ci by stacila aj inhalacna.Dakujem vopred pekne za odpoved

15 Feb 2023 - Dobrý deň. Nechápem, prečo cystoskopiu. Z leukoplakie bolo nutné zobrať vzorku na histológiu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mala som v decembri a januári chrípku. V decembri mi počas chrípky prišla veľmi slabá menštruácia (len špinenie) a v januári trochu oneskorená veľmi silná a bolestivá. Tento mesiac už mi mešká týždeň, môže to byť kvôli chrípke? Mám PMS (akné a bolestivé prsia), no menštruácia stále neprichádza.

14 Feb 2023 - Dobrý deň. Ešte je vhodné vylúčiť aj tehotenstvo. Navštívte Vášho gynekológa, pokiaľ sa menzes nedostaví. Vhodné bude celkové vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň. Mám 43 rokov doteraz pravidelna menštruácia od 11 rokoch, 3x som spontanne rodila. V dec som mala preventivnu prehliadku, cytologia platena ok. Vo febr. mi menzes meskal 4 dni. po skončení menzesu, asi na 5ty deň my začalo krvavé špinenie, hlavne rano a dopoludnia ku večeru sa špinenie zmierni, ale opakuje sa tu už 4ty deň. teraz som asi v strede cyklu. Bolesti nemam. Na maternici mam male myómy asi 2, gyn. sa vyjadril ze take zanedbateĺne ( ako znamienka) Doteraz som v strede cyklu nikdy nemala krvavé výtoky. Prosím o odpoveď. Ďakujem.

14 Feb 2023 - Dobrý deň. Krvácanie môže byť spôsobené z hormonálneho spádu v čase okolo ovulácie. Eventuálna hormonálna liečba/teliesko sú na zváženie. Samozrejme krvácanie môžu spôsobovať aj myómy, keď sú lokalizované tesne pod sliznicou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som 2 roky po druhom pôrode, takmer rok po úspešnej konizácii, taktiež po 2 dávkach očkovania Gardasil 9, no od začiatku po konizácii mám problém s dĺžkou krvácania. Cyklus mám 29-30 dní ako predtým a prichádza načas, no krvácanie trvá aj 12-14 dní...7-9dní je veľmi slabé (nie špinenie), potom je pár dní stredné až silné. Trvá to už naozaj dlho a veľmi ma to obťažuje. Bola som už aj u svojej gynekologičky a tá mi vravela, že to môže byť po konizacii či po očkovaní. Čo sa s tým dá robiť? Môže to byť aj niečo iné? Bolesti nemám absolútne, cítim sa fajn, pred pôrodmi som mala veľmi bolestivý menzes prvé 1-2 dni, po pôrodoch bez bolestí, akurát po tej konizacii nastal problém s dĺžkou krvácania. Netuším, čo s tým. Vopred ďakujem za radu.

14 Feb 2023 - Dobrý deň. Z očkovania to určite nebude, doplnil by som kolposkopické vyšetrenie. Niekedy sa krčok maternice hojí granulačným tkanivom, ktoré je krehké - možno ošetrenie laserom by bolo vhodné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer pan doktor. Chela by som sa opytat ci bylinkova tinktira moze znizit ucinnost antikoncepcie? Dakujem

12 Feb 2023 - Dobrý deň. Neviem, čo konkrétne myslíte. Vo všeobecnosti nie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, bola som na pohotovosti a zistili mi klitoriálnu cystu, upcháva sa mi cieva pri klitorise naľavo z pohľadu Dr. a tak vznikne útvar hruškovitého tvaru vo veľkosti 2 cm x 1 cm. Odporučili mi sedavé kúpele a vaginálne čapíky. Termín u môjho gynekológa mi dali až v marci, lebo majú veľa. Na pohotovosti mi povedali, že ak sa to do týždňa vstrebe, je to ok. Ak by to pretrvávalo, tak chodiť si to dať prepichnúť gynekológom. Po tom, čo sa to vstrebe, to mám o pár dní znovu. Na dotyk cítim trochu bolesť a pnutie z navretia cievy. Zopakovalo sa mi to už viac krát v poslednej dobe. Síce to po 4-7 dňoch zmizlo, ale je to nepríjemné. Vyskytuje sa to po vzrušení a stimulácii s partnerom. Abstinencia tiež nie je riešenie v zdravom vzťahu. No samozrejme, keď to vypukne, tak intímnosti odmietam. Ešte som nerodila, ani nie som tehotná. V minulosti som dlho užívala HAK Yadine, neskôr Seasonique, tak vraj upchatie cievy môže mať s tým súvis. Aké by ste navrhol možnosti riešenia a prípadnú samoliečbu na urýchlenie vstrebania, spriechodnenia cievy? Môžem sa tohto problému nejak zbaviť na dlhodobo? Ďakujem Vám za radu.

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Ak sa Vám to opakuje, ja odporúčam, aby Vás pán doktor poslal na konzultáciu na najbližšie klinické pracovisko ( do nemocnice). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, Mám 23 rokov, pred rokom som mala zhoršené výsledky cytologie (stupeň 3),po poslednej prehliadke bolo zistené, že je na krčku stále zápal. Ešte sa čaká na výsledky, či nejde o HPV. Partnera mám stále toho istého, ale máme problém, že si mení spodné prádlo cca raz za tri dni. Myslíte, že aj to môže mať vplyv na moje výsledky? Odporúčate očkovanie proti HPV? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Na HPV infekciu to nemá žiadny vplyv. Očkovanie odporúčam. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam na vas otazku. Ak mam pohlavny styk v dni kedy mi meska menstruacia,su to plodne dni alebo nie? (Casto sa mi stava,ze menzes meska? Dakujem za odpoved Alexandra

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Je veľmi ťažko odhadnúť plodné dni, keď máte nepravidelnú menštruáciu. Na trhu sú dostupné rôzne ovulačné testy...skúste ich. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. Počas ovulácie som začala špiniť, svetlo ružový výtok. Výtok sa zmenil na tmavo hnedý asi po 4 dňoch. Dnes čo je 3 dni pred menštruáciou ešte stále špinim. Vo sa týka výtoku je bez zápachu. Mám pravidelný cyklus. Nepozorujem okrem toho žiadne ine ťažkosti. Vopred Vám ďakujem za Vašu odpoveď. S pozdravom Miriama

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Sķôr ne to krvácanie z hormonálneho spádu. Počkal by som do ďalšej menštruácie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý Deň. Pán doktor môžete mi upresniť ako som na tom ohľadom operácie ktorú som ešte absolvovala b decembri na odstránenie myómov, maternice a pravého vajecnika. Histológia ukázala že v jednom myómovom uzle je neistá nejasná možná atypia2+.V novembri pred operáciou som mala CT aj cytológiu onkocytologiu v poriadku. Moja gynekologička ma posiela na onkogynekologiu na konzílium.Mozem mať rakovinu?Alebo je to len náznak že sa tam rakovina vytvára. Inak mám 45 a krčok maternice a ľavý vaječník mi nechali. Dakujem za spätnú väzbu. S pozdravom Síposová

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Veľmi ťažko sa hodnotí nález bez konkrétneho popisu. Vo všeobecnosti existujú myómy aj s atypiami, ale sú zriedkavé a manažnent skôr konzervatívny. Inak povedané nejde o onkologické ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,som po konizacii a prisli mi vysledky z histologie.Konizat vysetreny kompletne.Fokalne epidermizovane ektropium cervikalnej sliznice.Povrchovy skvamozny epitel loziskovo s prejavmi high-grade dysplazie/cervikalnej intraepitelovej neoplazie cin2-cin3/hsil.Imunohistochemicky je dysplaticky epitel p16 pozit.,so signifikantne zvysenou proliferacnou aktivitou Ki67.Dysplaticke zmeny fokalne zasahuju do tesnej blizkosti jedneho resekcneho okraja(najskor vaginalny resekcny okraj).Endocervikalny resekcny okraj je bez evidentnej dysplazie,bez invazivnych nadorovych zmien. Prosim Vas co to znamena? Musim ist znova na zakrok?Mam rakovinu? A co je to ten vaginalny resekcny okraj?.Dakujem za opoved.

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Nie nemáte žiadne onkologické ochorenie. Ja by som pri takomto náleze volil len pravidelné kontroly. Vonkajší pozitívny okraj nie je hneď indikáciou k druhej operácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Budúci týždeň ma čaká zákrok -konizácia s fr.kyretom. Nález, po kolposkopii je Laesio pet.cerv. uteri LG SIL, OC-ASC H, pozit. HPV. Mám 36 rokov.Je prosím postup lekára správny? Ďakujem pekne za odpoveď.

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Vzhľadom na Vaše výsledky a vek by som sa tiež priklonil ku konizácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, užila som tabletku po a po 5 dňoch mi začalo krvácanie chcela by som sa opýtať koľko dní toto krvácanie bude trvať? (Nie je to menštruácia)

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Je to individuálne - je to skôr krvácanie z hormonálneho spádu - trvá niekoľko dní. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, v auguste som mala vykonanú konizáciu, pretože CIN bol 2-3,po operácii výsledky boli negatívne, len zistené chronické zápalové zmeny, vybrali mi aj polyp.Problém je, že krvácam aj tri týždne do mesiaca, brala som duphaston, bez zmeny, ultrazvuk v poriadku, cytologia tiež, žiadne polypy, lekárka skonštatovala, že je to krčok, mám si dávať cicatridinu. Ak sa to nezmení, ďalšia konizácia. Chcem sa opýtať na váš názor, prečo tak krvácam. Ďakujem za odpoveď.

11 Feb 2023 - Dobrý deň. Po operácii sa môže stať, že sa krčok maternice hojí krehkým granulačným tkanivom, ktoré krváca. Skúste spomenutú lokálnu liečbu...ak nezaberie skôr by som odporúčal laserové ošetrenie krčka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň našli mi cystu na vaječníkov veľkosť 4cm.mavam každý deň veľké bolesti podbruška pravá ľavá strana a veľké bolesti krížov krvácanie aj mimo cyklu prakticky krvacam pol mesiaca 20dni v mesiaci plus mínus pár dní bojím sa navštíviť lekárku

12 Feb 2023 - Dobrý deň. Bolestivá cysta musí byť riešená. Navštívte Vášho lekára čím skôr. Vyhnete sa tak možným komplikáciám. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, zo 7.1.2023 mám takýto nález: PO 45x43 mm anechog. cystou 38x29 mm, hyperech. štruktúry vytvárajú rozsiahle proliferácie, výrazná vaskularizácia, CD výpotok do 10 ml1. Záver: Tu ovar. I. dx. D 27, onkomarker C127 - 44, uterus myomatosus. Na čo sa mám pripraviť? Ďakujem za odpoveď.

12 Feb 2023 - Dobrý deň. Základným riešením je operácia, počas ktorej sa s veľkou pravdepodobnosťou odstráni postihnutý vaječník. Všetko potom závisí od výsledku histologického výšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Je prosím možné opakované zlé prevedenie cytológie(tej spoplatnenej)? Že neodhalí rakovinu krčka maternice a príde sa na to až pri krvácaní mimo cyklu a už je v pokročilom štádiu? Ďakujem

12 Feb 2023 - Dobrý deň. Je ťažké sa k tomu vyjadriť - všetko závisí aj od techniky odberu. Ale samozrejme ani jedna cytológia nie je 100%-ná. Citlivosť je len na úrovni približne 80%. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. V novembri mi bola robena konizacia s vysledkom: AIS (adenoca in situ) + CIN ||| v.s non in sano. (To je ze lezia zasahuje pravdepodobne hlboko do hrdla a nie je jasne, ci bola zakrokom odstranena cela) Vcera som absolvovala rekonizaciu spolu s hysteroskopiou. Moje otazky su: 1. Pri takomto naleze, neexistuje ina moznost ako hysterektomia? Doktor ma len na tuto moznost pripravoval. 2. Kojim stale skoro 3 rocnu dceru, rada by som si zacala daval na podporu imunity Indol3C - avsak neodporuca sa to pocas kojenia. Je mozno, nieco ine na podporu imunity? 3. Doktor po konizacii mi odporucil Betadine capiky, ktore tiez nie su vhodne pocas kojenia. Existuje nejaka ina alternativa aj v tomto pripade prosim? Mam 38 rokov, onkocytologiu v roku 2021 som mala v poriadku, v roku 2022 bol nalez CIN |||. Az konizacia v novembri objavila Adenokarcinom. Dakujem za odpoved

12 Feb 2023 - Dobrý deň. Rekonizácia musí byť s negatívnymi okrajmi a aj tu existuje riziko - preto sa zvažuje hysterektómia vo Vašom veku. Skúste Cicatridina čapíky. Pokiaľ dojčíte, neexperimentujte moc s podobnými liekmi na podporu imunity. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať,ako sa postupuje,ak gyneolog nájde prostrednictom sona myomy na maternici a cystu na funduse,taktiež postup pri nájdených polypoch na krčku. Cytoster je v poriadku. Myomy na maternici mi boli najdene uz skor počas cisárskeho rezu.Lekar ktory operoval tvrdil,ze ich bolo viac vacsie aj mensie,ale moja gynekologicka ich nevie najst,resp.lokalizovala jeden.Ani po cisarskom reze ich nenašla.Som z toho nervozna.Na koho sa obrátiť aby mi maternice bola poriadne vyšetrená? Sono je dostatočné? Ďakujem za porozumenie. Pekný deň

12 Feb 2023 - Dobrý deň. Sono je vhodné absolvovať v sonografických centrách. Následný manažment závisí od lokalizácie myómov, od ich počtu a podobne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Mám 40 rokov, menštruácia od 11 za sebou 6 ivf, jedno dieťa /cisársky/. Polycystické ovária, naposledy myóm maternice, 2020 laparoskopia, predtým vysoká sliznica maternice, histológia, vraj hormóny. Všetky cytológie v poriadku-pravidelné preventivky. Teraz jún zväčšená sliznica krčka, sono po mesiaci to isté - cytológia klasická bola negatívna. Navrhli mi hystológiu z krčka. Otázka znie, keďže nechcem nič podceniť- čo robiť ? Inak partner jeden dlhé roky. Ešte ma zaujíma aj otázka očkovania, či zvážiť aj to a s čím to môže súvisieť ivf ? Poriadne neviem ani tie polycystické ovária či sa nejak riešia- len ma už nebaví čo preventívka to problém. Ďakujem Mám sa báť napriek dobrej cytológii, že je to niečo vážne? Ďakujem za odpoveď.

31 Jan 2023 - Dobrý deň. Zhrubnutá sliznica na krčku maternici nič neznamená. Pokiaľ je cytológia v poriadku, stačí absolvovať pravidelné kontroly u gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor,28.6.2022 som mala operačný zákrok abdominalnu hystetektomiu mala som cystu na vaječníku a prolaps maternice,vybrali my von vaječníky,maternicu,ale už v decembri my gynekológ oznámil že my klesol dole zadné vajco, nerozumiem tomu čo sa mohlo stať,zase my to vajco vychádza von.Neviem to opísať tak medicínsky mám to vajco otvore,pri čurania a stolicou ho vidím že my vytŕča.Potrebujem pán doktor radu čimusim opäť podstúpiť operačný zákrok.

31 Jan 2023 - Dobrý deň. Neviem, čo to môže byť, keďže nemáte maternicu ani vaječniky. Ešte môže poklesávať pošvová stena. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som sa spýtať či diagnostikovaná cysta na ľavom vaječníku o prieme 36mm môže prasknúť a výjsť von.. ak áno môže vyzerať ako prasknutá blanka s ložiskom? Dnes sa mi to stalo a musím povedať, že ma to dosť zaskočilo, len neviem či to môže byť ono alebo nie.. Ďakujem

31 Jan 2023 - Dobrý deň. Môžete navštíviť svojho gynekológa, ktorý urobí kontrolný ultrazvuk. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Prosim chcem sa Vas opytat. 7.12.22 mi bola robena konizacia a kyretaz CK. Menzes som dostala 29.12.22 presne na cas. Teraz mi menzes meska uz 3 dni. Robila som si tehotenske testy. 2 mi vysli negativne a 2 pozitivne. Velmi slabucke tie druhe ciarky. 2 testy som si robila 2 dni dozadu (1 pozit.,druhy negat.) A dnes takisto. Co si myslite? Som tehotna? S muzom sme mali pohlavny styk asi len 3x. Alebo z akeho dovodu moze byt pozitivny test, ak niesom tehotna? A ak by som bola tehotna, tak skoro po konizacii, aky je postup? Je to moc riskantne? Histologia, ktora mi prisla je zla. CIN III. Za odpoved velmi pekne dakujem.

31 Jan 2023 - Dobrý deň.Urobte si tehotenský test s odstupom týždňa a pri pozitivite navštívte svojho gynekológa. Najlepšie je otehotnieť s odstupom aspoň 6 mesiacov od operácie. Budete avsolvovať pravidelné kontroly u svojho lekára,nemusíte sa báť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobre ráno prosím vás,zoberú mi pri tejto vážnej diagnóze celu maternicu?vysetrenie z pet/ct: -hypermetabolicke ložisko v MP vľavo, v CT sa projektu je do oblasti ľavého ovaria.---v oblasti cervix uteru nepravidelný hypermetabolicky TU útvar,v CT brz jednoznačneho korelatu. ZAVER V PET/CT- obraz hypermetabolickeho primárneho TU v cervix uteru bez známok metabolických aktivnej disminacie.Teraz po menštruácii mam ísť na konizacia a vraj uvidia pro zákroku.hrcku na krčku maternice som si nastala ešte ako malú a upozorňovala na ňu ale až po pol roku na vlastnú žiadosť odoslania do ba na onk.k svätej Alžbete mi zistili toto.odvtedy cítim ze sa mi to oveľa zvacsilo a pri krčku tvrdé krčku a od krčku smerom do ľavej strany taky opuch si cítim po hmatom ze sa to zväčšuje. Prosím vás odpíšte mi čo najskôr ďakujem veľmi pekne. ???Pet ct bolo vykonané 16.1.2023

31 Jan 2023 - Dobrý deň. Všetko bude záležať od konizácie a výsledku histológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím tri týždne po sekcií, samozrejme viem že šestonedelia je obdobie plne zmien ale aj napriek tomu mi ostali bolesti a to najmä od pupka dole akoby ma niekto sťahoval opaskom a s tym mam problém aj pri chôdzi ale najmä neustály pocit plného mechúra a tým aj časté návštevy toalety.Pri močení ma dosť reže a keď domočím pulzuje mi akoby v oblasti vagíny...je to ešte normálne?

30 Jan 2023 - Dobrý deň. Mierne bolesti ešte môžu byť. Ďalej popisujete skôr znaky zápalu močových ciest..navštívte Vášho zmluvného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, pred 7 rokmi mi diagnostikovali lahkú displaziu krčku podstúpila som zmrazenie od vtedy cytologia aj hpv negativne, ale začali sa mi robiť kondylomy, nerozumiem tomu ked je hpv negativ prečo sa to robí, či vírus je stále v tele a som nadalej nosičom hpv. Odporučili mi očkovanie ale vzhladom na moj vek 50 rokov mám s toho obavy. Ďakujem za odpoveď

30 Jan 2023 - Dobrý deň. HPV test zachytáva len vysokorizikové typy. Benígne typy vytvárajúce kondylómy nezachytí.Očkovanie by som už neodporúčal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,na prsníku mi bola zistená ľahká hypertrofická adenóza.Začiatkom roka som brala dosť vysoke dávky estrogénov pred IVF. Na sone som bola už 9/2022 ale tam pravdepodobne tento nalez nebol. Posledné 3 mesiace beriem len bylinky na podporu plodnosti. Mám radšej všetko vysadiť ? Môže to byť aj z nich ? Ďakujem

30 Jan 2023 - Dobrý deň. Zmeny mohli byť na podklade hormonálnej liečby. Neviem, aké presne bylinky užívate. Je vhodné absolvovať pravidelné vyšetrenie prsníkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, nakoľko môj gynekológ mi dal termín až na 10.3.skusim sa spýtať aspoň takto Vás. Asi v septembri ma 15 dní pred termínom menzesu začali veľmi bolieť prsia, naliate, bolestivé, ani dotknúť ani spať. S príchodom menzesu odišla aj bolesť. Odvtedy mávam problémy s meškaním menzesu, i keď niekdy len 4 dní, ale PMS mávam už 10 dní pred termínom. V decembri som mala mykozu, asi z bazéna, dala som si canesten combi tabletu a krem, zabralo. Ale týždeň pred menzesom som začala krvácať, trvalo to pol dna a odvtedy nič a menzes prišiel v termíne. Vôbec neviem, čo mohlo byť to krvácanie. Teraz mam zápal močových ciest, termín menzesu o 7 dní, ale dnes už som zasa spozorovala, akoby sa mi menzes spustal. Čím môžu by spôsobené takéto patalie?

30 Jan 2023 - Dobrý deň. Daný stav môže byť na podklade hormonálnej nerovnováhy. Gynekológ určite urobí komplexné vyšetrenie a určí postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den som zdrava 40tnicka, jeden porod bola som na kontrole prsnikov so zaverom : lozisko v pravom prsniku v HMQ FIA dif dg zahustena cysta BI RADS 2 je to v poriadku? Myslim ci je potrebne sa nejako obavat alebo stacia pravidelne prehliadky ako to mu bolo doteraz? Je pravdou ze prave z tohoto prsnika som kojila svojho syna 4roky dakujem Natalia L.

31 Jan 2023 - Dobrý deň. Nález je nezhubný - stačia teda pravidelné kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Diagnózu HPV mám od roku 2015 kedy som podstúpila konizaciu krčka.Od vtedy som sledovaná pravidelne podstupujem cito testy. Bunky krčka negatívne, ak aj vyjdú zvýšené hodnoty po opakovanom teste je to v poriadku. Avsak uz rok mám stále HPV aktívne a všetky zle markery sa stále objavujú vo výsledkoch( lekár mi ich ukázal pod číslami 31,33 atď). Radil mi zvýšenie imunity a pod.ale nezaberá to. Ako sa dá bojovať? Je vôbec niečo čo viem spraviť s touto diagnózou? Vopred ďakujem a ospravedlňujem sa ak otázka nespada pod takúto stránku.. S pozdravom Cvancarova

31 Jan 2023 - Dobrý deň. Ja by som pokračoval v pravidelných kontrolách. Pri negatívnej cytológii sa nemusíte obávať. Takisto radím posilnenie imunity. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám diagnostikovanú hyperplaziu endometria, 10mm, vek 48 rokov. Menzes naposledy v novembri. Mala som absolvovať hysteroskopiu a kyretaž, ale pre opakované nachladnutia ( nádcha, kašeľ) sa mi to v kuse posúva, nakoľko mi to anestéziológ neodporučil. Rozmýšľam že to presuniemm aj o mesiac, snáď sa dovtedy preliečim a mám tam aj týždňovú dovolenku. Je to bezpečné presunúť to o tak dlhú dobu? Lebo vždy to posuniem o týždeň a vyliečim sa z herpesu, príde nádcha a nie je možné sa jej zbaviť. Ďakujem

28 Feb 2023 - Dobrý deň. Posunutie operácie o mesiac nebude mať vplyv na jej výsledok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, na cytológii mi vyšlo HPV pozitívne a všetko ostatné je v poriadku. Lekár mi odporučil Deflagyn alebo očkovanie (ktoré vraj nemusí byť účinne) a samozrejme aj vyšetrenie partnera na urológii. Môj partner už kedysi velmi dávno absolvoval výter na urológii a odvtedy povedal, že už nikdy to nechce zažiť. Je možnosť nejak preliečiť partnera aj bez toho aby absolvoval vyšetrenie? Ďakujem

12 Feb 2023 - Dobrý deň. Kauzálna liečba HPV vírusu neexistuje..skôr sa zamerajte na podpornú liečbu ako je posilnenie imujity a podobne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, mám 41 rokov a osem rokov už nemám menzes, bola som na preventívnej prehliadke a vyšiel mi HPV pozitívny výsledok. Malo by zmysel, ak by som si dala vybrať maternicu, zmenilo by sa nieco tým,alebo by to pomohlo? Ďakujem za odpoveď

28 Feb 2023 - Dobrý deň. Pri HPV pozitivite a negatívnej cytológii nemá absolútne žiaden zmysel odstraňovať maternicu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v decembri som bola na preventívnej prehliadke. Keďže im výsledky z cytologie meškali, kazali mi zavolať po novom roku. Dovolala som sa až tento týždeň a dozvedela som sa, že mi boli zistené abnormálne bunky. Objednali ma na budúci týždeň, lenze vtedy mi vychadza menštruácia. Tak pojdem aspon na konzultáciu. V online zdravotnej karte som sa dopatrala k diagnóze ASC-H R87.61. Co to prosím vás znamená? Nemôže byť také dlhé čakanie (vyše mesiaca) nebezpečné? Sestrička v telefóne tvrdila, že zrejme bude potrebný odber na jednodňovej chirurgii. Ako taký odber prebieha? Co ma teraz čaká? Ďakujem vopred za odpoveď.

28 Feb 2023 - Dobrý deň. Daný odklad nebude mať vplyv na výsledok. ASC-H cytológia predstavuje vyšši stupeň bunkových zmien - odporúča sa kolposkopické vyšetrenie a biopsia ..t.č. bez nutnosti jednodňovej chirurgie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, prosim Vas pred par mesiacmi som bola tazko prechladnuta, cca.1 mesiac trvalo kym som sa vyliecila. Uz 3 mesiace nemam zapal mocoveho mechura, predtym som tiez dlhe roky nemala, predsa sa mi zmenila citlivost posvy. Nemam uz tak chut na sex ako predtym a citim sa tam dole suchšia, aj ked moj partner je velmi pozorny, ma rad dlhe predohry a napriek tomu, ze je moje telo vzrusene, tam dole som sucha. Davam si uz dlhsie cas pozor aj na pitny režim. Viete mi nieco na moj problem doporucit?

08 Jan 2023 - Dobrý deň. Ja by som odporučil na začiatok lubrikačné gély. Možno by boli vhodné aj probiotiká..lokálne preplachy - možno sa po liečbe zmenila aj pošvová mikroflóra. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, chcela by som sa informovat. Som Brca1, HER negativ, 40 rokov. V 2020 rakovina prsnika + chemo + mastekto, vo februari bude mastekto druheho prsnika.Vajecniky su nefunkcne a chcela by som vediet, ci su hormony podavane pri umelom oplodneni pre mna vhodne a bezpecne. Podavaju estrofem 3×2mg + progestanelle 200mg 2×2. Zvazujem tuto moznost. Dakujem za akukolvek odpoved

08 Jan 2023 - Dobrý deň. Prsníky sú už preč, hormóny teda nepredstavujú také riziko. Treba len myslieť na to, že sa vaječníky štandardne po 40tke odstraňujú. Kvôli riziku onkologického ochorenia pre BRCA. Najlepšie by bolo čím skôr otehotnieť, ak plánujete rodinu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, Chcela by som sa opytat aky by ste navrhli postup pri vysledku z cytologie: Vseobecny zaver:Epitelialne bunkove abnormlity, vid interpretaciu vysledkov Non-neoplasticky nalez:Nenadorove bunkove zmeny - metaplazia Epitelialne bunkove abnormality Dlazdicovite bunky Atypicke dlazdicovite bunky Low-grade skvamozna intraepitelialna lezia (LSIL, zahrnujuca HVP/mierna dysplazia/CIN1 Imunocytochemicke vysetrenie Ki-67/Confirm/30-9/ Ventana bez extresie Odporucania: HPV typyzacia, cytologicka kontrola o 1 rok Ked som si volala o vysledky, bolo mi povedane ze mam vysledky ok a mam prist na kontrolu o rok Dakujem velmi pekne

08 Jan 2023 - Dobrý deň, ľahké dysplastické zmeny popisované vo Vašom náleze sa riešia konzervatívne s kontrolou o 6-12 mesiacov. Pri opakovaní nálezu je vhodné kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Pred 3 tyzdnami po ATB som mala palenie, svrbenie dolu s bielym hrudkovitym vytokom. V lekarni mi doporucili uzivanie vag.cipok, ako aj vyzivove doplnky (oralne). Po par dnoch sa ulovili. Teraz uz 3 dni bolest v podbusku, opat palenie aj bolest posvy bez vytoku. Mozecie je caste, lebo sa snazim vela pit. Je potrebne zajst ky gynekogovi? Ci postaci nieco z lekarne?

08 Jan 2023 - Dobrý deň. Ak sa pridali bolesti v podbrušku, mohol zápal postihnúť aj maternicu. Určite odporúčam vyšetrenie u Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím vás, je možnosť ako zistiť či je HPV prítomný v hrdle alebo v ústach? Je na to nejaký test? Vopred ďakujem za odpoveď

07 Jan 2023 - Dobrý deň. Test na prítomnosť HPV sa dá urobiť aj na diagnostiku v ústnej dutine/hrdle. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mala som nechránený orálny sex s mužom, o ktorom viem, že mal len jednu sexuálnu partnerku, no nerozprávali sme sa o čisto orálnych partnerkách. Je šanca, že sa pri nechránenom orálnom sexe mohlo preniesť HPV? A ak šlo iba o orálny sex, môže sa hpv preniesť aj do genitálií alebo iba do hrdla? Je nejaký test na orálne HPV? Vopred ďakujem za odpoveď, už dlho kvôli tomu nespávam a bojím sa. Môj imunitný systém je po veľkej operácii slabý

07 Jan 2023 - Dobrý deň. Prenos HPV je možný...i keď málo pravdepodobný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, čaká ma naplanovana laparotomicka hysterektomia a pravdepodobne budem mat v tomto termíne aj menštruáciu. Je to prekážka v uskutočnení plánovanej operácie?

07 Jan 2023 - Dobrý deň. Operačný výkon by sa počas menštruácie nemal vykonať. S pozdravom.Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer, som 2mesiace po kompletnej hysterektomii.Moj gynekog mi povedal ze mozme mat uz pohlavny styk.Chcem sa vsak opytat ci mozme ,,ist naplno” alebo sa tomu radsej vyhybat?Dakujem

07 Jan 2023 - Dobrý deň. Pohlavný styk už môžete mať. Niekedy je dobré začínať pomaly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, prosim vas chcem len poradiť. Mam 44 a uz dlhodobo mam ženské problémy.s menzesom ktorý som nikdy pravidelný nemala, napr mala som dva mes v kuse, potom tri mes nič a takto stále dlho, a bolestivý. Moj gynekológ mi tvrdil ze mi nič nieje a napriek tomu som k nemu chodila stále z bolesťami ako na teplé rozky ?a stále že nič a nic. Až raz pred koncom keď som bola rozhodnutá od neho odísť mi povedal ze mam niečo na krčku, tak som si našla iného gynekológa a ten pi vyšetrení mi zas povedal ze tam nič nemám, tak ako mala som toho dosť. No a teraz už nechodím na prehliadky naposledy pred rokom a pol, ale uz dva roky nemám menzes teda takto pol roka nič potom v kuse 2mesiace,zas vyše polroka nič a napr tri dni, potom nič zas týždeň, teraz naposledy som mala v novembri2tyzdne bolestivý. Ale trápi ma skôr ten krcok, asi to 5 mesiacov mam s nim problém ze si ho nahmatam dosť nízko a dost ma boli, teda boli ma z vonkajšej strany a priserne nie stále a dost často teraz napr uz 5den, až si musim ľahnúť, môžte mi prosím vás poradiť dake kvapky niečo čo mi pomôže. Dakujem krasne. Pekný večer. Zuzana

07 Jan 2023 - Dobrý deň. Kvapky Vám na to určite poradiť nemôžem. Potrebujete komplexné gynekologické vyšetrenie, ultrazvuk, hormonálny profil, cytológiu. Inak sa nepohnete ďalej...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, mám 31 rokov. Bola som na vyšetrení u gynekológa. Cytológiu mám negatívnu ale HPV a Ureoplazmy mi vyšli pozitívne. Mám priateľa ale nikdy som ho nepodviedla,ako je možné že mám výsledky pozitívne? Chceli sme sa snažiť o bábätko ale teraz neviem či ma nebude chcieť opustiť. Ďakujem krásne

07 Jan 2023 - Dobrý deň. HPV vírus už môžete mať dlho..alebo ho máte obaja. Určite to nie je žiadna tragédia - kľudne sa snažte o bábätko. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, výsledok z posledného steru bol Asc-h, nemožno vylúčiť Hsil, Nilm negatívne. Podstúpila som rozšírenú kolposkopiu, kde záver znie veľmi diskrétna punktácia na č.12-1 exocerv. Keďže som v čase kolposkopie nemala k dispozícii výsledok posledného steru, nebola mi robená biopsia, má sa urobiť o 3 mesiace spolu s ďalším výsledkom steru. Nie je to neskoro? Je možnosť, že do vtedy sa môže nález zlepšiť? Užívam ešte doplnok Indonal forte. Ďakujem za odpoveď.

07 Jan 2023 - Dobrý deň. Na základe cytológie je biopsia žiadaná...aj keď ju absolvujete o 3 mesiace, nič sa odkladom nestane. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Cca pred mesiacom sa mi urobil vred na prsniku. Ultrazvuk dopadol v poriadku a ze to bude kozna zalezitost. Vred zmizol a teraz sa mi nanovo urobil .ako mam prosim postupovat dalej?

04 Jan 2023 - Dobrý deň. Navštívili ste kožného lekára alebo odborníka na ochorenia prsníkov? Sonografické vyšetrenie niekedy nestačí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, je to asi skôr urologická otázka ale skúsim. Mohlo by nosičstvo HPV (bez reinfekcie) u muža pretrvať aj povedzme 15-20 rokov alebo je to vylúčené?

04 Jan 2023 - Dobrý deň. Daný stav je možný, ale skôr zriedkavý. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer. Chcela by som sa opytať. Zistili mi mi virus HPV. Doktor mi povedal ze si mam kupiť Papilocare gel a používať ho 3-4 mesiace a prísť až o 6 mesiacov na kontrolu. Mňa teda zaujíma či môžem isť aj skoŕ na tu kontrolu než až o 6 mesiavov napriklad už o 4 až 5 mesiacov? Ďakjjem

03 Jan 2023 - Dobrý deň. Ak máte cytológiu v poriadku, stačí ísť na kontrolu aj o 12 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer prosim Vas mam nakoniec v papieroch cytologia ze asc-h nemozno vylucit hsil to su skvamozne bunky a potom su glandularne a to mam nilm plus pozit hpv 16 co znamena to asc-h uz rakovinu? Lebo mam v tom zmatok najprv mi povedali ze mam hsil a teraz mam v papieroch toto idem o tyzden na biopsiu

03 Jan 2023 - Dobrý deň. ASC-H je podobný typ cytológie ako HSIL. Vôbec však nemusí znamenať onkologické ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , som po konizacii krčka . Konizacia bola robená pred mesiacom , po nej som týždeň krvacala mierne až spinila a po týždni prišiel silný menzes . Momentálne je tomu mesiac . Posledn týždeň krvacam svetlou krvou ale nie ako cez menzes ale vždy po návšteve wc . Stačí mi mať intimku občas je to len spomenie ale väčšinou taká svetla krv . Prosím je to normálne po takej dobe ? Poprípade koľko sa to naozaj môže najdlhšie hojit? Ďakujem za odpoved , moja gynekologička momentálne neordinuje .

03 Jan 2023 - Dobrý deň. Špinenie sa po konizácii môže objaviť. Ak bude krvácanie silnejšie, bezodkladne navštívte Vášho gynekológa alebo pohotovosť v nemocnici. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 29 rokov a v minulom roku som bola 2x na konizacii. Cytologia bola vždy negatívna ale rozhodli sa kôli pretrvávajúcemu bielemu Výtoky ktorý nereagoval na liečbu. + Sa pridalo špinenie mimo cyklu. Výsledok hystologie CIN3 okraje postačujúce. No stále pretrvávalo špinenie mimo cyklu vraj ten kŕčom bol taký citlivý tak sa rozhodli po pol roku pre rekonizaciu výsledky histologie CIN1. Aktuálne je od tej operácie 5 mesiacov moja menštruácia trvá cca12 dní pred menzes špinenie potom menzes 3-4 dní a potom zas špinenie. Aktuálne teraz špinim celý cyklus. Lekár mi zobral stery, kultiváciu všetko negatívne. Ja už som naozaj zúfalá už mi je až trápne chodiť tam každý mesiac ako na hodiny klavíra. Viete mi poradiť ako ďalej ?

03 Jan 2023 - Dobrý deň. Ak je cytológia po konizácii negatívna, môžete byť pokojná. Krvácanie môže byť aj z dôvodu hormonálnej nerovnováhy. Robil Vám Váš gynekológ hormonálny profil? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobrý deň chcela by som sa opýtať z priatelom sa snazime uz 3 roky o babetko, bola som u ginekologa cca mesiac dozadu no vzdy ked som sa spytala kde je problem, normalnu otazku som nedostala,nevie mi to nikto normalne vysvetlit. moja mama mala rakovinu krcka maternice povedali mi ze to mozem mat dedicné, robili mi vysetrenia aj citologiu tam som daco nemala v poriadku ale nebolo to nic vázne, brali mi vzorku z krcka maternice, tam mi vyslo ze nemam rakovinu krcka maternice ale ze tam mam dajak skvrny chcem sa teda opytat moze to ovplivnovat otehotnenie? ten krcok maternice? mozem otehotniet aj keby som na krcku mala dačo? dakujem vopred za odpoved

03 Jan 2023 - Dobrý deň. Rakovina krčka maternice nie je dedičné ochorenie. Je spôsobená HPV vírusom. Dané zmeny na cytológii neovplyvňujú možnosť otehotnieť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 13 a polročné dievča (ešte nemenštruuje) mala bolesti prsníka, prsník bol tvrdý a začervenaný. Dostala ATB liečbu (zinnat 250 - 10 tabliet každých 12 hodín). Sono potvrdilo zápal (zhrubnutá koža do šírky 3mm, prítomné zhrubnutie a zvýšená echogenita podkož. a mammárneho tuku - charakteru zápalových zmien). Okrem toho :"v centrálnej oblasti sú tri cysty, najväčšia cysta veľk.13,5mm. Reaktívne zväčšené LU do veľk. 1cm. Na nebolestivom prsníku je tiež cysta veľk.11mm. Ako postupovať pri takomto náleze u tak mladého dievčaťa (gynekológ, chirurg i lekár na sone tvrdili, že sa so zápalom v takom veku ešte nestretli)?

03 Jan 2023 - Dobrý deň. Zápal je naozaj zriedkavý v takomto veku. Jediná možnosť je správna antibiotická liečba. Ani cysty nie sú bežné. Vzhľadom na ich veľkosť sa však s nimi nič nerobí.Je nutné absolvovať pravidelné kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať posledné dni mam neskutočne nafúknuté brucho a boli má v pravej strane pri vajíčku meška mi menstruacia už 50 dni ale nemala som pohlavný styk 3 mesiace čiže tehotná nemôžem byt, ale vysadila som antikoncepciu hormonálnu a teraz som ju znova začala brat, ale veľmi má trápi to že stále nemam menštruáciu a mam veľmi nafúknuté brucho, a mam bolesti už aj v bokoch a neviem čo mam robiť. Ďakujem za skorú odpoveď.

03 Jan 2023 - Dobrý deň. Navštívte Vášho gynekológa - po celkovom vyšetreni a ultrazvuku Vám môže pichnúť injekciu na vyvolanie menštruácie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, som po laparoskopickej hysterektómii maternice, s ponechaním krčka maternice, vajcovodov aj vaječníkov. Občas zvyknem krvácať, prosím môže sa to stavať? Krv je farby niekedy špinenie tmavo hnedej ale pri močení riadne krvácam. Ďakujem

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Neuvádzate, kedy bola operácia vykonaná - neviem sa teda k tomu vyjadriť. Krvácať by ste vo všeobecnosti nemali. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán Kudela, chcela by som sa vás opýtať, som v 10tt a bola mi diagnostikovana z cytologie hsil a keďže idem na onkogynekologiu až o dva týždne mam strach čo všetko to môže znamenať.Existuje ešte zavaznejsi stupeň ktorý by klasická oc zachytila alebo mam ten najhorší. Ďakujem za odpoveď S pozdravom Novákova Gabriela

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Áno, sú aj horšie stupne cytológie. Podľa všetkého budete absolvovať kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. Podľa toho sa určí ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Pred mesiacom mi bolo zistené HPV ale neviem o aký typ sa jedná . Mám 33rokov.Na koľko mi len sestrička volala že mi vyšiel pozitívny výsledok na HPV a že to čo mám ja má veľa žien a mnohé o Tom ani nevedia a že není to rakovina ale že ak sa nebudem liečiť môže to prejsť aj do rakoviny. Mám si zakúpiť papilocare a používať ho poctivo aby sa mi obnovil kŕčok a o 6mesiacov mám prísť na kontrolnú citologiu. Keď som sa opýtala o aký typ sa jedná tak mi ani nepovedala . Nasadila som si hneď po menštruácii papilocare,indol3c a hlivu. 1otazka aka je pravdepodobnosť že za tých 6mesiacov sa môžem z toho dostať ? 2otazka čo by ste mi odporučili ešte na podporu imunity? 3otazka pri každom zavedení papilocare mi hneď asi polovica vytečie má potom ta liečba dáky zmysel ? Posledná otázka môžem mať za tých 6mesiacov pohlavný styk s partnerom (on je negatívny) s ochranou alebo radšej počkať po kontrole ? Ak budem negativna tak určite sa chcem dať proti tomu zaočkovať. Vopred ďakujem za odpoveď

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Váš gynekológ by Vám informáciu o type HPV mal poskytnúť ( 16, 18, iné HPV). Liečba, ktorú uvádzate, je viac ako dostatočná. Do 12 mesiacov zvykne zmiznúť 80 % infekcií. Pohlavný styk Vám nikto nemôže zakázať..Liečba Papilocare má zmysel aj keď časť vytečie von. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som.sa opytať mam virus HPV. Pan doktor mi predpisal lieky(gel) na preliečenie. S manželom sme sa snažili o babätko no ked mi ho zistili tak sme sa prestali snaziť. Keďźe som sa zľakla. Moja otazka znie je možne aby som otehotnela aj ked mam ten virus? Nieje to nebezbečne? Ďakujem

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Keď máte cytológiu v poriadku, môžete sa kľudne snažiť o dieťatko. Nemusíte sa v žiadnom prípade obávať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dlhšiu dobu som mala neprijemne pocity a po stere mi vyšla mycoplazma, boli mi aj partnerovi nasadené ATB, prvý deň 2 tabletky sumamedu, druhý deň ráno a večer doxyhexal a tak jeden krát denne doxyhexal až do vybratia všetkých tabliet. V nedelu sme dobrali všetky lieky a mne neprijemne pocity ako svrbenie a pálenie pretrvávajú…myslite že mi nezabrala liečba? Pripadne čo by ste mi poradili? Ďakujem

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Antibiotiká mohli mať vplyv na lokálnu pošvovú flóru..mohli sa premnožiť kvasinky, a preto môžete mať problémy. Navštívte Vášho gynekológa alebo skúste voľne predajné antimykotiká ako Canesten. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán Doc.Kúdela.Prosím Vás o radu. Dcéra má 22 rokov. Bola očkovana asi pred 10 rokmi vakcínou Silgard. Teraz jej pri preventívnej prehliadke vyšlo pozitívnych 12 typov HPV(33,35....68)Gynekolog radi preočkovať. Je to správne riešenie? Ďakujem za skorú odpoveď. Murárová

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Nevyšlo jej 12 pozitívnych typov, ale len jeden z tej skupiny. Tak by sme mali chápať výsledok testu. Stará očkovacia látka nechránila proti týmto typom - ja by som radil preočkovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,prosím Vás chcela by som sa spýtať,mám pozitívne HPV a ureaplasmu,pán doktor mne a partnerovi predpísal ATB sumamed 500,užiť tablety všetky tri jednorázovo,t.j 1500mg.Nie je to veľa? Ďakujem

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Sú rôzne schémy dávkovania. Podľa liekopisu je jednorázová dávka 1000mg (2 tabletky).Daná dávka môže byť alternatívou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer prajem. Chcela by som sa opýtať, či funkčné polypy maternice a k tomu nepravidelne vysoká sliznica môžu byť aj z chronického stresu, že sa hormóny “pobláznia”? Že veľa kortizolu “udupe” progesterón, napr.? Prípadne k hormonálnej nerovnováhe mohol prispieť aj Covid? — príznaky sa prejavili 2 mesiace po Covide, následne sono ukázalo polypy. Ide o vek 35 rokov a bezdetnosť, menzes pravidelný, ešte pred zákrokom hormonálny odber v 1.fáze cyklu v poriadku, žiadne problémy predtým. Ďakujem pekne za odpoveď.

27 Dec 2022 - Dobrý deň, polypózna sliznica nie je z chronického stresu, takisto nemajú súvis s ochorením Covid-19. Ak sa polypy opakujú, je vhodné uvažovať aj nad odberom tkaniva na histologické vyšetrenie - hysteroskopia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň už som mesiac a pol po zavedení Mireny viacmenej špinim občas mam par dni slabšie krvacanie ale už týždeň krvacam a idu zo mna kusky krvnej zrazeniny je to v poriadku?

27 Dec 2022 - Dobrý deň. Ak je krvácanie silné, navštívte Vášho obvodného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, chcela by som Vás poprosiť o radu. Asi pred 2 týždňami som začala pociťovať pálenie v oblasti vstupu do pošvy. Usúdila som, že by mohlo ísť o mykózu, tak som si zakúpila Canesten gyn kombi. Po zavedení tablety som už na druhý deň pocítila rozdiel, avšak stále som pociťovala jemný diskomfort a pálenie pri močení, preto som pokračovala v používaní krému Canesten. Po týždni som však nepociťovala zmenu, tak som išla ku svojej gynekologičke, ktorá mi urobila ster z pošvy, avšak výsledky budú až po novom roku. Nasadila mi preto aspoň liečbu Entizol vag.tablety (10 dní) a aj Entizol perorálne tablety (4 tabl. ráno a 4 večer). Po užití perorálnych tabliet permanentné pálenie pri močení prestalo, ale niekedy ešte pálenie pociťujem a to nielen pri močení. Teraz ešte užívam vag. tablety (3.deň), ale mám akoby pocit, že sa mi infekcia presunula do oblasti vývodu močovej rúry, nakoľko občasné pálenie cítim viacmenej už len tu. Začala som preto preventívne užívať aj Urinal akut forte a snažím sa piť veľa vody, aj keď neviem, či mi to pomôže. Chcela by som sa teda spýtať, či by sa mohlo jednať o začínajúci zápal močovej rúry? Prípadne, či by som mohla niečo preventívne užívať, aby som predišla zhoršeniu stavu? A či po doužívaní vag. tabliet (alebo aj počas užívania) môžem ísť ku svojej všeobecnej lekárke, aby mi vyšetrila moč a predpísala niečo na zápal moč. rúry alebo mám počkať na výsledky zo steru? Takéto problémy mám prvýkrát, takže si s tým veľmi neviem rady. Ďakujem Vám vopred za Váš čas a odpovede a prajem Vám príjemný zvyšok dňa.

27 Dec 2022 - Dobrý deň - v prípade začínajúceho zápalu močových ciest bola liečba zvolená správne. Ak by problémy pretrvávali, navštívte Vášho všeobecného lekára. Takisto kontrola u gynekológa je na mieste. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, mám 29 rokov a v máji tohto roku som absolvovala 1.dávku očkovania vakcínou Gardasil 9, v súčasnosti mám za sebou 2 dávky, mám 5 mesiacov po 2. dávke. S manželom však plánujeme dieťa a je možné, že som tehotná. Ak by to tak bolo, je možné dokončiť očkovací cyklus po pôrode ? Nezníži sa tým účinnosť očkovania? Ďakujem Vám.

24 Dec 2022 - Dobrý deň. Vakcinácia nie je v tehotenstve odporúčaná. Po pôrode dokončíte očkovanie - nič sa nestane. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím veľmi pekne pán.Doc.MUDr o radu čo znamenajú takéto výsledky po odbere vzorky biopsie z krčku.Som v 7t tehotenstva a k mojej gynekologicke idem až o viac než týždeň a dovtedy sa asi zbláznim.Neviem ani ako tehotenstvo veľmi sa bojím.Dakujem moc a prosím o pomoc Diagnóza N87.2 Ťažká dysplázia krčka maternice, nezatriedená inde Makroopis I. 1vz, celé. (1) /p16,p53,Ki67/ II. 1vz, celé. (2) /p16,p53,Ki67/ Záver patológa 1- fragment exo-endocervixu z č.9 - v jednej časti dlaždicového epitelu je LGSIL ( CIN I) dysplázia, v opačnej strane vzorky je zachytená HGSIL ( CIN II ) dysplázia dlaždicového epitelu, ktorá ložiskovo prechádza do HGSIL dysplázie na úrovni CIN III - p16 silne pozit. - p53 negat, proliferačná aktivita Ki67 zvýšená v 2/3 až celej hrúbke epitelu v dysplastickom úseku - ložiskový zmiešaný zápal - kolumnárny epitel bez atypií - bez zachytenia stromálnej nádorovej infiltrácie 2- fragment exo-endocervixu z č.12 - prítomný primeraný mikroskopický nález na dlaždicovom aj žľazovom epiteli - p16 negat., proliferačná aktivita primeraná - dysplastické zmeny nezachytené ZÁVER: HGSIL ( CIN II-III ) dysplázia dlaždicového epitelu porcia na č. 9

23 Dec 2022 - Dobrý deň. Daný výsledok nie je onkologickou diagnózou. V tehotenstve je nutné pravidelné sledovanie a kolposkopické kontroly. Po pôrode je na mieste konizácia krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, chcem sa spýtať. Som po laparoskopickej opracii maternice s ponechaním vaječníkov.Maternicu mi vybrali cez vagínu. Moja otázka znie :ako dlho sa žena čistí po takomto zákroku (jemný výtok) s tým, že to má nepríjemný pach. A tiež ako dlho trvá opuchnutie vagíny? Inak nemám, žiadne bolesti, ani žiadne komplikácie. Po operácii som 6 deň, prebehla bez problémov. Ďakujem vopred za odpoveď. Baginová Monika

23 Dec 2022 - Dobrý večer. Jemné špinenie ešte môže pretrvávať. V prípade zapáchajúceho výtoku kontaktuje Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer, prosim Vas pan docent vysli mi vysledky z cytologie po 10 mesiacoch od porodu pap 2-3 ascus sestricka povedala ze o pol roka mam prist na lbc ster prisla som v novembri a vysledky su teda mi povedala pani doktorka 3ab hsil hpv 16, mohlo sa to tak rychlo zhorsit alebo pol pap test predtym falosne negativny? Zaroven sa pytam bola som aj mesiac dost chora nejaky virus a pocas toho ku koncu som prisla na ster zrejme aj oslavena imunita moze to trochu zhorsit nalez? Aj ked asi nie mala som predtym asi tri roky dozadu aj ureaplazmu liecila som sa dva krat potom vysla negativna a v roku 2020 som otehotnela naposledny som mala pap 2 2019 tusim a bojim sa zial co to znamena lebo niektore zeny pisali ze mali cin 2 a uz invazivnu rakovinu teda neviem presne okolnosti ale tym ze mam 3ab hsil sa bojim ze ide uz o rakovinu mam ist aj na biopsiu len mi robili este kultivaciu mam sa bat? Dakujem

21 Dec 2022 - Dobrý deň. Aj cytologické vyšetrenie má svoju citlivosť..takisto technika odberu...teda je to možné. Určite neuvažujte on rakovine a podobne. Stačí absolvovať expertné kolposkopické vyšetrenie - také robíme aj u nás V Martine na Gynekologicko-pôrodníckej klinike UNM - stačí sa len objednať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, môj priateľ mal hpv 16, pred dvoma rokmi. Po posledných testoch pred skoro rokom mal test negatívny. Znamená to, že vírus úplne vymizol, alebo sa dostal len do latentej formy a stále môže prepuknut v budúcnosti? Dakujem

21 Dec 2022 - Dobrý deň. Skôr by som povedal, že HPV zmizol. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, mám 31 rokov . Bola som na preventívnej prehliadke u gynekológa a výsledok cytológie mám negatívny ale HPV vírus mám pozitívny. Do správy mi p.Dokror napísal že by som mala zvážiť očkovanie proti HPV ale nevie či mi to pomôže, keďže vírus už mám v organizme. Nemám žiadne príznaky. Ako by som mala postupovať ? Ďakujem krásne za odpoveď

21 Dec 2022 - Dobrý deň. Pravdepodobnosť, že sa vírusu zbavíte je vysoká - preto je vhodné uvažovať nad očkovaním, ktoré Vás následne chráni pred opakovanou infekciou celým spektrom HPV typov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, ospravedlňujem sa za vyrušovanie. Bola som na preventívnej prehliadke u môjho lekára . Prišli mi výsledky z LBC Cytologie : Cytologia mi vyšla negatívne ale HPV Vírus ( neurčený )Pozitívny. Očkovaná som nebola proti HPV. Ako by som mala ďalej postupovať ? Ďakujem krásne M.P

19 Dec 2022 - Dobrý deň. Neuvádzate svoj vek. Pod 30 rokov, daný výsledok nemá žiadnu hodnotu. Takisto pri negatívnej cytológii sa nemusíte báť. Stačí absolvovať pravidelné preventívne prehliadky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som Vás poprosiť o radu aj opýtať sa. Pred viac ako rokom som bola z dôvodu TU adnex 1.dx operovana hysterectomia aj obidva vaječníky. Výsledok histol.- atypicky proliferativny mucinozny tumor najskôr ovarialny,pT1c1NxMO Chcela by som sa opýtat či v mojom prípade sa mozu či neodporúča sa brat nehormonalne prípravky na zmiernenie príznakov klimakteria ,ako fytoestrogény z lekárne.Mam 58 r. Ďakujem pekne za odpoveď.

19 Dec 2022 - Dobrý deň. Ja by som dané prípravky neodporúčal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Som čerstvo po konizacii a vo viacerých článkoch som videla, že po tomto zákroku by sa mali dávať capiky na rýchlejšie hojenie, no v nemocnici mi nič nenaordinovali ani nepovedali. Odporúčate niečo brat? Ďakujem

19 Dec 2022 - Dobrý deň. Možnosťou sú voľne dostupné čapíky - Cicatridina. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som tri týždne po kompletnej onkologickej liečbe adenokarcinómu endometria ( radikálna hysterektómia s odstránením panv. aj paraaortálnych uzlín, následne chemoterapia 3 + 3 carboplatina a paclitaxel, medzi chemo 25 x ERT + 2 BT). Poopeačne boli zistené dve metastázované panvové uzliny, čiže štádium FIGO 3 C. Je hodnota B HCG 3,1 signálom, že je onk.ochorenue stále aktívne ? Ďakujem.

19 Dec 2022 - Dobrý deň. HCG nie je typický marker pre dané ochorenie. Neuzavrel by som to teda tak, že je prítomné aktívne ložisko. Ďalej je nutné postupovať s onkológom - takto na diaľku sa nedá konkrétne a adekvátne vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či niečo odporucite,poradíte, čo si dávať,ak mam zvýšené hodnoty hpv a aj cyto. Dakujem za odpoveď.

19 Dec 2022 - Dobrý deň. Podľa konkrétneho výsledku cytológie je vhodné kolposkopické vyšetrenie - konzultujte nález so zmluvným gynekológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám dlhodobé problémy s menštruačným cyklom, je obdobie keď krvácam normálne a potom mi vynechá aj na 3-4mesiace. Riešila som to so svojím gynekológom, ale keďže som nemala som pohlavný styk, tak mi vzal krv - hodnoty mám v norme, podľa usg nemám žiaden nález ani myimy, cysty či polycystické vaječníky (mám 29rokov, 96kg 173cm), jedine čo mu poradil bolo jednorazová "vyvolávačka" - cyklus bol zhruba pol roka po nej pravidelný a potom opäť 4-5m bez krvácania. Následne mi odporučil HAK, no tú nechcem užívať. Existuje nejaký iný spôsob ako upraviť cyklus, alebo nájsť odpoveď nato prečo je nepravidelným? Vopred ďakujem za odpoveď.

19 Dec 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na Vašu výšku máte nadváhu. Skúsil by som trošku schudnúť a začať taký aktívny a zdravý životný štýl. Hormóny sú vhodné, pokiaľ režimové opatrenia nepomôžu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ospravedlnujem sa, za vyrušovanie, aby potrebovala by som vašu radu. Mám problém so svrbením v mojich intímnych partiách. Začalo to asi pred týždňom, pred menštruáciou, potom cez menštruáciu s tým nebol žiaden problém, iba teraz po nej. Nie je to nič hrozného, cez den to pociťujem len pár krát, ale dakedy sa na to zobudím cez noc. Nemám žiadne iné príznaky, že by to bola napríklad kvasinková infekcia. No bola som pred rokom diagnostikovaná s HPV, s genitálnymi bradavicami a napadlo ma, či to nemôže znova to.

14 Dec 2022 - Dobrý deň, skôr sa jedná o problémy, ktoré nie sú spojené s HPV. Je nutné absolvovať vyšetrenie u Vášho gynekológa, ktorý zhodnotí aktuálny nález a zvolí vhodnú liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor. Mám 30 rokov a zistili mi pozitivitu nízko aj vysoko rizikových typov HPV. Príznaky nemám žiadne, ani bradavice, dokonca ani krčok podľa výsledkov rozsiahlej cytológie nie je poškodený vôbec. Aktuálne som po druhej dávke očkovania gardasil, ešte má čaká tretia. Užívam indol3c. Je možné že pri kontrolnom odbere na cytologiu plus hpv test cca po roku pozitivita úplne zmizne ? Vraj sa to stáva. Ďakujem za odpoved.

14 Dec 2022 - Dobrý deň. Áno, je to pravdepodobné zhruba na 70-80 %. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa len opýtať. Pri pravidelnom samovyšetrení prsníkov som si našla hrčku v pravom podpazuší. Keby som tam nemala kožný výrastok ani si ju nevšimnem.Je nebolestivá.Každe dva roky chodím na sono kvôli predošlému nálezu v ľavom prsníku, ktory sa len sleduje a je to v podstate v poriadku. Bojím sa, že je to vážne. Mám dve deti a 38 rokov. Vopred ďakujem za odpoveď.

14 Dec 2022 - Dobrý deň. Neuvádzate, kedy bolo naposledy robené sono prsníkov - ak je interval dlhší, je nutné sono zopakovať. Podľa výsledku sa bude postupovať ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som 3 mesiace od pôrodu, pôrod som mala Cisársky ale kvôli nepostupujucemu pôrodu, otvorená som bola na 9. Po šestonedelí mávam zvýšený výtok skôr taký tahavy a dnes som si na krčku nahmatala zvláštne hrbolčeky. Chcem sa spýtať či je to normálne alebo sa mám obávať. Každopádne hneď keď to bude možné navštívim svojho gynekológa. Na kontrole po šestonedelí bolo všetko v poriadku. Za odpoveď vopred ďakujem.

14 Dec 2022 - Dobrý deň. Áno, je vhodné absolvovať kontrolu u zmluvného gynekológa - môže eventuálne odobrať cytológiu z krčka maternice podľa aktuálneho nálezu. Môžu to byť však aj popôrodné zmeny na krčku maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa Vás poprosiť o radu. Cytológiu mám v poriadku avšak som pozitívna na HPV na niektorý z rizikových druhov. Lekárka mi povedala, že to nemusím nijak riešiť, že by to malo prejsť. Som z toho neskutočne nervózna, lebo som si nikdy nemyslela, že sa mi to môže stať a chcela by som niečo pre svoje zdravie spraviť. Mám 27, pomaly by som chcela riešiť tehotenstvo a aký by to mohlo mať dopad? Existujú nejaké ďalšie vyšetrenia, ktoré by som mala podstúpiť? Ďakujem

14 Dec 2022 - Dobrý deň. Nepotrebujete absolvovať iné vyšetrenia, pokiaľ je cytológia v poriadku. V takom mladom veku je pozitivita v populácii skoro 30 % a väčšina infekcií spontánne zmizne. Dokonca neviem, prečo Vám robil gynekológ daný test - nemá žiadnu váhu a hodnotu. HPV testovanie je vhodné pre ženy staršie ako 30 rokov. Vaše potenciálne tehotenstvo nie je HPV vírusom ohrozené. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.V okolí klytorisu,resp.naboku v tých záhyboch sa mi na jednej strane urobila čierna škvrna, vyzerá to ako malá peha. Predtým to tam určite nebolo. Pozorujem to tam už asi 3mesiace. Ak to ukážem gynekológovi bude to riešiť on, alebo iný lekár nap.urológ, kožný? Už ste sa vo svojej praxi s niečím takým stretli, čo by to mohlo byť? ďakujem

14 Dec 2022 - Dobrý deň, môžete absolvovať vyšetrenie u Vášho gynekológa - ďalší postup je podľa nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent chcela by som sa prosim opytat som totalne vystrasena prvy krat mi vysla zla cytologia a som prave v 5tyzdni tehotenstva.Som odoslana na kolposkopiu plus popripade biopsiu.Moj nalez z cytologie ma vystrasil co tam mam napisane.Prosim da sa stoho usudit ze mam rakovinu alebo nieco zle?ci kolposkopia moze povedat uplne nieco ine ze to nemusi byt pravda.Toto tam mam napisane,, Hodnotitelnost materialu:komponenty endocervikalne transformacnej zony pritomne ciastocne prekryte zapalom Vystupnovane reaktivne zmeny,Metaplazia,Atypicka parakeratoz,Bakterialnu floru nemozno hodnotit ZAVER: Skvamozne epitelie-Atypicke skvamozne epytelie blizsie neurcene,nemozno vylucit tazku dysplaziu ASC-H Glandularne epitelie-Negativne v zmysle intraepitelialnej neoplazie alebo malignity. Zn.HPV. infekcia+atyp.metaplast.bunky-v niektorych nemozno vylucitprechod do HG dysplazie. Dakujem velmi pekne

14 Dec 2022 - Dobrý deň, na základe cytológie sa nedá hovoriť o onkologickom ochorení. Buďte pokojná - vhodné je kolposkopické vyšetrenie s biopsiou krčka maternice. Ďalší manažment sa odvíja od výsledkov vyšetrení. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ak mám krvavú sekréciu z bradavky, sono negatívne, odtlačková cytológia s výsledkom vzorka tvorená zhlukom abnormálnych buniek, či to môže byť hormonálne , zápalové (žiadne ťažkosti okrem svrbenia nemám) alebo či je pravdepodobnosť nádoru, ak ale sono nič nevykázalo . Samozrejme ma moja gynekologička odporučila na ďalšie vyšetrenia. Len chcem vedieť, či to môže byť zápalové alebo čo by to mohlo byť. Ďakujem za odpoveď.

14 Dec 2022 - Dobrý deň. Krvavý výtok z bradavky je nutné vždy riešiť. Neuvádzate svoj vek - nad 40 rokov by som doplnil mamografiu a pri nejasnom náleze aj magnetickú rezonanciu. Zápalovú zmenu skôr vylučujem. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer, 18.11 mi robili hysterektomiuu Dnes rano som sa zobudila ze ma pobolievaju slabiny a mam napuchnutu lavu cast brucha a aj uzliny na tej strane.Je to bezny stav po operacii alebo mam zajst za svojim lekarom?Dakujem

14 Dec 2022 - Dobrý deň. Je ťažké sa k nálezu vyjadriť - samozrejme je nutné navštíviť Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán Doktor! Mám 29 rokov , v auguste som bola na konizacii krčka , doktorka mi teraz odporučila aby som sa dala zaočkovať proti hpv ( raz už som bola keď mi prvýkrát diagnostikovali ľahkú dysplaziu ). Už s partnerom plánujeme aj dieťa ale doktorka hovorila že počas očkovacieho procesu by som nemala byt tehotná. Včera som dostala druhý dávku očkovania proti žltačke (twinrix)lebo ideme na dlhšiu dovolenku do Ázie , otázke znie odporúčate mi si zaočkovať aj teraz proti hpv , nebude to pre telo vela ? Očkovanie chráni pred novým nakazenim s partnerom sme už spolu 4 roky ma to pre mňa ešte zmysel ? Môže nakazit aj svoje dieťa s hpv ?Dobre tomu rozumiem že by som sa mohla z nova nakaziť s nejakým iným jeho vírusom čo som doteraz nemala ? Dakujem krásne vopred za odpoved

14 Dec 2022 - Dobrý deň. Očkovanie proti HPV môžete kľudne absolvovať. HPV vírus väčšinou majú obaja partneri. Očkovanie nechráni len pred rakovinou krčka maternice ale aj genitálnymi bradavicami a inými ochoreniami. Ja dané očkovanie odporúčam. Prenos HPV vírusu na dieťa počas pôrodu je síce možný, ale neprikladal by som mu význam. Skôr sa tak stáva pri veľkých genitálnych bradaviciach a podobných zmenách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,som po oper.maternice, záver zhubný nádor endometria-adenosarkóm. P.doktor mi nedal žiadnu liečbu, že na tento typ malígneho nádoru nie je chemoterapia vhodná.Nádor bol velký 10x6cm. Zistil sa vlastne tak že som začala abnormálne krvácať.mám 55 rokov.Chcela by som vysvetlenie k niektorým výsledkom : ER pozitívny -difuzna slabá expresia v stróme, PR pozitívnystav -silná difuzna expresia, Ki-67 na urovni 20-25% v kondenzovaných partiách presahuje 30%. PHH3: 15 -20mf/10HPF. Vedeli by ste mi prosím opísať aké sú prognozy a záver? p.doktor nebol moc zhovorčivý a na otázka odpovedal iba stále že na tento typ nie je liečba. Som psychicky vyrovnaná aj so zlým záverom, len neviem na koho sa obrátiť. Povedal mi že pokračovať PN-kou a v marci na kontrolu. Ale ani žiadne lieky ..nič. Bola by som rada ak by ste mi vedeli objasniť uvedené výsledky a aj závažnosť ochorenia. Vopred ďakujem

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Dané výsledky by mal hlavne objasniť klinický onkológ. Tie skratky predstavujú hormonálne receptory a vlastnosť buniek deliť sa. Daný nádor rástol pod vplyvom pohlavných orgánov. Ak onkológ neodporučil chemoterapiu, je to vyslovene na ňom a schválených postupoch v onkológii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mam 35 rokov a 3 deti. Nemala som doposial ziadne problemy s infekciami ci mykozami. V lete s vacsou pauzou bez pohl. styku som zo dna na den zacala pocitovat palenie , zacervenanie vchodu do posvy. 3 dni pred tazkostami som bola na kupalisku pripisovala som to tomuto. Po styku sa to este zhorsilo- nemala som extra vytok, ani zapach isla som k doktorovi. Gynekolog mi zmeral PH mala som zasadite prostredie vo vagine, ster z krcka maternice som mala v poriadku. Neurobil mi kultivaciu, nasadil Polygynax a cipky na Lactobacyla. Po kratkej dobe mi tazkosti presli. Momentalne som v zahranici. Presli 3 mesiace a zacala som pocitovat palenie zacervenanie opat najma po sexe. İsla som k doktorovi ten povedal ze mam zapal nasadila tiez vaginalne cipky a potom mam brat cipky na Lactobacyla. Momentale si davam 4 vaginalnu tabletu necitim velke zlepsenie , pocitujem palenie, stale ma svrbia rodidla plus zaskocil ma silny hustu hlienovy vytok bez zapachu slabo zltej farby ,vyzeral ako hlienova zatka v tehotenstve. Problem sa opakuje a ja ani neviem ci ma liecia spravne. Partner problem nepocituje. Neviete mi poradit?

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Postup bol správny. Avšak v prípade opakovaných infekcií by bolo vhodné odobrať kultiváciu a nasadiť cielenú liečbu - niekedy je nutné preliečiť aj partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o názor. Mám 40 rokov. Nemám deti. V decembri minulého roku som bola na preventívnej prehliadke, kde mi robili aj cytológiu. Tá vyšla pozitívne. Preto sme cytológiu opäť zopakovali v marci tohto roku s pozitívnym výsledkom pri onkostere (LBC). Bola som odoslaná na konizáciu, výsledky: Konizát vyšetrený kompletne cirkumferentne s prakticky indentickým nálezom vo všetkých 4roch kvadrantoch: - cervikálny adenokarcinóm in situ, HPV asociovaný - imunohistochemicky: p16++, ck7+, mcea+, ki-67 prolifereačný index v adenokarcinóme cca 70%, p53- - v špeciálnom farbení Alciánová modrá a PAS - bez invazívnych nádorových zmien - vaginálny resekčný okraj: bez dysplázie - cervikálny resekčný okraj: štruktúry vyššie popisovaného tumoru sa fokálne dotýkajú nami tušom označeného resekčného okraja - iný nález: cystická dilatácia niekotrých endocervikálnych žliazok a ovula Nabothi, fokálne tzv. tunnel clusters, mierny chronický povrchový zápalový infiltrát. Po tomto výsledku som bola na onokológii, kde mi povedali, že by som opäť mala podstúpiť rekonizáciu. S gynekológom som sa však dohodla, že sa pôjdem ešte poradiť na IVF kvôli umelému oplodniu (nemôžem otehotnieť normálnou cestou). Nakoniec som umelé oplodnenie odmietla. Rekonizáciu som neabsolvovala aby mi nenarušili kŕčok pred otehotnením. Teraz v novembri som opäť absolvovala cytológiu s negatívnym výsledkom. Test na HPV s negatívnym výsledkom. Gynekológ ma však opäť poslal na onkológiu (keďže už nechcem otehotnieť) kde mi povedali, že nemajú pre mňa iné riešenie, ako vybratie maternice a vaječníkov. Chcem sa opýtať, naozaj neexistuje iná možnosť? Pravidelná kontrola cytológiou, pravidelné MR vyšetrenie malej panvy (to som absolvovala tiež v máji s negatívnym nálezom).

31 Dec 2022 - Dobrý deň. Adenokarcinóm in situ by mal byť liečený operačne tak, aby okraje boli negatívne. Minimálne by som opakoval konizáciu i napriek negatívnej cytológii. Ak už neplánujete tehotenstvo, je posledným riešením aj odstránenie maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pred 3 rokmi som ako 27 ročná bola na konizácii krčka maternice ( vysoký stupeň rizikovosti ). Výsledky pri prvej prehliadke po zákroku boli našťastie dobré a bolo mi povedané že krásne sa to hojí. No bohužiaľ už od začiatku po zákroku som začala mať problémy so špinením (hnedej farby) mimo cyklu. Zo začiatku sme to pripisovali klasickému hojeniu po zákroku - no zhruba po pol roku mi to začalo byť už divné, tak ďalšie vysvetlenie boli výkyvy v hormonálnom profile , po istej dobe sme hormóny upravili no problém nezmizol. Špinenie prichádzalo rôzne, neohlásene niekedy cca týždeň po perióde niekedy týždeň pred, niekedy aj aj a zistila som že častokrát som v kľudovom režime iba týždeň z celého mesiaca, zvyšok perióda a špinenie. Keďže som si všimla že niekedy bolo intenzívnejšie ešte po styku tak bolo odporúčané vyšetrenie partnera ( s ktorým som momentálne už 10 rokov, takže žiadne striedanie partnerov tam nebolo ). Všetko fajn. Potom som to už nejak prestala riešiť keďže som chodila na pravidelné polročné prehliadky a výsledky boli vždy dobré. Pri poslednej prehliadke som opäť poukázala na problém a bolo mi povedané že po konizácii je bežné špinenie medzi periodami. Ak by to bola jednodňová záležitosť asi by som to ani neriešila ale život s intimkami a v neustálej kontrole dosť vyvádza človeka z miery. Ešte by som chcela dodať že vpred zákrokom nebolo nikdy žiadne špinenie ani iné gynekologické problémy a perióda bola vždy pravidelná. Užívanie HAk bolo vysadené cca rok pred samotnou konizáciou. Snáď som tu zhrnula všetko potrebné a dáte mi prosím svoje vyjadrenie či si myslíte že špinenie 3 roky po konizácii je skutočne v poriadku aj keď mi bolo povedané že všetko je krásne zahojene. Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

04 Jan 2023 - Dobrý deň. Doplnil by som určite kolposkopické vyšetrenie krčka maternice - možno podľa nálezu by som odporučil aj laserove ošetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, počas klasickej prev.prehliadky mi na papteste-cytológii vyšli zle výsledky na dva (nvm ktoré konkrétne) HPV vírusy. 16,18 boli v poriadku, pani doktorkou mi bolo odporučené papilocare - pripadne očkovanie. Papilocare som si samozrejme objednala ale neviem si predstaviť to brat od teraz stále pretože je to veľmi finančne náročné. Zaočkovať neviem či sa mám dať keďže budúci rok sme plánovali začať sa znasit o bábätko.. Neviem čo mam robiť a velmi sa bojím situácie že nebudem mat dieta.. moja psychika išla od tejto informácie rapídne dole a o to je len horšie lebo p. Doktorka mi povedala že stres a starosti mi mohli spôsobiť toto ochorenie... čo by ste mi poradili?

04 Jan 2023 - Dobrý deň. Papilicare je účinnou liečbou. Samozrejme, cena je vyššia. Skúste ho aspoň na mesiac. Je to určitý kompromis, vystríhajte sa gynekologických zápalov, podporte svoju imunitu. Ak je cytológia v poriadku, stačia len pravidelné preventívne prehliadky. HPV vírus sa zväčša stratí sám. Kľudne plánujte dieťatko. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné, že otehotniem po nechránenom pohlavnom styku, ak partner ejakuloval dnu, avšak ja som ihneď po styku šla do horúcej vane za približne 15 minút s vyplachmi pošvy teplou vodou. Viem, že vždy je možnosť otehotnieť,nič nie je 100%, avšak zaujímalo by ma, či som aspoň trochu zabránila počatiu. Mala som zrejme aj plodné dni (mám nepravidelný cyklus 19-45 dní, čiže odhadujem iba podľa hlienu). Ďakujem.

04 Jan 2023 - Dobrý deň. Nechránený pohlavný styk je vždy s týmto rizikom. Otehotnenie je možné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám naplánovanu hysterektómiu.Moja diagnóza-glandulárna hyperplázia endometria. Výsledky histologie: fragmenty atypického polypoidneho adenomyomu, s extenzivnou skvamoznou difernciaciou,proliferacny index v zliazkach cca 20-30%. Mám 41rokov. Dr. mi v podstate nevysvetlil, čo presne to znamená.Iba povedal, že odstránením maternice a vajcovodov sa problém vyrieši a že som prišla včas. Je to naozaj tak? Môže histologia ukázať onko nalez alebo je to už teraz onko nález? Je potom potrebná liečba? Ďakujem za vašu odpoveď.

31 Oct 2022 - Dobrý deň. Histologický záver je pravým prednádorovým ochorením maternice. Inak povedané, keby sa nezakročilo včas, vytvoril by sa v maternici zhubný nález. Približne 30 % prípadov atypickej hyperplázie môže byť aktuálne spojených s karcinómom. Indikovaná hysterektómia je správna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, Chcem sa opýtať aká je nezachytena bunka? Bola som na preventívnej a toto mi bolo povedané plus kontrola o 6 mesiacov.

31 Oct 2022 - Dobrý deň. Nerozumiem Vašej otázke - nezachytená bunka na cytológii z krčka maternice ?? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň! Môj príbeh je nasledovný: mám 29 rokov a pred 7 rokmi mi diagnostikovali hpv a ľahkú dysplaziu , na odporúčanie lekára som sa dala zaočkovať gardasilom, používala som indol vitamíny aj papilocare , chodila som pravidelne na kontroly každých 6 mesiacov ale výsledky ostali rovnaké , teraz v júli sa mi zhoršili výsledky na ťažkú dysplaziu a lekar ma poslal na konizaciu , výsledky boli dobre vraj všetko odstránili , a okraje sú negavtivne , po konizacii zase som začala používať papilocare na odporúčanie lekára , teraz v novembri mám ísť aj na kontrolu znova. Doktor mi odporučil aby som sa znovu dala zaočkovať proti Hpv ale že len vtedy môžem keď moje výsledky budú negatívne. Otázka znie ma podľa Vas zmysel znovu sa dať zaočkovať keď ani prvýkrát mi nepomohol ? Už pomaličky plánujeme mať a dieťa ale vraj ked idem na očkovanie vtedy nemôžem otehniet,má teraz zmysel čakať na negatívne výsledky a následne na očkovanie podľa Vas ? Samozrejme zdravie je prvoradé ale už by sme veľmi chcela mať bábätko. Vopred Vám dakujem za odpoved

31 Oct 2022 - Dobrý deň. V prvom rade si treba uvedomiť, že očkovacia látka nelieči infekciu. Ak ste už vírus mali..očkovanie Vám nepomohlo. Teraz by mal byť krčok maternice v poriadku - tu sa urobila podľa mňa chyba v manažmente. Mali ste sa preočkovať prvou dávkou už pred samotnou operáciou. Po konizácii sa neodporúča otehotnieť približne 6 mesiacov, kým sa krčok maternice nezahojí - za túto dobu ste už mohli absolvovať kompletnú očkovaciu schému Gardasil 9 a následne plánovať rodinu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 39 rokov , 8.TT, beriem dlhodobo cipralex 10mg 1x denne,avšak počas tehotenstva som užila príležitostne 0,25mg xanax pred spaním (ca. 5 tabliet za cele obdobie). Mam roky problémy so spánkom. Môže toto množstvo negatívne ovplyvniť dieťa ? Ďakujem a pekný deň

31 Oct 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na veľmi nízky týždeň tehotenstva by som danú liečbu absolútne neodporúčal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.cca 5rokov som mala nízky hemoglobín- 100,nikto to nejako neriešil.pri prev.prehliadke mi vyšiel hemoglobín 92.obvodný lekár mi dal tablety na doplnenie železa...tento mesiac mi prišla menštruácia skôr o 9dní, čo sa mi ešte nikdy nestalo.môže za to ten nízky hemoglobín-alebo kde by mohol byť problém? mám 38r,dve deti.

31 Oct 2022 - Dobrý deň. So skorým príchodom menzes to nemusí mať nič spoločné - skôr naopak silná menštruácia môže spôsobovať nízky hemoglobín. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobry den vo februari tohto roku mi bol diagnostikovany fibroadenom alebo laktacny adenom v prsniku podla ccb biopsie o voelkosti 61mm v decembri idem podstupit operaciu fibroadenomu .moja otazka znie moze sa taketo ochorenie zvrhnut na rakovinu? mam z toho strach dakujem za odpoved

31 Oct 2022 - Dobrý deň. Z fibroadenómu nevznikne onkologické ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím o radu, pravidiel ne chodim na gynekologicke prehliaky, pred rokom mi vysledok steru z krčka maternice vyšiel v norme , teraz pred dvoma týždňami som bola znova na prehliadke po roku a výsledok bol abnormálne zmeny na krčku maternice, vírus hvp lsil, lekárka mi poradila brat papilocare gél, hlivu ustricová a hpvrilon. Po 3 mesiacoch mi vezme znova ster. Chcem sa spýtať, či je nejaká šanca vyliečenia a či ten vírus môže pri takomto liečení prerásť do rakoviny. Ako dlho trvá vyliečenie, ďakujem.

31 Oct 2022 - Dobrý deň. Cytologické zmeny sú len ľahkého stupňa. Liečba je v poriadku, cytologická kontrola o 3 mesiace je zbytočná. Interval by som predĺžil aspoň na 6 mesiacov. Je možné, že po 3 mesiacoch nebude výsledok zlepšený. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mali sme covid a počas ochorenia som dostala veľmi silný výtok a mala bolesti v oblasti ohanbia... Vzhľadom na pozitivitu mi bol zaslaný len elektronicky recept na macmiror... Začala som ho aplikovať a hneď pri prvej aplikácii som si všimla krvavé rany na ohambi pri vstupe do pošvy ? a aj akýsi krvavý vred... Bohužiaľ som následne dostala aj menštruáciu.. samozrejme po nej hneď idem ku gynekológovi.. chcem sa spýtať či je toto možné v súvislosti so zníženou imunitou počas covidu a klasickým mykotickym zápalom alebo mi covid prebudil HPV? Problémy som doteraz nemala... Mam 36 rokov, dve deti a stabilného partnera...

31 Oct 2022 - Dobrý deň. Popisované zmeny s HPV infekciou nesúvisia - skôr to bude zmiešaná bakteriálna a mykotická infekcia. Otázny je aj herpetický vírus...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je ložisko jednoznačne fibroadenóm , ak je po biopsii v roku 2016 diagnóza : " tvorené útržkami fibroadenómu." Od toho času sa o ložisko zmenšilo o 1/2. Je to solídne ovoidné ložisko povrchovo hypoechogénne , s mierne zvlnenou kontúrou, mierne heterogénne. A druhá otázka znie, či je jednoznačne možné pri sone vylúčit pagetovu rakovinu. A aký dôvod môže mať krvavý výtok z bradavky, kde mám na bradavke ekzém. Ďakujem krásne za odpoveď. Prajem pekný deň.

28 Oct 2022 - Dobrý deň. Podľa biopsie je to fibroadenóm. Len na základe ultrazvuku sa nedá potvrdiť/vyvrátiť Pagetova choroba - na to je nutná biopsia. Krvavý výtok môže byť spôsobený aj polypoidnými útvarmi v mliekovodoch prsníka. Ak je krvavý výtok jednostranný, je nutné doplniť mamografiu alebo magnetickú rezonanciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som tehotná - v 11 tt, mám 34 rokov a od kedy sa mi začali nalievať prsníky, mi jeden okolo celej bradavky zčervenal, druhy je červený skôr mierne niekedy vôbec. Okrem začervenania iné zmeny na prsníkoch nevidím, ani vo veľkosti ani na povrchu kože. Bola som na usg na onko, (mala som tam kartu kvôli drobným olejovým cystám v minulosti) výsledok je zhrubnutá koža 6mm, bez iných nálezov a ložísk. CRP v norme. Užívala som 3 týždne progesterón, kvôli bolestiam a špineniu, posledný týždeň som prestala - na odporúčanie gynekológa- že to už nie je potrebné. Od vtedy sa to ale nezmenilo. Je možné, že je to len hormonálna záležitosť ? Dr. na usg spomínala, že možno bude potrebná excízia, mamografia, atb (tie ale zatiaľ neodporúča gynekológ pre neukončený 12-13 týždeň). Vlastne nič z toho neodporúča. Kožný a gynekológ sa prikláňajú k hormonálnym zmenám alebo alergickej reakcii na progesterón. Odporúčajú možno si dať vyšetriť (ako samoplatca) onkomarkery. Nemôžu byť vplyvom tehotenstva výsledky markerov ovplyvnené? Čaká ma 3x kontrola na usg. Je to asi zložitá situácia, chcela by som však vedieť váš názor a skúsenosti. Ak by išlo o inflamatórny karcinóm, bolo by mierne začervenanie aj na druhom prsníku? Ďakujem za odpoveď.

28 Oct 2022 - Dobrý deň. Začervenanie pri inflamatórnom karcinóme nie je na oboch prsníkoch - ak je na to podozrenie, musí sa urobiť biopsia - tá sa môže v tehotenstve vykonať. Takisto to môže byť aj alergická reakcia/hormonálne zmeny. Ďalej píšete variabilné začervenanie - pri danom type karcinómu by bol prsník červený stále, boli by zväčšené aj podpazušné uzliny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, chcem sa opýtať v prípade že má žena ASCUS, môže chránený pohlavný styk zhoršiť priebeh ochorenia?

28 Oct 2022 - Dobrý deň. Nie, určite na to pohlavný styk nemá vplyv. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Záver mamografie : Prechodný typ prsníkov s výrazne zahustenou denznou žľazou ĽP v HLQ,susp.cysty BI RADS 0, Tatár III. Prosím Vás čo to znamená. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Rečová Viktória.

28 Oct 2022 - Dobrý deň. BIRADS 0 znamená nehodnotiteľný nález - neuvádzate výsledok ultrazvuku, ktorý je nutné doplniť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,chcem sa vás opýtať už 2tyzdne mám bolestí v podbrušku meškala mi aj menštruácia. Po 4 dňoch sa dostavila ale bola príliš slaba skôr spojenie no bolesti pretrvávajú. U lekára som bola všetko negatívne a zapal žiadny. Dal mi antibiotiká preventívne no bolestí pretrvávajú. Môže ísť o tehotenstvo? Aj keď testy boli negatívne

28 Oct 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bol tehotenský test negatívny (krv/moč), nemôžete byť tehotná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pred časom som Vám písala ohľadom chronického zápalu krčka ( výtoky )a antikoncepcie . Antikoncepčný krúžok neodporúčate( ten používam 4 roky ) . Ktorý typ antikoncepcie odporúčate , z hľadiska najmenej vedľajších účinnou a skôr pozitíva ( ak sa to pri ant dá uviesť ?) ďakujem

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Ja by som odporučil vnútromaternicové teliesko. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem pán docent, vo februari 2022 mi bola zavedena Mirena,mame jedno dieta,moj vek 29 rokov,HPV zistene v roku 2019 vsetky rizikove skupiny pozitivne avsak 16 a 18 negat. Dnes mi oznamila doktorka, ze vysledky z onkocitologie mi vysli ASC-H(doteraz boli nalezy v poriadku). Odkedy mi nasadila Mirenu cca pred 9 mesiacmi mam neustale vytoky zltkaste, kym som nemala Mirenu bolo vsetko v poriadku aj napriek aktivite HPV. Povedala mi,ze to moze sposobovat aj to,ze Mirena nesadla,drazdi krcok maternice atd.Dnes sme ju vybrali.( Zaroven zobrala este raz dnes aj kultivaciu aj napriek tomu ze ju brala aj vtedy ked robila onkoster,vraj preto zobrala aj teraz ci sa tam nezmenilo nieco.Kultivacia pred 3 tyzdnami robena bola vysledok vtedy negat.Chlamidie a ureaplazmy este cakame vysledok.Zatial mi povedala ze mam cakat na vysledok z chlamidie a ureaplazmy a aj znovu na kultivaciu,ak by vsetko bolo negat. ,tak cytologiu spravi znovu o 3 mesiace.Povedala aby som pockala ci sa krcok maternice zregeneruje po odstraneni Mireny.Podla Vas moze to byt rakovina? Biopsia a kolposkopia hovorila,ze je zbytocna,vraj staci zopakovat ster o 3 mesiace.Stale tvrdi ze to moze byt Mirenou. Poprosila by som Vas nazor. Dakujem pekne vopred.

28 Oct 2022 - Dobrý deň. V prípade cytologického výsledku ASC-H a pozitivity HPV je kolposkopia jednoznačne indikovaná - bez debaty. Na otázku, či to môže byť onkologické ochorenie, neviem presne odpovedať - skôr nie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim Vás, dá sa diagnostikovať zhubná rakovina kostì bez biopsiì, len pomocou CT zariadenia? A na základe CT výsledky, určit presnú formu liečby? Dakujem pekne za odpoved

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Postihnutie kosti nádorom by na CT malo byť viditeľné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň je možné podržať menštruáciu Noretisterom pred LSK výkonom z dôvodu Pani pelvis protrahens(endometrióza) Za vyjadrenie veľmi pekne ďakujem

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Je to možné - niektoré pracoviská však odporúčajú hormóny mesiac pred operáciou nebrať. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobre rano prajem.rada by som sa opýtala 2.10min mala pohlavný styk nechránený a 8.10 Menstruacia by mala prísť 12.10 neprišla bola som aj na citologii. Test som si nerobila necítim sa žeby som bola tehotná dakujem za kazu odpoved a radu

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Ak si nie ste istá, doplňte si tehotenský test. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Z cytológie mi vyšla ťažká dysplázia a prišli mi teraz výsledky z kultivácie a tie znejú E. coli masívne, candida albicans masívne. Čakám na výsledky z biopsie. Je možné, že mi tieto masívne infekcie skreslili cytologické vyšetrenia a dyspláziu mať nemusím?

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Ťažká dysplázia nemôže byť spôsobená zápalom. Podľa výsledkov biopsie sa bude postupovať ďalej - na zváženie bude konizácia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, môj problém spočíva v tom, že pociťuje pálenie vonkajsich rodidiel skôr pri vstupe do pošvy aj časté nutkanie na močenie a zároveň sledujem v okolí pošvy mliečny výtok. Bola mi robená kultivacia aj vyšetrenie moču a všetko bolo negatívne...Problémy nastali po pohlavnom styku.Vedeli by ste mi s tým nejako poradiť. Ďakujem.

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Skúste lokálnu liečbu napr. Rosalgin alebo lokálne probiotiká. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať 30.8. Som bola na operovana laparoskopicky, mala Som nezhubny nádor na pravom vajecniku, a zobrali mi celý vajecnik . Je možné že aj po takej dlhej dobe mám stále bolesti na tom istom mieste kde mi to vyberali? Bolesti sa posledné dni stupňujú ale mám čerstvo po menstruacii, tak neviem či je to tým a či to vlastne vôbec je normálne. Bolesť je tupa ako keby som tam mala nejaký kamen. Vystreluje mi to do pravej nohy. Ďakujem

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Áno, je možné, že sú tam vytvorené zrasty (hoci ste veľmi čerstvo po operácii).Ja by som odporúčal urobiť ultrazvukové vyšetrenie cestou Vášho gynekológa - ultrazvuk zrasty nevidí, ale vylúčili by sa aj iné príčiny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 42rokov a som po konizacii kde výsledky boli hraničné s nálezom cin 3 som po prvej očkovacej dávke gardasil 9 momentálne sexuálneho partnera nemám ale chcem sa opytat či budem pre partnera infekčná,da sa vyšetriť ci partner prenáša hpv?Ako sa chrániť?Dakujem za odpoved

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Pozitivita HPV u partnera sa dá vyšetriť u urológa. Po konizácii sa odporúča urobiť HPV test aj u Vás v rozmedzí 6-12 mesiacov po operácii. Pri jeho negativite nemôžete byť infekčná. Alternatívnou ochranou je aj bariérová forma antikoncepcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den. Som + rok po lapar.hysterektomii a odstranení ľav. vajecnika. Asi 3 tyžne pozorujem krvacanie a a naruzoveký vytok z pošvy. Počula som o granulácii stehov v pošve?? Je to možné?? a ako sa to lieči?? Dakujem,

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Už ste dlhší čas po operácii - áno mohlo sa tam vytvoriť také drobné granulačné tkanivo alebo polyp. Navštívte Vášho gynekológa - podľa nálezu je aj lokálna nekomplikovaná liečba. Bez vyšetrenia Vám neviem adekvátne poradiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,antikoncepcia ktorú používam je hormonálny krúžok , ktorý používam už cca 4 roky … posledné 3 mesiace mam stále výrok … odsledovala som , že nadmerný výtok sa mi tvorí počas obdobia keď ho mám vložený , týždeň keď ho nemám … nemám ani výtok … čo robiť … s ant som inak spokojná , môj dr si mysli , že výtok mi spôsobuje krčok maternice ( mám chronické zapalove zmeny , aj Hpv … ale všetko inak vraj v poriadku a chce urobiť konizaciu… lebo z kultivácie aj rozšírenej nič nevyšlo…

27 Oct 2022 - Dobrý deň. V prípade chronickej cervicitídy (zápalu) by som nevolil hormonálny krúžok - zbytočne dráždi sliznicu. Do budúcnosti by som uvažoval aj nad laserovou operáciou povrchu krčka maternice, ktorá je práve vhodná pri takýchto problémoch. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor ohľadom výsledku poslednej cytológie zo Septembra 2022. Pre Vašu informáciu - posledné dva roky som mala pozitívnu cytológiu na HPV vírus (negatívne boli karcinogénne typy č. 16 a č.18). V Septembri 2022 som bola na kontrolnej cytológii. Moja pani doktorka mi povedala, že HPV vírus už je negatívny, ale že mám zmeny na krčku maternice, ktoré podľa jej vyjadrenia nie sú ani dobré ani zlé. Mám prísť na kontrolnú cytológiu o 6 mesiacov a doporučila mi kúpiť si 3 balenia Deflagynu. Výsledky poslednej cytológie zo 09/2022 sú: Endocervikálne komponenty / bunky TZ prítomné Hormonálny stav: zodpovedá klinickým údajom Mikroorganizmy: zmiešaná bakteriálna flóra Diagnostické zaradenie: Skvamózne bunky: ASC-US-Atypické bunky neurčitého významu, PAP II-III Glandulárne bunky: NILM - Negatívne v zmysle intraepiteliálnej lézie alebo malignity, PAP II Dg. kód: N87.9 Pán doktor stačí užiť len tie 3 balenia Deflagynu, ktoré su na 3 mesiace alebo si mám kúpiť tých balení viac nakoľko kontrolnú cytológiu mám až o 6 mesiacov? A netreba spraviť napr. kolposkopiu? Ešte pre informáciu v Auguste som mala zápal močových ciest, brala antibiotiká a následne som v septembri mala zápal v pošve (lekárka mi nerobila stery žiadne, len zmerala ph a vyšetrila ma bežným spôsobom) a predpísala mi Macmiror Complex 500 a gynoflor. Ďakujem pekne vopred za Váš názor. Príjemný deň.

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Cytologický ster mohol byť zmenený aj popisovanými zápalom. Ja by som ostal pri 3-mesačnej liečbe a v prípade, že bude kontrolná cytológia opäť mierne zmenená, doplnil by som kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,mam 59 rokov,pobolievanie v krizovej oblasti,hlavne rano a bolest pri pohlavnom styku.Poprosim o vysvetlenie sono vysetrenia:mechur echoprazdny,bez konkrementov,hladkych kontur, UTHERUS:centralne je takmer okruhle solidne lozisko zmiesanej echogenity o priemere 24 mm.zaver:Myom utheru.Neviem ako mam dalej tuto diagnozu riesit.Velmi pekne dakujem za vysvetlenie.

27 Oct 2022 - Dobrý deň. Podľa ultrazvuku je prítomný na maternici nezhubný myóm, ktorý môže spôsobovať dané ťažkosti ( presnú lokalizáciu myómu nepopisujete ). Je možné ho operačne odstrániť, hoci jeho veľkosť je len niečo cez 2 cm. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer. Mám 45 rokov. Mám vačšie prsia. Myslím si že pravý prsník otlačila podprsenka, lebo bol mierne otlačený a červený na spodnej časti. Problém je, že sa tam vytvoril vačší červený ako keby otlak a vstrede je biely hnis. Myslím si že preto, že sa tam dosť potím.Chcem sa opýtať čo s tým. Treba to s niečím natierať?

27 Oct 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je nutné nosiť voľnejšie oblečenie.. Ja by som odporučil lokálne Framykoin, ak je miesto aj zahnisané. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa opýtať idem na hysterektomiu ktorú mi navrhli po konizacii a rekonizacii pre adenokar.in situ aj keď výsledky po rekon.boli všetko čisté...teraz pred hyster.ultrabuk..uterus v AVF 57x51 mám fibromat.echostr.a zväčšená maternica čo to znamená?ďakujem mám 46 rokov

17 Oct 2022 - Dobrý deň, hysterektómia bola indikovaná kvôli diagnóze adenocarcinoma in situ. Fibromatózna štruktúra znamená prítomnosť malých neškodných myómov.S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím o Váš názor na problematiku ureaplaziem.Liečiť? Ako liečiť?Mám urogynekologické problémy cca 6 rokov, až teraz mi kultivacne bola zistená ureaplazma, predtým nikdy aj keď som si na ne testy robiť dávala. Som aj v menopauze 3 roky. Liečene doxyhexal 7 dní, potom som zistila, že moja kultivacia bola rezistentna na tetracyklin, tak predpis Sumamed 6 tabliet. Problemy s uretrou trvaju, vytoky. V zahraničí zo neliečia, max. 7 dní. Na našich forach ženy majú s ureaplazmami hrozné skúsenosti, niektoré sa preliecujú s problémami aj 5 rokov.Lekári sa v názoroch takisto rozchádzajú.Takže Atb, alebo bez nich a liečiť skôr imunitu?že vraj je tato bakteria súčast normälnej vaginálnej flóry? ďakujem vopred za odpoveď

16 Oct 2022 - Dobrý deň. Áno, niektoré druhy ureaplazmy môžu byť súčasťou vaginálnej flóry. U. urealyticum by sa mala liečiť - ja by som skúsil preliečiť oboch partnerov. Pri ATB liečbe sa následne úplne narúša aj vaginálna flóra - pridal by som probiotiká a podporu imunitného systému. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer mám 27rokov s manželom sa snažíme o bábätko..mám zistené septum v maternici mám aj dva krčky a mala som aj vaginu predelenú prepážkou tu mi plasticky odstránili.. otehotnela som dva krát pri podávaní Ovitrelle a utrogestanu ale aj potratila hneď na začiatku tehotenstva..nikdy som neotehotnela bez Ovitrelle.. myslite že by bolo bezpečne prepážku v maternici odstrániť môj lekár mi to spraviť nechcel lebo sa boji že by sa mi mohli porobiť zrasty ..Ďakujem za odpoved

16 Oct 2022 - Dobrý deň. Súhlasím s Vaším lekárom - z osobnej skúsenosti som bol svedkom viacerých úspešných tehotenstiev s Vašou diagnózou bez odstránenia septa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať, kedy po konizacii krčka maternice a kyretazi môžem opäť začať so sportom - vytrvalostny beh a silový tréning v posilňovni. Ďakujem pekne.

16 Oct 2022 - Dobrý deň. Fyzická aktivitu, ktorú spomínate, by ste nemali vykonávať minimálne mesiac po operácii. Zvýšenie vnútrobrušného tlaku a dvíhanie ťažkých bremien môže tesne po operácii spôsobiť krvácanie z krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,som po konizácii krčka maternice pre adenokarcinom in situ s pozitivitou HPV.Mám 33r.Po operacii som sa dala zaočkovať vakcinou Gardasil9.Kontrolné cytostery boli v norme avšak pri poslednom stere cca po roku- ktorý bol o.k. mi vyšla pozitivita HPV16.Mám sa obávať?.Ako postupovať ďalej-planujem graviditu.Ďakujem za odpoveď

16 Oct 2022 - Dobrý deň. Adenokarcinóm in situ je naozaj hraničnou diagnózou - je nutný prísny dispenzár cestou Vášho gynekológa ako aj cestou expertnej kolposkopie. Ak ste rok po operácii, počkajte ešte 6-12 mesiacov. Dovtedy absolvujete 2-3 kontroly. Pretrvávajúca pozitivita vírusu HPV 16, ktorý tam ostal (keďže nemusí byť niekedy úplne odstránený konizáciou), bez cytologických zmien zatiaľ nič neznamená. Odporúčam odber tekutej cytológie (LBC) pri každej kontrole. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor, chcela by som sa Vás spýtať. Nahmatala som si hrcku v prsníku, nakoľko kojím myslela som si, že to nie je nič nezvyčajne, aj napriek tomu som zašla k svojmu lekárovi, spravil mi sono a povedal, že je tam vidieť dutinka, ktorá však nie je prepojená cievami alebo zilkami, už som dobre nepočúvala, nakoľko som sa vyľakala, a že keď má maly 2 roky by bolo dobre uz prestat kojiť a potom prísť ešte raz na vyšetrenie. Chcem sa spýtať, čo by to mohlo byt? lebo si myslím, že ak by sa jednalo o nejaký nador alebo predzvesť nádoru, tak by sa asi malo konať čím skôr a nie čakať kým dokojim. Priznám sa nerozumiem tomu, tak by som chcela počuť aj druhý názor. Ďakujem za odpoved.

16 Oct 2022 - Dobrý deň, ak bolo sono v poriadku - môže sa jednať len o cystický útvar, ktorý nie je zhubný. Pri neistom nález môže pán doktor doplniť magnetickú rezonanciu ( mamografia pri dojčení nie je vhodná). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,posledný menzes som mala 19.9.,sex nechránený ale prerušovany, po vyvrcholení už sme ďalej nepokracovali sme mali 28.9.a 2.10., ale už 4.10.ma začali veľmi bolieť prsia, z boku a z dola, tupá bolest pri silnejšom dotyku, pri športe,....toto trvá dodnes táto bolest. Menzes mam dostať 15.10.,v noci ma bolelo brucho na ľavej strane, podbrusko,ale do rána to ustalo, ale menzes neprišiel. Okrem pŕs ma neboli už nič, ale menzes nemám. Vždy som mávala menzes o 1, 2 dní skôr. Teraz som v termíne a nič. Je možnosť tehotenstva? Test si ešte nechcem robiť. Nerozumiem tým bolestiam pŕs a zmiznutym bolestiam brucha. Ďakujem.

16 Oct 2022 - Dobrý deň. Aj prerušovaná súlož nesie riziko neželanej gravidity. Skúste si po 10 dňoch (ak nedostanete menzes) urobiť tehotenský test. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím o radu, je dobré po operácii prsníka nezhubneho nádoru spať v podprsenke? Ďakujem veľmi pekne

17 Oct 2022 - Dobrý deň - skôr by som v noci odporúčal nenosiť podprsenku alebo len takú voľnejšiu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deň , našla som si dole pri vchode do pošvy malé akoby hrebienky,gynekologicka skonštatovala že to sú pravdepodobne genitálne bradavice a odoslala má na dermatológiu, lekárka to takmer ani nevidela a nevedela mi dať adekvátnu liečbu aj keď píše že sa špecializuje na gynekologické problémy ,predpísala mi masť Wartec no liek je žiaľ stiahnutý z predaja ,následne som jej telefonovala či by mi teda vedela zmeniť liek na čo jej odpoveď bola že nevie a zložila mi telefón,som zúfalá a neviem čo si na to kúpiť viete mi prosím poradiť ? Takisto som bola pred mesiacom na ster pri preventívke a ster bol v poriadku mám si požiadať opäť o ster kvôli hpv vírusu ? Veľmi sa bojím mám 22 rokov a 2a pol ročnú dcérku , som partnerov a prvá sexuálna známosť a on môj ,nikto z nás nemal nikdy pohlavný styk s inou osobou ,za odpoveď vopred ďakujem

17 Oct 2022 - Dobrý deň. V tomto prípade by som možno volil aj drobnú biopsiu na potvrdenie diagnózy genitálnych bradavíc spôsobených vírusom HPV. Ak sú dané lézie na koži, dajú sa liečiť aj kryoterapiou. Dostupná by mala byť Aldara krém - je však na predpis. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa spýtať bol mi zistený sifilis som v 4mesiaci tehotensva a lekár má lieči v penecilinu partner je negatívny mal by sa aj on preliečit ? A kedy po prelieceni môžem opäť fungovať s duálne budem sa niekedy môcť vrátiť k normálnemu sexuálnemu životu ,bude moje dieťa mať nejaké následky zo sifilisu ?

13 Oct 2022 - Dobrý deň. Ak je partner negatívny, nemusí sa preliečiť. Vy musíte absolvovať dlhodobejšiu liečbu a pri negatívnych výsledkoch môžete normálne fungovať. Liečba je plne v kompetencii dermatovenerológa/gynekológa. Taký skorý týždeň tehotenstva môže byť spojený s výrazným ovplyvnením správneho rastu plodu - je nutné plod vyšetriť expertom v sonografii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň som 3 deň po operácii fibroadenomu mám bolesti a preto sa chcem opýtať ako dlho môžu trvať pri správnom procese hojenia. Ďakujem veľmi pekne

13 Oct 2022 - Dobrý deň. Ak je operačná rana v poriadku, začal by som pravidelnú liečbu analgetikami. Podľa stavu sa ukážte u Vášho lekára/ eventuálne na oddelení, kde Vás operovali. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer moje meno je stefania kovalova mam 28 rokov chcem sa neco spitat bola som na umele oplodnene 10.10.22 a dnes som si robila tehotensky test a druha palicka je slaba ruzova Co to znamena

13 Oct 2022 - Dobrý deň. Test môže naznačovať veľmi skoré tehotenstvo. Opakujte test a navštívte Vášho lekára v reprodukčnom centre. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Som po hysterektomii uz dva roky a teraz ma lava strana pod jazvou boli ako keby som tam mala hrcky bolest vystreluje do alvej cast chrbtice alebo obliciem opucahju mi clenku a o cas aj krvacam,,,Dakujem za odpoved

13 Oct 2022 - Dobrý deň. V prípade krvácania je nutné gynekologické vyšetrenie, pri bolestiach aj s ultrazvukom - čím skôr. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent, mam 37 rokov, aktualne podstupujem program asistovanej reprodukcie a prisli mi vysledky onkocytologie- Krcok maternice v poriadku, ale pritomny HPV niektoreho typu (alebo kombinacie) 31-68, zaroven negativne bolo sledovanie typu 16 a 18. Je teraz nieco, co mam aktivne spravit, napr ockovanie alebo nieco ine alebo len sledovat? Je podstatne ze sa snazim otehotniet? Dakujem pekne

13 Oct 2022 - Dobrý deň. Stačí len sledovanie - pokiaľ máte cytológiu v poriadku. Otehotnieť kľudne môžete. Teraz sa sústreďte na plánovanie rodiny - lokálnu liečbu by som nechal tak. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, som v 14 tt. Pred 3 mesiacmi mi vyšla zlá cytológia PapII-III a pozit.HPV 16 (alebo 18, nie som si momentálne istá), dovtedy som nemala ani potuchy, že mi niečo je. Dnes na poradni mi doktor odporučil, že si mám kúpiť DeflaGyn a vyskúšať kúru s ním aj keď NEVIE a NEMÁ skúsenosť počas tehotenstva. Rozhodnutie je vraj na mne. Nikde som sa nedočítala aké môžu byť vedľajšie účinky. Preto sa obraciam na Vás, mám to vyskúšať, nestretli ste sa s podobným problémom ako mám ja? Je liečenie a opakovaná cytológia počas tehotenstva v poriadku? Prípadne existujú nejaké iné lieky/doplnky (bezpečné), ktoré by som mohla užívať (vaginálne probiotiká, papilocare,..) a pomohli by mi.? O mesiac mám ísť na opakovanú cytológiu, nie je lepšie počkať na výsledky z ďalších odberov a prípadne ten Deflagyn užívať až neskôr počas 2 trimestra? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

13 Oct 2022 - Dobrý deň. Počas tehotenstva by som danú liečbu neodporúčal. Cytologické zmeny sú len mierne (určite nie onkologické) - počkajte na výsledok kontrolnej cytológie. V tehotenstve je na mieste len konzervatívny postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň bola som na gynekologickéj prehliadke a moja lekárka mi povedala že mám hrúbku sliznice v maternici 3.4mm že to teraz nechá tak a v máji mám ísť na kontrolu neviem čo to znamená je to rakovina?dakujem

17 Oct 2022 - Dobrý deň. Daný rozmer je v poriadku, stačí pokračovať len v pravidelných kontrolách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, absolvovala som prevetivnu u gynekologa... Po 2 tyzdnoch som dostala kvasinkovu infekciu.. Zavolala som len ze by som potrebovala nieco tak my predpisal clotrimazol a gynoflor Tazkosfi neustupovali tak mi momentalne predpisal fluomizin ak nezaberie mam prist Lenze zabudla som mu povedat ze vychadzaju na mne bolestive vyrazky, vredy.... Najprv som tomu nedavala suvis, ale kedze je to uz dost vo velkom mnozste, plus este mam svrbenie aj na konečník .... Co to moze byt? Mala by som ist na krv? Staci k obvodnemu? Ďakujem za info

17 Oct 2022 - Dobrý deň. Diagnóza závisí od typického klinického obrazu. Na diaľku Vám neviem toto povedať - navštívte hneď Vášho gynekológa. Môže sa jednať aj o vírusové infekcie ( herpes a pod.). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravím, mám 38 r., 1 dieťa. Posledný rok trpím bolesťami v oblasti vaječníkov, viac na Ľ strane. Pravá tuba je vyoperovaná v dôsledku GEU pred 2r. Pridalo sa nafukovanie, bolesti pod rebrami, absolvovala som gastroent. vyšetrenia s podozrením na ochorenie pankreasu (gastroskopia, intolerancie, endosonografia, MR enterografia, MRI brucha, kolonoskopia do 40cm - ďalej sa nepodarilo. Všetko negatívne, okrem nálezu ptotickej časti transverse colon na MR. Bolesti v podbrušku aj pod rebrami + nafukovanie pretrvávajú. V rámci onkoscreeningu mi vyšiel pozit. marker Ca125 (56.76) a HE4 v hodnote 58. Posledných 6 mesiacov mám pred menštruáciou 4 až 5 dní tmavé špinenie, čo predtým nebolo zvykom. Môj lekár odporúča počkať 2 mesiace a markery opäť skontrolovať. UZV vaječníkov som mala v auguste, bez nálezu. Je podľa vás tento postup v poriadku, resp. ako by ste postupovali vy? Je vhodné pokúšať sa otehotnieť? Vďaka.

28 Oct 2022 - Dobrý deň. V prípade negatívneho MR vyšetrenia a takisto ultrazvuku nepredpokladám gynekologické origo. Onkomarkery sú veľmi netypické - nemusia byť zvýšené len pri onkologických diagnózach, ale aj pri zápaloch a pod. Pri chronických panvových bolestiach je potom poslednou voľbou diagnostická laparoskopia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,mam 30 rokov a jedno dieta. Chcem sa opytat co znamena pre mna do buducna moj nalez:Makroskopický popis KOC22917760 Cervix LBC vialka PAP Výsledok vyšetrenia Adekvátnosť vzorky: Vhodná pre hodnotenie Endocervikálne komponenty / bunky TZ prítomné Nenádorové zmeny: Metaplázia Diagnostické zaradenie: Skvamózne bunky:L-SIL - Low-grade skvamózna intraepiteliálna lézia Odporúčanie: Opakovať po 4-6 mesiacoch. som pozitivna na Hpv typu 16 Odporucate mi nejake konkretne vitaminy na posilnenie imunity? Dala som sa zaockovat proti hpv, ale bohuzial uz hpv typu 16 mam. Je nejaka sanca ze si moj imunitny system s tym virusom poradi? Chceli by sme este deti, ale neviem ako sa bude ten virus v tele spravat. Viete mi prosim poradit? Dakujem.

17 Oct 2022 - Dobrý deň. Stále sú to len ľahké zmeny na krčku maternice - môžete skúsiť lokálnu liečbu dostupnú na trhu - Papilocare/Deflagyn a pod. Kontrolu stačí absolvovať po 4-6 mesiacoch. Nemusíte sa báť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás je nejaký liek na recept, mala som zlý výsledok citosteru a lekár mi odporučil Deflagin. čo je dosť drahá záležitosť. V minulosti mi bola robená konizácia, potom po čase mi dal iný lekár dal na recept a teraz sa to nedá inak liečiť? Ďakujem za odpoveď. Jana

17 Oct 2022 - Dobrý deň. Zlý výsledok nemohol byť - lekár by Vám neodporúčal takúto lokálnu liečbu. Skôr to bude len hraničný cytologický výsledok. Dané terapie sú trochu drahšie, ale zvyknú pomôcť - týka sa to všetkých prípravkov. Ak nechcete do danej liečby investovať, môžete počkať do ďalšej kontroly aj bez toho - určite neurobíte veľkú chybu.. Pri opakovaných cytologických zmenách je nutné kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, som v 25. týždni tehotenstva a pri poradni v 24. týždni sa môjmu lekárovi pri kolposkopii nepáčil taký hrebeňovitý papilómček pred hymenom. Bral mi aj cytológiu z krčka, aj z toho poslal vzorku na histológiu, pretože ma vystrašil, že ak by som mala HPV, nemohla by som rodiť vaginálne. Sme si s manželom navzájom prví sexuálni partneri, avšak mali sme viac krát bradavice na chodidlách. Netuším, ktoré sérotypy sú tie kožné (nie genitálne) bradavice, ale mám veľký strach z cisárskeho rezu, keďže by sme sa chceli po tomto dieťatku snažiť reťazovo čo najskôr o druhé. Môžu byť kožné bradavice príčinou genitálnych bradavíc? Môžu sa u prvých a verných partnerov vyskytnúť pohlavné typy HPV? Taktiež mi môj lekár hovoril, že očkovanie v tehotenstve nie je možné. Ďakujem Vám za odpoveď

31 Oct 2022 - Dobrý deň. Kožné a genitálne bradavice môžu byť spôsobené tým istým typom vírusu. Ak je bradavíc v oblasti pošvového vchodu veľa, je indikovaný cisársky rez. Ak sú lézie minimálne, nevidím dôvod na operačné vedenie pôrodu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán docent. Pri bežnej preventívnej prehliadke mi zo steru vyšla cytológia NILM-negatívne v zmysle intraepiteliálnej lézie alebo malignity,PP ll. Tentokrát mi ale lekár nechal vyšetriť aj prítomnosť na HPV vírusy, čo bolo prvý krát,aj keď som vôbec žiadne ťažkosti nemala. Výsledok je,že vzorka je pozitívna na prítomnosť jedného alebo kombináciu viacerých vysokorizikových HPV typov zo skupiny 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68 a zároveň je negatívna na prítomnosť HPV typu 16 a 18. Vyšetrenie zamerané na detekciu aktivity mRNA vitálnych onkogénov E6/E7 HR-HPV (trvalá perzistentná infekcia)= vírus je aktívny a môže sa prejaviť jeho onkogénny charakter. Mala som síce v tom čase ťažké obdobie aj stres vyvolaný onkologickým ochorením u mojej mamky ale žiadne problémy či priznaky. Moja otázka znie či sa dokáže moje telo zvýšením si imunity zbaviť vírusu, aj keď je popisovaný ako "trvalá perzistentná infekcia"? Z bývalým partnerom sme sa rozišli už pred dvomi rokmi a odvtedy som bola bez partnera až doteraz. S terajším priateľom sme intímný pomer zatiaľ nemali,sme spolu krátko a tiež pretože mám strach, že by som ho mohla nakazit vírusom HPV. Výsledok HPV pozitívny mám od marca a som úplne bez nejakých príznakov, môžem priateľa aj tak nakaziť či musím počkať kým bude výsledok HPV negatívny? Priateľ o ničom nevie, chcela som sa najprv s vami poradiť a poprosit vás o odpovede na moje otázky. Ďakujem za odpoveď.

31 Oct 2022 - Dobrý deň. Skôr nechápem, prečo Vám gynekológ robil test na HPV pri negatívnej cytológii. Takisto neuvádzate svoj vek - odber HPV testu u žien mladších ako 30 rokov moc nemá zmysel, keďže je každá tretia žena/muž pozitívna/pozitívny. Takisto nevidím dôvod mRNA testu - aj pri jeho pozitivite sa môžete danej infekcie zbaviť. Vôbec nemá zmysel ani obmedzovanie sa v pohlavnom živote - môžete používať napr. bariérovú formu antikoncepcie.... S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcel by som sa informovať manželka bola na operácii a keď prišla domov zistili sme že ma vaginálne mykózou tak by sommda chcel informovať ako by sa to dalo liečiť ďakujem veľmi pekne a prajem pekný deň

25 Sep 2022 - Dobrý deň, liečbou voľby sú antimykotiká - napr. aj voľne predajný Canesten. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať mam 42 rokov v roku 2018 som mala hysterektomiu a potom aj vzatie vaječníkov vajcovodu kvôli rakovine sliznice maternici brala 5 krát brachyterapiu potom v roku 2020 mi vyoperovali mts z pravého pľúcne ho laloku brala som 6x zaist. Chemo teraz som v sledovaní ale problém je vtom ze asi pol roka do zadu som začala rapídne priberať do brucha stehien tuk ktorý má asi spoločne s menopauzou aj napriek tomu ze sa zdravo stravujem a cvičím a mam pohybu až až viete mi poradiť čo by mi pomohlo pravdupovediac bojím sa hormónov čiže antikoncepcii lebo sa bojím návratu choroby ďakujem za odpoveď

25 Sep 2022 - Dobrý deň, daný stav by som konzultoval aj s gastroenterológom - prvým krokom je úprava stravy a aspoň minimálna pohybová aktivita (v rámci možností samozrejme). Vy užívate aj nejaké hormóny? Zo správy mi to nie je jasné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer mám už 8 mesiacov zavedené od svojho gynekológa vnutromaternicove teliesko Levosert keďže som skoro rok nemala pohlavný styk mám dve deti vychovávam ich sama,tak som proste mala kamaráta s výhodami.Minulu sobotu som po roku prvý krát mala pohlavný akt mali sme aj kondóm aj bez kondómu dal to mimo mňa.Este stále nemám menzes už stresujem či niečo neuniklo alebo či môžem mat nepravidelný menštruačný cyklus vždy som mala menzes každý mesiac niekedy sa stalo že nič nebudem stresovať ak nenabehne do mesiaca tak skúsim si kúpiť tehotenský test nech čím skôr viem nacom som tretie dieťa by som uz nedala by som asi mala mimomaternicové tehotenstvo že? A chcem sa spýtať mám sa chrániť aj keď mám teliesko Levosert lebo niekde rádia že nemusím sa chrániť vôbec že môžem mať aj nechráneny pohlavný styk len to neviem obávam sa nech zas neotehotnuem viem že tam je percento otehotnenia ako všade prajem pekný deň a ďakujem za vkladnú odpoveď

25 Sep 2022 - Dobrý deň. Vnútromaternicové teliesko je veľmi efektívne ako antikoncepcia. Nie je nutná ďalšia ochrana pri správnom fungovaní a zavedení telieska. Pravdepodobnosť tehotenstva je extrémne nízka..ak si nie ste istá, urobte si tehotenský test. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať ohľadom chlamydie trachomatis. U mojej gynekologičky mi bolo pred pár mesiacmi zistené,že mám chlamýdie, s partnerom sme sa preliečili ako nám bolo kázané a na ďalších testoch (6.5.2022) boli výsledky negat.takže liečba našťastie zabrala. Ale teraz po pár mesiacoch mávam bolesti v podbrušku a nadmerný výtok priesvitno-bielej farby. Chcela by som sa spýtať či je možné,že ich mám znovu aj keď som partnera nemenila a pokiaľ viem tak partner mi je verný.

25 Sep 2022 - Dobrý deň. Opakoval by som kultivačné vyšetrenie - výtok však môže mať úplne inú príčinu ako chlamýdie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, môžem sa spýtať či je možné otehotnieť keď je žena po sterilizácii a podstúpila operáciu na polypy(kyret)? Totižto, po kyrete som mala pohlavný styk s priateľom hneď asi na 3den,viem,ze sa to nemalo, tak chcem vedieť, či je tam nejaká možnosť tehotenstva. Po čase som zistila ze v tie dni som mala plodné dní a ovulaciu a partner ejakulat nedal do mňa.. Prepáčte za možno blbú otázku, ale chcem len vedieť ci je to možné.. Ďakujem za odpoveď... Eva

25 Sep 2022 - Dobrý deň. Po správne vykonanej sterilizácii je možnosť otehotnenia nulová. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, mám problém s pretrvávajúcim (10 dní) hnedým výtok bez zápachu a zatiaľ bez žiadnych iných komplikácií. Taktiež som raz spozorovala trošku krvi. Tehotná nie som. Mám nepravidelnú menštruáciu a diagnostikovanú malú cystu. K svojej lekárke som objednaná až o týždeň, pretože ma dovolenku, preto sa obraciam na Vás. Je to podľa Vás závažné, poprípade čo by mohlo byť príčinou? Vopred ďakujem za odpoveď.

25 Sep 2022 - Dobrý deň. Hnedý výtok môže byť spôsobený nedostatočnou funkciou žltého telieska...je však mnoho dôvodov, preto je vhodné urobiť komplexné gynekologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Doktor, stretli ste sa už s diagnózou vestibularna papilomatoza / hirsutties papilaris vulvae? Mám drobné „výrastky“ na oboch stranách pri vchode do pošvy lineárne usporiadane…nesvrbia, nepalia….je možné, že ich tam mám už dlhšie….partnera mám stáleho…takže HPV v podstate vylučujem….len chcem vedieť, či je to normálna anatómia sliznice….alebo je to niečo vážne ? A či sa to dá nejak liečiť ….nejakou masťou, prip. Či to môže byť následok prekonania mykozy a iných ochorení, ktoré podraznili sliznicu…ďakujem.

28 Sep 2022 - Dobrý deň. Daná diagnóza nie je žiadnym zlým ochorením, ktorého sa musíte obávať. Nepoznám lokálnu liečbu v podobe mastí a pod. Absolvujte len pravidelné preventívne prehliadky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Môže prosím liek isoprinosin (kvôli covidu) nejak ovplyvniť účinky očkovacej látky gardasil? (2.davka podaná v juli, 3.bude v novembri). V príbalovom letáku isoprinosin sa uvádza že je na potlačenie HPV. Nemôže nejak znížiť účinky už tých prvých dvoch podaných látok alebo nejak ovplyvniť? Mám radšej žiadať obvodného o inú alternatívu liečby covidu? Ďakujem.

30 Sep 2022 - Dobrý deň. Daný liek neovplyvňuje HPV vakcíny. Ja sám nevidím efektivitu izoprinozinu pri HPV infekcii - nepoznám žiadnu podstatnú štúdiu, ktorá by tento účinok potvrdila. Sú to len dohady. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, som 10 rokov po hysterektomii a teraz som po adnexectomii bilat. pre nález objemného multilokul.cystického tumoru malej panve. Chcela by som sa spýtať či je v poriadku, keď ešte stále mám bolesti v ľavom podbrušku a trocha problémy aj pri močení (únik,bolesť) 3 týždne po operácii, a či je potrebná nejaká hormonálna substitúcia (som po 50-ke). Histológia: funkčné a inklúzne cystické lézie oboch ovárii. Ovariálny fibróm v pravo. Ďakujem za Vašu odpoveď.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Ste čerstvo po operácii - bolesti v podbrušku môžu byť. Problémy s močením môžu byť spôsobené aj infekciou - konzultujte Vášho gynekológa. S hormonálnou substitúciou by som bol opatrný vzhľadom na väčšie množstvo nežiaducich účinkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,som po celkovej hysterektómii rezom.Už viac rokov mávam cyklické problémy,bolesti v podbrušku a krížoch.Asi 2 roky po operacii mi po laparoskopii povedali,ze mam endometriozu.Po operácii je to už 15rokov,móze tam byť stále endometrioza? Alebo čo može byt príčinov bolestí.Moj gynekolog povedal,Vy tam nič nemáte,nemá Vas čo bolieť. Ďakujem.

31 Aug 2022 - Dobrý deň., bolesti môžu byť spôsobené aj pooperačnými zrastami. Endometrióza je takisto možná, pokiaľ Vám pri operácii neodstraňovali aj vaječníky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Som v 23tt, v nedeľu sa objavil bielo zelený výtok, bez iných príznakov (žiaden zápach, spevnenie, pichanie,...) Dnes je streda. Odvtedy ho zaznamenávam na spodnom prádle 2x za deň. Na poradňu mám termín budúci utorok, lekárka má aktuálne dovolenku. Je dôvod na obavu a treba navštíviť pohotovosť alebo bude v poriadku vyčkať do utorka? Ďakujem za odpoveď.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Bez klinických príznakov môžete počkať do utorka - bude asi potrebné zobrať kultiváciu a nasadiť lokálnu liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. 6 dni používam tabletky na posúvanie menštruáciu Norethisteron 5 mg 2X1 idem na dovolenku nieska ráno súm mala trocha slabé krvácanie je to možné dostať menštruáciu Ďakujem

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Záleží aj na tom, kedy ste začali užívať tabletky. Ak tesne pred očakávaným menzes, tak nemusia byť účinné. Ja by som v užívaní tabletiek pokračoval ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den od minuleho piatku mam cudne priznaky mam nevolnosti bolenie hlavy unava.. a bolestie v potbruchu ako keby som mala menstruaciu ale nemam a niekedy sa citim ze mi je velmi teplo.. aj stalo sa mi ze som nasla trochu krvi na spodnej bielizni ale memstriuacia to nebola a mam aj caste mocenie a strasnu chut do jedla.. mestruaciu som mala 18 augusta...

28 Aug 2022 - Dobrý deň. V prípade bolestí a krvácania navštívte Vášho gynekológa, ktorý Vás komplexne vyšetrí - príčin Vašich ťažkostí môže byť veľa....S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Na pravom vaječníku mi bola diagnostikovaná cysta o veľkosti 76x65 mm. Doktori u nás vidia iba operatívne riešenie tohto problému. (Diagnóza D27). Chcela by som sa spýtať, aký máte Vy názor, či jediná možnosť je operácia, alebo sú tu aj iné neinvazívne spôsoby ako tento problém vyriešiť. Zatiaľ bolesti nemám, iba si cítim také pnutie na pravej strane. Cyklus som mala "riadený " duphastonom, ktorý som mala začať užívať na 16. Deň MC (pravdepodobne kvôli ktorému aj cysta vznikla). Avšak sa mi stávalo že na 11-ty až 14-ty deň som mala krvacavy výtok (ktorý duphaston potom zastavil) Bojím sa operácie, nakoľko by som chcela mať 2. Dieťa. A celkovo sa bojím, že po tejto cyste nebude jednoduché otehotnieť (dcérka bude mať v októbri 2 roky) Už od 18tich bojujem s cystami,no doteraz som ich nikdy nemala až takto veľké. 2x som bola už kvôli nim aj hospitalizovaná. Neviem ani akým zázrakom sa nám podarilo počať dcérku (nakoľko nemám do dnešnej doby pravidelný cyklus). Aktuálne mam 32 rokov a bojím sa že s týmito cystami a pribúdajúcim vekom druhé dieťa bude menej a menej reálne. Veľmi pekne ďakujem za Váš názor a Vašu odpoveď. S pozdravom Zuzana Hubová

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Pri danej veľkosti cysty je vhodné operačné riešenie. Alternatívou je punkcia cysty pod ultrazvukovou kontrolou, ak to anatomické pomery a lokalizácia cysty dovoľuje. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na gyn. vyšetrení mi to steru vyšli výsledky ktoré ukazovali akési atypické bunky číslo 3. Preto mi gyn. odporučila brat deflagyn na 3 mesiace aby sa obnovila sliznica a opätovne spravil ster. Môžem mat počať tohto obdobia pohl. Styk s partnerom ? Ďakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Tesne po aplikácii by ste nemali pohlavný styk. Mimo toho nevidím žiadne obmedzenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať..spoznala som potencialneho noveho partnera o ktorom viem, že bol v minulosti s osobou ktorá mala genitalny herpes. Moja otázka znie či ma môže nakaziť? Alebo teda či sa genitálny herpes prenáša aj keď je v pokojnej fáze ?ďakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Genitálny herpes je infekčný len pri výseve typických vyrážok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,vážený pán doktor Kudela.Ja by som sa rada informovala ohľadom môjho problému s maternicou. V októbri 2021 som absolvovala hysterosk.zákrok v Prahe,resekcia septa v maternici.Septum bol príliš masívny v celej dutine v strede pozdĺž tympádom bol potrebný 2.zákrok v januári 2022.V júni pri poslednej kontrole bolo všetko v poriadku,maternica pekne zahojená,dutina tiež pekného tvaru.Môže nastať baby projekt, lenže pri každej ovulácií mám silné bolesti,ktoré som mávala aj predtým ale bolo mi povedané,že to bol veľký zákrok a potrebuje to čas,že tie bolesti sú v poriadku.Tympádom z druhej stránky tie bolesti neznamenajú tiež,že ešte maternica nie je pripravená na graviditu? V Prahe nám navrhli už po 3mesiacoch po zákroku je možné sa pokúšať,ale radšej pre istotu sme počkali dlhšiu dobu aby neskôr nenastali komplikácie počas tehotenstva. Zatiaľ druhý pokus tiež neuspešný a tiež nie sme si istí,či sa oplatí čakať a radšej neskúsiť hneď IVF?Prosím poraďte,aký je Vaš názor.Ďakujeme,pekný deň.

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Po takom zákroku by som čakal minimálne 6 mesiacov. Samozrejme, je vhodné konzultovať odborníkov v oblasti reprodukčnej medicíny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa informovat ohladom hpv v ústach. Asi pred dvoma rokmi som mala problémy aj s krckom maternice robili mi konizaciu. Posledneho pol roka a boli v hrdle na pravej strane, ucho, a pri vyplazeni jazyka mám vpravo úplne vzadu na boku jazyka taký zvláštny spicaty výrastok. Chcela by som vedieť ako to je s hpv v ústach, obávam sa najhoršieho. Mám 31 rokov a mala som 6 sexuálnych partnerov. Ďakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň - nemyslím si, že to je následok HPV infekcie. Skúste skonzultovať odborníka v oblasti otorinolaryngológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan docent. Ako sa postupuje ak vyde zene cytologia Ascus, bez pritomnosti Hpv? Su tam zapalove zmeny na krcku, ale nikde sa nepise ake? Su to zmeny po HPV infekcii, alebo je tam kvasinkova infekcia, pripadne tam moze byt chlamydia, mykoplazma, ureaplazma? Na čo treba v tomto pripade zobrat ster? Mam aj ranku na krcku. Dakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Cytologické zmeny ASCUS sú v 50 % prípadov bez HPV infekcie. Áno, je vhodné hľadať inú príčinu týchto zmien, eventuálne je tam benígny HPV, ktorý HPV test nezachytí. Odber kultivácie a špecifickej kultivácie, lokálna liečba, probiotiká sú vhodným postupom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa opytat na vysledky z LBC cytologie ci sa mam obavat ked mi vysli: Bez intraepitelových zmien a malignity STER: Uspokojivý - bunky TZ prítomné INÉ ZMENY: reaktívne bunkové zmeny , metaplázia vrátane nezrelej MIKROBIÁLNY OBRAZ: Döderlein HORMONÁLNY STAV: Je v súlade s anamnézou Vystupňované reaktívne zmeny, zvážiť kontrolu o 6m. Dakujem velmi pekne za info

26 Aug 2022 - Dobrý deň, cytológiu máte v poriadku. Neviem, prečo chcú kontrolu o 6 mesiacov. Postačujúci interval je aj 12 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Prosim vas, ak mi vyjde Pap 2, znameto to v Bethesda klasifikacii vysledok Nilm alebo Ascus. Mam 42 rokov, ranku na krcku maternice, kvoli tomu mam vytoky. Moj gynekolog s tym nic nerobi, ze ked mam Pap 2. Z beznej cytologie pride vysledok aj ci zena nema Hpv? Nemam si dat urobit testy aj na nieco viac? Su nejake kremy, čipky ako indonal, papilocare co si mam dat, aby sa mi ranka zahojila, ked si ju zatial nechcem dat osetrit edc. Dakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň. PAP II je negatívna cytológia. HPV test si môžete dať spraviť na vlastnú žiadosť. Pri opakovaných výtokoch je nutné doplniť kultiváciu a špecifickú kultiváciu. Indonal môžete užívať..takisto Papilocare, pokiaľ máte ranku na krčku maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať na CT vyšetrení mi bolo zistené toto:cervix uteru rozšírený na 7,2 cm s nehomogennou štruktúrou a zníženou denzitou postkontrastne okolo 50 HU.v oblasti pošvy a na prechode pošvy a cervixu plynové kolekcie priečne v rozsahu 4,4x2,3 cm a kraniokaudalne v dĺžke 5,3 cm,voľná tekutina v malej panve s denzitou 20 HU,známky cervicitídy, mala by som mať hneď obavu že ide o rakovinu?

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Podľa stručného popisu a bez obrazovej dokumentácie sa nedá k nálezu vyjadriť - je pravdou, že krčok je zväčšený a má pozmenenú štruktúru. Viac Vám ale neviem povedať bez ďalších lekárskych nálezov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, užívam hormonálnu antikoncepciu KarlHleight skoro 3 mesice. 7 augusta som mala s priateľom pohlavný vstyk s vyvrcholením dnu ( podľa kalendára to vyšlo na plodné dni). 25 augusta by som mala dostať menštruáciu z vysadenia , ale včera pri pohlavnom vstyku som si všimla že mám plodný hlien a Dočítala som sa že to môže byť príznak tehotenstva ak sa takýto hlien objaví ešte pred menštruáciou. A tabletky užívam pravidelne každý deň bez vynechania. Je tu šanca že som tehotná ? Ďakujem za odpoveď. Prepáčte ak vám tento mail prišiel viac krát nijako mi neukazuje že či sa odoslal

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Ani jedna antikoncepcia nie je 100%-ná. Ak si nie ste istá, urobte si jednoduchý tehotenský test voľne dostupný v lekárni. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 25 rokov, na preventívnej prehliadke mi vyšla zhoršená cytológia (Ascus 3a). Moja gynekologička mi spravila odber na prítomnosť HPV, momentálne ešte čakám na výsledok. Zatiaľ mi naordinivala len voľnopredajné lieky ako papilocare a hlivu ustricovú. Mám mať zo zhoršených výsledkov obavy? Zatiaľ som bezdetná ale v budúcnosti chcem mať určite deti.

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Daný výsledok predstavuje len ľahké zmeny, nemusíte sa báť - predpísaná liečba je vhodná. Odber na HPV nič nerieši - vo Vašom veku je pozitivita v jednej tretine prípadov. Cytologickú kontrolu absolvujte o 6-12 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň prajem. Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie mojej správy z histológie. Bol mi odstránený polyp, pričom podľa mikroskopického nálezu bolo zistené: - na povrchu dlaždicový epitel s low-grade koilocytárnou atypiou dlaždicového epitelu - p16 ložisková pozitivita - p53 negat., proliferačná aktivita Ki67 zvýšená v hrúbke 1/3 epitelu - vyšší st. dysplázie nezachytený Záver: Morfolog. condyloma accuminatum s koilocytózou dlaždicového epitelu polypu pošvy, známky HPV infekcie keratinocytov. Prosím Vás, čo to pre mňa znamená? S dlhoročným partnerom chodíme do reprodučného centra, nakoľko máme za sebou 4. potrat, z toho bolo 2x mimomaternicové tehotenstvo. Mám 31 rokov. Za odpoveď vopred srdečne ďakujem.

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Histológia popisuje ľahké zmeny na krčku maternice spôsobené HPV vírusom. Ak boli dané zmeny odstránené v celku, nie je nález kontraindikáciou v plánovaní gravidity. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor chcela som sa opýtať na zväčšenú uzlinu pod pazuchou skôr taký malý opuch bolesť nepocitujem vo februári som bola na mamografii aj ultrazvuku a mám cysty mám mať obavy?mám predčasnú menopauzu je mi 44rokov ďakujem za poradenstvo

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Izolovaný opuch uzliny nemusí byť spojený len s prsníkom. Ak je uzlina bolestivá a sono a mamografia sú negatívne, navštívte Vášho všeobecného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa Vas opytat. Brala som antibiotiká od 27.6 do 31.6. (Fromilid a Ospamox) Poslednú menštruáciu som mala 15.6. Som tehotná a otehotnieť som mohla najskor 29.6. Mozu mat ant vplyv na dieťatko? Dakujem za odpoved.

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Daná liečba podľa mňa nemala vplyv na plod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám 36rokov pred 3rokmi mi Gynekolog zistil hpv vírus a pred rokom som podstúpila konizaciu výsledok bol Cin lll každé 3mesiace chodím na kontroly LBC mám negatívne. Gynekolog mi teraz odporučil očkovanie vakcínou Gardasil 9 .Ako 20 ročná som sa dala očkovať vakcínou Silgard. Myslite že sa mám dať znova zaočkovať ? Ďakujem

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Kontroly každé tri mesiace nemajú zmysel, pokiaľ bola operácia dostatočná - stačí kontrolovať cytológiu raz za 6 mesiacov. Podľa mňa má preočkovanie vakcínou Gardasil zmysel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať či gynekológ vie zistiť že som užila tabletku po. Keď hej po akom čase sa to už nedá zistiť?

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Užitie tabletky ,,po,, sa dá len veľmi ťažko zistiť - žiadny gynekológ to nerobí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 23 rokov. Nedávno mi bol diagnostikovaný hpv vírus (16). Doktorovi sa nezdala "ranka" na krčku maternice. Okrem toho som ale dlhodobo (asi 5 rokov) brala hormonálne lieky (estrofem, femoston, injekčne-neofolin, agolutin.. Kvoli centralnemu hypogonadizmu s primárnou ameroeou.. Chcela by som sa spýtať či je potrebné aby sa dal vyšetriť a začal nejako liečiť aj partner. Na kolko moj doktor mi povedal že to nie je nutné. Avšak je to moj jediný sexuálny partner takže som to zrejme chytila od neho. Taktiež by som sa chcela opýtať či v momentálnej situácii prichádza pohlavný styk do úvahy..alebo počkať až po preliečení. Ďakujem za Váš čas.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je na mieste otázka, či prítomnosť HPV 16 spôsobila aj cytologické zmeny. Ja by som skôr stavil na podporu imunity (event. lokálnu liečbu - napr. Papilocare), keďže sa vírus väčšinou z tela stratí, a to hlavne u mladých žien. To isté platí aj pre partnera. Pohlavný styk Vám nikto nemôže zakázať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán docent, Obraciam sa na vás otázku ohladne problémov po Hysterektómi, ktorá bola vykonaná 8.6 za pomocou robota DaVinci. Môj problém spočíva v tom, že mi po 5 týždňoch zistili, že mám na pahyle granulačne tkanivo. Boli mi odporučené vaginálne čapiky Gyntima, zobrali mi vzorku na citologické vyšetrenie. Výsledky neboli dobre, tak mi v zahraničí predpísali macmiror complex. Po 12 dňoch som bola zasa na kontrolu, zobrali mi opäť vzorku na citologické a dostala som vaginálne tablety Gynoflor, ktoré ešte užívam, po doručení výsledkov má pani doktorka kontaktovala, že je znepokojená, nakoľko v pošve mám črevnu baktériu, ktorá tam nemá čo robiť a nasadila mi ATB Amoksiklav 2 x 1000 mg ktorý douzivam v pondelok. Od včera mám bolesti v podbrušku.začala má bolieť chrbtica na pravej strane. Mám aj divertikulitidu. Nemôže tá črevna baktéria pochádzať z ochorenia divertikul? Ešte by som sa rada opýtala, ako sa bude riešiť to granulacne tkanivo? Veľmi pekne Vám vopred dakujem za spätnú väzbu

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Gynekologický zápal nie je spojený s divertikulitídou. Granulačné tkanivo - pokiaľ v pahýli ostane (event. sa zväčší) môže byť odstránené napr. elektrokoagulačnou slučkou. Niekedy je toto tkanivo veľmi slabo vyživované a samo odpadne. Je nutné absolvovať pravidelné gynekologické kontroly po operácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den pan doktor, mam 55 rokov,menstruaciu nemam od roku 2019...citim sa celkom ok,,nemam ziadne problemy pred týždnom som absolvovala preventivne vysetrenie na gynekologii,vzdy som mavala vysledky z cytologie 2.teraz mi gynekolog oznamil ze mi vysli hodnoty 2az3.bohuzial nic blizsie neviem.(lekar je sluzobne na mesiac odcestovany(.chcela som sa spytat ci to znamena nieco vazne alebo ci ozaj staci len kontrola o polroka,ci nastali nejake zmeny na krcku.alebo ci by som nemala podrobit nejakemu podrobnejsiemu vysetreniu na hpv virus,ci si nemam zakupit nejake probiotika na vkladanie..dakujem velmi pekne za odpoved

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Cytologické zmeny II-III sú len ľahkými zmenami. Kontrola o pol roka je postačujúca - eventuálne sa urobí odber na HPV a podľa výsledku budete odoslaná na kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.bola som na konizaci v roku 2012.mala som hpv 16 a18. Počula som že vírus môže časom zmiznúť z tela .je to pravda ?či má môže manžel hocikedy infikovat

14 Aug 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ máte cytológie od operácie v poriadku, bol HPV vírus s veľkou pravdepodobnosťou odstránený. Pri stálom partnerovi je teda miera reinfekcie veľmi nízka.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. 17.7. sme mali s priateľom nechránený styk, čo nie je záruka... Asi po týždni som sa začala cítiť zvláštne, mala som citlivé prsia, pocit nevoľnosti, závrate, asi 2 dni to bolo takto. Potom som sa upokojila, lebo došla menštruácia (10. deň od styku), hoci bola zvláštna, trvala len 3 dni a bola dosť slabá. Môj pokoj skončil, keď mi zhruba 3 týždne od styku a týždeň od domnelej ms začalo byť blbo, vadila mi vôňa mäsa, citlivosť aj na iné pachy, výtok ružovkastý a biely, nenormálna bolesť pŕs, až mám pocit, že sú väčšie, závrate, pocity nevoľnosti, bolesť v podbrušku ako pred menštruáciou, ktorá by mala prísť až o 2 týždne. Citlivé prsia som mala aj pred ms aj predtým, ale nie takto skoro a nie tak dlho ako teraz (už piaty deň). Test som si robila 2x, ale bol negatívny. Príznaky mám, ale už si hovorím, že si to nahováram, ale nikdy doteraz mi takto nebolo... Neriešila som to, pokým sa neobjavili príznaky. Môžem byť tehotná? Ďakujem

14 Aug 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bol opakovaný tehotenský test negatívny, tehotná nemôžete byť. Eventuálne navštívte Vášho gynekológa - urobí Vám ultrazvuk. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.28.7 som bola operovana laparoskopisky -žlčník.v ten deň mi začala aj menštruácia ktorá trvala 5 dní. 10.8 som teraz začala mať krvavý výtok môže to byť aj tou operáciou alebo by som sa mala ísť dať vyšetriť. Ďakujem

14 Aug 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ nemáte bolesti a krvácanie nie je silné, počkajte na ďalší menštruačný cyklus. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Pred pol rokom mi vyšlo HPV pozitívne skoro všetky typy a zároveň CIN1. Po pol roku po opakovanej cytológií sa výsledky zhoršili. V tomto období som sa dala aj zaočkovať. Bola som na kolposkopi, kde sa zistilo že na oboch lábiach je pomerne hrubá mozaika a ide o ťažkú dyspláziu (vraj tam sú aj nejaké predrakovinové bunky). Na konizáciu som už objednaná ale až o mesiac. Môže sa stať že sa to za ten čas zhorší? A viem že je to asi nesprávna otázka ale môže už ísť aj o rakovinu? Ďakujem.

14 Aug 2022 - Dobrý deň. Mesiac určite nie je časovou periódou, za ktorú by sa daný nález horšil. Onkologické ochorenie je nepravdepodobné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Moja mamina má zhubný nádor prsnika. Pred asi rokom jej nador vyoperovali,metastazy nema, chodila na oziare a berie herceptin a hormonalku. Chcem sa opytat, teraz ma asi 15 injekciu herpectpinu. PO podani 18 dávky ju co bude chrániť? Odpoved doktorky bola , ze lieky, ale lieky hormonalne ju chránia na to, aby hormony nevyvolali bujnenie. HER2 tým pádom nebude nic pokrývať. Moze lekár aj viac tých herceptinov predpisat? Mam pocit, že ked a doberie liečba, choroba sa vracia.

14 Aug 2022 - Dobrý deň. HER2 liečba má aj množstvo nežiadúcich účinkov. Predĺženie liečby nie je v štandardných odporúčaných postupoch. Hormonálna liečba je v tomto prípade postačujúca. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prosim Vas minuly rok som mala mikrocystu na prsniku (kontrola o 9 mesiacov 4.3.2022 bola v poriadku sonograficka mi dala termin o rok marec 2023, v tomto case som bola 10 ty tyzden tehotenstva).Dnes 33 tyzden tehot.som bola v tehot.poradni- lekarka mi robila prevenciu ster z krcka mater.+palp.vysetrenie prsnikov - ok a poslala ma zas na prev.sono prsnikov.Pytala som sa ci mam ist ked som bola v marci pov.ze : ano kvoli dojceniu sa potom dlhsie nedostanete..nie je to " zbytocne" aj ked mierne ozarovanie v teh.plus teda 25 e....dakujem za Vas nazor

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Sono prsníkov nie je ožarovanie a je absolútne neškodné. V prípade mikrocysty však veľký zmysel v tomto vyšetrení nevidím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.bola som na konizaci v roku 2012.mala som hpv 16 a18. Počula som že vírus môže časom zmiznúť z tela .je to pravda ?či má môže manžel hocikedy infikovat

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Áno, vírus sa môže z tela odstrániť, a to u oboch partnerov. Pokiaľ máte cytologické výsledky po konizácii odvtedy v poriadku, je pravdepodobné, že ani jeden z Vás už vírus nemá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer želám, mňa by zaujímalo som 3 týždeň po prirodzenom pôrode pri ktorom som bola natrhnutá a tak som sa nevyhla vnútornému aj vonkajšiemu zašivaniu. Problém je v tom že dneska po malej potrebe som sa opatrne utierala okolo šitia a na servítke zostalo trochu jasno červenej krvi, štichy mi vypadávajú a neviem či tam ešte nejaké zostali ( nemám odvahu sa pozrieť) je tá krv zo šitia v poriadku alebo mám navštíviť radšej svojho gynekológa? Ďakujem.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Drobné krvácanie môže byť z uvoľneného stehu - pokiaľ sa krvácanie zhorší ,eventuálne máte pocit, že šitie nedrží, navštívte Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som sa Vás opýtať, či Vy, resp. na SVK, sa vykonáva konizácia krčku aj za pomoci kolposkopa. Zároveň sa chcem opýtať, či neviete, či bude na SVK dostupná terapeutická vakcína proti HPV. Ockovana som Gardasilom. Mám 37rokov, 2deti, po konizácii v nov/2021 (CIN3 / HSIL, ktoré dosahovali aj do úrovne ektocervikálneho resekčného okraja. Endocerv. res. okraj bez displázie.) Posledná cytologia nejasna, kolposkopia CIN3 s odporucanim na dalsiu cytologiu kv. endocervixu. Rada by som sa vyhla amputácii krčka alebo hyster. ak to vobec este bude mozne. Vopred ďakujem, T.

31 Aug 2022 - Dobrý deň, áno sú pracoviská, ktoré vykonávajú konizáciu za pomoci kolposkopu. Ekvivalentom je aj kvalitná obrazová dokumentácia nálezu pred výkonom, ktorá nahrádza samotný kolposkop. Terapeutické vakcíny sú súčasťou klinických štúdií - nie sú ešte nikde dostupné. Nechápem nejasnú cytológiu - vždy musí byť zaklasifikovaná. Podľa nej sa odvíja ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 36 rokov, dňa 2.8.2022 som absolvovala prvú dávku očkovania proti HPV očkovacou látkou Gardasil 9. Očkovať som sa dala u svojho gynekológa. Chcem sa spýtať, aký je odporúčaný odstup jednotlivých dávok, pretože som čítala rôzne informácie a môj gynekológ, resp. sestrička môjho gynekológa, ktorá ma aj očkovala mi povedala, že druhá dávka má byť 2 mesiace po prvej dávke a tretia dávka má byť 4 mesiace po druhej dávke. Rada by som si to preverila. Ďakujem krásne za odpoveď a želám všetko dobré.

30 Sep 2022 - Dobrý deň. Daný interval je v poriadku. Posledná dávka sa musí podať minimálne 4 mesiace od druhej dávky, aby bola správne naštartovaný imunitný systém. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som sa spytat, ako sa lieci chronický zápal krcka maternice,ak mám HPV pozitivne? Dakujem M

28 Sep 2022 - Dobrý deň. Ja by som odporúčal gél Papilocare na 3-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán Kúdela. Mal by som na vás jednu otázku. Začnem hneď takto... S kamarátkou sme si myslela, že je tehotná, na koľko jej meškala menštruácia. Pred pár dňami išla na gynekologickú prehliadku a odtiaľ ju poslali do nemocnici, kde jej doktori zistili nador na maternici. Uviedli dôvod, že je to kvôli núdzovej antikoncepcii. Nebol to známy Escapelle, ale nudzova antikoncepcia to bola. Že vraj niečo podobné, ale nie tak silné.. presný názov vám povedať naozaj neviem, ale moja otázka znie, či má kamarátka neklame a naozaj je možné že tabletka by spôsobila toto. Medzi poslednou menštruáciu a poslednou ktorú mala dostať ale nedostala, mala predcasnu menštruáciu asi tak 2 dní. Kamarátka trpí nadváhou a tak ďalej a fajčí. Viem, že aj toto môžu byť dôvody ktoré to môžu privolať ale fakt si to neviem vysvetliť keďže na internete nič také nenájdem. Ešte mi povedala ze výsledky prídu o 2 mesiace ci je zhubný alebo nezhubny fakt neviem co si o tom myslieť.

30 Sep 2022 - Dobrý deň. Jednorázové podanie ,,tabletky po,, nie je spojené so vznikom nádorového ochorenia. Tam musia byť iné príčiny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať či postupujem správne. Boli sme sa s dcérkou kúpať na kúpalisku. Zhruba po 3-4 dňoch som si všimla slabý bezfarebný nezapáchajuci výtok z pošvy ( dcérka má 4 roky ).Nesťažuje sa na bolesť, svrbenie. Natieram jej Canesten mastičkou,robím jej sedacie kúpele v repiku a kúpila som jej Lactacyd pre dievčatá. Zvažujem kúpu ešte probiotík. Je to dostačujúce alebo by ste mi ešte niečo doporučili. Ďakujem za odpoveď.

30 Sep 2022 - Dobrý deň. Je to veľmi dobrý postup - v prípade, že by ťažkosti pretrvávali, navštívte detského gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mala by som jednu otázku. Pred tehotenstvom som mala menšie zmeny na krčku maternice, vždy som si dávala robiť platenú cytologiu. Teraz pol roka po pôrode na preventivke mi moja lekárka spravila len základnú a žiaľ som si to uvedomila až doma. Žiadala aby mi spravila ešte raz cytologiu a tu rozšírenú ale odmietla to, nakoľko vraj ta ktoru mi robila je v poriadku. Odhalí základná cytologia všetko, ak by bol nejaký problém? Bojím sa, ze teraz rok budem trpnut aké budú ďalšie výsledky :/ Ďakujem za odpoveď

30 Sep 2022 - Dobrý deň. Na základe mnohých študií nie je takmer žiadny rozdiel medzi platenou (tekutou cytológiou) a klasickou. Môžete byť absolútne kľudná. Niekedy si osobne myslím, že je tekutá cytológia zbytočne nadhodnocovaná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať, s priateľom sme mali nechránený pohlavný styk ale dávali sme si pozor pred cca 18 dňami. Test stále vychádza negatívny ale menstruacia mi mešká už 6 dni. Mávala som bolesti pod bruškom a pár dni mi bolo aj nevoľno… Čo sa týka krčku tak mi príde tvrdý a keď kvočim tak ľahko aj nahmatatelny a ráno mám aj taký biely hlien ale teraz som si neni istá či by to mohlo ísť o tehotenstvo alebo nie keďže testy sú ešte negatívne… ďakujem za váš názor

30 Sep 2022 - Dobrý deň. V prípade negatívnych tehotenských testov nemôžete byť tehotná. V prípade bolestí a iných ťažkostí navštívte Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent chcela by som Vás poprosiť o radu prišli mi prvý krát výsledky z mamografie, mám 40 rokov, moj gynekolog má dovolenku v zavere popisu z mamografie mam uvedene BIRADS 0 mammae pokračovať sono /kontrola I. Sin vrcholu HLQ/. Prechodný typ zľazy s pruhovite sytym tkanivom najma HLQ - bez redukcie, I. sin mapovité zahustenie kresby vrcholu HLQ/axiul. proj/ nemá LCC korelat, I.dix bez patol. opacity, bez patol. zhluku MIK, hrubšie MIK diff, Axily bez LU. Mám nejaký nález a musím ešte absolvovat somo vysetrenie? Ďakujem a prajem pekný deň

30 Sep 2022 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu tam nie je žiadny relevantný nález. Sono by som ale doplnil, keďže bol nález klasifikovaný ako BIRADS 0 ( teda nehodnotiteľný ). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,mám 18rokov a chela by som sa spýtať beriem hormonalnu antikoncepciu uz pol roka. Moja otazka je Prvý krát odkedy beriem antikoncepciu sa mi stalo ze aj po ukončený mentruacie som zbadala na nohavičkách krv čo som nikdy predtym nemala Sice je slabučká ale nikdy som take nemávala po ms A trvá to dlhšie onedlho mam dostat další svoj cyklus, ale od posledneho stale každý deň to spozorujem . Neviete mi povedat co by to mohlo byt a ako to riešiť dalej Idem sa objednat ku svojej gynekologičke ale momentálne ma dovolenku 3 tyzdne ako to mam dalej riesit co by to mohlo spôsobovat dakujem.

28 Sep 2022 - Dobrý deň. Ak užívate antikoncepciu pravidelne, počkal by som na vyšetrenie u Vášho obvodného gynekológa (spolu s ultrazvukom). Takéto krvácanie je možné aj pri užívaní antikoncepcie...alternatívou je aj výmena antikoncepcie za inú. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Sestra mala pred pár dňami druhý krát v jej živote menštruáciu, a keďže bola na dovolenke, naša matka jej nakúpila tampón. Sestra má len 11 rokov, chcem sa spýtať, či je bezpečné pre 11 ročne dieťa mať zavedený tampón?

30 Sep 2022 - Dobrý deň. U takýchto dievčatiek by som tampóny neodporúčal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 64 rokov,v júni mi bola robená konizácia krčka maternice. Záver: Konizát krčka maternice s nálezom CIN 2-3/H-SIL. Kompletná excízia. HPV status:p16+ N87.2 , M-8077/2 SNOMED M: SNOMED T: TNM: Chcem poprosiť Váš názor na výsledky, nie je mi jasný výsledok: HPV status p16+. Ďakujem za Vašu odpoveď.

28 Sep 2022 - Dobrý deň, výsledok konizátu CIN2-3 predstavuje dysplastické zmeny na krčku maternice. p16 je imunohistochemické farbenie preparátu pri diagnostike, ktoré je takmer vždy pozitívne pri výsledku CIN2/3. Je dôkazom vírusovej infekcie HPV. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry podvecer zelam,mam 41 rokov a odkedy mam menstruaciu mi nikdy nevynechala, ako svajciarske hodinky každých 28 dni. Tentokrat mi meska 8 dni, 3 tehotenske testy su ale negativne. Mam neustale tlak v podbrusku a bolia ma krize, symptomy ako pred menstruaciou. Tak isto v poslednom case som mala mykozu, suchu posvu, intimny styk nebol možný pretoze mala som pritom bolesti. Moze to byt vyvolene zapalom, alebo uz som v menopauze? dakujem

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Môže to byť funkčná záležitosť, ako aj morfologická - napríklad cysta žltého telieska, ktorá udržuje cyklus bez menštruácie. V prípade bolestí vyhľadajte svojho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrí den neviem čo to je už viac krát som dostala kŕč na pravej Strane pod prsnikom ale taký veľký že som sa nevedela ani nadýchnuť a to dostávám při prutkom pohybe alebo keď sa chcem zodvihnúť z posteli alebo pri Kašli ešte predtým som to nikdy nemala znicoho nic sa mi to teraz deje

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Dané problémy sú skôr muskuloskeletálne, skúste konzultovať dobrého fyzioterapeuta. S prsníkovými ochoreniami to nemá nič spoločné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, bola mi zistená stredná až ťažká dysplázia krčka maternice, podstúpila som aj biopsiu (výsledky patológa nižšie) - teraz ma čaká konizácia. Chcela by som sa spýtať, či po konizácii bude všetko v poriadku a budem môcť otehotnieť, nakoľko som ešte nerodila. Prípadne aká liečba mi bude nastavená? Aké podporné liečivá odporúčate? Veľmi pekne ďakujem! Predmet vyšetrenia a lokalizácia: 1 - knips biopsia z porcia 2 - endocervix 3 - endometrium Záver patológa - makroopis: 1. 4 belavé fragmenty 2. minimálne množstvo materiálu - hlien Záver patológa-mikroskopicky nález 1k. Styri kompaktné útržky, všetky spravidla kompletne prekryté pôvodnym i metaplastickym dlaždicovým epitelom v prehľad farbení dysplatického výzoru i v dlhsich úsekoch.Okrem toho drobnejsie útrzky len z dlaždicového epitelu, ktoré sú prevažne dysplastického vyzoru. Histologicky obraz prevereny IHC: metodikou p16 s blokovym typom pozitivity v suponovanych úsekoch dysplastického epitelu, ktorá je v rozsahu aj celej jeho hrúbky s histologickymi známkami proliferácie aj do endocervikálnych žliaz. Korespondujúci typ pozitivity je i v metodike Ki-67.Histologicky nález hodnotime ako spektrum dysplázie stredne tažkého stupňa CIN II/HSIL až tažkého stupa CIN III/Cis. 2k. Fragmenty endocervikálnej sliznice, okrem toho d'alsi fragment korporálneho endometria výzoru pokročilej sekrécie a v jeho okolí ojedinelý mikrofragment výzoru dlaždicového epitelu. Histologicky obraz prevereny IHC metodikou p63, Ki-67 a p16, v tychto metodikách histologicky obraz z pohladu pozitivity nie je signifikantny pre zrezanie materiálu. 3k. Korporálne endometriu vyzoru pokrocilej sekrécie s predecidualizáciou strómy. Zhrnutie 1k. Sektrum dysplázie stredne tackého stupa CIN II/HSIL a¿ tackého stupa CIN III/Cis. 2k. Fragmenty endocervikálnej sliznice, okrem toho ďalsi fragment korporálneho endometria vyzoru pokrocilej sekrécie a v jeho okoli ojedienly mikrofragment histologicky obraz z pohladu pozitivity nie je signifikantny pre zrezanie materiálu. 3k. Korporálne endometriu vyzoru pokrocilej sekrécie s predecidualizáciou strómy.

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Konizácia je v tomto prípade jediným riešením. Mojím odporúčaním je očkovanie proti HPV, a to podaním prvej dávky ešte pred samotnou operáciou. Po mesiaci po operácii sa podá druhá dávka, čo Vám už garantuje výbornú ochranu pred reinfekciou a podobnými problémami do budúcnosti. Následne sa očkovacia schéma ukončí 3 dávkou o 6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,momentálne som v 15+5 TT.Mám pocit,že už som jemné pohyby bábätka začala cítiť,no stane sa mi,že niekedy to necítim aj skoro celý deň.Miesto toho niekoľkokrát denne cítim akoby lokálne kŕče v bruchu(na vždy inom mieste to cítim akoby zhluk niečoho,chvíľkove stvrdnutie ,ktoré po niekoľkych sekundách prejde-častokrát to býva po jedle,nie je to ale pravidlo.Môže to byť nebezpečné pre dieťatko?Ďakujem

26 Jul 2022 - Dobrý deň, prvé pohyby dieťatka môže viacrodička cítiť okolo ukončeného 4. mesiaca, prvorodička až v 5. mesiaci. V prípade silných kŕčov radšej navštívte Vášho gynekológa. Veľmi dobre zaberá obyčajné magnézium. S pozdravom. Erik kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám hĺbkovú endometriozu. V slabine, vajecnikoch, maternici, mocovode... plus myomy, nejake cysty a nieco na stene hrubeho creva a crevo a maternica sú zrastené. Majú mi vyberať maternicu aj rezať z čreva. Nevieme ešte či bude potrebné aj lymfatické uzliny vybrať - závisí od ložiska endo. Rada by som sa opýtala ako dlho by asi podľa vás malo trvať zotavovanie sa po takto náročnej operácii. Ďakujem vopred

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Lymfatické uzliny sa vyberajú len pri onkologických diagnózach - tie Vám pri endometrióze nebudú vyberať. Zotavenie po náročnej operácii je niekoľko mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Snažíme sa o bábätko a chcela by som sa spýtať jedno otázku, ktorú mám v hlave. Ak sa mi spermie dostanú do pošvy (1-2) pred ovuláciou a ja následne po pár hodinách alebo na druhý deň masturbujem, ma to nejaký zlý vplyv na spermie? Spomalí ich to? Za vašu odpoved ďakujem :)

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Spermie sú pohyblivé, to znamená, že vitálne spermie už cestujú maternicou. Nemáte teda na ne žiadny vplyv. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň! St.post conisatio por.vag.uteri jun 2020, toho času:nenádorové zmeny-metaplázia,ASC-H-atypické bunky neurčitého významu,nemožno vylúčiť HSIL,koexpresia p16 Ki67 pozitívna vo veľmi ojedinele zastihnutých dysplastických bunkách. V minulosti iba kónizácia, žiadna biopsia s kolposkopiou, žiadne iné liekové preparáty. Ako je vhodné postupovať a čím je vhodné doplniť (v zmysle liekov) pravdepodobne ďaľší operačný výkon(ktorý je najvhodnejší). Ďakujem veľmi pekne!

26 Jul 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je nutné urobiť kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. Aj podľa Vášho veku (ktorý neuvádzate) bude asi nakoniec treba konizáciu opakovať. Ja odporúčam ešte pred samotným zákrokom očkovanie voči HPV - následne ste chránená pred reinfekciou v budúcnosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný večer prajem, Chcem sa opýtať že počas menštruačie krvácam len dva dni, ale mám veľké zrazeniny. Mimo cyklu mám hnedú krv a rovnako aj po pohlavnom styku, pohlavný styk je pre mňa bolestivý a po ňom pocitujem bolesti slabších kŕčov. Rovnako strácam aj lipido. Čo môže byť príčinou? Ďakujem

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Ťažko sa vyjadriť bez základných vyšetrení. Je nutné urobiť gynekologický ultrazvuk, základné vyšetrenie, vyšetrenie krčka maternice, eventuálne hormonálny profil....potom sa diagnostika pohne ďalej...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mám 54 rokov, po 5 mesiacoch som dostala opäť menštuáciu, bola som na kyretáži a v závere správy: - vločky hlienu -endometeriálny korpusový polyp - fokálne so známkami komplexnej hyperplázie s atypiami. V novembri 2021 som bola ma preventívnej prehliadke, výsledky boli v poriadku. Okrem iného mám aj pokles maternice. Ďakujem za odpoveď

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Komplexná atypická hyperplázia s atypiami je indikáciou na odstránenie maternice. Je totiž prednádorovým stavom a konzervatívny manažment nie je vhodný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, na preventivnej prehliadke mi bolo zistene hpv, kontretne zvýšení ascus, bolo mi doporucene to preliecit s papilocare, nakolko pouzivam antikoncepciu vaginalny kruzok tak neviem ci to nebude problém? Ďakujem

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Nemal by byť v tomto žiadny problém. Papilocare je určený na liečbu daných stavov. Krúžok nemá na účinnosť liečby žiadny efekt. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Chcem sa spýtať.Pri pôrode my odstránili maternicu lebo som mala placentu zarastenú z maternicu,kŕčok a vaječníky my nechali mávam bolesti pri veľkej potrebe moze to súvisieť stim a ešte sa chcem spýtať či po odstránení maternice môžem ostať tehotná ako myslím mimo maternicove tehotenstvo lebo všeličo som počula že sa to stalo tak sa bojím ..ďakujem za odpoveď

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Po odstránení maternice nemôžete otehotnieť ani v prípade mimomaternicového tehotenstva. Silné bolesti môžu byť spojené aj so zrastami. Ďalej neuvádzate, kedy ste danú operáciu podstúpili....Je vhodné absolvovať vyšetrenie u Vášho gynekológa, ktorý Vás pošle na ďalšie potrebné vyšetrenia....gastro a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som Vas poprosiť o radu.Mam 42 rokov, Sklerozu multiplex(terapia Tecfidera, teraz 3 mesiace zmenená na Rebif) . Pred rokom mi prepukol geniálny herpes (opakujúci sa takmer každý mesiac-na ktorý mi dávajú tabletky Valaciclovir) a vyšiel mi pozitívny Pap a Hpv test-Ascus. Testy som znovu zopakovala teraz po roku a výsledok je LSIL, hpv dna: 39,51,73.kolonoscopia naprogramovana na november. Problém je, že s partnerom veľmi túžime po dieťatku, lenže už rok žijeme ako súrodenci, lebo partner má hrozu z rakoviny(ma oslabený imunitný systém), ktorá by sa mohla po rokoch prejaviť aj keď je to vraj nepravdepodobné...a ja tiež, že ho môžem nakaziť. Neviem ako ďalej...vsade pisu, že virus môže do 2-3rokoch sam zmiznúť,ale čakať do 45 rokov a skúšať mať prvé dieťa v mojej kondícii nie je reálne...som z toho zúfalá a chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. Ďakujem. K.

29 Jul 2022 - Dobrý deň, LSIL predstavuje len ľahké cytologické zmeny a HPV vírusy 39,51,73 sú typy s veľmi nízkym onkogénnym potenciálom. U partnera tieto HPV nevyvolajú žiadne onkologické ochorenia...nemusí mať hrôzu. Doplňte si kolposkopické vyšetrenie a podľa nálezu plánujte veselo rodinu, pokiaľ sa ešte dá...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Na preventívnej prehliadke mi bol diagnostikovaný nález AGC (NOS), ASC-US. HR HPV pozitívny, kmeň 59, p16 negativ. Na základe tohto výsledku som bola poslaná na gyneko-onkológiu, kde ma rovno poslali na kyretáž, bez toho aby ma vôbec vyšetrili. Chcela by som sa spýtať, či mi nemali byť predpísané nejaké lieky a či je tento postup podľa Vášho názoru správny. Ďakujem pekne.

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Neuvádzate svoj vek - dosť to ovplyvňuje postup. Ja by som tam včlenil kolposkopické vyšetrenie s eventuálnym odberom biopsie. Kyretáž je jednou z možností manažmentu cytologického nálezu AGC. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán Dr. Z kultivácie mi vyšla kvasinka , vybrala som polygynax 12 tabl, potom gynophilus restore….cítila som, že to nie je Ok , tak mi lekár už bez kultivácia predpísal fluomizin 6 tabl. , plus beriem probiotika gynimum. Po dobrati mám ale stále pocit , že mám veľa výroku a aj je taký zeleno-žltý , opäť som volala dr. , kultiváciu nezobral, ale predpísal mi entizol 500. Čítala som nežiadúce účinky, tak sa ho bojím užívať nakoľko mám dlhodobo zapalove zmeny krčka maternice . Čo by mi mohlo pomôcť získať želaný komfort v intímnej oblasti . Ďakujem

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Pri opakovanom alebo nedoliečenom zápale je odber kultivácie nutný...takisto aj odber špecifickej kultivácie na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. Entizol ako každé antibiotikum má nežiadúce účinky, ale sú veľmi zriedkavé. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Tento rok som absolvovala očkovanie proti HPV vakcínou Gardasil-9. Nanešťastie, som 3.dávku absolvovala IBA 1 mesiac po 2.dávke, nie min.6 mesiacov po prvej dávke. Ako veľký je tento problém ? Ďakujem za odpoveď

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Daný postup je mimo schémy..odporúča sa minimálne 4-6 mesačný odstup od druhej dávky. Očkoval Vás gynekológ ?? Že kde sa stala chyba...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent...chcem sa spýtať,mam odporucenu konizaciu,odložila som ju o pol roka,termín mam 26.9.no mam obavy,či som urobila dobre a nemala sa objednať skôr,predsa len sú to ešte 2mesiace do operácie,myslite,ze to môže prepuknut do rakoviny?mam záver písaný ako HGSIL(CIN.2)Ďakujem pekne za odpoveď

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Môžete byť kľudná, odloženie operácie o pár mesiacov nespôsobí vznik onkologického ochorenia. Stredný stupeň dysplázie nie je tak závažnou diagnózou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, opätovne sa obraciam na Vás nakoľko môj klinický onkológ jemne povedané " nie je veľmi zručný"v komunikácii s pacientom a k mojej liečbe mi nevysvetlil takmer nič. Po troch chemoterapiách - carboplatina + paclitaxel, ma poslal na rádiologické konzílium s návrhom na 25 rádioterapií + 3 brachyoterapie. Po rádioterapii mám absolvovať ďalšie tri chemoterapie. Som po kompletnej abdominálnej hysterektómii s odstránením panvových aj paraaortálnych uzlín (endometroidný CA uteru gr. 2-3). Dve panvové uzliny boli s metastázovým nálezom, čiže štádium FIGO 3C. Pri hematologickom vyšetrení mi okrem KO robí iba onkomarker C 125, ktorého hodnoty sú 2,4. Uvedomujem si však, že LU sú systémovým orgánom, takže adjuvantná liečba je potrebná. Rádioterapia panvy má však popisovaných množstvo nepríjemných vedľajších účinkov na tráviaci a močový systém. Viete mi poradiť, ako ich aspon trochu eliminovať ? Užívam zatiaľ Biobran 1000 mg(3g denne) na posilnenie imunity. Ďakujem za pomoc.

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Informácie o Vašom zdravotnom stave a liečbe sú nutnosťou a veľmi sa divím, že Váš lekár na to nemá čas. Je to najväčšia chyba. Nie som onkológ, avšak kombinovaná liečba je vo Vašom prípade postupom podľa odporúčaní. Rádioterapia je nutná, treba však rátať s postradiačnou cystitídou alebo proktokolitídou. Dané komplikácie sa nedajú moc dopredu ovplyvniť. Skúste konzultovať ohľadom prevencie iného onkológa, pokiaľ nie ste spokojná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ja by som mala jednú otazku, som tehotná 6t. Bola som na utrazuk , tam mi povedali že dieťa vidno aj srdiecko , a ze je všetko poriadku, a na druhom tiždni som zasa bola , už mi povedali že nič nevidno ani srdce . Vraj ničoho nič prestalo, rast à byť. Som veľmi zufala žena, ktorá sa snažíla mat 9 rokov dieta , a nakoniec vám povedia toto, nevie komu mám verit, a ničoho citm také palenie v brušku, nemôžem to byť zo stresu, alebo už bližiaci sa potrat. Alebo mám ísť u iného doktorka. Prosím vás porate mi .ďakujem.

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ embryo prestalo rásť a nebije mu srdiečko , ide o zamĺknutý potrat. Rieši sa konzervatívne väčšinu prípadov. Ak nedôjde k spontánnemu potratu, musí sa vykonať malý chirurgický zákrok. Konzultuje aj iného doktora, pokiaľ nie ste spokojná s informáciami, ktoré Vám boli poskytnuté. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pred asi 5 dňami mi navrela hrčka(možno uzlina) v slabinách na ľavej strane. Pod kožou sa dala nahmatať asi 1,5 cm hrčka. Vytlačila som z nej nejaky hnis. Následne sa deň na to zväčšila asi na 2 cm a bolela, hnis nešiel. Deň na to sa mi ďalší hnis podaril vytlačiť, asi už všetok, hrčka však bola stále asi 2 cm. Dnes už ani nebolí, má asi 1cm pod kožou. Chcem sa opýtať, či môže ísť o niečo vážne a mám urýchlene vyhľadať lekára, alebo radšej počkať zo dva dni a možno to zmizne a o nič nešlo?...

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Mohlo ísť o zapálený folikul. Pokiaľ sa Vám bude hrčka zväčšovať a hnisať, navštívte Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem..som pozitivna na vysokorizikove HPV no nie 16,18. Dostala som aj genitalne bradavicky ktoré mi boli odstránené...cytologia LBC v juni 2022 bola negatívna bez zmien na krčku no pri kolposkopii sa lekárovi zdalo ze je tam malý nalez typu LSIL...je možné aby cytologia bola ok a on vydedukoval pri koposkopii ze je tam nález? Okamžite mi odporučil Gardasil 9... Ze uz vcera bolo neskoro sa očkovať..popravde mam obavy z tejto vakcíny nakolko mam veľmi oslabenú imunitu a beriem injekcie polyoxydonium... prosím o radu ako postupovať v mojom prípade... Veľmi pekne ďakujem

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Kolposkopický obraz sa nemusí zhodovať s cytologickým. Pokiaľ máte však cytológiu negatívnu a HPV pozit, je vhodná kontrola o 12 mesiacov. Očkovanie Vás bude chrániť pred najhoršími vírusmi, ktoré teraz nemáte - HPV 16, 18. Očkovanie je rokmi odskúšané (od 2006) , nemusíte sa obávať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den Pouzivam gel Papilocare,len mam po jeho pouziti svrbenie posvy.Chcem sa spytat,ci existuje aj iny gel,ktory by som.mohla pouzit na chronicky zapal krcka maternice,hpv pozitivne. Dakujem

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Na liečbu HPV infekcie samotnej je určený len Papilocare. Variáciami sú Deflagyn, Regresil vaginálne gély...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prosím vás veľmi pekne mohli by ste mi poradiť čo to znamená tie moje výsledky z mr? Najviac ma zaujíma zväčší vaječník a čo znamená ukladanie depozit hemoglobín ale ak ostatné veci čo tam píše prosím vás či by ste mi odporučili ? Čo by ste stým robili ke vyšetrenie ? Postup ? Maternica v AVF, nezväčšená. Na prednej stene tela maternice sa zobrazuje ložiskova lézia priemeru 14 mm, lokalizovaná v myometriu až mierne subserózne, charakteru myomu. V oblasti krčka maternice sa zobrazujú viaceré drobné cystické lézie, v dif. dg. cystae Naboth, ev cystická cervicitida. Pravé ovárium do veľkosti 27x 18 mm v sagitálnej rovine, s prítomnostou drobných cystických štruktúr, najväčšia cystická štruktúra dosahuje 13 mm, s čírym obsahom, najskôr folikuly. Ľavé ovárium zväčšené, v sagitálnej rovine dosahuje 50x 28 mm, cysticky prestavané, s viacerými cystickými formáciami, menšie v dif. dg. folikuly, najväčšia dosahuje v sagitálnej rovine 31x 26 mm, s nepravidelne hrubšou perifériou, s restrikciou difúzie, na pokontrastných skenoch vonkajší okraj steny mierne vysýtený, ostatná zhrubnutá oblasť bez sýtenia. Vnútorný lem steny natívne s T1 hypersignálom, pri proteínovom obsahu- najskôr sa jedná o cystu so známkami zakrvácania, s ukladaním depozitov Hb na jej periférii. Močový mechúr mierne naplnený, bez evidentných patomorfologických zmien. Ústia močovodov volné. Bez zväčšených lymfatických uzlin a voľnej tekutiny v malej panve. Záver: Cystická lézia favého ovária s nepravidelne zhrubnutou perifériou, najskôr pri depozitoch hemoglobinu, stav po zakrvácani. Zväčšenie favého ovária (50 x 28 x 27 mm). Cystické formácie oboch ovárií, najskôr charakteru folikulov. Bez evidentných solidnych zložiek cystických Struktúr ovárii. Myóm tela maternice. Cystae Nabothi eventualne cystická cervicitida. Bez patologickej lymfadenopatie a voľnej tekutiny v malej panve.

28 Sep 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je vhodné nález porovnať s obyčajným gynekologickým ultrazvukom. Magnetická rezonancia popisuje len myóm , retenčné cysty na krčku ( normálny nález) a zakrvácanú cystu, čo môže byť cysta žltého telieska (bežnejší nález u žien), bez nutnosti operačného riešenia. Neuvádzate Váš vek - manažment sa odvíja aj od toho. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Prosim Vás, v júni mi bola robená cytologia, kde mi doktor napísal sms:výsledok LBC cytologie: negatívne, HPV: negatívne, ureaplasma a iné: Negatívne. V mobilnej aplikácií VŠZP mam napísané: erozia a ektropium krčka maternice. Už dlhšiu dobu ma pam taky diskomfort, pálenie, stipanie. Môže to byť s tým spojené? A je to v poriadku, že mám napriek tomu všetko negatívne? Nemala by sa ta erozia nejako liečiť? Ďakujem pekne za odpoveď.

30 Sep 2022 - Dobrý deň. V prípade ektropia/erózie krčka maternice spojeného so symptómami je možné použiť napr. Cicatridina vaginálne čípky eventuálne uvažovať nad laserovým ošetrením krčka maternice ako finálnym riešením. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, potrebivala by som názor aj iného gyn. V aprili som podstupila kyretaz kvoli myomu a silnej menstruacii. Myom sa nepodaril odstranit cely nekolke je vrasteny v maternici no po dohode z gyn. mi bolo zavedenie teliesko levosert na upravy stielky maternice.histologia ukazala ze mam policysticku maternicu a treba brat hormony alebo teliesko. 2 mesiace po zavedeni som krvacala ze je to normalne, 2tyzdne som konecne nekrvacala. Zacala som spinit 5 dni pred menstruaciou ktora prisla nacas 2.7.a trva az doteraz. Prosim je to normalne? Boleti podbruska nemam len ma obcas boli panvova kost. Je mozne ze mi teliesko nesedi alebo sa mam obavat niecoho?

28 Sep 2022 - Dobrý deň. Všetko závisí aj od veľkosti myómu - pri pretrvávaní krvácania je možné naplánovať odstránenie myómu napr. laparoskopicky. Nutné je však absolvovať opakovaný gynekologický ultrazvuk. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán docent, mám na Vás otázku, 9.6 som mala operáciu - hysterektomia, pustili má domov na 3 deň všetko bolo OK, nekrvacala som, bolesti skoro pominuli.Šetrím sa stále. Po týždni som začala viac krvácať, slabšie špiniť. Posledné 2 dni krvácam intenzívnejšie a cítim nepríjemný zápach. Je to prosím normalne? Za spätnú informaciu Vám vopred ďakujem

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Niekedy sa v priebehu hojenia špinenie vyskytuje. Avšak ak krvácate jasnou krvou a silnejšie, plus máte zapáchajúci výtok, môže sa rozvíjať lokálna infekcia...hneď navštívte svojho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. V marci mi bola diagnostikovana rakovina vajcovodu a pri operacii mi všetko vybrali. Teraz sa liečim, mám za sebou 3 chemoterapiu. Dnes som spozorovala slabé spinenie z pošvy, hnedý výtok. Mám sa obávať? Strašne som sa zľakla. Nemôže to byť vedľajší účinok chemoterapie? Dakujem pekne

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Nemalo by to byť nič podstatné, u Vás bola maternica odstránená a pahýľ šitý stehmi..možno tam je zdroj krvácania. Radšej sa ukážte u svojho obvodného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán dr. Iba chcem doplniť info … obidve cytologie boli L-SIL… neviem čo sa deje , že kontrolný odber po 5 mesiacoch sa tak zhoršil . Čo bude nasledovať , je to bežne ? Alebo už mám žiť v strachu ?

29 Jun 2022 - Dobrý deň. Cytologický výsledok LSIL predstavuje len ľahkú zmenu. Bežný je väčšinou konzervatívny postup. Buďte pokojná a dôverujte aj svojmu gynekológovi. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň . Prosím vás chccem sa spytat, v novembri min roku mi vyšla zlá cytológia ascus. Robila sa rozšírená ktorá teraz vyšla úplne negatívne ale že pozitívne hpv. Že mám prísť o rok na kontrolu , že to nemám riesit. Ale nechapem keď mám teda ten hpv mám to nechať len tak a čo partner keď má aj on? On si nacital že môže dostať pri oralnom styku rakovinu hrtana a pod. Asi sa boji viac jak ja, môj dr to ani neriešil. Ja priblemy nemám ani partner ale čo robiť že ako sa dá toho zbaviť. Ďakujem za odpoved, prajem pekný deň.

29 Jun 2022 - Dobrý deň. HPV infekcia sa väčšinou spontánne odstráni v rozpätí niekoľkých rokov. Pokiaľ sa Vám cytológia zlepšila, je to na dobrej ceste. Kontrola o rok je správna. Onkologické ochorenie hrtana je zriedkavé - Váš partner sa nemusí báť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Od prekonania Covid (2x očkov.) moja imunita nie je 100%. Mala som problémy s trávením, obličky ma pobolievali a prešlo to až na ženské problémy. Najskôr mi bol nasadený Lomexin,o mesiac Gynazol krém, to som už bola po bežnej ročnej prehliadke,kde mi dr.oznámila,že mám prísť opäť o 6mes.na odbery, aj na HPV, i keď si skôr myslí, že je to tým, že v čase odberu som mala zápal(inak ich už mám chronické, keďže za rok aspoň 1x sa niečo vyskytne a vždy keď mám oslabenú imunitu a chorľaviem). Užívam aj tinkturu z byliniek,nakoľko PMS som mala posledné mesiace s bolesťou prsníkov, únavou, sem tam nechutenstvom do jedla, menzes som mala veľmi silný v trvaní 8dni so zrazeninami.Toto sa upravilo behom 1mesiaca a teraz po ďalšom menzese už zrazeniny vôbec neevidujem a ani samotnú PMS,únavu a pod..Po skončení menzesu mi avšak bol nasadený Macmiror v dôsledku svrbenia/pálenia na vnútorných pyskoch+akoby tam boli pľuzgiere, dr.vylucila herpes a tomu podobne a vyhodnotila to ako poškriabanie a možný infekt z toho,zmena pracích prostriedkov a podobne,pomohol,všetko bolo v poriadku,až následne pár dni pred menzesom zo mňa vyšli počas sprchy akoby hrudky,aj väčšie, bez zápachu,našla som ich viac,pripomínalo mi to ložiská ako na mandliach.V tom čase som prekonávala virózu,problémy so žalúdkom, dva dni bez jedla,ako tak príjem tekutin..Deti si virózou prešli tiež,nakoľko ju priniesli zo školy/škôlky. Nasledne prišiel menzes,no pridružil sa väčší stres,3rodene dieta s virózou hospitalizovane..po menzesi som si všimla drobné hrudky,aplikujem si Lomexin,no svrbenie/pálenie na vonkajších rodidlach sem tam pociťujem. Otazka -mam si posilniť imunitu napr.liekom Isoprinosine?Mám informácie, že velmi pomaha proti vírusovým infekciám rôzneho typu. Mám pocit,že sa na mna všetko lepí a neviem si imunitu dať dokopy,do toho neustále virózy a choroby deti čo tiež neprispieva zdraviu ani psychike. Druhá otázka-Ockovat sa proti HPV ak by už spomenute v prvej otázke "nezabralo"? Trošku sa obávam ďalších odberov i keď musím prísť na ne bez akéhokoľvek zapalu. Áno viem, stres veľa robí,no priznám sa, že mám hlavu v smútku,keďže už 3mes.vyse riešim len gyn.problemy a rôzne virózy okolo mňa a už chcem byť zdravá aj po tejto stránke. Poraďte prosím. Ďakujem

29 Jun 2022 - Dobrý deň. Ohľadom podpornej liečby imunity sa skúste poradiť skôr s imunológom ( aj hlavne kvôli opakovaným zápalom, ktoré popisujete). Očkovanie proti HPV Vám nerieši opakované zápaly, ktoré nie sú spôsobené HPV vírusom. Väčšinou sa jedná o zmiešané bakteriálne, kvasinkové infekcie. Niekedy je to beh na dlhé trate - ja by som odporúčal imunológa, kultivačné vyšetrenie u Vášho gynekológa, probiotiká ako podporu lokálneho mikroprostredia v pošve. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, pred týždňom mi bola bola pani gynekologičkou, po vykonanej preventívnej prehliadke, oznámená HPV pozitivita - typ vysokorizikový. Mala som len jedného partnera, s ktorým už v súčasnosti nie som kvôli nevere - následkom čoho je pravdepodobne aj moja HPV pozitivita, nakoľko pred rokom som bola ešte na HPV negatívna (výsledok po gyn. prehliadke). Prosím, ako dlho ostáva muž pozitívny ? Cca v januári mi partner spomínal "vyrážku" ktorá sa mu objavila na penise. Dnes už viem, že to bol pravdepodobne prejav HPV. Náš posledný styk bol pred troma mesiacmi. Nakoľko sme však prerušili kontakt a ja som vyšla HPV pozitívna až teraz v júni - chcela by som sa v tejto súvislosti opýtať na nutnosť informovania o tejto skutočnosti bývalého parnera (aby HPV potencionálne neprenášal ďalej). Avšak, pochopiteľne, nakoľko netvoríme pár mi je to veľmi nepríjemné - najmä ak je možnosť, že sa tohto vírusu dokáže muž "zbaviť" rýchlejšie (napr. imunita). Je teda možné aby bol ex-partner v súčasnosti HPV pozitívny, ak som ja HPV pozitívna vyšla v júni, pričom posledný styk bol v apríli ? Ďakujem

29 Jun 2022 - Dobrý deň. Je viac ako pravdepodobné, že ste obaja pozitívni na HPV vírus - nemusíte mu to oznamovať. Vyrážka na penise nemusí byť prejavom HPV infekcie - je veľakrát u muža bezpríznaková. HPV pozitivita (teda jej trvanie) je veľmi individuálna..od mesiaca až po niekoľko rokov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.doktor. 3.juna mi bola robila konizacii a kyret. Klinická diag. Ťažká Dysplazia krčka maternice CIN ll-lll. Výsledky z hystologie: Chcela by som sa informovať čo znamenajú moje výsledky. Zachytené sú fragmenty endocervikalnej a istmickej sliznice, samostatne úlomky dlazdicoveho epitelu, ktorý je miestami zhmoždenya slabo prehľadný,minimum rozdrobeneho korporátneho endometria,celkovo bez jednoznačných atypii. Nádoba č2 2 Fragmenty korporalneho endometria proliferačneho vzhľadu,bez atypii. Nádoba č3 3-14.Konizat porcia: -kompletne cirkumforentne spracovaný v 12 blokoch. -povrchovy epitelu zachovaný len cca 40-50% obvodu -v jednom bloku zachytený úsek metaplastickeho dlazdicoveho epitelu s ťažkými dysplastickymi zmenami (na úrovni CIN ll/lll),s fokalnou esxenziou dysplastickeho epitelu do cervykalnych krypt,bez zretelnych prejavov stromalnej invázie,IHC vyš.p16je signif.pozit.,Ki67 zvýšené až na povrch epitelu. -endocervikalny kolumbarny epitel prevažne artuficialne zmenený,v prehľadnejsich úsekoch bez jednoznačných atypii. -resekcne okraje (exo-, endocervikalny a radialny) sú voľne,bez dysplazie,radialny okraj v jednom mieste vzdialený ccc 0,3mm,epitel v endocerv,okraji sčasti odlúčení 15-Drobné fragmenty endometrialnej strómy s myometriom bez atypii. Ďalej by som sa chcela spýtať, pretože mi to žiadny lekár nevysvetlil,či mi bolo pri zákroku odobraté HPV a ako mám vlastne ďalej pokračovať. Kedy môžem začať normálne fungovať a kedy by mala urobiť obvodná kontrolu či sa rána hojí a nariadiť ďalšiu kontrolu. Ďakujem

29 Jun 2022 - Dobrý deň. Výsledky z kanála krčka maternice a dutiny maternice sú negatívne. Odstránená časť krčka maternice obsahuje ťažké dysplastické zmeny - CIN3 ( nie onkologické ochorenie..), pričom sú okraje negatívne. Inak povedané operácia bola vykonaná správne - stačí teraz absolvovať pravidelné kontroly po operácii. HPV vírus by mal byť z krčka maternice odstránený. Najbližšiu kontrolu (cytologickú) budete absolvovať cca o 4-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , čo bude nasledovať ? Ide o rakovinu ? Preventívny odber 18.1.22 cytológia : cervix LBC VIALKA PAP, bunky TZ prítomne , prímes polynuklearov mala , metaplázia, L-SIL- LOW-GRADE skvamozna intraepitelialna lézia , NILM- negatívne v zmysle intraepitelualnej lezie alebo malignity …. Hpv z 18.1.22 …. HPV DNA16,18 negat ale pozit na prítomnost jedeneho alebo kombináciu vysokorizikových HPV typov zo skupiny 31, 33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68….. HPV RNA pozit na prítomnost jedného alebo kombináciu vysokorizikových HPV typu 16,18 a 31,33,35,39, 45,51,52,56,58,59,66, 68 )… nato nasadený deflagyn a po vybratí kontrola odber 7.6.22 v kultivácii kvasinky ( mala som začervenanie a svrbenie )…. Kontrolná cytológia vyšla horšia : CERVIX LBC VIALKA PAP, CINtec Plus, bunky TZ PRÍTOMNE , prímes polynuklearov stredná , Metaplazia, reaktívne zmeny , Atrofizujuci epitel , koexpresia p16 a Ki67 je pozitivna …. Dúfam , že som uviedla všetko zo správ … čo to znamená pre mňa … nie som zaockovana proti Hpv . Neskôr to môže znamenať aj rakovinu ? Tie zmeny ak nastali po tak krátkom čase znamená niečo zle ? Na pravidelne ko chodím raz ročne , teraz kvôli Hpv skôr . Prvý krát mi bolo robené aj Hpv .

27 Jun 2022 - Dobrý deň. prvú cytológiu udávate ako LSIL, čo vôbec nie je spojená s onkologickým ochorením. Druhú cytológiu ste nenapísali - len histologické charakteristiky. Neviem sa teda presnejšie vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím vás chcem sa opýtať na cytológii mi nevyšli dobre výsledky ( ASC-H (Atypical Squamous Cells- cannot exclude HSIL). Bola mi odporučená kolposkopia a biopsia, medzi tým mi meškala menštruacia a mám pozitívny tehotenský test, chcem sa opýtať či je možna kolposkopia pripadne nasledujúca konizacia aj počas tehotnosti ? Ďakujem za info

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Kolposkopické vyšetrenie je možné - podľa nálezu sa dokonca môže odobrať aj biopsia. Konizácia je krajným riešením a aj to len v prípade podozrenia na zhubný nádor, čo u Vás nepredpokladám. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, dostala som od lekárky Deflagyn, nakoľko som mala na krčku nejaké zmeny, aplikujem si to prvý mesiac a nedostavil sa menzes, iba špinenie, je to normálne pri užívaní Deflagynu? Ďakujem

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Meškajúca menštruácia nie je spojená s užívaním Deflagynu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som po konizacii kvôli pretrvavaniu hpv 16 lsil, je možne po konizacii užívať papilocare? Viete mi dať info či je lepši papilocare alebo deflagin?

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Ja by som skôr po operácii užíval lokálnu liečbu napomáhajúcu hojeniu ako napr. Cicatridina. Nerozmýšľali ste nad očkovaním voči HPV? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás, o 4 dni mám plánovanú konizáciu krčka maternice avšak ma dnes začalo bolieť hrdlo, asi to bude angína. Môžem tento zákrok absolvovať? Ake to môže mať následky? Ďakujem za rýchlu odpoveď.

24 Jun 2022 - Dobrý deň. V prípade akútneho infektu je vhodné operáciu preložiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Chcem sa spýtať ako vážny je záver z CT: Cysticko-solídne TU ložisko malig. charakteru v kaudálnej polovici obličky pod hilom veľk. 35x37x35mm bez prerastania Gerot.fascie, bez trombozy v.renalis Kôrové cysty obličiek Bosniak 1,2 Dá sa to liečiť ešte? :( Ďakujem

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Táto otázka patrí do rúk urológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň. V pondelok som bola na kolposkopicke vyšetrenie u špecialistu v nemocnici a spravil mi aj biopsiu. Na toto vyšetrenie ma poslal môj gynekolog pretože pri pravidelnej preventívnej prehliadke mi vyšla cytologia HSIL, pritom pol roka dozadu som mala PAP2 a HPV negatívne. Nie celkom môj gynekológ chápal tieto výrazne zmeny za tak krátky čas. Na výsledky z biopsie stále čakám ale z koloposkopie boli takéto. Vulva bpn. ,pošva bez zápalu ,portio kónické ,bránka ektopion ,po aplikácii kys. octovej zvýraznené acetodenzné ložiská na hornej pere č. 12 a 1 a dolná pera č. 5-6 veľkosti 4 a 3 mm , bez políčkovania, bez mozaiky ,bez priebehu atypických ciev. Viem že všetko ukáže až výsledok z histologie ale som z toho hrozne vystresovaná. Neviem čo mám čakať. Doktor povedal že to z toho kolposkopickeho vyšetrenia tak dramaticky nevidí. Chcela by som vás poprosiť o váš názor z týchto výsledkov ktoré zatiaľ mám pretože ako pacient im moc nerozumiem. Myslíte že mi hrozí konizacia? Mam 25 rokov a detí zatiaľ žiadne.

23 Jun 2022 - Dobrý deň. Cytológia HSIL znamená ťažké dysplastické zmeny - kolposkopia je v tomto prípade nutnosťou. Popisované drobné lézie na krčku môžu odpovedať cytológii. Je možné, že biopsia potvrdí cytologické zmeny. V tom prípade je konizácia správnou voľbou - zákrok je stále konzervatívny a s minimálnym vplyvom na budúce tehotenstvo. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň …čo to znamená koexpresia p16 a Ki67 je pozitivna po liečbe deflaginom . ( defiagin mi bol nasadený pred štyrmi mesiacmi … , kvôli HPV DNA16,18 negat ale pozit na prítomnost jedeneho alebo kombináciu vysokorizikových HPV typov zo skupiny 31, 33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68….. HPV RNA pozit na prítomnost jedného alebo kombináciu vysokorizikových HPV typu 16,18 a 31,33,35,39, 45,51,52,56,58,59,66, 68 )Mám čakať , že mi oznámia, že mám rakovinu ?

23 Jun 2022 - Dobrý deň. P16 a Ki67 bývajú pozitívne pri HPV infekcii a spojených cytologických zmenách. Absolútne neriešte onkologické ochorenie. Vhodné bude kolposkopické vyšetrenie - konkrétny cytologický výsledok však neuvádzate. Deflagyn je určený len pre minimálne cytologické zmeny pri HPV pozitivite. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, prosim o radu, mala som nechraneny pohlavny styk a po par dnoch ma zacalo boliet podbrusko, viac vlavo az do krizov a k tomu vytok-velmi slabo do zlta, bez nejakeho zapachu. Nikdy som nemavala taketo problemy. Moze ist o bakter.infekciu-zapal? Mozem si na to nasadit atb Dalacin? Pripadne ake lieky by ste mi odporucili? Dakujem velmi pekne za pomoc

23 Jun 2022 - Dobrý deň. Áno, môže ísť o gynekologický zápal. Je vhodné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý odoberie aj kultiváciu. Sama si antibiotiká nenasadzujte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer p. doktor, pod pazuchou som si nahmatala napnutu žilu a ako keby v nej 3 hrčky. Najskôr bola jedna, teraz ako by sa rozdelila na a sú tri. Môže sa jednať o onkologicke ochorenie? Mám 40 rokov. Ďakujem za odpoveď.

23 Jun 2022 - Dobrý deň. Najskôr navštívte Vášho obvodného lekára - posúdi vhodnosť ešte ďalších vyšetrení ako je napríklad ultrazvuk. Pravdepodobnosť onkologického ochorenia je minimálna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň! Posledných pár týždňov som bola veľmi vystresovaná kvôli štátnym skúškam a menštruácia sa neobjavovala. Denne som plakala, takmer som nejedla. Okrem toho mám PCOS. V čase, keď mi mal prísť, som mala malý hnedý výtok, ako vždy. Urobila som si dva testy, oba boli negatívne. Stále mám trochu obavy. Používali sme ochranu, len na začiatku nie niekoľko minút, a viem, že je možné otehotnieť z predkolenia. Kedy sa podľa vás všetko vráti do normálu? Vopred ďakujem za odpoveď!

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Doprajte si oddych od stresujúceho prostredia. Potom by sa aj menštruačný cyklus mal napraviť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,som 6 rokov po ozarovani panvoveho dna,kontoly raz rocne vysledky su dobre,akurat ma trapia genitalie,konecnik a koncova mocova trubica,chcem sa opytat,ci sa poskodena sliznica v priebehu dalsieho prezivania nejako ukludni,alebo je to uz trvale poskodene a ake su vyhliadky,dakujem.Spozdravom onkopacientka Maria Vek 60 rokov,kontraindikacna liecba

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Rádioterapia má bohužiaľ aj Vami spomenuté dlhotrvajúce následky. Zmiernenie symptómov je možné, kompletné vymiznutie skôr nepravdepodobné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, v máji 2021 som absolvovala radikalnu operaciu maternice, vybrali mi aj uzliny kvoli rakovine tela maternice (adenokarcinom plus zmiesany typ),v auguste 2021 som ukoncila radioterapiu ( absolvovala som 25x)a chcem sa spytat ci po tom vsetkom mozem uz ist tento rok v auguste na dovolenku k moru?Vopred Vam dakujem za odpoved

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Po ukončení onkologickej liečby spolu s absentujúcimi znakmi návratu ochorenia máte dokonca nárok aj na kúpeľnú starostlivosť. Samozrejme dovolenka je možná - skôr slnenie na prudkom slnku neodporúčam. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som Vàs poprosiť o informácie o možnostiach vyšetrenia krčka maternice bez poškodenia panenskej blany. Na ster z krčka mám vek, riziko hpv je nízke, ale nie úplne nulové. Lekár potvrdil intaktný hymen a vyšetruje ma len externe. Použitie klasických zrkadiel neprichádza do úvahy, ale nechcem niečo zanedbať. Čítala som, že v detskej gynekológii sa používa vaginoskop, pri ktorom riziko roztrhnutia hymenu a bolesti nehrozí - dal by sa pomocou vaginoskopu odobrať aj ster z krčka na cytológiu? Ak môj gynekológ vaginoskopy nemá, môžem žiadať o odoslanie do špecializovanej ambulance? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

24 Jun 2022 - Dobrý deň, Pokiaľ ste pohlavný styk nemali, je pravdepodobnosť prítomnosti infekcie HPV na krčku maternice nulová. Nemusí sa odoberať cytológia a už vôbec nie pomocou vaginoskopie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa opýtať chcela by som otehotnieť ale môj priateľ.je vyliečený onkológ a predtým ako bol chorý nedal zmraziť spermie do spermobanky preto sa pýtam teraz je vyliečený a nedarí sa to už tie spermie sú slabé alebo vznikajú nové a časom sa podarí ale má stále erekciu aj ejskulaciu

24 Jun 2022 - Dobrý deň - v tomto prípade odporúčam jednoznačne konzultáciu v reprodukčnom centre. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrí chcela bisom sa spitat stále sami robí trhlina naohanbie neviem čo to je dakujem za odpoved

24 Jun 2022 - Dobrý deň - je nutné gynekologické vyšetrenie u Vášho obvodného lekára. Inak Vám poradiť neviem. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, veľmi pekne prosím o radu, nakoľko som zúfalá. Cca pred dvoma rokmi som mala na hrádzi diagnostikovaný “ fibroma perinaei”, cca taký 2, možno 3mm veľký. Lekár mi kázal pomastiť si to Lapisom a teda spáliť. Môj gynekológ je vlastne onkogynekolog v rokoch. Vravel, že je to fibromcek z holenia. Keďže som sa presťahovala, zmenila som gynekológa, zmienila som sa mu o fibromčeku a povedal, že to trebalo chirurgicky odstrániť a poslať na histologiu. Teraz som celkom vystrašená, lebo mám vážne strach, čas nevratim no bojím sa. Ešte dodám, pred začatím sex života som bola ockovana Cervarixom, žiaden promiskuitný život ….. vek 38. Neviem teraz čo ďalej a či mám žiť v strachu….. no gynekológ mi vravel že ten fibromcek je klasicky, ako sa napr robia pod pazuchou, z holenia…… Ďakujem za Vašu odpoved

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Fibróm je nezhubný nález - buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň , mám 20 rokov a s priateľom sme sa snažili mať babo no nedari sa Akurat teraz som dostala o týždeň skôr menštruáciu a mávam bolesti v podbrušku a pichanie tiež mohli by ste mi poradiť o čo by pravdepodobne šlo ?

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Neudávate ako dlho sa snažíte otehotnieť. V prípade akútnych bolestí je nutný gynekologický ultrazvuk u Vášho lekára- príčin je totiž mnoho. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor,vo februári po preventívnej prehliadke mi bol zistené Hpv(cytologia v poriadku).Moja lekárka ma upokojila že tie najvážnejších 16 a 18 nemám prítomné.Nasadila teda liečbu Regrasilom +imunogyn.V auguste mi kázala prísť na kontrolny ster. Môže sa môj stav po tých 6 mesiacoch zlepšiť alebo mám skôr očakávať ďalšie komplikácie? Ďakujem za Vašu odpoveď

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Skôr môžete čakať dve možnosti - rovnaký nález alebo zlepšenie stavu. Chvíľu trvá, kým sa telo HPV vírusu zbaví (12-48 mesiacov). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, p. docent, chcem Vás poprosiť o Váš názor aj napriek tomu, že si v súčasnosti uvedomujem, že nikto mi momentálne nemôže dať koncovú odpoveď, nakoľko ma čakajú zákroky k nej vedúce. V lete 7/2021 som mala OC nález : ASC H, HR HPV infekcie a expresie E6/E7- dôkaz vo vzorke. Súčasne mi spravili biopsiu kde sa písalo: - mikrofokálne zachytený atypický grandulárny epitel, - skvamózny epitel s dyspláziou ľahkého stupňa CIN 1/ LSIL, poliferačný index ki 67 v mieste dysplázie signifikantne transmukozálne elokovaný, - najskôr sa jedná o mikroložisko adenokarcinóm in situ HPV asociovaný. Toto som konzultovala s lekárom v BA, spravili znova biopsiu, konizáciu nie, lebo som bola v 13 t tehotenstva a vyšlo im nasledovné: - bez atypií, bez dysplázie skvamóznej zložky /bez SIL/, - bez nálezu AIS v rozsahu vyšetrených rezov, - reaktívne zmeny oboch zložiek asociované so zápalom p 16,pri korelácii s predchádzajúcim nálezom v knips nenachádzame v našom materiáli pôvodne identifikovanú atypickú grandulárnu léziu. Ukončené riešenie s pokračovaním po pôrode- marec 2022. Teraz v máji som bola na cytológii v BA- píše sa tam: Gynekologická exfoliatívna cytológia - ektocervix, endocervix NILM - nález nesuspektný z intraepiteliálnej neoplázie a malignity na bunkách plochého epitelu a atypický endocervikálny nález AGC FN, CINTEC plus: test pozitívny na žľazovom epiteli, KI 67 pozit, p16 pozit. HPV 18 pozit. Žľazové bunky atypické endocervikálne AGC FN. Lokalizovaná lézia môže byť vysoko v endocervikálnom kanáli. Navrhnutá vysoká konizácia, kyretáž. Prosím o Váš názor, mám obavy, či sa nemôže jednať o už invazívny proces v tomto smere. Ďakujem za Vašu odbornú odpoveď. S pozdravom.

24 Jun 2022 - Dobrý deň. V gravidite sa väčšinou volí konzervatívny postup - operácia je indikovaná iba pri podozrení na zhubný nález. Preto Vám robili len biopsiu. Na druhej strane diagnózu suspektnú z adenokarcinómu in situ ste mali už pred tehotenstvom (ak to dobre chápem). Už vtedy to malo byť riešené konizáciou. Po pôrode Vám pretrváva nález s atypiami, ktoré môžu byť spojené aj s adenokarcinómom samotným. Konizácia je viac ako nutná na definitívne doriešenie stavu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 43 rokov, 2 deti (18 rokov a 15 rokov - prva dcera dojcena 15 mesiacov, druha 2 roky) a moje problemy zacali pred cca 2 rokmi. Z nicohi nic mi scervenala a opuchla polovica prsnika pod bradavkou. Prsnik sa aj zvacsil. Dostala som antibiotika, vraj zapal pravdepodobne z prasknutej a vytecenej cysty. Nasledne po preliecceni na kontrolnom sone a mamografii bolo vsetko ok, len na tom postihnutom prsniku zostali pozapalove zmeny. Od vtedy pozorujem na podprsenke/pyzame 2-3x do mesiaca kvapku. Robili mi z toho 2x cytologiu, vzdy negativny vysledok. Pred rokom mi nasli v tom istom prsniku bjd zahusenu cystu alebo FA. Objednali ma na punkciu, na 4x robili odber, ale doktorka uz pri odbere zhodnotila, ze bolo malo tkaniva odobrateho. Vysledky to len potvrdili, ze vysledok je nereprezentativny, nakolko vzorka bola nedostatocna. Navrhli mi, ze tento utvar budu sledovat, ci sa zvacsuje. V 3/2022 som bola na kontrolnom sone, vsetko bolo ok, FA rovnakej velkosti. V 5/2022 som sa v noci zobudila na bolest v prsniku (tesne po menzese) a nahmatala som si tam tvrdu hrcku 3cmx1,5cm. Objednala som sa na kontrolu. Doktorka ma poslala na sono s punkciou s podozrenim na denznu anechogennu cystu v LDQ. Dnes 31.5. mi obsah vytiahli - boli to 3ml sivozeleneho zakaleneho obsahu a poslali ho na cytologiu. Do spravy mi dr. napisal namiesto doterajsej BIRADS 3 uz BIRADS4a. Do 5 dni mi maju prist vysledky, potom sa musim objednat k dr., a az ta mi povie, ci to bolo v poriadku. Chcem sa spytat na Vas nazor. Mam sa obavat nalezu, ked ta cysta bola este v marci makka a nebolestiva na dotyk a teraz sa z nicoho nic zapalila a zacala boliet? Mam nervy z toho, ze uz ma dr. dal do BIRADS4a. Tych 5 dni bude velmi dlhych pre mna. Dakujem velmi pekne za ochotu a skoru odpoved. Pekny den vam zelam.

31 May 2022 - Dobrý deň. Všetko záleží aj od výslednej cytológie z cysty. Pri nejednoznačnom náleze sa odporúča aj magnetická rezonancia alebo definitívne riešenie s odstránením celého ložiska popisovaného ako BIRADS4a. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent,prosím vás o váš názor a vysvetlenie výsledkov.Tekutá cytológia výsledok:skvamózne epitélie neg. v zmysle intraepiteliarnej neoplazie alebo malignity,atypické glandulárne epit. bližšie neurčené/AGC/perzistujú celkom ojedinelé abnormné žľazové zhluky,hodnotenie je limitované malým množstvom endocervikálnych buniek.Dop:frakcionovaná kyretáž a bioptické vyšetrenie. Výsledky z biopsie po FK: fragmenty myometria s regresívnymi zmenami na povrchu s okrskami krašovaného bližšie nehodnotiteľného endometria/submukózny leiomyom?/vo vzorke č.2aj malý atrofický endometriálny polyp. Dalo by sa prípadne objednať do vašej ambulancie na konzultáciu a vyšetrenie? Ďakujem za odpoveď Mogyorosiová

31 May 2022 - Dobrý deň, v histológii nie je zachytená sliznica z kanála krčka maternice, kde môžu mať origo popisované cytologické zmeny. Áno, môžete sa objednať do ambulancie v rámci UNM ( Martin), kde pôsobím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor. V 06/2021 mi vyšla "zlá" cytológia (HSIL ASC-H). V 10/2021 mi vyšiel taký istý výsledok s tým, že mám pozitívny HPV 16 a do toho som bola pozitívna na chlamydie trachomatis a ureaplasma parvum. Dostala som antibiotiká a moja p. doktorka ma poslala do onkogynekologickej ambulancie, kde ma p. doktorka (bez vyšetrenia) rovno poslala na konizáciu, s čím som nesúhlasila. 11/2021 som bola na kolposkopii, kde mi bolo vidieť malú ranku ale nebola "vhodná" na operáciu. S p. doktorkou sme sa dohodli na kontrolu o pol roka. 4 mesiace som užívala Papilocare, kontrolné vyšetrenie na chlamýdie mi nerobili. Posledná cytológia (po pol roku) je taká istá ako predtým. Je mi odporúčené ísť na konizáciu. Pri poslednom odbere mi p. doktorka povedala, že mám malý krčok maternice. Nemám ešte ani 30 rokov a ešte nemáme s manželom dieťa, po ktorom veľmi túžime, avšak čakáme na moje kontroly a výsledky.Chcela by som sa Vám spýtať, či konizácia bude mať v mojom prípade možný negatívny dopad na budúce tehotenstvo? Či existuje ešte nejaká možnosť ako sa "vyhnúť" zákroku? Či môže byť manžel HPV pozitívny a aj napriek mojej snahe (lokálnej liečbe) si to "spolu prenášame"? Moje "telo" mi vraví, aby som zbytočne nenechávala zasahovať do vnútra, veľmi túžime po dieťati a už sa nám nechce čakať. Avšak neviem sa rozhodnúť, čo je správne a ako sa rozhodnúť. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

31 May 2022 - Dobrý deň. Opakovaný nález popisovanej cytológie pri pozitivite HPV16 je indikáciou k operačnému riešeniu. V súčasnej dobe majú konizácie minimálny účinok na budúce tehotenstvo. Nie je múdre otehotnieť s danými výsledkami - doriešte si ich radšej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p.Doc.chcela by som sa informovat na Vas nazor 1.4.22 mi bola robena USG prsnikov kde zisteni nahodny nález :Bilateralne sa prsna zlaza nachadza centralne a v HLQ,vpravo v HLQ na č.10 sa javi area porusenej sonoarchitektoniky na ploche cca 7,5x6,5mm,s dorzalnym tienenim na rozhrani MQQ solitarna cysta velkosti cca 4x2mm,vlavo v HLQ a v HMQ cystado velkosti 5,5x3mm.Doporucena biopsia tu som absolvovala 11.4.22 s tym ze prve 2 vzorky prazdne s drobnym utrzkom tkanivaa,tretia vzorka kompaktny sulok tkaniva.Vysledok biopsie:1.fl.I.Mikrofragmenty tk 2.fl.II.Tenky belavy pruzok tk.PAs,AM,ER,PR,HER2,E-cadh,p63,Ki67 Zaver:1.Drobna vzorka tvorena vlaknitym vazivom,tukom a loziskom glandularnej hyperplazie,bez vyraznejsich atypii. 2.Mala vzorka tvorena vlaknitym vazivom,loziskovo duktalna hyperplazia alebo aj izolovane tubularne utvary s atypiami mierneho stupna,vsade je zachovana p63+ periferna vrstva,e-cadherin+,ER+10%,PR+5%,HER2-,Ki67+<5% Zhrnutie:Malo reprezentativnej vzorky. Fibroza s atypickou duktalnou hyperplaziou s atypiami nizkeho stupna. 18.5.22robena mamografia s nalezom Bilateralne obraz prechodneho typu prsnika so zlazovymi reziduami najma centralne a v HLQ,vlavo zlaza zasahuje az do preaxily,miestami horsie prehladna.Vlavo v MQ na CC projekcii ohranicena opacita velkosti cca 6x4mm-dif.dg.intramamarna LU,cysta.Bez patologickych zhlukov MK,bez poruchy architektoniky.Dna 25.5.22 radiologicka konzultacia kde zaver:Vpravo v HLQ v mieste v rajone popis nalezu sonograficky diskretnejsia hypoechog.nepravidelna lozisk .atypia do 8-10mm meniaca vzhlad pri rotacii sondy- mozny korelat k MG lozisk.kondenzacii v HQQ v MLO proj.Bilat.drobne cysty do 5mm,inak fibroglandularne tkanivo bez poruch architektoniky a susp.echostruktur. Dopor:MRI prsnikov s cim teda nemam problem ale doporucuju aj opat biopsiu s cim teda sa moc nestotoznujem pretoze si nemyslim ze po 2 mesiacoch bude nejaky iny nalez.Doplnim pred rokov som absolvovala konizaciu nasledne rekonizaciu z dovodu carcinomu krcku maternice.Dakujem za odpoved.

31 May 2022 - Dobrý deň. Z Vášho popisu vyplýva naozaj vhodné použitie magnetickej rezonancie na bližšiu diagnostiku. Nálezy sú malé - niekoľko milimetrové - biopsia mohla minúť taký malý útvar (preto je na mieste aj opakovanie biopsie). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, ja by som sa chcela informovat som brc1 pozitiv mama ma rakovinu vajecnikov a ja by som chcela ist na operaciu aby mi vybrali vaječníky maternicu proste vsetko chcem sa spytat mala by som si dat vybrat aj krcok? Aky to bude mat vplyv na sexualny zivot? Dakujem za odpoveď

29 May 2022 - Dobrý deň. Pri BRCA pozitivite nie je potrebné odstrániť maternicu. Ako preventívny výkon sa odstraňujú vaječníky a prsníky (mliečna žľaza). Všetko záleží aj od Vášho veku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať na bazálnu teplotu v tehotenstve. Musí mať tehotná žena na začiatku tehotenstva BT 37 a viac stupnov? Uz tyzden mi tehotensky test ukazuje pozitivitu, avšak BT sa drží na 36,6 - 36,7. Ďakujem

29 May 2022 - Dobrý deň. Teplota nemusí byť až taká odpovedajúca, hlavne keď je k dispozícii veľké množstvo rozdielnych teplomerov. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o zvýšenej bazálnej teplote, ale to nie je 100 % pravidlom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Som po odstránení maternice 2 mesiace, mesiac bolo všetko ok. Teraz som už druhý krát chorá. Začalo to pálením pri močení,zistila sa krv v moči, mám antibiotiká Gyrablock ale aj krém na svrbenie v pošve. Bohužiaľ sa mi objavili divné pľuzgiere alebo vriedky na pyskoch, je ich dosť. Neviem či mám správnu diagnózu?

29 May 2022 - Dobrý deň. V prípade zhoršovania zápalu aj na vonkajšom genitále je nutné absolvovať ďalšie vyšetrenie u Vášho zmluvného gynekológa, ktorý podľa klinického nálezu zmení liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na krčku maternice mám nález, konkrétne ascus a chcela by som sa spýtať či to môže mať vplyv na otehotnenie? (Minulý rok v auguste som spontánne potratila)....DR. mi odporučil papilocare gél na 3 mesiace na preliečenie, potom kontrola. A to by som mala ešte jednú otázku že či môžeme normálne mávať v priebehu liečby pohlavny styk alebo radšej nie? Ďakujem

29 May 2022 - Dobrý deň. Cytologické zmeny nemajú vplyv na otehotnenie. Je však dobré ich doriešiť pri opakovanom náleze aj s kolposkopickým vyšetrením. Liečbu máte vhodnú; pohlavný styk Vám nemôže nikto zakázať, hoci to niektorí kolegovia tak odporúčajú. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. doktor, chcel by som sa opýtať ohľadom HPV.. Kedysi sa mi vyhodili kondylomi tam dole a kozna doktorka mi robila testy na všetky pohlavne choroby.. a vyslo mi tam že mam Hpv.. a chcem sa opýtať, keď mi zo steru z uretry vyslo hpv, tak ktoré hpv mi mohlo vyst to ktoré sposobuje kondylomi alebo to vysokorizikove HPV? diky za odpoved..

29 May 2022 - Dobrý deň. Záleží aj od HPV testu. Niektoré testy vedia zachytiť aj benígne typy ako 6 a 11, ktoré spôsobujú genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prosím o vysvetlenie a vas názor. záveru mri.v kranialnej stene uteru ložiskova lezia 36×29 s cystickymi event.nekrotickymi castami.vs.hypercellularizovany myom.zachytena volna tekutina v panve.dakujem.

29 May 2022 - Dobrý deň. Popisujete myóm s degeneratívnymi zmenami a početnou bunkovou zložkou. Manažment závisí od Vášho veku, či myóm rastie alebo spôsobuje bolesti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som tri týždne po komplexnej abdominálnej hysterektómii s odstránením panvových aj paraaortálnych uzlín (adenokarcinóm endometria). Začala som slabo vaginálne špiniť. Môže to súvisieť s procesom hojenia pošvového kýpťa, alebo je niekde problém a mám kontaktovať lekára ? Ďakujem

29 May 2022 - Dobrý deň. Špinenie sa môže objaviť - ak je to jasná krv, eventuálne je krvácanie silnejšie, hneď kontaktujte Vášho gynekológa alebo kliniku, kde ste boli operovaná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Pred 3 mesiacmi som prestala kojit a pred 3 tyzdnami som bola operovana na mimomaternicove tehotenstvo. Par dni po operacii som zbadala v zrkadle nepravidelny hrbol na prsniku, ked ho prehmatam necitim nic alebo ked tak skor take makke akoby zdurena mliecna zlaza (je to podlhovaste). Niekedy je vidiet viac niekedy menej, mam pocit ze reaguje na teplo, ale mam aj velmi vela strii a velke prsia. Na preventivne usg prsnikov chodim raz za rok a vzdy bolo negativne (naposledy ale september 2020 kvoli tehotenstvu som vynechala). Teraz mam usg naplanovane za tri tyzdne. Bolesti ziadne. Moze sa jednaj o nador a mam ist urychlene na usg alebo to moze byt iba mliecna zlaza a nemusim sa hned plasit? Dakujem za odpoved.

29 May 2022 - Dobrý deň, hlavne keď hrčka mení tvar/veľkosť sa skôr jedná o zdurenie žľazy. Nemusíte sa hneď plašiť - počkajte na ultrazvuk o tri týždne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Ozývam s po dlhšej dobe s mojim problémom…/ BA preventivky ku gynekologovi chodím pravidelne, cytostery ok. Cítim bolesť nie vždy, akokeby v slabine, smerom vyššie. Asi v mieste jak je Venusin pahorok, no v tom zahýbe jak je noha…. Neviem presne to lokalizovať. Lekár mi robil USG a vraj z gynekologickeho hľadiska všetko ok. Ja neviem prečo to tam cítim….. Chcem sa opytat, či môže byt nejaké skryte onko ochorenie( ženské) a prejavuje sa to takto…. Alebo je to len z “prechladnutia”. Ďakujem. Ostávam s pozdravom

29 May 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ Váš obvodný gynekológ uzavrel nález ako negatívny, nebude tam žiadne onkologické ochorenie. V tej lokalite sa ani gynekologické nádory nevyskytujú. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Mam 30 rokov, 2 deti a som pozitivna na HPV virus. Bola som na biopsii krcka maternice, ktora potvrdila stredne tazku dysplaziu CIN II, HSIL. Lekar mi odporucil konizáciu, ktora ma caka cca o 2 mesiace. Ma podla vas u mna vyznam ockovanie proti HPV a ak tak pred konizáciou, alebo po nej? Ktoru z vakcin odporucate? Dakujem za odpoved.

29 May 2022 - Dobrý deň. Očkovanie má veľký význam s prvou dávkou už pred konizáciou. Na trhu sú dve vakcíny - obe sú efektívne. Novšia vakcína (Gardasil) chráni aj pred benígnymi typmi vírusov, ktoré spôsobujú genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám menšie obavy. V januári mi zistili prítomnosť mykoplazmy. Preliečila som ju antibiotikami, ktoré mi predpísal doktor. No stále, som pociťovala jemné príznaky, ako slabé štipkanie či diskomfort. Bola som za spat za doktorom. Povedal, nech to nechám na imunitu. No po 5 mesiacoch sa nič nezmenilo, tak som išla spat na výter, z ktorého mi vyšlo, že je všetko v poriadku. Žiadnu prítomnosť choroby. Bojím sa nájsť nového partnera, aby som ho nenakazila. Pretože sa necítim, že to úplne prešlo. Poradíte mi prosím čo robiť?

29 May 2022 - Dobrý deň. Kontrolný ster Vám vyšiel negatívny - nemôžete teda nakaziť partnera. V tomto smere by som sa nebál. Skúšali ste aj lokálne výplachy eventuálne probiotiká? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Prosila by som o radu. Pred rokom mi našli polypy, ktoré aj odstranili. Pred par dnami som bola na prehliadke a su tam znovu. Lekar mi povedal, ze u niektorych znovu narastú a naplanoval dalsiu operaciu. Ponukol mi vsak ci si nechcem dat teliestko, ktore zabranuje opatovnemu rastu. Deti este nemam, ale jedneho dna by som ich chcela mat. Zaujimalo by ma ci je naozaj mozne aby polypy znovu narastli a hlavne v tak kratkom case. A tiez ci je vhodne aby som si nechala zaviest teliesko.velmi pekne dakujem za odpoved.

24 May 2022 - Dobrý deň. Ak myslíte polypy v dutine maternice - sú to len nevýznamné slizničné anomálie, ktoré v reprodukčnom veku reagujú na hormonálne zmeny. Všetko závisí aj od toho, či plánujete v najbližšej dobe rodinu. Vtedy by teliesko nebolo vhodné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať ohľadom vírusu hpv.kazdy rok chodím na preventívnu prehliadku a tento rok.mi zistili hpv virus.partnera mam už dlhodobo toho istého a viem ze on tak isto pomimo nič nerieši.ide na vyšetrenie aj on aby sme vedeli ci to ma aj on ale asi pravdepodobne áno.chcela som sa opýtať ohľadom liečby ktorú mi stanovil lekár na 3 mesiace ci budem aj potom prenášac alebo sa to dá zastaviť aby som nemohla nakaziť partnera.dakujem

24 May 2022 - Dobrý deň. Lokálna liečba na HPV vírus môže podporiť jeho odstránenie z tela. HPV vírus môže byť už v tele dlhšie - asi Vám nerobia každý rok ster na HPV vírus ( nie je súčasťou preventívnej prehliadky ). Cytologické zmeny nepopisujete, v tomto smere by som sa vôbec nebál. Nerozmýšľali ste nad očkovaním? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Doktor. Prosím vás viete mi vysletlit čo znamenajú moje výsledky? Záver patológa: Viaceré útržky z oblasti TZ,ale aj z endocervikalnej oblasti, ktoré sú kryté prekryté pôvodným,ale aj metaplastyckym dlazdicovym epitelom v časti dysplastickeho výzoru. Histologicky obraz dopĺňa fokalne akceptovaná chronická zapalova celulizacia a ďalšie drobnejšie útržky len z dlazdicoveho epitelu a s ojedinelou drobnou skupinou i endocervikalnych zliazok. Histologicky obraz prevereny IHC:metodikou p16 s pozitivitou v suponovanych úsekoch dysplastickeho dlazdicoveho epitelu blokoveho typu, ktorá je v rozsahu 2/3 hrúbky a fokalne i v celej hrúbke,korešpondujú ci typ pozit.ako v metodike pqy je v metodike Ki-67. Histologicky obraz hodnotíme ako dysplaziu stredne ťažkého stupňa CIN II(HSIL),fokalne ťažkého stupňa CIN III/CIS. Zhrnutie: Dysplazia stredne ťažkého stupňa CIN II (HSIL),fokalne ťažkého stupňa CIN III/CIS.

24 May 2022 - Dobrý deň. V správe neuvádzate, odkiaľ je výsledok histológie..operácia?..biopsia?. Histologické zmeny popisujú ťažké dysplastické zmeny. Je nutné operačné riešenie v zmysle konizácie. Ďalej si je nutné uvedomiť, že výsledok nehovorí nič o onkologickom ochorení - nemusíte sa báť. Riešením je jednoduchá operácia a následné pravidelné kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň na Ct vysetrini mi v axile zistili denzny areal o veľkosti cca 35x22 som po vyberaní uzlin v januvari 2022 a po oziaroch november 2020 a z ct vyšetrenia sa jednoznačne nedá vylúčiť lokorecidiva ma by len veľmi zaujímalo co znamená ten denzny areal popis ct by som vám mohla poslať na imejl ďakujem za odpoveď Gabriela

23 May 2022 - Dobrý deň. V tomto prípade by som doplnil magnetickú rezonanciu alebo PET-CT vyšetrenie na vylúčenie recidívy ochorenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim,prosim vas na akeho odbornika sa ma obratit moja 73 rocna mama,ked pred 15 rokmi prislq o prsnik a 12 uzlin,teraz sa jej po vpichu na CT vysetrenie objavil opuch celej ruky,kde ma odobraty prsnik,absolvovala 10 dnovu rehabilitaciu,bez vysledku,cievne,gynekolog,prsnikarka. Nikto vec neriesi,pytaju sa jej co s tym maju oni robit. Maminka je nestastna a bezradna,akemu specialistovi patri takyto problem. Dakujem dakujem vopred za odpoved

23 May 2022 - Dobrý deň. Po CT vyšetrení nebýva trvalý edém ruky. Skôr by som to prisudzoval vzniku lymfedému s oneskorením po chirurgickej liečbe. Rehabilitácie treba rozšíriť, pokiaľ ostatné vyšetrenia boli negatívne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pan doktor opakovane na ct brucha aj mri pecene kvôli nálezu na peceni,mi zachytil voľnú tekutinu v panve.myom o ktorom viem roky so znamkami nekrozy.na gynekologi lekar nič nevidel.dlhodobo užívam dupaston mam nulové hodnoty progesteronu.1,7 v lutealnej faze.mam 43 rokov.ovulaciu už necítim.cystu nemám len stále 15 mm folikul bol tiež .zachytený..neviem z čoho.stale ta tekutina.a co znamená myom 4cm s nekrozou.moze toto všetko súvisieť pravdepodobne s metastázou pecene,ktorú mi zistili len pred pár dňami..moj gynekológ tam nič nevidí.dakujem.

23 May 2022 - Dobrý deň, k vyjadreniu je hlavne potrebná celá dokumentácia s vyšetreniami a obrazovými prílohami (CD). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som zúfalá a preto vás prosím o radu v januári som išla na gynekologiu kvôli bolestiam prišli mi zle výsledky z cytologie a preto mi brali vzorku s krcka maternice kde mi prišli tiež zle výsledky pap 3 a je mi doporučené odstranenie maternice ,lenže bolesti mam stále tak po vyše troch mesiacoch mi zobrali moč a zistili zapal mocoveho mechura liečili mi to už 5 antibiotikami ale žiaľ žiadne nepomohli a preto sa chcem opýtať je vhodné si teraz nechať odstrániť maternicu keď mám stále ten zapal ? A nemohol ten zapal mocoveho mechura skreslit výsledky z cytologie aj stej vzorky krcka maternice ? Keďže som ten zapal mala od začiatku. Za odpoveď vám ďakujem veľmi pekne

23 May 2022 - Dobrý deň. Pri zápalovom procese v tele nie je dobré operovať (vo všeobecnosti). Zápal močového mechúra nie je príčinou cytologických zmien. Vami popisované zmeny si však neviem dať dokopy s odstránením maternice. Musíte konkretizovať histologický výsledok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.uz dlhšie cítim svrbenie na klitorise. Včera som si tam našla ako keby malinke znamienko, alebo chrasticku. Tak v rohu. Co by to mohlo byt. Výtok ani nič také nemám.

23 May 2022 - Dobrý deň. Je ťažké sa vyjadriť k nálezu - absolvujte preventívne vyšetrenie u Vášho gynekológa, ktorý Vám odporučí ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Mám partnera sme spolu rok. Jeho bývalej partnerke zistili rakovinu krčka. Je vhodné si urobiť test na HPV vírus? Čo by ste mi poradili ? Ďakujem

23 May 2022 - Dobrý deň. Poradil by som len pravidelné preventívne prehliadky u zmluvného gynekológa spolu s odberom cytológie tak ako doteraz. HPV test si však môžete priplatiť ako extra vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať mali sme s manželom sex a roztrhol sa nám kondóm ale on mi tvrdí že sa urobil - dokončil rukou že to do mňa nepustil tak ale ja neviem ..je ozaj možné že do mňa nič nedal alebo je to nemozne ďakujem za každú odpoveď

23 May 2022 - Dobrý deň. V tomto prípade je všetko možné - ak ste si nie istá, urobte si tehotenský test s odstupom času. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som po prekonaní rakoviny krčka maternice v r. 2020 jún, celková HYE. Doteraz bolo všetky odbery a kontroly v poriadku. Trojmesačné. Teraz som prekonala 2x po sebe covid a onkomarker CEA stúpol na hodnotu 12,5. Môže byt tento marker zvýšený aj pri prekonaní zápalu?

23 May 2022 - Dobrý deň. CEA nie je typický pre rakoviny krčka maternice okrem jedného špecifického typu - adenokarcinómu. Hodnota CEA je relatívne vyššia, doplnil by som pre istotu kontrolnú magnetickú rezonanciu malej panvy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa opýtať, že ak mám pohlavnú chorobu ktorú som chytila od priateľa..Ale ja už mám nasadenú liečbu ale on ešte nie a spíme spolu, je možné ju dostať znova? Alebo sa môže ešte raz rozšíriť? Ďakujem. Potrebovala by som čím skôr odpoveď ak ste vlastne zameraný aj na toto..

23 May 2022 - Dobrý deň. Pri pohlavných chorobách je pravidlom preliečiť oboch partnerov naraz, aby nedochádzalo k opakovaným infekciám. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 32r a aktualne som po 2.porode. Viac deti uz neplanujem. Mam PCOS a rozmyslala som, ci v takejto situacii nie je zvysene riziko malignity ( vzhladom na PCOS) a ci nie je do buducna vhodna nejaka forma prevencie. Dakujem

23 May 2022 - Dobrý deň. PCOS znamená len mierne zvýšené riziko vybraných gynekologických nádorov; nemusíte byť v strese. Terapia PCOS je hlavne spojená s problémami otehotnieť. Hormonálna liečba však môže byť aj u Vás na mieste. Konzultujte Vášho obvodného gynekológa ohľadom možností liečby. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent, môjmu priateľovi boli odstránené 2 condylomata v oblasti penisu. Preventívne som ihneď po zistení, že sa jedná o condylomata išla na stery k svojej gynekologičke s tým, že môj priateľ mal condylomata spôsobené pravdepodobne HPV vírusom a chcela som si byť istá. Gynekologička mi však urobila stery a dnes prišiel vysledok a sú to stery na kvasinky, mykoplazmy a ureoplazmy a všetky chvalabohu negativne. Viete mi prosim vysvetliť, ako to súvisí s HPV? Nerozumiem, prečo mi boli robené tieto stery keď som jasne povedala viackrát, že som mala styk s priateľom, ktory ma podozrenie na HPV. Ďakujem a prajem krásny večer.

23 May 2022 - Dobrý deň. Dané stery sa bežne používajú na diagnostiku špecifických zápalov ( myko+ureaplazmy) v indikovaných prípadoch. Veľakrát býva pozitivita daných patogénov pri HPV. Na otázku, že prečo boli dané stery odobraté, Vám najlepšie odpovie Vaša gynekologička. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň.dnes som bola na vyšetrení a doktorka zistila na krčku maternice nejaku vydutinku.Sama nevedela identifikovať čo to je.o mesiac mám kontrolu a keď to tam bude tak navrhuje kyretaz.V novembri som mala robenu preventívnu a všetky výsledky boli dobré.Neviete čo to môže byť? Mám 39 rokov a na prehliadky chodím pravidelne.Dakujem

24 May 2022 - Dobrý deň. Určite by som hneď neindikoval kyretáž. Cytológiu máte podľa Vašich údajov dobrú, možno by som doplnil expertné kolposkopické vyšetrenie, ktoré vieme urobiť aj u nás v Univerzitnej Nemocnici Martin. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, som po operacii - vyberani cyst z oboch vajecnikov rezom cez brucho. Islo o pomerne velke cysty, nezhubne. Chcela by som sa opytat kedy je bezpecne mat pohlavny styk, jazva je sice v poriadku, ale bojim sa aby sa vnutri nieco neporusilo. Dakujem.

24 May 2022 - Dobrý deň. Vyslovený zákaz neexistuje. Ja osobne by som počkal mesiac-dva. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,Potrebovala by som sa informovať ohľadom Zoladex,Užìvala som počas liečby rakoviny prsnìka 2 roky Zoladex!..Chcem sa opýtať,koľko trvá návrat menštruácie po Zoladex?Teraz už mám vysadený Zoladex 3 mesiace a ešte nemám menštruáciu..ďakujem za Vašu odpoveď..Kamila

19 May 2022 - Dobrý deň, po ukončení liečby Zoladexom sa vo všeobecnosti znova objaví menštruácia do 12 týždňov. Okrem Zoladexu ste však určite užívali aj inú onkologickú liečbu, ktorá má vplyv aj na funkciu vaječníkov. V tomto prípade môže byť efekt liečby dlhodobejší ako 3 mesiace. Samozrejme je vhodné doplniť aktuálne gynekologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som v 38tt tehotenstva a vyšiel mi pozitívny ster na streptokoka. Lekár mi predpísal Macmiror Complex 500. Môžem popri tejto liečbe cvičiť s Aniballom? Ďakujem

19 May 2022 - Dobrý deň. Ak máte aj klinické prejavy zápalu, určite s Aniballom necvičte. Macmiror sa vkladá na večer, preto ak sa rozhodnete pre cvičenie, odporúčam skôr cez deň. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. doktor.. Prosim Vás vedeli by ste mi poradit, chcel by som sa opýtať ohľadne HPV.. mojej priateľke zistili teraz na prehliadke pozitivny nález zo steru krčka maternice.. ma tam nejaké zmeny na tom krčku, ale zevraj rakovinu nema, že zatiaľ je to viac menej ok.. predpísali jej Gel DeflaGyn na preliečenie.. No a ja sa chcem opýtať ako laik.. Keďže jej vyšiel pozitivny ster na HPV na krčku tak ak sa nemilim ma jeden z tých vysokorizikových typov HPV, však? A druha otázka pán doktor na Vás.. Tym že to HPV ma na tom krčku maternice, tak dokedy bude nákazliva, dokedy nebude mat ten krčok preliečený ci teraz už bude stále prenašač aj keď bude preliecena bez príznakov? Ďakujem za skore inf..

19 May 2022 - Dobrý deň. Test na HPV je určený na detekciu vysokorizikových typov - teda pri pozitivite je na krčku maternice prítomný jeden vírus z tejto skupiny. Väčšina infekcií sa však vylieči spontánne - presný časový rámec sa však nedá určiť. V prípade pozitivity jedného partnera je viac než pravdepodobné, že sa HPV vírus nachádza aj u druhého partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. V lete 21 mi brali krv, kvôli bolestiam v podbrušku. Mala som zvýšený marker CA 19-9 na hodnotu 53. O polroka kontrola, hodnota 65. Tentokrát ma poslal gynekológ riešiť výsledok k obvodnej lekárke. Prosím vás, čo môže tento progres signalizovať. Som dosť v strese, mám tri deti. Mám za sebou tri sekcie, môže byt zvýšený market zo zrastov? Pripadne z cysty na obličke? Ďakujem za vás čas

19 May 2022 - Dobrý deň. Marker CA 19-9 nebýva spojený s gynekologickými problémami. Skôr by som sa orientoval aj na tráviaci systém (hrubé črevo, pankreas). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobry den, mam momentalne z krvi zistenu pozitivitu na chlamydiu trachomatis, hodnoty IgM neg., IgA 3,6 a IgG 1,9 co sa z toho da odvodit, prosim? Dakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Z výsledkov vyplýva, že u Vás neprebieha akútna infekcia. Zvýšené IgG a IgA sú skôr typické pre prekonanú, chronickú infekciu alebo reaktiváciu ochorenia. S pozdravom Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, nahmatala som si na krcku hrcku vo velkosti hrasku, neboli, nekrvaca, je hladka. Posledna preventivka s LBC bola 1/22 neg. Ziadne problémy nemam. Tento mesiac som prestala kojit. Co to moze byt? Mam obavy. Dakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň, ak bola cytológia v poriadku, nemusíte sa obávať. Rôzne retenčné cystičky, zmeny krčka po pôrode môžu vytvárať nerovný povrch. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Už dlhšie ma trápi mierna suchosť v oblasti malých pyskov a klitorisu. Mám pocit, že ten pravidelný biely výtok, ktorý je bežný, sa zredukoval. Bola som u gynekologičky, spravila mi výter a nič nenašla. Tak mi poradila si dať čipky a mastičku. Na čipky som bola moc citlivá, takže tie som nedoužívala. Mastičku používam Mucogyne (a podobné čipky som si objednala, že to skúsim opäť). Moja otázka je: je možné ovplyvniť tvorbu výtoku nejakými doplkami stravy? Nechýba mi niečo v strave, čo by to mohlo ovplyvniť? Alebo som už len odkázaná na používanie mastičiek a čipkov?

30 Apr 2022 - Dobrý deň, strava nemá podstatný vplyv na vaginálny výtok. Skúste doplniť probiotiká a tak podporiť lokálne mikroprostredie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 18 a tieto problemy sa so mnou tahaju uz dlhe roky. (Uz davno pred pohlavnym stykom). Trapi ma totiz kazdy den zeleno zlty niekedy hustejsi niekedy redsi vytok. Nezapacha. Sem tam sa dostavi svrbenie. Prva gyn.mi dala polygynax a potom macmiror no nepomohlo. Vytok sa objavoval rano spolu s mastou alebo rozpustenym polygynaxom s vytokom (mala som pocit ze je ho este viac). Isla som inej gyn.a klasicky, zakl.kultivacie negativne. Robila som nejaku samoliecbu s vyplachmi s cloginom ktory pomohol docastne (hlavne pocas uzivania, po prestani sa vytok vracal). Tiez som skusila vyplachy sodou bikarbonou no efekt podobny ako pri clogine. Raz ked som si robila tyzden vyplachy cloginom a nasledne probiotika gynellu tak sa ten vytok uz hned po prvej tabletke vratil tak som prestala. Gyn. mi robila potom druhy krat kultivaciu na ureaplazmy mykoplazmy aj chlamydie no negativne. Povedala ze mam bakt.vaginozu a dala mi dalacin 2% ktory velmi pomohol. Vytok ziadny alebo priesvitny. Hned po tychto ant som si mala dat gynoflor po ktorom sa mi zeleny vytok zase mierne objavil rano. Tak som s tym prestala a nieco este vyškrabala z dalacinu. (Na 4 dni). Vytok bol miernejsi a nie az tak zeleny. Nasledne po pohlavnom styku sa to zase zhorsilo + som mala svrbenie a jemne spinenie. S tym spinenim som sa stretla uz 2-3x. Myslela som si ze mi nesadla HAK lebo to bolo vzdy tyzden pred menzesom ale hak som vymenila a stalo sa to zase. Svrbenie prislo niekedy aj nezavisle od sexu. Ako je mozne ze mam kultivacie negativne ked mam taketo vazne problemy? Preco mi probiotika nepomahaju?

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Ak Vám pomohol Dalacin (čo je antibiotikum), tak musí byť za Vašimi problémami práve bakteriálna príčina. Áno, bakteriálna vaginóza predstavuje niekedy liečebný problém, keďže to nie je zápal v pravom zmysle slova. Je to skôr len porušená bakteriálna rovnováha desiatok druhov baktérií. Je vhodné používať bariérovú formu antikoncepcie a preliečiť aj partnera. Výplach sódou bikarbónou absolútne neodporúčam ! Skúste inú formu vaginálnych výplachov..Rosalgin a pod. Takisto probiotík je veľa, nájsť vhodnú kombináciu liečby je niekedy komplikované. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, Som rok po konizacii, s výsledkami bez zmenených buniek. Nedavno som bola na vyšetrení, HPV negatívne,avšak výsledok z cytologie je nezrela metaplazia,Skvamozne bunky: Ascus- atypické bunky neurčiteho významu. Odporúčaná kontrola s kolposkopiou o 6 mesiacov. Môžem mať zmeny aj keď nemám HPV? Nemsm ist na kolposkopiu skor?Dakujem

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Popisované cytologické zmeny sú až v 50 % prípadov spojené s negatívnym výsledkom HPV testu. Sú to len ľahké zmeny, preto je odporúčaná kontrola o 6 mesiacov ( tento interval je dostatočný ). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pri vchode do posvy na lavej strane som si nahmatala makku velku hrcku ako mensie vajicko. Ked ju prstom zatlacim mam pocit nutkania na mocenie. Ku gynekologovi sa dostanem iba o tyzden. Nekrvacam mimo menstruacie. Kym som si Nekrvacala som nikdy ani po pohlavnom styku. Na zaklade casteho mocenia a rezania pri moceni som si zaviedla capik canesten , lebo som podobne problemy po pohlavnom styku s mojim partnerom mavala a na druhy den po zavedeni capika som rano nahmatala tu velku hrcku.Capik sa nerozpustil tak som si myslela, ze je to uviaznute tam a to citim.Doteraz som mala pravidelnu menstruaciu. Bola som na preventivnej prehliadke , ultrazvul a palpacne vysetrenie bolo v norme pred 4 mesiacmi a robili mi aj vyter, ale nevedela som sa dostavit kvoly praci pre vysledok a telefon mi sestricka nezdvyhala a na spravy neodpovedala. Myslela som , ze keby tam bolo nieco vazne, tak by sa mi z ordinacie ozvali. Chcela by som sa opytat, ci podla opisu sa da urcit co to asi moze byt priblizne? Dakujem

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Popisovaná veľkosť a tvar nálezu skôr sedí na nález cysty Bartholiniho žľazy (žľazy nachádzajúcej sa po oboch stranách pošvového vchodu). Niekedy sa cysty zvyknú infikovať a vytvoriť absces - ale to vo Vašom prípade je skôr nepravdepodobné vzhľadom na výraznú bolestivosť zápalového procesu. Najdôležitejšie je absolvovať vyšetrenie u Vášho gynekológa - na diaľku sa veľmi ťažko vyjadruje k povahe nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor Kúdela. Chcem Vás poprosiť o krátku konzultáciu a budem veľmi vďačná keď sa Vám bude dať odpovedať. Momentálne mám 35 rokov, mám 3 deti a na siedmom týždni po druhom pôrode som prišla na kontrolu ku lekárovi po šestonedeli. Lekár povedal že všetko je úplne v poriadku, ale včera prišli výsledky z onkocitologie, a bolo tam uvedené “ reaktívne zmeny “, kontrola o 6 mesiacov. Ja som z toho v panike a chcem sa opitat či to môže byt nábeh na rakovinu ?! Čo by som mala v tej situácie robyt ? Ďakujem veľmi pekne vopred za Vás čas

27 Apr 2022 - Dobrý deň, reaktívne zmeny buniek ešte nič neznamenajú a už vôbec nie nábeh na onkologické ochorenia. Kontrola o 6 mesiacov je postačujúca. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor,dnes som bola na preventivnej prehliadke u gynekologicky,spominala som jej ze v poslednej dobe mavam druhy den menstruacie silnejsie krvacanie,sem tam aj s kusmi ako keby zrazenej krvi. Kazala mi 4cykli este odsledovat a potom prist na piaty(posledny)den mensturuacie na vnutorne sono,kedze si mysli ze mam polyp. Mam celkom strach cakat 4m,matka je onkolog pacient(prsnik),mam za sebou prirodzeny porod(r 2014) aj cisarsky(dvojicky,r 2016). Ziadne ine problemy nemam,menstruacia je pravidelna(+-2dni),mimo cyklu nekrvacam ani ziadne ine problemy, no mam nadvahu. Lekarka spominala nejake hormonalne lieky,ci cistenie pokial sa polyp potvrdi. Mam sa obavat niecoho vaznejsieho? Lekarke plne doverujem,len ma zaujima aj nazor ineho odbornika. Dakujem za odpoved

27 Apr 2022 - Dobrý deň, samozrejme dôverujte Vašej lekárke. Aj pri potvrdení polypu sa nejedná ani o prednádorové zmeny ani o nábeh na onkologické ochorenie. Áno..niekedy je nutné jeho operačné odstránenie. Vaša doktorka zatiaľ čaká, polyp môže aj spontánne vymiznúť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor,chcem sa opýtať,či je možné že mi tehotenský test ukáže pozitívny výsledok aj 5 mesiacov od pôrodu? Dakujem

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Normálne to určite nie je - je nutné absolvovať vyšetrenie u Vášho gynekológa ( sono a odber krvi na tehotenský test). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán docent,chcela by som Vás poprosiť o názor,pravidelne chodím na prev.prehliadku a zistili mi vírus HPV 1st.teraz mám 6.mesiacou pouz.Papilocare vaginálny gél,dúfam že pomôžu,, ale moja otázka:ideme k moru či sa môžem kúpať a či slaná voda nespôsobí ešte väčší problém,,možno že je to hlúpa otázka ale bojím sa. Ďakujem za odpoveď s pozdravom Tóthová a pekný deň

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Liečbu máte nastavenú správne, skôr sa obávam, že slaná voda vyplaví vaginálny gél alebo zníži jeho účinok. Ale určite kúpanie sa v mori nemá vplyv na samotnú HPV infekciu a nezhoršuje ju. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den Doc. MUDr. KUDELA já sa chcem spýtať idem na operáciu prsníka 4 maja 2022 odstránenie celého prsníka, koli zhubnému nadoru, keď mi odstránia všetky lymfatické uzliny podpazuší nebudem mat problém ze ruka mi bude opuchat, nehojít sa pri úraze, alebo bolesť hornej končatiny. Ďalej môžem odmietnuť krv, aby mi nedali krv od očkované ho človeka. Nemám nič proti očkovaným ľuďom ale do môjho tela nechcem aby mi dali od očkovaného človeka krv. Ďakujem za skorú odpoveď

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Riziko opúchania ruky pri odstránení lymfatických uzlín existuje. Je vhodné a priam nutné absolvovať adekvátnu rehabilitáciu s odborníkom a pokračovať v nej dlhodobo. Akúkoľvek liečbu...i transfúziu máte právo odmietnuť. I keď som sa s takouto extrémnou a dovolím si povedať aj nelogickou požiadavkou nestretol. Očkovaní sme všetci voči rôznym ochoreniam..rôznymi vakcínami. Je priam nemožné nájsť človeka, ktorý nebol ani raz za svoj život očkovaný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mala by som otázku ohľadom biopsie z krčka maternice. Som objednaná, no pár dní pred zákrokom mám teploty a bolesť hrdla, pravdepodobne ide o angínu. Je možné v takomto stave absolvovať biopsiu? Prípadne, tesne po vyliečení je to v poriadku?

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ ste chorá, vyšetrenie odložte. Po vyliečení nevidím dôvod, prečo by sa biopsia nemala odobrať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, pane docente. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 47 let, jsem už dva roky v menopauze a mám stálého partnera 5 let. V červenci 2021 na gynekologické prohlídce zjištěny HPV viry vysoce rizikové, ne však typ 16 a 18. Cytologie byla v pořádku. Na podporu imunity jsem si zakoupila papilocare gel, který jsem aplikovala půl roku. Na gynekologii jsem šla po půl roce, kdy mi lékař oznámil, že mám cytologii v pořádku L sil a vyšly mi HPV viry všechny vysoce rizikové včetně 16 a 18. Na internetu jsem si zjistila, že L sil jsou už mírné změny na děložním čípku. Prosím Vás o radu, zda bych měla podstoupit kolposkopické vyšetření? Můj lékař mě jen sleduje, další kontrola za 3 měsíce. A zda byste mi doporučil ještě Deflagyn (papilocare byl bez efektu), Indonal a zda toto můžu užívat současně. Užívám Imunoglukan p4 H na imunitu a taktéž mateří kašičku a propolis od včelaře. Celý život bojuji se záněty a výtoky z pochvy. Za odpověď mockrát děkuji.

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Pri pozitivite HPV, cytologickom vyšetrení LSIL je vo Vašom veku aspoň na Slovensku indikované kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. S terapiou Deflagyn a inou by som počkal a zariadil by som sa podľa výsledku kolposkopie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ..bola som pozitívne testovaná na HPV vírus preto mi môj gynekológ doporučil Deflagyn, začala som ho používať asi 3 dni pred tým ako mi mala prísť menštruácia a menštruácia mi neprišla do dnešného dňa a to je cca 6eň meškania. Robila som si aj tehotenský test, ktorý vyšiel negatívne..mohlo to naručiť aj tento liek alebo?

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Deflagyn nemá vplyv na reguláciu menštruačného cyklu. Meškajúca menštruácia má mnoho príčin okrem samotného tehotenstva. Možno je spôsobená len zmenou hladiny hormónov. Konzultujte svojho obvodného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň..chcem sa spýtať..či naozaj rakovina prsníka môže súvisieť s obezitou

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Áno, obezita je rizikovým faktorom pre vznik zhubného nádoru prsníka po menopauze. Obezita u mladých žien ich však pred vznikom karcinómu v mladšej vekovej kategórii chráni. Je to zložitejšie, ako sa zdá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň už dlhšie mám potvrdenie HPV chodím každý pol rok na odbery cytosteru ,dnes mi prišla správa od dr že stále na bunkách pretrvávaju ľahšie zmeny ale že kontrola nutná o pol roka môžte mi k tomu niečo viac povedať či sa to nema inak riešiť ? Nebude z toho niečo horšie ? Ďakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Ľahké cytologické zmeny sú indikáciou na konzervatívny manažment a teda pravidelné kontroly (každých 6-12 mesiacov). Dané zmeny sú nízkorizikové a pri ich opakovaní je vhodné doplniť kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent.Z histologie krčka mi vyšiel výsledok HSIL/CIN3.V marci som absolvovala prvu konizaciu kde bolo odstránené zle tkanivo z povrchu krčka,avšak v popise výsledkov bolo,že nemožno vylúčiť poškodené tkanivo hlbsie.19.4 som bola na rekonizaciu,čo očakávať od tohto zákroku?aké sú možnosti?zlepší sa to rekonizaciou alebo čo mam očakávať?HPV pozit 16,Ki87.Som očkovana zatiaľ prvou dávkou Gardasilu,manžel bol na vyšetrení u urologa on je negat. Ďakujem pekne za odpoveď

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Rekonizácia odstránila zmenené tkanivo, ktoré sa nachádzalo hlbšie v krčku maternice (pri negatívnych okrajoch je liečba ukončená). Očkovaním by ste mali byť chránená pred podobnými problémami v budúcnosti. Urobili ste všetko tak, ako sa má...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dala som sa zaočkovať proti HPVčku asi pred týždňom. Ďalšiu dávku mám o 2 mesiace. Zaujimalo by ma, či môžem ísť na tetovanie alebo sa to neodporúča. Ďakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Nevidím v tom kontraindikáciu. Len sa nedávajte tetovať tam, kde sa podáva očkovacia látka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrí deň podstúpila som histeroktomiu odobrali mi maternicu zvolí mionov a vaječníky boli ponechané už dva týždne som po operácii a mam zapachajuci vitok porodila bi som vás či bi ste mi vedeli poradiť ďakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň - je nutné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý Vám predpíše lokálnu liečbu. Návštevu lekára nie je dobré odkladať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, prosím vás o radu,či treba ísť na gynekologické vyšetrenie, keď mám už 70 rokov a naviac, mám už 25 rokov vybratú maternicu a aj vaječníky. Pred dvoma rokmi som chcela ísť na mamografiu,(som vedená v prsníkovej ambulancii pre problémy s prsníkom v minulosti), ale p.doktor mi povedal,keďže som už dlho nebola na gyn.prehliadke,že je to potrebné a potom dostanem vymenny listok na mamograf. Vyšetrenie pre mňa bolo neskutočne bolestivé, až tak, že som krvácala a ešte niekoľko dní som si nemohla sadnúť. Keďže by som teraz,po dvoch rokoch chcela ísť zase na mamograf.vyšetrenie,(bolí ma veľmi prsník), bojím sa, že zase budem musieť to bolestivé vyšetrenie absolvovať. Keď áno,v tom prípade som rozhodnutá radšej na mamograf neísť. Ďakujem za vašu odpoveď. S úctou Anna Reingruberová

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Mamografické vyšetrenie nie je podmienené gynekologickým. Inak povedané...vo vyšetrení prsníkov Vám nikto nemôže brániť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v auguste na preventívke som mala zlé výsledky zo steru. Opakovaný bol v marci. Výsledok zhoršený o dosť. Lekárka odporúča opakovať ster opäť v auguste. Dovtedy mám užívať papilocare a pouvažovať o očkovaní pre mňa a pre manžela (ja mám 40 a manžel 44). Moja otázka: nie je lepšia konizácia?

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Pri zlej cytológii (ako ju opisujete) je vhodná kolposkopia s biopsiou krčka maternice. Podľa výsledku sa potom stanoví ďalší postup. Konizácia sa len na základe cytológie nerobí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý pán doktor, chcem sa spýtať žene vyoperovali maternicu a pri tom jej poškodili močový mechúr tak jej ho zašili a nasadili jej kráter tak že ho musí nosiť mesiac. Urológ jej povedal že tam má len malu dierku tá sa že vie zaceliť, ale ako sa zaceli keď sa jej plní aj močový mechúr aj ten sáčok?. Je možné že sa jej to povolilo?. Ďakujem .

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Podobné poranenia sa zahoja. Šitá stena močového mechúra nemôže byť pod tlakom - preto ten katéter, ktorý odľahčuje samotný mechúr. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám na vás menší dotaz. Počas používanie menštruačných pomôcok som si všimla, alebo som zacítila, menší otvor alebo dierku vo vnútri vagíny, asi tak 5 cm hlboko cca. Je to normálne?

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Skôr sa jedná len o anatomickú variáciu sliznice pošvy...nemalo by to byť nič závažné. Určite to nie je kompletný otvor ale len priehlbinka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent, prosím vás chcela by som sa len opýtať či je postačujúca kontrola cytológie po 4 mesiacoch od konizacie? Výsledok histológie Cin3 okraje čisté. Ďakujem

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Áno, kontrola je viac ako postačujúca. Je zbytočné brať cytológiu skôr. U Vás bola operácia dostatočná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent, zistili mi rakovinu krčka maternice 1.štadium 1A, ktorú mi odstránili konizaciou okraje sú voľné, už 1,5 mesiaca som po konizacii všetko ok. Zaujíma ma iba to ci môžem chodiť na masáž, saunovanie a tak zaradiť sa do normálneho života.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Vo všeobecnosti sa neodporúča saunovanie u onkologických pacientov. Teplo potencuje delenie buniek. Je to na zváženie - u Vás bol nález len mikroskopický. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,pán doktor,mám 36 rokov, Už asi 2 týždne pociťujem tahavu,tlakovu bolesť v ľavom prsníku. Sono mám naplánované na budúci týždeň. Dojčím 1 ročného syna,mám za sebou 4 pôrody. Naposledy som mala sono prsníkov robené v decembri v rámci preventívnej prehliadky s negatívnym výsledkom. Je možne,že za tak krátky čas (4 mesiace) by sa mohol v prsníku vyvinúť nejaký patologický nález? Môže byť bolesť aj prenesená z chrbtice?(pravidelne cvcicim sme systém kvôli skolioze).Iné zmeny na prsníku nepozorujem,nemám teplotu,začervenania,opuchy ani hrčku som si nenahmatala. Ďakujem pekne za Vás čas.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Za 4 mesiace sa pri negativite nálezu nemohlo na prsníku nič vytvoriť. Samozrejme, bolesť môže byť aj prenesená - muskuloskeletálna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, 25.3.2022 som sa dala ockovat Gardasil 9 (blolo to cca po 2 mesiacoch od ockovania proti covidu). Den pred ockovanim som cvicila, co som spomenula aj lekarke. Aj po skoro 3 tyzdnoch je miesto vpichu citlive na dotyk + pri zdvyhnuti ruky nahor na miesto pobolieva. Je to normalne aj po tak dlhom case od ockovania? Dakujem

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Bolestivosť v mieste vpichu je relatívne častým vedľajším účinkom - skúste použiť chladivé obklady a slabšie analgetiká. Dané symptómy by mali ustupovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem Vás poprosiť. Na preventívnej kontrole mi Dr. zisti na vaječníku cistoid s jemným septom 1,7mm o 3 mesiace som bola na kontrole už to bola, že cysta. Presne 41x2,9 cystické s 1 septom 1,7mm a fotka... Prosim Vás nejaké extra bolesti nemám, ale bolia ma kríze a viac na pravej strane kde je aj tá cysta. Bolesti som mala ale keď mi robil vnútorné sono. Je to nutné vybrať? Ďakujem za odpoveď.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Záleží aj od Vášho veku a symptómov. Pri bolestiach spojených s cystou je vhodné jej odstránenie. To isté platí aj pre situáciu, keď cysta rastie a pretrváva. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan docent priatelovi boli zistene genitalne bradavice, kondylomy , nasledne som bola vysetrena aj ja a vysledky boli v poriadku. Obaja uzivame rozne vitaminy na podporu imunity a priatel taktiez chodi na ich pravidelne odstranovanie tekutym dusikom avsak vzdy sa objavia znovu cca po tyzdni - dvoch. Chcela by som sa opytat co by sme este mohli urobit pre obmedzenie ich tvorby a ci je mozny oralny sex alebo je potrebne ho uplne vynechat. Dakujem pekne za odpoved.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú niekedy beh na dlhé trate. Absolvovali ste aj špeciálne vyšetrenie u imunológa ? Samozrejme, akýkoľvek nechránený pohlavný styk (aj orálny) je veľkým rizikom pre prenos infekcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Docent. potreboval by som vysvetliť záver patológa po Hysteroskopii. Záver patológa: Endometriálny polyp bez atypií a fragmety vyvinutého poliferačného endometria. Ďakujem. prajem pekný deň.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Záver je negatívny - jedná sa len o nezhubný polyp a hormonálne zmenenú sliznicu dutiny maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, poprosila by som Vás o názor. Zaciatkom decembra mi bol odstraneny polyp na krcku. Nasledne som mala v januar-marec pravidelnu menstruaciu s 25 dnovym cyklom. 2 dni velmi silnu, potom 3dni miernu. Teraz posledny cyklus mi meskala a zacala na 31-vy den. Uz to trva 12 dni a stale krvacam (nespinim). Konzultovala som to s lekarom a povedal, ze to nevadi a mam prist ak mi to bude prekazat. Priznam sa, ze sa citim ako keby som tymito "zbytocnymi" prejavmi lekara obtazovala.(aj ked mi to nedal najavo, len slovo JE TO NORMALNE to vo mne vzbudzuje) Tak by som rada vedela, ci je to naozaj normalne a mam fungovat este neviem ako dlho s krvacanim (slabym). Este by som dodala, ze uz asi 3 roky stale spinim (taka svetla ruzova, alebo hnedkasta). Vraj aj to je normalne. Mam 42r. Bezdetna. Vysledky po operacii som mala v poriadku. Dakujem velmi pekne za odpoved.Nika

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Podobne dlhé krvácanie podľa môjho názoru nie je normálne. Skôr to bude len na vrub hormónov. Samotné krvácanie sa však dá zastaviť. Je vhodné vylúčiť aj iné príčiny krvácania - vykonať gynekologické vyšetrenie, ultrazvuk, cytologické vyšetrenie krčka maternice (ak nebolo robené posledný rok). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobý deň. Potrebujem poradiť. Pravidelne chodím na preventívne prehliadky ku svojmu lekárovi. A už asi trištvrte roka mám rôzne problémy . Pri vchode do pošvy mám kožné útvary nie veľké ale robia mi starosti.Lekar mi povedal že to sú kožné výrastky ktoré sa môžu objaviť vekom . Mám 27 . Sem tam mám v tej oblasti diskomfort také mierne pálenie . Bojím sa či to nieje niečo horšie ako napr bradavice a pod. Uz viac ako tri roky intímne nežijem ale vždy je tam obáva. Nešíri sa to ale aj tak .

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bolo vyšetrenie na preventívnej prehliadke v poriadku, nemusíte sa obávať. Bradavice majú typický klinický obraz, Váš lekár by ich určite vedel identifikovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som Vás poprosiť o názor na môj zdrav. stav. Rok po prirodzenom pôrode mi z LBC cytologie vysiel ASCUS(dovtedy robena klasicka cyto v poriadku). Odvtedy chodim kazdych 6 mesiacov na kontrolnu cyto a vysledok vzdy ASCUS (uz 4x). Virus HPV robeny 1x negativny. Liecba: 2x7dni Cicatridina cipky, 3mes Deflagyn, wobenzym, propolisova tinktura, vit C, D, Indol 2 balenia, zdravsia strava. To vsetko uz 2r a ASCUS stale pretrvava, mam z toho obrovske obavy,vzdy ked sa blizi kontrola ochoriem zo stresu. Z akych dovodov okrem HPV vznika ASCUS? Na kolposkopii doktor nevidel nic iba mierne zacervenanie, vzorku nebral. Ako by ste postupovali v mojom pripade? Mam trvat na biopsii? Alebo opakovani HPV? Moze sa hpv prejavit aj po case alebo ak uz raz bol negativny nie je tam? Takisto ster na cytologiu nemoze byt napr v inom mieste krcku iny nalez len sa nezachyti? S manzelom sme navzajom jedini partneri v zivote neviem kde by som inak hpv dostala. Mozem este ja urobit nieco pre zlepsenie (vitaminy, strava, cokolvek)? Vopred velmi pekne dakujem za Vasu odpoved a cas.

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Cytológia ASCUS je len v 50 % prípadov spojená s infekciou HPV (hlavne vysoko rizikovými kmeňmi). Ostatné prípady môžu byť skôr na vrub rôznych zápalov a dysmikróbií (narušená rovnováha pošvového mikroprostredia). Ak sa opakuje ASCUS 4x, je na mieste biopsia. Všetko závisí aj od Vášho veku ako aj lokálneho nálezu na krčku maternice (kolposkopia). Cytologický ster ako aj ster na HPV sa odoberá z celého krčka maternice, nemyslím si, že by Vaše výsledky boli skreslené. Skôr sa prikláňam k tomu, že HPV vírus nemáte. Ja by som ešte investoval do probiotík, ktoré môžu prinavrátiť rovnováhu v pošvovom mikroprostredí. Takisto neuvádzate, či Vám Váš gynekológ bral kultivácie. Daná cytológia predstavuje len minimálne zmeny - nemusíte sa obávať horších scenárov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor.Chcela by som sa opýtať. 1-2 dni po styku s partnerom sa mi prejavilo pálenie pri moceni, svrbenie pošvy, únava, teplota, neskôr pľuzgieriky a zelený výtok, z krčku maternice aj krv ( pri kultivácii). Partner mal 2 pupaciky na penise a afty v ústach, po antimykotiku a brani 3 dni cyprofloxacinu mu symptómy zmizli.Po gynekologickom vyšetrení mi bol diagnostikovaný pánom doktorom genitálny herpes ( na základe symptómov ). Preliečeny antivirotikami, plus kandidoza, mykoza, hemophilus influenze a gardnerella. Všetko preliečene. Partner bol na urologickom vyšetrení. Protilátky na gen. herpes negatívne.Ako je to možné? Ja som mala naposledy orálny sex pred pol rokom a pohlavný styk pred rokom. Pán doktor je možné, že som GH chytila predtým a nosila ho asymptomaticky? Alebo partner klame a výsledky ( teda protilátky na GH nemôže mať v tomto prípade negatívne)? Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Klinický obraz herpetickej infekcie je typický - liečbu ste mali širokospektrálnu (keďže ste mali aj baktériovú a kvasinkovú infekciu). Akútny výsev herpetickej infekcie je typický pre prvonákazu. Asymptomatické nosičstvo bez prejavov by som skôr zaradil medzi zriedkavé. K protilátkam sa vyjadriť neviem..cesta nákazy je však aktuálna, nie z minulosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, Mám diagnostikovanú endometriozu a mám ísť opäť na laporoskopicku operáciu cýst na vaječníku. Gynkelóg mi odobral onkomarkery. Výsledky sú CA 125 - 54,50 a CA 72-4 - 8,5. Gynekológ má vystrašil, že mám ísť za onkológom hlavne kvôli pozitívnemu markeru CA 72-4. Mám sa báť? Alebo to môže byt zvýšené aj v dôsledku endometriózy. Viem, že CA 125 môže byt zvýšené aj pri iných ochoreniach, avšak mna trápi CA 72-4 marker. Ďakujem za odpoveď.

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Samotné markery ešte nemusia nič povedať - i keď naozaj je pre endometriózu typickejší Ca 125. To však neznamená, že aj marker CA 72-4 nemôže byť zvýšený. Dôležitosť by som prikladal aj ultrazvukovému výsledku, ktorý je v dnešnej dobe veľmi presný, čo sa týka diferenciálnej diagnostiky vaječníkových nádorov/cýst. Definitívu dá až histologické vyšetrenie počas laparoskopie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Chcem sa spytat mam uz roky zisteny hpv virus 16 a nedavno mi zistili sarkoidozu pluc. Bojim sa ze ak ma zacnu liecit kortikosteroidmi alebo imunosupresivami tak sa mi hpv zhorsi,mavam z hpv dost casto palenie pri moceni atd..vopred dakujem za odpoved

10 Apr 2022 - Dobrý deň. HPV určite nespôsobuje pálenie pri močení...i napriek kortikoterapii by som nebol pesimistom. Stačí absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor prosím poraďte mi. Po dlhšej dobe som mala s manželom styk. Pomer bol ráno, no večer pri sprchovaní cítim bolesť v oblasti hrádze. Aj akokeby to bolo začervenané, plus jemne prasklinky. V pohode sedím, len keď som sa sprchovala, a dotýkala som sa, cítila som na dotyk. Môžte mi poradit nejaký krem? Bola som na preventivke a všetko v poriadku. Za vašu radu ďakujem

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bolo všetko na preventívnej prehliadke v poriadku, nehľadal by som ďalšiu liečbu. Bolesť by mala prejsť..S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na prenosnú chorobu HIV. Je možné nakaziť sa touto chorobou inak ako pohlavným stykom? Ide mi hlavne o to, či je možné nakaziť sa napríklad na toalete, keď po niekom ideme na WC hneď, keď ma žena svoje dni a ideme po nej na wc respektíve si neumyje dostatočne ruky, z kľučiek a podobných veci, blízkeho kontaktu s nakazeným, použitím rovnakého uteráku, sprcha a podobne?

10 Apr 2022 - Dobrý deň - cesta prenosu je len pohlavným stykom alebo podaním infikovanej krvi (transfúzia). Ostatné cesty nákazy, ako ich opisujete, nie sú možné...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať pred rokom a pol som rodila. Po pôrode som bola na preventívnej prehliadke a všetko bolo ok. Teraz po roku som bola znovu na preventivke a doktor mi povedal že krčok sa zahojil pekne akurát že na jednom mieste to vyzerá podozrivo vravel že sú tam známky bodkovania. Že počkáme na cytologiu a mám prísť o 6 mesiacov. Čo to prosím vás znamená? Mám rakovinu? Mohla sa mi za rok spraviť rakovina? Od preventivky ma pobolieva podbruško aj kríže. Ďakujem

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Nemyslite na onkologické ochorenie - pravdepodobnosť je nulová, ak bola predchádzajúca preventívna prehliadka v poriadku. Za 1 rok sa žiadne závažne zmeny na krčku maternice nevyvinú. Cytologické vyšetrenie je vždy smerodajné - v kľude počkajte na výsledok a odkonzultujte si výsledok s Vaším obvodným gynekológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zla echogenita.MM dobre konturovany s minimálnou náplňou Iterus v A V F o priemere 43 mám sliznica 3/2 cervix o rozmeroch 21 x19 mám RI 0.65 PA normoizoechognnej štruktúry o rozmeroch 31 x 29 MM RI 0.67 ĽA cysticky zmenené multilokular.utvar o priemere 50 mmRI 0.67 CD bez voľnej tekutiny.Doktor ma poslal na MR že sa mu cysta nepozdáva.Som onko pacient a mám strach že mám nádor na vaječníku.Dakujem za odpoved

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Zlá echogenita hovorí o zlej vizualizácii orgánov malej panvy (je to len technický termín). Cystický útvar na vaječníku je nutné riešiť, hlavne keď ste onkologický pacient a Váš doktor si nie je istý o povahe danej cysty. Postup je správny - magnetická rezonancia alebo CT sú veľmi presnými vyšetreniami. Doplnil by som ešte krvné výsledky - onkomarkery. Nič však nehovorí o tom, že je to hneď zlý nález...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Príjemný dobrý deň pán doktor, mohli by ste mi prosím vysvetliť výsledky z histológie po konizácii? Konizát porcia kompletne sériovo spracovaný v 13tich blokoch: - povrchový epitel zachovaný nad 90% - v 4 blokoch ťažká CIN II-III/H-SIL dysplázia epitelu exocervixu (na ciferníku č.1,10,11,13) - prítomné retenčné cysty, stromálne krvácania -kolumnárny epitel endocervixu bez dysplázie - resekčné okraje: exocervikálne aj endocervikálne voľné Viete ma po týchto výsledkoch ubezpečiť, že touto konizáciou to už bude v poriadku? Mesiac pred konizáciou som podstúpila aj laparoskopiu kôli mimomaternicovému tehotenstvu a odobrali mi jeden vajíčkovod, teraz nedávno som postúpila ešte konizáciu. Nemajú tieto zásahy nejaký vplyv na plánovanie a priebeh budúceho tehotenstva? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Martina

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Z histológie je zrejmé, že sa jednalo o ťažké dysplastické zmeny. Operácia bola dobre indikovaná a takisto aj dobre vykonaná - okraje sú čisté, tým pádom by malo byť všetko v poriadku. Ja by som odporučil ešte očkovanie ( najefektívnejšie je, keď je prvá dávka podaná ešte pred operáciou). Krčok maternice sa operáciou skrátil, ale to ešte neznamená, že teraz pre Vás existuje vysoké riziko predčasného pôrodu. Je vhodné počkať od operácie aspoň pol roka pri plánovaní rodiny, aby sa krčok zahojil. Samozrejme aj počas tehotenstva treba absolvovať pravidelné prehliadky, aby sa včas zachytili zmeny na krčku maternice (skracovanie a pod.). Odstránenie jedného vajíčkovodu znamená, že spontánne otehotnenie pri ovulácii z rovnakej strany ako bola vykonaná operácia, nie je možné. Väčšinou sa však vaječníky v ovulácii striedajú. Tu je na mieste aj konzultácia v reprodukčnom centre, ak by sa Vám nepodarilo spontánne otehotnieť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer p doktor. Prosím vás mohli by ste mi vysvetliť čo znamenajú moje výsledky? Bola mi robená biopsia krčka maternice na základe vyšetrenia ASC-H nemožno vylúčiť HSLI. Záver patológa -mikroskopicky nález Dva kompaktnejšie útržky prekryté vrstevnatym dlazdicovym epitelom a v časti i endocervikalnym typom epitelu. V okolí útržky dlazdicovoepitelialnej lišty a hlienu s lacerovanou skupinkou žliaz. Histologicky obraz prevereny IHC metodikou päť negat.rovnako v dlaždicovom ako aj cylindrickom epiteli a metodikou Ki-67 s pozitivitou v bazalnej časti dlazdicoveho epiteli.Histologicky obraz hodnotím ako bez dysplastickych zmien. Má mi byť urobená rebiopsia. Ďakujem

10 Apr 2022 - Dobrý deň. ASC-H cytologický výsledok znamená, že na preparáte bolo niekoľko buniek, ktoré vykazujú ťažké dysplastické zmeny (prízvukujem..nie onkologické). Cytológia je odobratá z celého krčka maternice, cielená biopsia len z pár milimetrov. Diskrepancia nálezov (nálezy v záveroch nesedia) je indikáciou na rebiopsiu. Aj v závislosti od Vášho veku a či plánujete ešte rodinu sa odvíja ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň, chcem sa spýtať či je možné cez klasickú cytologiu robenu na preventívnom vyšetrení zistiť aj vážnu pohlavnú chorobu alebo na to sú zvlášť testy. Ďakujem

10 Apr 2022 - Dobrý deň. V cytologickom nátere môžu byť niekedy zachytené napr. trichomonády, čo je pohlavne prenosné ochorenie. Na presnú diagnostiku sú špecifické a samostatné testy nezávislé od cytológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, píšem vám ohľadom otázok k danému vírusu. Priateľka mala HPV-HR z ktorého sa asi pred mesiacom doliečila a mali sme až po doliečeni orálny sex a chránený vaginálny aj keď kontakt s kožou tam bol aj bez ochrany. Chcem sa spýtať čo to pre mňa znamená, že či už som automaticky nakazený aj ja alebo by bolo dobré pre mňa sa očkovať či už to nemá zmysel? Prípadne či stačí vakcina pre tie vysokorizikove teda 16-18. Ďalej sa chcem spýtať že aj keby som sa nakazil a ona mala príznaky znamená to že ja musím mať tiež alebo je možné že si môj organizmus s tým poradí sám a pripadne sa stačí sledovať? A môžme byť naďalej sexuálne aktívny ?

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Pri použití bariérovej antikoncepcie znižujete riziko prenosu HPV vírusu takmer na nulu. Ja by som Vám očkovanie odporúčal. U mužov ako aj u žien je väčšina HPV infekcií bezpríznaková...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 2 roky do zadu mi vyšla zlá cytologia, cin-3 po porode sekciou sa nič nezmenilo, som sledovana na onkologii predrakovinove bunky negativne, 5 mesiacov dozadu som porodila prirodzene a robil mi moj gynekolog cytologiu a povedal ze cytologia vyla dobre, Čiže uz nemam predrakovinove bunky na krcku maternice?

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Ak chápem správne, boli ste aj operovaná? Ak sú najnovšie vyšetrenia negatívne, tak na krčku maternice nie sú predrakovinové bunky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, Chcela by som sa vás opýtať na váš názor na moje gynekologické problém. Mám 32 rokov. V roku 2015 som sa nakazila hpv, prejavilo sa mi to bradavicami. Vysokorizikové hpv nebolo pozitívne. Dala som sa ockovat 3 dávkami gardasilu. V roku 2017 a 2019 som rodila. Po druhom pôrode mi zrazu z cytologie vyšlo hpv 16,18 pozitívne. S nikým iným ako s mužom som od daného roku 2015 však nebola. Na poslednej kontrole mi vyšlo hpv 16,18 negatívne, no CIN 1. Doktorka povedala, že je to v poriadku, kontrola o rok. Ultrazvukom mi však po menstruacii zistila nejaký útvar na endometriu. Takisto zistila, že mám endometrium 11mm (bola som 2 dni po menstuacii). Uz cca 3 mesiace mám veľmi slabú menštruáciu, 2 dni a hotovo. Súčasne mám tie tri mesiace neustály výtok (priesvitný až belavý). Bez intímnych vložiek by som neprežila. Posledný týždeň som zaznamenala častejšie cikanie (občas ako keby ma mechúr tlačil) a častejší únik mocu. Môže to mat súvis s tym, čo doktorka videla na ultrazvuku?Doktorka ma posiela na kyretaz (kvôli zvýšenému endometriu a polypu). Tento týždeň mám ísť na predoperacne vysetenia. Veľmi sa bojím, že to môže byt niečo vážne, rakovina endometria…Doktorka sa však tvárila, že mám byt kludna, že ide o bežný zákrok. Môze to ovplyvňovať aj fakt, že som veľmi náchylná na všetky genykologicke infekcie? Od mladosti sa na mna nalepila každá baktéria či mykoza :) Za odpoved vám veľmi pekne ďakujem.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Vo Vašom veku je onkologické ochorenie endometria (sliznice maternice) nereálne. Skôr sa jedná len o krvácanie zo sliznice ako takej, eventuálne z polypu. Dôverujte vašej doktorke...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, aktuálne by som mala byt po zápale krčka maternice(diagnostikovaný 9.3.2022), na liečbu som dostala na 10 dní atb ofloxin a macmiror na vkladanie, rozšírená kultivácia bola negatívna, hpv negatívne, cytologia v poriadku... Vraj to môžem mať postcovidový syndróm.... Medzitým som mala menštruáciu a 3 dní po nej som ucítila silné pichnutie, akoby ihlicou, v krčku následne zakrvácal a odvtedy pociťujem občasnú tupú bolesť v pošve, alebo ostrejšie pichnutie pri fyzickej aktivite, nepríde mi to byť v poriadku.... Od Dr som dostala len vag. probiotika.... Je ten postup správny?

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bola preventívna prehliadka v poriadku a takisto aj ultrazvukové vyšetrenie, bol postup v poriadku. Dané symptómy môžu byť spojené so zápalom, ktorý ste mali preliečený. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prajem pekný deň, Ja by som sa chcela opýtať ohľadom výtoku, nepríjemného svrbenia, pálenie a občasného zápachu. Od pôrodu pred 10 mesiacmi ma neustále trápia výtoku, ktoré sa zvyknú zhoršiť po menštruácii alebo sexom. U gynekológa som bola viac krát na vyšetrení, výsledky vždy boli dobré a nepreukázali infekcie a ani baktérie. Dal mi nejaké vaginálne tabletky, po použití prešlo, ale po menštruácii sa opäť problémy vrátili. Chcela by som sa opýtať na možný dôvod a spôsob akým to preliečiť. Som 10 mesiace po pôrode a bol mi odstránený jeden vaječník, druhý bol opálený, napriek tomu sa robia na ňom folikuly (alebo ako to nazval lekár), ktoré nepraskaju a sa zväčšujú. Partnera mám stáleho a tiež bol vyšetrený a tiež je zdravý kompletne. Neviem či nejaký z tychto faktorov dokáže prispieť k diagnóze alebo nie, preto som ich radšej vymenovala. Možno mi viete povedať i príčinu vzniku. Ďakujem za odpoveď.

10 Apr 2022 - Dobrý deň, svrbenie, pálenie a zapáchajúci výtok môžu byť typické pre zmenené mikroprostredie v pošve a pomnožením baktérií, ktoré vyvolávajú mierny zápal. Po menštruácii je sliznica pošvy citlivá a takisto pohlavný styk (spermie) mení pH v pošve. Ja by som ešte vyskúšal občasné vaginálne výplachy (Rosalgin) a probiotiká. Samozrejme adekvátna hygiena je tiež veľmi dôležitá, čím pravdaže netvrdím, že ju nedodržiavate. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. doktor, po gyn. prehliadke mi vysli pozit. vysledky na HPV virus - nizkorizikovych buniek. Moja p. doktorka trva na ockovani vakcinou proti rakovine krcka maternice. Mohli by sa tieto nizkorizikove bunky nejakym sposobom po case stat vysoko rizikovymi? Resp. ochrani ma vakcina pred vyskytom dalsich? Mam este len 22 rokov. Dakujem pekne za odpoved.

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Nízkorizikové bunky nie sú. Nemyslíte tým nízkorizikové vírusy? Vo Vašom veku by som do vakcíny investoval- očkovanie je vysoko účinné v ochrane pre najnebezpečnejšími typmi vírusov. Nízkorizikové vírusy sa nikdy nezmenia na vysokorizikové...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, neviem či Vám prišla moja otázka, no ak dovolíte opýtam sa ešte raz. Bola som na prehliadke, lekár vraj je všetko v poriadku, len že na krčku lekár videl - jazvy či ranky, myslím že jazvy a že sú tam hlienové tekutiny. Povedal to takto- vidím jazvicky, naplnené takým hlienom ale to je normálne, to tak niektoré ženy majú. Pýtala som sa ho či to treba operovať, povedal že nie, že to je bežný jav. Zaockovana som 9 rokov dozadu Cervarix a preockovana Silgard rok dozadu. Partner jeden. Pôrody neboli klasické, boli cisarakom. Ešte dodám pred mesiacom som prekonala zápal močových ciest . Ďakujem

31 Mar 2022 - Dobrý deň, daný nález určite netreba operovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,mám otázočku 4.4.2022 idem na konizaciu krčka maternice nakoľko prácu vykonávam-upratovanie teda fyzická námaha stačí mi na PN byť 10dni nakoľko by som potom chcela nastúpiť do práce ďakujem za odpoveď Peťa

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Áno, fyzickú námahu by bolo vhodné obmedziť na dobu, ktorú uvádzate. Mohli by ste inak začať krvácať z operačnej ranky na krčku maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som sa opýtať, ak som na hrHPV 31 DNA pozitivna ale RNA negativna, ako casto tento typ sposobuje rakovinu. Ďakujem Vam pan doktor.

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Daný vírus je vysokorizikový, avšak skôr spôsobuje predrakovinové stavy ako samotné zhubné ochorenie. Pri RNA negativite existuje veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa vírusu zbavíte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim opäť ja s tým klitorisom ..bude to nejaká anomália keďže na to nie sú žiadne tabuľky to neznamená že môj problém neexistuje ..takže realne počas menzesu mi ide krv cez klitoris dám si vaginálnu tabletku vyjde odtiaľ mám plodné dni ide mi odtiaľ prirodzený výtok neviem ako to už bližšie popísať viem že na diaľku to nejde skúste ma prosím nasmerovať na koho sa obrátiť ..ďakujem pekne za odpoveď

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Ešte môže byť komunikácia medzi močovou rúrou (ktorá je veľmi blízko klitorisu) a pošvou. Doplňte si urologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán Doc. MUDr. Kúdela PhD. Mohla by som sa opýtať trápi ma i infekcia hpv 16 spolu s genitalnymi bradavicami. Podstúpila som očkovanie aj kontrolný ster kde mi už nebol potvrdený vírus hpv 16, všetko bolo negatívne. Rozhodla som sa podstúpiť laser na odstránenie zvyšných lézii a bradavíc pred vstupom do vagíny a na vnútorných pyskoch, lenže som našla výrastky aj v konečníku nie okolo neho ale dnu nie hlboko ale po roztiahnutímsu výrastky viditeľné…chcela by som sa spýtať dve otázky, či je bežné mať takto bradavice vo vnútri konečníka ? A druhá otázka, či bude možné to odstrániť laserom ? Vopred za odpoveď Ďakujem

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Daný nález nie je bežný. HPV vírus sa musel preniesť prostredníctvom špecifického pohlavného styku. Je možné dané lézie ošetriť - konzultujte však chirurga. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, dva mesiace po pôrode ( rizikove tehotenstvo kvôli skracovaniu krčka maternice) mi vyšla CIN-2 , v auguste minuleho roku - to už som bola tehotna bola CIN 1-2. Mám doporučenie na konizaciu krčka maternice v máji 2022. Chcem sa spýtať nebola tá moja kontrola krčka maternice 2 mesiace po porode priliš skoro?- napr. či ešte nebol v procese regeneracie , hormonalnyh zmien a hojenia po pôrode( porod v termine spontanny ale veľmi rýchly s pouzitím zvonu, keďže došlo k znecisteniu plodovej vody ), či ten krčok nepotreboval dlhšiu dobu na zotavenie a až potom aby sa robila kontrola. Absolvovanie konizacie je pre mna komplikacia keďže stale kojim svoje 3 mesacne dieta. Je ten postup správny a mam to v tomto termine absolvovať? Mam 30 rokov, a chcem ešte jedno dieta. Ďakujem za Vašu odpoveď.

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Opakovaný výsledok z biopsie CIN2 je indikáciou na lokálny chirurgický zákrok. Nie je nutné ho absolvovať hneď po pôrode. V časovom horizonte 6 mesiacov by som však radil daný zákrok absolvovať. Áno - po pôrode niekedy dané lézie čiastočne zmiznú. Vo Vašom prípade však máte rovnaký výsledok... S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim ,mám nevsedny problém ktorý trvá tak dlho že neviem kedy začal.Krvacam z klitorisu počas menštruácie áno normlane mi ide krv cez klitoris,ale cez ten klitoris vyjde aj všetko ostatné napríklad ak si dám vaginálnu tabletku tak tiež po rozpustení vyjde cez klitoris ,tak vás prosím kde by mohol byť problém .pýtala som sa na to aj Dr.ale nezistil nič pri bežnom vyšetrení ..aj keď si dám tampón tak mi krv presiahne cez klitoris po nejakej chvíli každý jeden výtok ide odtiaľ ..mimochodom trpím veľkými menstruacnymi bolesťami bez nejakých patologických zmien menzes mi trvá 4 dní a nie su veľmi silné . Za skorú odpoveď veľmi ďakujem

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Klitoris nie je dutý orgán a nekomunikuje s pošvou. Neviem si teda logicky vysvetliť popisované problémy. V tomto Vám neviem na diaľku poradiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor mala som baktériu v moci pri ktorej som 10dni brala antibiotiká ciprinol po vysadení liekov aj keď som mala probiotika ženské som asi dostala mykozu alebo neviem už 3den podávam canesten krém a capiky vaginalne a aj tak je raz dobre potom zase horšie. Neviem či to ide ruka v ruke či to nemôže byt vážnejšie pretože keď aom si zavazdala capik keďže majú ísť čo najhlbšie tak som nahmatala krcok ale zľakla sim sa pretože po dotyku ma bolel ? Respektíve zabolelo ma brucho je to normálne ? Ma na dotyk byt krčok citlivý ? Normálne som mala pocit ako keby aom si pohla niečim v bruchu. A teraz neviem volať akútne dr ? Neviem či si pripúšťam niečo zle ale občas mam pocit že mi je nevoľno a nechápem lebo doteraz som nemala žiadne problémy a všetko začalo tou baktériou v moci inak menstruacia pravidelná jedine čo som mala bola bolestivá ovoluacia inak aom bola v poriadku. Objednaná k lekárke som ale až o pár mesiacov. Ďakujem za radu

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Je vhodné absolvovať kultivačné vyšetrenie u Vášho gynekológa - najlepšie teraz ...nie o pol roka. Krčok maternice si niekedy žena môže nahmatať - nič sa nedeje. Skôr ste si pohli celou maternicou, ktorej súčasťou je krčok maternice (preto ten pocit). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ak je pri tehotenstve (13t) zistená vnútromaternicová prepážka, môže to mať vplyv na vývoj plodu?,

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Je to jeden z rizikových faktorov pre predčasný pôrod alebo zlú polohu plodu/placenty v maternici. Sú prípady, aj keď žena má dve maternice a donosí dieťatko bez problémov do termínu. Sú len nutné pravidelné kontroly u Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor.. už niekoľko týždňov mám výtok...myslela som si,že preto keď mám ovuláciu...ale ovulácia už skončila a výtok trvá..je bledý (čiže to je v poriadku) jedine, čo mi je divne a nepríjemné,že výtok mám pri pohybe... kráčam a zrazu cítim ako keby mi "cvrklo" ..je to nepríjemné...bez vložky sa bojím ísť,keďže sa výtok hocikedy objaví :( začala som viac športovať a hýbať sa . nemôže to byť spôsobené tým?.. Ďakujem za odpoveď

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Absolvovali ste gynekologické vyšetrenie? Nemáte problémy s únikom moču ? Je nutná diferenciálna diagnostika cestou Vášho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, vopred ďakujem za Vašu odpoveď na moju otázku. Na internete som sa dočítala o možnosti prenosu HPV vírusu bozkom (predtým som mala informáciu, že sa prenáša výlučne pohlavným stykom). Je možný prenos bozkom na líce? Som paranoidná a bojím sa spýtať svojej lekárky (musí si o mne myslieť, že som hypochonder). Vopred ďakujem a prajem pekný deň.

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Takáto cesta prenosu je naozaj nepravdepodobná. Museli by ste mať aktívne kondylómy okolo ústnej dutiny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Prosim vas v novembri som potratila dvojicky v 10tt, sama som sa vycistila nebola som v nemocnici, ale pod lekarakym dozorom… po kontrole , posledna bola v 01/22 celkova aj preventivna mi bolo povedane ze je vsetko v uplnom poriadku bez cyst a maternica zahojena, obnovena vsetko ok. P. Doktor mi navrhol ze mam brat Duphaston kedze by sme s praitelom chceli dietko a ja mam menstr. cyklus 35-40 dnovy ze mi duhoaston upravy menstruaciu brala som ho od 11 dna do 25 dna mens. cyklu … amenstr. Prisla v potiadku na 29 den. Tento mesiac som vsak 2x zabudla vzat rano tabletku a menstruacia mi prisla o 10 dni skor , teraz ju mam stale a to uz je 10 den . P doktor mi povedal ze mam prist ked domenstruujem ,co zial neviem kedy bude kedze to vobec nevyzera ani po 10 dni ze by to malo skoncit . Mala som aj ine zdravitne problemy pred tym castejsie mocenie a bolest okolo triesla . … po vysetreni mocu som vsak mala vsetko ok … Prosim vas je to normalne ze mam cakat kym predtanem menstruovat nemam navstivit este aj ineho lekara? Ďakujem.

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Záleží aj od intenzity krvácania. Ja by som na Vašom mieste nečakal a znova navštívil Vášho gynekológa. U Vás sa stalo to, že pri vynechaní tabletiek sa ukončil cyklus a začali ste krvácať vzhľadom na nedostatočné hladiny hormónov v tele. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , mám 37 rokov a už dlhšiu dobu (cca pol roka) mám bolesti ľavého prsníka, začínali zboku a posledné dva mesiace sa premiestnili priamo do prsnej bradavky, bolesti sú najmä na dotyk, pri pohybe,každý deň už dva mesiace. Samozrejme som bola u gynekológa, potom aj druhý x. Za posledný pol rok som mala 3x urobené sono, vždy všetko v poriadku,ster z bradavky bol taktiež negatívny, bola som aj na kožnom, tiež v poriadku, bez viditeľnej zmeny, tam som aj vybrala ATB ak by tam bol zápal ktorý nevidno no bez zmeny.. Stále ma trápi že mi nikto nevie povedať prečo mám neustále túto bolesť. Myslíte že je namieste objednať sa priamo k mamologovi aj keď nemám žiadny hmatateľný nález? Myslíte že je možné že by sa napr bolesť z chrbtice mohla prenášať do prsníka či priamo do bradavky? Už som z toho popravde zúfalá , z toho večného rozmýšľania čo by to mohlo byť, môže sa jednať o niečo vážne? Ďakujem ak si nájdete čas na odpoved

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Aj ja by som už rozmýšľal aj nad muskuloskeletálnymi príčinami ako je chrbtica a hrudný kôš. Niekedy je to beh na dlhé trate a diagnostika vylučovacou metódou. Dôležité je, že vyšetrenia prsníkov sú negatívne a nejedná sa o onkologické ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, za 5 týždňov ma čaká onkogynekologická operácia kvôli adenokarcinómu tela maternice (kompletná hysterektómia + odstránenie uzlín). Môžem teraz začať užívať Wobenzym, s tým, že ho týždeň pred zákrokom vysadím, tak, ako je to uvedené v príbalovom letáku (nestihla som sa na to opýtať pri vyšetrení, preto to riešim takouto formou) ? Ďakujem.

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Enzymoterapia nie je prekážkou v operácii, ak ju užívate podľa odporučení v príbalovom letáku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, v novembri mi na pet/ct vyšla zvysena aktivita na maternici a ľavom vaječníku, ale popísali to ako vs funkčná v rámci cyklu. Chodím na toto vyšetrenie ako kontrola (4 roky dozadu som mala ca cervixu figo 1a1, riešené rekonizaciami). Po pet/ct mi vyšlo aj ca125 jemne nad normu konkrétne 40. Poslali ma teda teraz ešte na MRI. Tam sa v podstate nič neukázalo, len ľavé ovarium opísali ako ľahko zväčšené oproti snímkam z MRI spred 4 rokov. Zväčšené o 3mm. Kvalitatívne vaječníku nezmenený. Moja všeobecná teoretická otazka: ak by som mala recidivu a vaječník by bola MTS bolo by to na tom mri nejako viac popísané? Ako sa ukazuje MTS vo vaječníku na mri? Je tam popísaná nejaká lezia? Útvar? Môže mts vaječníka vyzerať na mri len ako zväčšený vajecnik? Ďakujem krasne

31 Mar 2022 - Dobrý deň. V prvom rade karcinóm krčka maternice nerobí metastázy do vaječníkov. Skôr sa jedná o funkčné cysty - stačia pravidelné gynekologické a ultrazvukové kontroly. Takisto onkomarker CA125 nie je typický pre ochorenia krčka maternice. Môže byť zvýšený pri rôznych zápalových ochoreniach, endometrióze ako aj nádoroch vaječníkov a tela maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Som tehotná v 19tt a včera som strávila 5hodin v domácnosti s pacientom, ktorý sa vrátil z chemoterapie. Mám obavy, či sa niečo nemohlo stať dieťaťu. Môže mat kontakt s osobou po chemoterapickej liečbe vplyv na plod? Ďakujem za odpoved Martina

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Nemyslím si, že by daná skutočnosť mala podstatný vplyv na dieťatko. Skôr ako príklad by boli rôzni pacienti so zhubným nádorom štítnej žľazy, ktorí ako liečbu používajú rádioaktívny jód. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán doktor. Rada by som sa s Vami poradila ako odborníkom. Mám 32rokov, za celý život mám len jedného partnera a rovnako aj partner len mňa. V 20rokoch som bola ockovana vakcínou Silgard, avšak i tak to nejak vo mne driemalo a už mi bola potvrdená ťažká dysplazia cin II, na odporúčanie som podstúpila 17.3 konizaciu krčka maternice. Ešte je to len 5dni po konizacii, ešte cítim bolesť brucha a krvacam slabo, čo je asi normálne. Lekárka mi však odporúčala po zákroku očkovať sa Gardasilom ma to prosím význam už v mojom veku? Resp pravdepodobne som vírus dostala od môjho manžela je možné že i po konizacii (výsledky z histologie ešte nemám) ak vybrali všetko "zle" môžem znova od manžela dostať vírus? Vopred Ďakujem za odpoveď. Zostávam s pozdravom, Gabriela.

31 Mar 2022 - Dobrý deň, áno je možné sa opätovne nakaziť od partnera. Preto Vám Vaša pani doktorka odporučila očkovanie lepšou formou vakcíny. Ďalšou možnosťou je odoslať manžela k urológovi - možno už vírus nemá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor mám na Vás otázku v decembri v roku 2021 mi môj gynekológ pri preventívnej prehliadke objavil ranku a urobil ster. Po výsledku steru kde sa obajvili abnormálne bunky ma objednal o3 mesiace na kolposkopické vyšetrenie ( čítala som že sa jedná o vyšetrenie kde sa odoberá tkanivo a posiela sa na rozbor)pán doktor mi však neodobral-nevyštikol vzorku, len pozrel kolposkopom ranku a povedal mi že nález je malý, následne mi nakvapkal nejakú tekutinu do pošvy a povedal že posiela odber na HPV test. Aké vyšetrenie mi teda vykonal? Bola som vtedy celá strese a teraz tomu nerozumiem. Myslíte že sa jedná o dyspláziu? Ďakujem za odpoveď

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Kolposkopické vyšetrenie nemusí byť vždy spojené s biopsiou. Niekedy sa podľa nálezu postupuje konzervatívne. Odber na HPV DNA test napovie viac o povahe cytologických zmien. Abnormálne bunky môžu byť pozorované aj pri zápaloch a pod. Pri opakovaných cytologických zmenách sa bude biopsia určite odoberať. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň p. doktor. Poprosila by som Vás o radu, už 7 rokov som sledovaná u gynekológa, nakoľko mám cytologické výskedky PAP 2/3, HPV pozitivne ale ze vraj nie je to zlé, ale stále mám bakterie , neviem sa ich zbavit, teraz som po porode a znova cytologia na hrane a streptococcus agalacti , dostala som antibiotika a po 6 mesiacoch kontrola, este som neo disla z vysetreni bez liekov .nakolko vysledky dostavam iba ustne neviem blizsie nic specifikovat, mam uz 5 rok jedneho partnera mam 25 rokov a porod som mala v oktobri , aj cez tehotenstvo som mala tieto problemy / ueroplazma , mykoplazma/ ani neviem odkial ich mam, ako by som sa ich mohla zbaviť,a či by ste odporučil očkovanie na HPV., a je to takto v poruadku keď sa to len sleduje ? Ďakujem

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Popisujete dosť neštandardný postup, keďže sa u Vás cytologické zmeny sledujú 7 rokov ( ak dobre chápem). Už dávno ste mali absolvovať kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. Pretrvávajúce cytologické zmeny sú veľakrát indikáciou na drobnú operáciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Mám na Vás jednu otázku. Kedy najskôr po pôrode by som mohla začať s liečbou LSIL + HPV 16 pozit. Viem, že sa po šestonedelí bude realizovať kontrolný ster a aj to je možné, že telo sa už s vírusom vysporiadalo a nález bude negatívny, ale nechcem to zanedbať. Bojím sa, že počas tehotenstva sa mi to zhoršilo a nález bude HSIL. Bohužial Indonal sa nemôže keď žena kojí, tak rozmýšľam aké možnosti mi zostávajú. Čo mi odporúčate? Počkať na kontrolný ster po šestonedelí, alebo už začať aplikovat Papilocare/Deflagyn po skončení krvácania? Po prípade aké prípravky mi odporúčate?

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Ja by som na Vašom mieste počkal po šestonedelí na kontrolný ster. K markantnému zhoršeniu cytológie by nemalo dôjsť. Podľa výsledku sa v kľude určí ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, pokiaľ ide o fibroadenom, čítala som rôzne názory lekárov, že či je dobré spraviť biopsiu ( dočítala som sa, že to môže vyvolať ďalšie zmeny v prsníku), alebo ho rovno vybrať (aj keď nie je väčší ako 3 cm). Tam som sa tiež dočítala, že v mnohých prípadoch narástol naspäť. Som po onkologickej liečbe na leukémiu, takže nechcem nič podceniť. Vedeli by ste mi poradiť, či ho mám odstrániť?

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Biopsia nevyvoláva ďalšie zmeny na prsníku. Niekedy je nutná na potvrdenie diagnózy aj v prípade sonograficky diagnostikovaného fibroadenómu. Fibroadenóm sa operuje, pokiaľ sa pozoruje jeho značný rast alebo spôsobuje bolestivosť/deformáciu prsníka. Naspäť narásť nemôže, pokiaľ bol vybratý celý. Niekedy je v prsníku viac fibroadenómov, ktoré rastú v blízkosti pôvodného nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobrý deň! Som z Ukrajiny, bola som na operacii kuzia, zistili mi dysplaziu, gynekolog mi povedal, ze treba zaockovat proti papiloma virusu, ale kvoli vojne mi to nedalo, poradte mi prosim kde. dá sa to urobiť na Slovensku?

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Očkovať sa dá aj na Slovensku cestou gynekológa - vakcína je však v dospelosti spoplatnená. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer p doktor. Mám na vás otázku ohľadom hpv vírusu. Pri prehliadke mi bolo zistené ACS-H. Bola som odoslaná na vyšetrenie,ale z dôvodu zápalu vag mykozi nemôžem obsolvovat vyšetrenie.az po liečbe. Chcela by som vás poprosit,že za ako dlho sa dá preniesť toto ochorenie a kto je prenasačom. Napr. Minulý rok som bola na prehliadke a nič mi nenašli. Tento rok už áno. Je možné, že mám rok nového priateľa a mohla som to dostať od neho? Pokiaľ o Tom sám nevie. Ďakujem za odpoveď.

20 Mar 2022 - Dobrý deň. HPV vírus sa prenáša pohlavným stykom. Vo Vašom prípade a podľa Vášho popisu došlo k infekcii práve v intervale posledného roka. Prenášačom môžu byť vo všeobecnosti obe pohlavia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den chcem sa spytat o radu. Dnes som bola na kontrole mala by som byt 6+1 tt. Plod sa ale nenechadza v strede maternice ale na spodku maternice. Doktori ma poslali na kontrolu o tyzden s tym ze plod ma kde rast, ale na spodku nema taku vyzivu ako by mal v strede maternice. Je nejaka moznost ze by tehotenstvo dopadlo v poriadku alebo ze sa dostane do stredu maternice? Ďakujem

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Plod je pevne prichytený k sliznici maternice - nemení svoju polohu. Rastom maternice sa však plodové vajce môže vysunúť vyššie. Vitálna gravidita by mala pokračovať bez problémov ďalej. Lokalizácia v blízkosti krčka maternice však nie je priaznivá ( to však asi nie je Váš prípad). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela som sa opýtať ja som celkom dosť hanblivý typ, a mám ísť na 1. gyn. prehliadku chcela som sa opýtať či je možné aby so mnou bol pri úkonoch aj partner. Sama by som to pri doktorovi nedala tak by som chcela aby bol prítomný aj môj partner,či už pri kontrole prsníkov ako aj pri ostatných úkonoch

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Ja osobne nepoznám doktorov, ktorí by súhlasili s prítomnosťou druhej osoby (partnera) pri vyšetrení dospelej ženy. S podobnou požiadavkou som sa ani ja nestretol. Pokiaľ sa gynekológa hanbíte, skúste si nájsť pani doktorku - gynekologičku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Docent, vopred Vám dakujem za odpoved. Pisala som Vám o mojich výsledkoch už viac x, zhrniem to aby ste vedeli o čo ide. Bola som Hpv 39 a 52 pozit v lani, L-SIL, po 5 mesiacoch po liečbe som bola už Hpv negatívna, nález ASCUS, pričom p16 bolo pozitívne, k67 negat, v predošlých výsledkoch som nemala p16 pozit, až v tomto poslednom, nerozumiem čo to znamená, keď som už mala oveľa lepšie výsledky. Ďakujem ešte raz, prajem pekný deň

20 Mar 2022 - Dobrý deň, vyššie popísané nálezy sú na dlhšiu debatu. Všetky Vaše výsledky predstavujú ľahké zmeny na krčku maternice. P16 a Ki-67 sú imunohistochemické markery. Pre Vás ako pacientku nepredstavujú podstatnú informáciu. Pri daných cytológiách je aj pri negativite/pozitivite p16 a KI67 rovnaký postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som po cisárskom reze 11 mesiace a teraz má začala svrbiet rána na ľavej strane kde mi prepichli ranu lebo som mala zapálenú a teraz má to svrbí , skriabala by som sa do krvi ale bojim sa . Vo to môže byť mám sa obávať?

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Bez toho, aby som Vás vyšetril, je ťažké hodnotiť operačnú ranu. Môže tam byť aj lokálny zápal.. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Nemusíte sa obávať komplikovaných diagnóz. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám stanovenú dg C50.8. Po operácii: pT1b pN0(sn) MX. DIC, G2, ER 100%, PR 95%, HER2 negat, Ki67 15%, CK14 negat. Onkológ povedal, že som s výsledkami presne na hrane medzi rozhodnutím sa o ďalšej liečbe. Mám 43 rokov. Nemôžete mi poradiť, aká liečba pri mojej diagnóze by bola pre mňa vhodná? Pýtam sa preto, lebo potrebujem vedieť aj ďalší názor. Prosím, akú by ste navrhli liečbu vy? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Len podľa Vášho popisu je ťažké určiť liečbu. C50.8 znamená zhubný nádor prsníka presahujúci viaceré oblasti. To zase nesedí s klasifikáciou pT1b (veľkosť nálezu do 1 cm). V mladom veku a podľa imunohistochemických markerov je vhodná hormonálna liečba tamoxifenom pri inhibícii funkcie vaječníkov a lokálna rádioterapia. Len podľa dostupných informácií nevidím dôvod na chemoterapiu. Finálny postup je však na špecialistovi v odbore onkológia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 40 rokov a 3 deti, potrebujem od vás ako gynekológa radu. V lani v júli som bola na druhú konizaciu ( rekonizacia) krčka maternice, po 3 mesiacov od rekonizacii ( v októbri 2021) som bola na cytologii a výsledky boli dobre len HPV 16 bol pozitívny. Užívala som 3 mesiace indonal partner. Teraz som bola na kontrolnej cytologii a zase je zlá aj HPV 16 pozitívny, odporúčajú zase konizaciu tak preto sa vás chcem opýtať čo by ste mi vy poradil. Nechcem už ísť zase na konizaciu, lebo už sa to so mnou ťahá 2 roky a žiadne dobre zmeny nie sú. Aj som očkovaná 2x Gardasil 9(druha dávka október 2020) a stále zle. Ďakujem veľmi pekne za radu, som veľmi zúfalá.

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Je nutné si uvedomiť, že očkovanie nerieši aktuálnu infekciu. Vo Vašom prípade bolo vhodné sa dať očkovať ešte pred prvou konizáciou. Takto si HPV vírus navzájom s partnerom vymieňate a je to už zamotaný kruh. Je nutné absolvovať kolposkopické vyšetrenie a biopsiu krčka maternice. Konkrétny výsledok poslednej cytológie však neuvádzate. Posledným riešením je odstránenie maternice po opakovaných konizáciách. Vzhľadom na Váš mladý vek by som túto cestu volil naozaj ako poslednú alternatívu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Nádor mam v brušnej dutine. Mám diagnózu C83. 3 DLBC typu T-cell/hist large B-cell lymphoma- THRLBCL III št bulky ( LU 11,×7) a som už po 4 cykloch chemoterapie. Nič chemoterapia nezabrala. A odoslali ma na Salvage terapiu. Sú aj iné typy liečby možnosti konzultácie aj s inými lekármi.Kam sa môžem obrátiť. Ďakujem za odpoveď.

20 Mar 2022 - Dobrý deň, vzhľadom k nášmu chirurgickému zameraniu Vám odporúčame ohľadne 2. názoru pri liečbe lymfoproliferatívneho ochorenia konzultovať napr. Kliniku hematoonkológie NOÚ, kde sa venujú práve starostlivosti o pacientov s hematologickými malignitami. S prianím množstva síl v ďalšom boji. S pozdravom Dubovan, Pavlendová

Otázka:
Dobrý deň prajem v novembri mi bola robená konizácia leep metódou, kedy by som podľa vás mohla najskor otehotnieť, odporúča sa polroka počkať, myslíte že stačí taký čas počkať?odporúča sa minimálne 6 mesiacov počkať, to viem,ja som sa len chcela u vás poradiť, či si myslíte že stačí tento čas počkať alebo čakať radsej dlhšie,niektoré ženy po polroku otehotnela a mali tehotenstvo bez problemov, niektoré otehotnela po roku a mali problémy počas tehotenstva s krckom, preto sa vás pýtam lebo je to individuálne asi u každej je to ináč, počkala by som aj rok ale už mám svoj vek tak kvôli tomu sa pýtam, či nieje väčšie riziko po 6 mesiacoch otehotnieť ako po roku a viac, ďakujem pekne

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Presne ste to napísali aj vo Vašej správe - proces hojenia je individuálny. Preto je len odporúčaná minimálna doba od operácie a to je 6 mesiacov. Pokiaľ sa obávate, môžete počkať aj do 12 mesiacov. Rozdiel však ja osobne veľký nevidím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem chcela by som sa opitat po porode druhej dcerki som si dala teliesko no nebolo mi snim dobre (nehormonalne ) po pol roku som si ho dala vibrat dala som si hormonalne a bola som na citologickom višetreni a visledki mi ukazali visledki zle dve mesiace som bola odcestovana tim padom som o visledku nevedela sestrička ma kontaktovala nemala som to čislo. Ale hlavne co sa chcem opitat je citologicke višetrenie može ukazat aj zli visledok (rakovina krčka maternice ) pred višetrenim jeden den som mala pohlavni stik navštivit lekara idem v pondelok ale strach je veči a neviem koho sa opitat dakujem za odpoved

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Zmenený cytologický výsledok nemusí byť hneď onkologické ochorenie. Je na mieste doplniť kolposkopické vyšetrenie u špecialistu, pokiaľ je cytológia horšia. s pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať posledných pár dni cca4 cítim bolest slabú v podbrušku. Je taká zvláštna občas ma tak pichne ako keby zospodu. Prstami som si nahmatala krčok mám pocit že je nejako nízko. Samozrejme v pondelok budem volať dr len sa chcem ubezpečiť či to nieje nič vážne mám pocit ako keby mi upadala maternica alebo take niečo. Bojím sa aby to nebolo nič vážne lebo čím viac sa tým zaoberám mám pocit ze ma bolia aj kríze. Iné problémy nemám výtok žiadny som týždeň pred menzesom močim bez bolesti. Mohla som si pokles krčka zapríčiniť cvičením ? Začala som posledný mesiac intenzívne. A bude potrebná operácia pokial moja úvaha bude pravdivá ? Ďakujem

12 Mar 2022 - Dobrý deň. To, že si viete nahmatať krčok maternice ešte neznamená, že poklesáva maternica. Cvičenie v takom intervale poklesávanie maternice určite nespôsobilo. Navštívte Vášho gynekológa - údaj bolestí v podbrušku je dobré riešiť. Nie je to však nič vážne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem v novembri mi bola robená konizácia leep metódou, kedy by som podľa vás mohla najskor otehotnieť, odporúča sa polroka počkať, myslíte že stačí taký čas počkať?ďakujem

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Odporúča sa počkať najmenej 6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer , mam prosbu som ockovana Cervarixom vlani som sa dala , mala som robene dve konizacie a zial 4.1.2022 som podstupila hysterektomiu , nechali mi len vajecniky. Chcem sa opytat , priatel je tym padom tiez HPV ako ja, mam obavy s nim riesit sex ,teraz ked uz mozem. Bojim sa dalsej davky virusu ktoru mozem dostat od neho? Co mam robit , dat sa preockovat Gardasilom lebo ja uz neviem ,ze co urobit .Dakujem Denisa.

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Po odstránení maternice je šanca, že HPV vírus bude spôsobovať nejaké problémy minimálna. Môžete poslať partnera k urológovi - je možné, že HPV vírus už nemá. Nemyslím si, že máte dôvody k sexuálnej abstinencii. Očkovanie už nemeňte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prosim ak mam pozitivne HPV 16 18 ako je mozne ho opät uspat a ci je mozne ho VOBEC este uspat?uz raz som mala pozitivny vysledok ..posledne som mala negativny a teraz mam opät pozitivny..moj gynekolog mi povedal ze kontrola o pol roka..co mozem urobit ja pre opät negativny vysledok..prosiiim..dakujem za pomoc ..Pekarová

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Ja by som odporučil poslať aj partnera na vyšetrenie. HPV vírus si navzájom predávate. Keď máte cytológie v poriadku, ani nevidím dôvod kontrolovať prítomnosť HPV každého pol roka. Také postupy nie sú...Podpora imunity a lokálneho mikroprostredia (probiotiká) sú vítanou pomocou v boji s HPV. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať ohľadom cytologie krčka, ktorú mi pri preventívnej prehliadke lekárka robila. Vyšli mi tam typické bunky neznámeho pôvodu a mám sa o pol roka dostaviť na opätovné vyšetrenie +2 týždne pred brať Macmiror. Už raz som tento problém riešila, tiež som vtedy brala tento liek. V oboch prípadoch aj vtedya jt eraz mi robila ster ten "podrobnejší"-nepamatam sa ako sa to odborné volalo, ale dopláca sa zaň. V tomto smere sa sleduje aj prítomnosť hpv vírusu? Resp.co by mohlo spôsobovať ten opätovný nález? ak by tam bol hpv dá sa ho zbaviť aby sa to nevracalo? Google je mudry ale zároven informácie tam pre mňa stresujúce. Ďakujem pekne

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Cytológia, ktorú popisujte (ASCUS) je najčastejšou zmenou v cytologických steroch. Predstavuje len ľahké zmeny a len v 50 % prípadov je spojená s HPV infekciou. Veľakrát je príčinou aj nepoznaný zápal - preto ste dostali liečbu Macmiror. Podrobnejšia - platená cytológia môže byť odoslaná aj na HPV diagnostiku. Záleží aj od Vášho veku. Postup pri HPV pozitivite / negativite a cytológii ASCUS je približne rovnaký - kontrola o pol roka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa touto cestou opýtať na Váš názor k užívaniu Indonalu. Mamka (62 rokov) pred dvomi rokmi podstúpila hysterektomiu z dôvodu endometrialneho adenokarcinomu. Následnú liečbu nemala, keďže nador bol izolovaný iba v maternici. Je momentálne v sledovaní. Občas pociťuje pnutie prsníkov a svrbenie (oboch prsníkov). Je možné, že to má súvis s hormónmi v jej veku? A aký máte názor na užívanie prípravku Indonal v jej prípade,rozmýšľali sme ,že by ho skúsila brať. Ja ho užívam a som s nim spokojná. Ďakujem

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Indonal vo všeobecnosti nabudzuje hormonálnu rovnováhu, zmierňuje tlaky v prsníkoch počas i mimo menštruácie, predstavuje podporu aj v období klimaktéria. Pnutie prsníkov a hlavne svrbenie nie sú typické pre menopauzu. Kedy bola Vaša mamina na mamografii/ultrazvuku prsníkov? Je nutné ich doplniť ako aj klinické vyšetrenie u Vášho gynekológa ešte predtým, ako by ste sa rozhodli pre Indonal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,rada by som sa spytala ,ci je vhodne ockovanie proti rakovine krcka maternice aj vo veku 50 rokov.Aktualne som po konizacii krcka maternice. Dakujem za odpoved. S pozdravom R.Pafčova

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Očkovanie nemá hornú vekovú hranicu. Pokiaľ máte dlhoročného partnera, očkovanie skôr neodporúčam. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, dňa 1.3.2022 mi bol urobený operačný výkon Termoablácia endometria, touto cestou by som sa rada informovala,ohľadom hojenia po tomto zákroku, či po tomto zákroku cca po 5 dňoch je normálne pálenie v pošve ako aj ruzovkasty vytok a bolesť v podbrusku.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Ružovkastý výtok ako aj mierna bolesť v podbrušku môžu byť prítomné. Pálenie v pošve by nemalo byť - možno sa použila dezinfekcia počas zákroku, ktorá narušila pošvovú flóru. V prípade zhoršenia príznakov navštívte hneď Vášho zmluvného gynekológa - môže sa rozvíjať infekcia v oblasti pošvy a maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , chcem sa opýtať čo by ste mi odporučil robiť v mojej situácií mám 18 rokov menštruáciu mám už 5 rokov no 5 rokov ju mám stále nepravidelnú. Bežne mi to mešká aj 2 mesiace a potom zase mám aj 2-3 týždne vkuse. Samozrejme že som u gynekológa bola nekoľko krát. Dostala som množstvo injekcií, tabletiek. Nič nepomohlo. Alebo pomohlo tak na 3-4 mesiace. Všetky výsledky mám v poriadku. Jediné čo mi stále povedia je"časom sa to úpravy". Som z toho už veľmi vystresovaná a vyčerpaná za odpoveď vopred ďakujem.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Áno, prvé roky po začatí menzes sú samotné cykly nepravidelné. Po piatich rokoch by však už malo byť všetko ako hodinky. Ak máte všetky výsledky v poriadku (hormonálny profil, ultrazvuk a iné), tiež by som počkal. Nepravidelný cyklus bez iných symptómov je stále akceptovateľný. Skôr by bol problém prirodzene otehotnieť, keďže časovanie ovulácie je problematické. Ale to predpokladám ...určite teraz neriešite. Na úpravu sú vhodné hormonálne tabletky (či už v kombinovanej forme alebo čisto gestagény). Ďalej je otázka aj Vašej hmotnosti - pri nízkom alebo opačne vysokom BMI bývajú podobné problémy. Takisto rizikovým faktorom je stres, pokiaľ sa ho nakopí veľa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Po troch rokoch zhoršenej cytológie /CIN 2/ + HPV HR /typ 16,18 negatívne/ mi je odporúčaná konizacia krčka maternice a zároveň aj očkovanie proti HPV (mám 28 rokov). Bolo mi povedané, že by bolo dobre podstúpiť prvé očkovanie pred zákrokom a zvyšné dve očkovania po zákroku. Myslite si, že je vhodne sa očkovať? Ma to aj v takomto prípade ešte zmysel? Človek si prečíta na internete veľa zlých recenzií na vakcínu proti HPV, tak mám aj obavy z nežiaducich účinkov. Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Navrhovaný postup je správny. Očkovanie Vás bude chrániť pred opakovanou infekciou, ktorá by mohla spôsobiť podobné problémy aj po operácii. Vakcíny sú efektívne a rokmi odskúšané (od. r.2006 podané miliónom ženám s minimálnymi až žiadnymi vedľajšími účinkami) Internet je plný nepodstatných a klamlivých informácií. Je nutné to výrazne filtrovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, približne pred 3 rokmi mi prvýkrát vyšla pozitivita na HPV ( kombinacia 16, 18). Medzitým ďalšie testy boli vždy pozitívne, niekedy len na HPV 16. Približne pred 2 rokmi mi náhle zalahlo v jednom uchu, po ORL vyšetrení som obsahovala septoplastiku. Žiaľ zalahnutie pretrváva a momentálne v oboch ušiach. Je možná spojitosť zalahnutia uší s HPV? Môžem sa dat očkovať aj keď som HPV pozitivna? Bude mať vakcina účinok aj na prítomné HPV? Alebo sa očkovaním prítomných HPV nezbavím? Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Zaľahnuté ucho určite nie je spojené s HPV vírusom. Áno, očkovanie je možné aj pri HPV pozitivite. Pracujeme s vysokou pravdepodobnosťou, že sa Vaše telo vírusu zbaví a následne ste chránená. Samotná vakcína nie je liečebná - neovplyvňuje aktuálnu infekciu. I keď...niektoré výskumy takýto efekt naznačujú (zatiaľ určite nemožno hovoriť o potvrdenej a istej informácii). A mimochodom, odporučil by som aj vyšetrenie Vášho partnera u urológa - HPV vírus si totiž vymieňate navzájom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, viete mi poradit? Cítim pálenie v pošve, občas aj v konečníku, občas v konečníku a pošve nie, občas aj aj. Bola som s tým u gynekológa , vzal stery, stery sú negatívne…. A bolo mi povedané, vraj to môže byt alergia na niečo. Partneri boli pred 5 rokmi prvý a teraz už 4 roky druhy, dom vydatá ….. už si od zúfalstva googlim kadečo, dokonca aj herpes. No videli ma dvaja gynekológovia a povedali, že herpes vyzerá úplne inac…. Tak preto sa pýtam : 1.) kam mám ísť alebo čoho sa dožadovať, aké vyšetrenie? 2.) môže byť že by to bol herpes, ktorý je iba vo vnútri? Vo vagíne alebo na krčku? Podľa môjho gynekológa nereálne, no čítam kadečo, už neviem čo si mám myslieť …. Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Herpetická infekcia je nereálna podľa Vašich výsledkov a popisu. Skúste trochu menej googliť na internete. Zbytočne ste potom vystrašená z rôznych informácií. Odporúčam lokálne Rosalgin a probiotiká. Samozrejme pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa sú tiež dôležité. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, v decembri mi bol robený cytoster, vysledok ASC-US/AGC , momentálne používam Indonal woman a Deflagyn, v máji mám mať kontrolný LBC ster, je možné aby som mala už lepšie výsledky? Môžem mať takéto výsledky spôsobené zápalom? Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Bunkové atypie (ASCUS/AGC) môžu byť čiastočne spôsobené aj zápalom. Je možné, že sa cytológia upraví. Počkajte do ďalšej kontroly, eventuálne sa doplní kolposkopické vyšetrenie krčka pre určenie ďalšieho postupu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dcérke bol diagnostikovaný perinatálny neuroblastom nadobličky, chcem sa spýtať, či je možné prenos onkolog. ochorenia na matku.? Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Prenos daného onkologického ochorenia je nemožný. Držte sa a prajem veľa síl ! S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán doktor. po dvoch konizáciách krčka maternice sa mi rozhodli už amputovať aj krčok maternice. Mám 35 rokov. Pred troma týždnami mi robili amputáciu a dve konizácie vlani cez leto. Je normálne, že ma to ešte bolí aj po troch týždňoch? Stále sa šetrím ( v rámci možností - mám aj malé dieťa). Pondelok pôjdem aj na kontrolu. Už som mala aj menštruáciu. Prestala som aj krvácať. Len sem-tam mávam špinenie. Ešte otázočka, keď mi amputovali krčok maternice, môže sa stať že mi HPV vírus bude ďalej spôsobovať problémy aj na prípadne maternici? Samozrejme rozumiem, že budem naďalej chodiť na pravidelné kontroly. Po amputácii maternici je riziko vynosiť ďalšie dieťa? Povedali mi, že ma už tak aj nejako zašili, že možno by ma nebolo treba už potom zašiť keď by som otehotnela. Ešte otázočka ohľadne pŕs. Chodím na pravidelné kontroly - sono prsníkov - kvôli cystám na prsiach a zväčšeným mliečnym žlazám ( kojila som 2 roky a 4 mesiace) Naposledy som bola v decembri. Mám ísť znovu o pol roka. Ale teraz cítim nejako bolestivé uzliny v podpazuší, také tlaky až do pŕs a mám aj na pravej bradavke taký ako keby biely zvačšaný pupák - ako upchatá bradavka. Už nekojím 2 roky. Ešte podotnenem, že v rodine moja stará mama mala rakovinu prsníka. Poprosím o rady. Pondelok sa na toto všetko skúsim spýtať aj pána primára. ďakujem pekne

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Mierne bolesti sú ešte akceptovateľné po Vami popisovanej operácii. Samozrejme môj názor je plne založený na Vašich informáciách - bez vyšetrenia sa neviem presne vyjadriť. HPV vírus nepostihuje samotné telo maternice - pre svoje množenie potrebuje bunky, ktoré sa nachádzajú na krčku maternice. U Vás existuje vyššie riziko predčasného pôrodu, keďže bol krčok maternice opakovane operovaný. Tlak v prsníkoch môže byť spôsobený aj zväčšenými cystami - je takisto nutné aktuálne vyšetrenie. Odporúčam navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chodím ku svojmu gynekológovi na cyt. stery každého pol roka keďže som mala posledné výsledky takéto: 1x ASCUS a následne 3x LSIL (v polročných intervaloch), HPV stále negatívne. Jedenkrát mi robil aj kolposkopiu ktorá bola rovnaká ako cyt. výsledky. Doktor teraz zvažuje konizáciu, no keďže mám 29 rokov, ešte som nerodila a HPV je negatívne, poslal ma ešte na kolposkopiu k inému gynekológovi na zhodnotenie stavu. Prosím Vás ak k tomu dôjde mám sa obávať konizácie? Je to podľa Vášho názoru v danej situácií pre mňa najlepšie riešenie? Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Pretrvávajúca lézia LSIL viac ako 24 mesiacov môže byť indikáciou na operáciu. Avšak pri HPV negativite je tento postup otázny. Ďalšia konzultácia je na mieste - podľa kolposkopického nálezu a veľkosti zmien na krčku maternice sa odporučí buď konzervatívny postup alebo operačný. Alternatívou je aj ošetrenie krčka maternice laserom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať som po konizácií krčka maternice výsledok bol ok chcem vedieť či som teraz stále HPV pozitívna po zákroku .A ako sa dá zistiť akým vyšetrením u partnera či je tiež pozitívny.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Na danú otázku je ťažké zodpovedať. Ak ste mali nechránený pohlavný styk po zákroku, mohol sa HPV vírus preniesť naspäť od partnera. Po konizácii sa absolvujú pravidelné kontroly u gynekológa. Ja osobne robím HPV test 12 mesiacov po operácii. Vhodné je vo Vašom prípade očkovanie - to Vás ochráni pred budúcimi infekciami. Do toho času je dobré používať bariérovú formu antikoncepcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,môžem poprosiť o vyjadrenie sa k daným vysledkom? Makro:typ vzorky:knips biopsia z č.12,6,9-tri belave vzorky priemeru 5mm. Histologicky nalez-zaver:v kompletne vysetrenom materiali-vo vsetkych vzorkach pritomne stredne tazke dysplasticke zmeny dlazdiciveho epitelu cervixu - HSIL-CIN II,imunohistocchem.profil p16 v celom rozsahu dysplastickeho editoru pozitivne..K¹67 zvysena proliferacna aktivita dyspl.casti epitelu. U lekarky som bola vcera a povedala ze sa mam objednat na konizaciu a ze mam pocitat s tym ze pojdem aj na dalsiu a ze mam najagresivnejsi typ- hpv 16 a 18 a ze by som mala pocitat s tym ze mi vyberu vsetko .. Tomu som pochopila..mam vek 44 rokov a deti uz mam. Išla som zrutena domov.. Mam to chapat tak ze pojdem na dve konizacie a potom ak tak na vybratie vdetkeho a potom cooo????Toto vsetko moze mat údajne rychly priebeh..ja viem ze sa to moze zastavit skor ale takto ma pripravila lekarka. Ja som mala v r.2017 prvy krat pozitivny hpv a CIN 2/3 plus ..to si pamatam slovne..uz vtedy mi bola doporucena konizacia na ktoru som nesla..liecila som sa hlivou,druha lekarka mi dala antibiotika spolu s metronidazolom.V r.2018 az 2020 bolo vsetko negativne..moja gynekologicka to vraj este nezazila za svoju 40 rocnu prax. Dakujem pekne za vyjadrenie..

08 Mar 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je nutné operačné riešenie - konizácia. Pokiaľ bude operácia dostatočná (negatívne okraje), nemusíte podstúpiť ďalšiu operáciu. Neviem, ako môže Vaša pani doktorka vedieť, že pôjdete opakovane na operáciu...Aj keď máte HPV 16, neznamená to, že prídete o maternicu. Informácie, ktoré Vám boli podané sú zle vysvetlené a ste zbytočne vystrašená. Ani s rýchlym priebehom nesúhlasím. Antibiotiká alebo hliva na liečbu ťažkých dysplastických zmien (CIN2/3) sú absolútne nevhodné - už vtedy bola nutná konizácia. Samozrejme na presné vyjadrenie by som Vás musel vyšetriť - komentujem len na základe Vašich údajov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Otázka ohľadne stavu po operácii prsníka. Pred troma týždňami som absolvovala operáciu nálezu na mliečnej žľaze v ľavom prsníku. Rez vedený pod bradavkou.Prvý týždeň prsník horúci zapálený liečený antibiotikami následne 10dní. Pri vyberaní stehov prevedený odber zo serómu. Výsledok- pôdy sterilné. No následne bolesti v spodnej oblasti rebier vyrážajúce do boku, akoby napuchnutá asi žila /hmatateľná aj vystupujúca/ a citlivá pri dotyku aj nádychu. Pridalo sa tŕpnutie ľavej nohy hlavne v ľahu a noci a nočné intenzívne potenie. Jedná sa o normálny pooperačný stav? Môže to súvisieť aj s chudokrvnosťou? Ďakujem.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Podľa Vašich informácií došlo k infekcii operačnej rany. Je možné, že sa zápal rozšíril aj na okolité tkanivá. Avšak tŕpnutie nohy si neviem spojiť s daným stavom. Nočné intenzívne potenie môže byť spojené so zvýšenou teplotou. Aktuálny stav by som s anémiou dokopy nedával. Je nutná skorá kontrola u Vášho gynekológa, odber zápalových parametrov a podľa nálezu aj ďalšia ATB liečba. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan doktor, na USG prsnikov mi doktor nasiel v axil. vybezku prsnika lehce nepravidelnu formaciu vel. 20 mm, pravdepodobne fibroadenon. Pan doktor mi doporucil radsej biopsiu. Chcela by som sa opytat ci moze mat biopsia nejaky negativny dopad do buducna na tvorbu novych nadorov (zhubnych/nezhubnych), pripadne nejako ovplyvnit rast sucasneho nalezu. Dakujem.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Biopsia nemá žiaden vplyv na podobné skutočnosti. Biopsia len potvrdí negatívny - nezhubný nález. Od toho sa bude odvíjať aj ďalší postup. Jedine sa môže po biopsii vytvoriť drobná modrina, ktorá sa časom vstrebe. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan doktor, pred rokom mi na sone nasli cystu velkost cca 4mm, teraz som bola na kontrole a cysta sa zvacsila 6,6mm a nalieha na nu podla pana doktora aj finbroadenom (hypoechog. obválny utvar 6,6x3,1mm bez pat. vask. axilla bez ložisk (ktory tam predtym nebol) Záver: v.s.fibroadenon a cysta, ratsová progresia, kontorla o 4 mesiace. Chcem sa spytat pri tom fibroadenome je dobre urobit aj biopsiu pre jej potvrdenie? aj ked viem, ze fibroadenom je nezhubny, no som rastu a noveho utvaru trocha z toho znepokojena,lebo moja mama zomrela na rakovninu prsnika. Tak by som nerada nieco zanedbala. dakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Nález je veľmi malý - biopsia sa dá teoreticky urobiť, avšak existuje veľká pravdepodobnosť, že sa nález pri tak malých rozmeroch netrafí. Pokiaľ sú na ultrazvuku známky nezhubného nálezu (cysta, fibroadenóm), je na mieste konzervatívny postup s pravidelnými a častejšími kontrolami. Pri raste nálezu odporúčam biopsiu a event. operačné riešenie. Ďalšou možnosťou je aj doplnenie magnetickej rezonancie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, píšete ohľadom GH že nie vždy je hneď viditeľný…. Čiže keď prebehne inkubacna doba a nie je viditeľný je možnosť že žena ani nevie že ho ma? A môže sa manifestovať po niekoľkých rokoch? Viem že ho charakterizujú typické pluzgieriky…. No ako ma žena zistiť či ju partner nakazil keď, sa hneď nemusia prejaviť pluzgieriky…. Odpíšte mi prosím, tá literatúra na nete je každá iná….. ja ocením z Vašej praxe….. s čím Vy máte skúsenosť. Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň, herpetická infekcia je viditeľná pri primárnej infekcii. Ak ste nepozorovali pľuzgieriky, herpes nemáte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, ohľadom GH, prvý výsev je vždy bolestivý a žena si ho všimne? Môže byť ako čítam niekde na fóre, že prvý sa prejaví aj za desať rokov?

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Bežne sa inkubačná doba pohybuje od 2 do 7 dní, najčastejšie sa prvý herpes v oblasti genitálií objaví okolo 5. dňa, nie vždy je ale hneď viditeľný. Navonok sa genitálny herpes prejaví charakteristickými zmenami na koži a slizniciach vo forme praskajúcich pľuzgierikov, vriedkov a následne chrastami. Desaťročný interval je nereálny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa vás spýtať na váš názor. Minuli rok som bola na konizácii. Mala som Cin1. Výsledky z hystológie boli v pořádku. Následne nato som mala po 3 mesiacoch kontrolu, pán doktor mi zobral steri a výsledok Atypické glandularne epitelie bližšie nezistené. Teraz mám ist znova na biopsiu sestricka mi volala. Prosim vas pán doktor čo to znamená keď mám taký výsledok, je to niečo vážne, rakovinové už alebo čo. Čo by ste vy navrhoval? imunity a budu ich brať aspoň pól roka vkuse, sú to tabletky Peroxal a Indonal Forte.Dakujem vam za odpoved.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Atypické žľazové bunky sú len ľahké zmeny na krčku maternice. Možno sa aj kontrolný ster po konizácii zobral príliš skoro. Na krčku maternice stále prebiehajú regeneračné zmeny. Doplnenie kolposkopie je vhodné pre ďalší postup. Určite to nie je nič vážne (ani rakovinové). Skúste lokálnu liečbu Papilocare event. Cicatridine. Ani tabletky Indonal Forte nie sú zlé. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.,pan doktor prišli mi výsledky z cytologie pap3ab navyše mam bolesti nielen v podbrušku ale aj krížoch tlaky cítim a toto trvá vyše mesiaca mam ísť na vyšetrenie až 15.3.a teraz je 26.2 navyše až toho 15.3 sa dozviem kedy mi budu odoberať vzorku maternice a ďalšie čakanie aja už mám pocit že ďalší deň už tieto bolesti neznesiem môžete té mi prosím poradiť či to môžem nejak urýchliť či kam sa mam obrátiť? Ďakujem za odpoveď som už zúfalá

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Popisované cytologické zmeny sú indikáciou na kolposkopické vyšetrenie. Počas čakania na vyšetrenie nemôže dôjsť k zhoršeniu stavu (trvá mesiace a roky, kým sa nález môže zhoršiť). Bolesti v podbrušku neviem takto na diaľku vyhodnotiť. Pokiaľ máte výrazné bolesti, navštívte gynekológa hneď. Dané príznaky skôr nie sú spojené s cytologickým výsledkom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p.Kudela,poprosim o radu, som v 13tt tehotenstva a pri poslednej kontrole mi bol zisteny cervikalny polyp.nikdy som takyto nalez nemala pred tehotenstvom.lekarka ( zastupujuca moju gynekologicku) mi dala len len taku odpoved, ze bud to neni nic, alebo tam bude nabeh na onkologicke ochorenie, a ze najlepsie odobrat lepsie vzorky v nemocnici (lebo pri odbere ho praskla) viacej som nedostala,len ze vysledky cytologie budu o dva tyzdne ak bude vzorka dostatocna.zostala som uplne v strese,lebo mi nebolo vysvetlene ani riziko polypu,len ze je zvysene riziko potratu a mam cakat na vysledky.je prosim takyto nalez bezny v tehotenstve?nechcem hladat info na nete a robit si vlastne zavery, len od zastupujucej lekarky som viacej info nedostala, mam si pockat na konzultaciu s mojou gynekologickou.prepacte zostala som vystrasena aj kvoli sebe aj kvoli babatku.dakujem pekne.

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Áno niekedy v sa počas tehotenstva vytvorí popisovaný polyp, ale nie je to určite nič vážne. Pokiaľ máte cytológiu v poriadku, stačia len pravidelné kontroly. Odstránenie polypu je niekedy spojené s krvácaním, ktoré nie je žiadúce počas gravidity. Preto konzervatívny postup, pokiaľ sa dá. Držte sa! S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravím, mám 17 ešte som nebola u gynekológa Vždy som mala pravidelný cyklus ako tak občas sa stalo že mi meškala menstruacia 1-2 dni nijak zvláštne som to nebrala No v poslednej dobe mi meškajú už dlhsiu dobu nejak okolo mesiaca. Ľavý prsník má boli už asi týždeň niekdy je to taká bolesť že to ledva znesiem Tehotná nemôžem byt lebo mám orientáciu na ženy a s mužmi nespím ani som nikdy nespala.

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na nepravidelný cyklus je vhodné navštíviť gynekológa prvýkrát. Skôr je to spôsobené len hormonálnou nerovnováhou. Jednostrannú bolesť prsníkov je tiež vhodné doriešiť u gynekológa, eventuálne doplniť sonografické vyšetrenie prsníkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor mam33 rokv a asi 5 rokov som mala Onkocitologiu 2 2B tento rok mi vyšla 3B mala som aj chllamidie a natie mi dala Gynekologicka poliginax len na 7dni potom som som vyše 2 týždne musela čakať a z hrubá až o mesiac po Mestruacii som išla na vyteri ten istý deň mi dala dvoje Antibiotika 1 krát denne beriem celzit 500mg na obed a večer pred spaním si dávam Nystatin Galvex do posvi a každý 4 deň probiotikum Gynophilus Resetre Urovaxon 1krat denne Indonal 2krat denne

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Daná liečba nie je správna pri cytológii (ako píšete) IIIB. Je nutné kolposkopické vyšetrenie krčka maternice s odobratím biopsie čím skôr. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, odpovedam na vasu otazku, mne bola robena 5 rokov dozadu konizacia, tam vysiel karcinom rohovatejuci epidermoidny, figo 1a1, kvoli fertilite mi hned robili rekonizaciu vtedy, ako teda riesenie pre zachovanie plodnosti, ta uz vysla dobre, bez malignity a nechali ma tak s tym ze kontoly na onko kazde tri mesiace, uz mam aj babatko ☺️ Teraz vsak po 5 rokoch sa mi jemne nad normu zvysilo scca, tak mi robili zasa konizaciu a z tej teda ta dotrhana vzorka, s tym signifikantne elevovanym ki67, v hodnotitelnych miestach bez dysplazie, ale teda vela nehodnotitelnej ? aky postup by ste zvazili? Hysterektomia? Po pravde uz mi to je jedno, ked mam babatko jedno …. Alebo nejaka prisna cytologia casta? Ja sa velmi bojim, ze ten ki67 + scca jemne zvysene znamena recidivu, na pet/ct som bola tam sa ukazala vyssia aktivita vajecnik a maternica, ale popisali to tam ako funkcne v ramci cyklu, aky teda postup by ste zvazili v mojom pripade po takej histologii z uz tretej konizacie v mojom pripade? ? ďakujem

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na opakované konizácie by som sa vážne zamýšľal nad odstránením maternice, pokiaľ vyslovene nechcete aj druhé dieťatko. Ťažko hodnotiteľná vzorka a zvýšené Ki-67 nemusia byť hneď spojené so zlým nálezom. Nutná je konzultácia špecialistu v odbore gynekologická onkológia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pani doktor, prepacte, ze otravujem, len by som sa chcela spytat na nazor, robili mi konizaciu, bohuzial vzorka sa natrhla a v niektorych miestach nehodnotitelna, avsak ukazal sa tam signifikantne elevovany ki67 - v miestach, ktore sa hodnotit dali dysplazia nebola, avsak kvoli tej poskodenosti vzorky histolog uplne nedokazal dysplaziu vylucit, čo na toto hovorite? Mam sa obavat rakoviny u mna recidivy? Mala som zhubny nalez na krcku maternice 5 rokov dozadu figo 1A1, odvtedy chodim na kontroly a teraz tento vysledok ? Je protein ki67 nejakym 100% ukazovatel karcinomu ak je zvyseny vo vzorke? Moze byt aj pri nejakych benignych genykologickych diagnozach? Ako by ste pri takomto vysledku postupoval. Ďakujem

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Trošku nerozumiem - Vám bola robená druhýkrát konizácia po operácii pred 5 rokmi? Ki-67 je len proliferačný marker - môže byť zvýšený aj pri ľahkých prednádorových stavoch napr... Určite teda nie je znakom onkologického ochorenia. Možno bližší postup by som Vám vedel povedať, ak mi odpoviete na moju otázku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor chcela by som sa opýtať ako mam momentalne postupovať. Dnes som bola u svojej Gynekologicky a ta mi oznámila ze moj plod je malicky a srdiecko nebije. Ako mam tersz postupovať. Podla ich výpočtov som bola 9+5 ale plod zodpovedal velkosti 6+4-5 Ostala som v takom soku a rozcitena ze som nevedela racionálne rozmyslat a pocuvat co mi vlastne hovori a teraz absolutne netusim ako mam dalej pokracovat ci treba ist osobne do nemocnice alebo tam treba zavolat a objednat sa na zákrok povedala mi kam mam ist ze bud Antolská alebo Trnava. A ci je to akútne ze to musim riesit hned alebo staci v pondelok. Dakujem

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu sa jedná o zamĺknutý potrat. Dieťatko sa počas prvého trimestra prestalo vyvíjať. Sú dve možnosti - vyčkávací postup alebo operačný. Pokiaľ nemáte bolesti a nekrvácate, nie je daný stav akútny. Hlavne je nutné zachovať chladnú hlavu - bohužiaľ daný nález nie je vo všeobecnosti zriedkavý. Zahláste sa v odporučených klinických pracoviskách. Dohodnete sa s nimi na ďalšom postupe. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som Vás poprosiť o radu. V októbri 2021 som absolvovala sonografické vyšetrenie prsníkov, pani doktorka si všimla len jednu mierne zdurenú mliečnu žľazu na ľavom prsníku, skonštatovala, že je všetko v norme a kontrolu mám absolvovať o rok. Dnes som si všimla, že pri dotyku v istom bode pociťujem bolesť, žiadnu hrčku som si však nenahmatala. Bolesť pociťujem nad ľavým prsníkom v oblasti akoby medzi hrudnou kosťou a kľúčnou kosťou a aj to viac-menej keď na ten bod mierne zatlačím. Môže sa jednať o podobný nález ako v októbri alebo to môže byť aj niečo vážne, prípadne to môže byť lymfatická uzlina? Samozrejme, nechcem robiť paniku, len by ma zaujímal Váš názor, či sa za taký krátky čas môže napríklad vytvoriť karcinóm. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Oblasť medzi hrudnou kosťou a kľúčnou kosťou je bez tkaniva prsníka. Ani lymfatická uzlina to nemôže byť podľa mňa a už vôbec nie karcinóm prsníka. Samozrejme pravidelné kontroly sú na mieste vždy v rámci preventívnych prehliadok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Mala som nález HPv, HSIL. 11.2.som podstúpila konizáciu. Histológia ukáže, čo ďalej, takto mi to vysvetlil môj gynekológ. Z nemocnice ma prepustili bez krvácania, všetko bolo Ok, ale na 6.deň som začala krvácať a stale krvácam (5 deň po sebe). Krv je jasná, je to také stredné krvácanie. Snažím sa, čo najviac času ležať a oddychovať. Môže byť, že po zákroku krvácam? Môj gynekológ mi povedal, keď som s ním volala (po prepustení z nemocnice, to som ešte nekrvácala), že mám k nemu prísť s výsledkami z histológie po prvej menštruácii. A keby začalo krvácanie mám sa hlásiť na urgentnom príjme. Nechcem niečo zanedbať ale čítala som, že mierne krvácanie môže byť (len či je zdroj hodnoverný neviem) a zase na druhej strane, nechcem otravovať zdravotníkov s banalitou. Prosím vás o odpoveď,, či mám svoj stav riešiť s gynekológom alebo stačí dodržať šetriaci režim, či sa naozaj mám hlásiť opäť v nemocnici. Ďakujem

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Silnejšie krvácanie po konizácii jasnou krvou nie je normálne. Konizácia sa v dnešnej dobe väčšinou robí elektrokoagulačnou slučkou a nedávajú sa stehy. Spodina, ktorá je tak koagulovaná sa postupne odlupuje a môže spôsobiť krvácanie. Úplne bez hanby vyhľadajte Vášho obvodného gynekológa, aby krvácanie objektivizoval. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem pan docent, v novembri som bola na konizacii, mam 37 rokov a planujeme druhe dieta. Prosim Vas o radu, ktoru vakcinu proti HPV mi odporucate. Dakujem vopred za odpoved.

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Sú dostupné dve vakcíny - Cervarix (dvojvalentná, lacnejšia vakcína, ale stále veľmi efektívna voči najnebezpečnejším vírusom HPV 16 a 18). Potom je Gardasil-9 namierený voči 9 typom vírusov - vakcína je ale výrazne drahšia a chráni aj proti genitálnym bradaviciam. Záleží aj aké máte Vy možnosti a preferencie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den pan doktor bývám v Anglicku 15 rokov a chodím pravidelně na stery na krcka maternice , prosím vás už dlhsi čas mavam zapaly v moci a to niekedy aj dva krát v mesiace beriem antibiotika prejde a potom zas.Mam palenie a až bolesti při moceni A Niekedy krce podbrusku a akoby má maternica tahala nadol.Prosim vás co by to mohlo byt alebo na ake vysetrenie sa mám pytat dakujem

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Absolvovali ste aj vyšetrenie u urológa? V tomto prípade je nevyhnutné. Nepíšete nič o tom, že by Vám doktor pri gynekologickej prehliadke povedal, že poklesáva maternica. Aj to môže byť jedna z príčin Vašich ťažkostí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň . Chcem sa opýtať bola som na interupcii 14.2.2020 a dovtedy sme s priateľom mali pohlavný styk každý deň bez problémov .. od potratu mi zmizla úplne chut a nepociťujem nič keď sa ma partner dotkne .. ani na sex nepomyslim .. mame sex tak raz za mesiac a aj to nútený .. neviem čo stym mám robiť už .. od potratu beriem antikoncepciu . Nemôže to byt tým ?

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Áno, môže to byť aj, vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Na druhej strane voľba interupcie môže pre ženu vo všeobecnosti znamenať veľký stres. Aj tento faktor je nutné zvážiť. Eventuálne konzultovať odborníka - sexuológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor.Pred pár dňami mi bolo zistené Hpv..moja otázka znie ako som sa mohla nakaziť keď sexuálne žijem len s mojim manželom a on somnou? Predtym sme inych partnerov nemali.Dakujem za Vašu odpoveď

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Ak vyjde ster z krčka maternice pozitívny na HPV vírus, je jedinou cestou prenosu pohlavný styk. Možno sa Vám v minulosti daný test nikdy nerobil a HPV vírus je tam už dlhší čas...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor.Mam 43 rokov. 29.11 som bola na konizacii krcka maternice, výsledky boli v poriadku zatiaľ. V januári som bola očkovana proti rakovine krcka maternice prvou dovkou.V piatok 18.2 som začala slabo špiniť, menzes mám dostať na buduci týždeň . Mám sa niečoho obávať??? Vopred ďakujem

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Krvácanie nebude spôsobené ani očkovaním ani zlým nálezom na krčku maternice. Skôr sú za tým hormonálne zmeny. Ak si nebudete istá, eventuálne sa krvácanie bude opakovať, navštívte svojho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, prosím Vás, včera som vo vani spadla…( natahovala som sa z vane po župan) a spadla som tak, že som si udrela prsník…. Proste medzi prsník a pazuchu. Bojím sa či to nemôže spustiť onko ochorenie….. mám sa stresovať? Alebo ako postupovať? Ďakujem

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Úraz prsníka nespôsobuje onkologické ochorenie. Buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor. Chcem vás poprosiť o názor. V priebehu polroka som mala krvacanie mimo MC. U gynekologicky som mala výsledky v poriadku. Poslala ma ale na hysteroskopiu, ktorú som nedávno podstúpila. Odobrali mi vzorky a poslali ich na histologiu, no na výsledky budem čakať 3 týždne. V zazname z HSK mam ale napísané- na zadnej stene mierne polypozne zhrubnuta sliznica maternice. Dosť ma to vylakalo. Neviete mi poradiť, čo to pre mňa asi znamená? Ďakujem za odpoveď.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Krvácanie mimo cyklus môže byť niekedy spôsobené polypóznymi zmenami sliznice. Vo väčšine prípadov je nález negatívny - na Vašom mieste by som bol kľudný. Ďalší postup bude podľa definitívnej histológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Rada by som sa Vás opýtala na Váš uhol pohľadu (aj keď vopred predpokladám aký bude). Mám 29 rokov, v 27 r. mi našla doktorka veľký myóm v maternici. Nasledovala veľká operácia (laparotomicky). Všetko prebehlo v poriadku, mohla som byť dlho PN a v kľudovom režime. Od vtedy nemám vôbec menštruáciu. Dôvod je, že mi vôbec nerastie sliznica. Je nízka, miestami žiadna. Bola som 2x na hysteroskopii (výsledok - všetko OK okrem tej sliznice), brala rôzne hormóny od výmyslu sveta. Výsledok žiaden. Prosím, myslíte si, že existuje ešte niečo, čo by mi vedelo pomôcť k opätovnému cyklu? Alebo sa mám zmieriť s tým, že nebudem môcť mať deti? Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď. Pekný deň

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Ak bola rozsiahla operácia na maternici, môže to viesť k podobným problémom. Ak chcete - plánujete rodinu, konzultujte špecializované reprodukčné centrum, kde Vám urobia komplexné vyšetrenia. Je to možné na Slovensku ako aj v Čechách, kde je excelenté pracovisko v Brne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor.Chcem sa vas spytat na vas názor.Bolo mi zistené že mám CIN 1,doktor mi robil biopsiu,výsledky boli v poriadku.Potom keď som isla znova po 3 mesiacoch na kontrolu tak znova mi vyšli pozitívne tak nato mi robili v septembri 2021 konizaciu.Výsledky z histológie v poriadku.V januári tohto roku znova pozitívne Atypické glandularme epitelie bližšie neurčené píše.Môžem sa spytat čo to znamená?Mam to asi este v horšom stave ako som mala.Doktor mi kázal že mám prist znova na biopsiu.Takze konizacia mi nepomohla a bude sa to znova opakovať alebo to bude horšie a horšie.Mám 47 rokov.Pan doktor čo navrhujete vy aby som sa konecne zbavila toho.Ďakujem vam veľmi pekne za vašu odpoved.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Konizácia mohla vyjsť v poriadku, ak sa biopsiou odstránila celá lézia (CIN1). Atypické glandulárne bunky pochádzajú buď z kanála krčka maternice alebo z dutiny maternice. Je podľa mňa vhodné odobrať vzorky z kanála krčka maternice (biopsia formou kyretáže) a doplniť ultrazvukové vyšetrenie maternice (malej panvy). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám 23 rokov a pri stere krčka maternice a následnej biopsii mi bola zistená HSIL CIN 2. Teraz 22. Februára som objednaná na konizaciu. Som zaočkovaná 2. dávkou Gardasilu, 3. dávka mi bude podaná začiatkom mája. Chcem sa spýtať, aká je šanca, že sa mi lezie budú opakovať aj po vykonaní tohto zákroku ? Ma to veľký vyplyv na tehotenstvo v budúcnosti ? Bojím sa aj samotného zákroku aj prípadných komplikácií s tehotenstvom v budúcnosti ..ešte sa chcem spýtať, keďže som nedostala menštruáciu, včas tak mi bol predpísaný Norethisteron pre posunutie menštruácie aby sa mi neposunula samotná operácia..nemôže to nejako skomplikovať zákrok? Myslím tým silnejšie krvácanie, alebo po prípade nejaké komplikácie pri podaní anestézy.. ďakujem vopred za odpoved a prajem pekný deň.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Takto zvolená schéma vakcinácie Vás ochráni pred podobnými problémami s vysokou efektivitou. Pri konizácii je však dôležité, že okraje histologického preparátu sú negatívne a teda operácia prebehla adekvátne. Konizácia je v dnešnej dobe veľmi konzervatívny výkon s minimálnym dopadom na budúce tehotenstvo. Norethisteron nie je spojený so zvýšenými pooperačnými rizikami ako popisujete. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: 19.11.2021 mi bola robená cytológia, ktorá vyšla negatívne. Následne 14.1.2022 som si všimla bradavice okolo vaginálneho vchodu, a preto som bola na druhý ster 26.1.2022, na ktorom cytologicky nález nebol, ale potvrdilo sa HPV. Bolo mi povedaná, že o 6 mesiacov mám prísť na opätovný ster. Preto som sa chcela spýtať, či sa ma obávať nejakej malignity? (Mam 22 rokov) Moja mama ma presviedča, že som to dostala od partnera, keďže v novembri som mala nález negatívny a následne v januári pozitívny, a preto by som sa chcela spýtať, či to svedčí o tom, že ma partner podviedol v preiebehu toho cca mesiaca a infikoval? Ďalšia otázka je, ako mám postupovať v liečbe keďže Aldara krem mi nezabral, chcela by som sa objednať na vypálenie bradavíc na kožné, je aj iná možnosť?!(nejaké lieky na podporu imunity alebo niečo podobné?) Mám aj partnera poslať na vyšetrenie, keď nemá žiadné príznaky? A posledná otázka, keď sa dám po preliečení zaočkovať Gardasilom bude ma to chrániť aj napriek prekonaniu ochorenia? (Má to zmysel, aby sa znížila recidíva?) Za ochotu a odpoveď vopred ďakujem.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. V prvom rade sa nemusíte obávať žiadnej malignity. Genitálne bradavice sú spôsobené HPV vírusom, ktorý je pohlavne prenosný - takže áno, mohli ste sa nakaziť od partnera. Niekedy je však vírus v tele dlhšie a prejaví sa napr. pri oslabenej imunite. Ak Aldara nezabrala, je vhodné pokračovať vo Vami uvedenej liečbe (kryo/laser). Partnera takisto pošlite na vyšetrenie k urológovi. Zaočkujte sa Gardasilom ešte pred zákrokom - budete následne účinnejšie chránená pred možnou opakovanou infekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor! Mám výsledok cyt. Atypické skvamózne epitélie bližšie neurčené, v.s. HSIL (ASC-H). LOw-grade skvamózna itnraepiteliálna lézia (LSIL) PAPIIIa, prosím vysvetlite mi ten výsledok. Ďakujem pekne.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. ASC-H je cytológia, kde nemožno vylúčiť ťažké dysplastické (prednádorové) zmeny na krčku maternice. Je nutná kolposkopia s odberom vzorky (biopsie). Len podotýkam, že daná cytológia nie je hneď strašiakom onkologického ochorenia. Jedná sa v drvivej väčšine prípadov len o dysplastické zmeny. LSIL je ľahká dysplastická zmena, ktorá sa len kontroluje v pravidelných intervaloch s možným doplnením kolposkopického vyšetrenia. Sú to dva rozdielne výsledky - nemôžu byť z jedného vyšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. 30.3.2022 mám absolvovať laparoskopické odstránenie pravého vaječníka pre dermoidnú cystu, ktorú mi zistili pred dvoma rokmi. Vtedy mi lekár chcel odstrániť iba časť vaječníka a cystu prípadne celý vaječník. Operáciu mi odložili pre pandémiu. Teraz mi chce odstrániť celý vaječník s tým, že ak bude výsledok "rýchleho rezu" robený počas operácie zlý, tak mi vyberie aj maternicu a druhý vaječník. Dermoidná cysta na narástla za posledný polrok cca 5mm, teraz má veľkosť 28x22mm, v náleze mám napísané, že tam je IC prekrvenie. Na tom istom vaječníku mám ešte folikulárnu cystu veľkosti 24x17mm.Hodnoty CA125 mám 37,1,HE4 27,1 a ROMA - PO 11,8.Ja by som chcela odmietnuť rýchly rez s tým, aby sa počkalo na "normálnu" histológiu a až potom sa rozhodovalo, či mi treba vybrať všetko. Bolo by to veľké riziko pre mňa, keby som sa takto rozhodla? Mám 43 rokov, ale ak to nie je vyslovene nutné, nechcem aby mi odstránili maternicu aj s oboma vaječníkmi. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

17 Feb 2022 - Dobrý deň. Dermoidná cysta veľakrát poškodí vaječník tak, že sa musí celý vybrať (aj vzhľadom na Váš vek). Daný rozmer, ktorý popisujete je však riešiteľný aj so zachovaním vaječníka - všetko závisí od lokálneho nálezu pri laparoskopii. Ak máte výslednú ultrazvukovú diagnózu dermoidnú cystu, tak je možnosť, že by výsledok z rýchlej histológie bol zlý, veľmi malá. Úplne kľudne môžete súhlasiť s rýchlou histológiou - maternica by sa vyberala len pri zhubnom náleze, ktorý na základe Vašich výsledkov nie je pravdepodobný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prosim vas chcem sa spitat boli viter krcka maternice.mam stoho velky strach dakujem.

17 Feb 2022 - Dobrý deň. Niektoré ženy ani nevedia, že sa ster na cytológiu vykonáva. Bolestivosť je len minimálna alebo žiadna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor.Zaujímal by ma Váš názor.Mam 42r.dva spontánne pôrody.Na citologii, ktorú absolvujem pravidelne mám opakovaný ascus,ale nie vždy,ale pol roka pap.2za pol.roka ascus a toto sa opakuje.Hpv vírus som zatiaľ nikdy nemala.Absolvovala som aj biopsiu dva krát raz CIN 2 a naposledy na onkogynekológii,kde bol nález negatívny.Dr.na onkogynekológii mi povedal, že ten opakovaný ascus spôsobujú opakované zápaly,že pokiaľ sa stav nezhorší,tak už k ním chodiť nemusím.Sledovať u svojho gynekológa.Moja doktorka ma posiela na konizáciu, zatiaľ ani jeden z lekárov u ktorých som bola,to nenavrhol.Posledná cito október ascus bez Hpv.Prosím Vás o Váš názor.Ďakujem a zostávam s pozdravom.

16 Feb 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na Váš vek, opakované cytologické zmeny (ktoré naozaj môžu mať spojitosť so zápalmi) a bioptický výsledok CIN2 by som sa skôr prikláňal k definitívnemu riešeniu a teda ku konizácii. Samozrejme nie som Váš ošetrujúci lekár a nevidím lokálny kolposkopický nález, ktorý je tiež dôležitý. HPV DNA test zachytáva len najčastejšie a najrizikovejšie HPV vírusy. Výsledok CIN2 musí byť u Vás spojený s infekciou HPV - vo Vašom prípade ale skôr so zriedkavejším typom s nízkym potenciálom pre vznik závažných predrakovinových stavov. Pre zaujímavosť - existuje viac ako 200 typov HPV vírusov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, S výsledkami po rozšírenej biopsii cin2-3 som podstúpila konizáciu v Martine dala sa zaočkovať už aj 3 dávkou gardasil Môj zmluvný gynekológ mi po všetkých výsledkoch po pól roku povedal ako je všetko v poriadku, no nezahalala som a išla som na kontrolu aj ku vám do Martina Tam mi nejakým roztokom potierali krčok a aj napriek všetkým postupom ktoré som absolvovala mi napísal do správy “drobná svetlobiela lezia bez atyp. Vystup. S nepatrnými okrajmi atd. + test na hpv pozitivitu Otázka je; viem sa nejako imunitou zbaviť bieleho flaku alebo mám rátať v budúcnosti s ďalším zákrokom pripadne ak máte s podobnou situáciou skúsenosti čo môžem očakávať alebo ako postupovať Vopred ďakujem

16 Feb 2022 - Dobrý deň. Daný popis nemusí hneď znamenať ranku na krčku maternice - skôr sú to len reparačné mechanizmy po operácii. Test na HPV sa odoberá ako tzv. test of cure (anglicky test vyliečenia) po konizácii štandardne po 6-12 mesiacoch. Nemusíte sa obávať. Stačí absolvovať kontroly každého pol roka počas najbližších dvoch rokov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, má zmysel u mna tretia dávka vakcíny Gardasil? Prvá bola v marci to bude rok, druha takisto dodržaná očkovacia schéma…. Dnes mi potvrdili Omicron ( som ockovana 3 dávkami proti Covid). Koľko sa musí moje telo zotaviť po Covide aby som stíhala do roka tu dávku Gardasilu? Alebo ju mám rovno posunúť ďalej? Ďakujem

16 Feb 2022 - Dobrý deň. Ja by som odporúčal odstup aspoň 6 týždňov od prekonania ochorenia COVID19 pre tretiu dávku Gardasil. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Bola som na prev.prehliadke,kde mi z cytológie vyšiel výsledok-nezrelá metaplázia-mám sa obávať? Mám prísť o pol roka znova na cytolog.ster.Mám 37r.Ďakujem.

16 Feb 2022 - Dobrý deň. Nezrelá metaplázia je súčasť normálnych nálezov na krčku maternice. Pokiaľ tam nebolo písané nič iné, nemusíte sa obávať. Nechápem však tak skorú kontrolu o pol roka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor. Mám taký problém, už asi5 deň cítim nepohodlie, neviem sedieť, stáť niekedy ani ležať pretože mám pocit ako keby ma vo vnútri vagýny niečo tlačilo, nie je to bolesť ako taká,ale skôr tlak. Prirovnala by som to k tomu, keď si žena zle zavedie tampón a cíti ho tam. Ten tlak mierne prechádza do konečníka. Mám tiež pocit,že mám zväčšený krčok maternice. Je tvrdý. A dosť vystupuje. Možno tie tkaky sposobuje práve ten krčok. Teda skom si tým skoro istá. Momentálne som cca 10 dní pred menzesom. Chodím aj častejšie na malú potrebu. Mala som aj bolesti v krížoch ale tie ustúpili. Po 2 dnoch výplachu Rosalginom sa mi uľavilo. Akonáhle som s tým prestala po dvoch dňoch sa mi tie pocity vrátili. Výtok som mala mierny, bez zápachu. Nepáli ma ani nemám žiadne ťažkosti ako pri mykóze. Podobné pocity som mala keď som bola prechladnutá zo spodu. Začínam sa dosť báť, že to može byť niečo veľmi vážne. Priznávam sa, že u gynekológa som nebola už 10rokov. Nie som na to hrdá a dosť si to vyčítam. Mám 40r Ale po toľkých rokoch bez preventívnych vyšetrení mám strach ešte väčší. Bojím sa aj toho čo tam mohlo za tie roky všetko vzniknúť, ale aj toho že mi gynekológ za to poriadne ľudovo povedané poriadne naloží. Môžete mi prosím napísať váš názor na základe opisu. Viem, že takto na diaľku a bez vyšetrenia je to ťažké určiť. Ale aspoň okrajovo. Či sa mám naozaj začať strachovať Veľmi pekne vám ďakujem za prečítanie Prajem pekný deň

16 Feb 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je priam nutnosťou absolvovať gynekologickú prehliadku s vyšetrením v gynekologických zrkadlách ako aj ultrazvukom. Popis, ktorý udávate sa mi skôr hodí na situáciu, kedy maternica mierne poklesáva a vytvára podobné problémy - teda nie závažný stav. Nepíšete však Váš vek. Ale opakujem, je nutné navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Pred mesiacom som bola na preventívnej prehliadke.Včera som volala kvôli výsledkom cytologie.Sestirčka my povedala len toľko že mám zvýšené zápalové hodnoty kontrolu mám o pol roka ale že mu objedná či my objedná na LBC že tie výsledky už budú 100%.Čo to znamená?Nič viac my ktomu nepovedala.Mám sa obávať?

17 Feb 2022 - Dobrý deň. Asi Vám bola braná len klasická cytológia - LBC je presnejšia hlavne v prípade zápalov a ťažko hodnotiteľného preparátu. LBC znamená po anglicky liquid based cytology a predstavuje modernejšiu verziu odberu cytológie. Žiaľ si ju niekedy pacientky musia platiť závisiac od poisťovne. Obavy t.č. určite nie sú na mieste - buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v júni pri preventívnej gynekologickej prehliadke - cytologický odber, mi boli zistené abnormálne bunky na krčku maternice. Po ďalšom odbere mi bol zistený HPV virus, podstúpila som aj kolposkopiu. Odber na biopsiu mi pán doktor nevzal, vraj nie je potrebný a skrz toho, že môj krčok maternice má 1cm a zatiaľ som bezdetná. Odporučil mi očkovanie proti HPV(Gardasil9) a liečbu Papilocare gélom po dobu 6 mesiacov. Chcem sa opýtať či by otehotnenie počas tejto liečebnej doby bolo problémom,mohlo to spôsobiť nejaké komplikácie a či je vhodnejšie s tehotenstvom počkať až po liečbe. Ďakujem za odpoveď.

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Nikto Vám nemôže zakázať otehotnieť. Je však vhodné sa uistiť, že sa zmeny na krčku maternice nezhoršujú alebo že úplne vymizli. Niekedy je totiž riešenie rôznych prednádorových zmien na krčku (hovorím všeobecne) v tehotenstve komplikované. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Chcela by som sa opýtať na nejaké skutočnosti. Bola mi diagnostikovaná rakovina endometria (na gastroenterológii) a to vo veľmi pokročilom štádiu, pretože napriek tomu, že som nezanedbávala gynekologické vyšetrenia, bola som prehliadaná. Liečim sa totiž na psychiatrii dlho ako invalidná osoba. Od detstva som mala silný osobný pocit, že nie som z gynekologického hľadiska v poriadku. Začala som menštruovať ako 11a pol ročná a hneď pri mojej druhej menštruácii sa zo mňa krv len tak liala. Proste som menštruovala veľmi, veľa krvi a veľmi dlho (5 až 7 dní každý mesiac), aj bolestivo. Celý môj život, až do veku 50 rokov. Som bezdetná, slobodná, žijem sama. Môj osobný názor je, že počas tohoto obdobia som mala veľa estrogénu, stále a veľa. Nevedela som o svojich problémoch hovoriť a teda ani ich riešiť. Skončilo to spomínanou rakovinou endometria, doteraz ma veľmi psychicky bolí, že v rozhodujúcom období, keď sa dalo včas zistiť a liečiť rakovinu endometria, lekárku stále najviac zaujímal cytoster krčka maternice, hoci bolo o mne známe, že žijem sama a nevyhľadávam žiadne sexuálne kontakty. Mám 4.stupeň rakoviny - zasiahnuté lymfatické uzliny, bizarne veľké a bolestivé lymfatické uzliny. Najnovšie aj bolestivé metastatické ložisko v bedrovej kosti. Doteraz som nebola onkologicky liečená na moje želanie, z toho dôvodu, že som psychiatrická lebo som vo veku 23 rokov chcela zomrieť a liečba, psychiatrická, ktorá potom nasledovala celý ten život bola pre mňa veľkým utrpením. Nechcem podstúpiť ďalšie utrpenie, ktoré predstavuje chemoterapia, tak som ju odmietla. Podstúpila som len operáciu pred dvoma rokmi. Všeobecná deklarácia ľudských práv v bode 4. hovorí že: Nikto nemá právo ubližovať inému človeku a nemá ani právo mučiť ho. Podobné práva zaručuje Ústava. Ako nevyliečiteľne chorá chcem zomrieť, ale bez utrpenia. Chcem podstúpiť asistovanú eutanáziu. Ako sa k nej dostanem? Mám 59 rokov.

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Vaša otázka je skôr právneho a etického charakteru. Na Slovensku možnosť eutanázie nie je. Hlavné úskalia v otázkach legalizácie sú teda právne, etické a náboženské. V Európe je legalizovaná v krajinách Beneluxu a pod. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den chcela by som vediet kde sa da ockovat proti hpv a ci musim ist kvoli tomu gynekologovi a chcela by som vediet kolko to stoji

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Očkuje Váš obvodný gynekológ. Cena závisí aj od toho, koľko máte rokov. Niektoré poisťovne niečo preplácajú do 18. roku života. Podľa stránky liekinfo.sk/adc.sk je aktuálna cena Cervarixu (dvojvalentná vakcína) 61,97 Euro a cena Gardasil-9 (9-valentná vakcína) 126,24 Euro. Potrebujete však tri dávky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, 1. februara mi bol robeny ster, kedze ma od zaciatku decembra pobolieva podbrusko a po decembrovej menstruacii som mala 2 tyzdne krvavy vytok. Dnes mi volali z ambulancie, ze mam pozitivny HPV test a po menstruacii musim prist na biopsiu. V oktobri mi bola robena cytologia, vysledky boli vporiadku. Cytologia mi vsak bola robena 4.10., menstruaciu som dostala 11.10., cize som nebola na cytologii v idealnej faze cyklu. Mohli byt tym padom vysledky cytologie v oktobri nespravne/ovplyvnene? Dakujem pekne

25 Feb 2022 - Dobrý deň. HPV pozitívny test ešte nemusí nič znamenať - bolesti z čisto HPV infekcie nemôžete mať. Cytológia môže byť ovplyvnená, keď je nesprávne odobratá, eventuálne keď je veľa krvných elementov na cytologickom nátere ( pri krvácaní napr., počas menzes). Takisto sa cytologické zmeny môžu spájať aj so zápalom. Kolposkopia s eventuálnou biopsiou môže napomôcť k správnemu postupu vo Vašom prípade. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.doktor, po výsledku cytológie LSIL som absolvovala kolposkopické vyšetrenie s biopsiou (výsledky ešte nie sú), ale správe sa píše kolposkopický obraz s charakterom susp. CIN 2. Je možné, že v priebehu 2 mesiacov sa to rapídne zhoršilo? Bude potrebná operácia, alebo sa jej dá ešte nejakým spôsobom vyhnúť? Ak bude, ovplyvní to nejak budúce tehotenstvo? Ďakujem veľmi pekne

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Cytológia má vždy svoju citlivosť - neznamená teda, že LSIL cytológia je spojená aj s ľahkými histologickými alebo mikroskopickými zmenami (kolposkopia). Stáva sa, že nález môže byť o stupeň horší/lepší ako cytologický výsledok. Rapídne zhoršenie teda nie je pravdou. Definitívu dá práve histologický výsledok (ak Vám biopsiu počas kolposkopie odoberali). Pri náleze CIN2 je možný chirurgický aj konzervatívny postup. Všetko závisí od rozsahu daných zmien na krčku maternice, od Vášho veku a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer,dnes som volala primátori o hladom výsledkom hystologie,už ich tam má ,povedal mi že je to ťažká dysplazia ,niečo spomínal že línia čistá,moc nerozumiem pán doktor prosím vás je to rakovina? Ďakujem za skorú odpoveď,

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Ťažká dysplázia nie je onkologickým ochorením. V prípade čistých chirurgických okrajov (línií) je operácia dostatočná a stačí krčok maternice len sledovať v pravidelných intervaloch. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa opýtať, neviem ako mám doma zistiť či mám genitálne bradavice. Bojím sa, že áno. Mala som pohlavný styk pred 4 mesiacmi a orálny styk pred mesiacom, asi zhruba o 2 týždne po orálnom styku som začala riešiť tie vyrážky. Sú malé a páru vedľa seba. A mam ich aj pri análnom otvore. Spravil sa mi ešte taký opar ktorý je ako nejaký nafúknuti pľuzgier. Ku gynekologovi ísť nemôžem. A neviem, či tieto vyrážky sú z holenia alebo že sú to genitálne bradavice, alebo nejaka pohlavna choroba. Den pred orálnym stykom som sa holila. Neviete mi poradiť ako to mám sledovať alebo rozoznať či sú tu bradavice alebo len obyčajné vyrážky? Vopred ďakujem

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Na základe Vášho popisu neviem určiť o aké infekčné ochorenie sa jedná. Neviem, prečo nemôžete ísť ku gynekológovi, ale je vhodné navštíviť aspoň kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den.som 1,5r po porode.presne pred rokom som bola na cytologii.teraz po roku zistim ze som mala zle vysledky(ze mi 1x volali...neviem o tom,co som veľmi nahnevaná) tak teraz po roku som bola...vo vysledkoch som len precitala vsetky hpv negat.a nieco tam bolo ze zle.dr mi nic nehovori, hrozné.co to moze byt.sono bolo ok

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Vaše údaje sú veľmi všeobecné. Pokiaľ nedostávate dostatočné informácie o Vašom zdravotnom stave, odporúčam zmeniť Vášho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, v srpnu 2021 jsem byla na preventivní prohlídce a shodou okolností jsem měla zanet, paleni normálně i po styku. Paní doktorka přesto odebrala cytologii, která vyšla tak že jsem měla ASCUS, bez hpv 16 a 18. Ostatní hpv nedetekovano,to jsou info které sem zahlédla ve zprávě. Každopádně jsem dostala tobolky polygynax a poté sem začala brát papilocare, který beru ještě vitamín C beru již několik let. V Prosinci jsem byla na kontrolní citologii metodou LBC, že které vyšlo nilm,tedy bez nálezu. Na další cytologii se mám dostavit v srpnu. Je mi 35 let, mám dvě dcery obě císařem,jsem kuřák. Proto se ptám není kontrola v srpnu docela za dlouho,a druhá otázka mohla být tato odchylka způsobená opravdu zánětem? Předem děkuji za odpověď. A v Čechách máme také mnoho odborníků, ale vy máte něco navíc jste velice vstřícný

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Áno cytologické zmeny (ASCUS) môžu byť spôsobené aj zápalmi bez prítomnosti vysokorizikových HPV. Keďže ste mali následnú cytológiu a HPV negatívne, je aj interval 6-9 mesiacov neprimerane krátky pre ďalšiu kontrolu. Práveže absolvujete kontrolu skôr, ako je normálne odporúčané. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, mám 21 rokov. V októbri 2021 mi vyšiel výsledok cytologického steru ASC-H, následne som bola na kultivačnom a kolposkopickom vyšetrení. Po zistení ureaplasmy a preliečení som bola testovaná aj na HPV, kde mi vyšiel výsledok pozit. na HPV 56. Ďalšie cytologické stery ukázali ľahkú dyspláziu krčka maternice výsledok ASCUS. Nedávno som sa dala zaočkovať prvou dávkou Gardasil 9. Momentálne si aplikujem Deflagyn (na 3 mesiace) + samozrejme ďalšie dve dávky Gardasilu. Kontrola o 2 - 3 mesiace. Môže Deflagyn pomôcť odstrániť HPV a ASCUS? Čo ak by ASCUS pretrvával? Môžu sa cytologické stery zmeniť opäť na ASC-H alebo aj iné typy? Môže kombinácia ASCUS a pozit. HPV 56 spôsobiť rakovinu krčka maternice? Ak by Deflagyn nepomohol, musím podstúpiť opäť kolposkopiu už spolu s biopsiou? Veľmi pekne ďakujem za Váš čas a odpoveď.

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Áno Deflagyn je určený na podobné cytologické zmeny (ASCUS). Ak bude ASCUS pretrvávať alebo budú prítomné vyššie stupne cytologických zmien (LSIL,ASC-H,HSIL), je nutné opakovať kolposkopiu a tentokrát aj s biopsiou tkaniva, čo je veľmi dôležité pre ďalší manažment. ASCUS predstavuje len ľahšie cytologické zmeny - nie je spojený s výskytom zhubného ochorenia krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor, ďakujem za vaše odpovede,som už týždeň po konizaciu a dnes som si všimla že v operačnom protokole napísané že mi bolo robené frankincovana kyratez, dosť som sa zlakla toho výrazu,a píše sa tam ešte stretne zvetcena sliznica maternice,dg:87.9,,,šla som na konizaciu z výsledkami lgsil hpv 16 progresia lezie,,,hystologiu výsledky ešte čakám ,mám 33r detičky nemáme ,mám sa obávať najhoršie viete čo myslím ?

18 Feb 2022 - Dobrý deň, nemusíte mať také obavy - žiadne onkologické ochorenie nemáte. Frakcionovaná kyretáž sa robí takmer vždy - vzorkuje sa sliznica z väčšej hĺbky maternice, aby sa nevynechali nejaké skryté lézie. Výsledky sú väčšinou negatívne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Som v 21. tt a mám dlhodobé urogenitálne problémy, ako je začervenanie pošvy, bolesť, pálenie, bolesť pri a po močení, bolesť v podbrušku, pichanie na pošve zvonku, celkový dyskomfort. Niekoľko krát mi bol, odobratý moč na kultivaciu, aj u urológa, aj krv a taktiež stery na bežnú kultivaciu a stery z krčka na detegovanie chlamýdie, ureaplazmy,mykoplazmy. Všetko negatívne, problémy pretrvávajú. Mohol stery z krčka ovplyvniť užívanie vaginalneho krému Dalacin? V čase steru som ho akurát doberala. Respektíve, čo by ma mohlo trápiť, ak sú výsledky naozaj negatívne. Všetky ostatné vyšetrenia sú v poriadku. Ale necitim sa dobre a mám strach o bábo. Ďakujem.

18 Feb 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na prebiehajúce tehotenstvo nemôže byť liečba veľmi komplexná. Antibiotická liečba môže niekedy spôsobiť negatívny výsledok - hlavne keď sa kultivácia berie už počas užívania ATB. Skúšali ste ešte probiotiká , podporu imunitného systému a konzultáciu u špecialistu v odbore imunológia ? Tehotenstvo daným stavom nemusí byť ovplyvnené...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den dakujem za odpoved som vam pisala ze zijem v Anglicku a bola som na biopsii cakam vysledky ja sa asi zblaznim toto je 9den prosim vas predrakovinove bunky stredne zavazne a dole napisane he nepravde podobne ze by to bola rakovina myslite keby som to mala uz by mi volali alebo nie dakujem

18 Feb 2022 - Dobrý deň. Stredne závažné zmeny z biopsie nie sú spojené s onkologickým ochorením. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, opäť vám píšem, lebo u vás vždy nájdem komfort a odpovede, ktoré hľadám. Boli mi v moči zistené zvýšené levely mykoplazmy. Po krátkom naštudovaní na internete som zistila, že sú pohlavne prenosné a zväčša sú spojené s inou pohlavnom chorobou, ako chlamýdie. Neviem koľko je na tom pravdy, ale vedel by ste mi prosím k tomu povedať dačo viac? Pán urológ mi predpíše antibiotiká, ale rozmýšľala som, či sa netreba objednať aj ku gynekológovi na test. Ďakujem vopred za vašu pomoc

18 Feb 2022 - Dobrý deň. Daná infekcia postihuje oboch partnerov - je nutné preliečiť oboch. Samozrejme nie je pravidlom, že sa Chlamýdie a Ureaplasmy/Mycoplasmy musia nachádzať naraz. Nie je nutné absolvovať špecifický ster na Chlamýdie u Vášho gynekológa. Stačí absolvovať ATB liečbu, ako Vám bola predpísaná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prajem pekný deň,bol mi doporučeny prip.gel Delfagyn alebo Papilocare. Pre ktorý sa rozhodnúť?

17 Feb 2022 - Dobrý deň - oba vaginálne gély, sú určené na podobné problémy, i keď je Papilocare v liekopise vedený ako účinný aj voči samotnej HPV infekcii. Papilocare je založený skôr na prírodnom zložení (rastlinné produkty ázijskej medicíny používané v onkológii, špecifické nosné častice niozómy). Deflagyn je zase založený na antioxidačných účinkoch oxidu seleničitého (Deflamin - biologicky aktívny selén). Záleží aj od toho aký základ liečby preferujete...účinnosť je len zhruba rovnaká. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, v decembri ma zacala boliet lava uzlina, mam ju dlhodobo zvacsenu a tvrdu, bola som na sono u viacerych lekarov, nikto tam nic nevidel. Na ultrazvuku doktor nevidel nic, len to, ze je zvacsena, ale velmi to boli. Moze to byt aj reakcia po postinore? Aky dalsi postup by ste doporucoval? Moze to byt rakovina?

17 Feb 2022 - Dobrý deň, neudávate lokalizáciu uzliny - je ťažké sa potom vyjadriť. Vo všeobecnosti Postinor nemá podobné vedľajšie účinky. Vzhľadom na bolestivosť uzliny sa možno jedná o zápal. Podľa Vašich informácií Vám neviem poradiť presnejšie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som poznať Váš názor na užívanie hormonálnej antikoncepcie. Bol mi diagnostikovaný nador vzostupnej časti hrubeho čreva. Nádor mi bol vyoperovany pred 2,5 mesiacmi. Celkom 70 cm čreva. Histológia z odobratých uzlín bola negatívna. Onkologička nenasadila žiadnu liečbu. Najbližšiu kontrolu mám v marci 2022. Mám 44 rokov. Pred operáciou som HAK užívala 1 rok. Ďakujem za odpoveď

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Podľa môjho názoru užívanie HAK nie je vo Vašom prípade vhodné. Jednak ste onkologický pacient a máte už aj viac rokov. Riziká komplikácií pri užívaní HAK prevyšujú benefity. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Bolo mi zistene Cytosterom ľahké zmeny na bunkách a potom potvrdený HPV 16.Co mam ďalej očakávať dr mi povedala ze spraví expresiu viete mi povedať čo to bližšie je a ako sa to robí. Prípadne koľko sa čaká potom za výsledkami. ĎAKUJEM

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Ak to správne chápem, ide o expresiu génov E6 E7 (mRNA test). Podľa môjho názoru úplne zbytočné vyšetrenie vo Vašom prípade (veľmi odborne povedané - hodnotí stav integrácie vírusu do bunkovej DNA). Je vhodné opakovať cytológiu o pol roka a takisto doplniť kolposkopické vyšetrenie podľa Vášho veku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, stretli ste sa už s tým, že po vakcinacii proti rakovine krčka vzniká rakovina? Chcela by som sa dať zaočkovať, no lekár ma odhovára, vraj je to len pre panny, a že adenokarcinom vzniká z žien ktoré si dali pichnúť keď už vírus mali v sebe. Prosím poraďte mi

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Dané tvrdenie je absolútnym výmyslom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň bola som na cytologii a mám zmeny na krčku maternice HSIL a som pozitívna na HPV 16 a 39 . Ďalšie vyšetrenia mi ale nerobili mám prísť až o pol roka. Chcela by som sa opýtať či to je normálny postup. Mám bolesti aj občasné krvácanie mimo cyklu. Objednala som si Indonal partner myslíte si že by mi to mohlo pomôcť ? Ďakujem pekne

31 Jan 2022 - Dobrý deň. V prípade cytológie HSIL je postup absolútne nesprávny! Je nutné doplniť kolposkopické vyšetrenie a biopsiu krčka maternice. Indonal nie je vhodný na daný nález. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Bola som pozitivna na HPV a na cytologii som mala zmeny (nie tie druhy co sposobuju rakovinu). Doktor odporucil deflagyn. Po 3tom mesiaci douzivania som aktualne bez menstruacie. Tehotna nie som. Som po 3tej davke ockovania na covid (4 mesiace dozadu). Moze to suvisiet s jednou ci druhou zalezitostou? Mam sa obratit na gynekologa ci este mam cakat, zatial je to tyzden. Nikdy som nemala meskanie. mam 40 rokov. Dalsiu cyto absolvujem o 3 mesiace. Dakujem pekne

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Odber cytológie, liečba Deflagynom a ani očkovanie nemajú vplyv na menštruačný cyklus. Je vhodné absolvovať preventívne vyšetrenie u Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Musia, alebo zvyknú genitalne bradavice spôsobovať zmeny na krčku? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Určite nie - genitálne bradavice môžu byť lokalizované aj inde a pritom je krčok maternice zdravý. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Koľko dní po konizacii sa môžem ísť očkovať? Gardasil 9

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Ja by som počkal 4-6 týždňov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Ďakujem za odpoveď,pán doktor .ešte sa chcem spýtať dgn87.9 z lgsil hpv 16 po konizicii keď vyšlo dg87.9 znamená to že výsledky mám očakávať zle? Robili mi lop konizicii a kyratez.to som nevedela že aj kyratez sa robí,mám 33r a neviem či to ovplyvní budete tehotenstva nemám žiadne detí.dakujem za odpoveď.

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Nie, N87.9 neznamená hneď zlý nález. Kyretáž cervikálneho kanála sa robí pre vylúčenie nálezu predrakovinových zmien v kanáli krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pán doktor,asi 3mesiace mavam mi erne bolesti v podbruškubola som na prehliadke kde mi pan doktor zobral skrining maternice volal mi vcera 27.01 ze mam prisť lebo vysledky nie su dobre na HPV a este mi znova musi spravit odber na papilomavirus tušim tak mi to povedal mam sa obavať rakoviny krčka maternice dakujem pekne za odpoved Hanekova

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Nie, t.č. to nie je dôvod na obavy. Prítomnosť ľudského papillomavírusu nie je hneď spojená s onkologickým ochorením. Podľa výsledku cytológie, ktorý neuvádzate, sa bude postupovať ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mohla by som sa Vás opýtať, mám 19 rokov a mi zistili mi hpv 16 tak s istotou ho má aj môj partner. Obaja sme mali genitálne bradavice a dali sme ich odstrániť. Mne tam ostali ešte lézie a obaja sme absolvovali očkovanie ja 9 valentnou a on 4 valentnou vakcínou. Mám ísť na kontrolný ster o pár mesiacov. Môžem sa Vás opýtať dve otázky 1. Ak mne je prístupný kontorlný ster na hpv či sa mi to zhoršuje alebo zlepšuje tak partner ako má zistiť či ešte stále má hpv a či s akého stav zhoršuje alebo zlepšuje ? A moja 2 otázka je, že pokiaľ máme obaja tento vírus, je to pre nás akoby nejaká predzvesť, že o pár rokov nás postihne rakovina ? Či už rakovina krčka maternice, penisu, hrdla a hlavy ?

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Vo Vašej vekovej kategórii je výskyt HPV vírusu vysoký - cca 20-30 %. Existuje veľká pravdepodobnosť, že sa vírusu zbavíte spontánne, a teda aktuálny stav žiadnou ,,predzvesťou,, nie je. Je však nutné absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u Vášho gynekológa. Partner má nárok na vyšetrenie u urológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, moj otec (85) má Dg. C67.1 ca vesicae urinariae po re-TUR-BT (30.11.2021), histol. uroteliálny CA, Ki 67 70%, HG, cT3NOMla- IV. A kl. st. (retroperitoneálna LAP), vzhľadom na komorbidity chirurgická liečba neindikovaná. Vzhľadom na rozsah choroby navrhnutá v prvom rade chemoterapia, s ktorou t.č. nje je stotožnený, objednaný na paliativnu RAT pre primárnz tumor v MM. Plán je 3Gy/d ... 12fr .. 36 Gy. Tu je ale obava z výšky dávok ožiarenia. Prosím o Váš názor, doporučenie ako ďalej postupovať, aké sú šance. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Daný nález je plne v kompetencii urológa a onkológa. Ako gynekológ Vám neviem poradiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor,neviem či si pamätáte som písala veľa krát o hladom lgsil hpv16 tanks na krčku,,,,dnes som po konizicii o dva týždne budú výsledky,prosím vás pán doktor čo znamená prepúšťaním lístku dg:87.9 ,poprosím vás vysvetlite mi to stále sa bojím , ďakujem

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Keďže nemáte definitívny výsledok je diagnóza pri prepustení N87.9 - teda nešpecifická dysplázia. Nemusíte sa tohto pomenovania obávať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň, chcela by som sa Vás opýtať..mam 26r a na preventívnej prehliadke mi vyšiel pozitívny test na HPV (ascus). Mam priateľa, ale zatiaľ sme nemali pohlavný styk, len orálny ( ja jeho) - môžem ho nakaziť aj prostredníctvom mojich úst? Ďakujem za odpoveď.

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Ster na HPV vírus sa robil u Vás počas gynekologického vyšetrenia. To znamená, že sa nenachádza v ústnej dutine. Takže moja odpoveď je nie. Na druhej strane (ak hovorím vo všeobecnosti), je možný prenos HPV vírusu aj prostredníctvom orálneho styku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, volám sa Maria, mám som 22 roky, chcela by som urobiť očkovanie proti HPV, môžete mi poradiť kde možem ju urobiť ?

29 Jan 2022 - Dobrý deň, informujte sa u svojho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa poradiť ohľadne manželovho popisu z rtg hrudníka. Nakoľko dr mu ani len nepovedal z čoho a co to môže byť. Dakujem Kalcifikačne sýte ložisko v pravom plucnom hrote na skryzeni 1.rebra a klavikuly 8x5mm. Inak parenchym bez loziskovych zmien. Stacionárny nález kalcifikatu benigmeho vzhľadu v pravom plucnom hrote event. V selekte

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Daný nález je otázkou pre odborníka v oblasti pneumológie (pľúcny lekár) S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den zijem v Anglicku bola som na stere krcka maternice mam stredne abnormalne bunky idem do nemocnice idu to pozerat kamerou strasne sa bojim ze mam rakovinu moze to byt AJ zapal?

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Rakovinu určite nemáte - Váš doktor plánuje vyšetriť krčok maternice pomocou kolposkopu (slúži na mikroskopické vyšetrenie zmien na krčku maternice). Ak sa rozhodne pre drobnú biopsiu (ktorá je len minimálne bolestivá), bude vedieť stanoviť ďalší postup podľa aktuálnej histológie. Zápalové zmeny môžu byť príčinou ľahkých zmien na krčku maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, viem že máte toho veľa no potrebujem poradit. V marci, maji som mala prvú a druhu dávku vakcíny Gardasil 9. Júl / august som mala vakcínu proti Covid. Chcela som si dať tretiu dávku vakcíny Gardasil, nechávala som to na január, v decembri som mala operáciu žlčníka, nechcela som zaťažovať telo. V januári - momentálne mám Covid. Viem že tretia dávka sa ma podať do roka. No neviem, či stíham do začiatku marca. Predsa len , nechcem si ju dať, keď mám kovid, alebo keď sa mi telo bude z neho zotavovať. Partnera mám stáleho, ja som sa bála gen bradavičky, ktorú som mala pred cca 1 a pol roka dozadu. 9 rokov som ockovana Cervarix. Partnerov nestriedam. Mala som jeden vzťah ( jeden krát pomer pred 5rokmi a teraz mám partnera stáleho -on bol panic). Len neviem či stačia dve dávky, či sa mám zotaviť a dať tretiu, budem rada ak mi poradíte. Ps: Sú už až dve dávky účinne proti bradavickam? Ďakujem

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Po vyliečení z ochorenia COVID počkajte aspoň 4-6 týždňov na ďalšiu dávku vakcíny. Menší odklad vakcinácie nebude mať vplyv na výsledný efekt. Vakcína je najúčinnejšia po absolvovaní všetkých troch dávok - to sa týka aj genitálnych bradavíc. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 24 rokov, bezdetna. Uz vyse roka a pol mam boelsti v podbrusku na lavej strane. Abslovovala som uz 2x usg, chirurgiu, urologiu, niekolkokrat brany krvny obraz a stolica. Vsetko je ok. Vlastne z kazdeho vysetrenia ma posielaju na gynekologiu, ze nech hladam pricinu asi tam, no gynekolog pricinu bolesti niekolkokrat vylucil ( na laparoskopiu ma ani neposielal.) Bolesti sa niekedy na chvilu stratia ( par tyzdnov) no vzdy sa vratia a pretrvavaju aj 2-3 mesiace vkuse. Mam stihlu postavu, na lavej strane si viem nahmatat crevo, nizsie ovela viac ako vyssie. Obcas, ak si lahnem na pravy bok, tak si vlavo, vedla creva, ak si silno stlacam brucho, viem nahmatat tvrdu gulicku ako kost, nepohyblivu. Vsetky tieto informacie vzdy poviem lekarovi, ktory ma vysetruje, no nikto nic nenajde (nastastie) a poslu ma domov so slovami, ze mi nic nie je a nebudu ma posielat na dalsie vysetrenia. Resp. povedia, ze mozno je to endometrioza, no gynekolog tuto diagnozu tiez stale dookola vylucuje. S travenim tazkosti nemam. Stretli ste sa prosim uz s takymto niecim? Je to hlavne psychicky velmi narocne, kedze netusim co mi je, stale to boli, stale na to myslim a rozmyslam samozrejme nad tym najhorsim. Dakujem vopred za odpoved

25 Jan 2022 - Dobrý deň, chronická panvová bolesť je indikáciou na ďalšie zobrazovacie vyšetrenie s preferovaním magnetickej rezonancie. Zlatým štandardom je aj diagnostická laparoskopia. Príčin je mnoho...danými metódami sme schopní diagnostikovať morfologické (štrukturálne) odchýlky v malej panve, ktoré môžu spôsobovať bolesti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, bol mi najdeny HPV 16. Chcela som spýtať či je možnosť tento vírus odstrániť z tela úplne alebo ho len imunitou dostať do tzv "latentnej fazy". (aj v prípade ak je už v bunkách) .V rámci tejto "latetnej fazy" sa môže hocikedy prebrať a začať spôsobovať rakovinove bujenie ? O rakovine krčka maternice ste toho napísali dosť, ale čo rakovina hrdla ? V prípade, že sa dostal do úst (čo je dosť pravdepodobné) spôsobí mi rakovinu aj tam? Na interne je veľa informácií a podľa všetkého čo si tam človek prečíta dostane rakovinu alebo umrie. Dosť som z toho vydesená. Niekde som videla, že sa dá prenášať dokonca aj bozkávaním. Očkovanie by pomohlo len pred novým nakazením,ale existuje dôkaz, že by pomohol aj proti rozvinutiu sa už existujúceho HPV v tele? a ešte jedna otátka: čo si myslíte o plazmovom generátore ? Dakujem pekne za odpovede.

25 Jan 2022 - Dobrý deň. Áno, infekcia môže byť kompletne odstránená imunitným systémom. Je pravdou , že v malom počte prípadov môže byť prítomný vírus v malom počte kópií a teda klinicky nemý. Onkologické ochorenia hlavy a krku spôsobené vírusom HPV(head and neck cancer) patria lekárom v odbore ORL. Dané onkologické ochorenie je však menej časté. Nie je teda vhodné, aby som sa vyjadroval ohľadom tejto oblasti. HPV sa skôr prenesie alternatívnymi sexuálnymi praktikami, nie bozkávaním. Relevantný dôkaz terapeutickej účinnosti dostupných vakcín zatiaľ nie je dostupný. Poslednej Vašej otázke nerozumiem. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. O týždeň absolvujem konizacou krcka maternice. V budúcnosti by som sa chcela tomu vyhnúť. Pomohlo by očkovanie na HPV virus? Mam 27 rokov. Ďakujem za odpoveď

25 Jan 2022 - Dobrý deň. Je vhodné sa zaočkovať prvou dávkou už pred konizáciou. Následne po operácii už budete chránená aspoň jednou dávkou. Samozrejme očkovaciu schému je potom nutné dokončiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Manzel ma na ustach herpes v stadiu chrasty, nejako sme si to včas ani jeden neuvedomil, a partner mi robil oralny styk, ale iba ma tam dva krat pobozkal a presiel jazykom, ja som teraz vo velkom strese ze ma mohol nakazit a dostanem genitalny herpes. Prosim vas, je velka pravdepodobnost ze sa to mohlo stat ? Ak ano, do kolko dni by sa mi to prejavilo? Uzivam rozne vutaminy na podporu imunity lenze moj stres mi to cele zhorsuje. Dakujem velmi pekne.

25 Jan 2022 - Dobrý deň. Herpes po vytvorení uschnutej chrasty a následnom odpadnutí nie je infekčný. Inkubačná doba je približne do 12 dní. Pravdepodobnosť prenosu infekcie je minimálna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán doktor, chcem sa opýtať. Moja gynekologička mi cez kolposkopiu našla nejake biele fľaky okolo krčka maternice spomínala tiež nejake bodkovanie okolo krčka. Zobrala mi vzorku z krčka poslala na rozbor ktorý nepreukázal žiadnu stopu po rakovine alebo pohlavnej chorobe. Odporúčila mi operáciu konizáciu krčku maternice. Následky ak operáciu nepodstúpim vraj možu byt problémy s otehotnením a pretrvávajúce výtoky. Taktiež mi na 3 mesiace odporúča drahšiu formu lieku Deflagynu. Chcem vás pekne poprosiť a vašu radu resp. názor. Ďakujem za odpoveď

25 Jan 2022 - Dobrý deň. Ak vzorka(biopsia) z krčka maternice vyšla negatívne, neviem prečo Vás posiela na operáciu. Práve zbytočná operácia môže byť riziková pre budúce tehotenstvo. Všetko závisí aj od výsledku cytológie, prítomnosti HPV vírusu a Vášho veku. Deflagyn sa používa len na ľahké zmeny na krčku maternice, preto ešte raz nechápem odporúčanie Vašej doktorky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Pri preventívnej prehliadke doktor videl "škaredý hustý mliečny až smotanový výtok" alebo tak nejak to popísal, so slovami ze to bude bakteriálne. Zároveň mu zakrvacal krčok pri vyšetrení, čo mi aj ukázal na zrkadlách (?). Zakrvacal este pred odberom vzorky na cytologiu. Takže niečo sa tam deje. Ja som mala taký pocit že zo mna sa lejú Výtoky už do leta, kedy mi vďaka covidu len predpísal lieky na mykózu a nevyšetril ma. Ale svrbenie som nemala. Ďalej som sa v októbri snažila preliečiť rosalginom lebo Výtoky pretrvavali. Plus asi od októbra pozorujem pri/po pohl.styku že po mne zostane oranžová plachta čiže krvácam pri styku v zmysle slabo krv s výtokom zmiešané. Všetko som lekárovi povedala, zobral vzorky na kultivaciu a cytologiu. A povedal že sliznica pošvy nie je nikaj citliva ale že ten krčok ano a teda on bude krvacat pri pohl. styku. Ale že očakáva bakteriálny zápal ktorý preliecime. Dnes mam vysledky z kultivácie dobré, žiadne bakterie ani mykoza. Lenže pre mňa to je zle. :( Doktor mi predpísal aj tak Dalacin crm (mam ho používať ak bola kultivácia negat? Neprivolam si tym len mykozu potom po atb?) A že čakáme za výsledkami z cytologie 2-3 týždne lebo covid, nestihaju. Vychádza mi z Toho, ako aj doktor vravrl 2 možnosti- buď zápal a preliecime atb alebo potom druhá možnosť z cytologie zmeny.. iného charakteru... Keďže mam príznaky, musí to mať vysvetlenie. Takže môžem sa pripraviť na zlé výsledky z cytologie? Čo to pre mňa môže znamenať, aké sú možnosti výsledkov a ich liečby? Ak je zápal vylúčený tak uz len dysplasticke zmeny s potrebou konizacie krcka? Mám 24 rokov...mala som genitálne bradavice, doktor vravel ze hpv netreba diagnostikovať bližšie lebo je to zbytočne a nic sa tým nezmení a že bradavice sposobuje iný typ ako ten ktorý spôsobuje rakovinu krčka, takže hlavne mám žiť vez stresu a zdravá životospráva... Je 3 mesačne krvácanie pri styku, plus pri vyšetrení krvácanie z krčka, zlým znamením? Alebo je možné že to bude aj pri ľahšom stupni dysplazie ako je LSIL? Ďakujem.

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Zmeny, ktoré popisujete nemusia byť spôsobené zápalom. Výtok a krvácanie z krčka maternice môžu byť spojené s celým spektrom zmien na krčku maternice - od ľahkých cytologických zmien až po tie závažnejšie. Je nutné okrem cytológie absolvo