Online poradňa

V tejto poradni uverejňujeme odpovede na otázky, ktoré vás zaujímajú v súvislosti onkologickými ochoreniami.

MUDr. Jana Pavlendová, PhD.

Na otázky z oblasti onkologickej chirurgie odpovedá MUDr. Jana Pavlendová, PhD., sekundárny lekár kliniky chirurgickej onkológie v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

MUDr. Jana Pavlendová, PhD., je aktívne orientovaná na onkochirurgiu tráviaceho traktu, dutiny brušnej a prsníkovej chirurgie.


MUDr. Peter Dubovan

Na otázky z oblasti onkologickej chirurgie odpovedá MUDr. Peter Dubovan, sekundárny lekár kliniky chirurgickej onkológie v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

MUDr. Peter Dubovan, je aktívne orientovaný na onkochirurgiu tráviaceho traktu, dutiny brušnej a prsníkovej chirurgie.


Doc. MUDr. Erik Kudela, PhD.

Na otázky z oblasti gynekologickej prevencie odpovedá Doc. MUDr. Erik Kudela, PhD., zástupca prednostu pre pedagogickú činnosť Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD, je aktívne orientovaný na klinický výskum v oblasti gynekologických malignít so zameraním sa na rakovinu krčka maternice a molekulárne markery včasného záchytu cervikálnych lézií. Venuje sa problematike HPV indukovanej karcinogenézy, diagnostike a terapii cervikálnych dysplázií. Vedie ambulanciu cervikálnych prekanceróz s využitím expertnej kolposkopie na Gynekologicko-pôrodníckej klinike JLF UK a UNM v Martine.


Mgr. Monika Farkašová

Poradenstvo onko-psychológa: Vaše otázky môžete telefonicky položiť Mgr. Monike Farkašovej, klinickej psychologičke Národného onkologického ústavu. V pracovnej dobe počas týždňa, v prípade zaneprázdnenosti zavolá neskôr späť, prípadne sa pripomeňte sms správou na 2.deň. +421 903 685 055

Mgr. Monika Farkašová sa v ambulancii klinickej psychológie Národného onkologického ústavu venuje onkologickým pacientom a ich príbuzným od roku 2005.


Mgr. Anna Chudíková

Na otázky z oblasti prevencie a aktivít občianskeho združenia Europacolon odpovedá Mgr. Anna Chudíková, členka združenia Europacolon, a dobrovoľná poradkyňa.

Mgr. Anna Chudíková, novinárka - zvíťazila nad rakovinou, pracuje ako dobrovoľníčka v združení Europaclon Slovensko a v jeho v Klube podpory pacientov, je redaktorka webu o.z. Europacolon.


Online formulár
Otázka:
Dobrý deň chcel by som sa informovať manželka bola na operácii a keď prišla domov zistili sme že ma vaginálne mykózou tak by sommda chcel informovať ako by sa to dalo liečiť ďakujem veľmi pekne a prajem pekný deň

25 Sep 2022 - Dobrý deň, liečbou voľby sú antimykotiká - napr. aj voľne predajný Canesten. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať mam 42 rokov v roku 2018 som mala hysterektomiu a potom aj vzatie vaječníkov vajcovodu kvôli rakovine sliznice maternici brala 5 krát brachyterapiu potom v roku 2020 mi vyoperovali mts z pravého pľúcne ho laloku brala som 6x zaist. Chemo teraz som v sledovaní ale problém je vtom ze asi pol roka do zadu som začala rapídne priberať do brucha stehien tuk ktorý má asi spoločne s menopauzou aj napriek tomu ze sa zdravo stravujem a cvičím a mam pohybu až až viete mi poradiť čo by mi pomohlo pravdupovediac bojím sa hormónov čiže antikoncepcii lebo sa bojím návratu choroby ďakujem za odpoveď

25 Sep 2022 - Dobrý deň, daný stav by som konzultoval aj s gastroenterológom - prvým krokom je úprava stravy a aspoň minimálna pohybová aktivita (v rámci možností samozrejme). Vy užívate aj nejaké hormóny? Zo správy mi to nie je jasné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer mám už 8 mesiacov zavedené od svojho gynekológa vnutromaternicove teliesko Levosert keďže som skoro rok nemala pohlavný styk mám dve deti vychovávam ich sama,tak som proste mala kamaráta s výhodami.Minulu sobotu som po roku prvý krát mala pohlavný akt mali sme aj kondóm aj bez kondómu dal to mimo mňa.Este stále nemám menzes už stresujem či niečo neuniklo alebo či môžem mat nepravidelný menštruačný cyklus vždy som mala menzes každý mesiac niekedy sa stalo že nič nebudem stresovať ak nenabehne do mesiaca tak skúsim si kúpiť tehotenský test nech čím skôr viem nacom som tretie dieťa by som uz nedala by som asi mala mimomaternicové tehotenstvo že? A chcem sa spýtať mám sa chrániť aj keď mám teliesko Levosert lebo niekde rádia že nemusím sa chrániť vôbec že môžem mať aj nechráneny pohlavný styk len to neviem obávam sa nech zas neotehotnuem viem že tam je percento otehotnenia ako všade prajem pekný deň a ďakujem za vkladnú odpoveď

25 Sep 2022 - Dobrý deň. Vnútromaternicové teliesko je veľmi efektívne ako antikoncepcia. Nie je nutná ďalšia ochrana pri správnom fungovaní a zavedení telieska. Pravdepodobnosť tehotenstva je extrémne nízka..ak si nie ste istá, urobte si tehotenský test. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať ohľadom chlamydie trachomatis. U mojej gynekologičky mi bolo pred pár mesiacmi zistené,že mám chlamýdie, s partnerom sme sa preliečili ako nám bolo kázané a na ďalších testoch (6.5.2022) boli výsledky negat.takže liečba našťastie zabrala. Ale teraz po pár mesiacoch mávam bolesti v podbrušku a nadmerný výtok priesvitno-bielej farby. Chcela by som sa spýtať či je možné,že ich mám znovu aj keď som partnera nemenila a pokiaľ viem tak partner mi je verný.

25 Sep 2022 - Dobrý deň. Opakoval by som kultivačné vyšetrenie - výtok však môže mať úplne inú príčinu ako chlamýdie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, môžem sa spýtať či je možné otehotnieť keď je žena po sterilizácii a podstúpila operáciu na polypy(kyret)? Totižto, po kyrete som mala pohlavný styk s priateľom hneď asi na 3den,viem,ze sa to nemalo, tak chcem vedieť, či je tam nejaká možnosť tehotenstva. Po čase som zistila ze v tie dni som mala plodné dní a ovulaciu a partner ejakulat nedal do mňa.. Prepáčte za možno blbú otázku, ale chcem len vedieť ci je to možné.. Ďakujem za odpoveď... Eva

25 Sep 2022 - Dobrý deň. Po správne vykonanej sterilizácii je možnosť otehotnenia nulová. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, mám problém s pretrvávajúcim (10 dní) hnedým výtok bez zápachu a zatiaľ bez žiadnych iných komplikácií. Taktiež som raz spozorovala trošku krvi. Tehotná nie som. Mám nepravidelnú menštruáciu a diagnostikovanú malú cystu. K svojej lekárke som objednaná až o týždeň, pretože ma dovolenku, preto sa obraciam na Vás. Je to podľa Vás závažné, poprípade čo by mohlo byť príčinou? Vopred ďakujem za odpoveď.

25 Sep 2022 - Dobrý deň. Hnedý výtok môže byť spôsobený nedostatočnou funkciou žltého telieska...je však mnoho dôvodov, preto je vhodné urobiť komplexné gynekologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Doktor, stretli ste sa už s diagnózou vestibularna papilomatoza / hirsutties papilaris vulvae? Mám drobné „výrastky“ na oboch stranách pri vchode do pošvy lineárne usporiadane…nesvrbia, nepalia….je možné, že ich tam mám už dlhšie….partnera mám stáleho…takže HPV v podstate vylučujem….len chcem vedieť, či je to normálna anatómia sliznice….alebo je to niečo vážne ? A či sa to dá nejak liečiť ….nejakou masťou, prip. Či to môže byť následok prekonania mykozy a iných ochorení, ktoré podraznili sliznicu…ďakujem.

28 Sep 2022 - Dobrý deň. Daná diagnóza nie je žiadnym zlým ochorením, ktorého sa musíte obávať. Nepoznám lokálnu liečbu v podobe mastí a pod. Absolvujte len pravidelné preventívne prehliadky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Môže prosím liek isoprinosin (kvôli covidu) nejak ovplyvniť účinky očkovacej látky gardasil? (2.davka podaná v juli, 3.bude v novembri). V príbalovom letáku isoprinosin sa uvádza že je na potlačenie HPV. Nemôže nejak znížiť účinky už tých prvých dvoch podaných látok alebo nejak ovplyvniť? Mám radšej žiadať obvodného o inú alternatívu liečby covidu? Ďakujem.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Daný liek neovplyvňuje HPV vakcíny. Ja sám nevidím efektivitu izoprinozinu pri HPV infekcii - nepoznám žiadnu podstatnú štúdiu, ktorá by tento účinok potvrdila. Sú to len dohady. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, som 10 rokov po hysterektomii a teraz som po adnexectomii bilat. pre nález objemného multilokul.cystického tumoru malej panve. Chcela by som sa spýtať či je v poriadku, keď ešte stále mám bolesti v ľavom podbrušku a trocha problémy aj pri močení (únik,bolesť) 3 týždne po operácii, a či je potrebná nejaká hormonálna substitúcia (som po 50-ke). Histológia: funkčné a inklúzne cystické lézie oboch ovárii. Ovariálny fibróm v pravo. Ďakujem za Vašu odpoveď.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Ste čerstvo po operácii - bolesti v podbrušku môžu byť. Problémy s močením môžu byť spôsobené aj infekciou - konzultujte Vášho gynekológa. S hormonálnou substitúciou by som bol opatrný vzhľadom na väčšie množstvo nežiaducich účinkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,som po celkovej hysterektómii rezom.Už viac rokov mávam cyklické problémy,bolesti v podbrušku a krížoch.Asi 2 roky po operacii mi po laparoskopii povedali,ze mam endometriozu.Po operácii je to už 15rokov,móze tam byť stále endometrioza? Alebo čo može byt príčinov bolestí.Moj gynekolog povedal,Vy tam nič nemáte,nemá Vas čo bolieť. Ďakujem.

31 Aug 2022 - Dobrý deň., bolesti môžu byť spôsobené aj pooperačnými zrastami. Endometrióza je takisto možná, pokiaľ Vám pri operácii neodstraňovali aj vaječníky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Som v 23tt, v nedeľu sa objavil bielo zelený výtok, bez iných príznakov (žiaden zápach, spevnenie, pichanie,...) Dnes je streda. Odvtedy ho zaznamenávam na spodnom prádle 2x za deň. Na poradňu mám termín budúci utorok, lekárka má aktuálne dovolenku. Je dôvod na obavu a treba navštíviť pohotovosť alebo bude v poriadku vyčkať do utorka? Ďakujem za odpoveď.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Bez klinických príznakov môžete počkať do utorka - bude asi potrebné zobrať kultiváciu a nasadiť lokálnu liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. 6 dni používam tabletky na posúvanie menštruáciu Norethisteron 5 mg 2X1 idem na dovolenku nieska ráno súm mala trocha slabé krvácanie je to možné dostať menštruáciu Ďakujem

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Záleží aj na tom, kedy ste začali užívať tabletky. Ak tesne pred očakávaným menzes, tak nemusia byť účinné. Ja by som v užívaní tabletiek pokračoval ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den od minuleho piatku mam cudne priznaky mam nevolnosti bolenie hlavy unava.. a bolestie v potbruchu ako keby som mala menstruaciu ale nemam a niekedy sa citim ze mi je velmi teplo.. aj stalo sa mi ze som nasla trochu krvi na spodnej bielizni ale memstriuacia to nebola a mam aj caste mocenie a strasnu chut do jedla.. mestruaciu som mala 18 augusta...

28 Aug 2022 - Dobrý deň. V prípade bolestí a krvácania navštívte Vášho gynekológa, ktorý Vás komplexne vyšetrí - príčin Vašich ťažkostí môže byť veľa....S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Na pravom vaječníku mi bola diagnostikovaná cysta o veľkosti 76x65 mm. Doktori u nás vidia iba operatívne riešenie tohto problému. (Diagnóza D27). Chcela by som sa spýtať, aký máte Vy názor, či jediná možnosť je operácia, alebo sú tu aj iné neinvazívne spôsoby ako tento problém vyriešiť. Zatiaľ bolesti nemám, iba si cítim také pnutie na pravej strane. Cyklus som mala "riadený " duphastonom, ktorý som mala začať užívať na 16. Deň MC (pravdepodobne kvôli ktorému aj cysta vznikla). Avšak sa mi stávalo že na 11-ty až 14-ty deň som mala krvacavy výtok (ktorý duphaston potom zastavil) Bojím sa operácie, nakoľko by som chcela mať 2. Dieťa. A celkovo sa bojím, že po tejto cyste nebude jednoduché otehotnieť (dcérka bude mať v októbri 2 roky) Už od 18tich bojujem s cystami,no doteraz som ich nikdy nemala až takto veľké. 2x som bola už kvôli nim aj hospitalizovaná. Neviem ani akým zázrakom sa nám podarilo počať dcérku (nakoľko nemám do dnešnej doby pravidelný cyklus). Aktuálne mam 32 rokov a bojím sa že s týmito cystami a pribúdajúcim vekom druhé dieťa bude menej a menej reálne. Veľmi pekne ďakujem za Váš názor a Vašu odpoveď. S pozdravom Zuzana Hubová

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Pri danej veľkosti cysty je vhodné operačné riešenie. Alternatívou je punkcia cysty pod ultrazvukovou kontrolou, ak to anatomické pomery a lokalizácia cysty dovoľuje. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na gyn. vyšetrení mi to steru vyšli výsledky ktoré ukazovali akési atypické bunky číslo 3. Preto mi gyn. odporučila brat deflagyn na 3 mesiace aby sa obnovila sliznica a opätovne spravil ster. Môžem mat počať tohto obdobia pohl. Styk s partnerom ? Ďakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Tesne po aplikácii by ste nemali pohlavný styk. Mimo toho nevidím žiadne obmedzenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať..spoznala som potencialneho noveho partnera o ktorom viem, že bol v minulosti s osobou ktorá mala genitalny herpes. Moja otázka znie či ma môže nakaziť? Alebo teda či sa genitálny herpes prenáša aj keď je v pokojnej fáze ?ďakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Genitálny herpes je infekčný len pri výseve typických vyrážok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,vážený pán doktor Kudela.Ja by som sa rada informovala ohľadom môjho problému s maternicou. V októbri 2021 som absolvovala hysterosk.zákrok v Prahe,resekcia septa v maternici.Septum bol príliš masívny v celej dutine v strede pozdĺž tympádom bol potrebný 2.zákrok v januári 2022.V júni pri poslednej kontrole bolo všetko v poriadku,maternica pekne zahojená,dutina tiež pekného tvaru.Môže nastať baby projekt, lenže pri každej ovulácií mám silné bolesti,ktoré som mávala aj predtým ale bolo mi povedané,že to bol veľký zákrok a potrebuje to čas,že tie bolesti sú v poriadku.Tympádom z druhej stránky tie bolesti neznamenajú tiež,že ešte maternica nie je pripravená na graviditu? V Prahe nám navrhli už po 3mesiacoch po zákroku je možné sa pokúšať,ale radšej pre istotu sme počkali dlhšiu dobu aby neskôr nenastali komplikácie počas tehotenstva. Zatiaľ druhý pokus tiež neuspešný a tiež nie sme si istí,či sa oplatí čakať a radšej neskúsiť hneď IVF?Prosím poraďte,aký je Vaš názor.Ďakujeme,pekný deň.

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Po takom zákroku by som čakal minimálne 6 mesiacov. Samozrejme, je vhodné konzultovať odborníkov v oblasti reprodukčnej medicíny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa informovat ohladom hpv v ústach. Asi pred dvoma rokmi som mala problémy aj s krckom maternice robili mi konizaciu. Posledneho pol roka a boli v hrdle na pravej strane, ucho, a pri vyplazeni jazyka mám vpravo úplne vzadu na boku jazyka taký zvláštny spicaty výrastok. Chcela by som vedieť ako to je s hpv v ústach, obávam sa najhoršieho. Mám 31 rokov a mala som 6 sexuálnych partnerov. Ďakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň - nemyslím si, že to je následok HPV infekcie. Skúste skonzultovať odborníka v oblasti otorinolaryngológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan docent. Ako sa postupuje ak vyde zene cytologia Ascus, bez pritomnosti Hpv? Su tam zapalove zmeny na krcku, ale nikde sa nepise ake? Su to zmeny po HPV infekcii, alebo je tam kvasinkova infekcia, pripadne tam moze byt chlamydia, mykoplazma, ureaplazma? Na čo treba v tomto pripade zobrat ster? Mam aj ranku na krcku. Dakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň. Cytologické zmeny ASCUS sú v 50 % prípadov bez HPV infekcie. Áno, je vhodné hľadať inú príčinu týchto zmien, eventuálne je tam benígny HPV, ktorý HPV test nezachytí. Odber kultivácie a špecifickej kultivácie, lokálna liečba, probiotiká sú vhodným postupom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa opytat na vysledky z LBC cytologie ci sa mam obavat ked mi vysli: Bez intraepitelových zmien a malignity STER: Uspokojivý - bunky TZ prítomné INÉ ZMENY: reaktívne bunkové zmeny , metaplázia vrátane nezrelej MIKROBIÁLNY OBRAZ: Döderlein HORMONÁLNY STAV: Je v súlade s anamnézou Vystupňované reaktívne zmeny, zvážiť kontrolu o 6m. Dakujem velmi pekne za info

26 Aug 2022 - Dobrý deň, cytológiu máte v poriadku. Neviem, prečo chcú kontrolu o 6 mesiacov. Postačujúci interval je aj 12 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Prosim vas, ak mi vyjde Pap 2, znameto to v Bethesda klasifikacii vysledok Nilm alebo Ascus. Mam 42 rokov, ranku na krcku maternice, kvoli tomu mam vytoky. Moj gynekolog s tym nic nerobi, ze ked mam Pap 2. Z beznej cytologie pride vysledok aj ci zena nema Hpv? Nemam si dat urobit testy aj na nieco viac? Su nejake kremy, čipky ako indonal, papilocare co si mam dat, aby sa mi ranka zahojila, ked si ju zatial nechcem dat osetrit edc. Dakujem

26 Aug 2022 - Dobrý deň. PAP II je negatívna cytológia. HPV test si môžete dať spraviť na vlastnú žiadosť. Pri opakovaných výtokoch je nutné doplniť kultiváciu a špecifickú kultiváciu. Indonal môžete užívať..takisto Papilocare, pokiaľ máte ranku na krčku maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať na CT vyšetrení mi bolo zistené toto:cervix uteru rozšírený na 7,2 cm s nehomogennou štruktúrou a zníženou denzitou postkontrastne okolo 50 HU.v oblasti pošvy a na prechode pošvy a cervixu plynové kolekcie priečne v rozsahu 4,4x2,3 cm a kraniokaudalne v dĺžke 5,3 cm,voľná tekutina v malej panve s denzitou 20 HU,známky cervicitídy, mala by som mať hneď obavu že ide o rakovinu?

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Podľa stručného popisu a bez obrazovej dokumentácie sa nedá k nálezu vyjadriť - je pravdou, že krčok je zväčšený a má pozmenenú štruktúru. Viac Vám ale neviem povedať bez ďalších lekárskych nálezov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, užívam hormonálnu antikoncepciu KarlHleight skoro 3 mesice. 7 augusta som mala s priateľom pohlavný vstyk s vyvrcholením dnu ( podľa kalendára to vyšlo na plodné dni). 25 augusta by som mala dostať menštruáciu z vysadenia , ale včera pri pohlavnom vstyku som si všimla že mám plodný hlien a Dočítala som sa že to môže byť príznak tehotenstva ak sa takýto hlien objaví ešte pred menštruáciou. A tabletky užívam pravidelne každý deň bez vynechania. Je tu šanca že som tehotná ? Ďakujem za odpoveď. Prepáčte ak vám tento mail prišiel viac krát nijako mi neukazuje že či sa odoslal

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Ani jedna antikoncepcia nie je 100%-ná. Ak si nie ste istá, urobte si jednoduchý tehotenský test voľne dostupný v lekárni. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 25 rokov, na preventívnej prehliadke mi vyšla zhoršená cytológia (Ascus 3a). Moja gynekologička mi spravila odber na prítomnosť HPV, momentálne ešte čakám na výsledok. Zatiaľ mi naordinivala len voľnopredajné lieky ako papilocare a hlivu ustricovú. Mám mať zo zhoršených výsledkov obavy? Zatiaľ som bezdetná ale v budúcnosti chcem mať určite deti.

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Daný výsledok predstavuje len ľahké zmeny, nemusíte sa báť - predpísaná liečba je vhodná. Odber na HPV nič nerieši - vo Vašom veku je pozitivita v jednej tretine prípadov. Cytologickú kontrolu absolvujte o 6-12 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň prajem. Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie mojej správy z histológie. Bol mi odstránený polyp, pričom podľa mikroskopického nálezu bolo zistené: - na povrchu dlaždicový epitel s low-grade koilocytárnou atypiou dlaždicového epitelu - p16 ložisková pozitivita - p53 negat., proliferačná aktivita Ki67 zvýšená v hrúbke 1/3 epitelu - vyšší st. dysplázie nezachytený Záver: Morfolog. condyloma accuminatum s koilocytózou dlaždicového epitelu polypu pošvy, známky HPV infekcie keratinocytov. Prosím Vás, čo to pre mňa znamená? S dlhoročným partnerom chodíme do reprodučného centra, nakoľko máme za sebou 4. potrat, z toho bolo 2x mimomaternicové tehotenstvo. Mám 31 rokov. Za odpoveď vopred srdečne ďakujem.

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Histológia popisuje ľahké zmeny na krčku maternice spôsobené HPV vírusom. Ak boli dané zmeny odstránené v celku, nie je nález kontraindikáciou v plánovaní gravidity. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor chcela som sa opýtať na zväčšenú uzlinu pod pazuchou skôr taký malý opuch bolesť nepocitujem vo februári som bola na mamografii aj ultrazvuku a mám cysty mám mať obavy?mám predčasnú menopauzu je mi 44rokov ďakujem za poradenstvo

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Izolovaný opuch uzliny nemusí byť spojený len s prsníkom. Ak je uzlina bolestivá a sono a mamografia sú negatívne, navštívte Vášho všeobecného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa Vas opytat. Brala som antibiotiká od 27.6 do 31.6. (Fromilid a Ospamox) Poslednú menštruáciu som mala 15.6. Som tehotná a otehotnieť som mohla najskor 29.6. Mozu mat ant vplyv na dieťatko? Dakujem za odpoved.

28 Aug 2022 - Dobrý deň. Daná liečba podľa mňa nemala vplyv na plod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám 36rokov pred 3rokmi mi Gynekolog zistil hpv vírus a pred rokom som podstúpila konizaciu výsledok bol Cin lll každé 3mesiace chodím na kontroly LBC mám negatívne. Gynekolog mi teraz odporučil očkovanie vakcínou Gardasil 9 .Ako 20 ročná som sa dala očkovať vakcínou Silgard. Myslite že sa mám dať znova zaočkovať ? Ďakujem

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Kontroly každé tri mesiace nemajú zmysel, pokiaľ bola operácia dostatočná - stačí kontrolovať cytológiu raz za 6 mesiacov. Podľa mňa má preočkovanie vakcínou Gardasil zmysel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať či gynekológ vie zistiť že som užila tabletku po. Keď hej po akom čase sa to už nedá zistiť?

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Užitie tabletky ,,po,, sa dá len veľmi ťažko zistiť - žiadny gynekológ to nerobí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 23 rokov. Nedávno mi bol diagnostikovaný hpv vírus (16). Doktorovi sa nezdala "ranka" na krčku maternice. Okrem toho som ale dlhodobo (asi 5 rokov) brala hormonálne lieky (estrofem, femoston, injekčne-neofolin, agolutin.. Kvoli centralnemu hypogonadizmu s primárnou ameroeou.. Chcela by som sa spýtať či je potrebné aby sa dal vyšetriť a začal nejako liečiť aj partner. Na kolko moj doktor mi povedal že to nie je nutné. Avšak je to moj jediný sexuálny partner takže som to zrejme chytila od neho. Taktiež by som sa chcela opýtať či v momentálnej situácii prichádza pohlavný styk do úvahy..alebo počkať až po preliečení. Ďakujem za Váš čas.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je na mieste otázka, či prítomnosť HPV 16 spôsobila aj cytologické zmeny. Ja by som skôr stavil na podporu imunity (event. lokálnu liečbu - napr. Papilocare), keďže sa vírus väčšinou z tela stratí, a to hlavne u mladých žien. To isté platí aj pre partnera. Pohlavný styk Vám nikto nemôže zakázať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán docent, Obraciam sa na vás otázku ohladne problémov po Hysterektómi, ktorá bola vykonaná 8.6 za pomocou robota DaVinci. Môj problém spočíva v tom, že mi po 5 týždňoch zistili, že mám na pahyle granulačne tkanivo. Boli mi odporučené vaginálne čapiky Gyntima, zobrali mi vzorku na citologické vyšetrenie. Výsledky neboli dobre, tak mi v zahraničí predpísali macmiror complex. Po 12 dňoch som bola zasa na kontrolu, zobrali mi opäť vzorku na citologické a dostala som vaginálne tablety Gynoflor, ktoré ešte užívam, po doručení výsledkov má pani doktorka kontaktovala, že je znepokojená, nakoľko v pošve mám črevnu baktériu, ktorá tam nemá čo robiť a nasadila mi ATB Amoksiklav 2 x 1000 mg ktorý douzivam v pondelok. Od včera mám bolesti v podbrušku.začala má bolieť chrbtica na pravej strane. Mám aj divertikulitidu. Nemôže tá črevna baktéria pochádzať z ochorenia divertikul? Ešte by som sa rada opýtala, ako sa bude riešiť to granulacne tkanivo? Veľmi pekne Vám vopred dakujem za spätnú väzbu

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Gynekologický zápal nie je spojený s divertikulitídou. Granulačné tkanivo - pokiaľ v pahýli ostane (event. sa zväčší) môže byť odstránené napr. elektrokoagulačnou slučkou. Niekedy je toto tkanivo veľmi slabo vyživované a samo odpadne. Je nutné absolvovať pravidelné gynekologické kontroly po operácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den pan doktor, mam 55 rokov,menstruaciu nemam od roku 2019...citim sa celkom ok,,nemam ziadne problemy pred týždnom som absolvovala preventivne vysetrenie na gynekologii,vzdy som mavala vysledky z cytologie 2.teraz mi gynekolog oznamil ze mi vysli hodnoty 2az3.bohuzial nic blizsie neviem.(lekar je sluzobne na mesiac odcestovany(.chcela som sa spytat ci to znamena nieco vazne alebo ci ozaj staci len kontrola o polroka,ci nastali nejake zmeny na krcku.alebo ci by som nemala podrobit nejakemu podrobnejsiemu vysetreniu na hpv virus,ci si nemam zakupit nejake probiotika na vkladanie..dakujem velmi pekne za odpoved

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Cytologické zmeny II-III sú len ľahkými zmenami. Kontrola o pol roka je postačujúca - eventuálne sa urobí odber na HPV a podľa výsledku budete odoslaná na kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.bola som na konizaci v roku 2012.mala som hpv 16 a18. Počula som že vírus môže časom zmiznúť z tela .je to pravda ?či má môže manžel hocikedy infikovat

14 Aug 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ máte cytológie od operácie v poriadku, bol HPV vírus s veľkou pravdepodobnosťou odstránený. Pri stálom partnerovi je teda miera reinfekcie veľmi nízka.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. 17.7. sme mali s priateľom nechránený styk, čo nie je záruka... Asi po týždni som sa začala cítiť zvláštne, mala som citlivé prsia, pocit nevoľnosti, závrate, asi 2 dni to bolo takto. Potom som sa upokojila, lebo došla menštruácia (10. deň od styku), hoci bola zvláštna, trvala len 3 dni a bola dosť slabá. Môj pokoj skončil, keď mi zhruba 3 týždne od styku a týždeň od domnelej ms začalo byť blbo, vadila mi vôňa mäsa, citlivosť aj na iné pachy, výtok ružovkastý a biely, nenormálna bolesť pŕs, až mám pocit, že sú väčšie, závrate, pocity nevoľnosti, bolesť v podbrušku ako pred menštruáciou, ktorá by mala prísť až o 2 týždne. Citlivé prsia som mala aj pred ms aj predtým, ale nie takto skoro a nie tak dlho ako teraz (už piaty deň). Test som si robila 2x, ale bol negatívny. Príznaky mám, ale už si hovorím, že si to nahováram, ale nikdy doteraz mi takto nebolo... Neriešila som to, pokým sa neobjavili príznaky. Môžem byť tehotná? Ďakujem

14 Aug 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bol opakovaný tehotenský test negatívny, tehotná nemôžete byť. Eventuálne navštívte Vášho gynekológa - urobí Vám ultrazvuk. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.28.7 som bola operovana laparoskopisky -žlčník.v ten deň mi začala aj menštruácia ktorá trvala 5 dní. 10.8 som teraz začala mať krvavý výtok môže to byť aj tou operáciou alebo by som sa mala ísť dať vyšetriť. Ďakujem

14 Aug 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ nemáte bolesti a krvácanie nie je silné, počkajte na ďalší menštruačný cyklus. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Pred pol rokom mi vyšlo HPV pozitívne skoro všetky typy a zároveň CIN1. Po pol roku po opakovanej cytológií sa výsledky zhoršili. V tomto období som sa dala aj zaočkovať. Bola som na kolposkopi, kde sa zistilo že na oboch lábiach je pomerne hrubá mozaika a ide o ťažkú dyspláziu (vraj tam sú aj nejaké predrakovinové bunky). Na konizáciu som už objednaná ale až o mesiac. Môže sa stať že sa to za ten čas zhorší? A viem že je to asi nesprávna otázka ale môže už ísť aj o rakovinu? Ďakujem.

14 Aug 2022 - Dobrý deň. Mesiac určite nie je časovou periódou, za ktorú by sa daný nález horšil. Onkologické ochorenie je nepravdepodobné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Moja mamina má zhubný nádor prsnika. Pred asi rokom jej nador vyoperovali,metastazy nema, chodila na oziare a berie herceptin a hormonalku. Chcem sa opytat, teraz ma asi 15 injekciu herpectpinu. PO podani 18 dávky ju co bude chrániť? Odpoved doktorky bola , ze lieky, ale lieky hormonalne ju chránia na to, aby hormony nevyvolali bujnenie. HER2 tým pádom nebude nic pokrývať. Moze lekár aj viac tých herceptinov predpisat? Mam pocit, že ked a doberie liečba, choroba sa vracia.

14 Aug 2022 - Dobrý deň. HER2 liečba má aj množstvo nežiadúcich účinkov. Predĺženie liečby nie je v štandardných odporúčaných postupoch. Hormonálna liečba je v tomto prípade postačujúca. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prosim Vas minuly rok som mala mikrocystu na prsniku (kontrola o 9 mesiacov 4.3.2022 bola v poriadku sonograficka mi dala termin o rok marec 2023, v tomto case som bola 10 ty tyzden tehotenstva).Dnes 33 tyzden tehot.som bola v tehot.poradni- lekarka mi robila prevenciu ster z krcka mater.+palp.vysetrenie prsnikov - ok a poslala ma zas na prev.sono prsnikov.Pytala som sa ci mam ist ked som bola v marci pov.ze : ano kvoli dojceniu sa potom dlhsie nedostanete..nie je to " zbytocne" aj ked mierne ozarovanie v teh.plus teda 25 e....dakujem za Vas nazor

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Sono prsníkov nie je ožarovanie a je absolútne neškodné. V prípade mikrocysty však veľký zmysel v tomto vyšetrení nevidím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.bola som na konizaci v roku 2012.mala som hpv 16 a18. Počula som že vírus môže časom zmiznúť z tela .je to pravda ?či má môže manžel hocikedy infikovat

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Áno, vírus sa môže z tela odstrániť, a to u oboch partnerov. Pokiaľ máte cytologické výsledky po konizácii odvtedy v poriadku, je pravdepodobné, že ani jeden z Vás už vírus nemá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer želám, mňa by zaujímalo som 3 týždeň po prirodzenom pôrode pri ktorom som bola natrhnutá a tak som sa nevyhla vnútornému aj vonkajšiemu zašivaniu. Problém je v tom že dneska po malej potrebe som sa opatrne utierala okolo šitia a na servítke zostalo trochu jasno červenej krvi, štichy mi vypadávajú a neviem či tam ešte nejaké zostali ( nemám odvahu sa pozrieť) je tá krv zo šitia v poriadku alebo mám navštíviť radšej svojho gynekológa? Ďakujem.

31 Aug 2022 - Dobrý deň. Drobné krvácanie môže byť z uvoľneného stehu - pokiaľ sa krvácanie zhorší ,eventuálne máte pocit, že šitie nedrží, navštívte Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som sa Vás opýtať, či Vy, resp. na SVK, sa vykonáva konizácia krčku aj za pomoci kolposkopa. Zároveň sa chcem opýtať, či neviete, či bude na SVK dostupná terapeutická vakcína proti HPV. Ockovana som Gardasilom. Mám 37rokov, 2deti, po konizácii v nov/2021 (CIN3 / HSIL, ktoré dosahovali aj do úrovne ektocervikálneho resekčného okraja. Endocerv. res. okraj bez displázie.) Posledná cytologia nejasna, kolposkopia CIN3 s odporucanim na dalsiu cytologiu kv. endocervixu. Rada by som sa vyhla amputácii krčka alebo hyster. ak to vobec este bude mozne. Vopred ďakujem, T.

31 Aug 2022 - Dobrý deň, áno sú pracoviská, ktoré vykonávajú konizáciu za pomoci kolposkopu. Ekvivalentom je aj kvalitná obrazová dokumentácia nálezu pred výkonom, ktorá nahrádza samotný kolposkop. Terapeutické vakcíny sú súčasťou klinických štúdií - nie sú ešte nikde dostupné. Nechápem nejasnú cytológiu - vždy musí byť zaklasifikovaná. Podľa nej sa odvíja ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som sa spytat, ako sa lieci chronický zápal krcka maternice,ak mám HPV pozitivne? Dakujem M

28 Sep 2022 - Dobrý deň. Ja by som odporúčal gél Papilocare na 3-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,mám 18rokov a chela by som sa spýtať beriem hormonalnu antikoncepciu uz pol roka. Moja otazka je Prvý krát odkedy beriem antikoncepciu sa mi stalo ze aj po ukončený mentruacie som zbadala na nohavičkách krv čo som nikdy predtym nemala Sice je slabučká ale nikdy som take nemávala po ms A trvá to dlhšie onedlho mam dostat další svoj cyklus, ale od posledneho stale každý deň to spozorujem . Neviete mi povedat co by to mohlo byt a ako to riešiť dalej Idem sa objednat ku svojej gynekologičke ale momentálne ma dovolenku 3 tyzdne ako to mam dalej riesit co by to mohlo spôsobovat dakujem.

28 Sep 2022 - Dobrý deň. Ak užívate antikoncepciu pravidelne, počkal by som na vyšetrenie u Vášho obvodného gynekológa (spolu s ultrazvukom). Takéto krvácanie je možné aj pri užívaní antikoncepcie...alternatívou je aj výmena antikoncepcie za inú. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 64 rokov,v júni mi bola robená konizácia krčka maternice. Záver: Konizát krčka maternice s nálezom CIN 2-3/H-SIL. Kompletná excízia. HPV status:p16+ N87.2 , M-8077/2 SNOMED M: SNOMED T: TNM: Chcem poprosiť Váš názor na výsledky, nie je mi jasný výsledok: HPV status p16+. Ďakujem za Vašu odpoveď.

28 Sep 2022 - Dobrý deň, výsledok konizátu CIN2-3 predstavuje dysplastické zmeny na krčku maternice. p16 je imunohistochemické farbenie preparátu pri diagnostike, ktoré je takmer vždy pozitívne pri výsledku CIN2/3. Je dôkazom vírusovej infekcie HPV. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry podvecer zelam,mam 41 rokov a odkedy mam menstruaciu mi nikdy nevynechala, ako svajciarske hodinky každých 28 dni. Tentokrat mi meska 8 dni, 3 tehotenske testy su ale negativne. Mam neustale tlak v podbrusku a bolia ma krize, symptomy ako pred menstruaciou. Tak isto v poslednom case som mala mykozu, suchu posvu, intimny styk nebol možný pretoze mala som pritom bolesti. Moze to byt vyvolene zapalom, alebo uz som v menopauze? dakujem

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Môže to byť funkčná záležitosť, ako aj morfologická - napríklad cysta žltého telieska, ktorá udržuje cyklus bez menštruácie. V prípade bolestí vyhľadajte svojho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrí den neviem čo to je už viac krát som dostala kŕč na pravej Strane pod prsnikom ale taký veľký že som sa nevedela ani nadýchnuť a to dostávám při prutkom pohybe alebo keď sa chcem zodvihnúť z posteli alebo pri Kašli ešte predtým som to nikdy nemala znicoho nic sa mi to teraz deje

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Dané problémy sú skôr muskuloskeletálne, skúste konzultovať dobrého fyzioterapeuta. S prsníkovými ochoreniami to nemá nič spoločné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, bola mi zistená stredná až ťažká dysplázia krčka maternice, podstúpila som aj biopsiu (výsledky patológa nižšie) - teraz ma čaká konizácia. Chcela by som sa spýtať, či po konizácii bude všetko v poriadku a budem môcť otehotnieť, nakoľko som ešte nerodila. Prípadne aká liečba mi bude nastavená? Aké podporné liečivá odporúčate? Veľmi pekne ďakujem! Predmet vyšetrenia a lokalizácia: 1 - knips biopsia z porcia 2 - endocervix 3 - endometrium Záver patológa - makroopis: 1. 4 belavé fragmenty 2. minimálne množstvo materiálu - hlien Záver patológa-mikroskopicky nález 1k. Styri kompaktné útržky, všetky spravidla kompletne prekryté pôvodnym i metaplastickym dlaždicovým epitelom v prehľad farbení dysplatického výzoru i v dlhsich úsekoch.Okrem toho drobnejsie útrzky len z dlaždicového epitelu, ktoré sú prevažne dysplastického vyzoru. Histologicky obraz prevereny IHC: metodikou p16 s blokovym typom pozitivity v suponovanych úsekoch dysplastického epitelu, ktorá je v rozsahu aj celej jeho hrúbky s histologickymi známkami proliferácie aj do endocervikálnych žliaz. Korespondujúci typ pozitivity je i v metodike Ki-67.Histologicky nález hodnotime ako spektrum dysplázie stredne tažkého stupňa CIN II/HSIL až tažkého stupa CIN III/Cis. 2k. Fragmenty endocervikálnej sliznice, okrem toho d'alsi fragment korporálneho endometria výzoru pokročilej sekrécie a v jeho okolí ojedinelý mikrofragment výzoru dlaždicového epitelu. Histologicky obraz prevereny IHC metodikou p63, Ki-67 a p16, v tychto metodikách histologicky obraz z pohladu pozitivity nie je signifikantny pre zrezanie materiálu. 3k. Korporálne endometriu vyzoru pokrocilej sekrécie s predecidualizáciou strómy. Zhrnutie 1k. Sektrum dysplázie stredne tackého stupa CIN II/HSIL a¿ tackého stupa CIN III/Cis. 2k. Fragmenty endocervikálnej sliznice, okrem toho ďalsi fragment korporálneho endometria vyzoru pokrocilej sekrécie a v jeho okoli ojedienly mikrofragment histologicky obraz z pohladu pozitivity nie je signifikantny pre zrezanie materiálu. 3k. Korporálne endometriu vyzoru pokrocilej sekrécie s predecidualizáciou strómy.

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Konizácia je v tomto prípade jediným riešením. Mojím odporúčaním je očkovanie proti HPV, a to podaním prvej dávky ešte pred samotnou operáciou. Po mesiaci po operácii sa podá druhá dávka, čo Vám už garantuje výbornú ochranu pred reinfekciou a podobnými problémami do budúcnosti. Následne sa očkovacia schéma ukončí 3 dávkou o 6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,momentálne som v 15+5 TT.Mám pocit,že už som jemné pohyby bábätka začala cítiť,no stane sa mi,že niekedy to necítim aj skoro celý deň.Miesto toho niekoľkokrát denne cítim akoby lokálne kŕče v bruchu(na vždy inom mieste to cítim akoby zhluk niečoho,chvíľkove stvrdnutie ,ktoré po niekoľkych sekundách prejde-častokrát to býva po jedle,nie je to ale pravidlo.Môže to byť nebezpečné pre dieťatko?Ďakujem

26 Jul 2022 - Dobrý deň, prvé pohyby dieťatka môže viacrodička cítiť okolo ukončeného 4. mesiaca, prvorodička až v 5. mesiaci. V prípade silných kŕčov radšej navštívte Vášho gynekológa. Veľmi dobre zaberá obyčajné magnézium. S pozdravom. Erik kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám hĺbkovú endometriozu. V slabine, vajecnikoch, maternici, mocovode... plus myomy, nejake cysty a nieco na stene hrubeho creva a crevo a maternica sú zrastené. Majú mi vyberať maternicu aj rezať z čreva. Nevieme ešte či bude potrebné aj lymfatické uzliny vybrať - závisí od ložiska endo. Rada by som sa opýtala ako dlho by asi podľa vás malo trvať zotavovanie sa po takto náročnej operácii. Ďakujem vopred

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Lymfatické uzliny sa vyberajú len pri onkologických diagnózach - tie Vám pri endometrióze nebudú vyberať. Zotavenie po náročnej operácii je niekoľko mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Snažíme sa o bábätko a chcela by som sa spýtať jedno otázku, ktorú mám v hlave. Ak sa mi spermie dostanú do pošvy (1-2) pred ovuláciou a ja následne po pár hodinách alebo na druhý deň masturbujem, ma to nejaký zlý vplyv na spermie? Spomalí ich to? Za vašu odpoved ďakujem :)

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Spermie sú pohyblivé, to znamená, že vitálne spermie už cestujú maternicou. Nemáte teda na ne žiadny vplyv. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň! St.post conisatio por.vag.uteri jun 2020, toho času:nenádorové zmeny-metaplázia,ASC-H-atypické bunky neurčitého významu,nemožno vylúčiť HSIL,koexpresia p16 Ki67 pozitívna vo veľmi ojedinele zastihnutých dysplastických bunkách. V minulosti iba kónizácia, žiadna biopsia s kolposkopiou, žiadne iné liekové preparáty. Ako je vhodné postupovať a čím je vhodné doplniť (v zmysle liekov) pravdepodobne ďaľší operačný výkon(ktorý je najvhodnejší). Ďakujem veľmi pekne!

26 Jul 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je nutné urobiť kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. Aj podľa Vášho veku (ktorý neuvádzate) bude asi nakoniec treba konizáciu opakovať. Ja odporúčam ešte pred samotným zákrokom očkovanie voči HPV - následne ste chránená pred reinfekciou v budúcnosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný večer prajem, Chcem sa opýtať že počas menštruačie krvácam len dva dni, ale mám veľké zrazeniny. Mimo cyklu mám hnedú krv a rovnako aj po pohlavnom styku, pohlavný styk je pre mňa bolestivý a po ňom pocitujem bolesti slabších kŕčov. Rovnako strácam aj lipido. Čo môže byť príčinou? Ďakujem

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Ťažko sa vyjadriť bez základných vyšetrení. Je nutné urobiť gynekologický ultrazvuk, základné vyšetrenie, vyšetrenie krčka maternice, eventuálne hormonálny profil....potom sa diagnostika pohne ďalej...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mám 54 rokov, po 5 mesiacoch som dostala opäť menštuáciu, bola som na kyretáži a v závere správy: - vločky hlienu -endometeriálny korpusový polyp - fokálne so známkami komplexnej hyperplázie s atypiami. V novembri 2021 som bola ma preventívnej prehliadke, výsledky boli v poriadku. Okrem iného mám aj pokles maternice. Ďakujem za odpoveď

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Komplexná atypická hyperplázia s atypiami je indikáciou na odstránenie maternice. Je totiž prednádorovým stavom a konzervatívny manažment nie je vhodný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, na preventivnej prehliadke mi bolo zistene hpv, kontretne zvýšení ascus, bolo mi doporucene to preliecit s papilocare, nakolko pouzivam antikoncepciu vaginalny kruzok tak neviem ci to nebude problém? Ďakujem

26 Jul 2022 - Dobrý deň. Nemal by byť v tomto žiadny problém. Papilocare je určený na liečbu daných stavov. Krúžok nemá na účinnosť liečby žiadny efekt. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Chcem sa spýtať.Pri pôrode my odstránili maternicu lebo som mala placentu zarastenú z maternicu,kŕčok a vaječníky my nechali mávam bolesti pri veľkej potrebe moze to súvisieť stim a ešte sa chcem spýtať či po odstránení maternice môžem ostať tehotná ako myslím mimo maternicove tehotenstvo lebo všeličo som počula že sa to stalo tak sa bojím ..ďakujem za odpoveď

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Po odstránení maternice nemôžete otehotnieť ani v prípade mimomaternicového tehotenstva. Silné bolesti môžu byť spojené aj so zrastami. Ďalej neuvádzate, kedy ste danú operáciu podstúpili....Je vhodné absolvovať vyšetrenie u Vášho gynekológa, ktorý Vás pošle na ďalšie potrebné vyšetrenia....gastro a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som Vas poprosiť o radu.Mam 42 rokov, Sklerozu multiplex(terapia Tecfidera, teraz 3 mesiace zmenená na Rebif) . Pred rokom mi prepukol geniálny herpes (opakujúci sa takmer každý mesiac-na ktorý mi dávajú tabletky Valaciclovir) a vyšiel mi pozitívny Pap a Hpv test-Ascus. Testy som znovu zopakovala teraz po roku a výsledok je LSIL, hpv dna: 39,51,73.kolonoscopia naprogramovana na november. Problém je, že s partnerom veľmi túžime po dieťatku, lenže už rok žijeme ako súrodenci, lebo partner má hrozu z rakoviny(ma oslabený imunitný systém), ktorá by sa mohla po rokoch prejaviť aj keď je to vraj nepravdepodobné...a ja tiež, že ho môžem nakaziť. Neviem ako ďalej...vsade pisu, že virus môže do 2-3rokoch sam zmiznúť,ale čakať do 45 rokov a skúšať mať prvé dieťa v mojej kondícii nie je reálne...som z toho zúfalá a chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. Ďakujem. K.

29 Jul 2022 - Dobrý deň, LSIL predstavuje len ľahké cytologické zmeny a HPV vírusy 39,51,73 sú typy s veľmi nízkym onkogénnym potenciálom. U partnera tieto HPV nevyvolajú žiadne onkologické ochorenia...nemusí mať hrôzu. Doplňte si kolposkopické vyšetrenie a podľa nálezu plánujte veselo rodinu, pokiaľ sa ešte dá...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Na preventívnej prehliadke mi bol diagnostikovaný nález AGC (NOS), ASC-US. HR HPV pozitívny, kmeň 59, p16 negativ. Na základe tohto výsledku som bola poslaná na gyneko-onkológiu, kde ma rovno poslali na kyretáž, bez toho aby ma vôbec vyšetrili. Chcela by som sa spýtať, či mi nemali byť predpísané nejaké lieky a či je tento postup podľa Vášho názoru správny. Ďakujem pekne.

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Neuvádzate svoj vek - dosť to ovplyvňuje postup. Ja by som tam včlenil kolposkopické vyšetrenie s eventuálnym odberom biopsie. Kyretáž je jednou z možností manažmentu cytologického nálezu AGC. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán Dr. Z kultivácie mi vyšla kvasinka , vybrala som polygynax 12 tabl, potom gynophilus restore….cítila som, že to nie je Ok , tak mi lekár už bez kultivácia predpísal fluomizin 6 tabl. , plus beriem probiotika gynimum. Po dobrati mám ale stále pocit , že mám veľa výroku a aj je taký zeleno-žltý , opäť som volala dr. , kultiváciu nezobral, ale predpísal mi entizol 500. Čítala som nežiadúce účinky, tak sa ho bojím užívať nakoľko mám dlhodobo zapalove zmeny krčka maternice . Čo by mi mohlo pomôcť získať želaný komfort v intímnej oblasti . Ďakujem

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Pri opakovanom alebo nedoliečenom zápale je odber kultivácie nutný...takisto aj odber špecifickej kultivácie na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. Entizol ako každé antibiotikum má nežiadúce účinky, ale sú veľmi zriedkavé. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Tento rok som absolvovala očkovanie proti HPV vakcínou Gardasil-9. Nanešťastie, som 3.dávku absolvovala IBA 1 mesiac po 2.dávke, nie min.6 mesiacov po prvej dávke. Ako veľký je tento problém ? Ďakujem za odpoveď

29 Jul 2022 - Dobrý deň. Daný postup je mimo schémy..odporúča sa minimálne 4-6 mesačný odstup od druhej dávky. Očkoval Vás gynekológ ?? Že kde sa stala chyba...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent...chcem sa spýtať,mam odporucenu konizaciu,odložila som ju o pol roka,termín mam 26.9.no mam obavy,či som urobila dobre a nemala sa objednať skôr,predsa len sú to ešte 2mesiace do operácie,myslite,ze to môže prepuknut do rakoviny?mam záver písaný ako HGSIL(CIN.2)Ďakujem pekne za odpoveď

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Môžete byť kľudná, odloženie operácie o pár mesiacov nespôsobí vznik onkologického ochorenia. Stredný stupeň dysplázie nie je tak závažnou diagnózou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, opätovne sa obraciam na Vás nakoľko môj klinický onkológ jemne povedané " nie je veľmi zručný"v komunikácii s pacientom a k mojej liečbe mi nevysvetlil takmer nič. Po troch chemoterapiách - carboplatina + paclitaxel, ma poslal na rádiologické konzílium s návrhom na 25 rádioterapií + 3 brachyoterapie. Po rádioterapii mám absolvovať ďalšie tri chemoterapie. Som po kompletnej abdominálnej hysterektómii s odstránením panvových aj paraaortálnych uzlín (endometroidný CA uteru gr. 2-3). Dve panvové uzliny boli s metastázovým nálezom, čiže štádium FIGO 3C. Pri hematologickom vyšetrení mi okrem KO robí iba onkomarker C 125, ktorého hodnoty sú 2,4. Uvedomujem si však, že LU sú systémovým orgánom, takže adjuvantná liečba je potrebná. Rádioterapia panvy má však popisovaných množstvo nepríjemných vedľajších účinkov na tráviaci a močový systém. Viete mi poradiť, ako ich aspon trochu eliminovať ? Užívam zatiaľ Biobran 1000 mg(3g denne) na posilnenie imunity. Ďakujem za pomoc.

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Informácie o Vašom zdravotnom stave a liečbe sú nutnosťou a veľmi sa divím, že Váš lekár na to nemá čas. Je to najväčšia chyba. Nie som onkológ, avšak kombinovaná liečba je vo Vašom prípade postupom podľa odporúčaní. Rádioterapia je nutná, treba však rátať s postradiačnou cystitídou alebo proktokolitídou. Dané komplikácie sa nedajú moc dopredu ovplyvniť. Skúste konzultovať ohľadom prevencie iného onkológa, pokiaľ nie ste spokojná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ja by som mala jednú otazku, som tehotná 6t. Bola som na utrazuk , tam mi povedali že dieťa vidno aj srdiecko , a ze je všetko poriadku, a na druhom tiždni som zasa bola , už mi povedali že nič nevidno ani srdce . Vraj ničoho nič prestalo, rast à byť. Som veľmi zufala žena, ktorá sa snažíla mat 9 rokov dieta , a nakoniec vám povedia toto, nevie komu mám verit, a ničoho citm také palenie v brušku, nemôžem to byť zo stresu, alebo už bližiaci sa potrat. Alebo mám ísť u iného doktorka. Prosím vás porate mi .ďakujem.

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ embryo prestalo rásť a nebije mu srdiečko , ide o zamĺknutý potrat. Rieši sa konzervatívne väčšinu prípadov. Ak nedôjde k spontánnemu potratu, musí sa vykonať malý chirurgický zákrok. Konzultuje aj iného doktora, pokiaľ nie ste spokojná s informáciami, ktoré Vám boli poskytnuté. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pred asi 5 dňami mi navrela hrčka(možno uzlina) v slabinách na ľavej strane. Pod kožou sa dala nahmatať asi 1,5 cm hrčka. Vytlačila som z nej nejaky hnis. Následne sa deň na to zväčšila asi na 2 cm a bolela, hnis nešiel. Deň na to sa mi ďalší hnis podaril vytlačiť, asi už všetok, hrčka však bola stále asi 2 cm. Dnes už ani nebolí, má asi 1cm pod kožou. Chcem sa opýtať, či môže ísť o niečo vážne a mám urýchlene vyhľadať lekára, alebo radšej počkať zo dva dni a možno to zmizne a o nič nešlo?...

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Mohlo ísť o zapálený folikul. Pokiaľ sa Vám bude hrčka zväčšovať a hnisať, navštívte Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem..som pozitivna na vysokorizikove HPV no nie 16,18. Dostala som aj genitalne bradavicky ktoré mi boli odstránené...cytologia LBC v juni 2022 bola negatívna bez zmien na krčku no pri kolposkopii sa lekárovi zdalo ze je tam malý nalez typu LSIL...je možné aby cytologia bola ok a on vydedukoval pri koposkopii ze je tam nález? Okamžite mi odporučil Gardasil 9... Ze uz vcera bolo neskoro sa očkovať..popravde mam obavy z tejto vakcíny nakolko mam veľmi oslabenú imunitu a beriem injekcie polyoxydonium... prosím o radu ako postupovať v mojom prípade... Veľmi pekne ďakujem

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Kolposkopický obraz sa nemusí zhodovať s cytologickým. Pokiaľ máte však cytológiu negatívnu a HPV pozit, je vhodná kontrola o 12 mesiacov. Očkovanie Vás bude chrániť pred najhoršími vírusmi, ktoré teraz nemáte - HPV 16, 18. Očkovanie je rokmi odskúšané (od 2006) , nemusíte sa obávať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den Pouzivam gel Papilocare,len mam po jeho pouziti svrbenie posvy.Chcem sa spytat,ci existuje aj iny gel,ktory by som.mohla pouzit na chronicky zapal krcka maternice,hpv pozitivne. Dakujem

30 Jul 2022 - Dobrý deň. Na liečbu HPV infekcie samotnej je určený len Papilocare. Variáciami sú Deflagyn, Regresil vaginálne gély...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prosím vás veľmi pekne mohli by ste mi poradiť čo to znamená tie moje výsledky z mr? Najviac ma zaujíma zväčší vaječník a čo znamená ukladanie depozit hemoglobín ale ak ostatné veci čo tam píše prosím vás či by ste mi odporučili ? Čo by ste stým robili ke vyšetrenie ? Postup ? Maternica v AVF, nezväčšená. Na prednej stene tela maternice sa zobrazuje ložiskova lézia priemeru 14 mm, lokalizovaná v myometriu až mierne subserózne, charakteru myomu. V oblasti krčka maternice sa zobrazujú viaceré drobné cystické lézie, v dif. dg. cystae Naboth, ev cystická cervicitida. Pravé ovárium do veľkosti 27x 18 mm v sagitálnej rovine, s prítomnostou drobných cystických štruktúr, najväčšia cystická štruktúra dosahuje 13 mm, s čírym obsahom, najskôr folikuly. Ľavé ovárium zväčšené, v sagitálnej rovine dosahuje 50x 28 mm, cysticky prestavané, s viacerými cystickými formáciami, menšie v dif. dg. folikuly, najväčšia dosahuje v sagitálnej rovine 31x 26 mm, s nepravidelne hrubšou perifériou, s restrikciou difúzie, na pokontrastných skenoch vonkajší okraj steny mierne vysýtený, ostatná zhrubnutá oblasť bez sýtenia. Vnútorný lem steny natívne s T1 hypersignálom, pri proteínovom obsahu- najskôr sa jedná o cystu so známkami zakrvácania, s ukladaním depozitov Hb na jej periférii. Močový mechúr mierne naplnený, bez evidentných patomorfologických zmien. Ústia močovodov volné. Bez zväčšených lymfatických uzlin a voľnej tekutiny v malej panve. Záver: Cystická lézia favého ovária s nepravidelne zhrubnutou perifériou, najskôr pri depozitoch hemoglobinu, stav po zakrvácani. Zväčšenie favého ovária (50 x 28 x 27 mm). Cystické formácie oboch ovárií, najskôr charakteru folikulov. Bez evidentných solidnych zložiek cystických Struktúr ovárii. Myóm tela maternice. Cystae Nabothi eventualne cystická cervicitida. Bez patologickej lymfadenopatie a voľnej tekutiny v malej panve.

28 Sep 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je vhodné nález porovnať s obyčajným gynekologickým ultrazvukom. Magnetická rezonancia popisuje len myóm , retenčné cysty na krčku ( normálny nález) a zakrvácanú cystu, čo môže byť cysta žltého telieska (bežnejší nález u žien), bez nutnosti operačného riešenia. Neuvádzate Váš vek - manažment sa odvíja aj od toho. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, potrebivala by som názor aj iného gyn. V aprili som podstupila kyretaz kvoli myomu a silnej menstruacii. Myom sa nepodaril odstranit cely nekolke je vrasteny v maternici no po dohode z gyn. mi bolo zavedenie teliesko levosert na upravy stielky maternice.histologia ukazala ze mam policysticku maternicu a treba brat hormony alebo teliesko. 2 mesiace po zavedeni som krvacala ze je to normalne, 2tyzdne som konecne nekrvacala. Zacala som spinit 5 dni pred menstruaciou ktora prisla nacas 2.7.a trva az doteraz. Prosim je to normalne? Boleti podbruska nemam len ma obcas boli panvova kost. Je mozne ze mi teliesko nesedi alebo sa mam obavat niecoho?

28 Sep 2022 - Dobrý deň. Všetko závisí aj od veľkosti myómu - pri pretrvávaní krvácania je možné naplánovať odstránenie myómu napr. laparoskopicky. Nutné je však absolvovať opakovaný gynekologický ultrazvuk. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán docent, mám na Vás otázku, 9.6 som mala operáciu - hysterektomia, pustili má domov na 3 deň všetko bolo OK, nekrvacala som, bolesti skoro pominuli.Šetrím sa stále. Po týždni som začala viac krvácať, slabšie špiniť. Posledné 2 dni krvácam intenzívnejšie a cítim nepríjemný zápach. Je to prosím normalne? Za spätnú informaciu Vám vopred ďakujem

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Niekedy sa v priebehu hojenia špinenie vyskytuje. Avšak ak krvácate jasnou krvou a silnejšie, plus máte zapáchajúci výtok, môže sa rozvíjať lokálna infekcia...hneď navštívte svojho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. V marci mi bola diagnostikovana rakovina vajcovodu a pri operacii mi všetko vybrali. Teraz sa liečim, mám za sebou 3 chemoterapiu. Dnes som spozorovala slabé spinenie z pošvy, hnedý výtok. Mám sa obávať? Strašne som sa zľakla. Nemôže to byť vedľajší účinok chemoterapie? Dakujem pekne

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Nemalo by to byť nič podstatné, u Vás bola maternica odstránená a pahýľ šitý stehmi..možno tam je zdroj krvácania. Radšej sa ukážte u svojho obvodného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán dr. Iba chcem doplniť info … obidve cytologie boli L-SIL… neviem čo sa deje , že kontrolný odber po 5 mesiacoch sa tak zhoršil . Čo bude nasledovať , je to bežne ? Alebo už mám žiť v strachu ?

29 Jun 2022 - Dobrý deň. Cytologický výsledok LSIL predstavuje len ľahkú zmenu. Bežný je väčšinou konzervatívny postup. Buďte pokojná a dôverujte aj svojmu gynekológovi. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň . Prosím vás chccem sa spytat, v novembri min roku mi vyšla zlá cytológia ascus. Robila sa rozšírená ktorá teraz vyšla úplne negatívne ale že pozitívne hpv. Že mám prísť o rok na kontrolu , že to nemám riesit. Ale nechapem keď mám teda ten hpv mám to nechať len tak a čo partner keď má aj on? On si nacital že môže dostať pri oralnom styku rakovinu hrtana a pod. Asi sa boji viac jak ja, môj dr to ani neriešil. Ja priblemy nemám ani partner ale čo robiť že ako sa dá toho zbaviť. Ďakujem za odpoved, prajem pekný deň.

29 Jun 2022 - Dobrý deň. HPV infekcia sa väčšinou spontánne odstráni v rozpätí niekoľkých rokov. Pokiaľ sa Vám cytológia zlepšila, je to na dobrej ceste. Kontrola o rok je správna. Onkologické ochorenie hrtana je zriedkavé - Váš partner sa nemusí báť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Od prekonania Covid (2x očkov.) moja imunita nie je 100%. Mala som problémy s trávením, obličky ma pobolievali a prešlo to až na ženské problémy. Najskôr mi bol nasadený Lomexin,o mesiac Gynazol krém, to som už bola po bežnej ročnej prehliadke,kde mi dr.oznámila,že mám prísť opäť o 6mes.na odbery, aj na HPV, i keď si skôr myslí, že je to tým, že v čase odberu som mala zápal(inak ich už mám chronické, keďže za rok aspoň 1x sa niečo vyskytne a vždy keď mám oslabenú imunitu a chorľaviem). Užívam aj tinkturu z byliniek,nakoľko PMS som mala posledné mesiace s bolesťou prsníkov, únavou, sem tam nechutenstvom do jedla, menzes som mala veľmi silný v trvaní 8dni so zrazeninami.Toto sa upravilo behom 1mesiaca a teraz po ďalšom menzese už zrazeniny vôbec neevidujem a ani samotnú PMS,únavu a pod..Po skončení menzesu mi avšak bol nasadený Macmiror v dôsledku svrbenia/pálenia na vnútorných pyskoch+akoby tam boli pľuzgiere, dr.vylucila herpes a tomu podobne a vyhodnotila to ako poškriabanie a možný infekt z toho,zmena pracích prostriedkov a podobne,pomohol,všetko bolo v poriadku,až následne pár dni pred menzesom zo mňa vyšli počas sprchy akoby hrudky,aj väčšie, bez zápachu,našla som ich viac,pripomínalo mi to ložiská ako na mandliach.V tom čase som prekonávala virózu,problémy so žalúdkom, dva dni bez jedla,ako tak príjem tekutin..Deti si virózou prešli tiež,nakoľko ju priniesli zo školy/škôlky. Nasledne prišiel menzes,no pridružil sa väčší stres,3rodene dieta s virózou hospitalizovane..po menzesi som si všimla drobné hrudky,aplikujem si Lomexin,no svrbenie/pálenie na vonkajších rodidlach sem tam pociťujem. Otazka -mam si posilniť imunitu napr.liekom Isoprinosine?Mám informácie, že velmi pomaha proti vírusovým infekciám rôzneho typu. Mám pocit,že sa na mna všetko lepí a neviem si imunitu dať dokopy,do toho neustále virózy a choroby deti čo tiež neprispieva zdraviu ani psychike. Druhá otázka-Ockovat sa proti HPV ak by už spomenute v prvej otázke "nezabralo"? Trošku sa obávam ďalších odberov i keď musím prísť na ne bez akéhokoľvek zapalu. Áno viem, stres veľa robí,no priznám sa, že mám hlavu v smútku,keďže už 3mes.vyse riešim len gyn.problemy a rôzne virózy okolo mňa a už chcem byť zdravá aj po tejto stránke. Poraďte prosím. Ďakujem

29 Jun 2022 - Dobrý deň. Ohľadom podpornej liečby imunity sa skúste poradiť skôr s imunológom ( aj hlavne kvôli opakovaným zápalom, ktoré popisujete). Očkovanie proti HPV Vám nerieši opakované zápaly, ktoré nie sú spôsobené HPV vírusom. Väčšinou sa jedná o zmiešané bakteriálne, kvasinkové infekcie. Niekedy je to beh na dlhé trate - ja by som odporúčal imunológa, kultivačné vyšetrenie u Vášho gynekológa, probiotiká ako podporu lokálneho mikroprostredia v pošve. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, pred týždňom mi bola bola pani gynekologičkou, po vykonanej preventívnej prehliadke, oznámená HPV pozitivita - typ vysokorizikový. Mala som len jedného partnera, s ktorým už v súčasnosti nie som kvôli nevere - následkom čoho je pravdepodobne aj moja HPV pozitivita, nakoľko pred rokom som bola ešte na HPV negatívna (výsledok po gyn. prehliadke). Prosím, ako dlho ostáva muž pozitívny ? Cca v januári mi partner spomínal "vyrážku" ktorá sa mu objavila na penise. Dnes už viem, že to bol pravdepodobne prejav HPV. Náš posledný styk bol pred troma mesiacmi. Nakoľko sme však prerušili kontakt a ja som vyšla HPV pozitívna až teraz v júni - chcela by som sa v tejto súvislosti opýtať na nutnosť informovania o tejto skutočnosti bývalého parnera (aby HPV potencionálne neprenášal ďalej). Avšak, pochopiteľne, nakoľko netvoríme pár mi je to veľmi nepríjemné - najmä ak je možnosť, že sa tohto vírusu dokáže muž "zbaviť" rýchlejšie (napr. imunita). Je teda možné aby bol ex-partner v súčasnosti HPV pozitívny, ak som ja HPV pozitívna vyšla v júni, pričom posledný styk bol v apríli ? Ďakujem

29 Jun 2022 - Dobrý deň. Je viac ako pravdepodobné, že ste obaja pozitívni na HPV vírus - nemusíte mu to oznamovať. Vyrážka na penise nemusí byť prejavom HPV infekcie - je veľakrát u muža bezpríznaková. HPV pozitivita (teda jej trvanie) je veľmi individuálna..od mesiaca až po niekoľko rokov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.doktor. 3.juna mi bola robila konizacii a kyret. Klinická diag. Ťažká Dysplazia krčka maternice CIN ll-lll. Výsledky z hystologie: Chcela by som sa informovať čo znamenajú moje výsledky. Zachytené sú fragmenty endocervikalnej a istmickej sliznice, samostatne úlomky dlazdicoveho epitelu, ktorý je miestami zhmoždenya slabo prehľadný,minimum rozdrobeneho korporátneho endometria,celkovo bez jednoznačných atypii. Nádoba č2 2 Fragmenty korporalneho endometria proliferačneho vzhľadu,bez atypii. Nádoba č3 3-14.Konizat porcia: -kompletne cirkumforentne spracovaný v 12 blokoch. -povrchovy epitelu zachovaný len cca 40-50% obvodu -v jednom bloku zachytený úsek metaplastickeho dlazdicoveho epitelu s ťažkými dysplastickymi zmenami (na úrovni CIN ll/lll),s fokalnou esxenziou dysplastickeho epitelu do cervykalnych krypt,bez zretelnych prejavov stromalnej invázie,IHC vyš.p16je signif.pozit.,Ki67 zvýšené až na povrch epitelu. -endocervikalny kolumbarny epitel prevažne artuficialne zmenený,v prehľadnejsich úsekoch bez jednoznačných atypii. -resekcne okraje (exo-, endocervikalny a radialny) sú voľne,bez dysplazie,radialny okraj v jednom mieste vzdialený ccc 0,3mm,epitel v endocerv,okraji sčasti odlúčení 15-Drobné fragmenty endometrialnej strómy s myometriom bez atypii. Ďalej by som sa chcela spýtať, pretože mi to žiadny lekár nevysvetlil,či mi bolo pri zákroku odobraté HPV a ako mám vlastne ďalej pokračovať. Kedy môžem začať normálne fungovať a kedy by mala urobiť obvodná kontrolu či sa rána hojí a nariadiť ďalšiu kontrolu. Ďakujem

29 Jun 2022 - Dobrý deň. Výsledky z kanála krčka maternice a dutiny maternice sú negatívne. Odstránená časť krčka maternice obsahuje ťažké dysplastické zmeny - CIN3 ( nie onkologické ochorenie..), pričom sú okraje negatívne. Inak povedané operácia bola vykonaná správne - stačí teraz absolvovať pravidelné kontroly po operácii. HPV vírus by mal byť z krčka maternice odstránený. Najbližšiu kontrolu (cytologickú) budete absolvovať cca o 4-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , čo bude nasledovať ? Ide o rakovinu ? Preventívny odber 18.1.22 cytológia : cervix LBC VIALKA PAP, bunky TZ prítomne , prímes polynuklearov mala , metaplázia, L-SIL- LOW-GRADE skvamozna intraepitelialna lézia , NILM- negatívne v zmysle intraepitelualnej lezie alebo malignity …. Hpv z 18.1.22 …. HPV DNA16,18 negat ale pozit na prítomnost jedeneho alebo kombináciu vysokorizikových HPV typov zo skupiny 31, 33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68….. HPV RNA pozit na prítomnost jedného alebo kombináciu vysokorizikových HPV typu 16,18 a 31,33,35,39, 45,51,52,56,58,59,66, 68 )… nato nasadený deflagyn a po vybratí kontrola odber 7.6.22 v kultivácii kvasinky ( mala som začervenanie a svrbenie )…. Kontrolná cytológia vyšla horšia : CERVIX LBC VIALKA PAP, CINtec Plus, bunky TZ PRÍTOMNE , prímes polynuklearov stredná , Metaplazia, reaktívne zmeny , Atrofizujuci epitel , koexpresia p16 a Ki67 je pozitivna …. Dúfam , že som uviedla všetko zo správ … čo to znamená pre mňa … nie som zaockovana proti Hpv . Neskôr to môže znamenať aj rakovinu ? Tie zmeny ak nastali po tak krátkom čase znamená niečo zle ? Na pravidelne ko chodím raz ročne , teraz kvôli Hpv skôr . Prvý krát mi bolo robené aj Hpv .

27 Jun 2022 - Dobrý deň. prvú cytológiu udávate ako LSIL, čo vôbec nie je spojená s onkologickým ochorením. Druhú cytológiu ste nenapísali - len histologické charakteristiky. Neviem sa teda presnejšie vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím vás chcem sa opýtať na cytológii mi nevyšli dobre výsledky ( ASC-H (Atypical Squamous Cells- cannot exclude HSIL). Bola mi odporučená kolposkopia a biopsia, medzi tým mi meškala menštruacia a mám pozitívny tehotenský test, chcem sa opýtať či je možna kolposkopia pripadne nasledujúca konizacia aj počas tehotnosti ? Ďakujem za info

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Kolposkopické vyšetrenie je možné - podľa nálezu sa dokonca môže odobrať aj biopsia. Konizácia je krajným riešením a aj to len v prípade podozrenia na zhubný nádor, čo u Vás nepredpokladám. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, dostala som od lekárky Deflagyn, nakoľko som mala na krčku nejaké zmeny, aplikujem si to prvý mesiac a nedostavil sa menzes, iba špinenie, je to normálne pri užívaní Deflagynu? Ďakujem

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Meškajúca menštruácia nie je spojená s užívaním Deflagynu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som po konizacii kvôli pretrvavaniu hpv 16 lsil, je možne po konizacii užívať papilocare? Viete mi dať info či je lepši papilocare alebo deflagin?

30 Jun 2022 - Dobrý deň. Ja by som skôr po operácii užíval lokálnu liečbu napomáhajúcu hojeniu ako napr. Cicatridina. Nerozmýšľali ste nad očkovaním voči HPV? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás, o 4 dni mám plánovanú konizáciu krčka maternice avšak ma dnes začalo bolieť hrdlo, asi to bude angína. Môžem tento zákrok absolvovať? Ake to môže mať následky? Ďakujem za rýchlu odpoveď.

24 Jun 2022 - Dobrý deň. V prípade akútneho infektu je vhodné operáciu preložiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Chcem sa spýtať ako vážny je záver z CT: Cysticko-solídne TU ložisko malig. charakteru v kaudálnej polovici obličky pod hilom veľk. 35x37x35mm bez prerastania Gerot.fascie, bez trombozy v.renalis Kôrové cysty obličiek Bosniak 1,2 Dá sa to liečiť ešte? :( Ďakujem

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Táto otázka patrí do rúk urológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň. V pondelok som bola na kolposkopicke vyšetrenie u špecialistu v nemocnici a spravil mi aj biopsiu. Na toto vyšetrenie ma poslal môj gynekolog pretože pri pravidelnej preventívnej prehliadke mi vyšla cytologia HSIL, pritom pol roka dozadu som mala PAP2 a HPV negatívne. Nie celkom môj gynekológ chápal tieto výrazne zmeny za tak krátky čas. Na výsledky z biopsie stále čakám ale z koloposkopie boli takéto. Vulva bpn. ,pošva bez zápalu ,portio kónické ,bránka ektopion ,po aplikácii kys. octovej zvýraznené acetodenzné ložiská na hornej pere č. 12 a 1 a dolná pera č. 5-6 veľkosti 4 a 3 mm , bez políčkovania, bez mozaiky ,bez priebehu atypických ciev. Viem že všetko ukáže až výsledok z histologie ale som z toho hrozne vystresovaná. Neviem čo mám čakať. Doktor povedal že to z toho kolposkopickeho vyšetrenia tak dramaticky nevidí. Chcela by som vás poprosiť o váš názor z týchto výsledkov ktoré zatiaľ mám pretože ako pacient im moc nerozumiem. Myslíte že mi hrozí konizacia? Mam 25 rokov a detí zatiaľ žiadne.

23 Jun 2022 - Dobrý deň. Cytológia HSIL znamená ťažké dysplastické zmeny - kolposkopia je v tomto prípade nutnosťou. Popisované drobné lézie na krčku môžu odpovedať cytológii. Je možné, že biopsia potvrdí cytologické zmeny. V tom prípade je konizácia správnou voľbou - zákrok je stále konzervatívny a s minimálnym vplyvom na budúce tehotenstvo. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň …čo to znamená koexpresia p16 a Ki67 je pozitivna po liečbe deflaginom . ( defiagin mi bol nasadený pred štyrmi mesiacmi … , kvôli HPV DNA16,18 negat ale pozit na prítomnost jedeneho alebo kombináciu vysokorizikových HPV typov zo skupiny 31, 33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68….. HPV RNA pozit na prítomnost jedného alebo kombináciu vysokorizikových HPV typu 16,18 a 31,33,35,39, 45,51,52,56,58,59,66, 68 )Mám čakať , že mi oznámia, že mám rakovinu ?

23 Jun 2022 - Dobrý deň. P16 a Ki67 bývajú pozitívne pri HPV infekcii a spojených cytologických zmenách. Absolútne neriešte onkologické ochorenie. Vhodné bude kolposkopické vyšetrenie - konkrétny cytologický výsledok však neuvádzate. Deflagyn je určený len pre minimálne cytologické zmeny pri HPV pozitivite. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, prosim o radu, mala som nechraneny pohlavny styk a po par dnoch ma zacalo boliet podbrusko, viac vlavo az do krizov a k tomu vytok-velmi slabo do zlta, bez nejakeho zapachu. Nikdy som nemavala taketo problemy. Moze ist o bakter.infekciu-zapal? Mozem si na to nasadit atb Dalacin? Pripadne ake lieky by ste mi odporucili? Dakujem velmi pekne za pomoc

23 Jun 2022 - Dobrý deň. Áno, môže ísť o gynekologický zápal. Je vhodné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý odoberie aj kultiváciu. Sama si antibiotiká nenasadzujte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer p. doktor, pod pazuchou som si nahmatala napnutu žilu a ako keby v nej 3 hrčky. Najskôr bola jedna, teraz ako by sa rozdelila na a sú tri. Môže sa jednať o onkologicke ochorenie? Mám 40 rokov. Ďakujem za odpoveď.

23 Jun 2022 - Dobrý deň. Najskôr navštívte Vášho obvodného lekára - posúdi vhodnosť ešte ďalších vyšetrení ako je napríklad ultrazvuk. Pravdepodobnosť onkologického ochorenia je minimálna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň! Posledných pár týždňov som bola veľmi vystresovaná kvôli štátnym skúškam a menštruácia sa neobjavovala. Denne som plakala, takmer som nejedla. Okrem toho mám PCOS. V čase, keď mi mal prísť, som mala malý hnedý výtok, ako vždy. Urobila som si dva testy, oba boli negatívne. Stále mám trochu obavy. Používali sme ochranu, len na začiatku nie niekoľko minút, a viem, že je možné otehotnieť z predkolenia. Kedy sa podľa vás všetko vráti do normálu? Vopred ďakujem za odpoveď!

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Doprajte si oddych od stresujúceho prostredia. Potom by sa aj menštruačný cyklus mal napraviť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,som 6 rokov po ozarovani panvoveho dna,kontoly raz rocne vysledky su dobre,akurat ma trapia genitalie,konecnik a koncova mocova trubica,chcem sa opytat,ci sa poskodena sliznica v priebehu dalsieho prezivania nejako ukludni,alebo je to uz trvale poskodene a ake su vyhliadky,dakujem.Spozdravom onkopacientka Maria Vek 60 rokov,kontraindikacna liecba

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Rádioterapia má bohužiaľ aj Vami spomenuté dlhotrvajúce následky. Zmiernenie symptómov je možné, kompletné vymiznutie skôr nepravdepodobné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, v máji 2021 som absolvovala radikalnu operaciu maternice, vybrali mi aj uzliny kvoli rakovine tela maternice (adenokarcinom plus zmiesany typ),v auguste 2021 som ukoncila radioterapiu ( absolvovala som 25x)a chcem sa spytat ci po tom vsetkom mozem uz ist tento rok v auguste na dovolenku k moru?Vopred Vam dakujem za odpoved

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Po ukončení onkologickej liečby spolu s absentujúcimi znakmi návratu ochorenia máte dokonca nárok aj na kúpeľnú starostlivosť. Samozrejme dovolenka je možná - skôr slnenie na prudkom slnku neodporúčam. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som Vàs poprosiť o informácie o možnostiach vyšetrenia krčka maternice bez poškodenia panenskej blany. Na ster z krčka mám vek, riziko hpv je nízke, ale nie úplne nulové. Lekár potvrdil intaktný hymen a vyšetruje ma len externe. Použitie klasických zrkadiel neprichádza do úvahy, ale nechcem niečo zanedbať. Čítala som, že v detskej gynekológii sa používa vaginoskop, pri ktorom riziko roztrhnutia hymenu a bolesti nehrozí - dal by sa pomocou vaginoskopu odobrať aj ster z krčka na cytológiu? Ak môj gynekológ vaginoskopy nemá, môžem žiadať o odoslanie do špecializovanej ambulance? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

24 Jun 2022 - Dobrý deň, Pokiaľ ste pohlavný styk nemali, je pravdepodobnosť prítomnosti infekcie HPV na krčku maternice nulová. Nemusí sa odoberať cytológia a už vôbec nie pomocou vaginoskopie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa opýtať chcela by som otehotnieť ale môj priateľ.je vyliečený onkológ a predtým ako bol chorý nedal zmraziť spermie do spermobanky preto sa pýtam teraz je vyliečený a nedarí sa to už tie spermie sú slabé alebo vznikajú nové a časom sa podarí ale má stále erekciu aj ejskulaciu

24 Jun 2022 - Dobrý deň - v tomto prípade odporúčam jednoznačne konzultáciu v reprodukčnom centre. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrí chcela bisom sa spitat stále sami robí trhlina naohanbie neviem čo to je dakujem za odpoved

24 Jun 2022 - Dobrý deň - je nutné gynekologické vyšetrenie u Vášho obvodného lekára. Inak Vám poradiť neviem. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, veľmi pekne prosím o radu, nakoľko som zúfalá. Cca pred dvoma rokmi som mala na hrádzi diagnostikovaný “ fibroma perinaei”, cca taký 2, možno 3mm veľký. Lekár mi kázal pomastiť si to Lapisom a teda spáliť. Môj gynekológ je vlastne onkogynekolog v rokoch. Vravel, že je to fibromcek z holenia. Keďže som sa presťahovala, zmenila som gynekológa, zmienila som sa mu o fibromčeku a povedal, že to trebalo chirurgicky odstrániť a poslať na histologiu. Teraz som celkom vystrašená, lebo mám vážne strach, čas nevratim no bojím sa. Ešte dodám, pred začatím sex života som bola ockovana Cervarixom, žiaden promiskuitný život ….. vek 38. Neviem teraz čo ďalej a či mám žiť v strachu….. no gynekológ mi vravel že ten fibromcek je klasicky, ako sa napr robia pod pazuchou, z holenia…… Ďakujem za Vašu odpoved

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Fibróm je nezhubný nález - buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň , mám 20 rokov a s priateľom sme sa snažili mať babo no nedari sa Akurat teraz som dostala o týždeň skôr menštruáciu a mávam bolesti v podbrušku a pichanie tiež mohli by ste mi poradiť o čo by pravdepodobne šlo ?

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Neudávate ako dlho sa snažíte otehotnieť. V prípade akútnych bolestí je nutný gynekologický ultrazvuk u Vášho lekára- príčin je totiž mnoho. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor,vo februári po preventívnej prehliadke mi bol zistené Hpv(cytologia v poriadku).Moja lekárka ma upokojila že tie najvážnejších 16 a 18 nemám prítomné.Nasadila teda liečbu Regrasilom +imunogyn.V auguste mi kázala prísť na kontrolny ster. Môže sa môj stav po tých 6 mesiacoch zlepšiť alebo mám skôr očakávať ďalšie komplikácie? Ďakujem za Vašu odpoveď

24 Jun 2022 - Dobrý deň. Skôr môžete čakať dve možnosti - rovnaký nález alebo zlepšenie stavu. Chvíľu trvá, kým sa telo HPV vírusu zbaví (12-48 mesiacov). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, p. docent, chcem Vás poprosiť o Váš názor aj napriek tomu, že si v súčasnosti uvedomujem, že nikto mi momentálne nemôže dať koncovú odpoveď, nakoľko ma čakajú zákroky k nej vedúce. V lete 7/2021 som mala OC nález : ASC H, HR HPV infekcie a expresie E6/E7- dôkaz vo vzorke. Súčasne mi spravili biopsiu kde sa písalo: - mikrofokálne zachytený atypický grandulárny epitel, - skvamózny epitel s dyspláziou ľahkého stupňa CIN 1/ LSIL, poliferačný index ki 67 v mieste dysplázie signifikantne transmukozálne elokovaný, - najskôr sa jedná o mikroložisko adenokarcinóm in situ HPV asociovaný. Toto som konzultovala s lekárom v BA, spravili znova biopsiu, konizáciu nie, lebo som bola v 13 t tehotenstva a vyšlo im nasledovné: - bez atypií, bez dysplázie skvamóznej zložky /bez SIL/, - bez nálezu AIS v rozsahu vyšetrených rezov, - reaktívne zmeny oboch zložiek asociované so zápalom p 16,pri korelácii s predchádzajúcim nálezom v knips nenachádzame v našom materiáli pôvodne identifikovanú atypickú grandulárnu léziu. Ukončené riešenie s pokračovaním po pôrode- marec 2022. Teraz v máji som bola na cytológii v BA- píše sa tam: Gynekologická exfoliatívna cytológia - ektocervix, endocervix NILM - nález nesuspektný z intraepiteliálnej neoplázie a malignity na bunkách plochého epitelu a atypický endocervikálny nález AGC FN, CINTEC plus: test pozitívny na žľazovom epiteli, KI 67 pozit, p16 pozit. HPV 18 pozit. Žľazové bunky atypické endocervikálne AGC FN. Lokalizovaná lézia môže byť vysoko v endocervikálnom kanáli. Navrhnutá vysoká konizácia, kyretáž. Prosím o Váš názor, mám obavy, či sa nemôže jednať o už invazívny proces v tomto smere. Ďakujem za Vašu odbornú odpoveď. S pozdravom.

24 Jun 2022 - Dobrý deň. V gravidite sa väčšinou volí konzervatívny postup - operácia je indikovaná iba pri podozrení na zhubný nález. Preto Vám robili len biopsiu. Na druhej strane diagnózu suspektnú z adenokarcinómu in situ ste mali už pred tehotenstvom (ak to dobre chápem). Už vtedy to malo byť riešené konizáciou. Po pôrode Vám pretrváva nález s atypiami, ktoré môžu byť spojené aj s adenokarcinómom samotným. Konizácia je viac ako nutná na definitívne doriešenie stavu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 43 rokov, 2 deti (18 rokov a 15 rokov - prva dcera dojcena 15 mesiacov, druha 2 roky) a moje problemy zacali pred cca 2 rokmi. Z nicohi nic mi scervenala a opuchla polovica prsnika pod bradavkou. Prsnik sa aj zvacsil. Dostala som antibiotika, vraj zapal pravdepodobne z prasknutej a vytecenej cysty. Nasledne po preliecceni na kontrolnom sone a mamografii bolo vsetko ok, len na tom postihnutom prsniku zostali pozapalove zmeny. Od vtedy pozorujem na podprsenke/pyzame 2-3x do mesiaca kvapku. Robili mi z toho 2x cytologiu, vzdy negativny vysledok. Pred rokom mi nasli v tom istom prsniku bjd zahusenu cystu alebo FA. Objednali ma na punkciu, na 4x robili odber, ale doktorka uz pri odbere zhodnotila, ze bolo malo tkaniva odobrateho. Vysledky to len potvrdili, ze vysledok je nereprezentativny, nakolko vzorka bola nedostatocna. Navrhli mi, ze tento utvar budu sledovat, ci sa zvacsuje. V 3/2022 som bola na kontrolnom sone, vsetko bolo ok, FA rovnakej velkosti. V 5/2022 som sa v noci zobudila na bolest v prsniku (tesne po menzese) a nahmatala som si tam tvrdu hrcku 3cmx1,5cm. Objednala som sa na kontrolu. Doktorka ma poslala na sono s punkciou s podozrenim na denznu anechogennu cystu v LDQ. Dnes 31.5. mi obsah vytiahli - boli to 3ml sivozeleneho zakaleneho obsahu a poslali ho na cytologiu. Do spravy mi dr. napisal namiesto doterajsej BIRADS 3 uz BIRADS4a. Do 5 dni mi maju prist vysledky, potom sa musim objednat k dr., a az ta mi povie, ci to bolo v poriadku. Chcem sa spytat na Vas nazor. Mam sa obavat nalezu, ked ta cysta bola este v marci makka a nebolestiva na dotyk a teraz sa z nicoho nic zapalila a zacala boliet? Mam nervy z toho, ze uz ma dr. dal do BIRADS4a. Tych 5 dni bude velmi dlhych pre mna. Dakujem velmi pekne za ochotu a skoru odpoved. Pekny den vam zelam.

31 May 2022 - Dobrý deň. Všetko záleží aj od výslednej cytológie z cysty. Pri nejednoznačnom náleze sa odporúča aj magnetická rezonancia alebo definitívne riešenie s odstránením celého ložiska popisovaného ako BIRADS4a. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent,prosím vás o váš názor a vysvetlenie výsledkov.Tekutá cytológia výsledok:skvamózne epitélie neg. v zmysle intraepiteliarnej neoplazie alebo malignity,atypické glandulárne epit. bližšie neurčené/AGC/perzistujú celkom ojedinelé abnormné žľazové zhluky,hodnotenie je limitované malým množstvom endocervikálnych buniek.Dop:frakcionovaná kyretáž a bioptické vyšetrenie. Výsledky z biopsie po FK: fragmenty myometria s regresívnymi zmenami na povrchu s okrskami krašovaného bližšie nehodnotiteľného endometria/submukózny leiomyom?/vo vzorke č.2aj malý atrofický endometriálny polyp. Dalo by sa prípadne objednať do vašej ambulancie na konzultáciu a vyšetrenie? Ďakujem za odpoveď Mogyorosiová

31 May 2022 - Dobrý deň, v histológii nie je zachytená sliznica z kanála krčka maternice, kde môžu mať origo popisované cytologické zmeny. Áno, môžete sa objednať do ambulancie v rámci UNM ( Martin), kde pôsobím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor. V 06/2021 mi vyšla "zlá" cytológia (HSIL ASC-H). V 10/2021 mi vyšiel taký istý výsledok s tým, že mám pozitívny HPV 16 a do toho som bola pozitívna na chlamydie trachomatis a ureaplasma parvum. Dostala som antibiotiká a moja p. doktorka ma poslala do onkogynekologickej ambulancie, kde ma p. doktorka (bez vyšetrenia) rovno poslala na konizáciu, s čím som nesúhlasila. 11/2021 som bola na kolposkopii, kde mi bolo vidieť malú ranku ale nebola "vhodná" na operáciu. S p. doktorkou sme sa dohodli na kontrolu o pol roka. 4 mesiace som užívala Papilocare, kontrolné vyšetrenie na chlamýdie mi nerobili. Posledná cytológia (po pol roku) je taká istá ako predtým. Je mi odporúčené ísť na konizáciu. Pri poslednom odbere mi p. doktorka povedala, že mám malý krčok maternice. Nemám ešte ani 30 rokov a ešte nemáme s manželom dieťa, po ktorom veľmi túžime, avšak čakáme na moje kontroly a výsledky.Chcela by som sa Vám spýtať, či konizácia bude mať v mojom prípade možný negatívny dopad na budúce tehotenstvo? Či existuje ešte nejaká možnosť ako sa "vyhnúť" zákroku? Či môže byť manžel HPV pozitívny a aj napriek mojej snahe (lokálnej liečbe) si to "spolu prenášame"? Moje "telo" mi vraví, aby som zbytočne nenechávala zasahovať do vnútra, veľmi túžime po dieťati a už sa nám nechce čakať. Avšak neviem sa rozhodnúť, čo je správne a ako sa rozhodnúť. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

31 May 2022 - Dobrý deň. Opakovaný nález popisovanej cytológie pri pozitivite HPV16 je indikáciou k operačnému riešeniu. V súčasnej dobe majú konizácie minimálny účinok na budúce tehotenstvo. Nie je múdre otehotnieť s danými výsledkami - doriešte si ich radšej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p.Doc.chcela by som sa informovat na Vas nazor 1.4.22 mi bola robena USG prsnikov kde zisteni nahodny nález :Bilateralne sa prsna zlaza nachadza centralne a v HLQ,vpravo v HLQ na č.10 sa javi area porusenej sonoarchitektoniky na ploche cca 7,5x6,5mm,s dorzalnym tienenim na rozhrani MQQ solitarna cysta velkosti cca 4x2mm,vlavo v HLQ a v HMQ cystado velkosti 5,5x3mm.Doporucena biopsia tu som absolvovala 11.4.22 s tym ze prve 2 vzorky prazdne s drobnym utrzkom tkanivaa,tretia vzorka kompaktny sulok tkaniva.Vysledok biopsie:1.fl.I.Mikrofragmenty tk 2.fl.II.Tenky belavy pruzok tk.PAs,AM,ER,PR,HER2,E-cadh,p63,Ki67 Zaver:1.Drobna vzorka tvorena vlaknitym vazivom,tukom a loziskom glandularnej hyperplazie,bez vyraznejsich atypii. 2.Mala vzorka tvorena vlaknitym vazivom,loziskovo duktalna hyperplazia alebo aj izolovane tubularne utvary s atypiami mierneho stupna,vsade je zachovana p63+ periferna vrstva,e-cadherin+,ER+10%,PR+5%,HER2-,Ki67+<5% Zhrnutie:Malo reprezentativnej vzorky. Fibroza s atypickou duktalnou hyperplaziou s atypiami nizkeho stupna. 18.5.22robena mamografia s nalezom Bilateralne obraz prechodneho typu prsnika so zlazovymi reziduami najma centralne a v HLQ,vlavo zlaza zasahuje az do preaxily,miestami horsie prehladna.Vlavo v MQ na CC projekcii ohranicena opacita velkosti cca 6x4mm-dif.dg.intramamarna LU,cysta.Bez patologickych zhlukov MK,bez poruchy architektoniky.Dna 25.5.22 radiologicka konzultacia kde zaver:Vpravo v HLQ v mieste v rajone popis nalezu sonograficky diskretnejsia hypoechog.nepravidelna lozisk .atypia do 8-10mm meniaca vzhlad pri rotacii sondy- mozny korelat k MG lozisk.kondenzacii v HQQ v MLO proj.Bilat.drobne cysty do 5mm,inak fibroglandularne tkanivo bez poruch architektoniky a susp.echostruktur. Dopor:MRI prsnikov s cim teda nemam problem ale doporucuju aj opat biopsiu s cim teda sa moc nestotoznujem pretoze si nemyslim ze po 2 mesiacoch bude nejaky iny nalez.Doplnim pred rokov som absolvovala konizaciu nasledne rekonizaciu z dovodu carcinomu krcku maternice.Dakujem za odpoved.

31 May 2022 - Dobrý deň. Z Vášho popisu vyplýva naozaj vhodné použitie magnetickej rezonancie na bližšiu diagnostiku. Nálezy sú malé - niekoľko milimetrové - biopsia mohla minúť taký malý útvar (preto je na mieste aj opakovanie biopsie). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, ja by som sa chcela informovat som brc1 pozitiv mama ma rakovinu vajecnikov a ja by som chcela ist na operaciu aby mi vybrali vaječníky maternicu proste vsetko chcem sa spytat mala by som si dat vybrat aj krcok? Aky to bude mat vplyv na sexualny zivot? Dakujem za odpoveď

29 May 2022 - Dobrý deň. Pri BRCA pozitivite nie je potrebné odstrániť maternicu. Ako preventívny výkon sa odstraňujú vaječníky a prsníky (mliečna žľaza). Všetko záleží aj od Vášho veku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať na bazálnu teplotu v tehotenstve. Musí mať tehotná žena na začiatku tehotenstva BT 37 a viac stupnov? Uz tyzden mi tehotensky test ukazuje pozitivitu, avšak BT sa drží na 36,6 - 36,7. Ďakujem

29 May 2022 - Dobrý deň. Teplota nemusí byť až taká odpovedajúca, hlavne keď je k dispozícii veľké množstvo rozdielnych teplomerov. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o zvýšenej bazálnej teplote, ale to nie je 100 % pravidlom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Som po odstránení maternice 2 mesiace, mesiac bolo všetko ok. Teraz som už druhý krát chorá. Začalo to pálením pri močení,zistila sa krv v moči, mám antibiotiká Gyrablock ale aj krém na svrbenie v pošve. Bohužiaľ sa mi objavili divné pľuzgiere alebo vriedky na pyskoch, je ich dosť. Neviem či mám správnu diagnózu?

29 May 2022 - Dobrý deň. V prípade zhoršovania zápalu aj na vonkajšom genitále je nutné absolvovať ďalšie vyšetrenie u Vášho zmluvného gynekológa, ktorý podľa klinického nálezu zmení liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na krčku maternice mám nález, konkrétne ascus a chcela by som sa spýtať či to môže mať vplyv na otehotnenie? (Minulý rok v auguste som spontánne potratila)....DR. mi odporučil papilocare gél na 3 mesiace na preliečenie, potom kontrola. A to by som mala ešte jednú otázku že či môžeme normálne mávať v priebehu liečby pohlavny styk alebo radšej nie? Ďakujem

29 May 2022 - Dobrý deň. Cytologické zmeny nemajú vplyv na otehotnenie. Je však dobré ich doriešiť pri opakovanom náleze aj s kolposkopickým vyšetrením. Liečbu máte vhodnú; pohlavný styk Vám nemôže nikto zakázať, hoci to niektorí kolegovia tak odporúčajú. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. doktor, chcel by som sa opýtať ohľadom HPV.. Kedysi sa mi vyhodili kondylomi tam dole a kozna doktorka mi robila testy na všetky pohlavne choroby.. a vyslo mi tam že mam Hpv.. a chcem sa opýtať, keď mi zo steru z uretry vyslo hpv, tak ktoré hpv mi mohlo vyst to ktoré sposobuje kondylomi alebo to vysokorizikove HPV? diky za odpoved..

29 May 2022 - Dobrý deň. Záleží aj od HPV testu. Niektoré testy vedia zachytiť aj benígne typy ako 6 a 11, ktoré spôsobujú genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prosím o vysvetlenie a vas názor. záveru mri.v kranialnej stene uteru ložiskova lezia 36×29 s cystickymi event.nekrotickymi castami.vs.hypercellularizovany myom.zachytena volna tekutina v panve.dakujem.

29 May 2022 - Dobrý deň. Popisujete myóm s degeneratívnymi zmenami a početnou bunkovou zložkou. Manažment závisí od Vášho veku, či myóm rastie alebo spôsobuje bolesti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som tri týždne po komplexnej abdominálnej hysterektómii s odstránením panvových aj paraaortálnych uzlín (adenokarcinóm endometria). Začala som slabo vaginálne špiniť. Môže to súvisieť s procesom hojenia pošvového kýpťa, alebo je niekde problém a mám kontaktovať lekára ? Ďakujem

29 May 2022 - Dobrý deň. Špinenie sa môže objaviť - ak je to jasná krv, eventuálne je krvácanie silnejšie, hneď kontaktujte Vášho gynekológa alebo kliniku, kde ste boli operovaná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Pred 3 mesiacmi som prestala kojit a pred 3 tyzdnami som bola operovana na mimomaternicove tehotenstvo. Par dni po operacii som zbadala v zrkadle nepravidelny hrbol na prsniku, ked ho prehmatam necitim nic alebo ked tak skor take makke akoby zdurena mliecna zlaza (je to podlhovaste). Niekedy je vidiet viac niekedy menej, mam pocit ze reaguje na teplo, ale mam aj velmi vela strii a velke prsia. Na preventivne usg prsnikov chodim raz za rok a vzdy bolo negativne (naposledy ale september 2020 kvoli tehotenstvu som vynechala). Teraz mam usg naplanovane za tri tyzdne. Bolesti ziadne. Moze sa jednaj o nador a mam ist urychlene na usg alebo to moze byt iba mliecna zlaza a nemusim sa hned plasit? Dakujem za odpoved.

29 May 2022 - Dobrý deň, hlavne keď hrčka mení tvar/veľkosť sa skôr jedná o zdurenie žľazy. Nemusíte sa hneď plašiť - počkajte na ultrazvuk o tri týždne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Ozývam s po dlhšej dobe s mojim problémom…/ BA preventivky ku gynekologovi chodím pravidelne, cytostery ok. Cítim bolesť nie vždy, akokeby v slabine, smerom vyššie. Asi v mieste jak je Venusin pahorok, no v tom zahýbe jak je noha…. Neviem presne to lokalizovať. Lekár mi robil USG a vraj z gynekologickeho hľadiska všetko ok. Ja neviem prečo to tam cítim….. Chcem sa opytat, či môže byt nejaké skryte onko ochorenie( ženské) a prejavuje sa to takto…. Alebo je to len z “prechladnutia”. Ďakujem. Ostávam s pozdravom

29 May 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ Váš obvodný gynekológ uzavrel nález ako negatívny, nebude tam žiadne onkologické ochorenie. V tej lokalite sa ani gynekologické nádory nevyskytujú. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Mam 30 rokov, 2 deti a som pozitivna na HPV virus. Bola som na biopsii krcka maternice, ktora potvrdila stredne tazku dysplaziu CIN II, HSIL. Lekar mi odporucil konizáciu, ktora ma caka cca o 2 mesiace. Ma podla vas u mna vyznam ockovanie proti HPV a ak tak pred konizáciou, alebo po nej? Ktoru z vakcin odporucate? Dakujem za odpoved.

29 May 2022 - Dobrý deň. Očkovanie má veľký význam s prvou dávkou už pred konizáciou. Na trhu sú dve vakcíny - obe sú efektívne. Novšia vakcína (Gardasil) chráni aj pred benígnymi typmi vírusov, ktoré spôsobujú genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám menšie obavy. V januári mi zistili prítomnosť mykoplazmy. Preliečila som ju antibiotikami, ktoré mi predpísal doktor. No stále, som pociťovala jemné príznaky, ako slabé štipkanie či diskomfort. Bola som za spat za doktorom. Povedal, nech to nechám na imunitu. No po 5 mesiacoch sa nič nezmenilo, tak som išla spat na výter, z ktorého mi vyšlo, že je všetko v poriadku. Žiadnu prítomnosť choroby. Bojím sa nájsť nového partnera, aby som ho nenakazila. Pretože sa necítim, že to úplne prešlo. Poradíte mi prosím čo robiť?

29 May 2022 - Dobrý deň. Kontrolný ster Vám vyšiel negatívny - nemôžete teda nakaziť partnera. V tomto smere by som sa nebál. Skúšali ste aj lokálne výplachy eventuálne probiotiká? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Prosila by som o radu. Pred rokom mi našli polypy, ktoré aj odstranili. Pred par dnami som bola na prehliadke a su tam znovu. Lekar mi povedal, ze u niektorych znovu narastú a naplanoval dalsiu operaciu. Ponukol mi vsak ci si nechcem dat teliestko, ktore zabranuje opatovnemu rastu. Deti este nemam, ale jedneho dna by som ich chcela mat. Zaujimalo by ma ci je naozaj mozne aby polypy znovu narastli a hlavne v tak kratkom case. A tiez ci je vhodne aby som si nechala zaviest teliesko.velmi pekne dakujem za odpoved.

24 May 2022 - Dobrý deň. Ak myslíte polypy v dutine maternice - sú to len nevýznamné slizničné anomálie, ktoré v reprodukčnom veku reagujú na hormonálne zmeny. Všetko závisí aj od toho, či plánujete v najbližšej dobe rodinu. Vtedy by teliesko nebolo vhodné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať ohľadom vírusu hpv.kazdy rok chodím na preventívnu prehliadku a tento rok.mi zistili hpv virus.partnera mam už dlhodobo toho istého a viem ze on tak isto pomimo nič nerieši.ide na vyšetrenie aj on aby sme vedeli ci to ma aj on ale asi pravdepodobne áno.chcela som sa opýtať ohľadom liečby ktorú mi stanovil lekár na 3 mesiace ci budem aj potom prenášac alebo sa to dá zastaviť aby som nemohla nakaziť partnera.dakujem

24 May 2022 - Dobrý deň. Lokálna liečba na HPV vírus môže podporiť jeho odstránenie z tela. HPV vírus môže byť už v tele dlhšie - asi Vám nerobia každý rok ster na HPV vírus ( nie je súčasťou preventívnej prehliadky ). Cytologické zmeny nepopisujete, v tomto smere by som sa vôbec nebál. Nerozmýšľali ste nad očkovaním? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Doktor. Prosím vás viete mi vysletlit čo znamenajú moje výsledky? Záver patológa: Viaceré útržky z oblasti TZ,ale aj z endocervikalnej oblasti, ktoré sú kryté prekryté pôvodným,ale aj metaplastyckym dlazdicovym epitelom v časti dysplastickeho výzoru. Histologicky obraz dopĺňa fokalne akceptovaná chronická zapalova celulizacia a ďalšie drobnejšie útržky len z dlazdicoveho epitelu a s ojedinelou drobnou skupinou i endocervikalnych zliazok. Histologicky obraz prevereny IHC:metodikou p16 s pozitivitou v suponovanych úsekoch dysplastickeho dlazdicoveho epitelu blokoveho typu, ktorá je v rozsahu 2/3 hrúbky a fokalne i v celej hrúbke,korešpondujú ci typ pozit.ako v metodike pqy je v metodike Ki-67. Histologicky obraz hodnotíme ako dysplaziu stredne ťažkého stupňa CIN II(HSIL),fokalne ťažkého stupňa CIN III/CIS. Zhrnutie: Dysplazia stredne ťažkého stupňa CIN II (HSIL),fokalne ťažkého stupňa CIN III/CIS.

24 May 2022 - Dobrý deň. V správe neuvádzate, odkiaľ je výsledok histológie..operácia?..biopsia?. Histologické zmeny popisujú ťažké dysplastické zmeny. Je nutné operačné riešenie v zmysle konizácie. Ďalej si je nutné uvedomiť, že výsledok nehovorí nič o onkologickom ochorení - nemusíte sa báť. Riešením je jednoduchá operácia a následné pravidelné kontroly. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň na Ct vysetrini mi v axile zistili denzny areal o veľkosti cca 35x22 som po vyberaní uzlin v januvari 2022 a po oziaroch november 2020 a z ct vyšetrenia sa jednoznačne nedá vylúčiť lokorecidiva ma by len veľmi zaujímalo co znamená ten denzny areal popis ct by som vám mohla poslať na imejl ďakujem za odpoveď Gabriela

23 May 2022 - Dobrý deň. V tomto prípade by som doplnil magnetickú rezonanciu alebo PET-CT vyšetrenie na vylúčenie recidívy ochorenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim,prosim vas na akeho odbornika sa ma obratit moja 73 rocna mama,ked pred 15 rokmi prislq o prsnik a 12 uzlin,teraz sa jej po vpichu na CT vysetrenie objavil opuch celej ruky,kde ma odobraty prsnik,absolvovala 10 dnovu rehabilitaciu,bez vysledku,cievne,gynekolog,prsnikarka. Nikto vec neriesi,pytaju sa jej co s tym maju oni robit. Maminka je nestastna a bezradna,akemu specialistovi patri takyto problem. Dakujem dakujem vopred za odpoved

23 May 2022 - Dobrý deň. Po CT vyšetrení nebýva trvalý edém ruky. Skôr by som to prisudzoval vzniku lymfedému s oneskorením po chirurgickej liečbe. Rehabilitácie treba rozšíriť, pokiaľ ostatné vyšetrenia boli negatívne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pan doktor opakovane na ct brucha aj mri pecene kvôli nálezu na peceni,mi zachytil voľnú tekutinu v panve.myom o ktorom viem roky so znamkami nekrozy.na gynekologi lekar nič nevidel.dlhodobo užívam dupaston mam nulové hodnoty progesteronu.1,7 v lutealnej faze.mam 43 rokov.ovulaciu už necítim.cystu nemám len stále 15 mm folikul bol tiež .zachytený..neviem z čoho.stale ta tekutina.a co znamená myom 4cm s nekrozou.moze toto všetko súvisieť pravdepodobne s metastázou pecene,ktorú mi zistili len pred pár dňami..moj gynekológ tam nič nevidí.dakujem.

23 May 2022 - Dobrý deň, k vyjadreniu je hlavne potrebná celá dokumentácia s vyšetreniami a obrazovými prílohami (CD). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som zúfalá a preto vás prosím o radu v januári som išla na gynekologiu kvôli bolestiam prišli mi zle výsledky z cytologie a preto mi brali vzorku s krcka maternice kde mi prišli tiež zle výsledky pap 3 a je mi doporučené odstranenie maternice ,lenže bolesti mam stále tak po vyše troch mesiacoch mi zobrali moč a zistili zapal mocoveho mechura liečili mi to už 5 antibiotikami ale žiaľ žiadne nepomohli a preto sa chcem opýtať je vhodné si teraz nechať odstrániť maternicu keď mám stále ten zapal ? A nemohol ten zapal mocoveho mechura skreslit výsledky z cytologie aj stej vzorky krcka maternice ? Keďže som ten zapal mala od začiatku. Za odpoveď vám ďakujem veľmi pekne

23 May 2022 - Dobrý deň. Pri zápalovom procese v tele nie je dobré operovať (vo všeobecnosti). Zápal močového mechúra nie je príčinou cytologických zmien. Vami popisované zmeny si však neviem dať dokopy s odstránením maternice. Musíte konkretizovať histologický výsledok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.uz dlhšie cítim svrbenie na klitorise. Včera som si tam našla ako keby malinke znamienko, alebo chrasticku. Tak v rohu. Co by to mohlo byt. Výtok ani nič také nemám.

23 May 2022 - Dobrý deň. Je ťažké sa vyjadriť k nálezu - absolvujte preventívne vyšetrenie u Vášho gynekológa, ktorý Vám odporučí ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Mám partnera sme spolu rok. Jeho bývalej partnerke zistili rakovinu krčka. Je vhodné si urobiť test na HPV vírus? Čo by ste mi poradili ? Ďakujem

23 May 2022 - Dobrý deň. Poradil by som len pravidelné preventívne prehliadky u zmluvného gynekológa spolu s odberom cytológie tak ako doteraz. HPV test si však môžete priplatiť ako extra vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať mali sme s manželom sex a roztrhol sa nám kondóm ale on mi tvrdí že sa urobil - dokončil rukou že to do mňa nepustil tak ale ja neviem ..je ozaj možné že do mňa nič nedal alebo je to nemozne ďakujem za každú odpoveď

23 May 2022 - Dobrý deň. V tomto prípade je všetko možné - ak ste si nie istá, urobte si tehotenský test s odstupom času. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som po prekonaní rakoviny krčka maternice v r. 2020 jún, celková HYE. Doteraz bolo všetky odbery a kontroly v poriadku. Trojmesačné. Teraz som prekonala 2x po sebe covid a onkomarker CEA stúpol na hodnotu 12,5. Môže byt tento marker zvýšený aj pri prekonaní zápalu?

23 May 2022 - Dobrý deň. CEA nie je typický pre rakoviny krčka maternice okrem jedného špecifického typu - adenokarcinómu. Hodnota CEA je relatívne vyššia, doplnil by som pre istotu kontrolnú magnetickú rezonanciu malej panvy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa opýtať, že ak mám pohlavnú chorobu ktorú som chytila od priateľa..Ale ja už mám nasadenú liečbu ale on ešte nie a spíme spolu, je možné ju dostať znova? Alebo sa môže ešte raz rozšíriť? Ďakujem. Potrebovala by som čím skôr odpoveď ak ste vlastne zameraný aj na toto..

23 May 2022 - Dobrý deň. Pri pohlavných chorobách je pravidlom preliečiť oboch partnerov naraz, aby nedochádzalo k opakovaným infekciám. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 32r a aktualne som po 2.porode. Viac deti uz neplanujem. Mam PCOS a rozmyslala som, ci v takejto situacii nie je zvysene riziko malignity ( vzhladom na PCOS) a ci nie je do buducna vhodna nejaka forma prevencie. Dakujem

23 May 2022 - Dobrý deň. PCOS znamená len mierne zvýšené riziko vybraných gynekologických nádorov; nemusíte byť v strese. Terapia PCOS je hlavne spojená s problémami otehotnieť. Hormonálna liečba však môže byť aj u Vás na mieste. Konzultujte Vášho obvodného gynekológa ohľadom možností liečby. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent, môjmu priateľovi boli odstránené 2 condylomata v oblasti penisu. Preventívne som ihneď po zistení, že sa jedná o condylomata išla na stery k svojej gynekologičke s tým, že môj priateľ mal condylomata spôsobené pravdepodobne HPV vírusom a chcela som si byť istá. Gynekologička mi však urobila stery a dnes prišiel vysledok a sú to stery na kvasinky, mykoplazmy a ureoplazmy a všetky chvalabohu negativne. Viete mi prosim vysvetliť, ako to súvisí s HPV? Nerozumiem, prečo mi boli robené tieto stery keď som jasne povedala viackrát, že som mala styk s priateľom, ktory ma podozrenie na HPV. Ďakujem a prajem krásny večer.

23 May 2022 - Dobrý deň. Dané stery sa bežne používajú na diagnostiku špecifických zápalov ( myko+ureaplazmy) v indikovaných prípadoch. Veľakrát býva pozitivita daných patogénov pri HPV. Na otázku, že prečo boli dané stery odobraté, Vám najlepšie odpovie Vaša gynekologička. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň.dnes som bola na vyšetrení a doktorka zistila na krčku maternice nejaku vydutinku.Sama nevedela identifikovať čo to je.o mesiac mám kontrolu a keď to tam bude tak navrhuje kyretaz.V novembri som mala robenu preventívnu a všetky výsledky boli dobré.Neviete čo to môže byť? Mám 39 rokov a na prehliadky chodím pravidelne.Dakujem

24 May 2022 - Dobrý deň. Určite by som hneď neindikoval kyretáž. Cytológiu máte podľa Vašich údajov dobrú, možno by som doplnil expertné kolposkopické vyšetrenie, ktoré vieme urobiť aj u nás v Univerzitnej Nemocnici Martin. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, som po operacii - vyberani cyst z oboch vajecnikov rezom cez brucho. Islo o pomerne velke cysty, nezhubne. Chcela by som sa opytat kedy je bezpecne mat pohlavny styk, jazva je sice v poriadku, ale bojim sa aby sa vnutri nieco neporusilo. Dakujem.

24 May 2022 - Dobrý deň. Vyslovený zákaz neexistuje. Ja osobne by som počkal mesiac-dva. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,Potrebovala by som sa informovať ohľadom Zoladex,Užìvala som počas liečby rakoviny prsnìka 2 roky Zoladex!..Chcem sa opýtať,koľko trvá návrat menštruácie po Zoladex?Teraz už mám vysadený Zoladex 3 mesiace a ešte nemám menštruáciu..ďakujem za Vašu odpoveď..Kamila

19 May 2022 - Dobrý deň, po ukončení liečby Zoladexom sa vo všeobecnosti znova objaví menštruácia do 12 týždňov. Okrem Zoladexu ste však určite užívali aj inú onkologickú liečbu, ktorá má vplyv aj na funkciu vaječníkov. V tomto prípade môže byť efekt liečby dlhodobejší ako 3 mesiace. Samozrejme je vhodné doplniť aktuálne gynekologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som v 38tt tehotenstva a vyšiel mi pozitívny ster na streptokoka. Lekár mi predpísal Macmiror Complex 500. Môžem popri tejto liečbe cvičiť s Aniballom? Ďakujem

19 May 2022 - Dobrý deň. Ak máte aj klinické prejavy zápalu, určite s Aniballom necvičte. Macmiror sa vkladá na večer, preto ak sa rozhodnete pre cvičenie, odporúčam skôr cez deň. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. doktor.. Prosim Vás vedeli by ste mi poradit, chcel by som sa opýtať ohľadne HPV.. mojej priateľke zistili teraz na prehliadke pozitivny nález zo steru krčka maternice.. ma tam nejaké zmeny na tom krčku, ale zevraj rakovinu nema, že zatiaľ je to viac menej ok.. predpísali jej Gel DeflaGyn na preliečenie.. No a ja sa chcem opýtať ako laik.. Keďže jej vyšiel pozitivny ster na HPV na krčku tak ak sa nemilim ma jeden z tých vysokorizikových typov HPV, však? A druha otázka pán doktor na Vás.. Tym že to HPV ma na tom krčku maternice, tak dokedy bude nákazliva, dokedy nebude mat ten krčok preliečený ci teraz už bude stále prenašač aj keď bude preliecena bez príznakov? Ďakujem za skore inf..

19 May 2022 - Dobrý deň. Test na HPV je určený na detekciu vysokorizikových typov - teda pri pozitivite je na krčku maternice prítomný jeden vírus z tejto skupiny. Väčšina infekcií sa však vylieči spontánne - presný časový rámec sa však nedá určiť. V prípade pozitivity jedného partnera je viac než pravdepodobné, že sa HPV vírus nachádza aj u druhého partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. V lete 21 mi brali krv, kvôli bolestiam v podbrušku. Mala som zvýšený marker CA 19-9 na hodnotu 53. O polroka kontrola, hodnota 65. Tentokrát ma poslal gynekológ riešiť výsledok k obvodnej lekárke. Prosím vás, čo môže tento progres signalizovať. Som dosť v strese, mám tri deti. Mám za sebou tri sekcie, môže byt zvýšený market zo zrastov? Pripadne z cysty na obličke? Ďakujem za vás čas

19 May 2022 - Dobrý deň. Marker CA 19-9 nebýva spojený s gynekologickými problémami. Skôr by som sa orientoval aj na tráviaci systém (hrubé črevo, pankreas). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobry den, mam momentalne z krvi zistenu pozitivitu na chlamydiu trachomatis, hodnoty IgM neg., IgA 3,6 a IgG 1,9 co sa z toho da odvodit, prosim? Dakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Z výsledkov vyplýva, že u Vás neprebieha akútna infekcia. Zvýšené IgG a IgA sú skôr typické pre prekonanú, chronickú infekciu alebo reaktiváciu ochorenia. S pozdravom Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, nahmatala som si na krcku hrcku vo velkosti hrasku, neboli, nekrvaca, je hladka. Posledna preventivka s LBC bola 1/22 neg. Ziadne problémy nemam. Tento mesiac som prestala kojit. Co to moze byt? Mam obavy. Dakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň, ak bola cytológia v poriadku, nemusíte sa obávať. Rôzne retenčné cystičky, zmeny krčka po pôrode môžu vytvárať nerovný povrch. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Už dlhšie ma trápi mierna suchosť v oblasti malých pyskov a klitorisu. Mám pocit, že ten pravidelný biely výtok, ktorý je bežný, sa zredukoval. Bola som u gynekologičky, spravila mi výter a nič nenašla. Tak mi poradila si dať čipky a mastičku. Na čipky som bola moc citlivá, takže tie som nedoužívala. Mastičku používam Mucogyne (a podobné čipky som si objednala, že to skúsim opäť). Moja otázka je: je možné ovplyvniť tvorbu výtoku nejakými doplkami stravy? Nechýba mi niečo v strave, čo by to mohlo ovplyvniť? Alebo som už len odkázaná na používanie mastičiek a čipkov?

30 Apr 2022 - Dobrý deň, strava nemá podstatný vplyv na vaginálny výtok. Skúste doplniť probiotiká a tak podporiť lokálne mikroprostredie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 18 a tieto problemy sa so mnou tahaju uz dlhe roky. (Uz davno pred pohlavnym stykom). Trapi ma totiz kazdy den zeleno zlty niekedy hustejsi niekedy redsi vytok. Nezapacha. Sem tam sa dostavi svrbenie. Prva gyn.mi dala polygynax a potom macmiror no nepomohlo. Vytok sa objavoval rano spolu s mastou alebo rozpustenym polygynaxom s vytokom (mala som pocit ze je ho este viac). Isla som inej gyn.a klasicky, zakl.kultivacie negativne. Robila som nejaku samoliecbu s vyplachmi s cloginom ktory pomohol docastne (hlavne pocas uzivania, po prestani sa vytok vracal). Tiez som skusila vyplachy sodou bikarbonou no efekt podobny ako pri clogine. Raz ked som si robila tyzden vyplachy cloginom a nasledne probiotika gynellu tak sa ten vytok uz hned po prvej tabletke vratil tak som prestala. Gyn. mi robila potom druhy krat kultivaciu na ureaplazmy mykoplazmy aj chlamydie no negativne. Povedala ze mam bakt.vaginozu a dala mi dalacin 2% ktory velmi pomohol. Vytok ziadny alebo priesvitny. Hned po tychto ant som si mala dat gynoflor po ktorom sa mi zeleny vytok zase mierne objavil rano. Tak som s tym prestala a nieco este vyškrabala z dalacinu. (Na 4 dni). Vytok bol miernejsi a nie az tak zeleny. Nasledne po pohlavnom styku sa to zase zhorsilo + som mala svrbenie a jemne spinenie. S tym spinenim som sa stretla uz 2-3x. Myslela som si ze mi nesadla HAK lebo to bolo vzdy tyzden pred menzesom ale hak som vymenila a stalo sa to zase. Svrbenie prislo niekedy aj nezavisle od sexu. Ako je mozne ze mam kultivacie negativne ked mam taketo vazne problemy? Preco mi probiotika nepomahaju?

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Ak Vám pomohol Dalacin (čo je antibiotikum), tak musí byť za Vašimi problémami práve bakteriálna príčina. Áno, bakteriálna vaginóza predstavuje niekedy liečebný problém, keďže to nie je zápal v pravom zmysle slova. Je to skôr len porušená bakteriálna rovnováha desiatok druhov baktérií. Je vhodné používať bariérovú formu antikoncepcie a preliečiť aj partnera. Výplach sódou bikarbónou absolútne neodporúčam ! Skúste inú formu vaginálnych výplachov..Rosalgin a pod. Takisto probiotík je veľa, nájsť vhodnú kombináciu liečby je niekedy komplikované. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, Som rok po konizacii, s výsledkami bez zmenených buniek. Nedavno som bola na vyšetrení, HPV negatívne,avšak výsledok z cytologie je nezrela metaplazia,Skvamozne bunky: Ascus- atypické bunky neurčiteho významu. Odporúčaná kontrola s kolposkopiou o 6 mesiacov. Môžem mať zmeny aj keď nemám HPV? Nemsm ist na kolposkopiu skor?Dakujem

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Popisované cytologické zmeny sú až v 50 % prípadov spojené s negatívnym výsledkom HPV testu. Sú to len ľahké zmeny, preto je odporúčaná kontrola o 6 mesiacov ( tento interval je dostatočný ). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pri vchode do posvy na lavej strane som si nahmatala makku velku hrcku ako mensie vajicko. Ked ju prstom zatlacim mam pocit nutkania na mocenie. Ku gynekologovi sa dostanem iba o tyzden. Nekrvacam mimo menstruacie. Kym som si Nekrvacala som nikdy ani po pohlavnom styku. Na zaklade casteho mocenia a rezania pri moceni som si zaviedla capik canesten , lebo som podobne problemy po pohlavnom styku s mojim partnerom mavala a na druhy den po zavedeni capika som rano nahmatala tu velku hrcku.Capik sa nerozpustil tak som si myslela, ze je to uviaznute tam a to citim.Doteraz som mala pravidelnu menstruaciu. Bola som na preventivnej prehliadke , ultrazvul a palpacne vysetrenie bolo v norme pred 4 mesiacmi a robili mi aj vyter, ale nevedela som sa dostavit kvoly praci pre vysledok a telefon mi sestricka nezdvyhala a na spravy neodpovedala. Myslela som , ze keby tam bolo nieco vazne, tak by sa mi z ordinacie ozvali. Chcela by som sa opytat, ci podla opisu sa da urcit co to asi moze byt priblizne? Dakujem

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Popisovaná veľkosť a tvar nálezu skôr sedí na nález cysty Bartholiniho žľazy (žľazy nachádzajúcej sa po oboch stranách pošvového vchodu). Niekedy sa cysty zvyknú infikovať a vytvoriť absces - ale to vo Vašom prípade je skôr nepravdepodobné vzhľadom na výraznú bolestivosť zápalového procesu. Najdôležitejšie je absolvovať vyšetrenie u Vášho gynekológa - na diaľku sa veľmi ťažko vyjadruje k povahe nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor Kúdela. Chcem Vás poprosiť o krátku konzultáciu a budem veľmi vďačná keď sa Vám bude dať odpovedať. Momentálne mám 35 rokov, mám 3 deti a na siedmom týždni po druhom pôrode som prišla na kontrolu ku lekárovi po šestonedeli. Lekár povedal že všetko je úplne v poriadku, ale včera prišli výsledky z onkocitologie, a bolo tam uvedené “ reaktívne zmeny “, kontrola o 6 mesiacov. Ja som z toho v panike a chcem sa opitat či to môže byt nábeh na rakovinu ?! Čo by som mala v tej situácie robyt ? Ďakujem veľmi pekne vopred za Vás čas

27 Apr 2022 - Dobrý deň, reaktívne zmeny buniek ešte nič neznamenajú a už vôbec nie nábeh na onkologické ochorenia. Kontrola o 6 mesiacov je postačujúca. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor,dnes som bola na preventivnej prehliadke u gynekologicky,spominala som jej ze v poslednej dobe mavam druhy den menstruacie silnejsie krvacanie,sem tam aj s kusmi ako keby zrazenej krvi. Kazala mi 4cykli este odsledovat a potom prist na piaty(posledny)den mensturuacie na vnutorne sono,kedze si mysli ze mam polyp. Mam celkom strach cakat 4m,matka je onkolog pacient(prsnik),mam za sebou prirodzeny porod(r 2014) aj cisarsky(dvojicky,r 2016). Ziadne ine problemy nemam,menstruacia je pravidelna(+-2dni),mimo cyklu nekrvacam ani ziadne ine problemy, no mam nadvahu. Lekarka spominala nejake hormonalne lieky,ci cistenie pokial sa polyp potvrdi. Mam sa obavat niecoho vaznejsieho? Lekarke plne doverujem,len ma zaujima aj nazor ineho odbornika. Dakujem za odpoved

27 Apr 2022 - Dobrý deň, samozrejme dôverujte Vašej lekárke. Aj pri potvrdení polypu sa nejedná ani o prednádorové zmeny ani o nábeh na onkologické ochorenie. Áno..niekedy je nutné jeho operačné odstránenie. Vaša doktorka zatiaľ čaká, polyp môže aj spontánne vymiznúť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor,chcem sa opýtať,či je možné že mi tehotenský test ukáže pozitívny výsledok aj 5 mesiacov od pôrodu? Dakujem

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Normálne to určite nie je - je nutné absolvovať vyšetrenie u Vášho gynekológa ( sono a odber krvi na tehotenský test). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán docent,chcela by som Vás poprosiť o názor,pravidelne chodím na prev.prehliadku a zistili mi vírus HPV 1st.teraz mám 6.mesiacou pouz.Papilocare vaginálny gél,dúfam že pomôžu,, ale moja otázka:ideme k moru či sa môžem kúpať a či slaná voda nespôsobí ešte väčší problém,,možno že je to hlúpa otázka ale bojím sa. Ďakujem za odpoveď s pozdravom Tóthová a pekný deň

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Liečbu máte nastavenú správne, skôr sa obávam, že slaná voda vyplaví vaginálny gél alebo zníži jeho účinok. Ale určite kúpanie sa v mori nemá vplyv na samotnú HPV infekciu a nezhoršuje ju. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den Doc. MUDr. KUDELA já sa chcem spýtať idem na operáciu prsníka 4 maja 2022 odstránenie celého prsníka, koli zhubnému nadoru, keď mi odstránia všetky lymfatické uzliny podpazuší nebudem mat problém ze ruka mi bude opuchat, nehojít sa pri úraze, alebo bolesť hornej končatiny. Ďalej môžem odmietnuť krv, aby mi nedali krv od očkované ho človeka. Nemám nič proti očkovaným ľuďom ale do môjho tela nechcem aby mi dali od očkovaného človeka krv. Ďakujem za skorú odpoveď

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Riziko opúchania ruky pri odstránení lymfatických uzlín existuje. Je vhodné a priam nutné absolvovať adekvátnu rehabilitáciu s odborníkom a pokračovať v nej dlhodobo. Akúkoľvek liečbu...i transfúziu máte právo odmietnuť. I keď som sa s takouto extrémnou a dovolím si povedať aj nelogickou požiadavkou nestretol. Očkovaní sme všetci voči rôznym ochoreniam..rôznymi vakcínami. Je priam nemožné nájsť človeka, ktorý nebol ani raz za svoj život očkovaný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mala by som otázku ohľadom biopsie z krčka maternice. Som objednaná, no pár dní pred zákrokom mám teploty a bolesť hrdla, pravdepodobne ide o angínu. Je možné v takomto stave absolvovať biopsiu? Prípadne, tesne po vyliečení je to v poriadku?

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ ste chorá, vyšetrenie odložte. Po vyliečení nevidím dôvod, prečo by sa biopsia nemala odobrať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, pane docente. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 47 let, jsem už dva roky v menopauze a mám stálého partnera 5 let. V červenci 2021 na gynekologické prohlídce zjištěny HPV viry vysoce rizikové, ne však typ 16 a 18. Cytologie byla v pořádku. Na podporu imunity jsem si zakoupila papilocare gel, který jsem aplikovala půl roku. Na gynekologii jsem šla po půl roce, kdy mi lékař oznámil, že mám cytologii v pořádku L sil a vyšly mi HPV viry všechny vysoce rizikové včetně 16 a 18. Na internetu jsem si zjistila, že L sil jsou už mírné změny na děložním čípku. Prosím Vás o radu, zda bych měla podstoupit kolposkopické vyšetření? Můj lékař mě jen sleduje, další kontrola za 3 měsíce. A zda byste mi doporučil ještě Deflagyn (papilocare byl bez efektu), Indonal a zda toto můžu užívat současně. Užívám Imunoglukan p4 H na imunitu a taktéž mateří kašičku a propolis od včelaře. Celý život bojuji se záněty a výtoky z pochvy. Za odpověď mockrát děkuji.

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Pri pozitivite HPV, cytologickom vyšetrení LSIL je vo Vašom veku aspoň na Slovensku indikované kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. S terapiou Deflagyn a inou by som počkal a zariadil by som sa podľa výsledku kolposkopie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ..bola som pozitívne testovaná na HPV vírus preto mi môj gynekológ doporučil Deflagyn, začala som ho používať asi 3 dni pred tým ako mi mala prísť menštruácia a menštruácia mi neprišla do dnešného dňa a to je cca 6eň meškania. Robila som si aj tehotenský test, ktorý vyšiel negatívne..mohlo to naručiť aj tento liek alebo?

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Deflagyn nemá vplyv na reguláciu menštruačného cyklu. Meškajúca menštruácia má mnoho príčin okrem samotného tehotenstva. Možno je spôsobená len zmenou hladiny hormónov. Konzultujte svojho obvodného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň..chcem sa spýtať..či naozaj rakovina prsníka môže súvisieť s obezitou

27 Apr 2022 - Dobrý deň. Áno, obezita je rizikovým faktorom pre vznik zhubného nádoru prsníka po menopauze. Obezita u mladých žien ich však pred vznikom karcinómu v mladšej vekovej kategórii chráni. Je to zložitejšie, ako sa zdá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň už dlhšie mám potvrdenie HPV chodím každý pol rok na odbery cytosteru ,dnes mi prišla správa od dr že stále na bunkách pretrvávaju ľahšie zmeny ale že kontrola nutná o pol roka môžte mi k tomu niečo viac povedať či sa to nema inak riešiť ? Nebude z toho niečo horšie ? Ďakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Ľahké cytologické zmeny sú indikáciou na konzervatívny manažment a teda pravidelné kontroly (každých 6-12 mesiacov). Dané zmeny sú nízkorizikové a pri ich opakovaní je vhodné doplniť kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent.Z histologie krčka mi vyšiel výsledok HSIL/CIN3.V marci som absolvovala prvu konizaciu kde bolo odstránené zle tkanivo z povrchu krčka,avšak v popise výsledkov bolo,že nemožno vylúčiť poškodené tkanivo hlbsie.19.4 som bola na rekonizaciu,čo očakávať od tohto zákroku?aké sú možnosti?zlepší sa to rekonizaciou alebo čo mam očakávať?HPV pozit 16,Ki87.Som očkovana zatiaľ prvou dávkou Gardasilu,manžel bol na vyšetrení u urologa on je negat. Ďakujem pekne za odpoveď

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Rekonizácia odstránila zmenené tkanivo, ktoré sa nachádzalo hlbšie v krčku maternice (pri negatívnych okrajoch je liečba ukončená). Očkovaním by ste mali byť chránená pred podobnými problémami v budúcnosti. Urobili ste všetko tak, ako sa má...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dala som sa zaočkovať proti HPVčku asi pred týždňom. Ďalšiu dávku mám o 2 mesiace. Zaujimalo by ma, či môžem ísť na tetovanie alebo sa to neodporúča. Ďakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Nevidím v tom kontraindikáciu. Len sa nedávajte tetovať tam, kde sa podáva očkovacia látka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrí deň podstúpila som histeroktomiu odobrali mi maternicu zvolí mionov a vaječníky boli ponechané už dva týždne som po operácii a mam zapachajuci vitok porodila bi som vás či bi ste mi vedeli poradiť ďakujem

30 Apr 2022 - Dobrý deň - je nutné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý Vám predpíše lokálnu liečbu. Návštevu lekára nie je dobré odkladať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, prosím vás o radu,či treba ísť na gynekologické vyšetrenie, keď mám už 70 rokov a naviac, mám už 25 rokov vybratú maternicu a aj vaječníky. Pred dvoma rokmi som chcela ísť na mamografiu,(som vedená v prsníkovej ambulancii pre problémy s prsníkom v minulosti), ale p.doktor mi povedal,keďže som už dlho nebola na gyn.prehliadke,že je to potrebné a potom dostanem vymenny listok na mamograf. Vyšetrenie pre mňa bolo neskutočne bolestivé, až tak, že som krvácala a ešte niekoľko dní som si nemohla sadnúť. Keďže by som teraz,po dvoch rokoch chcela ísť zase na mamograf.vyšetrenie,(bolí ma veľmi prsník), bojím sa, že zase budem musieť to bolestivé vyšetrenie absolvovať. Keď áno,v tom prípade som rozhodnutá radšej na mamograf neísť. Ďakujem za vašu odpoveď. S úctou Anna Reingruberová

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Mamografické vyšetrenie nie je podmienené gynekologickým. Inak povedané...vo vyšetrení prsníkov Vám nikto nemôže brániť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v auguste na preventívke som mala zlé výsledky zo steru. Opakovaný bol v marci. Výsledok zhoršený o dosť. Lekárka odporúča opakovať ster opäť v auguste. Dovtedy mám užívať papilocare a pouvažovať o očkovaní pre mňa a pre manžela (ja mám 40 a manžel 44). Moja otázka: nie je lepšia konizácia?

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Pri zlej cytológii (ako ju opisujete) je vhodná kolposkopia s biopsiou krčka maternice. Podľa výsledku sa potom stanoví ďalší postup. Konizácia sa len na základe cytológie nerobí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý pán doktor, chcem sa spýtať žene vyoperovali maternicu a pri tom jej poškodili močový mechúr tak jej ho zašili a nasadili jej kráter tak že ho musí nosiť mesiac. Urológ jej povedal že tam má len malu dierku tá sa že vie zaceliť, ale ako sa zaceli keď sa jej plní aj močový mechúr aj ten sáčok?. Je možné že sa jej to povolilo?. Ďakujem .

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Podobné poranenia sa zahoja. Šitá stena močového mechúra nemôže byť pod tlakom - preto ten katéter, ktorý odľahčuje samotný mechúr. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám na vás menší dotaz. Počas používanie menštruačných pomôcok som si všimla, alebo som zacítila, menší otvor alebo dierku vo vnútri vagíny, asi tak 5 cm hlboko cca. Je to normálne?

30 Apr 2022 - Dobrý deň. Skôr sa jedná len o anatomickú variáciu sliznice pošvy...nemalo by to byť nič závažné. Určite to nie je kompletný otvor ale len priehlbinka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent, prosím vás chcela by som sa len opýtať či je postačujúca kontrola cytológie po 4 mesiacoch od konizacie? Výsledok histológie Cin3 okraje čisté. Ďakujem

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Áno, kontrola je viac ako postačujúca. Je zbytočné brať cytológiu skôr. U Vás bola operácia dostatočná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent, zistili mi rakovinu krčka maternice 1.štadium 1A, ktorú mi odstránili konizaciou okraje sú voľné, už 1,5 mesiaca som po konizacii všetko ok. Zaujíma ma iba to ci môžem chodiť na masáž, saunovanie a tak zaradiť sa do normálneho života.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Vo všeobecnosti sa neodporúča saunovanie u onkologických pacientov. Teplo potencuje delenie buniek. Je to na zváženie - u Vás bol nález len mikroskopický. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,pán doktor,mám 36 rokov, Už asi 2 týždne pociťujem tahavu,tlakovu bolesť v ľavom prsníku. Sono mám naplánované na budúci týždeň. Dojčím 1 ročného syna,mám za sebou 4 pôrody. Naposledy som mala sono prsníkov robené v decembri v rámci preventívnej prehliadky s negatívnym výsledkom. Je možne,že za tak krátky čas (4 mesiace) by sa mohol v prsníku vyvinúť nejaký patologický nález? Môže byť bolesť aj prenesená z chrbtice?(pravidelne cvcicim sme systém kvôli skolioze).Iné zmeny na prsníku nepozorujem,nemám teplotu,začervenania,opuchy ani hrčku som si nenahmatala. Ďakujem pekne za Vás čas.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Za 4 mesiace sa pri negativite nálezu nemohlo na prsníku nič vytvoriť. Samozrejme, bolesť môže byť aj prenesená - muskuloskeletálna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, 25.3.2022 som sa dala ockovat Gardasil 9 (blolo to cca po 2 mesiacoch od ockovania proti covidu). Den pred ockovanim som cvicila, co som spomenula aj lekarke. Aj po skoro 3 tyzdnoch je miesto vpichu citlive na dotyk + pri zdvyhnuti ruky nahor na miesto pobolieva. Je to normalne aj po tak dlhom case od ockovania? Dakujem

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Bolestivosť v mieste vpichu je relatívne častým vedľajším účinkom - skúste použiť chladivé obklady a slabšie analgetiká. Dané symptómy by mali ustupovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem Vás poprosiť. Na preventívnej kontrole mi Dr. zisti na vaječníku cistoid s jemným septom 1,7mm o 3 mesiace som bola na kontrole už to bola, že cysta. Presne 41x2,9 cystické s 1 septom 1,7mm a fotka... Prosim Vás nejaké extra bolesti nemám, ale bolia ma kríze a viac na pravej strane kde je aj tá cysta. Bolesti som mala ale keď mi robil vnútorné sono. Je to nutné vybrať? Ďakujem za odpoveď.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Záleží aj od Vášho veku a symptómov. Pri bolestiach spojených s cystou je vhodné jej odstránenie. To isté platí aj pre situáciu, keď cysta rastie a pretrváva. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan docent priatelovi boli zistene genitalne bradavice, kondylomy , nasledne som bola vysetrena aj ja a vysledky boli v poriadku. Obaja uzivame rozne vitaminy na podporu imunity a priatel taktiez chodi na ich pravidelne odstranovanie tekutym dusikom avsak vzdy sa objavia znovu cca po tyzdni - dvoch. Chcela by som sa opytat co by sme este mohli urobit pre obmedzenie ich tvorby a ci je mozny oralny sex alebo je potrebne ho uplne vynechat. Dakujem pekne za odpoved.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú niekedy beh na dlhé trate. Absolvovali ste aj špeciálne vyšetrenie u imunológa ? Samozrejme, akýkoľvek nechránený pohlavný styk (aj orálny) je veľkým rizikom pre prenos infekcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Docent. potreboval by som vysvetliť záver patológa po Hysteroskopii. Záver patológa: Endometriálny polyp bez atypií a fragmety vyvinutého poliferačného endometria. Ďakujem. prajem pekný deň.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Záver je negatívny - jedná sa len o nezhubný polyp a hormonálne zmenenú sliznicu dutiny maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, poprosila by som Vás o názor. Zaciatkom decembra mi bol odstraneny polyp na krcku. Nasledne som mala v januar-marec pravidelnu menstruaciu s 25 dnovym cyklom. 2 dni velmi silnu, potom 3dni miernu. Teraz posledny cyklus mi meskala a zacala na 31-vy den. Uz to trva 12 dni a stale krvacam (nespinim). Konzultovala som to s lekarom a povedal, ze to nevadi a mam prist ak mi to bude prekazat. Priznam sa, ze sa citim ako keby som tymito "zbytocnymi" prejavmi lekara obtazovala.(aj ked mi to nedal najavo, len slovo JE TO NORMALNE to vo mne vzbudzuje) Tak by som rada vedela, ci je to naozaj normalne a mam fungovat este neviem ako dlho s krvacanim (slabym). Este by som dodala, ze uz asi 3 roky stale spinim (taka svetla ruzova, alebo hnedkasta). Vraj aj to je normalne. Mam 42r. Bezdetna. Vysledky po operacii som mala v poriadku. Dakujem velmi pekne za odpoved.Nika

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Podobne dlhé krvácanie podľa môjho názoru nie je normálne. Skôr to bude len na vrub hormónov. Samotné krvácanie sa však dá zastaviť. Je vhodné vylúčiť aj iné príčiny krvácania - vykonať gynekologické vyšetrenie, ultrazvuk, cytologické vyšetrenie krčka maternice (ak nebolo robené posledný rok). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobý deň. Potrebujem poradiť. Pravidelne chodím na preventívne prehliadky ku svojmu lekárovi. A už asi trištvrte roka mám rôzne problémy . Pri vchode do pošvy mám kožné útvary nie veľké ale robia mi starosti.Lekar mi povedal že to sú kožné výrastky ktoré sa môžu objaviť vekom . Mám 27 . Sem tam mám v tej oblasti diskomfort také mierne pálenie . Bojím sa či to nieje niečo horšie ako napr bradavice a pod. Uz viac ako tri roky intímne nežijem ale vždy je tam obáva. Nešíri sa to ale aj tak .

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bolo vyšetrenie na preventívnej prehliadke v poriadku, nemusíte sa obávať. Bradavice majú typický klinický obraz, Váš lekár by ich určite vedel identifikovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som Vás poprosiť o názor na môj zdrav. stav. Rok po prirodzenom pôrode mi z LBC cytologie vysiel ASCUS(dovtedy robena klasicka cyto v poriadku). Odvtedy chodim kazdych 6 mesiacov na kontrolnu cyto a vysledok vzdy ASCUS (uz 4x). Virus HPV robeny 1x negativny. Liecba: 2x7dni Cicatridina cipky, 3mes Deflagyn, wobenzym, propolisova tinktura, vit C, D, Indol 2 balenia, zdravsia strava. To vsetko uz 2r a ASCUS stale pretrvava, mam z toho obrovske obavy,vzdy ked sa blizi kontrola ochoriem zo stresu. Z akych dovodov okrem HPV vznika ASCUS? Na kolposkopii doktor nevidel nic iba mierne zacervenanie, vzorku nebral. Ako by ste postupovali v mojom pripade? Mam trvat na biopsii? Alebo opakovani HPV? Moze sa hpv prejavit aj po case alebo ak uz raz bol negativny nie je tam? Takisto ster na cytologiu nemoze byt napr v inom mieste krcku iny nalez len sa nezachyti? S manzelom sme navzajom jedini partneri v zivote neviem kde by som inak hpv dostala. Mozem este ja urobit nieco pre zlepsenie (vitaminy, strava, cokolvek)? Vopred velmi pekne dakujem za Vasu odpoved a cas.

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Cytológia ASCUS je len v 50 % prípadov spojená s infekciou HPV (hlavne vysoko rizikovými kmeňmi). Ostatné prípady môžu byť skôr na vrub rôznych zápalov a dysmikróbií (narušená rovnováha pošvového mikroprostredia). Ak sa opakuje ASCUS 4x, je na mieste biopsia. Všetko závisí aj od Vášho veku ako aj lokálneho nálezu na krčku maternice (kolposkopia). Cytologický ster ako aj ster na HPV sa odoberá z celého krčka maternice, nemyslím si, že by Vaše výsledky boli skreslené. Skôr sa prikláňam k tomu, že HPV vírus nemáte. Ja by som ešte investoval do probiotík, ktoré môžu prinavrátiť rovnováhu v pošvovom mikroprostredí. Takisto neuvádzate, či Vám Váš gynekológ bral kultivácie. Daná cytológia predstavuje len minimálne zmeny - nemusíte sa obávať horších scenárov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor.Chcela by som sa opýtať. 1-2 dni po styku s partnerom sa mi prejavilo pálenie pri moceni, svrbenie pošvy, únava, teplota, neskôr pľuzgieriky a zelený výtok, z krčku maternice aj krv ( pri kultivácii). Partner mal 2 pupaciky na penise a afty v ústach, po antimykotiku a brani 3 dni cyprofloxacinu mu symptómy zmizli.Po gynekologickom vyšetrení mi bol diagnostikovaný pánom doktorom genitálny herpes ( na základe symptómov ). Preliečeny antivirotikami, plus kandidoza, mykoza, hemophilus influenze a gardnerella. Všetko preliečene. Partner bol na urologickom vyšetrení. Protilátky na gen. herpes negatívne.Ako je to možné? Ja som mala naposledy orálny sex pred pol rokom a pohlavný styk pred rokom. Pán doktor je možné, že som GH chytila predtým a nosila ho asymptomaticky? Alebo partner klame a výsledky ( teda protilátky na GH nemôže mať v tomto prípade negatívne)? Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Klinický obraz herpetickej infekcie je typický - liečbu ste mali širokospektrálnu (keďže ste mali aj baktériovú a kvasinkovú infekciu). Akútny výsev herpetickej infekcie je typický pre prvonákazu. Asymptomatické nosičstvo bez prejavov by som skôr zaradil medzi zriedkavé. K protilátkam sa vyjadriť neviem..cesta nákazy je však aktuálna, nie z minulosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, Mám diagnostikovanú endometriozu a mám ísť opäť na laporoskopicku operáciu cýst na vaječníku. Gynkelóg mi odobral onkomarkery. Výsledky sú CA 125 - 54,50 a CA 72-4 - 8,5. Gynekológ má vystrašil, že mám ísť za onkológom hlavne kvôli pozitívnemu markeru CA 72-4. Mám sa báť? Alebo to môže byt zvýšené aj v dôsledku endometriózy. Viem, že CA 125 môže byt zvýšené aj pri iných ochoreniach, avšak mna trápi CA 72-4 marker. Ďakujem za odpoveď.

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Samotné markery ešte nemusia nič povedať - i keď naozaj je pre endometriózu typickejší Ca 125. To však neznamená, že aj marker CA 72-4 nemôže byť zvýšený. Dôležitosť by som prikladal aj ultrazvukovému výsledku, ktorý je v dnešnej dobe veľmi presný, čo sa týka diferenciálnej diagnostiky vaječníkových nádorov/cýst. Definitívu dá až histologické vyšetrenie počas laparoskopie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Chcem sa spytat mam uz roky zisteny hpv virus 16 a nedavno mi zistili sarkoidozu pluc. Bojim sa ze ak ma zacnu liecit kortikosteroidmi alebo imunosupresivami tak sa mi hpv zhorsi,mavam z hpv dost casto palenie pri moceni atd..vopred dakujem za odpoved

10 Apr 2022 - Dobrý deň. HPV určite nespôsobuje pálenie pri močení...i napriek kortikoterapii by som nebol pesimistom. Stačí absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor prosím poraďte mi. Po dlhšej dobe som mala s manželom styk. Pomer bol ráno, no večer pri sprchovaní cítim bolesť v oblasti hrádze. Aj akokeby to bolo začervenané, plus jemne prasklinky. V pohode sedím, len keď som sa sprchovala, a dotýkala som sa, cítila som na dotyk. Môžte mi poradit nejaký krem? Bola som na preventivke a všetko v poriadku. Za vašu radu ďakujem

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bolo všetko na preventívnej prehliadke v poriadku, nehľadal by som ďalšiu liečbu. Bolesť by mala prejsť..S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na prenosnú chorobu HIV. Je možné nakaziť sa touto chorobou inak ako pohlavným stykom? Ide mi hlavne o to, či je možné nakaziť sa napríklad na toalete, keď po niekom ideme na WC hneď, keď ma žena svoje dni a ideme po nej na wc respektíve si neumyje dostatočne ruky, z kľučiek a podobných veci, blízkeho kontaktu s nakazeným, použitím rovnakého uteráku, sprcha a podobne?

10 Apr 2022 - Dobrý deň - cesta prenosu je len pohlavným stykom alebo podaním infikovanej krvi (transfúzia). Ostatné cesty nákazy, ako ich opisujete, nie sú možné...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať pred rokom a pol som rodila. Po pôrode som bola na preventívnej prehliadke a všetko bolo ok. Teraz po roku som bola znovu na preventivke a doktor mi povedal že krčok sa zahojil pekne akurát že na jednom mieste to vyzerá podozrivo vravel že sú tam známky bodkovania. Že počkáme na cytologiu a mám prísť o 6 mesiacov. Čo to prosím vás znamená? Mám rakovinu? Mohla sa mi za rok spraviť rakovina? Od preventivky ma pobolieva podbruško aj kríže. Ďakujem

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Nemyslite na onkologické ochorenie - pravdepodobnosť je nulová, ak bola predchádzajúca preventívna prehliadka v poriadku. Za 1 rok sa žiadne závažne zmeny na krčku maternice nevyvinú. Cytologické vyšetrenie je vždy smerodajné - v kľude počkajte na výsledok a odkonzultujte si výsledok s Vaším obvodným gynekológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zla echogenita.MM dobre konturovany s minimálnou náplňou Iterus v A V F o priemere 43 mám sliznica 3/2 cervix o rozmeroch 21 x19 mám RI 0.65 PA normoizoechognnej štruktúry o rozmeroch 31 x 29 MM RI 0.67 ĽA cysticky zmenené multilokular.utvar o priemere 50 mmRI 0.67 CD bez voľnej tekutiny.Doktor ma poslal na MR že sa mu cysta nepozdáva.Som onko pacient a mám strach že mám nádor na vaječníku.Dakujem za odpoved

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Zlá echogenita hovorí o zlej vizualizácii orgánov malej panvy (je to len technický termín). Cystický útvar na vaječníku je nutné riešiť, hlavne keď ste onkologický pacient a Váš doktor si nie je istý o povahe danej cysty. Postup je správny - magnetická rezonancia alebo CT sú veľmi presnými vyšetreniami. Doplnil by som ešte krvné výsledky - onkomarkery. Nič však nehovorí o tom, že je to hneď zlý nález...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Príjemný dobrý deň pán doktor, mohli by ste mi prosím vysvetliť výsledky z histológie po konizácii? Konizát porcia kompletne sériovo spracovaný v 13tich blokoch: - povrchový epitel zachovaný nad 90% - v 4 blokoch ťažká CIN II-III/H-SIL dysplázia epitelu exocervixu (na ciferníku č.1,10,11,13) - prítomné retenčné cysty, stromálne krvácania -kolumnárny epitel endocervixu bez dysplázie - resekčné okraje: exocervikálne aj endocervikálne voľné Viete ma po týchto výsledkoch ubezpečiť, že touto konizáciou to už bude v poriadku? Mesiac pred konizáciou som podstúpila aj laparoskopiu kôli mimomaternicovému tehotenstvu a odobrali mi jeden vajíčkovod, teraz nedávno som postúpila ešte konizáciu. Nemajú tieto zásahy nejaký vplyv na plánovanie a priebeh budúceho tehotenstva? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Martina

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Z histológie je zrejmé, že sa jednalo o ťažké dysplastické zmeny. Operácia bola dobre indikovaná a takisto aj dobre vykonaná - okraje sú čisté, tým pádom by malo byť všetko v poriadku. Ja by som odporučil ešte očkovanie ( najefektívnejšie je, keď je prvá dávka podaná ešte pred operáciou). Krčok maternice sa operáciou skrátil, ale to ešte neznamená, že teraz pre Vás existuje vysoké riziko predčasného pôrodu. Je vhodné počkať od operácie aspoň pol roka pri plánovaní rodiny, aby sa krčok zahojil. Samozrejme aj počas tehotenstva treba absolvovať pravidelné prehliadky, aby sa včas zachytili zmeny na krčku maternice (skracovanie a pod.). Odstránenie jedného vajíčkovodu znamená, že spontánne otehotnenie pri ovulácii z rovnakej strany ako bola vykonaná operácia, nie je možné. Väčšinou sa však vaječníky v ovulácii striedajú. Tu je na mieste aj konzultácia v reprodukčnom centre, ak by sa Vám nepodarilo spontánne otehotnieť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer p doktor. Prosím vás mohli by ste mi vysvetliť čo znamenajú moje výsledky? Bola mi robená biopsia krčka maternice na základe vyšetrenia ASC-H nemožno vylúčiť HSLI. Záver patológa -mikroskopicky nález Dva kompaktnejšie útržky prekryté vrstevnatym dlazdicovym epitelom a v časti i endocervikalnym typom epitelu. V okolí útržky dlazdicovoepitelialnej lišty a hlienu s lacerovanou skupinkou žliaz. Histologicky obraz prevereny IHC metodikou päť negat.rovnako v dlaždicovom ako aj cylindrickom epiteli a metodikou Ki-67 s pozitivitou v bazalnej časti dlazdicoveho epiteli.Histologicky obraz hodnotím ako bez dysplastickych zmien. Má mi byť urobená rebiopsia. Ďakujem

10 Apr 2022 - Dobrý deň. ASC-H cytologický výsledok znamená, že na preparáte bolo niekoľko buniek, ktoré vykazujú ťažké dysplastické zmeny (prízvukujem..nie onkologické). Cytológia je odobratá z celého krčka maternice, cielená biopsia len z pár milimetrov. Diskrepancia nálezov (nálezy v záveroch nesedia) je indikáciou na rebiopsiu. Aj v závislosti od Vášho veku a či plánujete ešte rodinu sa odvíja ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň, chcem sa spýtať či je možné cez klasickú cytologiu robenu na preventívnom vyšetrení zistiť aj vážnu pohlavnú chorobu alebo na to sú zvlášť testy. Ďakujem

10 Apr 2022 - Dobrý deň. V cytologickom nátere môžu byť niekedy zachytené napr. trichomonády, čo je pohlavne prenosné ochorenie. Na presnú diagnostiku sú špecifické a samostatné testy nezávislé od cytológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, píšem vám ohľadom otázok k danému vírusu. Priateľka mala HPV-HR z ktorého sa asi pred mesiacom doliečila a mali sme až po doliečeni orálny sex a chránený vaginálny aj keď kontakt s kožou tam bol aj bez ochrany. Chcem sa spýtať čo to pre mňa znamená, že či už som automaticky nakazený aj ja alebo by bolo dobré pre mňa sa očkovať či už to nemá zmysel? Prípadne či stačí vakcina pre tie vysokorizikove teda 16-18. Ďalej sa chcem spýtať že aj keby som sa nakazil a ona mala príznaky znamená to že ja musím mať tiež alebo je možné že si môj organizmus s tým poradí sám a pripadne sa stačí sledovať? A môžme byť naďalej sexuálne aktívny ?

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Pri použití bariérovej antikoncepcie znižujete riziko prenosu HPV vírusu takmer na nulu. Ja by som Vám očkovanie odporúčal. U mužov ako aj u žien je väčšina HPV infekcií bezpríznaková...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 2 roky do zadu mi vyšla zlá cytologia, cin-3 po porode sekciou sa nič nezmenilo, som sledovana na onkologii predrakovinove bunky negativne, 5 mesiacov dozadu som porodila prirodzene a robil mi moj gynekolog cytologiu a povedal ze cytologia vyla dobre, Čiže uz nemam predrakovinove bunky na krcku maternice?

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Ak chápem správne, boli ste aj operovaná? Ak sú najnovšie vyšetrenia negatívne, tak na krčku maternice nie sú predrakovinové bunky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, Chcela by som sa vás opýtať na váš názor na moje gynekologické problém. Mám 32 rokov. V roku 2015 som sa nakazila hpv, prejavilo sa mi to bradavicami. Vysokorizikové hpv nebolo pozitívne. Dala som sa ockovat 3 dávkami gardasilu. V roku 2017 a 2019 som rodila. Po druhom pôrode mi zrazu z cytologie vyšlo hpv 16,18 pozitívne. S nikým iným ako s mužom som od daného roku 2015 však nebola. Na poslednej kontrole mi vyšlo hpv 16,18 negatívne, no CIN 1. Doktorka povedala, že je to v poriadku, kontrola o rok. Ultrazvukom mi však po menstruacii zistila nejaký útvar na endometriu. Takisto zistila, že mám endometrium 11mm (bola som 2 dni po menstuacii). Uz cca 3 mesiace mám veľmi slabú menštruáciu, 2 dni a hotovo. Súčasne mám tie tri mesiace neustály výtok (priesvitný až belavý). Bez intímnych vložiek by som neprežila. Posledný týždeň som zaznamenala častejšie cikanie (občas ako keby ma mechúr tlačil) a častejší únik mocu. Môže to mat súvis s tym, čo doktorka videla na ultrazvuku?Doktorka ma posiela na kyretaz (kvôli zvýšenému endometriu a polypu). Tento týždeň mám ísť na predoperacne vysetenia. Veľmi sa bojím, že to môže byt niečo vážne, rakovina endometria…Doktorka sa však tvárila, že mám byt kludna, že ide o bežný zákrok. Môze to ovplyvňovať aj fakt, že som veľmi náchylná na všetky genykologicke infekcie? Od mladosti sa na mna nalepila každá baktéria či mykoza :) Za odpoved vám veľmi pekne ďakujem.

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Vo Vašom veku je onkologické ochorenie endometria (sliznice maternice) nereálne. Skôr sa jedná len o krvácanie zo sliznice ako takej, eventuálne z polypu. Dôverujte vašej doktorke...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, aktuálne by som mala byt po zápale krčka maternice(diagnostikovaný 9.3.2022), na liečbu som dostala na 10 dní atb ofloxin a macmiror na vkladanie, rozšírená kultivácia bola negatívna, hpv negatívne, cytologia v poriadku... Vraj to môžem mať postcovidový syndróm.... Medzitým som mala menštruáciu a 3 dní po nej som ucítila silné pichnutie, akoby ihlicou, v krčku následne zakrvácal a odvtedy pociťujem občasnú tupú bolesť v pošve, alebo ostrejšie pichnutie pri fyzickej aktivite, nepríde mi to byť v poriadku.... Od Dr som dostala len vag. probiotika.... Je ten postup správny?

16 Apr 2022 - Dobrý deň. Pokiaľ bola preventívna prehliadka v poriadku a takisto aj ultrazvukové vyšetrenie, bol postup v poriadku. Dané symptómy môžu byť spojené so zápalom, ktorý ste mali preliečený. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prajem pekný deň, Ja by som sa chcela opýtať ohľadom výtoku, nepríjemného svrbenia, pálenie a občasného zápachu. Od pôrodu pred 10 mesiacmi ma neustále trápia výtoku, ktoré sa zvyknú zhoršiť po menštruácii alebo sexom. U gynekológa som bola viac krát na vyšetrení, výsledky vždy boli dobré a nepreukázali infekcie a ani baktérie. Dal mi nejaké vaginálne tabletky, po použití prešlo, ale po menštruácii sa opäť problémy vrátili. Chcela by som sa opýtať na možný dôvod a spôsob akým to preliečiť. Som 10 mesiace po pôrode a bol mi odstránený jeden vaječník, druhý bol opálený, napriek tomu sa robia na ňom folikuly (alebo ako to nazval lekár), ktoré nepraskaju a sa zväčšujú. Partnera mám stáleho a tiež bol vyšetrený a tiež je zdravý kompletne. Neviem či nejaký z tychto faktorov dokáže prispieť k diagnóze alebo nie, preto som ich radšej vymenovala. Možno mi viete povedať i príčinu vzniku. Ďakujem za odpoveď.

10 Apr 2022 - Dobrý deň, svrbenie, pálenie a zapáchajúci výtok môžu byť typické pre zmenené mikroprostredie v pošve a pomnožením baktérií, ktoré vyvolávajú mierny zápal. Po menštruácii je sliznica pošvy citlivá a takisto pohlavný styk (spermie) mení pH v pošve. Ja by som ešte vyskúšal občasné vaginálne výplachy (Rosalgin) a probiotiká. Samozrejme adekvátna hygiena je tiež veľmi dôležitá, čím pravdaže netvrdím, že ju nedodržiavate. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. doktor, po gyn. prehliadke mi vysli pozit. vysledky na HPV virus - nizkorizikovych buniek. Moja p. doktorka trva na ockovani vakcinou proti rakovine krcka maternice. Mohli by sa tieto nizkorizikove bunky nejakym sposobom po case stat vysoko rizikovymi? Resp. ochrani ma vakcina pred vyskytom dalsich? Mam este len 22 rokov. Dakujem pekne za odpoved.

10 Apr 2022 - Dobrý deň. Nízkorizikové bunky nie sú. Nemyslíte tým nízkorizikové vírusy? Vo Vašom veku by som do vakcíny investoval- očkovanie je vysoko účinné v ochrane pre najnebezpečnejšími typmi vírusov. Nízkorizikové vírusy sa nikdy nezmenia na vysokorizikové...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, neviem či Vám prišla moja otázka, no ak dovolíte opýtam sa ešte raz. Bola som na prehliadke, lekár vraj je všetko v poriadku, len že na krčku lekár videl - jazvy či ranky, myslím že jazvy a že sú tam hlienové tekutiny. Povedal to takto- vidím jazvicky, naplnené takým hlienom ale to je normálne, to tak niektoré ženy majú. Pýtala som sa ho či to treba operovať, povedal že nie, že to je bežný jav. Zaockovana som 9 rokov dozadu Cervarix a preockovana Silgard rok dozadu. Partner jeden. Pôrody neboli klasické, boli cisarakom. Ešte dodám pred mesiacom som prekonala zápal močových ciest . Ďakujem

31 Mar 2022 - Dobrý deň, daný nález určite netreba operovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,mám otázočku 4.4.2022 idem na konizaciu krčka maternice nakoľko prácu vykonávam-upratovanie teda fyzická námaha stačí mi na PN byť 10dni nakoľko by som potom chcela nastúpiť do práce ďakujem za odpoveď Peťa

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Áno, fyzickú námahu by bolo vhodné obmedziť na dobu, ktorú uvádzate. Mohli by ste inak začať krvácať z operačnej ranky na krčku maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som sa opýtať, ak som na hrHPV 31 DNA pozitivna ale RNA negativna, ako casto tento typ sposobuje rakovinu. Ďakujem Vam pan doktor.

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Daný vírus je vysokorizikový, avšak skôr spôsobuje predrakovinové stavy ako samotné zhubné ochorenie. Pri RNA negativite existuje veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa vírusu zbavíte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim opäť ja s tým klitorisom ..bude to nejaká anomália keďže na to nie sú žiadne tabuľky to neznamená že môj problém neexistuje ..takže realne počas menzesu mi ide krv cez klitoris dám si vaginálnu tabletku vyjde odtiaľ mám plodné dni ide mi odtiaľ prirodzený výtok neviem ako to už bližšie popísať viem že na diaľku to nejde skúste ma prosím nasmerovať na koho sa obrátiť ..ďakujem pekne za odpoveď

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Ešte môže byť komunikácia medzi močovou rúrou (ktorá je veľmi blízko klitorisu) a pošvou. Doplňte si urologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán Doc. MUDr. Kúdela PhD. Mohla by som sa opýtať trápi ma i infekcia hpv 16 spolu s genitalnymi bradavicami. Podstúpila som očkovanie aj kontrolný ster kde mi už nebol potvrdený vírus hpv 16, všetko bolo negatívne. Rozhodla som sa podstúpiť laser na odstránenie zvyšných lézii a bradavíc pred vstupom do vagíny a na vnútorných pyskoch, lenže som našla výrastky aj v konečníku nie okolo neho ale dnu nie hlboko ale po roztiahnutímsu výrastky viditeľné…chcela by som sa spýtať dve otázky, či je bežné mať takto bradavice vo vnútri konečníka ? A druhá otázka, či bude možné to odstrániť laserom ? Vopred za odpoveď Ďakujem

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Daný nález nie je bežný. HPV vírus sa musel preniesť prostredníctvom špecifického pohlavného styku. Je možné dané lézie ošetriť - konzultujte však chirurga. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, dva mesiace po pôrode ( rizikove tehotenstvo kvôli skracovaniu krčka maternice) mi vyšla CIN-2 , v auguste minuleho roku - to už som bola tehotna bola CIN 1-2. Mám doporučenie na konizaciu krčka maternice v máji 2022. Chcem sa spýtať nebola tá moja kontrola krčka maternice 2 mesiace po porode priliš skoro?- napr. či ešte nebol v procese regeneracie , hormonalnyh zmien a hojenia po pôrode( porod v termine spontanny ale veľmi rýchly s pouzitím zvonu, keďže došlo k znecisteniu plodovej vody ), či ten krčok nepotreboval dlhšiu dobu na zotavenie a až potom aby sa robila kontrola. Absolvovanie konizacie je pre mna komplikacia keďže stale kojim svoje 3 mesacne dieta. Je ten postup správny a mam to v tomto termine absolvovať? Mam 30 rokov, a chcem ešte jedno dieta. Ďakujem za Vašu odpoveď.

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Opakovaný výsledok z biopsie CIN2 je indikáciou na lokálny chirurgický zákrok. Nie je nutné ho absolvovať hneď po pôrode. V časovom horizonte 6 mesiacov by som však radil daný zákrok absolvovať. Áno - po pôrode niekedy dané lézie čiastočne zmiznú. Vo Vašom prípade však máte rovnaký výsledok... S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim ,mám nevsedny problém ktorý trvá tak dlho že neviem kedy začal.Krvacam z klitorisu počas menštruácie áno normlane mi ide krv cez klitoris,ale cez ten klitoris vyjde aj všetko ostatné napríklad ak si dám vaginálnu tabletku tak tiež po rozpustení vyjde cez klitoris ,tak vás prosím kde by mohol byť problém .pýtala som sa na to aj Dr.ale nezistil nič pri bežnom vyšetrení ..aj keď si dám tampón tak mi krv presiahne cez klitoris po nejakej chvíli každý jeden výtok ide odtiaľ ..mimochodom trpím veľkými menstruacnymi bolesťami bez nejakých patologických zmien menzes mi trvá 4 dní a nie su veľmi silné . Za skorú odpoveď veľmi ďakujem

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Klitoris nie je dutý orgán a nekomunikuje s pošvou. Neviem si teda logicky vysvetliť popisované problémy. V tomto Vám neviem na diaľku poradiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor mala som baktériu v moci pri ktorej som 10dni brala antibiotiká ciprinol po vysadení liekov aj keď som mala probiotika ženské som asi dostala mykozu alebo neviem už 3den podávam canesten krém a capiky vaginalne a aj tak je raz dobre potom zase horšie. Neviem či to ide ruka v ruke či to nemôže byt vážnejšie pretože keď aom si zavazdala capik keďže majú ísť čo najhlbšie tak som nahmatala krcok ale zľakla sim sa pretože po dotyku ma bolel ? Respektíve zabolelo ma brucho je to normálne ? Ma na dotyk byt krčok citlivý ? Normálne som mala pocit ako keby aom si pohla niečim v bruchu. A teraz neviem volať akútne dr ? Neviem či si pripúšťam niečo zle ale občas mam pocit že mi je nevoľno a nechápem lebo doteraz som nemala žiadne problémy a všetko začalo tou baktériou v moci inak menstruacia pravidelná jedine čo som mala bola bolestivá ovoluacia inak aom bola v poriadku. Objednaná k lekárke som ale až o pár mesiacov. Ďakujem za radu

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Je vhodné absolvovať kultivačné vyšetrenie u Vášho gynekológa - najlepšie teraz ...nie o pol roka. Krčok maternice si niekedy žena môže nahmatať - nič sa nedeje. Skôr ste si pohli celou maternicou, ktorej súčasťou je krčok maternice (preto ten pocit). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ak je pri tehotenstve (13t) zistená vnútromaternicová prepážka, môže to mať vplyv na vývoj plodu?,

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Je to jeden z rizikových faktorov pre predčasný pôrod alebo zlú polohu plodu/placenty v maternici. Sú prípady, aj keď žena má dve maternice a donosí dieťatko bez problémov do termínu. Sú len nutné pravidelné kontroly u Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor.. už niekoľko týždňov mám výtok...myslela som si,že preto keď mám ovuláciu...ale ovulácia už skončila a výtok trvá..je bledý (čiže to je v poriadku) jedine, čo mi je divne a nepríjemné,že výtok mám pri pohybe... kráčam a zrazu cítim ako keby mi "cvrklo" ..je to nepríjemné...bez vložky sa bojím ísť,keďže sa výtok hocikedy objaví :( začala som viac športovať a hýbať sa . nemôže to byť spôsobené tým?.. Ďakujem za odpoveď

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Absolvovali ste gynekologické vyšetrenie? Nemáte problémy s únikom moču ? Je nutná diferenciálna diagnostika cestou Vášho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, vopred ďakujem za Vašu odpoveď na moju otázku. Na internete som sa dočítala o možnosti prenosu HPV vírusu bozkom (predtým som mala informáciu, že sa prenáša výlučne pohlavným stykom). Je možný prenos bozkom na líce? Som paranoidná a bojím sa spýtať svojej lekárky (musí si o mne myslieť, že som hypochonder). Vopred ďakujem a prajem pekný deň.

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Takáto cesta prenosu je naozaj nepravdepodobná. Museli by ste mať aktívne kondylómy okolo ústnej dutiny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Prosim vas v novembri som potratila dvojicky v 10tt, sama som sa vycistila nebola som v nemocnici, ale pod lekarakym dozorom… po kontrole , posledna bola v 01/22 celkova aj preventivna mi bolo povedane ze je vsetko v uplnom poriadku bez cyst a maternica zahojena, obnovena vsetko ok. P. Doktor mi navrhol ze mam brat Duphaston kedze by sme s praitelom chceli dietko a ja mam menstr. cyklus 35-40 dnovy ze mi duhoaston upravy menstruaciu brala som ho od 11 dna do 25 dna mens. cyklu … amenstr. Prisla v potiadku na 29 den. Tento mesiac som vsak 2x zabudla vzat rano tabletku a menstruacia mi prisla o 10 dni skor , teraz ju mam stale a to uz je 10 den . P doktor mi povedal ze mam prist ked domenstruujem ,co zial neviem kedy bude kedze to vobec nevyzera ani po 10 dni ze by to malo skoncit . Mala som aj ine zdravitne problemy pred tym castejsie mocenie a bolest okolo triesla . … po vysetreni mocu som vsak mala vsetko ok … Prosim vas je to normalne ze mam cakat kym predtanem menstruovat nemam navstivit este aj ineho lekara? Ďakujem.

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Záleží aj od intenzity krvácania. Ja by som na Vašom mieste nečakal a znova navštívil Vášho gynekológa. U Vás sa stalo to, že pri vynechaní tabletiek sa ukončil cyklus a začali ste krvácať vzhľadom na nedostatočné hladiny hormónov v tele. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , mám 37 rokov a už dlhšiu dobu (cca pol roka) mám bolesti ľavého prsníka, začínali zboku a posledné dva mesiace sa premiestnili priamo do prsnej bradavky, bolesti sú najmä na dotyk, pri pohybe,každý deň už dva mesiace. Samozrejme som bola u gynekológa, potom aj druhý x. Za posledný pol rok som mala 3x urobené sono, vždy všetko v poriadku,ster z bradavky bol taktiež negatívny, bola som aj na kožnom, tiež v poriadku, bez viditeľnej zmeny, tam som aj vybrala ATB ak by tam bol zápal ktorý nevidno no bez zmeny.. Stále ma trápi že mi nikto nevie povedať prečo mám neustále túto bolesť. Myslíte že je namieste objednať sa priamo k mamologovi aj keď nemám žiadny hmatateľný nález? Myslíte že je možné že by sa napr bolesť z chrbtice mohla prenášať do prsníka či priamo do bradavky? Už som z toho popravde zúfalá , z toho večného rozmýšľania čo by to mohlo byť, môže sa jednať o niečo vážne? Ďakujem ak si nájdete čas na odpoved

30 Mar 2022 - Dobrý deň. Aj ja by som už rozmýšľal aj nad muskuloskeletálnymi príčinami ako je chrbtica a hrudný kôš. Niekedy je to beh na dlhé trate a diagnostika vylučovacou metódou. Dôležité je, že vyšetrenia prsníkov sú negatívne a nejedná sa o onkologické ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, za 5 týždňov ma čaká onkogynekologická operácia kvôli adenokarcinómu tela maternice (kompletná hysterektómia + odstránenie uzlín). Môžem teraz začať užívať Wobenzym, s tým, že ho týždeň pred zákrokom vysadím, tak, ako je to uvedené v príbalovom letáku (nestihla som sa na to opýtať pri vyšetrení, preto to riešim takouto formou) ? Ďakujem.

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Enzymoterapia nie je prekážkou v operácii, ak ju užívate podľa odporučení v príbalovom letáku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, v novembri mi na pet/ct vyšla zvysena aktivita na maternici a ľavom vaječníku, ale popísali to ako vs funkčná v rámci cyklu. Chodím na toto vyšetrenie ako kontrola (4 roky dozadu som mala ca cervixu figo 1a1, riešené rekonizaciami). Po pet/ct mi vyšlo aj ca125 jemne nad normu konkrétne 40. Poslali ma teda teraz ešte na MRI. Tam sa v podstate nič neukázalo, len ľavé ovarium opísali ako ľahko zväčšené oproti snímkam z MRI spred 4 rokov. Zväčšené o 3mm. Kvalitatívne vaječníku nezmenený. Moja všeobecná teoretická otazka: ak by som mala recidivu a vaječník by bola MTS bolo by to na tom mri nejako viac popísané? Ako sa ukazuje MTS vo vaječníku na mri? Je tam popísaná nejaká lezia? Útvar? Môže mts vaječníka vyzerať na mri len ako zväčšený vajecnik? Ďakujem krasne

31 Mar 2022 - Dobrý deň. V prvom rade karcinóm krčka maternice nerobí metastázy do vaječníkov. Skôr sa jedná o funkčné cysty - stačia pravidelné gynekologické a ultrazvukové kontroly. Takisto onkomarker CA125 nie je typický pre ochorenia krčka maternice. Môže byť zvýšený pri rôznych zápalových ochoreniach, endometrióze ako aj nádoroch vaječníkov a tela maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Som tehotná v 19tt a včera som strávila 5hodin v domácnosti s pacientom, ktorý sa vrátil z chemoterapie. Mám obavy, či sa niečo nemohlo stať dieťaťu. Môže mat kontakt s osobou po chemoterapickej liečbe vplyv na plod? Ďakujem za odpoved Martina

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Nemyslím si, že by daná skutočnosť mala podstatný vplyv na dieťatko. Skôr ako príklad by boli rôzni pacienti so zhubným nádorom štítnej žľazy, ktorí ako liečbu používajú rádioaktívny jód. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán doktor. Rada by som sa s Vami poradila ako odborníkom. Mám 32rokov, za celý život mám len jedného partnera a rovnako aj partner len mňa. V 20rokoch som bola ockovana vakcínou Silgard, avšak i tak to nejak vo mne driemalo a už mi bola potvrdená ťažká dysplazia cin II, na odporúčanie som podstúpila 17.3 konizaciu krčka maternice. Ešte je to len 5dni po konizacii, ešte cítim bolesť brucha a krvacam slabo, čo je asi normálne. Lekárka mi však odporúčala po zákroku očkovať sa Gardasilom ma to prosím význam už v mojom veku? Resp pravdepodobne som vírus dostala od môjho manžela je možné že i po konizacii (výsledky z histologie ešte nemám) ak vybrali všetko "zle" môžem znova od manžela dostať vírus? Vopred Ďakujem za odpoveď. Zostávam s pozdravom, Gabriela.

31 Mar 2022 - Dobrý deň, áno je možné sa opätovne nakaziť od partnera. Preto Vám Vaša pani doktorka odporučila očkovanie lepšou formou vakcíny. Ďalšou možnosťou je odoslať manžela k urológovi - možno už vírus nemá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor mám na Vás otázku v decembri v roku 2021 mi môj gynekológ pri preventívnej prehliadke objavil ranku a urobil ster. Po výsledku steru kde sa obajvili abnormálne bunky ma objednal o3 mesiace na kolposkopické vyšetrenie ( čítala som že sa jedná o vyšetrenie kde sa odoberá tkanivo a posiela sa na rozbor)pán doktor mi však neodobral-nevyštikol vzorku, len pozrel kolposkopom ranku a povedal mi že nález je malý, následne mi nakvapkal nejakú tekutinu do pošvy a povedal že posiela odber na HPV test. Aké vyšetrenie mi teda vykonal? Bola som vtedy celá strese a teraz tomu nerozumiem. Myslíte že sa jedná o dyspláziu? Ďakujem za odpoveď

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Kolposkopické vyšetrenie nemusí byť vždy spojené s biopsiou. Niekedy sa podľa nálezu postupuje konzervatívne. Odber na HPV DNA test napovie viac o povahe cytologických zmien. Abnormálne bunky môžu byť pozorované aj pri zápaloch a pod. Pri opakovaných cytologických zmenách sa bude biopsia určite odoberať. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň p. doktor. Poprosila by som Vás o radu, už 7 rokov som sledovaná u gynekológa, nakoľko mám cytologické výskedky PAP 2/3, HPV pozitivne ale ze vraj nie je to zlé, ale stále mám bakterie , neviem sa ich zbavit, teraz som po porode a znova cytologia na hrane a streptococcus agalacti , dostala som antibiotika a po 6 mesiacoch kontrola, este som neo disla z vysetreni bez liekov .nakolko vysledky dostavam iba ustne neviem blizsie nic specifikovat, mam uz 5 rok jedneho partnera mam 25 rokov a porod som mala v oktobri , aj cez tehotenstvo som mala tieto problemy / ueroplazma , mykoplazma/ ani neviem odkial ich mam, ako by som sa ich mohla zbaviť,a či by ste odporučil očkovanie na HPV., a je to takto v poruadku keď sa to len sleduje ? Ďakujem

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Popisujete dosť neštandardný postup, keďže sa u Vás cytologické zmeny sledujú 7 rokov ( ak dobre chápem). Už dávno ste mali absolvovať kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. Pretrvávajúce cytologické zmeny sú veľakrát indikáciou na drobnú operáciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Mám na Vás jednu otázku. Kedy najskôr po pôrode by som mohla začať s liečbou LSIL + HPV 16 pozit. Viem, že sa po šestonedelí bude realizovať kontrolný ster a aj to je možné, že telo sa už s vírusom vysporiadalo a nález bude negatívny, ale nechcem to zanedbať. Bojím sa, že počas tehotenstva sa mi to zhoršilo a nález bude HSIL. Bohužial Indonal sa nemôže keď žena kojí, tak rozmýšľam aké možnosti mi zostávajú. Čo mi odporúčate? Počkať na kontrolný ster po šestonedelí, alebo už začať aplikovat Papilocare/Deflagyn po skončení krvácania? Po prípade aké prípravky mi odporúčate?

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Ja by som na Vašom mieste počkal po šestonedelí na kontrolný ster. K markantnému zhoršeniu cytológie by nemalo dôjsť. Podľa výsledku sa v kľude určí ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, pokiaľ ide o fibroadenom, čítala som rôzne názory lekárov, že či je dobré spraviť biopsiu ( dočítala som sa, že to môže vyvolať ďalšie zmeny v prsníku), alebo ho rovno vybrať (aj keď nie je väčší ako 3 cm). Tam som sa tiež dočítala, že v mnohých prípadoch narástol naspäť. Som po onkologickej liečbe na leukémiu, takže nechcem nič podceniť. Vedeli by ste mi poradiť, či ho mám odstrániť?

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Biopsia nevyvoláva ďalšie zmeny na prsníku. Niekedy je nutná na potvrdenie diagnózy aj v prípade sonograficky diagnostikovaného fibroadenómu. Fibroadenóm sa operuje, pokiaľ sa pozoruje jeho značný rast alebo spôsobuje bolestivosť/deformáciu prsníka. Naspäť narásť nemôže, pokiaľ bol vybratý celý. Niekedy je v prsníku viac fibroadenómov, ktoré rastú v blízkosti pôvodného nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobrý deň! Som z Ukrajiny, bola som na operacii kuzia, zistili mi dysplaziu, gynekolog mi povedal, ze treba zaockovat proti papiloma virusu, ale kvoli vojne mi to nedalo, poradte mi prosim kde. dá sa to urobiť na Slovensku?

31 Mar 2022 - Dobrý deň. Očkovať sa dá aj na Slovensku cestou gynekológa - vakcína je však v dospelosti spoplatnená. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer p doktor. Mám na vás otázku ohľadom hpv vírusu. Pri prehliadke mi bolo zistené ACS-H. Bola som odoslaná na vyšetrenie,ale z dôvodu zápalu vag mykozi nemôžem obsolvovat vyšetrenie.az po liečbe. Chcela by som vás poprosit,že za ako dlho sa dá preniesť toto ochorenie a kto je prenasačom. Napr. Minulý rok som bola na prehliadke a nič mi nenašli. Tento rok už áno. Je možné, že mám rok nového priateľa a mohla som to dostať od neho? Pokiaľ o Tom sám nevie. Ďakujem za odpoveď.

20 Mar 2022 - Dobrý deň. HPV vírus sa prenáša pohlavným stykom. Vo Vašom prípade a podľa Vášho popisu došlo k infekcii práve v intervale posledného roka. Prenášačom môžu byť vo všeobecnosti obe pohlavia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den chcem sa spytat o radu. Dnes som bola na kontrole mala by som byt 6+1 tt. Plod sa ale nenechadza v strede maternice ale na spodku maternice. Doktori ma poslali na kontrolu o tyzden s tym ze plod ma kde rast, ale na spodku nema taku vyzivu ako by mal v strede maternice. Je nejaka moznost ze by tehotenstvo dopadlo v poriadku alebo ze sa dostane do stredu maternice? Ďakujem

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Plod je pevne prichytený k sliznici maternice - nemení svoju polohu. Rastom maternice sa však plodové vajce môže vysunúť vyššie. Vitálna gravidita by mala pokračovať bez problémov ďalej. Lokalizácia v blízkosti krčka maternice však nie je priaznivá ( to však asi nie je Váš prípad). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela som sa opýtať ja som celkom dosť hanblivý typ, a mám ísť na 1. gyn. prehliadku chcela som sa opýtať či je možné aby so mnou bol pri úkonoch aj partner. Sama by som to pri doktorovi nedala tak by som chcela aby bol prítomný aj môj partner,či už pri kontrole prsníkov ako aj pri ostatných úkonoch

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Ja osobne nepoznám doktorov, ktorí by súhlasili s prítomnosťou druhej osoby (partnera) pri vyšetrení dospelej ženy. S podobnou požiadavkou som sa ani ja nestretol. Pokiaľ sa gynekológa hanbíte, skúste si nájsť pani doktorku - gynekologičku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Docent, vopred Vám dakujem za odpoved. Pisala som Vám o mojich výsledkoch už viac x, zhrniem to aby ste vedeli o čo ide. Bola som Hpv 39 a 52 pozit v lani, L-SIL, po 5 mesiacoch po liečbe som bola už Hpv negatívna, nález ASCUS, pričom p16 bolo pozitívne, k67 negat, v predošlých výsledkoch som nemala p16 pozit, až v tomto poslednom, nerozumiem čo to znamená, keď som už mala oveľa lepšie výsledky. Ďakujem ešte raz, prajem pekný deň

20 Mar 2022 - Dobrý deň, vyššie popísané nálezy sú na dlhšiu debatu. Všetky Vaše výsledky predstavujú ľahké zmeny na krčku maternice. P16 a Ki-67 sú imunohistochemické markery. Pre Vás ako pacientku nepredstavujú podstatnú informáciu. Pri daných cytológiách je aj pri negativite/pozitivite p16 a KI67 rovnaký postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som po cisárskom reze 11 mesiace a teraz má začala svrbiet rána na ľavej strane kde mi prepichli ranu lebo som mala zapálenú a teraz má to svrbí , skriabala by som sa do krvi ale bojim sa . Vo to môže byť mám sa obávať?

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Bez toho, aby som Vás vyšetril, je ťažké hodnotiť operačnú ranu. Môže tam byť aj lokálny zápal.. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Nemusíte sa obávať komplikovaných diagnóz. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám stanovenú dg C50.8. Po operácii: pT1b pN0(sn) MX. DIC, G2, ER 100%, PR 95%, HER2 negat, Ki67 15%, CK14 negat. Onkológ povedal, že som s výsledkami presne na hrane medzi rozhodnutím sa o ďalšej liečbe. Mám 43 rokov. Nemôžete mi poradiť, aká liečba pri mojej diagnóze by bola pre mňa vhodná? Pýtam sa preto, lebo potrebujem vedieť aj ďalší názor. Prosím, akú by ste navrhli liečbu vy? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Len podľa Vášho popisu je ťažké určiť liečbu. C50.8 znamená zhubný nádor prsníka presahujúci viaceré oblasti. To zase nesedí s klasifikáciou pT1b (veľkosť nálezu do 1 cm). V mladom veku a podľa imunohistochemických markerov je vhodná hormonálna liečba tamoxifenom pri inhibícii funkcie vaječníkov a lokálna rádioterapia. Len podľa dostupných informácií nevidím dôvod na chemoterapiu. Finálny postup je však na špecialistovi v odbore onkológia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 40 rokov a 3 deti, potrebujem od vás ako gynekológa radu. V lani v júli som bola na druhú konizaciu ( rekonizacia) krčka maternice, po 3 mesiacov od rekonizacii ( v októbri 2021) som bola na cytologii a výsledky boli dobre len HPV 16 bol pozitívny. Užívala som 3 mesiace indonal partner. Teraz som bola na kontrolnej cytologii a zase je zlá aj HPV 16 pozitívny, odporúčajú zase konizaciu tak preto sa vás chcem opýtať čo by ste mi vy poradil. Nechcem už ísť zase na konizaciu, lebo už sa to so mnou ťahá 2 roky a žiadne dobre zmeny nie sú. Aj som očkovaná 2x Gardasil 9(druha dávka október 2020) a stále zle. Ďakujem veľmi pekne za radu, som veľmi zúfalá.

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Je nutné si uvedomiť, že očkovanie nerieši aktuálnu infekciu. Vo Vašom prípade bolo vhodné sa dať očkovať ešte pred prvou konizáciou. Takto si HPV vírus navzájom s partnerom vymieňate a je to už zamotaný kruh. Je nutné absolvovať kolposkopické vyšetrenie a biopsiu krčka maternice. Konkrétny výsledok poslednej cytológie však neuvádzate. Posledným riešením je odstránenie maternice po opakovaných konizáciách. Vzhľadom na Váš mladý vek by som túto cestu volil naozaj ako poslednú alternatívu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Nádor mam v brušnej dutine. Mám diagnózu C83. 3 DLBC typu T-cell/hist large B-cell lymphoma- THRLBCL III št bulky ( LU 11,×7) a som už po 4 cykloch chemoterapie. Nič chemoterapia nezabrala. A odoslali ma na Salvage terapiu. Sú aj iné typy liečby možnosti konzultácie aj s inými lekármi.Kam sa môžem obrátiť. Ďakujem za odpoveď.

20 Mar 2022 - Dobrý deň, vzhľadom k nášmu chirurgickému zameraniu Vám odporúčame ohľadne 2. názoru pri liečbe lymfoproliferatívneho ochorenia konzultovať napr. Kliniku hematoonkológie NOÚ, kde sa venujú práve starostlivosti o pacientov s hematologickými malignitami. S prianím množstva síl v ďalšom boji. S pozdravom Dubovan, Pavlendová

Otázka:
Dobrý deň prajem v novembri mi bola robená konizácia leep metódou, kedy by som podľa vás mohla najskor otehotnieť, odporúča sa polroka počkať, myslíte že stačí taký čas počkať?odporúča sa minimálne 6 mesiacov počkať, to viem,ja som sa len chcela u vás poradiť, či si myslíte že stačí tento čas počkať alebo čakať radsej dlhšie,niektoré ženy po polroku otehotnela a mali tehotenstvo bez problemov, niektoré otehotnela po roku a mali problémy počas tehotenstva s krckom, preto sa vás pýtam lebo je to individuálne asi u každej je to ináč, počkala by som aj rok ale už mám svoj vek tak kvôli tomu sa pýtam, či nieje väčšie riziko po 6 mesiacoch otehotnieť ako po roku a viac, ďakujem pekne

20 Mar 2022 - Dobrý deň. Presne ste to napísali aj vo Vašej správe - proces hojenia je individuálny. Preto je len odporúčaná minimálna doba od operácie a to je 6 mesiacov. Pokiaľ sa obávate, môžete počkať aj do 12 mesiacov. Rozdiel však ja osobne veľký nevidím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem chcela by som sa opitat po porode druhej dcerki som si dala teliesko no nebolo mi snim dobre (nehormonalne ) po pol roku som si ho dala vibrat dala som si hormonalne a bola som na citologickom višetreni a visledki mi ukazali visledki zle dve mesiace som bola odcestovana tim padom som o visledku nevedela sestrička ma kontaktovala nemala som to čislo. Ale hlavne co sa chcem opitat je citologicke višetrenie može ukazat aj zli visledok (rakovina krčka maternice ) pred višetrenim jeden den som mala pohlavni stik navštivit lekara idem v pondelok ale strach je veči a neviem koho sa opitat dakujem za odpoved

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Zmenený cytologický výsledok nemusí byť hneď onkologické ochorenie. Je na mieste doplniť kolposkopické vyšetrenie u špecialistu, pokiaľ je cytológia horšia. s pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať posledných pár dni cca4 cítim bolest slabú v podbrušku. Je taká zvláštna občas ma tak pichne ako keby zospodu. Prstami som si nahmatala krčok mám pocit že je nejako nízko. Samozrejme v pondelok budem volať dr len sa chcem ubezpečiť či to nieje nič vážne mám pocit ako keby mi upadala maternica alebo take niečo. Bojím sa aby to nebolo nič vážne lebo čím viac sa tým zaoberám mám pocit ze ma bolia aj kríze. Iné problémy nemám výtok žiadny som týždeň pred menzesom močim bez bolesti. Mohla som si pokles krčka zapríčiniť cvičením ? Začala som posledný mesiac intenzívne. A bude potrebná operácia pokial moja úvaha bude pravdivá ? Ďakujem

12 Mar 2022 - Dobrý deň. To, že si viete nahmatať krčok maternice ešte neznamená, že poklesáva maternica. Cvičenie v takom intervale poklesávanie maternice určite nespôsobilo. Navštívte Vášho gynekológa - údaj bolestí v podbrušku je dobré riešiť. Nie je to však nič vážne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem v novembri mi bola robená konizácia leep metódou, kedy by som podľa vás mohla najskor otehotnieť, odporúča sa polroka počkať, myslíte že stačí taký čas počkať?ďakujem

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Odporúča sa počkať najmenej 6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer , mam prosbu som ockovana Cervarixom vlani som sa dala , mala som robene dve konizacie a zial 4.1.2022 som podstupila hysterektomiu , nechali mi len vajecniky. Chcem sa opytat , priatel je tym padom tiez HPV ako ja, mam obavy s nim riesit sex ,teraz ked uz mozem. Bojim sa dalsej davky virusu ktoru mozem dostat od neho? Co mam robit , dat sa preockovat Gardasilom lebo ja uz neviem ,ze co urobit .Dakujem Denisa.

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Po odstránení maternice je šanca, že HPV vírus bude spôsobovať nejaké problémy minimálna. Môžete poslať partnera k urológovi - je možné, že HPV vírus už nemá. Nemyslím si, že máte dôvody k sexuálnej abstinencii. Očkovanie už nemeňte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prosim ak mam pozitivne HPV 16 18 ako je mozne ho opät uspat a ci je mozne ho VOBEC este uspat?uz raz som mala pozitivny vysledok ..posledne som mala negativny a teraz mam opät pozitivny..moj gynekolog mi povedal ze kontrola o pol roka..co mozem urobit ja pre opät negativny vysledok..prosiiim..dakujem za pomoc ..Pekarová

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Ja by som odporučil poslať aj partnera na vyšetrenie. HPV vírus si navzájom predávate. Keď máte cytológie v poriadku, ani nevidím dôvod kontrolovať prítomnosť HPV každého pol roka. Také postupy nie sú...Podpora imunity a lokálneho mikroprostredia (probiotiká) sú vítanou pomocou v boji s HPV. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať ohľadom cytologie krčka, ktorú mi pri preventívnej prehliadke lekárka robila. Vyšli mi tam typické bunky neznámeho pôvodu a mám sa o pol roka dostaviť na opätovné vyšetrenie +2 týždne pred brať Macmiror. Už raz som tento problém riešila, tiež som vtedy brala tento liek. V oboch prípadoch aj vtedya jt eraz mi robila ster ten "podrobnejší"-nepamatam sa ako sa to odborné volalo, ale dopláca sa zaň. V tomto smere sa sleduje aj prítomnosť hpv vírusu? Resp.co by mohlo spôsobovať ten opätovný nález? ak by tam bol hpv dá sa ho zbaviť aby sa to nevracalo? Google je mudry ale zároven informácie tam pre mňa stresujúce. Ďakujem pekne

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Cytológia, ktorú popisujte (ASCUS) je najčastejšou zmenou v cytologických steroch. Predstavuje len ľahké zmeny a len v 50 % prípadov je spojená s HPV infekciou. Veľakrát je príčinou aj nepoznaný zápal - preto ste dostali liečbu Macmiror. Podrobnejšia - platená cytológia môže byť odoslaná aj na HPV diagnostiku. Záleží aj od Vášho veku. Postup pri HPV pozitivite / negativite a cytológii ASCUS je približne rovnaký - kontrola o pol roka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa touto cestou opýtať na Váš názor k užívaniu Indonalu. Mamka (62 rokov) pred dvomi rokmi podstúpila hysterektomiu z dôvodu endometrialneho adenokarcinomu. Následnú liečbu nemala, keďže nador bol izolovaný iba v maternici. Je momentálne v sledovaní. Občas pociťuje pnutie prsníkov a svrbenie (oboch prsníkov). Je možné, že to má súvis s hormónmi v jej veku? A aký máte názor na užívanie prípravku Indonal v jej prípade,rozmýšľali sme ,že by ho skúsila brať. Ja ho užívam a som s nim spokojná. Ďakujem

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Indonal vo všeobecnosti nabudzuje hormonálnu rovnováhu, zmierňuje tlaky v prsníkoch počas i mimo menštruácie, predstavuje podporu aj v období klimaktéria. Pnutie prsníkov a hlavne svrbenie nie sú typické pre menopauzu. Kedy bola Vaša mamina na mamografii/ultrazvuku prsníkov? Je nutné ich doplniť ako aj klinické vyšetrenie u Vášho gynekológa ešte predtým, ako by ste sa rozhodli pre Indonal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den,rada by som sa spytala ,ci je vhodne ockovanie proti rakovine krcka maternice aj vo veku 50 rokov.Aktualne som po konizacii krcka maternice. Dakujem za odpoved. S pozdravom R.Pafčova

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Očkovanie nemá hornú vekovú hranicu. Pokiaľ máte dlhoročného partnera, očkovanie skôr neodporúčam. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, dňa 1.3.2022 mi bol urobený operačný výkon Termoablácia endometria, touto cestou by som sa rada informovala,ohľadom hojenia po tomto zákroku, či po tomto zákroku cca po 5 dňoch je normálne pálenie v pošve ako aj ruzovkasty vytok a bolesť v podbrusku.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Ružovkastý výtok ako aj mierna bolesť v podbrušku môžu byť prítomné. Pálenie v pošve by nemalo byť - možno sa použila dezinfekcia počas zákroku, ktorá narušila pošvovú flóru. V prípade zhoršenia príznakov navštívte hneď Vášho zmluvného gynekológa - môže sa rozvíjať infekcia v oblasti pošvy a maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , chcem sa opýtať čo by ste mi odporučil robiť v mojej situácií mám 18 rokov menštruáciu mám už 5 rokov no 5 rokov ju mám stále nepravidelnú. Bežne mi to mešká aj 2 mesiace a potom zase mám aj 2-3 týždne vkuse. Samozrejme že som u gynekológa bola nekoľko krát. Dostala som množstvo injekcií, tabletiek. Nič nepomohlo. Alebo pomohlo tak na 3-4 mesiace. Všetky výsledky mám v poriadku. Jediné čo mi stále povedia je"časom sa to úpravy". Som z toho už veľmi vystresovaná a vyčerpaná za odpoveď vopred ďakujem.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Áno, prvé roky po začatí menzes sú samotné cykly nepravidelné. Po piatich rokoch by však už malo byť všetko ako hodinky. Ak máte všetky výsledky v poriadku (hormonálny profil, ultrazvuk a iné), tiež by som počkal. Nepravidelný cyklus bez iných symptómov je stále akceptovateľný. Skôr by bol problém prirodzene otehotnieť, keďže časovanie ovulácie je problematické. Ale to predpokladám ...určite teraz neriešite. Na úpravu sú vhodné hormonálne tabletky (či už v kombinovanej forme alebo čisto gestagény). Ďalej je otázka aj Vašej hmotnosti - pri nízkom alebo opačne vysokom BMI bývajú podobné problémy. Takisto rizikovým faktorom je stres, pokiaľ sa ho nakopí veľa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Po troch rokoch zhoršenej cytológie /CIN 2/ + HPV HR /typ 16,18 negatívne/ mi je odporúčaná konizacia krčka maternice a zároveň aj očkovanie proti HPV (mám 28 rokov). Bolo mi povedané, že by bolo dobre podstúpiť prvé očkovanie pred zákrokom a zvyšné dve očkovania po zákroku. Myslite si, že je vhodne sa očkovať? Ma to aj v takomto prípade ešte zmysel? Človek si prečíta na internete veľa zlých recenzií na vakcínu proti HPV, tak mám aj obavy z nežiaducich účinkov. Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Navrhovaný postup je správny. Očkovanie Vás bude chrániť pred opakovanou infekciou, ktorá by mohla spôsobiť podobné problémy aj po operácii. Vakcíny sú efektívne a rokmi odskúšané (od. r.2006 podané miliónom ženám s minimálnymi až žiadnymi vedľajšími účinkami) Internet je plný nepodstatných a klamlivých informácií. Je nutné to výrazne filtrovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, približne pred 3 rokmi mi prvýkrát vyšla pozitivita na HPV ( kombinacia 16, 18). Medzitým ďalšie testy boli vždy pozitívne, niekedy len na HPV 16. Približne pred 2 rokmi mi náhle zalahlo v jednom uchu, po ORL vyšetrení som obsahovala septoplastiku. Žiaľ zalahnutie pretrváva a momentálne v oboch ušiach. Je možná spojitosť zalahnutia uší s HPV? Môžem sa dat očkovať aj keď som HPV pozitivna? Bude mať vakcina účinok aj na prítomné HPV? Alebo sa očkovaním prítomných HPV nezbavím? Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Zaľahnuté ucho určite nie je spojené s HPV vírusom. Áno, očkovanie je možné aj pri HPV pozitivite. Pracujeme s vysokou pravdepodobnosťou, že sa Vaše telo vírusu zbaví a následne ste chránená. Samotná vakcína nie je liečebná - neovplyvňuje aktuálnu infekciu. I keď...niektoré výskumy takýto efekt naznačujú (zatiaľ určite nemožno hovoriť o potvrdenej a istej informácii). A mimochodom, odporučil by som aj vyšetrenie Vášho partnera u urológa - HPV vírus si totiž vymieňate navzájom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, viete mi poradit? Cítim pálenie v pošve, občas aj v konečníku, občas v konečníku a pošve nie, občas aj aj. Bola som s tým u gynekológa , vzal stery, stery sú negatívne…. A bolo mi povedané, vraj to môže byt alergia na niečo. Partneri boli pred 5 rokmi prvý a teraz už 4 roky druhy, dom vydatá ….. už si od zúfalstva googlim kadečo, dokonca aj herpes. No videli ma dvaja gynekológovia a povedali, že herpes vyzerá úplne inac…. Tak preto sa pýtam : 1.) kam mám ísť alebo čoho sa dožadovať, aké vyšetrenie? 2.) môže byť že by to bol herpes, ktorý je iba vo vnútri? Vo vagíne alebo na krčku? Podľa môjho gynekológa nereálne, no čítam kadečo, už neviem čo si mám myslieť …. Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Herpetická infekcia je nereálna podľa Vašich výsledkov a popisu. Skúste trochu menej googliť na internete. Zbytočne ste potom vystrašená z rôznych informácií. Odporúčam lokálne Rosalgin a probiotiká. Samozrejme pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa sú tiež dôležité. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, v decembri mi bol robený cytoster, vysledok ASC-US/AGC , momentálne používam Indonal woman a Deflagyn, v máji mám mať kontrolný LBC ster, je možné aby som mala už lepšie výsledky? Môžem mať takéto výsledky spôsobené zápalom? Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Bunkové atypie (ASCUS/AGC) môžu byť čiastočne spôsobené aj zápalom. Je možné, že sa cytológia upraví. Počkajte do ďalšej kontroly, eventuálne sa doplní kolposkopické vyšetrenie krčka pre určenie ďalšieho postupu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dcérke bol diagnostikovaný perinatálny neuroblastom nadobličky, chcem sa spýtať, či je možné prenos onkolog. ochorenia na matku.? Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Prenos daného onkologického ochorenia je nemožný. Držte sa a prajem veľa síl ! S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán doktor. po dvoch konizáciách krčka maternice sa mi rozhodli už amputovať aj krčok maternice. Mám 35 rokov. Pred troma týždnami mi robili amputáciu a dve konizácie vlani cez leto. Je normálne, že ma to ešte bolí aj po troch týždňoch? Stále sa šetrím ( v rámci možností - mám aj malé dieťa). Pondelok pôjdem aj na kontrolu. Už som mala aj menštruáciu. Prestala som aj krvácať. Len sem-tam mávam špinenie. Ešte otázočka, keď mi amputovali krčok maternice, môže sa stať že mi HPV vírus bude ďalej spôsobovať problémy aj na prípadne maternici? Samozrejme rozumiem, že budem naďalej chodiť na pravidelné kontroly. Po amputácii maternici je riziko vynosiť ďalšie dieťa? Povedali mi, že ma už tak aj nejako zašili, že možno by ma nebolo treba už potom zašiť keď by som otehotnela. Ešte otázočka ohľadne pŕs. Chodím na pravidelné kontroly - sono prsníkov - kvôli cystám na prsiach a zväčšeným mliečnym žlazám ( kojila som 2 roky a 4 mesiace) Naposledy som bola v decembri. Mám ísť znovu o pol roka. Ale teraz cítim nejako bolestivé uzliny v podpazuší, také tlaky až do pŕs a mám aj na pravej bradavke taký ako keby biely zvačšaný pupák - ako upchatá bradavka. Už nekojím 2 roky. Ešte podotnenem, že v rodine moja stará mama mala rakovinu prsníka. Poprosím o rady. Pondelok sa na toto všetko skúsim spýtať aj pána primára. ďakujem pekne

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Mierne bolesti sú ešte akceptovateľné po Vami popisovanej operácii. Samozrejme môj názor je plne založený na Vašich informáciách - bez vyšetrenia sa neviem presne vyjadriť. HPV vírus nepostihuje samotné telo maternice - pre svoje množenie potrebuje bunky, ktoré sa nachádzajú na krčku maternice. U Vás existuje vyššie riziko predčasného pôrodu, keďže bol krčok maternice opakovane operovaný. Tlak v prsníkoch môže byť spôsobený aj zväčšenými cystami - je takisto nutné aktuálne vyšetrenie. Odporúčam navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chodím ku svojmu gynekológovi na cyt. stery každého pol roka keďže som mala posledné výsledky takéto: 1x ASCUS a následne 3x LSIL (v polročných intervaloch), HPV stále negatívne. Jedenkrát mi robil aj kolposkopiu ktorá bola rovnaká ako cyt. výsledky. Doktor teraz zvažuje konizáciu, no keďže mám 29 rokov, ešte som nerodila a HPV je negatívne, poslal ma ešte na kolposkopiu k inému gynekológovi na zhodnotenie stavu. Prosím Vás ak k tomu dôjde mám sa obávať konizácie? Je to podľa Vášho názoru v danej situácií pre mňa najlepšie riešenie? Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Pretrvávajúca lézia LSIL viac ako 24 mesiacov môže byť indikáciou na operáciu. Avšak pri HPV negativite je tento postup otázny. Ďalšia konzultácia je na mieste - podľa kolposkopického nálezu a veľkosti zmien na krčku maternice sa odporučí buď konzervatívny postup alebo operačný. Alternatívou je aj ošetrenie krčka maternice laserom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať som po konizácií krčka maternice výsledok bol ok chcem vedieť či som teraz stále HPV pozitívna po zákroku .A ako sa dá zistiť akým vyšetrením u partnera či je tiež pozitívny.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Na danú otázku je ťažké zodpovedať. Ak ste mali nechránený pohlavný styk po zákroku, mohol sa HPV vírus preniesť naspäť od partnera. Po konizácii sa absolvujú pravidelné kontroly u gynekológa. Ja osobne robím HPV test 12 mesiacov po operácii. Vhodné je vo Vašom prípade očkovanie - to Vás ochráni pred budúcimi infekciami. Do toho času je dobré používať bariérovú formu antikoncepcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,môžem poprosiť o vyjadrenie sa k daným vysledkom? Makro:typ vzorky:knips biopsia z č.12,6,9-tri belave vzorky priemeru 5mm. Histologicky nalez-zaver:v kompletne vysetrenom materiali-vo vsetkych vzorkach pritomne stredne tazke dysplasticke zmeny dlazdiciveho epitelu cervixu - HSIL-CIN II,imunohistocchem.profil p16 v celom rozsahu dysplastickeho editoru pozitivne..K¹67 zvysena proliferacna aktivita dyspl.casti epitelu. U lekarky som bola vcera a povedala ze sa mam objednat na konizaciu a ze mam pocitat s tym ze pojdem aj na dalsiu a ze mam najagresivnejsi typ- hpv 16 a 18 a ze by som mala pocitat s tym ze mi vyberu vsetko .. Tomu som pochopila..mam vek 44 rokov a deti uz mam. Išla som zrutena domov.. Mam to chapat tak ze pojdem na dve konizacie a potom ak tak na vybratie vdetkeho a potom cooo????Toto vsetko moze mat údajne rychly priebeh..ja viem ze sa to moze zastavit skor ale takto ma pripravila lekarka. Ja som mala v r.2017 prvy krat pozitivny hpv a CIN 2/3 plus ..to si pamatam slovne..uz vtedy mi bola doporucena konizacia na ktoru som nesla..liecila som sa hlivou,druha lekarka mi dala antibiotika spolu s metronidazolom.V r.2018 az 2020 bolo vsetko negativne..moja gynekologicka to vraj este nezazila za svoju 40 rocnu prax. Dakujem pekne za vyjadrenie..

08 Mar 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je nutné operačné riešenie - konizácia. Pokiaľ bude operácia dostatočná (negatívne okraje), nemusíte podstúpiť ďalšiu operáciu. Neviem, ako môže Vaša pani doktorka vedieť, že pôjdete opakovane na operáciu...Aj keď máte HPV 16, neznamená to, že prídete o maternicu. Informácie, ktoré Vám boli podané sú zle vysvetlené a ste zbytočne vystrašená. Ani s rýchlym priebehom nesúhlasím. Antibiotiká alebo hliva na liečbu ťažkých dysplastických zmien (CIN2/3) sú absolútne nevhodné - už vtedy bola nutná konizácia. Samozrejme na presné vyjadrenie by som Vás musel vyšetriť - komentujem len na základe Vašich údajov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Otázka ohľadne stavu po operácii prsníka. Pred troma týždňami som absolvovala operáciu nálezu na mliečnej žľaze v ľavom prsníku. Rez vedený pod bradavkou.Prvý týždeň prsník horúci zapálený liečený antibiotikami následne 10dní. Pri vyberaní stehov prevedený odber zo serómu. Výsledok- pôdy sterilné. No následne bolesti v spodnej oblasti rebier vyrážajúce do boku, akoby napuchnutá asi žila /hmatateľná aj vystupujúca/ a citlivá pri dotyku aj nádychu. Pridalo sa tŕpnutie ľavej nohy hlavne v ľahu a noci a nočné intenzívne potenie. Jedná sa o normálny pooperačný stav? Môže to súvisieť aj s chudokrvnosťou? Ďakujem.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Podľa Vašich informácií došlo k infekcii operačnej rany. Je možné, že sa zápal rozšíril aj na okolité tkanivá. Avšak tŕpnutie nohy si neviem spojiť s daným stavom. Nočné intenzívne potenie môže byť spojené so zvýšenou teplotou. Aktuálny stav by som s anémiou dokopy nedával. Je nutná skorá kontrola u Vášho gynekológa, odber zápalových parametrov a podľa nálezu aj ďalšia ATB liečba. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan doktor, na USG prsnikov mi doktor nasiel v axil. vybezku prsnika lehce nepravidelnu formaciu vel. 20 mm, pravdepodobne fibroadenon. Pan doktor mi doporucil radsej biopsiu. Chcela by som sa opytat ci moze mat biopsia nejaky negativny dopad do buducna na tvorbu novych nadorov (zhubnych/nezhubnych), pripadne nejako ovplyvnit rast sucasneho nalezu. Dakujem.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Biopsia nemá žiaden vplyv na podobné skutočnosti. Biopsia len potvrdí negatívny - nezhubný nález. Od toho sa bude odvíjať aj ďalší postup. Jedine sa môže po biopsii vytvoriť drobná modrina, ktorá sa časom vstrebe. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan doktor, pred rokom mi na sone nasli cystu velkost cca 4mm, teraz som bola na kontrole a cysta sa zvacsila 6,6mm a nalieha na nu podla pana doktora aj finbroadenom (hypoechog. obválny utvar 6,6x3,1mm bez pat. vask. axilla bez ložisk (ktory tam predtym nebol) Záver: v.s.fibroadenon a cysta, ratsová progresia, kontorla o 4 mesiace. Chcem sa spytat pri tom fibroadenome je dobre urobit aj biopsiu pre jej potvrdenie? aj ked viem, ze fibroadenom je nezhubny, no som rastu a noveho utvaru trocha z toho znepokojena,lebo moja mama zomrela na rakovninu prsnika. Tak by som nerada nieco zanedbala. dakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Nález je veľmi malý - biopsia sa dá teoreticky urobiť, avšak existuje veľká pravdepodobnosť, že sa nález pri tak malých rozmeroch netrafí. Pokiaľ sú na ultrazvuku známky nezhubného nálezu (cysta, fibroadenóm), je na mieste konzervatívny postup s pravidelnými a častejšími kontrolami. Pri raste nálezu odporúčam biopsiu a event. operačné riešenie. Ďalšou možnosťou je aj doplnenie magnetickej rezonancie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, píšete ohľadom GH že nie vždy je hneď viditeľný…. Čiže keď prebehne inkubacna doba a nie je viditeľný je možnosť že žena ani nevie že ho ma? A môže sa manifestovať po niekoľkých rokoch? Viem že ho charakterizujú typické pluzgieriky…. No ako ma žena zistiť či ju partner nakazil keď, sa hneď nemusia prejaviť pluzgieriky…. Odpíšte mi prosím, tá literatúra na nete je každá iná….. ja ocením z Vašej praxe….. s čím Vy máte skúsenosť. Ďakujem

08 Mar 2022 - Dobrý deň, herpetická infekcia je viditeľná pri primárnej infekcii. Ak ste nepozorovali pľuzgieriky, herpes nemáte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, ohľadom GH, prvý výsev je vždy bolestivý a žena si ho všimne? Môže byť ako čítam niekde na fóre, že prvý sa prejaví aj za desať rokov?

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Bežne sa inkubačná doba pohybuje od 2 do 7 dní, najčastejšie sa prvý herpes v oblasti genitálií objaví okolo 5. dňa, nie vždy je ale hneď viditeľný. Navonok sa genitálny herpes prejaví charakteristickými zmenami na koži a slizniciach vo forme praskajúcich pľuzgierikov, vriedkov a následne chrastami. Desaťročný interval je nereálny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa vás spýtať na váš názor. Minuli rok som bola na konizácii. Mala som Cin1. Výsledky z hystológie boli v pořádku. Následne nato som mala po 3 mesiacoch kontrolu, pán doktor mi zobral steri a výsledok Atypické glandularne epitelie bližšie nezistené. Teraz mám ist znova na biopsiu sestricka mi volala. Prosim vas pán doktor čo to znamená keď mám taký výsledok, je to niečo vážne, rakovinové už alebo čo. Čo by ste vy navrhoval? imunity a budu ich brať aspoň pól roka vkuse, sú to tabletky Peroxal a Indonal Forte.Dakujem vam za odpoved.

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Atypické žľazové bunky sú len ľahké zmeny na krčku maternice. Možno sa aj kontrolný ster po konizácii zobral príliš skoro. Na krčku maternice stále prebiehajú regeneračné zmeny. Doplnenie kolposkopie je vhodné pre ďalší postup. Určite to nie je nič vážne (ani rakovinové). Skúste lokálnu liečbu Papilocare event. Cicatridine. Ani tabletky Indonal Forte nie sú zlé. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.,pan doktor prišli mi výsledky z cytologie pap3ab navyše mam bolesti nielen v podbrušku ale aj krížoch tlaky cítim a toto trvá vyše mesiaca mam ísť na vyšetrenie až 15.3.a teraz je 26.2 navyše až toho 15.3 sa dozviem kedy mi budu odoberať vzorku maternice a ďalšie čakanie aja už mám pocit že ďalší deň už tieto bolesti neznesiem môžete té mi prosím poradiť či to môžem nejak urýchliť či kam sa mam obrátiť? Ďakujem za odpoveď som už zúfalá

08 Mar 2022 - Dobrý deň. Popisované cytologické zmeny sú indikáciou na kolposkopické vyšetrenie. Počas čakania na vyšetrenie nemôže dôjsť k zhoršeniu stavu (trvá mesiace a roky, kým sa nález môže zhoršiť). Bolesti v podbrušku neviem takto na diaľku vyhodnotiť. Pokiaľ máte výrazné bolesti, navštívte gynekológa hneď. Dané príznaky skôr nie sú spojené s cytologickým výsledkom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p.Kudela,poprosim o radu, som v 13tt tehotenstva a pri poslednej kontrole mi bol zisteny cervikalny polyp.nikdy som takyto nalez nemala pred tehotenstvom.lekarka ( zastupujuca moju gynekologicku) mi dala len len taku odpoved, ze bud to neni nic, alebo tam bude nabeh na onkologicke ochorenie, a ze najlepsie odobrat lepsie vzorky v nemocnici (lebo pri odbere ho praskla) viacej som nedostala,len ze vysledky cytologie budu o dva tyzdne ak bude vzorka dostatocna.zostala som uplne v strese,lebo mi nebolo vysvetlene ani riziko polypu,len ze je zvysene riziko potratu a mam cakat na vysledky.je prosim takyto nalez bezny v tehotenstve?nechcem hladat info na nete a robit si vlastne zavery, len od zastupujucej lekarky som viacej info nedostala, mam si pockat na konzultaciu s mojou gynekologickou.prepacte zostala som vystrasena aj kvoli sebe aj kvoli babatku.dakujem pekne.

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Áno niekedy v sa počas tehotenstva vytvorí popisovaný polyp, ale nie je to určite nič vážne. Pokiaľ máte cytológiu v poriadku, stačia len pravidelné kontroly. Odstránenie polypu je niekedy spojené s krvácaním, ktoré nie je žiadúce počas gravidity. Preto konzervatívny postup, pokiaľ sa dá. Držte sa! S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravím, mám 17 ešte som nebola u gynekológa Vždy som mala pravidelný cyklus ako tak občas sa stalo že mi meškala menstruacia 1-2 dni nijak zvláštne som to nebrala No v poslednej dobe mi meškajú už dlhsiu dobu nejak okolo mesiaca. Ľavý prsník má boli už asi týždeň niekdy je to taká bolesť že to ledva znesiem Tehotná nemôžem byt lebo mám orientáciu na ženy a s mužmi nespím ani som nikdy nespala.

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na nepravidelný cyklus je vhodné navštíviť gynekológa prvýkrát. Skôr je to spôsobené len hormonálnou nerovnováhou. Jednostrannú bolesť prsníkov je tiež vhodné doriešiť u gynekológa, eventuálne doplniť sonografické vyšetrenie prsníkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor mam33 rokv a asi 5 rokov som mala Onkocitologiu 2 2B tento rok mi vyšla 3B mala som aj chllamidie a natie mi dala Gynekologicka poliginax len na 7dni potom som som vyše 2 týždne musela čakať a z hrubá až o mesiac po Mestruacii som išla na vyteri ten istý deň mi dala dvoje Antibiotika 1 krát denne beriem celzit 500mg na obed a večer pred spaním si dávam Nystatin Galvex do posvi a každý 4 deň probiotikum Gynophilus Resetre Urovaxon 1krat denne Indonal 2krat denne

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Daná liečba nie je správna pri cytológii (ako píšete) IIIB. Je nutné kolposkopické vyšetrenie krčka maternice s odobratím biopsie čím skôr. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, odpovedam na vasu otazku, mne bola robena 5 rokov dozadu konizacia, tam vysiel karcinom rohovatejuci epidermoidny, figo 1a1, kvoli fertilite mi hned robili rekonizaciu vtedy, ako teda riesenie pre zachovanie plodnosti, ta uz vysla dobre, bez malignity a nechali ma tak s tym ze kontoly na onko kazde tri mesiace, uz mam aj babatko ☺️ Teraz vsak po 5 rokoch sa mi jemne nad normu zvysilo scca, tak mi robili zasa konizaciu a z tej teda ta dotrhana vzorka, s tym signifikantne elevovanym ki67, v hodnotitelnych miestach bez dysplazie, ale teda vela nehodnotitelnej ? aky postup by ste zvazili? Hysterektomia? Po pravde uz mi to je jedno, ked mam babatko jedno …. Alebo nejaka prisna cytologia casta? Ja sa velmi bojim, ze ten ki67 + scca jemne zvysene znamena recidivu, na pet/ct som bola tam sa ukazala vyssia aktivita vajecnik a maternica, ale popisali to tam ako funkcne v ramci cyklu, aky teda postup by ste zvazili v mojom pripade po takej histologii z uz tretej konizacie v mojom pripade? ? ďakujem

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na opakované konizácie by som sa vážne zamýšľal nad odstránením maternice, pokiaľ vyslovene nechcete aj druhé dieťatko. Ťažko hodnotiteľná vzorka a zvýšené Ki-67 nemusia byť hneď spojené so zlým nálezom. Nutná je konzultácia špecialistu v odbore gynekologická onkológia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pani doktor, prepacte, ze otravujem, len by som sa chcela spytat na nazor, robili mi konizaciu, bohuzial vzorka sa natrhla a v niektorych miestach nehodnotitelna, avsak ukazal sa tam signifikantne elevovany ki67 - v miestach, ktore sa hodnotit dali dysplazia nebola, avsak kvoli tej poskodenosti vzorky histolog uplne nedokazal dysplaziu vylucit, čo na toto hovorite? Mam sa obavat rakoviny u mna recidivy? Mala som zhubny nalez na krcku maternice 5 rokov dozadu figo 1A1, odvtedy chodim na kontroly a teraz tento vysledok ? Je protein ki67 nejakym 100% ukazovatel karcinomu ak je zvyseny vo vzorke? Moze byt aj pri nejakych benignych genykologickych diagnozach? Ako by ste pri takomto vysledku postupoval. Ďakujem

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Trošku nerozumiem - Vám bola robená druhýkrát konizácia po operácii pred 5 rokmi? Ki-67 je len proliferačný marker - môže byť zvýšený aj pri ľahkých prednádorových stavoch napr... Určite teda nie je znakom onkologického ochorenia. Možno bližší postup by som Vám vedel povedať, ak mi odpoviete na moju otázku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor chcela by som sa opýtať ako mam momentalne postupovať. Dnes som bola u svojej Gynekologicky a ta mi oznámila ze moj plod je malicky a srdiecko nebije. Ako mam tersz postupovať. Podla ich výpočtov som bola 9+5 ale plod zodpovedal velkosti 6+4-5 Ostala som v takom soku a rozcitena ze som nevedela racionálne rozmyslat a pocuvat co mi vlastne hovori a teraz absolutne netusim ako mam dalej pokracovat ci treba ist osobne do nemocnice alebo tam treba zavolat a objednat sa na zákrok povedala mi kam mam ist ze bud Antolská alebo Trnava. A ci je to akútne ze to musim riesit hned alebo staci v pondelok. Dakujem

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu sa jedná o zamĺknutý potrat. Dieťatko sa počas prvého trimestra prestalo vyvíjať. Sú dve možnosti - vyčkávací postup alebo operačný. Pokiaľ nemáte bolesti a nekrvácate, nie je daný stav akútny. Hlavne je nutné zachovať chladnú hlavu - bohužiaľ daný nález nie je vo všeobecnosti zriedkavý. Zahláste sa v odporučených klinických pracoviskách. Dohodnete sa s nimi na ďalšom postupe. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som Vás poprosiť o radu. V októbri 2021 som absolvovala sonografické vyšetrenie prsníkov, pani doktorka si všimla len jednu mierne zdurenú mliečnu žľazu na ľavom prsníku, skonštatovala, že je všetko v norme a kontrolu mám absolvovať o rok. Dnes som si všimla, že pri dotyku v istom bode pociťujem bolesť, žiadnu hrčku som si však nenahmatala. Bolesť pociťujem nad ľavým prsníkom v oblasti akoby medzi hrudnou kosťou a kľúčnou kosťou a aj to viac-menej keď na ten bod mierne zatlačím. Môže sa jednať o podobný nález ako v októbri alebo to môže byť aj niečo vážne, prípadne to môže byť lymfatická uzlina? Samozrejme, nechcem robiť paniku, len by ma zaujímal Váš názor, či sa za taký krátky čas môže napríklad vytvoriť karcinóm. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Oblasť medzi hrudnou kosťou a kľúčnou kosťou je bez tkaniva prsníka. Ani lymfatická uzlina to nemôže byť podľa mňa a už vôbec nie karcinóm prsníka. Samozrejme pravidelné kontroly sú na mieste vždy v rámci preventívnych prehliadok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Mala som nález HPv, HSIL. 11.2.som podstúpila konizáciu. Histológia ukáže, čo ďalej, takto mi to vysvetlil môj gynekológ. Z nemocnice ma prepustili bez krvácania, všetko bolo Ok, ale na 6.deň som začala krvácať a stale krvácam (5 deň po sebe). Krv je jasná, je to také stredné krvácanie. Snažím sa, čo najviac času ležať a oddychovať. Môže byť, že po zákroku krvácam? Môj gynekológ mi povedal, keď som s ním volala (po prepustení z nemocnice, to som ešte nekrvácala), že mám k nemu prísť s výsledkami z histológie po prvej menštruácii. A keby začalo krvácanie mám sa hlásiť na urgentnom príjme. Nechcem niečo zanedbať ale čítala som, že mierne krvácanie môže byť (len či je zdroj hodnoverný neviem) a zase na druhej strane, nechcem otravovať zdravotníkov s banalitou. Prosím vás o odpoveď,, či mám svoj stav riešiť s gynekológom alebo stačí dodržať šetriaci režim, či sa naozaj mám hlásiť opäť v nemocnici. Ďakujem

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Silnejšie krvácanie po konizácii jasnou krvou nie je normálne. Konizácia sa v dnešnej dobe väčšinou robí elektrokoagulačnou slučkou a nedávajú sa stehy. Spodina, ktorá je tak koagulovaná sa postupne odlupuje a môže spôsobiť krvácanie. Úplne bez hanby vyhľadajte Vášho obvodného gynekológa, aby krvácanie objektivizoval. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem pan docent, v novembri som bola na konizacii, mam 37 rokov a planujeme druhe dieta. Prosim Vas o radu, ktoru vakcinu proti HPV mi odporucate. Dakujem vopred za odpoved.

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Sú dostupné dve vakcíny - Cervarix (dvojvalentná, lacnejšia vakcína, ale stále veľmi efektívna voči najnebezpečnejším vírusom HPV 16 a 18). Potom je Gardasil-9 namierený voči 9 typom vírusov - vakcína je ale výrazne drahšia a chráni aj proti genitálnym bradaviciam. Záleží aj aké máte Vy možnosti a preferencie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den pan doktor bývám v Anglicku 15 rokov a chodím pravidelně na stery na krcka maternice , prosím vás už dlhsi čas mavam zapaly v moci a to niekedy aj dva krát v mesiace beriem antibiotika prejde a potom zas.Mam palenie a až bolesti při moceni A Niekedy krce podbrusku a akoby má maternica tahala nadol.Prosim vás co by to mohlo byt alebo na ake vysetrenie sa mám pytat dakujem

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Absolvovali ste aj vyšetrenie u urológa? V tomto prípade je nevyhnutné. Nepíšete nič o tom, že by Vám doktor pri gynekologickej prehliadke povedal, že poklesáva maternica. Aj to môže byť jedna z príčin Vašich ťažkostí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň . Chcem sa opýtať bola som na interupcii 14.2.2020 a dovtedy sme s priateľom mali pohlavný styk každý deň bez problémov .. od potratu mi zmizla úplne chut a nepociťujem nič keď sa ma partner dotkne .. ani na sex nepomyslim .. mame sex tak raz za mesiac a aj to nútený .. neviem čo stym mám robiť už .. od potratu beriem antikoncepciu . Nemôže to byt tým ?

27 Feb 2022 - Dobrý deň. Áno, môže to byť aj, vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Na druhej strane voľba interupcie môže pre ženu vo všeobecnosti znamenať veľký stres. Aj tento faktor je nutné zvážiť. Eventuálne konzultovať odborníka - sexuológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor.Pred pár dňami mi bolo zistené Hpv..moja otázka znie ako som sa mohla nakaziť keď sexuálne žijem len s mojim manželom a on somnou? Predtym sme inych partnerov nemali.Dakujem za Vašu odpoveď

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Ak vyjde ster z krčka maternice pozitívny na HPV vírus, je jedinou cestou prenosu pohlavný styk. Možno sa Vám v minulosti daný test nikdy nerobil a HPV vírus je tam už dlhší čas...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor.Mam 43 rokov. 29.11 som bola na konizacii krcka maternice, výsledky boli v poriadku zatiaľ. V januári som bola očkovana proti rakovine krcka maternice prvou dovkou.V piatok 18.2 som začala slabo špiniť, menzes mám dostať na buduci týždeň . Mám sa niečoho obávať??? Vopred ďakujem

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Krvácanie nebude spôsobené ani očkovaním ani zlým nálezom na krčku maternice. Skôr sú za tým hormonálne zmeny. Ak si nebudete istá, eventuálne sa krvácanie bude opakovať, navštívte svojho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, prosím Vás, včera som vo vani spadla…( natahovala som sa z vane po župan) a spadla som tak, že som si udrela prsník…. Proste medzi prsník a pazuchu. Bojím sa či to nemôže spustiť onko ochorenie….. mám sa stresovať? Alebo ako postupovať? Ďakujem

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Úraz prsníka nespôsobuje onkologické ochorenie. Buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor. Chcem vás poprosiť o názor. V priebehu polroka som mala krvacanie mimo MC. U gynekologicky som mala výsledky v poriadku. Poslala ma ale na hysteroskopiu, ktorú som nedávno podstúpila. Odobrali mi vzorky a poslali ich na histologiu, no na výsledky budem čakať 3 týždne. V zazname z HSK mam ale napísané- na zadnej stene mierne polypozne zhrubnuta sliznica maternice. Dosť ma to vylakalo. Neviete mi poradiť, čo to pre mňa asi znamená? Ďakujem za odpoveď.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Krvácanie mimo cyklus môže byť niekedy spôsobené polypóznymi zmenami sliznice. Vo väčšine prípadov je nález negatívny - na Vašom mieste by som bol kľudný. Ďalší postup bude podľa definitívnej histológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Rada by som sa Vás opýtala na Váš uhol pohľadu (aj keď vopred predpokladám aký bude). Mám 29 rokov, v 27 r. mi našla doktorka veľký myóm v maternici. Nasledovala veľká operácia (laparotomicky). Všetko prebehlo v poriadku, mohla som byť dlho PN a v kľudovom režime. Od vtedy nemám vôbec menštruáciu. Dôvod je, že mi vôbec nerastie sliznica. Je nízka, miestami žiadna. Bola som 2x na hysteroskopii (výsledok - všetko OK okrem tej sliznice), brala rôzne hormóny od výmyslu sveta. Výsledok žiaden. Prosím, myslíte si, že existuje ešte niečo, čo by mi vedelo pomôcť k opätovnému cyklu? Alebo sa mám zmieriť s tým, že nebudem môcť mať deti? Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď. Pekný deň

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Ak bola rozsiahla operácia na maternici, môže to viesť k podobným problémom. Ak chcete - plánujete rodinu, konzultujte špecializované reprodukčné centrum, kde Vám urobia komplexné vyšetrenia. Je to možné na Slovensku ako aj v Čechách, kde je excelenté pracovisko v Brne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor.Chcem sa vas spytat na vas názor.Bolo mi zistené že mám CIN 1,doktor mi robil biopsiu,výsledky boli v poriadku.Potom keď som isla znova po 3 mesiacoch na kontrolu tak znova mi vyšli pozitívne tak nato mi robili v septembri 2021 konizaciu.Výsledky z histológie v poriadku.V januári tohto roku znova pozitívne Atypické glandularme epitelie bližšie neurčené píše.Môžem sa spytat čo to znamená?Mam to asi este v horšom stave ako som mala.Doktor mi kázal že mám prist znova na biopsiu.Takze konizacia mi nepomohla a bude sa to znova opakovať alebo to bude horšie a horšie.Mám 47 rokov.Pan doktor čo navrhujete vy aby som sa konecne zbavila toho.Ďakujem vam veľmi pekne za vašu odpoved.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Konizácia mohla vyjsť v poriadku, ak sa biopsiou odstránila celá lézia (CIN1). Atypické glandulárne bunky pochádzajú buď z kanála krčka maternice alebo z dutiny maternice. Je podľa mňa vhodné odobrať vzorky z kanála krčka maternice (biopsia formou kyretáže) a doplniť ultrazvukové vyšetrenie maternice (malej panvy). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám 23 rokov a pri stere krčka maternice a následnej biopsii mi bola zistená HSIL CIN 2. Teraz 22. Februára som objednaná na konizaciu. Som zaočkovaná 2. dávkou Gardasilu, 3. dávka mi bude podaná začiatkom mája. Chcem sa spýtať, aká je šanca, že sa mi lezie budú opakovať aj po vykonaní tohto zákroku ? Ma to veľký vyplyv na tehotenstvo v budúcnosti ? Bojím sa aj samotného zákroku aj prípadných komplikácií s tehotenstvom v budúcnosti ..ešte sa chcem spýtať, keďže som nedostala menštruáciu, včas tak mi bol predpísaný Norethisteron pre posunutie menštruácie aby sa mi neposunula samotná operácia..nemôže to nejako skomplikovať zákrok? Myslím tým silnejšie krvácanie, alebo po prípade nejaké komplikácie pri podaní anestézy.. ďakujem vopred za odpoved a prajem pekný deň.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. Takto zvolená schéma vakcinácie Vás ochráni pred podobnými problémami s vysokou efektivitou. Pri konizácii je však dôležité, že okraje histologického preparátu sú negatívne a teda operácia prebehla adekvátne. Konizácia je v dnešnej dobe veľmi konzervatívny výkon s minimálnym dopadom na budúce tehotenstvo. Norethisteron nie je spojený so zvýšenými pooperačnými rizikami ako popisujete. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: 19.11.2021 mi bola robená cytológia, ktorá vyšla negatívne. Následne 14.1.2022 som si všimla bradavice okolo vaginálneho vchodu, a preto som bola na druhý ster 26.1.2022, na ktorom cytologicky nález nebol, ale potvrdilo sa HPV. Bolo mi povedaná, že o 6 mesiacov mám prísť na opätovný ster. Preto som sa chcela spýtať, či sa ma obávať nejakej malignity? (Mam 22 rokov) Moja mama ma presviedča, že som to dostala od partnera, keďže v novembri som mala nález negatívny a následne v januári pozitívny, a preto by som sa chcela spýtať, či to svedčí o tom, že ma partner podviedol v preiebehu toho cca mesiaca a infikoval? Ďalšia otázka je, ako mám postupovať v liečbe keďže Aldara krem mi nezabral, chcela by som sa objednať na vypálenie bradavíc na kožné, je aj iná možnosť?!(nejaké lieky na podporu imunity alebo niečo podobné?) Mám aj partnera poslať na vyšetrenie, keď nemá žiadné príznaky? A posledná otázka, keď sa dám po preliečení zaočkovať Gardasilom bude ma to chrániť aj napriek prekonaniu ochorenia? (Má to zmysel, aby sa znížila recidíva?) Za ochotu a odpoveď vopred ďakujem.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. V prvom rade sa nemusíte obávať žiadnej malignity. Genitálne bradavice sú spôsobené HPV vírusom, ktorý je pohlavne prenosný - takže áno, mohli ste sa nakaziť od partnera. Niekedy je však vírus v tele dlhšie a prejaví sa napr. pri oslabenej imunite. Ak Aldara nezabrala, je vhodné pokračovať vo Vami uvedenej liečbe (kryo/laser). Partnera takisto pošlite na vyšetrenie k urológovi. Zaočkujte sa Gardasilom ešte pred zákrokom - budete následne účinnejšie chránená pred možnou opakovanou infekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor! Mám výsledok cyt. Atypické skvamózne epitélie bližšie neurčené, v.s. HSIL (ASC-H). LOw-grade skvamózna itnraepiteliálna lézia (LSIL) PAPIIIa, prosím vysvetlite mi ten výsledok. Ďakujem pekne.

26 Feb 2022 - Dobrý deň. ASC-H je cytológia, kde nemožno vylúčiť ťažké dysplastické (prednádorové) zmeny na krčku maternice. Je nutná kolposkopia s odberom vzorky (biopsie). Len podotýkam, že daná cytológia nie je hneď strašiakom onkologického ochorenia. Jedná sa v drvivej väčšine prípadov len o dysplastické zmeny. LSIL je ľahká dysplastická zmena, ktorá sa len kontroluje v pravidelných intervaloch s možným doplnením kolposkopického vyšetrenia. Sú to dva rozdielne výsledky - nemôžu byť z jedného vyšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. 30.3.2022 mám absolvovať laparoskopické odstránenie pravého vaječníka pre dermoidnú cystu, ktorú mi zistili pred dvoma rokmi. Vtedy mi lekár chcel odstrániť iba časť vaječníka a cystu prípadne celý vaječník. Operáciu mi odložili pre pandémiu. Teraz mi chce odstrániť celý vaječník s tým, že ak bude výsledok "rýchleho rezu" robený počas operácie zlý, tak mi vyberie aj maternicu a druhý vaječník. Dermoidná cysta na narástla za posledný polrok cca 5mm, teraz má veľkosť 28x22mm, v náleze mám napísané, že tam je IC prekrvenie. Na tom istom vaječníku mám ešte folikulárnu cystu veľkosti 24x17mm.Hodnoty CA125 mám 37,1,HE4 27,1 a ROMA - PO 11,8.Ja by som chcela odmietnuť rýchly rez s tým, aby sa počkalo na "normálnu" histológiu a až potom sa rozhodovalo, či mi treba vybrať všetko. Bolo by to veľké riziko pre mňa, keby som sa takto rozhodla? Mám 43 rokov, ale ak to nie je vyslovene nutné, nechcem aby mi odstránili maternicu aj s oboma vaječníkmi. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

17 Feb 2022 - Dobrý deň. Dermoidná cysta veľakrát poškodí vaječník tak, že sa musí celý vybrať (aj vzhľadom na Váš vek). Daný rozmer, ktorý popisujete je však riešiteľný aj so zachovaním vaječníka - všetko závisí od lokálneho nálezu pri laparoskopii. Ak máte výslednú ultrazvukovú diagnózu dermoidnú cystu, tak je možnosť, že by výsledok z rýchlej histológie bol zlý, veľmi malá. Úplne kľudne môžete súhlasiť s rýchlou histológiou - maternica by sa vyberala len pri zhubnom náleze, ktorý na základe Vašich výsledkov nie je pravdepodobný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prosim vas chcem sa spitat boli viter krcka maternice.mam stoho velky strach dakujem.

17 Feb 2022 - Dobrý deň. Niektoré ženy ani nevedia, že sa ster na cytológiu vykonáva. Bolestivosť je len minimálna alebo žiadna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor.Zaujímal by ma Váš názor.Mam 42r.dva spontánne pôrody.Na citologii, ktorú absolvujem pravidelne mám opakovaný ascus,ale nie vždy,ale pol roka pap.2za pol.roka ascus a toto sa opakuje.Hpv vírus som zatiaľ nikdy nemala.Absolvovala som aj biopsiu dva krát raz CIN 2 a naposledy na onkogynekológii,kde bol nález negatívny.Dr.na onkogynekológii mi povedal, že ten opakovaný ascus spôsobujú opakované zápaly,že pokiaľ sa stav nezhorší,tak už k ním chodiť nemusím.Sledovať u svojho gynekológa.Moja doktorka ma posiela na konizáciu, zatiaľ ani jeden z lekárov u ktorých som bola,to nenavrhol.Posledná cito október ascus bez Hpv.Prosím Vás o Váš názor.Ďakujem a zostávam s pozdravom.

16 Feb 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na Váš vek, opakované cytologické zmeny (ktoré naozaj môžu mať spojitosť so zápalmi) a bioptický výsledok CIN2 by som sa skôr prikláňal k definitívnemu riešeniu a teda ku konizácii. Samozrejme nie som Váš ošetrujúci lekár a nevidím lokálny kolposkopický nález, ktorý je tiež dôležitý. HPV DNA test zachytáva len najčastejšie a najrizikovejšie HPV vírusy. Výsledok CIN2 musí byť u Vás spojený s infekciou HPV - vo Vašom prípade ale skôr so zriedkavejším typom s nízkym potenciálom pre vznik závažných predrakovinových stavov. Pre zaujímavosť - existuje viac ako 200 typov HPV vírusov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, S výsledkami po rozšírenej biopsii cin2-3 som podstúpila konizáciu v Martine dala sa zaočkovať už aj 3 dávkou gardasil Môj zmluvný gynekológ mi po všetkých výsledkoch po pól roku povedal ako je všetko v poriadku, no nezahalala som a išla som na kontrolu aj ku vám do Martina Tam mi nejakým roztokom potierali krčok a aj napriek všetkým postupom ktoré som absolvovala mi napísal do správy “drobná svetlobiela lezia bez atyp. Vystup. S nepatrnými okrajmi atd. + test na hpv pozitivitu Otázka je; viem sa nejako imunitou zbaviť bieleho flaku alebo mám rátať v budúcnosti s ďalším zákrokom pripadne ak máte s podobnou situáciou skúsenosti čo môžem očakávať alebo ako postupovať Vopred ďakujem

16 Feb 2022 - Dobrý deň. Daný popis nemusí hneď znamenať ranku na krčku maternice - skôr sú to len reparačné mechanizmy po operácii. Test na HPV sa odoberá ako tzv. test of cure (anglicky test vyliečenia) po konizácii štandardne po 6-12 mesiacoch. Nemusíte sa obávať. Stačí absolvovať kontroly každého pol roka počas najbližších dvoch rokov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, má zmysel u mna tretia dávka vakcíny Gardasil? Prvá bola v marci to bude rok, druha takisto dodržaná očkovacia schéma…. Dnes mi potvrdili Omicron ( som ockovana 3 dávkami proti Covid). Koľko sa musí moje telo zotaviť po Covide aby som stíhala do roka tu dávku Gardasilu? Alebo ju mám rovno posunúť ďalej? Ďakujem

16 Feb 2022 - Dobrý deň. Ja by som odporúčal odstup aspoň 6 týždňov od prekonania ochorenia COVID19 pre tretiu dávku Gardasil. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Bola som na prev.prehliadke,kde mi z cytológie vyšiel výsledok-nezrelá metaplázia-mám sa obávať? Mám prísť o pol roka znova na cytolog.ster.Mám 37r.Ďakujem.

16 Feb 2022 - Dobrý deň. Nezrelá metaplázia je súčasť normálnych nálezov na krčku maternice. Pokiaľ tam nebolo písané nič iné, nemusíte sa obávať. Nechápem však tak skorú kontrolu o pol roka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor. Mám taký problém, už asi5 deň cítim nepohodlie, neviem sedieť, stáť niekedy ani ležať pretože mám pocit ako keby ma vo vnútri vagýny niečo tlačilo, nie je to bolesť ako taká,ale skôr tlak. Prirovnala by som to k tomu, keď si žena zle zavedie tampón a cíti ho tam. Ten tlak mierne prechádza do konečníka. Mám tiež pocit,že mám zväčšený krčok maternice. Je tvrdý. A dosť vystupuje. Možno tie tkaky sposobuje práve ten krčok. Teda skom si tým skoro istá. Momentálne som cca 10 dní pred menzesom. Chodím aj častejšie na malú potrebu. Mala som aj bolesti v krížoch ale tie ustúpili. Po 2 dnoch výplachu Rosalginom sa mi uľavilo. Akonáhle som s tým prestala po dvoch dňoch sa mi tie pocity vrátili. Výtok som mala mierny, bez zápachu. Nepáli ma ani nemám žiadne ťažkosti ako pri mykóze. Podobné pocity som mala keď som bola prechladnutá zo spodu. Začínam sa dosť báť, že to može byť niečo veľmi vážne. Priznávam sa, že u gynekológa som nebola už 10rokov. Nie som na to hrdá a dosť si to vyčítam. Mám 40r Ale po toľkých rokoch bez preventívnych vyšetrení mám strach ešte väčší. Bojím sa aj toho čo tam mohlo za tie roky všetko vzniknúť, ale aj toho že mi gynekológ za to poriadne ľudovo povedané poriadne naloží. Môžete mi prosím napísať váš názor na základe opisu. Viem, že takto na diaľku a bez vyšetrenia je to ťažké určiť. Ale aspoň okrajovo. Či sa mám naozaj začať strachovať Veľmi pekne vám ďakujem za prečítanie Prajem pekný deň

16 Feb 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je priam nutnosťou absolvovať gynekologickú prehliadku s vyšetrením v gynekologických zrkadlách ako aj ultrazvukom. Popis, ktorý udávate sa mi skôr hodí na situáciu, kedy maternica mierne poklesáva a vytvára podobné problémy - teda nie závažný stav. Nepíšete však Váš vek. Ale opakujem, je nutné navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Pred mesiacom som bola na preventívnej prehliadke.Včera som volala kvôli výsledkom cytologie.Sestirčka my povedala len toľko že mám zvýšené zápalové hodnoty kontrolu mám o pol roka ale že mu objedná či my objedná na LBC že tie výsledky už budú 100%.Čo to znamená?Nič viac my ktomu nepovedala.Mám sa obávať?

17 Feb 2022 - Dobrý deň. Asi Vám bola braná len klasická cytológia - LBC je presnejšia hlavne v prípade zápalov a ťažko hodnotiteľného preparátu. LBC znamená po anglicky liquid based cytology a predstavuje modernejšiu verziu odberu cytológie. Žiaľ si ju niekedy pacientky musia platiť závisiac od poisťovne. Obavy t.č. určite nie sú na mieste - buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v júni pri preventívnej gynekologickej prehliadke - cytologický odber, mi boli zistené abnormálne bunky na krčku maternice. Po ďalšom odbere mi bol zistený HPV virus, podstúpila som aj kolposkopiu. Odber na biopsiu mi pán doktor nevzal, vraj nie je potrebný a skrz toho, že môj krčok maternice má 1cm a zatiaľ som bezdetná. Odporučil mi očkovanie proti HPV(Gardasil9) a liečbu Papilocare gélom po dobu 6 mesiacov. Chcem sa opýtať či by otehotnenie počas tejto liečebnej doby bolo problémom,mohlo to spôsobiť nejaké komplikácie a či je vhodnejšie s tehotenstvom počkať až po liečbe. Ďakujem za odpoveď.

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Nikto Vám nemôže zakázať otehotnieť. Je však vhodné sa uistiť, že sa zmeny na krčku maternice nezhoršujú alebo že úplne vymizli. Niekedy je totiž riešenie rôznych prednádorových zmien na krčku (hovorím všeobecne) v tehotenstve komplikované. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Chcela by som sa opýtať na nejaké skutočnosti. Bola mi diagnostikovaná rakovina endometria (na gastroenterológii) a to vo veľmi pokročilom štádiu, pretože napriek tomu, že som nezanedbávala gynekologické vyšetrenia, bola som prehliadaná. Liečim sa totiž na psychiatrii dlho ako invalidná osoba. Od detstva som mala silný osobný pocit, že nie som z gynekologického hľadiska v poriadku. Začala som menštruovať ako 11a pol ročná a hneď pri mojej druhej menštruácii sa zo mňa krv len tak liala. Proste som menštruovala veľmi, veľa krvi a veľmi dlho (5 až 7 dní každý mesiac), aj bolestivo. Celý môj život, až do veku 50 rokov. Som bezdetná, slobodná, žijem sama. Môj osobný názor je, že počas tohoto obdobia som mala veľa estrogénu, stále a veľa. Nevedela som o svojich problémoch hovoriť a teda ani ich riešiť. Skončilo to spomínanou rakovinou endometria, doteraz ma veľmi psychicky bolí, že v rozhodujúcom období, keď sa dalo včas zistiť a liečiť rakovinu endometria, lekárku stále najviac zaujímal cytoster krčka maternice, hoci bolo o mne známe, že žijem sama a nevyhľadávam žiadne sexuálne kontakty. Mám 4.stupeň rakoviny - zasiahnuté lymfatické uzliny, bizarne veľké a bolestivé lymfatické uzliny. Najnovšie aj bolestivé metastatické ložisko v bedrovej kosti. Doteraz som nebola onkologicky liečená na moje želanie, z toho dôvodu, že som psychiatrická lebo som vo veku 23 rokov chcela zomrieť a liečba, psychiatrická, ktorá potom nasledovala celý ten život bola pre mňa veľkým utrpením. Nechcem podstúpiť ďalšie utrpenie, ktoré predstavuje chemoterapia, tak som ju odmietla. Podstúpila som len operáciu pred dvoma rokmi. Všeobecná deklarácia ľudských práv v bode 4. hovorí že: Nikto nemá právo ubližovať inému človeku a nemá ani právo mučiť ho. Podobné práva zaručuje Ústava. Ako nevyliečiteľne chorá chcem zomrieť, ale bez utrpenia. Chcem podstúpiť asistovanú eutanáziu. Ako sa k nej dostanem? Mám 59 rokov.

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Vaša otázka je skôr právneho a etického charakteru. Na Slovensku možnosť eutanázie nie je. Hlavné úskalia v otázkach legalizácie sú teda právne, etické a náboženské. V Európe je legalizovaná v krajinách Beneluxu a pod. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den chcela by som vediet kde sa da ockovat proti hpv a ci musim ist kvoli tomu gynekologovi a chcela by som vediet kolko to stoji

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Očkuje Váš obvodný gynekológ. Cena závisí aj od toho, koľko máte rokov. Niektoré poisťovne niečo preplácajú do 18. roku života. Podľa stránky liekinfo.sk/adc.sk je aktuálna cena Cervarixu (dvojvalentná vakcína) 61,97 Euro a cena Gardasil-9 (9-valentná vakcína) 126,24 Euro. Potrebujete však tri dávky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, 1. februara mi bol robeny ster, kedze ma od zaciatku decembra pobolieva podbrusko a po decembrovej menstruacii som mala 2 tyzdne krvavy vytok. Dnes mi volali z ambulancie, ze mam pozitivny HPV test a po menstruacii musim prist na biopsiu. V oktobri mi bola robena cytologia, vysledky boli vporiadku. Cytologia mi vsak bola robena 4.10., menstruaciu som dostala 11.10., cize som nebola na cytologii v idealnej faze cyklu. Mohli byt tym padom vysledky cytologie v oktobri nespravne/ovplyvnene? Dakujem pekne

25 Feb 2022 - Dobrý deň. HPV pozitívny test ešte nemusí nič znamenať - bolesti z čisto HPV infekcie nemôžete mať. Cytológia môže byť ovplyvnená, keď je nesprávne odobratá, eventuálne keď je veľa krvných elementov na cytologickom nátere ( pri krvácaní napr., počas menzes). Takisto sa cytologické zmeny môžu spájať aj so zápalom. Kolposkopia s eventuálnou biopsiou môže napomôcť k správnemu postupu vo Vašom prípade. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.doktor, po výsledku cytológie LSIL som absolvovala kolposkopické vyšetrenie s biopsiou (výsledky ešte nie sú), ale správe sa píše kolposkopický obraz s charakterom susp. CIN 2. Je možné, že v priebehu 2 mesiacov sa to rapídne zhoršilo? Bude potrebná operácia, alebo sa jej dá ešte nejakým spôsobom vyhnúť? Ak bude, ovplyvní to nejak budúce tehotenstvo? Ďakujem veľmi pekne

25 Feb 2022 - Dobrý deň. Cytológia má vždy svoju citlivosť - neznamená teda, že LSIL cytológia je spojená aj s ľahkými histologickými alebo mikroskopickými zmenami (kolposkopia). Stáva sa, že nález môže byť o stupeň horší/lepší ako cytologický výsledok. Rapídne zhoršenie teda nie je pravdou. Definitívu dá práve histologický výsledok (ak Vám biopsiu počas kolposkopie odoberali). Pri náleze CIN2 je možný chirurgický aj konzervatívny postup. Všetko závisí od rozsahu daných zmien na krčku maternice, od Vášho veku a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer,dnes som volala primátori o hladom výsledkom hystologie,už ich tam má ,povedal mi že je to ťažká dysplazia ,niečo spomínal že línia čistá,moc nerozumiem pán doktor prosím vás je to rakovina? Ďakujem za skorú odpoveď,

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Ťažká dysplázia nie je onkologickým ochorením. V prípade čistých chirurgických okrajov (línií) je operácia dostatočná a stačí krčok maternice len sledovať v pravidelných intervaloch. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa opýtať, neviem ako mám doma zistiť či mám genitálne bradavice. Bojím sa, že áno. Mala som pohlavný styk pred 4 mesiacmi a orálny styk pred mesiacom, asi zhruba o 2 týždne po orálnom styku som začala riešiť tie vyrážky. Sú malé a páru vedľa seba. A mam ich aj pri análnom otvore. Spravil sa mi ešte taký opar ktorý je ako nejaký nafúknuti pľuzgier. Ku gynekologovi ísť nemôžem. A neviem, či tieto vyrážky sú z holenia alebo že sú to genitálne bradavice, alebo nejaka pohlavna choroba. Den pred orálnym stykom som sa holila. Neviete mi poradiť ako to mám sledovať alebo rozoznať či sú tu bradavice alebo len obyčajné vyrážky? Vopred ďakujem

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Na základe Vášho popisu neviem určiť o aké infekčné ochorenie sa jedná. Neviem, prečo nemôžete ísť ku gynekológovi, ale je vhodné navštíviť aspoň kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den.som 1,5r po porode.presne pred rokom som bola na cytologii.teraz po roku zistim ze som mala zle vysledky(ze mi 1x volali...neviem o tom,co som veľmi nahnevaná) tak teraz po roku som bola...vo vysledkoch som len precitala vsetky hpv negat.a nieco tam bolo ze zle.dr mi nic nehovori, hrozné.co to moze byt.sono bolo ok

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Vaše údaje sú veľmi všeobecné. Pokiaľ nedostávate dostatočné informácie o Vašom zdravotnom stave, odporúčam zmeniť Vášho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, v srpnu 2021 jsem byla na preventivní prohlídce a shodou okolností jsem měla zanet, paleni normálně i po styku. Paní doktorka přesto odebrala cytologii, která vyšla tak že jsem měla ASCUS, bez hpv 16 a 18. Ostatní hpv nedetekovano,to jsou info které sem zahlédla ve zprávě. Každopádně jsem dostala tobolky polygynax a poté sem začala brát papilocare, který beru ještě vitamín C beru již několik let. V Prosinci jsem byla na kontrolní citologii metodou LBC, že které vyšlo nilm,tedy bez nálezu. Na další cytologii se mám dostavit v srpnu. Je mi 35 let, mám dvě dcery obě císařem,jsem kuřák. Proto se ptám není kontrola v srpnu docela za dlouho,a druhá otázka mohla být tato odchylka způsobená opravdu zánětem? Předem děkuji za odpověď. A v Čechách máme také mnoho odborníků, ale vy máte něco navíc jste velice vstřícný

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Áno cytologické zmeny (ASCUS) môžu byť spôsobené aj zápalmi bez prítomnosti vysokorizikových HPV. Keďže ste mali následnú cytológiu a HPV negatívne, je aj interval 6-9 mesiacov neprimerane krátky pre ďalšiu kontrolu. Práveže absolvujete kontrolu skôr, ako je normálne odporúčané. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, mám 21 rokov. V októbri 2021 mi vyšiel výsledok cytologického steru ASC-H, následne som bola na kultivačnom a kolposkopickom vyšetrení. Po zistení ureaplasmy a preliečení som bola testovaná aj na HPV, kde mi vyšiel výsledok pozit. na HPV 56. Ďalšie cytologické stery ukázali ľahkú dyspláziu krčka maternice výsledok ASCUS. Nedávno som sa dala zaočkovať prvou dávkou Gardasil 9. Momentálne si aplikujem Deflagyn (na 3 mesiace) + samozrejme ďalšie dve dávky Gardasilu. Kontrola o 2 - 3 mesiace. Môže Deflagyn pomôcť odstrániť HPV a ASCUS? Čo ak by ASCUS pretrvával? Môžu sa cytologické stery zmeniť opäť na ASC-H alebo aj iné typy? Môže kombinácia ASCUS a pozit. HPV 56 spôsobiť rakovinu krčka maternice? Ak by Deflagyn nepomohol, musím podstúpiť opäť kolposkopiu už spolu s biopsiou? Veľmi pekne ďakujem za Váš čas a odpoveď.

19 Feb 2022 - Dobrý deň. Áno Deflagyn je určený na podobné cytologické zmeny (ASCUS). Ak bude ASCUS pretrvávať alebo budú prítomné vyššie stupne cytologických zmien (LSIL,ASC-H,HSIL), je nutné opakovať kolposkopiu a tentokrát aj s biopsiou tkaniva, čo je veľmi dôležité pre ďalší manažment. ASCUS predstavuje len ľahšie cytologické zmeny - nie je spojený s výskytom zhubného ochorenia krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor, ďakujem za vaše odpovede,som už týždeň po konizaciu a dnes som si všimla že v operačnom protokole napísané že mi bolo robené frankincovana kyratez, dosť som sa zlakla toho výrazu,a píše sa tam ešte stretne zvetcena sliznica maternice,dg:87.9,,,šla som na konizaciu z výsledkami lgsil hpv 16 progresia lezie,,,hystologiu výsledky ešte čakám ,mám 33r detičky nemáme ,mám sa obávať najhoršie viete čo myslím ?

18 Feb 2022 - Dobrý deň, nemusíte mať také obavy - žiadne onkologické ochorenie nemáte. Frakcionovaná kyretáž sa robí takmer vždy - vzorkuje sa sliznica z väčšej hĺbky maternice, aby sa nevynechali nejaké skryté lézie. Výsledky sú väčšinou negatívne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Som v 21. tt a mám dlhodobé urogenitálne problémy, ako je začervenanie pošvy, bolesť, pálenie, bolesť pri a po močení, bolesť v podbrušku, pichanie na pošve zvonku, celkový dyskomfort. Niekoľko krát mi bol, odobratý moč na kultivaciu, aj u urológa, aj krv a taktiež stery na bežnú kultivaciu a stery z krčka na detegovanie chlamýdie, ureaplazmy,mykoplazmy. Všetko negatívne, problémy pretrvávajú. Mohol stery z krčka ovplyvniť užívanie vaginalneho krému Dalacin? V čase steru som ho akurát doberala. Respektíve, čo by ma mohlo trápiť, ak sú výsledky naozaj negatívne. Všetky ostatné vyšetrenia sú v poriadku. Ale necitim sa dobre a mám strach o bábo. Ďakujem.

18 Feb 2022 - Dobrý deň. Vzhľadom na prebiehajúce tehotenstvo nemôže byť liečba veľmi komplexná. Antibiotická liečba môže niekedy spôsobiť negatívny výsledok - hlavne keď sa kultivácia berie už počas užívania ATB. Skúšali ste ešte probiotiká , podporu imunitného systému a konzultáciu u špecialistu v odbore imunológia ? Tehotenstvo daným stavom nemusí byť ovplyvnené...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den dakujem za odpoved som vam pisala ze zijem v Anglicku a bola som na biopsii cakam vysledky ja sa asi zblaznim toto je 9den prosim vas predrakovinove bunky stredne zavazne a dole napisane he nepravde podobne ze by to bola rakovina myslite keby som to mala uz by mi volali alebo nie dakujem

18 Feb 2022 - Dobrý deň. Stredne závažné zmeny z biopsie nie sú spojené s onkologickým ochorením. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, opäť vám píšem, lebo u vás vždy nájdem komfort a odpovede, ktoré hľadám. Boli mi v moči zistené zvýšené levely mykoplazmy. Po krátkom naštudovaní na internete som zistila, že sú pohlavne prenosné a zväčša sú spojené s inou pohlavnom chorobou, ako chlamýdie. Neviem koľko je na tom pravdy, ale vedel by ste mi prosím k tomu povedať dačo viac? Pán urológ mi predpíše antibiotiká, ale rozmýšľala som, či sa netreba objednať aj ku gynekológovi na test. Ďakujem vopred za vašu pomoc

18 Feb 2022 - Dobrý deň. Daná infekcia postihuje oboch partnerov - je nutné preliečiť oboch. Samozrejme nie je pravidlom, že sa Chlamýdie a Ureaplasmy/Mycoplasmy musia nachádzať naraz. Nie je nutné absolvovať špecifický ster na Chlamýdie u Vášho gynekológa. Stačí absolvovať ATB liečbu, ako Vám bola predpísaná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prajem pekný deň,bol mi doporučeny prip.gel Delfagyn alebo Papilocare. Pre ktorý sa rozhodnúť?

17 Feb 2022 - Dobrý deň - oba vaginálne gély, sú určené na podobné problémy, i keď je Papilocare v liekopise vedený ako účinný aj voči samotnej HPV infekcii. Papilocare je založený skôr na prírodnom zložení (rastlinné produkty ázijskej medicíny používané v onkológii, špecifické nosné častice niozómy). Deflagyn je zase založený na antioxidačných účinkoch oxidu seleničitého (Deflamin - biologicky aktívny selén). Záleží aj od toho aký základ liečby preferujete...účinnosť je len zhruba rovnaká. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, v decembri ma zacala boliet lava uzlina, mam ju dlhodobo zvacsenu a tvrdu, bola som na sono u viacerych lekarov, nikto tam nic nevidel. Na ultrazvuku doktor nevidel nic, len to, ze je zvacsena, ale velmi to boli. Moze to byt aj reakcia po postinore? Aky dalsi postup by ste doporucoval? Moze to byt rakovina?

17 Feb 2022 - Dobrý deň, neudávate lokalizáciu uzliny - je ťažké sa potom vyjadriť. Vo všeobecnosti Postinor nemá podobné vedľajšie účinky. Vzhľadom na bolestivosť uzliny sa možno jedná o zápal. Podľa Vašich informácií Vám neviem poradiť presnejšie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som poznať Váš názor na užívanie hormonálnej antikoncepcie. Bol mi diagnostikovaný nador vzostupnej časti hrubeho čreva. Nádor mi bol vyoperovany pred 2,5 mesiacmi. Celkom 70 cm čreva. Histológia z odobratých uzlín bola negatívna. Onkologička nenasadila žiadnu liečbu. Najbližšiu kontrolu mám v marci 2022. Mám 44 rokov. Pred operáciou som HAK užívala 1 rok. Ďakujem za odpoveď

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Podľa môjho názoru užívanie HAK nie je vo Vašom prípade vhodné. Jednak ste onkologický pacient a máte už aj viac rokov. Riziká komplikácií pri užívaní HAK prevyšujú benefity. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Bolo mi zistene Cytosterom ľahké zmeny na bunkách a potom potvrdený HPV 16.Co mam ďalej očakávať dr mi povedala ze spraví expresiu viete mi povedať čo to bližšie je a ako sa to robí. Prípadne koľko sa čaká potom za výsledkami. ĎAKUJEM

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Ak to správne chápem, ide o expresiu génov E6 E7 (mRNA test). Podľa môjho názoru úplne zbytočné vyšetrenie vo Vašom prípade (veľmi odborne povedané - hodnotí stav integrácie vírusu do bunkovej DNA). Je vhodné opakovať cytológiu o pol roka a takisto doplniť kolposkopické vyšetrenie podľa Vášho veku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, stretli ste sa už s tým, že po vakcinacii proti rakovine krčka vzniká rakovina? Chcela by som sa dať zaočkovať, no lekár ma odhovára, vraj je to len pre panny, a že adenokarcinom vzniká z žien ktoré si dali pichnúť keď už vírus mali v sebe. Prosím poraďte mi

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Dané tvrdenie je absolútnym výmyslom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň bola som na cytologii a mám zmeny na krčku maternice HSIL a som pozitívna na HPV 16 a 39 . Ďalšie vyšetrenia mi ale nerobili mám prísť až o pol roka. Chcela by som sa opýtať či to je normálny postup. Mám bolesti aj občasné krvácanie mimo cyklu. Objednala som si Indonal partner myslíte si že by mi to mohlo pomôcť ? Ďakujem pekne

31 Jan 2022 - Dobrý deň. V prípade cytológie HSIL je postup absolútne nesprávny! Je nutné doplniť kolposkopické vyšetrenie a biopsiu krčka maternice. Indonal nie je vhodný na daný nález. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Bola som pozitivna na HPV a na cytologii som mala zmeny (nie tie druhy co sposobuju rakovinu). Doktor odporucil deflagyn. Po 3tom mesiaci douzivania som aktualne bez menstruacie. Tehotna nie som. Som po 3tej davke ockovania na covid (4 mesiace dozadu). Moze to suvisiet s jednou ci druhou zalezitostou? Mam sa obratit na gynekologa ci este mam cakat, zatial je to tyzden. Nikdy som nemala meskanie. mam 40 rokov. Dalsiu cyto absolvujem o 3 mesiace. Dakujem pekne

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Odber cytológie, liečba Deflagynom a ani očkovanie nemajú vplyv na menštruačný cyklus. Je vhodné absolvovať preventívne vyšetrenie u Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Musia, alebo zvyknú genitalne bradavice spôsobovať zmeny na krčku? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Určite nie - genitálne bradavice môžu byť lokalizované aj inde a pritom je krčok maternice zdravý. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Koľko dní po konizacii sa môžem ísť očkovať? Gardasil 9

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Ja by som počkal 4-6 týždňov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Ďakujem za odpoveď,pán doktor .ešte sa chcem spýtať dgn87.9 z lgsil hpv 16 po konizicii keď vyšlo dg87.9 znamená to že výsledky mám očakávať zle? Robili mi lop konizicii a kyratez.to som nevedela že aj kyratez sa robí,mám 33r a neviem či to ovplyvní budete tehotenstva nemám žiadne detí.dakujem za odpoveď.

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Nie, N87.9 neznamená hneď zlý nález. Kyretáž cervikálneho kanála sa robí pre vylúčenie nálezu predrakovinových zmien v kanáli krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pán doktor,asi 3mesiace mavam mi erne bolesti v podbruškubola som na prehliadke kde mi pan doktor zobral skrining maternice volal mi vcera 27.01 ze mam prisť lebo vysledky nie su dobre na HPV a este mi znova musi spravit odber na papilomavirus tušim tak mi to povedal mam sa obavať rakoviny krčka maternice dakujem pekne za odpoved Hanekova

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Nie, t.č. to nie je dôvod na obavy. Prítomnosť ľudského papillomavírusu nie je hneď spojená s onkologickým ochorením. Podľa výsledku cytológie, ktorý neuvádzate, sa bude postupovať ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mohla by som sa Vás opýtať, mám 19 rokov a mi zistili mi hpv 16 tak s istotou ho má aj môj partner. Obaja sme mali genitálne bradavice a dali sme ich odstrániť. Mne tam ostali ešte lézie a obaja sme absolvovali očkovanie ja 9 valentnou a on 4 valentnou vakcínou. Mám ísť na kontrolný ster o pár mesiacov. Môžem sa Vás opýtať dve otázky 1. Ak mne je prístupný kontorlný ster na hpv či sa mi to zhoršuje alebo zlepšuje tak partner ako má zistiť či ešte stále má hpv a či s akého stav zhoršuje alebo zlepšuje ? A moja 2 otázka je, že pokiaľ máme obaja tento vírus, je to pre nás akoby nejaká predzvesť, že o pár rokov nás postihne rakovina ? Či už rakovina krčka maternice, penisu, hrdla a hlavy ?

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Vo Vašej vekovej kategórii je výskyt HPV vírusu vysoký - cca 20-30 %. Existuje veľká pravdepodobnosť, že sa vírusu zbavíte spontánne, a teda aktuálny stav žiadnou ,,predzvesťou,, nie je. Je však nutné absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u Vášho gynekológa. Partner má nárok na vyšetrenie u urológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, moj otec (85) má Dg. C67.1 ca vesicae urinariae po re-TUR-BT (30.11.2021), histol. uroteliálny CA, Ki 67 70%, HG, cT3NOMla- IV. A kl. st. (retroperitoneálna LAP), vzhľadom na komorbidity chirurgická liečba neindikovaná. Vzhľadom na rozsah choroby navrhnutá v prvom rade chemoterapia, s ktorou t.č. nje je stotožnený, objednaný na paliativnu RAT pre primárnz tumor v MM. Plán je 3Gy/d ... 12fr .. 36 Gy. Tu je ale obava z výšky dávok ožiarenia. Prosím o Váš názor, doporučenie ako ďalej postupovať, aké sú šance. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Daný nález je plne v kompetencii urológa a onkológa. Ako gynekológ Vám neviem poradiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor,neviem či si pamätáte som písala veľa krát o hladom lgsil hpv16 tanks na krčku,,,,dnes som po konizicii o dva týždne budú výsledky,prosím vás pán doktor čo znamená prepúšťaním lístku dg:87.9 ,poprosím vás vysvetlite mi to stále sa bojím , ďakujem

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Keďže nemáte definitívny výsledok je diagnóza pri prepustení N87.9 - teda nešpecifická dysplázia. Nemusíte sa tohto pomenovania obávať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň, chcela by som sa Vás opýtať..mam 26r a na preventívnej prehliadke mi vyšiel pozitívny test na HPV (ascus). Mam priateľa, ale zatiaľ sme nemali pohlavný styk, len orálny ( ja jeho) - môžem ho nakaziť aj prostredníctvom mojich úst? Ďakujem za odpoveď.

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Ster na HPV vírus sa robil u Vás počas gynekologického vyšetrenia. To znamená, že sa nenachádza v ústnej dutine. Takže moja odpoveď je nie. Na druhej strane (ak hovorím vo všeobecnosti), je možný prenos HPV vírusu aj prostredníctvom orálneho styku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, volám sa Maria, mám som 22 roky, chcela by som urobiť očkovanie proti HPV, môžete mi poradiť kde možem ju urobiť ?

29 Jan 2022 - Dobrý deň, informujte sa u svojho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa poradiť ohľadne manželovho popisu z rtg hrudníka. Nakoľko dr mu ani len nepovedal z čoho a co to môže byť. Dakujem Kalcifikačne sýte ložisko v pravom plucnom hrote na skryzeni 1.rebra a klavikuly 8x5mm. Inak parenchym bez loziskovych zmien. Stacionárny nález kalcifikatu benigmeho vzhľadu v pravom plucnom hrote event. V selekte

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Daný nález je otázkou pre odborníka v oblasti pneumológie (pľúcny lekár) S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den zijem v Anglicku bola som na stere krcka maternice mam stredne abnormalne bunky idem do nemocnice idu to pozerat kamerou strasne sa bojim ze mam rakovinu moze to byt AJ zapal?

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Rakovinu určite nemáte - Váš doktor plánuje vyšetriť krčok maternice pomocou kolposkopu (slúži na mikroskopické vyšetrenie zmien na krčku maternice). Ak sa rozhodne pre drobnú biopsiu (ktorá je len minimálne bolestivá), bude vedieť stanoviť ďalší postup podľa aktuálnej histológie. Zápalové zmeny môžu byť príčinou ľahkých zmien na krčku maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, viem že máte toho veľa no potrebujem poradit. V marci, maji som mala prvú a druhu dávku vakcíny Gardasil 9. Júl / august som mala vakcínu proti Covid. Chcela som si dať tretiu dávku vakcíny Gardasil, nechávala som to na január, v decembri som mala operáciu žlčníka, nechcela som zaťažovať telo. V januári - momentálne mám Covid. Viem že tretia dávka sa ma podať do roka. No neviem, či stíham do začiatku marca. Predsa len , nechcem si ju dať, keď mám kovid, alebo keď sa mi telo bude z neho zotavovať. Partnera mám stáleho, ja som sa bála gen bradavičky, ktorú som mala pred cca 1 a pol roka dozadu. 9 rokov som ockovana Cervarix. Partnerov nestriedam. Mala som jeden vzťah ( jeden krát pomer pred 5rokmi a teraz mám partnera stáleho -on bol panic). Len neviem či stačia dve dávky, či sa mám zotaviť a dať tretiu, budem rada ak mi poradíte. Ps: Sú už až dve dávky účinne proti bradavickam? Ďakujem

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Po vyliečení z ochorenia COVID počkajte aspoň 4-6 týždňov na ďalšiu dávku vakcíny. Menší odklad vakcinácie nebude mať vplyv na výsledný efekt. Vakcína je najúčinnejšia po absolvovaní všetkých troch dávok - to sa týka aj genitálnych bradavíc. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 24 rokov, bezdetna. Uz vyse roka a pol mam boelsti v podbrusku na lavej strane. Abslovovala som uz 2x usg, chirurgiu, urologiu, niekolkokrat brany krvny obraz a stolica. Vsetko je ok. Vlastne z kazdeho vysetrenia ma posielaju na gynekologiu, ze nech hladam pricinu asi tam, no gynekolog pricinu bolesti niekolkokrat vylucil ( na laparoskopiu ma ani neposielal.) Bolesti sa niekedy na chvilu stratia ( par tyzdnov) no vzdy sa vratia a pretrvavaju aj 2-3 mesiace vkuse. Mam stihlu postavu, na lavej strane si viem nahmatat crevo, nizsie ovela viac ako vyssie. Obcas, ak si lahnem na pravy bok, tak si vlavo, vedla creva, ak si silno stlacam brucho, viem nahmatat tvrdu gulicku ako kost, nepohyblivu. Vsetky tieto informacie vzdy poviem lekarovi, ktory ma vysetruje, no nikto nic nenajde (nastastie) a poslu ma domov so slovami, ze mi nic nie je a nebudu ma posielat na dalsie vysetrenia. Resp. povedia, ze mozno je to endometrioza, no gynekolog tuto diagnozu tiez stale dookola vylucuje. S travenim tazkosti nemam. Stretli ste sa prosim uz s takymto niecim? Je to hlavne psychicky velmi narocne, kedze netusim co mi je, stale to boli, stale na to myslim a rozmyslam samozrejme nad tym najhorsim. Dakujem vopred za odpoved

25 Jan 2022 - Dobrý deň, chronická panvová bolesť je indikáciou na ďalšie zobrazovacie vyšetrenie s preferovaním magnetickej rezonancie. Zlatým štandardom je aj diagnostická laparoskopia. Príčin je mnoho...danými metódami sme schopní diagnostikovať morfologické (štrukturálne) odchýlky v malej panve, ktoré môžu spôsobovať bolesti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, bol mi najdeny HPV 16. Chcela som spýtať či je možnosť tento vírus odstrániť z tela úplne alebo ho len imunitou dostať do tzv "latentnej fazy". (aj v prípade ak je už v bunkách) .V rámci tejto "latetnej fazy" sa môže hocikedy prebrať a začať spôsobovať rakovinove bujenie ? O rakovine krčka maternice ste toho napísali dosť, ale čo rakovina hrdla ? V prípade, že sa dostal do úst (čo je dosť pravdepodobné) spôsobí mi rakovinu aj tam? Na interne je veľa informácií a podľa všetkého čo si tam človek prečíta dostane rakovinu alebo umrie. Dosť som z toho vydesená. Niekde som videla, že sa dá prenášať dokonca aj bozkávaním. Očkovanie by pomohlo len pred novým nakazením,ale existuje dôkaz, že by pomohol aj proti rozvinutiu sa už existujúceho HPV v tele? a ešte jedna otátka: čo si myslíte o plazmovom generátore ? Dakujem pekne za odpovede.

25 Jan 2022 - Dobrý deň. Áno, infekcia môže byť kompletne odstránená imunitným systémom. Je pravdou , že v malom počte prípadov môže byť prítomný vírus v malom počte kópií a teda klinicky nemý. Onkologické ochorenia hlavy a krku spôsobené vírusom HPV(head and neck cancer) patria lekárom v odbore ORL. Dané onkologické ochorenie je však menej časté. Nie je teda vhodné, aby som sa vyjadroval ohľadom tejto oblasti. HPV sa skôr prenesie alternatívnymi sexuálnymi praktikami, nie bozkávaním. Relevantný dôkaz terapeutickej účinnosti dostupných vakcín zatiaľ nie je dostupný. Poslednej Vašej otázke nerozumiem. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. O týždeň absolvujem konizacou krcka maternice. V budúcnosti by som sa chcela tomu vyhnúť. Pomohlo by očkovanie na HPV virus? Mam 27 rokov. Ďakujem za odpoveď

25 Jan 2022 - Dobrý deň. Je vhodné sa zaočkovať prvou dávkou už pred konizáciou. Následne po operácii už budete chránená aspoň jednou dávkou. Samozrejme očkovaciu schému je potom nutné dokončiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Manzel ma na ustach herpes v stadiu chrasty, nejako sme si to včas ani jeden neuvedomil, a partner mi robil oralny styk, ale iba ma tam dva krat pobozkal a presiel jazykom, ja som teraz vo velkom strese ze ma mohol nakazit a dostanem genitalny herpes. Prosim vas, je velka pravdepodobnost ze sa to mohlo stat ? Ak ano, do kolko dni by sa mi to prejavilo? Uzivam rozne vutaminy na podporu imunity lenze moj stres mi to cele zhorsuje. Dakujem velmi pekne.

25 Jan 2022 - Dobrý deň. Herpes po vytvorení uschnutej chrasty a následnom odpadnutí nie je infekčný. Inkubačná doba je približne do 12 dní. Pravdepodobnosť prenosu infekcie je minimálna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán doktor, chcem sa opýtať. Moja gynekologička mi cez kolposkopiu našla nejake biele fľaky okolo krčka maternice spomínala tiež nejake bodkovanie okolo krčka. Zobrala mi vzorku z krčka poslala na rozbor ktorý nepreukázal žiadnu stopu po rakovine alebo pohlavnej chorobe. Odporúčila mi operáciu konizáciu krčku maternice. Následky ak operáciu nepodstúpim vraj možu byt problémy s otehotnením a pretrvávajúce výtoky. Taktiež mi na 3 mesiace odporúča drahšiu formu lieku Deflagynu. Chcem vás pekne poprosiť a vašu radu resp. názor. Ďakujem za odpoveď

25 Jan 2022 - Dobrý deň. Ak vzorka(biopsia) z krčka maternice vyšla negatívne, neviem prečo Vás posiela na operáciu. Práve zbytočná operácia môže byť riziková pre budúce tehotenstvo. Všetko závisí aj od výsledku cytológie, prítomnosti HPV vírusu a Vášho veku. Deflagyn sa používa len na ľahké zmeny na krčku maternice, preto ešte raz nechápem odporúčanie Vašej doktorky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Pri preventívnej prehliadke doktor videl "škaredý hustý mliečny až smotanový výtok" alebo tak nejak to popísal, so slovami ze to bude bakteriálne. Zároveň mu zakrvacal krčok pri vyšetrení, čo mi aj ukázal na zrkadlách (?). Zakrvacal este pred odberom vzorky na cytologiu. Takže niečo sa tam deje. Ja som mala taký pocit že zo mna sa lejú Výtoky už do leta, kedy mi vďaka covidu len predpísal lieky na mykózu a nevyšetril ma. Ale svrbenie som nemala. Ďalej som sa v októbri snažila preliečiť rosalginom lebo Výtoky pretrvavali. Plus asi od októbra pozorujem pri/po pohl.styku že po mne zostane oranžová plachta čiže krvácam pri styku v zmysle slabo krv s výtokom zmiešané. Všetko som lekárovi povedala, zobral vzorky na kultivaciu a cytologiu. A povedal že sliznica pošvy nie je nikaj citliva ale že ten krčok ano a teda on bude krvacat pri pohl. styku. Ale že očakáva bakteriálny zápal ktorý preliecime. Dnes mam vysledky z kultivácie dobré, žiadne bakterie ani mykoza. Lenže pre mňa to je zle. :( Doktor mi predpísal aj tak Dalacin crm (mam ho používať ak bola kultivácia negat? Neprivolam si tym len mykozu potom po atb?) A že čakáme za výsledkami z cytologie 2-3 týždne lebo covid, nestihaju. Vychádza mi z Toho, ako aj doktor vravrl 2 možnosti- buď zápal a preliecime atb alebo potom druhá možnosť z cytologie zmeny.. iného charakteru... Keďže mam príznaky, musí to mať vysvetlenie. Takže môžem sa pripraviť na zlé výsledky z cytologie? Čo to pre mňa môže znamenať, aké sú možnosti výsledkov a ich liečby? Ak je zápal vylúčený tak uz len dysplasticke zmeny s potrebou konizacie krcka? Mám 24 rokov...mala som genitálne bradavice, doktor vravel ze hpv netreba diagnostikovať bližšie lebo je to zbytočne a nic sa tým nezmení a že bradavice sposobuje iný typ ako ten ktorý spôsobuje rakovinu krčka, takže hlavne mám žiť vez stresu a zdravá životospráva... Je 3 mesačne krvácanie pri styku, plus pri vyšetrení krvácanie z krčka, zlým znamením? Alebo je možné že to bude aj pri ľahšom stupni dysplazie ako je LSIL? Ďakujem.

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Zmeny, ktoré popisujete nemusia byť spôsobené zápalom. Výtok a krvácanie z krčka maternice môžu byť spojené s celým spektrom zmien na krčku maternice - od ľahkých cytologických zmien až po tie závažnejšie. Je nutné okrem cytológie absolvovať aj kolposkopické vyšetrenie s eventuálnym odber bioptickej vzorky. Po absolvovaní daných vyšetrení bude Váš doktor múdrejší a bude vedieť stanoviť adekvátny postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dory den,rada by som sa opytala, mam 31 rokoc, staleho partnera, s ktorym uz 13 rokov pouzivam kondom. Minult rok sim vsak objavila male braavicky v okoli zahybov,stehna s genitalnou oblastou, ako okolie nohaviciek, nie v okoli posvy. Kozna mi ich odstranila dusikom, a dala.masticku, napisala ze je to human papylovirus kondylomy, odvtedy je to lepsie, zmizli, avsak uz sa opat zacinaju objavovat malinkate. Patner nema ziadne. Rada by som sa opytala, ci mozem mat HPV? Zaujima ma, ako je mozne mat genitalne bradavice ked mam staleho partnera, je aj iny prenos? Sauna, welnes? Taktiez ma zaujima, ci ma zmysel sa dat zaockovat v dospelosti, ked uz som gen. bradavice mala. Dakujem za odpoved

29 Jan 2022 - Dobrý deň. HPV sa môže okrem pohlavného styku preniesť aj kontaktom koža na kožu. Kondóm chráni len pohlavný úd - ostatná koža v oblasti genitálu je voľná. Je pravdaže možnosť prenosu aj v saune/wellness i keď je to oveľa menej pravdepodobné. Očkovanie by Vás chránilo len pred opakovanou infekciou - po preliečení genitálnych bradavíc by som teda odporučil očkovanie Gardasil-9. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa spytat v cytologickom vysledku mam po 6 mesacnych intervaloch uz po treti krat stale vysledok Ascus, tiez zisteny hpv virus, je mozne ze aj po roku a pol sa toho ascusu zbavim alebo sa to bude len zhorsovat? Nemoze byt ten ascus sposobeny aj nejakym zapalom na ktory mi vysetrenia nerobili nakolko nemam priznaky ziadneho zapalu? Dakujem

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Aj v prípade opakovaného nálezu ASCUS a pozitivite HPV je možné spontánne vyliečenie. Ja ale odporúčam aktuálnu situáciu doriešiť aj s kolposkopickým vyšetrením u špecialistu. Podľa nálezu event. odberu biopsie by sa stanovil ďalší vhodný postup pre Vás. Teoreticky môžu byť príčinou aj chronické zápalové zmeny. Počas čakania na ďalšie vyšetrenie je vhodné podporiť imunitu a ovplyvniť lokálne pošvové prostredie vhodnými probiotikami. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, na základe výsledkov cin 2-3 som po konotácií pól roka, taktiež som po 3 vakcíne proti hpv pred pár dňami som bola na odbere rozšírenej biopsie na kontrolu tkaniva a o nedlho mam ísť s výsledkami do Martina na konzultáciu výsledkov Pociťujem ale pichanie v brušku po tomto kontrolnom odbere ktorý sa ma poslať na rozbor a mam pred menštruáciu, mam to pripisovať tomu alebo sa obávať ? Ďalšia otázka by bola či je možné ma vyšetriť na prítomnosť hpv na najbližšej kontrole v Martine ktorá je o mesiac pripadne na nejaké infekcie a zápaly. Zatiaľ to nikto neskúmal o aký typ išlo … Ďakujem vám

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Ak správne chápem, máte na mysli rozšírenú cytológiu. Odber cytológie a bolesti v podbrušku by som nespájal dokopy. Áno, je možné odobrať ster na HPV (diagnostikuje sa prítomnosť HPV 16, 18 a iných HPV). Kultivačné vyšetrenie je takisto možné odobrať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som žena vo veku 47 rokov. Má zmysel dať sa zaočkovať proti rakovine krčka maternice, ktorou trpela matka mojej matky, aj jedna z otcových sestier? Som 23 rokov v plnej invalidite (kraniocerebrálne poškodenie mozgu), nikdy som nerodila a s najväčšou pravdepodobnosťou ani nebudem. Menštruáciu ešte mám, ale veľmi nepravidelnú. Za informáciu veľmi pekne ďakujem. Danica Dubničková nar. 1975

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Rakovina krčka maternice nie je dedičným ochorením - spôsobuje ju vírus, ktorý je prenosný pohlavným stykom. Vo Vašej situácii by som už očkovanie neodporúčal - bolo by zbytočné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, na vaječníku mi bola diagnostikovana septovana cysta 32-35mm. Nasledne mi boli robený krvné testy na onkomarkery, ktoré dopadli podľa lekára veľmi zle. S-CA125 bolo 141 S-AFP bolo 14,70 S-CA72-4 bolo 7,98 Roma prem 18,5 Mám 45 rokov a ešte stale mám menštruáciu Doktor ma poslal na onkogynekologiu, na podozrenie rakoviny vaječníka. Veľmi sa bojim, su tie výsledky priznakom rakoviny? Dakujem

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Samotné výsledky sú zvýšené - je ale nutné počkať na operačné riešenie, kde sa odoberie cysta (vaječník) na histologické vyšetrenie. Až histológia je definitívnou diagnózou. Dovtedy nie je správne uvažovať nad najhorším výsledkom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spytať. Mam LSIL a 38rokov. beriem papilocare na 6 mesiacov a injekcie na imunitu kedze mam mierne znizenu. snazili sme sa o dieťa neuspešne doteraz. môžem sa pocas liečby cez plodne dni dalej snažiť, alebo radsej len preliečiť. mam 38r a dalsi polrok je dlha doba. na kolposkopii v TZ zone nezrela netaplazua, dysplaziu nenachadzam. dop. kontrolna cytologia o rok. ale patolog pisal ze o 4-6 mes, tak obvod. gynekolog dop. o 6 + liečbu lokalnu. ďakujem za odpoved.

30 Jan 2022 - Dobrý deň. Dané cytologické zmeny sú len ľahkého stupňa. Nikto Vás nemôže obmedzovať v plánovaní rodiny. Ak je kolposkopický nález v norme, nevidím prekážku vo Vašom snažení o potomka. Ak si chcete možno nájsť viac informácií o HPV, cytológiách a pod., skúste navštíviť moju facebookovú stránku HPV Slovensko - Starostlivosť o zdravie ženy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa spytat..29.11 som podstupila konizaciu.. doktor mi zistil hsil,cin 3 ,hpv 16.. po konizacii som bola poslana na onkogynekologiu, kde som sa dostavila a lekar mi povedal,ze ma ani nepozre ze si spise od mojho gynekologa vysledne stadium.. sama som si vysadila antikoncepciu a nasadila deflagyn gel.. mam 27 rokov a jedno dieta..chceli by sme s partnerom este jedno.. bolo mi povedane ze ak chcem dieta tak hned pretoze nemusim porodit normalne(mozem predcasne atd atd).. chcem sa spytat da sa to nejako liecit? viem sa s tychto vysledkov dostat a mat zdrave babo? co sa da preto spravit? cokolvek spravim len zaujem pana ku ktoremu som bola odoslana je nulovy a nic mi nepovedal ani ma neosetril.. dakujem

19 Jan 2022 - Dobrý deň. V prípade nespokojnosti s lekárom, máte možnosť konzultovať iného odborníka. CIN3 predstavuje síce ťažké dysplastické zmeny, avšak vy ste už podstúpili adekvátnu operáciu a pri negatívnych okrajoch ste vyliečená. Odporúčal by som očkovanie ako prevenciu. Deflagyn gél nie je indikovaný vo Vašom prípade. Pri plánovaní rodiny je vhodné počkať aspoň 6 mesiacov od operácie. Konizácia sa v dnešnej dobe robí šetrne a má len minimálny vplyv na budúce tehotenstvá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mala by som otázočku, ohľadom chlamýdie. Mám problém s močením, pociťujem pálenie, nekomfort a špítanie, stále, nie len pri močení. Bola som u gynekológa, povedal, že všetko vyzerá v poriadku. Potom som bola u všeobecnej doktorky, tam mi v moči nič nenašli. Odporučili mi návštevu urológa. No chcela by som vedieť, či mohol pán gynekológ prehliadnuť chlamýdiu, alebo vlasne či sa to dá zistiť z obyčajnej prehliadky, či treba na to test? Ďakujem za odpoveď.

19 Jan 2022 - Dobrý deň. Chlamýdie sa nedajú zistiť z klasickej kultivácie. Je nutné vykonať samostatný odber vzorky. Vaše problémy sú však skôr urologické, preto odporúčam jeho konzultáciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň môžem sa opýtať mala som pohlavny styk pred menštruáciou 4 dní bol nechránený ale priateľ sa do mňa nespravil ale počula som niečo o kvapôčke lásky menštruácia mi došla normalne bola taka ako stále...mam 8 dní do ďalšej menštruácii a boli ma v ľavom podbrušku je tam možnosť ze som tehotna ? Ovulaciu som mala ako stále aj všetko až na tu bolesť pod brušku čo mám teraz....bojim sa ci niesom tehotna niesom na to pripravená

19 Jan 2022 - Dobrý deň. Pre Vašu istotu si urobte tehotenský test a nemusíte sa následne obávať. Bolesť nemusí byť hneď známka gravidity. Pri nechránenom pohlavnom styku je vždy riziko otehotnenia... S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer p.Doc.Mudr.Kúdela.Poprosila by som o Vas názor. V roku 2012 som absolvovala prvú konizaciu.Po 10 rokoch ma najbližších dňoch čaká 21.1 druha konizacia (pre krvácanie robená kolposkopia s výsledkom H Síl stredne ťažká dysplazia p 16 +++, p53-,Ki 67 do úrovne strednej tretiny epidermalnej lišty.Otázkou je možnosť očkovania.Prvu davku nestihnem ,ma ešte u mňa význam po konizacii?mam dve sekcie 2017/2018,Stáleho partnera.Ako sa prejavuje hpv u mužov?Je potrebné a vykonáva sa aj očkovanie partnerov ?Pripadne ako sa robio odber ci je aj partner pozitivny na hpv?Koľko krát je možné absolvovať konizaciu?Mam dve deti, 39 rokov nebolo by lepšie radšej HYE,AE?Ďakujem pekne

19 Jan 2022 - Dobrý deň. HPV vírus môžu mať obaja partneri, pričom u muža je často priebeh bezpríznakový. Partnera by som poslal k urológovi na konzultáciu, U Vás by som sa vybral cestou očkovania aj keď nestíhate prvú dávku pred operáciou. Pri ďalšom podobnom náleze v budúcnosti (hroziaca tretia konizácia) by som aj ja skôr volil radikálnejší postup vzhľadom na vek ako aj na fakt, že už máte dve deti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor Môžu sa prosím Vás genitalne bradavice vyskytnúť, alebo vyskytovať aj na prsníku? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

19 Jan 2022 - Dobrý deň. Lokalizácia herpetickej infekcie na prsníku je veľmi vzácna. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, chcem sa spýtať, bola som liečená na candidu plus dlhodobo zápal pošvy liečenie rôznymi antibiotikami. Hpv pozit okrem 16 a 18. najnovšie zistená ureaplazma a streptokok. Chcem sa spýtať, ovplyvňujú tieto problemy zlú cyto a hpv? Ako najlepšie vyliečiť ureaplazmua opakovane zápaly a či kondóm ochráni partnera pred hpv aj urea. Ďakujem

29 Jan 2022 - Dobrý deň. Áno, dlhotrvajúci zápal môže ovplyvniť cytologický výsledok a aj napomáhať pretrvávaniu HPV vírusu. V prípade ureaplasmy/mycoplasmy je nutné preliečiť oboch partnerov. V inom prípade sa zápalu nezbavíte. Kondóm ako bariérová forma bráni prenosu pohlavne prenosných ochorení. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor, zhruba pred dvoma rokmi som mala diagnostikované hpv pozitívne. Základná cytológia bola v poriadku. Po poslednej kontrole 27.12.21 mi bolo oznámené, že mám mierne zmeny na krčku a hpv stále pozitívne (bez zmeny). Bolo mi navrhnuté očkovanie, a preto by so som sa rada informovala či to teda má význam a nemôže to ešte viac narušiť bunkovú zmenu?

30 Jan 2022 - Dobrý deň. V prvom rade treba doriešiť cytologické zmeny. Pri ich opakovaní je vhodné kolposkopické vyšetrenie. Očkovanie Vám nevyrieši súčasný stav. Avšak, ľahké zmeny na cytológii a HPV vírus vo väčšine prípadov zmiznú bez nutnosti intervencie v zmysle chirurgického zákroku. Následne by ste boli už pred budúcou infekciou chránená očkovaním. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spytat, ze s najvačšou pravdepodobnosťou mam Hpv virus od partnera. Je vhodne sa zaočkovať, aby sa nahodou nestalo, ze budem musiet ist na konizaciu ? Čitala som, ze ked uz je v tele pritomny hpv virus, ockovanie je neucinne..Mam 20 rokov a rada by som predisla pripadnym neprijemnostiam v buducnosti.. Dakujem za odpoved

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Očkovanie v mladom veku má zmysel. HPV vírus sa väčšinou z tela spontánne stratí - následne budete chránená. Nutnosť konizácie v prípade biopticky potvrdených zmien na krčku maternice spôsobených HPV vírusom je len vo veľmi malom počte prípadov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer.26.11-som mala hysteroskopiu s kyretazou, nakolko som mala 10mm polyp v endometrium. Vysledky dobre. Po vykone som spinila cca 9 dni bez bolesti a bez vedlajsich problemou. Od 1.1 do 4-1 som iba spinila slabo, lenze teraz(11.1) mam uz menstruaciu silnu a niekedy aj krvne zrazeniny.Bolesti nemam. Moze to byt koli tomu ze moje telo sa este cisti? V podstate je to len prva menstruacia.A mohla by som uzivat nejake vitaminy a zelezo? Nakolko planujeme dieta. Za odpoved vam vopred dakujem.

31 Jan 2022 - Dobrý deň. V prípade silného krvácania po zákroku je nutné navštíviť svojho gynekológa. Daný stav nebýva úplne bežný po podobnej operácii. Ostatná liečba je v poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor ,chcem sa opýtať mam dcéru,ktorá má zachviľu 13 rokov a viac menej som rozhodnutá dat ju budúci týždeň zaočkovať.Ockovanie ma dostať naraz s povinnou vakcínou.Len by som sa chcela utvrdil ci rozhodnutie dat ju zaočkovať gardasilom 9 je správne.Dakujem

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Očkovanie je správnou investíciou aj v prípade Gardasilu 9. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, som hpv 16 pozitív, chcem sa spýtať ako je to s prenosom keď partner je hpv 34 pozitív, je možné že máme každý iný typ? Neverí sme neboli nikto z nás. Ešte sa spýtam na synčeka, má 2 a pol roka a kojím ho, je možné, že aj on môže byť nakazený? Môžem žiadať pediatra o test aj pre neho? Ďakujem

09 Jan 2022 - Dobrý večer. Partneri majú väčšinou infekciu rovnakým typom vírusu/vírusov. Je možné, že ster nebol odobratý u partnera správne. Eventuálne u partnera bola aktívna infekcia HPV 16 odstránená imunitným systémom. Pravdepodobnosť infekcie Vášho syna je podľa mňa nulová. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás spýtať niečo ohľadom môjho problému. Pri prvom pohlavnom styku som vobec nekrvácala, po nejakej dobe, keď som vystriedala partnera, som strašne krvácala, ale akokeby len z vonkajšej časti vagíny, nie z vnútra, ako pri menštruácií. To tiež sa mi stalo aj pri treťom partnerovi, no v menšej dávke. Po tomto mi boli zistené genitálne bradavice, no nikdy som sa nezmienila o tomto probléme môjmu doktorovi, pozabudla som na to. Myslíte, že to mohlo byť spôsobené genitálnimi bradavicami alebo niečím iným?

09 Jan 2022 - Dobrý deň. V prvom rade je potrebné vyšetrenie u Vášho gynekológa. Krvácanie má rôzne príčiny - pri pohlavnom styku je zdrojom krčok maternice, trhlinky v pošvovej stene alebo v pošvovom vchode. Teoreticky môžu krvácať aj kondylómy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás mám otázku. O HPV víruse, liečbe očkovaní viem toho veľa, takmer pred rokom, mi môj lekár zistil pozitivitu na HPV vírus. Začalo to kolposkopiou, biopsiou kde výsledky dosahovali úroveň Dysplasia cervicis uteri CIN 3, postup- nález nevyhnutne chirurgicky ošetriť formou LLETZ, ktorý som absolvovala,očkovanie 3. dávok Gardasilom absolvované. Takmer po 8 mesiacoch som začala žiť aktívny intímny život, všetko bolo v poriadku, až na kým som nezačala krvácať počas styku, môže byť, že partner mi toto krvácanie neúmyselne spustil ?Krvácanie bolo len v malej miere, na druhý deň som už bola v poriadku. Je nutné navštíviť svojho lekára? Ďakujem

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Po 8 mesiacoch by mal byť krčok maternice zahojený. Niekedy je na povrchu prítomná krehká sliznica s početnými jemnými cievami, čo vedie ku špineniu počas pohlavného styku. Jednorázové zakrvácanie nemusí byť hneď z krčka maternice - mohlo byť spôsobené aj drobnou trhlinkou v pošvovej stene. Pri opakovanom krvácaní môžete absolvovať preventívnu prehliadku u zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať, už asi 3 týždne pociťujem pálenie,,zo spodu,, 15.11 som bola na konizácii krčka maternice, následne bola liečba.. trošku komplikácie...vybrala som doteraz polygynax, potom macmiror a ešte jedny už posledné, nespomeniem na názov, to mi dal pan doktor na poslednej kontrole, keď som mu povedala ,že cítim pálenie...6tabletove balenie to bolo a aj mastičku mi dal. Vybrala som všetko ale pálenie je stále...nie silné, ale obmedzuje ma,nepríjemné...už som bola aj na urológia, či to nemá aj tam dáky súvis, ale tam všetko v poriadku. Tam mi pan doktor povedal, že to môže byť aj, ze sa rana hojí. Mám teda ešte počkať...alebo zas ísť ku gynekológovi?? Alebo si niečo ešte kúpiť na doliečenie?? Ďakujem Vám veľmi pekne

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Silné pálenie nemôže byť súčasťou hojaceho sa procesu na krčku maternice. Je nutné odobrať kultiváciu u gynekológa a podľa nej podať liečbu. Vhodné sú aj lokálne výplachy napr. Rosalgin, ako aj probiotiká. Na trhu sú dostupné aj vaginálne čapíky vhodné po operácii - napr. Cicatridina. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné navštevovať sauny po vyliečení sa z DCIS a s akým odstupom od ukončenia liečby rádioterapiou je možné sa k saunovaniu vrátiť? Nepredstavuje prosím takéto teplo riziko, prípadne nemá negatívny dopad na zdravie vzhľadom na prekonanú diagnózu? Ďakujem.

09 Jan 2022 - Dobrý deň, možno by to bola skôr otázka na balneológa (odborníka v oblasti kúpeľnej starostlivosti). Saunovanie a termálna voda nad 37 stupňov vo všeobecnosti nie sú vhodné pre onkologických pacientov. Treba mať na pamäti aj zmeny kože po rádioterapii, ktorá môže úplne inak reagovať na vysoké teploty. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa spytat, mam par mesich myomov okolo 2 cm, mam 34 rokov, chcela by som byt este tehotna v coskorej dobe, ale zacala som mavat problemy:krvacanie mimo cyklu, mierne bolesti na pravej strane, a candida, oneskorena menstulacia.Doktor mi odporucil mat dieta cim skor, ze myomy by nemali byt problem ale,mam trocha obavy ked sa zvacsi myom aby to nebol problem. Nie je lepsie ist na operaciu az potom mat dieta? Alebo nejake lieky na zmensenie? Bylinky, protiplesnova dieta? Dakujem velmi pekne

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Samotná veľkosť myómov nie je taká kritická a nie je ani indikáciou na operáciu. Avšak vzhľadom aj na Váš vek by som sa pokúšal o dieťatko čím skôr. V prípade, že by ste nevedeli spontánne otehotnieť, konzultujte odborníka v oblasti reprodukčnej medicíny. Liečba myómov je založená na hormónoch - počas liečby však otehotnenie nie je možné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den Prosim o odpoved ci sa mozem dat ockovat 3.davkou na covid som 5tyzden po hysterektomii. Dakujem pekne

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Podľa mojich vedomostí sa môžete dať zaočkovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, rada by som Vas poprosila o radu. Mam 54 rokov, 7 rokov som po operacii, nemam maternicu, vajecniky zostali. Nemam ziadne bolesti ani ine problemy, ale posledny mesiac som mala asi 3x po tvrdej stolici nazltly/ bledohnedy vytok bez zapachu z posvy. Inak ziadne ine problemy nemam. Neviem ci mam utekat ku gynekologovi alebo to je nejaky bezny jav spojeny s hormonmi, menopauzou...Dakujem velmi pekne za odpoved.

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Zmenená farba pošvového výtoku môže byť spojená s klinicky nemou infekciou. Navštívte Vášho gynekológa, ktorý bližšie určí ďalší postup podľa lokálneho nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 33 rokov, som bezdetná. V prvej štvrtine roka 2020 som kvôli zdravotnému stavu brala viacero antibiotík, z ktorých som mala neskôr výtoky. V tom istom roku v lete som mala na maternici malú cystu, ktorá sa po pol roku sama vstrebala. Mala som aj nejaké baktérie, ktorých sa mi našťastie podarilo zbaviť. Minuly rok v júni pri preventívnej prehliadke mi pri LBC cytologii výsledok vyšiel LSIL. V decembri pri opakovanej kontrole sa výsledok nezmenil. HPV mám negatívne, rovnako aj všetky kultivácie, onkomarkery sú v poriadku. Chcem sa spýtať, či môže strava, prípadne pravidelný opakujúci sa stres ovplyvniť výsledok cytológie? Čo by ste mi odporučili - či už nejaké ďalšie odborné vyšetrenia, prípadne skôr zopakovať cytológiu, alebo aj iné? Ďakujem veľmi pekne za radu.

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Pri opakovaných cytologických výsledkoch LSIL ( ľahké dysplastické zmeny) by bolo vhodné aj pri HPV negativite absolvovať tzv. kolposkopické vyšetrenie krčka maternice. Cytológiu nemá zmysel kontrolovať v kratšom intervale ako 4-6 mesiacov. Strava nemá vplyv na výsledok cytológie; stres je v tomto smere veľmi otázny. Bolo by vhodné doplniť liečbu Papilocare/Deflagyn a probiotiká. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, aktuálne som v 29. týždni tehotenstva. Na začiatku mi bola robená cytológia a vyšiel mi výsledok LSIL a HPV sa mi zdá, že 16 pozit. Rok predtým bolo všetko v poriadku. Samozrejme počas tehotenstva to môj doktor nerieši, povedal, že spravíme kontrolný odber po šestonedelí (kontroluje krčok iba zrkadlom, stále sa vyjadruje, že tam veľké zmeny nevidí). Obávam sa, že po pôrode sa nález zhorší a bude nutná konizácia. Je nejaká šanca, že pôrodom sa infikované bunky stratia? Alebo práve naopak tehotenstvo zhorší aktualný stav? Chceli by sme mať ešte jedno dieťa, no neviem či to bude možné. Ďakujem za odpoveď.

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Cytológia LSIL predstavuje len ľahké dysplastické zmeny. Odporúčaný postup je konzervatívny s pravidelnými kontrolami cytológií. Pri opakovanom náleze LSIL je na mieste kolposkopické vyšetrenie hlavne pri pozitivite HPV 16. Počas tehotenstva nedochádza k dramatickým zmenám cytologického obrazu; niekedy sa ľahké cytologické abnormality po pôrode stratia. Tehotenstvo priebeh daných zmien na krčku maternice nezrýchľuje. Je teda postačujúca kontrola po šestonedelí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mam stále nutkanie na wc a pri menzese mam bolesti brucha a kŕče ,pri kychnuti niekedy nechcene uniká moc a mala som problémy z infekciou v mocu asi rok dakujem

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Príčin Vašich problémov je viacero. Je nutné navštíviť Vášho gynekológa a eventuálne absolvovať aj vyšetrenie u urológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor chcem saopytat či sa dá spoľahlivo odlíšiť mykoza od herpesu. Či môže lekár povedať mylnu diagnózu- o herpese že je to mykoza, o mykoza že je to herpes. Lebo čítam, že bývajú trhlinky na koži. Ale opýtam sa tak, je to take iné? Herpes je opuchnuté miesto? Mykoza len prasknuta koža? A ako sa to spoľahlivo potvrdí? Keď mne lekár povedal že z krvy na Hsv2 môžu vyjsť nejasne vysledky, nakoľko sa to križuje s Hsv1. Ďakujem za odpoved

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Klinický obraz oboch infekcií sa dá odlíšiť, samozrejme definitívne aj pomocou kultivačného vyšetrenia v prípade mykotických infekcií. Herpetické ložiská majú typický vzhľad - nedajú sa pomýliť. Presná definícia genitálneho herpesu je: na vonkajšom genitáli (ale niekedy aj na krčku maternice alebo v rekte) sú prítomné bolestivé pľuzgieriky na zapálenej spodine. Veľmi často sa vyskytuje aj zdurenie uzlín v slabinách. Občas môže byť prítomná aj reaktívny zápal močovej rúry a pošvy. Ochorenie často sprevádzajú celkové príznaky (horúčka, artralgie, myalgie) S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán doktor, chcem sa spýtať či mi môže tabletka "po" ovplyvniť výsledky na cytológii- vzorky?? Idem ku gyn. 13.1.. Včera sme mali nechránený sex, a mám akurát plodné dní a nevieme presne či niečo aj neušlo a preto ju chcem použiť, aj keď viem aké sú následky tej tabletky...

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Tabletka "po" nemá vplyv na výsledok cytologického steru z krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Obdržala som laboratórne výsledky s diagnózou LSIL CIN 1 čo sa považuje za ľahký stupeň predrakovinového stavu. Lekár mi odporučil opakovať cytologické vyšetrenie o 6 mesiacov. Snažila som sa zistiť viac čo to presne zahrňuje to LSIL CIN1 ale nepodarilo sa mi získať dostatočné informácie. Vedeli by ste mi trochu viac spresniť čo to presne zahŕňa a akú preventívnu liečbu by ste odporučili. Ďakujem Vám za odpoveď.

31 Jan 2022 - Dobrý deň. LSIL predstavuje ľahké cytologické zmeny, ktoré väčšinou vymiznú spontánne (do 24m). Stačí len konzervatívny postup s pravidelnými kontrolami. Dostupná liečba zahŕňa Papilocare / Deflagyn / Regresil. Je viacero dostupných prípravkov... Pri opakovaní cytológie v zmysle LSIL je vhodné kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Ďakujem za predošlú odpoveď. Chcela by som sa ešte opýtať na očkovaciu schému. Dňa 28.12 som dostala 1.dáv. Gardasil 9, následne na to mi bol pridelený termín NCZI na Comirnaty, 3.dávku dňa 7.1. Akú očkovaciu schému pre Gardasil zvoliť? Viete mi prosím napísať koľko týždňov zvoliť medzi dvoma rôznymi vakcínami? Predošlá 1. a 2.dávka proti Cov bola AstraZeneca. Ďakujem, Tímea.

09 Jan 2022 - Dobrý deň. Podľa výrobcu vakcíny Gardasil na Slovensku (MSD) by mal byť rozostup aspoň 4-6 týždňov od inej vakcíny ako napr. Comirnaty. FDA v Spojených štátoch ani tento interval neuvádza. Vždy si treba zvážiť plusy a mínusy. Z môjho pohľadu je vzhľadom na pandémiu COVID-19 dôležitejšie absolvovanie tretej dávky Comirnaty. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, S manželom sa pokúšame o bábätko. Bola mi zistená ureaplasma. Teraz berieme obaja antibiotika Doxyhexal po dobu 10 dní. Vraj po dobratí antibiotík sa môžeme znovu snažiť o bábätko, ale na kontrolu mám ísť až vo februári. Chcem sa opýtať či je bezpečné sa snažiť pokiaľ nevieme či sme sa baktérie zbavili. Bojím sa možných komplikácií, ktoré by mohli počas tehotenstva nastať. Preto by ma zaujímal Váš názor. Ďakujem za Vašu odpoveď.

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Vždy je lepšie preliečiť lokálny zápal a následne sa snažiť o dieťatko. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem pán docent, 14.12.(v utorok) som bola na cytologickom vyšetrení, po vyšetrení som špinila cca 2 dní a v sobotu (18.12.)som dostala menštruáciu. Pôvodne som mala dostať menštruáciu až 22.12. V sobotu 1.1. som znovu začala špiniť a vyzerá to tak že dnes sa mi dostavil menštruačný cyklus. Neviem či je to normálne, že po vyšetrení mám rozhádzaný menštruačný cyklus. Mám 45 rokov a také niečo som ešte nemala. Výsledok cytológie bol negatívny. Ďakujem za odpoveď S úctou Kováčová

31 Jan 2022 - Dobrý deň. Menštruačný cyklus nie je ovplyvnený odberom cytológie - neexistuje tu žiadna spojitosť. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať... Pred 3 mi týždňami sa mi stala taká vec, že som mala kŕče ako pred menštruáciou a prsia ťažké a bradavky veľmi citlivé... To trvalo cca 2 týždne a potom som zacala citit, že ma svrbý a pali z dola... Samozrejme ako sa tieto veci začali som navštívila lekáreň , kúpila si čaje a slečna mi poradila tabletky UROVAL ale pre istotu som si kúpila aj tehotenské testy.... Momentálne sa cítim lepšie , už len cítim jemné kŕče ale menštruácia mi mešká vyše týždňa, vedeli by ste mi poradiť čo to môže byť a čo by som si mala kúpiť v lekárni? Ďakujem

12 Mar 2022 - Dobrý deň. UROVAL skôr rieši urologický zápal. Ak ste mali pálenie v oblasti genitálu a kŕče, bolo vhodné preliečiť gynekologický zápal lokálnymi vkladmi, ktoré by Vám predpísal obvodný gynekológ. Samozrejmosťou je aj doplnenie gynekologického vyšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Som tehotná a objavili sa mi /teda je možné ze som to mala už dlshie ale nevšimla som si to/ asi 4 také maličké výrastky každý na inom mieste /niečo ako divé mäso / na vonkajšej srrane pošvy na koži, test na HPV som mala asi pred pol rokom negatív a manžel mal negatív asi pred rokom. Ukázala som to svojej gynekologicke, no ta ma odbila ze ak by to bolo niečo v tehotenstve sa to nelieči a, že ak by to boli geniálne bradavice, tak ich mam veľa na jednom mieste,je to prosím vás pravda? Bola som aj na kožnom kde mi to vypálili laserom a doktorka povedala, že ak sa do mesiaca nič neobjaví tak by to mali byť fibromy, ani jedna z nič nebola celkom presvedcena ani presvedčivá, preto sa Vás chcem spýtať ci sú tieto tvrdenia pravdivé? A mohlo to byť len niečo vplivom tehotenstva? Veľmi pekne Vam ďakujem za odpoveď

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Áno, v tehotenstve sú obmedzené liečebné možnosti. Ja by som dôveroval Vašim lekárom (či už gynekológovi alebo kožnému lekárovi). Vplyv tehotenstva na daný stav je nepravdepodobný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, ďakujem za odpoveď k tej metaplazii. Deflagyn som brala 3 mesiace a po ňom žiadne zlepšenie, rozmýšľam ze skúsim teda ten papilo...chcem sa spýtať ci pohlavný styk nejako bráni k rýchlejšiemu hojeniu krčka alebo ho môžem normalne mat. Ďakujem za odpoved

29 Dec 2021 - Dobrý deň. Niektorí kolegovia neodporúčajú pohlavný styk počas liečby Deflagyn/Papilocare. Ja by som to tak drasticky neriešil; snáď by som volil skôr bariérovú formu antikoncepcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobry den p. Mudr. Kudela, Iba mam otazocku uz viacej ako rok som neliecena na zisteny HPV. Liecba zacala iba papolocare cca rok avsak iba z miernym zlepsenim. Po vymene gynekologa a pockaniu na dalsiu poistovnou hradenu preventivku som zistila ze mam HpV16. Aktualne nastavena nova liecba je ockovanie najdrahsou latkou a znovu pouzivanie papilocare. Mam otazku viem ze existuju aj lacnejsie verzie vakciny. Je v nich rozdiel? Zaroven sa musi preockovat aj manzel co je dost financne narocne, a kedze len nastupujem do zamestnania potrebujem vediet ci je vhodne pouzit aj lacnejsiu vakcinu. Teda hlavne prosim o vysvetlenie rozdielov v nich. Kedze ani jeden z gynekologov nenavrhuje konizaciu (ci kvoli covidu alebo preco) potrebujem sa rozhodnut.este si musim obvolaj aj poistovnu ci je mozna preplacana liecba aspon ciastocne. dakujem Juhosova

29 Dec 2021 - Dobrý deň. Samotná prítomnosť HPV nikdy nie je indikáciou na konizáciu. Iba v prípade závažnejších cytologických zmien. Existujú dve vakcíny: Cervarix (chráni pred vírusmi 16 a 18 - spôsobujú 70 % prípadov rakoviny krčka maternice) a Gardasil 9 ( chráni pred 7 vysoko-rizikovými vírusmi vrátane 16 a 18 (spôsobujú vyše 90 % prípadov rakoviny krčka maternice) a pred 2 vírusmi spôsobujúcim genitálne bradavice - 6,11). V tom je hlavný rozdiel. Obe sú vysoko účinné voči vírusom, proti ktorým sú určené. Áno, otázkou je aj finančná stránka. žiaľ ..na Slovensku si dospelé ženy za vakcíny musia platiť, čo je smutné. Ak máte stáleho partnera, snáď by stačila aj lacnejšia vakcína. Plus vyšetrenie na prítomnosť konkrétneho vírusu môže absolvovať aj Váš manžel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor.Pred tyzdnom som podstupila konizaciu krcka maternice.Dnes som dostala spravu od gynekologicky s textom:Vo vytere bol potvrdeny HPV 31.Dalsi postup podla histologie.Nerozumiem tomu.Mozete mi to vysvetlit?Dakujem

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Ster (HPV test) Vám musel byť braný pred operáciou - na výsledok operácie nemá vplyv. Samotný výsledok HPV testu ešte nič nehovorí o definitívnej histológii. Pozitivita HPV je relatívne častá a pohybuje sa do 30 % vo vekovej kategórii 20-30 r. Počkajte na ďalší výsledok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.doktor!Pred 17.rokmi mi bola robená konizacia krčka,mám 46 rokov.chodim pravidelne na prev.prehliadky aj v tomto roku som bola na ster z krčka a mala som ho ok.dokonca si priplacam ten presnejši LBC.posledne dva mesiace mám tak asi týždeňpred menštruáciou bolesť v podbrušku a výtok hnedý.ale ten výtok práveže je slabý,len ako keby sa mi nemohla spustiť menštruácia.ale aj tak mám obavy.je to prosím Vás v poriadku alebo by som mala podstúpiť nejaké vyšetrenia.dakujem veľmi pekne za odpoveď.

28 Dec 2021 - Dobrý deň. Dané ťažkosti sú skôr spojené s poruchou menštruačného cyklu ako samotného (blížite sa pomaly do menopauzy). Vzhľadom na bolesti je vhodné absolvovať vyšetrenie u Vášho lekára spolu s ultrazvukom malej panvy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Ak môžte, pomôžte mi s mojim problémom. Ani neviem kde začať… Mali sme rozlúčkový večierok, len tri baby z kancelárie. Keďže sa nám pokazilo wc, asi 3-4krat sme boli na malú potrebu vonku - v mrazoch. Na druhy deň som sa chcela oholiť zospodu a v zrkadielku som si všimla na malých labiach fliačik, taký čierny, skúšala som odfotiť na mobil, s bleskom to vyzeralo ako pigmentova škvrnka alebo znamienko, skôr hnedé ako čierne. Veľmi som sa vystrašila. Je to v mieste ako sa prichytávajú malé labia na kožu , ale je to na labiach. Styk som nemala a ani nejaké praktiky sexuálne, proste to vylucujem úplne. Neviem ako mám ďalej pokračovať, keďže teraz nemôžem ísť nikam, lebo som dostala menštruáciu. Už ma napadlo či to nemôže byt “prechladena krv”…..no mám strach aj z popripadnej onko diag. Môj vek 39, prehliadky pravidelne. Ale strach mám veľký….nakoľko deti majú len mna. Čo mi odporúčate? Ísť na kožné? Na gynekologiu? Mám sa dožadovať biopsie? Stretli ste sa Vy s niečim podobným v rámci Vašej praxe? Pomôže mi zatiaľ detralex? Nestipe to, nesvrbi….proste nič….Nemajte mi to za zle….len neviem kde sa pohnúť…. S úctou a vďakou E

28 Dec 2021 - Dobrý deň. Dané fliačiky sú skôr len pigmentové škvrny. Pre istotu môžete navštíviť Vášho lekára (gynekológ/kožný lekár). Myslím, že biopsia nebude nutná..Detralex sa na podobné nálezy nepoužíva - je vhodný pri kŕčových žilách a podobne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer pan docent. Zaciatkom novembra som postupila konizaciu pre CIN III+HPV16 s vysledkom biopsie CIN III, ktory zial dosahoval aj ektocerv. resekcny okraj. Kontrolu som mala 6tyzdnov po konizacii, kde mi moj lekar oznamil, ze by bolo vhodne krcok amputovat. Kedze mam po porode mierny pokles maternice, pravdepodobne by som musela podstupit aj hysterektomiu. S radikalnym riesenim som nesuhlasila. Kontrola o 3mesiace a dovtedy mam vyskusat papilocare a ockovanie gardasilom 9. Chcela by som sa opytat na Vas nazor. (Pocas prvej konizacie mi odobral vzorku o rozmeroch cca 4x4cm s hr. 0,8mm.) Ockovat teraz okamzite? Je este vobec mozna rekonizacia? Existuje nejake ine riesenie ako amputacia, ak by papilocare nemal ziaden efekt? Mam 36rokov a zijem aktivnym sposobom zivota. Dakujem.

28 Dec 2021 - Dobrý deň. Pri pozitivite okrajov je vo všeobecnosti vhodné opakovať operáciu. Radikálne odstránenie maternice podľa mňa nie je cestou. Všetko závisí od klinického nálezu - aká časť krčka maternice ešte ostala - či je teda možné opakovať operáciu. Ďalej pri pozitivite len exocervikálneho okraja je vhodné zopakovať cytológiu a kolposkopické vyšetrenie po 4 mesiacoch (nie skôr) od operácie. Ak by bola cytológia a kolposkopický nález v poriadku, nie je nutné absolvovať žiadnu operáciu - len pravidelné sledovanie. Pri konizácii elektrokoagulačnou slučkou sa spodina koaguluje a existuje pravdepodobnosť, že na krčku už nie je žiadna ranka. Do očkovania by som na Vašom mieste investoval čím skôr. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor chcem sa informovať na HPV vírus ktorý mam potvrdený od 2018. Na prehliadky chodím pravidelne výsledky NILM, pred rokom a pol keď sme sa zacali snažiť o bábätko tak bol výsledok ASCUS (lekara som sa spýtala ci to moze byť aj hormonálna zmena tvrdil ze nie, dočítala som sa ze môže byt...) pri ďalšom vyšetrení znova NILM a tento rok taktiez cytologia NILM. Trápi ma ze mi na krčku pretrváva HPV 16. Lekár odporučil znova o 4 mesiace kontrolu. Vždy si davam cytologiu Lbc kde mi dáva aj typizaciu vírusu. Dočítala som sa ze vírus v tele ostáva navždy tak ako vírus chrípky alebo herpes vírus. Viem ze sa liečiť nedá len prejav infekcie. Znamená to teda ze pri stere LBC mi vždy vyjde prítomný HPV vírus alebo môže z tela úplne vymiznut? Ak áno ako je možné vírus odstrániť pripadne podporiť imunitu? Užívam chlorellu, jačmeň aroniu a Rakytnik v prírodnej forme. Ďakujem

28 Dec 2021 - Dobrý deň. ASCUS cytológia nie je spôsobená hormonálnymi zmenami. Takisto nie je pravdou, že HPV vírus ostáva v tele navždy - v 80-90 % je z tela odstránený do 24 mesiacov. Akákoľvek podpora imunity a lokálneho mikroprostredia (probiotiká) je vhodným riešením. Pokiaľ sú cytológie v poriadku, je možné rozšíriť interval sledovania aj na 6-12 mesiacov. Snáď odporučím aj moju stránku na facebooku - HPV Slovensko, kde si tiež nájdete relevantné informácie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Som 6 týždňov po konizacii,chvíľu je dobre a potom zase krvacam z cievy,teraz na vianoce som zase začala krvácať a to som bola 3 dní predtým na kontrole a bolo to v poriadku v procese hojenia, krvacanie mi prejde cca za 3 dní a potom dlho nič znova sa spustí,nedviham ťažké ani sa nezaťažujem, čo môžem urobiť aby sa mi to konečne zahojilo?hlavne aby sa ta cieva už neotvarala?ďakujem pekne a pekný deň prajem

28 Dec 2021 - Dobrý deň. Všetko záleží aj od toho, ako silno krvácate. Niekedy je nutné miesto krvácania ošetriť operačne. Celkovo sa na pooperačné hojenie odporúčajú napr. Cicatridina čapíky. V prípade pokračujúceho krvácania znovu navštívte Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Ako mám prejsť tým obdobím? Mám čerstvo po 40 a bojím sa “prechodu”….všetko to negatívne vo čítam….Mám strach z hormonálnych zmien, strach z toho že už nebudem mat chuť na sex, že pôjdem vybrat maternicu, bude ma trápiť suchost posvy….poprípade rakovina…..

28 Dec 2021 - Dobrý deň. V prípade obáv nie je hanbou sa porozprávať aj s odborníkom v odbore psychológia event. sexuológia. Veľa žien prechádza podobnými problémami. Základom je o tom otvorene hovoriť. Ďalej je množstvo vhodnej literatúry, ktorá sa týka danej problematiky (napr. https://www.martinus.sk/?uItem=300965). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Ďakujem za odpoveď. Užívala som deflagyn 3 mesiace po prvom náleze zhoršené cytologie. Po dobrani deflagynu som sla na kontrolnú cytologiu ale nezlepsilo sa to preto neviem ci to znovu brat, ak áno tak aspoň 6 mesiacov? Ci vyskúšať probiotika keď po 3 mesiacoch nebolo zlepšenie?

29 Dec 2021 - Dobrý deň. Ja by som prešiel na iný typ liečby ako je Papilocare na 3-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, už dva krát som mala problémy typu neustále nutkanie na močenie aj po vycikaní, bolesť v krížoch, gynekológ nič nezistil aj moč negatívný. U ineho gynekológa mi zistili ureaplazmu 10 na 4 a vraj keď nemám ťažkosti takúto koncentráciu netreba liečiť. Mám 40 rokov a 3 deti a pri kýchaní, behu a skákaní mám inkontinenciu. Pomôže mi cvičenie panvového dna. Nie je potrebné predsa len tú ureaplazmu preliečiť, nemôže mi spôsobovať zápaly močových ciest? Teraz v zime reagujem citlivo na chlad. Ďakujem za odpoveď.

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Okrem infektu môže byť príčinou aj pokles maternice (po 3 pôrodoch) - ten však neuvádzate. Daný stav (inkontinenciu) treba jednoznačne konzultovať s urológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám otázku s jedného prsníka mi vyteká zelený výtok a s ľavého prsníka mi vyteká nesfarbemy výtok... Ale len keď si prsník stalcim mam 3deti a 28rokov ďakujem

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Je vhodné absolvovať sonografické vyšetrenie prsníkov - od toho bude závisieť ďalší postup. Kedy ste prestali dojčiť ? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, ja by som sa len chcela spytat v pripade pozitivneho tesu pcr na koronu pocas tehotenstva treba kontaktovat gynekologa alebo obvodneho doktora po pripade Co treba spravit. Dakujem Petra

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Informoval by som oboch lekárov. U gynekológa absolvujete pravidelné prehliadky a vyšetrenia, ktoré treba prispôsobiť vzniknutej situácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcem sa opýtať či by ste mi vedel povedať čo znamená výsledok: V endocervixe nález HGSIL (CIN2) dlazdicoveho epitelu krčka maternice v rozsahu č.4-8 Bola som na konizacii a toto mám výsledo. Moja lekárka má už dovolenku a ja by som potrebovala vedieť čo znamená výsledok. Ďakujem

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Výsledok predstavuje len stredne závažné dysplastické zmeny na krčku maternice (CIN2) - dôležité sú okraje konizátu - ak sú čisté, operácia je dostatočná a postačuje iba konzervatívne pravidelné sledovanie u gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vas,bola som na gynekologickom vyšetrení so silným, riedkym vytokom zltej farby. Pálenie, svrbenie v pošve nemám. Vytok mam už dlho asi 5 mesiacov, terat mám pocit, že sa to stále zhoršuje. Pri vyšetrení som mala ph v pošve 7 a doktor bol na 100 percent presvedčený, že mám bakterialnu vaginozu. Predpisal mi entizol na vkladanie. Vytok mi vôbec neustupil a vysledok zo steru som mala v poriadku, bez bakterii. Moj gynekolog sa čudoval, pretože bol presvedčený, že to bude ta bakterialna vaginoza, no nepotvrdilo sa to. Začalo ma pobolievat aj spodok brucha, vytok pretrváva. Doktor ma teraz dva týždne dovolenku a potom mám prísť a vyšetrí to. Čo by to mohlo byť? Pravidelne chodím na preventivne prehliadky a vzdy bolo všetko ok. Mám strach, pretože ten vytok je strašný, niekedy mám pocit, že zapacha po rybách Dakujem

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Je nutné opakovať ster plus doplniť vyšetrenie aj na chlamýdie, mycoplazmy a ureaplazmy. Entizol je vhodnou liečbou na bakteriálnu vaginózu, avšak niekedy je nutné postupovať aj podľa citlivosti na antibiotiká. Daný výsledok je súčasťou kultivačného vyšetrenia. Je možné, že aj ster bol odobratý nesprávne. Pri zhoršení ťažkostí navštívte pohotovosť - nie je dobré čakať dva týždne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán doktor. V auguste tohoto roka mi bola spravená klasická preventívna gynekologická prehliadka. Z výsledkov zo steru mi vyšiel hraničný nález. Momentálne som tehotná v 7 týždni ( druhé tehotenstvo) a lekár mi spravil kontrolný ster ale ten kvalitnejší. Výsledky budem mať o mesiac. Chcem sa opýtať čo môžem očakávať keďže má lekár troška vystrašil že nebude možná liečba v tehotenstve pokiaľ by to bolo opäť zle. Je možné že tehotenstvo tento stav upraví alebo prave naopak keďže to bolo "len" hraničné? Dieťatko sme plánovali, po výsledkoch som to konzultovala aj s lekárom ktorý mi povedal že tehotná byť kľudne môžem, ale teraz ma to mierne vystrašilo. Ďakujem za odpoveď.

12 Mar 2022 - Dobrý deň. Základným pravidlom sledovania podobných nálezov v tehotenstve sú pravidelné kontroly a doplnenie kolposkopického vyšetrenia. Chirurgický zákrok je nutný len pri podozrení na zhubné ochorenie. Inak sa postupuje konzervatívne, čo je aj Váš prípad. Dôležité bude potom vyšetrenie po šestonedelí - niekedy sa ľahšie zmeny na krčku maternice spontánne odstránia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 16 a mala som už pohlavný styk, ktorý bol chránený, teraz mám problémy s tým, že ma štípe v podbrušku pri cikaní, a v rozkroku, v pošve ma taktiež štípe ale aj svrbí, viete čo by to mohlo byť?

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Je to prejav infekcie (tak v pošve ako v močovej rúre). Je vhodná lokálna liečba (pri zhoršení prejavov až antibiotická) a dostatočný pitný režim (pri zápale močových ciest). Do budúcnosti dbajte o dostatočnú hygienu pri pohlavnom styku a poučte aj partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. V rodine sme mali rakovinu neviem či krčka, alebo vonkajšieho genitalu. Mala to sesternica pred 20 rokmi. Ona na to aj zomrela. Vtedy mala 29 rokov. Odvtedy sa veľmi bojím. Viete mi poradit čo a ako sa správať? Aby som nikdy nedostala rakovinu? Ockovana som, partnerov nestriedam. Je tam nejaký geneticky faktor? Alebo stresovy? Čoho sa mám vyvarovať? Hygienu dodržiavam. No minule som videla u lekárky, že nie všetky rakoviny spôsobuje vírus hpv. Tak potom od čoho závisia tie ostatne? Ďakujem

01 Jan 2022 - Dobrý deň. Očkovanie je základom. Rakovina krčka maternice nie je dedičným ochorením (ako je niekedy napr. zhubný nádor prsníka a pod.), ale je spôsobená dlhodobou infekciou ľudským papillomavírusom (HPV). Rizikovými faktormi pre vznik/prenos HPV asociovaných ochorení je promiskuita, fajčenie, oslabený imunitný systém a pod. Pri stálom partnerovi a očkovaní sa nemusíte ničoho báť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor Chcela by som sa spýtať, či je možné mať HPV aj keď je momentálne výsledok Hpv negatív? Cca pred pol rokom som mala robený test, kt bol negatívny, teraz som tehotná a objavili sa mi také zvláštne výrastky na vonkajšej strane pošvy, s manželom sme nikoho iného nemali. Tak sa chcem spýtať ci to môžu byť geniálne bradavice, alebo pravdepodobne niečo iné možno vplivom tehotenstva? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

19 Dec 2021 - Dobrý deň. HPV test sa robí na detekciu vysokorizikových typov. Pokiaľ je negatívny, môžu byť na slizniciach/koži prítomné benígne vírusy, ktoré test nezachytí. Tie môžu spôsobovať genitálne bradavice. Konzultujte Vášho gynekológa ohľadom kožných zmien. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, mám pocit že sa moje malé labia akokeby zmenšovali. Som pred menopauzou. Môže byt? Alebo to je len pocit?

19 Dec 2021 - Dobrý deň. Môže to byť aj vekový faktor - s poklesom estrogénov sú sliznice, koža, podkožné väzivo v oblasti pohlavných orgánov tenšie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prosím Vás, je lichen automaticky u všetkých žien v menopauze?

19 Dec 2021 - Dobrý deň, určite nie - lichenoidné zmeny nepostihujú všetky ženy v menopauze. Preposielam odkaz na celý článok ( je v češtine) - snáď bude užitočný. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lichen_sclerosus S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Chcela by som sa dat zaockovat Gardasilom 9. (33 r. po konizacii). Vidim, ze ho pacientkam casto odporucate. Chcem sa informovat ci ste sa v realnej praxi stretli s vaznejsimi nasledkami po ockovani.(Guillainov-Barrého syndróm, akútna diseminovaná encefalomyelitída, myokarditída....). Nakolko po ockovani Astra Zenecou som mala vyraznejsiu imunitnu odpoved (pred pol rokom, nie vsak zivot ohrozujucu), a teraz cca 3 tyzdne po prekonani covid mavam vyraznejsiu srdcovu arytmiu tak mam mierne obavy. Samozrejme budem konzulovat aj so svojim lekarom. Ale rada by som sa u Vas informovala vseobecne v akom pomere sa stretavate s neziaducimi ucinkami po ockovani Gardasil 9. Ziadne, mierne, vaznejsie prip.tie vzacnejsie..Nepredpokladam, ze moj gynekolog ma dost zaockovanych pacientiek aby sa k mojej nezvycajnej otazke vyjadril☺️. Predpokladam, ze mate rozsirenejsi prehlad nakolko sa venujete tejto teme viac ako ambulantni gynekologovia. Necakam presne statistiky, viem, ze reakcie zavisia od konkretnych zdravotnych stavov, predispozicii..cim mozu byt aj skreslene, len par vseobecnych informacii pre vseobecny prehlad z Vasej praxe. Odpoved mozte smerovat len mailom, nerada by som touto otazkou, prip.odpovedou odradila od ockovania ine pacientky ☺️. Viem, ze prinos ockovania je vacsi ako jeho rizika. Dakujem.

18 Dec 2021 - Dobrý deň. Odpoveď určite nebude odrádzať ostatné pacientky od očkovania. Samotná vakcinácia proti HPV je dostupná na trhu od roku 2006 a jej bezpečnosť je rokmi overená a odskúšaná. Vami popísané vedľajšie účinky sú extrémne vzácne - len pre informáciu G-B syndróm sa vyskytuje vo frekvencii 6/10 000 000 podaných vakcín podľa údajov z USA (pripájam odkaz - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20869467/). Sám som sa nestretol s vážnejšími vedľajšími účinkami. Bolesť v mieste vpichu alebo bolesť hlavy, svalov sú asi najbežnejšie vedľajšie účinky, avšak svojím priebehom ich zaraďujeme medzi mierne a klinicky nevýznamné. Vakcináciu u Vás by som konzultoval s odborníkom v oblasti imunológie. Odkazy na samotné očkovacie látky a ich popis: Gardasil - https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/gardasil-9-injekcna-suspenzia-v-napl-striekacke-853950.html Cervarix - https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/cervarix-311659.html S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobre deň pán doktor,už som vám písala ak si pamätáte aj výsledky som popísala ,lgil hpv 16 citujem :kolpo ,progresia lezie do kanála ,,,,,som objednala až na január28 nezhorší sa mi to do vtedy,stále myslím len zle????.

18 Dec 2021 - Dobrý deň. Vývoj zmien na krčku maternice trvá roky. Do januára sa určite nález nezhorší. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor.V septembri som bola na konizacii,mala som CIN 1,pan doktor mi povedal ze je lepsie spravit konizaciu ze budem mat pokoj.Vysledky som mala v poriadku ale menzes som dostala hned po zakroku na 6 den,potom znova 2x po 21 dnoch.A teraz mi zas meska uz 3 tyzdne.Odkedy mi robili konizaciu mavam hned po menzese asi tyzden to trva take krce hrozne v podbrusku,vsetko ma tam boli,hrozne krce.Aj teraz to mam ked mi meska menzes.Mam 4myomi tak neviem tie krce ci aj oni nerobia.Je mi 47rokov.Doktor mi kazal v januari na kontrolu kedze som mala dobre vysledky po zakroku.Neviem preco mavam take krce po menzese a preco mi meska menzes,prosim vas poradte mi co to moze sposobovat.Dakujem vam velmi pekne.Veronika

18 Dec 2021 - Dobrý deň. Zmeny menštruačného cyklu/bolesti by som skôr pripisoval myómom na maternici. Samotná konizácia nemá vplyv na hormóny riadiace menštruačný cyklus. Je nutné ultrazvukové vyšetrenie - pri symptomatických myómoch je vhodné podľa ich veľkosti a aj vzhľadom na Váš vek ich odstránenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím, potrebujem trošku pred sviatkami ukľudniť, resp.vedieť, čo mám čakať, gynekológ môj má dovolenku a asi sa k nemu až v novom roku dostanem. :( Trápila som sa asi mesiac so zápalom močového mechúra, teda myslela som si. Najskôr klasické veci, čaje, brusnice, pomohlo, potom sa ako keby všetko vrátilo, na diaľku mi lekárka predpísala ATB, ktoré by mali pomôcť, mala som opäť pocit, že pomohlo, ale dokola také divne pocity v podbrušku, nebolelo, nerezalo, len ako keby som "cítila "mechúr. V stredu som išla na vyšetrenie krvi a moču, keďže stále občas mám ten "pocit dole", dnes mi volala lekárka, že mám všetko v poriadku a mám ísť na gynekológiu. Pozerala som v aplikácii poisťovne, kedy som bola na preventívnej prehliadke a tam mám záznam z mája 2020 s tým, že sa spomína ľahká dysplazia krčka maternice. Absolútne som o tom nevedela, vždy mi telefonicky bolo oznámené, že je všetko v poriadku. Čítala som samozrejme na internete rôzne veci, môže súvisieť ten neurčitý pocit so zhoršením dysplazie? Nemohla som niečo podceniť? Ďakujem vopred veľmi pekne.

18 Dec 2021 - Dobrý deň. Ľahká dysplázia na krčku maternice určite nemá vplyv na popisované príznaky. Je však nutné doplniť gynekologické vyšetrenie. Ak má Váš gynekológ dovolenku, niekto ho zo zákona musí zastupovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor, chcela by som sa Vas spytat co by bolo vhodne ako podpora pre mierne dysplazie na krcku maternice, ked som bola u pana doktora som bola vo velkom strese a zabudla som sa opytat co by bolo vhodne brat. Spytala som sa len na deflagyn ale povedal, ze ked nebol HPV tak to je zbytocne brat, ale moja gynekologicka mi zas povedala ze vysledky cytologie su obcas skreslene tak nevieme isto urcit ci tam nebol. Biopsiu som zatial neabsolvovala a neviem ako si pomoct, preparaty na imunitu asi nemozem brat pretoze som na imunosupresivach. Moj vysledok kolposkopie : s výnimkou d.lábia v intervale č.5-8 jód pozitívny dlaždicový epitel so SCJ v oblasti vonkajšej branky. V uvedenom intervale metapl. epitel s prejavom slizničného krvácania s výskytom jemných ústí cervik. žliazok. Kolposkopicky známky tazkej dysplazie nenachádzam. Záver : TZ II. Metaplázia. Dakujem za odpoved.

21 Dec 2021 - Dobrý deň poprosíme Vás tieto otázky smerovať na pán docenta Kúdelu, ktorý sa v tejto poradni venuje gynekologickým ochoreniam. S pozdravom Dubovan

Otázka:
Dobry den pan doktor, chcela by som sa Vas spytat co by bolo vhodne ako podpora pre mierne dysplazie na krcku maternice, ked som bola u pana doktora som bola vo velkom strese a zabudla som sa opytat co by bolo vhodne brat. Spytala som sa len na deflagyn ale povedal, ze ked nebol HPV tak to je zbytocne brat, ale moja gynekologicka mi zas povedala ze vysledky cytologie su obcas skreslene tak nevieme isto urcit ci tam nebol. Biopsiu som zatial neabsolvovala a neviem ako si pomoct, preparaty na imunitu asi nemozem brat pretoze som na imunosupresivach. Moj vysledok kolposkopie : s výnimkou d.lábia v intervale č.5-8 jód pozitívny dlaždicový epitel so SCJ v oblasti vonkajšej branky. V uvedenom intervale metapl. epitel s prejavom slizničného krvácania s výskytom jemných ústí cervik. žliazok. Kolposkopicky známky tazkej dysplazie nenachádzam. Záver : TZ II. Metaplázia. Dakujem za odpoved.

18 Dec 2021 - Dobrý deň. V prípade negativity testu na vysokorizikové HPV môžu byť na povrchu krčka prítomné aj nezhubné HPV vírusy, ktoré práve spôsobujú ľahké zmeny na krčku maternice. Lokálna liečba Papilocare/Deflagyn stojí za zváženie. Vyvarujte sa akýmkoľvek zápalom, pričom ďalšou liečebnou možnosťou sú lokálne probiotiká. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 11/2020 a 5/2021 mi boli zistené zmeny na krčku maternice (Pap3-1) ako aj HPV16. 8/2021 bola urobená kolposkopia ktorá prebehla v poriadku. Odobrala sa vzorka už som mala PAP2. Biopsia v poriadku. 11/2021 kontrolný tiež v poriadku PAP2. Na jar mi chcú urobiť kontrolný HPV test. Moja otázka znie. Ak mám už dobre výsledky môže byt ešte HPV infekcia aktívna? Ma zmysel sa zaočkovať proti HPV ak som mala najrizikovejší druh? V minulosti som mala preliečené bradavice tak s 6+11 som musela byt v kontakte. Mala by som ist na HPV test či je infekcia aktívna alebo môžem sa očkovať aj počas ? Pomôže mi to vôbec? Mám 36 rokov a som bezdetná. Infekcia sa mi prejavila počas stresového obdobia keď mi umieral otec. Po jeho smrti sa výsledky upravili. Môže sa stať ze virus sa dostane znova do latentnej fázy a prejaví za o niekoľko rokov keď budem nat oslabenú imunitu?Sú nejaké štúdie ktoré potvrdzujú ze očkovanie pomáha aj v prípadoch ako som ja? Zmiernenie infekcie s podobne? Za odpoved vopred ďakujem! S pozdravom Daniela

18 Dec 2021 - Dobrý deň. Ak bola cytológia aj biopsia v poriadku, očkovanie by som odporučil. Infekcia mohla byť odstránená a tým pádom budete prostredníctvom očkovania chránená do budúcnosti. Teoreticky HPV vírus môže ostať na slizniciach v latentnej fáze a malom počte kópií. I napriek tomu by som očkovanie odporúčal. Očkovanie nie je samozrejme liečbou - len prevenciou. I keď sa v poslednom čase objavujú štúdie, ktoré predsa len poukazujú aj na terapeutický efekt. Dané výsledky zatiaľ treba brať s veľkou rezervou a neriadia sa podľa nich žiadne postupy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Este mam otazky pan docent, uz ste mi 15.12. odpovedali na moj problem ohladne bradavic a hpv, ktore pretrvavaju uz dva roky...chcem sa este opytat ak by som sa do buducna zbavila bradavic na malych pyskoch popripade aj na sliznici posvy (chcela by som este vyskusat odstranenie laserom, tiez by som poprosila Vas nazor na tuto metodu, lebo ja si uz neviem rady), a hoci by som i nadalej, hoci bez bradavic, mala zo steru krcka maternice pozitivny HPV...je pre mna ockovanie gargasilom9 este nejaka zachrana, aby sa mi bradavice nevratili a ani hpv, alebo sa to uz neda? Mam 35 rokov. Len pripominam, ze krcok mam zatial v norme bez zmien. A mam staleho partnera a ineho ani nebudem uz mat. Mozem sa teda toho virusu este zbavit, aby sme mohli s manzelom normalne zit, alebo to bude hrozba cely zivot? Resp. ak ockovat ano, tak aj manzel? On ani po dvoch rokoch nema priznaky ochorenia odo mna, ale predpokladam, ze virus odo mna ano. Pytam sa, lebo aj pri vakcine pisu, ze nema liecebne účinky, chrani len pred typmi s ktorymi sa zatial neprislo do kontaktu, tak ci to u mna nie je uz zbytocne? A ako je to s ockovanim ak sa teraz ockuje aj proti covidu, da sa to subezne, alebo aky casovy odstup je potrebny? Teda ak ockovanie proti hpv pre mna ma este pozadovany zmysel. A este podotazka...ak su bradavice aj na sliznici posvy aj vo vnutri, da sa to riesit laserom alebo inou formou? A vie to gynekolog zistit, ze su v posve? Dakujem Vam pan docent za odpovede. Cenim si to.

18 Dec 2021 - Dobrý deň. Sú viaceré alternatívy liečby genitálnych bradavíc - laser, kryoterapia, lokálna aplikácia liekov s antivírusovým účinkom (Wartec a pod.). Po kompletnej liečbe - odstránení všetkých viditeľných lézií (v pošve a na krčku maternice sú viditeľné počas klasického gynekologického vyšetrenia) by som sa koniec koncov na Vašom mieste dal zaočkovať. Váš manžel môže byť prenášač vírusu, hoci nemá žiadne príznaky..k tomu patrí otázka - bol u urológa? Odstup medzi očkovaním proti COVID-u a HPV by mal byť aspoň 4-6 týždňov podľa najnovších informácií od výrobcu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa poradiť ohľadom ureaplazmy a mykoplazmy,totiž obvodný lekár mi poslal moč na rozbor na základe mojich problémov a vyšla pozitivita na mykoplazmy a ureaplazmy, manželov moč však vyšiel negatívny a nakoľko sa prenáša podľa informácií iba pohlavných stykom tak nechápem,keďže mám 15 rokov toho istého partnera ?je možné sa nakaziť aj inou formou?Ďakujem za odpoveď

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Ureaplasma a mycoplasma sa prenášajú pohlavným stykom. U muža môže vyjsť moč negatívny. Podľa môjho názoru je vhodné preliečiť oboch partnerov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň vážený pán doktor Kúdela. Už som Vám síce písala ohľadom môjho problému, aj ste mi odpovedal, no mám nejaké otázky, ktoré si neviem zodpovedať, tak sa zase obraciam s prosbou na Vás. Pán doktor, môj problém bol s “hrbolčekmi” na malých labiach. Poradili ste mi, aby som to neriešila, v prípade zväčšovania si to dala u plastického chirurga odstrániť s následnou histologiou. Asi rok dozadu som bola s tým u primára kožného oddelenia a on mi povedal, že kožná dlažba, či kresba a tiež že to nemám riešiť. Ja sa len chcem spýtať, ste onkochirurg, je nejaká pravdepodobnosť aby sa mi to zvrhlo do niečoho zhubného? Som ockovana Cervarix ešte pred začatím sexuálneho života. Hygienu dodržiavam, podľa lekárov je to kožná kresba či čo. Môj gynekológ tam dokonca “nič” nevidel. Ukludnite ma prosím že je to ok, chcem byť zodpovedná voči deťom a zároveň nechcem robiť z komára somára a doslova otravovať lekárov. Ja len či sa také prípady môžu časom zvrhávať do niečoho zhubného….Zas na druhej strane, môj gynekológ poprípade primár kožného vy už vzali určite nejakú vzorku, keby sa im to nevidí. Či? Ďakujem a všetko dobre Vám prajem

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Daný nález nie je prednádorovým stavom. Perspektívne sa môže v budúcnosti podľa nálezu zobrať drobná biopsia cestou kožného lekára event. spádového gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať ohľadom HPV vírusu. Na začiatku októbra mi boli zistené genitálne bradavice,o ktorých som vobec netušila,nemala som žiadne príznaky a boli strašne malé. Doktor mi predpísal mastičku Aldara, a povedal že po jej doužívaní, nemusím ani chodiť na kontrolu. Taktiež som bola proti tomuto očkovaná, no zrejme to nepomohlo. Preto by som sa chcela spýtať, že po vyliečený som stále HPV pozítivna? Môžem to preniesť na mojich nových partnerov? Ako viem, že sa mi to nevráti? Som z toho na nervy.

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Záleží aj od typu očkovacej látky, ktorou ste očkovaná. Po odstránení kožných lézií je s veľkou pravdepodobnosťou vírus odstránený. Cesta prenosu kontaktom s kožou po liečbe teda nie je možná. HPV vírus môže byť prítomný aj na krčku maternice (vo väčšine prípadov ako prechodná infekcia). Na potvrdenie negativity HPV vírusu je možné doplniť HPV DNA test z krčka maternice. Pri stálom partnerovi je budúci prenos infekcie veľmi nepravdepodobný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, Uz druhy mesiac ma bolia prsniky, su citlive na dotyk a naliate. Je to v kuse, aj mimo cyklu. Pred menzesom ma predtym nikdy nebolievali. Na sono vysetreni som bola v septembri, vtedy to bolo v norme.Na bradavke mam fibroadenom, z kt.mi nebrali vzorku. V ramci preventivky som objednana na dalsie sono az vo februari. Bude to stacit ? Dakujem pekne. Ivana

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ je ultrazvukové vyšetrenie v poriadku, postupoval by som vo Vašom prípade konzervatívne. Analgetická liečba eventuálne pri pretrvávajúcich problémoch hormonálna liečba s kontrolným USG prsníkov vo februári. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Na vnútornej strane pyskov ohanbia mám čiernu vystúpení bodku cca 2mm. Zdá sa mi že sa mierne zväčšila. Mám obavy. S pozdravom Mária Fabsikova

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Popisovaná veľkosť určite nie je spojená s vážnym nálezom - absolvujte vyšetrenie u Vášho zmluvného gynekológa pre potvrdenie nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mam hpv pozit všetky okrem 16 a 18. Vysledky z kolposkopie hgsil. Cin 2 a 3. Vysledky z kyretaze jednodnovky LGsil a kontrola o pol roka. Na zakroku som bola v oktobri. Uzivala som indol 3c. Je možné, ze opat na kontrole bude zhorsenie,alebo je šanca,že hpv bude negat? Som nerodicka. Doteraz som sa vyhybala tomu,aby som si niekoho nasla a sexu. Je možné fungovat normalne a mat normálny sexualny zivot alebo ako postupovat v takomto prípade? Nakazim nového partnera /ked bude ochrana/. Dakujem za odpoveď a rady.

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Po absolvovaní správnej operačnej liečby by mala byť kontrolná cytológia v poriadku. Daný nález je potrebné sledovať v kratších a pravidelných intervaloch. Uvažovali ste nad očkovaním? Môžete normálne fungovať, skúste zvážiť na začiatok bariérové formy antikoncepcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer ja by som sa chcela poradit minuly rok novembri som uzila tabletku escapelle tabletka po a odvtedy mam rozhadzany cyklus a nedari sa nam od vtedy babo foktorka mi povedala ze je vsetko poriadku ale ze sa mi to upravy ze ak nie da mi inekciu na hormony to je podla mna dlho vyze roka

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Escapelle je tabletka s vysokou hormonálnou koncentráciou - je nutné zvažovať jej použitie. Vo všeobecnosti by však spomenutý účinok mať nemala. Ak plánujete deti a nedarí sa Vám otehotnieť, konzultujte špecialistu v reprodukčnej medicíne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent. Pred dvomi rokmi mi bolo zistovane HPV, lebo som zacala mat problemy na kozi malych pyskov ohanbia tak som si vyziadala aj tento test, ktory je mozny popri LBC ako som sa dozvedela. HPV 16 a 18 mi vysli negativne. Avsak zvysna skupina vysokorizikovych typov, ktora sa v tomto teste robi, vysla pozitivna. Neviem vsak presny typ. Je dolezite to vediet? Alebo sa to ani neda zistit? Mozem ich mat viac z tejto skupiny? Chirurgicky mi bola odobrana vzorka z vyrastkov a boli potvrdene kondylomy. Je mozne, ze sa mi spravili z niektoreho vysokorizikoveho typu, ktory mi bol zisteny, alebo bradavice vylucne sposobuju typy 6 a 11, ktore sa tymto testom nezistuju? Takze neviem. Zistuje sa HPV len z krcka? Alebo aj z posvy ci vonkajsich organov? Kedze z krcka mi vysiel pozitivny na neviem aky typ a prejavy mam na malych pyskoch... Krcok maternice mam stale v poriadku, ale ta koza na pyskoch je rovnaka (drobucke hrbolceky telovej farby) a uz neviem co robit lebo moj gynekológ nevidi ziadny problem a to som gynekológa uz zmenila. A neviem za kym mam ist? Plasticka chirurgia? Dakujem vopred pan docent za zodpovedanie mojich otazok.

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Väčšinou je prítomná infekcia jedným vírusom, niekedy v kombinácii dvoch vírusov. Skupina iných vysokorizikových vírusov má nižší onkogénny potenciál a vlastnosti vírusov patriacich do tejto skupiny sú skoro rovnaké. Nemá teda zmysel poznať presnú typizáciu infekcie. Väčšinou sa rovnaký HPV vírus nájde na koži ako aj na krčku maternice. Kondylómy spôsobujú väčšinou vírusy HPV 6 a 11. To neznamená, že ich nemôžu spôsobiť aj iné vírusy - napr. tie zaradené v skupine iných vysokorizikových vírusov. Snáď by som ešte doplnil na Vašom mieste vyšetrenie u kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás, som 2 dni po konizácii krčka maternice. Deň po zákroku som mala len mierne, takmer žiadne krvácanie. Dnes však krvácam viac. Niečo ako slabučká menštruácia a to najmä po cikaní. Trochu ma aj pobolieva podbruško. Je to ešte v norme alebo je potrebné zájsť k lekárovi? Zároveň sa chcem opýtať, po akom čase si môžem zavádzať hojivé čapíky Cicatridina, prípadne viete mi poradiť aj niečo iné na urýchlenie hojenia? Začala som užívať aj wobenzym a piť ženský čaj Gynastan+ repík. Ďakujem pekne

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ nie je krvácanie silné a jasnou krvou, je tesne po konizácii akceptovateľné. Lokálny nález nevidím, ak ste si nie istá, navštívte Vášho lekára. Cicatridina je vhodným doplnkom v pooperačnom priebehu, ja by som osobne počkal 1-2 týždne. Vami napísaná liečba je v poriadku a postačuje. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mam otazku dostala som menštruaciu o sedem dni skôr a bolia ma pysky. ešte mi takto skôr nikdy neprišla a bolest pyskou je neznesitelna

15 Dec 2021 - Dobrý deň. Niekedy menštruačný cyklus varíruje - nie je to hneď spojené s chorobnými stavmi. Pri výrazných bolestiach navštívte Vášho zmluvného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,podľa výsledkov cytologie mi bolo zistene L-SIL..intraepitelova lezia. HPV ešte neviem,som objednaná na ten podrobný ster. Čím podporím imunitu aby sa to nezhoršilo? Začala som brat Indonal Forte,môžem pridať Isoprinosin alebo Penoxal? Ďakujem

18 Dec 2021 - Dobrý deň. Popisovaná cytológia predstavuje len ľahké zmeny. Nemusíte kombinovať všetky preparáty - ja by som ostal pri tom Indonale eventuálne prírodnom doplnku (Penoxal). Môžete to všetko doladiť aj probiotikami - či už celkovo alebo lokálne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem Mam na Vas jednu otazku. Mamicke bola zistena hyperplazia endometria 7mm. Ma 68 rokov. Nema ziadne ine tazkosti, ziadne krvacanie, ziadne vytoky ani bolesti. Krcok ma v poriadku. Jediny problem je to zvysene endometrium. Lekarka doporucuje kyretaz. Ale vraj si to ma dat este pozriet v nemocnici. Cize jej odpoved nebola taka priama. Ako by ste to riesili vy, mame sa obavat niecoho vazneho? Dakujem krasne za Vas cas a prajem vsetko dobre.

31 Dec 2021 - Dobrý deň. Zhrubnutie sliznice je jednoznačnou indikáciou na operáciu - ja by som skôr odporučil hysteroskopiu. Je to podobná operácia ako kyretáž avšak s použitím kamery. Aj keď Vaša mamina nekrváca, súhlasil by som s operáciou. Príčinou zhrubnutej sliznice môže byť len obyčajný polyp. Je však nutné vylúčiť zhubný nález na maternici. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry večer môžem sa dat zaockovat ked mam ohranicene loziska na prsnikoch a cystu na vajecniku, ďakujem

21 Dec 2021 - Dobrý deň, z tohto pohľadu určite môžete, v prípade ďalších neuvádzaných ochorení sa poraďte so svojím obvodným lekárom, prípadne špecialistom, ktorý Vás sleduje. V danej chvíli je očkovanie jednoznačne odporúčané. S pozdravom Dubovan

Otázka:
Dobry den. Byla jsem na vysetreni u gynekologa. Ten se po tydnu ozval, ze mam hpv virus a musim na dalsi vysetreni ale az za 3 mesice. Chtela jsem se zepta jestli je mozne se snazit o dite nebo je lepsi pockat az po vysetreni za 3 mesice. Dekuji

21 Dec 2021 - Dobrý deň poprosíme Vás tieto otázky smerovať na pána docenta Kúdelu, ktorý sa v tejto poradni venuje gynekologickým ochoreniam. S pozdravom Dubovan

Otázka:
Dobry den. Byla jsem na vysetreni u gynekologa. Ten se po tydnu ozval, ze mam hpv virus a musim na dalsi vysetreni ale az za 3 mesice. Chtela jsem se zepta jestli je mozne se snazit o dite nebo je lepsi pockat az po vysetreni za 3 mesice. Dekuji

01 Jan 2022 - Dobrý deň. HPV pozitivita ešte nič neznamená, je vhodné doplniť cytologické vyšetrenie. Podľa výsledku sa potom plánuje ďalší postup. Samotný výsledok HPV nie je kontraindikáciou pre plánovanie rodiny. Je vhodné dať dokopy ostatné vyšetrenia a snáď aj kontrolné vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 54 rokov a asi pred styrmi rokmi sa mi začala vťahovat jedna bradavka. Môj gynekológ povedal že veď vysledky mamo mám v poriadku a stáva sa to. Ten prsník ma občas aj svrbieva hlavne v noci a mala som v ňpm čudny pocit. Tak som si vynutila aspoň sono, ktore bolo OK a povedal, že to mám v hlave. Tak som si vybavila noveho gynekologa, ten mi dal vyšetriť onkomarkery za poplatok, boli v poriadku. Ďalsie mamo aj sono bolo tiež OK a povedal; že pokiaľ bradavka reaguje na chlad a vystúpi; tak je dobre. Lenže ja som povedala; že nie a on nič nepovedal. Prsník ma ďalej svrbieva a ja mám strach. Moja najlepšia priateľka zomrela na rakovinu prsnika. Neviem na koho by som sa mohla s týmto mojím problémom este obrátit.

01 Jan 2022 - Dobrý deň. Negativita sona a mamografie utvrdzujú v tom, že by nález na prsníku mal byť v poriadku. Je nutné vylúčiť iné - kožné zmeny na bradavke ako je ekzém a podobne. Existuje ešte diagnóza tzv. Pagetova choroba, ktorá sa prejavuje svrbením, začervenaním, ekzematoidnými zmenami a je spojená aj so skrytým zhubným nádorom. Má typický klinický obraz na koži. Poprípade teda doplňte kožné vyšetrenie, ďalej sa dá pátrať po zmenách na prsníku prostredníctvom magnetickej rezonancie, ktorá je najpresnejšia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Chcem sa spýtať či môžem mať geniálne bradavice aj keď mam HPV negatív.?/cca 5 mesiacov do zadu mi bol robený test a aktuálne som si našla zvláštne 2 výrastky / Dakujem veľmi pekne za odpoveď

01 Jan 2022 - Dobrý deň. HPV DNA test je cielený len na vysoko-rizikové HPV vírusy. Pri jeho negativite môže byť prítomný na sliznici/koži nezhubný vírus, ktorý spôsobuje genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor chcela by som sa opýtať nedávno mi zistili hpv vírus CIN 3 o dva týždeň má čaká zakrokčistenie ale teraz najnovšie za posledné dni má začala pobolievať lava strana ani nie pobolievanie ale skôr troska tlačenie ako keby vaječníka a časť krížov nikdy som nemala žiadne problemi menstruacia mi chodí na čas fungujem normálne a začínam sa bat že to môže mat následky vírusu o bábätko sa snažíme pár mesiacov ani to sa nedarí môže to mat nejakú súvis ďakujem za odpoved pekný deň

01 Jan 2022 - Dobrý deň. CIN3 predstavuje ťažké dysplastické zmeny na krčku maternice - je jednoznačnou indikáciou na operáciu - konizáciu. Ak je daný zákrok vykonaný správne, má minimalistický vplyv na budúce tehotenstvá. Mojím odporúčaním je absolvovať operáciu, počkať 4-6 mesiacov na zahojenie krčka maternice - následne sa môžete venovať plánovaniu rodiny. Nie je úplne najvhodnejšie aktuálne otehotnieť do spomenutej lézie CIN3 (teda pred operáciou). Ostatné problémy skôr nesúvisia so základnou diagnózou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem vás poprosiť a vysvetlenie mojich výsledkov z biopsie. 1.odber : dlazdicobunkova metaplazia endocerixu s CIN3/CIS s propagáciou dysplast ep do cervikalnych krypt zliazok.IHC p16,difuzne+,Ki67 do 90% pozit.buniek . 2 odber : CIN3/CIS . IHC p16 difuzne+,Ki67 do 90% pozit buniek . Som pozitívna aj na HPV16 . Ďakujem

01 Jan 2022 - Dobrý deň. Jedná sa o ťažké prednádorové zmeny na krčku maternice (3.stupeň). Hoci to znie veľmi pesimisticky, stále sa nejedná o zhubný nádor - daný nález sa rieši jednodňovým operačným zákrokom tzv. konizáciou ( celkové trvanie operácie cca do 10 minút). Vo Vašom prípade by som investoval do očkovania ešte pred operačným výkonom. Po operácii budete chránená už prvou podanou dávkou a zamedzíte tým opakovanej infekcii práve najhorším typom vírusu - HPV 16 .S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry večer, chcela by som sa vás spýtať v akom veku je vhodné si ďať vnutromaterinske teliesko tzv.Dana, Mirena alebo to zavisi od toho či žena už ma za sebou aspoň jeden pôrod. Ďakujem, spozdravom Horváthová

01 Jan 2022 - Dobrý deň. Vyslovené prísne obmedzenia nie sú. Mirena/Dana sú však vhodnejšie pre ženy po pôrodoch. Existujú na trhu aj iné telieska, ktoré sú menšie - Jaydess, ktoré sú vhdonejšie pre mladšie ženy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 24 rokov, a od nejakých 20 rokov mám problémy s bolesťami v podbrušku. Pred dvoma rokmi som porodila, a odvtedy je to ešte horšie. MS mávam pravidelnú (30dnovy cyklus), približne na 13DC mám krvácanie ktoré trvá tak tri dni, a na 18DC veľmi silné bolesti. V oblasti podbruška, po oboch stranách cítim na dotyk nejaké zhrubnute časti, vyzerá to zhrubnute väzy/svaly, okrem toho vaječníky ma bolievaju po celý mesiac pri väčšej záťaži, pri rýchlej chôdzi, pri pohlavnom styku. Chodím na preventívne prehliadky, ktoré sú pre mna taktiež dosť bolestivé a väčšinou skončia krvácaním. Vraj okrem toho že jeden vaječník vyzerá byť cysticky, som žiadne odpoveď na tieto problémy nedostala, a veľmi rada by som vedela aspoň možnosti čo môže tieto bolesti spôsobovať. Ďakujem krásne.

01 Jan 2022 - Dobrý deň. Je množstvo príčin spojených s panvovou bolesťou. Pri bolestiach trvajúcich viac ako 6 mesiacov hovoríme o chronickej bolesti. Možnou alternatívou je aj diagnostická laparoskopia (teda operačné riešenie s použitím kamery). Niekedy môže byť príčinou tzv. endometrióza, kde je laparoskopia spolu s ultrazvukom zlatým štandardom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Mám 60 r. Na preventívnej prehliadke mi gynekológ zistil zvýšenú sliznicu maternice. Už pár rokov som v sledovaní s výškou okolo 10 MM, mám aj tenkoslennu cystu,teraz je sliznica po pravidelnej polročnej kontrole 13,5mm, preto má poslal na kyretaz. Ja ale nemám žiadne problémy, preto sa toho obávam a pýtam sa či je to nutné.vsetky ostatné výsledky som mala zatiaľ ok, teda cyto aj krvné testy ohľadom cysty.mam strach či nenastanú pre mňa problémy práve po kyretazi. Mám ísť zajtra. Ďakujem vopred za pochopenie a vysvetlenie. L

29 Dec 2021 - Dobrý deň. Vo veku 60 rokov je popisovaná hrúbka sliznice indikáciou na operáciu - kyretáž, hysteroskopia. Norma nie je ani polovica z danej hodnoty. Je treba vylúčiť príčiny zhrubnutia sliznice na základe histologického vyšetrenia po operácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor, chcela by som sa informovat ohladom mojho nálezu. Ten znie: skvamozna metaplazia, prítomné epitelie s vyšším jadrovo cytoplazmatickym pomerom - pôvod pravdepodobne v nezrelej skvamoznej metaplazii. ASC-H, nemožno vylúčiť HSIL. Preparát bol tazko hodnotiteľny. Chcela by som len vediet z coho to moze byt, okrem HPV, kedze od počiatku mojho pohlavného zivota mam len jedneho partnera a on tiez. Mam 24 rokov. Okrem toho mam velmi nepravidelnú menštruáciu a PCOS. Tieto problemy som len nedavno zacala riesit s mojim gynekológom. Dakujem

29 Dec 2021 - Dobrý deň. Cytologický ster predstavuje zmeny na bunkách, kde nemožno vylúčiť aj ťažké dysplastické (prekancerózne) zmeny. Inak povedané, je nutné absolvovať kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. Podľa výsledku sa bude postupovať ďalej. Samozrejme daná cytológia vo Vašom veku určite nie je spojená s onkologický ochorením. Dysplastické zmeny vie moderná medicína veľmi elegantne a jednoducho riešiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent,12.11.mi bola robená konizacia pre cin3,asi na 4 deň po nej mi začal ružovastý zapachajuci výtok, gynekologička mi predpísala čipky betadine, vkladali som si to 3 dní,potom som sa rozprávala a museli ma znova uspať a dať stehy(nevedeli zastaviť krvácanie z cievy)potom som slabo špinavá,potom 2 dní zase krvácala, no a teraz už asi 5 deň mám znova ten ružovkastý zapáchajúci výtok, mám si znova vkladať betadine čípky alebo si mám dať predpísať niečo iné, zdá sa mi že po 3 dňoch vkladania na noc betadine mi nijak nesmiernou výtok, výsledky z histologie boli cin2,kraje voľné, pekný deň a ďakujem

19 Dec 2021 - Dobrý deň. V prípade zapáchajúceho výtoku je veľmi pravdepodobná infekcia ženského genitálu - nutné je absolvovať vyšetrenie u zmluvného lekára, odber kultivácie a cielená liečba (event. ATB,..). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Chcela by som sa poradit, bola som na sono prsnikov, a v lavom podpazusi mi boli zistene zvacsene uzliny. Konkretne napisane v naleze. Vlavo axilarne niekolko LU, 2 LU so zhrubnutym kontextom a mierne zvysenou vaskularizaciou do 12 mm. Axily bez patologicky zvacsenych LU. Som 2 tyzdne po ockovani covid pfizer. Ale zvacsenie pod pazuchou citim dlhsie. Velmi som tomu neprikladala dolezitost, no ked mam ruky pri tele tak prava pazucha ok, a pod lavou citim ze nieco tam nema byt. Sem tam citim zvacseny pach pod pazusi (co som v zivote nemala). Viete mi povedat o co sa moze jednat, ci to moze byt nieco vazne? Dakujem vam velmi pekne za odpoved.

19 Dec 2021 - Dobrý deň. Podľa sonografického vyšetrenia sa jedná o nezhubné uzliny. Pokiaľ je nález na prsníkoch v poriadku, danú spojitosť s eventuálnym onkologickým ochorením prsníkov by som vylúčil. Je nutné absolvovať pravidelné kontroly u svojho lekára a pri zväčšovaní uzlín vykonať ich eventuálnu biopsiu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, Chcela by som sa opýtať. Bolo mi povedané, že mám predrakovinove zmeny krčka maternice. Dať sa očkovať proti rakovine krčka maternice? Má to význam aj keď už zmeny na krčku maternice sú?

19 Dec 2021 - Dobrý deň. Predrakovinové zmeny sú veľmi širokým pojmom. Pokiaľ sú indikáciou na operačné riešenie, tak je vhodné zaočkovať sa ešte pred samotnou operáciou aspoň prvou dávkou. Zmeny na krčku budú operáciou odstránené a následne ste chránená pred opakovanou infekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pri každoročnej prehliadke u gynekológa mi p.doktorka spravila cytologiu, ktorá dopadla zle. V tele mám dlhoročnú HPV vírus, ale číslo netuším. Bola som poslaná na biopsiu tak uvidím výsledky. Je to nejaký náznak rakoviny? Ďakujem Martina

30 Nov 2021 - Dobrý deň. Nenazval by som to náznakom...určite nie. Biopsia pri kolposkopickom vyšetrení určí stupeň zmien na krčku maternice. S veľkou pravdepodobnosťou tam môžu byť len tzv. dysplastické zmeny, ktoré sa dajú vyriešiť (podľa definitívneho výsledku biopsie) veľmi jednoduchou a krátkou operáciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán docent, dňa 19.11.2021 mi bola robená konizácia LEEP + kyret CK. Mam 45 rokov. Po zákroku som sa cítila v poriadku a mala som dva dni silnejšie krvacanie a potom 4 dni taky hnedkastý slabý výtok. V piatok 26.11. som dostala menštruáciu, aspon myslim lebo prišla o 5 dní skôr. Od tohto dňa mam bolesti v podbrušku a krvacanie je intenzívne. Dnes som odpadla. Je to normálny proces hojenia krčka maternice alebo mám radsej navštívit onkogynekologičku? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

30 Nov 2021 - Dobrý deň. Ste čerstvo po zákroku - konizácia sa robí tzv. elektrokoagulačnou slučkou (zákrok je bez stehov). Mohlo sa stať, že sa uvoľnila drobná časť koagulovaného tkaniva a krvácate z miesta po konizácii. Navštívte čím skôr gynekológa, aby skontroloval lokálny nález. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Na preventívke pri sone prsníkov lekár konštatoval zväčšenú uzlinu pod ľavou pazuchou. Pytal sa ma ci som bola ockovana na covid. Ano bola som do ľavej ruky avsak pred 5mesiacmi. Následne mi povedal, ze taketo uzliny mozu byt príznakom nejakého metastazovania ale, ze to bude pravdepodobne z toho ockovania. Kontrola o rok. Musim povedat, ze ma tento výrok celkom vystrašil a neustále mi beha hlavou. Viem, ze zväčšené uzliny su možným vedľajším ucinkom vakcíny ale citala som, ze len par tyzdnov. Chcem sa opytat mate takuto skusenost? Mam byt teda pokojná, ze je vsetko ok alebo sa mam na niekoho este obrátiť? Dakujem velmi pekne.

30 Nov 2021 - Dobrý deň. Nemyslím si, že by vakcína spôsobovala zväčšenú uzlinu tak dlho po očkovaní. Všetko teraz vo všeobecnosti spájame s novými vakcínami, čo je veľmi nešťastné. Ultrazvuk vie rozoznať štruktúru uzliny a dokáže rozlíšiť zdravú a len zväčšenú uzlinu od metastatickej, ktorá má iný, tvar, veľkosť a aj štruktúru. Odsledoval by som to o 4-6 mesiacov na ďalšom ultrazvukovom vyšetrení. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať ako by ste postupovali v liečbe pri H-SIL cin3-cis a pozit HPV 16 to je diagnóza z kolposkopie na konečný výsledok z histologie (biopsie)ešte čakám. Mám 29,detičky ešte nemám.Pred rokom som mala výsledok z cyto pap 2-3 a zrazu H-SIL a už ma odporučil na onkogyno. Ďakujem vám krásne za odpoveď s pozdravom

30 Nov 2021 - Dobrý deň. Samotný výsledok z cytológie je spojený s ťažkými dysplastickými zmenami ale nie onkologickým ochorením. Je nutné postupovať podľa výsledku biopsie, ale osobne si myslím , že nakoniec ten krčok maternice bude treba ošetriť veľmi šetrnou konizáciou elektrokoagulačnou slučkou v jednodňovej chirurgii. Dokonca sa to dá aj v lokálnej anestézii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám zavedené hormonálne vnútromaternicové teliesko Jaydess už 6. mesiac a po menzese krvácam ďalej. Čiže za jeden cyklus krvácam vyše 2 týždňov, potom pár dní mám kľud a príde ďalší menzes a takto to mám už 2. cyklus, predtým od zavedenia to nebolo až teraz, čiže cca až 4. mesiac od zavedenia mi začalo krvácanie po menzese. A vyzerá to tak, že 5 dní mám klasickú menštruáciu a potom mám akoby silný svetlo niekedy tmavo červený krvavý výtok, aj na záchode keď som na malej potrebe vypadne zo mňa skoro vždy malá krvná zrazenina, stále nosím denné vložky. U gynekológa som bola minulý cyklus keď sa mi to stalo prvý krát a po 10. dňoch mi menzes stále neprestával. Nepomohli mi ani injekcie proti krvácaniu a užívanie Cycloamine. Prešlo to samé po 19. dňoch od začatia menštrácie. Gynekológ kontroloval teliesko a s ním je všetko v poriadku, je na svojom mieste. Robil mi aj zápalové stery a všetko negatívne, akurát mi chcel predpísať nízku dávku estrogénu kvôli tomu, ale ešte sme počkali čo bude ďalší cyklus, ktorý je vlastne teraz. Chcela by som sa spýtať preto aj na Váš názor a skúsenosti, lebo normálne mi to nepríde. Ďakujem vopred za Vašu odpoveď.

30 Nov 2021 - Dobrý deň. Podľa všetkého nestačí Vášmu organizmu dávka gestagénov, ktoré obsahuje teliesko...tým pádom sa neudrží cyklus a krvácate. Počkajte ešte na jeden cyklus. Pri opakovaných problémoch radšej zvoľte klasickú tabletkovú antikoncepciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent Kúdela. Mám otázku, nakoľko čítam v literatúre tak, inde zas ináč. Som očkovaná vakcínou Gardasil 9, aby ma ochránila pred genitalnymi bradavičkami. No ide mi o to, že som si všimla na stehne pravdepodobne bradavicku, to je asi taká, ako keď sa trie gumka z gatí… Niekde čítam že sa mi to môže preniesť na pohlavné orgány, inde čítam že nie, že to sú úplne iné vírusy ktoré môžu za pohlavné orgány, teda za bradavičky tam. Bojím sa že si to holenim môžem zaniesť ku pošve. Váš názor? Ďakujem

30 Nov 2021 - Dobrý deň. Takáto situácia nie je pravdepodobná - buďte kľudná. Eventuálne si nechajte bradavičku u kožného lekára odstrániť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Ešte som zabudla doplniť lgsil ,

30 Nov 2021 - Dobrý deň - dopĺňam - LGSIL (angl. low-grade squamous intraepithelial lesion) - ľahká dysplastická zmena. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Veľmi pekne ďakujem pán docent ste človek z celkom srdcom a viete poradiť ,nechcem vás už otravovať viem som otravná ,no tam sa píše progres do kanála sa už robí,a ja tam ranku mám asi tak že 3mm tak preto sa bojím.dakujem za odpoveď a ešte raz prepáčte za moju otravnost.

30 Nov 2021 - Dobrý deň. Je to všetko len o lokalizácii ranky - nie o jej závažnosti. Niekedy sa zmeny nachádzajú na vonkajšej časti krčka maternice, niektoré v blízkosti kanála krčka maternice - jediná záľudnosť je iba v tom, že sa ťažšie diagnostikujú ranky v oblasti kanála - ťažšie ich vidno, ohraničenie lézie nie je presné. Smelo sa pýtajte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Ďakujem za odpoveď pán docet,môžte mi prosím vás vysvetliť bližšie tie výsledky? bojím sa že do januára sa mi to zhorší až nato zle...hpv16 mám a ten je moc zlí? stihnem to do januára? Ďakujem za odpoveď.

27 Nov 2021 - Dobrý deň. HPV 16 je najčastejším rizikovým vírusom v populácii. Aj pri tejto infekcii ubehnú roky, kým sa vytvorí klinicky podstatná ranka na krčku maternice. Nemusíte sa do januára tak obávať. Samotný popis vyšetrenia nič nehovorí o závažnosti nálezu - je to základný popis gynekologického vyšetrenia s ultrazvukom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent,píšem prví krát,chcela by som radu moc sa bojom na konizaciu leep som objednaná až na január skorší termín mi nechceli dať,chodila som ku ongokynegologicke vyše roka nič semnu nerobila len kontrolu,bol mi robení knips máji , výsledky nemám len mi povedala že mám prísť november to som aj bola nebola som spokojná z prístupom zmenila som gyn,a už som objednaná ale až na január bojím sa že sa to zhorší????? výsledky:MP:prol.f.MC subj.-dobre,strelitas Obj.-specula-Mop||,AT negt,lavage kolpo-progresia lezie do kanála Paľo+TVS-portio formované,uterus v aVf,meteorický,endometrium 4mm,ov.b opäť.Negat,CD pán docent nezhorší sa mi to do čoho januára28 ,bojím sa veľmi že už to je to najhoršie,som maťom zle psychickú.mam 33r ďakujem za skorú odpoveď.

26 Nov 2021 - Dobrý deň. Vo všeobecnosti trvá roky, kým HPV infekcia vytvorí klinicky závažné nálezy na krčku maternice. Posun operácie (konizácie) o dva mesiace nerobí rozdiel v priebehu ochorenia. Pokiaľ s termínom nesúhlasíte, ako pacient máte právo vyhľadať iné zdravotnícke zariadenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Pan dr.chcem sa opýtať na výsledky Sona prsníkov.Môj lekár momentalne neordinuje a kým sa k nemu dostanem tak sa chcem uistiť,že či je všetko v poriadku.Nechcem nič zanedbať. Som sledovaná a chodím pravidelne na Sono a mammografiu kvoli cystam a mala som fibrom a podstupila som biopsiu pred 2 rokmi nastastie bolo v poriadku.Cysty bilat.s progresiou velkosti v lavo.Susp.FIA v pravo na rHQQ inu etio nemozno vylucit.Cystu zo zahustenym obsahom .Nemozno vylucit cystu so septou.Cysta vlavo rHQQ 23x9mm na rQQ dve cysty do 9mm.Axilarne bez patologickych zmenenych LU.V pravo na rHQQ cysta 9x5mm,tesne pri cyste hypoechogenne lozisko podobnej velkosti. Neviem ci som napisala spravne vsetko a prosim o vysvetlenie,nakolko mi lekar povedal,len ze mam ist hned za svojim lekarom. Mam 46 rokov ,som v obdobi premenopauzi a predpokladam,ze sa to tvori kvoli hormonalnej nerovnovahe.Sledovana som cca 3 roky.Hormonalnu liecbu nemam od marca t.r.Dakujen za odpoved z pozdravom Andrea

26 Nov 2021 - Dobrý deň. V popise sú zrejmé nezhubné cysty - tú najväčšiu je možné riešiť punkciou a odsatím obsahu (materiál sa posiela na cytologické vyšetrenie ). Vpravo je popisovaný nález ako pravdepodobný fibroadenóm (nezhubný nádor) - radiológ však napísal, že inú etiológiu nemožno vylúčiť. V tom prípade je vhodné doplniť biopsiu z popisovaného ložiska na mamologickej (prsníkovej) ambulancii. Podľa výsledku sa bude postupovať ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, moju 13 ročnú dcéru som dala zaočkovať vakcínou Gardasil. Po druhej dávne, ktorú mala koncom septembra jej mešká menštruácia (cyklus už mala plus mínus pravidelný). Môže to mať nejaký súvis s očkovaním, alebo máme hľadať príčinu niekde inde? Ďakujem

26 Nov 2021 - Dobrý deň, nepravidelnosť cyklu u takto mladých dievčat je bežná. Určite by som nespájal očkovanie a poruchu menštruačného cyklu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem sa opytat, občas cítim “svrbenie” v mieste medzi vonkajšími a vnútornými pyskami, no len na jednom mieste, na pravej strane. Nemám tam nič podozrivé, BA dokonca som ockovana Gardasil9. Žijem s manželom 6 rokov. Asi v januári bol na dermatovenerologii, ale to boli kvasinky, robili mu všetky testy - chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. To sme preliecili. Ja som bola 1.10. na preventivke na gyndu, vzal mi stery a vraj všetko ok. No možno 2-3x do mesiaca cítim akokeby svrbenie, stále len na jednom mieste….nemám žiadne výtoky, neveru vylucujem, mám sedavé zamestnanie cca10 hodín denne plus cesta autom. Len nechcem behať hore dole, len keby ste mi poradili nejaký krem prvej Pomoci? Poprípade dám na to canesten no musím to 10 dni? Aj keď mi o dva dni zmiznú priznaky( svrbenie). A ešte niečo, hygiena 2x denne sprcha….umývam sa saforelle, lieky neberiem….nohavičky bavlna. Hanbím sa chodiť po doktorovi, hlavne keď je zlá kovid situácia….Možno mi pomôže dezinfekcia? Skúste mi poradit? Neni to strašne, no občas to zasvrbi…..

26 Nov 2021 - Dobrý deň. Ak Vám Canesten zaberá na dané príznaky, jedná sa skôr o mykotické ochorenie. Liečba nie je efektívna, keď ju ukončíte hneď po skončení príznakov - treba v nej pokračovať tak, ako ste napísali. Skúste doplniť aj celkové lieky na podporu imunitného systému a probiotiká. Je veľmi ťažké odporúčať liečbu, bez vyšetrenia. Je preto na mieste navštíviť Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mám kvám veľku prozbu mám navás nejaké otázky mám 32rokov odjagživa som bola vrlmi chudá nedokázala som pribrať teraz mám dve deťi ajtak som bola štihla a zničoho nič neuveritelne priberám ako zo vzduchu brucho mám ako v 5mesiaci tehotenstva dokonca záhiby je to strašne v tvári tieš nafuknuta den čo den jebto horšie

26 Nov 2021 - Dobrý deň. Je nutné navštíviť Vášho lekára a urobiť komplexné vyšetrenie. Príčin zmien telesnej hmotnosti je veľmi veľa.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor, nakoľko už som zúfalá. Mám 30 rokov. Pred rokom mi bol diagnostikovaný HPV 51+,mala som krátko po pôrode cisárskym rezom. Po 3 mesiacoch užívania Deflagynu bola cytologia rovnaká, podstúpila som kolposkopické vyšetrenie a biopsiu, výsledok bol CIN 1 a onkogeny E6 a E7 boli negatívne. Doktorka rozhodla že to budeme sledovať. Môj problém je však v tom, že už vyše roka mám zelený výtok, bola som preliečená na rôzne baktérie v pošve zistené kultiváciou, odvtedy mám kultiváciu vždy negatívnu. Výtok sa zmiernil, ale stále sa občas objavuje, keď mám viac stresu zvykne sa to zhoršiť, pociťujem niekedy aj bolesti pri styku. Pred 2 týždňami som bola už asi na 5.kultivácii tento rok, nakoľko ma výtok stále trápi a dvakrát som aj zakrvácala pri styku. Výsledok kultivácie znovu negatívny,čakám na výsledok cytologie. Mám sa obávať zhoršenia cytologie po cca pol roku odkedy som bola na tej biopsii? Občas cítim aj pobolievanie v oblasti vaječníkov a jazvy po cisárskom, doktorka zápal nezistila a vravela že by to mohli byť zrasty. Môže ten výtok súvisieť s HPV? Už som skúsila všetko, doktorka vraví že problém nevidí ani výtok, ale objavuje sa. V decembri ma čaká posledná vakcina Gardasilu, na zlepšenie stavu som začala brať Indol3C , pravidelne užívam D vitamín, pred pár mesiacmi som vybrala aj trojmesačnú kúru Imunogynu. Ďakujem za Váš názor

26 Nov 2021 - Dobrý deň. V prvom rade je nutné opakovať či už klasickú alebo špecifickú kultiváciu (chlamýdie, mycoplasmy,...). Podľa nálezu je nutné preliečiť oboch partnerov. HPV infekcia sa skôr uchytí do zápalového prostredia spôsobeného napr. baktériami - výtok nie je priamo spojený so samotnou HPV infekciou. Ja by som pridal do liečby opakované a preventívne výplachy pošvy napr. Rosalginom, lokálne probiotiká. Pri pretrvávajúcom náleze CIN1 je na mieste aj lokálne chirurgické ošetrenie krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať či sa môže po očkovaní na Hpv vírus nejako zmeniť cyklus. Som po druhej dávke a menzes mám siedmi deň a oveľa silnejší ako zvyknem mávať. Je to v poriadku alebo to treba riešiť?

26 Nov 2021 - Dobrý deň, neexistuje súvislosť medzi zmenou menštruačného cyklu a HPV očkovaním. Môže tam byť iná funkčná alebo morfologická (štrukturálna) príčina. Pri pretrvávajúcom krvácaní je nutné navštíviť zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor mám na Vás gynekologickú otázku. Bola som z dcérou u lekárky, mala nejaké vyražtičky okolo zadocku, sme mysleli že hlisty. Lekárka po steroch potvrdila pseumonas. Hygienu dodržiavame na 100%, kázala mi potierat jej v okoli vonkajších pohlavných orgánov Betadine…. Prosím Vas, čo z gynekologickeho hľadiska na to zaberá? Mám sa ísť ja dať vyšetriť ku gynekológovi? Alebo na kožné? Čo odporúčate na ten pseumonas? Dcéra ma 7 rokov, pomôžu dlhodobé užívanie probiotík? Mám sa poradit s kožným? Malú určite nechcem stresovať ku detskej gynekologičke, ani nás tam lekárka neposlala. No potrebujem to riešiť, ďakujem za Vašu radu

26 Nov 2021 - Dobrý deň. Liečbu treba určite riešiť s Vaším pediatrom eventuálne s kožným lekárom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Môžem sa opýtať. Tento mesiac som bola očkovaná poslednou dávkou proti HPV, gardasilom. Ak by som sa chcela ísť očkovať proti covidu, aká musí prejsť doba od očkovania proti HPV aby som sa mohla ísť očkovať proti covidu ?

26 Nov 2021 - Dobrý deň. Danú kombináciu by bolo vhodné skonzultovať s imunológom alebo všeobecným lekárom. Nie je vhodné miešať vakcíny v krátkom časovom intervale. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, je podľa Vás dobré absolvovať ockovanie proti Covid, ak som mesiac aj par dni po podaní druhej dávky Gardasilu? Tretia dávka ma čaká cca o 3 mesiace, preto gynekologicka povedala ze ak chcem ísť na očkovanie covid, mam ísť teraz prave medzi 2. a 3. davkou gardasilu aby sa mi "nezošalela" imunita. Ďakujem.

26 Nov 2021 - Dobrý deň. Danú kombináciu môžete konzultovať s imunológom. V podstate súhlasím s Vašou gynekologičkou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Po preventívnej prehliadke mi bol diagnostikovaný HPV 18,cytológia bola v poriadku. Moja Dr. mi nasadila Deflagyn,Imunogyn a Isoprinosine. Nemám žiadne bolesti ani problémy. Kontrolné odbery o pol roka. Prosím Vás,keďže som sa s Dr.rozprávať nemohla,tak oslovujem Vás. Je možné tuto infekciu dostať do normálneho stavu? Teda že nebude životu nebezpečná. Dakujem veľmi pekne za odpoved.

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Je veľkou škodou, že dané výsledky nemôžete konzultovať priamo s Vašou doktorkou...podľa mňa chybný postup. Pozitivita HPV a relevancia tohto výsledku závisí aj od Vášho veku. Do 30. roku života je premorenie populácie v rozmedzí 20-30 % - t.j. pozitivita vírusu nič neznamená; hlavne keď máte negatívnu cytológiu. Väčšina HPV infekcií spontánne vymizne....buďte kľudná - stačí absolvovať pravidelné prehliadky u gynekológa. Postačujúca je aj kontrola o 12 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ospravedľnujem sa, že vás takto otravujem, ale potrebovala by som sa ujistiť o niečom. Pred týždňom dom sa vyliečila z genitálneho herpesu a generálnych bradavíc. Nemám už žiadne príznaky nič. Len by som chcela vedieť, či je bezpečné mať pohlavný styk, či neprenesiem tieto choroby na partnera, aj keď sú teraz v neaktívne forme. Ďakujem za prečítanie.

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Poradňa je tu na to, aby Vám pomohla..neotravujete :). Genitálny herpes je po úspešnej liečbe neinfekčný. Museli by byť na koži prítomné aktívne herpetické pľuzgiere, aby ste boli zdrojom nákazy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dlhodobo bojujem s bradavicami na nohách a na vnútorných stehnách. Bojím sa, že by som si tieto bradavice mohla preniesť na genitálie, či už uterákom, dotykom, prípadne pri styku by to dotykom preniesol partner. Očkovanie proti HPV mám Gardasilom. Za odpoveď vopred ďakujem.

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Možnosť prenosu HPV infekcie pri aktívnych bradavičkách existuje pri kontakte koža na kožu (skin to skin). Pri intaktnom - nepoškodenom kožnom kryte je však pravdepodobnosť prenosu menšia. Neviem akú liečbu ste už absolvovali - preto sa ťažko vyjadruje k ďalšiemu postupu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať pred rokom som mala akútnu sekciu je to druhé dieťa momentálne minimálne mesiac mám také bolesti ako tlak nad jazvou hlavne na ľavej strane ale aj na pravej niekedy. Je to hlavne pri zmene polohy napríklad si cupnem alebo teda keď vstanem a ostanem v kľude stať ono to po pár sekundách prejde. Môže to byť aj z naťahovania sa s deťmi? Prehliadku som mala v januári. Chcem sa dať očkovať a už sa bojím všetkého.

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Určite by som doplnil ultrazvukové vyšetrenie maternice s dôrazom na miesto operačnej rany. Niekedy sa jazva na maternici nezahojí dobre, je oslabená a spôsobuje bolesti (lat. isthmocele). Očkovanie radšej neodkladajte (aj vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu) - je bezpečné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor mam pocit cudzieho telesa v hrdle na orl mi doktorka povedala ze mam na koreni jazyka hyperplasty neviem co to je mam ist na odstranenie ale uz tyzden nespim mam strach ci to nieje nador viete mi povedat co to je tie hyperplasty a ci sa mam obavat nadoru?

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Neviem sa vyjadriť k Vami uvedenej diagnóze z oblasti ORL. Skôr sa asi bude jednať o nezhubné nálezy (nie náhodou hyperplázia?). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Doc.MUDr. Kúdela, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám problém s ľavým prsníkom, asi pred rokom som si všimla, že mi z neho v noci ked si ho pri spaní pritlačím tečie jantárová tekutina. Bola som stým aj na vyšetrní USG. Záver: Koža, podkožie voľné, mammily prominujú. Bilat,.sledujem dysplatický echomodel žľazového telesa s dyspláziami centrálne v a v HLQ bez štrukturálych a ložiskových zmien, V ostatných QQ prítomná tuková involúcia, taktiež bez ložiskových zmien. Axilly bez patologickej LAP. Bez patologickej vaskularizácie v CFM. Záver: Dysplasio mammae bilat., symetrický nález. Dopor. v prípade spontánne krvavej alebo tmavohnedej sekrécie dop. cytoster a podľa výsledku duktografiu, príp. zvážiť MR prsníkov. Moja otázka je skôr o tom, že mi nikto nepovedal čo mám robiť leboi mne to samovoľne nevyteká, iba ked si prsník pritlačím a to sa nedá počas dňa, že sa nepritlačíte o prsník a ani cez noc, ked sa otočím a ležím na ľavej strane tak vtedy sa mi to spúšťa. M doktorka na sone, mi tiež len povedala aby som si to netlačila, ale ja si to netlačím ale ako mám spať aj ked si v spánku dávam pozor aby som neležala na lavej strane aj tak vždy ráno zbadám na pyžame bodky. Aj cez deň si to všimne na podprsenke, že mám bodky aj na nej. Záver je pri spontánnej sekrécii, tak tá zatial nie je, aj ked tie bodky už nie sú iba jantárové ale aj hnedé. Moja gynekologicka mi povedala, že s tým sa nedá nič robiť. Ale ja tomu neverím, podla mna to nemože tak ostať. Viete mi prosím poradiť na koho sa mám obrátiť a na aké vyšetrenie sa mám pýtať? Ja mám z tohto strach ak y to malo takto ostať. ĎAkujem za odpoveď.

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Jednostranný výtok z bradavky treba vždy riešiť. Na druhej strane ste absolvovali zobrazovacie vyšetrenia, ktoré sú negatívne. Ja by som doplnil magnetickú rezonanciu ( MR ), plus by som vyhľadal odborníka v mamológii alebo prsníkovej chirurgii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobrý večer.Pred týždňom som bola na zákroku konizacie mala som bunky v treťom stádiu HSIL teraz čakám na histologiu chcem sa spýtať či je veľmi zle keď mám časté močenie ani toľko nepijem tekutín čo vymocim pri cikani má nič nestipe žiaden zápal nepociťujem.Postaci len niejaky urológ čaj či utekať na vyšetrenie ďakujem krásne

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Časté močenie môže byť príznakom začínajúceho infektu - stačí zatiaľ konzervatívny postup, brusnice, urologický čaj. Uvidíte, ako Vám bude -pri zhoršení treba navštíviť Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, len by som sa chcela spýtať, dá sa k Vám do Martina prísť na zdravotnú prehliadku ako samoplatca? Mám zmluvného gynekológa v PP, no pýtam sa preto, že by ma zaujímal aj názor odborníka, nakoľko nespochybňujem môjho lekara, len má už 70 rokov a občas mi jeho názory prídu take… ( mám na mysli očkovanie ohľadom Gardasil,)… lebo vyhlásil, že dve dávky Gardasilu sú mi postačujúce…nejako sa mi nedarí ho “ nahovoriť “ nech mi predpíše tretiu. Ďakujem

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Ja pracujem v nemocničnom zariadení - nemám obvod s pacientkami. Ak nie ste spokojná so svojím gynekológom, máte právo na zmenu lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Práve som sa dozvedela, že očkovanie proti hpv môže spôsobovať endimetriozu. Mám 17, mám dostať tretiu dávku zachvílu. Po druhej som stratila libido, mávam bolesti v panvovej oblasti, obrovské bolesti pri menštruácii. Prosim vas, neviem si rady, čo a ako. Ďakujem

13 Nov 2021 - Dobrý deň. Vznik endometriózy má mnoho teórií ale nie spojenú s HPV infekciou. Neexistuje žiadna spojitosť medzi očkovaním a endometriózou. Koniec koncov endometrióza ako diagnóza tu bola dávno predtým, ako sa začalo očkovať na celom svete. Bolestivá menštruácia, bolesti v panve sú spojené s endometriózou - liečba je hormonálna, pričom zlatým diagnostickým štandardom je ultrazvuk a laparoskopia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer p. doktor, chcem sa poradiť a požiadať o Váš odborný názor. Na základe cytológie mi bola diagnostiková ťažká dysplazia krčka maternice, absolvovala som konizáciu krčka maternice. Z hystológie mi vyšiel nález citujem: časti konizátu so znakmi NS chronickej aktívnej endocervicitídy, ektrópiom a ovulóziou. V metaplastických zónach endocervikálneho epitelu a krypt sú areály dysplatických zmien stredného až ťažkého stupňa (HSIL, CIN2-3). Dosahujú tesne k proximálnemu chirur. okraju. Na základe uvedeného lekár doporučuje hysterektómiu. Prosím o Váš názor

16 Nov 2021 - Dobrý deň. Okraje odstráneného tkaniva (ak dobre chápem) sú čisté, hoci v blízkosti dysplastických zmien. Čisto na základe tohto výsledku by som odstránenie maternice určite neodporúčal! Na druhej strane chýba informácia o Vašom veku, o výsledku histológie z kyretáže kanála krčka maternice a takisto aj o klinickom náleze na krčku maternice ( kolposkopia). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Chcela by som sa spýtať na váš názor. V auguste 2021 som bola na preventívnej gynekologickej prehliadke. Vsetko bolo v poriadku, cytologia v poriadku. Minuly mesiac som mala silnejsiu menstruaciu ako zvycajne mavam (mavam len spinenie vzhladim nato ze mam rok zavedene vnutromaternicove hormonalneteliesko) a nasledne po menstruacii som mala ruzovy vytok skoro cely cyklus a v case kedy by som mala mat ovulaciu bol ruzovy vytok intenzivnejsi. Tak som isla na vysetrenie. Gynekolog mi spravil usg vysetrenie, vsetko v poriadku a ster z krcka maternice. Vysledok z cytologie bol medzi 2-3. Povedal mi ze kontrolne odbery o pol roka a predpisal mi macmiror vaginalne tablety. No a tento mesiac sa to znovu opakuje ten isty scenar. Menstruacia bola silnejsia a po menstruacii zase spinenie a vcase ovulacie intenzivnejsie spinenie. Co by ste mi odporucili? Mam strach lebo mam dve male deti a sestra pred rokom prekonala rakovinu prsnika ( nie geneticky podmienenu). Za vasu odpoved vopred dakujem

27 Nov 2021 - Dobrý deň. Výsledok súvisí len s ľahkými cytologickými zmenami a nie je spojený s aktuálnym rizikom onkologického ochorenia. Dané krvácanie nesúvisí s výsledkami cytológie. Ak bolo ostatné gynekologické vyšetrenie v poriadku, stačí absolvovať pravidelné prehliadky u gynekológa. Ak sa cytológia bude opakovať po pol roku, je vhodné doplniť tzv. kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, rada by som sa informovala aká je pravdepodobnosť prenosu bradavíc z inej časti tela na genitalie? Mám totiž dlhodobo problém s bradavicami na vnútorných stehnách aj chodidlách a bojím sa prenosu či už dotykom alebo uterákom. Za odpoveď vopred ďakujem.

27 Nov 2021 - Dobrý deň. Neviem vyčísliť presné percento pravdepodobnosti, ale samozrejme prenos je možný. Preto je nutné riešiť aktuálnu infekciu s kožným lekárom, aby sa zamedzilo šíreniu bradavíc na iné časti tela. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom očkovania proti rakovine krčka maternice. Aktuálne som po 1.porode (január) a Výsledok cytologie bol ôk avšak asi pred 2 rokmi mi zistili Hpv vírus 16 a 18, krore rakovinu časom môžu spôsobiť. Je pre mňa podľa vás vhodné zaočkovať sa keď ten vírus už v sebe mam? Ma to vôbec teraz význam?

27 Nov 2021 - Dobrý deň. HPV infekcia je vo väčšine prípadov prechodná - hlavne po tak dlhej dobe ako je 24 mesiacov už infekciu nemusíte mať. Preto očkovanie odporúčam ako prevenciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, chcem sa spýtať, našli mi vo vaječniku neuroendokrinný tumoru-inzulárny karcinoid 6-7mm, môžem mať tento nádor ešte niekde inde? ďakujem

27 Nov 2021 - Dobrý deň. Takto sa to nedá posúdiť - na to je vhodné doplniť celotelové zobrazovacie metódy CT/magnetická rezonancia a pod. Vzhľadom na tak mikroskopickú veľkosť a zriedkavý typ nádoru je veľmi ťažké sa vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Chcem sa Vás opýtať, či sa dá chytiť HSV2 aj orálne? Keď som “to”?‍♀️…robila priateľovi. Je možné to chytiť do úst ako normálny herpes? Alebo sa chytí len vírus a časom bude manifestovať na genitaliach? Preto moje otázky: 1). Ak sa chytí orálne, bude iba v ústach? Alebo bude cestovať a časom sa ukáže na genitaliach? 2). Keď prešla doba cca 5 rokov, už by sa manifestoval na genitaliach? Alebo bude výhradne len v ústach. 3). Ma zmysel si robiť test z krvy na HSV2 ako samoplatca? Môže vyjsť falošná pozitivita? Keďže od detstva mávam 2x do roka herpes na ústach? …pýtala som sa lekárky, vraj zbytočná panika a test môže skreslovat(!) že po 5 rokoch by sa to prejavilo v intímnej oblasti. Ďakujem za Váš názor. S pozdravom

27 Nov 2021 - Dobrý deň. Prenos HSV je možný medzi genitáliami a ústnou dutinou. Vírus však necestuje - je lokalizovaný. Už dávno by sa manifestoval na genitáliách - HSV je infekčný len v čase výsevu vyrážok. Žiadne testy robiť netreba - dôverujte svojej lekárke. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať keď mám vírus HPV či za môžem dať očkovať proti tomu. A ešte sa chcem opýtať či mozem darovať krv? Ďakujem za odpoveď

27 Nov 2021 - Dobrý deň. Krv darovať môžete - počas života sa s HPV vírusom stretne 80 % populácie. To by nemohol darovať krv nikto. Očkovanie Vás bude chrániť pred budúcimi infekciami - nerieši aktuálnu infekciu. Záleží aj na tom, či máte stáleho partnera a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v auguste mi bola robená hysterektómia a adnexetómia. Momentálne prebieha onloliečba. Môjmu partnerovi boli dnes diagnostikované chlamydie trachomatis, príznaky sa u neho prejavili cca pred mesiacom, kedy bol prechladnutý (oslabená imunita?), styk sme mali po šestonedelí cca začiatkom septembra. Akým spôsobom bude teraz robená diagnostika mne? Je možné, že ochorenie sa dlhý čas neprejaví a až po čase prídu náhle príznaky? Ako dlho to môže byť? Môžu mať chlamydie podiel na vzniku rakoviny krčka maternice? Je možné určiť, ako dlho sa v tele človeka nachádzajú? Alebo je možné riziko prenosu aj počas gynekologickej operácie? Ďakujem za odpoveď

27 Nov 2021 - Dobrý deň. Trochu nerozumiem Vašej anamnéze - udávate operačné odstránenie maternice a onkologickú liečbu (aký typ ochorenia to bol?). Maternica bola odstránená pri pôrode? Chlamýdie sú veľmi častou pohlavne prenosnou infekciou v populácii hlavne mladých ľudí, klinický obraz je veľmi pestrý (od bezpríznakového po akútne symptómy). Dĺžka infekcie sa nedá diagnostikovať. Chlamýdie by som nazval ako kofaktorom vzniku rakoviny krčka maternice. Prvoradý je HPV vírus, ale zápalové prostredie chlamýdiovej infekcie môže čiastočne zvyšovať šancu pretrvávania HPV vírusu a tak viesť k častejším zmenám na krčku maternice. Prenos chlamýdií pri operácii nie je možný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v auguste mi bola robená hysterektómia a adnexetómia. Momentálne prebieha onloliečba. Môjmu partnerovi boli dnes diagnostikované chlamydie trachomatis, príznaky sa u neho prejavili cca pred mesiacom. Akým spôsobom bude teraz robená diagnostika mne? Je možné, že ochorenie sa dlhý čas neprejaví a až po čase prídu akútne príznaky? Ako dlho to môže byť? Môžu mať chlamydie podiel na vzniku rakoviny krčka maternice? Alebo je možné riziko prenosu aj počas operácie? Ďakujem za odpoveď

17 Nov 2021 - Dobrý deň, takúto otázku Vás poprosíme smerovať na pána docenta Kúdelu, ktorý sa v tejto poradni venuje gynekologickým ochoreniam. S pozdravom Dubovan

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, to znamená, že by mohli nastať pri užívaní šťavy z mangostana popri užívaní letrolozu ťažkosti s vystelkou maternice? A aké ak sa dá vysvetliť. Prosím Vás ešte jedna záležitosť. V prípade že sa vyskytujú po užívaní letrozolu ťažkosti s pečeňou je možné ju nejako liečiť? Prípadne som sa v zahraničných štúdiách dozvedela o liečbe pečene kapsaicinom. Je to cesta? Ďakujem

27 Nov 2021 - Dobrý deň. Áno - treba si uvedomiť, že pri užívaní rôznych alternatívnych rastlinných produktov dostávame do tela celú kombináciu substancií, ktorých výsledný efekt je otázny. Nejedná sa o čistú účinnú látku. Preto aj vedľajšie účinky sú veľmi ťažko hodnotiteľné - neviete, ktorá súčasť rastlinného produktu je efektívna a ktorá je naopak škodlivá. Poškodenie pečene je možné riešiť užívaním hepatoprotektív. O kapsaicíne som nepočul - opäť sa jedná o alternatívnu liečbu, ktorá nie je ani v jednom odporúčanom postupe. Štúdie k dispozícii môžu byť, avšak sú len na malom počte pacientov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, vážený pán docent. Rada by som sa opýtala, či je nutné resp. odporúčané pred vakcináciou HPV vakcínou vysadiť hormonálnu antikoncepciu. Sú tam nejaké možné riziká (možnosť zrazeniny, atď)? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

27 Nov 2021 - Dobrý deň. Nevidím dôvod vysadzovať antikoncepciu. Riziká sú minimálne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer. Píšem s prosbou o radu. Po štúdiách rôznej literatúry, som sa dozvedela že alfa mangosteen je latka blokujúca estrogén. A veľmi prospešná pri zisteni nádoru prsníka s estrogénovou dominanciou. Respektíve liečby. Aký má účinok pri hormonálnej liečbe letrozolom? Ďakujem.

07 Nov 2021 - Dobrý deň, táto fytochemikália zatiaľ nie je súčasťou žiadnych odporúčaných postupov. Má antiestrogénový účinok - presne ešte nedefinovaný, keďže neovplyvňuje hlavný estrogénový receptor ERalfa. Letrozol ako aromatázový inhibítor má úplne iný mechanizmus účinku - blokuje syntézu estrogénu ako takého. Kombinácia dvoch mechanizmov blokády estrogénového účinku nie je odporúčaná - sumujú sa nežiadúce účinky. Plus nevieme aký má alfa mangosteen vplyv na sliznicu maternice (čo je častý vedľajší účinok podobných terapií ako tamoxifen/ralofixen). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán Doktor, Este by som sa chcela opýtať, či je možné nejakým spôsobom zistit ci som Hpv infekciu prekonala Dakujem veľmi pekne

07 Nov 2021 - Dobrý deň. Nie, neexistuje žiaden test - po prekonaní vírusovej infekcie, ktorá prebieha prísne mimo krvný obeh, nedochádza k tvorbe pamäťových protilátok a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, Vyšli mi zmeny na krčku ASC-US následne o nejakých 10 dní mi bol robený test na HPV, kt bol negatívny, chcem sa teda spýtať ci to znamená ze som mala HPV a cca po týždni zmizlo, alebo je pravdepodobnejšie, že som ho ani nemala? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

07 Nov 2021 - Dobrý deň. Cytologické zmeny ASCUS svedčia len o bunkových atypiách - polovica takých cytológií je HPV negatívna. Za cytologickými zmenami môže byť aj iný, nepoznaný a bezpríznakový gynekologický zápal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Pred rokom v decembri mi bola diagnostikovana ureaplazma a pozitivny HPV virus, aj vysokorizikovy.cytologia negativna. Podstupila som liecbu atb, vysledky negativne. Tiez som sa dala zaockovat Gardasilom 9, uz som aj po 3.davke. Mojim problemom je vsak vaginalny diskomfort. Hlavne stipanie okolo vstupu do vaginy a najma po moceni, alebo po stolici, citim akoby zarezavanie vo vnutri- neviem presnu lokalizaciu.. obcas aj pri prudsich pohyboch citim to zarezavanie.Urologia tiez negativna.Bola som u gyn.- bezna kultivacia negativna, doporucila mi vyplachy Cloginom a probiotika. V decembri mam dalsiu preventivnu prehliadku. Mam obavy, ci ureaplazma bola dostatocne preliecena- ster sa bral 10.dni po atb liecbe, alebo ci sa nedeju nejake zmeny v dosledku HPV infekcie a sposobuju mi tieto tazkosti. Zaujimal by ma Vas nazor, dakujem.

07 Nov 2021 - Dobrý deň. HPV infekcia nespôsobuje podobné problémy; v tomto smere by som sa neorientoval na HPV infekciu. Snáď bude na mieste zopakovať všeobecnú ako aj špecifickú kultiváciu ( mycoplasmy, ureaplasmy, chlamýdie). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pan doktor.Som týždeň po vypaleni krcka maternice robili mi to ambulantne.Este stále mam vodnate vytoky a ak dlhšie stojím na nohach alebo niečo robím, ale snažím sa nenamahat tak cítim taky tlak hlavne na pravej strane akoby vo vnutry a aj na konečník a kríže...akoby slabé kontrakcie možno ak to môžem takto nazvať...Preto sa Vás pytam ci je to problém alebo je to normálne a hojí sa to

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Vodnatý výtok býva častý po podobnom zákroku - je súčasťou hojaceho procesu. Bolesti však nie sú typické. Navštívte Vášho gynekológa, ktorý Vás komplexne vyšetrí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den.Pred mesiacom som mala covid,minulý týždeň prišla menstruacia ktorá bola slabá a kratka(vlastne ani predtým som nemala silnú).2 dni a koniec ale asi po 3 dňoch po toalete,pri stolici buď hnedý výtok alebo jemne krv.Ale vystrašilo má včerajšok keď po sexe bol manžel od krvi ale po toalete nič.Predtym som mala problém s hormonami,nízky progesterón.Znama má vystrašila že ona mala takéto krvácanie keď mala rakovinu krčku maternice.K Dr.idem budúci týždeň.na preventivke v marci bola cytologia v poriadku.Stretavam sa so skúsenosťami žien po covide že mali dlho rozhádzaná cyklus.Dnes sa pridali bolesti podbruška a krížov ako pred menštruáciou.Je mi jasné,že jednoznačnú odpoveď dostanem až po vyšetrení,len sa snažím nejako upokojiť že to bude covidom a nie tá horšia varianta.

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ absolvujete pravidelné gynekologické prehliadky, je pravdepodobnosť zhubného ochorenia krčka maternice takmer nulová. Skôr budú Vaše problémy spojené s hormonálnymi zmenami. Áno, je možná spojitosť aj s prekonaním ochorenia COVID-19. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
dobrý deň. môžem sa opýtať. môj partner ma hypospádiu a v tom rázštepe sa mu spravili genitálne bradavice ( mne zistili HPV 16 a taktiež som mala genitálne bradavice, momentálne sa očkujem). boli mu odstránené laserom. pred pár dňami spozoroval, že sa mu objavili ďalšie výrastky ale nižšie než predtým. sú horšie viditeľné. sú akoby v tej rúrke, viac skryté. má si to dať opätovne odstrániť laserom ak to bude možné. chcela by som sa opýtať, aká je možná liečba v prípade žeby sa mu genitálne bradavice objavili v "rúrke" nižšie než sa objavili teraz a boli by prekryté a skryté vo vnútri ? ....taktiež HPV 16 prítomné u mňa a u partera znamená, že v pokročilom veku sa rakovine pohlavných orgánov nevyhneme ?

30 Oct 2021 - Dobrý deň, danú otázku by bolo vhodné smerovať viac na urológa - neviem sa k danej situácii odborne a adekvátne vyjadriť. Nerozmýšľali ste po liečbe nad očkovaním? Pozitivita HPV 16 nie je rozsudkom karcinómu krčka maternice v budúcnosti. Prevencia je základom a samozrejme aj samotný HPV 16 môže byť z tela postupne spontánne odstránený. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor. Som aktuálne 1 týždeň po začiatku menštruácie, ktorá prišla prvýkrát po liečbe Zoladexom.( pichnutý iba 2 krát pre zlé vedľajšie účinky na liečbu endometriózy). Moja otázka súvisí s bolesťou a tlakom v prsníkoch, ktorá menštruáciou vôbec neskončila. Čím to môže byť?

07 Nov 2021 - Dobrý deň. Dané bolesti môžu súvisieť s hormonálnou nerovnováhou po liečbe Zoladexom - pri pretrvávaní ťažkostí navštívte svojho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, veľmi si Vás vážim za Váš čas. Mám otázočku a možno sa v nej veľa žien nájde. Po objavení malých hrbolcekov na malých labiach kožný lekár diagnostikoval vestibular papilloma, určite to pozná viac žien, žiaľ….Moja otázka znie, treba s tým niečo robiť? Môže sa to zvrtnúť po čase na karcinóm? Môj gynekológ povedal, že je to “normálne”, nijako neriešil. Nepotrebujem to riešiť ani ja z estetického hľadiska, no keďže ste onkogynekolog, respektíve ste určite už s tým prišli vo Vašej praxi do styku, pýtam sa, či sa to prechodom zmení - zmenší alebo zmizne úplne, poprípade či existuju na to nejaké lieky- maste. Chirurgicky zákrok odmietam, nakoľko mi gynekológ povedal, že netreba zbytočne nič rezať. Ďakujem. S úctou a rešpektom Vaša stala čitateľka

30 Oct 2021 - Dobrý deň - v podstate som Vám už správou odpovedal. Daná lézia nie je prednádorovým stavom a nevedie ku vzniku karcinómu. Ja by som to riešil len v prípade progresie - zväčšovania sa lézií. Lokálna nechirurgická liečba neexistuje. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, bola mi zistená ľahká dysplázia krčka maternice. Zaskočilo ma to, keďže nákaza u mňa musela prebehnúť len pred niekoľkými málo mesiacmi (môj terajší partner je môj prvý partner vôbec). Zatiaľ som očkovanie proti HPV neabsolvovala, keďže v čase, keď som sa oň začala zaujímať, som už nespadala do zdravotnej starostlivosti pediatra (keďže vraj na tieto očkovacie látky existuje preskripčné obmedzenie). Doplním, že som opakovane preliečovaná pre poruchu bunkovej imunity - CD4 a CD8 T lymfocytov (nie som HIV pozitívna), normalizácia výsledkov bola naposledy pred rokom a pol, ďalšiu kontrolu u imunológa mám o mesiac (neviem teda aktuálne hodnoty mojej bunkovej imunity). Dočítala som sa dočítala o pozitívnom efekte očkovania aj u žien ktoré už mali dysplastické zmeny krčka, čiže boli nakazené HPV. Bolo by pre mňa očkovanie ešte prínosné? Ak áno, na koho sa obrátiť? Obvodného lekára či gynekológa? Ďakujem Vám vopred veľmi pekne za odpoveď.

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Popisované zmeny sú v cytologickom obraze sú zväčša prechodné (LSIL). Veľakrát je práve za perzistenciou HPV vírusu aj porucha imunitného systému. Samotné očkovanie Vám aktuálnu infekciu nevyrieši, hoci sú indície z prebiehajúcich štúdií, že očkovanie napomáha odstráneniu aj prebiehajúcej infekcie ( daný fakt ešte nemôžete brať ako dokázaný ). Ja by som aj tak očkovanie odporúčal - zodpovedný za podanie bude obvodný gynekológ. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň vážený pán doktor, prosím Vás pekne o radu, pri holení na intímnych partiách som si všimla dve čierne bodky, akokeby materské znamienko, sú okrulhle a ploche, poprípade ako pigmentových fliačik, môže to ísť vekom? Akokeby na rukách niekomu starecké škvrny? Jedna na stehne a druha na intímnych miestach, nebolia a nesvrbia, len nechcem s tým utekať hneď na kožné, a druha vec, mám pocit akokeby svrbenia na močovej rúre, ako konci a začínajú labia. Bola som na preventivke a vraj všetko v poriadku, doktor sa k tomu vyjadril že on tam nič nevidí. Mám 5 rokov jedného priateľa, takze mužov nestriedam. Ja som si pri detajlnejsom pozreti všimla take akokeby dve ďobky malé, doktor mi k tomu povedal že to môže byt alergia na intímny gél. Tie ďobky sú malinké, a príde mi to možno že aj keď začínajú rast chĺpky či zo nedráždi ….necítim pálenie ani svrbenie keď idem na malú….len počas dňa občas…neviem vo to môže byt? Mám to dezinfikovať s betadine? A natrieť imazolom? Ďakujem Vám

23 Oct 2021 - Dobrý deň, skôr by malo ísť o drobné pigmentové škvrny. Avšak definitívne vyjadrenie by Vám vedel poskytnúť kožný lekár. Betadine by som neaplikoval, začal by som so zmenou kozmetických prípravkov, ktoré používate. Takisto Imazol nie je veľmi vhodný. Jeho indikácie sú iné: A. liečba veľkoplošných mokvajúcich poškodení kože u povrchových dermatomykóz (hubových ochorení kože), B. zmiešaných hubovo-bakteriálnych infekcií intertriginóznych oblastí (podpazušie, slabiny, oblasť za ušnicami alebo pod prsníkmi, okolie konečníka). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, mám 41 rokov a po prvýkrát som absolvovala mamografické vyšetrenie. Dnes mi prišiel výsledok a v správe je uvedené následovné: Koža je primeranej hrúbky, bilat bez path kalcifikátov. Fertilný typ, hutná so splývavou kresbou, hrubšia, nepravidelne usporiadaná zľaza ako vľavo v HLQ. Kresba podporného tkaniva a ciev je veku primeraná. V axille vpravo sú rtg tiene z viacerých LU - incip lymphadenopathia. Záver: BIRADS 0 POZIT RA Odporúčanie na USG vyšetrenie. Vedeli by ste mi, prosím, povedať k tomu úvodnému popisu viac? Tak aby som tomu trošku porozumela. Na usg som už objednaná. Čítam Vašu poradňu, preto už viem, že BIRDS 0 je nejasný výsledok a je potrebné ďalšie vyšetrenie. V rodinnej anamnéze je CA prsníka, mamka ochorela, 4 roky bojovala a ako 53 ročná ochoreniu podľahla. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

23 Oct 2021 - Dobrý deň, áno nález BIRADS 0 vyžaduje ďalšiu diagnostiku. Avšak mierne zväčšené uzliny nesvedčia hneď o zhubnom ochorení. Niektorí ľudia ich majú zväčšené permanentne a sú zdraví. Všetko záleží aj od USG vyšetrenia a morfológie (tvaru) uzlín. Je možné pripojiť aj vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Pokiaľ Vaša mamina mala diagnostikovaný karcinóm prsníka pred 50.rokom života a máte ďalších rodinných príslušníkov s podobnou diagnózou, je vhodné aj genetické vyšetrenie. To by odhalilo väčšiu náchylnosť k vzniku zhubného ochorenia do budúcnosti (gény BRCA 1 a 2). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent. Neviem ci sa mi podarilo odoslat otazku, ospravedlnujem sa ak Vam pride opakovane. Pred 2 rokmi 6tyzdnov po porode mi bola robena klasicka cyto, vysledok ok. Po roku som si dala LBC vysiel ascus. Zmenila som zivotospravu, beriem probiotika, vitaminy, bylinky. Po 6 mes z LBC znova ascus, hpv negat. Moze prosim podla Vasho nazoru vzniknut rakovina aj bez pritomnosti hpv? Ostatne stery boli negat (chlamydie, mykoplazmy, ureaplazmy) Moj pan doktor povedal ze kolposkopia je v poriadku, je tam mierne zacervenanie ale nekrvaca. Robi sa pri kolposkopii aj odber na histologiu? Lebo mne nebola odobrata ziadna vzorka. Je nieco co mozem ja urobit pre uzdravenie? Nejake doplnky napr Indol/deflagyn ma vyznam? Bojim sa ze sa to samo nenapravi ked to uz mam vyse roka. Dakujem za vsetky rady a Vas nazor.

23 Oct 2021 - Dobrý deň, rakovina krčka maternice vzniká len v spojitosti s HPV infekciou (99,7 % prípadov). Ešte tu je aj zriedkavá možnosť, že je prítomný raritnejší typ HPV vírusu, ktorý samotný test nevie zachytiť a výsledok je negatívny (HPV DNA test zachytáva len vybrané typy vírusov, ale všetky vysokorizikové - t.z., že môže byť prítomná infekcia nezhubným typom HPV, ktorý dokáže vytvoriť dané drobné cytologické zmeny). Ak je kolposkopia v poriadku, nemusí sa hneď vykonávať biopsia. Stačí konzervatívny postup s pravidelnými kontrolami. V tomto prípade by som skôr vybral Indol ako Deflagyn. Životosprávu máte nastavenú správne. Stále je veľmi vysoká šanca, že sa cytológia napraví - aj po viac ako roku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Dostala som skôr menštruáciu, 14.10-19.10, čiže v utorok mi skončila, v stredu ma trápilo špinenie a vo štvrtok po nechránenom pohlavnom styku som si na toaletným papieri našla výtok so svetloružovou krvou, a dnes je piatok a mám stále špinenie, pridala sa k tomu bolesť vaječníkov panvy a podbrušku. Objednala som sa ku gynekologičke, ale tá ma voľné až 2.11. Tak by som zatiaľ bola vďačná za Váš názor čím by to špinenie a bolesť mohla byť zapríčinená. Ďakujem.

23 Oct 2021 - Dobrý deň, krvácanie po pohlavnom styku môže byť spôsobené aj drobnými poraneniami napr. v oblasti pošvového vchodu ako aj na samotných pošvových stenách a krčku maternice. V prípade bolestí a krvácania sa môže jednať aj o lokálny zápal a pod. Ja by som na Vašom mieste navštívil gynekológa skôr. Je nutné komplexné vyšetrenie s ultrazvukom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prajem pekný deň , pán doktor. Som po biopsii (LSIL+HPV), chcela by som sa spýtať, čo mám očakávať. Aj v prípade dobrého či zlého výsledku. Ďakujem za váš čas a odpoveď.

31 Oct 2021 - Dobrý deň. Vo väčšine prípadov vychádza biopsia v koreláte s cytológiou - teda LSIL (ľahká dysplázia), ktorá sa manažuje konzervatívne ( teda bez chirurgického výkonu s pravidelnými kontrolami). V menšej časti prípadov môže histológia vyjsť o stupeň horšia a je nutná konizácia. Všetko závisí aj od kolposkopického nálezu. Počkajte na výsledok, je zbytočné sa teraz zamýšľať nad všetkými alternatívami. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent. Absolvovala som gynekologickú preventívnu prehliadku. Cytologia je negatívna, HPV pozitívny. Naposledy som mala pozitívny HPV v roku 2013 ( v roku 2019 bol negatívny). Moja otázka znie: vírus sa aktivoval kvôli tomu že môže byť oslabená imunita alebo som sa nakazila opäť? Pani doktorka povedala že stačí preventívna prehliadka o rok. Je to správny krok? Ďakujem za Vašu odpoveď.

31 Oct 2021 - Dobrý deň. Manažment je správny; väčšinou sú HPV infekcie prechodné. Vo Vašom prípade sú možné obe alternatívy, hoci sa skôr jedná o novú infekciu HPV vírusom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pozdravujem pan docent, písala som Vám na Messenger na Hpv Slovensko, súkromnú správu s prosbou o Váš názor. Podľa môjho lekara všetko ok, no ja nechcem nič zanedbať, nechcem zbytočne riskovať onko diagnózy preto Vas veľmi prosím, ak by ste mali čas, veľmi veľa to pre mna znamená. Pán docent, a ak by ste do budúcna urobili nejaký webinár -kludne aj spoplatnený, myslím že by to malo veľký úspech. Ďakujem za Váš čas, v mene všetkých žien.

31 Oct 2021 - Dobrý deň. Webinár mám určite v pláne - uvidíme, kedy ho zorganizujeme. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. docent, Chcela by som sa opýtať na Váš názor. Mám 29 rokov a v marci 2021 som mala USG vysetrenie prsnikov kde mi bol zisteny utvar na lavom prsniku. V maji tohto roku som bola na prsnikovej poradni, kde mi na ľavom prsníku (v LHLQ 4cm od mamily) bol diagnostikovaný dobre ohraničený hypogénny utvar o velkosti 11×5 mm. Ďalej bolo v sprave uvedene ze: dukty su bez dilatacie, axily bez znamok lymfadenopatie. Bola tiez uskutocnena biopsia a teda z ľavého prsnika mi boli odobraté 3 vzorky valceky dlzok: 9 mm, 20mm a 10 mm. Prevazne tukoveho charakteru. Mikroskopickym nalezom mi bol zisteny fibrioadenom L prsnika s diagnozou: MKCH DG 24. Lekar ktory mi vykonal biopsiu mi vravel ze fibrioadenom sa nemusi operovat a na kontrolu mam prist o 6 mesiacov co bude koncom novembra. Chcela by som Vas pekne poprosit o radu. S manzelom by sme chceli babatko ale neviem ci nebudem mat problem s kojenim. Mat nejky utvar v tele co by tam nemal byt mi nepride rozumne a teda neviem ci si mam ho dat vyoperovat alebo nie. Velmi pekne Vam dakujem za odpoved. S pozdravom Simona

31 Oct 2021 - Dobrý deň. Fibroadenómy sú veľmi častými nezhubnými léziami na prsníku. Ich prítomnosť nevedie ku karcinómu prsníka a preto sa len sledujú. Pokiaľ je ostatný nález na USG v norme, je vhodná kontrola o 6 mesiacov. Pokiaľ sa fibroadenóm nezväčšuje, je na mieste konzervatívny postup. Preto súhlasím s postupom, ktorý ste uviedli. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, pan doktor. Obraciam sa na vas s prosbou o radu. Mam 32 rokov a ked som mala.asi 18 rokov bol mi zisteny HPV virus neviem presne typ alebo nazov ale priznak boli bradavicky. Pred par tyzdnami som si ale na sebe vsimla zvyseny vytok spojeny zo zapachom a dokonca bolo aj krvacanie mimo menstruacie.trvalo iba jeden den a aj to iba v malom mnozstve ale aj tak ma to celkom vystrasilo. Viem ze tento typ virusu moze casom aj uplne zmyznut alebo aspon take mam informacie o tom ale je aj moznost ze virus neako zmutuje vekom/casom a stane sa zhubnym teda moze viustit aj do rakoviny? Nakolko mam aj po ockovani na Covid a niesom teda zastancom nazoru ze po ockovani sa zrazu vyskytnu ochorenia alebo sa objavia neake skryte rakoviny ale predsa len sa radsej opyatm ci to mohlo mat vplyv na HPV virus. Dakujem za Vasu odpoved S pozdravom Denisa Hruskova

13 Nov 2021 - Dobrý deň. Výtok spojený so zápachom a krvácanie mimo menštruácie budú skôr spojené so zápalom. Áno sú to príznaky aj onkologického ochorenia - to je však veľmi nepravdepodobné, pokiaľ ste absolvovali pravidelné preventívne prehliadky a odbery cytológie. Skôr by som sa teda orientoval na zápal ( nespojený s HPV infekciou) alebo funkčnú poruchu menštruačného cyklu. Je nutné vyšetrenie u Vášho obvodného gynekológa. Vírus nemutuje, pričom HPV spôsobujúce genitálne bradavice patrí medzi nezhubné vírusy - teda infekcia nevedie k onkologickému ochoreniu. Očkovanie proti Covidu nemá dokázateľný vplyv na priebeh infekcie HPV. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doc. MUDr. Kúdela, PhD., v rámci výsledku bioptického vyšetrenia mám uvedené nasledovné: Makropopis: "Uzlovitý útvar 50x30x35mm, na reze belavý, homogénny, bez prekrvácania a nekróz, časť. (1,2)" Záver patológa:"V uzle ide o konvenčný mitoticky aktívny celulárny leiomyom so zvýšenou mitotickou aktivitou - počet mitóz 8/10 HPF pri zv. 40, s nálezom miernych celulárnych a jadrových atypií, bez nekróz. Záver: Mitoticky aktívny leiomyom" Chcela by som Vás poprosiť o informáciu, či ide o bežný nález alebo je tam niečo, čoho sa treba obávať. Ďakujem krásne za odpoveď.

13 Nov 2021 - Dobrý deň. Samotný nález je skôr zriedkavý, ale nesvedčí o onkologickom ochorení. Popísaný je myóm, ktorý vykazuje určitú rastovú tendenciu (mitózy - bunkové delenia). Po odstránení treba absolvovať pravidelné gynekologické prehliadky s ultrazvukovým vyšetrením. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den mam problem z menstruaciu 15.augusta mi trval 8 dni 17.septembra len 3 dni uzivam hormonalnu antikoncepciu Maitailon a nedostavila sa mi menstruacia 19.oktobra som mala uzit na 8 den antikoncepciu no nakolko mi neprisla neuzila som ju mam negativny tehotensky test ale pocas toho týždna co som mala dostat menzes sme mali nechranemý pohlavny styk 14.oktobra a 8 dni mi to meska a neviem co robit viete mi poradit Pavlovicova Tatiana

13 Nov 2021 - Dobrý deň. Navštívte svojho gynekológa, eventuálne zopakujte aj tehotenský test. Je veľmi ťažké sa vyjadriť k príčine meškajúcej menštruácie bez náležitých vyšetrení. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, manžel sa mi priznal k nevere, spred dvoch rokov. S gynekológom som to konzultovala, vzal nejaké stery,všetko bolo dobre. Vravel že nie je dôvod na obavu. Je to správne? Alebo aké vyšetrenia mám podstúpiť? Gynekológ vravel, že rok je dlha doba už by sa niečo ukázalo. Mám sa dožadovať aj vyšetrenia u kožnej? A keď áno akého konkrétneho? Môže ma “niečo” pohlavne prekvapiť po tak dlhej dobe? Ďakujem

13 Nov 2021 - Dobrý deň. Ja súhlasím s Vaším gynekológom - akútne pohlavné infekcie by sa už dávno prejavili. Pokračujte len v pravidelných gynekologických prehliadkach. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, aká je schéma očkovania Gardasilom? Bola som v marci, v máji a mala som ísť v septembri, pre očkovanie proti kovid posunuté. Lekár mi vravel že schéma je 0-2-6, ďakujem

31 Oct 2021 - Dobrý deň. Preposielam Vám oficiálny materiál k očkovacej látke zo stránky www.adc.sk.: Očkovacia látka sa môže podať podľa 3-dávkovej (v 0., 2., 6. mesiaci) očkovacej schémy. Druhá dávka sa má podať najmenej jeden mesiac po prvej dávke a tretia dávka sa má podať najmenej 3 mesiace po druhej dávke. Všetky tri dávky sa majú podať v priebehu 1 roka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, čo ma vplyv na rakovinu vulvy a konečníka? Teda u žien vonkajších pohlavných orgánov? Ma to súvis s hpv? Alebo je to dedične? Poprípade hemoroidy, GH? Idem do menopauzy, neviem čo ma čaká, partnera nemám, v minulosti tri pôrody. Ďakujem

31 Oct 2021 - Dobrý deň. Rakovina vulvy je spojená s HPV vírusom; sú však prípady ktoré s ním nesúvisia, ale sú veľmi zriedkavé. Dedičnosť tu nehrá žiadnu úlohu. HPV vírus môže spôsobovať aj nádory v oblasti análneho otvoru - opäť sú to zriedkavejšie prípady. Samotný konečník (rectum) je však častejšie postihnutý kolorektálnym karcinómom (rakovinou hurbého čreva), ktorý s HPV vírusom spojený nie je a môžeme hľadať aj prípady, ktoré majú genetický podklad. Hemoroidy nesúvisia so žiadnym zhubným ochorením. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, zaujíma ma Váš názor, vážený pán doktor. Po prekonaní genitalne bradavičky, teda vypálení asi rok dozadu, na to som sa dala cca pol roka po vypálení zaočkovať gardasilom, som už dostatočne chránená? Bola som na preventívnej prehliadke a lekár mi vraví že mi stačí obyčajná, nemusím dávať rozšírenú. Pretože doteraz bola klasická cyto vždy dobrá. Mam 34 a bradavička iba jedna a pred rokom. Cytológia mi vyšla v poriadku ale stále mám obavy či ten vírus na bradavičky môžem mať v sebe a napriek očkovaniu či môžu znovu vybehnúť. Mám za sebou aj kúru s Indonal partner 3mesiace, neviem mám si zas ten indonal nasadiť? Na tri mesiace. A čo na další rok? Mam si dať rozšírenú cyto? Partner už 6 rokov stály- môj manžel. Ďakujem

13 Nov 2021 - Dobrý deň. Podľa môjho názoru ste po úspešnom odstránení bradavičky a očkovaní plne chránená pred opakovanou infekciou. Indonal by som už do liečby nepridával. Cytologický ster stačí aj klasický -nevidím dôvod rozšírenej cytológie, keďže ste mali posledný výsledok v poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
dobrý den, pri nahodnej kontrole u detskej lekarke zistili zo steru z okolia dupky a pohlavných organov bakteriu pneumonas...neviem presne, nakolko jej brala ster detska lekárka, ster bol robený len z vonku. Preto sa chcem opýtat, ako mohla dcerka k tejto bakterii príst, ci je pre nu nebezpecná.....Nakolko dcerka má len 7 rokov, nechcem ju vystavovať stresom z detskej gynekologicky. Zijeme v cistom, gatky jej mením kazdy den, kazdý den sprchujem. Boli nám doporucené obmývanie vodickou dezinfekcnou po dobu 5 dni a potom zas ist na ster. čo este pre nu mozme urobiť? a ako rodicia sa máme tiez dat vysetrit na tú bakteriu pneumonas? Hygienu dodrziavame, uterák má kazdý vlastný. som z toho zúfalá....dakujem

13 Nov 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ nie sú prítomné klinické známky infekcie, netreba robiť paniku - ja by som ale skonzultoval detského gynekológa (vyšetrenie nie je v takom rozsahu, aby traumatizovalo Vašu dcérku). Ako rodičia nemusíte podstúpiť žiadne vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mojej mame 71 rokov, našli na preventivnej mamografiu ložisko 8 MM v prsníku. Vďaka pravidelným prehliadkam to bol malý nádor. Ťažkosti nemala žiadne. Podstúpila vakuuovu biopsiu. Čakáme na výsledky. Nádor biopsiou vybrali celý. Lekár povedal,že v prípade malignity jej bude ešte odstranena len časť prsníka cca 5 CM okolo. Myslíte,že je to správny postup? V správe je,že ložisko je na 75 % podozrivé z malignity.

13 Nov 2021 - Dobrý deň. V prípade pozitívneho výsledku stačí pri danej veľkosti nálezu - prsník zachovávajúca operácia (tak ako ju popisujete) s biopsiou strážnej (sentinelovej) uzliny z podpazušnej jamky. Daný postup je správny a odporúčaný vo všetkých vyspelých krajinách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Chcela by som sa spytat v roku 2012 som bola ockovana gradasil 4, chcem sa spytat ci odporucate preockovanie gradasil 9. resp ci by mi toto preockovanie mohlo uskodit.dakujem

13 Nov 2021 - Dobrý deň, preočkovanie je možné s odstupom aspoň 12 mesiacov od predchádzajúceho. Gardasil 9 chráni pred väčším spektrom vírusových infekcií. Vedľajšie účinky sú minimálne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás spýtať či sa dá ku vám objednať na kolposkopia, mam horšie výsledky od 07/2020. Mam 28 rokov a mam strach a kolegyňa u vás bola. Ak sa však u vás nedá na toto vyšetrenie objednať skúsim sa obrátiť inde. DAKUJEM prajem pekný den

13 Nov 2021 - Dobrý deň. Áno, dá sa objednať na konziliárne vyšetrenie cestou nemocničného portálu www.unm.sk alebo cez klientské centrum UNM - Ambulancia cervikálnych prekanceróz. Potrebujete výmenný lístok od zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som po dvoch dávkach očkovania proti bradavickam. Chcem sa opytat, aká je pravdepodobnosť že sa mi môže nejaká spraviť, kým dostanem tretiu dávku? Všimla som si malinkatu hrcku, menšia ako špendlíkovú hlavičku. Vraj to môže byt cysta, alebo niečo ine- napr tukové, či mazove. Aká je vaša skúsenosť? Ďakujem

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Pravdepodobnosť je veľmi malá...áno, môže sa skôr jednať len o tukovú vyrážku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. pri náhodnom vyšetrení na pohotovosti, kvôli podozreniu na žlčníkový problém, mi bol zistený mzóm na maternici veľkosti 105x80x136. Rastie na tele maternice smerom doprava. nemám ale žiadne problémy. Mám 52 rokov, menštruáciu stále pravidelnú. Krvácani enormálne. Nič ma nebolí, nič netlačí. Navrhujú mi úplne odstránenie maternice, vaječníkov a vajcovodov. Vzhľadom na môj vek sa čochvíľa dostanem do prechodu, kde sa tieto myómy môžu zmenšiť. potom by bolo možné ho vybrať aj laparoskopicky, resp. ponechať. Ne nevyhnutný tak závažný chirurgický zákrok ak nemám vlastne žiadne problémy. Žlčník je teraz absolutne v poriadku. Bol len podráždený. Usg aj CT odstných orgánov je úplne v poriadku. Podľa lekárky z usg nezasahuje myom nikde, nič neutláča.

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Veľkosť myómu je značná - je tým pádom indikované chirurgické riešenie. Áno, vo všeobecnosti sa myómy po menopauze zmenšujú...avšak vo Vašom prípade je myóm o rozmere 13 cm. Tu by som neočakával jeho markantné zmenšenie. Koniec koncov, pokiaľ nemáte žiadne ťažkosti, nikto Vás nemôže nútiť ísť na operáciu. Je však nutné vylúčiť aj veľmi zriedkavé prípady tzv. sarkómov. Ak sa Vy rozhodnete pre konzervatívny postup, je nutné rast daného myómu prísne sledovať (sonograficky). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Vážený pán docent MUDr. Kúdela, PhD., obraciam sa na Vás s otázkou ohľadne mojej pozitivity na prítomnosť HPV vírusu. Som pacientka (33rokov) po prekonaní rakoviny krčka maternice(v roku 2014)- som po hysterektómii v NOÚ BA (vaječníky ponechané, maternica nebola zasiahnutá, no vzali ju preventívne). Absolvovala som aj chemoterapiu a rádioterapiu, brachyterapiu ako zabezpečovaciu liečbu po operácii. Chodím na pravidelné kontroly (CT, odbery krvi, gyn.vyšetrenie). Všetko je v poriadku-ster z pahýľa je negatívny. Pri poslednom vyšetrení mi však vyšla pozitivita na vysokorizikové typyHPV vírusu(16 a 18 však negatívne) Predtým som toto vyšetrenie robené nemala, takže nevieme či to mám v sebe ešte od prekonania choroby alebo sa vírus objavil znova. Moja otázka znie: mám sa dať zaočkovať proti HPV? Alebo to už teraz nemá zmysel? Ďakujem za Vašu odpoveď/názor. Veľmi si to cením.

14 Oct 2021 - Dobrý deň. Je veľmi málo dát, ktoré by sa zaoberali očkovaním pacientok po odstránení maternice pre základnú onkologickú diagnózu. Áno, HPV vírus môže pretrvávať aj v bunkách pošvovej sliznice (skôr si myslím, že je tam prítomný už dlho) - pokiaľ však ostatné vyšetrenia spolu s cytológiou sú v poriadku, očkovanie by som neodporúčal. Histologické zmeny na pošvovej sliznici spôsobené HPV vírusom sú oveľa vzácnejšie ako je to v prípade krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 5.10 mi bol robený odber z krčka na hystológiu v celkovej anesteze. Do dnes spinenie a na obed pustilo krvácanie/ ako pri menštruácii/. Menštruáciu mam dostať 20.10. Je tento stav normálny pripadne je možné,že prišla menštruácia skor? Ďakujem za odpoved

12 Oct 2021 - Dobrý deň. Podľa Vašich slov neviem, o aký operačný zákrok išlo - biopsia ? konizácia?. Pokiaľ popisujete silnejšie krvácanie mimo menštruačný cyklus po operácii, je vhodné hneď navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem. Som zufala a neviem ako mam riesit situaciu. Moj partner sa rozisiel s ex ktora mala vysokorizikovy typ hpv. On mal cca pred pol rokom genitalne bradavice. Aj ja som sa uz s gen. bradavicami stretla. Aka je sanca ze ma aj ten vysokorizikovy typ? Ako to riesit aby ma pri sulozi nenakazil ? A ako praktizovat oralny sex? Dakujem za odpoved

12 Oct 2021 - Dobrý deň. Pravdaže možnosť prenosu HPV infekcie existuje. Ja by som odporučil bariérovú formu antikoncepcie. Niekedy sa genitálne bradavičky nachádzajú aj na koži v blízkosti pohlavných orgánov. V tomto prípade aj priamy kontakt koža na kožu spôsobuje prenos infekcie. Ak žiadne bradavičky prítomné nie sú, riziko prenosu HPV vírusu je veľmi malé. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Mam 39 rokov. Mam ukoncenu chemotarapiu a radiotherapy rakoviny prsnika. Momentalne mi bola nasadena hormonalna liecba na 5 rokov Zoladex a Examestane. Uz mam 1.5 roka za sebou a s vedlajsimi ucinkami sa pasujem ako sa da, no najviac mi prekaza vedlajsie uciny sexualneho zivota. Rada by som sa opytala, ci sa to vrati do normalu po ukonceni liecby a ci mozem nieco robit alebo pouzivat Co to ulahci. Vopred dakujem. DANIELA

12 Oct 2021 - Dobrý deň. Hormonálna liečba ovplyvňuje funkciu vaječníkov - navodzuje prechodnú menopauzu. Zoladex kompletne potláča funkciu vaječníkov a exemastane blokuje produkciu pohlavných hormónov - estrogénu v celom tele (aj tukové tkanivo dokáže normálne produkovať estrogény). Dané vedľajšie účinky sú spojené práve s touto kombináciou liekov. Liečba je však nutná vzhľadom na primárne ochorenie - výrazne znižuje možnosť návratu zhubného nádoru. Po ukončení terapie by sa mali nežiadúce účinky aspoň čiastočne vytratiť. Pokiaľ ide o pošvovú suchosť, sú dostupné viaceré lubrikačné gély. Pokiaľ ide o znížené libido, to nevie súčasná medicína úplne ovplyvniť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent. V novembri minuleho roka pri beznej gyn. prehliadke mi bol odobrany ster z krcka na cytologiu- negativny vysledok. Pocitovala som vsak diskomfort, absolvovala som vysetrenie na STI- pozitivna ureaplazma parvum a HPV virus vysokorizikovy typ HPV 18. Ihned som podstupila ockovanie Gardasilom 9 uz som po 3. davke. Prosim Vas som dostatocne chranena proti rakovine a staci chodievat na bezne gyn. prehlidky a raz rocne cytologia ? Vdaka

09 Oct 2021 - Dobrý deň. Samotná infekcia akýmkoľvek HPV vírusom bez cytologických zmien je väčšinou prechodná a spontánne sa stratí. Očkovanie Vás bude efektívne chrániť pred možnou budúcou infekciou - tým pádom stačí absolvovať len pravidelné preventívne prehliadky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den chcem sa spytat bola som na preventivke a cytologia mi vysla zla,ze mám prísť o pol roka znova na cytologiu potom bola dobrá.Teraz som bola zasa na preventivke po roku a zasa mi vysla zlá.Nerozumiem ako to ze vzdy po pol roku to mam ako na hojdacke raz dobre raz zle.Dakujem

12 Oct 2021 - Dobrý deň. V prvom rade, pokiaľ Váš gynekológ len kontroluje cytológie v 6-mesačných intervaloch, ide skôr len o hraničné zmeny na cytológii. Ak by bola naozaj zlá, posielal by Vás na ďalšie vyšetrenia (dúfam) - napr. kolposkopiu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, prosim vas, vyplach konecnika moze znizit ucinok antikoncepcie? Dakujem

12 Oct 2021 - Dobrý deň. Otázka je - akej antikoncepcie. Avšak vo všeobecnosti môžem povedať, že nemá žiaden vplyv. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den nakolko ma moj primar pnku na neurcitu dobu a ja tak musim cakat len s vysledkami testov, chcela by som sa spytat aky postup sa standardne robi ak mam 6mesiacov po konizacii,bola mi odporucena rekonizacia, stale mam cin II.a dysplasticky epitel tvori endocervikalnu resekcnu liniu ktora nie je volna a dnes mi prisli vysledky na pozitivny hpv 16. Da sa to nejako liecit bez toho aby bola vykonana rekonizacia? Popr.mozem mat potom este deti, zatial nemam ziadne. Dakujem pekne za odpoved

09 Oct 2021 - Dobrý deň. V prípade pozitívnych okrajov po konizácii v zmysle CIN2 sú k dispozícii dve riešenia. Opakovanie operácie bez odkladu alebo kontrola po 4-6 mesiacoch. Niektoré štúdie uvádzajú 50 % šancu spontánneho vyliečenia. V prípade, že na cytológii pretrvávajú ťažké dysplastické zmeny (HSIL) sa pri HPV pozitivite odporúča rekonizácia. Moderné ošetrenie krčka maternice v zmysle konizácie elektrokoagulačnou slučkou nie je až také limitujúce pre budúce tehotenstvá. Áno, opäť sa skracuje dĺžka krčka maternice, avšak všetko závisí od lokálneho nálezu a klinického vyšetrenia. Preto nemôžem stanoviť postup len na základe poskytnutých informácií cez internet. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent. Aktuálne som mesiac po konizácii krčka maternica s výsledkom histologie CIN 2 a rada by som sa dala zaočkovať vakcínou Gardasil 9. Zároveň by sme postupne (po zotavení z konizácie)chceli s partnerom počať dieťa. Mám 35 rokov a som bezdetná. Je v poriadku otehotnieť aj počas priebehu vakcinácie? Ďakujem krásne za Vašu odpoveď.

07 Oct 2021 - Dobrý deň. Najlepšie bolo zaočkovať sa už pred operáciou prvou dávkou.. Vo všeobecnosti je očkovacia látka rokmi odskúšaná - v tehotenstve sa ale neodporúča. Avšak - pokiaľ absolvujete dve dávky vakcíny - 0. mesiac a 1. mesiac, tak tá tretia sa môže podať aj po pôrode s podobným efektom ako pri klasickej schéme (pokiaľ otehotniete počas očkovacieho intervalu). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, dnes som bola na vyšetrení u gynekológa a zistil mi genitálne bradavice. Predpísal mi lieky aj všetko, no moc mi ohľadom toho nepovedal, ale ako čítam na internete veci tak začínam panikáriť a neskutočne sa bojím. Ako malá som bola očkovaná proti rakovine krčku maternice, ale neviem či to platí aj pre tento vírus HPV. Prosím vás, je to moc vážne? Budem ešte dakedy schopná žiť normálne? A pohlavný styk po vyliečení bradavíc môžem mať? Či ako náhle som nakazená vírusom, už nie je cesty spät?

07 Oct 2021 - Dobrý deň. V prvom rade sa nemusíte báť. Genitálne bradavice sú nezhubné kožné/slizničné zmeny spôsobené ľudským papilomavírusom. Očkovaná ste mohli byť v minulosti vakcínou len voči HPV vírusom 16 a 18 - tým pádom ste neboli chránená voči genitálnym bradaviciam, ktoré spôsobujú skôr vírusy HPV 6 a 11. T.č. je na trhu dostupná vakcína, ktorá pokrýva aj túto skupinu vírusov. Je teda možné aj preočkovanie. Lokálna liečba bradavíc je efektívna, niekedy však dochádza k návratu bradavičiek. Bradavičky sú infekčné len v čase výsevu - t.z. môžete kľudne fungovať ďalej po ukončení liečby. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Chcela by som Vám poslať nalez na prehodnotenie ak by sa dalo kontaktujte ma prosím . ĎAKUJEM .

07 Oct 2021 - Dobrý deň. Ak chcete prediskutovať konkrétny nález, kontaktujte ma prostredníctvom mailu (erik.kudela@uniba.sk). Najlepšie je osobné stretnutie - zdravotná dokumentácia by sa nemala posielať mailom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,chcela som sa spýtať keď som mala hpv virus ale bol neaktívny na kŕcku tak či môžem dostať kvôli nemu rakovinu hrdla.

07 Oct 2021 - Dobrý deň. Vaše informácie sú veľmi strohé - avšak v tomto prípade sa prikláňam skôr k prechodnej infekcii HPV, ktorá nevedie k onkologickému ochoreniu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať na Váš názor a vysvetlenie nálezu z USG vyšetrenia prsníkov (mám 36 r.). Pred 7 rokmi mi zistili fibroadenóm (biopsia, CCB- fibroepitelová lézia- kombon perikanalik FiA bez atypií), bol sledovaný. Pred 2 rokmi mi bola robená biopsia opäť a teraz nedávno tiež (obe tenkou ihlou), zas sa potvrdil FA. Rástol mi, momentálne je o niečo menší ako pred rokom, čo ma však znepokojuje, je fakt, že už pred rokom mal hrboľaté kontúry, ktoré má stále a teraz sa v ňom na USG ukázali aj mikrokalcifikáty (z vyšetrenia z 08/2021: “...vľavo v MQQ pretrváva verifikovaný FA, t.č. veľkosti 21x10,4 mm s MIK (pred rokom 26x14,3mm, bez MIK), v tesnej blízkosti nový verifikovaný FA 6,1x8,9 mm (pred rokom 10x6,3mm) a v HLQ vľavo na č.1 pretrváva verifikovaný FA 11,5x5,2 mm (pred rokom 8,6x4,5 mm). Bilat. prítomné nekomplikované cysty…Doporučujem extirpáciu vzhľadom na hrboľaté kontúry FA a MIK v ňom!”). Je podľa Vás prosím operácia nevyhnutná, alebo zatiaľ postačuje naďalej sledovanie? Je dôvod na obavy, ak už nie je ten najväčší útvar pekne ohraničený a má aj MIK? Nepomohlo by mi v presnejšej diagnostike najprv vyšetrenie magnetickou rezonanciou, príp. onkomarkerov? Ďakujem veľmi pekne za Váš čas.

14 Oct 2021 - Dobrý deň. Kontúry fibroadenómu môžu byť aj zvlneného charakteru; takisto mikrokalcifikáty môžu byť spojené s degeneratívnymi zmenami samotného FiA. Samozrejme pri nejednoznačnom rádiologickom náleze môže byť doplnená magnetická rezonancia. Môj názor je skôr v zmysle jednoduchej operácie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Posledné 3 mesiace mám slabú menštruáciu,nikdy som nemávala nejak silnú len toto mi už príde byť moc slabé. Prvý deň mám vždy silnú,druhý deň krvácam ale málo aj tretí a na štvrtý deň už len také špinenie. Čím to môže byť prosím vás? Stres nemám. Ďakujem za radu.

07 Oct 2021 - Dobrý deň. Môže to byť len funkčná (hormonálna) zmena. Navštívte Vášho zmluvného gynekológa. Vhodné by bolo doplniť aj gynekologický ultrazvuk. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, som od druhého pôrodu už 16m (sekcia) momentálne má trápi zelený výtok cca 2 týž , pri stlačení na vaječník/maternicu rukou ma boli,a pri stlačení na ľavý vaječník cítim ako keby guľku alebo vajíčko neviem presne opísať, test Negatívny tehotná niesom, menštruácia mi mešká 3den a výtok zelený pretrváva, môže ísť o vážne ochorenie? Ďakujem

14 Oct 2021 - Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou ide o lokálny gynekologický zápal - je nutné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý urobí komplexné vyšetrenie s odberom kultivácie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň , prosím môžem byt tehotná ? S manželom sa snažíme o bábätko od septembra plodne počas plodných dni a počas ovulácie ktora bola 11 septembra , 22 septembra po pohlavnom styku som si na nohavickach našla taký ružový hlien aj na toaletaku a 2 dni nato som začala krvácať som zmätená teda či už môžem byt tehotná alebo nie či sa vynechanie menštruácie ráta už v ten mesiac ako sme sa snažili alebo sa ráta až tento další mesiac ktorý mám dostať menštruáciu , spravila som si aj test ale bol negatívny , avšak sa cítim zle n zvracanie mi býva a dost mi vadia akékoľvek vône môžem byt tehotná ? Ďakujem za odpoved

14 Oct 2021 - Dobrý deň. Vynechaná menštruácia nemusí hneď znamenať tehotenstvo. Vzhľadom na to, že bol tehotenský test negatívny, existujú dve možnosti - urobili ste si ho veľmi skoro (test má tiež svoju danú citlivosť) alebo nie ste tehotná. Pokiaľ máte ťažkosti, navštívte Vášho gynekológa, ktorý urobí komplexné vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , som onkologický pacient po operácii v roku 2018 mi odstránili karcinóm apendixu, metastázy dutine brušnej , odstranenie vaječníkov a maternice. Zostal mi krčok maternice na ktorom sa po 2 rokoch niečo objavilo od marca tohto roku . Bola som 2x na MR kde sa to nemení a na Pet CT nič neukazuje. Lekár mi navrhol operáciu, kde by sa bud krčok odstránil, alebo ak by to nešlo odoberie sa vzorka. Moja otázka znie či je iná možnosť odobrať vzorku z krčka ,myslím laparoskopicky alebo biopsia pod CT ? Ak áno kde sa tieto úkony robia ? Ďakujem vopred za odpoveď.

12 Oct 2021 - Dobrý deň. Všetko závisí aj od lokálneho gynekologického nálezu - výsledku cytológie, ako aj výsledku onkomarkerov. Pri gynekologickom vyšetrení sa dá zobrať vzorka len z povrchu krčka maternice. Ak MRI popisuje nález skôr v hlbších štruktúrach, je vhodnejšie krčok odstrániť celý. Biopsiu pod CT kontrolou by som neodporúčal. V takýchto komplexných prípadoch je nutná interdisciplinárna spolupráca (aká je možná napr. v onkologických ústavoch) - gynekológ, chirurg, onkológ. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať v marci tohoto roku mi našli na pohotovosťi na vaječníku cistu Išla som svojmu gynekológovi dal mi tabletky norethisteron, po 3 týždňoch cista zmizla doktorka mi urobila cytologiu za 3 týždne volali ze tam mam atypické bunky, na ďalšie vyšetrenie som išla po 5 mesiacoch na rozšírenú cytologiu a zasa opäť volali po mesiaci atypické bunky nezmenené ? bojím sa ze budem mať rakovinu. Ďakujem za každú vašu radu a pomoc. Michaela

04 Oct 2021 - Dobrý deň. Cytologický obraz s atypickými bunkami (predpokladám klasifikáciu ASCUS) predstavuje len mierne zmeny. Preto Vám bola odporučená kontrola o 5-6 mesiacov. V prípade opakovaných cytológií ASCUS je vhodné doplniť kolposkopické vyšetrenie (optické vyšetrenie krčka maternice). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, som piaty den po konizacii, konizaciu mi robili tyzden pred terminom menstruacie. Na cca treti den som zacala malinko krvacat bolesti minimalne aj to len obcas ako pri mentruacii. Chcem sa spytat ci mozem krvacat este po zakroku alebo uz mi prisla mentruacia. Zatial neriesim ze by som sla spet na kliniku kedze krvacanie nie je velke.dakujem.

12 Oct 2021 - Dobrý deň. Mohli ste dostať aj menštruáciu - v prípade pretrvávajúceho krvácania treba pre istotu navštíviť zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deň chcela by som sa opytat na sex v sestonedeliach …. Som dva týždne po pôrode a mala som s partnerom sex úplne jemný necítila som žiadnu bolesť áni nič podobne ..cítim sa úplne fajn očistky nie si cervene mám ich slabo hnedé alebo žlté veľmi malinko dá sa povedať že pár dvapiek za deň lepšie povedané 2-3 deň sú take porod som mala prirodzený žiadny nástrich nič šitie len dve stehy viem že by sa nemalo sexovat ale mevedeli sme sa ovládnuť ?

12 Oct 2021 - Dobrý deň. V čase šestonedelia sa maternica čistí po pôrode, pričom je zvýšené riziko infekcií s možným rozvojom zápalu maternice. Takisto aj drobné pôrodné poranenia potrebujú čas na zahojenie. Nikto Vám nič nezakazuje, odporúčané je však byť v šestonedelí zdržanlivý. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobr den, Vaz.p.doktor, Mam 33r,menst.som zacala od 10r.Porod v 29r.,ak.sekciou v 32tt.koli stresu,preeklampsii.Stravujem sa zdravo,nepijem,nefajcim,lieky,HAK neuzivam, som aktivna pohybom,od porodu bez partnera 4r.pohlavne nezijem.Prev.prehliadky vzdy ok.Menzes som mavala kedysi s bolestami, po porode bez bolesti.2roky mi vypadavaju dost vlasy( Zn,Ca,selen..uzivam v roznej forme) No od 10.9.som zacala 1.tyz.spinit,2.tyz.slabsi-stredny menzes,3.tyz.slabsi.Zacala som brat 3dni bylinne tbl.,,Zed9draku",alchem.caj,Draciu krv,Vilca Reina,verila som,ze mi krvacanie stopne, lebo bylin.tbl.maju zastavit krvacanie a rozpusta cysty atd.(Cystu mam roky,na vajecniku 3cm).Medzitym mi Mudr.predpisal Norethisteron.Bala som sa to hned kombinovat,koli nez.ucinkom a tiez som cakala na vysledok krvi,pretoze som mala ochorenie pecene.Po 3dnoch uzivania byl.preparatov sa nestoplo,vecer som zacala moc krvacat,hned som zacala brat iba samotny Norethisteron.V noci ma zobudili velke krce v krizoch,podbrusku,bolo mi nevolno.za 2h ulava.Doplnila som Fe,Ascorutin,aj stravu prisposobila.Na vysetreni v nemocnici videli v maternici plno krvi(tmavsej)a hrubsia stena maternice 2cm.Ostatne ok.Doporucili cistenie,ktore som nepodstupila nakolko som nemala pre dieta strazenie,zo strachu z narkozy a prip.infekcie,(zname mali po cisteni streptokoka,ci opakovane ,,rezaky"). Norethisteron uzivam 2dni presne,krvacanie sa zastavuje.Z odberov krvi mam uz nejaku dobu mierne zvysene CRP.Na biorezonancii ukazal v maternici zapal.K Mudr.na vysetrenie mam ist po dobrani Noreth.a po menzese. 1.)Myslite,ze sa nevyhnem cisteniu, alebo pomocou prirod.fytoestrogenov,cajov,stravy sa da udrzat zdravie zen.organov? V nemocnici mi povedali,ze bez cistenia mozem masivne krvacat,odpadnut. 2.)Podla Vas mozem mat Endometriozu v tomto veku, alebo zo stresu a po porode mam rozhadzane hormony? Alebo mi niektory chyba? Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved, radu.Prajem pekny den.

09 Oct 2021 - Dobrý deň. Vo Vašom prípade je potrebné vyšetriť kompletný hormonálny profil - hladiny hormónov na začiatku menštruácie, v strede cyklu a v druhej polovici cyklu. Ďalej by som odporučil expertné ultrazvukové vyšetrenie u gynekológa - zhrubnutá stena maternice môže byť spojená s endometriózou (konkrétne jej forma v stene maternice sa nazýva adenomyóza). V prípade nepravidelného silného krvácania je niekedy nutné aj vyčistenie dutiny maternice -tzv. kyretáž na vylúčenie iných príčin Vašich problémov. Ja by som vylúčil z užívania fytoestrogény a podobné voľne dostupné lieky (na môj vkus ich užívate veľa a naraz) - početné lieky spolu môžu vytvárať nepriaznivý efekt na vaječníky ako aj maternicu. Biorezonancia nedokáže odhaliť zápal v oblasti ženských pohlavných orgánov - pokiaľ je zvýšený aj zápalový paramater, je potrebné odsledovať jeho dynamiku, realizovať odber kultivácie a cieliť terapiu podľa výsledkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,prosím Vás čo bakteriologickým vyšetrením z výteru z pošvy sa dajú zistiť aj chlamýdie? Ďakujem.

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Áno, špecifická kultivácia hlavne z krčka maternice môže odhaliť aj chlamýdiovú infekciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Prosim Vás je to vážne? Endicervikalne komponenty/TZ prítomné Mikroorganizmy:Lactobacillus Doderleini Nenador.zmeny:Primes polynuklearov stredná/metaplazia AGC: atypické glandularne bunky Dg.R87.66 Ďakujem

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Atypické glandulárne bunky nemusia byť vážnou diagnózou. Je vhodné opakovať cytologický ster v kratšom intervale a absolvovať tzv. kolposkopické vyšetrenie krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán Doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD chcel by som vás poprosiť o radu manželka je v piatom týždni tehotenstva z čoho sa veľmi tešíme, avšak na gynekologickom vyšetrení absolvovala vyšetrenie, ktorého je výsledkom: Atypické dlaždicovité bunky Hight-grade skvamózna intraepiteliálna lézia (HSIL, zahŕňajúcu strednú dyspláziu CIN2, ťažkú dyspláziu CIN3, CIS) Odporúčane- bioptické vyšetrenie. Imunocytochemické vyšetrenie Ki-67/Confirm/30-9/Ventana exprimuje pozitívne Záver: Dôkaz vysokorizikových HPV DNA pozitívne HPV 16 pozitívne HPV 18 negatívne Vysokorizikové HPV: 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 negatívne. Čo by bolo pre nás najvhodnejším riešením je to naše prvé bábätko, ale bojím sa o zdravie manželky. Sme z východu a nepoznáme v našom okolí špecialistu v tejto oblasti a neradi by sme niečo zanedbali. Ďakujem veľmi pekne za každú radu.

09 Oct 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade je nutné v prvom rade kolposkopické vyšetrenie. Biopsiu by som zvažoval na základe lokálneho mikroskopického nálezu na krčku maternice aj vzhľadom na výsledok cytológie. Samotné vyšetrenie a eventuálna biopsia neovplyvnia priebeh gravidity. Vo svojej praxi sa často stretávam s podobnými nálezmi a vo väčšine prípadov pristupujeme k danému nálezu konzervatívne s doriešením po šestonedelí. Všetko závisí od kontrolných cytológií, výsledku kolposkopického vyšetrenia a event. biopsie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán doktor bol mi zistený HPV vírus, o ktorom ma informovali telefonicky a následne mi odporučili očkovanie a to bolo všetko nič bližšie mi ku tomu nepovedali a ja mam strach. Ma očkovanie význam keď ten vírus v sebe už mám? Moc nie som stotoznena s týmto ockovanim, je to prosím nutne ? Sú aj iné možnosti liečby? Nepovedali mi presne ktoré typy hpv mam ale ak som tomu správne pochopila tak tie ktoré sposobuju rakovinu krčka maternice. Ja sa v tom vôbec nevyznám, nakoľko mi to od môjho lekára vysvetlene nebolo, neviem ci je dôvod na obavy. Aká je prosím pravdepodobnosť ze tu rakovinu dostanem ? Povedali mi ze bunky nemám zmenené ale mam hpv virus, čo to prosím znamená? Kúpila som si Indol 3C , nakoľko sa nechcem dat ockovat, pokiaľ to nie je nutne. Je možné že by som po užívaní mala nález negatívny ? Ďakujem veľmi.pekne za.odpoved

09 Oct 2021 - Dobrý deň, zabudol som dodať k mojej predchádzajúcej odpovedi - na informácie ohľadom svojho zdravotného stavu máte plné právo. Dožadujte sa ich aj u svojho zmluvného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán doktor bol mi zistený HPV vírus, o ktorom ma informovali telefonicky a následne mi odporučili očkovanie a to bolo všetko nič bližšie mi ku tomu nepovedali a ja mam strach. Ma očkovanie význam keď ten vírus v sebe už mám? Moc nie som stotoznena s týmto ockovanim, je to prosím nutne ? Sú aj iné možnosti liečby? Nepovedali mi presne ktoré typy hpv mam ale ak som tomu správne pochopila tak tie ktoré sposobuju rakovinu krčka maternice. Ja sa v tom vôbec nevyznám, nakoľko mi to od môjho lekára vysvetlene nebolo, neviem ci je dôvod na obavy. Aká je prosím pravdepodobnosť ze tu rakovinu dostanem ? Povedali mi ze bunky nemám zmenené ale mam hpv virus, čo to prosím znamená? Kúpila som si Indol 3C , nakoľko sa nechcem dat ockovat, pokiaľ to nie je nutne. Je možné že by som po užívaní mala nález negatívny ? Ďakujem veľmi.pekne za.odpoved

09 Oct 2021 - Dobrý deň. Samotná pozitivita HPV infekcie ešte nemusí znamenať najhoršie scenáre. Akákoľvek HPV infekcia (rôznymi typmi vírusov) sa väčšinou spontánne vylieči v priebehu 2 rokov. Niekoľko percent prípadov však vedie k prednádorovým zmenám na krčku maternice. Pokiaľ máte cytologický výsledok v poriadku, stačí absolvovať len pravidelné preventívne prehliadky. Liečba, ktorú užívate je akceptovateľná a napomáha k rýchlejšiemu odstráneniu HPV infekcie. Očkovanie Vás však bude chrániť pred budúcimi infekciami - tým si znížite pravdepodobnosť podobných problémov v budúcnosti na takmer nulové hodnoty. Preto si rozmyslite investíciu do očkovania - je neškodné a rokmi odskúšané (od roku 2006). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, od min. roku som pravidelne sledovaná v onkoporadni kvôli výsledkom z cytológie LBC 06/2020 L-SIL, p-16 pozit. V 10/2020 mi bola robená biopsia krčka s výsledkom biopsie: dlaždicový epitel s dysplastickými zmenami LSIL s koilocytmi HPV 52 a 6 pozit. Kolpo: celá TZ prekrytá pomerne rozsiahlymi kondylómami Začiatkom tohto roka som otehotnela, v rámci tehotenstva došlo k progresii nálezu (kondylómov) Na onkoboarde mi bol odporučený pôrod cisárskym rezom (kvôli riziku prenosu na dieťa), prednosta kliniky ale toto ako dôvod na vedenie pôrodu cisárskym rezom nepovažuje. Som preto dosť zmätená a chcela by som Vás požiadať o Váš názor. Môj vek 35 rokov, 1. pôrod, aktuálne ukončený 36. týždeň tehotenstva. Ďakujem pekne za odpoveď a Vás čas

07 Oct 2021 - Dobrý deň. Odporúčanie onkoboardu je aj v súlade s mojím názorom. V prípade rozsiahleho postihu krčka maternice by som volil plánovaný cisársky rez. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor , je to tu nejak limitované na počet slov?Písala som Vám takú dlhšie správu a mám pocit,že mi to neeodosiela. ďakujem pekne , Zuzana

07 Oct 2021 - Dobrý deň. Na jednu správu som Vám už odpovedal..možno tú myslíte. Neviem o obmedzení počtu slov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor , minulý rok v júli som bola na konizácii krčka maternice (stery) a včera mi sestrička oznámila,že treba prísť za gynekológom,pretože som mala zase pozítivne (myslím,že HP vírus) výsledky (bola som na tej platenej cytológii,myslím,že sa volá LCB).Vravela mi,že zase bude potrebná konizácia krčka maternice,ale tentokrát s výsekom krčka.Konzultáciu s mojím gynekológom mám až o 2 týždne,dovtedy asi nevydržím,tak píšem Vám. je normálne ,že po tak krátkej dobe sa ide robiť znovu konizácia?Mám takmer 36 rokov,deti ešte nemám a veľmi sa bojím,že mi to bude robiť problémi pri otehotnení.Deti určite chcem.Koľkrát sa môže robiť konizácia? veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď , Zuzana

07 Oct 2021 - Dobrý deň. Všetko sa odvíja od konkrétnej cytológie (pozitivita HPV vírusu je len pomocný výsledok v tomto prípade). Jednoznačne treba opakovať kolposkopické vyšetrenie. Operáciu je možné opakovať minim. 1x- v dnešnej dobe sa konizácia robí šetrne. T.z., že ani opakovanie operácie nemusí znamenať stop pre budúce tehotenstvo. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
A ešte jedna otázka pán doktor ak by som mohla poprosiť. Neviem či sa to už niekto pýtal odpoveď som nenašla. Ale odhalil by kultivacny test alebo odber z cytologie kvapavku alebo syfilis? Viem že na pohlavné choroby sú zvlášť testy ale zaujíma ma či by to jedno Alebo druhé vyšetrenie odhalilo minimálne ukázalo že ,,asi,, nie čo nie je v poriadku. Ďakujem veľmi pene za odpoveď dúfam že to pomôže aj ostatným .

04 Oct 2021 - Dobrý deň. Špecifická kultivácia je schopná odhaliť pohlavne prenosné ochorenia. K tomu je vhodné doplniť aj titer protilátok v krvi (v prípade syfilisu). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor už som síce písala ale neviem či to prišlo. Tak sa opýtam ešte raz. Ak by kolegyňa mala prenosnú pohlavnú chorobu hvp, syfilis alebo kvapavku. Môžem sa nakaziť ak som po nej dofajcila cigaretu poprípade sa napila z jej šálky kávy?

28 Sep 2021 - Dobrý deň. Takouto cestou sa nemôžete nakaziť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Mám HPV vírus, mal by sa preliečiť aj partner?

04 Oct 2021 - Dobrý deň. Kauzálna konzervatívna liečba HPV infekcie neexistuje. K dispozícii je len podporná liečba cielená na imunitný systém a v prípade žien na pošvový mikrobióm. U mužov sa HPV infekcia ľahšie spontánne odstráni - nie je nutné riešiť liečbu, pokiaľ je infekcia bezpríznaková. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na preventivke mi lekár povedal že vidí teraz neviem či myom či polyp, ale skalcifikpvany. Čo to pre mna znamená? Ďakujem.

04 Oct 2021 - Dobrý deň. Aj myóm aj polyp sú nezhubné nálezy a vyskytujú sa vo veľkej miere u žien v reprodukčnom veku. Podľa konkrétneho nálezu a veľkosti sa stanovuje ďalší postup. Zväčša sa v prípade myómov indikuje konzervatívny prístup. Niekedy polypy dutiny maternice zvyknú krvácať; po menopauze je indikované ich odstránenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán docent, čítam Vašu poradňu pravidelne. Chcem sa Vás opýtať naVáš názor. Ak sa mi robia herpesy na pere je možnosť že je to hsv2? Pýtala som sa gynekológa, že nech mi vezme krv na hsv2, či sú tam protilátky, odpovedal mi, že aj keby mi vezme krv, stále je tam skrížená reakcia s HSV1, takže by mi mohlo ukázať falošnú pozitivitu. Že mám byť v klude a nestresovať. Poviem Vám, že psychicky to nenesiem najlepšie.

04 Oct 2021 - Dobrý deň, skôr sa jedná o HSV1, hoci je aj možnosť infekcie HSV2. Áno, existuje skrížená reaktivita medzi danými typmi vírusov. Princíp liečby je však identický. Nespájajte si hneď herpes na ústach s pohlavne prenosnými ochoreniami. Váš pán doktor má úplnu pravdu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor… chcela by som sa opýtať na vás názor.. Dr mi povedala že mám výsledky z cytologie IIIa s tým že sú tam najslabšie zmeny na čipku… je potrebné sa obávať? Alebo to neznamená nič vážne.. ďakujem

26 Sep 2021 - Dobrý deň. Cytológia IIIA (LSIL) predstavuje len ľahké zmeny na krčku maternice. Je vhodný konzervatívny postup a pri opakovanom výsledku kolposkopické vyšetrenie u špecialistu. Samotný cytologický výsledok teda nepredstavuje žiadne vážne ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, možno to tu nepatrí, ale týka sa to takého problému. Mala som svrbenie pošvy, lekár mi predpísal lomexin krém do pošvy na 5 dni. Potom po odvráti cca o deň som dostala hnačku, osobne si myslím že z krému, a po hnačke ma stipe konecnik. Keď dom pozerala v zrkadielku, videla som take akokeby puklinky. Na konečníku. Čo si mám na to dať? Canesten? Nesvrbi to, len pri stolici to cítim. Zlata žila to neni. Ďakujem

04 Oct 2021 - Dobrý deň, v tomto prípade je skôr podráždená sliznica a koža v oblasti konečníka - ja by som odporučil imazol krém ( Vhodný je tak na lokálne infekcie ako aj na mokvajúce poškodenia a praskliny kože v oblasti konečníka ). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, môžem ako hpv pozit /všetky okrem 16 a 18 s cyto 2,3 hsil mat sex s novým partnerom? Je tam riziko,že ho nakazim? Alebo ako riešiť stav,keď si niekoho nájdem ? Mam z toho strach a som nešťastná,ze niekoho nakazim. Ako postupujú zeny/ludia v takomto prípade? Keď sa vraví,že každý máme hpv a väčšina o tom nevie.. Dakujem

04 Oct 2021 - Dobrý deň. Šanca prenosu na partnera je veľká. Ja by som odporúčal pri novom partnerovi použiť bariérovú formu antikoncepcie. Áno, väčšina populácie ani nevie, že HPV vírus má alebo mala. Preto je taká vysoká premorenosť hlavne v mladej populácii. Samozrejme vírus sa väčšinou stratí aj sám v krátkodobom horizonte...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, mám pravdepodobne chronicky zapal posvy. Liecena clotrimazol/canesten/probitoika boli gynimum. Výplachy rosalgin. Vsetko stale trvá. Výtoky, svrbenie,zápach. Nedá sa to vydržať. Nikto mi iný postup nedal. Môj gyn keďže mam hpv/ všetky okrem 16 a 18, hsil cyt 2,3/ nechal deflagyn a nic viac. Viete mi nieco poradit/odporučiť co začať ine brat,aby pomohlo ?chronicky zapal posvy, ktorý trvá už vyše pol roka. Svrbenie,pálenie,vytok,zápach a počas menštruácie pálenie. Môže byť tento zapal spojený s hpv a zlou cyto? Viete niečo odporučiť, co môžem užívať spolu s deflagynom? Mala som aj rôzne krémy a výplachy s nic. Gynekolog nerieši,ze mam deflagyn a uvidi sa. Ale je to na nevydrzanie.

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Spomenuté cytologické zmeny a prítomnosť HPV vírusu môžu byť čiastočnou príčinou popisovaných ťažkostí. V prípade cytológie HSIL by som užívanie Deflagynu neindikoval. Je nutné kolposkopické vyšetrenie u špecialistu s biopsiou krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, dopĺňam info k mojej otázke. - mám pozit HPV /typy všetky ostatné okrem 16 a 18/. Výsledky cyto 2,3. HSIL. Čaká ma odber tkaniva z krčka na hystológiu. Moja otázka znie, ako to je ďalej so sexuálnym životom? Prenesiem na partnera,resp treba partnera o tom upovedomiť pripadne co sa týka orálneho sexu je nejak rizikový v oboch prípadoch? Pýtam sa preto, keďže hpv ma väčšina sexuálne aktívnych ľudí,mnoho z nich o tom nevie,ako máme postupovať my,čo o tom vieme? Pripadne je šanca,že bude niekedy hpv negat? Vopred ďakujem za odpovede.

30 Sep 2021 - Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou máte vírus HPV obaja, pokiaľ nepoužívate bariérovú formu antikoncepcie. V niektorých prípadoch môže HPV vírus postihnúť aj oblasť hlavy a krku - konkrétne hrtan a hlasivky. Výskyt je však skôr zriedkavý. Šanca na negatívny HPV status je veľká - podľa výsledku biopsie budeme múdrejší. Ten je smerodajný pred ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán docent, mám cyto I., to mám brat že cytológia je dobrá? Nič mi neukázali o rok na kontrolu ďakujem

24 Sep 2021 - Dobrý deň. Cytologický výsledok je v poriadku. Stačí kontrola počas ďalšej preventívnej prehliadky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Z LBC cytológie mi bola zistená ľahká dysplázia krčka maternice a HPV nepovedali mi aký typ. Bolo mi povedané,že si mám kúpiť tabletky Indonal. Dávam si aj papilocare. Kontrola mi bola odporúčaná za 4 mesiace.Chcela by som sa opýtať či to je správny postup. Nemôžem tam mať už rakovinové bunky? Môžem mať s partnerom pohlavný vztyk keď mám to HPV pozitívne? Čo presnejšie znamená tá ľahká dysplázia krčka maternice? Ďakujem

24 Sep 2021 - Dobrý deň, postup je správny. Ľahká dysplázia sa väčšinou vyhojí aj spontánne - preto konzervatívny postup. Cytológia určite nesvedčí o onkologickom ochorení. Pohlavný styk samozrejme nie je zakázaný. Ľahká dysplázia je prvý stupeň (z troch) dysplastických zmien spôsobených HPV vírusom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
poprosím Vás: 16.6.2021 kyretáž stále špinenie,vek 52 rokov-výsledok - fragmenty endometrálneho korpusového polypu, fokálne s atypiami mierneho stupňa -bez iného podsttnejšieho nálezu Po kyretáži bez špinenia super ale kontrola 17.9.2021 utrazvuk v cavum hyperechogénny polyp cca 17x13 mm. záver: uterus myomatosus, polypus endometrialis rec a znovu odporúčana kyretáž. Ďakujem za Váš odborný názor

24 Sep 2021 - Dobrý deň. Recidivujúci polyp je indikáciou na hysteroskopiu - vizualizáciu dutiny maternice pomocou kamery a odstránenie polypu. Samotná kyretáž je len výkon naslepo. Podľa výsledku histológie sa určí ďalší postup. V prípade atypií by som sa prikláňal k odstráneniu maternice aj vzhľadom na nález myómov na maternici a pretrvávajúce špinenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekny den, mam 22 rokov a chodim na pravidelne prehliadky ku gynekologicke. Stale mi vysla cytologia 1 max 2… ale od poslednej kontroly, kt. bola september 2020 kde bolo tiez vsetko v poriadku sa to na dalsej kontrole v sept.2021 zmenilo, cytologia mi vysla na 2-3, s tym, ze okamzite som sa dala zaockovat prvou davkou aj ked mozno uz neskoro, ale predsa proti rakovine krcka maternice… tak isto mi zatial pani Dr. Nasadila liecbu gelom papilocare, kedze sa robili opakovane testy na HPV plus cyt., moze byt nasledne problem s otehotnenim? Alebo co, ak je zena uz tehotna a zistia jej to co mne? Je tam nejake riziko potratu/posk.plodu? Treba popripade brat este nieco na imunitu krcka maternice? Dakujem za odpoved :))

24 Sep 2021 - Dobrý deň. Cytológia II-III predstavuje len minimálne bunkové zmeny. Liečbu máte odporučenú správne. Daný cytologický výsledok nemá vplyv na plánovanie rodiny a ani na prebiehajúce tehotenstvo. V prípade opakovania danej cytológie je vhodné pozrieť krčok maternice pod mikroskopom (dané vyšetrenie sa volá kolposkopia). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, zaujíma ma vakcína Gardasil 9 a Cervarix. Na akom princípe fungujú? A sú na jednotnom princípe? Čítala som, že Cervarix ma lepšiu ochranu proti 16, 18 vírusom. A sú na báze mRNA ? Dáte mi na to odpoved? Ďakujem Táňa

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Obe vakcíny sú rekombinantné - obsahujú zložky proteínového obalu vírusu HPV, voči ktorému si telo vytvára protilátky. Nie sú to mRNA vakcíny. Obe vakcíny majú ekvivalentnú ochranu voči HPV 16 a 18. Nonavalentná vakcína chráni voči širšiemu spektru HPV vírusov vrátane benígnych 6 a 11, ktoré spôsobujú genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán Doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD chcel by som vás poprosiť o radu manželka je v piatom týždni tehotenstva z čoho sa veľmi tešíme, avšak na gynekologickom vyšetrení absolvovala vyšetrenie, ktorého je výsledkom: Atypické dlaždicovité bunky Hight-grade skvamózna intraepiteliálna lézia (HSIL, zahŕňajúcu strednú dyspláziu CIN2, ťažkú dyspláziu CIN3, CIS) Odporúčane- bioptické vyšetrenie. Imunocytochemické vyšetrenie Ki-67/Confirm/30-9/Ventana exprimuje pozitívne Záver: Dôkaz vysokorizikových HPV DNA pozitívne HPV 16 pozitívne HPV 18 negatívne Vysokorizikové HPV: 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 negatívne. Čo by bolo pre nás najvhodnejším riešením je to naše prvé bábätko, ale bojím sa o zdravie manželky. Sme z východu a nepoznáme v našom okolí špecialistu v tejto oblasti a neradi by sme niečo zanedbali. Ďakujem veľmi pekne za každú radu.

30 Sep 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade je jednoznačne indikované kolposkopické vyšetrenie a podľa lokálneho nálezu biopsia krčka maternice. Podľa výsledku sa bude postupovať ďalej ( samozrejme tehotenstvo nie je nijako ovplyvnené ) Zväčša sa krčok maternice ošetruje až po pôrode. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň vážený pán docent. Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc, nakoľko som nenašla nikde odpoveď na moje otázky. Tak k veci. Našla som si priateľa, s ktorým som mala orálny styk( teda ja jemu). Asi týždeň na to, neviem, možno dva, neviem presne, som dostala angínu. Takisto sa mi na pere vyhodil herpes, bolo to obdobie chrípok, asi november, tak som tomu neprispôsobila nejaký súvis. Čítam Vašu poradňu, sem tam je tu zmienka aj o genitalnom herpese. Preto sa priamo pýtam: 1.) Mohla som chytiť na Peru genitálny herpes? Poprípade do úst? Čiže teraz keď budem mať herpes, môžem len tíško trpieť či je to genitálny, či obyčajný. 2.) a potom to je ako? Automaticky sa chytí po nejakej dobe aj tam dole? 3.) je to pravda, že keď ma niekto protilátky proti Hsv1, je sčasti chránený aj pred 2? 4.) aká je pravdepodobnosť, že sa to zanesie na niekoho blízkeho, napr z uteráka, alebo z lyžičky poprípade z pohára? Pán docent, ja viem, veľa otázok no určite si nájdu odpoved aj iné ženy. A ešte dotaz, do roka mávam tak cca 1x herpez na pere, to už vlastne asi od puberty. Tam dole som si nič nevšimla. Ale chcem byt zodpovedná voči sebe aj voči okoliu. Ďakujem

30 Sep 2021 - Dobrý deň. ad 1: oba herpetické vírusy HSV 1 (herpes simplex virus 1) a HSV 2 ( herpes simplex virus 2) môžu spôsobiť vytvorenie genitálneho herpesu ( HSV 1 je skôr typický pre oblasť úst, HSV 2 pre genitálnu oblasť) Inak povedané - áno, mohli ste preniesť vírus HSV (nie samotný genitálny herpes - toto pomenovanie značí len o lokalizácii kožných lézií, nie o špecifickom víruse) z oblasti genitálu do úst. ad 2: herpes sa prenáša len priamym kontaktom (koža na kožu, sliznica na sliznicu) aj to len v čase výsevu lézií. Pri pohlavnom styku ako aj orálnom sexe sa teda vírus môže preniesť na príslušné miesto ad 3: áno, môžeme čiastočne hovoriť o skríženej imunite ad 4: pravdepobnosť je spojená len s akútnym výsevom lézií S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, Je možné pri hpv pozit okrem 16 a 18 nájsť partnera a mat s nim sex,alebo je riziko,že ho ja nakazim a bude mať problém? Od môjho gyn mam zakaz sexuálnej aktivity,ako sa dá prosím s hpv fungovať? Stáleho partnera nemam momentálne a bojím sa,že s hpv ani mat nebudem. Ďakujem za rady

30 Sep 2021 - Dobrý deň. HPV vírus môže zmiznúť z tela v 90% prípadov. Chce to však čas (priemerne 2 roky). Áno, partnera môžete nakaziť, hoci pri správnom používaní bariérovej antikoncepcie sa riziko výrazne znižuje. Preto nevnímajte súčasnú situáciu až tak pesimisticky - absolvujte pravidelné preventívne prehliadky a vyšetrenie u špecialistu ( kolposkopia ). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, potrebujem sa poradit pán doktor, lebo neviem ako ďalej. Som si všimla väčšinou po menštruácii, keď sa sprchujem, poväčšinou na ohanbi, alebo veľkých pyskoch, stále na dotyk akokeby vriedok, alebo cystu alebo niečo, proste to cítiť na prstoch, ani by som si nevšimla, všimneme si počas umývania ináč necítim. Asi o tri dni sa to stratí. Príde mi to, akokeby sa spraví Hrčka niekde na krku, ako nám vraveli mamy že z prechladnutia. Neboli to, nesvrbi, neni to červene, ani hlavička na vypučenie. Len bola som s tým u lekara, nejako nič nevidel, lebo sa to asi vstrebalo. Tak neviem no. Herpes to nebude, lebo čo som čítala sú to vriedok a je to hnisave a bolestivé. Skôr si myslím že upchatá zliazka. Viete prečo sa to robí asi na 8 deň od začatia menštruácie? A vždy na inom mieste? Používam tampóny, hygienu dodržiavam. Len mám úplne stresy všade sa píše o rakovinach. Ak je to cysta, vraj sa to vstrebú, no ako môžem tomu zabrániť? Ďakujem

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Navštívte gynekológa v čase, kedy je kožná zmena prítomná. Podľa popisu to však určite nie je onkologické ochorenie. Skôr sa jedná len o nezhubnú kožnú léziu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň moja mamka má problémy s prsnikom no dlhodobo žije dosť v zlých podmienkach s jedným mužom a nezaplatila rok zdravotnú poisťovňu a teraz má pocit že s prsnikom nemá niečo okej má jeden zväčšený tvrdy a má na ňom fľaky môže to byt rakovina? Či to koze byt aj niečim iným?

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Zväčšenie prsníka, kožné zmeny ako aj zmena konzistencie môžu byť známkami aj zhubného ochorenia. Je nutné čo najrýchlejšie navštíviť gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Som po chemoterapii (ABVD) na Hodgkinov lymfóm, bez ochrany vaječníkov, momentalne mi menštruácie mešká 30 dní, je to bežné po cheme alebo už ju vôbec nedostanem? Prípadne mám vyhľadať svojho gynekológa? Onkológ mi povedal že menzes bude nepravidelný, ale až do poslednej dávky chema mi chodil menzes v pohode, raz meškal 14 dní a potom to nabehlo, momentálne mám pocit že aj hormóny sa mi zbláznili lebo som strašne naladova, neviem to ovplyvniť a vytocia má malickosti, čo som doteraz vôbec nepoznala ...aj manžel si to všimol že som iná, tak dúfam že to už není prechod ? Prosím o odpoveď prípadne radu na koho sa obrátiť. Dakujem a pekný deň prajem

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Áno, môže to byť následok chemoterapie. Kontaktujte svojho gynekológa pre komplexné vyšetrenie ( hormonálny profil, ultrazvuk). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, neviem co robit. Moj novy partner mi povedal ze jeho ex mala vysokorizikove hpv. Ja som mala v minulosti gen. bradavice bradavice (takze mam nizkorizikovy hpv virus) Moze ma partner nakazit vysokoriz. hpv? Co mam robit? Dakujem velmi pekne za radu

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Všetko záleží aj od časového intervalu. Pokiaľ prešiel rok-dva, nemusí byť Váš partner pozitívny a teda Vás nenakazí. Daný interval však nie je pravidlom. HPV vírus môže byť z tela odstránený aj skôr. Eventuálne sa rozhodnite pre bariérovú formu antikoncepcie (kondóm). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 27 rokov, kvôli výskytu HPV vírusu mi bol po polročnom pretestovaní odporúčaný LEEP zákrok. Po hystológii mi bol potvrdený nájdený karcinóm in situ ,resekčné okraje nálezu neboli voľné. Bolo mi odporúčané absolvovať konizáciu aby sa odstránil väčší kus krčka, ktorý by mohol byť ešte napadnutý. Ak sa môžem opýtať, podľa slov môjho gynekológa, je LEEP operácia kvôli spáleným okrajom po rezaní slučkou nutná spraviť ďalej ako by to bolo nožom. Avšak na onkologickom ústave navrhli práve túto metódu. Deti nemám, rada by som mala, a teda by som sa chcela opýtať na výhody a nevýhody metód a prečo bola asi zvolená práve táto. Možno Váš osobný názor, ako by bolo vhodné postupovať. Ďakujem pekne.

30 Sep 2021 - Dobrý deň. Trošku nechápem Vašu formuláciu v prípade voľby chirurgického výkonu. Ak vychádza karcinóm in situ v okrajoch po prechádzajúcej konizácii je možné opakovať zákrok či už metódou LEEP alebo klasicky skalpelom. Metóda LEEP je šetrnejšia pre krčok maternice. V niektorých individuálnych prípadoch sa kontroluje cytológia v kratšom intervale do 3 mesiacov od prvej operácie a následne sa volí operačný postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mame diagnostikovali rakovinu prsníka. Chcem sa opýtať kde na Slovensku je najlepšia klinika co sa týka liečby rakoviny prsníka. Kde im pacienti nie sú ukradnutí. Ďakujem vopred za odpoveď.

28 Sep 2021 - Dobrý deň. Existuje viacero centier na Slovensku, ktoré sa venujú prsníkovej chirurgii. Sám sa venujem danej problematike. Či už je to BA, BB, MT alebo onkologické centrá na východe Slovenska...myslím si, že je z čoho vyberať aj čo sa týka kvalitných pracovísk. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den chcela by som sa spytat v roku 2014 ma akutne operovali kvoli podozreniu na slepe crevo.Bola to moja prva operacia.Operacne vykony adhesiolysis,revizia dutiny brusnej ,drenaz.Mala som vzrasty .S priatelom sa snazime rok o babetko .Je mozne ze by sa tie vzrasty mohli vratit a preto sa nedari? Dakujem

28 Sep 2021 - Dobrý deň. V prvom rade je po roku nutné konzultovať centrum asistovanej reprodukcie. Pokiaľ boli v minulosti podobné problémy, zápal mohol postihnúť aj vajíčkovody alebo príslušný vaječník. Zrasty môžu byť mechanickým faktorom, ktorý bráni otehotnieť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, pán doktor. Som veľmi rada, že mám možnosť položiť Vám otazku týkajúcu sa môjho problému, aj takýmto spôsobom. Som 6 mesiacov po pôrode, dcérka sa narodila v 39tt vyvolaným pôrodom kvôli hepatopatii v tehotenstve. Otehotnela som vďaka IVF kvôli veľmi nízkej hladine AMH vo veku 39 rokov. Už počas tehotenstva som mala výtok, ktorý mi nespôsoboval problémy a pripisovala som ho samotnému tehotenstvu. Po pôrode výtok neprestal, najskôr som ho pripisovala čisteniu maternice a pôrodných ciest, neskôr som myslela, že mi každú chvíľu príde menzes. Ten mi prisiel po cca 5 mesiacoch po pôrode, ale výtok nezmizol. Je hlienovitý ale redší, mierne sfarbený dožlta, nespôsobuje pálenie ani svrbenie, vôbec nič, len je. Neustále musím nosiť intimky, v lete do plaviek tampóny. Skúsila som Gynimun, Silvercaps tablety, minuly týždeň opäť Gynimun. Nič nepomáha… samozrejme, riešila som to so svojou gynekologičkou, ktorá pri kontrole nevidela nič, žiaden zápal ani nič podobné a kultivácia vyšla v poriadku. Odporučila mi preventívne probiotiká, ktoré som už aj predtým užívala. V minulosti som mala robenú konizaciu krčka a porod mi vyvolávali medikamentozne a aj mechanicky (balónikom). Chcela som sa Vás opýtať, či ste sa s niečim podobným počas svojej praxe stretli, či by bolo vhodné nejaké ďalšie vysetrenie alebo je to bežné a neostava mi nič iné, len sa s tým naučiť žiť? Veľmi pekne ďakujem. Oľga

28 Sep 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ máte všetky kultivačné vyšetrenia (aj špecifické na mykoplazmy, ureaplazmy, chlamýdie) v poriadku, takisto aj cytologické vyšetrenia po konizáci, nemali by ste sa obávať. Výtok môže byť spôsobený aj hormonálnymi zmenami. Takisto po pôrode počas hojenia krčka maternice, môže byť podobný dlhodobý výtok. Vodnatý výtok dokonca býva aj po konizácii ako súčasť reparačných mechanizmov. Absolvujte pravidelné preventívne prehliadky, v prípade zhoršenia prejavov, krvácania, bolestí treba navštíviť gynekológa hneď. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor, bola som očkovaná vakcínou Cervarix. Chcem len vedieť nakoľko som chránená pred možnou rakovinou, určite je Gardasil lepšia no nebola mi ponúknutá tá možnosť. Lekár vravel že Cervarix ma aj veľký vplyv na skríženú reakciu, a vlastne chráni aj pred inými typmi, no najviac 16 a 18. A ešte by ma zaujimalo či tieto dve odlišne vakcíny fungujú na jednom princípe, alebo inac? A viete mi povedať u Vás z praxe , mávajú problém aj ženy ktoré boli očkovanie Cervarixom? Môj doktor mi povedal že vakcína je postačujúca. Ďakujem

28 Sep 2021 - Dobrý deň. Princíp vakcín je totožný, len jedna chráni voči väčšiemu počtu vírusov. HPV 16 a 18 sú zodpovedné za 70 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice. Voči týmto vírusom ste chránená. Áno, existuje aj skrížená reaktivita, ale do akej miery - to Vám nikto presne nepovie. Samozrejme ste efektívne chránená voči najnebezpečnejším vírusom - preto si myslím, že vakcína je dostatočná. Existuje aj možnosť preočkovania Gardasilom; to by som ale zvážil. Nie je to nutnosť, pokiaľ máte stáleho partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pekný deň prajem pan Doc.MUDr.Kúdela prosím vás mám problém už asi 3 dní ma boli ľavá bradavka a dnes ráno som si stade vytlačil hnis a aj kúsok krvi viete mi povedať alebo ma nasmerovať co je to za problém a ci je to u muža normálne ci sa jedna o daaky proces hormónov alebo niečo také pondelok pôjdem nastivit lekara

28 Sep 2021 - Dobrý deň. Zápal v popisovanej oblasti je u mužov zriedkavý, ale môže sa objaviť ako kožná zmena, eventuálne zapálený folikul. Druhou stránkou mince je aj zmnoženie samotnej žľazy, ktorá spôsobuje gynekomastiu (zväčšenie prsníka) u mužov a tým predstavuje vyššie riziko aj pre vznik rôznych patologických procesov. Jednoznačne by som navštívil Vášho lekára, dá sa dokonca doplniť aj ultrazvukové vyšetrenie podľa klinického nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, moja otázka: Po vypálení genitalne bradavičky mi lekár odporučil očkovanie Gardasil 9. Samozrejme som to podstúpila. Robil mi aj kolposkopiu, a povedal, že na krčku vidí nejakú teraz neviem či mapku, alebo ranku. A viac k tomu nic. Napriek tomu mi pichol vakcínu, nič bližšie nevysvetlil. Bolo to správne? Nemal mi vziať nejaký ster? Asi 4 mesiace predtým som bola u neho na preventivke a výsledky boli dobre, no robil mi klasickú cytologiu, nie rozšírenú. Je tento postup správny? Neoslabí to účinnosť vakcíny? Tá “ranka” alebo mapa, nepočula som dobre kvôli Rúšku. A ešte dotaz, nemám výtok, nespinim. Ďakujem Alex

26 Sep 2021 - Dobrý deň. Je ťažké sa vyjadriť k nálezu Vášho doktora, ale vzhľadom na negatívnu cytológiu môže ísť len o fyziologické zmeny na krčku maternice. Niekedy prestavba povrchu krčka maternice (napr. po pôrodoch) zanecháva dojem takých mapovitých ložísk. Vakcína bola indikovaná správne - jej účinnosť nebude oslabená. I naďalej absolvujte preventívne prehliadky s odberom kontrolnej cytológie od poslednej návštevy u Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, čítam Vašu poradňu, rada by som sa Vás niečo opýtala. Týka sa to herpes vírusu, ak som dobre pochopila, dá sa chytiť aj do oblasti úst a krku napr pri orálnem sexe. Len sa chcem opytat, ak sa žena nakazí a nevie že je nakazená a má deti, môže to preniesť na ne? Napr pri bozku, pri kŕmení z lyžičky, či môže ten vírus preniesť na svoje dieta, hoc o tom nevie, že nejaký vírus má. Keď som mala priateľa, dosť často som mávala angíny, no ako čítam na nete, niekedy si človek myslí že má angínu a môže to byť herpesová infekcia. A tým že mám dieta, mám iste obavy. Ďakujem

26 Sep 2021 - Dobrý deň. Samotný prenos infekcie sa prejaví klinickými znakmi - herpetickými vyrážkami (inkubačná doba je cca 2-12 dní). Inak povedané v drvivej väčšine prípadov by ste vedeli, že ste sa nakazili. Šanca prenosu na dieťa je teda takmer nulová, pokiaľ ho nebozkávate s aktívnym herpetickým ložiskom na perách. Hoci herpes v oblasti ústnej dutiny má niekedy podobné počiatočné prejavy ako niektoré respiračné infekcie, odlíšenie od angíny by malo byť jednoznačné. Herpes je nákazlivý iba počas výsevu typických vyrážok, inak je človek len nosič vírusu a nemôže nakaziť druhého. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň môžem sa opýtať dňa 27.8 som bola u ginekologa pred operáciu prsníka povedal, že niesom tehotná 30.8 ma operovali v celkovej anestézii ale 17.9 som zistila, že som tehotná robila som si test ukázal že 2+3 to 4 až 5 týždeň tehotenstva môže celková narkóza ublížiť plodu alebo plod bude nejako postihnutý ďakujem za skorú odpoveď Jarka

26 Sep 2021 - Dobrý deň. Je veľmi veľa žien, ktoré podstúpili operáciu v čase, keď už boli tehotné a nevedeli o tom. Áno, prvý trimester je najrizikovejší, avšak samotná operácia prsníka ( predpokladám nezhubný nález) nemohla trvať dlho. Možné je pre istotu skonzultovať klinického farmakológa ohľadom vplyvu konkrétnych liekov na plod. Ja si osobne myslím, že v tehotenstve môžete pokračovať kľudne ďalej.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, stalo sa mi to prvýkrát že krvácam v priebehu ovulácie, ale čítala som že takéto krvácanie by malo trvať len 2-3 dni. U mňa to trvá už týždeň, nie je to intenzívne, hoci boli dva dni keď by som to porovnala k slabšej menštruácii. Je to do ružovkasta sfarbená krv s priesvitným výtokom. Mám diagnostikovaný LSIL a liečim sa Indolom a gélom Papilocare, ktorý som teraz vynechala kvôli krvácaniu. Na preventívke som bola pred mesiacom a všetko bolo v poriadku. Mám ísť zase na vyšetrenie alebo je takéto ovulačné krvácanie v poriadku?

15 Sep 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ ste v minulosti žiadny podobný problém nemali, je vhodné navštíviť zmluvného gynekológa. Krvácanie môže byť spojené s ovuláciou, ale takisto môžete krvácať aj z krčka maternice. Preto by som radil vyšetrenie u Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať čo znamená: záver:dysplasio mammae bilat,BI-RADS 0 bilat?Ďakujem Yomi

15 Sep 2021 - Dobrý deň. V prípade kategórie BIRADS 0 je nález na ultrazvuku/mamografii nehodnotiteľný. Je nutné ďalšie doriešenie stavu - či už doplnenie magnetickej rezonancie alebo biopsie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer. Chcem sa spýtať či môžem v tehotenstve späť na brušku. Som v 17 týždni tehotenstva

16 Sep 2021 - Dobrý deň. Sama si nájdete najvhodnejšiu polohu (na boku a pod.). Vo vyšších týždňoch sa neodporúča spať na brušku (ani sa to anatomicky nedá). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. Doc. MUDr. Kúdela, pred rokom som mala zhoršenú cytológiu 2-3 Ascus. 2 x po sebe mi vyšli rovnaké, zhoršené výsledky. Preto som bola odoslaná k špecialistovi. Pred 7. mesiacmi mi bol diagnostikovaný HPV 16 a kondylómy (na krčku a na vonkajších stranách pošvy). 6 mesiacov som brala gél. Kontrola po 7. mesiacoch Hpv 16 pozit. a pretrvávajú kondylómy. Doktor mi navrhuje očkovanie a lieky na podporu imunity. Je možné zbaviť sa kondylómov chirurgicky, alebo čakať na ďalšiu kontrolu o 6 mesiacov, dať sa zaočkovať a brať lieky. S priateľom by sme chceli dieťa. Ďakujem za rady.

16 Sep 2021 - Dobrý deň. Rozhodnutie ohľadom možnej chirurgickej liečby závisí aj od rozsahu kondylómov a zmien v čase (či pribúdajú alebo je nález rovnaký). Očkovanie je určite na mieste, ja by som ale uvažoval aj nad laserovou operáciou, pri ktorej sa kondylómy spália. Následne by ste boli chránená pre opakovanou infekciou prostredníctvom očkovania. Je však nutné riešiť aj partnera - pokiaľ má aj on hoci len mierne príznaky, je nutné liečiť aj jeho. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán Dr.v prvom rade som veľmi šťastná,že som natrafila na túto stránku kde ste vy.Velmi si vážim Vašu prácu ste skvelý odborník a bol ste aj pri mojom pôrode.Stale som nenabrala odhodlanie v Martine zmeniť gynekológa.Mam hormonálny problém S_Testosteron:5,59nmol/l(0,4-3,75),S_Androstendion:29,0nmol/l(1,0-11,5),FAI %:8,71%(0,29-5,62) v zatvorkach je rozsah ref.hodnot. Mám viac mužských hormónov nepravidelnú cyklus,PCO endokrinologia úplne v poriadku bola som.Gynekolog mi chce nasadiť duphaston na tri mesiace mne sa to nezdá ako dobrá voľba zastaviť mi úplne cyklus.Hormonalnu antikoncepciu nemôžem kôli trombofiliam.Mam padajúce vlasy,priberanie problém s pleťou.Prosim Vás čo by ste odporučil ako to vyriešiť? Ďakujem za odpoveď s pozdravom Zuzana A.

16 Sep 2021 - Dobrý deň. Všetky Vaše príznaky súvisia s vysokými hladinami androgénov. Prvé opatrenie je režimové - je nutné schudnúť na základe hlavne upravenej diéty a primeranej fyzickej aktivity. Gestagény sú voľbou v liečbe PCOS, avšak najlepšia je kombinovaná forma antikoncepcie. Keďže je u Vás kontraindikovaná, jedinou voľbou sú práve gestagény, ktoré ale neznižujú hladiny androgénov. Alternatívou je aj napr. teliesko s gestagénovou zložkou. Ďalšie lieky, ktoré je možné užívať sú : metformin ( užíva sa aj v prípade cukrovky ), spironolakton (blokuje napr. androgénne účinky na kožu). Otázkou je, či ešte plánujete ďalšie tehotenstvo. V tom prípade je nutné konzultovať príslušné reprodukčné centrum. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, mám pozit HPV /typy všetky ostatné okrem 16 a 18/. Čaká ma odber tkaniva z krčka na hystológiu. Moja otázka znie, ako to je ďalej so sexuálnym životom? Prenesiem na partnera,resp treba partnera o tom upovedomiť pripadne co sa týka orálneho sexu je nejak rizikový v oboch prípadoch? Pýtam sa preto, keďže hpv ma väčšina sexuálne aktívnych ľudí,mnoho z nich o tom nevie,ako máme postupovať my,čo o tom vieme? Pripadne je šanca,že bude niekedy hpv negat? Vopred ďakujem za odpovede.

15 Sep 2021 - Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou máte HPV vírus obaja. V prípade HPV infekcie u mužov však vo všeobecnosti hovoríme o kratšie trvajúcej infekcii. Ďalej je veľká šanca, že obaja budete časom negatívny. Podobné HPV infekcie miznú vo väčšine prípadov do 24 mesiacov. Biopsia krčka maternice je indikovaná na základe cytologického výsledku ako aj výsledku HPV testu. Cytologický výsledok neuvádzate, preto sa neviem konkrétne vyjadriť ohľadom ďalšieho postupu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mam 31 rokov a celé roky som nemala žiadne gynekologické problémy. Avšak začiatkom roka 2021 mi na cytologii zistili ze mam AGC (NOS) bližšie nešpecifikovatelne zmeny. Doktor mi predpísal papilocare na 4 mesiace a potom kontrola. V máji som bola na trhani zubu, po ktorom mi doktorka predpísala Augmentin a hneď na druhý deň som po prvýkrát v živote dostala vagin. mykozu. Výtok, svrbenie, pálenie, žltý moc. Doktorka povedala ze občas sa to stane a nech to preliečim u gynekológa. Už 4 mesiace to však liečim s nim bez zmeny. Mala som vaginálne čipky, 3x rozny krém, tabletky mycomax (6x), hádam všetko možné a nič. Stále mám s tým problém. A keď mi za tohto stavu vzal nové cytologicke stery tak sa mi výsledky zhoršili. Tak som začala sama brať ženské probiotika, enzýmy, aj candistop. Hoci som brala ten papilocare a snažila sa riešiť aj mykozu.. Aktuálny výsledok je: ASC US (atypické ak a možné bunky neisté ho významu). Mohli by ste mi prosím poradiť čo robiť v prípade výsledkov a hlavne mykozy? Už je to fakt nepríjemné. Ďakujem vám veľmi pekne.

15 Sep 2021 - Dobrý deň. Liečbu akéhokoľvek pretrvávajúceho zápalu je nutné prispôsobovať podľa výsledku kultivačných vyšetrení a citlivosti. Dobré je doplniť aj špecifickú kultiváciu - mycoplasmy, ureaplasmy, chlamýdie. Plus by som odporúčal preliečiť oboch partnerov. Ak nie je lokálna liečba účinná, treba ju doplniť liečbou systémovou. Pri antibiotikách pozor na ich nežiadúce účinky, a to pomnoženie práve kvasinkovej flóry. Liečbu treba kombinovať s probiotikami, lokálnymi výplachmi ( Rosalgin a pod.) Opakované cytologické zmeny, ktoré popisujete ( AGC/ ASCUS) sú vhodné aj na kolposkopické vyšetrenie u špecialistu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa len opytat som očkovaná vakcínou Gardasil 9, tretia dávka odložená kvôli vakcíne proti Covid 19. Prvá dávka 1.3.2021 druha dávka 3.5.2021. Potom po dvoch mesiacoch očkovanie na kovid a preto sa chcem opytat, kedy si mám dať tu tretiu dávku aby bola efektívna cela Vakcinacia? 2.) dokážu ma pred bradavičkami ochrániť už tie dve dávky? Aká je pravdepodobnosť že môže ešte nejaká vybehnúť? ( v minulosti som mala dve ploche z vonku) 3.) našla som si takú akokeby hrčku na vonkajšej strane, keď som natiahla kožu, zdalo sa tam niečo biele, neviem či tukové, alebo z chĺpku že zle rastie, neviem, ihlou som si to vytlačila, celé to zahnisalo a natrela som framykoinom. Nebolo to veľké, možno polovica zo špendlíkovú hlavičky, preto sa chcem spýtať? Čo v takom prípade? Pučiť to? Nepučiť to? Iba potrieť? Bála som sa či sa nevracia bradavička, lebo stále neviem či mi zatiaľ tie dve dávky boli dosť. A lekár v dnešnej dobe radi po telefóne, výpučte to a dajte framykoin. Ďakujem

11 Sep 2021 - Dobrý deň. Viaceré štúdie udávajú výraznú efektivitu už po prvej dávke, avšak doteraz nie sú relevantné dáta, ktoré by odporúčali podanie len 1 dávky v praxi. V tomto sú aj výrobcovia ešte opatrní. Tretia dávka predstavuje tzv. boost dávku, u mladých dievčat vo veku 12-13 rokov sa tretia dávka vôbec nepodáva. Osobne nie som odborník v imunológii - danú kombináciu je vhodné konzultovať s príslušným špecialistom. Tretia dávka u Vás vychádza na september, ja by som ukončil očkovaciu schému podľa rozpisu. Pokiaľ sú kožné lézie charakteru tukových alebo hnisavých vyrážok, nie sú to bradavičky spojené s HPV infekciou. Hnisavý obsah je možné vytlačiť preč a lokálne ošetriť aj napr. Framykoinom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den má Danu už 13 rokov v kuse je to zle ? chcem sa opytat dá sa to vybrat ?

11 Sep 2021 - Dobrý deň. Teliesko by nemalo byť zavedené dlhšie ako 5 rokov. Navštívte Vášho gynekológa, ktorý by Vám ho mal vybrať a eventuálne vložiť nové teliesko, pokiaľ budete mať záujem. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň , chcela by som sa sa opýtať či by kultivacia z pošvy odhalila HPV vírus , a trichomoniazu... 2. Otázka či odber z cytologie odhalí trichomoniazu poprípade , HPV, chlamýdie. Ďakujem

11 Sep 2021 - Dobrý deň. Klasická kultivácia Vám HPV vírus neodhalí..takisto trichomonas. V cytologickom preparáte však zmeny spojené s trochomoniázou vidno, event. je identifikovateľný aj prvok samotný...podobne nepriame známky HPV alebo chlamýdiovej infekcie možno pozorovať na morfológii buniek. Na dôkaz HPV sú určené HPV testy a takisto špecifická kultivácia pre chlamýdie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán docent prosím poraďte mi, som zúfalá. Mám 34 rokov a jedného syna, s priateľom ale už po nezhodách spolu nežijeme. Bol to môj prvý sexuálny partner. Rozišli sme sa presne pred 5 rokmi, keď mal syn jeden rok. Dovtedy bol môj zdravotný stav dobrý, potom mi pri prehliadke lekár diagnostikoval pohlavnú bradavicku na vonkajšej strane a následne mastickami povypaloval. Cytologiu mi robil klasickú, vždy bola dobrá a kolposkopicky nález je 1. Ja som sa zo strachu pred bradavičkami šla preočkovať Gardasil 9. Len čítam teraz na strane Mercku že vakcína nezaberie ak je vírus v tele. Čiže na bradavičky mi bolo tým pádom zbytočne sa očkovať? Lebo ja neviem či niekde ešte mohli byt? Čo ak boli napr na krčku a lekár si nevšimol a zaočkoval ma? Alebo niekde kde lekár mohol prehliadnuť? Čítala som že sa z toho robí aj papilomatoza hrtana, z oralneho sexu. Čiže keď som aj mala orálny sex s partnerom, je otázka času kedy tu pliagu chytím aj do hrtana? A ešte môže/ mohol niečo chytiť aj môj syn? Keď mu oblížem lyžičku, dám pusu, poprípade som oblízala cumlík? Ja neviem čo mám robiť? Ja som zúfalá.

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Osobne si myslím, že po liečbe už v tele vírus nemáte. Cytológia aj kolposkopia sú negatívne - vírusové kondylómy na krčku sú typickej štruktúry - určite by ich doktor videl. Očkovali ste sa efektívnou vakcínou ,ktorá Vás bude chrániť pred budúcimi infekciami. Vírus vo Vašom tele s drvivou pravdepodobnosťou nie je. Môžete byť pokojná aj čo sa týka prenosu infekcie na syna a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na výsledky z mamografie. PP: Denzny typ, benígne mikrokalcifikáty, bez spikúl, axily voľné bez pathzmien, naznačená opacita. ĽP: Denzný typ, bez pat.mikrokalcifikátov a spikúl, axily voľné. Záver: denzný typ prsníka, opacity,vs.cysty. Prečo ma na USG objednali až takmer o necelé tri mesiace?

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Podľa popisu je na oboch prsníkoch bohato zastúpená žľazová časť - denzný typ na mamografii (pozn. prsník je tvorený tukovým a samotným žľazovým tkanivom ). K objednaniu sa neviem vyjadriť - väčšinou sa ultrazvuk robí súčasne s mamografiou, hlavne v prípade denzných typov, kde mamografia stráca citlivosť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Manzel ma dignosikovanu rakovinu prostat s metastazami do kosti.Berie chemoterapi a vsetku liecbu,ktoru mu doporucila onkologicka a urológia,napriek tomu mu hodnoty onkomarkerov enormne stupaju.zacinam mat pochybnosti o spravnosti liecby. Prosim vas,cim by sa dali tieto hodnoty znížiť? Pomohol by mu doplnok Penoxal,alebo nieco ine,popr.liecba Ovosanom? Moc vas prosim o radu,lebo zmenil aj stravu, nefajci.. velmi zle tito vysledky vplyvaju na jeho psychiku a začína byť depresivny.mal problemy s červenými krvinkami,ale tie sa mu po troch transfuziach zacali upravovať.moc pekne vas prosim o radu,lebo jeho chorpba zle vplyva na celú rodinu a hlavne na mňa,uz som mala tri mozgové prihody a zacina mi robiť orooblemy ho moralne podporovať,kedze us som aj sama na liekoch oroti depresii a úzkosti.Je nieco,co by mu aspon ciastocne znizilo onkomarkery? Moc pekne dakujem a zostavam s pozdravom. Bartosovicova

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Rád by som Vám poradil, ale daná diagnóza nepatrí do odbornosti gynekológie a pôrodníctva. Je nutné konzultovať klinického onkológa ohľadom ďalšieho postupu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, dnes mi prišlo výsledky brali mi výter krcka maternice, zistilo sa ze mam hpv vírus a nábeh na rakovinu o 4 mesiace bude kontrola povedala gynekologicka ze si mam kúpiť vaginálny gél, bojím sa toho vírusu neviete mi pomôcť ako to vyliečim dakujem

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Určite nemáte nábeh na rakovinu, pokiaľ máte doporučený len konzervatívny postup s použitím vaginálneho gélu a kontrolou o 4 mesiace. Daná lokálna liečba býva účinná v prípade HPV vírusu - ďalší postup sa stanoví podľa kontrolnej cytológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám na Vás zopár otázok. Už dlhšiu dobu pociťujem také pálenie- svrbenie v pošve. Asi pol roka. Môj gynekológ mi vzal ster na asi kvasinky, neviem vravel len že zoberie stery a boli negatívne. Dodatočne som si dala urobiť test na HIV, syfilis, kvapavku - negatívne. Neberiem žiadne lieky, cukrovku nemám, cukor v norme. Už mi lekár naznačil že si asi len domyslam. Nemám ani výtok, cytológia v poriadku som 4 roky vydatá a pred tým jeden partner. Takze žiaden promiskuitný život. Len sa chcem opytat, mám si dať vyšetriť hormóny? Alebo čoho sa mám dožadovať? Ureaplazma, mykoplazma? Nevyznám sa do toho, poprípade nejaký stafylokok? Čo mám pýtať aké vyšetrenie? Ja som akokeby na mŕtvom bode. Ja si uhradím aj sama len neviem čo. A bola som aj na kožnom, lekár nevidel nič a pokrčil ramenami, vraj to môže byť alergia. Ale na čo? Lieky neberiem, spodné prádlo mám bavlnené a hygienu dodržiavam. Gatky ešte vždy prezehlim, kým oblečiem. Neviem ako ďalej. Môj vek 35. Váha 90kg. Neliečim sa ani na štítnu žľazu, výsledky z krvi boli dobre. Ďakujem za odpoved . N

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Ešte by som skúsil špecifickú kultiváciu : chlamýdie, mycoplasmy a ureaplasmy. Hormóny by som nevyšetroval. Skúste pravidelne užívať probiotiká , event. aplikovať lokálne výplachy pošvy - napr. Rosalgin. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem sa opytat mam folikularnu 4 cm cystu ovaria ktora sa nezvacsuje z MR a zo sona ako mozny endometrion. Onkomarker 125 nemam zvyseny ale 19-9 mam znacne vysoky a dalej sa zvysuje az na uroven 900. Cakam na operaciu cysty. Gynekologicka povedala ze to moze byt aj zhubne. (Bola som na MR celeho brucha bez pripravy criev bez kontrasnej latky a aj na kolonoskopiu vsetko bez nalezu) Naozaj to tak moze byt ze tam moze byt nieco zhubne resp mali ste uz taky pripad ? Mam 40 rokov, bez partnera, nikdy nehotna.

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Marker CA 19-9 nie je až taký typický pre gynekologické problémy. Skôr sa spája napríklad s pankreasom, žalúdkom, žlčníkom a podobne. Pri endometrióze býva skôr zvýšený marker Ca125. Diagnostická laparoskopia je určite vhodná - podľa nálezu sa bude postupovať ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý vecer pan Docent.Mam otazku ohladne hrcky v prsniku menila som teraz gynekológa a este sa mi nepodarilo sa dostat na sono...No proste na ľavom prsniku asi 5 cm od dvorca z vnútornej strany sa mi objavil nejaky utvar alebo hrcka ked si to stlacim boli to a bolesť ide az do lopatky a tiahne sa to az ku krku casto ma bolieva aj lava ruka... prosím Vas dokym pojdem na sono viete mi trosku aspon nacrtnut co to moze byt?mam 32 rokov a dve deti dakujem

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Bez klinického vyšetrenia je veľmi ťažké sa vyjadriť k nálezu. Vzhľadom na vek to bude skôr drobný fibróm (nezhubný nález). Je nutné sonografické vyšetrenie. Bez výsledku sa ani Váš lekár nepohne ďalej. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry vecer, rada by som sa poradila ohladne mojho prsnika. Este pocas dojcenia som si cca 4 mesiace dozadu vsimla v blizkosti bradavky cerveny fliacik. Predpokladala som ze je to z dojcenia a ze ro zmizne. Dojcenie som ukoncila asi mesiac dozadu. Fliacik mi zostal ale momentalne mi to v strede sfialovelo az scernalo by som povedala dookola je to cervene na dotyk bolestive nie velmi ale je to citlivejsie. Je to aj teple. Planujem ist za gynekologom s co najkratsom moznom case. Na sono prsnikov som objednana 13.9. Avsak rada by som sa poradila aj touto formou ci moze ist o rakovinu prsnika. dakujem velmi pekne za vas cas. S pozdravom Alena Micekova

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na popisovaný nález nepredpokladám, že sa jedná o zhubné ochorenie. Skôr je to následok dojčenia - kedy je hlavne povrch bradavky výrazne mechanicky zaťažovaný. Sonografické vyšetrenie napovie viac ohľadom ďalšieho postupu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v januári 2021 mi bol vo veku 40 rokov diagnostikovaný invazívny duktálny karcinóm prsníka (pT2, pN0 (0/4), L1, G3, E0, Mx). ER 100%, PR 30%, Her2: negatívny (IHC Score 0), Ki-67 30%. V januári mi bol tumor o veľkosti 2,5 cm operačne odstránený, so zachovaním prsníka, rovnako mi boli odstránené aj 4 lymfatické uzliny, ktoré boli čisté. Bol mi robený aj Oncotype DX breast recurrence Score test s výsledným skóre 52, teda s absolútnym odporúčaním chemoterapie. Podstúpila som teda 4 cykly chemoterapie (Taxotere, Endoxan) a po ukončení chemoterapie 33 ožarovacích frakcií (33x2Gy) zachovaného prsníka. Bola som odoslaná aj na genetické testovanie, ktoré bohužiaľ odhalilo mutáciu BRCA2 génu. Genetička odporúča okamžité odstránenie vaječníkov a neskôr aj pŕs (s ich následnou rekonštrukciou). Lekári ma chemoterapiou dostali umelo do postmenopauzálneho stavu (hladiny estrogénu sú na postmenopauzálnej úrovni) a začala som užívať inhibítor aromatázy v rámci hormonálnej liečby rakoviny prsníka, ktoré zrážajú hladinu estrogénu na minimum. Môj ošetrujúci gynekológ je rázne za odstránenie vaječníkov na základe odporúčania genetičky a dokonca aj za odstránenie maternice, keďže rakovina maternice je druhý najčastejší gyn. nádor (hoci s mutáciou BRCA2) nesúvisí. Doteraz som nemala vôbec žiadne problémy ani s vaječníkmi, ani s maternicou, mávala som pravidelne menštruáciu s priemerným krvácaním, ktorá mi zmizla po tretej dávke chemoterapie. Deti bohužiaľ nemám a rozhodnutie o takto radikálnej operácii navyše, keď sú vaječníky a maternica v poriadku, teda aspoň podľa vyšetrení, je pre mňa veľmi ťažké. Dôvodom odporúčania je diagnostikovaný invazívny nádor prsníka s vysokým gradingom a potvrdená BRCA2 mutácia. Odstránenie vaječníkov vidia ako jediný možný spôsob eliminácie rizika rakoviny vaječníkov, ktoré tu je. Zároveň to pomôže aspoň čiastočne eliminovať riziko recidívy rakoviny prsníkov. Aký postoj by ste v mojej situácii zaujali vy prosím?

11 Sep 2021 - Dobrý deň. Daný postup je nutné voliť na základe konzília odborníkov (genetik, gynekológ, onkológ, chirurg, odborník v asistovanej reprodukcii). Pokiaľ nemáte deti a rozmýšľate nad tým, konzultujte v krátkom čase špecializované reprodukčné centrum. Sú rôzne možnosti foriem asistovanej reprodukcie (zamrazenie embryí a pod.). Samozrejme pri liečbe aromatázovými inhibítormi sa otehotnieť nedá. Ja by som určite prsné žľazy po 40tke preventívne odstránil. Odstránenie maternice nie je v uznávaných odporúčaných postupoch. Daná mutácia BRCA2 hlavne ovplyvňuje prsnú žľazu a vaječníky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor, prosím o radu. Teda neviem, čo si myslieť. V piatok som dostala výsledok z resektoskopie pre krvácanie z maternice v prechode.Histológia:fragmenty korporálneho endometria s obrazom komplexnej hyperplázie s atypiami(endometriodná intraepiteliálna neoplázia)-ložiskovo nemožno vylúčiť prechod do dobre diferencovaného endometrioidného endometriálneho adenokarcinómu bez iného podstatného nálezu.Pán doktor povedal, že maternica musí von preventívne, ale diagnózu stanovil zhubný nádor endometria. Nakoľko som na tom psychicky zle, tak sa chcem opýtať, či poďľa histológie sa dá zistiť, či tá rakovina tam už je alebo nie.Lebo nevie to ani patológ ani môj lekár. Bolo mi povedané, že patológ nedá ruku do ohňa, že tam rakovina už nie je.Neviem, dúfam, že tomu porozumiete a vopred ďakujem za skorú odpoveď. Pekný deň prajem.

11 Sep 2021 - Dobrý deň. Či už pri diagnóze atypickej hyperplázie alebo endometriálnom karcinóme (dobre diferencovanom) je postup rovnaký - odstránenie maternice a vaječníkov. Patológ má niekedy problém stanoviť presnú diagnózu vzhľadom na limitovaný a fragmentovaný materiál. Definitívna diagnóza bude až zo samotného preparátu maternice po operácii. Ak to aj bude dobre diferencovaný karcinóm, jedná sa o nález s veľmi dobrou celkovou prognózou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, p. Doc. MUDr.Erik Kúdela, PhD. Som Matkou 5- deti, môj posledný pôrod január 2021.Dňa:16.03.2021 som si dala vložiť vnútromaternicové teliesko CuT 380 A . Bola som u doktora 12.07. 2021 žiadala som , aby mi vybral vnútromaternicové teliiesko-CuT 380 A. Po vybratí telieska mi hneť robil ster na skríngové,cytologické vyšetrenie krčka maternice. Vážený pán:Doc.MUDr.Erik Kúdela,PhD.chcela by som sa vás opýtať že či má vplyv na výsledok cytologického steru. to že mi pán doktor robil ster hneď ako mi vybral danu. A prosím vás chcela by som vedieť čo sa má robiť dalej s nálezom s citológie . Nebolo mi povedané dostatočne skoro nič len to že ster treba opakovať po roku aj to keď som sa pytala ja . Zhodnotenie Cytologie. Abnormálne Skvamózne bunky neznámej signifikacie (ASCUS) PAP II-III Za odpoveď vám vopred ďakujem.

11 Sep 2021 - Dobrý deň. Medené teliesko vo všeobecnosti nemá vplyv na cytologický obraz. Váš výsledok predstavuje len mierne bunkové atypie, ktoré sú najčastejšími zmenami na cytologických preparátoch. V tomto prípade je na mieste len konzervatívny postup a kontrola cytológie o 6 mesiacov. Do ďalšej kontroly skúste aplikovať lokálne probiotiká ( niekedy je na príčine takýchto cytológií nepoznaný zápal) eventuálne kombinovať liečbu s vaginálnymi gélmi ako je Papilocare/Deflagyn a i. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň . Chcela by som sa poradiť . V októbri minulého roku som mala u ženského doktora výsledky : fragment endorcevikalnej na povrchu krytý metaplastickym dlaždice im epiletom s obrazom HSIL. HPV 16 pozit. Proliferecna aktivita Ki67v 2/3 hrúbky epiletu Bola som na konizacii krčka maternice . Výsledky po boli také isté lebo sa všetko nedalo preč . Keď že mám 29rokov nechali to do septembra tak či sa to nespraví. No spozorovala som minulý mesiac mi menštruácia prišla o 5dni skôr čo sa mi nikdy nestávalo skôr meškala. A momentálne mám 13dni do menštruácie a dnes som začala slabo špiniť a mať slabú krv vždy po utreti . Momentálne čakám na výsledky z cytologie Som z toho už na nervy . Môže byť tento aktuálny problém kvôli krčku že sa niečo zhoršilo ? Ako sa bude pokračovať ďalej ? Dakujem za odpoveď

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Chirurgický výkon na krčku maternice nemá vplyv na reguláciu menštruačného cyklu. Krvácanie však nemusí byť iba menštruačné - môžete krvácať aj z krčka maternice (pokiaľ sa povrch krčka po konizácii nezahojil správne). Počkajte na výsledok cytológie, eventuálne pri silnejšom krvácaní navštívte Vášho gynekológa. Podľa výsledku cytológie bude vhodné kolposkopické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán doktor ďakujem za včerajšiu radu. Už som sa dala objednať ku gynekológovi, no prvý termín je voľný až o týždeň, ani nechcem vravieť ako vnímam to čakania do piatku. Pán doktor prosím Vás, ten fibróm, alebo fibroma perinei mi bol lekárom vysvetleny( pred rokom), že sa to robí z holenia. Že niektorým ženám vypadne sám, niekomu sa odstráni. A že MÔŽE sa vraciať. Ja sa Vás pýtam, dá sa tomu predísť nejako aby sa už nevracalo? Očovanie Gardasilom asi nepomôže? A dá sa to odstrániť aj ináč ako vypalením? Lebo je to strašná bolesť a liečenie ranky trvá tiež dlho. Čo je na to najúčinnejšie? A ako sa proti tomu brániť? Ďakujem

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Fibróm nie je spojený s HPV infekciou - očkovanie teda nie je účinné. Ak sa fibróm vracia, možno by som sa priklonil k chirurgickému odstráneniu (pri vypálení sa nemusí odstrániť všetko a potom sa nález môže niekedy vrátiť). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem chcela by som sa opýtať zistili mi rakovinu krčka maternice.. podstupujem rádio a chemoterapiju znášam to veľmi zle po chemoterapii som dostala reakciju začervenanie tváre,krku neviem ako ďalej neviete mi nejako poradiť?? Po rádioterapiji som mala teplotu zimnicu bolesť kĺbov a celého tela ďakujem za vašu odpoveď

09 Sep 2021 - Dobrý deň. Popisované problémy sú častokrát spojené s onkologickou liečbou. Rádioterapia ako aj chemoterapia predstavujú veľkú záťaž pre organizmus - sú však nutné pri liečbe primárneho ochorenia. Vedľajšie účinky liečby je nutné konzultovať s klinickým onkológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, veľmi by som Vám bola povďačná, keby ste mi poradili. V roku 2020 som mala naľavo medzi konečníkom a pošvou- taký akokeby vyrastok - diagnóza fibroma perinei. Lekár mi ho niečim potrel a vlastne to vyschlo. Dnes pri umývaní som zacítila na tom mieste ( už je tomu rok ) kde bol ten fibróm, bolesť, a pod prstami som zacítila veľkosť akokeby menšieho hrášku. Je to možno aj viac ako cm pod kožou, vôbec nič nevidno, reaguje to len na pritlačenie. Neviem teda či sa zvykne fibróm vraciať, alebo to je len nejaká cysta, poprípade niečo tukové….ani neviem či to má nejaký súvis napr s hormónmi som totižto cca 10 dní po menštruácii. Vyrážka to určite nie je, vravím ani to nevidno, len keď v tom mieste pritlačím. Budem Vám vďačná za každú radu. Hlavne kedy to je nebezpečne. Chodím na kontroly a zatiaľ všetko ok. Ďakujem

29 Aug 2021 - Dobrý deň. Bude to s najväčšou pravdepodobnosťou recidíva fibrómu, teda nič nebezpečné. Navštívte Vášho zmluvného gynekológa, je nutné aby nález zhodnotil lekár. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Prosím o radu.v máji som podstupila kyretáž a bol my odstranený polyp histologia ukazala miernu atypiu lekarkama neposlala na odstranenie maternice až keď som uź druhy mesiac krvacala tak urobil sono a uvidela že to tam radie tak som išla na odstranenie maternice a žiaĺbohu vyšiel karcinom 2 stupňa ktorý zasahoval do polovice steny maternice. Po operacii je CT aj magneticka rezonancia v poriadku chcem sa opytať že či musim podstupiť radioterapiu alebo môžem chodiť na kontroly.ďakujem veĺmi pekne za váš čas

29 Aug 2021 - Dobrý deň. Liečba je plne v kompetencii klinického onkológa. V prípade postihnutia menej ako polovice hrúbky steny maternice však rádioterapia nie je vo všeobecnosti indikovaná. Samozrejme treba brať do úvahy aj ďalšie parametre histologického vyšetrenia ako je napríklad postihnutie krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 25 rokov a chcela by som sa s veľkou prosbou obrátiť na Vás ohľadne môjho problému. Trápi ma suchosť pošvy. Robia sa mi okolo pyskov obrovské trhliny a ranky pretrvávajúce už dlhé roky. Pysky sú popraskané, suché, okolo nich natrhnutá koža. Pri sedení, chodení, počas umývania intímnych partií a aj močenia a naslednom utretí pociťujem veľkú bolesť. Krémy na zvlhčenie pošvy sú len dočasnou úľavou. Ovplyvňuje to aj môj partnerský život, nakoľko sa to odráža i na pohlavnom styku ako aj psychike a na celkovej pohode. Pošva počas menštruácie je v najväčšom kľude a nachvíľku prichádza úľava. Viete mi prosím poradiť ako s týmto problémom bojovať, čo ho spôsobuje ? Prichádza do úvahy nejaky lekársky zákrok na vyriešenie môjho problému ? Môže tento problem súvisieť aj s mojou štítnou žľazou, nakoľko beriem aj lieky (Euthyrox). Chcela by som tento môj akútny pretrvávajuci problém konečne vyriešiť preto Vás prosím o radu a pomoc. Za Vašu odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem. Prajem príjemný zvyšok dňa

29 Aug 2021 - Dobrý deň. Práve pri hypotyreóze môže byť prítomná suchosť kože. Užívate však Euthyrox - možno bude nutné zvýšiť dávku. Samozrejme až po konzultácii s endokrinológom podľa dostupných laboratórnych testov. Ďalším krokom by mala byť konzultácia aj kožného lekára. Suchosť slizníc a kože môže byť následkom rôznych endokrinologických a kožných ochorení. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán docent, veľmi pekne Vás prosím o radu. Všimla som si na vnútorných pyskoch také akokeby hrbolčeky….z vonkajšej strany. Šla som za kožným a on mi povedal, že nemám sa čoho báť, že je to len kožná dlažba, ( keď som ho dobre pochopila). Keď som sa ho ďalej pýtala, povedal, že každý sme iný, jeden kučeravý, jeden holohlavý…tak aj dole je to u každej ženy Inšie. To isté mi povedal aj gynekológ, že netrápte sa, to je normálne…ja sa Vás preto pýtam, či ste prišli aj Vy ako lekár do kontaktu s tým, že by vonkajšia strana vnútorných labii nebola úplne hladká, ale taká, akokeby vlnkovatá….a dokonca jedna sa mi zdá o kúsok väčšia ako druhá. Viete, mám z toho komplex, hanbím sa aj zobliecť pred manželom za bieleho dňa. Ja som už aj rozmýšľala nad chirurgickým odstránením malých pyskov, len či mi to neprinesie viac škody ako úžitku. Preto Vás prosím, skúste mi popísať ako to vidíte Vy ako lekár, keď k Vám prídu ženy s takým problémom…Ešte chcem dodať, nerastie to, nerozpina sa, vlastne mi to príde len akokeby ten dlazdicovy epitel nebol hladký, ale trošku vypuklejši…teda vystupenejsi po okrajoch a pri klitorise. Ďakujem za odpoved, môj vek 38

28 Aug 2021 - Dobrý deň. Súhlasím s lekármi, ktorí Vás vyšetrili - povrch nemusí byť vždy hladký. Najväčšou hlúposťou by bolo podstúpenie chirurgického zákroku, ktorý nie je vôbec nutný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na Váš názor. V polovici augusta som dostala prvú dávku gardasilu (zistené hpv, následne punchbiopsia, doktorka odporúčala aj preockovanie práve gardasilom). Chcem sa opýtať ci je vhodné/nevhodné medzitym sa dat očkovať na covid? Gynekologicka tvrdí že na covid najskôr po 3 mesiacoch po poslednej dávke, vseobecna lekárka tvrdí, že to nie je kondtraindikacia. Zaujímal by ma preto Vás názor, ďakujem.

28 Aug 2021 - Dobrý deň. Kombinácia očkovaní je stále relatívne novou otázkou. Ja by som určite počkal 3-6 mesiacov. Samozrejme môžete konzultovať aj odborníka na poli imunológie - jeho informácia bude najpresnejšia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa spýtať čo znamená keď mi vyšlo že mám cytologiu na čísle 3 a HSIL. Nejaké bližšie informácie ohľadne môjho stavu. Znamená to že mám už rakovinu ? Vôbec sa do toho nevyznám. Ďakujem za odpoveď veľmi pekne

28 Aug 2021 - Dobrý deň. Cytologická skratka HSIL znamená :ťažká dysplastická zmena. Daná cytológia je spojená skôr s prednádorovým stavom (len veľmi malé percento prípadov môže byť spojené aj s onkologickým ochorením). Samozrejme je daný cytologický výsledok nutné riešiť, a to prostredníctvom kolposkopického vyšetrenia s biopsiou krčka maternice. Na základe výsledku sa určí ďalší postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, chcela by som sa poradiť. Mám 18, HPV pozit od 15. 08.07.21 som bola na kolposkopii+ biopsii v Dubnici. Výsledok : OC: 5/2018 LSIL, HPV HR pozit., LBC 5/2021/LSIL, HPV 16,18 pozit. ​koitarché 15-r.​P:0 Kolposkopický nález /8.7.2021/ :na ektocervixe rozsahom stredne veľká jód negat. ATZ II s áreami rôzne denzity. Najreprezentatívnejší kolposkopický nález s denzným AWE sa nachádza na hornom lábiu – v II.Q na povrchu denzného metapl.epitelu nachádzam M v kombinácii s výraznejším nepravid. B, v IV.Q okrsky rôznej denzity s nepravid.HB. Na dolnom lábiu širší lem AWE matného vzhľadu s JB,s meadrovitou priférnou hranicou. SCJ je lokalizovaná v oblasti vonk.orifícia. Záver: HGL Diagnóza: Dysplasio cerv. uteri.​​ Doporučenie: knips biopsia​ Knips biopsia /8.7.2021/ Po lokálnej príprave, pod kolpo kontrolou vykonaný odber tkaniva knips biopsiou na histologické vyšetrenie z č. 3 5 a 10 čapíka maternice. Krvácanie minimálne. Tamponáda /menštr.tampón/. Mala som si o 2 týždne obvolat svojeho gynekológa skrz výsledky. Pani doktorka mi nepovedala nič, len že mám v októbri prísť na ster (cyto), vraj nejdeme robiť nič, len sa mám dať zaočkovať. Chcela by som vedieť na čom som, kedze nie som informovaná, výsledku nerozumiem, výsledky z histológie nemám. Viem len, že vraj nemôžeme aj tak nič robiť . Odkedy to riešime počúvam len uvidíme čo výsledky. A teraz už ,, po všetkom” znova počkáme a uvidíme čo výsledky. Proti hpv ,, sama bojujem” aspoň podporovaním imunity. Vopred ďakujem za odpoveď a nejaké rady, popripade vysvetlenie výsledkov :)

28 Aug 2021 - Dobrý deň. Cytologické výsledky svedčili o ľahkej cytologickej abnormalite - následne ste absolvovali podrobné kolposkopické vyšetrenie, kde mikroskopický nález skôr svedčal o vyššom stupni dysplázie (prednádorová zmena - nejedná sa o onkologické ochorenie). Po odobratí vzorky - biopsie však histologický výsledok asi nevyšiel rovnako, ako popisuje kolposkopia, ale skôr ako cytologický ster. Preto Vás neobjednávali na zákrok, ale sa rozhodli pre opakovanú kontrolu. V prípade, že by biopsia vyšla horšie, určite by Vám operáciu neodkladali. Koniec koncov, výsledok histológie by Vám mal byť tlmočený osobne a takisto aj podrobne vysvetlený. Máte na to nárok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či je biopsia prsníka vhodná v tehotenstve? som v 20tt tehotenstva. Mám 3roky sledovanú hrcku v prsníku, teraz sa mi zväčšila zo 16mm na 30mm. Mám ísť na biopsiu prsníka aby zistili či to nie je zhubné, ale bojím sa ísť keď som tehotná. Ďakujem za odpoveď

24 Aug 2021 - Dobrý deň. Diagnostika akýchkoľvek ochorení prsníka v tehotenstve je komplikované vzhľadom na rast a zmenu proporcií mliečnej žľazy. V prípade, že nález na prsníku rastie, je veľmi dôležité vedieť jeho povahu/dignitu. Samotné onkologické ochorenia prsníka sú tehotenstvom urýchlené. Biopsia je teda správnou voľbou na to, aby ste v tehotenstve pokračovali ďalej bez pochybností o náleze na prsníku. Celkovo je pravdepodobnosť zhubného nádoru prsníka v gravidite veľmi malá... S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň poprosila by som informácie. Mám 29 rokov a som po 2 gynekologických chirurgických zákrokoch.V budúcnosti by som rada mala bábätko ale ešte som nerodila. 1. Vo februári 2020 na urológii my operovali v časti vonkajších rodidiel. V oblasti vonkajšieho ústia urethry cystická rezistencia volne pohyblivá, ktorá čiastočne obliteruje ústie močovej rúry vľavo. Operačný zákrok: excízia periuretrálneho tkaniva. Lenže po zákroku bola cysta vypustená a nespravili my histológiu. Po operácii mi zistili že v okolí kde sa nachádzala cysta ktorú mi vyoperovali je momentálne polyp. 2. V júli 2021 my gynekologický urológ operoval tiež v časti vonkajších rodidiel. Vulva- polypozny formácia okolo urethry, okolo labii minora pudendi bilat. Operačný zákrok: ablatio polypi et coagulatio Pri zákroku mi odobrali iba vzorku na histológiu zo záverom. Fibroepitelový polyp bez atypií vulva. Lenže velmi mi ten polyp velmi prekáža. Mám ho na vonkajších rodidlách a rastie smerom do vnútra okolo močovej rúry. Bola by som velmi vďačná ak by ste mi prosím Vás odporučili za akým lekárom by som mohla ísť aby mi to vyoperovali z vonka aj z vnútra pretože moj urologický gynekológ mi to nechce vyoperovať. Mám sa prosím Vás obrátiť na urológa. Vopred ďakujem za odpoveď

24 Aug 2021 - Dobrý deň. Na Slovensku je veľmi málo špecialistov v urogynekológii. Napríklad môžem odporučiť zvolenského špecialistu (MUDr. Galád, PhD.). Ak sa však jedná čisto o polyp v oblasti močovej rúry, je vhodnejšie skôr kontaktovať urológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som poradiť s niečim celkom tabu. Čiže trápí má ochlpenie čo sa týka bradavky a prsníka, nieje to nič strašné,ale okolo bradavky sú tmavšie. Žiaľ som čítala, že všelijaké odstránenie ochlpenia okolo bradavky alebo na prsníkoch spôsobuje rakovinu prsníka. Chcela by som vedieť, čo je na tom pravdy, lebo pokiaľ viem, niesom jediná ktorá si ich trhá pinzetou. Ďakujem vopred za odpoveď.

24 Aug 2021 - Dobrý deň. Váš problém trápi určite viacero žien. Chĺpky v oblasti prsného dvorca bývajú veľakrát tmavšie a hrubšie. Neviem o žiadnej modalite odstraňovania chĺpkov a jej dokázateľnom efekte na vznik zhubného nádoru prsníka. Skôr trpí koža samotná - napr. pri ošetrení laserom. Niekedy je menej viac...Váš spôsob je asi najmenej invazívny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer pán doktor prosím vás pred tromi mesiacmi mi bola robená kyretaz, po akom čase môžem absolvovať citologiu? Ďakujem

24 Aug 2021 - Dobrý deň. Cytológia má zmysel 4-6 mesiacov od zákroku na krčku maternice ( či už je to konizácia alebo kyretáž kanála krčka maternice). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, mám 40 rokov, som vydatá. Pred 5 rokmi som mala druhú sekciu. Na odporúčanie lekara som si zo zdravotných dôvodov dala podviazať vaječníky. Môj problém spočíva v tom, že nemám chuť na sex. Doslova sa mi hnusí… Neviem či to má nejaký súvis, možno hormóny? Sex mám len raz do mesiaca, viem, že to manžela prestane o chvíľu baviť, raz za čas ! Preto sa chcem opýtať, čo si mám dať vyšetriť? Hormóny? Alebo ako ďalej? Nemám zdravotné problémy, chodím pravidelne na preventivky. Len ako ďalej? Ďakujem

23 Aug 2021 - Dobrý deň. Pri operácii sa podviažu vajíčkovody, nie vaječníky. To znamená, že funkcia vaječníkov nemôže byť ovplyvnená. Spojitosť s Vašimi problémami a sterilizáciou nie je. Treba navštíviť svojho zmluvného gynekológa, ktorý zvolí adekvátny postup. Pravdaže v tomto smere nie je zlé kontaktovať aj sexuológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň ,asi pred týždňom mi bol bol robený test na Hpv a dnes som volala o výsledky ,sestrička mi povedala ,že je hpv pozitívne,nič viac neviem bližšie ,bolo to len cez telefón,predpísala mi antibiotiká ,no v lekárni mali trocha iné ale s rovnakými látkami ,volajú sa Augmentin,pomôžu tieto lieky ,plus 3 mesačnu gélovú kúru,chcem sa opýtať ,či je možné že to bude potom dobre a či keď doberiem antibiotiká,môžem opäť sexuálne fungovať s partnerom aj bez ochrany,dakujem

23 Aug 2021 - Dobrý deň. V prvom rade antibiotiká nezaberajú na HPV vírus. Možno Vám gynekológ odoberal kultiváciu a sú teda mierené na bakteriálnu infekciu, ktorú kultivácia zachytila. Žiadne vírusové ochorenie sa nerieši antibiotikami. V prípade HPV vírusu existujú lokálne liečby ( gély, ktoré spomínate), event. je možnosť ovplyvniť lokálnu mikroflóru probiotikami. Každá bakteriálna nerovnováha svojím spôsobom podporuje množenie HPV vírusu. Pohlavný život po ukončení liečby neobmedzujte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prepáčte že otravujem, už som Vám síce písala, no neviem či to došlo. Chcem sa len opytat prekonala som Covid a asi dva týždne po Covide - ktorý bol bezproznakovy som začala pociťovať pálenie a stipanie….v pošve. Dala som si nejaké čipky tuším canesten a mala som pocit akokeby som to tam mala všetko rozleptane….šla som aj k lekárovi, ten ma pozrel, vzal mi stery, a potom mi volal že stery boli negatívne….tak ja už neviem z čoho to mohlo byt. Len ma napadlo keď čítam na nete, vraj je herpes aj na krčku maternice a žena o tom ani vedieť nemusí. Prepáčte že sa take veci pýtam, pýtala som sa aj môjho gynekológa a ten vravel že herpez je len z vonkajšej strany na koži, ja len ako predísť do budúcna neviem či to bol zápal posvy….či čo. A ešte, predtým než som “to” dostala, to stipanie, chytila som zápal močových ciest, a brala som atb. Ďakujem

23 Aug 2021 - Dobrý deň. Herpetické ložiská na vonkajšom genitáli sú typické a Váš gynekológ by ich identifikoval. Podľa Vašej anamnézy sa jednalo skôr o následok ATB terapie pre zápal močových ciest. Canesten lieči len mykotické/kvasinkové infekcie. Pokiaľ ste mali zmiešaný bakteriálny a kvasinkový zápal, antimykotiká plne nezaberali. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem.Poslednu cytologiu z maja 2021 mam cin2,cin3,cis,biopsiu mi zatial robili len v novembri,ta bola ok,dalsiu mam naplanovanu na september.Moj onkogynekolog mi podrobne prezrel krcok a zhodnotil ze ukaze biopsia ale ze je tam malilinky nalez takze ma hneď neposiela na konizaciu,ze vraj sa nemusim bat ze trva roky kym sa to zhorsi.Myslite ze je jeho postup spravny? dakujem,hpv mam pozitivny HPV16 ostatne negativne.S manzelom sme spolu 11 rokov ,jedneho synceka uz mame a chceli by sme mu v buducnosti aj braceka,mozno preto ma hned neposlali na konizaciu,dakujem pekne a prajem pekný den

23 Aug 2021 - Dobrý deň. Hore uvedená cytológia je vo všeobecnosti po biopsii indikáciou na konizáciu. Podľa Vašich slov je trošku nesúlad medzi cytologickým a histologickým výsledokm ( biopsiou ). Samozrejme treba brať do úvahy aj lokálny kolposkopický nález. HPV16 pozitivita tiež prikláňa rozhodovanie skôr k operačnému riešeniu. Počkajte do septembra na ďalšiu kontrolu - pri opakovanom cytologickom výsledku by som sa priklonil k operačnému riešeniu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Absolvovala som usg prsníkov s výsledkom : v ĽP v HMQ dve cysty 3.4mm a 5.3mm , v DMQ cysta 12mm. V PPv HLQ septovaná cysta 12mm. V axilárnych usekoch bez patologickej LAP. Záver : prechodný typ žľazy. Ojedinelé cysty bilat. BIRADS 2 lekar mi to zhrnul, ze kazda zema ma cysty a ze nie je sa coho báť. Čo si myslíte Vy ?

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Áno, popisované cysty sú v populácii pomerne časté - nie sú prednádorovými zmenami. Stačí absolvovať aj naďalej preventívne prehliadky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den Chcela by som sa spýtat či Papilocar gel moze predpísat gynekolog na recept , s minimalnym doplaptkom , alebo si to musím hradiť v plnej výške ? liečba trvá pol roka , je dost finančne nákladná Ďakujem

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Áno liečba je drahšia, avšak nie je hradená zo zdravotného poistenia. Papilocare nie je viazaný na lekársky predpis. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, som matka 41 ročná. 6 rokov bojujem s HP virusom. každý rok som chodila na vysetrenia kde mi zistili Lsis lezie. tento rok som absolvovala skrining za ktorý sa platí v union poistovni a zistili mi High lezie. som po konizácii krčka maternice. Moja otazka je, či este v tomto veku a ci uz ked mam tento virus, sa oplati ockovat proti rakovine krcka maternice. dakujem Basarova

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Očkovať sa dá v každom veku; avšak ak máte stáleho partnera, nie je očkovanie po spomenutej operácii nevyhnutné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím vás o názor, čo môže znamenať hmatateľná hrčka v oblasti jazvy v mieste pod bradavkou po pol roku od ukončenia liečby DCIS parciálnou masektómiou a rádioterapiou (vlastnosti nádoru: veľkosť 1 cm, trojnásobne negatívny molekulárny podtyp, G2, Ki67-10%). Môže ísť o dôsledok zmien na prsníku po týchto zásahoch? Ďakujem.

23 Aug 2021 - Dobrý deň. Môžu to byť postoperačné zmeny. Na vylúčenie iných príčin je nutné absolvovať vyšetrenie u Vášho zmluvného gynekológa a aspoň ultrazvukové vyšetrenie prsníkov. Pri nejednoznačnom náleze je vhodná magnetická rezonancia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý chcem sa Vás spýtať som po operácii prsníka .alá som nádor vo veľkosť 0',9 mm. Museli mi odstráňte aj bradavku. Som po oziaroch teraz ma čaká hormonalna liečba s tamoxifenom r Ada. By som vedela či sa od týchto liekov priberá. Ďakujem.

23 Aug 2021 - Dobrý deň. Áno, jeden z možných vedľajších účinkov je priberanie spolu s ďalšími príznakmi spojenými s menopauzálnymi prejavmi. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom operácie.V júni som mala bolesti v podbrušku,bola som vyšetrená na chirurgii,gynekologii,nakoniec oaj OP-LSK prevedená ľavostranná adnexectomia.Hi po piatich týždnoch HI potvrdený High ghrade serozny Ca ovarii.Doplnené CT stading s nálezom stav po ISK AE 1sin,solidno-cystická lezia retrout.Vpravo -filikul Cysta.Nehomogenne zhrubnuta stena uteru,cysty pečene,hepatomegalia,male množstvo tekutiny v MP.K rozsachu ochorenia sa prakticky vyjadrit nedalo ,kedze operacia bola riesená ako beningna cysta+torkvovaná-tkanivo rozrobebé.Patolog neurčil T klasifikaciu,nie je isté prerasteniu TU cez puzdro.Po konzultacii mi odporučali kompletne odstranenie maternice a ešte toho jedneho vaječnika následne chemoterapia.Moja otazka je, či moje rozhodnutie bolo správne.Dakujem za odpoved.

18 Aug 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na nepoznaný zhubný nález a prasknutie (rozdrobenie), by malo byť štádium posúdené ako 1C1. Áno, v takomto prípade je nutné pokračovať v odstránení maternice, druhého vaječníka ako aj miazgových uzlín hlavne z oblasti malej panvy. Takýto postup by bol zvolený aj keby cysta/nádor nepraskol. Všetko sa odvíja aj od veku pacientky - v prípade žiadosti o zachovanie plodnosti sa typ operácie modifikuje. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom operácie.V júni som mala bolesti v podbrušku,bola som vyšetrená na chirurgii,gynekologii,nakoniec oaj OP-LSK prevedená ľavostranná adnexectomia.Hi po piatich týždnoch HI potvrdený High ghrade serozny Ca ovarii.Doplnené CT stading s nálezom stav po ISK AE 1sin,solidno-cystická lezia retrout.Vpravo -filikul Cysta.Nehomogenne zhrubnuta stena uteru,cysty pečene,hepatomegalia,male množstvo tekutiny v MP.K rozsachu ochorenia sa prakticky vyjadrit nedalo ,kedze operacia bola riesená ako beningna cysta+torkvovaná-tkanivo rozrobebé.Patolog neurčil T klasifikaciu,nie je isté prerasteniu TU cez puzdro.Po konzultacii mi odporučali kompletne odstranenie maternice a ešte toho jedneho vaječnika následne chemoterapia.Moja otazka je, či moje rozhodnutie bolo správne

18 Aug 2021 - Dobrý deň prajeme, poprosíme Vás o smerovanie tejto otázky na docenta Kúdelu, ktorý sa v tejto poradni venuje gynekologickým otázkam. S pozdravom Dubovan, Pavlendová

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom operácie.V júni som mala bolesti v podbrušku,bola som vyšetrená na chirurgii,gynekologii,nakoniec oaj OP-LSK prevedená ľavostranná adnexectomia.Hi po piatich týždnoch HI potvrdený High ghrade serozny Ca ovarii.Doplnené CT stading s nálezom stav po ISK AE 1sin,solidno-cystická lezia retrout.Vpravo -filikul Cysta.Nehomogenne zhrubnuta stena uteru,cysty pečene,hepatomegalia,male množstvo tekutiny v MP.K rozsachu ochorenia sa prakticky vyjadrit nedalo ,kedze operacia bola riesená ako beningna cysta+torkvovaná-tkanivo rozrobebé.Patolog neurčil T klasifikaciu,nie je isté prerasteniu TU cez puzdro.Po konzultacii mi odporučali kompletne odstranenie maternice a ešte toho jedneho vaječnika následne chemoterapia.Moja otazka je, či moje rozhodnutie bolo správne

18 Aug 2021 - Dobrý deň prajeme, poprosíme Vás o smerovanie tejto otázky na docenta Kúdelu, ktorý sa v tejto poradni venuje gynekologickým otázkam. S pozdravom Dubovan, Pavlendová

Otázka:
Dobrý den , poprosím vás o odpoved. Dcéra 30 šla na prefuknutie vaječníkov aby otehotnela. Popri tom jej našli cistu na slepom čreve. To jej návezne odoperovali. Teraz ju poslal doktor na onkologiu že sa mu tam niečo nezdá. aká je prosím vás pravdepodobnosť že to može byt zhubné. &&chápem ze vam chýbaju udaje , no aspon takto hladám nádej. Na CT ju objednali az za tri mesiace.Ďakujem.

18 Aug 2021 - Dobrý deň. Na onkológiu sa posiela pacient v prípade suspektnej/potvrdenej diagnózy ( vo všeobecnosti ). Nález na slepom čreve je nutné konzultovať so špecialistom v odbore chirurgia. Vzhľadom len na vek pacientky je pravdepodobnosť zhubného nálezu minimalistická. CT vyšetrenie samozrejme tiež pomôže v diferenciálnej diagnostike. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, možte mi prosím poradiť ?mam 56 rokov,dva roky po menopauze som mierne zakrvacala na 5 dni,tak som bola svojim gynekologom odoslana na kyret a prišli mi z neho výsledky nasledovne:najdene v kyrete v drobných utžkoch ložiská endometria s atypickou glandularnou hyperplaziou,v kyrete je zastihnutý polyp sprekrváacaním v strome,s benignou /WHO/ hyperplaziou žliaz,bez atypp epitelu. na vysledku je napisane doporučujeme operačne riešenie. chcela by som len vedieť na kolko mam momentalne svojho gynekologa na dovolenke dva tyždne,či je nutna operacia a či je nutna ihned alebo či mam čas sa s nim dohodnut na operačnom riešeni. dakujem za každu odpoved

18 Aug 2021 - Dobrý deň, poprosíme Vás túto otázku smerovať na pána docenta Kúdelu, ktorý sa v tejto poradni venuje gynekologickým otázkam. Ďakujeme

Otázka:
Dobrý deň, možte mi prosím poradiť ?mam 56 rokov,dva roky po menopauze som mierne zakrvacala na 5 dni,tak som bola svojim gynekologom odoslana na kyret a prišli mi z neho výsledky nasledovne:najdene v kyrete v drobných utžkoch ložiská endometria s atypickou glandularnou hyperplaziou,v kyrete je zastihnutý polyp sprekrváacaním v strome,s benignou /WHO/ hyperplaziou žliaz,bez atypp epitelu. na vysledku je napisane doporučujeme operačne riešenie. chcela by som len vedieť na kolko mam momentalne svojho gynekologa na dovolenke dva tyždne,či je nutna operacia a či je nutna ihned alebo či mam čas sa s nim dohodnut na operačnom riešeni. dakujem za každu odpoved

18 Aug 2021 - Dobrý deň, poprosíme Vás túto otázku smerovať na pána docenta Kúdelu, ktorý sa v tejto poradni venuje gynekologickým otázkam. Ďakujeme

Otázka:
Dobrý deň,rada by som sa opýtala ,ak beriem Gynex alebo iné bylinkové kvapky na úpravu menštruáčneho cyklu -krvacanie mimo cyklu môžem sa ísť očkovať Pfizerom? Či radšej odložiť očkovanie? Ďakujem.

18 Aug 2021 - Dobrý deň. Dané lieky podľa môjho názoru neovplyvňujú účinnosť vakcíny a môžete sa dať očkovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Chcel by som sa informovať ako zistím, či nemám náhodou rakovinu penisu? Mal som taký problém, že sa mi na žaludi vyhodila akási vyrážka. Doktori na urológií ma hneď zrušili, že takáto vec pod nich nepatrí a poslali ma na kožné. Na kožnom mi spravili rôzne testy avšak všetko negatívne a doktor mi predpísal mastičku Lotriderm. Mastička je fajn, zaberá a po čase fľak zmizne, avšak po týždni možno dvoch sa opäť objaví fľak a stále to iste dokola... už neviem čo s tým. Po akomsi ,,googlovaní ´´ som natrafil aj na možnú rakovinu. Nevedeli by ste mi prosím poradiť ? Poprípade z fotiek by ste Vy nevedeli niečo zistiť ? Za akúkoľvek info vopred ďakujem Peter,30

18 Aug 2021 - Dobrý deň , v prvom rade nie som špecialista na oblasť urológie alebo dermatovenerológie. Vzhľadom na to, že Vám zaberá masť s obsahom účinnej látky proti kožným plesňovým infekciám ( kvasinky a pod.) spolu s kortikoidmi , určite nemáte onkologické ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom operácie. Majú mi robiť mastektómiu a mám sa rozhodnúť, či mi odstránia iba prsník alebo aj uzliny pod pazuchou. Pred rokom a pol mi diagnostikovali invazívny duktálny karcinóm G3, HR-, HER2+, prítomnosť Ki67 až 80%. PET/CT potvrdilo metastázy v pľúcach. Najskôr som absolvovala 7 cyklov chemoterapie a od schválenia bioliečby chodím každé 3 týždne už len na bioliečbu. Údajne mi metastázy z pľúc zmizli, ale podľa posledného CT vyšetrenia mám nové lézie v prsníku a morfologicky susp. patolog. LU v axile v progresií. Pred schválením ďalšej liečby mi preto bola odporučená mastektómia. Moja otázka znie, nakoľko poznám možné riziká spojené s odstránením lymfatických uzlín (opuchy ramena, bolesti, nemožnosť podávať liečbu do tejto ruky a odbery krvy z nej), či má takáto operácia zmysel a nezhorší mi zbytočne kvalitu zostávajúceho života. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

13 Aug 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na lokálny nález je mastektómia indikovaná (recidíva ochorenia v prsníku je vhodná na takýto zákrok). Postihnuté lymfatické uzliny by mali byť odstránené tiež. Nemusí sa jednať o extenzívny chirurgický zákrok s odstránením všetkým možných uzlín, aby sa predišlo lymfedému.- možno by postačovalo cielené odstránenie suspektných uzlín. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor… v piatok 6.8.2021 som podstúpila kyretaz zadržaný potrat … nekrvacam nemám ani veľké bolesti zo spodu skôr som sa dnes zobudila nato ako má začína pychat v pravom boku trosku pod rebrami keďže sa už bojím potom všetkom neviem čo si mám myslieť … môže to pichanie byt spôsobené koli kyretazi alebo to absolútne nesúvisí ďakujem za odpoved

30 Oct 2021 - Dobrý deň - je nutné absolvovať kontrolu u Vášho gynekológa. Podľa lokalizácie symptómov však pravdepodobne nejde o spojitosť so zákrokom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, 2017 august mi bol na vaječníku nájdený tumor, z histologie vyšlo borderline serozny tumor, vsetky vzorky uzlin OK. November 2017 zistený zlý cytologický nález, urobená konizácia, z histologie zistený rohovatejuci epidermoidny karcinom krčka maternice s invazivnym rastom, nakolko som mala 24 rokov a nemala som ešte deti, lekári rozmýšlali ako to poriešit bez hysterektomie, hodnotili, že nádor je zistený skoro, Rekonizácia februar 2018 - histologia v poriadku, žiadna znamka malignity, a teda usudili, že nador bol vzaty v zdravom tkanive. Odvtedy kontroly na onkogynekologii. Jún 2018 robené pet/ct, jedine metabolicky zvyraznene miesto - kusok čreva, to mi lekár povedal, ze to je nejasne a že to nič nebude. August 2018 kolonoskopia - všetko ok. Ďalej kontroly na onko, začal sa mi dvíhať SCCA (ktorý mi reagoval v čase, ked som mala zhubny nalez na krčku), kvoli zvyšeniu opat pet/ct december 2018 - žiadny nalez, žiadna metabolicka aktivita (na obi dvoch petkach vyšla v oblasti, kde mi bol vybraty vaječnik zvacsena uzlina, bez akejkolvej metabolickej aktivity - takže mi bolo povedane, že to je reaktivna uzlina. Apríl 2019 onkomarker scca stale stupa, hodnota 2,0 nad normu. Po konzultácii Máj 2019 diagnostická kyretáž, výsledok histologie ok - scca po kyrete klesol, aj napriek tomu, že histologia nič neukazala. Lekári zhodnotili, že som ok, prečo SCCA klesol mi vysvetlit nevedeli. Júl 2019 som zostala tehotna, celé tehu SCCA ok. Porod marec 2020 spontanny, prirodzeny, bez problemov, dieta uzasne krasne zdrave. Po porode SCCA sa drzal na rovnakej hladine, dokonca v oktobri 2020 klesol ešte nižšie. Oktober 2020 CT - drobne jemne noduly na plucach, ktore tam boli uz na Pet/ct v roku 2018, hodnotene ako stacionarne nezmenene. Inak nič, len zas uzlina zvacsena, ktoru uz mam v oblasti malej panvy zvacsenu 4 roky. Od marca 2021 zasa zvysovanie SCCA. Sucasny stav - SCCA na hranici normy, zvyšeny. Opakovane sa mi onkomarker zvysuje. Vzdy po nejakom zakroku sa znizi, po konizaciach sa znizil, po kyrete sa znizil a ubehol nejaky čas a opat sa zvysuje, nikto mi doteraz nepovedal prečo, povedia mi, že som Ok, no mne sa to nezda, príde mi ako keby tam stale je nedorieseny problem a SCCA naň vzdy upozorni, znervoznuje ma aj uzlina, na ktoru mi hovoria, že je reaktivna, ale biopsiu z nej nikto nerobil. Ako sa da podrobne zistit, či niekde niečo nemam? Keďže SCCA sa zasa zvyšuje. Nejde mi to do hlavy, aby sa takto zvyšoval len tak, ktoré vyšetrenie okrem CT, Pet/CT je vhodné na overenie, či niekde niečo nie je? Magnetická rezonancia je na toto lepšia ako CT? mne to vycháadza, že tam stále niečo už 3 roky mam, niečo nedoriešené a nikto to nerieši, nikto nerieši príčinu, aj ked to omielam dokola. Naozaj sa bojim, najma teraz, mam male dieta a potrebujem byt zdrava :( ďakujem

30 Oct 2021 - Dobrý deň. Nález je vhodné sledovať opakovaním magnetickej rezonancie a PET/CT. Samotný onkomarker je len pomocnou metodikou. Mierne zvýšenie hodnôt nemusí hneď značiť o recidíve. Všetky onkomarkery majú obmedzenú výpovednú hodnotu, a preto je nutné brať do úvahy všetky dostupné vyšetrenia na posúdenie stavu. Ďalším onkomarkerom v prípade karcinómu krčka maternice je CYFRA..Bol Vám odobratý? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Krasny deň prajem. Zistili mi na cytologii LSIL a mozne HpV, kedze mam len 20 rokov vystrasilo ma to . do oktobra cakam na vysledky ale uz 2hy krat sa mi stalo ze som krvacala mimo menstruacie. navyse mam pocas sexu biely kremovy vytok. citala som ze je to rakovina. Snazime sa s priatelom o babatko . Velmi sa bojim ze to bude o 2 mesiace vaznejsie a nebudem moct uz babatko mat. Co ked mam naozaj rakovinu ? Mam s bat ? alebo sa dalej pokusat o babatko? som zufala pretoze som bola na pohotovost ked som zacala krvacat a povedala mi ze homron HCG Nieje zvyseny cize tehu to nebude. vraj ovulacne krvacanie ale to bola husta krv 3 dni a nikdy predtym som pri ovulacii nekrvacala. spajam si suvislosti a velmi sa bojim ze sa nevyliecim a nebudem moct mat deticky . :( mam sa coho bat?

18 Aug 2021 - Dobrý deň. LSIL predstavuje len ľahké cytologické zmeny na krčku maternice. Váš gynekológ Vám naplánoval určite kontrolnú cytológiu - podľa nej Vás možno odošle na kolposkopické vyšetrenie krčka maternice. Cytológia absolútne nesvedčí o zhubnom ochorení; hlavne vo vašom mladom veku. V tomto by ste mohli byť pokojná. Samozrejme krvácanie mimo cyklus treba skonzultovať s Vaším gynekológom. Navštívte gynekológa a absolvujte klasické gynekologické vyšetrenie. Nevidím dôvod v tom ,aby ste obmedzili Vaše plány do budúcnosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Chcem sa prosím opýtať, mala som bradavičku z vonkajšej strany. Už je vypálená, aj vakcínu Gardasil som si dala pichnúť, no čo ma zaujíma, môže byť akokeby v tom mieste som si všimla začínajú mi rásť sivé chĺpky….neviem či preto, že to tam bolo vypalené, možno “vypalilo” aj pigment z chĺpkov…. Vraj to je normálne, no ja to mám iba v “tom” mieste….Snáď to nie je niečo horšie prekarcenozne….:(…,ešte podotýkam, na pravidelne prehliadky chodím a vek mám 38. Ďakujem

18 Aug 2021 - Dobrý deň. Áno, môže to byť kožná zmena po vypaľovaní dusíkom - určite to nie sú prekancerózne zmeny. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ako 54 ročná som v roku 9/2018 podstúpila celkovú Hysterectomiu vaginalis cum, robenú laparoskopicky vo FN-Trenčín. Diagnoza znela C54.1 Zhubný nádor endometria. Po celkovej histologii: ca endometria T1aNXMX G2. Nasledovalo genetické vyšetrenie s výsledkom: MSH2, MSH so zachovanou expresiou. MLH1 strata expresie. Od vtedy som na kontrolných vyšetreniach bola vždy vyšetrovaná klasicky rukami a sonom a rentgenové vyšetrenia pľúc - to bolo všetko. Chcem sa spýtať či to je dostačujúce, lebo nikdy mi nebolo doteraz robené vyšetrenie na onkomarkery. Mám sa u svojho gynekologa domáhať tohto vyšetrenia? Nerozumiem prečo nemám v rámci prevencie metastáz robené vôbec onkomarkery. Ďakujem za odpoveď.

13 Aug 2021 - Dobrý deň. Uvedené vyšetrenia sú dostatočné. Základný onkomarker CA 125 ( aj keď je veľmi nešpecifický a jeho hodnoty rastú aj pri zápale, nezhubných národoch a pod.) by mal byť odobratý. Osobne by som odporučil aj pooperačné CT vyšetrenie malej panvy a abdomenu (hoci nie je nutnosťou). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobre rano, chcela by som radu, uzivam indol3c kvôli pozitivnemu HPV, je možné,ze budem mat hpv aj negat? A ci mozu byt byt z indolu neziaduce ucinky vo forme bolesti hlavy denne od kedy ich uzivam. Akt partnera nemam, ak by som mala,treba mu take nieco povedat,alebo ochrana kondom bude postacujuca? Respektive oralny sex ja jemu uskodi ? Alebo mat uplnu abstinenciu. Dakujem za odpovede na moje na otazky

13 Aug 2021 - Dobrý deň. Áno, je možné, že pri uvedenej liečbe môže byť aj negatívny výsledok. Bolesti hlavy nebývajú častým vedľajším účinkom liečby. Indol3C ako prírodný výživový doplnok nespôsobuje podľa výrobcu žiadne výrazné vedľajšie účinky, no rátajte s tým, môže spôsobiť plynatosť a nafukovanie hlavne na začiatku užívania. Bariérová forma antikoncepcie je dostatočná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť prosím. Mám 24 rokov dlhodobo užívam antikoncepciu. V minulosti som často trpela na zápaly niekoľko krát som sa liečila na ureaplazmy, ale teraz Na základe cytologie mi bolo zdiagnostikovany ASCUS a hpv 16 pozit a negatív na 18, bola som poslaná na kolkoskopicke vyšetrenie, kde pán doktor vykonal punch biopsiu odber išiel na histologiu , výsledky boli medzi CIN1-CIN2, jeho záver bol operácia teda konizacia. Ja osobne by som sa ale operácii rada vyhla som nerodička a už druhý mesiac užívam deflagyn a bola mi nastavená liečba isoprinosine na tri mesiace (od imunologa, ktorý mi robil vyšetrenia a imunita je vraj fajn). Aký je váš názor , myslite že je operácia naozaj nutná , alebo je tam šanca že bunky na krčku zmiznú ? Plánujem určite aj očkovanie na hpv , ale až po vyliečení .Ďakujem za odpoved. Pekný deň prajem.

13 Aug 2021 - Dobrý deň. Postup závisí aj od lokálneho nálezu pri kolposkopii - napr. rozsah lézie a pod. Lézia CIN2 sa v 50 % prípadov vylieči spontánne. Nemôže sa však jednať o léziu postihujúcu väčšiu časť povrchu krčka. Daná liečba je akceptovateľná, je nutné prísnejšie sledovanie danej ranky na krčku maternice. V prípade pretrvávania ranky viac ako 12 mesiacov alebo zhoršenia cytológie by som však odporúčal operáciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa poradit, mam pozit hpv s lahkou dysplaziou po koposkopii, caka ma este kyretaz. Uzivam deflagyn. Plus indol 3c, vitamin b 17 apricarc s marhulovym olejom a hlivu ustricovu s rakytnikom. Po dvoch dňoch mam bolesti hlavy, tocenie, plynatost a s tym Casta navsteva Wc. Je to moc vitaminov spolu a je možnosť uvednych neziaducich ucinkov? Stačilo pri hpv len indol?vopred ďakujem za odpoved

13 Aug 2021 - Dobrý deň. Liečbu môžete skúsiť obmedziť, môže sa jednať aj o vedľajšie účinky. Dané problémy môžu byť aj následkom stresu, ktorý možno prežívate v súvislosti s popisovanými problémami (HPV). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim p.Dr., Chcem sa opýtať, ze ako je možné že ze na kolposkopii mi diagnostikovali Cin2 a tkanivo odobraté po konizacii bolo bez bunkových zmien? To som mohla predísť operacii? Ci ako mam tomu rozumieť prosim? Dakujem

04 Aug 2021 - Dobrý deň. Je možné, že ranka na krčku bola malá a prostredníctvom biopsie sa celá odstránila. Niekedy sa to v malom počte prípadov stane. Len na základe výsledku biopsie však nemôžeme vedieť, že je celá ranka preč. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den p. Doc., riešili sme spolu naposledy HPV pozit. 39 a 52., LSIL ľahká skvamozna intraepitelova neoplazia z cytologie. Výsledky z histologie sú nasledovné: epitel v jednom fragmente so znamkami low-grade intraepitelovej neoplazie exocervixu LSIL CIN. I. (c. 11,12,1,9,6) S koilocytarnym koloritom. P 16- slaba a sporadicka epizomalna pozitivita. Ki67- aktivita max do 1/3 hrúbky epitelu. Z biopsie : expresia onkogenov E6/E7 hpv 39 sa dokázala. Naposledy ste mi odpísali, ze by ste konizaciu neodporúčali ak chcem mať deti, neviem ci som Vám dobre rozumela?? Ja este deti nemám a veľmi by som chcela, priateľ he tiež ale pozit HPV 31, môžme mat spolu vlastne deti?, kedy najskôr resp. Ako az po vyléčení? Ak by som musela ísť na konizaciu aky velke komplikácie mi hrozia počas gravidity? Je šanca, ze budeme opäť negatívni? Ospravedlnujem sa za tolko otázok, ale naši doktori toľko času na nas nemajú... Dakujem vopred, cením si to. S pozdravom...

04 Aug 2021 - Dobrý deň. Ľahká dysplázia po biopsii a spomenuté výsledky nie sú podľa mňa indikáciou na konizáciu. Je možný aj konzervatívny postup s pravidelnými kontrolami. Ja by som na Vašom mieste počkal na najbližší odber cytológie po 6 mesiacoch. Samotný chirurgický výkon je minimalistický - má minimálny dopad na budúce tehotenstvo. Z tohto hľadiska sa nemusíte obávať. Ale pokiaľ to nie je nutné, netreba operáciu absolvovať. Takisto existuje aj šanca, že sa vírusu zbavíte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. V máji 2021 mi vyšla cytológia LSIL. Pred rokom v januári 2020 cytológia v poriadku. Doktor mi v máji dal 2 antibiotiká (Macmiror a Entizol - kvôli zápalu) a kontrolná cytológia o 3 mesiace. Čo sa týka kontroly, v júly som otehotnela a doktor ma vystrašil, že ak mi vyjde nebodaj HSIL, budem musieť ísť na potrat a budeme musieť riešiť najprv krčok. Aká je šanca, že v priebehu 2,5 mesiaca sa mi to zhoršilo až na HSIl? Druhá otazka, ak by mi zase vyšla cyto LSIL budeme to musieť riešiť v tehotenstve alebo to má čas až po pôrode. Odporučil mi Papilocare, ale k tomu sa nevyjadil či sa to môže v tehotenstve. Za odpoveď vopred ďakujem, strašne sa bojím, že prídem o vytúžené bábo.

04 Aug 2021 - Dobrý deň. Je dosť nepravdepodobné, že by sa až tak výrazne zhoršila cytológia. Ale aj pri HSIL cytológii NIE JE dôvod ísť na potrat !! Je nutné absolvovať len pravidelné cytologické vyšetrenia počas tehotenstva event. absolvovať aj kolposkopické vyšetrenie krčka maternice. Papilocare by som v tehotenstve neužíval. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň,mám 43 rokov,bola mi diagnostikovaná ťažká dysplazia krcka maternice. Absolvovala som 2 leep konizacie,prvú v marci a druhu v apríli 2021. Po druhej konizacii boli výsledky už dobre. Ale odvtedy mám bolesti nôh v oblasti stehien,skôr ide o bolesť svalov. Prvé Slabé bolesti nôh začali po prvej konizacii, silnejšie po druhej. Môžu mať tieto bolesti súvis s operáciou alebo diagnozou? Mávam aj bolesti vnútri v pošve,asi aj v krčku. Tento mesiac pred menštruáciou bolesti boli silné (zatiaľ najsilnejšie)a zároveň začali opäť bolesti nôh. Prišla menštruácia,bolesti vnútri prestali ale bolesti nôh mám stále nepríjemné. Obávam sa a bojím sa či moja diagnóza sa nezhoršila. Po menštruácii mám ísť na kontrolný ster. Čo by ste mi poradili, mám 3 deti a tie bolesti sa mi nepozdávajú. Prosím pekne o radu. Ďakujem.

04 Aug 2021 - Dobrý deň. Samotná operácia krčka maternice nemá vplyv na popisované ťažkosti. Súvislosť by som v tom nehľadal, keďže aj pri ťažkej dysplázii sa jedná len o povrchové zmeny na krčku maternice. Samotné bolesti vnútri pošvy môžu byť spojené s hojacim sa procesom. Pokiaľ sú Vaše príznaky výrazné, je nutné konzultovať aj Vášho zmluvného lekára a absolvovať kontrolné vyšetrenie. Kontrolný ster veľa napovie, či je všetko v poriadku (čo sa týka krčka maternice po operácii). Na samotné hojenie po operácii sú dostupné viaceré lokálne prípravky - Cicatridine a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, bolo mi diagnostikované HPV pozitiv serotyp 51, cytológia ASCUS, absolvovala som kolposkopické vyšetrenie, nález stredná dysplázia krčka maternice. Odporúčali by ste mi absolvovať najprv biopsiu alebo rovno konizáciu? Ďakujem za odpoveď.

02 Aug 2021 - Dobrý deň. Nález strednej dysplázie nie je z biopsie? (robieva sa pri kolposkopii). Všetko závisí aj od rozsahu dysplázie a Vášho veku. V prípade žien, ktoré neplánujú deti je pri takomto náleze skôr vhodná konizácia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den p. Doc.,opäť Vam pišem uz aj s výsledkami biopsie a histologie, riešili sme spolu naposledy HPV pozit. 39 a 52., LSIL ľahká skvamozna intraepitelova neoplazia z cytologie. Výsledky z histologie sú nasledovné: epitel v jednom fragmente so znamkami low-grade intraepitelovej neoplazie exocervixu LSIL CIN. I. (c. 11,12,1,9,6) S koilocytarnym koloritom. P 16- slaba a sporadicka epizomalna pozitivita. Ki67- aktivita max do 1/3 hrúbky epitelu. Z biopsie : expresia onkogenov E6/E7 hpv 39 sa dokázala. Takže co teraz? Mam sa báť rakoviny, hrozí mi konizacia, co ma čaká. Prosim Vas poraďte mi, v tejto biopsii píšu, že môže vyústiť do malignej transformacie bunky. Dakujem Vam za odpoveď a ochotu, je obdivuhodné v tejto dobe aky mate ľudský prístup.

02 Aug 2021 - Dobrý deň. Podľa popisu sa histológia zhoduje s cytologickým výsledkom - ľahká dysplázia. Vo väčšine prípadov sa volí konzervatívny postup - je tu veľká šanca, že daná zmena na povrchu krčka maternice sa vylieči aj spontánne aj napriek expresii onkogénov E6 a E7. Ja by som konizáciu zvažoval len v prípade, že rozsah ranky na krčku maternice je väčší, neplánujete ďalšie deti, eventuálne ľahká dysplázia pretrváva dlhší čas. Určite sa onkologického ochorenia neobávajte - výsledok je veľmi vzdialený danej diagnóze. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, ja by som sa chcela opýtať . Mala som menštruáciu od 22.7.a som myslela ,že mi skončí 28 a no pokračuje,síce slaboružova ale predsa .Mohla by som vyskúšať Ascorutin na zastavenie krvacania?A ked tak ake davkovanie ako dlho? Mam v pláne ísť na ošetrenie no sa strašne bojím,že čo to bude. Ďakujem

01 Aug 2021 - Dobrý deň, v prípade jednorázovej zmeny v menštruačnom cykle by som bol kľudný. Symptomatická liečba ako ascorutin nie je nevyhnutná, preto by som ho neodporúčal. Ak bude krvácanie pretrvávať, navštívte Vášho zmluvného gynekológa, ktorý urobí komplexné vyšetrenie s ultrazvukom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Donry den pan doktor som us osmom mesiaci tehotenstva a placentu mam na zadnej strane nizko ulozenu lekary hovoria ze budem mat rizikovy porod a ze to ohrozuje moj zivot ..prosim has pan doktor odpiste mi na moju otazku ci to he pravda

01 Aug 2021 - Dobrý deň. Nízko uložená placenta nie je indikáciou na cisársky rez. V prípade akéhokoľvek krvácania však nie je spontánny pôrod vhodný. Nenazýval by som to ohrozenie života, ale opatrnosti nikdy nie je dosť a treba tehotenstvo a samotný pôrod starostlivo manažovať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pred 3 tyždnami som mala pohlavny styk s osobou ktora mala hpv bradavice na genitaliach je to moj priatel s ktorym som mesiac . Sex sme mali ked mal bradavice aj oralny aj vaginalny bez ochrany :(. Nevedel o tom a ani ja .. Bol u lekara a bradavice su prec neviem ci som to nemohla dostat aj ja ... Teraz by sme chceli spolu znovu sexualne žit či je možnost oralneho sexu a vaginalneho sexu ? Ak už ich nema je este infekčny ? Dakujem za odpoved

31 Jul 2021 - Dobrý deň. Pravdepodobnosť prenosu HPV infekcie pri genitálnych bradaviciach (hlavne pokiaľ sú klinicky viditeľné) je vysoká. Pokiaľ sú bradavice odstránené, nemalo by dôjsť k prenosu infekcie. Ak si chcete byť istá, používajte bariérovú formu antikoncepcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Poprosím, karcinóm prsníka 2004,liecba tamoxifen 5rocna. Každoročne kontrola. Pred mesiacom mamografia čistá, sono prsníkov čisté, krv ok.Bez známok recidivy. V axile tc.evid.akcent.LU velk. 7-5mm s nehomog. hypoechog. echo štruktúrou, bez detek. hilu. Biopsia maligny nádor. Čo ma čaká

31 Jul 2021 - Dobrý deň. Neviem v akom rozsahu sa robila operácia predtým a aká onkologická liečba mimo tamoxifen bola ordinovaná. Pri recidíve základného ochorenia je na zváženie odstránenie celého prsníka s uzlinami z podpazušnej jamky. Následne je liečba na onkológovi, ktorý bude voliť modalitu chemoterapie. Samotné postihnutie uzlín môže značiť aj o lymfóme - ťažko sa vyjadriť bez histológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, dnes som si bola po výsledky z kyretáže. Záver patológa znie:V krvných koagulách menšie fragmenty korporálneho endometria s obrazom hyperplastickych zmien/ hyperplazie bez atypií, miestami s naznačenym komplexným usporiadaním žliazok a prechodom do hyperplazie s atypiami. Môj p. dr. mi povedal, že rakovina to nie je, ale doporučil vybrať maternicu. Keď si chcem vyhľadať niečo o hyperplazii endometria, hneď sa mi zobrazí rakovina maternice. Veľmi sa bojím...

31 Jul 2021 - Dobrý deň. Áno, onkologické ochorenie to nie je. Akékoľvek atypie z histológie sú však indikáciou na odstránenie maternice. Hyperplázia z atypiami je prednádorovým stavom, ktorý môže časom smerovať k rakovine. Preto sa radšej preventívne odstraňuje maternica. Operácie sa nebojte - je to štandardný výkon, ktorý Vás ochráni pred vznikom onkologického ochorenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pan doktor, viete mi povedať, co znamena lahka dysplazia? Vysledok hpv pozit /aky nebolo by identfikovane/ plus lahka dysplazia. Kolposkopia robena. Caka ma kyretaz, mam mat obavy? Mesiac uzivam deflagyn. Sex s kondomom je poriadku? Prenasa sa hpv len pohlavnym stykom alebo aj oralnym pripadne je šanca, že hpv ma kazdy z nas a v dosledku mojej zlej imunity, zaciatkom roka zapal mechura následne na to korona pozit a následne mykoza a následne vysledky vyssie. Dakujem za zodpovedanie otazok

01 Aug 2021 - Dobrý deň. Ľahká dysplázia je prvý stupeň vírusových zmien na povrchu krčka maternice. Je prechodným stavom až v 80 % prípadov (inak povedané, dochádza k jej spontánnemu vyliečeniu). Užívanú liečbu máte správnu, hoci nechápem, prečo Vám bola indikovaná kyretáž. Možno sa jedná o lokálny nález na krčku počas kolposkopie...ťažko povedať. Imunitný systém zohráva veľkú úlohu aj pri vírusovej infekcii HPV - akýkoľvek zápal, pridružené ochorenie môžu prehovoriť do priebehu HPV infekcie. Cez bariérové formy antikoncepcie sa vírus neprenáša. Avšak tak ako sa vírus prenáša klasickým pohlavným stykom, môže sa preniesť aj na iné miesta vrátane ústnej dutiny (hoci pravdepodobnosť je menšia). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Ďakujem za odpoveď k tejto otazke- nizsie doplnam info od mojho gyn Dobrý deň, mam vysledky z cyto Cin1/2 plus pozit hpv. Uzivam deflagyn a zacinam indol 3c. Je možnosť po prelieceni,ze bude hpv negat? Otazka na Vas, odporucate kyretaz? Alebo biopsiu? Moj gyn ma na nu poslal, ale citam nazory, ze nerodickam sa neodporuca a najprv sa skusa preliecit. Plus sexualnu abstineciu?dakujem za odpoved Info od mojho gyn znela pozit hpv lahka dysplazia a vysledky medzi cin2 a cin3. Toto mi bolo povedane, plus uzivanie deflagynu. Kolposkopia bola robena a po nej som dostala dane info plus ma poslali na odber tkaniva - v papieri mam kyretaz- lahla dysplazia a pozit hpv. Viac neviem plus uplny zakaz pohlavneho styku dlhodobo. Dakujem

01 Aug 2021 - Dobrý deň. Aj napriek Vášmu popisu sa v týchto diagnózach trošku strácam. Ľahká dysplázia nie je CIN2/3 ( to je ťažká dysplázia). Ak by ste potrebovali konzultovať výsledky, môžete sa zastaviť na osobnú konzultáciu u nás na klinike (UNM), event. prostredníctvom univerzitného mailu: erik.kudela@uniba.sk. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mam vysledky z cyto Cin1/2 plus pozit hpv. Uzivam deflagyn a zacinam indol 3c. Je možnosť po prelieceni,ze bude hpv negat? Otazka na Vas, odporucate kyretaz? Alebo biopsiu? Moj gyn ma na nu poslal, ale citam nazory, ze nerodickam sa neodporuca a najprv sa skusa preliecit. Plus sexualnu abstineciu?dakujem za odpoved

27 Jul 2021 - Dobrý deň. Z cytológie nemôže byť nález CIN1/2. Cytologické kategórie sú buď NILM, ASCUS, LSIL, ASC-H alebo HSIL. Daná liečba je vhodná len pri ľahkých cytologických abnormalitách. Áno, samozrejme je aj možnosť, že sa výsledky zlepšia. Kyretáž je vhodná iba pri náleze zmien na bunkách žľazového epitelu z kanála krčka maternice. Indikácia biopsie závisí od konkrétnej cytológie - pri náleze, ktorý popisujete je nutné kolposkopické vyšetrenie s eventuálnou biopsiou ( 2mm tkaniva ). Biopsia je tak minimalistický výkon, že nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky pre prvorodičky. Konizácia je už operácia ,ale aj tá má minimalistický dopad pre nerodiace ženy. Pohlavný život by som až tak drasticky neriešil ( v zmysle sexuálnej abstinencie). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den MUDr. Kudela. Mamke vyoperovali zhubny nador v prsniku. Konkretne ivazivny duktalny karcinom prsnika. Vysledky po operacii su tieto. Oznacenie nadoru pri biopsii: HER-2 pozitivny-like subtyp s pozitivitou HR ER:100%+/PR:100%+ 3+ pozitivita Ki67:30% grade 3 (3+2+3) velkost lozicka 8x6x5 milimetrov Mam tri otazky: 1.Aka je moznost, aby nam nebola nariadena chemoterapia? Urcite by sme ju nechceli. 2.Ak je ten nador vybraty a je taky maly ako pisem, je mozne ze sa vrati? Alebo sa nemusi vratit vobec?Aka je prognoza prezitia? 3. Nemalo by sa po prvej navsteve onkologa po operacii zistovat prioritne najskor ci su v tele metastazy a potom az urcit liecba? Niektori to robia tak, ze hned daju liecbu a na zistovanie je cas. 5. Ak je nador vybraty, ako by teraz malo her-2 pozitiv vplyv na moju maminu?Je mozne zmenit her2 positiv na her2 negativ? Ako? Dakujem a prosim o konkretne odpovede. Valachyova

26 Jul 2021 - Dobrý deň. Dané parametre nádoru sú indikáciou na chemoterapiu v kombinácii s biologickou liečbou. Účinnosť liečby sa pri vynechaní odporúčaných postupov výrazne znižuje. Prognóza je veľmi dobrá vzhľadom na veľkosť (T1B). Tu do hry vstupujú ďalšie faktory : okraje odstráneného nádoru (pozitívne vs negatívne), in situ komponenta, prítomnosť nádorových buniek v lymfatických cievach a samozrejme postihnutie regionálnych lymfatických uzlín z podpazušnej jamky. Liečba je plne v kompetencii onkológa - tzv. stagingové vyšetrenia (USG, rtg, CT a pod.) sú takisto indikované podľa odporúčaných postupov.. HER2 pozitivitia svedčí o pozitivite rastových receptorov na povrchu nádorových buniek. Daný parameter sa nemení. Sú prípady kedy metastázy majú úplne iné parametre ( ale tu ide skôr k sklonu k agresívnejšiemu správaniu ). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Na základe odporúčania lekára som začala užívať papilocare kvôli pozit HPV po 7 dňoch od zaciatku užívania som začala mat pálenie a rezanie pri močeni, môže to mat nejaký súvis, pretože si nie som vedomá toho aby som niekde “prechladla” alebo čosi. Po pohlavnom styku sa vždy vycuram a umyjem cistou vodou, resp vždy sa umývam len čistou vodou žiadne prípravky nepoužívam aj kvôli tomu, že mám problém s nízkym pH v pošve, gyn.mi neodporúča používať akékoľvek prípravky na intímnu hygienu. Mala som so zápalmi močových ciest problém už skôr, resp od detstva ale minimálne posledné 2 roky som zápal nemala. Pitný režim dodržiavam, dávam si na to pozor. Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

25 Jul 2021 - Dobrý deň. S podobným nežiadúcim účinkom som sa nestretol. Pre istotu konzultujte Vaše problémy so zmluvným gynekológom. Skôr sa jedná len o náhodu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mám 44 rokov, pred dvomi rokmi som porodila tretie dieťa, ktoré stále dojčím na požiadanie, čiže dosť často. V apríli som absolvovala gyn preventívnu prehliadku, kde bolo všetko v poriadku. No po nej mi meškala menstruacia, tak som vyhľadala dr znovu. Mám bolesti v podbrušku na ľavej strane, tie dr pripisuje zrastom na maternici, nakoľko som mala tri sekcie. Ľavý vaječník bol ok, až na menšiu cystu. Pravý vaječník sa mu nezdal, vraj je menší a nemá správny tvar, vraj vyzerá akoby som užívala hormonálnu antikoncepciu. Zobrali mi krv na posúdenie onkomarkerov a k tomu ešte jeden market tuším že CEA. Onkomarker vaječníkov vyšiel negatívny, no ten druhý mal hodnotu 50. Dr mi kázal prísť o tri mesiace na kontrolu, že pozrie vaječník a zopakuje odbery. Ja sa však obávam, mám tri deti, je tento postup postačujúci? Ďakujem pekne za odpoved.

25 Jul 2021 - Dobrý deň. Pretrvávajúce bolesti v podbrušku so zvýšeným onkomarkerom môžu svedčiť napr. o endometrióze (Endometrióza je definovaná ako prítomnosť a rast endometriálneho tkaniva (sliznice maternice) zloženého z endometriálnych žliaz a strómy mimo dutiny maternice, teda v heterotopickej (ektopickej) lokalizácii -najčastejšie v oblasti vaječníka). Samotné onkomarkery však môžu byť zvýšené aj pri zápalových procesoch v organizme. V prípade pretrvávajúcich bolestí je na mieste aj diagnostická laparoskopia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, dakujem vopred za odpoveď a ochotu. Mam tiež par osemetnych otázok ale aj konkrétnych. Dozvedela som sa, že mám HPV virus, co mi samozrjeme zmenil život a ten strach a obavy ma sužujú. Žeber z cytologie je nasledovný: LSIL, ľahká skvamozna intraepitelova neoplazia. CiNtec plus: negatívny. P16 negat., Ki67 negat. HR HPV 39+, 52+. Následne mi urobila p. Dr. Histologiu a biopsiu, odtiaľ neviem konkrétne výsledky, len mi po telefóne povedala, ten mám prísť o mesiac lebo liečime aj ureaplazmy, sestrička mi interpretovala po telefóne, že keď sa ureaplazmy poliecia, mam prísť až o mesiac na kontrolu a ze tam je vysoka pravdepobnost, že budem musieť konizaciu, myslite si to aj Vy??? Príde mi neskoro po 18dnoch liečby ATB ureaplazmy, aby mi kontroli urobili až o mesiac.., mam sa báť rakoviny?, zmenila som zivotaspravu, prestala fajčiť, užívam isoprinosin, covirin, kolostrum, selen, acidum folic, indonal, C vitm, pijem aloe vera a zelený čaj s kurkumou, to som si sama nastavila takto + deflagyn. Dúfajúc, že keď pôjdem na kontrolu sa niečo zmení k lepšiemu, zaujímam ma tiež, že môj partner ma tiež HPV 31,mozme mat spolu aktívny intímny život?, máme prestať, ja ani neviem co môžem a nemôžem robiť, som zúfalá. S pozdravom a zo srdca ďakujem.

27 Jul 2021 - Dobrý deň. Samozrejme, že človek má pred neznámymi vecami obavy, avšak v tomto prípade sa skôr jedná o prechodnú HPV infekciu. HPV 39 a 52 sú síce tiež vysokorizikové typy, ale skôr spôsobujú len prechodné zmeny na krčku maternice, majú vyššiu tendenciu k vyliečeniu a zriedkavo prechádzajú do ťažkých dysplastických zmien eventuálne onkologického ochorenia. Akýkoľvek zápal prispieva k pretrvávaniu HPV infekcie a preto Vaša pani doktorka zvolila správny postup. Konizáciu pre LSIL léziu (prvotný záchyt) netreba robiť. Lepšie by som sa vedel vyjadriť podľa výsledku biopsie. Zdravý životný štýl a Váš prístup k liečbe môže byť vzorom aj pre iné ženy. HPV vírus si partneri môžu navzájom predávať, ale neriešil by som to až sexuálnou abstinenciou. Možno v tomto období stačí použiť bariérové formy antikoncepcie - cez kondóm HPV vírus neprechádza. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Mám otázku, mám priateľa a ten mi tvrdí, že v minulosti prekonal tuberkulózu - našli mu ju náhodne na röntgen, TBC pľúc. Aspoň keď som dobre pochopila. Už sa vyliečil, ja sa chcem len opýtať, aj keď je vyliečený, bolo to cca 15 rokov dozadu, môžme plánovať založenie rodiny? Alebo hrozí že bude choré bábo? Sme spolu 5 rokov a ja nemám žiadne problémy, ďakujem

27 Jul 2021 - Dobrý deň. Myslím, že môžete rodinu pokojne plánovať, i keď vyjadrovať sa k tuberkulóze sa má skôr pľúcny lekár. Ešte prednedávnom sa povinne očkovalo proti tuberkulóze - žiaľ na Slovensku je silná protivakcinačná kampaň, ktorá je podmienená len vymyslenými faktami. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa informovať 28.6 2021 som mala zákrok . Ide o konizaciu krčka maternice. Výsledky histologie vraj dopadli v poriadku ale ešte som nebola na gynekologickej prehliadke po zakroku . Chcem sa spýtať či by som už mohla mať pohlavný styk ak sa cítim v poriadku som 4 týždne po zákroku a už aj po prvom menzese

26 Jul 2021 - Dobrý deň. Doba hojenia po konizácii je veľmi individuálna, avšak pohlavný styk by nemal byť skôr ako po 4-6 týždňoch. Povrch krčka maternice je v procese hojenia a je veľmi krehký, čo môže viesť k neželanému krvácaniu počas pohlavného styku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu a usmernenie. Mám 35 rokov, okrem nižšie uvedeného nemám so zdravím iné ťažkosti, som bezdetná, nikdy som nebola ani tehotná a s partnerom plánujeme deti. V júni 2020 mi bol prvý krát zistený stupeň krčkovej dysplazie ASCUS. 7 mesiacov som užívala Papilocare a 2x 3 mesiace s trojmesačnou pauzou Indonal Forte. Popritom vitamíny C, D, zinok a spektrum. V novembri 2020 som mala výsledky steru v norme, no výsledky cytologolie v máji 2021 opäť ukázali ASCUS. Pred dvoma týždňami som absolvovala kolposkopiu a výsledky histologie preukázali stupeň CIN 1 a CIN 2. Výsledky na HPV 16 a 18 mi vyšli negatívne, no pozitívne boli na iný rizikový HPV. Rovnako mám pozitívny výsledok na prítomnosť P18 a na ešte jeden marker určujúci rýchlosť delenia poškodených buniek /správu od gynekológa bohužiaľ nemám k dispozícii, píšem len to, čo si pamätám z konzultácie/. Odporúčaná mi bola konizacia krčka, s ktorou súhlasím. Moja otázka je, či mi viete prosím odporučiť nejaké prípravky alebo iné možnosti pre podporu imunity resp. podpory prekonávania tohto štádia dysplazie, alebo ktoré by mi mohli pomôcť v rekonvalescencii po konizacii resp. pre zabránenie opätovného zhoršenia stavu po konizacii. Bolo by vhodné ešte pred konizaciou dať zaočkovať seba aj partnera? Ďakujem za Vašu odpoveď a pomoc.

22 Jul 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade je jedinou efektívnou ochranou vakcinácia - najlepšie prvou dávkou už pred plánovanou operáciou. Stačí, že sa zaočkujete len Vy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, přítelkyně se obává dědičnosti sarkomů. Její babička (z matčiny strany) zemřela na kožní sarkom v oblasti nosu (přesný typ bohužel nevím), a její maminka měla maligní myom (stromální sarkom), na což se přišlo přišlo až po operaci myomu. Četli jsme, že sarkomy nejsou dědičné, je tedy v tomto případě možné vyloučit genetický faktor? Děkuji.

25 Jul 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ moje vedomosti siahajú, tak gynekologické sarkómy nie sú dedičné. Je to veľmi zriedkavá skupina nádorov, ktoré doteraz nie sú plne preskúmané ani z vedeckého hľadiska. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa opýtať v roku 2019 som bola na konizacii krčka maternice karcinóm robili mi aj plastiku,teraz som bola na prehliadke cytologia ok ale na prsníku mi našli polypi a cystu ja mám strach hrozný lebo mi kázali prísť na kontrolu až v novembri či sa to nezvecsi alebo ako postupovať či mám byť v kľude ďakujem

22 Jul 2021 - Dobrý deň. Popisované nálezy sú nezhubné -buďte kľudná. Stačí absolvovať pravidelné preventívne prehliadky a plánované kontrolné vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň cxhem sa Spýtať absolvovala som kolposkopicke vyšetrenie a zistili mi hpv a jeden onkogen 16. Pan doktor mi kázal prísť až o pol roka ci sa niečo zmení co to pre mňa znamená je to predrakovinovy stav? Odporučil mi aj indol 3c, ďakujem

22 Jul 2021 - Dobrý deň. Prítomnosť HPV vírusu hneď neznamená predrakovinový stav. Ak je cytológia v poriadku, stačí kontrola v danom časovom horizonte. Odporučená liečba je v poriadku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan Docent, Pred casom som vas uz raz oslovila ohladom HPV16+ a moznych problemov - rakovina krcka maternice. Vysledok PAP testu v Maji bol HPV16+, bez vniknutia virusu do buniek krcka. Dalsi PAP termin o rok, podla protokolu v krajine mojeho bydliska, som mimo uzemia Slovenska. Bohuzial, stale mam biely vytok, nie vo velkom mnozstve, ale viditelny na tmavej bielizni. Podobny vytok som mala po tom, ako som bola infikovana cca 1.5 nazad, kedy som asi po roku infekcie spozorovala prvykrat mensie mnozstvo bielych skvrn na bielizni. Asi po mesiaci sa vytok zmenil na vodnaty, svetlej zltej farby, vo vacsom mnozstve. Gynekologicka poslala vzorku do laboratoria a oznamili mi, ze mam len zvysenu neskodnu bakteriu a dala mi Metronidazole cipky na 6 dni. Po tom vytok prestal. Ale asi po dalsich 5-6 tyzdnoch som opat spozorovala biely vytok, nie skutocne velmi vodnaty, nie vo velkom mnozstve, ale viditelny na tmavej bieliezni. Ciselne na ploche asi 2x3 cm, rozmerovo. Mam takmer 65 rokov, nikdy predtym som podobny vytok nemala. Je mi zrejme, ze vytok ma s najvacsou pravdepodobnostou suvis s HPV16+, ktory poskodzuje bunky. Docitala som sa, ze aj ked PAP moze byt negativny, je mozne, ze HPV robi poskodenie buniek vyssie v endocervicalnom kanali - glandularne bunky, kde moze sposobit ACIS alebo AIS. Viem, ze tieto zmeny sa daju zistit len endocervicalnou kyretazou a naslednou biopsiou. Tiez, cervix ma v starsom veku tendenciu "uzatvorit sa", takze pri PAP stere sa nastroj nedostane hlbsie do kanala, kde sa virus moze / zvykne usadit v tzv. kryptach. Tiez som nemala ziadny porod, cize moj cervix nebol nikdy dilatovany/ otvoreny prirodzenou cestou. Bohuzial podla gynekologicky vytok je normalny, vraj su to len hormonalne zmeny, stress, a musim cakat dalsi rok na dalsi PAP a vysledky. Menopauzu som mala asi pred 15 rokmi, bez akychkolvek priznakov alebo tazkosti. Ziadny vytok som nemala pred HPV+. Tiez som sa docitala, ze biely vytok tiez moze byt priznakom adenocarcinomu vyssie v endocervicalnom kanali. Aj ked je tato rakovina zriedkavejsia, asi 20%, je tam moznost. Mozete mi z vasich skusenosti povedat, ako vidite moju situaciu? Dakujem.

27 Jul 2021 - Dobrý deň. Výtok je vo väčšine prípadov spôsobený bakteriálnou nerovnováhou ( dysbiózou ). Hlavne v prípade nízkeho estrogénu (keďže ste v menopauze) je vyššie riziko takýchto infekcií. Skôr by som do liečby okrem ATB pridal aj probiotiká. Samozrejme výtok môže byť následkom aj prednádorových zmien, avšak v prípade negatívnej cytológie ( pokiaľ sa robí správne ) je šanca na podobné lézie veľmi malá. Ja by som doplnil ešte kolposkopické vyšetrenie krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Všade tu veľa čítam aj o herpese typu dva. Preto moja otázka: 1. Môžem byť nakazená a neviem o tom? Lebo vy v poradni píšete že sú typické znaky, výsev s tak…. 2. Mohla som to chytiť aj keby robím priateľovi orálny sex a chytím to do úst? Teda sex bol iba orálny, asi 2x kým sme začali normálne spolu spávať. 3. Píšete v poradni že existuje na to aj test. No keď som nemala žiadne príznaky len raz za rok sa mi spací herpes na pere, môže to byť herpes 2? A ani o tom neviem? A posledná otázka, 4. Infekčné sú len pluzgieriky v čase výsevu, čiže by musel mat niekde na stehne, v podbrušku….lebo keď nemá / nemal nič tak s tým možno ani do kontaktu neprišiel. Preto Vás prosím, poraďte mi vo vašej anonymnej poradni. Ísť s tým za lekárom….proste sa hanbím . Ďakujem Monika

27 Jul 2021 - Dobrý deň. 1. áno, máte pravdu - herpes je infekčný v čase výsevu typických pľuzgierikov, kedy dochádza k prenosu pri kontakte koža na kožu. Myslím, že by ste o infekcii vedeli - všimli by ste si kožné zmeny. 2.áno, aj tento spôsob prenosu je možný, ale len v čase výsevu kožných pľuzgierov 3. herpes na pere môže byť spôsobený dvojakým typom herpetického vírusu..a teda aj HSV2 4. pokiaľ partner nič také nemal, nemohli ste sa nakaziť. Váš zmluvný gynekológ je lekár zodpovedný za Vaše zdravie - preventívnych prehliadok sa nesmiete báť. Takisto ani riešenia chúlostivejších vecí. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, mala som gynekologiské ťažkosti , zmenenie cyklu , casté krvácanie mimo cyklus , trvá to už asi rok. Niekoľkokrát som bola u svojej gyn. doktorky , spravila mi ster- skríning , kde sa zistilo, že mám zvýšené HPV -konkrétne 4. Stupeň, čiže rakovinové bunky, tvrdí mi , že liečba su nejake drahé geliky do pošvy alebo očkovanie , popritom ockovanie je ucinne v puberte alebo teda do vtedy kýmje zena este panna. Mam prist na dalši ster az v septembri ked si odmenstruujem a 12 dni vyberem vaginalne cipky a ze potom sa uvidí. Nemyslíte že je to dlhá doba na čakanie, uz dlhsie pochybujem o odbornosti p. Doktorky. Budem rada , keď mi odpoviete. Dakujem, Ch.

26 Jul 2021 - Dobrý deň. Vaše údaje sú dosť protichodné - HPV vírus nemôže byť zvýšený - buď je pozitívny alebo negatívny. 4. stupeň cytológie po starom predstavoval ranku na krčku maternice, ktorú je nutné ošetriť chirurgicky. Prinajmenšom je nutné vykonať tzv. kolposkopické vyšetrenie (mikroskopické vyšetrenie) krčka maternice. Veľmi ťažko sa mi vyjadruje na základe dostupných informácií - k tomu je nutné mať konkrétny výsledok z cytológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Doplnam info-na odporucanie Dr uzivam deflagyn, plus som mala pred jeho uzivanim svrbenie a opakovane vytok, k tomu sa moj gynekolog nevyjadroval. Bola mi robena kolkoskopia. Dobrý večer, potrebovala by som poradiť, bolo mi zistené pozit HPV /nedostala som odpoveď,aké/ plus zle výsledky cytológie, s tým, že som bola poslaná na odber tkaniva z krčka,ktorý ma ísť následne na hystológiu. V papieri mam uvedené pozit HPV a lahká dysplázia. Viete mi prosím k tomu bližšie povedať, keďže mi nikto nič nevysvetlil a mam z toho obavy. V Marci som mala mykózu, malo to na vysledky vplyv? HPV pozit, taktiež mi k tomu neboli podané informácie, už sa toho nezbavím,alebo je šanca, že opakované testy budú negatívne? Budem vďačná za každú informáciu, ktorá mi pomóže. Je tým pádom ohrozený človek, s ktorým som mala nedavno chraneny pohlavny styk? Respektive mam mat sexualnu abstinenciu?Na internete je veľa clankov, ktoré vyvolavaju strach a uz sa v nich strácam. Vopred ďakujem za odpoveď

26 Jul 2021 - Dobrý deň. Dopĺňam aj ja informácie - akýkoľvek pošvový zápal môže uľahčiť cestu HPV vírusu. Jednoznačne je potvrdené, že zdravá pošvová mikroflóra funguje ako obranná línia aj voči HPV vírusu. Do liečby ľahkých zmien na krčku maternice by bolo vhodné zapojiť aj probiotiká a lieky, ktoré podporujú imunitný systém. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, potrebovala by som poradiť, bolo mi zistené pozit HPV /nedostala som odpoveď,aké/ plus zle výsledky cytológie, s tým, že som bola poslaná na odber tkaniva z krčka,ktorý ma ísť následne na hystológiu. V papieri mam uvedené pozit HPV a lahká dysplázia. Viete mi prosím k tomu bližšie povedať, keďže mi nikto nič nevysvetlil a mam z toho obavy. V Marci som mala mykózu, malo to na vysledky vplyv? HPV pozit, taktiež mi k tomu neboli podané informácie, už sa toho nezbavím,alebo je šanca, že opakované testy budú negatívne? Budem vďačná za každú informáciu, ktorá mi pomóže. Je tým pádom ohrozený človek, s ktorým som mala nedavno chraneny pohlavny styk? Na internete je veľa clankov, ktoré vyvolavaju strach a uz sa v nich strácam. Vopred ďakujem za odpoveď

26 Jul 2021 - Dobrý deň. Odber biopsie z krčka maternice je správnym krokom v prípade HPV pozitivity a zmenenej cytológie. Ľahká dysplázia predstavuje 1. stupeň zmien, ktoré spôsobuje HPV vírus. V tomto prípade však 80-90 % takýchto zmien zmizne spontánne v priebehu niekoľkých rokov. Niekedy daná ranka na krčku maternice pretrváva a vtedy je nutné ju ošetriť aj drobným chirurgickým výkonom. Aby som to zhrnul - je možné ( a tá pravdepodobnosť je vysoká), že časom budete mať aj dobré výsledky. V prípade partnera väčšinou vírus nespôsobuje žiadne ťažkosti. Takisto aj vo Vašom prípade existuje na trhu viacero typov lokálnej liečby - Papilocare, Deflagyn, Indonal a i... S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, podstúpila som konizáciu krčka maternice (ťažká displázia) s výsledkom Invazívny adenokarcinóm krčka maternice, IN situ endocervikálny adenokarcinóm FIGO: IA1 chcem sa spýtať pri tomto type je nutné podstúpiť radikálne odobratie maternice?(vaječníky ostanú) - pretože žiadna iná možnosť mi nebola ponúknutá, veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď Urbanová

19 Jul 2021 - Dobrý deň. Všetko záleží aj od Vášho veku, či plánujete deti a takisto aj od komplexného histologického zhodnotenia. Vzhľadom na typ nádoru (adenokarcinóm) by som sa aj ja prikláňal skôr k odstráneniu maternice. Medzinárodne uznávané postupy akceptujú tak odstránenie maternice ako aj amputáciu krčka maternice v prípade dosiahnutia negatívnych okrajov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Už som Vám písala, no neviem či Vám došiel môj mail, preto sa pokúšam ešte raz. Ďakujem za tak skvelého odborníka a erudovaného lekára, ako ste Vy. Verte mi, už len cez tú poradňu ste toľkým ženám pomohli. Nie všetci lekári sú trpezlivý, alebo majú citlivý prístup, poprípade trpezlivosť. Tak ako som ja naďabila na jednu kožnú lekárku, dodnes neviem čo si mám o tom myslieť, popísala som jej svoj problém a jej odpoveď bola hurónsky smiech a že načo čítam internet, že lekári majú toľko pacientov, že oni po internete nepíšu, smiala sa a vravela, pozrite mám plnú čakáreň a ešte budem po internete vypisovať? Takže to bola odpoveď na môj problém. Preto budem rada ak mi poviete svoj názor. S manželom sme boli spolu 10 rokov kým medzi nás prišla v manželstve kríza, a manžel sa odsťahoval. Po pol roku som urobila najväčšiu chybu môjho života a neodolala som kolegovi, proste tam medzi nami niečo bolo. Teraz čítam poradne a tak nejako rozmýšľam, keď je vírus herpesu tak infekčný či som to nemohla niekde od kolegu. On nemal nikde nič, ja som vôbec ani nevedela že existuje nejaký herpes, bol to len chvíľkový románik v slabej chvíľke. Asi mesiac po romániku sa manžel ku mne vrátil a žijeme si životom ešte krajším, len ide mi o to, je to už dva roky dozadu, je tam nejaká pravdepodobnosť že som nakazená a ani o tom neviem? A môže mi to prvý krát vybehnúť napr o 7 rokov ( ako som sa Dočítala z netu)? Nechcem už do toho rýpať šprtať, rodina je na prvom mieste, mala som v živote len dvoch mužov, manžela a ten “ úlet “ s kolegom. No a vo Vašej poradni som čítala, že inkubacna doba je cca do týždňa, čiže určite by som vedela o tej prvotnej infekcii. Ako aj to, že herpes je infekčný v čase výsevu. A posledná otázka, keby ten kolega mal aj herpes v sebe a je v spínačom režime, je pravdepodobnosť že ma môže nakaziť? Lebo tu sa rozchádzajú niektoré odpovede z netu. Čiže keby bol len “prenášač “- ako napríklad pri hpv kopec mužov nemá príznaky, mohlo by tak byť aj s herpesom? A vlastne dva roky je dosť dlhá doba, už by sa to zrejme prejavilo u mna? Ďakujem a všetko dobre želám Miška

25 Jul 2021 - Dobrý deň. Samozrejme prvoinfekcia sa vždy prejavuje herpetickým výsevom - inak povedané, všimli by ste si to. Vírus je prenosný len v čase výsevu typických vyrážok. Vlastnosti má teda iné ako vírus HPV. Myslím, že v tomto smere môžete byť kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, preded týždňom som zistila že sa mi zväčšilo jedno oko,začínam pociťovať tlakza okom čo môžem od toho očakávať? Ďakujem

18 Jul 2021 - Dobrý večer, poprosili by sme Vás, aby ste s týmto problémom oslovili oftalmológa, cestou Vášho obvodného lekára. Čím skôr. Pokiaľ je to možné, skúste si tohto lekára nájsť ako súcašt očnej kliniky, aby Vám mohli rovno aj zrealizovať potrebné vyšetrenia. Úprimne, nie sme lekári venujúci sa tejto problematike a o Vašom zdravotnom probléme a Vás viem príliš málo, aby sme sa mohli vyjadriť. Akokoľvek asymetriu párových orgánov je vhodné vyšetriť čím skôr. S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Pred týždňom som zistila že sa mi zväčšilo jedno oko,začínam pociťovať tlakza okom

18 Jul 2021 -

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Cca pred 4 a pol rokmi som mala prvého priateľa. On nebol panic, nejaké skúsenosti za sebou už mal, bol tam aj dosť veľký vekový rozdiel 8 rokov. Môj vek bol vtedy 23 rokov. Nespali sme spolu hneď, asi 2x som mu to spravila ústami a jeden krát sme mali spolu pohlavný styk. Chodili sme spolu rok a tento “kontak” bol len ako píšem tri krát. Rozišli sme sa, lebo sa vrátil k bývalej, ja som si polroka po rozchode našla priateľa a teraz sme čerství manželia. Čítam Vašu poradňu pravidelne, aj preto rozmýšľam nad očkovaním Gardasilom, len či mi to nie je zbytočne, keďže do budúcna partnera meniť nechcem. A ďalšia otázka, včera som čítala vo vašej poradni o genitalnom herpese, je nejaká pravdepodobnosť z vašej praxe že ho mám, od bývalého partnera? Po tých 4 rokoch od rozchodu? Že ho mám a neprejavil sa? Lebo niekde na nete čítam že sa môže prejaviť až po rokoch kľudne aj 5, a niekde čítam že už by sa prejavil. Takisto ako čítam že infekčný je v čase výsevu. Podotýkam, nič som si u bývalého nevšimla, síce styk bol len jedenkrát no nemal virážky chrasty nič. Ja som sa radila s mojou gynekologičkou a ona ma doslova vysmiala, že čo chcete po takej dlhej dobe riešiť a k čomu to je vlastne dobre. Jej odpoveď- s takými vecami na mna idete, ktoré po 4 rokoch nemajú relevantnú hodnotu, keďže ste nemali nejaký výsev. To som už nemala odvahu spýtať sa jej že som čítala že to môže byť aj bez výsevu. Preto sa pýtam ma moja gynekologička pravdu? Alebo to vo mne spi a vylezie možno až za 6 rokov aj neskôr. Čítam, že genitálny herpez je infekcny v čase výsevu. Prosím poraďte mi, strácam sa v tom. A myslím že to bude mať prínos aj pre iné ženy. Vaša odpoveď. Ďakujem. M

25 Jul 2021 - Dobrý deň. Nemôžem napísať, že by očkovanie nemalo zmysel, ale v prípade jedného partera ( pokiaľ je zdravý ), je šanca HPV infekcie minimálna. Herpetická infekcia je pravdaže infekčná len v prípade aktívneho výsevu. To znamená, že ju určite nemáte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Prosim Vas, bude prospesne pre mna ockovanie na HPV, alebo uz nie? Mam 46 rokov, cytologia negativna. Dakujem.

22 Jul 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ máte stáleho partnera, tak by som už očkovanie neriešil. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chela by som sa velmi pekne spytat. Mam HPV infekciu uz niekolko rokov s tym ze posledna citologia mi vysla Ki67-pozitivna aj p16-pozitivna. Ak sa opytam pokazde mojho lekara ci je v tomto pripade potrebna konizacia povie ze nie sledujeme to dalej. Pridite o pol roka. Mala by som navstivit este ineho lekara kt by sa na to pozrel a povedal mi aj iny nazor? Dakujem pekne

16 Jul 2021 - Dobrý deň. P16 a Ki-67 sú imunohistochemické markery hodnotiace HPV infekciu a proliferačnú aktivitu buniek. Ich pozitivita na cytologickom vyšetrení však ešte nemusí nič znamenať. Dôležitým faktorom je celkový výsledok cytologického vyšetrenia (NILM, ASCUS, LSIL, HSIL a pod.). Pri pretrvávajúcich zmenách by však bolo dobré vykonať kolposkopické vyšetrenie (mikroskopické vyšetrenie krčka maternice). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, píšem Vám s mojim problémom, o dva týždne ma čaká tretia dávka Gardasil, našla som si take malé výrastky medzi posvou a konečníkom. Môže byť že je to z holenia? Alebo kondylomy? Môže byť že aj keď už mám po dvoch dávkach že sa mi predsa len zjavili? Ma potom zmysel tretia dávka? Ďakujem

16 Jul 2021 - Dobrý deň. Popisované výrastky nemusia byť hneď kondylómy. Je nutné vyšetrenie u Vášho gynekológa alebo kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, prosim vas ako sa lieci pap IIID? Je to infekcia?

16 Jul 2021 - Dobrý deň. Cytologická kategória PAP IIID neexistuje. Možno ste mali na pamäti PAP IIIB. V tomto prípade je nutné kolposkopické vyšetrenie. HPV infekcia by bola viac ako pravdepodobná. S pozdravom .Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pred rokom na preventívnej prehliadke som mala pozit hpv. Pred mesiacom na preventívke mi znovu robila gyn. Ster ten vyšiel negatívny na hpv negatívny na zapal proste všetko negatívne akurát že tam bolo prítomné abnormálne bunky ze kontrola o pol roka a ze urobí opäť ster. Moja otázka je ci je tento postup ôk ze čakať pol roka nieje neaka podporná liečba? Dosť ma to vystrašilo ze tam sa objavili tie abnormálne bunky. Ďakujem za odpoveď

22 Jul 2021 - Dobrý deň. Presne sa neviem vyjadriť k cytológii ( abnormálne bunky môžu byť súčasťou rôznych cytologických kategórií - ASCUS, AGC, LSIL a pod. Pokiaľ Vám gynekológ odporučil len kontrolu o 6 mesiacov, nemôže byť nález zlý a nemusíte sa báť. Negativita HPV vírusu je kľúčová. Skúste všeobecnú podporu imunitného systému a lokálne probiotiká. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, rada by som sa s Vami poradila. Neviem či s tým máte skúsenosť, no pri holení na intímnych miestach sa mi vytvárajú take zapálene chĺpky… folikulitida. Kožná lekárka na súkromnej klinike mi odporučila celkovú epilaciu laserom na intímnych miestach. Vraj mala ten istý problém a teraz je to v poriadku. Pýtam sa preto, lebo bikiny epilacia ok, no celková epilacia, predsa len, tie vonkajšie rodidla, nemôže mi to viac ublížiť? Ja neviem, vyvolať po čase napr rakovinu kože v týchto miestach? Viete mi poradit? Mám už termín no nie som stále rozhodnutá. Pekný deň E

22 Jul 2021 - Dobrý deň. Navrhovaný postup nie je škodlivý - určite nespôsobuje rakovinu kože. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Zdravim dostala som od koznej odporucenie na biopsiu na potencialny lichen sclerosus. Uz v danych miestach mam podla nej vitiligo. Je lepsie to absolvovat hocikde ci onkochirurga hladat ci ako?

19 Jul 2021 - Dobrý deň. Samotná biopsia je miniinvazívny výkon. Nevyžaduje onkochirurga. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, píšem Vám nakoľko sa potrebujem poradiť. Priateľka si “našla “ po návšteve Aqua parku bradavicku niekde medzi konečníkom a vagínou, neviem či sa dobre vyjadrím no tam, kde končia vonkajšie labia, čiže na vonkajších labiach no smerom úplne dolu. Všimla si to pri intímnej hygiene a následne kontaktovala lekara. Ten jej dal Aldaru a odporučil očkovanie vakcínou proti 9 kmeňom. A tu je moja otázka : na mieste kde mala niekedy bradavicku je take akokeby biele, proste biela škvrnka. Priateľka hysteričí, vraj si to zle mastila s tou Aldarou. Bola aj na kontrole a vraj je to v poriadku. Priznám aj ja mám obavy, či sa to náhodou nevracia, no nie je to nič len škvrnka, príde mi to akokeby jazva, nerastie to nerozpina sa….Sú priatelkyne obavy opodstatnené? Alebo sa len príliš pozoruje? Akú máte skúsenosť s tym, že po dvoch dávkach očkovacej vakcíny či je tam nejaká regresia? Že na tom istom mieste? Ďakujem za odpoved Lukáš

11 Jul 2021 - Dobrý deň. Popisovaná kožná lézia imponuje ako ,,jazva,, po liečbe (inak povedané - nie je to rekurencia ochorenia). Očkovanie je v tomto prípade na mieste, keďže chráni pred opätovnou infekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, vážený pán Doc. MUDr. KUDELA, PhD., prosím Vás. Co by ste mi odporučili vy. Minulý rok v júli som bola na preventívnej, kde mi vyšla negatívna cytologia s Dg N86-erozia krčka maternice. (Nebolo už minulý rok vhodné ma upozorniť na zmeny? Príp. Ponúknuť aj sledovanie a očkovanie?) Už dlhšie som mala evidované zápaly, bolesť pri styku, krvácanie mimo cyklu, bolesť v podbrušku. Tieto potiaze som pociťovala od 2019. Stále sa to liečilo iba ako zápal. Odoslaná som bola na kolonoskopiu. Keďže sa mi to nezdalo 21.5. 2021 som v zahraničí navštívila gynekológiu. Z cytologie mi vyšli Pap 4a s vysoko rizikovým HPV 45, HSIL. 9.6. 2021 bola vykonaná konizácia krčka maternice kombinovane laser a kyretaz. Po operácii z konizacie (z histopatologie) mi však diagnostikovali Epitelovy karcinóm vo veľkosti 8 a 12 mm, prítomná lymfaticka carcinomatosa. TNM : pT1b, G3 L1, V0, R0. Figo štádium 1B, proliferacia nádorových buniek 30%. V stredu som mala urobenu MRI. Lymfatické uzliny sú relativne dobré, avšak viac sa uvidí na operácii. Nie som rodička, mám 35r.a chcela by som ešte zachovať maternicu. Po rozhovor s dr.sme pristúpili k radikálnej trachelektomii s panvovou Sentinellymfonodektomiou. Ta je však možná iba, ak budú uzliny co najmenej napadnuté. Ak bude veľa napadnuteho, ukončí sa operácia a pristúpi sa na ožarovanie. Uvedomujem si rizika abortov a nedonoseneho baby. A veľa ďalších rizík spojených s touto operáciou, ako aj s recidivami. Co by ste mi však vy sám pri mojej dg. odporučili? Na SR mi odporučili len radikálnu hysterektomiu s panv. Lymfadenektomiou. S touto nesúhlasím. Operácia sa plánuje. Môžem Trachelektomiu považovať za vyššiu konizaciu? Ďalšia otázka, ako by som vedela zvýšiť imunitnu odpoveď? Boli by vhodne preparáty imunoglukanu, alebo iných Vit.? Mal by sa preliečiť aj partner, akým spôsobom? Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

19 Jul 2021 - Dobrý deň. Sú prípady (vzácne), kedy aj pri zhubnom ochorení je cytologický ster negatívny. V prípade výsledku erózie a negatívnej cytológie nie je dôvod na chirurgickú intervenciu. Očkovanie by Vás ochránilo len pred budúcou infekciou - neriešilo by Vám aktuálny stav. Popisujete stále rozmerovo mikroskopické štádium so šírením do lymfatických ciev. Odporúčané postupy (európske) sú v tomto jednoznačné - radikálne odstránenie maternice. Trachelektómia je dosť vzácna operácia ale môže byť akceptovateľná, pokiaľ plánujete rodinu a nález na krčku bude s negatívnymi okrajmi + sentinelová uzlina negatívna. V tomto prípade rôzna imunomodulačná liečba môže napomôcť hojeniu po operácii. Nebude Vám riešiť aktuálny nález. Partner podľa všetkého nemá žiadne ťažkosti - nemusí sa preliečiť. Ak si chcete byť na istom, môžete ho poslať za urológom na odber steru na HPV vírus. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem,chcela by som poradit,poslednu cytologiu z maja 2021 mam cin2,cin3,cis,biopsiu mi zatial robili len v novembri,ta bola ok,dalsiu mam naplanovanu na september co v pripade ak otehotniem,moj onkogynekolog mi podrobne prezrel krcok a zhodnotil ze ukaze biopsia ale ze je tam malilinky nalez takze ma hneď neposiela na konizaciu,ze vraj sa nemusim bat ze trva roky kym sa to zhorsi a ze ked aj otehotniem tak sa to bude sledovat a pocka sa 9 mesiacov ked tak,co si o tom myslite dakujem,hpv mam pozitivny 16 ostatne negativne takze pravdepodobne mi ten vírus robi sarapatu s krckom,s manzelom sme spolu 11 rokov ,jedneho synceka uz mame len sme mu chceli braceka,viem ze sa da aj po konizacii otehotniet a vynosit ,len nas tlaci cas kvoli financiam,po 3 rokoch prveho dietata musi ist zena pracovať rok alebo 2 aby mala znova narok na matersku tak preto dakujem pekne a pekny den

08 Jul 2021 -

Otázka:
Dobry den prajem,chcela by som poradit,poslednu cytologiu z maja 2021 mam cin2,cin3,cis,biopsiu mi zatial robili len v novembri,ta bola ok,dalsiu mam naplanovanu na september co v pripade ak otehotniem,moj onkogynekolog mi podrobne prezrel krcok a zhodnotil ze ukaze biopsia ale ze je tam malilinky nalez takze ma hneď neposiela na konizaciu,ze vraj sa nemusim bat ze trva roky kym sa to zhorsi a ze ked aj otehotniem tak sa to bude sledovat a pocka sa 9 mesiacov ked tak,co si o tom myslite dakujem,hpv mam pozitivny 16 ostatne negativne takze pravdepodobne mi ten vírus robi sarapatu s krckom,s manzelom sme spolu 11 rokov ,jedneho synceka uz mame len sme mu chceli braceka,viem ze sa da aj po konizacii otehotniet a vynosit ,len nas tlaci cas kvoli financiam,po 3 rokoch prveho dietata musi ist zena pracovať rok alebo 2 aby mala znova narok na matersku tak preto dakujem pekne a pekny den

08 Jul 2021 - Dobrý večer, veľmi pekne by sme Vás chceli poprosiť, keby ste Vaše otázky smerovali na Doc. MUDr. Erik Kúdel, PhD, ktorý pracuje ako onkogynekológ, a zaoberá sa touto problematikou. Za Vaše porozumenie vopred ďakujeme. S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobrý deň mám 30 rokov, dnes mi prišli výsledky z cytológia LSIL z LBC gl.bb. NILM, pán doktor mi povedal že mám o pol roka prist na kontrolu.Chcem sa týmto spýtať mám sa niečo obávať ?Mozem mat pohlavný styk ? Nemôže to nejako uškodiť priateľovi ? Vopred dakujem

19 Jul 2021 - Dobrý deň. Daný výsledok predstavuje cca 2-3 % všetkých cytologických sterov. Kontrola o pol roka je dostatočná. Nijako Vás to neobmedzuje v pohlavnom živote. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán docent, skúste mi poradit. V marci som sa dala zaočkovať vakcínou Gardasil 9. V máji druhá dávka. V júni USG brušných orgánov a lokalizovali mi na žlčníku pravdepodobne polyp. Tak mám písané v správe. Nikdy som nemala so žlčníkom problém, žiadne koliky, kamene nič. Pravidelne chodím raz ročne na USG vnútorných orgánov ( v minulosti som prekonala žltacku). Doteraz všetko v poriadku. No bolo mi povedané, že po očkovaní m/RNA vakcínou sa zvyknú robiť polypy na žlčníku, žalúdku….vraj nežiadúci účinok. Čo mám robiť? Máte s tým skúsenosť?

19 Jul 2021 - Dobrý deň. Podľa mojich vedomostí neexistuje spojitosť medzi očkovaním Gardasil 9 a polypmi na žlčníku. Je nutné konzultovať špecialistu v oblasti gastroenterológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, rada by som sa opýtala na váš názor. V polovicu júla absolvujem konizáciu krčka maternice. Plánujem sa tiež v blízkej dobe očkovať proti Covid-19. Mám radšej počkať na obdobie dlhšie po zákroku alebo tam nie je žiadna kontraindikácia a môžem sa registrovať na očkovanie? Ďakujem za odpoveď.

19 Jul 2021 - Dobrý deň. V tomto existujú rozporuplné názory. Ja by som po operácii čakal niekoľko týždňov. Je to otázka aj na odborníka v oblasti imunológie. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den prajem,chcela by som poradit,poslednu cytologiu z maja 2021 mam cin2,cin3,cis,biopsiu mi zatial robili len v novembri,ta bola ok,dalsiu mam naplanovanu na september co v pripade ak otehotniem,moj onkogynekolog mi podrobne prezrel krcok a zhodnotil ze ukaze biopsia ale ze je tam malilinky nalez takze ma hneď neposiela na konizaciu,ze vraj sa nemusim bat ze trva roky kym sa to zhorsi a ze ked aj otehotniem tak sa to bude sledovat a pocka sa 9 mesiacov ked tak,co si o tom myslite dakujem,hpv mam pozitivny 16 ostatne negativne takze pravdepodobne mi ten vírus robi sarapatu s krckom,s manzelom sme spolu 11 rokov ,jedneho synceka uz mame len sme mu chceli braceka,viem ze sa da aj po konizacii otehotniet a vynosit ,len nas tlaci cas kvoli financiam,po 3 rokoch prveho dietata musi ist zena pracovať rok alebo 2 aby mala znova narok na matersku tak preto dakujem pekne a pekny den

18 Jul 2021 - Dobrý deň. Cytológia nemôže mať výsledok CIN2/3, CIS - to sú výsledky z biopsie/histológie. Je na zvážení, ako ďalej postupovať. Pravidelné kolposkopické vyšetrenia sú pravdaže nutné - podľa rozsahu ranky na krčku a ďalšej biopsie sa určuje ďalší postup. Ranka sa pravdaže môže sledovať aj v gravidite, hoci samotný krčok maternice nie je tak ľahko prístupný vyšetreniu a tehotenské zmeny môžu sťažovať diagnostické vyšetrenia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán docent, diagnostikoval mi lekár venericke bradavice z vonkajšej strany. Čiže je to vírus buď 6, alebo 11. Na čo sa mám ešte pripraviť? Môže byt že mám len tento typ vírusu? Alebo môj bývalý mi nechal aj iné typy. Ako to je z vašej praxe? Bojím sa rakoviny, ani kľudne nespávam. Simona

18 Jul 2021 - Dobrý deň. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o HPV 6 alebo 11. Pravdaže genitálne bradavice môžu byť spôsobené aj inými typmi vírusov. Najčastejšie sa vyskytuje infekcia len jedným typom vírusu. Dané nezhubné typy síce vytvárajú genitálne bradavice, ale nikdy nespôsobujú onkologické ochorenie. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás o zodpovedanie mojich problémov. Možno pomôže aj ostatným ženám. Včera som bola pracovne v BJ, čiže cely deň som sedela v aute. Doma som si dala sprchu a keďže bolo horúco, spala som len v tričku bez nohavičiek. Ráno pri hygiene som si všimla takú podkožnú hrčku, nebolo vidno nič, len cítiť na dotyk akokeby vriedok, poprípade cystu. Chcem sa opytat, môže to byt z tej dlhej sedacej cesty? Poprípade z prechladnutia? Čo si treba na to dať? Neboli to, jedine že to silne zmačknem. Príde mi to ako upchaté tukové niečo, veľkosti menšieho hrášku, na vonkajšom pysku. Holiť som sa neholila. Ďakujem za odpoved

18 Jul 2021 - Dobrý deň, áno môže to byť aj následok dlhšej cesty, kedy sa koža v oblasti genitálu môže zapariť a vytvárať malé vyrážky. Jedine treba nosiť voľnejšie oblečenie ako prevenciu takýchto kožných zmien. Druhou alternatívou je fakt, že daná vyrážka je tam už dlhšie - je vhodné navštíviť Vášho gynekológa event. kožného lekára. Veľmi ťažko sa takto na diaľku hodnotí daný nález. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Prosím Vás, môžem mať vírus genitalnych bradavíc napríklad na krčku maternice a som jeho prenášač? Ako to zistím? Pred rokom som mala genitalnu beadavičku z vonkajšej strany pohlavných orgánov, no je možnosť že to mám aj z vnútra? A manžel mi to bude po styku roznášať? Lekár mi robil kolposkopiu a nepovedal nič. Čo mám ďalej podniknúť? Ďakujem Eva

18 Jul 2021 - Dobrý deň. Áno, samotný vírus sa môže nachádzať aj na krčku maternice, teoreticky teda môžete daný vírus prenášať. Pokiaľ Váš gynekológ robil cytologické vyšetrenie a zároveň aj kolposkopiu, malo by byť všetko v poriadku ( v prípade negatívnych nálezov). T.z., že sa vírus na krčku maternice nenachádza. Stačí len absolvovať pravidelné preventívne prehliadky - to je najlepšia cesta. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa poradit. Tým, že som silnejšej postavy som si všimla, pri holení na vonkajších genitaliach take akokeby podkožné tukové vyrážky. Nie je to všade, len pri natiahnutí kože napr pri holení. Podľa môjho gynekológa sú to nejaké mazové žliazky či čo a kožný povedal, že to riešiť netreba. Prosím Vás, existuje nejaká pravdepodobnosť že by sa to mohlo zvrtnúť? A ako mám pokračovať? Nevšímať si to? Alebo si to vypučiť? Je to pod kožou na vnútornej strane vonkajších rodidiel. Moc to nevidno, len vravím keď natiahnem kožu pri holení. Kožný lekár mi napísal do správy, že je to vekom. Mám 42. Dakujem M

18 Jul 2021 - Dobrý deň, popisované kožné zmeny nie sú spôsobené HPV vírusom ( ak tam mierite )- to znamená, že sa nikdy nezvrhnú do onkologického ochorenia. Vaši lekári majú pravdu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať s čoho môže byť pálenie v ľavom prsniku.Minulý mesiac som to cítila pred menzesom,keď mávam napnute prsia a teraz zas.V noci keď si ľahnem na tú stranu ma zobudí akoby som sa popalila, aj cez deň koľkokrát, ako by ma niečo popalilo. Vôbec netuším čo to je.Za vašu odpoveď ďakujem.

11 Jul 2021 - Dobrý deň. Prsníky bývajú bolestivé v čase menzes. Je však vhodné skonzultovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý prsníky klinicky vyšetrí, eventuálne Vás odošle na ultrazvukové vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcela by som sa informovať, nestriedam partnerov, partnera mám dlhodobo a mám HPV vírus na maternici ale už som po konizacii, no vírus mám stále v sebe, hlavná otázka je čo som sa dozvedela že HPV sa môže nachádzať aj na hrtane (orálny sex) a aj dýchacie cesty , je nejaká prevencia ako zistiť či mám nemám na hrtane? Koho navštíviť?ďakujem pekne za radu

11 Jul 2021 - Dobrý deň. HPV vírus sa môže nachádzať na všetkých slizničných povrchoch s viacvrstvovým dlaždicovým epitelom a teda aj v oblasti hlasiviek a ústnej dutiny. Klinicky zjavné zmeny sú však veľmi vzácne. S veľkou pravdepodobnosťou by ste mali ster negatívny, keďže pretrvávajúca infekcia je skôr typická pre ženský genitál. Samozrejme, ak máte pochybnosti treba skonzultovať príslušného špecialistu z oblasti otorinolaryngológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, môžete mi prosím poradiť? 1.) Môžem mať vírus genitalnych bradavíc aj na krčku maternice? Môže byť na krčku, na vonkajších rodidlách zároveň? Môj gynekológ nič nevidel na krčku, môžem sa dať preventívne zaočkovať Gardasil? 2.) Pred dvoma rokmi som si dala vakcínu Cervarix- iná možnosť mi nebola ponúknutá, keďže môj lekár tvrdil že stačí aj Cervarix, aj keď chráni proti dvom druhom dochádza k skríženej reakcii a vlastne chráni aj proti iným… 3.) Sú Gardasil a Cervarix na jednom princípe mRNA? 4.) Môžem dostať rakovinu rodidiel vonkajších aj keď som zaočkovana Cervarixom? Tá rakovina vulvy a vonkajších rodidiel je nebezpečná aj pre stredné ročníky? Či postihuje len staršie ženy? 5.) Dosť píšete v poradni aj o herpese. Je to naozaj tak premorená populácia s herpesom? Môže byť že vekom poprípade menopauzou sa strácajú alebo slabnú výsevy? Ako to máte u Vás z praxe? Naozaj to majú ženy aj dvakrát do mesiaca? Ten výsev? A to roky? Čo odporúčate potom takým ženám? Ísť na labioplastiku? Nech sa im vyrežú tie orgány vonkajšie, aby nemali výsev? Robia sa testy na HSV v tehotenstve či nie? A robia sa aj štandardne ak si žena dá spraviť proti pohlavným chorobám test? Nemôže vyjsť falošna pozitivita? Ďakujem Veronika

16 Jul 2021 - Dobrý deň. 1. Áno, vírus sa môže nachádzať aj na viacerých miestach, hoci práve benígne vírusy nespôsobujú žiadne zmeny na krčku maternice okrem vytvorenia ľahkých dysplastických zmien a kondylómov podobných kožným zmenám. Očkovanie Vás bude chrániť len pred budúcou infekciou. 2. Áno existuje skrížená reaktivita, avšak Cervarix nechráni pred benígnymi typmi vírusov 3. Ani jedna vakcína nie je na princípe mRNA. Vakcíny Cervarix a Gardasil obsahujú proteíny, z ktorých pozostáva vírusový obal a tak stimulujú tvorbu protilátok 4. Ste chránená voči cca 70 % prípadov rakoviny krčka maternice (HPV 16 a 18). Karcinóm vulvy je skôr typický pre staršie ženy a niekedy ani nemusí byť spojený s HPV. 5. Herpetická infekcia je jedna z najčastejších pohlavne prenosných ochorení..skôr postihuje mladšie ročníky. Operačné riešenie nie je vhodné. Existuje účinná antivirotická a podporná liečba. Niekedy je to však beh na dlhé trate s recidívou ochorenia. Áno, test na HSV sa robí aj v tehotenstve. O daný test môžete požiadať, neviem však, či ho bez lekárskej indikácie nebudete musieť platiť. Ani jeden test nie je 100%ný...... S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa opýtať, mám 23 rokov, a bola mi diagnostikovaná prezencia vírusu HPV cez DNA métodu, jedného alebo viaceŕych HR HPV typov, ale nie typu 16 a 18, tie boli aj cez DNA negatívne. A zároveň cez metódu mRNA prítomnosť HPV už všetkych týchto typov je negatívna. Ako si to mám prosím vysvetliť? Ďakujem Vám za odpoveď a s prianím pekného a úspešného dňa

11 Jul 2021 - Dobrý deň. HPV DNA test zisťuje len prítomnosť vírusu v bunkách (mimo bunkové jadro). mRNA test deteguje vírusové proteíny E6 a E7, ktoré sú výsledkom integrácie (včlenenia) HPV vírusu do genetickej informácie bunky. Pri pozitivite mRNA testu existuje väčšie riziko vzniku prednádorových zmien ako pri DNA teste. Samotný výsledok teda značí o stave, kedy HPV vírus máte, ale sa nevčlenil do jadrovej DNA. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Prajem pekný deň, pán docent. Veľmi sa trápim a budem veľmi rada ak mi pomôžete. Rozišla som sa s priateľom, robil v Nemecku, no ako mi bolo povedané, mal tam druhú priateľku. Teraz keď čítam Vašu poradňu, až sa mi ježia vlasy na hlave koľko tej pliagy a všetkého je. Ak mi môžte poradit, asi pred troma mesiacmi som sa zobudila, niečo ma strašne svrbelo, no a na vonkajšej strane smerom hore k nohavičkam, sa mi spravila neviem či vyrážka či pluzgierik. Myslela som si že ma v noci poštípal komár, pretože som spala bez nohavičiek. Myslíte že to mohol byť herpez? Bola len jedna a dosť svrbivá….odvtedy nič. Preto sa pýtam prosím poraďte mi z vašej praxe, naozaj je to že herpesy vekom strácajú na sile? A objavujú sa čoraz menej a menej? Niekde čítam, že po prechode sa vírus herpez stratí a niekde že práve vypukne po prechode. Bola to moja prvá intímna známosť a bojím sa že už aj posledná. Na preventívnej prehliadke som bola pred mesiacom, že všetko v poriadku aj cytológia v poriadku aj kolposkopia je I. Len som nenabrala odvahu riešiť to s mojim gynekológom. Prosím Vás čo môžem pre seba ešte urobiť? Môžem sa zaočkovať proti Hpv ešte kým mal kolposkopiu I.? Myslite si že môžem mať aj herpez? Bude mi stačiť od lekara vyšetrenie na pohlavne choroby? Predpokladám že to bude HIV, syfilis, chlamidia, mykoplasma, ureoplasma, stačí mi takéto vyšetrenie? Ďakujem. A pán doktor, prosím Vás, vy ako lekár keď chlap podvedie ženu dá sa tá žena vyliečiť z pliagy úplne? Veď teraz je aj to očkovanie……Či čo môžem ešte spraviť? Nefajčím, nepijem. Ďakujem. Iva

30 Jun 2021 - Dobrý deň. Podľa môjho názoru ste herpetickú infekciu nemali. Ja by som skôr povedal, že vo všeobecnosti je dané vírusové ochorenie (herpes genitalis - HSV) najčastejšie v mladšej vekovej kategórii (napr. v porovnaní so ženami okolo menopauzy). Pojem, že vírus stráca na sile nie je úplne správny. Očkovanie voči infekcii HPV je investíciou do budúcnosti - chráni Vás pred mnohými problémami, ktoré sú spojené s HPV vírusom ( genitálne bradavice, prednárodové a nádorové zmeny na krčku maternice a pod.). Samozrejme v prípade prenosu akejkoľvek pohlavnej choroby existuje veľmi veľká šanca na kompletné vyliečenie...Všetko je o prevencii, správnej diagnostike a liečbe. Absolvujte pravidelné preventívne prehliadky - to je to najlepšie, čo pre svoje zdravie môžete urobiť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, znamena to, ze ak mam hpv 11, mozem mat trebars aj hpv 16 ? Dakujem za odpoved

30 Jun 2021 - Dobrý deň. Je to možné, hoci podobná kombinácia nie je častá, skôr veľmi zriedkavá. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Mám 35 rokov a dnes mi bola diagnostikovaná pozitivita na HPV16 a Dysplazie CIN1 (opakovane po pol roku). Moja gynekologička ma poslala na kolposkopiu, ktorú som ešte neabsolvovala. Chcela by som sa opýtať či informovať budúceho partnera o pozitivite alebo aký je v danej situácii postup Resp. ako mu to vysvetlit ľudskou rečou aby sa zbytočne nevystrašil. Ešte sexuálne spolu nežijeme a nechcem mu spôsobiť zdravotne komplikácie. Dalšiou otázkou je či mi zhoršené výsledky okrem HPV nemohla spôsobiť hormonálna stimulácia (2x v posledných 2 rokoch) kvôli zmrazeniu vajíčok. Za odpoved bude vďačná.

30 Jun 2021 - Dobrý deň. Ľahká dysplázia (CIN1) aj pri pozitivite HPV 16 väčšinou spontánne vymizne. Je nutné daný stav kontrolovať v pravidelných intervaloch a pravdaže všetko závisí aj od kolposkopického vyšetrenia. Ja si myslím, že normálne uvažujúci partner pochopí Váš stav - že sa jedná o vírusové ochorenie, ktoré má každý tretí až štvrtý človek do veku 30 rokov a niekedy vytvorí cytologické zmeny na krčku maternice. Samotná infekcia vplyvom Vášho imunitného systému vymizne v 80-90 % prípadov. Hormonálna stimulácia nemá vplyv na priebeh alebo získanie HPV infekcie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám otázku ohľadom bieleho hustého výtoku z prsníka kde je aj fibroadenom. Diagnostikovali mi ho asi pred 5 rokmi odobratim vzorky. Pred 2 rokmi som kojila 1 mesiac iba no terás pri stlačení bradavky mi s toho prsníka vyteká najprv som si mislela že je to mlieko ale je to veľmi husté, ta hrčka ma začala bolieť pri stlačení alebo keď sa nechtiac udriem alebo keď mi dieťa sedí na rukách, hrčka je hneď za bradavkov ktora ma akobi štípe. Na vlastnu žiadosť som mala ten fibrom ísť vybrať no pre opuchnuty zub som nemohla ísť to bolo pred 5 rokmi a Dr. Mi potom povedala ze netreba to už vyberať lebo potom môže nárast ich viac tak som to nechala tak. Chcela by som vedieť vás názor či si to dat vybrať alebo ci sa to mohlo zmeniť v niečo horšie, aj ohľadom toho výtoku ďakujem pekne za odpoveď

30 Jun 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na Vaše popisované ťažkosti by opäť bola vhodná biopsia nálezu. Lokalizácia rovno pod bradavkou je spojená niekedy s horším kozmetickým efektom po samotnej operácii (odstránení) fibroadenómu. Samozrejme aj kompletné odstránenie fibroadenómu je možnou alternatívou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň. Bolel ma chrbat a na vysetreniacg mi nasli nador na hrudnom stavci. Vymena stavca - titanovuy. Som po operacii . Este mam 9 oziarov . Uz mam za sebou dve biologicke chemoterapie. Zajtra tretiu. Bola to metastaza z prsnika . Biopsia her2. Mam obavy . Ako rychlo sa siri tato choroba. Este stale nemsm toxicku chemoterapiu. A presli 3 mesiace. No operacia bola narocna komplikacie. ...vsade citam ze je to agresivna rakovina. Bojim sa ze operacia,oziare biologicka chemo.a nador v prsniku metastazuje.ze sa nevyliecim.

30 Jun 2021 - Dobrý deň, chápem Vaše obavy. V tomto prípade treba absolútne rešpektovať liečbu nastavenú onkológom. Metastatické postihnutie kostí nie je dobrým prognostickým znakom. Komplexná liečba na čele s biologickou liečbou mierenou na HER2 receptor je však efektívna. Držte sa - dôverujte odborníkom, ktorí urobia maximum pre Váš kvalitný život. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pán docent prosím pomôžte. Mám priateľa , sme spolu dva roky, on refrakčných ešte nemal vzťah. Ja som mala jeden vzťah. Lenže bývalý partner mal hpv, neviem aké, to mi len vykričal keď sme sa rozchádzali. Sme od seba cca 3 aj pol roka. Po rozchode som iný sexuálny pomer nemala a ani predtým len toho jedného. Teraz však rozmýšľam, či sa mi môže hpv prejaviť aj po tých troch rokoch, napr bradavice pohlavne, poprípade či to môžem preniesť na terajšieho priateľa. Keby náhodou sa to vyhodí terajšiemu priateľovi po odstránení by bol úplne čistý? Či do konca života si to bude musieť odstraňovať . Môžem mu zaniesť aj rakovinu? Ďakujem moc

27 Jun 2021 - Dobrý deň. Podľa všetkého už v sebe žiaden vírus nemáte. Ja by som bol kľudný. Šanca prenosu na nového partnera hraničí tým pádom s nulou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor prosím poraďte mi. Z vašej skúsenosti aké sú najnebezpečnejšie vírusy hpv? Je to 16, 18? A čo ostatne? Tie ostatne vymiznú skôr? Alebo ako prosím Vás? A keď je vírus bradaviciek, vymizne vypalenim bradavičky? Ďakujem za odpoved

27 Jun 2021 - Dobrý deň. Najčastejšie a najzhubnejšie vírusy sú HPV 16 a 18. Aj iné vírusy ako HPV 31, 33, 45, 58 spôsobujú prednádorové zmeny, hoci v menšej miere pokračujú do zhubného ochorenia. Najväčšiu tendenciu k pretrvávajúcej infekcii má vírus HPV 16. Vírus spôsobujúci genitálne bradavice je najčastejšie typu 6 a 11. Vypálením bradavičiek zväčša infekcia vymizne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, ked som mala genitalne bradavice, je mozne ze by som bola infikovana aj hpv typom 16 alebo 18 ?

27 Jun 2021 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú väčšinou spôsobené vírusmi 6 a 11. HPV 16 a 18 sú karcinogénne vírusy a vedú k vzniku prednádorových a nádorových zmien. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent. Rada by som sa opýtala, či má užívanie hormonálnej antikoncepcie vplyv na potencionálny zrýchlený rozvoj HPV infekcie, k zrýchleniu zmenám buniek. Názory, ktoré som čítala sa odlišujú, preto by ma zaujímal Váš názor. Ďakujem pekne a prajem pekný deň.

27 Jun 2021 - Dobrý deň. Áno, máte pravdu - aj odborné publikácie v tomto smere obsahujú protichodné informácie. To znamená, že neexistuje jednoznačná spojitosť a s tým aj ja súhlasím. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať že som v 34tyzdni tehotenstva,a moje bábätko už teraz má 3kg, zodpovedá 36tyzdnu, lekár vravel že to bude veľké bábätko, môžem požiadať svojho gynekológa aby ma poslal na cisársky rez? Ďakujem za odpoveď!

23 Jun 2021 - Dobrý deň. Podľa môjho názoru nie je dôvod t.č. rozmýšľať nad cisárskym rezom. Rozhodujúci bude ultrazvuk bližšie k termínu pôrodu. Samozrejme treba brať do úvahy aj výšku a rozmery panvy matky. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, budem Vám veľmi, veľmi vďačná za odpoveď ohľadom vysvetlenia výsledkov z biopsie. záver patológa: Menšie fragmenty vyvinutého sekrečného prevažne pravidelného endometria, v dvoch malých útržkoch s črtou povrchovej prostej glandulárnej hyperplázie, bez atypie, bez atypickej glandulárnej alebo stromálnej proliferácie. Ešte raz ďakujem.

21 Jun 2021 - Dobrý deň. Výsledok histológie je nezhubný. Nie je nutné ďalšie operačné riešenie. Je však vhodné smerovať ďalší manažment aj podľa celkového klinického obrazu a ultrazvukového nálezu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, prosím o radu. O chvíľu ma čaká preventívka, tým že som zmenila lekára, tento nový ponúka aj rozšírenú cytológiu z krčka. Chcem sa opýtať, aký ja Váš názor na to? Mám si to dať spraviť alebo mi stačí klasická? Podotýkam že vždy som mala cytologiu - klasickú v poriadku. V minulom roku som si našla bradavičku na vonkajšej strane, po odporúčaní z Vašej poradne som sa dala preočkovať Gardasil 9. ( inac som očkovaná Cervarixom 10 rokov dozadu). A ešte jedna otázka, musím vybrať 3 dávky Gardasilu? Alebo mi stačia len dve vzhľadom k tomu, že som bola pred 10 rokmi Cervarixom. A ide o to, že mám záujem ešte o očkovanie proti Covid 19, tak nech to neni trochu moc tých vakcín…( bojím sa poprípade imunitného reakcie, keďže tretia dávka Gardasilu vychádza začiatkom septembra. ). Ďakujem za odpoved a pekný víkend

23 Jun 2021 - Dobrý deň. Rozdiel v záchyte lézií krčka maternice medzi rozšírenou a klasickou cytológiou až taký podstatný nie je. Ľahšie sa ale detegujú žľazové zmeny ( z kanála krčka maternice) v prípade rozšírenej cytológie. Takisto je pre patológa ľahšie hodnotiteľná. Mali by ste absolvovať trojdávkovú schému očkovania. Ak sa to má biť s vakcínou proti koronavírusu, je nutné konzultovať príslušného špecialistu v odbore imunológie.

Otázka:
Dobrý pán doktor, ďakujem za odpoved ešte k predošlej odpovedi mám par otázok Zaočkovať sa je možné aj keď vírus hpv mám ? Alebo až keď sa vylieči ? Ešte by má zaujimalo či sa človek toho naozaj vie zbaviť tak ze sa s tým imunita vyrovná sama do 2 rokov Posdledna otázka znie, dá sa stat vašou pacientkou ? Dostať sa ku Vám na ošetrenie ? Konzultáciu ?

23 Jun 2021 - Dobrý deň. Očkovať sa dá aj pri prebiehajúcej HPV infekcii. Len Vás neochráni pred aktuálnou infekciou. Budete chránená pred budúcimi infekciami. HPV sa z tela naozaj odstráni vo väčšine prípadov do 24 mesiacov. Ja pracujem na klinike (UNM Martin), nie na ambulancii všeobecnej gynekológie. Pravdaže na konzultáciu sa dá objednať (Ambulancia cervikálnych prekanceróz cez stránku www.unm.sk - Gynekologicko-pôrodnícka klinika). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám 22 t a mierim na vás s mojim zdravotným príbehom ktorý sa práve odohráva a chcem v ňom čo najlepší koniec :) Bielymi fľakmi vo vchode pošvy mi diagnostikovali hpv vírus, následne aj ureo a mikoplazmi. Preliečovalo sa to dva krát antibiotikami a chirurgickým zákrokom mi fľaky(bradavice) boli odstránené Po par mesiacoch mi na preventívnej prehliadke vyšla zlá citologia-brali mi aj vzorku z krčku kde sa potvrdilo cin 3 Pán doktor mi naplánoval chir. Zákrok na ktorom mi napadnutú časť odstránia, no bohužiaľ stále sa v tom strácam Moja otázka znie ci sa vírusu dá zbaviť úplne tým že mi odstrania napadnuté miesto na krčku? Či prípravky penoxal a tomu podobne liečia je dobre užívať pred alebo po zákroku ? Budem infekčná po zákroku pre niekoho? Ako je to s tehotenstvom ? Pripadne váš názor alebo radu k tomuto krátkemu opisu môjho zdravotného stavu Ďakujem

19 Jun 2021 - Dobrý deň. HPV vírus nemusí byť len na poškodenom mieste krčka maternice. Popisované zmeny sú jednoznačnou indikáciou na operáciu. Z mojej stránky by som odporúčal vakcináciu ešte pred zákrokom (prvou dávkou), aby ste následne boli po operácii chránená pred reinfekciou (HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie a môžete byť opakovane infikovaná od partnera). Po operácii je vhodné počkať s tehotenstvom 3-6 mesiacov, kým sa krčok maternice úplne nezahojí. Liečba na podporu imunity je v každom prípade vítaná (penoxal a pod.) S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor 18.5 mi bola robená excizia z poézia a kyret od tohto zákroku mám problémy pálenie a bolesti vonkajsich rodidiel nemôžem poriadne sedieť ísť na bicykli vôbec sex nemôžem mat pretože ma to boli a štipe dávam si vagilak a prurigyne masť môj Gynekolog mi urobil vsetky vyšetrenia s negat výsledkom aj zvonka a z vnútra mám všetko v poriadku pred zákrokom som takéto problémy nikdy nemala už som zúfalá či to môže byt aj môj lekár povedal že sa ešte stakymto niečim nestretol bola som preliecena antibiotikami niekedy cítim ako by sa mi to všetko tlacilo von som hpv pozitivna LG-SIL ďakujem

23 Jun 2021 - Dobrý deň. Kultiváciu by som zopakoval aj so zameraním na špecifické infekcie ( mycoplasma, ureaplasma, chlamýdie a pod.). Vaše problémy sú predstavujú veľmi zriedkavú komplikáciu po operácii.. Liečbu antibiotikami by som predĺžil a pokračoval v probiotikách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Už je to pár rokov čo sa trápim s pozitívnym HPV vírusom, doteraz sa s tým moje telo vedelo akosi popasovať no v decembri mi bol robený LBC ster bol pozitívny plus zápal krčka maternice, lekár mi nasadil Indonal na 3 mesiace 2xdenne 1 tableta a antibiotiká, po 6 mesiacoch kontrolný LBC ster opäť pozitívny avšak lekár spomenul pozitivitu u rakovinových typov HPV, zápal pretrváva.. mám 26 rokov, chodím pravidelne na preventívne prehliadky s manželom chceme bábätko, jednak sa mi nedarí otehotnieť a obávam sa toho HPV vírusu, ja už neviem čo mám urobiť preto aby sa mi pozitívny HPV stále neopakoval..ďakujem za každú radu.

23 Jun 2021 - Dobrý deň. Vo vašom prípade by som pri pretrvávajúcej infekcii HPV a cytologických zmenách odporúčal kolposkopické vyšetrenie ( mikroskopické vyšetrenie krčka maternice). Perzistentná infekcia závisí aj od stavu imunitného systému. Je naozaj dôležité udržiavať aj zdravé pošvové mikroprostredie (probiotiká a pod.). Ďalej sú na trhu viaceré prípravky na liečbu podobných problémov ( Papilocare/Deflagyn/Regresil a iné). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent. Chcela by som sa opýtať pár otázok na tému HPV. Mám 23 rokoc a asi pred mesiacom mi bol diagnostikovany HPV (asi 16), cytologiu som mala II podľa doktorky dobrú ale mala som mierny zápal na krčku (drobne ranky). Doktorka mi predpísala regresil + imunogyn (ten aj partnerovi) na liečbu 3 mesiacov. Chcem sa opýtať či počas liečby môžeme mať s partnerom pohlavny styk alebo sa mu treba pocas liečby úplne vyhýbať? Zároveň by som sa chcela opýtať či nám pomôže ak sa obaja dame po liečbe zaočkovať, aby sa mi znovu nevytvorila infekcia (ak sa mi po liečbe zlepší) keďže som ešte mladá a dieťa som ešte nemala tak sa trochu bojím do budúcna ako sa to bude s HPv vyvíjať, a pripadne či s pohlavným stykom máme počkať až kým nebudem minimálne ja zaočkovaná prvou vakcinou. Ďakujem

21 Jun 2021 - Dobrý deň. Liečbu máte navrhnutú správne. Samotný vírus sa vo väčšine prípadov stratí do 24 mesiacov. Ja nepropagujem až také striktné obmedzenia týkajúce sa pohlavného života. Očkovanie je pravdaže najúčinnejšia prevencia v boji s HPV infekciou u oboch pohlaví. Samotnú problematiku HPV infekcie rozoberáme aj v relácii Moja diagnóza na STV2. Môžete si ju pozrieť v archíve. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den, pred pol rokom mi pri preventivnej prehliadke zistili pozitivny nalez HPV-39 (a nejake dalsie asi mykoticke bakterie), na odporucanie lekara som pol roka aplikovala Papilocare, teraz, po detailnejsej cytologii mi bolo potvrdene ze vsetko je ok, ale virus HPV-39 stale pretrvava aj ked ziadne znaky zacinajucej rakoviny krcka a pod sa nepotvrdili takze by to malo byt ok. Ked som sa spytala svojho lekara co by som mohla robit aby som sa uplne vyliecila a zbavila sa tohto virusu, povedal mi ze sa s tym nic neda robit, len teda to musime sledovat - pri preventivnych prehliadkach..cize raz rocne...Viac mi nepovedal. Chcela by som sa teda spytat: 1. naozaj sa neda nic viac robit ako sa toho zbavit? 2. naozaj to staci sledovat len pri preventivnych prehliadkach? (raz rocne) 3. ohrozujem tym partnera? Momentalne som dlhodobo bez partnera (cize ani neviem ako som sa mohla "nakazit"), ale teda ked partnera mat budem, je potrebne aby som ho o tomto informovala a aby aj on potom podstupoval nejake vysetrenia? Dakujem velmi pekne!

21 Jun 2021 - Dobrý deň. Liečba bola správna. HPV vírus zmizne vo väčšine prípadov do 24 mesiacov spontánne. Vy môžete podporiť svoj imunitný systém a takisto sa vyvarujte gynekologickým infekciám celkovo (vhodné užívať probiotiká). Preventívne prehliadky raz ročne sú viac ako postačujúce. Trvá roky, kým vírus môže spôsobiť zmeny na krčku maternice. Partneri si HPV vírus vymieňajú navzájom - na rozdiel od žien - väčšinou u mužov nespôsobuje problémy a ľahšie sa ho aj zbavia. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, chcela by som Vás poprosiť o radu. Pred 3 týždňami som bola na konizácií krčku maternice. Momentálne čakám na výsledky.. Po operácií som nemala nejaké problémy. Na 12 deň som jeden deň viac krvácala. Moja lekárka mi odporúčila užívať Ascorutin. Odvtedy už mám iba jemné špinenie, občasné pichnutie v podbrušku, ale inak sa cítim ok. Chcem si začať plánovať dovolenku a pracovne mi ideálne vychádza isť k moru po 6 týždňoch po operácií. A tu je moja otázka. Je vhodné sa po konizácií kúpať v mori? Môžem sa už kúpať na 45 deň po zákroku? V nemocnici mi povedali, že po 3 týždnoch už môžem, moja doktorka /nevidela ma osobne, iba po telefóne/ mi povedala, že až 6-8 týždňov nemôžem. Preto som teraz zmätená a nerada by som mala problémy po príchode do zahrničia. Vopred ďakujem za radu a pomoc. S prianim pekného dňa. Nataša

21 Jun 2021 - Dobrý deň. Drobné krvácanie/špinenie eventuálne vodnatý výtok sú normálne po takomto zákroku. Prvé týždne je nutné vyhýbať sa akýmkoľvek rizikovým faktorom spojených s gynekologickými infekciami (bazény, wellness a pod.). Daný interval (45 dní) je podľa mňa dostatočný na dovolenku pri mori. Morská voda nie je ani tak riziková ako chlórovaná voda z bazénov a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, už rok neberiem antikoncepciu. Po vysadení mi menzes meškal 5mesiacov doktor mi dal vyvolavačku. Ďalších 5mesiacov menzes prišiel niekedy aj dvakrát za mesiac veľmi slabý. A teraz dva mesiace cítim že mám menzes ale nejde zo mňa ani kvapka krvi. Nieje bajtov nejaký prírodný liek napríklad kvapky gynex? Ďakujem Božiková

21 Jun 2021 - Dobrý deň. Daná situácia môže nastať, keď pacientka užíva antikoncepciu dlhodobo. Vaječníky potom potrebujú čas na naštartovanie menštruačného cyklu. Samozrejme existuje viacero podporných prípravkov vrátane spomenutého, ktoré môžu trochu pomôcť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opýtať bolo mi min. Rok zistené hpv 18 a mám aj iné hpv cca 5 rokov..... cytologia je 2. Je možnosť konizacie aj keď je dobrá cytológia... Mám 27 telo sa môjho vírusu nezbaví keďže užívam kortikoidy kvôli autoimunitnej chorobe. Prípadne rada ako sa toho zbaviť ? Ďakujem veľmi pekne :)

19 Jun 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade je nutné absolvovať pravidelné preventívne prehliadky eventuálne aj kolposkopické vyšetrenie, ktoré spočíva v mikroskopickom vyšetrení krčka maternice. HPV vírus môže byť prítomný roky a nemusí spôsobovať žiadne cytologické zmeny, ktoré by viedli k zhubnému ochorenie. Operačné riešenie je naozaj len krajným riešením. Ja osobne by som volil konzervatívnu cestu s indikovanou kolposkopiou. Áno, akékoľvek zmeny v imunitnom systéme môžu spôsobovať dlhodobú HPV infekciu. Je to na konzultácii s imunológom, či je možné nejako upraviť a pridať liečbu. Nezabúdajte ani na udržovanie zdravej pošvovej mikroflóry. Existujú rôzne prípravky na trhu ako napr. Papilocare/Deflagyn/Regresil ktoré sú určené aj na takúto situáciu. Liečba zvyčajne trvá 3-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň mám otázku ohľadom ťažkej displazie krčka maternice ktorá mi vyšla s citologickeho vyšetrenia či to môže znamenať aj nádor hneď?Čakám už len na termín budú mi brať s krčka vzorku.Vraj mi vyšlo s testov hneď ten ťažký stupeň,budem rada ak mi o Tom napíšete niečo viac ďakujem

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Popisovaná cytológia je väčšinou spojená s podobným histologickým výsledkom po biopsii ( ťažká dysplázia). Nie je to hneď nádor. Ten by vznikol, pokiaľ by ste danú dyspláziu nechali 5-10 rokov bez liečby. Počkajte na odborné vyšetrenie a výsledok biopsie. Rátajte aj s možnosťou krátkeho chirurgického zákroku (konizácia). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň vážený pán doktor! Veľmi pekne Vás prosím o radu. Síce sa netýka hpv, no ste gynekológ, a verím, že Vaša odpoveď by mohla pomôcť aj iným. Náhodne mi v krvi zistili prekonanie žltačky typu B. Konkrétna diagnóza: Vystavenie a kontakt s vírusovou hepatitidou typu B. ( žiadna akútna alebo chronická hepatitíde typu B). Mala som priateľa, dával si robiť tetovanie, neviem, mohol ma nakaziť on? Ja som na ňom nevidela príznaky nič. Moja gynekologička mi povedala, že moje telo si vytvorilo protilátky a je lepšie prísť len do kontaktu s niečim, ako to prekonať. Vraj….už ste aspoň zaočkovaná. Preto moja otázka znie, musel mať bývalý priateľ akútnu formu hepa B, keď som to dostala, alebo mohol mat prekonanú, mal protilátky, a ja som prišla do kontaktu s protilatkami a telo si vytvorilo imunitu. Pýtam sa preto, pretože pre moju gynekologičku to je “ bajočko”…..proste buďte rada že ste s tým prišla do kontaktu a máte protilátky. A ešte dodala, vraj sú tie protilátky lepšie akokeby som sa dala zaočkovať. Teraz mám priateľa, poslala som ho na testy, či náhodou on nemá / teda nemal tu B, no nemá a nemá ani pamäťové stopy. Takze viete sa mi k tomu vyjadrit? Samozrejme, chodím aj k infektologicke, len raz do roka a lieky neberiem žiadne. Pán doktor, môžem mať v budúcnosti dieťa? Moja gynekologička mi povedala, že veľa ľudí to prekoná a jednoducho ani o tom nevie a život ide ďalej. Len keď otvorím internet, toľko čítam, hlavne že sa nebude dať otehotnieť. Prosím poraďte mi z vašej praxe. Všetko dobre Vám prajem, ste veľmi úžasný lekár. Všetko dobre. J

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Samozrejme jednou z ciest prenosu hepatitídy B je pohlavný styk. To znamená, že ste mohli byť nakazená aj od partnera. Pacient je nákazlivý v prípade akútnej alebo chronickej hepatitídy, pokiaľ sa v krvi nachádzajú vírusové častice. Protilátky jednej osoby nevytvárajú protilátky u druhej osoby. Citujem ešte definíciu : Vírus hepatitídy B (HBV) zostáva v krvi počas aktívnej periódy akútnej a chronickej infekcie. HBV sa taktiež vylučuje aj do všetkých patologických a fyziologických tekutín. Vírus HBV je schopný vydržať expozíciu extrémnych teplôt a vysokú vlhkosť. Vírus sa môže šíriť kontaktom s telovými tekutinami ako sliny, pot, slzy, mlieko a patologické výpotky. Gravidita vo Vašom prípade nie je absolútne kontraindikovaná - otehotnieť môžete. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dorý deň, pán docent, mám 42 r., 1 pôrod. Pre diagnózu N872 nezatriedenú inde, cytológia PAP: IIIb, H-SIL som bola 27.5.'21 na konizácii cervixu. Histopatologický nález: 1. Konizát: EXOCERVIX- skvamózny epitel bez dysplázie. TZ a ENDOCERVIX- prítomné je takmer cirkulárne sa tiahnuce ložisko metaplastického skvamózneho epitelu s H-SIL dyspláziou (CIN3/CIS), horizontálny rozsah do 5mm, kt. prechádza aj hlboko do endocervikálnych krýpt, nie sú však prítomné známky invazívneho rastu ani zasahovanie do endocervikálnej resekčnej línie. Stróma- subepiteliálne je v oblasti H-SIL prítomný chronický zápalový infiltrát strednej intenzity. 2. Kyret CK- v kompletne spracovanom a hlboko zrezanom materiáli sú prítomné krvné koagula obsahujúce mikrofragment skvamózneho epitelu s H-SIL dyspláziou a fragmenty endocervikálnej sliznice s ložiskami nezrelej skvmóznej metaplázie bez dysplázie. Záver: Cirkulárne ložisko H-SIL (CIN3/CIS) v endocervixe, rozsah konizácie dostatočný. Odporúčanie: simplexná abdominálna hysterektómia. Pán docent, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o Váš odborný názor, či je nevyhnutná hysterektómia a pokiaľ áno, či je možné ju vykonať aj laparoskopicky. Ďakujem pekne za Váš odborný názor.

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Endocervikálny resekčný okraj je negatívny, avšak v kyrete CK sú ešte stále dysplastické zmeny (HSIL). Sú dva možné postupy - opakovať konizáciu ešte raz alebo absolvovať hysterektómiu, ktorá je možná aj prostredníctvom laparoskopického prístupu. Je ťažké sa vyjadriť bez klinického nálezu....S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent prepáčte,že vyrušujem mám 50r a bola som na prev.prehliadke. Lekár mi spravil odber na cytologiu ,nečakám na výsledok,ale mám obavy do správy mi napísal , percio cylindricke na c12 belave ložisko 5krat 7 MM kontaktné krváca nič bližšie mi nepovedal tak mám obavy nevieme mi niečo bližšie popísať viem musím čakať na výsledky ale som z toho čakania nervózna ,ďakujem a želám pekný den

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Samotný popis ešte nič neznamená, nemusíte sa báť. Dôležitý je cytologický výsledok, na základe ktorého sa nález manažuje ďalej - kolposkopia, biopsia a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, veľmi pekne Vám ďakujem za Váš čas. Prosím Vas objasnite mi niektoré veci ktorým nie celkom rozumiem a zároveň Vás prosím o radu. Cca pred dvoma rokmi som ukončila vzťah s partnerom( dôvod opakované nevery). Čítam vo Vašej poradni o hpv, chcem sa dať zaočkovať. Treba mi nejaké špeciálne vytery? Či len ma rovno zaočkuje môj gynekológ? A ďalej, tým že mi bol priateľ neverný a veľa žien tu píše aj o genitalnom herpese, môžem ho mať hoc o ňom neviem? Čítala som na internete že ho ženy môžu mať aj bez prvotného príznaku a napr keď idu na konizaciu poprípade pôrod sa u nich môže prejaviť. Testy po rozchode na pohlavne choroby boli v poriadku, len mi robili asi základne na HIV, syfilis, kvapavku a chlamidie. Na HPV podľa môjho lekara testy je robiť zbytočne, napodiv mi odporučil Gardasil. Takze som nemala testy ani na HPV ani na HSV2. Mám pýtať dodatočne testy? Alebo aspoň na tu HSV2? Len pripomínam že som dva roky po rozchode a počas spoločného “ chodenia” som si nič nevšimla z partneroch strany. A ešte podotýkam nemala som nikdy žiadne pľuzgiere ani nič. Lekár mi vraví že mám byť spokojná. A že z jeho ambulancie sú najsilnejšie herpesy 1. Krát, potom sú oveľa oveľa slabšie a vekom klesá ich manifestácia? Je to tak? Dakujem Zuzka 39rokov

11 Jun 2021 - Dobrý deň. Očkovať sa môžete bez špeciálnych testov. O genitálnom herpese a hlavne primárnej infekcii by ste vedeli vďaka typickému klinickému obrazu na koži genitálií. Váš zmluvný lekár má pravdu. Stačí len absolvovať pravidelné preventívne prehliadky ako doteraz. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor. Chcem sa spytat ci odporucate ockovanie proti HPV po uplnej hysterectomii vo veku 60 r? Prvu davku som mala pred operaciou ale nie som si ista ci ma zmysel po.operacii pokracovat. Dakujem

11 Jun 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade po odstránení maternice už očkovanie vo veku 60 rokov nemá zmysel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás, mám nejakú otázočku ohľadom hpv. Myslím že Vaša odpoved by mohla byť nápomocná viacerým zienkam. Moja otázka znie, našla som si pod jazykom akokeby no, pozerala som na internete a že papilomy, neviem čo. So strachom v očiach som šla k praktickej lekárke, ona ma vysmiala, vraj pozrite sa, aj ja takéto mám ....že sliznica v ústach ani na lícach nie je nikdy úplne hladká, a že rozhodne to nie je hpv. Asi po nejakej dobe som šla na orl, lekár takisto, žiadne hpv že nikde nevidí. Vraj by to rástlo a zväčšovalo sa to....no ok, internet je plny bludov....len toto sa chcem opytat, môže sa to kebyže to je hpv preniesť na dieťa? Oblížem cumlík, pobozkám....oblížem lyžičku....Dokonca ja som vzala aj malú na orl a lekár vraví že tam rozhodne nič nevidí a keď niečo ma z vnútornej strany líc, tak zo zúbkov. Prepáčte mi, len sa pýtam aj za ostatné maminky, je riziko prenosu kebyže to maminka ma napr pod jazykom alebo v ústnej dutine že to prenesie na dieťatko? Pri kŕmení alebo oblizani cumlíka? Ďakujem pekne

11 Jun 2021 - Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou to nie je HPV infekcia. Daný spôsob prenosu infekcie na dieťa je nereálny. Vo všeobecnosti - HPV infekcia v dutine ústnej je zriedkavá...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Vážený pán docent Kúdela, mám pre Vás otázku z hľadiska čistého záujmu a hľadám na ňu odpoveď. Niektorí lekári uvádzajú, že u tuhých fajčiarov po prekonaní ťažkého, napr. onkologického ochorenia sa neodporúča náhle prestať s fajčením. Zo psychologického hľadiska to vraj má opačný efekt na proces uzdravenia pacienta. Aký máte na to názor? Stretli ste sa s podobnou situáciou? Ďakujem za odpoveď.

11 Jun 2021 - Dobrý deň. Vo všeobecnosti nie je dobré nárazovo ukončiť podobnú závislosť. Organizmus je navyknutý a objavujú sa niekedy nepríjemné abstinenčné príznaky. V prípade fajčenia existujú nikotínové náplasti, ktoré nahrádzajú nedostatok nikotínu v organizme. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Zaujíma ma Váš názor....cca rok dozadu som si našla pohlavnú bradavičku. Lekár mi ju odstránil. Ani by som si nevšimla, len mala som taký vyrástok, lekár to popísal ako FIBROMA PERINEI...( doteraz neviem z čoho som to mala) len mi to vypálil a hneď aj tu minibradavičku ktorú našiel. Ako som k nej prišla neviem. Povedal že inde nevidí nič. Mám 25 a ešte ako panna som sa dala zaočkovať vakcínou Cervarix. Tak chcem sa opytat na názor na preočkovanie. Stále mám pocit akokeby dom tam niečo mala, take drobne výrastky....no podľa môjho gynekológa to je zapríčinené holenim a že koža určite nie je hladucka...( vek, holenie). Šla som aj ku kožnemu a on že tam nevidí známky hpv....preto sa chcem opytat, môžem sa preočkovať? Podľa môjho doktora, všetko je v hlave a tie bradavičky jednoducho časom odpadnú samé!!!! Hej? Naozaj? Môže ich zničiť aj imunita? Ďakujem za Vašu radu

19 Jun 2021 - Dobrý deň. Pokiaľ nález videl aj Váš gynekológ a dokonca kožný lekár, dôveroval by som ich nálezu. ,,Fibrómy,, sa často vyskytujú na koži a nesúvisia s vírusom HPV. HPV infekcia je pohlavne prenosné ochorenie (alebo v prípade kožných bradavíc ide o kontakt koža na kožu) a vo Vašom prípade je toto ochorenie po odborných vyšetreniach viac ako nepravdepodobné. Cervarix Vás chráni pred najnebezpečnejšími vírusmi HPV 16 a 18. 9-valentná vakcína Gardasil má väčšie spektrum vírusov vrátane nezhubných HPV 6 a 11, ktoré práve spôsobujú genitálne bradavice. Preočkovanie je možné po 12 mesiacoch....treba si to zvážiť. Obe vakcíny sú efektívne. Nezabúdajte chodiť na pravidelné preventívne prehliadky - to je základ. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p. Doc. Dr. Kudela, Rada by som sa informovala ci odporucate ockovanie proti HPV ked som virus mala a som po uplnej hysterectomii. Mam 60 rokov a neviem ci vakcinaciou by som si viac neublizila. Prvu davku som si dala v aprili/21 ale zvazujem ci to nie je zbytocne. Zijem s manzelom vela rokov a neveru vylucujem. Dakujem za odpoved Iveta Palesova

14 Jun 2021 - Dobrý deň. Vakcína Vám neublíži, avšak očkovanie po odstránení maternice nemá podľa môjho názoru význam. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Moja otázka pán doktor sa týka toho, že keď mi má prísť menštruácia, pociťujem akokeby také pálenie, aj prvé dni menštruácie, neviem čím to môže byť, ani čo na to použiť? Svrbenie, jemné pálenie....čo som pozerala do zrkadielka tak žiadne vyrážky nič čo by mohlo naznačovať herpes. Lekár mi aj bral stery a všetko bolo v poriadku, partnera mám stáleho dva roky. Existuje na to nejaký čipok? Alebo ako teda? Riešila som to aj s kožnou, síce ma nevidela, len mi povedala, že je to normálne....a kebyže je to herpetická infekcia sú zväčšené uzliny, teplota....a VIDITEĽNÝ výsev.... alergia na vložky to byť nemôže, lebo vtedy ešte nemám vložku ( deň, dva pred menštruáciou). A druhá vec neviem ani ako by som prišla k nejakému herpesu, keďže sa prenáša len z pľuzgierov ( tak mi to vysvetlil aj renomovaný imunológ) a v minulosti ani bývalý a ani tento partner nič nemá. A orálny sex nepraktizujeme.

13 Jun 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na výsledky kultivácie môžeme vylúčiť bežné infekcie. Ešte je dobré sa zamyslieť nad kozmetikou, ktorú používate....takisto noste voľnejšie spodné prádlo. Intímne partie môžu svrbieť aj po holení. Skúste probiotiká, eventuálne sa dá ešte odobrať špecifická kultivácia na Mycoplasmy, Ureaplasmy a Chlamýdie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Na preventívnej prehliadke mi bol zistený HPV vírus. Najbližšie 3 m si mám aplikovať Regresil krém. Je normálne že väčšina krému vytečie do pár hodín? Ma sa aplikovať aj počas menštruácie? Ďakujem za odpoved

13 Jun 2021 - Dobrý deň. Áno, môže sa to stať. Krém sa aplikuje prvý týždeň každý deň a potom 2x týždenne po dobu 3-6 mesiacov. Dá sa to načasovať tak, aby ste si neaplikovali krém počas najsilnejšej menštruácie (napr. tesne pred očakávanou menštruáciou a tesne po). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, 2 x po sebe v polročnom intervale mi vyšla cytologia ASCUS a HPV negat aj kulitvácia bola negat. Lekárka ma poslala na kolposkopiu, kde sa zobrazili nejaké zmeny. (Pomerne rozsiahle mapovité jód negat, lézie vykresľujúce sa po veľmi dlhej dobe pôsobenia kys. octovej v podobe geogr. áreí v I. Q a v intervale 5-8, ostro ohraničené lézie sú reprezentované JM resp. JB. Záver bol LGL. ) Lekár to uzavrel s kontrolou po pol roku. Je možnosť aby sa tento nález sám upravil? ďakujem za odpoveď

13 Jun 2021 - Dobrý deň. Pravdepodobne sa môže jednať o infekciu nezhubnými typmi HPV vírusov (test na vysokorizikové typy je negatívny). Podľa popisu nález na krčku predstavuje len ľahké zmeny, ktoré stačí sledovať v pravidelných intervaloch. Vírusovej infekcie sa zbavíte v 90 % prípadov do 24-48m. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan Docent, Mam 65 rokov. Pred 1.5 rokom som mala prvykrat asi po 18 rokoch sexualnej abstinencie nechraneny styk s novym priatelom. Posledny raz asi pred 8 mesiacmi. Na gynekologickej prehliadke v Aprili tohoto roku mi bol zisteny PAP normalny, vraj cislo 1, bez akychkolvek zmien, ale k mojej hroze pozitivny HPV 16, bez "vniknutia" do buniek krcku. Gynekologicka mi odporucala dalsiu prehliadku o rok, v Aprili 2022. Z nalezu HPV 16 som uplne devastovana, kedze viem, ze je to najnebezpecnejsi druh HPV. Nikdy predtym som nemala ziadne gynekologicke problemy, ani pozitivitu na HPV. Tiez som koncom Marca zacala mat po prvykrat vobec v zivote vaginalny vytok (posledna menstruacia asi v 52-53 rokoch). Vytok bol spociatku biely, presiel do zltkasteho ale velmi vodnateho a vo vacsom mnozstve. Podla lab. Vysledkov to bola bakterialna infekcia – to som tiez nikdy predtym nemala. Po nasadeni vaginalnych cipkov - antibiotikum, vytok prestal, aj ked stale mam mierny belavy vytok, v malom mnozstve, nie vodnaty, jednoducho vidim “spinenie” na tmavej spodnej bielizni. Este pred prehliadkou asi vo Februari som sa zacala citit stale unavena a castokrat mam riedku, vodnatu stolicu, co je uplne nieco nove, kedze mam dlhorocne problemy opacneho razu. Povodne som to pripisovala celej stresovej situacii ohladne corona virusu, aj ked ja som nebola infikovana. Nemam ziadne bolesti, ani na prehliadke na prehmatanie absolutne nic. Krvne testy u obvodneho lekara v poriadku, abdom. sono vyzeralo v poriadku. Precitala som mnozstvo informacii o tom, ako moze PAP ster byt falosne negativny, alebo moze by rakovinova zmena vyssie v krcku maternice, kde ster nebol aplikovany. Som z tejto cituacie zufala, v neustalom strese, kedze sa velmi obavam toho najhorsieho. Je bezpecne cakat s takymto nalezom dalsi rok ? Je mozne, ze za uplynuly cca 1-1.5 rok by sa u mna rozvinulo nejake skryte lozisko s carcinogennymi zmenami zapricinene HPV ? Mozne je asi vsetko. Poistovna v krajine mojeho bydliska nepovoluje skorsi test v pripade , ked su vysledky take ako mam ja. Neviem si predstavit ako budem v tejto situacii existovat dalsi rok. Obavam sa, ze za dalsi rok pritomny virus sposobi nenapravitelne skody na mojom krcku . Je mozne, ze virus vymizne spontanne aj v mojom veku ? Viem, ze vo vacsine pripadov, najma u mladsich ludi virus vymizne spontanne do 12- 24 - pripadne 48 mesiacov. Neviem, ako je to u starsich zien, nenasla som ziadne udaje. Ale ak je virus pritomny dlhsi cas, tak riziko napadnutia buniek krcka sa velmi zvysuje. Ako mozem podporit "zlikvidovanie" virusu ? Viem, ze velku rolu zohrava imunita, zatial chodim k homeopaticke. Je mozne odporucit AHCC na posilnenie imunity alebo nejaky iny pripravok ? Indol 3c? Dakujem za odpoved.

13 Jun 2021 - Dobrý deň. Samotný pozitívny výsledok testu na HPV 16 hneď nesvedčí o zlom scenári. Hlavne aj keď je cytologický výsledok v poriadku. Samozrejme cytológia má svoju citlivosť a špecificitu, ale stále veľmi dobre postačujúcu na diagnostiku ochorení krčka maternice. Trvá priemerne 10-15 rokov, kým sa eventuálne zhubné ochorenie vyvinie (aj pri HPV16). Pravdepodobnosť je ale štatisticky veľmi malá. Kontrola u zmluvného lekára o rok je preto postačujúca, hoci niektoré krajiny pri pozitivite testu na HPV16 odporúčajú tzv. kolposkopické vyšetrenie (mikroskopické vyšetrenie povrchu krčka maternice). Tak ako píšete, telo sa väčšinou vírusu zbaví samo. Samozrejme treba vplývať na tie faktory, ktoré sú modifikovateľné : imunita, zdravé pošvové mikroprostredie...takisto vynechanie zlozvykov ako je fajčenie. Na trhu je viacero prípravkov, ktoré je možné vo Vašom prípade použiť: Papilocare /Deflagyn/Indol a pod...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán doktor!Problém sa týka mojej sestry.Mala pred mesiacom konizáciu krčka maternice, výsledky má zlé...rakovina v 2.stadiu..teraz jej gynekolog odporučil papilocare na 6 mes a až potom kontrolne stery a má sa zamysliet nad tým, či sa nedá zaočkovať proti rakovine krčka.Ake vážne to je?Treba sa bát?Dieťa ešte nemá,nedari sa jej otehotniet, ma 34r.Pomôže ešte očkovanie,alebo už je zbytočne?To je v poriadku,že až o 6mes má ist na kontrolu?Za odpovede velmi ďakujem

12 Jun 2021 - Dobrý deň. Popisované skutočnosti sa dosť bijú. Určite by jej gynekológ neodporučil konzervatívny postup v prípade onkologického ochorenia. Nejedná sa len o druhý stupeň dysplastických (prednádorových) zmien? S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den, zistila som, ze ma priatel podvadzal. Bola som s nim rok, pred nedavnom sa mi spravili gen. bradavice, ktore som odstranila wartecom. Aka je sanca, ze by som mohla mat aj vysokoriz. typ? Mam 19 rokov, dakujem za odpoveď

12 Jun 2021 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú väčšinou spôsobené benígnymi (teda nie vysokorizikovými typmi). Samotná HPV infekcia je vo Vašej vekovej kategórii veľmi rozšírená a postihuje asi tretinu žien. Na druhej strane, čím mladší organizmus, tým rýchlejšie sa infekcia spontánne vyhojí. Porozmýšľajte do budúcnosti nad očkovaním. Samozrejme pokračujte v pravidelných preventívnych prehliadkach u Vášho zmluvného gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, či mi viete poradiť a je možné absolvovať cytologiu aj priamo v laboratoriu s odberom, nakoľko som už dlhšie sledovaná pacientka, každého pol roka chodievam na stery, a vyše 10 rokov sú moje výsledky nasledovné : raz môj výsledok je 3ab, hpv., potom zas je v poriadku aj bez HPV. v roku 2013 som absolvovala konizáciu a v 2016 rekonizáciu. absolvovala som aj biopsiu, aj kolkoskopiu, všetko bolo v poriadku. môj gynekológ ma posiela na hysterektomiu. ďakujem za odpoveď a pomoc

30 May 2021 - Dobrý deň. Laboratóriá nie sú oprávnené na odber cytológie - ten vykonáva gynekológ. Opakované zmeny na cytológii, ktoré popisujete aj po konizáciách sú na zváženie. Jednou z krajných možností je aj hysterektómia. To však závisí aj od veku pacientky, lokálneho kolposkopického nálezu a posledných výsledkov cytológií po konizáciách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, pravidelne chodím na preventívnu prehliadku a minulý rok v marci mi vyšla hraničná cytológia, rovnaký výsledok bol aj v septembri 2020 aj v marci tohto roka. Gynekológ mi odporučil Papilocare gel a po mesiaci aplikácie sa mi objavilo ráno krvácanie. Mám 47 rokov a cyklus mám nepravidelný, posledný bol december 2020. Bola som v tom, že som po čase dostala menzes, ale počas dňa krvácanie prestalo. V ten deň večer som si pre istotu nedala gel, aplikovala som si ho až na ďalší večer, pretože krvácane sa úplne stratilo. Ráno som vstala a opäť som mala výrazné krvácanie (jasnočervenú krv), ktoré v priebehu dňa opäť prestalo. Chcem sa vás opýtať, či tento jav je bežný pri aplikácii Papilocare gélu alebo mám určitú precitlivelosť na daný gél a mám ho radšej vysadiť??? Za vašu odpoveď vopred ďakujem MM

30 May 2021 - Dobrý deň. Papilocare nie je hormonálnym alebo podobným liekom. Nemal by ovplyvňovať menštruačné krvácanie a ani iné krvácanie napr. z krčka maternice. Ak predsa len evidentne pozorujete spojitosť medzi aplikovaním gélu a krvácaním, konzultujte svojho obvodného gynekológa a prerušte liečbu. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den, Z lbc cytologie vysiel 2x ascus, hpv negat, mrnstruacny cyklus je velmi dlhy, tento mesiac po 43dnoch vyvolany injekciou. Moze to mat suvis? Je mozne aby sa nalez zhorsil ma rakovinu aj bez hpv virusu? Mozem nieco urobit pre seba okrem cicatridiny a deflagynu, aby som nalez ascus zlepsila? Dakujem vopred!

12 Jun 2021 - Dobrý deň. Poruchy menštruačného cyklu nesúvisia s cytologickými zmenami na krčku maternice. Samotný výsledok ASCUS je spojený s HPV infekciou (hlavne rizikovými typmi) len v polovici prípadov. Veľakrát je za tým iný - nepoznaný zápal. Bez HPV vírusu sa onkologické ochorenie nevyvinie. Je nutné sa zamerať na zdravé pošvové mikroprostredie (probiotiká a pod.) a samozrejme pozitívne ovplyvniť svoj imunitný systém. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, Mam 36 rokov, nerodicka a CIN2 nález. Chcela by som sa spýtať na Vás názor ohľadne nutnosti prevedenia konizacie alebo preferenciu konzervatívnej liečby s aplikáciou podporných prípravkov (Dedlagyn), pripadne aj vakcinaciu? Za Vašu odpoved vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom, Zuzana

12 Jun 2021 - Dobrý deň. Výsledok histológie CIN2 v polovici prípadov zmizne, ale v polovici prípadov pretrváva alebo sa nález zhoršuje. Samozrejme výsledok je nutné korelovať s klinickým (kolposkopickým) nálezom ako je veľkosť ranky na krčku a podobne. Deflagyn alebo inú liečbu by som v tejto situácii neodporúčal - vhodnejšie sú pri ľahkých cytologických/histologických abnormalitách, kde CIN2 nepatrí. Plytká konizácia možno bude najlepším riešením, a to bez efektu na budúce tehotenstvo. Očkovanie a prvú dávku by som odporučil už pred samotným chirurgickým zákrokom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den som 6 tyzdnov tehotna. HPV vyrus mi gynekologicka zistila pred pol rokom z cytologie , mam rizikovejsie druhy. Chcem sa opytat ci to nejak ohrozuje plod a ak ano ako predist po narodeni vyrusu u babatko alebo ho eliminovat. Tiez sa chcem opytat co sa da robit v mojom pripade kedze nakazeny je aj partner , po porode by som sa mohla ist zaockovat ? Pomohlo by to ? Chcem predist rakovine. Dakujem.

27 May 2021 - Dobrý deň, HPV infekcia samotná neovplyvňuje tehotenstvo. Väčšinou sa HPV vírus stratí sám. Ak máte cytológiu v poriadku , stačí absolvovať len pravidelné preventívne prehliadky. Ďalej si treba uvedomiť, že HPV infekcia neznačí hneď o zhubnom ochorení. Skôr je to zriedkavý následok infekcie. Ja by som počkal na ďalšiu preventívnu prehliadku a potom by som uvažoval nad očkovaním (očkovanie samotné nie je odporúčané napr. počas tehotenstva). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, či mi viete poradiť a je možné absolvovať cytologiu aj priamo v laboratoriu s odberom, nakoľko som už dlhšie sledovaná pacientka, každého pol roka chodievam na stery, a vyše 10 rokov sú moje výsledky nasledovné : raz môj výsledok je 3ab, hpv.,H-sil potom zas je v poriadku aj bez HPV L-sil v roku 2013 som absolvovala konizáciu a v 2016 rekonizáciu. absolvovala som aj biopsiu, aj kolkoskopiu, všetko bolo v poriadku. môj gynekológ ma posiela na hysterektomiu. chcela by som isť na ster mimo môjho gynekologa aj ako samoplatca. ďakujem za odpoveď a pomoc

27 May 2021 - Dobrý deň, ak nie ste spokojná s Vaším gynekológom, môžete si zobrať kartu a prehlásiť sa k inému špecialistami. Laboratóriá nie sú oprávnené na odber cytológie - ten vykonáva gynekológ. Opakované zmeny na cytológii, ktoré popisujete aj po konizáciách sú na zváženie. Jednou z možností je aj hysterektómia. To však závisí aj od veku pacientky, lokálneho kolposkopického nálezu a posledných výsledkov cytológií po konizáciách. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa informovat ohladom ockovania proti HPV . Dceru - tohto casu uz ma 14r, som dala zaockovat zakladnou vakcionou HPV, nakolko pediatrom bola vakcina odporucana ked mala dcéra pre 13rokov. Nevedela som v tom case informaciu ani pediatricka mi neponukala rozsirenu verziu HPV vakciny.. To , ze existuje ucinnejsia 9 zlozkova vakcina proti HPV som zistila az teraz . Viem este dodatocne dceru zaočkovat tak, aby mala očkovanie na úrovni 9zložkovej vakcíny ? Je to vobec možné ? Chcem ,aby mala plnú ochranu čo sa týka vakcinácie. Dakujem za info .

11 Jun 2021 - Dobrý deň. Podľa výrobcu je možné preočkovanie po uplynutí 12 mesačného intervalu od poslednej vakcíny. Je však nutné si to zvážiť. Aj lacnejšia vakcína chráni pred najzhubnejšími vírusmi HPV 16 a HPV 18. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa Vás pán docent opýtať, môj vzťah skončil pred troma rokmi z dôvodu partnerovej nevery. tým, že mi bol neverný, uvedomujem si, že na mňa mohol preniesť kadejaké ochorenia. Asi rok po rozchode som si dala spraviť testy na pohlavné choroby, teda Hiv- negatív, syfilis - negatív, chlamídie - negatív, hpv -positive 6, no na radu lekára som sa dala zaočkovať Gardasil 9, cytologia bola v poriadku. netrápia ma výtoky nič. Len sa chcem opýtať, mám ešte dodatočne žiadať nejaké vyšetrenia? Nemám ani hepatitídu typu B ani C. Len chcem byť zodpovedná, preto sa pýtam, ako lekár gynekológ s akými najčastejśími pohlavnými chorobami prichádzate do styku? čítam vo Vašej poradani aj o herpese, na gynekológii ma sestricka vysmiala. vraj ako by som k tomu prisla a tri roky po rozchode by sa mi už ukázal, presne kvoli tomuto sa bojim ist aj na kupalisko, ja neviem, viete mi v tom poradit, co este pre svoje pohlavne zdravie mozem urobit? a este dotaz, priatel bol len jeden, nezijem ziadnym promiskuitnym zivotom.dakujem radka

30 May 2021 - Dobrý deň. Určite ste veľmi zodpovedná pacientka. Medzi najčastejšie pohlavne prenosné ochorenia patrí HPV, herpetické a chlamýdiové infekcie. Váš lekár/sestrička majú pravdu - daná infekcia by sa už dávno ukázala. Inkubačná doba je cca 2-12 dní. Podľa môjho názoru môžete úplne kľudne fungovať bez obmedzení...nebojte sa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Vyšli mi zmeny na krčku ASC-US a výter :streptococcus Nasledne cca o 3 mesiace mi bol robený test na HPV kt.bol negatívny. Manžel má tiež hpv negatívne. Nerozumiem teda tomu ci zmeny na krčku automaticky znamenali že som mala HPV alebo, či musia byť spôsobené len sexuálne prenosnými infekciami, alebo za nich mohol prítomný streptococcus, alebo môžu byť aj z iných príčin napríklad ze zato telo môže samo keď je pod stresom oslabená Imunita a podobne. Veľmi Vám ďakujem za odpoveď

30 May 2021 - Dobrý deň. Cytologické zmeny ASCUS nemusia hneď značiť o HPV vírusovej infekcii. Polovica takýchto cytologických výsledkov nie je spojená s HPV. Svedčí aj o rôznych iných nepoznaných minoritných zápalových zmenách napr. aj o spomenutej bakteriálnej infekcii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa opýtať, mám 23 rokov, a bola mi diagnostikovaná prezencia vírusu HPV cez DNA métodu, jedného alebo viaceŕych HR HPV typov, ale nie typu 16 a 18. A zároveň cez metódu mRNA prítomnosť HPV už všetkych týchto typov je negatívna. Ako si to mám prosím vysvetliť? Ďakujem Vám za odpoveď a s prianím pekného a úspešného dňa.

26 May 2021 - Dobrý deň, poprosili by sme Vás osloviť Doc. MUDr. Erika Kúdelu, PhD, ktorý sa venuje aj problematike HPV infekcie. Ako onkogynekológ má väčšie skúsenosti s interpretáciou výsledkou, ktoré sú založené na rôznom mechanizme, ako aj s následným určením ďalšieho postupu v prípade potreby. Ďakujeme S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa opýtať, mám 23 rokov, a bola mi diagnostikovaná prezencia vírusu HPV cez DNA métodu, jedného alebo viaceŕych HR HPV typov, ale nie typu 16 a 18. A zároveň cez metódu mRNA prítomnosť HPV už všetkych týchto typov je negatívna. Ako si to mám prosím vysvetliť? Ďakujem Vám za odpoveď a s prianím pekného a úspešného dňa.

14 Jun 2021 -

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. V 2/2021 som absolvovala kolposkopiu pre opakujúci nález LSIL. Výsledok HPV16 pozitivny , proliferačná aktivita Ki67 pozitivna. Fragment sliznice cervixu z oblasti TZ a okolia krytý dlaždicovým epiteiom s komplexom reaktivných atypí a LSIL. Doporučený opakovaný odber o 12 mesiacov. Prosím o Váš názor, či to nie je neskoro. Či to netreba riešiť skôr, keďže je HPV16 pozitivny. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

30 May 2021 - Dobrý deň. Navrhovaný postup je správny aj v prípade infekcie HPV 16. Ľahké zmeny na sliznici krčka maternice (LSIL) majú tendenciu k spontánnemu vymiznutiu v 90 % prípadov. Preto sa volí konzevratívny postup. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den prajem. Takú otazku by som mala že mozem naraz používať Cicatridina vag.čapiky a Deflagyn gel? Ďakujem!

27 May 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na to, že oba preparáty sú lokálne pôsobiace, neodporúčal by som ich kombináciu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás pekne o radu. 1.11.2021 som dostala koronavirus. Ihneď som sa dala na zinok, vitamín C, vitamín D a užívala som aj Isoprinosine. Asi po 14 dňoch som s tým skončila a vtedy som začala pociťovať neskutočne pálenie asi týždeň v pošve. Bez výroku, len som mala pocit že je to všetko zapálene, po konzultácii s lekárom ( bez vyšetrenia) som si dala vaginálne čipky neviem ako sa volali, boli v balení 3ks. Toto som dobrala, no cítila som strašne pálenie pri zavádzaní čipky aj keď to pôsobilo. Tak som sa potom po pár dňoch vybrala na gyndu, lekár ma pozrel, dokonca aj pod kolposkopom, zobral stery a že mi dá vedieť. Potom som mala aj pocit svrbenia z vonku. Lekár mi volal že stery boli negatívne. Nič mi na to nedal. Tak som šla za druhým gynekológom, ten ma prehliadol a povedal mi, že si to mám zvonku Mastit pimafucortom. Po týždni asi prestali problémy. Prosím Vás, čím to mohlo byt? Obaja lekári v pošve nevideli nič, kultivácia bola dobrá, mohlo to byt po korone? Alebo tie lieky mi rozkývali posvovu flóru? Mám 4 roky jedného priateľa, pohlavne choroby dosť pochybujem....že by som mala. Nikdy som nemala nič, výtok ani nič. Prosím Vás nemáte s tým skúsenosti? Dokonca som vylúčila aj herpeticku infekciu z vnútra, keďže tá ma klinicky jasne prejavy. A mykoticku tiež, a keby jeden doktor prehliadne, ale dvaja? Čím to mohlo byt? A ako sa chrániť dobuducna prosím Vás? Ďakujem

30 May 2021 - Dobrý deň. Aj samotná koronavírusová infekcia je spojená s výraznými zmenami imunitného systému. Tým pádom dochádza aj k zmenám bakteriálneho zloženia v pošve, ktoré nemusí hneď klinicky vypadať ako zápal. Pokračujte v pravidelných preventívnych prehliadkach, vyvarujte sa rizikovým faktorom vzniku gynekologických zápalov a posilňujte imunitný systém. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, min.rok som bola na konizácii kŕčka a odvtedy sa mi neustále objavuje genit.herpes. Je to velmi bolestive a uz som z toho aj psychicky zdeptana. Gynekologička mi nechce predpisovať herpesin každý mesiac a riešim to aj homeopatiou, len nejak to este nepomaha. Najhorsie je, ze mam pocit, ze znova mam aj HPV virus a ak sa mi potvrdi, neviem ako zabranim tomu herpesu. Neviete mi prosim poradit, co by nan zabralo? Aj na to HPV? Ďakujem.

30 May 2021 - Dobrý deň. V prípade opakovaných herpetických infekcií je nutné konzultovať odborníka z oblasti kožného lekárstva tak ako aj imunológa s nastavením vhodnej liečby. Cielené ovplyvnenie imunitného systému je dôležité aj v prípade HPV infekcie. Ďalej je vhodné vyšetrenie aj partnera. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcela by som sa opytat, mam takyto problem. Pred 4mi rokmi mi bola robena konizacia od vtedy cytologicky ster negativny, podla gynekologicky krcek aj vsetko v poriadku, ale ja mam napriek vsetkemu okrem menstruacie tyzden pred jej zacatim spinenie, iba 10dni po menzese mam pokoj a este ma trapi problem ze pri styku krvacam. Pred dvoma rokmi sa mi narodila dcerka. To spinenie co mi ostalo po konizacii, mi bolo povedane, ze porodom sa to upravi, ale neupravilo a mna to uz takto nebavi mat stale. Koly problemomso stitnou zlazou hormonalna antikoncepcia neprichadza v uvahu. Ake mam moznosti prosim Vas

30 May 2021 - Dobrý deň. Špinenie môže byť spôsobené poruchami menštruačného cyklu alebo krvácaním z povrchu krčka maternice. Ak máte cytologické vyšetrenia v poriadku, treba konzultovať Vášho gynekológa ohľadom iných príčin krvácania. Niekedy je povrch krčka krehký a krváca napr. po pohlavnom styku. Vtedy je možné ošetrenie krčka maternice napr. laserom, eventuálne sú k dispozícii rôzne vaginálne gély napomáhajúce hojeniu povrchu krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, neviem či mi môžte v tomto poradit no veľmi vás prosím. Chystáme sa cela rodinka do kúpeľov, tj, manžel a dve dcéry 8 rokov. Tým že sú to termálne Kupele, môžte mi povedať hrozí tam aj mojim dcéram napr genitalne bradavice poprípade genitálny herpes? Ako ich môžem chrániť? Je vhodné ich brat do kúpeľov? Doteraz sme chodili stále k moru. No chceme ísť s dcérami, nechcem sa pýtať pediatričky, lepšie mi poradíte vy. Ďakujem

30 May 2021 - Dobrý deň. Ja nevidím dôvod, prečo by nemohli ísť s Vami. Herpetická infekcia sa takto neprenáša. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
prosím Vás aké sú prvé príznaky vaginálneho herpesu a za akú dobu sa začnú prejavovať od nakazenia? Môže byť situácia že ho mám a neviem o tom? Je pravda tvrdenie z diskusných fór že ho ženy majú aj každý mesiac? A že vekom klesá jeho tendencia? Že zmizne v období menopauzy? A dá sa chytiť z jedného pohlavného styku keď som u partnera nevidela žiadne vyrážky? Ani výsev, ani chrasty? Ako sa mám správať keď chcem začať nový vzťah? Ťažko povedať priateľovi chod si pre papier či máš hpv, či herpes....ďakujem

30 May 2021 - Dobrý deň. Typickým príznakom sú bolestivé vriedky s červeným lemom sprevádzané pálením, svrbením v oblasti genitálu, eventuálne zdurením lokálnych lymfatických uzlín. Inkubačná doba je zhruba 2-12 dní. Prvoinfekcia je vždy s príznakmi - po nej herpetický vírus ostáva v tele (veľakrát nemý aj dlhé obdobie). Niekedy dochádza k jeho reaktivácii aj v kratších časových intervaloch. Vekom klesá celkovo aj výskyt daného ochorenia. Herpetická infekcia je nákazlivá len v čase výsevu kožných zmien. Spomenutá tematika pohlavne prenosných ochorení je hlavne aj o dôvere medzi partnermi.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, poprosím Vás o Váš názor, mám priateľa 5 rokov a v poslednej dobe sa mi začali robiť take červene miesta teda akokeby zaparenina v mieste ako konci zadok ku chrbte. Gynekológ mi povedal že zaparenina, ja sa chcem len opytat snáď to neni herpes. Priateľ nemá nič, ma zmysel si dávať robiť test na hsv2? Lekár mi povedal že by išlo o skríženú reakciu s hsv1. Zaujíma ma Váš názor. Ešte doraz, mám 34 a je to môj druhy partner. Ďakujem

22 May 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na Vami popisovanú lokalizáciu by sa nemalo jednať o herpetickú infekciu. Eventuálne skonzultujte kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem. Prosím Vás chcem sa opýtať - v roku 2008 som si našla na ľavej nohe až pri pochve v tom zhybu hrčku ktorá sa zväčšila. V tej dobe ma na základe tej hrči môj gynekológ hospitalizoval. Ešte v ten deň prišiel na gynekologické oddelenie chirurg a volal ma na chirurgickú ambulanciu. Išla som aj keď som netušila prečo. V chirurgickej ambulancii sa dotyčný chirurg radil so svojím kolegom o tej hrči so slovami- MYSLÍŠ ŽE S TEJ HRČI NIEČO VYTEČIE???? Odpoveď jeho kolegu bola skús rozrezať a uvidíme. Od tej doby som mala s tým miestom kde bola tá hrča takéto problémi-navieralo mi to a buď vytekal z tej rany smrdlavý hnis alebo to iba krvácalo. A teraz ak môžem pokračujem-v roku 2017 mi gynekológ zistil rakovinu krčka maternice a urobil Konizáciu v septembri 2017. V januári 2018 konkrétne 11.1.2018 mi museli odstrániť celú maternicu aj jeden vaječník. A teraz mám taký istý problém s tou hrčou na nohe ako v roku 2008. Najprv bola len jedna vo veľkosti vlašské ho orecha, teraz mám 3veľké a všetko okolo zapálené až po koleno. Nedá sa mi poriadne chodiť a vyteká mi z tej rany čo urobil chirurg v roku 2008 hnis-veľmi smrdlavý hnis... Chcem Vás poprosiť o radu ako postupovať ďalej.... Už som zúfalá... K chirurgovi nechcem ísť, lebo mám veľmi zlú skúsenosť... Ak by ste mi vedel poradiť ako to liečiť budem Vám Nesmierne VĎAČNÁ. ĎAKUJEM VÁM VEĽMI PEKNE ZA SKORÚ ODPOVEĎ.

22 May 2021 - Dobrý deň. Je veľmi ťažké sa vyjadriť k pôvodu Vašich ťažkostí. Je nutné ihneď konzultovať onkológa a chirurga ohľadom ďalšieho postupu. Hnis značí o zápalovom procese, ktorý treba promptne riešiť...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás keď som bola nakazená vírusom ktorý mi spôsobil genitalnu bradavicu myslite, že som zároveň mohla byt nakazená aj iným typom vírusu? Je to v popoluacii bežne? Ďakujem

22 May 2021 - Dobrý deň. Infekcia viacerými vírusmi naraz (kombinácia napr. dvoch vírusov) je menej častá. Kombinácia 3 a viac vírusov je už raritnou vecou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem sa opytat, ked mi zistili, ze sliznica maternice v sekrecnej faze vykazuje tzv. Polypovu strukturu, ked mi robili kyretaz, je mozne ze sa to upravi, ak tam bol daky zapal, alebo je to i dikacia, ze budem mat problem s otehotnenim? A este ked mi odstranili zapal z krcka a bradavice pri operacii, a vysledky hpv neg, bude sa to opakovat? Dr mi vravela, ze ten hpv, ltory som mala pred rokmi pozitivny, vytboril zapal krcka a je aj v kanale krcku, a vytvorili sa z neho aj bradavice, ale teraz ho mam negativne. Dakujem

22 May 2021 - Dobrý deň. Polypózne formovaná sliznica nie je spojená s neplodnosťou. Pokiaľ ste mali výsledok HPV testu negatívny, porozmýšlajte nad očkovaním. Samozrejme treba len pokračovať v pravidelných gynekologických prehliadkach. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, píšem vam, lebo si myslím, že mi práve vy dokážete poradiť. Mám 35 rokov a jeden sexuálny partner bol v mojom živote. On nejaké vzťahy mal. Mám v sebe injekcie Cervarix, ešte pred prvým sexuálnym kontaktom ( bola som ešte panna a “ ukecal” ma na to gynekológ, vtedy sa dalo očkovať len do 28. roku zivota). Pred 8 mesiacmi som si našla dve podľa lekara genitalne bradavičky a hneď ich poriešil (vypálil). Nikde inde nič nevidel len na vonkajších pyskoch. Vo vnútri v pošve neboli a na krčku vraj tiež nie, robil mi kolposkopiu a mám záver že I. Otázka, môžem mat nejaké skryte na sliznici posvy? Lebo nič nevidel. A pomôže mi Gardasil? Keď som už v vonku mala? Môžu mi ešte nejaké vybehnúť kým dokončím ockovaciu schému??tusim za polroka. Poznáte prípady z Vašej praxe že sa dá žena zaočkovať Gardasilom a dajme tomu o rok jej niečo vybehne? Že akokeby starý vírus ? Pýtam sa preto, lebo plánujeme svadbu a babo. A rada by som, aby keď sa dám zaočkovať Gardasilom som bola v klude, že mám od toho pokoj. Posielala som aj partnera na vyšetrenie a vôbec ma nepočúva, vraj ho nič netrápi, neboli a nesvrbi a nemá žiadne a ani nemal bradavičky. A on o očkovaní ani počuť nechce.len sa bojím, že otehotniem a niečo sa mi zas vyhodí. Môj gynekológ vravel že už by sa mi zo vyhodilo, pred 8 mesiacmi mi to vypálil. A odvtedy nič. Tak váš názor poprosím a hlavne z praxe či máte skúsenosť s tým že sa po roku, alebo po dvoch u zaočkovanej môže niečo vyhodiť. A ešte brala som indol 3 cez dobu tri mesiace, môžem si ho dopriať znovu na 3 mesiace? Nebude to rušiť účinnosť vakcíny? Ďakujem

22 May 2021 - Dobrý deň. Cervarix v prvom rade nechráni pred genitálnymi bradavicami. Tie sú spôsobené vo väčšine prípadov HPV vírusom 6 a 11. V tomto prípade je účinná vakcína Gardasil, ktorá predstavuje vysokú ochranu na základe štúdií už po prvej dávke. Výrobcom stanovená a garantovaná účinnosť je však až po 3.dávke (po pol roku). Preto nie je odporúčané prerušiť vakcináciu po 1. aplikovaní. Po správnom ošetrení genitálnych bradavíc by ste mali byť novou vakcínou chránená pred budúcimi problémami. Nič Vás neobmedzuje v plánovaní rodiny. Partnera netreba nútiť - nemá to zmysel, pokiaľ sa sám nerozhodne. Dôležité je v tomto prípade, že Vy ste chránená. U mužov potenciálna HPV infekcia prebieha veľakrát bezpríznakovo a spontánne vymizne. Lokálna a podporná liečba sa s vakcináciou nebije. Len dokončite vakcinačnú schému a absolvujte pravidelné preventívne prehliadky u svojho gynekológa - to je veľmi dôležité. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Už ste mi zopár krát odpovedali na moje otázky, za čo Vám veľmi pekne ďakujem. Ste veľmi zlatý, lebo aj takýmto povedomím šírite osvetu medzi ženami a zároveň nás “vystrašene “ upokojujete. Za to Vám patrí od nás veľká vďaka. A keď Vám už píšem, zaujíma ma ešte, keďže som v septembri mala genitalnu bradavičku - plochú, zároveň som sa dala preočkovať Gardasil 9 ( pred tým pred 10 rokmi Cervarix), nemusím sa obávať vo vnútri pošvy či sa mi nejaká bradavička vyhodí? Bola som u lekara v marci a povedal mi- z vnútra čisté - z vonku čisté....poviem popravde, ani som nevedela že aj v pošve sa robia bradavičky, no vďaka Vašej poradni som múdrejšia. Môj gynekológ mi povedal že určite žiadne nevidí a s očkovaním bol dobrý ťah, aby sme si nepodávali infekciu s manželom. No pre pokoj v duši potrebujem radu od najlepšieho odborníka na SVK. Od Vás. Myslím si, že by to mohlo aj iným zienkam pomôcť v ich obavách....Čiže Gardasilka ma po vypálenej bradavicke z vonka bude chrániť pred bradavičkami z vnútra.... dobre tomu chápem? Ďakujem krásne a ešte k tomu dodám, že aby sa žienky nebáli vakcíny, ja sama som nemala žiadne nežiadúce účinky, dokonca ani len bolesť hlavy....ruky....ani som nevedela že som zaočkovana. A určite k tomu prispela Vaša poradňa, pretože môj gynekológ o preočkovani nechcel počuť, no zmenila som gynekológa a samozrejme ste ma v tom že robím dobre utvrdil Vy. Ďakujem

17 May 2021 - Dobrý deň. Očkovanie Vás bude chrániť pred kondylómami (bradavičkami) v akejkoľvek lokalizácii - po očkovaní by ste už daný problém nemali mať. Očkovanie má minimálne nežiadúce účinky a je bezpečné a rokmi overené (očkuje sa na svete od 2006, teda 15 rokov - za tú dobu sa zaočkovalo niekoľko 100 miliónov žien/mužov). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den. Bola by som vdacna za vás názor a odpoved. Pred dvomi týždňami som absolvovala konizciu - (CIN I,CIN II) + HPV vírus. Histologiu ešte nemám takze neviem ako som na tom. Ale otázka znie, mám 23 mám aj partnera. Ak sa dám zaockovat iba ja a partner nie, vie to na mna napr. Znova preniesť kedze zatiaľ neviem či on už má alebo ešte nie ten HPV vírus. Alebo je potrebné aby sme boli zaockovani obaja, aby to znova na mna nepreniesol? Ďakujem Vám.

17 May 2021 - Dobrý deň. Postačujúce by bolo Vaše očkovanie - chránilo by Vás pred reinfekciou. Vo väčšine prípadov je HPV vírus u mužov odstránený z tela spontánne a bez akejkoľvej symptomatológie. Úplne ideálny stav je zaočkovanie oboch partnerov. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den pan doktor.absolvovala som konizaciu krcka maternice-stredna dysplazia.pred 12r som mala pozitivne vysledky na HPV.do minuleho roka som mavala cytologiu II. Po operacii mi brali vzorky na hystologiu.robili mi aj kyretaz,kde zistili,ze sliznuca,kt.mala byt sekrecna vykazovala polypovu strukturu.este ze som bala vo vnutry posvy veneriticke brdadavice.pani dr.mipovedala,ze vysledkyna hpv mam teraz negativne,ale ze virus je v tej odstranenj casti po konizacii krcka a brali vzorlu aj z kanalu krcka.moja otazka,ked mi odstranili z krcka abnormalne bunky ktore vytborili zapal a testy na hpv su negativne,odstranili ho z tela,alebo ostal stale v tkanive? A este jedna otazka Ma zmysel sa ockovat,mam 38.dakujem

15 May 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na negatívny výsledok HPV testu , bol vírus z tela odstránený. Očkovanie Vás môže chrániť pred opakovanou infekciou, preto aj vo Vašom veku má zmysel. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan doktor.absolvovala som konizaciu krcka maternice-stredna dysplazia.pred 12r som mala pozitivne vysledky na HPV.do minuleho roka som mavala cytologiu II. Po operacii mi brali vzorky na hystologiu.robili mi aj kyretaz,kde zistili,ze sliznuca,kt.mala byt sekrecna vykazovala polypovu strukturu.este ze som bala vo vnutry posvy veneriticke brdadavice.pani dr.mipovedala,ze vysledkyna hpv mam teraz negativne,ale ze virus je v tej odstranenj casti po konizacii krcka a brali vzorlu aj z kanalu krcka.moja otazka,ked mi odstranili z krcka abnormalne bunky ktore vytborili zapal a testy na hpv su negativne,odstranili ho z tela,alebo ostal stale v tkanive? A este jedna otazka Ma zmysel sa ockovat,mam 38.dakujem

17 May 2021 - Dobrý deň. Negatívny test na HPV DNA poukazuje na neprítomnosť HPV vírusu na krčku maternice - t.z., že bol z krčka maternice odstránený. Štúdie jednoznačne poukázali na efektivitu vakcíny po operačných zákrokoch na krčku maternice. Bude Vás chrániť pred opakovanou infekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, prosím Vás , 10 rokov dozadu som sa dala zaočkovať Cervarixom, toho času som 2x preočkovaná Silgardom ( pred strachom z genitalnych bradavíc). No ako to je? Stačia mi dve dávky Gardasilu? Tak mi to povedal môj gynekológ, alebo musia byť tri? Budem chránená aj po tých 2 dávkach pred bradavičkami? Ďakujem a pekný deň

15 May 2021 - Dobrý deň. Vo všeobecnosti má očkovanie Gardasilom vo veku nad 15 r. obsahovať tri dávky vakcíny. Imunitná odpoveď je však silná aj po 2 dávkach vakcíny. Presnú schému môžete konzultovať aj s imunológom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás o Vašu radu. Som zaočkovaná Cervarix. Nakoľko mi skončil vzťah pred rokom a risuje sa nový, ako je to s tým keby že bývalý mal nejaký vírus HPV? Napr 16, alebo 18? Mohla by som ho chytiť keďže som bola pred tým ešte ockovana? A ako to je? Môžem ho preniesť ďalej? Že budem iba ako prenášač? Mne neublíži a novému partnerovi by mohol? Alebo tým že som bola ockovana sa ma vírus nechytí a tým pádom ho neprenesiem ďalej. A ešte by som Vás poprosila, vraj u mužov spôsobuje vírus rakovinu penisu. Je to Častá rakovina? Ako môžem tomu zabrániť? Ďakujem

15 May 2021 - Dobrý deň. Ste očkovaná práve proti vírusu HPV 16 a 18. To znamená, že ste plne chránená a nefungujete ani ako prenášač. Zhubné ochorenie penisu je raritná vec a vyskytuje sa v staršom veku. Preventívne prehliadky sú vždy základom prevencie. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň,pred dvomi rokmi mi bol zistený vírus hpv 18 . Odvtedy som to neriešila. Chcem sa spýtať je kondóm aspoň nejaká ochrana proti vírusu? Alebo čo by som mala robiť aby som sa chránila? Znamená to že v budúcnosti môžem čakať rakovinu? Ďakujem

13 May 2021 - Dobrý deň, s touto otázkou by sme Vás odporučili na Doc. MUDr. Erik Kúdela, PhD, ktorý sa v poradni venuje gynekologickej prevencii. S pozdravom Dubovan, Pavlendová

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, prosím Vás pekne, keď po holení vznikajú ranky na koži poprípade hnisajúce ložisko z chĺpka, tým že je tam ranka môže sa napr aj tam dostať vírus hpv? A po čase robiť neplechu? Mám na mysli napr vírus 16, či dokáže prežiť v otvorenej ranko po holení napr a po čase môže z neho vzniknúť rakovina. Ďakujem

15 May 2021 - Dobrý deň. Neexistuje spojitosť medzi folikulitídou a HPV vírusovou infekciou a už vôbec nie onkologickým ochorením. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pán docent Kúdela, chcela by som sa na Vás obrátiť s pár otázkami. Včera som absolvovala prehliadku u môjho gynekológa a povedal mi, že na maternici mám niektoré bunky negatívne a nariadil mi papilocare na 3 mesiace. Keď som mu však volala ohľadom toho, že či môžem mať HPV vírus, povedal mi, že sa zatiaľ sleduje, čím to je spôsobené. Na vyšetrení mi robil len klasické stery, nie podrobné. Mala som priateľa pred terajším partnerom a obávam sa toho, že či nemám HPV vírus a či som terajšieho partnera nemohla nakaziť? (on nemal predomnou nikoho) poprípade, ak mi viete poradiť, kam by mohol zájsť na vyšetrenie na prítomnosť HPV vírusu u neho? Môžem to preniesť na partnera aj vtedy, keď vedľa seba v úzkej blízkosti spíme? Odporúča sa alebo neodporúča pohlavný styk počas tej 3 mesačnej liečby papilocare? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný deň.

15 May 2021 - Dobrý deň. Ľahké zmeny v cytologickom obraze sa väčšinou stratia spontánne. Liečba Papilocare je podporná liečba ovplyvňujúca lokálnu imunitu, pošvovú mikroflóru a celistvosť povrchu krčka maternice. Nie je nutné hneď brať ster na HPV vírus. Vo vekovej kategórii do 30 rokov je výskyt danej infekcie vysoký (až do tretiny prípadov). Mnoho žien ani nevie/nevedelo, že má HPV vírus, keďže sa infekcia spontánne vytratí vo väčšine prípadov. HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie event. sa prenáša kontaktom koža na kožu v prípade genitálnych bradavíc. Infekcia u mužov prebieha hlavne bez príznakov a spontánne sa vytratí (rýchlejšie ako u žien). Nie je nutné hneď partnera posielať na testy. Počul som rôzne názory na pohlavný styk počas liečby. Ja osobne nevidím dôvod v obmedzovaní. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor prosím pekne o radu. 15.1. 2021 som bola u kožnej ( dermatovenerologičke) lebo som si našla niečo, pri sprchovaní....akokeby vriedok. Sestrička na gynekológii mi povedala, aby som si to vytlačila.skúšala som aj to ale radcsej som zašla za kožnou. Odpoveď bola : Na med. strane ľav. labia po expresii hnisavý obsah, t.č. drobná indikácia 3mm s centrálnou eróziou. Ja som sa zľakla či to nie je gen bradavicka, no lekár to tiež vyvrátil že on tam nevidí nič. Vo februári som sa dala pre istotu zaočkovať Gardasilom. Lenže teraz som šla ku kožnej zas: L308 Na ľavom labiu major v centre drobná erózia, 5mm bolestivá, recidíva včera, LU nezvacsene, Framykoin 2 x denne. Povedala mi, že keď uvidím hnis, môžem si to vytlačiť sama a že mi dáva atb v masti. Keď som sa jej pýtala odkiaľ to je a čo to je, odpoved bola, že to bol nevyhnisany chlpok, poprípade z holenia a nevyhnisalo to celé, ostala tam nejaká časť a to robí problém. Chcem pán doktor počuť Váš názor, viem že ste odborník, miestami som sa bála, aby to nebol nejaký nádor alebo čo. Mohlo zo byt niečo z holenia zapálene, ostalo pod kožou? Prečo sa to robí a čo na to pomáha, môžem skúsiť tiež nejaké napr Indol, alebo niečo podporné? Ja už neviem ako ďalej. Môj gynekológ vraví že je to normálne, kožná mi povie môžte do to sama vytlačiť, tam zrejme bude pochopila som nejaký “hrot” z toho čo nevyhnisalo v januári...no a ja, len som sa bála aby to nebol nejaký nádor...ďakujem Vám

09 May 2021 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu sa najskôr jedná o zapálený folikul podľa všetkého ako následok holenia na intímnych miestach. Určite to nie je nádor a ani genitálna bradavica. Prikláňam sa teda k názoru Vašich lekárov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. Mám na Vás niekoľko otázok. Mám 26 rokov, rovnakého partnera už vy se 4 rokov a čakáme druhé bábätko, som v 14 tt a na prvej poradni mi robila doktorka výtery, kde mi vyšiel vírus HPV pozitívny. Doktorka mi k tomu povedala len toľko, že teraz v tehotenstve sa to nedá nijak riešiť, pretože samotné tehotenstvo spôsobuje zmeny na krčku a že to budeme riešiť po pôrode. Pýtala som, či predtým som takéto výsledky nemala, tak vraj mi takéto podrobné vyšetrenia predtým neboli robené, neviem prečo. Je možné, že mám vírus už tak v sebe? V tehotenskej knižke mám napísané cytologicky nález LBC negatív., HPV pozitív., čo to pre mňa znamená? Odporúčate očkovanie mne aj partnerovi? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

09 May 2021 - Dobrý deň. HPV vírus vo Vašej vekovej kategórii je prítomný asi u štvrtiny až tretiny žien (výsledok HPV pozit) . Cytológiu (LBC) máte v poriadku, takže vírus nerobí žiadne zmeny na krčku maternice. S veľkou pravdepodobnosťou sa ho spontánne zbavíte, Vaše tehotenstvo to nijako neovplyvňuje. Očkovanie Vás bude chrániť len pred budúcou infekciou (reinfekciou). Ja by som očkovanie odporučil, aby ste si medzi sebou vírus stále nepredávali (keďže sa jedná o pohlavne prenosné ochorenie). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent. V roku 2017 mi bola diagnostikovaná endometrióza malé ložisko. Nasadená bola liečba Visanne (gestagén Dienogest, jeden zo skupiny progesterónov), kt. pravdepodobne zvyšuje riziko rakoviny prsníka. Rok po užívaní sa objavili problémy s prsníkmi - adenózny typ žľazy - hrčky a cysty, ktoré pretrvávajú dodnes (takmer 3 roky).Nikdy predtým som s prsníkmi nemala problém. Je pre mňa vhodná prevencia prsníkov a liečba cýst voľne dostupným Indonalom / Indol 3 carbinol ak je o ňom známe, že zvyšuje progesterón a vyplavuje škodlivý estrogén? Keď práve progesterón obsiahnutý v liečive Visanne je pôvodcom mojich problemov s prsníkmi? Ďakujem za odpoveď.

09 May 2021 - Dobrý deň. Gestagénová liečba nepatrí medzi hlavné rizikové faktory pre vznik karcinómu prsníka. Áno, prsník a bunky tvoriace žliazky prsníka sú hormonálne závislé (hlavne od estrogénu, ktorý funguje ako rastový faktor - úloha progesterónu nie je až tak jednoznačná). Ak Vám daná liečba spôsobuje problémy, treba ju vysadiť. Cysty na prsníku ani zmnožená žľaza nepredstavujú prednádorové stavy. Ak sa tvoria cysty na prsníku a ak ste fajčiarka, je v prvom rade nutné skončiť s fajčením. Jednoznačná efektívna liečba na tvorbu cýst nie je.. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, poprosím Vás o odpoveď na moju otázku s ktorou si neviem rady. Je mi 28 rokov. Mala som prvého sexuálneho partnera v 24. Vzťah trval 4roky. Ešte ako 20 ročná som sa dala zaočkovať vakcínou Cervarix. Počas vzťahu som iného partnera nemala, o ňom aj pochybujem, či bol verný. Asi 4 mesiace dozadu mi lekár našiel bradavicu, na ktorú zabral krém Aldara. Vôbec som nevedela že po prvom partnerovi k niečomu takému prídem. Prosím poraďte mi ako ďalej? Mohol ma nakaziť aj hpv 16,18 keďže som bola zaočkovaná pred 8 rokmi? Vraj sú to najčastejšie typy. Alebo môže byť vo mne nejaký iný vysokorizikový typ? Aké prosím máte skúsenosti s tým, keď bola niekomu lokalizovaná bradavička? Mohol ma len tým jedným typom nakaziť? Či to ide ruka v ruke nízko rizikový typ s vysokorizikovým typom. Prehliadky boli každý rok v poriadku. Ako mám fungovať ďalej? Chcem si nájsť partnera a založiť rodinu, musím mu povedať že som mala genitalnu bradavičku a možno mám aj niečo iné? Mám malú nádej, lebo píšete v poradniach že nakazenie dvoma vírusmi hpv je zriedkavé a troma úplne ojedinele. Čiže mohla som mať len ten jeden? Čo mi spôsobil bradavičku? Prepáčte, len chcem byť zodpovedná voči budúcemu partnerovi. Ďakujem Nika

15 May 2021 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sú skôr spôsobené nízkorizikovými typmi 6 a 11. Väčšinou sa jedná o infekciu jedným vírusom a voči tým najnebezpečnejším (16 a 18) ste plne chránená. Niekedy sa genitálne bradavičky vracajú, ale pri správnej liečbe sa vírusovej infekcie plne zbavíte. Váš prístup je správny, ku svojmu/partnerovmu zdraviu treba pristupovať zodpovedne. Nič Vám nebráni v tom, aby ste si založili rodinu...S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán docent, chcela by som sa opýtať partner si našiel bradavice pri žaludi a trochu väčšie v ústi močovej rúry. Ja mám pozitívny Hpv 16 a on čaká za výsledkami. Urológ mu povedal, že v prípade muža je očkovanie proti Hpv zbytočné. Môžem sa opýtať ako by sa tie bradavice a tie výrastky v ústi dali vyliečiť ? A čo si myslíte o očkovaní mužov na Hpv ?

15 May 2021 - Dobrý deň. Liečba genitálnych bradavíc je v tomto prípade v plnej kompetencii urológa, pričom je účinná hlavne lokálna terapia. Samotné očkovanie daný stav nevyrieši , môže chrániť pred opakovanou infekciou HPV v budúcnosti. Očkovanie je vo všeobecnosti vhodné pre obe pohlavia. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, po telefonáte som sa dozvedela od svojho gynekológa, že mam zlú cytológiu. Nič viac k tomu,v Auguste mam prísť opäť na ster. Je dovod na obavy? Pripadne Je rozdiel medzi testami na cytologiu a zvlast na hpv virus alebo možnosť, ze ho vzhladom k zlej cytologii mam? Citam veľa clankov, diskusii, uz sa v tom stracam. Pripadne ci moja zla cytologia nejako ovplyvni partnera. Vopred ďakujem za odpoveď, s pozdravom Alexandra

15 May 2021 - Dobrý deň. Je škoda, že Vám nebola podaná komplexnejšia informácia. Zlú cytológiu podľa mňa nemôžete mať, keďže Vás gynekológ odporučil len na kontrolu v auguste bez iného špeciálneho manažmentu. Ja by som pristupoval k danému nálezu pokojne. Uvidíte, ako dopadne ďalšia kontrola u Vášho lekára, ktorý môže zvážiť ster aj na HPV vírus. Zmenená cytológia neznamená automaticky aj HPV infekciu vysokorizikovými typmi. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, bol mi odstraneny vajecnik pre 2 rokmi kde mi zistne bordel line, kedze som chcela otehotient ostala som sledovana. Na klasickej gynekologickej prehliadke s ultrazvukom vsetko ok. Bola som na magneticku rezonanciu a bolo mi zistene patlogicka formacia s nehomgennym sighnalom s pritomnostou solidnych pokontrasne sa vysycujucich viacerych mensich oblasti, celkovo na ploche v axialnej rovine do 25x20mm mierne sa tiahnuc podzdly medialneho okraja vasa illiaca sin., v dlzke 25-26mm, nemozno vylucit maligny charkter lezie. Tumuroyna prestavba v oblasti mukozy a stromy cervixu s dominanciou ventralnej steny v sgitalnej rovine kraniokadulane v dlzke 22 mm, v predoyadnom rozmere hrubka steny 13mm, vpravo nemozno vylucit mierne yasahovanie pericervikaldne do praveho parametria. bez infiltracie do vaginy. Maternica v anteflexii. Prosim co to znamena, rakovine lozisko ohranicene? Je to velmi velke, male? je to zle? Viem ze vela otazok ale som v hroznom strese a k mojmu dr sa dostanem tak v utorok a neviem co robit.... Dakujem.

10 May 2021 - Dobrý deň, poprosili by sme Vás kontaktovať Doc. MUDr. Erika Kúdelu, PhD, ktorý je onkogynekológ v Online poradni. Ďakujeme S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobry den, bol mi odstraneny vajecnik pre 2 rokmi kde mi zistne bordel line, kedze som chcela otehotient ostala som sledovana. Na klasickej gynekologickej prehliadke s ultrazvukom vsetko ok. Bola som na magneticku rezonanciu a bolo mi zistene patlogicka formacia s nehomgennym sighnalom s pritomnostou solidnych pokontrasne sa vysycujucich viacerych mensich oblasti, celkovo na ploche v axialnej rovine do 25x20mm mierne sa tiahnuc podzdly medialneho okraja vasa illiaca sin., v dlzke 25-26mm, nemozno vylucit maligny charkter lezie. Tumuroyna prestavba v oblasti mukozy a stromy cervixu s dominanciou ventralnej steny v sgitalnej rovine kraniokadulane v dlzke 22 mm, v predoyadnom rozmere hrubka steny 13mm, vpravo nemozno vylucit mierne yasahovanie pericervikaldne do praveho parametria. bez infiltracie do vaginy. Maternica v anteflexii. Prosim co to znamena, rakovine lozisko ohranicene? Je to velmi velke, male? je to zle? Viem ze vela otazok ale som v hroznom strese a k mojmu dr sa dostanem tak v utorok a neviem co robit.... Dakujem.

12 May 2021 -

Otázka:
Dobry den, bol mi odstraneny vajecnik pre 2 rokmi kde mi zistne bordel line, kedze som chcela otehotient ostala som sledovana. Na klasickej gynekologickej prehliadke s ultrazvukom vsetko ok. Bola som na magneticku rezonanciu a bolo mi zistene patlogicka formacia s nehomgennym sighnalom s pritomnostou solidnych pokontrasne sa vysycujucich viacerych mensich oblasti, celkovo na ploche v axialnej rovine do 25x20mm mierne sa tiahnuc podzdly medialneho okraja vasa illiaca sin., v dlzke 25-26mm, nemozno vylucit maligny charkter lezie. Tumuroyna prestavba v oblasti mukozy a stromy cervixu s dominanciou ventralnej steny v sgitalnej rovine kraniokadulane v dlzke 22 mm, v predoyadnom rozmere hrubka steny 13mm, vpravo nemozno vylucit mierne yasahovanie pericervikaldne do praveho parametria. bez infiltracie do vaginy. Maternica v anteflexii. Prosim co to znamena, rakovine lozisko ohranicene? Je to velmi velke, male? je to zle? Viem ze vela otazok ale som v hroznom strese a k mojmu dr sa dostanem tak v utorok a neviem co robit.... Dakujem.

12 May 2021 -

Otázka:
Dobry den, bol mi odstraneny vajecnik pre 2 rokmi kde mi zistne bordel line, kedze som chcela otehotient ostala som sledovana. Na klasickej gynekologickej prehliadke s ultrazvukom vsetko ok. Bola som na magneticku rezonanciu a bolo mi zistene patlogicka formacia s nehomgennym sighnalom s pritomnostou solidnych pokontrasne sa vysycujucich viacerych mensich oblasti, celkovo na ploche v axialnej rovine do 25x20mm mierne sa tiahnuc podzdly medialneho okraja vasa illiaca sin., v dlzke 25-26mm, nemozno vylucit maligny charkter lezie. Tumuroyna prestavba v oblasti mukozy a stromy cervixu s dominanciou ventralnej steny v sgitalnej rovine kraniokadulane v dlzke 22 mm, v predoyadnom rozmere hrubka steny 13mm, vpravo nemozno vylucit mierne yasahovanie pericervikaldne do praveho parametria. bez infiltracie do vaginy. Maternica v anteflexii. Prosim co to znamena, rakovine lozisko ohranicene? Je to velmi velke, male? je to zle? Viem ze vela otazok ale som v hroznom strese a k mojmu dr sa dostanem tak v utorok a neviem co robit.... Dakujem.

15 May 2021 - Dobrý deň, len na základe popisu MRI sa nedá presne vyjadriť k diagnóze. Magnetická rezonancia poukazuje na suspektný, ohraničený nádorový proces limitovanej veľkosti na krčku maternice zasahujúci do oblasti materničných väzov. Pozdĺž ciev malej panvy je tiež popísaná nádorová zmena. Nález je nutné konzultovať s Vaším lekárom ohľadom ďalšieho postupu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, veľmi pekne Vás prosím ak by ste mi zodpovedali na pár otázok, určite si tu nájdu odpoveď aj iné ženy. Som zaočkovana Cervarix a chcela som sa dať preočkovať Gardasil, môj gynekológ, ktorý je zároveň onkogynekolog (70rokov) mi povedal: Stúpa nám počet žien, ktoré sú zaočkované a u nich stúpa riziko adeno-karcinómu. Že to má z ambulancie zo svojej praxe. Tým že mám dve dcéry, manžel ani nechce počuť o ich očkovaní, a ja som v rozpakoch či sa mám preočkovať či nie? Preto moja otázka znie, je ten adeno-karcinóm naozaj s väčším výskytom u očkovaných žien? A druha otázka sa týka toho, že keď ma žena partnera, píšete že nákaza dvoma typmi hpv je zriedkavá a troma až raritna. Preto sa chcem opytat, čo sa týka hpv, je väčšie riziko keď má žena troch partnerov v krátkej dobe napr, lebo každý môže mať iný vírus hpv( poprípade dva) ako jedného, ktorý môže mat maximálne dva. Píšem to hlavne kvôli ženám, ktoré si čítajú túto poradňu a sama v rodine mám sesternicu ktorá “strieda” partnerov. Možno si to prečítajú. Ďakujem krásne za odpoved.

07 May 2021 - Dobrý deň. Nepoznám žiadne dáta zo štúdií publikovaných v renomovaných časopisoch, ktoré by takéto tvrdenie čo i len trochu potvrdili. Daná súvislosť neexistuje ani z logických dôvodov. Áno, výskyt adenokarcinómu krčka maternice rastie...ale nie kvôli tomu. Adenokarcinóm predstavuje asi 10-15 % prípadov zhubných ochorení. Je zákerný v tom, že vyrastá z buniek vo vnútri kanála krčka maternice. Teda z miesta, ktoré je veľmi ťažko prístupné vyšetreniu a čiastočne aj cytologickému steru. Preočkovanie je možné, rozostup medzi predchádzajúcim očkovaním a novým by mal byť minimálne 12 mesiacov. Dôkazy o pozitívach vakcinácie nesú krajiny vyspelého sveta, kde je očkovanie zodpovedné za výrazný pokles aj prednádorových zmien a genitálnych bradavíc. K tej druhej otázke: pokiaľ hovoríme o viacpočetných vírusových infekciách, niektoré kombinácie vírusov medzi sebou doslova súťažia a účinok sa ruší alebo znižuje, niektoré pôsobia synergicky. Pravidlo o počte partnerov je čisto štatistické. Áno, vo všeobecnosti rastie riziko infekcie s počtom partnerov. Na druhej strane nikde nie je potvrdené, že žena získa vírus od každého jedného partnera. Inak povedané - niektoré ženy majú aj desiatky partnerov a sú HPV negatívne, niektoré ženy majú jedného celoživotného partnera a majú HPV vírus. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent chcela by som sa opýtať na výsledok CT vyšetrenia ložisko s hypodenznym centrom a periferne sytiacim sa lemom v oblasti ľavého očaria veľkosti 9 mm. O čo sa môže jednať som dosť vylakana ďakujem za Váš čas.

07 May 2021 - Dobrý deň. Je veľmi ťažké sa vyjadriť k nálezu CT. Podľa veľkosti sa však skôr jedná o nezhubný nález. Konzultujte ohľadom výsledku Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý vecer, prosím vas, môžete mi poradiť? Dlhe roky cca 20 mám chron.pankreatitídu, užívam enzýmy. Bolesti brucha, chrbta ,malátnosť pretrvávaju. Pred mesiacom som abs.MR vysetrenie, dg. Pseusocysta na chvoste pankreasu , atrofia pankreasu, s doporucenim dalsieho dovysetrenia. Moj gastr.lekar mi nevysvetlil ,nepovedal čo dalej ,ziadne dosetrenie, iba to ,ze este par rokov ...psychicky ma zasiahli jeho slova, stav sa mi zhoršuje , schudla som. Prosim ake su prognózy diagnozy, na koho sa obrátit o dokladne vysetrenie a liečbu? Dakujem dm

12 May 2021 - Dobrý deň, s kompletnou dokumentáciou + s preposlanými zobrazovacími vyšetreniami do Pacsu/ na CD nosičoch sa dostavte na chirurgickú ambulanciu KCHO NOU vo štvrtok k pánovi doktorovi Dolníkovi. Bude o Vás vedieť. (P.S. na mail sa Vám nedalo odpovedať) S pozdravom Dubovan, Pavlendová

Otázka:
Dobrý vecer, prosím vas, môžete mi poradiť? Dlhe roky cca 20 mám chron.pankreatitídu, užívam enzýmy. Bolesti brucha, chrbta ,malátnosť pretrvávaju. Pred mesiacom som abs.MR vysetrenie, dg. Pseusocysta na chvoste pankreasu , atrofia pankreasu, s doporucenim dalsieho dovysetrenia. Moj gastr.lekar mi nevysvetlil ,nepovedal čo dalej ,ziadne dosetrenie, iba to ,ze este par rokov ...psychicky ma zasiahli jeho slova, stav sa mi zhoršuje , schudla som. Prosim ake su prognózy diagnozy, na koho sa obrátit o dokladne vysetrenie a liečbu? Dakujem dm

12 May 2021 -

Otázka:
Dobrý vecer, prosím vas, môžete mi poradiť? Dlhe roky cca 20 mám chron.pankreatitídu, užívam enzýmy. Bolesti brucha, chrbta ,malátnosť pretrvávaju. Pred mesiacom som abs.MR vysetrenie, dg. Pseusocysta na chvoste pankreasu , atrofia pankreasu, s doporucenim dalsieho dovysetrenia. Moj gastr.lekar mi nevysvetlil ,nepovedal čo dalej ,ziadne dosetrenie, iba to ,ze este par rokov ...psychicky ma zasiahli jeho slova, stav sa mi zhoršuje , schudla som. Prosim ake su prognózy diagnozy, na koho sa obrátit o dokladne vysetrenie a liečbu? Dakujem dm

12 May 2021 -

Otázka:
Dobrý den p.Dr., Ešte otázka, ak sa mam očkovať ešte pred operáciou, to znamená, ze ak dostanem vakcínu proti hpv16, ochrani ma pred nim? Ved predsa ho mam v sebe. Alebo sa mozem očkovať, ak už nebude virus pozitivny v tele? Dakujem

07 May 2021 - Dobrý deň. Poškodené bunky na krčku maternice infikované HPV vírusom sú odstránené počas operácie na krčku maternice. Imunite trvá určitý čas, kým sa vytvoria protilátky po očkovaní. Protilátky sa tvoria voči proteínu, ktorý obsahuje vakcína (neaktívna časť obalu HPV vírusu). Telo si nedokáže tvoriť protilátky voči samotnej HPV infekcii na krčku maternice, keďže sa vírus množí ďaleko od krvného obehu. A keďže existuje riziko, že sa môžete po operácii nakaziť od partnera znova, je vhodné použiť vakcínu ešte pred operáciou. Následne už ubehne čas potrebný k vytvoreniu protilátok a po operácii ste chránená pred reinfekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý den p.Dr., Chcem sa Vas opýtať, pretože neviem sa dopátrať nikde odpovede. Mam diagnózu HSIL - CIN 2, pozitivny Hpv 16, pred rokom vysledky boli ukážkové. Na kolposkopii mi zistili nalez velky ako 5 haliernik. Som objednana na konizaciu. Aky ma vyznam ist na konizaciu, ak mam hpv pozitivny a ten spôsobuje zmeny na krčku maternice? To budem opakovane chodiť na konizaciu? Da sa zbavit tohto virusu silnou imunitou a podporou liečbou?Ci uz zostava v tele navždy.Dakujem

05 May 2021 - Dobrý deň. Konizácia je vhodný operačný výkon, ktorý daný nález na krčku maternice odstráni. HPV vírus je práve aktívny v mieste popisovanej lézie a určite v tele neostáva navždy. Najoptimálnejší postup je zaočkovať sa proti HPV vírusu už pred operáciou, aby ste boli následne chránená pred opakovanou infekciou. Schéma očkovania je trojdávková a už prvá dávka má veľký protektívny efekt. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent Kúdela, velmi by ma zaujimalo, že aky význam má očkovanie proti HPV, kedže hpv sa nedrži len na krčku ale aj vo vagine a na vulve. Načo je potom konizacia? Ked virus je vsade na rodidlach? Nie je to len marketingovy tah? A este by ma zaujimalo, ked mam prveho partnera, mozem sa od neho nakazit virusmi hpv? Moze ich byt aj viac? Dakujem za odpoved. Eva

05 May 2021 - Dobrý deň. Áno, máte pravdu, vírus sa nemusí lokalizovať len na krčku. Ale vírus samotný necestuje ani sa nešíri tekutinou a pod. HPV vírus má však jedno miesto, ktoré je najzraniteľnejšie pre vírusovú infekciu - tým je krčok maternice a časť povrchu nazývaná transformačná zóna ( miesto, kde prebieha kontinuálna prestavba povrchu krčka maternice ). Podobné miesto v oblasti pohlavných orgánov nie je. Preto je najčastejším onkologickým ochorením práve rakovina krčka maternice nie pošvy. Onkologické ochorenia pošvy a vulvy sú extrémne zriedkavé a postihujú väčšinou ženy po 60tke. Zriedkavé preto, lebo HPV vírus samotný nevie naplniť svoj potenciál na daných oveľa odolnejších slizniciach pošvy a na koži vulvy. Aby som to zhrnul ešte - mať HPV vírus neznamaná, že sa nachádza všade v oblasti genitálu. Áno, môžete sa nakaziť aj od jedného partnera v prípade, že pred Vami pohlavne žil. Ak nie, nie je možné sa nakaziť. Väčšinou je infekcia jedným vírusom, zriedkavejšia dvomi vírusmi naraz a extrémna rarita 3 a viac. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, minulý rok mi bol robený LBC ster, ktorý potvrdil prítomnosť HPV vírusu (bolo ich viacero), vyšiel mi aj ASCUS, na radu môjho gynekológa som sa dala zaočkovať Gardasil9 (v júli dostanem 3. dávku - 27 ročná) a 3 mesiace som brala Papilocare, podporne som užívala Indol3C. Po polroku mi bol robený znova LBC ster - výsledok ASCUS v nezlepšenej ani nezhoršenej forme. Prakticky mi vyšlo to isté, čo aj pri prvom LBC stere. Gynekológ naplánoval ďalší LBC ster po polroku. Bolo by vhodné zvážiť v mojom prípade kolposkopiu? Vie sa vírus z tela vytratiť aj sám? Za aký čas? Zmizol by v tomto prípade aj ASCUS? Ako by som si ešte mohla pomôcť, aby sa môj stav zlepšil? Ďakujem.

05 May 2021 - Dobrý deň. HPV vírusová infekcia sa takmer v 90 % prípadov vytratí do 24 mesiacov spontánne. Je však riziko opakovaných reinfekcií medzi partnermi, preto má očkovanie význam do budúcnosti. Aktuálny problém nerieši. ASCUS je najčastejšia cytologická zmena predstavujúca cca 3-4 % výsledkov. Sú to ľahké cytologické abnormality veľakrát spojené aj s lokálnym zápalom. Ak sa cytológia opakuje, je vhodná kolposkopia na dodiagnostikovanie lokálneho nálezu. Ak zmizne vírus, zlepší sa aj cytológia. Eventuálne je skupina žien s HPV infekciou, ktoré majú úplne normálnu cytológiu. Podpora imunitného systému a lokálnej mikroflóry napr. probiotikami je možnou voľbou vo Vašom prípade. Na zahodenie nie je ani kultivačné vyšetrenie s pošvy. S pozdravom . Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás je lepšie absolvovať očkovanie pred, alebo až po operácii? Nakoľko sa bojím, či náhodou nemám hpv( mala som bradavičku z vonku) a chcem sa dať zaočkovať. No čítala som, že ak mám príslušný typ hpv, imunita to vo vakcíne nerozozná, a keď by ma aj niekedy čakala operácia, stále sa môžem tým typom( napr 18) nakaziť. A ešte sa chcem opytat, kamarátka mi poslala link na YouTube, kde je vysvetlené, že vakcína je užitočná len pre ženy pred stykom prvým, a že pre tie, ktoré mali hpv je nebezpečná, môže im vyvolať rakovinu. Ďakujem za odpoved

05 May 2021 - Dobrý deň. Neviem, akú operáciu myslíte. Očkovanie je pravdaže vhodné. Vakcína určite stimuluje tvorbu protilátok aj proti HPV vírusu, ktorý môže pacientka mať. Internet je plný nezmyslov...žiaľ...Vakcína je v prvom rade určená pre dievčatá do veku 13 rokov. To ale neznamená, že nie je efektívna aj u starších žien/dievčat. Veková hranica 13 rokov je daná vo svete len kvôli tomu, že je najlepšie sa dať zaočkovať ešte pred začiatkom pohlavného života. Teraz už vekové obmedzenia pre vakcínu nie sú a efektivita je potvrdená v mnohých a oveľa vyspelejších krajinách ako my (Škandinávia, Austrália, ale napr. aj Česká republika, kde je zaočkovanosť rádovo vyššia ako u nás). Vakcína je absolútne bezpečná aj pre ženy po prekonaní HPV infekcie. Dané internetové bludy ani nemôžu byť založené na vedeckých dôkazoch. Vakcína bola podaná desiatkam miliónov - až stovkám miliónov žien posledných 15 rokov a žiadna taká súvislosť nikdy nebola dokázaná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den pan docent, prosim vas, caka ma preventivka. Staci mi klasicky cytologicky ster? Alebo sa mam informovat o rozsirenom? Kedze neviem ci je dobre sa stresovat, kedze virus hpv je vo vacsine pripadov odstraneny z tela spontanne. Citala som na internete, ze rozsireny cyto ster mi ukaze aj ostatne virusy ako napr ureaplasmu, mykoplazmu, virus hpv a virus herpes. Ma to u mna zmysel rozsirena? Chodim pravidelne na prehliadky, vzdy bol cytoster v poriadku a vytoky nemam. Mam sa zacat bat? Alebo postacit si so standardom. Dakujem za Vas cas.

15 May 2021 - Dobrý deň. Klasický cytologický ster je postačujúci. Rozšírený ster (LBC -liquid based cytology) má mierne lepšiu citlivosť pre záchyt závažných zmien na krčku maternice. Pri tejto metodike sa odoberá vzorka do špeciálnej tekutiny v odberovej nádobke a spracováva sa v automatizovanom procese, výsledkom čoho je čistejší náter, ktorý uľahčuje vyšetrenie danej vzorky. Vyšetrenie na ureaplazmu/mykoplazmu je súčasťou špecifickej kultivácie, nie klasického cytologického steru. To isté sa týka aj diagnostiky herpetického vírusu - cytologický ster sa odoberá z povrchu krčka maternice, kde sa herpetický vírus nenachádza. HPV vírus sa z LBC vzorky dá vyšetriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den chcem sa opytat co v preklade znamena Vulva Condylomata dakujem.Monika.F

05 May 2021 - Dobrý deň. Vulva predstavuje po latinsky vonkajší ženský genitál. Condylomata sú v preklade genitálne bradavice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Z výsledku liquid based cythology vyšlo nasledovné: NILM - nález v norme HRHPV - pozitívne, mRNAHRHPV negatívne. Váš názor na preliečenie deflagyn na 3 mes.? Ďakujem a prajem pekný týždeň Aneta Reháková

09 May 2021 - Dobrý deň. Osobne súhlasím s liečbou, či už je to Papilocare alebo Deflagyn. HPV vírus vo Vašom prípade sa nezabudoval do DNA bunky (preto mRNA negatívny status) - nebude viesť k rozvoju závažných prednádorových zmien a s veľkou pravdepodobnosťou sa ho spontánne zbavíte. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ak mám vakcínu Cervarix , chráni ma aj pred inými rakovinami? Napr vulvy, konečníka? Spôsobuje tieto rakoviny vírus 18, 16? Či iný druh vírusov? Ma pre mna význam rozšírená cytológia keď si ju doplatím, alebo nie, keďže normálna cytológia bola v poriadku? Môžem byť infikovana aj iným typom vírusu? Keďže som zaockovana Cervarixom a mala som bradavičku-plochu z vonkajšej strany. Partner bol len jeden. Mohol ma nakaziť viacerými typmi? Prosím ako ďalej? Ďakujem. Lebo tým že som mala tu gen bradavicku musela som mať aj vírus hpv, len mohla som schytat viac? Trápim sa kvôli tomu, ďakujem

09 May 2021 - Dobrý deň. Áno, vakcína Vás chráni aj pred spomenutými onkologickými ochoreniami. Ak máte opakovane negatívnu cytológiu, veľký zmysel v rozšírenej t.č. nevidím. Existuje viac ako 200 typov HPV vírusov, z toho je 15 vysoko rizikových. Ich výskyt v populácii okrem HPV 16 a 18 je veľmi nízky. Multivírusové infekcie sú zriedkavejšie, hoci Vás mohol nakaziť aj jeden partner. Genitálne bradavice spôsobujú nízkorizikové vírusy HPV 6 a 11 - voči nim nie ste očkovaná. Buďte pokojná - ak je genitálna bradavička vyliečená a máte negatívne cytológie, tak HPV vírus skôr nemáte. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, chcem sa opytat, bol mi zistený vírus hpv. Som zaockovana vakcínou Cervarix. Cyto steri v poriadku, no videla som na FB stránke Nie rakovine reportáž a pani mala4. štádium a cyto ster jej to nezachytil. Mne vyšiel cytoster v poriadku, len či aj ozaj po tej reportáži začínam pochybovať. Preto sa chcem spýtať, myslite si, že keby som si dala odstrániť krčok maternice preventívne, ešte kým som mladá a mám deti by pre mna bolo riešením? Mám tri sekcie ( deti boli zle otočené), ďalšie deti neplánujeme s manzelom. Toto sa mi vidí ako dosť dobre riešenie, podľa mna je stresujucejsie chodiť po kontrolách, a čakať, či ten vírus hpv ožije. Ďakujem za odpoved

09 May 2021 - Dobrý deň. Každý skríningový test a teda aj cytológia majú určitú chybovosť. Stále však je cytológia najefektívnejším nástrojom pre zníženie výskytu zhubného ochorenia krčka maternice. Nikde inde v onkológii takýto nástroj nemáme. Výsledok cytológie závisí aj od techniky odberu, hodnotiteľnosti preparátu a podobne (ak je však cytológia z krčka opakovane dobrá, chybovosť sa blíži k nule) . Preventívne odstránenie krčka je podľa mňa radikálne riešenie bez opodstatnenia - nie je v odporúčaniach ani jedného zdravotníckeho systému vo svete. Akýkoľvek zásah do organizmu vo forme operácie má viacero nežiadúcich účinkov. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím o radu. O tri týždne ma čaká preventívna kontrola na gynekológii, doteraz bolo cytológia v poriadku, colposkopia v poriadku, pred rokom genitalna bradavička vypálená na mieste. Som ockovana Cervarixom 2014. Mám 39 rokov, partneri dvaja. Moja otázka znie, mám žiadať rozšírenú cytologiu? Keďže zatiaľ mi takáto možnosť nikdy nebola ponúknutá, keď som sa pýtala lekara, povedal mi, ze tým že som bola ockovana proti hpv 16,18 mi rozšírenú nie je treba keďže cyto v poriadku. Vraj najagresívnejšie vírusy sú práve 16,18. Ostatne keby aj sú skôr vymiznú..... chcem sa preto opytat, keďže som bola nakazená vírusom geniálnych bradaviciek( našťastie odstránené), mohol bývalý partner na mna preniesť aj iné vírusy? Napr vysokorizikove?ci je to zriedkavé vysokorizikove plus nízkorizikové....? Názor môjho lekara je že sa nemusím stresovať a pýtať rozšírenú cyto, keďže doteraz som mala cely život cyto v poriadku. Dokonca mi povedal že preočkovanie mi bude zbytočne, keďže bradavička bola odstránená a mám v sebe Cervarix. Ako sa mám ďalej chrániť? Mám si kúpiť gély papilocare a tablety indol? Preventívne? Ďakujem pekne

09 May 2021 - Dobrý deň. Ak ste mali doteraz negatívne cytológie a ste očkovaná, nemá rozšírená cytológia až taký zmysel. Ak sa chcete uistiť, že je všetko v poriadku, môžete o ňu požiadať. Váš gynekológ má pravdu, najhoršie HPV vírusy sú 16 a 18 - teda hlavne 16. Multivírusové infekcie sú síce možné, ale sú zriedkavejšie. Gély Papilocare a tabletky Indol sú skôr určené ako podporná liečba pri HPV pozitivite a ľahkých zmenách na cytológii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, veľmi pekne prosím o Vašu radu, poradili ste tak veľa ženám, budem si vážiť keď poradíte aj mne. Môj prvý partner bol 7rokov dozadu( rozišli sme sa pred piatimi rokmi). Rok som vydatá, manžel predomnou nikoho nemal. Asi tri mesiace dozadu som po návšteve termálnych kúpeľov “chytila “ genitalnu bradavicku. Keďže sa o seba starám, hneď som to začala riešiť a po vypálení som sa dala zaočkovať Silgardom. Pýtala som sa lekara, či mám v sebe vírus hpv, povedal že cely čas čo chodím na prehliadky mám dobrú cytologiu, že až na preventivke mi môže spraviť stery, ktoré by nebral “ tak tragicky” keďže HPV je len dočasný. Tak potom nechápem ako som k tej bradavičke prišla? Po piatich rokov? Od bývalého? Manžel na 100 percent nemal nikoho. Môžem mat aj viac druhov hpv? Ja som sa dala zaočkovať, ukončila som trojmesačnú kúru indonal, neviem ako ďalej....trápim sa kvôli tomu. Podľa môjho lekara všetko v poriadku. A ešte by som sa chcela opytat, pracujem s marginalizovanou skupinou obyvateľstva, preventívne som sa chcela dať preočkovať vakcínou proti hepatitíde typu B, lenže z krvi mi zistili, pamäťové stopy, vraj som prekonala, kedy neviem. Mám za sebou 3x operáciu...(slepé črevo, koleno, platnička). Nemám tetovanie, nemám piercing. Môže to byt od bývalého priateľa? Neviem o tom aby to mal on, len neviem ako som k tomu prišla ja. Pečeňové testy v poriadku, ultrazvuky v poriadku. Manžel nemá z rozboru krvi nič. Vraj tým nemôžem nikoho nakaziť, no ako som ešte aj k tomu mohla prísť? A ešte posledná vec, neberiem žiadne lieky, len vitamíny. Ďakujem

09 May 2021 - Dobrý deň. Veľmi teoreticky mohol byť vírus prítomný v koži aj tak dlhú dobu. Je však možné, že ste sa mohli nakaziť aj v kúpeľoch. Vírus dlho neprežíva na povrchoch - prenáša sa kontaktom koža na kožu alebo pohlavným stykom. Vo Vašom prípade sa HPV vírus nenachádzal na krčku maternice - preto máte negatívne cytológie. Celý postup a očkovanie ste zvolila správne - chráni práve pred takými typmi vírusov, ktoré spôsobujú aj genitálne bradavice. Po lokálnom ošetrení a očkovaní by ste už daný vírus nemali mať. Žltačka typu B je prenosná hlavne krvou alebo pohlavným stykom. Z toho vyplýva, že ste boli nakazená buď bývalým partnerom alebo v nemocnici...ťažko povedať. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Mala by som otázku ohladne očkovania HPV. Dcére ktorá má 25 rokov bola diagnostizovaná rakovina krčka maternice. Je po operácii,bola jej odstránená maternica. Otázka či by sa mala dať zaočkovať proti HPV ona aj jej partner? Má ešte význam teraz sa očkovať? Máme obavy aby sa jej niekde nevytvoril nádor znovu. Ďakujem Vám za odpoveď. Szitásová Hilda

07 May 2021 - Dobrý deň. Onkologické ochorenie v tak mladom veku je veľmi zriedkavé až vzácne. Ja by som v tomto prípade očkovanie už neodporúčal. Môže síce ešte chrániť pred genitálnymi bradavicami na koži. Ostatné onkologické ochorenia spojené s HPV vírusom (vagina, vulva) sa vyskytujú po menopauze a sú ešte vzácnejšie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Mám 19 rokov. Chcela by som sa opýtať. Zistili mi prítomný vírus hpv16. Absolvovala som prvú dávku na zaočkovanie proti hpv. Na vnútorných pyskoch sa mi objavili aj bradavice. Chodím ich vypalovať dusíkom. Môj partner si našiel bradavice na žaludi. Podľa všetkého bude mať ten vírus aj on. Chcela by som sa opýtať či je to životu nebezpečné a aký je najlepší spôsob na moju aj partnerovu liečbu ? Dá sa rakovine predísť ? Musí sa ísť aj on očkovať alebo by stačilo posilniť imunitu ? Alebo čo v takomto prípade robiť čo by ste nám odporučil ?

07 May 2021 - Dobrý deň. Áno podľa všetkého máte HPV vírus obidvaja. Liečba genitálnych bradavíc je plne v kompetencii gynekológa alebo kožného lekára. To, že máte HPV vírus neznamená, že automaticky máte alebo budete mať onkologické ochorenie. Očkovanie oboch partnerov je na mieste. Len si treba uvedomiť, že aktuálnu infekciu Vám očkovanie nevyrieši, funguje len ako prevencia opakovanej infekcie po preliečení. Imunitný systém je v boji s HPV vírusom kľúčový. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p. doktor. Vo februári 2020 som bola na preventívnej gynekologickej prehliadke. Vysledky boli Ok. Neskôr som otehotnela a koncom decembra 2020 prirodzene porodila krásneho chlapčeka. V marci 2021 som išla opäť na preventívnu prehliadku. Vysledky zlé - robili mi biopsiu. Výsledok cin2/cin3 a Hsil. 10.5. som objednaná na konizaciu. Veľmi sa obavam, že už mám vyvinutú rakovinu krčka maternice, keďže behom roka sa mi vysledky tak rapídne zhoršili. Máte prosím skúsenosti s tým, že pri mojom spomínanom výsledku bola diagnostikovana už aj rakovina krčka maternice ? Aké sú tam prosím prognózy že by som ju už mohla mat? Takisto som od marca (predtým ako som vedela tieto zlé vysledky) začala užívať antikoncepciu. Je potrebné ju ihneď vysadiť ? Veľmi pekne ďakujem za odpoved, Tatiana.

07 May 2021 - Dobrý deň. Podľa popisu určite nemáte vyvinutú rakovinu krčka maternice. Trvá roky, kým z nálezu CIN2/CIN3 vznikne mikroskopický nádor. Preto je vhodná preventívna konizácia a situácia je vyriešená. Pred operáciou by som hormonálnu liečbu vysadil. Uvažujte aj nad očkovaním - najvhodnejšie ešte pre zákrokom, ale je možné aj po operácii. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som sa opýtať, pravidelne čítam Vašu poradňu, veľmi si vážim Vašich rád, verte tomu, že pre nás ženy robíte toho tak veľa. Chcem sa spýtať, čítam tu aj o tom ako sa jedna žienka boji rakoviny vulvy...neviem či z vnútra, či zvonku....doteraz som o tom fakt nepočula, moja otázka je, čo sú nejaké faktory ktoré to môžu vyvolať, či to vyvolávajú vírusy hpv? Alebo to je dedične? Dá sa proti tomu nejako chrániť? Proti rakovine krčka je vakcína a proti rakovine vulvy? A postihuje to len staršie ženy? Či aj my po tridsiatke máme byť v strehu....? Jednoducho ako sa proti tomu chrániť? Chodím na preventívne prehliadky, som zaockovana Cervarix, po 10 rokoch preockovana Gardasil ....mám manžela, čiže žijem v usporiadanom vzťahu.....len....myslím že by to zaujimalo viac žien tuto v poradni, ako môžme aj niečomu takému zabrániť. Ďakujem krásne a veľmi si vážim Váš čas, ste top doktor ! E

29 Apr 2021 - Dobrý deň, zhubný nádor vulvy (vonkajšieho genitálu) nie je dedičného pôvodu. Vo väčšine prípadov vzniká v spojitosti s HPV infekciou a vyskytuje sa v starších vekových kategóriách. Je to veľmi zriedkavé nádorové ochorenie, pričom očkovanie chráni aj pred jeho vznikom. Spolu s HPV infekciou môžeme hovoriť aj o kofaktoroch ako chronická iritácia kože a pod. (napr. pri inkontinencii). Samotné zmeny trvajú roky, kým vedú k zhubnému nálezu. To znamená že očkovanie a preventívne prehliadky sú najlepšou ochranou. Ženy okolo 30-ky podobné postihnutie vulvy nemajú. Jediným zhubným nálezom vulvy, ktorý sa môže vyskytnúť aj u mladších žien je melanóm (ale opäť veľmi zriedkavý nález). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, aj na základe Vašej poradne som sa dala zaočkovať Gardasil 9, keďže pred 9 mesiacmi som mala 1 genitalnu bradavičku z vonkajšej strany( ktorú mi lekár odstránil). Už mám za sebou dve dávky Gardasilu, medzitým sa nič neobjavilo. Chcem vedieť, čiže už je u mňa pravdepodobnosť že by sa niečo objavili prakticky nulová, keďže o pár dní ma čaká tretia dávka, pýtam sa preto, lebo môj gynekológ mi povedal, že už by sa určite niečo medzi dávkami vyskytlo, kebyže ten vírus tam je. No mám jedného sexuálneho priateľa už pekných pár rokov a určite to nehodlám zmeniť. Len či už môžem mať “hlavu v kľude”, keďže doteraz ma to stálo veľa nervov. Ja ovládam vaše rady, že vakcína ma neochráni pred terajšou infekciou, iba pred ďalšou nákazou....no môže byt tá “ďalšia nákaza” teda v tej dobe, po podaní vakcín? Keďže ako partneri si to môžme odovzdávať a ani o tom nevieme. Ešte poviem, liečila som sa 3 mesiace indonal partner( vraj to pomáha v boji proti hpv). No ako vraví môj lekár, ak by sa niečo malo objaviť, objavilo by sa to medzi prvou a druhou dávkou.....ďakujem za odpoved.

29 Apr 2021 - Dobrý deň. Myslím si, že očkovanie má vysokú účinnosť už aj vo Vašom prípade. Buďte kľudná :). Váš lekár má pravdu a aj liečbu ste mali adekvátnu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, vážený pán Kúdela, prosím ak je to možné môžete mi napísat svoj názor na moju správu? V roku 2004 mi diagnostikovali rakovinu krčka maternice. Nakolko o ochorenie pokročilo do brušných uzlin nebola možná operácia. zobrala som ožiare, podpornú chemoterapiu/5/ a dva vnútorné ožiare to bolo v období 2/2004-4/2004, rakovina pokročila a v 8/2004-9/2004 son znova brala ožiare a podpornú chemoterapiu/5/. V roku 2017 nastala recidíva. bola som na operácii, bol mi odobratý pravý vaječník, slepe črevo a tkanivo/ako hovoril lekár sviečkova./ V januári 2021 sa zvýšili hodnoty onkomarkerov, v marci som bola na PET/CT vyšetrení. V správe bolo uvedené, že je možnost že rakovina sa zobudila na tom istom mieste ako v roku 2017. A na to hodnoty onkomar. z 12.4. 2021, jedny klesli druhé vybehli, Dnes som bola na konzultácii a pán doktor nevie čo dalej, preto ma objednal na MR. Mám z toho zmiešané pocity, niečo sa deje a neviem čo. Dakujem. S pozdravom Tokošová Eva .

29 Apr 2021 - Dobrý deň. PET/CT vyšetrenie spolu s MRI je efektívnym vyšetrením v stanovení recidívy ochorenia. Onkomarkery takú špecificitu nemajú, keďže ich hladina môže reagovať aj na iné procesy v tele ako je zápal a podobne. Myslím, že ďalší postup bude na onkológovi. Chirurgická revízia je menej pravdepodobná. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, absolvovala som konizáciu krčka - stredne tažká displázia - a výsledky z histologie neprišli a prešiel už mesiac. Je to normálne, neviem už na koho sa obrátiť a kedže sa mi robi rovnaký výtok ako pred kon. potrebujem navštíviť svojho gynekológam ktorý ale potrebuje najskor výsledky z nemocnice. Ďakujem

29 Apr 2021 - Dobrý deň. Výsledky histológie zvyknú byť k dispozícii do dvoch týždňov - informujte sa telefonicky alebo aj osobne. Vodnatý výtok po konizácii môže byť ako súčasť hojenia operačnej rany. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Rád by som došiel k záveru či aloe Vera pomáha alebo naopak zhoršuje priebeh onkologických pacientov (ochorení).Je veľa toho na internete napísané ale názor odborníka má viacej zaujíma. Ďakujem.

10 May 2021 - Dobrý deň, vo väščine prípadov výživové doplnky môžu skôr napomôcť ako uškodiť povzbudením imunitného systému. Pozitívny prístup k liečbe rovnako napomáha Vášmu organizmu, aby sa lepšie vysporiadal s ochorením. Konkrétne sa Vám ale k dokázaným pozitívnym alebo negatívnym vplyvom Aloe vera na onkologické ochorenie vyjadriť nevieme. Doporučujeme Vám túto otázku smerovať skôr na onkológa, kedže niektoré typy chemoterapie si vyžadujú obmedzenie istých typov potravín. S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobrý deň prajem, da sa este "zbavit" HPV infekcie, ktorá ma perzistentny charakter? Na základe výsledkov z LBCytologie (ASC-US, koexpresia p16 a Ki67 negat) mi bola odobratá vzorka na prítomnosť HPV. Vysetrenie potvrdilo prítomnosť mRNA onkogenov E6/E7 niektorého hr HPv vírusu (nie 16,18). Na kolposkopiu momentálne čakám.Gynekolog mi odporučil papilocare, je to však v mojom prípade este efektívne, keď je nákaza trvala? Je možné sa este infekcie zbavit alebo ma nevyhnutne caka konizacia?Mam 37 rokov 2 deti a s manželom sme spolu 11 rokov. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

29 Apr 2021 - Dobrý deň. Expresia E6/E7 vírusových proteínov je spojená so stavom, kedy DNA vírusu je zakomponovaná do DNA bunky. Áno, v tom prípade hovoríme o transformujúcej infekcii. Vo Vašom prípade je vhodná kolposkopia s biopsiou krčka maternice. Cytologické zmeny sú mierne, nie sú spojené s onkologickým ochorením. Na základe výsledkov by sa potom mohla plánovať konizácia. Vírusová DNA sa už z bunky neodstráni, avšak aj bunka má svoj životný cyklus a nežije večne - priebežne sa bunky z povrchu krčka odlupujú a regenerujú. Podpora imunity a zdravého pošvového prostredia (Vami spomenutá liečba) má v tomto prípade zmysel a existuje šanca, že sa krčok maternice vyhojí bez nutnosti operácie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry deň, pán docent, chcela by som sa opýtať pár veci ohľadne HPV vírusu. Bol mi diagnostikovaný HPV vírus (nie som istá či nejde o typ 16), cytologiu mam dobrú II no mám na krčku nejaký mierny zápal spôsobený tymto vírusom. Pani doktorka mi nastavila liečbu na 3 mesiace (RegreSIL a imunogyn), pričom imunogyn má užívať aj môj partner. Chcem sa opýtať či počas tejto liečby môžeme mať s partnerom pohlavny styk alebo sa mu máme vyhýbať aby zaúčinkovala a takisto sa chcem spýtať, či po dobrati liekov (ak by mi to pomohlo a vírus by mi utichol) to môže partner znovu na mna preniesť. Zároveň by som sa chcela ešte opýtať či sa po tejto liečbe môžeme dať proti tomu zaočkovať aby sa infekcia opätovne nevyskytla alebo ako máme potom postupovať. Ďakujem veľmi pekne.

29 Apr 2021 - Dobrý deň. Liečba zvolená gynekológom je v poriadku. Niektorí gynekológovia neodporúčajú pohlavný styk z dôvodov ako je zmena pošvového prostredia, pH a pod. Úplný zákaz je podľa mňa nereálny. Partner sa HPV vírusu zbaví vo všeobecnosti rýchlejšie ako Vy, avšak reinfekcia je medzi Vami možná. Ja by som na Vašom mieste pouvažoval aj o očkovaní. Nie je to zlá investícia do budúcnosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, môj problém začal niečím ako bežná mykóza čiže v pošve som mala nepríjemný pocit po podaný lieku bolo hneď všetko super, ďalší problém nastal že nasledujúce dni som bola v horúcej vani neuvedomila som si to a zapálila sa cela vonkajšia oblasť u gyn. mi brali cytológiu aj výter podľa toho bolo všetko v poriadku, ale skúšali ešte rôzne lokálne lieky ktoré mi asi môj stav ešte zhoršovali a nastupovalo pálenie vulvy napokon mi odporučil kožné vyšetrenie tam zatiaľ bolo obyčajné vyšetrenie a voľným okom nič nezvyčajné nevidia až na to stále začervenanie. Vysadila som všetky lieky a pálenie prestalo ale začervenanie pretrváva niekedy je kus lepšie a inokedy zase horšie. Trvá to už dva mesiace po prvom mesiaci sa spustil aj aj mliečny výtok, pohlavné infekcie sú negatívne. Neviem čo by to mohlo byť a zatiaľ nikto nevie bojím sa rakoviny vulvy je to možné iba z toho že je červená? Neviem ani ako ďalej postupovať. Vysadila som úplne všetko lieky, mydla, atd používam hypoalergeny prací gél, neparfumovane vložky a podobne čiže alergia to nebude. Nechápem že to začalo z horúcej vody, nestretli ste sa s niecím podobným? Ďakujem za odpoveď

26 Apr 2021 - Dobrý deň. Popisujete zaujímavú situáciu. Avšak onkologické ochorenie by som určite vylúčil. Možno je dobré sa zamyslieť ešte nad autoimunitnými ochoreniami, posledná možnosť je biopsia kože, pokiaľ si nevedia dať rady ani gynekológ ani kožný lekár. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Pan docent, ďakujem za vašu odpoveď zo dna 24.4. Histologia mi nebola robena, nakoľko som mala kolposkopiu negat. Ani bioptizacia. Je to možné aj v prípade negat. kolposkopie, nakolko mi údajne nemá z coho zobrať, keďže je to ok. Zvnútra krcku sa dá urobiť histologia a bioptizacia? Ďakujem krásne za skorú odpoveď.

26 Apr 2021 - Dobrý deň, ak bola kolposkopia v poriadku, tak postačuje aj konzervatívny postup. Počas kolposkopie sa hodnotia určité hranice (skvamokolumnárna junkcia, transfomačná zóna), kde najčastejšie vznikajú ranky na krčku. Ak ich nevidno a sú zanorené dnu, mala by byť odobratá vzorka aj z kanála krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. V roku 2016 som absolvovala IVF, ktore sa nastastie podarilo. Teraz by sme chceli ist zas na IVF( odznova, lebo ziadne embrya uz nemame) ale problem je, ze mam geneticky potvrdenu mutaciu BRCA1. Otazka je, ci je teda vhodne ist na IVF? Alebo by to bol uz velky risk.... Dakujem krasne za odpoved. Ivica

26 Apr 2021 - Dobrý deň. Všetko záleží od Vašich priorít a aj od veku. Otehotnieť je pravdaže možné. Len netreba dlhodobo odkladať preventívne odstránenie vaječníkov ako aj prsných žliaz vzhľadom na vysoké riziko vzniku zhubných ochorení. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. V roku 2016 som absolvovala IVF, ktore sa nastastie podarilo. Teraz by sme chceli ist zas na IVF( odznova, lebo ziadne embrya uz nemame) ale problem je, ze mam geneticky potvrdenu mutaciu BRCA1. Otazka je, ci je teda vhodne ist na IVF? Alebo by to bol uz velky risk.... Dakujem krasne za odpoved. Ivica

26 Apr 2021 - Dobrý deň, poprosili by sme Vás, aby ste Vaše otázky smerovali na onkogynekológa Doc. MUDr. Erika Kúdelu, PhD. ktorý, odpovedá na otázky pacientov online poradne vo svojom odbore. S pozdravom Pavlendová, Dubovan

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Mám pocit že mi prvá otázka neprešla cez formulár tak Vám pre istotu pisem este raz. Mám 36 rokov, chodím pravidelne na prehliadky a dokonca posledné tri roky skoro každý mesiac kvôli opakujúcim sa oblastiam a podozreni na endometriozu. O výsledku cytologie som bola vždy informovaná že rsu v poriadku prípadne že bol výsledok PAP II.. teraz ma môj nový gynekológ trošku vystrašil, pretože pri kolposkopii, ktorú mi doteraz nikto nerobil, mi oznámil že tam vidí známky vírusovej infekcie.. v správe mám uvedené kolo. TZ II a jemná mriežka.. viete mi prosím z tohto popisu povedať čo to pre mňa znamená?.. je to už nejaký predrakoviny stav a aký závažný? Že čoho sa mám báť?.. lekár zatiaľ povedal že musíme počkať do ďalšej cytologie ktorá bude až v decembri.. v takomto prípade je ešte možné dať sa zaočkovať proti HPV vírusu?... Ďakujem Vám za skorú odpoveď. Janka Bodisova

25 Apr 2021 - Dobrý deň. Jemná mriežka/mozaika môže a nemusí značiť o vírusovej infekcii. Kolposkopia je stále len optická vizualizácia krčka maternice. Pokiaľ máte cytologický výsledok v poriadku, vôbec by som to neoznačoval ako predrakovinový stav. Eventuálne sa dá doplniť HPV DNA test, ktorý jednoznačne stanoví prítomnosť HPV. Počkajte na kontrolnú cytológiu tak, ako Vám odporučil Váš gynekológ. Očkovanie je samozrejme možné. Určite sa neobávajte aktuálneho nálezu. V prípade klinicky závažných zmien na krčku maternice, by aj cytológia bola zmenená a neodporúčal by sa len konzervatívny postup. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Pán docent, dobrý deň, po poslednej kontrole (april 2021) mám vysledok cytologie ASC-H (Hils nie je možné vylucit). Kolposkopia negatívna, HPV negativne. Nikdy predtým som takýto výsledok cytologie nemala. Júl 2020 cyto normal , kolposkopia negativna. December 2019 cyto normal, kolposkoa negat. + pozit hpv. Mám 49 rokov. Je potrebná konizacia alebo preliecit? Dakujem za váš názor a hlavne vzácny čas. Pozdravujem Martina

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Cytologický výsledok bolo nutné bioptizovať. Máte aj histologický výsledok negatívny? Manažment závisí aj od popisu kolposkopického vyšetrenia ako aj od menopauzálneho statusu. Zdroj cytológie môže byť aj hlbšie v krčku maternice a nemusí byť viditeľný pod kolposkopom. Podľa mňa je nutné v kratšom intervale zopakovať cytológiu. Test na HPV vírus však máte negatívny, čo je veľmi dobrý prognostický znak. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý večer, pán doktor. Mam 53 rokov a asi pred dvomi mesiacmi som si našla nad klitorisom niečo ako pluzgierik s tekutinou. Na dotyk pálivá bolesť. Bola som u svojej gynekologičky a vôbec nevie čo to mohlo spôsobiť ani čo to je. Upozornila ma, že mám aj zmenu pigmentácie na malých pieskoch. Naordinovala mi cicatridinu. Ale nejako sa mi stav nezlepšuje. Neviete mi poradiť, čo to môže byť a ako sa vyliečiť? Ďakujem.

25 Apr 2021 - Dobrý deň. Podľa slovného popisu sa ťažko stanovuje diagnóza. Ja by som ešte skonzultoval aj kožného lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, mam 28 rokov, som vydata, v ramci preventivnej gyn komtroly na ktore chodim kazdy rok mi zistili zmeny - L-sil. Test na HPV mi vysiel pozitivne na typ 51. Uz 4 roky mam staleho partnera. Mohla sa infekcia v tele drzat tak dlho od predchadzajuceho partnera? Lekarka mi odporucila Papilocare a kontrolu o 4 mesiace a zvazit ockovanie. S manzelom by sme v buducnosti chceli rodinu, je HPV infekcia problem? Co v pripade,ze bude nutna konizacia? Bol by problem s tehotenstvom? Mohla by sa infekcia pocas tehotenstva rozsiirit a komplikovat ho? Ma vobec ockovanie zmysel, ked uz som nakazena? Mozno pocas uzivania papilocare mat styk s partnerom? Ak sa telo s virusom vysporiada, moze sa virus kedykolvek vratit? Dakujem

25 Apr 2021 - Dobrý deň. V prvom rade si treba uvedomiť, že HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie. Áno, vírus v tele môže byť aj dlhšie.. Vami popisovaný výsledok predstavuje len ľahké zmeny na krčku maternice. Určite to nie je indikácia k operácii. V prípade opakovanej cytológie je vhodné kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. Tehotenstvo vírus neovplyvňuje a nekomplikuje. Takisto samotná HPV infekcia nepredstavuje signifikantný problém pre plánovanie rodiny. Trvá roky, kým vírus spôsobí ranku na krčku maternice. Očkovanie Vás bude chrániť pred opakovanou infekciou, keďže si vírus partneri navzájom vymieňajú. Pohlavný styk pri liečbe je podľa mňa možný, hoci ho niektorí kolegovia neodporúčajú. Je to vec názoru - až také klinické výsledky a štúdie neexistujú, ktoré by jednoznačne povedali áno/nie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, na slabinách som si našla takú tvrdšiu hrčku, ktorá má nebolí, chystám sa ku gynekologičke čo najskôr, ale nevedeli by ste mi prosím povedať o čo ide? Môže ísť o rakovinu vaječníkov alebo to môže byť aj niečo iné? Ďakujem za odpoveď.

24 Apr 2021 - Dobrý deň. O zhubné ochorenie vaječníkov sa určite nejedná. Hrčka môže byť len zmena v koži, event. uzlina, zapálený folikul a pod. Treba pravdaže navštíviť Vášho lekára. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, neviem ci je to otázka zameraním na Vas, chcem sa spýtať na liečbu ciklibmi, či ju momentálne poisťovne schvaľujú, prípadne aké by boli dôvody neschvalenia, prípadne aspoň odhadom kolko stojí. Vopred ďakujem za odpoveď.

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Liečba napr. látkou abemaciclib je vhodná v niektorých prípadoch zhubného ochorenia prsníka. Je to však nová a inovatívna liečba. Neviem Vám povedať, či je preplácaná poisťovňami, keďže liečba predstavuje asi šesťmiestnu sumu. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa informovať keď mi pred pol rokom ženská lekarka povedala že má nejaký nález z cytologie (lsil bunky) povedala že sa nemám báť že to budeme sledovať každého pol roka.. teraz má informovala že musím navštíviť onkogynekologiu kvôli hsil pozit bunkám Ki - 67 .. dá sa to ešte liečiť a budem môcť mať ešte deti.. mám len 22 rokov a záver ktorý napísala má dosť vydesil (laesio cervix uterus) + odporúčanú biopsiu a hostoligizaciu portia

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Určite sa v prvom rade nebojte. Áno, cytológia sa zhoršila a je nutné kolposkopické vyšetrenie s biopsiou. V prípade histologického výsledku zhodného s cytológiou je vhodné chirurgické ošetrenie krčka maternice (tzv. konizácia), ktoré sa na Slovensku robí ako krátky zákrok trvajúci cca 5-10 minút so všetkým. Určite Vás to neobmedzí v plánovaní Vašej budúcej rodiny. Držte sa! S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím Vás o radu a zároveň odborný názor. Som pozitívna na HPV 16 vírus. Všetko sa začalo skoro 4 roky dozadu keď sa mi objavili genitálne bradavice, ktoré podľa postupu lekára boli odstránené. Pred viac než rokom som bola na preventívnej prehliadke a zároveň aj u doktora s tým, že mám už dlhšie bolesti pri pohlavnom styku s partnerom v určitom bode. V ten deň mi na prehliadke pán doktor nič nenašiel, ale volal o pár dní, že mám zle výsledky z cytologických sterov. O polroka som prišla opäť - zase zlé. Ďalší krok bola biopsia a hlbší rozbor, kde som sa dozvedela, že mám HPV 16 +zmeny na krčku a že je vhodné sa zaočkovať. Preto sa obraciam práve na Vás s tým, či by ste mi očkovanie odporučili aj keď už vírus v sebe mám. Zaberie vôbec očkovanie presne na túto HPV 16 ? A môže sa stať že by mi HPV 16 "zmutoval" na ďalší z HPV vírusov ? Ďakujem Vám popredu veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný deň.

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Viete mi konkretizovať zlé výsledky cytológie a výsledky biopsie? Ja pod pojmom zlý výsledok rozumiem indikáciu k operačnému riešeniu. HPV 16 je typom vírusu, ktorý najčastejšie môže vytvoriť takéto zmeny na krčku maternice. Očkovanie Vás neochráni pred terajšou infekciou. Jeho zmysel je v budúcej ochrane Vášho tela pred opakovanou infekciou, keďže existuje veľká pravdepodobnosť, že sa vírusu vaše telo zbaví. V prípade závažných zmien na cytológii a biopsii je nutné chirurgické ošetrenie krčka maternice a odstránenie poškodenej časti. Tu je opäť vhodné očkovanie, ktoré Vás bude chrániť pred opakovanou infekciou. HPV vírus nikdy nezmutuje na iný. Nie je to ani podobné s koronavírusom (napr.). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den p.Docent, diagnostikovali mi uz po druhej biopsii, dysplaziu vulvy 2 a 3 stupen, riesenie je vraj vulvoktemia z coho mam hrozu, je to nutne? Aka by bola prognoza,co by ma cakalo bez operacie? Nechcem ju absolvovat. Mam 46r.uz som podstupila aj hysterektomiu. Dakujem za odpoved

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Chirurgické riešenie Vami popisovanej lézie je excízia postihnutej časti tkaniva. Veľmi ťažko sa vyjadriť ku konkrétnej operácii, ktorá závisí aj od lokalizácie zmien a hlavne od rozsahu. Ťažká dysplázia vulvy je prekancerózou a neliečená môže rokmi smerovať k samotnému zhubnému ochoreniu vulvy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Približne mesiac som sa liečila na genitalne bradavice. Pomohol mi krém Aldara. Všetko bolo čisté no po ani nie mesiaci sa znova vrátili. Nikdy predtým som o tomto ochorení nevedela. Na internete som sa dočítala že je to trvalé a nedá sa vyliečiť. Rozmýšľala som aj o injekcii ale taktiež som sa dočítala že ma nechráni pred týmto typom keďže som ho už mala. Rada by som sa toho zbavila nadobro. Takto sa mi to bude pravdepodobne stále vracat a stále to mám týmto spôsobom ako sú rôzne krémy liečiť?

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Genitálne bradavice sa môžu opakovane vracať. Je to pohlavne prenosné ochorenie alebo ochorenie šíriace sa priamym kontaktom s kožou infikovaného. Nehodnotil by som to ako trvalé ochorenie. Liečbu ste mali správnu; je však nutné ju zopakovať, eventuálne riešiť opakovaný výsev bradavičiek aj drobným chirurgickým zákrokom po konzultácii príslušného odborníka (kožný lekár, gynekológ ). Očkovanie Vás chráni len pred opätovnou infekciou, nerieši aktuálny stav. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Poprosim o vysvetlenie popisu LU z MR: v iliackej oblasti vpravo je zrejma LU velkosti 25x13, uzlina vykazuje aj postkontrastne sytenie a restrikciu difuzie. Momentalne rol od damej MR som bola na Pet/ct, tam uz dana uzlina vysla len 14x10 a uzlina sa metabolicky nezvyraznila, avsak ten popis z MR mi dojde taky negativny, dakujem

24 Apr 2021 - Dobrý deň. Daný nález je z popisu určený len na kontroly. Chýba mi trošku informácia, prečo sa dané vyšetrenie robilo. Neviem sa preto konkrétne vyjadriť. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, ak som mala rizikový pohlavný styk pred dvoma rokmi (rizikový v tom,že praskol prezervativ) a rok dozadu som si dala spraviť testy na HIV v laboratóriu v nemocnici, a testy vyšli negatívne mám byť kľudná, či testy zopakovat? Pýtam sa preto, lebo tam bola určitá hraničná hodnota a niečo tam trosku malo vyskočilo ( no dosť ďaleko pod hraničnú hodnotu vírusu). V laboratóriu to vyhodnotili ako negatívny test a na moje obavy mi len povedali, že to môže byt zo stresu, zo zdvihnuteho cukru....že ich zaujíma hraničná hodnota a nie tá troska čo tam vyskakuje. Ďakujem za odpoved zuzana

17 Apr 2021 - Dobrý deň. Ak laboratórium vyhodnotilo test ako negatívny, netreba ho po roku opakovať. Buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán docent, veľmi rada čítam Vašu online poradňu, prosím Vás o názor, môj prvý priateľ ( sexuálny pomer ) bol v prvom ročníku na VŠ. Keďže som sa dozvedela, že okrem mňa mal aj inú a nie jednu vzťah som ukončila. Nakoľko mi ostali len oči pre plač a strach v očiach, som šla na preventívnu prehliadku, lekár mi povedal dať sa pre istotu zaočkovať Gardasil 9. Všetky dávky mám vybraté, stery z krčka boli v poriadku. Chcem sa prosím pekne opytat, môžem mat nejakú pohlavnú chorobu, keďže mi robil lekár všetky testy na pohlavne choroby a boli v poriadku? Môžem mat niečo po cca 2,5 roku? Ináč som bola celkom v pohode, len čítam vo Vašej poradni že vôbec existuje aj nejaký pohlavný herpes. Mám nový vzťah, ( zatiaľ sme spolu nespali) no nerada by som aby niečo o čom neviem prenesiem na priateľa. Môj lekár mi vravel, že sa mám ukľudniť, že určite je všetko v poriadku, len chcem počuť Váš názor keďže môj lekár ma už 70 rokov a skôr mi prišlo že ma ukľudňuje ako vnučku, alebo dcéru. Nebyť Vašej poradne ani neviem o nejakom herpesy, len keď je to ako hpv a veľká premorenost, no ďakujem pekne. A keby som aspoň nejaká promiskuitna, no prvý ( a zatiaľ jediný) priateľ, sukničkár. Budem si vážiť Vašej rady z praxe, ďakujem Miška

17 Apr 2021 - Dobrý deň. V prípade, že vykonané testy boli v poriadku, určite ste sa nenakazili od predchádzajúceho partnera. Očkovanie voči HPV vírusu bolo vo Vašom prípade veľmi vhodnou voľbou do budúcnosti. Herpetické infekcie majú špecifické prejavy a sú nákazlivé len prípade vyhodených typických vriedkov. Môžete byť kľudná.... prajem veľa šťastia ! S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň. Chcela by som sa informovať, že čo v praxi môže znamenať ak aj po opakovanej citlivejšej cytologii po 5 mesiacoch od prvej cytologii mám neurčité výsledky. Mam sa obávať nejakých zdravotných komplikácií? Ďakujem za odpoveď.

15 Apr 2021 - Dobrý deň. Viete bližšie charakterizovať neurčité výsledky? Výsledok cytológie musí byť zaradený do kategórie - napr. NILM, ASCUS, LSIL a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím pekne o radu, asi pred polrokom som si z vonkajsej strany, neviem púresne umiestnenie, no asi na ohanbi, smerom k vonkajsim labiam našla vyrážku, vyzeralo to také červené, akokeby ma uśtipol komár, poprípade jednoducho niečo uštiplo....červená vyrážka, už si nepamatám, Yči to bolelo, či nie, volala som doktorovi a on povedal že natrieť si na to bactroban....asi na druhý deň som mala ešte dve menšie asi 1cm vzdialené, potom to nejako vymyzlo....odvtedy pokoj....Lekár mi vravel, ze bezobáv, že zrejme z holenia, poprípade nejaká alergická reakcia, vraj keby to bol herpes, určite by bol výsev a mokvajúce vyrážky, zaujíma má váš názor, kedže orálnemu sexu nehodlujeme a priateľa mám stáleho 5 rokov, no keď zadám do googlu, jednoducho vyskoći len herpes a bradavice....ako keby iné nebolo nič... Ako vravím, nemala by som sa ako nakaziť, kedže partnera mám 5 rokov stáleho a predtým jeden vzťah. Lekár mi vravel, že vlastne môžem byť bez obáv, lebo sa to prenáša z tých pľuzgierikov, poprípade po infekcii. že je veľmi malá pravdepodobnosť, že by mi to preniesol bývalý partner, kedže nemal žiadne príznaky....vlastne ani neviem či mal herpes, no čisto teoreticky som sa pýtala doktora môjho, tak vravím, ubezpečil ma, že je to ok. rada by som poznala Váš názor, kedže na nete čítam kadečo....ďakujem za odpoved

17 Apr 2021 - Dobrý deň ,Vami popisované lézie vôbec nesvedčia o herpetickej infekcii ani o bradaviciach spôsobených vírusom HPV. Prikláňam sa k názoru Vášho doktora. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den. Chcela by som sa opytat na sposob liecby/vysetrenia v pripade ak mam negativnu cytologiu ale pozitivny nalez HPV (aj karcinogenne typy) +- rovnaky od roku 2019. Doktorka mi odporuca vakcinaciu + colposkopiu. Je vhodne v ramci prevencie uzivat Indol 3 carbino?. Dakujem za odpoved

17 Apr 2021 - Dobrý deň, pri pretrvávajúcej HPV infekcii by som aj ja odporúčal kolposkopiu. Indol 3 je jednou z možností, ďalej sú dostupné vaginálne gély ako Deflagyn alebo Papilocare. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, neviem či toto patrí do rubriky Online poradňa, no budem rada, ak by ste mi poradil. Pred troma rokmi som skončila vzťah s priateľom, bol to dlhší vzťah no spali sme spolu 1x. Ja som teraz rok vydatá. Manžel samozrejme vedel o mojom vzťahu predtým, no aj tak sa chcem opytat, všade na diskusných fórach čítam o pohlavných chorobách, a tým že som mala vzťah pred troma rokmi, pre istotu som si dala spraviť aj test na pohlavne choroby, všetko dopadlo dobre. Cytológia je v poriadku som 8rokov očkovaná vakcínou Silgard. Len v diskusných fórach sa píše že najčastejšia pohlavná choroba je herpes. Mne to lekár vysvetlil tak, že už by sa u mna po tak dlhej dobe určite prejavil, poprípade aj u manžela, keďže by som na neho preniesla. Len sa chcem uistiť že lekár má pravdu, áno zažila som stresové situácie, prekonala som covid, cítila som štípanie a pálenie...lekár bral stery aj ma pozrel a dal mi len masť Pimafucort. Vlastne chcem sa opytat, to že som mala prvý krát pomer s mužom, ktorý už mal nejaké sexuálne skúsenosti predomnou (bol rozvedený) snáď nemám šancu na nejakú pliagu. Podotýkam, že som si nevšimla aby mal nejaký výsev, poprípade chrasty....Pýtala som sa aj kožnej, jej odpoved bola že je to infekčné v čase výsevu a aj tie chrasticky, kebyže nejaké sú....ináč je to v poriadku. Našla som si aj na diskusnom fóre jednu lekárku z Košíc a jej sa nejaká babenka pýtala, že ma vzťah, jej priateľ to priamo prekonal tri roky dozadu či s ním môže mat sex. Lekárka jej odpovedala, že áno, že v čase výsevu a chrasticiek je to infekčné, inac by boli všetci premostení vírusom.... takze u mna keď prešla doba tri roky, podľa môjho gynekológa, už by mi “dačo” vybehlo.....a určite by som si to všimla. Ďakujem za odpoved

15 Apr 2021 - Dobrý deň. Vzhľadom na Vami popisovanú anamnézu by som sa neobával herpetickej infekcie. Je naozaj infekčná len v čase výsevu vyrážok. Najčastejšou pohlavne prenosnou chorobou ale herpes nie je. Vaši lekári majú pravdu, buďte kľudná. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, veľmi pekne prosím o radu. Zvyčajne keď mi končí menštruácia, zvykne sa mi robiť vždy na ľavej strane jedna vyrážka. Skôr mi to príde akokeby vriedok, alebo akokeby akné, no nie je to biele, čisto vyrážka. Stále na inom mieste, raz v slabine ako je gumka z nohavičiek, raz na vonkajšej strane labii.,raz z vnútra labii...Bola som s tým u gynekológa, dal mi masticku vraj je to z holenia. Skúšala som sa neholiť, a tiež sa mi to spravilo. Zašla som za kožnou a vraj nič to neni....nepovedala mi ani z čoho to môže byť. Podľa mna z toho, že som silnejšia....:(.....len sa chcem uistiť, keby to bolo niečo herpeticke, určite by to nebola len jedna vyrážka...aspoň tak mi lekár povedal....priateľa som mala pred 4 rokmi, tieto prejavy sú asi tri mesiace dozadu...ďakujem

15 Apr 2021 - Dobrý deň, určite to nie je žiadna herpetická infekcia. Kožná lekárka vie najlepšie zhodnotiť podobné prejavy. Môže to byť aj z toho, ako sa potíte v slabinách a dráždi sa tým pokožka. Infekčné príčiny by som za tým nehľadal. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Mojej žene som nahmatal pri vstupe do vagíny bulu na ľavej strane neboli ju čo to môže bit ma ísť na vyšetrenie k ženskej

15 Apr 2021 - Dobrý deň. Môže to byť drobná cysta - je nutné gynekologické vyšetrenie. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň pán docent, veľmi pekne Vás prosím pomôžte mi s mojim problémom. Googlim si o tým geniálnych bradaviciach a samozrejme aj ja som mala, síce len jednu ale mala som. No tým že mám deti, mám neskutočne obavy aby to nechytili oni. Sem tam pri nás spia v spálni, wc samozrejme mame spoločne....uteráky každý svoj. No čítala som na nete, že keď to ma jeden z rodičov môže to chytiť dieťa, napr z wc, uteráka...z posteľnej bielizne. Vraj sa toho nikdy nedá zbaviť, hoc nie sú klinické príznaky vírus tam je. A čo je horšie, deti nemusia roky vedieť že majú vírus od rodičov. Proste taký skrytý zabijak. Nedokážem sa s tým zmieriť že by som nedbanlivosťou nakazila svoje dieťa, napr z uteráka, z wc dosky. Neviem teda ako to je. Nemyslite si, že sme nejaký soc.prípad, obaja s manželom pracujeme, mame vyššie vzdelanie, no keď som videla hentie foto na nete....proste človek sa boji. Dám moje dcéry očkovať, no majú len 7 rokov a podľa toho čo mne povedal môj lekár, že ak je ten vírus raz v tele, už vakcína nezaberie. Čiže mne je zbytočne sa očkovať keďže som mala vírus hoc už bradavička odstránená. Lebo lekár mi povedal, že ten vírus môže byt v tele aj 5 rokov a potom manifestovať tu bradavičku. Vy píšete, že sa vírus stratí do 24 mesiacov teda vo väčšine prípadov. Cítim sa hrozne, je to ako ruská ruleta, a ešte strach či neublížim dcéram. Lebo podľa toho čo čítam, tak ten vírus, môžu získať aj z kojenia( teda keď boli kojene). Ďakujem za odpoved, a ešte by som podotkla, že som to spomenula aj pediatričke a tá ani nevedela o čom hovorím.

11 Apr 2021 - Dobrý deň. HPV vírus sa prenáša najčastejšie pohlavným stykom alebo kontaktom koža na kožu (skin to skin) v prípade genitálnych bradavíc. Pokiaľ nemáte klinicky viditeľné lézie na koži je šanca, že sa nakazia Vaše deti či už na WC alebo z uterákov, takmer nulová. Informácie z internetu treba jednoznačne filtrovať. Ja si osobne myslím, že ten vírus už nemáte a môžete byť aj očkovaná - očkovanie Vás bude chrániť pred opakovanou reinfekciou. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor.. Chcem len Vaše utvrdenie že robím správne ak svoju 12 ročnú dcéru dám zaočkovať na hpv vírus - vakcína Gardasil 9.Rada by som ju chránila len keď čítam niektoré články na internete tak si nie som taká istá. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď

11 Apr 2021 - Dobrý deň. Ja očkovanie voči HPV plne podporujem aj na základe mojich odborných vedomostí a skúseností. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den..chcela by som sa pekne opytat... Mam 26r, dve deti... Kazdy mesiac mam neskoru kenstruaciu cca 5-7 dni, stalo sa mi 3x ze som krvacala mimo menstruaciu cca 1az 2 dni,mam silne bolesti v podbrusku a v oblasti krizov(ako pri menstruacii) bolestivy pohlavny styk a neprijemny pocit v oblasti posvy(nieje to palenie ani svrbenie, len taky tlak akoby... Neviem ti opisat) momentalne cakam na vysetrenie nakolko zijem v uk... Je to trochu spomalene... Viete mi povedat co to moze byt... Dakujem krasne

11 Apr 2021 - Dobrý deň, vzhľadom na Váš popis by mohlo ísť o tzv. endometriózu. Endometrióza je definovaná ako prítomnosť a rast endometriálneho tkaniva (tkanivo sliznice dutiny maternice) zloženého z endometriálnych žliaz mimo dutiny maternice, teda v heterotopickej (ektopickej) lokalizácii. Najčastejšie sa nachádza na vaječníku ale aj v oblasti materničných väzov, na pobrušnici a pod. Jednoznačne ale treba Váš stav dodiagnostikovať u gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, prosím veľmi pekne o radu. Mala som priateľa 8 rokov, plánovali sme svadbu. Nakoľko som sa dozvedela, že mi bol neverný, som ho nechala. Chodím pravidelne na prehliadky a vždy všetko v poriadku, no po rozchode-zrejme psych vypätie sa mi spravila gen.bradavička, na ľavej strane labii, s lekárkou sme to poriešili našťastie. Moja otázka, keďže ani spať neviem, lekárka iné nevidela, to znamená že iné ani nie sú? Či je to len poskrývané v koži a bude mi to do konca života vyskakovať po jednej, dvoch....lebo moja lekárka mi povedala, že očkovanie mi je zbytočne, že vírus tam je a čaká na vhodnú príležitosť. Aspoň tak som ju pochopila. A ešte jedna otázka, môžem byť infikovaná viacerými vírusmi? Cyto som zatiaľ mala vždy v poriadku. No vo Vašich odpovediach v poradni som pochopila že infikovanie sa viacerými druhmi hpv je zriedkavé. Čo mám prosím robiť? Nemám žiadneho partnera, no nehodlám čakať , či dostanem rakovinu, lebo sama neviem či som infikovana. Prosím poraďte. Podľa mojej doktorky zbytočne rozšírená cytológia, keďže cyto je v poriadku, zbytočne očkovanie proti bradaviciam 6,11, keďže ich je viac ako 40 druhov.... a ešte keď mi viete z vlastnej skúsenosti hpv 16 a 18 sú najrozšírenejšie a zároveň najagresívnejšie? Dom h toho vážne úplne zničená, chcem žiť a nie čakať či sa mi vytvorí nedajbože rakovina. Dakujem

11 Apr 2021 - Dobrý deň. Je možné, že ste sa vírusovej infekcie po liečbe zbavila. Áno, očkovanie je zbytočné v prípade prebiehajúcej infekcie - chránilo by Vás iba pred znovunakazením od ďalšieho partnera. Infekcia viacerými typmi je naozaj zriedkavá, v prípade troch vírusov naraz až raritná. Určite by som sa na Vašom mieste nesústredil na myšlienky o zhubnom ochorení. Daný nález je tiež u Vás extrémne nepravdepodobný, pokiaľ budete chodiť na obyčajné preventívne prehliadky. HPV16 je najagresívnejší typ vírusu (s najväčším onkogénnym potenciálom). Pri dlhodobej infekcii spôsobuje zmeny na krčku maternice, ktoré môžu viesť k predrakovinovým stavom. Opäť - daná situácia nie je pravidlom a je menej častá. Inak povedané, HPV16 určite neznamená hneď rakovinu krčka maternice. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Mam na Vás už naozaj poslednú otázku a to či zmeny na krčku maternice môžu byť spôsobené aj niečím iným ako HPV, napr. oslabená Imunita, alebo opakovane zápaly a mykozy, alebo zmeny na krčku automaticky znamenajú HPV? Ďakujem za odpoveď aj za vašu skvelú prácu, ktorou naozaj pomáhate veľa ľuďom.

11 Apr 2021 - Dobrý deň. Ľahké cytologické zmeny na krčku maternice môžu byť v niektorých prípadoch spôsobené aj gynekologickými infekciami - zápalmi. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, v prvom rade Vám chcem veľmi krásne poďakovať za všetky ženy, že Vás máme a čo pre nás robíte. Neskutočne si to vážim, tak príjemný a trpezlivý doktor, k tomu veľmi empatický. Prajem Vám, len všetko dobré, lebo doktorov je veľa, no doktorov ktorí “neodbijú” pacientku naozaj veľmi málo. Páči sa mi aj Váš postoj k vakcíne, ako si poviete svoj názor, no nikomu ju nevnucujete. Ešte raz, všetko dobré v osobnom i pracovnom živote. A ak by ste si našli čas, potešilo by ma ak by ste mi odpovedali na moju otázku. Mám najlepšiu kamarátku ( samozrejme žije s priateľom) a raz ročne si dávame “babskú vikendovku” bez mužov a detí v Rajeckých Tepliciach. No boli sme posledný krát v júly a jej lekár mesiac na to našiel bradavičku, dal jej nejaké maste a kázal prísť na kontrolu. Maste zabrali, bradavica sa stratila, len kámoška viac nechce počuť o kúpeľoch, vraj termálna voda v nej mohla prebudiť vírus, ktorý jej spôsobil bradavicu. Tak jej to povedal lekár. Keby nešla sa celý víkend “máčať” do termálu, telo by vírus mohlo odstrániť samé, no vraj Kupele tomu neprospeli. Takže od toho času o kúpeľoch, bazénoch ani počuť nechce. Moja otázka znie, pomohlo by očkovanie? Po vybratí tretej dávky by bola plne chránená? A ešte jedna otázka, ako dlho od nakazenia kým to “vyrastie” v bradavicu? Čítam na nete že dva mesiace. Ináč sa s tým telo vysporiada samo do 24 mesiacov. Ďakujem Mata

09 Apr 2021 - Dobrý deň. Ďakujem za Vaše slová. Jednoznačným základom vo vzťahu lekár a pacient je komunikácia. Je na škodu, že sa niekedy robí na kvantitu na úkor kvality. Ale späť k Vašej otázke. Vo všeobecnosti bazény a pod. sú rizikovým faktorom akejkoľvej pošvovej infekcie. Práve preto môže dochádzať k zmenám pošvového mikroprostredia, ktoré je jedným z modifikovateľných faktorov HPV infekcie. Nehovorím pravdaže, že je to pravidlom, a nie je to ani dôvod na to, aby Vaša kamarátka úplne vynechala kúpele. Očkovanie je pravdaže riešením s vynikajúcou ochranou proti HPV. Čas potrebný k vytvoreniu kondylómov je veľmi individuálny. K tomu Vám presný čas neuvediem - snáď interval 1-6 mesiacov. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor. Dcéra má 23 rokov, absolvovala sono prsníkov a nález znie nasledovne: RA negat. na C50, bez ATK. Koža a podkožie nezhrubnuté, mamily negat. Obojstranne prsníky fertilno-juvenilného typu, primerane distribuovaná hutná fibroglandul. žľaza s prominujúcimi duktami a intraduktál.hyperp. V pravo na r-ní HQQ sa zobrazuje area fibroadenomatózy do 14mm- v.s. prolif. aktivita. T.č. bez iných jednoznač. lož. zmien v zmysle mal. tu procesu. V axilách tukovodeger. LU. BIRADS 3 Prosím Vás, o vysvetlenie nálezu. Jedná sa o benígne zmeny, keďže je v správe uvedené birads3? Vopred ďakujem za odpoveď.

07 Apr 2021 - Dobrý deň, daný popis svedčí o benígne (nezhubné ) zmeny. Operácia nie je nutná, léziu stačí sledovať v pravidelných intervaloch. Obyčajný fibroadenóm sa nikdy nezmení na rakovinu prsníka. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem, zajtra sa mám očkovať Gardasilom 9 po odstránení kondylómov Aldarou, partner má kondylómy tiež, ktoré dermatovenerlogička rieši ich vypálením dusíkom. Moja otázka znie, či je vhodné medzi 1. a 2. dávkou mať styk, ak budeme mať obaja odstránené klinické prejavy a pokiaľ sa aj partner ide v blízkej dobe očkovať Gardasilom 9. A druhá otázka, či máte nejaké informácie zo štúdií, aká je účinnosť po podaní prvej dávky vakcíny. Vopred ďakujem za odpoveď.

09 Apr 2021 - Dobrý deň. HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie - môžete sa opäť nakaziť od partnera. Nešpecifikovala ste miesto, kde sa u Vás vyskytovali kondylómy, ale pri pohlavnom styku by som skôr volil bariérové formy antikoncepcie. Prvé štúdie ukazujú, že aj po prvej dávke vakcíny existuje veľmi dobrý protektívny efekt. Stále je však nutné mať na pamäti, že sľubovaná efektivita vakcíny je až po ukončení kompletnej schémy. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, mám 24 rokov, každý rok od svojich 15tich chodievam pravidelne na preventívky. Ešte pred rokom bolo všetko v poriadku, avšak tento rok nie. Pani doktorka mi po cytológii oznámila, že cytológia v poriadku nie je, odporúčila papilocare, kontrol.vyš. o 3 mesiace (to bude v polovici mája). Chcela by som sa opýtať (pani dokt.mi bližšie nevysvetľovala nič), na správe z cyt. mám napísané: Skvamózne bunky: H-SIL -hign-grade skvamózna intraepiteliárna lézia (zvýraznené čiernym písmom) Poznámka diagnostika: Dominujú prejavy L-SIL, navyše sa nachádzajú aj epitélie s rysmi pripušťajúcimi pôvod v dysplázii vyššieho stupňa (Hsil) Moja otázka znie: čo mám teraz? hsil? lsil? niečo medzi tým? nechápem tomu. Pretože moja pani doktorka sa čudovala, ako je možné že za rok (čo som mala dobré výsledky), som sa dostala na také zlé. moja druhá otázka znie: keď som mala 14 bola som očkovaná proti rak.krčka maternice (ako je možné, že mám takéto zlé výsledky?), resp. či sa môžem ísť dať zaočkovať opakovane teraz v dospelosti? Nikde som sa nedočítala či sa môže/ nemôže očkovať dvakrát. Ďakujem pekne.

07 Apr 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade sa na cytologickom vyšetrení objavili bunky patriace do ľahkých dysplastických zmien (LSIL), avšak na preparáte boli aj málopočetné bunky s atypiami svedčiacimi pre ťažké dysplastické zmeny (HSIL). Po roku sa takéto cytologické abnormality môžu objaviť, hoci daný stav nie je častý. Keďže ste boli očkovaná pred 10 rokmi, mohli ste mať len vakcínu Cervarix (proti HPV16/18) alebo Silgard (HPV 16/18/6/11). Z toho vyplýva, že ste chránená len pred spomenutými vírusmi, ktoré zodpovedajú za 70 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice. Novodobé vakcíny chránia pred 9 typmi vírusov a sú teda efektívnejšie ( Gardasil 9). Z toho vyplýva, že sa u Vás pravdepodobne prejavila HPV infekcia nekrytá danou vakcínou - napr. HPV33, 45 a pod. Poslednou mojou poznámkou je, že pri danom cytologickom výsledku je vhodné kolposkopické vyšetrenie. Liečba Papilocare je efektívna len pri ľahkých cytologických zmenách na krčku maternice. Preočkovanie novou vakcínou je vo Vašom prípade možné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Chcela by som vás pekne poprosiť o odpoveď na otázku Pokiaľ som mala zmeny na krčku a po 3 mesiacoch mi bol robený test na HPV, ktorý bol negatívny,znamena to, že som musela /mala HPV/, alebo som ho nemusela mať? Veľmi pekne ďakujem za odpoved, keďže moja lekárka nieje ochotná mi tieto veci vysvetliť.

07 Apr 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade je veľmi veľká pravdepodobnosť, že ste sa vírusu zbavili. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, prosim pekne o radu, bola som na preventivnej prehliadke, lekar mi povefal, ze vidim tu male miomy. Mala som prist po mesiaci, ako sa to dalej vyvija a jeho odpoved bola, tie male skalcifikovali a ostal este jeden maly, len zapisal do karty viac nepovedal nic. Vraj je to v poriadku. Moja otazka prosim znie, mam sa dozadovat nech mi ten miom vyoperuju? Preco ma neposlal lekar na cistenie? Podla neho nie je dovod. Viem si nejako dopomoct aby sa miom viac netvoril? Napr strava, cvicenie? Nechcem to zanedbat, prosim co pre to mozem urobit? Zmenila som aj gynekologa, tdn mi nepovefal nic ze mi nejaky miom skalcifikoval, videl len ten jeden "maly" a vraj je to v poriadku. Co mozem pre to robit aby to ozaj bolo v poriadku? Mam 37 a dva cisarske. Plsnujem zacat aktivne sportovat. No nechcem robit z komara somara ale na druhdj strane ani hadzat problem za hlavu. Dakujem

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Myómy sú nezhubné nádory maternice, ktoré postihujú takmer polovicu žien. V prípade, že sa nezväčšujú a sú malé, nespôsobujú žiadne nadmerné menštruačné krvácanie alebo bolesti, nie je nutné operačné riešenie. Ani v zmysle čistenia (kyretáže), ktorá nemá zmysel v prípade myómov. Myómy sú hormonálne závislé, preto sa objavujú u žien vo fertilnom veku. Konzervatívny liečebný postup v prípade rastu myómov okrem hormonálnej liečby neexistuje. Ak sa myómy nezväčšujú, netreba robiť žiadne zmeny v životospráve a pod. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, pán doktor prosím Vás, pri preventivke mi lekárka našla z vonkajšej strany bradavičku, ktorú vypálila na mieste, dala som sa teda zaočkovať s Gardasil 9, aby nedošlo k reinfekcii. Lekárka vravela, že tým že to je vypalené a som zaockovana, vraj som chránená už po prvej dávke očkovacej vakcíny, po druhej už kompletne. Len sa chcem uistiť, keďže na nete čítam, že to aj sedem mesiacov trvá kým vyjde bradavicka( neviem či až toľko no toto som čítala), čiže keď mám za sebou 2 dávky očkovania, a som klinicky čistá, vlastne už by som nemala mat žiadne. A ešte otázka, ten vírus hoci tých bradaviciek dá sa odstrániť aj inac ako očkovaním?? Ďakujem

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Áno, mala by ste byť chránená pred opätovnou infekciou. Vakcína ale nemá liečebný účinok, iba preventívny. Spolu s chirurgickým zákrokom (laser, kryo) je možné ešte podporiť imunitný systém. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor, chcem pomôcť budúcej svokre s jej problémom. Neviem úplne dopodrobna jej diagnózu ale pred cca 6rokmi jej zistili rakovinu. Celú maternicu jej odstránili, absolvovala chemo, držala sa veľmi dobre (dávali jej len 2-3roky). Minulý rok krvácala, tak navštívila doktora, našli nejaký myom. Absolvovala teda oziare. A teraz o otázke. Po oziaroch má teraz pár mesiacov problém s močením, trápi sa vždy keď ide na wc (boli ju a stipe pri močení), dr jej do trubice aplikuje nejaký gél ktorý ale nemá skoro žiadny účinok a problémy má stále. Dá sa niečo ešte vyskúšať, dá sa pomôcť nejako inak? Ďakujem Vám

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Podľa Vášho popisu sa jedná o postradiačnú cystitídu (inak povedané čiastočne poškodenie močového mechúra po ožiaroch - je to jedna z tých bežnejších komplikácií počas liečby nádorov lokalizovaných v malej panve). Jednoznačne by som konzultoval špecialistu v oblasti urológie. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať: s manželom sme spolu 15 rokov, už dlhší čas sa snažíme o babtko. Vzdy sme mali vsety vysledky v poriadku, ale na jesen som mala cytologiu zhorsenu- ASCUS, teraz v marci som mala este horsie vysledky: dysplazia krcka maternice, HPV 16 positive. Odporucali mi rozsirenu kolposkopiu. Manzela neposlali na ziadne vystrenie. Prosim info, ci nie je nahoodou potrebne vysetrenie aj z jeho strany? Zaroven by som sa chcela opytat... vysetremie na HPV mi robili naposledy v roku 2018, vtedy bolo vsetko negativne, zrazu som pozitivna... manzel chodil rok na sluzobky. Mam iste obavy, ci tento “maly suvenir” nedoniesol z tych sluzobiek. Inak si neviem vysvetlit, ako som mohla mat v roku 2018 vsetky vysledky negativne. Dakujem za pomoc

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Zatiaľ by som sa sústredil na Vaše vyšetrenie u špecialistu na kolposkopiu. Samozrejme, HPV vírus je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré si partneri medzi sebou vymieňajú. U mužov však infekcia väčšinou nič nespôsobuje a ľahšie sa aj stratí. HPV vírus mohol byť teoreticky vo Vašom tele aj dlhšie, len ho test nezachytil, keďže sa vyskytoval v malom počte kópií. HPV vírus ma totiž zložitý životný cyklus. Možností je samozrejme viacero, to však nie je predmetom tejto poradne. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobry den v januari mi zistil gynekolog hpv 18 moj problem spociva v tom ze chceme babatko a skoro rok sa nam nedari...momentalne ma trapi bolest v oblasti genitalii az palenie, obcas mierne spinenie bojim sa ci este otehotniem lekar po 3 mesiacoch skusania otehotniet nas odporucil na reprodukcnu asistenciu prosim poradte mi co mam robit som zufala,dakujem Martina

07 Apr 2021 - Dobrý deň. HPV 18 je druhým najčastejším vírusom v populácii. Jeho prítomnosť ešte nesvedčí o závažných gynekologických ťažkostiach. Ak ste mali cytológiu z krčka maternice v poriadku, nepripisoval by som toho času infekcii veľkú pozornosť (väčšinou sa vytratí do 24 mesiacov). Bolesť a pálenie určite nie sú spôsobené danou infekciou. Špinenie má veľmi veľa príčin - tu sa treba poradiť s Vaším gynekológom. Pravdaže vyjadrujem sa len podľa informácií, ktoré o Vás čítam. Samotná HPV infekcia nie je kontraindikáciou pre plánovanie tehotenstva. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den prajem, poprosila by som Vas o radu. Priblizne 3 tyzdne dozadu sa mi objavila hrcka v slabine /medzi stehnom a posvou/, bola som u lekarky a ta mi povedala ze moze ist o zvacsenu uzlinu a do 1,5cm sa to neriesi. Predpisala mi Framykoin, ktory som si aplikovala cca 5-6 dni a hrcka pomaly mizla. Po asi dvoch tyzdnoch od aplikacie maste som hrcku necakane objavila znova na tom istom mieste, bola vacsia a tvrdsia, mierne bolestiva. Rada by som podotkla ze momentalne nevykonavam ziadne fyzicke aktivity, ktore by mi mohli tento problem vyvolat. Prosim Vas, je tento problem riesitelny opakovanou aplikaciou Framykoinom alebo by bolo vhodne vyhladat lekara za ucelom inych vysetreni? Nerada by som nieco podcenila a neviem z akeho dovodu sa mi zvacsena hrcka opat objavila.Dakujem vam vopred za odpoved.

31 Mar 2021 - Dobrý deň, vo väčšine prípadov je popisovaná uzlina ako reaktívna (na lokálny zápal aj v oblasti genitálií). Pokiaľ sa zdurenie a bolestivosť uzliny opakuje, treba jednoznačne pátrať po iných príčinách (aj infekčných, keďže Framykoin je len antibiotikum). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň p.Doc nižšie som Vám písala o svojom probléme dňa 17.3 mala som Vám napísať výsledok biopsie takže ten je sliznica endocervixu s ložiskovou skvamóznou metapláziou a dyspláziou skvamózneho epitelu stredneho stupňa (CIN2/HSIL) imunohistochemický dôkaz expresie proteínu p16 je pozitívny(difúzna/bloková pozitivita). Bola mi doporučená:konizácia Ďakujem za odpoveď Mirka

31 Mar 2021 - Dobrý deň. V tomto prípade je podľa môjho názoru tiež vhodná konizácia, teda operačný zákrok vzhľadom na opakované cytologické zmeny v minulosti. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím vás chcem sa dať zaočkovať nonavalentnou vakcínou. Moja otázka znie. Môžem sa keď mám 41 rokov? 2.)zaúčinkuje kebyže aj mám vírus čo spôsobuje bradavice poprípade kondylomy? Že ho mám už (ten vírus) v epitelovej vrstve kože, nevidím síce žiadne bradavičky, no čítala som, že niektoré voľným okom viditeľne nie sú....Nestane sa vlastne to že vakcína má ochráni pred 8 typmi a jeden ktorý sa mi začal tvoriť môj imunitný systém si nevytvorí protilátky? Prosím veľmi pekne poraďte. Všetko dobre prajem. Jana

29 Mar 2021 - Dobrý deň. Áno, môžete sa dať zaočkovať - vakcína v sebe zahŕňa aj typy vírusov spôsobujúce genitálne bradavice. Samotná vakcína Vám nevyrieši možnú aktuálnu infekciu, bude Vás chrániť pred budúcou infekciou. Inak povedané: vakcína nemá liečebný účinok ale preventívny. Protilátky sa vytvoria voči všetkým typom vírusov obsiahnutých vo vakcíne. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, prosím chcem sa opýtať. Na vonkajšej strane labii som si našla také niečo ako hrčku maličkú, ako nejakú vyrážku poprípade bradavicu. šla som do gynekológa a on tam nič nevidel. Tak som šla na dermatovenerológiu a záver: Na med. strane ľavého labia po expresii hnisavý obsah, tč. drobná indurácia 3mm, v centrálnou eróziou. Samozrejme, kožná ma vysmiala, vraj žiadna bradavica, žiaden kondylóm, vraj sa to zvykne robiť také niečo. Nič viac k tomu. Preto sa Vás pýtam, viete mi nejako v tomto poradiť, či to môže byť ten vriedok napr zo sedavej práce v kancelárii, z obtiahnutých nohavíc, popríade s prílišnej hygieny? Vraj je to normálne, mne to normálne teda nepríde, a ešte keď mi sestrička na gynde povie skúste si to vytlačiť. Pochopila som lekára, vraj je to niečo z mazových žliaz, asi sa niečo upcha a spraví sa vyrážka. no len trochu obavy má človek....Prosím poraďte mi, či sa mám umývať viac, či menej..../umývam sa 3x denne/, či mám zmeniť sposob života zo sedavého v kancelárii, možno toto tomu neprospieva, len jednu vyrážku zaliečim a o mesiac druhá. Vravím, není to veľké...poprípade či to môže byť na základe hormonálnych zmien...ďakujem za odpoveď

07 Apr 2021 - Dobrý deň. Z popisu ide skôr o zapálený vlasový folikul - najčastejšie v týchto miestach môže byť následkom holenia a pod. Pravdaže takýmto zapáleným folikulom neprospieva ani obtiahnuté oblečenie alebo pot. Netreba používať ani agresívnu kozmetiku, ktorá zbytočne vysušuje pokožku. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prajem prosím chcem sa opýtať som po veľkéj brušnej operácii 4mesiac brucho zapucha co štím? Ďakujem

15 Apr 2021 - Dobrý deň, poprosili by sme adresáta tejto správy, aby nám opätovne zaslal správu s bližšími informáciami o zdravotnom stave a type realizovanej operácie a platnú emailovú adresu. Žiaľ, k danej otázke sa nevieme a ani nemôžeme vyjadriť, systém nerozpoznáva Vašu adresu. Ďakujeme

Otázka:
Dobrý deň pán docent,chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom očkovania proti covid19,proti HPV po konizacii. Som mesiac po konizacii kvôli výsledkom HSiL-2,3. Môžem sa dať očkovať vakcínou Astra zeneca mesiac po konizacii ( kŕčok sa mi ešte stále hojí)? Ak by som mala záujem aj o očkovanie proti HPV,môže sa takéto očkovanie odložiť aj o pár mesiacov po zákroku, aby sa nemiešali dve vakcíny? viem,že očkovanie proti HPV nemusí ale môže pomôcť,ako mi bolo vysvetlené,neviem,ktoré očkovanie však tým padom uprednostniť.. Ďakujem veľmi pekne za odbornú radu Zuzana

29 Mar 2021 - Dobrý deň, podľa mňa sa môžete očkovať vakcínou voči koronavírusu aj teraz. Obe vakcíny by som ale naraz určite nemiešal. Vzhľadom na aktuálnu krízu by som uprednostnil vakcínu voči COVID-19. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na váš názor. Zistili mi HPV. Bola som na vyšetrení a doktor povedal, že mám dobré výsledky (ľahká dysplázia krčka maternice N87.0) napriek tomu mi odporučil zákrok Leep. všetko čo viem o hpv a o tomto zákroku viem z internetu(z fórumov). Mám 34 rokov a zatiaľ deti nemám. Tak rada by som vedela, či ten zákrok mám podstúpiť,alebo radšej počkať. Ďakujem. Erika

26 Mar 2021 - Dobrý deň. Výsledok LSIL - N87.0 nie je indikáciou na operačné riešenie hlavne v prípade, že ešte nemáte deti. Je to ale podmienené kolposkopickým vyšetrením, ktoré je najvhodnejšie na diagnostiku lézií krčka maternice. Ja odporúčam práve tento medzikrok. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, rada by som sa informovala ohľadom možností riešenia ľahkých dysplázii na Slovensku. Od roku 2018 mám opakovane L-sil, snažím sa zamerať sa na posilnenie imunitného systému. Zo zahraničných zdrojov však viem, že prevádzajú alternatívnu liečbu, priamu aplikáciu "escharotic treatment" na cervix, podstata mojej otázky je v tom, či neviete o obdobných možnostiach na Slovensku, alebo či mi vážne ostáva len neaktívne čakať a vykonávať pravidelné skríningy až kým nebude nutný zásah? Ďakujem, JL

26 Mar 2021 - Dobrý deň. Escharotic treatment je stará alternatíva liečby cervikálnych lézií popisovaná v zahraničnej literatúre (už z prelomu milénií). Daný postup nie je však súčasťou všeobecných odporúčaní drvivej väčšiny odborných spoločností vrátane slovenskej. Liečba ľahkej dysplázie je konzervatívna. Možná je topická aplikácia rôznych gélov ( Papilocare, Deflagyn a i.) eventuálne pri perzistujúcej lézii jednoznačne kolposkopická diagnostika s biopsiou. Viac ako 24 mesiacov trvajúce zmeny na krčku maternice (LSIL) sú indikáciou na event. operačné riešenie (kryo, laser). Všetko záleží aj od veku pacientky, či už rodila, ako aj osobných preferencií (konzervatívny vs. chirurgický postup). S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň prosím chcem sa opýtať v novembri som podstúpila veľkú brusnu operáciu pancrease nádob líčka žlčník všetko zhubné a nádor obličky pred 6timi rokmi existuje prosím podľa vás liečba abi nádory nerastli? Ďakujem

26 Mar 2021 - Dobrý deň pani, z toho, čo ste napísali sa nedá stanoviť o aké ochorenie, ani presný typ operácie, či akú liečbu ste dostali. V každom prípade však platí, že niektoré nádorové ochorenia sú lepšie liečiteľné ako iné, pričom aj medzi tými lepšie liečiteľnými vždy závisí od konkrétneho druhu nádoru a samozrejme pacienta, či sa dané ochorenie vráti alebo nie. V súčasnosti sa nedá jednoznačne zabezpečiť 100% istota, že ochorenie sa nevráti. S pozdravom Dubovan, Pavlendová P.S. neuviedli ste správne mailovú adresu

Otázka:
Dobrý deň p. docent, na začiatku marca mi boli 1x diagnostikované kondylómy, nasadená Aldara, výsev po cca 10 dňoch zmizol úplne. Chcem sa opýtať ako mám následne postupovať, už viac ako týždeň je oblasť úplne vyčistená od kondylómov, nasadený Flucinar kvôli NÚ Aldary na týždeň. Gynekologička mi povedala, že počas výsevu určite nevyhoľovať. Chcem sa opýtať, koľko mám čakať s holením, resp. pohl. stykom? Druhá otázka, partner nemá príznaky (ide na venerologické vyšetrenie) a zaujíma ma, či je tam väčšia možnosť, že sa kondylómy opäť objavia v čase poruchy imunity, stresu alebo je väčšie riziko prípadnej reinfekcie od partnera. Očkovanie Gardasilom 9 plánujem v apríli, aby som zamedzila recidíve. Vopred ďakujem za odpoveď.

26 Mar 2021 - Dobrý deň. V prípade vyliečených kožných lézií neexistuje kontraindikácia na intímnu hygienu alebo pohlavný styk. Áno, riziko infekcie medzi partnermi je vyššie. Danú skutočnosť ešte zvýrazňuje aj znížená imunita a celkový stres organizmu. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň Pán Doktor, Chcela by som sa Vás ešte spýtať, či je možné zistit z krvi protilátky na HPV, či som ho prekonala, po akej dobre som ho prekonala a ako dlho som mohla mať výrus v tele bez zmeny na krčku maternice (pri preventívnych prehliadkach) Veľmi Pekne Vám ďakujem za odpoveď

26 Mar 2021 - Dobrý deň. HPV vírus sa nachádza ďaleko od krvného obehu - najčastejšie v epitelových bunkách krčka maternice. To znamená, že prirodzené protilátky sa nevytvárajú v podstatnom množstve. Protilátky po prekonanej infekcii sa teda nedajú vyšetriť. S pozdravom. Erik Kúdela.

Otázka:
Dobrý deň, pred pár týždňami mi vyšiel nejasný ster na onkocytologiu. Gynekolog mi odporučil použiť gel Deflagyn. Chcem sa opýtať, či je počas užívania, ktoré je tri mesiace, mat pohlavný styk? Vopred Ďakujem za odpoved

26 Mar 2021 - Dobrý deň, pohlavný styk počas užívania Deflagynu nie je zakázaný. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň chcem sa spýtať pred 3 týždňami som bol na chirurgickom odstránení kondýomu,lekár povedal že to bol maly uzlik,ktorý netreba posielať na histológiu. Povedal tiež,že ak sa mi bude rana pekne hojit nemusím ísť na kontrolu,len si to treba potierat repickom. Rana sa mi pekne hojí,len sa chcem spýtať stále má to jemne svrbí či je to príznak hojenie aj po 3-týždňoch. Veľmi pekne ďakujem za odpoved.

26 Mar 2021 - Dobrý deň, áno môže to byť príznakom hojenia. V prípade, že sa príznaky zhoršia, treba navštíviť Vášho gynekológa. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán docent, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor ohľadom môjho zdravotného stavu a Vášho odporúčania. Mám 44 rokov, v júni 2018 som absolvovala konizáciu krčka maternice z dôvodu zlého výsledku z cytológie -HSIL. Výsledok bioptického vyšetrenia po konizácii bol s výsledkom/mikro (opísala som Vám radšej všetko zo správy, kedže neviem čo je pre Váš názor dôležité) - 1. v konizáte - ektropium, - fokálne chronická aktívna cervitída, - niekoľko dilatovaných žliazok, - zachytený plošný fokus stredne ťažkej dysplázie (CIN2) skvamózneho epitelu (HG SIL, CIN2), resekčné okraje v danom reze voľné, imunohistochemicky p16+, Ki67 do 40%, - glandulárny epitel bez dysplázie 2. krv, fragment skorého sekrečného endometria v norme 3. skoré sekrečné endometrium v norme. Chodila som po operácii pravidelne každé 4-6 mesiacov na kontrolu, 4x po sebe bol výsledok negatívny, HPV časom vymizlo. V júni 2020 sa mi začali výsledky znovu zhoršovať - ľahká dysplázia, v novembri všetko ok a teraz znovu ľahká dysplázia, bez HPV. Neviem ako postupovať ďalej, či mám len chodiť na pravidelné kontroly, alebo je to potrebné nejako už riešiť. Nechcem nič zanedbať, keďže rodinná anamnéza nie je priaznivá (otec zomrel na rakovinu pankreasu, babka rakovina prsníka).Odporučili by ste mi ešte očkovanie Gardasilom 9? Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď. Jana

23 Mar 2021 - Dobrý deň. Operácia, ktorú popisujete bola dostatočná. Negatívny HPV test značí len o neprítomnosti typov, ktoré zahŕňa daný test. Skôr sa asi bude jednať o benígne typy vírusov, ktoré práve môžu spôsobovať ľahké dysplastické zmeny. Opakované zmeny na cytologickom vyšetrení vyžadujú ďalšie vyšetrenie - kolposkopiu s eventuálnou biopsiou. Následne daný špecialista stanoví ďalší postup so zvážením očkovania podľa výsledkov (poraďte sa teda aj s Vaším gynekológom ohľadom tejto možnosti). Rodinná anamnéza rakoviny prsníka alebo pankreasu sa neviaže na Vami popisované problémy. Dysplastické zmeny na krčku maternice sú vo všeobecnosti spôsobené vírusovou infekciou a nie sú dedične podmienené. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň, prosím vás, mám dilemu. Chcela by som sa dať zaočkovať vakcínou Gardasil 9. Hrozí z takejto vakcíny nejaká krvná zrazenina? Trombom, alebo niečo take? Čo som čítala, tak nemá nejaké veľké nežiadúce účinky, no chcela by som vedieť Váš názor z praxe, čo ja čítam tak bolesť ruky, bolesť hlavy....prosím poraďte mi, môj doktor len pokrčil plecami.... Vy sa v tom pohybujete tak budete vedieť. Poprípade ako zistiť či je nejaká tromboza po podaní vakcíny, teda v akom časovom obdobi od podania sa to môže vyskytnúť. Pán doktor, verím že mi na to odpoviete, pretože sa rozhodujem a skôr sa prikláňam k áno ako keď k nie. Ďakujem

23 Mar 2021 - Dobrý deň. Medializované komplikácie vakcíny Astra Zeneca sa netýkajú HPV vakcín. Nežiaduce účinky sú extrémne zriedkavé, vakcína je rokmi overená. S trombózou u pacientky nemám z praxe žiadnu skúsenosť. Pozitíva HPV vakcíny výrazne prevyšujú zriedkavé vedľajšie účinky, ktoré ak sú, tak sú zanedbateľné. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň.Pred 3 týždňami mi gyn. robila gyn.cytologický ster,dnes mi volala sestrička a hovorila mi,že sa mám obj.znova na august,že sa ten ster zopakuje nakoĺko tam bol nejaký nález a lekárka to chce o 4 mesiace zopakovať.mám sa báť? keby išlo o niečo vážne tak ma vezmú skôr,však? Ďakujem.mám 36,dve deti(Obe sekcie).Resp.keby to bolo niečo sex.prenosné nasadia mi liečbu(ATB),že?

23 Mar 2021 - Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou sa jedná len o ľahké zmeny na cytológii prítomné v 6-7 % sterov. Váš popis je veľmi všeobecný, ale cytologické zmeny sú skôr vírusového pôvodu (tzv. HPV vírus, ktorý sa väčšinou vytratí aj sám v priebehu 12-24m). V prípade vážnejších zmien na cytológii by určite Vaša doktorka nečakala 4 mesiace. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobry den, chcem Vas poziadat o radu.pripadne kontakt na lekara mam nasledovny problem od prekonania covid mam tupu bolest vlavo od pupka bola som u prakt.lekarky zobrala krv moc poslala na usg.mavam aj bodave bolesti okolo pupka v minulosti som mala zvyseny cukor na lacno ale po vysetreni na diabetologii ok.nepijem ziaden alkohol po zjedeni mastneho ma niekedy prezenie.bojim da ci sa nejedna o zacinajucu rakovinu pankreasu som psychicky na dne nespim na gastro idem o 2 tyzdne nie je nejake pracovisko kde sa zaoberaju pankreasom nejake odborne.dakujem za odpoved

23 Mar 2021 - Dobrý deň. Moja odbornosť sa týka gynekológie a pôrodníctva. Neviem Vám teda adekvátne odpovedať a poradiť. Jednoznačne daný stav treba konzultovať s gastroeneterológom eventuálne následne chirurgom. S pozdravom. Erik Kúdela

Otázka:
Dobrý deň pán doktor. Mam rakovinu prsníka a 11.3.2021 som absolvovala svoju druhú chemoterapiu ešte ma ich čaká šesť. Menštruáciu som mala normálnu. Skončila mi 12.3.2021. Ale po ôsmych dňoch od skončenia to je 20.3.2021 som začala krvácať zase a silno, dnes je to druhý deň krvácanie je silne. Viem ze pravdepodobne budem musieť navštíviť môjho onkológia alebo gynekológa. Moja otázka znie, či sa to ženám počas chemoterapie môže stat keďže som čítala že sa menštruačný ciklus skôr pozastavy. Alebo mam začať "panikarit":). Mam 44 rokov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď Eva

21 Mar 2021 - Dobrý deň. Daný stav môže mať súvis aj s chemoterapiou. Avšak príčin silného men