Výzva aliancie NIE RAKOVINE: OCHRÁŇME ŽIVOTY AJ PRED RAKOVINOU NAPRIEK NÁROČNEJ EPIDEMIOLOGICKEJ SITUÁCII!

Prosíme, čítajte s porozumením:

Všetci chápeme zložitosť situácie, no naša spoločnosť sa nepotýka len s vírusom covid-19, ale aj so zložitou onkologickou situáciou. Veľa našich blízkych aktuálne bojuje s rakovinou, pribúdajú aj novodiagnostikovaní pacienti. A teraz, keď sa konečne rozbehli onkologické skríningy a máme viac zachytených nových pacientov s podozrením, evidujeme ich obavy z odkladania plánovaných zákrokov. Rovnako so znepokojením sledujeme aj zbrzdenie diagnostickych procesov, čo je citlivé najmä pri onkologických diagnózach.

Sledujeme odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie WHO a EPF - v ich zmysle publikujeme a v mene pacientov zdôrazňujeme, aby sa nezabúdalo popri epidemiologickej situácii na rozmer humánny, etický, aj medicínsky. Dopad na dodržiavanie práva na adekvátnu zdravotnú starostlivosť pre chronickych onkologicktch pacientov, ale aj pre iniciálnych pacientov.

Naša pacientska organizácia NIE RAKOVINE denne prijíma podnety na infolinke 0800 800 183 od onkologickych pacientov zmysle obáv mielen o kontinuitu ďalšej onko liečby - ale aj onko diagnostických zakrokov, histológií a aktuálne aj odkladaných operácií.

Ubezpečujeme pacientov, že onkologické zdravotnícke zariadenia, s ktorými sme v kontakte, riadne pracujú a vážime si ich plné nasadenie v tejto náročnej dobe. Avšak nie je to len o nich. Ide aj o iné zdravotné zariadenia, špecializovanú ambulantnú starostlivosť, poisťovne, kde je režim, pochopiteľne, obmedzený. Cítime potrebu riešiť túto situáciu s vyhliadkou do bližšej budúcnosti a potrebu informovanosti zo strany štátu. Sme pripravení spolupracovať, spájať, pomáhať a informovať aj v tom.

Chápeme a podporujeme dodržiavanie nariadení. Zatiaľ evidujeme a riešime konkrétne prípady, informujeme ich, poskytujeme psychopodporu a monitorujeme. Sme v kontakte s ŠDTP teamom Ministerstva zdravotníctva SR (Štandardné preventívne, diagnostické a terapeutické postupy) a publikujeme ich nariadenia a informácie, ktoré sme zatiaľ obdržali len v zmysle protipandemických opatrení.

Ďakujeme.

Vedenie aliancie NIE RAKOVINE
a o.z.Europacolon Slovensko
#NIERAKOVINIE
#POMAHAMESLASKOU