MYSLÍME NA POTREBY A PRÁVA PACIENTIEK S KARCINÓMOM PRSNÍKA. MYSLÍME PREVENTÍVNE.

Pravidelné samovyšetrovanie prsníkov a mamografický skríning môže u nás ročne zachrániť až 300 žien, aby nezomierali zbytočne! Využime šancu mať zdravé prsia! Buďme informované o liečbe, ktorú podstupujeme! Povedzte aj vy NIE RAKOVINE prsníka a zachráňte svoje prsia!

Aliancia NIE RAKOVINE UPOZORŇUJE: PACIENTOK S RAKOVINOU PRSNÍKA JE NA SLOVENSKU VYŠE 30 000. Potrebujú viac kvalitnej diagnostiky - mamografov, viac mamologických centier, viac odborníkov, viac dostupnej liečby a moderných onkologických liekov, viac osvety, edukácie a sociálnej pomoci, ale aj informácie o liečbe, ktorú podstupujú a možnosť vybrať si.

Zároveň by každá žena nad 20 rokov raz do mesiaca mala robiť samovyšetrovanie svojich pŕs. Len vďaka ich dokonalému poznaniu vie zaznamenať nebezpečné zmeny ako sú napríklad hrčky, zhrubnutia, zmeny na koži prsníkov, či výtok z bradavky.

Počas celosvetového Breast Health Day sme usporiadali (netradičnú) online tlačovú konferenciu v priestoroch hotela GATE ONE v Bratislave. Prostredníctvom online prenosu sme informovali mediálnu, odbornú aj laickú verejnosť o potrebách žien s rakovinou prsníka na Slovensku.

Naďalej vyzývame inštitúcie a národné autority, aby sme venovali dostatočný priestor skríningu prsníkov na kvalitných mamografoch. Naša ambasadorka Bibiana Ondrejková počas vysielania predviedla ukážku samovyšetrovania prsníkov na simulátore samovyšetrovania a apelovala na všetky ženy, aby sa samovyšetrovaniu venovali pravidelne každý mesiac. K tomuto účelu sme uviedli „do sveta“ aj praktickú pomôcku: Sprievodcu ženy do sprchy – s názornými ilustráciami, ako správne vykonávať samovyšetrovanie prsníkov. Vďaka vodeodolnej úprave je možné túto pomôcku zavesiť do sprchy a mať život zachraňujúce informácie stále na očiach.

Na tlačovej konferencii vystúpila aj Henrieta Kollárová, pacientka s rakovinou prsníka. Vo svojom vystúpení hovorila o svojej osobnej skúsenosti s liečbou tohto ochorenia v pokročilom štádiu. Na vlastnej koži zažila liečbu rôznymi formami – a to nielen chemoterapiou, ale aj inovatívnou liečbou, ktorá vďaka inováciám prináša lepšiu kvalitu života onkologickým pacientkam. Henrieta Kollárová zažila až 4-krát, že jej poisťovňa neschválila úhradu lieku, ktorý je dostupný v okolitých krajinách. Jej liečba bola schválená až po medializácii v bulvárnom časopise.

Špeciálne „srdcové“ miesto na našej tlačovej konferencii patrilo Soničke Müllerovej, ktorá je spolu so svoju talentovanou dcérou Emou ambasadorkou tohtoročných krásnych pančušiek Bepon. Katarína Lešková ako zástupkyňa firmy Bepon, ktorá aj tento rok rozbehla v rámci ružového októbra „srdiečkový“ charitatívny predaj pančušiek. Výťažok z predaja bude určený pre alianciu NIE RAKOVINE.

Na záver tlačovej konferencie sa prihovorila MUDr. Bibiana Vertáková Krakovská, klinická onkologička z Onkologického ústavu Sv. Alžbety v Bratislave.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť priamo tu: