Zoznam mamografických pracovísk

Pravidelné samovyšetrovanie prsníkov a mamografický skríning môže u nás ročne zachrániť až 300 žien, aby nezomierali zbytočne! Na Slovensku je viac ako 30 000 pacientok s rakovinou prsníka a asi 300 žien ročne zomrie úplne zbytočne, pretože pravidelne neabsolvujú skríningové mamografické vyšetrenie, ktoré je schopné odhaliť toto ochorenie včas, keď sa ešte dá liečiť. Žiaľ, stále platí, že približne 30 percent žien s touto diagnózou na Slovensku je diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka. Kedy ste naposledy vy absolvovali mamografické vyšetrenie?

Povedomie o rakovine prsníka je napriek alarmujúcej situácii v našej krajine stále nízke. Nárok na preventívne mamografické vyšetrenie, ktoré je účinnou metódou prevencie rakoviny prsníka, má 1,33 milióna žien, ročne je to 650 000 žien. Účasť na preventívnom mamografickom vyšetrení je stále pomerne nízka, pričom cieľom je aby bola čo najvyššia, ideálne 70%.

Mamografia je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej možno zachytiť aj včasné štádium tejto rakoviny. Skríningovým mamografickým vyšetrením prsníkov sa kontrolujú ženy, ktoré nepociťujú žiadne priame známky prítomnosti nádorového ochorenia prsníka.

Skríning znamená, že sa ženy určitej vekovej kategórie môžu zúčastniť na tomto masovom vyšetrení bezplatne. Mamografický skríning na kvalitných prístrojoch, s ďalšou kvalitnou dodatočnou diagnostikou znižuje mieru úmrtnosti na rakovinu prsníka u najviac ohrozenej skupiny žien medzi 50 a 69 rokom života, až o jednu tretinu!

Zdravotné poisťovne pozývajú ženy, ktoré pravidelné mamografické vyšetrenia neabsolvujú a sú vo veku 50-69 rokov na skríningové vyšetrenie mamografom. Ide o veľmi dôležitú aktívnu prevenciu zo strany štátu a zdravotných poisťovní. Plošný štátom garantovaný skríning môže zachrániť mnoho životov, ak ho ženy využijú a absolvujú skríningovú mamografiu na preverených skríningových mamografických pracoviskách.

Zoznam mamografických pracovísk


Povedzte aj vy NIE RAKOVINE prsníka a zachráňte svoje prsia!