Svetový deň boja proti rakovine

World Cancer Day čiže Svetový deň boja proti rakovine je každoročne 4. februára. Medzinárodná únia boja proti rakovine (UICC) vyhlásila tento deň v roku 2000 na Medzinárodnom summite boja proti rakovine v novom miléniu, ktorý sa vtedy konal v Paríži. Dnes je to už 21.ročník, kedy odborníci, laici, pacienti a aj pacientske organizácie po celom svete upozorňujú na potrebu zvyšovania povedomia o tomto ochorení, ako aj na nevyhnutnosť edukácie a dostupnosť prevencie.

Naša pacientska aliancia NIE RAKOVINE sa pripája svojimi celoročnými aktivitami k tejto myšlienke - najmä v oblasti edukácie, poradenstva a ochrany práv onkologických pacientov. Komunikujeme s inštitúciami, ktoré ovplyvňujú zdravie občanov našej krajiny s cieľom dosiahnuť vyššiu kvalitu skríningu ako prevenciu voči rôznym druhom rakoviny a zlepšenie starostlivosti o onkologických pacientov. Vieme, že prevencia zachraňuje životy a zdravie.

Svetový deň boja proti rakovine,prerástol v pozitívne hnutie pre všetkých a všade, kde sa zjednocujú pod jedným hlasom a čelia jednej z našich najväčších výziev v histórii. Každý rok sa po celom svete uskutočňujú stovky aktivít a podujatí, ktoré slúžia ako pripomienka, že všetci musíme hrať úlohu pri znižovaní globálneho dopadu rakoviny.

Téma tohtoročného Svetového dňa boja proti rakovine „Ja som a budem“ (I am and I will) je o vás a vašom odhodlaní konať. Veríme, že prostredníctvom našich pozitívnych krokov môžeme spoločne dosiahnuť cieľ znížiť do roku 2030 počet predčasných úmrtí na rakovinu a neprenosné choroby o jednu tretinu. Pripojte sa k nám 4. februára a prihovorte sa a postavte sa za svet bez rakoviny. Náš čas konať je teraz.

Najčastejšie tri nádorové ochorenia diagnostikované na svete sú zhubné nádory pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka. Nádorové choroby patria v súčasnosti medzi druhú najčastejšiu príčinu úmrtia na Slovensku a počet onkologických pacientov u nás žiaľ každoročne stúpa. Rakovina prsníka vedie v rebríčku onkologických ochorení žien na Slovensku, na druhom mieste rakovina hrubého čreva a konečníka a na treťom mieste rakovina maternice. U mužov dominuje rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina prostaty a rakovina pľúc.

Najdôležitejšie preventívne zásady:

  1. Pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok u lekára
  2. Zdravé stravovanie
  3. Pravidelný pohyb a neprejedanie sa
  4. Vyhýbanie sa fajčeniu a požívaniu alkoholu
  5. Znižovanie stresu
  6. Dostatok spánku, dodržiavanie prirodzeného pomeru práce a odpočinku
  7. Vyhýbanie sa soláriám a opaľovaniu na priamom slnku a pod.