Na rakovinu krčka maternice by nemusela zomrieť žiadna žena



MUDr. Radmila Sládičeková PhD., MPH zo špecializovanej gynekologicko-pôrodníckej ambulancie RADMA GYN s.r.o. vo video kampani „Povedz NIE RAKOVINE krčka maternice“ varuje pred zbytočnými úmrtiami.

Rakovina krčka maternice je druhým najčastejším nádorovým ochorením u žien na Slovensku. Ročne na ňu ochorie vyše 600 žien a približne 230 z nich zomiera. Paradoxné je, že táto hrozivá diagnóza by vôbec nemusela existovať.

V boji s týmto typom rakoviny nie sme bezmocní

Ide o onkologické ochorenie, ktoré sa spája s vírusovou infekciou (vírus HPV- ľudský papilomavírus) prenášanou pohlavným stykom. Infekcia sa následne rozvinie až u 20 percent HPV pozitívnych ľudí, pričom najčastejšie sú nakazení mladí ľudia vo veku 18 - 25 rokov.

Prirodzene prekonaná infekcia HPV vírusom prebieha spravidla bez povšimnutia, nezanecháva však dostatočné hladiny protilátok - preto je potrebné očkovanie. Práve vďaka vakcinácii je možné rakovine tohto typu predísť a zabrániť tak neskoršiemu vzniku onkologického ochorenia.

Ďalšou veľmi účinnou možnosťou prevencie je pravidelný skríning u gynekológa. Žiaľ, na Slovensku absolvuje pravidelné prehliadky a skríningové vyšetrenia krčka maternice len niečo vyše 20 percent žien.

Dôležitý odkaz MUDr. Radmily Sládičekovej PhD., MPH, gynekologičky, ktorá podala prvú vakcínu proti rakovine krčka maternice na Slovensku, nájdete vo videu.