Pozývací skríning karcinómu krčka maternice opäť pokračuje

Predbehnite rakovinu krčka maternice skríningovým vyšetrením skôr, ako predbehne ona vás. Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice približne 600 žien, najčastejšie sa vyskytuje vo veku okolo 45 rokov, je však ľahko diagnostikovateľná a v skorom štádiu efektívne liečiteľná.

Rakovina krčka maternice je preto jedným z mála zhubných ochorení, pri ktorom je známy bezprostredný vyvolávateľ. Dá sa proti nej efektívne chrániť očkovaním proti HPV a jeho včasnou diagnostikou, keďže až 99 % prípadov rakoviny krčka maternice spôsobuje vírus HPV (Human Papilomavirus, ľudský papilomavírus). S týmto typom infekcie sa stretne prakticky každá žena v pohlavne aktívnom veku, ale imunitný systém sa s tým vo väčšine prípadov vie vysporiadať sám. Rakovina krčka maternice je jedno z mála onkologických ochorení vhodných na sekundárnu prevenciu – skríning.

Organizovaný skríning rakoviny krčka maternice, ktorý spočíva v pravidelných gynekologických kontrolách, má za úlohu znížiť úmrtnosť na toto ochorenie pomocou včasného odhalenia rakovinových zmien v štádiu, v ktorom je liečiteľné a vyliečiteľné. Od júla postupne začínajú ženy vo veku 23 – 64 rokov dostávať poštou od svojej zdravotnej poisťovne pozvánku na bezplatnú preventívnu gynekologickú prehliadku, ktorej súčasťou je skríningové cytologické vyšetrenie krčka maternice.

„Pozvané ženy by sa mali s pozvánkou dostaviť ku svojmu gynekológovi do 6 mesiacov. Ak žena nemá svojho gynekológa, môže si vybrať a objednať sa v ktorejkoľvek gynekologickej ambulancii vo svojom okolí. Skríningový program, ktorý dokáže aktívne zachytiť predrakovinové stavy a skoré štádiá rakoviny krčka maternice, môže zachrániť zdravie, životy našich blízkych, žien, matiek, sestier, dcér, partneriek či priateliek,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Pozvánky dostanú najprv tie ženy, ktoré sa pravidelne nezúčastňujú gynekologických vyšetrení. Zoznam gynekologických ambulancií je tu: https://www.e-vuc.sk/.

Všetky informácie pod jednou strechou nájdete aj na webe NOI www.onkoskriningy.sk a na www.nierakovine.sk/rakovina-krcka-maternice

Zdroj: https://health.gov.sk/Clanok?odstartoval-skrining-karcinomu-krcka-maternice-2021