PINK OKTÓBER: Pridajte sa k nám a podporte tisícky Sloveniek bojujúcich s rakovinou prsníka

„PINK OKTÓBER“ je medzinárodný mesiac povedomia o rakovine prsníka a 15.október je celoeurópsky „Breast Health Day“ - každoročne v 47 krajinách. Chceme pri tejto príležitosti povedať spolu s vami NIE RAKOVINE PRSNÍKA a pomôcť zmierniť zbytočné utrpenie 34-tisícok Sloveniek a ich rodín, kde sa rakovina prsníka vyskytla.

Aliancia NIE RAKOVINE v piatok 15. októbra spojí pacientky, lekárky, političky, novinárky a verejnosť s cieľom odoslať povzbudenie a motiváciu ženám po celom krajine. Stretnutie prebehne za účasti Sloveniek bojujúcich s rakovinou prsníka, zástupkyne lekárov – MUDr. Miroslavy Malejčíkovej, zástupkyne médií a zakladateľky pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Bibiany Ondrejkovej a Jany Pifflovej Špankovej.

Vyzývame predstaviteľky nežného pohlavia a naše zástupkyne v politike a v médiách – Vás milé poslankyne a novinárky, aby ste sa stali ambasádorkami osvetovej kampane PINK OKTÓBER. Ide o veľmi dôležité gesto pre všetky Slovenky - vidieť inšpiratívne úspešné a známe ženy pri podpore takéhoto projektu. Veríme, že im spolu dodáme odvahu a vyšleme silný odkaz.

Podujatie bude trvať približne pol hodinu: stretnutie s pacientkami (krátky rozhovor o osvete včasnej diagnostike a liečbe), fotografovanie v ružovom na podporu žien, prezentácia názornej osvety - edukácie na trenažéri samovyšetrovania prsníkov v podaní lekárky a pacientiek, ktoré si samy takto odhalili "svoju" hrčku v prsníku. Vďaka simulátoru, maketa ženskej hrude má v sebe zabudované rôzne „hmatné“ nálezy, odbúravame obavy z nálezu „hrčiek“. Dozviete sa aj o online MAPE POMOCI, ktorú tvorí naša pacientska organizácia NIE RAKOVINE na pomoc ženám. Vyzývame zapojiť sa do jej tvorby gynekologické ambulancie na Slovensku, ktoré sa môžu označiť krásnou motivujúcou nálepkou.

Na stretnutí Vám radi podarujeme ružové tričko, rúško, nálepku na pracovisko, ktoré hovorí "NIE RAKOVINE prsníka", a tiež dostanete do rúk NAJRÝCHLEJŠÍ MANUÁL NA SAMOVYŠETROVANIE PRSNÍKOV DO SPRCHY.

Pacientska organizácia NIE RAKOVINE pravidelne realizuje kampaň o prevencii rakoviny prsníka PINK OKTÓBER v médiách, na sociálnych sieťach, aj na názorných edukačných podujatiach. Prinášame v nej zrozumiteľné informácie pre všetky ženy i rodičov mládeže - nielen o sekundárnej, ale i primárnej prevencii ochorenia či rizikách. Pretože čísla štatistiky sú u nás stále hrozivé a týkajú sa čím ďalej tým väčšieho percenta mladších žien.