Zastupovali sme požiadavky pacientov na 1.ročníku konferencie ITAPA Health & Care 2022

Súčasný zdravotný systém nie je udržateľný, konštatoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na konferencii ITAPA Health and Care. Zásadným problémom slovenského zdravotníctva je tiež fakt, že mu dlhé roky chýba dlhodobá stratégia. V úvodnej diskusii prvého ročníka ITAPA Health and Care to povedal štátny tajomník rezortu zdravotníctva Róbert Babeľa.

Absencia dlhodobej stratégie zdravotníckeho systému je podľa R.Babeľu nosný problém. „Nevieme, kam kráčame, nemáme jasnú víziu, chýba stabilita, transparentnosť a predvídateľnosť prostredia,“ vysvetlil účastníkom konferencie s tým, že nový minister vždy príde s novou stratégiou, a to nie je dobré - začať treba predovšetkým od seba.

Ministerstvo zdravotníctva sa pustilo do zásadných reforiem – celého zdravotníckeho systému, ako aj liekovej politiky. Situáciu však treba podľa neho riešiť od podlahy, a teda od vzdelávania mladých lekárov, aby neodchádzali do zahraničia.

Zo všetkého, čo sa v zdravotníctve robí, by mal mať pacient úžitok, myslí si Pavol Lepey zo spoločnosti Roche Slovensko. Medzi inovácie sa radia okrem digitalizácie zdravotníctva aj inovatívne lieky, pričom treba nájsť podľa neho cestu, aby splnili kritériá pre vstup do systému.

Jana Pifflová Španková z aliancie Nie rakovine na konferencie ITAPA Health and Care uviedla, že na trhu nám chýba 70 až 80 percent inovatívnych liekov, pričom sa na ne čaká v priemere od 10 do 13 rokov. „Ľudia zomierajú na odvrátiteľné úmrtia. Vedenie štátu by malo pristúpiť k riešeniu zdravotníctva tak, ako pristúpilo k riešeniu situácie s pandémiou,“ vysvetlila s tým, že ak novela zachráni aspoň jedného človeka pred smrťou, súhlasí s ňou, aj keď nie je ideálna.

Práve reforma liekovej politiky, ktorá je súčasťou terajšej modernizácie zdravotníckeho systému, je podľa štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva Róberta Babeľu materiálom, za ktorý sa nemusia hanbiť. „Nemôžeme však vyhovieť každému vo všetkom. Nemáme toľko peňazí. Urobili sme maximum, čo sme vedeli a ideme správnym smerom,“ vysvetlil Babeľa. Novelou chce dať ministerstvo poisťovniam možnosť, aby sa ňou riadili a vedeli farma firmám povedať, na základe akých kritérií sa vedia dostať do systému a tých kritérií sa držať.

Marian Faktor zo zdravotnej poisťovne Dôvera súhlasí, že na inovatívnu liečbu dávame málo peňazí, preto poisťovňa plne podporuje reformu liekovej politiky z dielne rezortu zdravotníctva. Potvrdil, že sa ňou budú pri vstupe nových liekov na trh riadiť.

Tlačová správa z podujatia