Žite aktívne a ružovo: Povedzte spolu s nami NIE RAKOVINE prsníka!

Pri príležitosti PINK OKTÓBRA, mesiaca povedomia o rakovine prsníka, uvádzame spoty s motivačnými posolstvami mladých aktívnych žien, ktoré sa spolu s nami postavili na stranu zodpovednosti a poctivej prevencie. Z lásky k sebe, k svojim blízkym, z lásky k životu.

Cieľom iniciatívy aliancie NIE RAKOVINE je predísť zbytočným úmrtiam a prispieť k osvete a riešeniu prevencie rakovine prsníka.

Kampaň PINK OCTOBER aliancie NIE RAKOVINE podporili:

Cieľom iniciatívy aliancie NIE RAKOVINE je predísť zbytočným úmrtiam a prispieť k osvete a riešeniu prevencie rakovine prsníka.

Rakovina prsníka je jedným z najčastejších onkologických ochorení u žien, žiaľ, so stúpajúcou tendenciou aj v prípade mladších ročníkov. Gynekológ MUDr. Mikuláš Redecha PhD. upozorňuje, že rovnako ako pri iných typoch onkologických ochorení, aj tu rozhoduje čas. „Včasnou diagnostikou karcinómu prsníka vieme zabezpečiť aj jeho úplné vyliečenie, preto je veľmi dôležité, aby ženy chodili na gynekologické prehliadky a absolvovali preventívne a skríningové mamografické vyšetrenie.“

Zodpovednosť zachraňuje životy!

Stovky žien, ktoré boli v súvislosti s rakovinou prsníka diagnostikované v počiatočnom štádiu, dnes vedú plnohodnotný život. „Vyhliadky na uzdravenie sú v súčasnosti lepšie ako kedykoľvek predtým,“ hovorí prezidentka aliancie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková. Z titulu dlhoročnej praxe v otázke onko-prevencie však zároveň poukazuje na fakt, že mnoho Sloveniek pred možným problémom zatvára oči.

Mnohé obavy z rakoviny sú založené na nesprávnych či neúplných interpretáciách, čo vedie k zľahčovaniu, v horšom prípade úplnému ignorovaniu preventívnych prehliadok. „Počúvajte odborníkov, nepodliehajte dezinformáciám a pri čo i len najmenšom podozrení sa dajte vyšetriť,“ vyzýva Španková. „Strach zo zlého výsledku nie je dôvodom na výhybku,“ pokračuje: „stále totiž existuje možnosť, že prípadné komplikácie zachytíte včas!“

Mama s dcérou: Kristína Sýkorčínová a Nina Sýkorčínová

Plošný skríning môže zachrániť mnoho životov

Táto pomoc však bude účinná iba vtedy, ak slovenské ženy, z lásky k sebe a svojmu zdraviu, túto možnosť nebudú ignorovať.

Až 300 z nich zomiera ročne celkom zbytočne iba preto, že neabsolvovali skríningovú alebo preventívnu mamografiu. Skutočne nie je na čo čakať! Mamografický skríning dokáže zobraziť podozrivý nález aj o niekoľko rokov skôr, než je hmatateľný. Neoceniteľnú úlohu hrá aj pravidelné samovyšetrenie prsníkov, ktoré zvládne každá žena raz mesačne, napríklad počas rannej sprchy.

Predbehlo nás Rumunsko aj Kazachstan

Na Slovensku žije s rakovinou prsníka viac ako 30 tisíc žien a žiaľ, vývoj nie je optimistický. Zatiaľ čo v okolitých krajinách Európy nové moderné spôsoby onkologickej liečby zlepšujú vyhliadky pacientiek na lepší život (niektoré aj na vyliečenie), u nás tieto metódy stále nie sú dostupné.

Prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková: „S vypätím síl bojujme za dostupnú a modernú liečbu, akú majú u našich susedov. Liečba tzv."ciklibmi" (cielená molekulárna liečba zameraná na zastavenie rozmnožovania karcinogénnych buniek) sa onkologickým pacientkam poskytuje od roku 2016 napríklad v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku či dokonca v Rumunsku a Kazachstane. U nás nie je stále kategorizovaná a poskytuje sa len na výnimku odsúhlasenú zdravotnými poisťovňami.“

Takmer nedostupné sú aj ďalšie formy modernej onkologickej liečby, vrátane cielených inovatívnych terapií a imunoterapií. Je nevyhnutné, aby aj slovenským ženám boli čo najskôr poskytnuté najlepšie dostupné metódy pre zlepšenie ich šancí v porovnateľnom čase ako v okolitých krajinách. Urobiť viac treba aj pre pacientky s HER2-pozitívnym včasným nádorom prsníka, ktoré sú vystavené vysokému riziku návratu ochorenia.

Pridajte sa k našej KROKOVEJ VÝZVE

Rady sa hýbete? Motivujme jedna druhú a kráčajme spolu za zdravím! Od 1. októbra do 31. októbra si stiahnite apku ViMove (Google Store, Apple Store). Známy výrobca smart hodiniek rozdelí dohromady 100 000 € pre všetky zapojené krajiny, zaváži len jediná vec: koľko športových aktivít vykonáme, toľko sa zaráta! A koľko sa zaráta, to sa premení na peniaze, za ktoré pomôžeme onkologickým pacientkam s rakovinou prsníka. Na Slovensku ich žije vyše 30 000. A nie, na veľkosti krajiny nezáleží. Záleží na každej z nás. Viac informácií na www.nierakovine.sk.

ĎAKUJEME, že spolu s nami hovoríte NIE RAKOVINE PRSNÍKA