Onkokontrola.sk na podporu preventívnych kontrol

Veľká vec sa podarila! Choďte na onkokontrolu a zistite, či ste OK.

Spustenie spoločnej informačnej kampane Onkokontrola na podporu účasti na onkologických skríningoch, čiže na prevencii, je výsledkom odbornej pracovnej skupiny, v ktorej pôsobí aj naša pacientska organizácia NIE RAKOVINE. Kampaň vznikla pod vedením Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a Národného onkologického inštitútu v spolupráci zdravotných poisťovní, pacientskych organizácií a mnohých špecialistov.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič dnes predstavil kampaň zameranú na prevenciu a skríningy: Onkokontrola, ktorá reaguje na rastúci počet novodiagnostikovaných prípadov rakoviny na Slovensku. Preventívne vyšetrenia, ktoré ich dokážu včas odhaliť, navštevuje málo ľudí. Účasť na skríningoch rakoviny krčka maternice, prsníka, hrubého čreva a konečníka chce zlepšiť kampaň Onkokontrola. Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Michala Palkoviča na štvrtkovej tlačovej konferencii.

„Prevencia v našej spoločnosti nehrá takú dôležitú úlohu. Riešime už len problémy namiesto toho, aby sme im predchádzali. Veľmi málo ľudí sa zúčastňuje na preventívnych programoch alebo vyšetreniach. Priemerne ich je okolo desať až 13 percent," podotkol.

Odhaduje sa, že na rakovinu počas svojho života ochorie každý druhý občan únie, čo dlhodobo ovplyvní kvalitu jeho života, pričom len polovica všetkých pacientov s rakovinou prežije. Na znižovanie výskytu a úmrtnosti na onkologické ochorenia teda Európska komisia odporúča organizované skríningové programy – práve skríningy umožňujú odhaliť rakovinu v ranom štádiu, prípadne ešte skôr, ako sa stane invazívnou. To znamená, že pacienti majú väčšiu šancu na vyliečenie. Počet onkologických pacientov rastie nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.

„V prípade rakoviny prsníka je to o 16 percent, v prípade rakoviny pľúc u mužov je to o 40 percent a u žien je to o 27 percent,“ priblížil poverený šéf rezortu.

Webová stránka kampane poskytuje rôzne druhy informácií. „Viete si zistiť viac informácií o danom type prevencie. Sú tam interaktívne mapy, takže si viete nájsť miesta, kde sú mamografické centrá a podobne,“ opísal Palkovič web kampane. Preventívne vyšetrenia dokážu včas identifikovať určitý zdravotný problém. Spolu s Ministerstvom zdravotníctva SR aj s ostatnými organizáciami apelujeme na ľudí na Slovensku, aby sa pravidelne zúčastňovali onkokontroly.

Majte svoje zdravie a životy vo svojich rukách.

Špeciálne poďakovanie patrí najmä týmto skvelým ženám a odborníčkam za roky práce venované skríningom, ktoré zachraňujú životy: Tatiana Kmecová, Maria Reckova, Jana Trautenberger Ricova, Daniela Marcinkova-Kallayova, Alena Kallayova, Soňa Čierniková a ďalším.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť tu.