Október je ružový a zachraňuje životy: hovoríme NIE RAKOVINE PRSNÍKA

Na Slovensku žije okolo 30 000 žien s rakovinou prsníka. To je stále priveľa, hovorí pacientska organizácia NIE RAKOVINE. Prostredníctvom osvety, prevencie, včasného záchytu, mamografického skríningu, zabezpečenia dostupnosti modernej liečby - cieľov našich aktivít Pink októbra - môžeme zachrániť mnohé z nich. Zároveň upozorňujeme, že Slovenky naďalej nemajú k dispozícii všetku dostupnú inovatívnu modernú liečbu, ako v okolitých krajinách.

Mesiac október, na celom svete známy ako PINK OCTOBER/ Ružový október, je spojený s kampaňami proti rakovine prsníka, ktorých symbolom je ružová farba a ružová stužka. Lenže mnohokrát je osveta a konkrétna pomoc do veľkej miery v rukách jednotlivcov, pacientskych aktivistov a odhodlaných žien. My, v NIE RAKOVINE tento boj dobre poznáme a vieme, že až tristo skvelých žien ročne zomiera zbytočne... Možno nevedeli o prevencii, možno sa nedostali na včasné vyšetrenia, možno dostali do vienka zlý typ rakoviny, ktorý rýchlo metastázuje a možno od začiatku nedostali tú najadekvátnejšiu liečbu. Musíme urobiť všetko preto, aby sme vsetky tieto "MOŽNO" zmenili.

„Rakovina prsníka je najčastejšie onkologické ochorenie u žien, týka sa už každej ôsmej ženy. Jej včasnou diagnostikou vieme zabezpečiť aj úplné vyliečenie a preto vás milé dámy vyzývam, z lásky k sebe aj svojim blízkym: choďte na gynekologickú prehliadku. Absolvujte pravidelné vyšetrenia, preventívnu mamografiu medzi 40-tkou a 50-tkou a skríningovú mamografiu vo veku 50 až 69 rokov. Urobte prvý krok, ktorý vám môže zachrániť život,“ vyzýva gynekológ Doc. MUDr. Mikuláš Redecha, PhD.

Veľkou pomocou sú aj špeciálne genetické testy. Pamätáte si, keď si dala Angelina Jolie odstrániť oba prsníky? Neskôr ju nasledovali mnohé ženy v rámci Angelina efektu, ktorý spôsobila. Herečka podstúpila preventívnu dvojitú mastektómiu, pretože jej bol diagnostikovaný tzv. BRCA gén. Rakovina prsníka totiž môže byť aj dedične podmienená a práve nositelia spomínaného génu majú niekoľkonásobne vyššie riziko vzniku tejto rakoviny, ale aj rakoviny vaječníkov alebo podžalúdkovej žľazy. Preto je potrebné genetické vyšetrenie pacientky a v prípade pozitivity aj rodinných príslušníkov. Rozhodnutie Angeliny Jolie nepochybne zachránilo tisíce životov žien, ktoré ani netušili, že takéto ochorenie môžu mať zapísané v génoch.

Chráňte svoje prsia z lásky k sebe i vašim blízkym.

Ani jedna z nás nie je výnimkou, rakovina prsníka útočí stále častejšie a na stále mladšie ženy. „Na Slovensku chýbajú inovatívne lieky na liečbu karcinómu prsníka od počiatočných štádií, až po pokročilé - metastatické. Žiadame pre naše ženy dostupnú modernú onkologickú liečbu, tak ako v okolitých štátoch,“ apeluje Jana Pifflová Španková, prezidentka NIE RAKOVINE.

MUDR. Miroslava Malejčíková, MUDr. Bela Mriňáková a MUDr. Bibiana Vertáková Krakovská- onkologičky, ktoré sa denne stretávajú so ženami s týmto vážnym ochorením

Práve vďaka modernej inovatívnej liečbe môžu mať pred sebou roky dobrého kvalitného života nielen pacientky s metastatickou rakovinou prsníka, ktorá dávala v minulosti ženám s týmto ochorením, žiaľ, len niekoľko mesiacov. V prípade skorého nasadenia inovatívnej cielenej liečby či imunoterapie dokáže moderné medicína významne oddialiť relaps (návrat ochorenia) až na niekoľko desaťročí. Väčšinu inovatívnych liečieb rakoviny prsníka však zdravotné poisťovne preplácajú len na výnimku, alebo sa k nim ženy nedostanú vôbec a napriek sľubom politikov sa situácia nelepší. Mnohé z nich musia zadĺžiť svoje rodiny, predať byt či auto, aby si mohli liečbu zaplatiť. „Žijeme v dobe, kedy moderné lieky proti rakovine prsníka menia toto ochorenie na chronické, v dobe, keď život s týmto ochorením môže byť plnohodnotný a kvalitný,“ potvrdzuje onkologička MUDr. Bela Mriňáková, PhD., MHA, MPH. Pridáva sa k nej aj onkologička MUDr. Bibiána Vertáková Krakovská, PhD.: “Pred mojou ambulanciou sa stretávajú pacientky so všetkými tromi podtypmi rakoviny prsníka. Aj tieto ženy chcú normálne žiť, potrebujú modernú liečbu, ktorá im to umožní. Ja ako ich lekárka chcem, aby táto liečba bola dostupná pre všetky bez rozdielu, a to už na začiatku od diagnostiky ochorenia! Vtedy je totiž prínos inovatívnej liečby najväčší.“ Ako uzatvára ďalšia odborníčka, onkologička MUDr. Miroslava Malejčíková, každý deň sa ráta. „Príchod kvalitných inovatívnych liekov predstavuje pre moje pacientky možnosť žiť dlhšie a kvalitnejšie. V poslednom období priniesli novú nádej napr. konjugáty protilátok a liečiva (ADC z anglického antibody-drug conjugates). Vďaka tomu bola Európskou liekovou agentúrou schválená vysoko účinná liečba pre pacientky s HER2+ rakovinou prsníka, ktorá prepísala všetky relevantné postupy liečby. Podľa posledných štatistík Slovenská republika zaostáva v porovnaní s priemerom EU v záchyte (diagnostike) nových pacientov s karcinómom prsníka. Naopak, úmrtnosť na toto ochorenie je z celej EU najvyššia. Tieto hodnoty znamenajú, že na Slovensku máme menej diagnostikovaných pacientiek, a zároveň sú diagnostikované vo vyššom štádiu ochorenia prsníka, ich prognózy sú preto zhoršené. Riešenie predstavuje vylepšenie záchytu (diagnostiky) pacientiek, ktorý je priamo spojený so zaradením účinnej liečby v skorších štádiách.

Aktivity organizácie NIE RAKOVINE na podporu prevencie rakoviny prsníkov

Spúšťame prvú odbornú online poradňu Ochorenia prsníka

Na stránke www.nierakovine.sk v sekcii Pomoc pacientom nájdete online poradňu k najčastejšiemu zhubnému nádoru v ženskej populácii vôbec. Jeho včasná diagnostika a liečba sú základným kameňom v boji s týmto zákerným ochorením. Samozrejme netreba zabúdať ani na nezhubné nádory zahŕňajúce fibrómy a rôzne cystické zmeny typické pre mladšiu vekovú skupinu. Keďže súčasťou prevencie je ultrazvukové a mamografické vyšetrenie prsníkov, poradňa bude riešiť už spomenuté nálezy, poskytovať medicínske rady pacientkam zrozumiteľne a navigovať ich v mori veľakrát nejasných a nepravdivých informácií.

Krásna podprsenka z Intimissimi = pomoc Slovenkám s rakovinou prsníka

S radosťou sme sa spojili so značkou krásnej a obľúbenej spodnej bielizne Intimissimi, ktorú milujú všetky prsia na celom svete. Za každú predanú podprsenku počas októbra dostane naša organizácia NIE RAKOVINE 1 Euro. Výťažok použijeme na podporu pacientskych poradní, kde vyliečené pacientky pomáhajú ženám, ktoré práve bojujú s rakovinou prsníka.

Vyzývame všetky dievčatá a ženy, pridajte sa k MIRRORCHALLENGE!

Pomôžete nám s virálnym šírením povedomia o rakovine prsníka a dôležitosti prevencie. O čo ide? Zrkadlovú výzvu MIRRORCHALENGE sme vytvorili v spolupráci s agentúrou Visibility. Stačí sa odfotiť v zrkadle, tak ako to robíme vždy, keď sa vidíme v zrkadle.

Postup je jednoduchý: zdvihnite ruku, presne tak, akoby ste začínali samovyšetrovanie a urobte cvak! Pripomeňte dôležitosť samovyšetrovania aj svojim 2 kamarátkam – označte ich v story na Instagrame. Viditeľne označte @nie_rakovine a nezabudnite na haštag mirrorchalenge.

Pink október štartujeme už 23.9! Dream Team NIE RAKOVINE sa zapojí do akcie dm Ženský beh v Bratislave

Náš team bežal pre zdravie, radosť aj solidaritu! Zložený zo špičkových onkologičiek Bibiany Krakovskej, Bely Mrinákovej, našich statočných onkologických pacientiek, ktoré sa liečia na rakovinu prsníka, a našich pacientskych poradkýň, ktoré podporia aj ambasadorky z radov známych osobností a športovkýň: moderátorka Lenka Šóošová, MISS Slovensko 2023 Daniela Vojtasová, modelka Viktória Podmanická, olympionička Alexandra Longová, či fitneska Tina Zlatoš Turnerová.

30.9. „TROJBOJ - Spoločne za život“ v Amfiteátri v Prešove: Pomáhame si navzájom, spájame verejnosť a matky bojujúce s karcinómom prsníka z 3 pacientskych organizácií

Na stretnutie sa tešia o.z. Onkomamky, Pacientska aliancia o.z. NIE RAKOVINE a o.z. Venus. Podporíme ženy a dievčatá, ktorým bolo diagnostikované onkologické ochorenie a ktoré sú zároveň matkami nezaopatrených detí. Ponúkame pomoc k prekonávaniu sociálnych a psychických problémov, pomoc a podporu matkám v čase liečby a pri ich integrácii po absolvovaní liečby do spoločenského a pracovného života. Prežijeme spolu skvelý deň plný zábavnej edukácie a športu!

Po celú jeseň pokračujeme v zážitkovom osvetovom TURNÉ NIE RAKOVINE po slovenských mestách a školách s podporou spoločností VŠZP a HYUNDAI Slovensko. Edukujeme so simulátorom samovyšetrovania prsníkov a učíme ženy a dievčatá, ako si majú správne a pravidelne kontrolovať prsia. Prinášame im život zachraňujúce informácie nielen o samovyšetrovaní, ale aj o pravidelných preventívnych gynekologických prehliadkach, možnostiach, ako sa zúčastniť mamografického skríningu, tiež aj o podpore a poradenstve našej pacientskej organizácie NIE RAKOVINE v Pacientskych poradniach na onkológiách, o bezplatnej telefonickej infolinke a novej odbornej online poradni Ochorenia prsníka na našom webe.

Chcete vedieť o rakovine prsníka viac? Potrebujete bližšie informácie o prevencii? Združenie NIE RAKOVINE dlhodobo obhajuje práva onkologických pacientov a spolupracuje so špičkovými odborníkmi. Komplexné info o téme nájdete na www.nierakovine.sk alebo sa nás spýtajte bezplatnej infolinke 0800 800 183