Solidaritu s onkologickými pacientkami vyjadruje Prezidentský palác, Národná banka Slovenska aj Mesto Bratislava

Rakovina prsníka je ochorenie, ktoré každoročne vstúpi do života mnohých žien a ich rodín. Táto diagnóza prevráti naruby život tisícok Sloveniek a čoraz viac sa týka mladých žien v produktívnom veku.

Aktuálne sa na rakovinu prsníka na Slovensku lieči 30 tisíc žien. Vytrvalo bojujú so svojim osudom a hrdinsky čelia fyzickej aj psychickej bolesti, vyrovnávajú sa so strachom z budúcnosti o seba a svojich najbližších, popritom riešia problémy spojené so stratou zamestnania, výdavkami na zotavenie sa, invaliditou. Svojou silou a odhodlaním nás všetkých inšpirujú. My im za to dnes chceme poďakovať a povzbudiť ich, aby vytrvali a nevzdávali sa.

Spojme sa všetci vo viere v uzdravenie každej jednej onkologickej pacientky a v nádeji, že rakovinu prsníka všetky porazia. Vyzývame všetky autority naprieč spoločnosťou, aby umožnili týmto ženám včasný prístup k účinnej a modernej liečbe.

Aj preto dnes – 15. októbra, kedy si pripomíname Svetový deň zdravých pŕs, bude vo večerných hodinách od 18:30 do 24:00 žiariť Prezidentský palác, Národná banka Slovenska, Primaciálny palác a Most SNP ružovou farbou. Táto farba, symbolizujúca Pink October / Ružový október – mesiac povedomia o rakovine prsníka, má upozorniť na potrebu samovyšetrení, skríningov - prevencie, ale tiež potreby spoľahlivej liečby a jej dostupnosti. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k tomu, aby Bratislava bola na chvíľku ružová.

Chcete vedieť o rakovine prsníka viac? Potrebujete bližšie informácie o prevencii? Združenie NIE RAKOVINE dlhodobo obhajuje práva onkologických pacientov a spolupracuje so špičkovými odborníkmi. Komplexné info o téme nájdete na www.nierakovine.sk a www.onkokontrola.sk alebo sa nás spýtajte bezplatnej infolinke 0800 800 183 alebo v online poradni špecializovanej na OCHORENIA PRSNÍKA.