Krv ako varovanie

Až cca. tri štvrtiny pacientov si nájdu v moči krv, no aj tak mnohí váhajú s návštevou lekára. Príznaky totiž mylne považujú za infekciu močových ciest. Na rakovinu močového mechúra ochorie ročne vyše 800 Slovákov. Hoci postihuje mužov i ženy, ide predovšetkým o mužské onkologické ochorenie.

Najviac ohrození sú ľudia, ktorí denne pracujú s chemikáliami, napr. aj lekári, upratovačky, zubní laboranti, kozmetičky, kaderníčky. Typický pacient má viac ako 65 rokov a je fajčiar, čo je vedecky potvrdený významný rizikový faktor alebo tzv. vyvolávač tejto rakoviny.

Rakovina močového mechúra je nebezpečná v tom, že trvá dlho, kým sa prejaví. Iba tretina pacientov zvykne cítiť bolesť v podbruší. Najdôležitejšie je nepodceňovať, neignorovať. „Rakovina močového mechúra vzniká na jeho vnútornej výstelke (urotel). Spočiatku môže vyzerať len ako malé zhrubnutie alebo výrastok, ktoré nespôsobujú ťažkosti. Pomerne skoro sa však v moči môže objaviť krv, či už len ako jeho ružové sfarbenie, alebo aj s jasnočervenou krvou so zrazeninami,“ vysvetľuje klinický onkológ Doc. MUDr. Michal Chovanec, PhD. z Národného onkologického ústavu. „Typický príznak je aj diskomfort, nutkanie na časté močenie či bolesť. Nakoľko rakovina močového mechúra má schopnosť sa šíriť do vzdialených častí tela, teda metastázovať, príznaky ako bolesť kostí, kašeľ či chudnutie už môžu signalizovať prítomnosť pokročilej choroby.“ Jeho slová dopĺňa aj prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková: „Situáciu zhoršuje aj chýbajúca osveta o rizikových faktoroch, správne načasovaný prechod od urológa k onkologickému špecialistovi a žiaľ, na Slovensku, aj chýbajúca inovatívna liečba pacientov v pokročilých štádiách, ktorá je v Európe bežným štandardom.“ V spolupráci s odborníkmi preto vyvinula organizácia NIE RAKOVINE prehľadnú a zrozumiteľnú pomôcku Cesta pacienta s UC.

Viete, že?

  1. Najvyšší výskyt ochorenia je pozorovaný vo vyspelých európskych štátoch.
  2. Krv v moči, ako najčastejší príznak, často prichádza bez ďalších varovných príznakov ako sú bolesť či ťažkosti s močením.
  3. Nádory močového mechúra sú vo väčšie prípadov vyliečiteľné. Platí to hlavne pre tzv. povrchové typy. Tieto však hrozia častým opakovaním, pacienti teda musia byť celý život sledovaní.
  4. Pri infiltrovaných nádoroch vedie radikálna operácia k vyliečeniu takmer 70 % prípadov. 5. Aj keď výskyt rakoviny močového mechúra celosvetovo narastá – za posledných 30 rokov sa jej výskyt strojnásobil, ubudlo tých, ktorí karcinómu močového mechúra podľahli. 6. Pravdepodobnosť vzniku rakoviny močového mechúra je u mužov približne 4-násobne vyššia ako u žien.
  5. Fajčiari majú 4- až 7-násobne vyššiu pravdepodobnosť vzniku karcinómu ako nefajčiari.

Skorá diagnostika – dobrá prognóza

doc. MUDr. Michal Chovanec, PhD. onkológ

Keď sa objavia ťažkosti pri močení alebo je v moči krv, je to jasný dôvod na lekárske vyšetrenie. Podobné ťažkosti môže vyvolať aj zápal močových ciest, no kultivácia moču a antibiotická liečba taký problém rýchlo vyriešia. Cesta pacienta by teda pri prvých príznakoch mala smerovať k všeobecnému lekárovi. Ak sa problémy nevyriešia, je potrebné vyhľadať urológa, ktorý vykoná diagnostické vyšetrenia. A ak sa potvrdí diagnóza rakoviny močového mechúra, ďalší postup závisí od štádia ochorenia. Do plánovania liečby sa vždy zapájajú odborníci z viacerých medicínskych odborov. Je veľmi potrebné a dôležité, aby na liečbe už od začiatku úzko spolupracovali urológ a onkológ.

„Tzv. povrchový karcinóm, ktorý sa nachádza len na výstelke mechúra lieči urológ tzv. transuretrálnou resekciou. V prípade nádoru, ktorý recidivuje sa do mechúra podáva imunoterapia (BCG vakcína). V prípade, že ide o nádor, ktorý prerastá hlbšie do steny mechúra cez jeho vnútornú svalovinu (invazívny karcinóm), je nutné podanie chemoterapie s následným odstránením močového mechúra a priľahlých lymfatických uzlín. Tu je dôležitá úzka spolupráca urológa a onkológa,“ hovorí docent Chovanec.

Pán Marián Greguš z Čakajoviec má 63 rokov, s rakovinou močového mechúra úspešne zabojoval aj preto, lebo na nič nečakal a hneď ako zbadal krv v moči, objednal sa k lekárovi. „Neodkladajte vyšetrenie, mne takto zachránili život v Nitre na urológii vo Fakultnej nemocnici,“ spomína na vynikajúci lekársky team, ktorý mu dal druhú šancu žiť. Liečby sa podľa neho netreba báť, napriek tomu, že pán Marián zažil aj recidívu. „Podstúpil som laparoskopickú a druhýkrát aj štandardnú chirurgickú operáciu a odvtedy chodím na pravidelné kontroly cystoskopiou. Teraz mám ochorenie pod kontrolou.“

Možnosti liečby slovenského pacienta

Väčšina nádorov močového mechúra je epitelového pôvodu, z nich vyše 90 % predstavujú nádory z prechodného epitelu. Spomínané povrchové predstavujú 60–70 % všetkých nádorov, majú papilárny vzhľad, sú spojené s patologickými zmenami v okolitej sliznici, často sú viacpočetné. Okolo 25 % povrchových NMM recidivuje a približne 7 % progreduje od invazívneho štádia. Druhú skupinu tvoria nádory s nezmenenou okolitou sliznicou, ktoré sa vyznačujú tendenciou k invázii do steny močového mechúra a tendenciou metastázovať. Vyliečenie karcinómu močového mechúra je možné len v čase, kým sa ochorenie nerozšíri do vzdialených orgánov. V prípade, že už choroba metastázovala, liečia sa pacienti chemoterapiou na báze platiny. „Chemoterapiou dokážeme navodiť zmenšenie nádoru a metastáz asi u 50% pacientov. Efekt však býva dočasný a spravidla trvá niekoľko mesiacov. Každá ďalšia aktivácia ochorenia je odolnejšia voči chemoterapii a liečebné možnosti sú tu obmedzené. Našťastie, aj na Slovensko už preniká inovatívna liečba imunoterapiou, ktorá stimuluje naše vlastné biele krvinky v boji proti rakovine. Napríklad udržiavacia imunoterapia po efektívnej liečbe chemoterapiou niektorým pacientom predĺži život o mesiace aj roky. Prichádzajú aj inovatívne konjugáty, kde je liečivo pripravené ako protilátka, ktorá vyhľadá nádorovú bunku a doručí k nej molekulu chemoterapie. Takéto inovatívne lieky sú podľa štúdií účinné a zdá sa, že v budúcnosti ich budeme kombinovať s imunoterapiou pre silnejší efekt. Pre takúto liečbu však na Slovensku zatiaľ neexistuje kategorizácia pre úhradu poisťovňami,“ konštatuje MUDr. Chovanec.

Viac informácií