V januári hovoríme o rakovine krčka maternice

Prvý mesiac v roku je mesiacom povedomia o rakovine krčka maternice. Ako vzniká rakovina krčka maternice a prečo o nej toľko informujeme?

HPV (ľudský papilomavírus) je vyvolávajúcim faktorom tohto ochorenia. Vírus HPV patrí do skupiny DNA vírusov, napadá pokožku alebo sliznicu ľudského tela a má niekoľko stoviek druhov genotypov. Existujú nízkorizikové a vysokorizikové HPV. Rakovinu krčka maternice spôsobujú HPV 16 a HPV 18 z druhej skupiny. Ochorenie vírusom je sexuálne prenosné ochorenie, ktoré okrem rakoviny krčka maternice spôsobuje aj rakovinu v oblasti hlavy a krku, konečníka alebo penisu (podľa sexuálnych aktivít). Menej rizikové HPV spôsobuje vznik genitálnych bradavíc.

Na Slovensku je každoročne novodiagnostikovaných ochorení na rakovinu krčka maternice asi u 600 žien a asi 200 z nich zomrie. Podľa informácií z Ministerstva zdravotníctva SR absolvuje onkokontrolu iba 38% žien. Skoro dve tretiny žien v rizikovom veku (35-50 rokov) vynechávajú pravidelné prehliadky.

Počas života sa s týmto vírusom stretne až 80% populácie - teda mužov aj žien. To je dôvod, prečo je očkovanie ako primárna prevencia proti HPV dôležité pre obe pohlavia.

Očkovanie proti vírusu HPV je dostupné pre ženy aj mužov. Od decembra 2023 je bezplatné očkovanie rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva SR rozšírené pre dievčatá a chlapcov vo veku od 12 do 15 rokov.

Ísť na onkokontrolu je OK! Myslite na svoje zdravie a život. Preventívne gynekologické prehliadky prispievajú ku včasnému zisteniu prípadného ochorenia. Hráme o čas: čím skôr je nález odhalený, tým je väčšia pravdepodobnosť úspešnej liečby. Toto ochorenie patrí k tým, ktorému je možné predísť a je možné – pri včasnom záchyte – dobre liečiť a vyliečiť.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stanovila ciele až do roku 2030:

Hľadáte gynekologickú ambulanciu vo svojom okolí? Kliknite na našu Mapu pomoci, kde nájdete kontakty z celého Slovenska. Objednajte sa čo najkôr!

Viac informácií