Podarilo sa. Dlhoočakávaný liek na rakovinu hrubé čreva budú preplácať už aj pacientom na Slovensku

Liek na karcinóm hrubého čreva, konečníka a žalúdka v pokročilom štádiu s účinnou látkou trifluridin/tipiracil bude štandardne uhrádzaný zo zdravotného poistenia už aj na Slovensku. Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková svojím podpisom potvrdila, že od 1. marca bude konečne dostupný aj pre našich pacientov. Pacientska organizácia NIE RAKOVINE a o.z. Europacolon Slovensko, bojovali o tento liek dlhých 6 rokov. Liek prichádza práve v mesiaci Marec, ktorý s materskou organizáciou Digestive Cancer Europe vyhlásili v r.2008 za Európsky mesiac povedomia o kolorektálnom karcinóme (ECCAM).

6-ročný boj sa vyplatil

Po dlhodobom úsilí a tlaku lekárov, pacientov a pacientskych organizácií ministerka zdravotníctva odsúhlasila zaradenie lieku medzi kategorizované, a teda zdravotnými poisťovňami hradené lieky.

Napriek tomu, že liek je v určitom štádiu rakoviny hrubého čreva štandardnou terapeutickou alternatívou, na Slovensku nebol v minulosti kategorizovaný. Liek bol limitovane dostupný na tzv. výnimky a v niektorých prípadoch si finančne náročnú liečbu niektorí pacienti museli hradiť sami, čoho následkom bol nejeden zúfalý medializovaný prípad. Liek sa používa, keď sa rakovina rozšíri do ďalších častí tela - metastázuje, alebo keď iné liečebné metódy neúčinkujú. Cieľom liečby je zabrániť rastu rakovinových buniek a stabilizácia prejavov s dobrou toleranciou.

Už od 1. marca 2024 bude liek dostupný každému pacientovi, ktorý ho potrebuje - aby už nikto nemusel byť odkázaný na výnimky.

Vážime si tento významný krok ministerky Zuzany Dolinkovej i zdravotných poisťovní na ceste k zlepšeniu stavu onkológie na Slovensku. Lekárom a pacientom vyjadrujeme veľký rešpekt a trpezlivosť za podporu v tomto boji.