Slovensko sa vo výskyte rakoviny hrubého čreva nachádza celosvetovo na popredných priečkach, umierať na ňu by však nemusel takmer nikto

O.z. NIE RAKOVINE a Europacolon Slovensko v spolupráci s MZ SR a NOI uvádzajú kampaň „ECCAM 2024“ (European Colorectal Cancer Awareness Month) podporenú mobilnou aplikáciou „StepAPP“, vďaka ktorej môže celé Slovensko kráčať pre záchranu životov a pacientov s kolorektálnym karcinómom.

MAREC, mesiac osvety o rakovine hrubého čreva

Až 32 Slovákov zomrie každý týždeň v dôsledku kolorektálneho karcinómu. Každoročný tragický prírastok pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka tak predstavuje až vyše 4000 ľudí ročne (NCZI) – z toho polovica na túto chorobu zomiera. Pritom by to tak vôbec nemuselo byť! Pacientska organizácia Europacolon Slovensko ako zakladajúca organizácia Digestive Cancers Europe (spoločenstva národných európskych organizácií pacientov) už 16. rok v MARCI – v mesiaci osvety o karcinóme hrubého čreva a konečníka - volá po zodpovednej prevencii a spolu s ďalšími vyše 40 krajinami vyzýva: stiahnite si appku „StepApp“ a urobte krok pre zníženie počtu úmrtí na rakovinu hrubého čreva. Tohtoročná kampaň je zameraná na zodpovedný prístup k zdraviu „zrelých ročníkov“, motiváciu k pohybu, prevencii, skríningu a podporu pacientov vo všetkých krajinách EÚ.

Skríning kolorektálneho karcinómu na Slovensku

Aj vďaka o.z. NIE RAKOVINE a jej predchodcovi EUROPACOLON je od roku 2019 na Slovensku dostupný populačný skríning karcinómu hrubého čreva a konečníka. Ide o štátom riadený a vyhodnocovaný preventívny program pod dohľadom Národného onkologického inštitútu (NOI). Vo veku 50-75 rokov majú zdraví ľudia bez príznakov každé dva roky možnosť nechať sa vyšetriť u všeobecného lekára testom na skryté krvácanie do stolice (TOKS), alebo raz za 10 rokov kolonoskopicky u gastroenterológa. „Nie je potrebné udávať žiadne ťažkosti, poisťovňa hradí kolonoskopiu každému občanovi staršiemu ako 50 rokov raz za 10 rokov“, vysvetľuje líderka pacientskej organizácie Euroapcolon a o.z. NIE RAKOVINE, Ing. Jana Pifflová Španková a upozorňuje, že v niektorých prípadoch je potrebné začať s prevenciou už v mladšom veku. Ide však o rizikové skupiny, ktorým všetky odporúčané vyšetrenia hradí poisťovňa bez ohľadu na vek.

„Účasť Slovákov na skríningu síce z roka na rok stúpa, ale väčšina pacientov absolvuje iba TOKS. Bohužiaľ, značný podiel z tých, ktorí majú tento test pozitívny, na odporúčanú kolonoskopiu nezájdu. Podľa prieskumu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS) ako hlavný dôvod prevláda strach z bolesti,“ hovorí prezident SGS prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. Práve z tohto dôvodu spolu s o.z. NIE RAKOVINE dlhodobo volá po zavedení bezplatnej kolonoskopie v analgosedácii (alebo celkovej anestézii) formou jednodňovej zdravotnej starostlivosti. „V modernej Európe ide o štandard, Slovensko by nemalo zaostávať,“ uviedol. „Sme presvedčení, že preplácaním výkonu tzv. bezbolestnej kolonoskopie by pacienti nemali prirodzenú bariéru vyvolanú strachom podstúpiť takéto vyšetrenie.“

Princíp skríningu zrozumiteľne približuje ONKOKONTROLA.sk, projekt rezortu zdravotníctva, zdravotných poisťovní a pacientskych organizácií pod odborným dohľadom NOI, ktorý pomáha odpovedať na dôležité otázky ohľadne rakoviny krčka maternice, prsníka a hrubého čreva a konečníka. Okrem komplexných informácií o type kontroly, prehľadných štatistík a návodov, ako sa v prípade prevencie či podozrení zachovať, uvádza dostupnosť potrebných vyšetrení s cieľom zachytiť včasné štádiá s pozitívnou prognózou liečby. „ÍSŤ NA ONKOKONTROLU JE OK– toto heslo budú v našej tohtoročnej kampani sprevádzať príbehy ľudí, ktorým skríning zachránil život. Tešíme sa, že sa nám spoločnými silami podarilo vyzdvihnúť zmysel onkologickej prevencie,“ oceňuje Ing. Jana Pifflová Španková.

Na doma a bezplatne

Kolorektálny karcinóm vo svojich začiatkoch nebolí, čo znamená, že človek nemusí pociťovať žiadne príznaky, ktoré by ho prinútili vyhľadať lekára. „Preto je tak veľmi dôležité absolvovať TOKS, ktorý je v prípade pozitivity signálom na sériu ďalších odborných vyšetrení, medzi ktoré patrí v prvom rade kolonoskopia,“ vysvetľuje spoluzakladateľ o.z. NIE RAKOVINE, Patrik Herman. TOKS je možné obdržať v rámci organizovaného skríningu zo zdravotnej poisťovne, kúpiť v lekárni, alebo získať u všeobecného lekára počas preventívnej prehliadky.

„V prípade výskytu rakoviny hrubého čreva v rodine, alebo pretrvávajúcich nešpecifikovaných tráviacich problémov, je dôležité nechať sa vyšetriť ešte pred päťdesiatkou,“ potvrdzuje klinický onkológ MUDr. Tomáš Šálek. Napriek tomu, že onkologická diagnóza v rodine je zdvihnutým prstom, do úvahy treba brať aj iné faktory, napr. zlé stravovacie návyky, obezitu, škodlivé prostredie, fajčenie, stres, sedavý spôsob života, atď. „Seriózne výskumy ukazujú, že vrodená genetická mutácia vyvoláva len asi 10 – 15 % zhubných nádorov. Navyše, aj keď sme nositeľmi rakovinových génov, neznamená to automaticky, že na rakovinu aj ochorieme. Jednoducho, tieto gény sa nemusia prejaviť,“ vysvetľuje Šálek. Svetlo do prípadu môžu priniesť genetické testy, ktoré ukážu, či sú jedinci nositeľmi mutácie génov, alebo nie. Na všetky dedičné typy rakoviny však, žiaľ, testy neexistujú.

Slovensko je súčasťou celoeurópskej kampane #ECCAM2024

Stiahnite si aj vy aplikáciu #StepApp zameranú na podporu onkologickej prevencie a pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka TU a hýbte sa pre dobrú vec.

Zdieľanie osobných príbehov

Marcová kampaň o.z. NIE RAKOVINE zahŕňa tieto aktivity:

V spolupráci kľúčových partnerov ďalej spúšťa zážitkové edukačné turné s obrím nafukovacím črevom a inými zážitkovými maketami. Program ponúka:

Unikátna publikácia o životospráve onkologických pacientov – už aj elektronicky

O.z. NIE RAKOVINE s príchodom marca rozbieha bezplatnú distribúciu publikácie pre onkologických pacientov s karcinómom hrubého čreva, konečníka a nádorov tráviaceho traktu. Publikáciu ŽIVOTOSPRÁVA PRI LIEČBE NÁDOROV TRÁVIACEJ SÚSTAVY je jedinou svojho druhu na Slovensku, ktorá odpovedá na najčastejšie otázky pacientov a ich príbuzných:

  • Čo sa deje v tele človeka s rakovinou?
  • Čo môžu alebo majú jesť onkologickí pacienti?
  • Ako sa stravovať v rôznych fázach ochorenia a liečby?
  • Aké sú fakty a mýty o stravovaní či hladovaní?
  • Ako využiť silu správneho stravovania v prospech zdravia a života?

Knihu nie je možné kúpiť, pacienti o ňu môžu požiadať svojho onkológa alebo ju po vyplnení dotazníka obdržia poštou. Údaje z dotazníka pomôžu zmapovať aktuálnu situáciu na Slovensku v oblasti liečby a výživy onkologických pacientov.

Zdroj štatistických údajov: ZP, NCZI a spracované NOI.