Novinárka Eva Sládková hovorí o boji s rakovinou pľúc

„Môj dedko i otec zomreli na rakovinu pľúc," začína svoj príbeh známa rozhlasová novinárka Eva Sládková, ktorú postihla rovnaká diagnóza.

Vyrastala vo fajčiarskom prostredí a po vzore rodičov sama neskôr začala fajčiť. "Určite som si tým nepomohla," pripúšťa. V štyridsiatke sa jej náhle začalo zmenšovať a deformovať pravé oko. Diagnóza bola neúprosná - zhubný nádor na pľúcach.

"Fajčenie je najdôležitejší karcinogénny faktor rakoviny pľúc, jej najčastejšia príčina," upozorňuje doc. MUDr. Igor Andrašina, CSc. To však neznamená, že nefajčiarov táto diagnóza obchádza. V ich prípade môžu zapôsobiť iné karcinogény, napr. vírusy, iné chemické faktory či genetické predispozície.

Rakovina pľúc v počiatočnom štádiu nemá žiadne výrazné klinické symptómy. V pľúcach je totiž málo nervových zakončení, preto skoré fázy rakoviny len zriedka spôsobujú bolesti "Medzi klasické príznaky v pokročilejšom štádiu patrí kašeľ, dráždivý kašeľ, dýchavičnosť, bolesť v hrudníku, ale aj celková slabosť, chudnutie, anémia či iné príznaky, ktoré zhoršujú kvalitu života pacienta" hovorí MUDr. Andrašina.

Na rakovinu pľúc ročne zomiera viac ako 2 tisíc Slovákov, čo predstavuje jednu z najčastejších príčin úmrtí spomedzi všetkých nádorových ochorení. Je veľmi dôležité zachytiť zmeny včas, nezanedbávať prevenciu a pri každom, i tom najmenšom podozrení, absolvovať vyšetrenie pľúcnym lekárom.

Pocity ľudí, ktorí si museli vypočuť vážnu diagnózu, Eva dobre pozná, no napriek nepriaznivej životnej situácii nabáda na pozitívne myslenie a vieru v lekárov. "Fungujem, pracujem, žijem plnohodnotný život, veľa športujem, všetko vládzem," opisuje svoj zdravotný stav Eva, ktorá už druhý rok podstupuje liečbu imunoterapiou.

Celý príbeh Evy Sládkovej, sprevádzaný odborným názorom MUDr. Andrašinu, si vypočujte vo VIDEU.