Odborníci varujú pred vírusom ohrozujúcim tínedžerov: Pomôže očkovanie

V boji s rakovinou krčka maternice máme podľa lekárov dve účinné zbrane: pravidelnú a kvalitnú gynekologickú prevenciu spolu s očkovaním tínedžerov i dospelých proti vírusu HPV. Kombináciou oboch by bolo možné toto ochorenie úplne odstrániť.

MUDr. Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu tvrdí, že HPV vírusom sa mladí ľudia infikujú už v puberte. „Stáva sa to pri prvých sexuálnych skúsenostiach okolo 16-18 rokov, a vtedy ešte tínedžeri navštevujú pediatra. Celá prevencia je teda v našich rukách,“ hovorí MUDr. Prokopová a upozorňuje, že deti treba očkovať proti HPV ešte pred začiatkom sexuálneho života. Očkovanie je podľa nej ideálne u dievčat i chlapcov po dovŕšení 12 rokov. „Ich imunita je vtedy vynikajúca a na vytvorenie dôkladnej ochrany proti HPV stačia dve dávky vakcíny,“ vysvetľuje.

Vakcína proti HPV je jediné očkovanie proti rakovine, využite ju!

„Rodičia by mali mať možnosť ochrániť svoje dcéry a synov pred infekciou HPV čo najúčinnejšie už v tínedžerskom veku. Rakovine krčka maternice sa dá vakcináciou predísť a zabrániť tak neskoršiemu vzniku onkologického ochorenia. Je vysoká pravdepodobnosť, že pred začiatkom sexuálneho života nebudú nakazení HPV. Neskôr, u sexuálne aktívnych mladých ľudí, sa už táto nákaza nedá vylúčiť,“ hovorí prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., pediater imunológ alergiológ, primár Klinickej imunológie a alergiológie Univerzitnej nemocnice Martin a UK JLF.

Stovky žien zomierajú zbytočne

„Je tragédiou, že 200 až 300 žien ročne zbytočne prichádza o život, hoci by sme ich mohli zachrániť. Dlho sme čakali na prvú účinnú vakcínu proti rakovine, a v súčasnosti ju máme. Vakcína proti vírusu HPV dokáže spoľahlivo zabrániť vzniku viacerých druhov onkologických ochorení, len ju treba využívať,“ konštatuje imunológ a pediater.

Okrem rakoviny krčka maternice sa HPV infekcia môže podieľať aj na rakovine penisu, vagíny, konečníka, vulvy, ústnej dutiny a nosohltanu. V súčasnosti neexistuje proti nim iná ochrana okrem očkovania. Proti HPV vírusu by sa teda mali okrem tínedžerov očkovať aj dospelé ženy aj muži.

Na Slovensku sú v súčasnosti dostupné dve vakcíny:

Výber vakcíny by mal byť na rodičoch po dohode s pediatrom,“ hovorí Jana Pifflová Španková, prezidentka aliancie NIE RAKOVINE. “V súčasnosti vytvárame mapu pomoci v boji proti rakovine krčka maternice. Oslovujeme pediatrov, ale aj gynekológov, pretože druhým pilierom prevencie sú pravidelné gynekologické prehliadky. Rodičia tínedžerov tak na mape pomoci na našej webovej stránke ľahko nájdu odborníkov, na ktorých sa môžu obrátiť. Spolupracujúce ambulancie budú označené nálepkou NIE RAKOVINE krčka maternice,“ dodáva.