Nikdy nie je neskoro, chrániť sa pred HPV a rakovinou krčka maternice

Mať vakcínu proti akejkoľvek rakovine bolo ešte pred pár rokmi sci-fi. Dnes ju máme a preto je tragické, že v tomto storočí, pri takomto pokroku, nám ženy stále zomierajú na rakovinu krčka maternice, upozorňuje aliancia NIE RAKOVINE. Spolu s preventívnymi gynekologickými kontrolami a modernou HPV diagnostikou tak máme tri mocné zbrane, vďaka ktorým by sme toto ochorenie mohli definitívne vygumovať zo štatistík a našich životov.

AMBASÁDORI PREVENCIE RAKOVINY KRČKA MATERNICE HOVORIA O HPV. POZRITE SI VIDEO.

Každý deň ochorejú dve ženy, pričom každý tretí prípad sa odhalí príliš neskoro. To je sumár ochorenia, ktoré trápi Slovensko a pritom vo vyspelom svete je na ústupe. “Jediná onkologická diagnóza, ktorej sa dá predísť očkovaním a gynekologickými preventívnymi kontrolami je práve rakovina krčka maternice. Až 99 percent všetkých prípadov totiž spôsobuje HPV vírus. Opýtajte sa svojho lekára na modernú HPV diagnostiku,” hovorí gynekológ Doc. MUDr. Mikuláš Redecha PhD.

“Vakcína proti HPV funguje nielen pre naše dcéry ale aj pre nás ostatné,v zrelom veku,” pridáva sa herečka Michaela Čobejová, ktorá dala minulý rok zaočkovať svoju dcéru. “Táto rakovina má najradšej ženy v produktívnom veku okolo tridsiatky, štyridsiatky. Berie však životy aj mladším aj starším. Úplne zbytočne. A ďalej milé ženy choďte pravidelne ku gynekológovi na preventívnu prehliadku.”

Do našej kampane sa zapojila aj imunologička a pediatrička MUDr. Zuzana Podmanická so svojou dcérou, Viktóriou Podmanickou, 1. vicemiss Slovensko 2020 a Miss International 2022. Zuzana prežila ťažké chvíle spojené s diagnózou rakovina krčka maternice na vlastnej koži a preto odporúča očkovanie proti HPV všetkým svojim detským pacientom, dievčatám, aj chlapcom.

„Keby sa dal vrátiť čas, viem čo by som urobila: trvala by som na očkovaní proti HPV aj po 40-tke” hovorí Monika Nováková, ktorá prežíva náročný boj s pokročilou rakovinou krčka maternice. Pritom nevynechala ani jednu gynekologickú prehliadku. „Urobte pre seba všetko a ešte viac! Neriskujte to najvzácnejšie čo máte,“ vyzýva Monika v týchto dňoch všetky ženy spolu s pacientskou alianciou NIE RAKOVINE.

Aké mám možnosti?

K dispozícii je základná dvojvalentná vakcína (proti dvom typom HPV), ktorá pokrýva 47% HPV infekcií vyskytujúcich sa na Slovensku a deväťvalentná vakcína (proti deviatim typom), ktorá pokrýva 77% HPV infekcií vyskytujúcich sa na Slovensku. Od 1. 5. 2022 sú obe vakcíny plne hradené zo zdravotného poistenia pre 12-ročné deti rovnako pre dievčatá ako aj chlapcov. (teda od 12 rokov do 12 rokov a 364 dní).

Ako viem, či je vhodná pre mňa?

Táto vakcína má vždy zmysel! Spýtajte sa svojho gynekológa, pozrite si našu stránku www.nierakovine.sk a ako pri iných chorobách, aj v súvislosti s HPV nájdete na internete kopec nepravdivých a zavádzajúcich informácií. Napríklad: nie, na očkovanie nemusíte byť panna. Môžete mať pokojne dajme tomu 38 rokov, jedno dieťa a možno ste už aj HPV prekonali.

Prečo je vakcína zadarmo pre dvanásťročné deti?

Pretože je vtedy najúčinnejšia, z hľadiska imunity. Vakcína je dôležitá pre dievčatá aj chlapcov. Keby sme zaočkovali všetkých, dokázali by sme túto rakovinu u nás zlikvidovať.

Čo ešte môžem urobiť?

Chodiť na preventívne prehliadky ku gynekológovi a pravidelne sa zúčastňovať skríningu rakoviny krčka maternice. Žiadať pre seba viac, pýtať sa, uistiť sa, že ste zdravé. Informujte sa o gynekológa aj na inovatívne HPV genotypizačné testy, ktoré pracujú na báze DNA a dokážu včas identifikovať vysokorizikové typy HPV,“ upozorňuje Jana Pifflová Španková, prezidentka NIE RAKOVINE. HPV DNA test u nás nie je hradený z poistenia, dokáže vylúčiť možné ochorenie na tri až päť rokov alebo naopak odhaliť príčinu ochorenia ešte skôr, než sa rozvinie.

5 dôležitých HPV info, ktoré zachraňujú životy

  1. Rakovine krčka maternice je možné predísť. Ochráňte seba aj svoju rodinu pred rizikom HPV.
  2. Očkujte teenagerov proti HPV u pediatra. Očkovanie je plne hradené pre 12-ročné dievčatá a chlapcov zo zdravotného poistenia.
  3. Choďte na gynekologický skríning. Opýtajte sa svojho gynekológa aj na nové možnosti HPV diagnostiky. HPV DNA diagnostiku odporúča WHO, je to metóda, ktorú používajú vo vyspelých okolitých štátoch. Napr. české ženy v 35 a 45 roku veku ju majú zdarma.
  4. Na očkovanie nikdy nie je neskoro. Ani pre zrelé ženy, ani pre tie, ktoré už HPV prekonali.
  5. Povedzte spolu s nami NIE RAKOVINE krčka maternice, nie HPV.