Ihiel sa nebojí a na túto vakcínu sa doslova tešila! Napodobníte aj vy Lenku Šóošovú?

Nedávny deň žien oslávila obľúbená moderátorka naozaj prekvapujúco, ale aj inšpiratívne. Darovala si vakcínu, ktorá zachraňuje životy a chce byť príkladom pre ďalšie ženy a mamy.

„O tomto víruse som počula prvýkrát nedávno, keď bolo u nás spustené bezplatné očkovanie 12-ročných detí,“ hovorí Lenka o víruse HPV. Šokoval ju fakt, že má na svedomí takmer všetky prípady rakoviny krčka maternice! „Neverila som, že sa s ním v živote stretne až 8 z 10 žien! Navyše tento vírus bol diagnostikovaný viacerým ženám v mojom okolí.“ Lenka je akčná žena, a preto nezaváhala, hneď si svoju vakcínu objednala. Pretože funguje nielen u spomínaných detí, ale aj v dospelosti. „Výskyt HPV infekcie je veľmi vysoký u mladých žien aj mužov do 30 rokov, počas života sa s ňou stretne 70-80% ľudí. Väčšina ľudí sa v priebehu dvoch rokov od infekcie HPV vylieči a často krát ani nevedia, že ju prekonali,“ vysvetľuje MUDr. Júlia Hederlingová, PhD.. Problém je v tom, že ani prekonaná HPV infekcia nezanecháva dlhodobú imunitu a preto sa môžete opakovane nakaziť tým istým HPV vírusom. Dlhodobú ochranu poskytuje len očkovanie.

V tele ticho spí a keď sa prejaví, môže byť neskoro.

Vírus väčšinou nemá žiadne príznaky a pri zanedbaní prevencie sa z neho časom môže vyvinúť ťažká onkologická diagnóza. Pritom pravidelné prehliadky + skríning sú základ, pretože aj keď sa na krčku už začali diať nejaké zmeny nedobrým smerom, dajú sa riešiť pomerne jednoduchým operačným zákrokom- konizáciou. Bohužiaľ je stále pomerne veľa pacientok, ktoré prichádzajú už s pokročilou rakovinou krčka maternice. „Stále sa nám nedarí dostatočne znížiť počet rakovinových ochorení krčka, napriek tomu, že teoreticky máme v rukách všetky potrebné nástroje,“ konštatuje smutne MUDr. Hederlingová. „Dnes už vieme, že očkovanie a skríning výborne fungujú, ak je účasť dostatočne vysoká. V krajinách ako napr. Austrália bude rakovina krčka maternice o pár rokov prakticky neexistujúce ochorenie. Verím, že postupnou osvetou sa Slovensko zaradí ku krajinám, kde sa s touto diagnózou už nebudeme stretávať.“

HPV sa netýka len žien.

„Veľkou pomocou je aj moderná HPV diagnostika,” upozorňuje Jana Pifflová Španková, prezidentka NIE RAKOVINE: „Inovatívne HPV genotypizačné testy, ktoré pracujú na báze DNA dokážu včas identifikovať vysokorizikové typy HPV a vylúčiť možné ochorenie na tri až päť rokov.“ Pozor, nie je to len diagnóza žien, práve naopak! Vírus dostávajú a šíria aj muži, ktorým tiež spôsobuje závažné diagnózy. Dokonca platí, že častejšími prenášačmi HPV vírusu na svoje partnerky či partnerov sú muži. Ako zodpovedná mama dvoch malých synov je už Lenka Šóošová pevne rozhodnutá dať ich zaočkovať. Pridajte sa k nej, aby sme už nemuseli prichádzať o naše mamy, babičky, sestry, kamarátky, blízke ženské duše.

Všetko o rakovine krčka maternice
spolu s informáciami o vakcinácii