4. marec je deň povedomia o HPV

4. marec je deň povedomia o HPV. Pripomína nám, akú dlhú cestu sme v prevencii prešli a že kus cesty je stále pred nami. NIE RAKOVINE v tento deň upozorňuje, že v očkovaní proti HPV naďalej zaostávame za vyspelým svetom a to nám ukazujú aj smutné štatistiky úmrtí na rakovinu krčka maternice.

Čo je HPV? Tzv. ľudský papilomavírus, úplne bežný vírus, ktorý sa prenáša najčastejšie pohlavným stykom a je zároveň najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou. Počas života sa s ním stretne až 80 % z nás, čiže aj momentálne, keď čítate tento článok, má HPV vírus v tele väčšina z vás. Háčik je v tom, že nemá žiadne príznaky, a či ho máte, alebo nie, dokáže zistiť u žien gynekológ, u mužov urológ. Bolo identifikovaných viac ako 200 typov HPV. S niektorými si imunita „poradí“ sama, avšak nebezpečné sú onkogénne typy. Môžu roky čakať na svoju príležitosť a potom prepuknúť do závažných ochorení. HPV spôsobuje až 99 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice. Okrem toho však aj rakovinu vulvy, vagíny, konečníka a genitálne bradavice. HPV sa môže preniesť pri pôrode na bábätko. Infekcia postihuje mužov rovnako, ako ženy. Muži aj ženy prenášajú vírus na svojich partnerov a tých vôbec nemusí byť veľa, stačí jeden partner.

Je to teda jasná vec: bez mužov si s HPV a jeho rizikami neporadíme, ani neznížime našu katastrofálnu štatistiku ohľadom rakoviny krčka maternice, ktorá je vo vyspelom svete na ústupe. Ročne na ňu ochorie približne 600 Sloveniek, najčastejšie v produktívnom veku okolo 45 rokov. A zhruba 230 žien jej podľahne.

Nie, nejde o ženský vírus, ani o „ženské záležitosti“. HPV vírus postihuje rovnako ženy aj mužov a môže vyústiť až do rakoviny. „Preto sme sa rozhodli podporiť kampaň NIE RAKOVINE za očkovanie dievčat aj chlapcov. Je to zodpovedné a múdre,“ hovorí Samuel Slovák, manažér mládežníckych reprezentačných tímov Slovenského futbalového zväzu.

Chceme nielen hrať ale aj žiť FAIR PLAY

Pacientska organizácia NIE RAKOVINE intenzívne šíri osvetu o HPV cez svoje projekty a ambasádorov. Zároveň pravidelne vyvracia najčastejšie mýty, ktoré pretrvávajú, napríklad ten o HPV, ako o ženskej infekcii. Proti HPV je potrebné očkovať nielen dospelých mužov aj ženy, ale najmä chlapcov aj dievčatá, keďže vakcína je najúčinnejšia ešte pred začatím sexuálneho života. Zaočkovanosť chlapcov proti HPV vírusu však dlhodobo zaostáva za dievčatami vo všetkých regiónoch Slovenska, takmer polovica okresov ju má pod hranicou 10 percent. V novej osvetovej kampani za očkovanie chlapcov sa NIE RAKOVINE spojilo so Slovenským futbalovým zväzom. Vytvorili tzv. Fair Play zelenú kartu pre mladých futbalistov a ich rodičov. „Záleží nám na tom, aby sme ochránili dievčatá i chlapcov pred rakovinou,“ konštatuje Samuel Slovák, manažér mládežníckych reprezentačných tímov SFZ. Svojich zverencov vedú k fair play nielen na ihrisku, ale aj v živote. „Preto sme sa aj my v rodine rozhodli dať zaočkovať našich synov. Aby ochránili nielen seba, ale aj dievčatá a ženy, ktoré prídu raz do ich života.“ Vďaka vysokej zaočkovanosti chlapcov a dievčat napríklad Švédsko, Británia či Austrália znížili výskyt rakoviny krčka maternice o 87 až 97%!

Kto má vakcínu zadarmo?

„Od 1. decembra 2023 je vakcína plne hradená zo zdravotného poistenia pre 12, 13 a už aj 14- ročné deti. To je skvelá správa. Staršie dievčatá a chlapci do 18 rokov môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré preplácajú spätne časť ceny vakcíny.

Jedine HPV očkovaním môžeme predchádzať rakovinám, spôsobených HPV infekciami – ako sú rakovina krčka maternice alebo aj rakovina konečníka.“ vysvetľuje hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu MUDr. Elena Prokopová. Účinnosť vakcíny bola preukázaná aj v dospelom veku, aj u ľudí, ktorí HPV prekonali. Znižuje riziko recidívy ochorenia a chráni proti ďalším typom HPV obsiahnutých vo vakcíne, alebo ich chráni proti opakovanej infekcii. Spolu s gynekologickými prehliadkami je to dvojica, ktorá zaručuje ženám najsilnejšiu možnú prevenciu proti rakovine. „Keby sa dal vrátiť čas, viem čo by som urobila: trvala by som na očkovaní proti HPV aj po 40-tke. Urobte pre seba všetko a ešte viac! Neriskujte to najvzácnejšie čo máte.“ To sú slová Moniky Novákovej, ktorá nedávno prehrala svoj náročný boj s pokročilou rakovinou krčka maternice. Pritom nevynechala ani jednu gynekologickú prehliadku, no „prepadla sitom“ štadardnej prevencie. Spýtajte sa svojho gynekológa na modernú HPV diagnostiku. „HPV DNA test u nás nie je hradený z poistenia, no dokáže vylúčiť možné ochorenie na päť a viac rokov, alebo naopak odhaliť príčinu ochorenia ešte skôr, než sa rozvinie. Naša pacientska organizácia presadzuje, aby sa stal súčasťou skríningu rakoviny krčka maternice a bol plne hradený z verejného zdravotníctva pre rizikovú skupinu žien ako napríklad v Českej republike,“ uzatvára Jana Pifflová Španková, prezidentka NIE RAKOVINE.

Dôležité info o HPV:

  • HPV vírus nemá žiadne príznaky.
  • Vírus nerozlišuje medzi mužmi a ženami.
  • Je možné sa opakovane infikovať rovnakým typom vírusu.
  • Účinnou prevenciou sú preventívne prehliadky (skríning) u gynekológa/urológa plus očkovanie proti HPV.


Chcete vedieť o HPV viac? Váhate, či je vakcína aj pre vás? Potrebujete bližšie informácie o prevencii, alebo bezplatnom očkovaní detí? Komplexné info o téme nájdete tu:

Očkovanie proti HPV