Onkoasistenti podajú liečbu pacientom s NET doma

V súčasnej "covidovej dobe" je ideálne ak pacient nemusí cestovať do zdravotníckeho zariadenia.

Pacientska organizácia Nie rakovine vyškolila desať onkoasistentov, ktorí sú schopní asistovať pacientom s neuroendokrinným tumorom (NET) pri ich liečbe v domácom prostredí vo všetkých krajoch Slovenska.

Dôvodom zavedenia tejto terénnej sociálnej služby je potreba zvýšenej ochrany, najmä imunokompromitovaných pacientov, akými sú aj onkologickí pacienti. Princíp domáceho podávania liečby s exkluzívnou podporou či asistenciou terénneho domáceho onko-asistenta o.z. NIE RAKOVINE je výnimočnou cestou, ako nevystavovať pacientov s NET zbytočným rizikám. Ak patríte k tým, ktorým by táto služba mohla pomôcť, formulár na posúdenie potreby onkoasistenta nájdete TU.

"Aliancia NIE RAKOVINE plánuje postupne službu onkoasistentov poskytovať aj pacientom s ďalšími onkologickými diagnózami pri iných formách sociálnej či zdravotnej pomoci. Zavádzame tak úplne novú formu pacientskej podpory v čase epidemických obmedzení,” hovorí zakladateľka a prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková.

“Je známe, že onkologickí pacienti by pre svoju zníženú obranyschopnosť organizmu mali minimalizovať navštevovanie miest zo zvýšenou kumuláciou ľudí, medzi ktoré určite patria aj zdravotnícke zariadenia. Domáce podávanie liečby je výhodou, ktorá znižuje frekvenciu potreby navštevovania nemocníc či ambulancií v čase pandémie ochorenia Covid 19. Zároveň chceme touto cestou pacientov povzbudzovať v ich neľahkom boji s onkologickým ochorením, vzdelávať ich a šíriť informovanosť o novinkách, podpore v ich liečbe a živote s onkologickým ochorením a monitorovať ich potreby,” vysvetlila Jana Pifflová Španková

Organizácia NIE RAKOVINE plánuje postupne službu onkoasistentov rozširovať a pomáhať v domácom prostredí aj pacientom s ďalšími onkologickými diagnózami.